Issuu on Google+

SKOK KANGURA Australia jest interesującą krainą zamieszkałą przez sporą ilość ciekawych gatunków zwierząt. Wiele milionów lat temu na skutek ruchów tektonicznych odłączyła się od innych kontynentów i dziś stanowi osobny kontynent o charakterze wyspiarskim. I to między innymi było powodem, że tutejsza fauna i flora kształtowała się niezależnie. Tę tezę potwierdzą torbacze, prymitywne ssaki. W Australii są one bardzo szeroko rozpowszechnione. Na tym kontynencie istnieje jeszcze wiele miejsc zamieszkałych w warunkach naturalnych przez wiele gatunków zwierząt, które do tej pory nie ujrzały na oczy ludzkiej istoty. Znajdujemy tu wielkie lasy eukaliptusowe, niziny, olbrzymie pustynie, moczary i łańcuchy górskie stanowiące schronienie dla kangurów, strusi Emu, kazuarów, wielu gatunków papug oraz gadów.

KANGUR OLBRZYMI CZERWONY (Macropus rufus) Jest największym kangurem. Długość 2,4 m. Reprezentanci tego gatunku zamieszkują obszar całej Australii. Każdego roku ginie aż 5 min kangurów.

DIABEŁ TASMAŃSKI (Sarcophilus harrisi) Jest jednym z największych torbaczy z rodziny kun-torbaczy. Osiąga długość 75 cm. Posiada mocne uzębienie. Jest mięsożerny. Z Australii zniknął zupełnie, zaś na Tasmanii pozostało Jedynie parę okazów.


KOALA (Phascolarctos cinereus) Ten śmieszny i przemiły torbacz - niedźwiadek jest długości 6080 cm. Żyje w Australii na drzewach eukaliptusowych. Odławiany ponieważ posiada piękne cenne futro. Liczba żyjących okazów zmniejszyła się do paru tysięcy. Uznany za zwierze chronione.

KAKADU ŻÓŁTOOGONIASTA (Calyptorhynchus funereus) Wśród papug australijskich jest najbardziej imponującym gatunkiem. Stanowi cenną zdobycz dla kolekcjonerów, ale specjalna ustawa zabrania wywożenia tych papug z terytorium Australii.

MOLOCH KOLCZASTY (Moloch horridus) Tułów i ogon tej jaszczurki jest pokryty długimi kłującymi kolcami. Przypomina potwór. Żyje na terenach pustynnych i równinach Australijskich. Jej ulubionym pokarmem są czarne mrówki i inne bezkręgowce.

GIEK (nephrurus wheeleri) W Australii istnieje do dziś gatunek zwierząt zwanych giek, na pustyni oraz na terenach skalistych. Pożyteczne, ponieważ są owadożerne. Absolutnie nie groźne dla otoczenia. Są ulubieńcami Australijczyków.

GŁUPTAK AUSTRALIJSKI (Sula serrator) Ten morski ptak żyje w wodach tropikalnych Australii i Nowej Zelandii. Żywi się rybami. Buduje gniazda w niewielkich koloniach i po rozmnożeniu się przelatuje na zachód przez Tasmańskie Morze.


TAKAHE (Notornis mantefli) Silnie zbudowany ptak żyjący na żerowiskach położonych w górach Nowej Zelandii. Tu pozostało z nich jedynie 120 sztuk. Ta przerażająco niska liczba okazów jest wynikiem wyniszczania ich środowiska naturalnego i bezpośredniego wroga jakim są dlań kuny. Dziś jedynie park narodowy jest dla nich bezpiecznym schronieniem.

KIWI POŁUDNIOWY (Apteryx australis) Ten ptak wielkości kury prowadzący nocne życie jest dalekim krewniakiem strusi. Żyje w gęstych lasach Nowej Zelandii. Pozbawiony skrzydeł, posiada jedynie krótkie kończyny. Potrafi za to bardzo szybko biegać. Pozostaje pod ścisłą ochroną.

EMU (Dromaius novaehollandias) Jeden z gatunków strusi. Wysokość dochodzi do 2 m. Żyje jeszcze w Australii na terenach pokrytych krzewami. Nie jest pod ochroną. Na Tasmanii wytępiony (polowania). Nie potrafi latać, za to biega z prędkością 50 km na godzinę.

KOLCZATKA (Tachyglossus aculeatus) Jest ssakiem, ale wysiaduje jajka. Jest najbardziej znanym i najbardziej rozpowszechnionym z 5 gatunków kolczatek. Żyje w Australii i Nowej Gwinei, Najbardziej spotykaną kolczatką jest Zaglossus żyjąca na terenie Gwinei.

DZIOBAK (Ornithorhynchus anatinus) Najbardziej znany ssak składający jajka. Karmiący mlekiem młode. Jest stworzeniem wodnym. Długość 60 cm (dodatkowo ogon 15 cm). Żyje wzdłuż biegów wodnych Australii.


HATTERIA (Sphenodon unctatus) Ta duża jaszczurka osiąga wysokość 70 cm i zamieszkuje niektóre wyspy w Nowej Zelandii. Liczba żyjących okazów wynosi około 100 tyś. sztuk. Stanowi ciekawy i ważny obiekt badawczy dla zoologów, ponieważ pochodzi z okresu prehistorycznego. WOMBAT TASMAŃSKI (Yombatus ursinus) Ten roślinożerny torbacz żyje w południowo-wschodniej Australii i na Tasmanii. Wombat z owłosionym nosem żyje w południowej Australii i należy do rodziny Lasiorkinus. Wombat gueenslandzki już prawie zaginął, ale roztoczona nad nim ścisła ochrona spowodowała, iż został ten gatunek przywrócony światu.

KANGUREK POSKROMIONY (Onychogalea fraenata) Ten malutki kangur ma długość 80-130 cm. Żyje we wschodniej Australii na terenach pokrytych krzewami i na trawiastych nizinach. Od 1937 roku sądzono, że zginął, ale odkryto go ponownie w 1973 roku. Jest pod ścisłą ochroną.

ŁĄKÓWKA WSPANIAŁA (Neophema splendia) Żyje na terenach piaszczystych południowo zachodniej Australii. Żywi się kwiatami i mięsistymi liśćmi roślin zielonych. Kiedyś gatunek ten był w niebezpieczeństwie, ale dziś już nie grozi mu wyginięcie.

SCYNKA AUSTRALIJSKA (Eremiaseincus fasciolatus) Gad o wątłych nogach. Żyje wśród piasków pustyni na terytorium całej Australii. Żywi się małymi bezkręgowcami. Podobnie jak inne scynki jest chroniony.


WARAN GOULDA (Varanus gouldii) Ten duży gad jest długości 1,31 m. Żyje na pustynno-piaszczystym obszarze Australii. Żywi się drobnymi stworzonkami. Jego wrogami są pies dingo, orły i człowiek.

KAKAPO (Strigops habroplilus) Rozmnaża się co 1 - 4 lata. Samica składa wtedy 1- 2 jajka, w Nowej Zelandii pozostało około 100 okazów: Grozi im wymarcie.

KAGU CZUBATY (Rhynochetos jubatus) Malutki ptak liczący tylko 55 cm długości. Jeszcze znajdujemy go w lasach Nowej Kaledonii i w północno - zachodniej części Australii, jednak wyniszczanie środowiska naturalnego oraz niebezpieczeństwa grożące mu od strony naturalnych wrogów nie dają im wielkich szans na przetrwanie.


ENDEMITALNE GATUNKI AUSTRALII