Page 1

Pagina |1

1/12/2011

MAES & CO

I LOVE THIS GAME

MAGAZINE

THIS WEEK: PANTERS BAASRODE

Voorstelling van de club & spelers| Maes, T.


Pagina |2

Historiek van de club Pantershal, zijn historiek Tot 1980 speelde en trainde Panters Baasrode buiten. Vooral in de winter was dit geen leuke aangelegenheid, noch voor de spelers, noch voor de supporters. Zelfs bij vriesweer mocht men geen lange broek dragen. Om te weten of het werkelijk te koud was om te spelen moest men een emmer water uitgieten en als dit niet binnen de vijf minuten vastvroor werd er gespeeld. Ook kleedkamers waren amper aanwezig. Vanaf 1980 ging de club eerst drie jaar naar de sporthal van Grembergen. EĂŠn seizoen speelden ze in Buggenhout en twee seizoenen in de Sporthoeve in Baasrode.

Het ontbreken van een eigen zaal vormde echt een probleem. Dus was er het idee om zelf een zaal in te richten. Panters' voorzitter François Dierick gooide een gedurfd voorstel op tafel. Men kocht een fabriekshal in de industriezone te Dendermonde. Deze werd afgebroken en heropgebouwd op de Schuurkouter te Baasrode op de gronden die door de stad ter beschikking werden gesteld. Panters Baasrode werd de eerste basketbalvereniging in Vlaanderen die zelf een zaal bouwde. Het werd een realisatie waar elkeen met ontzag en bewondering naar opkeek. Tientallen Baasrodenaren spendeerden, zonder de minste vergoeding, hun laatste seconde vrije tijd aan de Pantershal

Adres: Molenberg 28 9200 Dendermonde Bron: Google Street view


Pagina |3

e

1ste landelijke heren Nummer

Naam

Positie

Geboortejaar

4 5 6 7

Frederik Permentier Bert Cornelis Davy De Cock Junior Moloko Mpia

guard Forward Forward-guard Center

1987 1983 1986 1982

8 9 10 11 12 13 14 15

Fely Bwatu Ben Becque Nils Moortgat Tim Van Buggenhout Bert De Maeyer Ben Maes Tom Maes Wannes Scheirs Eric Van Hoeck Rudy Vermeersch

Foward -center Forward-center Guard Guard –forward Power forward Forward Forward Center Coach Assistant coach

1980 1983 1992 1982 1988 1994 1992 1980

Dit jaar komt de A ploeg van panters Baasrode met een aantal nieuwe spelers naar de wedstrijden. Fely Bwatu was een speler van Melsele, Junior Moloko Mpia en Bert De Maeyer speelde bij Sint-Niklaas in derde klasse. Na het verlies van enkele spelers hoopt de club en zijn supporters dat de nieuwkomers de ploeg een sterke bijdrage kunnen geven. De ambitie van de club bestaat erin om binnen een aantal jaren opnieuw in 3e klasse te kunnen spelen. Hierbij willen ze uiteraard geen enkele stap overslaan. Met de jongere kern hopen de panters dat ze veel gebruik kunnen maken van hun snelheid om zo hun tegenstanders te verschalken. Door de aanvulling van enkele jeugdspelers wordt het doorstromen van jeugdspelers naar de A ploeg zeker gepromoot. Verderop wordt de visie van de ploeg uitgelegd en krijgt u meer informatie over de jeugdwerking van deze club.


Pagina |4

1ste provinciale heren Nummer

Naam

Positie

Geboortejaar

4 5 6 7

Jonas Windey Nils Moortgat Joachim Bontinck Ben Becque

forward Guard Center guard

1995 1992 1993 1983

8 9 10 11 12 13 14 15

Joachim Vermeersch Matthias Van Nuffel Matthias Vereecken Tom Maes Egbert De Bleser Ben Maes Maarten De Smet Ben Broeckaert Stefan Haelvoet Timmy Van Hoeck

Center Forward Center Forward Guard Forward Center Forward Coach Assisant-coach

1988 1987 1992 1994 1994 1983 1990

Na het vertrek van meer dan de helft van de ploeg van het vorige seizoen is de B ploeg van panters Baasrode sterk verzwakt. Door het tekort aan spelers moet de ploeg worden aangevuld met jeugdspelers die nog nooit eerder in de senioren reeksen speelden. Hierdoor wordt natuurlijk een sterke doorstroom van jeugdspelers naar de senior ploegen van de panters sterk bevorderd. Jongere spelers kunnen van deze situatie profiteren om eens te kunnen proeven van de 1e provinciale. De club geeft immers de voorkeur om spelers van hun eigen jeugdopleiding te laten doorstromen. De ploeg is dus zeer jong en kan hieruit ook voordeel halen door snel te spelen en veel tempo in hun spel te leggen. Zeker een niet te onderschatten tegenstander.


Pagina |5

De jeugdwerking Panters Baasrode staat bekend om zijn goede jeugdwerking. Al sinds het begin van de club worden jeugdspelers opgeleidt met als doel te kunnen spelen als senior. Liefst in hun eigen club, maar aangezien Er maar een beperkt aantal spelers in een ploeg mag zijn verhuizen spelers vaak na hun jeugdopleiding naar andere ploegen. Maar wat opvalt is dat spelers die hun jeugdopleiding vergaarden bij panters wel eens terugkeren om in 1 van de senior ploegen te komen spelen. Zo speelt dit seizoen Tim Van Buggenhout in de A ploeg van panters. Hij genoot ook zijn jeugdopleiding bij panters maar koos nadien voor andere ploegen. Zo speelde hij het jaar voor z’n terugkeer naar panters kampioen met zijn ploeg Oostkamp in derde klasse. Landelijke jeugd Een aantal jaren geleden begon panters met het oprichten van een landelijke jeugdreeks. Ze begonnen bij de miniemen, die lichting spelers speelde bijna hun hele jeugdopleiding landelijk. Dit was hen zeer gunstig, landelijke jeugdreeksen zijn immers het hoogste wat een jongere in Vlaanderen kan spelen. Nu speelt er weer een reeks miniemen op landelijk niveau. Maar het doel van de panters is om na verloop van tijd in elke reeks vanaf pupil tot junior 1 landelijke ploeg te hebben. Dit zou hun manier van opleiden naar een heel hoog niveau tillen, wat op die manier ook gunstig zou zijn voor hun bestuur, maar ook voor hun senior ploegen. Maar vooral ook voor het jong opkomende talent en niet te vergeten hun supporters

B-ploeg Panters had al eerder een landelijke jeugdreeks, maar die was pas landelijk gaan spelen wanneer ze juniors waren. Dit is de laatste jeugdreeks. De spelers leerden hieruit enorm vaan bij en er stroomden dan ook een aantal spelers door naar de A ploeg, de overige spelers bleven en vormden dan samen een B-ploeg. Sindsdien heeft panters dus 2 heren ploegen. Dit is de ideale manier om zoals eerder al vermeld werd door te stromen vanuit de jeugdopleiding.


Pagina |6

De animatie binnen de club De chearleadsters Het begon in augustus 2006, toen werd er via via rondgevraagd wie mee wou dansen bij de cheerleaders van de panters. Aan Sandra Van Ham werd gevraagd of zij de dansjes kon maken en aanleren aangezien ze toen zelf cheerleadster was bij de basketbalploeg van Leuven en haar vriend bij de eerste ploeg van Baasrode speelde. Wanneer er dan genoeg vrouwen hiervoor waren gevonden konden we beginnen met oefenen. In augustus zijn er een heleboel dansjes aangeleerd zodat we eerste match 10 dansjes hadden. Deze werden dus gemaakt en aangeleerd door Sandra. Zij koos ook de liedjes, maar eigen inbreng mocht natuurlijk altijd. Er zijn door de jaren heen dames bijgekomen en ook vertrokken. De outfits werden telkens gesponsord door Athlon center.

Het feestcomité Door de jaren heen werden er verschillende activiteiten georganiseerd in de pantershal zelf. Zo waren er bijvoorbeeld de pantersfeesten, het kerstfeest, het swingpaleis en ren-je-rot. De laatste 6 jaar werd er iets speciaals gedaan op de pantershal, het feestcomité vertelde wat: “Op vrijdagavond 7 oktober gaat opnieuw onze Panterskwis door. Het wordt opnieuw een ludieke familiale kwis waar ook (en vooral) de echte amateurkwisser aan zijn trekken komt. Verwacht je dus opnieuw niet aan een oersaaie kwis die enkel besteed is aan mensen met een super-IQ ... We garanderen echter een leuke, ludieke en op mensenmaat gesneden avondje amusement. Onze familiekwis - in samenwerking met de "Zalmkes" - gaat zoals steeds door in de Pantershal op de Molenberg in Baasrode.” Een echte aanrader dus. !


Pagina |7

Het huisreglement & visie Het bestuur en de trainers van Panters Baasrode zijn er van overtuigd dat een team enkel goed functioneert wanneer duidelijke afspraken worden gemaakt. Wij zijn een club waar spelers zich goed voelen en kunnen sporten en die zijn sterkte haalt uit het spelen voor elkaar, dit in samenwerking met ouders, trainers, supporters enz. Om alles vlot te laten verlopen zijn er wel bepaalde afspraken nodig. 1. Basishouding die we van iedereen 2. Afspraken voor de spelers: verwachten:  Basketbal is een ploegsport. Wij gedragen ons  Wees sportief voor vriend, dan ook, zowel op als naast het terrein, tegenstander, supporter en steeds sportief en als een hecht team. scheidsrechter.  Voor het wassen van de wedstrijdtruitjes  Alcohol en tabak hebben wordt, volgens een beurtrol, na elke geen goede invloed op uw wedstrijd een speler aangeduid. Hij is dan ook fysieke conditie. verantwoordelijk voor het meenemen en Druggebruik is ten strengste terugbrengen ervan. verboden, dit hoort ook niet  Studies zijn belangrijk voor je toekomst en voor een sportman of komen altijd op de eerste plaats. Zorg steeds sportvrouw. voor een degelijke planning van je  Bij Panters Baasrode stromen schoolwerk, familiale activiteiten en jeugdspelers door naar de basketbalverplichtingen. seniorsploegen. We verwachten dan ook van onze jeugdspelers dat ze deze ploegen komen aanmoedigen tijdens hun wedstrijden. Het volgen van deze wedstrijden kan immers leerrijk zijn en onze spelers krijgen zo de kans al kijkend heel wat op te steken.

3. Uitrusting: 

De uitrusting die door de club wordt aangeboden wordt door iedere speler compleet gedragen. Er wordt dan ook extra zorg aan besteed.

4. Ouders en supporters:  Probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn op de matchen van uw zoon en/of dochter. Ze voelen zich dan meer gesteund tijdens het beoefenen van hun sport.  Gedraag u ook ten opzichte van de coach, scheidsrechters en tegenstrevers.  Bij een uitsluiting van ouders/supporters worden de kosten van de VBL doorgerekend aan de desbetreffende ouder/supporter.  Kom ook onze seniorploegen steunen samen met uw zoon/dochter.  Probeer ook mee te doen aan/of aanwezig te zijn bij de extra activiteiten van de Panters.

And last but not least have fun!!


Pagina |8

Quotes of the game Een sporter doet niet liever dan zijn eigen sport beoefenen waar en wanneer dan ook. Maar sporten doe je niet enkel fysiek, maar ook mentaal. Dat gebeurd niet enkel in je eigen hoofd, maar ook in het hoofd van je tegenstanders. Je kan hen de moed in de schoenen laten zinken door een welgeplaatste uitspraak. Om af te sluiten vind je hiernaast vind je een aantal bekende uitspraken van beroemde basket spelers.

 One man can be a crucial ingredient on a team, but one man cannot make a team. Kareem AbdulJabbar

 You don't play against opponents, you play against the game of basketball. Bobby Knight

Talent wins games, but team work and intelligence wins championships. Michael Jordan

magazine  

magazine basket

Advertisement