Page 1

PORTFOLIO 2003-2010

3


Tomรกs Moreira da Cruz Pinheiro Bonifรกcio | 18.04.1985 4

(00351) 916 189 388 | tomazbonifacio@gmail.com Praรงa de Alvalade, nยบ 16 - 4ยบ andar, 1700-038 Lisboa, PORTUGAL


EDUCATION High School in Colégio Moderno, Lisbon 1994-2003 Studied Architecture in Faculdade de Arquitectura - Universidade Técnica de Lisboa, Lisbon 2003-2008 Worked in a small group of fellow students (Atelier) during the University

International Exchange Programme at Technischen Universität Graz, Graz 2006-2007 Member of the Order of Architects - Portugal, 2010 Presence in several trainings and conferences

WORK EXPERIENCE Worked with JAG Arquitectos and Gonçalo Byrne Arquitectos, Lisbon 2009-2010 Collaboration and execution of architecture projects Participation in public and private competitions

ACHIEVEMENTS Member of a Portuguese Representation to the European Parliament, Strasbourg 2002 Lauded by Colégio Moderno for exemplary behavior and high school’s performance (2002, 2003)

“London International Creative Competition 2009” - shortlist winner, with the project “Bar-Code Building” In collaboration with JAG Arquitectos

SKILLS Proficient in AutoCad, Sketch Up, Photoshop and Office Basic user in Artlantis, VectorWorks (training with TechLimits Informatics), V-ray and InDesign Interested in hand-drawings and physical models Mother tongue Portuguese | Proficient user in Spanish and English | Basic user in French and German INTERESTS Traveling (26 countries), photography, arts, sports CAMTIL - youth camps, as member of the organization Played professional football in a regional league (2001-2004) 5


PROJECTS

6


COMPETITIONS

UNIVERSITY  RESIDENTIAL BUILDING

10-13

“LINE SHADOW”

PRIMARY SCHOOL

14-19

“SEDIMENTOS”

44-47

SETE-RIOS

20-23

“BARCODE BUILDING”

48-49

CITY MUSEUM

24-39

EXHIBITION PROJECT

50-53

“A HOUSE IN LUANDA”

54-59

42-43

MODELS

WORK “LIBERDADE STREET”

62-81

“SEDIMENTOS”

102-103

CIDADELA DE CASCAIS

82-99

HOUSE IN S.MARTINHO

104-105

HOUSE IN S.PAULO

106-107

LARGO DE S.PAULO

108-109

CONCEPTUAL EXERCISES

110-113

7


8


UNIVERSITY

2003-2008 | selected work 9


RESIDENTIAL BUILDING PROJECT FOR A HOUSING AND COMMERCE BLOCK | LISBON | PORTUGAL, 2006

In the first general definition of structural features and types of volumes, we used the direction of south blocks. This was the first rule to guide the buildings volume, in different skewed axes. In addition, the intention was to extend the built line along the street, creating a more private space in the north, ensuring nevertheless its access to the public in an easy way. Thus, the building is located along the sidewalk, some exceptions were created, as the grand staircase at the center and car access. The housing is distributed over the floors above the square quota (always above the trade / services zones) and vertical communications of each block can be accessed by the level of the plaza, communicating only with the floors of housing and parking. So, we have three major strands of public spaces: a front street, as the limit and “gateway� (commercial space, parking and access to the plaza), the large square as the block core (spaces for commerce and services) and finally the green areas surrounding the construction to the east and north.

site view 10


model view 11


model view 12


model view 13


PRIMARY SCHOOL PROJECT FOR A SCHOOL, LIBRARY AND EDUCATIONAL SERVICES | LISBON | PORTUGAL, 2007

In this project there was an attempt to take advantage of the land slope to create two separate areas with distinct functions: the “Kindergarten” and the “Cultural Space”. From the beginning, the intention was that these two buildings would not connect internally, to ensure the privacy of children, with respect to the community zones like the library and the cafeteria. Inside, the school is mainly characterized by the existence of two separate volumes: one for the children with their rooms (either classes or multipurpose), and another designed to educators and officials, as well as all services related to a primary school, such as sanitary facilities, district officials, offices, kitchen, dining room, among others. The cultural space or community building has a very intuitive interior organization and boasts a cafeteria, a reception, an entrance to the library and the toy library and a large corridor, serving as the anteroom to the auditorium and foyer. The library area and toy library was my choice to work with greater detail. In this space, we must note the rhythm I tried to assign to the facades and to the wide ramp, where the shelves are placed and which is, by itself and at the same time, a space for access and consultation.

3d view 14


N

plan | children area 15


16


section 17


plan | library area 18


section | library area 19


SETE-RIOS MASTERPLAN OF SETE-RIOS | LISBON | PORTUGAL, 2007-2008

This urban plan aimed to sew some “remnants of the city” around an old town and consolidated area. The proposal was to create a “green ring” around that zone. This ring was intended to be an accessible route throughout its length, consisting of footpaths, cycle routes and pathways for cars, hierarchically located, and connecting the city center to the natural park of Monsanto. In terms of infrastructure, this intervention provided the development of residential areas, office areas, shops, a public transport interface (metro, bus, taxi) and a new City Museum. Then, working on a restricted area (housing), other issues were addressed such as neighborhood services, accessibility, and “detailed plan”.

3d view 20


N

plan | intervention area 21


N

plan | neighborhood area 22


N

plans and section | neighborhood detail 23


CITY MUSEUM PROJECT FOR THE LISBON CITY MUSEUM - CENTURY XX | LISBON | PORTUGAL, 2008

The City Museum is integrated in the previous master plan (“green ring”) and its location has to do with the fact that is one of the entrance – or exit – gates of the city and has the proximity to the end of the route, along the natural park, Monsanto. Being a museum for the city, this building could never turn itself to the interior; it had to promote relationships with those who visit it from the inside or the outside. That is why along the road, we are confronted with the large building on one side (open and pierced) and on the other, small buildings to street art exhibits. The cafeteria/restaurant of the museum appears as a contemplation zone, a telescope pointed to the aqueduct valley; however, this building has all the space necessary for its enjoyment, like a multipurpose room, a room for temporary exhibitions, a permanent exhibition, an educational service area, with space for schools, among others.

site view 24


model view 25


26


N

plan | level 0 27


28


section south 29


30


elevation south 31


32


section | atrium detail 33


34


section | facade detail 35


model view 36


model view 37


3d view 38


3d view 39


note: all the models for the competitions were made by me, but not all drawings and 3ds. Their presence is only to better understand the project 40


COMPETITIONS

2009-2010 | selected work 41


“LINE SHADOW” BEACH HUT DESIGN FOR DISABLED USERS | BOURNEMOUTH | ENGLAND, 2009 In collaboration with António C. Almeida, Duarte Lebre and Francisco Nogueira

The starting point of this proposal consists on modeling and controlling the light. Since the light you have in a beach is harsh and raw, we’ve tried to deal with this element in a seductive and controlled way. The positive-negative games, light-shade, full-emptiness are stimulated, creating in the user a proper “sinestesia” of a presence in a perceptible interior as a shape but with imperceptible limits. In this project, the environment was the central point, becoming an important aspect in the conception of a form that opens itself for the exterior and lets anyone guess its interior. The result is an undefined object, infinite as a skin, materializing itself in lights and shadows.

model view 42


3d view 43


“SEDIMENTOS� OCEAN SWIMMING-POOL AND APARTMENTS | S. PEDRO DE MOEL | PORTUGAL, 2009 In collaboration with JAG Arquitectos

The tides and wind move subtly the sand forming beach and dunes. This movement that shapes the natural landscape, contrasts with the artifice of the construction. The horizontal platforms seek stability. Having the opportunity of the south / north orientation of the intervention area, we tried to power it up so that all enjoy the most hours of sunshine. Construction is targeted to take advantage of sea view and the constant changes of landscape caused by tides, humidity, wind, and so on... The buildings shatter, opening cracks and passageways between them, become porous and permeable, allowing the opening of a larger front, without losing the privilege of location and relations are established between the high elevation and low elevation, without visual interruption, even at the top of the dune.

44


model view 45


3d view 46


3d view 47


“BARCODE BUILDING” HOTEL | LUANDA | ANGOLA, 2009 In collaboration with JAG Arquitectos

This proposal was born aiming to bring for the rural landscape an urban element. Is it possible to assume something so citizen, so cosmopolitan and accelerated as a “bar code”, in an environment itself balanced, natural and deprived? The proposal was seductive, the result captivating… This magnificent hotel appropriates its surroundings and lets them become its owner, in a committed alliance between the building’s shape and what surrounds it…let’s go?

48


model views 49


EXHIBITION PROJECT CONTENT INSTALLATION FOR THE ARCHITECTURE TRIENNIAL | LISBON | PORTUGAL, 2010 In collaboration with JAG Arquitectos

50


3d view 51


model views 52


organization schemes 53


“A HOUSE IN LUANDA” PROJECT FOR THE ARCHITECTURE TRIENNIAL | LISBON | PORTUGAL, 2010 In collaboration with JAG Arquitectos

construction process 54


The approach to this contest assumed that a program of this importance and the impact which it would have on the Angolan society, particularly in Luanda, could not be restricted just to the home theme (in itself quite complex), but should become something bigger, a social manifesto, a change in quality of life, making the citizen the center of this transformation. The paradigm of social and economic development in Angola is very weak. The average life expectancy remains short compared to European standards and we are witnessing a disproportionate increase in population, without enough infrastructure to accomodate such growth. Therefore, weak sanitation conditions appear, particularly in urban centers such as Luanda. One of the most visible phenomena of this reality is the accumulation of garbage in public spaces. Insufficient cleaning services provided by the municipalities, together with a non-eco-minded citizens, is leading this city into scenes of chaos, where all the waste produced at homes remains for extended periods of time in the streets, endangering the health of population. What is proposed, in a way of a manifesto, is part of a logic of a paradigm change, a large citizenship movement. Benefiting from the themes of self-construction and waste, of which there is a high abundance in Luanda - this contest would encourage people to take the opportunity to build their own houses, while, at the same time, drawing attention to the present and urgent need for cleaning, recycling and re-use.

55


air | wind schemes 56


sections 57


3d views 58


model views 59


60


WORK

2009-2010 | selected work 61


“LIBERDADE STREET” RECOVERY OF AN ENTIRE BLOCK (commerce, offices, housing) | BRAGA | PORTUGAL, 2009-2010 In collaboration with JAG Arquitectos | Gonçalo Byrne Arquitectos

model view 62


N

plan | intervention area 63


64


N

plan | level 0 (commerce) 65


66


N

plan | level 1-3 (housing) 67


68


N

plan | level 4 (housing) 69


70


section 71


elevation north 72


73


74


elevation south 75


plan and sections | kitchen detail 76


section | facade detail (level 4/5) 77


3d view 78


3d views 79


80


construction view 81


CIDADELA DE CASCAIS RECOVERY OF A FORTRESS (hotel and commerce) | CASCAIS | PORTUGAL, 2009-2010 In collaboration with JAG Arquitectos | Gonรงalo Byrne Arquitectos

The Cidadela de Cascais, a key element in the military strategy of defending the Tagus Bar, is shown with an approximate size and content of a town section. With morphological characteristics and organization common to all military fortresses of the time, the Cidadela de Cascais is structured through a central square, defined by four sets of hierarchical blocks. Structured with all elements of the defining characteristics of urban city, this citadel became a great opportunity for renovation / redevelopment of historic buildings, creating the fundamental conditions for urban social regeneration absent for a long time in this site. This regeneration will be achieved by creating hotel and commerce spaces as well as catering and cultural zones. This intervention proposal comes with two levels of action. A first one with an an intention of recovering existing buildings, taking advantage of their reversible morphology and typology. Recycling uses, recovering spaces and promoting public space. In the second level of action, the objective was to construct new buildings in lightweight contemporary structures, with neutral materiality with the primary purpose of enhancement of existing historic buildings.

82


3d view 83


N

plan | level -1 84


N

plan | level 0 85


N

plan | level 1 86


N

plan | level 2 87


88


section | elevation north 89


90


section | elevation north 91


plan | atrium detail 92


section | atrium detail 93


section | atrium ceiling detail 94


section | facade detail 95


3d views 96


3d views 97


98


construction view 99


100


MODELS

2003-2010 | selected work 101


“SEDIMENTOS” OCEAN SWIMMING-POOL AND APARTMENTS | S. PEDRO DE MOEL | PORTUGAL, 2009 In collaboration with JAG Arquitectos

model view 102


model view | lighting 103


HOUSE IN S.MARTINHO PROJECT FOR A FAMILY HOUSE | S. MARTINHO - JANAS | PORTUGAL, 2009 In collaboration with JAG Arquitectos

model view 104


model view | lighting 105


HOUSE IN S.PAULO PROJECT FOR A FAMILY HOUSE | S. PAULO | BRASIL, 2009 In collaboration with JAG Arquitectos

model view 106


model view 107


LARGO DE S.PAULO RECOVERY OF AN OLD BUILDING | LISBOA | PORTUGAL, 2010 In collaboration with JAG Arquitectos | Gonรงalo Byrne Arquitectos

model view 108


model view 109


CONCEPTUAL EXERCISES “CITY”| LISBON | PORTUGAL, 2003

110


“CUBE” | LISBON | PORTUGAL, 2005

111


ICE FIELD (roof) | LISBON | PORTUGAL, 2005

112


“PROFILE ME” (lighting exposure) | LISBON | PORTUGAL, 2007

113

Portfolio  

Architecture Portolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you