Page 1


Humme

LEDEREN

Da er vi her igjen! På vei til Trondheim for å vise hva vi kan, hva vi har jobbet med og at ÅML leverer. Yes, we can! I år reiser jeg til Trondheim som nyvalgt leder for ÅML, en oppgave jeg tar på meg med stor respekt.

vogel ien

Kana d n r ru

M

ellom klypene har du nå årets utgave av ÅMLT. Avisen ble født en gang på 90-tallet på gulvet i gangen til Bjarte og Cathrine i Træsgreda. Hvilket nummer i rekken årets utgave er diskuteres hvert år... Vil tro temaet kommer opp i år igjen, så kjør debatt!!!

Å

rets utgave inneholder som vanlig mye hummer og en god del kanari. MEN fake news, lav sannhetsgehalt og tvilsomme spekulasjoner til side; Vi i redaksjonen håper dere koser dere med årets utgave – her finnes noe for en hver smak. RandeQuots, fashiontips, reprise fra ÅMLT 2008, Kåres Korpsbørs, Akuell Rapport, quizz, notekurs og mye mer. Noe drar dere på smilebåndet av, mens annet er bare tragisk dårlig. Litt som livet ellers...

F

ør dere begynner å gomle på dette fruktfatet av en avis er det et par personer som må fremtrekkes: RedaktTom (Red. anm.: Tom G.) har som vanlig gjort en kjempejobb – det er synd at han etter denne utgaven går av som redaktør og over i lesernes rekker. Hans skarpe penn og enøyde blikk vil savnes.

D

ernest er det resten av redaksjonen som fortjener en stor takk; Bjarte for å dele fra sin uttømmelige kunnskapsbrønn. Yngvild, OMG!!! ÅMLs sentralbord og fashiondronning har levert i år igjen – her er det bare å rette på G-stringen og “get influenced“. Tor Erik, Tossen, Tossen – redaksjonens desidert laveste, men desto mer ruvende i sin leveranse av quizz. ”Tossen vi takker deg”, synger jeg inni meg akkurat nå. Guro opererer som vanlig i utkanten av et forståelig univers, men leger våre sarte sinn med sin penn. Årets “Comeback Kid” er definitivt Kåre som har levert en skarpskodd korpsbørs uten “is i rubben“. Patrik har levert treffende sitater og visdomsord fra sin egen karriere. OG PATRIK: Tusen takk for en glimrende NM oppkjøring; “Du ser varenda löv på trädet, ändå går det helt åt skogen”.

Men hvordan blir man egentlig en god leder? Man benytter seg selvsagt av kompetansen man har rundt seg. Jeg er heldig. Styret består av dyktige og erfarne folk som gjør ledervervet til en takknemlig oppgave. Her er det full kontroll. Jeg har også hørt at man kan ta for seg andre viktige ledere og lære av dem. Så jeg satt meg ned og begynte å tenke. Hvem kan jeg lære av? Det har vært mange kjente ledere i media i det siste, kanskje jeg kan lære noe av dem. Kan jeg lære noe av Trond Giske eller Trine Skei Grande for eksempel? De er definitivt inkluderende og flink til å ta seg av de unge lovende i organisasjonen. Hva med Christine Meyer fra Statistisk Sentralbyrå? Supereffektiv dame og flink til å holde kostnadene nede. Dette var jammen ikke lett. Kanskje jeg må ut av landet, gå for en mer internasjonal profil. Donald Trump er antageligvis verdens mest kjente leder akkurat nå. Her må det jo være lærdom å hente. Jeg gikk gjennom et tusentalls verdige, innsiktsfulle og intelligente tweets (heter visst ikke twittermeldinger sier de). «We’re rounding’em up in a very humane way, in a very nice way. And they are going to be happy…….» Sånn kommer vi til å drive rekruttering fremover. Samler dem sammen, men istedenfor tvangsutsending blir det her tvangsinnmelding. «I will build a great, great wall on our southern border and have Mexico pay for it». Nå er jeg ikke sikker på om Blokkhaugen skole vil sette pris på en mur, uavhengig av om Mexico betaler for den. Men vi vet alle at kommer du først inn i ÅML, kommer du ikke ut. Du kan være borte, men du kommer alltid hjem igjen. «The media is fake». Man skal ikke tro alt man leser i avisene. Med unntak av ÅMLT selvsagt, her er det harde fakta og dyptgående journalistikk som gjelder. «Show me someone with no ego and I’ll show you a big loser” Ingen problem. Her i Åsane Musikklag er vi dekket i alle rekker. Og hvorfor ikke? Vi skal ikke være redd for å sette oss mål og strekke oss etter dem. «You have to think anyway, so why not think big?». «No dream is too big, No challenge is too great. Nothing we want for our future is beyond our reach». Jeg fant mange gode råd og ideer i min søken, men ingen traff meg helt. Så skjønte jeg det. Alt jeg trenger er å se på dem som har gått foran meg i denne rollen. Gode ledere og venner som har gjort fantastisk mye bra for oss alle sammen. Jeg tar oppgaven med største alvor og håper jeg kan gjøre en like god jobb som mine forgjengere. Men nå er det NM, vårens vakreste eventyr og tradisjonene står i kø. Noen er førstereis andre er rutinerte trondheimsfarere. Mye er trad.arr, og det er litt av sjarmen. Vi er et sosialt korps med musikalske ambisjoner. Vi skal ta vare på det sosiale og utfordre oss selv på det musikalske. Vi er der nå, det er nå det gjelder. Vi har jobbet hardt. Blod, svette og tårer er lagt ned i forberedelsene. Nu kör vi!

SAGT I ÅRET SOM GIKK “Spiste knekkebrød i sengen igår uten å smule. Skal så sykt melde meg på Norske Talenter

T

ilslutt er det på sin plass å takke dere lesere. Deres forventinger, tilbakemeldinger og engasjement legger press på oss i redkasjonen. Håper dere er like engasjert og fokusert på lørdag fra ca. halv tolv – for da må dere levere selv og sammen. Resultatet kan vi lese i turens nest viktigste blekke - dommerkommentarene.

Clarke Kate SuperWoman

“Det blir ikke hull i en tann som er ren

“Det er ikke fast food hvis du tygger den sakte.

Røslands TannHelseSørvis

A.C Hansen Byråkrat - Mattilsynet

“Hjernen min er som en PC skjerm med 17 faner åpne, 9 av dem svarer ikke, tusenvis av pop-ups og hvor i HELVTE kommer den jævla musikkn fra? Atle rett før BBB gikk på i NM i messing 2018


Lära kinesiska på 5 minuter

o a h i N

Fikk pålegg av Mattilsynet

E L SE

VI S ØR

S

:

NH

Turistministeren i Kina: Kam Ping Wogn Landbruksministeren : Ku Chit Politisjefen Fang Ty Ven

sp

V IC E

TA N

S

er

v et a

SLANDS Ø R

Fiskeriministeren i Kina: Fangen Hai

H VI

NRK/ÅMLT Vi har problemer med at folk plukker for mye på varene i frukt- og grøntdisken, sier samvirkelagbestyrer Ørtvald Hufsingset på Prixbutikken på Tiller. Her om dagen måtte butikkrn kaste en fersken som folk hadde tatt for mye på, kommenterer han til Midtnytt.

FA

Finansministeren i Kina: Tom Peng Pung

LKS G ONG

s on

Tatt på fersken

Artikke le n

Noen kinesiske tjenestemenn:

ER

NRK/ÅMLT Breiflabben Aldersog sykehjem på Kyrkseterøra fikk pålegg fra Mattilsynet. Det var stor jubel ved da de fikk ti kartonger med pålegg fra Mattilsynet. Pålegget var tidligere blitt inndratt fra en restaurant pga ulovlig import.

O NG

E

NRK/ÅMLT Seksjonsjef Jonny Våker på Vinmonopolet på Levanger opplyser til NRK Midtnytt at de nå utelukkende skal ha deltidsstillinger. - Det vil it’j ta sæ ut med ainsatte i full stilling, sier han i en kommentar.

RAND

Vinmonopolet

That’s not r ight - Sum Tin Are you ha rboring a fu g Wong gitive - Hu See me ASA Yu Hi Ding P - Kum H ia Nao Stupid man -D Small Horse um Fuk - Tai Ni Po Ni Did you go to the beac h - Wai Yo I bumped in So Ta to a coffe ta ble - Ai Ban n I think you g Mai Fu K need a face in Ni lift- Chin T It’s ver y da u Fat rk in here Wai So Dim I thought y ou were on a diet - Wa This is a to i Yu Mun C w away zon hing e - No Pha Our meetin K ing g is schedu le d next week Staying out - Wai Yo Ku of sight - L ei Ying Lo. m Nao He’s cleanin g his autom obile - Wa S Great - Fu hing Ka King Su Pa

AR AL ÅG P LTID NÅGOT


Fashion tips 2018

Ja, kjære dedikerte Y-fashion fans, da er vi igjen på vei til Bartebyen. Koffertene er pakket, instrumentene pusset og den røde detaljen ligger klar til bruk. I år er det to trender som gjelder, og jeg håper for Guds skyld (red.anm.: han er så fast ei borg) at dere har pakket med dere det ene eller det andre. Det som gjelder i Trønderbyen i år er enten Tannlegedrakt eller Tyrolerkostyme, TnT.

D

et ryktes i år om at ÅMLs NM helg skal avsluttes med et fyrverkeri av et Tyrolershow (red.anm.: annonsert på egen side), så da er det helt rett å ikle seg tyrolerdrakten i år. Lederhosen for gutta er et must, de er komfortable og varme, om enn noe slitsomme med tanke på ballesvette. For oss jenter kan Heidi-kostymet anbefales. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor bra det blir når alle de flotte ÅML-damene stiller på banketten med sanseløs utringning, skjørt med forkle og knestrømper. Strutsene kommer til å kikke måpende på oss og Lungisene kommer til “å klikke i vinkel”, til tross for deres spreke uniformvalg for anledningen.

D

ersom noen skulle føle seg litt ukomfortabel med denne moten vil tannlegedrakten være et godt alternativ. Røslands Tannhelse Sørvis har sagt seg villig til et moteshow lørdag ettermiddag i 16-tiden (red.anm.: også annonsert i ÅMLT) der det vil vises frem det siste innen Tyroller- og Tannlegemote. I følge tannlegeblekka «Oralen» har det i år kommet tannlegeuniformer i nydelige vårfarger, alt fra aprikos til mintgrønt preger motebildet. Sømmen er tungt inspirert av Tyrollerkulturen. Så her er det bare å slå seg løs.

V

i i ÅMLT henger oss selvsagt på den nye tannlegemoten, og er glade og stolte over å ønske vår nyeste blogger Irina, bedre kjent som A Portable Package, velkommen til ÅMLT.

I

rina bor i Bergen og jobber som tannlege på fulltid, samtidig som hun driver den kule og inspirerende bloggen «A Portable Package». Hun er ikke bare internasjonalt anerkjent som et stilikon og yndet fotoobjekt under hele verdens

moteuker, men figurerer stadig vekk på bilder i internasjonale magasiner som blant annet Vogue. Hun har ved flere anledninger blitt knipset av den anerkjente streetstylefotografen Tommy Ton, nå sist med den ekslusive ÅML-vesken

I

rina er klar over at ÅML alltid fører an i motebildet, og hun stod nærmest og klorte på døren til Blokkhaugen skole for å få bli med i redaksjonen. Nå følger hun med oss til Trondheim for å blogge høyt og lavt om ÅML’s motefest i Bartebyen. Hun vil selvsagt stå for full dekning av Tyrolershowet ved Nidelvens bredder. Dette skal ut i alle (k)analer.

L

ørdag klokken 16:00 blir det altså stort tannlegeMoteshov, og medvirkende på horn og fagott finner vi Truls og Tine. Far og datter som nå er med til Trondheim igjen, etter noen års fravær kan man si. De stiller i henholdsvis tyroler- og tannlegekostyme. Avslutningsnummeret spiller de sammen med trøndernes stores rockesønner, TNT.

D

e blir de store trekkplastrene til årets show. I tillegg til å øve på Beetween the Two Rivers har de jobbet hardt med Tyrolervisene i hvert eneste familiebesøk siden jul. «Nå sitter det som hakka møkk, og dere kan glede dere til et forrykende show», sier Truls til Y-fashionspalten.

S

å, folkens, dere vet hva dere har å gjøre: dere MÅ se så bra ut som aldri før. Her skal alt poleres, og ikke bare instrumentet. Vi har et rykte å leve opp til, for atter en gang vil vi ta banketten med storm lørdag kveld. Jeg ønsker dere alle lykke til, og forever stay cool. @yngvild


Vi i redaksjonen bestemte oss tidlig for å puzta (red.anm.: noen som tok den?) liv en god gammel spalte, nemlig FØL. Iherdig har redaksjonen trålt kjendisfester, nachspiels, familiemiddager, pampeting og regjeringsforhandlinger for å få folk fans i tale. Her bringer vi dere et knippe hilsninger fra et tverrsnitt av våre dedikerte fans. Erlend Elias Brakstad, stylist

Siv, Erna og Trine, vi som styrer landet

- Æ é så jævla drittlei av homsa. Dokk finn dæm sikkert i Trondheim i helga også. Heterofile må alltid skjønne at heterofile mennesker é forskjellige, så må alle homofile skjønne at vi har forskjellig hjerne. Det é mulig at noen tror at homsan går rundt og deler hjernen min, men det é skammelig feil.

- Vi ønsker alle i ÅML lykke til i årets NM. Bare å kjøre på for dette er det siste NM vi gidder å bry oss med. Fra neste år går pengene til «Bli med ut på jorde» festivalen i Meråker og til Stolt & Norsk Country festival på Listhaug. Om dere treffer Eivind Hermansen der oppe, ikke hils fra Erna.

- Forbanna satans løkke te i NM til alle dokk streitinga i ÅML. Spæll så dokk mein det, eller ikkje spell i det heile tatt. Ein ting til: Magnus, du er en Gud på sax, men få nu hodet ut av rævva og kløpp dæ...

Arne Mulen, sogneprest

- Med det stykket dere har valgt, legger jeg lett inn et ord for dere til ”the man upstairs” (red.anm.: Gud). Er vi sterk i troen er det utrolig hva vi bønder fra Åsane kan oppnå, tenk bare på Kurt Nilsen. Høymessen er på søndag, og det er nok da dere trenger mine bønner og tanker. Uansett, gjør Gud stolt på lørdag, og dere vil få glansbilder og gullstjerner til påske.

Rita Hirsum Lystad og Christian Børresen, pamper

- Nei, vi er ikke et gammelt forkvaklet ektepar som har rotet oss inn i NM helgen. Vi er utrolig nok President og Visepresident i NMF. Det er vi som er pampene!! - Lykke til i NM 2018, HUSK å betale alt dere skal til NMF i tide, slik at vi kan ha en skikkelig pampefest i Trondheim. ...og en ting til: Heia Sverige!!! Rita; Du er jeg skikkelig gøy på håret?

Tony Ågotnes, ex-nærtevestjerne og ex-hunk

- Nei, dokkar må bare vinne... Sånn é det bare, for husk; Eg laget repportasjen på BTV då dåkker vant sist. Det var en karrierebreaker for meg. Fy fan så bra dokkar e! Ikkje glem å ringe meg når dokkar vinner, eg é med.... Eg husker det var jo et par bra babes med. É de med ennå?

Morten Vik-Johnsen, President og tidspendant i Lungemosen

- Klart vi ønsker dere, våre små venner i Bergen Nord, lykke til i NM. Storebror skal jo spille samme stykke!! Regner med dere setter standarden tidligere på lørdagen, slik at vi vet hva bunnnivået er... - Hva, er vi ikke i sammen divisjon? Ikke i år nei, men bare vent...neste år... Vi kommer til en divisjon nær dere med de flotte uniformene våre. De er innkjøpt for å se bra ut i gaten... - Sjekk forresten ut www.oompah.shop for veldig gode tilbud på fantastiske korps ting (red.anm.: gjør det)

Jan Arne Pupe, dirigent og myntkaster

- Lykke til i NM2018. Rart å tenke på at om dere hadde vært mer åpen for at jeg kastet mynter på dere, så kunne det vært meg som dirigerte dere nå.

Arvid Anthun, dommar

- Eg møtar alle med eit åpent sinn. Det er naudsynt i NM. Tro ikkje at eg har noko imot bergensarar. Eg elskar dykk, spesielt når dykk er leda av ein staut svenske og har Sogn og Fjordingar med på laget. Eg skriv ikkje mykje i kommentarane. Ring meg heller på 970 14 633


Rmeg litt borte på hjemmevakt midt i

D

GU

N E TO Å Aber Pplötlisch R det Oblå, i en fase uthvorav jeg S følte

Teori nr. 1 ” L4YER CAKE!” Alle som har sett ”Wallander” på tv vet at dirigentens opphavsplass Ystad er et kjent gangstersted! Hvor det er farlig å gå på gaten hvis du spiller feil type ”korpsmusikk”. Dirigentens favorittfilm er selvsagt den gamle klassikeren ”Layer Cake”, hvor han har lært mye om å overleve i en hard verden.

Teori nr. 2 ”Kakekrigen!” En kan jo tenke seg at dirigenthverdagen kan bli litt tung innimellom alle de sure tonene han riktignok få betalt for å høre på, men noen dager er sikkert verre enn andre, og hvorfor ikke bruke noen timer på å fordøye det hele med en reprise-føljetong av ”Kakekrigen”, som selvsagt er dirigentens favorittprogram. Sure toner og ujevne dynamikker forsvinner sakte men sikkert ettersom kremfløte, og marengs flyter over i kakeformene. Noen ganger lager de jo kaker i flere lag, som er mer avanserte, og som gir bonuspoeng hvis de henger sammen, derav ”kake på kake”.

Teori nr. 3 Manglende kakeliste! I noen musikklag er kake med fast kakeliste, og vinlotteri et naturlig innslag i pausen. Det er ofte i de samme bygdene hvor en over lengre tid har hatt interesse for metallindustri, eller andre gamle tradisjonshåndtverk, og det ikke er aktuelt å vike fra standarden. Hvis du har glemt din ”kakedag” må du sporenstreks skaffe en erstatning, gjerne i Twist eller Safari-kjeks gaten, for å forhindre direkte utmelding fra korpset! Kanskje det er sånn i Norheimsund musikklag også, og når dirigenten kommer hjem til byn så glemmer han at han samtidig reiser inn i en ny tid. Vi må sannsynligvis leve livet videre uten å få et egentlig svar, men får klamre oss fast i fantasien enn så lenge.

AG

en slags feberfantasi kom det over meg en tanke, eller nærmere bestemt en slags inspirasjon; Tidligere samme dag var vi blitt eksponert for det kanskje mindre velkjente sørsvenske utrykket ”kake på kake”! Formulert i sammenhengen; ”denne øvelsen kommer til å bli litt som ”kake på kake”..!” Undringen var påfallende, og forvirringen total! Var dette noe de drev med i Skåne, var det et brass-band-uttrykk fra Nordhordland, eller handlet det om noe helt annet? Siden svaret var fraværende, og seminardagen for så vidt forløp uten flere kake-analogier oppsto et naturlig vakum der forklaringen kunne ha blitt plassert. Med yrkesutøvelsen solid plassert mellom virkelighet, og fantasi må en ofte tolke hva folk sier inn i en sammenheng for å finne ut hva de faktisk mener, og her kan en jo undre seg over sammenhengen.


by @guro

+

=


#whynotmetoo A k tu e l l R ap p or t

@tgunders

Chanett fra Toppe er lut lei av å bli oversett, neglisjert og forbigått. Idet siste året har hun lurt på hvorfor jenter rundt seg klager over at de har blitt antastet, trakassert og krenket. Når starter hun kampanjen #whynotmetoo for jenter som er lei av å bli oversett.

C

hanett er 26 år og dermed en kvinne i sin beste alder. Hun hadde en kjæreste før hun var 16, men det skjedde ikke noe. Han fant en annen mann. Hun også, og så en til, og enda en og et par til. Men så ble det brått stopp. - Jeg gikk inn i en periode jeg vil kalle fascist-feminist perioden min. Hun brente BHene sine, sluttet å barbere armhulene og vokse leggene. Med lav personlig hygiene og alltid kledd med røde knestrømper, levde hun i et feministisk bokollektiv på Ulvedalen Torg hvor 8. mars var den store festdagen. Sammen med to av sine medsøstre var hun svært aktiv, og stiftet blant annet korps-kvinnegruppen Kvinnebrass. Nå har hun brutt med feministene, men noe mannebein har hun ikke sett snurten av. Hun har eget hus, arvet fra bestemor, fast jobb på support og callsenter, egen ladbar hybrid og er ellers som alle andre.

som har for mye penger til de som har oppført seg som mannsgriser på helt andre måter. Hun påpeker at i FRP derimot, blir man først belønnet med en ordførerpost, for deretter å få jobb i storting og regjering, bare en har tafset på nok tenåringsjenter. Og hvis noen sier fra om noe som helst, er det ingen som hører eller husker.

C

hanett føler at menn blir vettskremt. Hun lener seg tilbake og tar en stor slurk av ølen. Hun krysser knærne et par ganger for mye. Miniskjørtet kryper langt over sømmelighetsgrensen og en lite diskret tattis kommer til syne. – Ja! Ikke sant! På åttitallet ble man verdensberømt og fikk Oscar for det stuntet der. (red.anm. filmreferanse: Basic Inatinct). Når jeg går på byen og oppfører meg akkurat passe bimbo, stikker dere mannfolk like fort som dere kommer...

– Passe tjukk i hue til og med, så alt bør være på plass, ler hun.

H

un synes det er rart at hun ikke har draget, spesielt med tanke på at alle rundt henne blir krenket, tafset på og trakassert. Når har hun fått nok urettferdighet og vil slå tilbake mot #metoo-kampanjen. Hun har etablert emneknaggen #whynotmetoo, - Chanett ser ettertenksomt ut mot havet. samt bloggen www.tafsepaachanett.no .– Jeg tenkte at felles for alle bloggere er angst, depresjon og silikon. Hun søker sunne friske single menn, som fortsatt tør - Alt dette har jo jeg, så da var veien til tastaturet kort. prøve seg. Chanett puster tungt, blir mørk i blikket og avslutter ettertenksomt: – Selvsagt vil jeg ikke vold– Jeg begriper ikke inn i mørkeste helvete hva jeg gjør tas, mobbes, tvinges eller skades. Jeg skjønner de som galt, stønner hun oppgitt. Hun har orden på alt fra sliter, og har opplevd noe vondt. Hun lengter etter en økonomi til utseende. Hun lukter ikke vondt leng- litt rampete flørt, en dristig beiler, en hånd på låret, ett er. Kort sagt har hun gjort alle de grepene de andre klask på rompa. - Hvor er dere, ekte nydusjete menn? jentene som hyler og skriker har gjort. - Jeg har kjøpt Ikke dere utro og håpløse. Ikke dere ulykkelig gifte og pupper, trent midje, strammet rompe, pusha opp lep- frustrerte. Ikke dere folkevalgte. pene, vokset bikinikanten, gått sminkekurs, bleket håret …ja alt sammen. Jeg drikker øl med begge hendene, og oppfører meg som løsaktig bimbo på byen.

D

en siste bloggen til Chanett kan tyde på at det er lys i tunellen. Hemmelighetsfullt skriver hun om en beiler som ser henne for den hun er. Hun letter litt un kaller seg FRP-er. Ikke fordi hun er så veldig på sløret når vi flørtende spør om hun vil si noe mer. interessert i politikk, men som hun selv sier: – I – Endelig en som ikke tror jeg har byllepest, herpes de andre partiene forsøker de å kvitte seg med alt fra de eller kolera. Vi traff hverandre på tur på Flatevad, og det var søt musikk med en gang, sier hun euphorisk.

H


Lett intro. Historien bak tonene som fikk navn, og hvordan de ble notesatt. B

jartes

Note kur s

Dette kurset starter med en kort presentasjon av hvordan man alene, eller sammen med andre, kan spille musikk på et instrument. Det vil derfor gis et kort innblikk i hvordan musikanter får dette til, uten at de nødvendigvis må spille lange sanger etter hukommelsen. Musikanter har nemlig et eget skriftsystem som gir dem mulighet til å «lese» seg fram til hvilke toner som skal spilles, hvor lang tonene skal være, og de kan ved skriftsystemet gjøres oppmerksom på perioder der det ikke skal spilles.

Begrepsforklaring Normalskala og tone – forholdet til talespråk og alfabet

A er navnet på den opprinnelig første tone i normalskalaen. De første notesettere tenkte at det var smart å følge alfabetet, slik at første tone i skalaen startet på A. De neste tonene i normalskalaen ble betegnet med de neste 6 bokstavene i alfabetet; B, C, D, E, F og G. Skala bestemmer tonens høyde. Jo tidligere bokstav, dess dypere tone. På 1500-tallet endret man imidlertid mening, idet man da forstod at musikanter var betydelig smartere enn øvrigheten. Musikerne ville skape sitt eget stammespråk, og lot A heller bli den 6. tonen i normalskalaen. Og for å øke forvirringen for bokstavfolket stemte 1500-tallsmusikantene fram den 3 bokstaven i alfabetet til å bli den første tone i normalskalaen. For å opprettholde kodesystemet ble den fjerde bokstaven benevnelsen på den andre tonen i normalskalaen, osv… Og som nevnt over ble den første bokstaven i alfabetet gitt 6. plass i normalskalaen, og luringen B, ble gitt 7. plass. Kaoset var komplett, og etter dette har bokstavfolket ikke skjønt noe av hva musikantfolket driver med. Til nye lesere kan en derfor opplyse om at normalskalaen i dag har denne bokstavrekkefølgen; C, D, E, F, G, A og B

Noten Noten er musikkens bokstav.

Den eldste noten vi kjenner til er firedelsnoten. Firedelsnote er en varighetsbestemmelse på en tone. Firedelsnoten angir ikke toneplassering i seg selv. Vi er dermed ikke helt sikker på hvilken tone den eldste noten skal forestille da den ikke er plassert inn i et notelinjesystem som ble oppfunnet noe senere, se nedenfor. Tegnmessig består firedelsnoten av det man kaller for hode og hals, ikke ulikt menneskets kroppsdeler. Hodet er tilnærmet sirkelformet, og er fylt med farge. Halsen er egentlig bare en strek som leder til, og er «festet» i ytterkant av notens hode. Etter at vi ble kjent med firedelsnoten kom åttendelsnoten ut av skapet. Og for dem som forstår seg på matematikk er en åttendelsnote halve varigheten av en firedelsnote. Også åttendelsnote er taus om toneplassering i normalskalasystemet. Men den plasseres ofte inn i notelinjesystemet (se over for henvisning til nedenfor) slik at den gis tonemessig mening. Åttendelsnoten likner meget på firedelsnoten i tegnmessig utførelse. Åttendelsnoten har imidlertid et slags flagg i lett bris festet til halsen i motsatt ende av hodet.

Notelinjer

På tross av denne forvirrende bokstavbruk i normalskalaen, og da tanken om at C ble den nye starttone, har man likevel beholdt A som stemmetone (kammertone). I dag er det ikke uvanlig at man stemmer etter tonen A fastsatt etter 442 dobbelsvingninger per sekund. På midten av forrige århundre, som også kan benevnes 1950, stemte man gjerne etter færre dobbeltsvingninger. Noen steder så lavt som 435. Det er imidlertid historie for de fleste, med unntak av for kirkeorgelet i Odda kirke. Det er stemt etter ca 415 dobbeltsvingninger per sekund. Korpset der inne er moderne og opprettholder alltid sin oppstemthet på 442 – også når korpset spiller sammen med kirkeorgel. En av ÅMLs musikanter har en slik opplevelsen fra julen 2002. Etter dette har han aldri stemt.

For instrumenter i korps i tredje divisjon er det vanlig med et 5 linjers system for plassering av noter (toner). I elitedivisjonen er det et betydelig mer komplisert bilde. Dette vil bli beskrevet i neste nummer. Alle notelinjer tegnes horisontalt. Toner skrives inn i notelinjesystemet med notelengde slik at noteleseren presist kan gjengi disse på sitt instrument. En kaller dette for å lese noter, spille etter noter e.l. Dersom det er første gang man ser notene i notelinjesystemet sier en gjerne at en «bladspiller». Et utrykk som forstås kan virke forvirrende for bokstavfolk. Det spilles jo ikke på et blad.

Skalasystemet i eldre tider

For å gjøre lesing av noter enklere velges det ofte å dele musikken inn i kortere rytmiske enheter. Dette heter takter. Takter skilles fra hver andre ved diagonale streker over de horisontale notelinjene. Området mellom to diagonale streker utgjør en takt. I tredje divisjon er det stort sett logisk plassering av takter/taktstreker. Og man trenger ikke være veldig musikalsk trent for å forstå takters plassering. Men for mer avansert musikk – som i elitedivisjon – er det ikke alltid behov for takter/taktstreker. Det betyr imidlertid ikke at musikken er taktløs. Den er gjerne bare rar. Også for en som er relativt godt musikalsk trent.

Den eldste organiserte musikkutøvelse vi kjenner til er fra Hellas. Vi har imidlertid få spor fra denne, men gode gamle Pythagoras, som også er kjent for tallfolket, har gitt oss matematiske beregninger over toneintervaller. Platon - også kjent for andre utenfor notefolkene – mente at ulike skalatyper påvirket sinnstilstanden til mennesker. Han beskrev musikk som kampeggende, styrkende og beroligende. Vel, vel. Nok om det, mer om noe annet.

Takter

@bjarleiksnotesørvis


år har vi Erna med på laget...

Tormod Torm huffin’ od is and p all nigh uffin’ t...

SØNDAG 18/03 / 20:00


D

en rista mjøl ka får a m ut i h lle guta i ne agen .

ak tta b å u g a s b e tu blåser idm s os får g e j g at jævli æven... ir skill

H

D

adde 40 som b 0 kroner are m holde åtte over h elgen. jøpte 2pk. nu kneipp, 5 d ler o liter m ed vin g en 3 ....

K

N

å er d et sette p bare til å å en b er av angen låt og gjø denne re min bi fredagen t tch... il

G

Å

od tur

folken

s!!!

N

ssen hvor ved p da ap hore hus n et bom pa ser u bet t?

år du mister noe og mamma og pappa bare; “Vel, du brydde deg vel ikke om den nok da...”

H

allo!!!! Hvem mistet ungen sin på IKEA i 2001?

t rus lir de ikken b g d da i Lo g brus ny, Kent o r n e o k R c vi ro m med r ø f so ett Chan n. Noen e k ? k vors Foti me på er ga

I

t å gi r det slem dverg hasj til en li b r høy og si at han av det?

E

D

F når du kn ekker chipse n i dipp og må en s rednin ende inn e n gschip s...

I

kke igå for å rg an sk n i hva et ro kk je ryte, gi me m jeg , sku og H nn i e n t lle U ikt der SKE t ign T . . . ba det ok var det

R

D

u er ik ke ski kkel full fø r du sm ig til de iler g selv idiot i som e speile t på do n ...

iken sk r e g e ... adass. b g i l e k ene med r å utenfo foten . inatt.. dynen

J L


D

ama på på sus Ulve spur te om dalen hien leke Torg jeg ti fint e ps. Jeg skulle h a te r på h kapabe nkte jeg l til å va je g og ta fi kket skal leke nne høfli g ne selv i. a jeg k slo d om ut i bile eg m hadd n e e kech takket g at jeg ips nei t il re -

kkert til a du va et, nk meg blu r stille fo att jeg .. .. .. g lv o meg se nynnet

D S

D

J

eg er overbevist om at jeg er noe ekstraordinært. Jeg er på jorden av den grunn at jeg skal utrette noe stort. Herregud så utrolig bra jeg er!!!

ed den m å a t n kje p g ka og ik , a d han e... ppan

E le

G

øyeste sangen fra jeg var liten er “Må på do, må på do med gevær og gummisko. Sånn som kongen, sånn som kongen, når han tisser fra balkongen“

D

F når du bare har lyst på en øl, men forran deg i køen står Jessika Desire Olsen og skal ha en Avocado Maritini Guacamole med hundehår fra Fillippinene, og den lett homstete bartenderen gråter henrykt av glede...

jeg eg til t. m r e er led nkarn te i e r r bli g he al je g skal k s je Da øre y, og Ronn g ikke kj e fan m !! buss tarte al s pe k s ap eg izzasj for p en den alle og k onny er Pepp

G

J

om jenn e n g r gå n t r o l l du r har ko å F n e r h e t s di du r s i k k iper fo L!!!! E p E t T de og OF S

D

LS

BAL

A D

ldri s to apotek l ...

et

e prø ve komm r bare å e dine... ibuxen e

D D

et h e ølm ter ikk age e le . nge r et het e b tap ox“ p r “ba ga. pek g-in ran en n den lil le ede rst. ..


K å r e S o r p T s B ø r s

NM for janitsjarkorps har blitt arrangert i Trondheim hvert år siden 1990. Før det var arrangert litt “rundt og forbi“, bl.a var ÅML med på NM under Janitsjarfestivalen på Hamar i 1987. Det er 116 korps og 5000 deltakere i NM 2018. Dermed finnes det utrolig mange rare ting man kan dra ut av deltakerlisten. Noe betyr ingenting, men jammen er det ganske mye intressant for oss som stiller i klasse korpsnerd 2.0. Her er litt om noe, og mer om noe annet - børsen er herved åpnet!!

Topp 6 – stykker Janitsjar-NM 2018* 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Gullivers Reiser – Bert Appermont El Camino Real – Alfred Reed Incantation and Dance – John. B Chance Armenske Danser – Alfred Reed Overture to a New Age - Jan de Haan Strabsarabesk - OleMic Thommesen

5 fremførelser 4 fremførelser 3 fremførelser 3 fremførelser 3 fremførelser 3 fremførelser

Topplister

opp-lister er alltid populært og de kan jo lages om hva som helst. NM Janitsjar har også sine og Kåres Korpsbørs presenterer de hotteste av de disse:

*«Between the two rivers» på delt 7. plass i godt selskap med «Concert Prelude» Topp10 -komponister Janitsjar-NM 2018 Janitsjarfolket er ikke særlig mer nytenkende enn brassbandene og det er mange gamle kjenninger her: 1. Alfred Reed 14 fremførelser 2. Phillip Sparke 11 fremførelser 3. Bert Appermont 8 fremførelser 4. Samuel Hazo 7 fremførelser 5. Jan de Haan 6 fremførelser Mest spilte norske komponist i 2018 er Torstein Aagard-Nilsen og OleMic Thommesen på delt 9. plass med 3 fremførelser.

• • • • • • • • • • •

Det er er seks korps som har vært på alle NM i Barteby? Kolbotn, Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal-Hakadal, Skjold-Nesttun og Sandvikens Ungdomskorps Det er tre nye korps i år? Jevnaker Ungdomskorps, Lørenskog Blåseensemble og Kristiansand Janitsjar Phillip Sparke også er den komponisten med flest verk på NM janitsjar, med 51 forskjellige? John Brakstad sin «Variation for Band» er det norske stykket som er spilt flest ganger? 17 korps spiller norsk musikk? 8 korps har kvinnelig dirigent og 3 korps spiller musikk skrevet av kvinner. Ingen av de kvinnelig skrevne stykkene dirigeres av kvinnelige dirigenter 5. divisjon er eneste divisjon helt fri for norsk musikk? Kun et korps har hentet dirigent fra utlandet spesielt for NM. (Sarpsborg janitsjarkorps) Klassikere som «Incantation and Dance» og «El Camino Real» er tibake etter flere år ute i kulden? Kåre er på sitt 22. NM, det første på turistvisum? 6 korps har utenlandske dirigenter som har fornorsket seg («Her har vel Åsane något på gong») Hordalandskorps åpner halvparten av divisjonene? Altså stor sannsynlighet for full før korps 4 (æresmedlemmet vet noe om det?).

Visste du at...


en norske regnesentral for korps har som vanlig puttet inn alle verdier fra de siste fem år inn i sine enorme computere og kommet ut med den helt oppdaterte 5-årsrakning. Her kan du sitte og sammenligne og se hvordan du tror ditt korps ligger an i forhold til de andre korpsene i divisjonen. Når resultatene kommer kan du sette de opp mot rankingen og antakeligvis finne ut at det blir som tabelltipsene for fotball i avisene, kun (u)kvalifisert gjetting, reneste bingo. Det er små plasseringsmessige endringer fra i fjor, men vi ser at flere korps gjør store poengmessige byks fra fjoråret. Fortsetter Fet Janitsjar sin fremgang er de topp 10 innen 10 år. (red.anm.: Det hadde vært fet(t) det!!!)

D

et er kun regnesentralen som har kontroll på alle parametrene her, men fra påstått informerte kilder sies det at nyere resultater vektes mer enn gamle og at divisjonsseier i opprykksdivisjon gir bedre score enn dårlig plassering i divisjonen over. Så kan dere gjette og prøve å finne det ut.

Ranking

D

Plass Score Endring fra 2017 1 (-) Lisleby Musikkorps 29,6 2,85 2 (-) Sagene Janitsjarkorps 35,86 1,29 3 (-) Tønsberg Janitsjarkorps 37,33 2,67 4 (-) Ranheim Musikkforening 39,61 1,10 5 (-) Fåberg Musikkforening 43,4 0,90 6 (-) Arendal Byorkester 45,22 1,95 7 (+1) Strindheim Janitsjar 46,51 -0,88 8 (-1) Hovin Musikkorps 46,91 -0,23 9 (-) Asker og Bærum Ungdomskorps 47,98 -1,50 10 (-) Åsane Musikklag 50,1 -1,28 11 (-) Tresfjord Janitsjar 51,02 -0,51 12 (+1) Eina Musikkforening 61,37 -2,59 13 (-1) Kongsberg Byorkester 63,2 -0,55 14 (-) Tromsø Orkesterforening Janitsjarkorps 66,02 -6,51 15 (-) Sofienberg Musikkorps 69,86 -7,47 16 (-) Fet Janitsjar 86,91 -9,48

hillip Allen Sparke er født 29. desember 1951 i London og er da på vei mot 67 år. Pensjonist har han ingen planer om å bli. Sparke begynte sin musikalske karriere med å spille kornett . Etter han var ferdig med skolen begynte han å studere trompet og piano ved Royal College of Music i Sør-Kensington i London. Det var mens han studerte her at hans virkelige interesse for korps begynte å vokse frem. Han spilte i skolens janitsjarensemble og etablerte et brass band blant studentene. Etterhvert begynte han også å studere komposisjon og det viste seg at det var dette han virkelig hadde en greie for.

S

parke utga sitt første verk for korps i 1973. Det var Concert Prelude for brass band, et stykke som spilles 2 ganger under årets NM og Gaudium for janitsjarkorps. Det tok ikke lang tid før han fikk bestillinger på stykker og hans første store bestillingsverk var «The Land of the Long White Cloud» skrevet til det nasjonale mesterskapet for brassband i 1980.

I

begynnelsen av din karriere var Sparke tydelig inspirert av både de gamle mesterne som Gilbert Vinter og Herbert Howells, men også av Eric Ball og Elgar Howarth. Han har med tiden fått sin egen karakteristiske stil der han klarer å kombinere både teknisk vanskelig musikk med fine og lyttverdige melodier. På denne måten har han blitt både musikerne og publikums komponist. «Between the Two Rivers», variasjoner over «Ein feste burg» skrev Sparke i 2004 til 100-årsjubileet til fanfarekorpset i Aalst i Nederland. Totalt han han skrevet mange hundre verk både for brass band og janitsjar. Selv om Sparke nærmer seg 67 er han fortsatt veldig aktiv og senest på NM for messing var det urfremføring av et verk han hadde skrevet til Holmestrand Ungdomskorps. Et flott verk som ble fremført på en ualminnelig uinspirert og kjedelig måte, sier musikkpolitiet.

Phillip Sparke

P

kke o t S e r Kå irektør øb rsd


A M R G E T 201 O R P 8 NM ? alle l? t vi l ste Mi t deg t: t k Gå onta 97 K 4

412

83 a) (In

TORSDAG Avreise til Trondheim for en del av ÅML. Sjekk billetten din når ditt fly går. Viktig at alle er tidlig ute på Flesland, da det ofte er lang kø pga. store instrumenter som skal sjekkes inn etc. Alle skal bo på Rica Nidelven Hotel Havnegata 1-4, 7010 Trondheim Pøbb-til-Pøbb for de som ankommer torsdag

FREDAG Avreise til Trondheim for resten av ÅML. Dagen kan brukes til det man måtte ønske - eksempelvis; Høre på 1., 4., 6., og 7. divisjon. Sightseeing til Nidarosdomen eller Rockheim, shopping eller en tur i Pirbadet. 18:30 20:00

Middag: Milano Møllenberg / Nonnegata 22, 7014 Trondheim Øving Bispehaugen Skole

LØRDAG 08:00 08:30 10:15 10:50 11:35 12:00 18:00 20:00

Besiktigelse for slagverksgruppen Frokost Oppmøte i resepsjonen for felles avgang til Royal Garden (husk legimitasjon). Oppmøte til oppvarming i garderobe på Royal Garden Vi spiller “Between the two rivers“ på scenen i NM 2018 Evaluering og frilek Middag (TBA) Festkonsert og premieuttdeling: Både festkonsert og premieseremoni overføres til Olavshal lens lille sal, Royal Garden og Hotel Grand Olav.

SØNDAG 12.00 Utsjekk fra hotellet Sjekk flybilletten og vær ute på Værnes i god tid.

Last ned Program.no-appen og få oversikt på telefon eller brett. Her finn du spelerekkefølge, program og etterkvart resultat.


Andre Bergenskorps i NM

Last ned NM programmet her

Dragefjellets Musikkorps Strusshamn Musikkforening

Elite Lørdag 17. mars Elite Lørdag 17. mars

10:00 Olavshallen, Store sal 16:54 Olavshallen, Store sal

Sandvikens Ungdomskorps Alvøens Musikkforening Skjold Nesttun Janitsjar

1. div. Fredag 16. mars 1. div. Fredag 16. mars 1. div. Fredag 16. mars

14:00 Olavshallen, Store sal 15:11 Olavshallen, Store sal 20:17 Olavshallen, Store sal

Lungegårdens Musikkforening Os Musikkforening

2. div. Lørdag 17. mars 2. div. Lørdag 17. mars

12:27 Scandic Nidelven Hotel 15:17 Scandic Nidelven Hotel

Arne Musikkforening

4. div. Fredag 16. mars

14:00 Olavshallen, Lille sal

Fana Musikklag

5. div. Lørdag 16. mars

09:53 Olavshallen, Lille sal

Alversund Musikklag

7. div. Fredag 16. mars

16:00 Scandic Nidelven Hotel

Flass og Brazz (NYS/ÅMLT) Lokalavisen i Gryllefjord melder at Torsken Ungdoms Brass Band hadde store problemer med flass under oppkjøringen til festkonserten på fiskefestivalen “Skreien kjæm no!!“. Løsningen var like genial som den var enkel de inngikk et samarbeid med Head and Shoulders - dermed var den nye shampoen Brazz & Shoulders født. - Vi håper alle brassband tar i bruk shampoen slik at vi kan stå sammen i kampen mot flass, sier leder i TUBB Henning Svenning.

BrazzTranzfer (KNIS/ÅMLT) Johannes Grævdalen spiller principal i Knenæss og Gaflefjord Brass (KGB) fra høsten 2018. Han er for tiden hospitant i Durrham, Upford, Rexford and Exeter Brass Band (D.U.R.E.x) hvor han også koker kaffe i pausen. - Vi har skaffet oss en solid forsterkning. Johannes er sjøllært og det vi her oppe kaller en ”ræv” på kornetten, sier forkvinne Annemor Knatten i en kommentar.

Fra hysj til hasj

BrazzNM 2018

(FIS/ÅMLT) Etter lengre tids spekulasjoner bekreftes det herved at Svein Hysjing-Dahl, eller “Hysj’en“ blant venner, legger Alt-hornet på hyllen. Etter 75 år med oppturer og nedturer på 2. altstemmen i Gøttumsbråten Buss og Brass Band, er det en vemodig kar som tar farvel - Nå må vi som er i 90-årene gi plass til yngre krefter, sier Hysjing-Dahl i en kommentar. Når det nå blir stille fra Hysj’en får ÅMLT oppgitt at det er stor interesse for stolen hans. Favoritt til å ta over er Hilde Amalie Subbe-Jensen, eller “Hasj’en” blant venner.

(BeA/ÅMLT) BrazzNM 2018 gikk av stabelen i Bergen i februar. Som vanlig var arrangementet preget av hemisgløs selvdigging, altfor høye poengsummer, et hav av FortePianoer, fyll og skandaler. Allerede fredagen fløt det med tomme Jegermester flasker og et velbrukt Boratkostyme på scenen etter Bergen Brass Band sin fremføring. NMF bekrefter at Boratkstymet senere på kvelden ble hentet i sekretariatet av en smilende kornettist fra Hølbekken i Arna. BBB bemerket seg også med å kaste sukkerfri tyggegummi og tankrem til publikum sponset av Røslands Tannhelse Sørvis. - Et tannløst forsøk på å påvirke dommerne, sier Sten Skarpholm i en skarp kommentar til ÅMLT.

BrazzAwardz (4Barest/ÅMLT) Årets ABBBBA (Association of British Brass Band Busdrivers Awards 2018) gikk av stabelen i Royal Albert Hall nylig. Der fikk Darren Windass prisen som årets beste turnébussjåfør etter Black Dyke Mills sin vintertuné på glatte veier i Yorkshire i 2017. I kvinneklassen var det Clara Roadskinn som overraskende tok prisen for beste turnébussjåfør for sin innsats på turnéen til West Chiltington and Musdale Building Society Womans’ Brass Band. Prisen til Roadskinn kom overraskende fordi Clara på tidspunktet turneen ble gjennomført var mann og het Carl O’bannahannaman. Etter mange nominasjoner i herrklassen uten seier valgte han å skifte kjønn for å få prisen i kvinneklassen. Vi gratulerer!!

Det var ikke bare på scenen i Grieghallen det gikk for seg under årets BrazzNM. Fra politiets operasjonssentral får ÅMLT opplyst at det var mye turmulter på strekningen fra Grieghallen, bort Nygårdsgaten og til Gjestehuset/Rica. - De kanglet om alt fra etterslag, løsbarter, stringtruser og altfor raske løp med løse fortegn, sier operasjonsleder i en kommentar. ÅMLTs utsendte så med egne øye hvor hardt det gikk for seg da Sten Skarpholm måtte legges i jern etter en krangel om et Boratkostyme, og videre hvordan det ble drukket Jegermester under bordene på Gjestehuset. Under bordene fant vi også et haug brukte FortePianoer, samt en skjendet sau og stort utvalg løsbarter.


UT

O UN D T HE W

OR

LD

QO

E

R SF

AR M O

IKS FA M O US

N D t on fire and yo

ur nd o n i c e.

an be make c iviu o y s subd istake ck of la Most m a bdied to you su attribut listening. If rs, you will ea d sion an open your , with in time ion. d n d a n a e id E v TUN rticulat play in t style and a rec the cor

To achieve great things, two things are needed; a plan, and not quite enough time- Leonard Bernstein.

Annonse:

ur

TR A P

etta är en önska n att få musikern den gene till å yt relle a bäst m en och g öjligt he e sitt bid l a rag till tidkorpset.

mi

P l ay w i t h y o

ar he

h to ou g u no rt; y e t no ur pa hat s ’ t I yo ow w w kno to kn rt of. d a nee re a p You don’t come to rehearsal u’ o y to learn your part; you come to learn everybody else’s.

Annonse:

ågra fav orit fra se min tid p å New Zea r jag använde u nder land.

Music is created from the muscles, the head and the heart. In that order, no other; because without the fundamentals, the heart will not be able to do its job to create beautiful fantastic music.


REPRISEN fra Ă…MLT 2008

POENG

0 0

SVAR

0 0

0 0 0

8

SVAR

5 maneder, 2 uker og 4 dager Jepp, full rulle

Hvor gammel er du?

6 maneder, 1 uke og 6 dager

Kan du rulle?

Halvveis

Pupp

Pupp eller sove?

Sove ved puppen

Min mor

Hvem sin mor er lavest? Sover du med et Liverpoolskjerf over dynen? Beste film pa babykino? Hvem har du gulpet

Min mor

Nei, sover ikke om natten. Spiser i stedet

0

???

Husker ikke, det var sa jrevla mye brak i Salen Min mor, min far (ble Sa jrevla lei det der fysioterapitullet han pr0ver pa meg hele tiden), sengen, mormor, morfar, snart i onkel Magnus sin nye bi I. Pupp, hyller, cabbe fj0ler ... Kall det hva du vii, jeg diaaer dem Min far er sterkest' Sa lenqe det varer .... Kj0re aviser som min far og min onkel + formann i Esso Kickers Nei, sover ikke om natten. Spiser i stedet Dommerf10yte type Super Select nr. 5 i blank metall stemt i Ass Jeg vet ikke hva jeg vii ha, derfor vi I jeg ha alt Spurt om jeg fikk leve i 900 ar som han der fyren i Bibelen Hun der som snakker sa rart pa trombone. Hun kj0rer taxi' Sa da har jeg sjafor nar som heist.

pa?

Favorittleke?

Hvem sin far er sterkest? Hva skal du bli nar du blir stor? Snorker du? Hvilket instrument skal du begynne a spille? Far du det du vii ha? Hvis du fikk spsrre Gud om noe, hva ville du spurt om? Hvem er den peneste damen i Asane Musikklag?

flesuftat:

Jeg sover med Liverpoolskjerf over dynen om natten Mannen som elsket Yngve (er ikke en homsefilm altsa ...) Min mor, min far (han har jeg pisset pa ogsa), mormor, farmor, farfar (han ble forbanna at han gikk pa konsert med AML for a sove!), sofaen (tror det er bare jeg som vet det) Lekestativet med t0ybananen min og en rangle pa badet Burde vel svart min far, men jezus; Se pa den slappfisken? Elektriker som PeRarild, idiot som min far og like god pa gitar som min mor Jepp, trener sa ofte jeg kan med min far Blokkf10yte eller norske varianter av f10yten som tussef10yte eller sj0f10yte Om jeg vi I ha noe dyrt, sp0r jeg bare mormor og morfar Spurt om han blir med pa Champions League-finale med Liverpool igjen. Lisbeth. Makan ti I dame finner du sjelden; Blid, snill, hjelpsom og av og ti I veldig full. Ogsa har hun de hyllene ....

POENG

0 0 0 0

0 0

0 0

8


REPRISEN ÅMLT 2007

ÅMLT presenter i år en ny spalte. Hensikten med denne spalten er å trekke fokus bort fra alt det sunne og kjedelige ved norsk matkultur. Vi er lei av spelt, glutenfritt,”fem om dagen”, lettmelk, lettost, hjerteost, egg fra frittgående høns, hjemmepresset juice, Grete Rohde og Fedon Lindberg. Bli med å lage aprikosgryte med tyrkisk pepper. Av Tom og Stig Aprikosgryte: Aprikosgryten er en klassiker nå skikkelige menn samles, f.eks. etter fem dager i telt eller en lettere tredagersfylla. I utgangspunktet høres aprkikosgryte ut som noe som tilhører den sunne delen av menykartet, men det er ikke tilfelle når vi i ÅMLTs matspalte boltrer oss på kjøkkenet. Ingredienser: 800 kg grytekjøtt av lam 20 stk. løk 40 hele hvitløk (skjøres i båter) 2 stk. gulrot 200 kg aprikoser 12 bokser karri 3 kg chilipulver 2 stk. laurbærblad 50 stk. sitron 80 dl kjøttbuljong (utblandet) 2 kg delfiafett til steking Skjær kjøttet i 2 cm store biter. Finhakk løk, hvitløk. Skrell og riv gulrøttene og sitronskallet grovt. Del aprikosene i to. Brun kjøttet raskt i små porsjoner på sterk varme i en jerngryte. Ta ut kjøttet. Reprisen er sponset av:

Fres løk og hvitløk. Tilsett gulrot, aprikos, karri og chilipulver, og la det steke videre på svak varme i 2-3 minutter. Tilsett kjøttet i gryten. Hell over buljongkraft, legg i laurbærblad og sitronskall. La gryten trekke på svak varme i ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper. Ekte hjemmelaget Tyrkisk pepper. Som mesterkokker alltid sier: ”Det er ikke alltid nok med god mat”. Vi i ÅMLTs matspalte kan ikke være mer enig. Det som er i glasset er minst like viktig som det som er i gryten. Til den røveren av en aprikosgryte vi har beskrevet her, passer utvilsomt en ”Tyrker”, en tyrker laget på kjærligehet… Ingredienser: 1 flaske 0,5 ltr Vanilje-cola 1 pose Pirelli Tyrkiske Pebberbolcher ½ flaske Vodka 1) Hell colaen i vasken, skyll flasken godt Vi vil ikke ha vaniljesmak på produktet vårt. Bruk av Zalo eller andre skyllemidler som rødsprit, bensin eller solhatt anbefales heller ikke. 2) Fyll dropsene på flasken. Husk at emballasjen rundt ikke skal med. 3) Hell på vodka, gjerne billigste sort, dog ikke tilsatt smak som for eksempel solbær. Hjemmebrent eller Beates Lab Sprit går også bra. NB: Pass på alkoholprosenten. 4) Rist flasken godt, la starter prosessen starte. Legg flasken tilside. Nå vil resten gjøre seg selv. Har du dårlig tid, er det bare å fortsette ristingen. Å blande sprit og pebberbolcher direkte i munnen anbefales imidlertid ikke for de av dere som er altfor seint ute. 5) Avlys alle avtaler dagen etter og ha en fin fest. Husk at ingen reagerer på litt grimaser etter en støyt fra en flaske vanilje-cola. Til denne morroklumpen av en Tyrker passer det godt med en flaske øl.


G odt i NM glasseT MELK, JUICE & KAFFE: Dagen begynner i frokostsalen, og der er det disse tre som gjelder. Melk er en næringsrik veske som bygger opp kroppens lager av protein, fett, sukker og kalk i tillegg til en haug andre vitaminer og mineraler. Juice inneholder mye vitamin C og ett glass er nok til å dekke dagsbehovet. Kaffe drikkes over hele verden i mange former, og på morrakvisten er dette den viktigste suksessfaktoren for særdeles mange mennesker – den ”kickstarter” systemet og setter i gang rugekasseprosesser som tilslutt bokstavelig talt ender dagens viktigste rammeavtale.

Tyrkisk Pepper: Dette er en klassisk røver i ÅML sammenheng. Den nytes i et særdeles kort tidsrom, etter siste tone på scenen og til det er tomt sånn ca. midtveis i Reimers tradisjonelle forevigelse av oss. Nytes ofte direkte fra en Colaflaske, gjerne sammen med en pils. Tyrkeren kan kjøpes ferdigblandet (bildet), men smaker helt klart best fremstilt på hjemmebane langt unna Mattilsynets krav til hygiene og alkohollovens krav til alkoholstyrke. Mange ÅMLere har falt for denne drikk – på godt og vondt. Dukker den opp i år mon tro? PUNSJ´EN: En artig selskapsdrikk, som regel en blanding mellom flere typer frukt, alkohol og andre egnede ingredienser. Tradisjonelt serveres denne i en bolle og den har gjerne et lavt alkoholinnhold. ÅML sin versjon er som vanlig motsatt; Serveres i bøtte med et usedvanlig høyt alkoholinnhold. Punsjen er rosinen i pølsen på ÅMLs tradisjonsrike og myteomspunnede JenteVorspiel. Mang en sterk kvinne har falt fra NM-kvelden etter å ha startet kvelden med punsj på JenteVors... Mang en ÅMLmann har forsøkt å få innpass på JenteVors uten hell. Siste forsøk var i 2016 og inneholdt en dråpeformet kornettist fra Hølbekken ikledd en mankini. Dette endte galt og som vanlig gikk det utover ”den uskyldige tredje part” (les: Bjarte og Tom). Kornettisten fra Hølbekken våknet dagen-derpå på rommet deres oppå dynen i adams drakt med mankinien på nattbordet. Lite ble sagt; en pakt ble inngått og mobilbilder ble slettet... Punsj er godt og ikke farlig, bare en drikker varlig... Bli med på JenteVors med ÅML pikene, send SMS med kodeord PUNSJERENÅLLREITSPORT til 951 58 858 GIN & TONIC: Kveldens herligste og farligste høydepunkt. Cocktailen er den desiderte favoritten blant ÅMLs eldre mannlige medlemmer. Den er spesielt godt egnet når vi nå er i en fremmed by i en fremmed kommune i et nytt fylke. Dette fordi GT’en består av gin og tonic, og i tonic´en finner vi kinin (kinabark) som er et botemiddel mot malaria, noe de fleste vet. Men det som ikke er fullt så kjent er at den også beskytter mot dryppert, klamydia, skabb, brassbabes, forte-pianoer, sopp, flass, gikt, migrene, endetarmesmerter, ensomhet, søvnløshet, vanskelige kromatiske løp, kvinner med løsbart og ømme brystvorter. Tradisjonelt serveres GT´en med en skive av lime eller sitron samt is, men hos homsete bartendere på trendye drikkestuer kan man også få servert GT´en med eple, agurk, mynteblad, salt og pepper. GT´en kommer også i alle prisklasser; fra billig polsk type av tvilsom kvalitet, til den aller dyreste som er destillert hele fem ganger, hvorav de tre siste er ned gjennom utringningen til søstrene Kardashians. GT er klassikeren som redder kvelden med stil, eller som gjør at du smører deg helt bort og ender på et trøndersk jorde sammen en frodig kvinne med som presenterer seg som nettopp GT, Grande Trine.

@tgunders


TOSSEQUIZZEN

Boring Fækts 1. Hva heter firmaet til Elon Musk? Ikke Tesla, ikke SpaceX, men det som går litt lenger ned.

Ingen quiz, ingen kos 1. Hvor jobber dommer Arvid Anthun til daglig? 2. Hvor startet Tormod Flaten karrieren sin?

4. Hvorfor må kokken være sertifisert for å kunne servere fisken fugu i sushi? 5. Hvilket stoff absorbert fra havet gjør at tunfisksushi ikke anbefales for gravide? 6. Som alle har lest øverst på NM-noten, var «Between the two Rivers» bestilt av orkesteret kalt Fanfare ‘Prins Hendrik’, til et jubileum i byen hvor de holder til. Hva heter byen? 7. Hvilke av disse instrumentene er ikke å finne i et fanfareorkester: Saksofon, althorn, valthorn, flygelhorn, klarinetter, tromboner, kornetter. 8. Hvor mange takter er det i «Between the two Rivers»?

9. Ein’ feste Burg ble komponert til minne om en kar som styrte med noe på en dør. Hvem var denne karen?

10. Hvorfor endte Atle opp på Burger King i stedet for McDonalds, etter julebordet der han glemte igjen HiBparaplyen? 11. Hvor mange McDonaldser og Burger Kinger er det i Bergen kommune?

3. Hva ligger høyest over havet, Blokkhaugen skole eller Bispehaugen skole? 4. Hva heter skjermavisen i vestibylen på Blokkhaugen skole? 5. Hvor mange grader roterer Egonrestauranten rundt Tyholttårnet pr minutt? 6. Hvor mange liker Åsane Musikklag på Facebook, pr. 5. mars? 7. Hvilken fisk finnes (bare) i de åtte nederste kilometrene av Nidelven? 8. Hvis du sitter på flyet nå, og det faller ned, hvor bør du i følge statistikken helst ha valgt sete, for å ha best sjanser for å klare deg? 1. Hvilken frivillige organisasjon har både Bente Førde (overhodet i den Kjeseth-ske familien) og Stian Jakobsen (han med dressene) engasjert seg sterkt i? 2. Hva er spesielt med Buvik utenfor Trondheim? 3. Svigerfamilienavn + mors etternavn. Hvilket ferjeleie blir det?

4. Hvilken korpsektemann heier på BodøGlimt? 5. Hvilket byfjell har gitt navnet til skolekorpset hvor Odd Sverre er leder?

12. Hvilken Burger King-burger har flest kalorier? Vi regner bare med de som er fast på menyen. Tilbehør ikke inkludert.

6. Tine Marie og Roger har nettopp feiret kobberbryllup, noe som blir feiret stort i Danmark, men ikke så mye i Norge. Hvor mange år er det?

13. Hvor mange kilokalorier snakker vi om?

FØKKINGSFAZIT:

14. Hvor lenge må du svømme bryst for å forbrenne dette? 15. Når holdt Martin Luther King Jr talen med tittelen «I have a dream»? 16. Hva er K.L. King kjent for? 17. Hvilken marsj ble nylig kåret til Norges nasjonalmarsj?

Resten av familien

Korps og helse

3. Hvilke av disse er ikke navnet på hymner i hymneheftet? «Divine mysteries», «St. Macbeth», «St. Bees», «Horsley», «Harsley», «As with gladness», «Enten», «Hydrofoil», «Ginger», «Morning hymn», «Angels on the moor», «Mitocondria».

2. Hvis ÅML spilte i 3. divisjon menn, avdeling 4, hvor langt unna (sted) måtte vi reise på det lengste for en bortekamp?


Syv sekunder tar det fra du er ferdig å tygge burgeren til den er nede i magen. Et menneskehår kan tåle tre kilo. Lengden av penis er tre ganger tommelens lengde. I løpet av ett år spiser en gjennomsnittlig nordmann 436 kilo mat. I disse #metoo tider er det viktig å forstå både menn og kvinner, og ikke minst deres relasjoner. Nå er dere sikker på jeg skal surre meg inn i #metoo, varslinger og andre seksuelle avvikere blant de som styrer landet. Der tar dere styggelig feil!! Nok av skattebetalernes millioner har blitt svidd av til det, og feministene har fått altfor mye spalteplass som det er. ÅMLTs kvinnelige lesere har lest hele denne ingressen, mens de mannlige sitter ennå og ser på tommelen sin. Verden er som den er; menn er menn, kvinner er gudinner og jeg er #Redaktom…

REDAKTOM LIDER IGJEN...

​D

et er nå ett år siden sist jeg vrei ut noe galle fra den halvdøde hjernen min og hamret den ned på skrivemaskinen jeg har arvet av min farmor Lillia Hjørdis Gundersen. Stikkordene var smygere i barnehagen, bussturer, pølser og kondomer - det jeg skrev handlet om opplevelsen av å leve på kanten av stupet. Og nettopp det å leve på kanten av noe er bakteppet i år også, dog er det mer snakk om å leve på kanten av Fjorden og om å lide for kunsten...

Vi var de første Fjorden Cowboys

D

a bl.a. Trond K. (rip), Bjarte Aa., Einfrid T. og undertegnede var unge, pene og lovende, spilte vi i et storband, Storband West (legg merke til W’en - pretty fuckin’ internasjonal, eller?). En ruvende skikkelse i bandet kom fra Kinsarvik, Kristoffer Tveit (Tvedt’n) - som for øvrig trakterer trombonen i eliten med Strutsene i helgen. Fra Lofthus, litt lengre ute eller inne i fjorden alt etter som hvor man komer kjørende fra, sogner vår egen skjønnhet, Einfrid.

D

ette førte til at vi særdeles mange helger var på seminarer m/ sosialt samvær i Fjorden. I bunn og grunn var vi de første Fjorden Cowboys; For hvor tøft var det ikke å bære en moped opp i sengen til Arne N. i andre etasje i en av hyttene til Instanes’n på Hardangerfjord Hyttetun (Nå: Mikkelparken)? Eller hvor stilig var det ikke å putte en hel flaske Zalo i bobblebadet, att på til etter åpningstid, og så skylde på Kåre Stokke? Eller hvor kult var det ikke at Johnny (les: Advokat II: Sveum) satt forsterkeren i vinduet i hytte 3, koblet til hans for anledningen spiltter nye klassiker - Yamaha DX7 i rød utførelse, og spilte kirkeklokker på full guffe utover Kinsarvik søndag formiddag slik at bygden trodde de var sent ute til kirken? Eller hvor drøyt var det ikke å fyre av en bengalsk megabombe (fyrverkeri, måtte graves ned i jorden før avfyring) på et jorde i Øvre Eidfjord, for så å bli omtalt i lokalavisen? Mange timer med øving ble gjennomført og det er riktig å si at vi gikk langt for kunsten, ofte for langt. Noen ganger ble det for mye, noe som gjorde at T. Kallekleiv (rip) booket daværende Eidsvåg Musikklags sitt seminar under navnet Sunnhordaland Tensing, ettersom vi stort sett var samme gjengen som kom innover til Instanes’n helg inn og helg ut og herpet hyttene hans. Av hensyn til plass og av allmenpreventive hensyn (adv.anm.: mitt innspill), har jeg utelatt en del historier fra Fjorden. Stikkord for dem er sauekjending, sniking i fergekø, knabbing av lefse, barbering av marsvin, en svensk dragartist og en knekt flaggstang. Ingen skal si vi ikke led for kunsten, og alt-i-boks vil jeg si at Fjorden Cowboys kan ta seg en bolle...

Om å lide for kunsten

E

n som på en av disse utfluktene gikk så langt for kunsten at man kan kalle ham for et Renessansemenneske, var Einar Rune Haugnes. Han går under kunstnernavnet Hugo, er sambygding med Tossen og Odd Sverre, og en eminent barrysaxofonist. Etter det obligatoriske burgerstoppet på Kjappen på Voss, kjente han at

det rørte seg skikkelig i rugekassen. Det var ikke bare bare; for Hugo var en rørslig kar og det var trangt om plassen i Toyota Starlet’n til Rektor Kjeldstad (les: en annen velkjent kjenning og tidligere trombonist i ÅML). Stille lot han den voldsomme gjøkungen av en fis spre sine vinger i bilen. Han merket straks at dette kom til å bli tøft, og at han måtte skifte undikk med en gang han kom frem. “Det er underlig, sa Hugo, hvordan det alltid lukter dynge akkurat her vi kjører nå. Hva i alle dager tror dere bonden gjødsler med?”

D

et gikk to nanosekunder før de andre i bilen begynte å stønne og raute som om fanden selv hadde plassert et syltetøystrikk rundt testiklene deres. Selvsagt gjorde Rektor Kjeldstad akkurat det Hugo hadde forutsett: Han satte friskluftanlegget på resirkulering.

D

ette mine venner, dette er det som kjennetegner et ekte rennesansemenneske; Han var villig til å lide for kunsten. Tro meg - man lager ikke mennesker av Hugos skapning lenger. Hvis noen av de andre som den gang var i bilen leser dette idag, vil de morre seg. De kan umulig huske en dritt. Hukommelsestap er en garantert bivirkning fra den eksponeringen de ble utsatt for i hele to mil langs Hardangerfjorden.

Revival of Pokalkosing?

N

ok om det, mer om noe annet: Så er vi for ørtiende gang igjen på vei til Bartebyen. Foruten en ren g-string, et visakort og en tannbørste, har vi med oss mange timer med øving, bøttevis med NM-rutine og et knippe forventinger i bagasjen. Undertegnede lurer som vanlig på om årets NM-lypsyl blir like ræva som i fjor, Bjarte gleder seg til alt, det Tor gleder seg til egner seg ikke på trykk, StoreBjørn gleder seg til sild og dram, Kate til sushi, Sara og Johanne til shopping og Roald til en spesielt god rammeavtale. Noen nevnt, mange utelatt... Vi gleder oss til å spille på lørdag, OG vi har det aldri bedre sammen denne helgen enn rett etter konserten. Da klemmer og klapper vi hverandre, skåler og skryter, znapper og fjesboker vår forteffelelighet til kjente og ukjente. Vi er i overkant strenge i omtalen av egeninnsats, og tilsvarende rause i omtalen av andres innsats. Vi har alle i større eller mindre grad en forventing om at nå, nå blir det pokalkosing. AM I RIGHT?

O

ppkjøringen til NM og vår “gjøren og laden” i Bartebyen er den viktigtigste delen av musikklagets sesong, og uten tvil vårt årlige kunstenriske klimaks. Vi har lagt ned mange timer øving. Mye har vært bra, noe har vært lidelse. Alt for fjorten minutter på scenen med fullt fokus og en god fest etterpå. Tenk på det når du våkner på søndag med et barbert marsvin under dynen, løkringer på puten, en rugekasse totalt ute av kontroll og en hodepine som får fødselssmerter til å blekne. Da, akkurat da, DA lider du også for kunsten… @redaktom


HVA HAR DU PÅ NATTBORDET? ÅMLT har spurt medlemmer i ÅML om hvilken litteratur de har på nattbordet.

:zizteZIDEN

LEO SVEN Y

ROALD

Denne stripen er sponset av:

Røslands Tannhelse Sørvis

Åmlt2018  
Åmlt2018  

ÅMLT 2018: NM avis for Åsane Musikklag. Les siste utgave at den helsprøe avisen vår her: - Y-fashion - RandeQuoutes - Notekurs - Guro på en...