KustNytt sommarnummer 2016

Page 1

6 430030 490108

6/2016

PRIS 5,50 € INKL. MOMS

Lovisa friserar, vårdar och driver Skärgårdens skatter

MALAX KORSNÄS MÅNADSTIDNING

TRETTIONDE ÅRGÅNGEN

Leif har varit världen över med Wärtsilä i över fyrtio år

ISSN 0784-283X

Hur går det nu för tiden Anita Ismark?

TEMA: SOMMAR & SEMESTER

Bästa tipsen till grillfesten av Johan Snickars

Tuffa entreprenörer! Kristoffer Bjurs och Kristian Hemming

Placera i framtiden Bli ägarkund!

LÄS ÄVEN OM Plantera skog som arbete Baltikumvännernas sommarloppis vid gruvan

Valter i Viitala är varanforskare H Högskär – en fin plats i Malax skärgård

Jag lindar av olvon en midsommarkrans av Carita Nyström – Årets studenter i Petalax Jens har börjat med gårdsförsäljning i Molpe


2 Foto: Martina Uthardt

UTGIVARE Kustmedia Ab Oy, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM Tfn (06) 344 1800 Fax (06) 344 1820 E-post: redaktionen@byanytt.fi

En stor bukett av program

S

LISBETH BÄCK lisbeth@kustmedia.fi www.kustmedia.fi

OMMAR, SOMMAR. HÄRLIGA tider och så mycket vi behöver sommaren i Finland. Det är nu vi laddar för mörker och kyla. Det är nu många verksamheter lever upp och det är nu evenemangskalendrarna nästan sjuder över. Nej, vi hinner inte med allt vi vill och bör och ska. Men satsa på något nytt program eller ny sevärdhet, något du inte gjorde ifjol eller inte sett förr. En sak eller några saker. Det är min mantra för de egna semesterveckorna. Utöver allt som jag brukar vill jag kunna säga i slutet av augusti att jag gjort och sett något nytt. I smått som i stort. Det har delvis också redan hänt och det är riktigt roligt. VI HAR ALL anledning att vara stolta över vår närmiljö. Österbotten är en enda stor blombukett av aktiviteter och sevärdheter som-

VD Tomas Bäck, tfn 344 1814 CHEFREDAKTÖR / ANSVARIG UTGIVARE Lisbeth Bäck, tfn 0500 267 119

martid. Vintertid också för den delen och då lite andra saker. Utöver det som erbjuds besökare och gäster har det ett värde att, som Lucas Snellman skriver i sin kolumn, vara med och arrangera, vara en kugge i stort maskineri av förberedelser och förverkligande. DET ÄR OCKSÅ ett viktigt val att välja inhemskt och lokalproducerat när vi använder våra pengar. Vi ska gynna den lokala ekonomin, vi kan åtminstone tänka på det och välja i den utsträckning vi vill och kan. Gynna våra annonsörer. Att läsa annonserna extra noga i den här tidningen ger en del sommarprogram, tjänster och produkter vid handen. VI HAR FYLLT tidningen med människor, företagsamhet och sommar. Jag ”tar med mig” alla dem vi skrivit om den här gången också men väljer att lyfta fram An-

ders Smulter, som oförtröttligt planterar skog. Respekt! säger jag till den långtråkiga delen av arbetet och till ormar, fästingar och älgflugor. För honom är den positiva sidan att han får vara ut i naturen, får mycket frisk luft, bra motion och dessutom förtjänst av arbetet. Att presentera en varanforskare i KustNytt hör också till artiklar av det ovanligare slaget. SKÖN JULI OCH augusti till Er läsare! Kustmedia håller stängt i juli och efter det ser vi fram emot en intressant jobbhöst. Var rädd om Er!

REDAKTIONELLA MEDARBETARE Pia Backman-Nord, Carina Nordman-Byskata, Carita Nyström, Anna Sand, Joakim Snickars, Iris Sjöberg, Lukas Snellman, Julia Bäck ANNONSFÖRSÄLJNING Nina Hägen, tfn 344 1818, nina@kustmedia.fi ANNONSOMBRYTNING Maria Lillås, tfn 344 1830 maria@kustmedia.fi SIDOMBRYTNING Maria Lillås, tfn 344 1830 maria@kustmedia.fi PRENUMERATIONER / ADRESSÄNDRINGAR www.byanytt.fi Emilia Häggman, tfn 344 1816 prenumeration@byanytt.fi TRYCKERI Iprint, Seinäjoki 2016 UPPLAGA 3000 exemplar, 10 nr/år

Smedsby den 30 juni 2016

PRENUMERATIONSPRISER Finland 51 €, EU 57 € Övriga världen 59 € ANNONSPRISER 2016 ByaNytt: 1,49 € per sp.mm. KustNytt: 1,49 € per sp.mm. ”Kombiannons” (samma annons i KustNytt o. ByaNytt): 20 % rabatt Blickhörnan (50x50 mm): 125 € Faktureringstillägg: 3,5 € Moms 24 % tillkommer på samtliga priser. Upprepningsrabatt enligt överenskommelse. TIDNINGENS FORMAT Tryckyta: sidans bredd 254 mm, sidans höjd 374 mm, spaltantal 5. SPALTBREDD 1 sp. = 47 mm, 2 sp. = 99 mm 3 sp. = 150 mm, 4 sp. = 202 mm 5 sp. = 254 mm

Flaggdag i juli är endast en – av det officiella slaget. Det är den 6:e juli då det är Eino Leino-dagen och tillika diktens och sommarens dag. Den finländska diktaren Eino Leino levde mellan åren 1878 och 1926. Mina föräldrar fick gula rosor till midsommar i år.

Konfirmationsdag är högtidsdag – för konfirmanderna, anhöriga och för gästerna. Här en grupp i Malax kyrka söndagen den 19 juni.

Midsommarhelgen vid en av tusen sjöars strand. Med härlig fiskbuffé, glada människor, roliga tävlingar och strålande sol, åtminstone på midsommarafton.

ANNONSMATERIAL PDF-, eller TIFF-format i 300 dpi. Program: FreeHand, InDesign och PhotoShop. Bifogade bilder och logon i CMYK-färger i JPG- eller TIFF-format (300 dpi-upplösning). Fonter bifogas eller omvandlas till vektor-grafik (kurvor). För insänt ej beställt material ansvaras ej. För felaktighet i annons uppgår tidningens ansvar högst till annonsens pris. Vid eventuell beskattning av tävlingsvinster står vinnaren själv för denna kostnad. Medlem i Tidskrifternas förbund

Damerna från Kustmedia deltog i Nice Run i Vasa också i år: Nina, Emilia, Tii, Heidi, Mia och jag. Trevligt men mycket roligare när det inte regnar..

Kåltipset: om du ska göra en sallad på vitkål lärde jag mig att man först ska strimla kålen och sedan hälla kokande vatten över den genom ett durkslag. Alltså inte så att den ligger i vattnet men den blir lite mjukare. Testat och funkar.

Nästa nummer av Kust­Nytt utkommer den 7 september 2016. TEMA: Hus & hem


3

Världsarvet jubilerar

B

Världsarvet Kvarkens skärgård/ Höga Kusten firar tioårsjubileum i år. År 2006 togs området upp på Unescos världsarvslista.

ERGÖ SKÄRGÅRD ÄR också en del av världsarvet. Det uppmärksammas genom en utställning i biblioteket, som finns i den nya skolan. Arrangör är Bergö Öråd i samarbete med Malax kommun. I korridoren mellan biblioteket och klassrummen hänger 22 tavlor i olika storlekar, tekniker och stilar. Här kan du bekanta dig med

Lars-Göran Söderholms och Arto Dahlbos konst samt Ingo Forsbergs fotografier. Utställningen öppnades 21 juni och den är verkligen värd att besöka. Den är öppen under bibliotekets öppethållningstider: måndagar 13-19, tisdagar 10-16 och torsdagar 13-19. Biblioteket finns på baksidan av byggnaden och är kanske inte det lättaste att hitta. Men jag hoppas

de rätta tävlings­svaren fanns på sidorna:

Anne Finnäs från Malax

FRÅGA 1:

I slutet av juli plockas tavlorna ner men både Söderholm och Dahlbo har egna gallerier så om du blir intresserad av att se mer av deras alster kan du säkert ta kontakt.

många besökare finner vägen dit. Biblioteket i sig är också värt besök, ljust och trevligt med intressant litteratur som lockar till läsning. Utställarna har anknytning till Bergö. Lars-Göran Söderholm är bergöbo till ursprunget, Arto Dahlbo är inflyttad bergöbo och Ingo Forsberg har som barn bott på Bergö och efter det har han vistats en hel del här på ön.

text och foto:

Iris Sjöberg

I DEN HÄR TÄVLINGEN KAN ALLA DELTA! Svaren finns nämligen i detta nummer av KustNytt.

HUSHÅLLSVÅG

FRÅGA 2: 5, 12, 14 OCH 16 FRÅGA 3: 4, 6, 9 OCH 19 FRÅGA 4: 8, 13, 14 OCH 18 sammanställning av tävlingssvaren:

FYRKLÖVERNVINNARE

Julia Bäck

Anne fick en dammsugare!

BASTUSET

NU KÖR VI CHAR

NYTT FÖR Bastuset med hink och skopa i SOMMAREN 2 Beneteau Gran Turismo 49 F rostfritt stål. Huvudstöd i trä med bastudyna i linne ökar njutningen i bastun. Placera dynan som stöd under huvudet, nacken eller ryggen snittblommor och slappna av i bastuns värme.

Tre Kärleka och amplar, hela sommaren hos

Anne Finnäs i Övermalax vann huvudvinsten i Fyrklövern, omgång 283. Tröstpriser fick Sebastian Silfver i Långåminne, Anna-Lisa Häggqvist i Korsbäck, Johan Vide i Pörtom och Rut Fant i Malax. Vi gratulerar alla vinnare! – Har jag vunnit, frågar Anne och blir på samma gång glad. Då vi möts visar jag henne tävlingskupongen och då känner hon igen sin mammas handstil. Så tack till Anita Fant! Anne är business controller på Wärtsilä sedan nio år tillbaka och det betyder att hon i första hand arbetar med siffror. Hon bor tillsammans med Mikael, en hund och en katt i ett relativt nybyggt hus i Övermalax. – Det finns fortfarande en del att göra på tomten och kring knutarna så en del av fritiden går åt till det. I sommar ska vi bland annat färdigställa terrassen. Det är lite kvar före sommarsemestern och Anne väntar på lediga veckor med hemmajobb, skäriliv och en tur till Sverige. Och skulle hon skräpa ner kan hon använda vinsten i Fyrklövern – en laddningsbar liten dammsugare. text och foto:

Hushållsvåg med hopfällbar silikonskål. Vågen har en digital display och en kapacitet på 5 kg. Högprecisionssensorn ger en noggrannhet på 1 gram. LARS MOLINS Nollställningsfunktion och automatisk avstängning gör detta till en behändig hjälpreda Sommar-, i köket.

2 K. Risberg Trädgård

1

De här fyra detaljbilderna har vi plockat ur olika annonser i tidningen. Kan du lista ut på vilka sidor de finns? • Båtutflykter i Världsnaturarvet i K

RE skär, Valsörarna och Molpehällor AN • Båtresor längs finska kusten, t.ex Köpingsvägen 3, tel: 06 365 1209, må-fre 9-17, löBE 9 längs Höga Kusten.

Boka en utflyktsdag för företaget e gäster och har möjlighet att ordna

Malaxvägen 323 Tel. 0500-166 420

1916-2016

VI FYLLER 100 Å

I den här bilden finns det fyra fel. Jämför med originalbilden som du hittar inne i tidningen och ringa in de fyra felen!

3

På vilka sidor kan man läsa följande fyra uttalanden: – Tillsammans med... – Jag älskar att...

– Jag har haft en fantastisk... – Årstid och temperatur...

DRAMAT Kjell Sun Niklas H

och firar i höst efter renovering Kontor 06-321 8200 • Stig-Erik

4

Följ med renoveringen på vår Facebook-sida.

I detta nummer har vi gömt fyra miniatyrbilder (samma storlek som den nedan) av Kustmedias logo. På vilka sidor finns de? (Räkna ej med denna.)

NYPREMIÄR ons 6 juli 2016 kl 19 SPELAS I JULI sö 10, ti 12, ons 13, to 14, sö 17, www.malaxapotek.fi ti 19, ons 20, to 21, ti 26 Samtl förest kl 19 SPELPLATS Kyroboas Kvarn, Kimo

Malax Apotek

Namn............................................................Tel................................................. Adress................................................................................................................

30 år Om jag vinner vill jag ha: Dammsugare Bastuset Omgång 284, K516

Lisbeth Bäck

Svaren vill vi ha på redaktionen senast den 24 augusti 2016. Adressen är KustNytt, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM Märk kuvertet "Fyrklövern". Du kan sända in alla bidrag till tidningen i samma kuvert. Om du inte vill klippa i tidningen går det bra att kopiera kupongen.

Biljette oravaistea 040 448 2 dagl 12–


4

Med Asien nära hjärtat

Leif Österroos trivs ute i världen, men också hemma bland rosenbuskarna i Övermalax.

Att jobba för Wärtsilä och resa runt världen är ”som alkoholism, man får återfall”, enligt Korsbäckfödda Leif Österroos i Övermalax. Och inte undra på, med alla minnen han har samlat på sig. Många av minnena kommer från Asien, som Leif har ett särskilt förhållande till.

N

ÄR LEIF ÖSTERROOS började arbeta som motorkonstruktör för 45 år sedan visste han nog inte hur stor del av sin arbetskarriär han skulle tillbringa på resande fot. Efter att ha varit med och konstruerat den numera klassiska Wärtsilä 32-motorn blev han erbjuden att bli serviceingenjör och sätta igång Wärtsilämotorer runtom i världen. Det här var i slutet av 1970-talet, och antalet av hans bekanta som hade besökt Asien var få. – Mitt första intryck av Japan var nog... ja, det var en helt annan värld. En av de första intrycken från arbetsplatsen var att varje morgon började med morgongymnastik. Idag har vi det på Wärtsilä

i Vasa också, men då hade vi inte sett något liknande.

Till och med en ormgata Något som Leif märkte ganska snart, var att det var godare att äta av den lokala maten än att ta för sig från den västerländska lunchrestaurangen på varvet. Japanerna hade gjort sitt bästa för att tillreda det gästerna var vana vid, men eftersom den japanska maten serverades kall gjorde även de kokta ”västerländska” potatisarna det. Plus att de var färgade med karamellfärg för att få en trevlig nyans... – Jag föll genast för japanernas råa fisk. Visst hade jag ju ätit det tidigare som gravad, men tonfisken

och sashimin var så god att jag har börjat göra den själv. Kring asiatisk mat kan Leif diskutera en god stund, eftersom han har bott runtom i Asien i totalt tolv år och rest runt där desto längre. Han berättar om fascinationen för japanska restauranger som ställer ut plastkopior av maträtterna i skyltfönstret så att kunden bara får peka på maten, och kineserna som tillreder näst intill vadsomhelst. I Taipei finns till och med en ormgata, där all mat baserar sig på orm. En kopp varm ormblod, någon?

Ingen riskerar tappa ansiktet En gång hade Leif också en ganska speciell incident med räkor...

Överst: en paviljong i Sydkorean där Bush och Putin deltog i ett G8-möte. Mitten: Bland annat hundkött och ormar äter man i Asien. Nere: Tummen upp för ett lyckat projekt i Bangladesh. Privata bilder. – De satte en glasskål med kungsräkor på bordet och hällde på sprit. Sedan drack räkorna tills de dog, och en servitör kom och lade upp dem råa på våra tallrikar. Så vi fick äta upp de ihjälsupna räkorna.

Att besöka japanska restauranger var dock inte helt enkelt i början av Leifs Asienkarriär. Många reklamerade ”no english”, troligen för att de var rädda för att inte förstå vad en utländsk kund ville beställa. De kunde riskera


5 att ”tappa ansiktet”, något som Leif rekommenderar att alla som planerar besöka Asien eller bjuda in asiatiska gäster läser in sig på. Att tappa ansiktet eller förlora sin stolthet är nämligen en av de största farhågorna för många asiater. – Jag brukar ta ett eget exempel för att förklara det här. En gång på en oljeborrigg hade vi problem med att mäta varvtalen på en motor. Jag ringde Vasa och fick hjälp med vilken komponent som behövdes, men den elansvariga japanen på plats trodde inte på mig. Vi slog vad, vilket man sällan gör i Japan, om en whiskyflaska. Nästa morgon hade jag köpt komponenten och allt fungerade. Jag gick fram till mannen och sa ”Where is my whisky?”. Det ångrar jag än idag, för han blev alldeles mörk i ansiktet. Jag hade låtit honom tappa ansiktet inför sina anställda.

Artiga och tillmötesgående Konsten att behålla eller få ett ansikte tar sig uttryck i allt från hedern i att bära statusprodukter till att vinna en förhandling. Särskilt kineserna älskar att förhandla, och förhandlas ska det göras även om avtalet egentligen är uppgjort på förhand. Förhandlaren ska få chansen att ges ansikte. Man är även mån om att ge ansikte åt motparten i en diskussion, och det är enligt Leif därför sällan som du får ett ”nej” av en kines, japan eller korean. – En gång när vi förhandlade fick vi svaret ”Yes, we will consider”. Min kollega var glad och nöjd och trodde att affären hade gått igenom. Men ”vi ska överväga” betyder i princip nej. På ett artigt och tillmötesgående sätt.

Farligt på sjön Leif har många fina minnen från sina år i Asien och ute i världen, men alla upplevelser har inte varit trevliga. Ibland har han hamnat i farliga situationer både i luften och på sjön. Som den gången när det nybyggda fartyget som Leif färdades med skulle köras från Sydkorea till Singapore, och en Tyfon (tropisk storm) slog till. Vågorna var över tjugo meter höga och en lucka till en barlasttank hade lossnat, vilket gjorde att vatten svämmade in i styrmaskinen. – Vi trodde att det hade gått hål på fartyget. Så var det inte, men i över sex timmar pumpade vi ut 300 ton sjövatten i tron att läget var akut. En annan gång var Leif på väg från Sydney för att hjälpa till på en båt som hade havererat utanför Cockatoo Island (papegojön). Den sista biten flög han i ett litet plan tillsammans med piloten och några få passagerare. – Piloten var väl ungefär 17-18 år och jag skulle vara andrepilot. När vi startade sa han att jag skulle hålla fast dörren på min sida under flygturen, eftersom låset var

sönder. Det här var i september. I december samma år störtade det planet i havet.

Familjens stora stöd Olika händelser till trots har Leif aldrig velat sluta resa. Han har svårt att säga vilket land i världen han helst skulle bosätta sig i permanent förutom Finland, men Kanada och Nya Zeeland ligger bra till, den senare tack vare sina många årstider samlade i ett och samma land samtidigt. – Jag kan inte säga att något ställe jag har besökt skulle ha varit dåligt, bara annorlunda. Det handlar om ens egen inställning. Om man är ”krantto” med maten eller kräver alla bekvämligheter är det förstås alltid svårare. Något som Leif vill understryka är hur mycket stödet från hustrun Karin och sonen Björn (och numera även sonhustrun Josefin och de tre sondöttrarna) har betytt genom åren. Utan deras medtycke hade han inte kunnat jobba såsom han har gjort. – Jag har haft en fantastisk familj. Karin tyckte att hon ”hellre väntade på mig hemma i Malax än på ett hotellrum någonstans”. Jag fick nog frågan om jag inte skulle ta med mig Björn när jag skulle bo borta flera år, men jag ville låta honom vara kvar hos sina kompisar i Finland. En gång när han var fyra år hämtade han ett rep när jag skulle fara och sa att han skulle binda fast mig. Den gången var det ledsamt att resa iväg.

Ha ett bra nätverk! Trots det omfattande resandet har Leif aldrig varit borta från Övermalax mera än några månader åt gången och familjen har besökt honom under sina semestrar. Även om sonen Björn meddelade att han inte skulle börja resa som pappa, ändrade han sig senare. Idag jobbar han också på Wärtsilä och har rest en hel del. Vad är det viktigaste du har lärt dig under alla dina resor? Frågar jag Leif. – Rent yrkesmässigt är det viktigaste att ha ett bra nätverk. Det finns ingen som kan allt och du kommer alltid att behöva hjälp. Sedan ska man vara nyfiken och fråga mycket, det gör jag fortfarande hela tiden. Man behöver förstå hur landet fungerar och inte försöka göra det till en kopia av Finland. Samtidigt ska man vara sig själv och inte spela en roll. Sätter man på en mask syns gummibandet ändå i nacken. Blev du intresserad av att höra mera? Leif föreläser gratis om kulturskillnader, teknik och annat för intresserade föreningar!

text: Pia Backman-Nord text: Pia Backman-Nord och privata bilder

Ordförande i fullmäktige Bästa läsare, tro mig. Jag vet nog att Lorenz Uthardt är ordförande i kommunfullmäktige i Malax. Ändå hade jag i misstag skrivit viceordförande i reportaget där han klippte bandet vid Aktia-invigningen i senaste nummer av KustNytt. Efter att ha rannsakat mig själv tror jag att det smög sig in för att han vid tillfället läste upp vem som hade skrivit under Gratulationskortet till Aktia – för det hade också viceordförande gjort. En uppmärksam läsare ringde upp och rättade mig. Tack för det. Och precis där och då, efter ett reportageuppdrag i Kvevlax, ringde jag upp Lorenz och sa ”Fölåååt Lorenz, jag rättar upp det här i nästa nummer”. Nu är det gjort och fin sommar till dig Lorenz! Redaktionen fick också feedback på en bildtext i förra KustNytt där det stod: ”säg den pojke som inte skulle bli glad över ett par riktiga byggarbyxor”. Såklart finns det också många flickor som blir glada över byggarbyxor! Lisbeth Bäck

NU KÖR VI CHARTERTRAFIK IGEN! NYTT FÖR SOMMAREN 2016! Beneteau Gran Turismo 49 Fly

God mat och svalkande drycker i trivsam hamnmiljö! • Båtutflykter i Världsnaturarvet i Kvarken. T.ex till Mickelsöarna, Rönnskär, Valsörarna och Molpehällorna eller enligt önskemål. • Båtresor längs finska kusten, t.ex till Åland men också till Sverige och längs Höga Kusten. Boka en utflyktsdag för företaget eller familjen. Vi tar upp till 12 st gäster och har möjlighet att ordna övernattning för upp till 8 gäster.

Ta kontakt så planerar vi den optimala resan för Er! Kontor 06-321 8200 • Stig-Erik 0500-166263 • info@easywash.fi

Öppet sommartid alla dagar utom midsommarafton. SOMMAREVENEMANG: Fr 8.7 Bengt Hennings Lö 30.7 Matz Bladhs Mer evenemang listar vi vartefter på vår hemsida och facebook.

Välkommen!

Byhamnsvägen 194 (ca 6 km från bron) Tel. 06-3520329, 0500-161553 www.cafearken.fi

Dags för en ny hemsida eller en webbshop?

Webblösningar för småföretag Se våra priser och paketlösningar www.eniti.fi

RING ELLER BESÖK OSS Marknadsv 3, KORSHOLM Tel. 050-38 22 299

Lindberg Construction Tel 0500–733 701

• bygger hus • renoverar • snickeridetaljer • gör element för hus, villor, garage www.lindbergconstruction.fi


6

Målet är allt rätt och bra relationer Ett halvår har gått sedan studiekamraterna Kristian Hemming och Kristoffer Bjurs från Malax startade eget byggnadsföretag. Ett halvår som gått över förväntan, och som satt MBS – Master Building Solutions – på kartan då det gäller pålitliga entreprenörer inom branschen.

K

RISTIAN OCH KRISTOFFER är båda utbildade byggnadsingenjörer från Novia, och fick sin examen 2012. Med några års arbetserfarenhet i fickan – för Kristians del som arbetsledare på ett lokalt byggföretag och för Kristoffer som fuktkartläggare – bestämde de sig för att grunda eget. – De första diskussionerna fördes i bastun på skären i höstas, minns de. Sedan gick det ganska snabbt. Vi kontaktade Vasek där vi fick hjälp med den byråkratiska biten. I januari inledde MBS sin verksamhet, berättar de. Kalendern är fullbokad och framtiden ser ljus ut, konjunkturen till trots.

Siktar på att växa Vad var det som fick dem att våga satsa i en bransch där konkurrensen är förhållandevis hög? – Det var dags för nya utmaningar, konstaterar Kristoffer. – Jag har velat vara egen företagare under hela studietiden. Då får man utveckla sitt arbete som man själv vill, förklarar Kristian.

Från första början var tanken att inte anställa någon utan köpa in det mesta i form av köptjänster. – Ganska snabbt konstaterade vi ändå att det inte skulle fungera. Vi hittade fem duktiga timmermän inom loppet av några månader och tanken är nu att vi ska växa ytterligare, berättar Kristian vidare. MBS erbjuder de flesta tjänster inom branschen: nybyggen och renoveringar, konstruktions- och projektplanering, samt ritningar och konsult – och övervakningstjänster, för alla typer av byggnader. – Vi har valt att satsa på lite större projekt – det är enklare att koordinera och hålla ihop allt då, anser Kristian.

Bra respons Ett av sommarens större projekt, och även deras största hittills, är saneringen av Kårkullas serviceboende i Sundom. Utöver detta är MBS även sysselsatta med mindre projekt för både Malax och Korsnäs kommun, en del privatpersoner och företag. – Det kan vara allt från garagebyggen till renovering av restauranger. I Korsnäs jobbar vi till

exempel med att renovera gamla Stenbrytaren, tillägger Kristian. De första kunderna fick de tack vare goda kontakter i branschen, och därefter har offertförfrågningarna kommit in i jämn takt. – Det verkar som att vi startade i rätt tid – det har gått över förväntan, konstaterar Kristoffer. – Och responsen från kunderna har varit väldigt bra, tillägger Kristian.

Förhandsplanering Genom att anlita MBS får kunden en helhetsoffert och har på så vis alltid koll över kostnaderna och budgeten. – Vi har väldigt bra underleverantörer och samarbetspartners, inom jordbyggnad, el, VVS och så vidare. Tack vare det kan vi göra ett kostnadseffektivt arbete. Dessutom har vi valt att satsa på en god projektplanering. Varje nytt projekt förhandsplaneras noggrant innan det praktiska arbetet inleds. Det kan ta en dag extra innan vi startar men sedan löper allt smidigt och effektivt. Det lönar sig i slutänden, både för oss och för kunden, förklarar Kristian. Kvaliteten är viktig för kollegorna, som genom Henrik Björkqvists examensarbete vid Novia nu också

Kristoffer Bjurs och Kristian Hemming från Malax grundade eget företag i vintras – Master Building Solutions eller MBS. fått en kvalitetsmanual för företaget utarbetad. – Syftet med den är att sträva till nollfel och så bra kundrelationer som möjligt. Manualen beskriver hur ett projekt ska drivas från start till slut och tack vare den kommer vi att kunna söka certifiering för vårt arbete. I framtiden är det här något som kommer att krävas vid större projekt, tror Kristoffer och Kristian.

Kvalitetssystem Någon semester blir det inte i sommar, men det verkar inte heller bekomma någon av dem desto mer. – Det är ett roligt, mångsidigt och utmanande jobb, säger Kristoffer och Kristian håller med. – Det är aldrig tråkigt eller ensidigt. Samma åsikt har även deras anställda. Christian Svenns från Malax har jobbat som byggare i tio år, och åt MBS i några veckor. Vid saneringen av Kårkullas byggnad är han bland annat sysselsatt med

att förbereda de nya våtutrymmena för nya ytskikt. – Det går bra, ler han. Kristoffer och Kristian är mina kamrater sedan tidigare och det är ett omväxlande och roligt jobb. Bland de anställda finns även Henrik Björkqvist från Molpe, som skapat företagets kvalitetsledningssystem genom sitt slutarbete. – Systemet bidrar till att all dokumentation blir mer organiserad i företaget och alla på fältet vet vad de ska göra som följande steg. Man har egenkontroll på arbetet och utför egna granskningar, förklarar Henrik. På ett halvår har man med andra ord kommit långt på MBS. – Jag tror vi ser en ljusning inom byggbranschen, säger Kristian. Åtminstone så långt vi kan se framåt ser det bra ut. text och foto:

Anna Sand

MBS har redan fem anställda och flera underleverantörer. Från vänster Kevin Hemming, Kristoffer Bjurs, Kurt Bergvik från Bergvik Gräv Ab, Kristian Hemming samt Henrik Björkqvist.

Christians Svenns från Malax är nyanställd på MBS men har jobbat inom branschen i tio år.

Kristoffer och Kristian erbjuder förutom helhetsentreprenad inom byggnad och renovering även planerings- , övervaknings- och konsulttjänster.


7

Mångsidiga företagaren Lovisa Lovisa Nordlund-Östberg räknar på fingrarna och kommer fram till att hon nu har hunnit halvvägs på sitt trettioförsta år som frisör. – Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Samtidigt kände jag för tio år sedan att det behövdes något nytt, så jag utbildade mig till fotvårdare. Idag upptar Skärgårdens skatter också en stor del av min tid.

V

ÄLKOMMEN! SÄGER LOVISA och visar runt i den alldeles nyrenoverade fastigheten i bankhuset på Bergö, där henne salong ”Foten och Kalufsen” numera finns inrymt. – Här finns jag nu sedan en månad tillbaka.

Fräscha nya utrymmen Flytten kom sig av att biblioteket flyttades till det nybyggda skolhuset, så ägaren till bankhuset, Torolf West, sökte nya hyrestagare. Småningom kommer fler utrymmen att bli lediga, när rådgivningen och hemsjukvården flyttar till det kommande äldreboendet. – Så om ett år kanske den här byggnaden består av olika företagare. Lovisa är nöjd med sina utrymmen. Hon har en luftig salong för frisering och hårvård, men även ett rum intill för fotvården. – Det blev helt perfekt för min verksamhet. Lagom stort och helt anpassat för mina arbetsområden. Hon har själv valt färger och inrett sin lokal som hon önskat. Ljusa färger på väggarna, inredningen i svart och accenter i fräscht limegrönt.

Trivs som frisör – Jag hade inget annat drömyrke som ung, utan var glad över att kunna utbilda mig till frisör. Och under årens lopp har jag för det mesta varit helt nöjd med mitt yrkesval. Eftersom jag har hälsan och orken har jag kunnat fortsätta år efter år. Lovisa säger dock att om hon idag skulle tvingas välja ett nytt yrke tror hon att det kunde ha blivit något inom vården – helst inom tandvård. – Jag älskar att träffa människor, vilket är en förutsättning om man ska trivas som frisör. Men det betyder också att jag ibland inte orkar vara social efter arbetstid. Det är så skönt att bara få vara ensam eller med familjen. Även om Lovisa varvat sina arbetsdagar i salongen på Bergö med att en dag i veckan frisera äldre kunder på äldreboendet Fylgia i Vasa kände hon för ungefär tio år sedan att hon var redo för något nytt.

Förebygga och vårda fotproblem – Jag utbildade mig till medicinsk fotvårdare, för att bredda min verksamhet och få lite nya perspektiv för mitt arbete. Det har jag verkligen inte ångrat under de åtta år som jag verkat som fotvårdare vid sidan av frisörsarbetet. Utbildningen omfattade grundvård för fötter, sådant som vi alla borde unna oss ett par gånger om året för att ta hand om våra friska fötter. Ett avkopplande fotbad, att fila eller slipa bort döda hudlager, att fixa till nagelbanden och korrekt klippa tånaglarna tar ungefär en timme. Lovisa kan även diagnostisera enklare fotproblem och sjukdomar och vårda dessa. – Ofta handlar det om problem med nageltrång, hudproblem såsom svamp eller fotvårtor samt olika typer av förhårdnader. Många vill även få klargjort om de lider av någon felställning i foten, vilket jag ibland kan åtgärda, men även bekräfta en skada då kunden bör söka mer hjälp hos en läkare. Allt fler finländare får diabetes eller andra sjukdomar som minskar den perifera blodcirkulationen – och då är det extra viktigt att vårda sina fötter. – Jag var nyligen på en intressant föreläsning av en läkare, som bekräftade hur viktig den förebyggande fotvården är, men även att fötternas vård ska finnas nära kunden.

Lovisa Nordlund-Östberg trivs i sina nya utrymmen i bankhuset på Bergö. Hon tipsar att trenderna i sommarens hårmode omfattar fortfarande att färga håret i grå toner, att ha stegvis utfärgning med skillnad i färgtoner och naturliga lockar.

Hon har en grundplanering för sina arbetstider, men som företagare vet hon också att det gäller att försöka vara flexibel och tillmötesgå kunderna önskemål. Om det så är helgdag eller ovanlig arbetstid.

Skatter i skärgården

Det gäller att ge service Telefonen ringer och Lovisa avbryter arbetet ett ögonblick för att svara. – Javisst, men då kommer jag hem till er imorgon bitti då. Det passar bra, för då hinner jag hit till salongen tills följande kund kommer. Det visar sig att hon även är en ambulerande frisör och fotvårdare, som enligt kundens önskemål kan komma hem till folk. Eller hämta kunden med sin bil och skjutsa hem efteråt. – Det gäller ju att vara serviceinriktad idag, så enkelt är det, konstaterar Lovisa med ett stort leende.

Till Skärgårdsdrickan har Lovisa använt äpplen, havtorn och röda vinbär som råvaror och kryddat till ett fräscht koncentrat som ska spädas med vatten före den avnjuts. Lyxigt gott för både stora och små!

Och så tycker jag ju att det är viktigt att alla människor ska få den vård eller omsorg som de vill ha – även de som inte kan ta sig hit själva.

Sedan tre år tillbaka vilar Lovisas företagsamhet även på ett tredje ben: att förädla råvaror ur naturen. Vilda bär och frukter från närområdet utgör basen. Lovisas företag ”Skärgårdens Skatter kb – Saariston Aarteet ky” föddes ur Mathantverksprojektet i Korsnäs. – Jag blev intresserad och fick mersmak för att börja utveckla egna produkter, såsom glögg och skärgårdsdricka som baserar sig på havtorn. Själva tillverkningen sker vid Gruvan i Korsnäs i Mathantverkarnas utrymme. Efterhand har de skaffat utrustning för att kunna garantera hög hygien i tillverkningen, vilket leder till bättre hållbarhet. Lovisa och maken marknadsför produkterna själva, men även

i samarbete med projektet för Mathantverk. Man kan köpa produkterna direkt av Lovisa, i samband med lokala marknader eller i lokala butiker som Lilla Entrén i Saluhallen, Köttdisken i Malax, Blom & Present på Bergö.

Ledig tid är viktigt När Lovisa vill koppla av far hon gärna till sommarstugan på Gräsbådan. Där kan hon ladda sina batterier med trädgårdsarbete eller njuta av miljöombytet. – Göran och jag kan fara ner en vardagskväll, laga en enkel middag och gå i bastun. Så tar vi båten hem sent på kvällen och sova. Det är livskvalitet för mig! Det är även viktigt att ha tid för familjen, sina egna två barn och makens tre. De är alla vuxna nu, men lika värdefulla och välkomna hem för ett besök.

text och foto: Carina Nordman-Byskata


8 KORSNÄS PRÄSTGÅRDSMUSEUM Lördag 2.7 Kl. 17.00 Konstutställning med vernissage. Disa Ismark ställer ut sina porträtt, landskapsmålningar och andra alster. Disa Ismark (f. 1918) har under många år målat porträtt och landskap i olja. Hon har även målat akvareller och porslin samt undervisat i äggfärgning i Väståbolands medborgarinstitut. Hon har deltagit i utställningar i Åbo och Åboland. Utställningen är öppen 2-23 juli. Lördag 2.7 kl. 18.00 Folkmusikkonsert med Marianne Maans. Konserten börjar genast efter vernissagen. Onsdag 6.7 kl. 18.00 Spelmansmusik med Korsdraget och diktläsning. Författare Carita Nyström läser dikter ur sin nya diktbok Minnets labyrint. 24.7-26.8 Konstnär Carl Wargh på besök i Korsnäs. Carl Wargh (f. 1938) hör till de främsta akvarellisterna i Finland. På utställningen i prästgården presenteras motiv från olika tider och olika byar bland annat från Korsnäs, Petalax och Harrström. Utställningen är öppen 24.7-26.8, då muséet är öppet tisdag-söndag kl.13.00-17.00. Övriga tider enligt beställning per tel. 050-5181949. Speciella evenemang ordnas under lantdagsveckoslutet 13-14.8. Lördag 13.8 kl. 11-15 Lantdagen Carl Warghs konstutställning. Bokförsäljning i Prästgårdsmuséet. Söndag 14.8 kl. 11-12.00 Utomhusgudstjänst på gårdstunet i prosten Jakob Immanuel Bäcks anda. Kaffe med dopp i Prästgårdsmuséet. Sommarguide Sommarguide i muséet är studerande Pontus Westmalm för tiden 28.6 -7.8.2016. Muséet är öppet ti-sö kl. 13.00-17.00 Prästgårdsmuséet, som erbjuder en stämningsfull miljö, kan hyras för olika familjehögtider som vigslar, dop, födelsedagar och släktträffar. Ta kontakt med Anita Ismark per telefon 050-5181949 eller per e-post anita.ismark@ gmail.com

Anita beskriver sig som aktiv och samhällsengagerad. Hon har många järn i elden och att bli pensionär var aldrig någon svår omställing.

Aktiv – ett sätt att leva Det skämtas ibland om att pensionärer har bråttom - och kanske ligger det något i det? Åtminstone då det gäller Korsnäs tidigare kommundirektör, Anita Ismark, har omställningen från ett arbete där hon i praktiken var i tjänst dygnet runt, inte gjort någon större skillnad på sysselsättningsgraden.

D

ET HÄR ÄR Anita Ismarks första sommar som ledig från förvärvsarbetet men kalendern är välfylld ändå. Vi träffar Anita vid Prästgårdsmuséet i Korsnäs, en plats som hon numera tillbringar mycket tid på. Ordförandeskapet i föreningen för muséet är dock bara ett av många förtroendeuppdrag hon har. Listan är lång, men just här händer mycket i sommar.

Religionshistoria intresserar – Jag blev ordförande i föreningen förra våren, berättar Anita, samtidigt som hon tillsammans med maken Bjarne bär in tavlor som hans mamma, Disa Ismark, målat. Vi kommer att ha konstutställning här i sommar och vernissage är den 2 juli, fortsätter Anita och visar mig redan runt i den gamla prästgården, som inte enbart

– Stiftsfullmäktige sammanträder två till tre gånger per år och godkänner verksamhetsberättelsen, budgeten och bokslutet samt behandlar eventuella initiativ från församlingarna. Jag har varit medlem även tidigare, medan vi bodde i Korpo, men då kallade man det stiftsmöte, berättar Anita.

Fullmäktige har 21 medlemmar från hela Svenskfinland och årets första möte hölls nu i maj.

Ett sätt att leva Alla dessa förtroendeuppdrag och engagemang är sådant som Anita alltid velat göra, och som hon nu också har tid för.

fungerar som muséum utan även används bland annat för dop och konfirmationsfotograferingar. Engagemanget i föreningen tangerar ett av Anitas stora intressen som hon nu som pensionär även valt att förkovra sig i – nämligen religionshistoria. – Jag läser några distanskurser i ämnet vid Åbo Akademi, och det är otroligt intressant.

Invald i stiftsfullmäktige Som nybliven pensionär valdes Anita även till ny ordförande på Korsnäsnejdens Pensionärer rf, och gårdagen (vid intervjutillfället) tillbringades på den årliga pensionärsresan, som i år gick till Lappo med omnejd. Uppdraget som styrelseordförande för samkommunen K5 har hon kvar, hon sitter med i högskolestiftelsen och blev nyligen även invald i Borgå stifts fullmäktige.

Anita är sedan ett år tillbaka ordförande i Föreningen för Prästgårdsmuséet i Korsnäs och förbereder här konstutställningen som har vernissage den 2 juli. Det är hennes svärmor som målat tavlorna – här av Anitas och Bjarnes dotter.


9 – Jag hade ett väldigt arbetsdrygt arbetsliv – som kommundirektör är man i tjänst hela tiden, ungefär som en präst. Men jag gillade det och trivdes med att vara med och utveckla kommunen. Det var ett kreativt arbete, konstaterar hon. Detta till trots var det aldrig några problem att övergå till pensionärslivet, eftersom hon fortsättningsvis är mycket aktiv och deltar i samhällsutvecklingen på andra sätt. – Lions har jag varit medlem i under tio års tid och tar nu över presidentskapet inför kommande period. Jag är även med i ett team för landsbygdsutveckling, som lyder under Jord- och skogsbruksministeriet. Att vara aktiv är ett sätt att leva – det är min talkoinsats för samhället och under åren har jag sett var det behövs insatser, konstaterar Anita.

Gränserna inte viktigast Dagarna är med andra ord ganska långt schemalagda. – Jag fortsätter med samma livsstil som tidigare, väckarklockan ringer på morgnarna men det är roligt att nu ha tid med allt jag inte hunnit med förut. Det ligger i min natur att vara aktiv. Även om hon gett över stafettpinnen för Korsnäs del till Christina Båssar, följer hon med i politiken, både på kommunal, regional och nationell nivå. – På lokal nivå deltar jag i planeringen av firandet av Finlands 100-års jubileum, berättar Anita. Och eftersom jag är med i den nytillsatta arbetsgruppen för landskapsreformen, och representerar samkommunen K5 i den, kommer engagemanget i SOTE per automatik den vägen. – Blir det reformer ska de naturligtvis vara grundlagsenliga och välplanerade, anser Anita.

Sommarloppis vid gruvan Baltikumvännerna anordnar traditionellt sommarloppis vid Korsnäsgruvan under sex lördagar från början av juli fram till mitten av augusti.

B

ORDEN DIGNAR AV diverse klassiska loppmarknadsföremål: till exempel olika typer av husgeråd, porslin, prydnader, skivor, böcker och serietidningar. I hörnet av det större loppisrummet i den gamla matsalsbyggnaden förvaras en rad kasserade möbler som tidigare varit i Korsnäs kommuns ägo: skåp, bord och stolar med mera. – Böckerna ger vi bort gratis. De är ändå så pass svårsålda, säger Anna-Mi Björkqvist, ansvarig för Baltikumvännernas klädinsamling.

Helt och rent Baltikumvännernas sommarloppis är öppet på lördagar klockan 11-15 mellan den 2 juli och den 13 augusti. Samtidigt insamlas hela, rena och fläckfria kläder, skor, säng-

kläder, gardiner, mattor, husgeråd med mera. – Vi är stationerade på gruvområdet för femte eller sjätte året. Kommunen låter oss vara här kostnadsfritt. Tidigare höll vi till i det gamla sädesmagasinet nära Korsnäs kyrka. Men det var jobbigt och mera opraktiskt att frakta saker till det stället, säger Anna Mi.

Gott om kunder Hur pass populärt har Baltikumvännernas gruvloppis varit under tidigare år? – Vi har haft rätt gott om kunder. Bland annat har en del personer som numera är bosatta i Sverige hittat hit om somrarna. – I samband med större sydösterbottniska festivaler såsom Tomatkarnevalen och Kristinestads sommarmarknad brukar dock antalet besökare vara lägre.

Trepunktsboende Vid sidan om samhällsengagemanget ska naturligtvis även hus, gräsmatta, grönsaksland och sådant skötas om, och med flera hus tar det sin tid. – Vi lever med någon form av trepunktsboende, ler Anita. Förutom huset i Korsnäs har vi även ett lantställe i Korpo, där vi bodde under våra år där. Sedan tar vi också hand om Bjarnes mammas hus på Lillmälö. Dit går även resan för Anita och Bjarne direkt efter vår intervju, för att fira midsommar. – Alla bybor och sommargäster på Lillmälö är på plats och klär midsommarstången – det är en tradition sedan 1920-talet, berättar Anita. Senare i sommar väntar även en resa till Bornholm – den danska ön i södra Östersjön. Med andra ord blir det många innehållsrika dagar för Anitas del. text och foto:

Anna Sand

Det är återigen dags för sommarloppis vid Korsnäsgruvan i Baltikumvännernas regi. Vi har satt upp en informationsskylt vid Strandvägen, säger Anna-Mi Björkqvist. – Kläderna som Baltikumvännerna får in sorteras. De kategorier som gäller är barnkläder, herrkläder och damkläder. Upp till 600-700 säckar brukar sändas ner till Litauen.

Har gruvområdets attraktion ökat på sistone? – De mathantverksdagar som har ordnats vid gruvan på fredagar har varit populära. Det finns också tillgång till en några kilometer lång vandringsled runt dagbrottet. Det planerade gruvmuseet har dock inte blivit av, säger Anna-Mi. Baltikumvännernas loppmarknad är inte ensidigt sommarcentrerad utan pågår också under tio höstveckor och tio vårveckor. – Genom den här verksamheten brukar vi årligen få in några tusenlappar som vi i huvudsak använder för att täcka transportkostnader för försändelser. – Invånare från kommunen brukar donera saker till oss. Vi har också fått fyra dödsbon på senare tid. Anna-Mi Björkqvist berättar vidare att man har haft en loppisfilial vid flyktingcentralen i Korsnäs på sistone. – Filialen har varit mycket välbesökt.

nyligen gått i pension anslutit sig till föreningen. – Överlag är det inte lätt att rekrytera nytt folk, säger Anna-Mi Baltikumvännerna riktar i huvudsak sin hjälpverksamhet till Vilnius i Litauen. En gång om året rullar en större långtradartransport med insamlade saker ner till det sydbaltiska landet. – Upp till 600-700 klädsäckar sänds ner via transporterna, säger Anna-Mi som själv har varit med på en Vilnius-resa för omkring tio år sedan. – Vi samarbetar med det litauiska Samariterförbundet som kan beskrivas som en motsvarighet till Röda Korset och Folkhälsan. För ett år sedan tillbaka stöder Baltikumvännerna också skyddshemmet Dikoni i ryska Viborg. På hemmet som upprätthålls av Finska missionssällskapet bor ett 20-tal barn i åldern 3-17.

Stöder och hjälper

text och foto: Joakim Snickars

Medelåldern inom Baltikumvännerna är fortsättningsvis hög. På sistone har några personer som


10

Kaskinen

2016 14.-17.7.

MUSIC SUMMER

Festival pass 80/70

Kaskö 15.7. kl 19.00

Öppningskonsert “Lysande” konsert på Sälgrund kl 20.00 Kvällskonsert: Kväll med Monica Groop kl 11.00 Barnkonsert “Hanhiemon tarinat” kl 16.00 Avslutningskonsert “We’ll meet again”

TEMA SOMMAR OCH SEMESTER

16.7. kl 13.00 17.7.

www.visitkaskinen.fi

U T H Y R E S

Välkommen till Högskär!

UTHYRES I VASA OCH MOLPE Vasa: 1 r + kv, 29,5 m2, Handelsesplanaden 39 Molpe: 2 r + k, 56 m2, Söderbyvägen 3 Ta kontakt med Erik och Anna-Mi Björkqvist Tel. 0500-362 617, 050-363 8056

Går Du i byggtankar?

Behöver Du hjälp med förverkligandet av Din dröm? Ta kontakt så fixar vi det!

AB

BYGGBOTNIA

OY

• Ritar och planerar!

Närpesvägen 19, tel. 224 3101

ARBETSKLÄDER FRÅN

I LAGER! OVERALLER

Fås med eller utan tryck. Begär offert! VARSEL COLLEGEJACKA

SOMMARJACKA

Mjölnaregatan 10, Vasa • Tel. 312 2899 E-post: tero.oling@ronn-backholm.fi

VI LEVERERAR FISK OCH FISKPRODUKTER TILL VASA MED OMNEJD - KONTAKTA OSS GÄRNA! Lasse 050 5272306 2306 Yvonne 3173806 Jonas 050 5417392

Vi svarar dygnet runt - vardag som helg

SNICKARS FISKAFFÄR AB

Strandgränd 11, Norra Vallgrund snickars.fiskaffar@netikka.fi

Det är juni, det är lördag och det är Malax Navigationsklubb:s årliga evenemang Lilla Rally i Malax. Gänget är samlat vid Högskär efter målgång. Resten av dagen är fisksoppa, pilkastning och samvaro.

E

VENEMANGET SOM KALLAS Lilla Rally går till så att starten för deltagarna sker på förmiddagen vid Strandservice i Åminne och efter att sökt kontroller enligt angivna koordinater i skärgården är det målgång vid Högskär. Varje kontroll har en bokstav som slutligen ska bilda ett ord. Alla som har rätt ord kan känna sig som vinnare så det är ingen tävling så. Navigationsklubben ordnar också årligen Stora Rally och av allt att döma handlar

det om svårare koordinater och inom ett större område.

Område för alla Högskär är Malax kommuns rekreationsområde, beläget cirka tre sjömil västerut från Åminne, och kan fritt användas av dem som rör sig i skärgården. Här finns hamn, brygga, grillplats och utedass. Vid ankomsten till Högskär den här dagen vajar flaggan så fint i vinden. Navigationsklubben fick både flaggstång och flagga som donation vid senaste årsmöte&julfest. Nu är den på plats på Högskär och klubbdag betyder flaggdag. Det pratas om att klubben borde

skaffa en vimpel för alla andra dagar också. Ralf Runonen är kommodor för Malax Navigationsklubb. Han hälsar välkommen till Högskär, berättar om dess historia, om dagens program och om klubbens övriga verksamhet. Ett femtontal båtar är ankrade vid bryggan och klubbmedlemmarna trivs. Soppkock för dagen är Stefan Tuuvas och i pilkastningstävlingen vann Karl-Georg Revahl. Jan-Fredrik Svenns blev fick silver och Christer Hägen brons – eller var det tvärtom?

UF sålde till kommunen Högskär är en 7,5 hektar stor skogsbeklädd holme. Enligt strandgeneralplan och fastställd regionplan betecknas den i dag som VR-område, det vill säga frilufts- och strövområde för invånarnas gemensamma bruk. Den är ett rekreationsområde utan bebyggelse som ägs av Malax kommun. Men så har det inte alltid varit. I Malax ungdomsförenings 100-årshistorik står skrivet att

Erbjudanden på www.tritonnets.fi

Yrkesfiskare och fritidsfiskare, se hit! Vi saluför sjöfärdiga fiskenät, nätslingor, telnar och monteringstillbehör till konkurrenskraftiga priser. Besök vår webbsida www.tritonnets.fi eller kom och bekanta er med vårt sortiment! Gårdsbutiken öppen enligt överenskommelse. Einarsgården Nämpnäsvägen 157, 64510 Nämpnäs Telefon: Patric 040 5027069 • Mari-Louise 040 8357569

I Österbottniska Posten, ÖP-5/1972, finns en notis som berättar att Malax UF nog en gång i tiderna hade planer för Högskär. Så här blev det inte.

En del av de som deltog i Lilla Rally i juni 2016.


11

SOMMAREN 2016 Restaurang • CafÊ • Pizzeria • Disco Simstrand • Minigolf • Paviljong Beachvolley • SUP • Smübütshamn

9.7 23-27.7 6.8 3.9 1.10

Grisfest Skärgürdsloppis FagerÜ Rockabilly FagerÜdans HÜstdans

Välkomm

en

Sea Side 0406874106, fagero.fi 0400169645

JORDGUBBAR naturgĂśdslade, inga bekämpningsmedel SYRÉNS PETALAX Best. 347 0070, 0400-369 224 040-742 8845 OrdfĂśrande/kommodor Ralf Runonen.

1+6

1+8

Malax UF blev ägare till en tredjedel av HĂśgskär genom nyskiftet i Yttermalax som avslutades ĂĽr 1920. Resten tillfĂśll Malax FolkhĂśgskolefĂśrening, som 1951 sĂĽlde sin del till ungdomsfĂśreningen – som dĂĽ alltsĂĽ blev ensam ägare av skäret. HĂśgskär var en stor tillgĂĽng fĂśr ungdomsfĂśreningen och under 1950- och 1960-talet tog Malax UF det mesta av veden till uppvärmning av BygdegĂĽrden frĂĽn HĂśgskär. Och i sann fĂśreningsanda skedde all avverkning pĂĽ talko fĂśrstĂĽs. Och att talkoarbetet utfĂśrdes av enbart män fĂśrstĂĽr man när man läser i ett protokoll frĂĽn 1965 att â€?Flickor som är intresserade fĂĽr fĂślja med och koka kaffe. Kaffekopp och bulla medtagesâ€?. VĂĽren 1996 beslĂśt Malax UF att avyttra marken eftersom samhället med sitt planeringsmonopol berĂśvat markägaren en privat marknad. Man vände sig till kommunen och frĂĽgade om de var intresserade av att lĂśsa in holmen och gĂśra den tillgänglig fĂśr allmänheten. Vasa LantmäteribyrĂĽ utfĂśrde värderingen och Malax kommun lĂśste in hol-

men dels med pengar och dels med en radhuslägenhet i Klockarbacken. FÜr inkomsterna finansierade Malax UF en stor del av den aktuella renoveringen av Bygdegürden vid den här tidpunkten.

Grillhus och dass Ă…r 2008 byggde kommunen en grillplats pĂĽ HĂśgskär. Det vet Ralf Runonen fĂśr det var han som grävde fundament till bryggan och jämnade underlaget vid stranden och upp till grillhuset. NĂĽgra ĂĽr senare inledde kommunen samarbete med Malax Navigationsklubb som, numera mot ett ĂĽrligt bidrag, underhĂĽller och skĂśter rekreationsplatsen. Klubben har uppfĂśrt ett fĂśrrĂĽd och ett utedass, de har rĂśjt pĂĽ omrĂĽdet, skĂśter skräphantering, klipper gräs och kontrollerar sĂĽ att allt är i skick vid grillplatsen. Navigationsklubben har fĂĽtt berĂśm fĂśr sin skĂśtsel vid HĂśgskär och besĂśkarantalet Ăśkar fĂśr varje ĂĽr. Ralf Runonen tycker ocksĂĽ att engagemanget tillfĂśr klubbens medlemmar mervärde, dĂĽ

de kan ordna aktiviteter sü här centralt i Malax. Han syftar dü pü deras klubbhus vid Storskär, som ocksü är välbesÜkt men som inte är fullt sü tillgängligt dü det är i yttre skärgürden.

MĂĽnga medlemmar Malax Navigationsklubb har fĂśr närvarande 254 medlemmar. Antalet Ăśkar dĂĽ flera Malaxbor igen i ĂĽr fĂĽtt kustskepparexamen och kan ansluta sig som medlemmar. KassĂśren Stefan Tuuvas gissar pĂĽ att medlemsantalet uppgĂĽr till Ăśver 260 innan det här ĂĽret är slut. Navigationsklubben har ocksĂĽ ett klubbhus pĂĽ Storskär, som används av medlemmarna och som kan hyras av andra. PĂĽ Storskär finns även en liten fiskebĂĽt till fĂśrfogande – men – nu är den i sĂĽ dĂĽligt skick att klubben efterlyser ett nytt bĂĽtprojekt. En liten bĂĽt som de vid behov kan rusta upp och som kan användas vid turer i vikarna där det inte är farbart med stĂśrre bĂĽtar.

Till sist Till sist: Det har alltid sagts att det finns mycket ormar pĂĽ HĂśgskär. Ralf Runonen säger att han sett endast en orm här och det var när Navigationsklubben hade talko en gĂĽng. Det finns ocksĂĽ en historia, som inte är bekräftad, men som kanske nĂĽgon läsare kan bekräfta eller dementera. AlltsĂĽ att Malax UF en gĂĽng i tiderna hade HĂśgskär som vinst i ett lotteri och att vinnaren bytte skäret mot en cykel. Ă„r det mĂĽnne sant?

•

text och foto:

Vinnartrion i pilkastning. Frün vänster Christer Hägen, Karl-Georg Revahl och Jan-Fredrik Svenns. Som ni ser var fÜrsta priset en karamellpüse.

Lisbeth Bäck

taxisjoman.fi

Om Malax Navigationsklubb rf • Malax Navigationsklubb rf:s konstituerande mĂśte hĂślls pĂĽ Motel Manda och närvarande var 44 personer. Klubben grundades den 3 mars 1980. • FĂśr att bli medlem i Malax Navigationsklubb bĂśr man ha avlagt skepparexamen och varit mantalsskriven i primärkommunen Malax ett ĂĽr innan medlemskapet i klubben är mĂśjlig. • MedlemskapsansĂśkan gĂśrs till styrelsen fĂśr klubben. • Varje ĂĽr har klubben verksamheter: städtalko bĂĽde vid remmarstugan och Storskär, klubbdagar/ träffar, besiktning av bĂĽtar och brandsläckare, Lilla Rally, Stora Rally, medarrangĂśr vid Swimrun, deltagande i Postrodden och ĂĽrsmĂśte & navigationsjulfest. Bland annat. • En central och ĂĽrlig verksamhet inom klubben är remmarutläggningen. • Nuvarande styrelse bestĂĽr av: ordfĂśrande/ kommodor Ralf Runonen, vice kommodor Carita Storfors, sekreterare Maria LĂśfgren, kassĂśr Stefan Tuuvas, ledamĂśterna Bernt Martin, Patrik Brolund och Karl-Georg Revahl samt suppelanterna Carina Siffren och Patrik Majors. • Läs mera pĂĽ www.malaxnavigationsklubb.fi

Malax

✆ 040-700 8880 Taxi 1+8, invataxi, bĂĽrtaxi, buss 1+16 BergĂś

✆ 040-777 4951 Taxi 1+6

1+16

BĂĽtturer till ValsĂśrarna %nW tis, tors, lĂśrd, 28.6-20.8 WLV Vstart kl. 11.00 frĂĽn Svedjehamn i BjĂśrkĂśby 6YH 2 km guidad vandring N Nkaffe och smĂśrgĂĽsar tillbaka ca 16.00 55 â‚Ź/vuxen

Ring och boka:

050 355 3924 www.kvarkenturer.ďŹ N

VARMT VĂ„LKOMMEN TILL

HOTELL RESTAURANG BAR POOL www.parkalandiahotel.com info@parkalandia.com +358 (0)18 14130 Mariehamn, Ă…land

Välkommen till oss i sommar!

Tfn 06-3344 311 panoramavasa.fi Folkhälsanhuset WASA, Rüdhusgatan 23-25 Mü-Fre 10.30-15.30, LÜ 11.30-15.30


12

GR

Tre Kärlekar

Ö

REGI ANN-LUISE BERTELL

DRAMATISERING Kjell Sundstedt Niklas Hjulström

NYPREMIÄR ons 6 juli 2016 kl 19 SPELAS I JULI sö 10, ti 12, ons 13, to 14, sö 17, ti 19, ons 20, to 21, ti 26 Samtl förest kl 19 SPELPLATS Kyroboas Kvarn, Kimo

Biljetter oravaisteater.fi 040 448 2639 dagl 12–17

30 år

Ett sevärt utflyktsmål är

Hembygds- och Berga glasbruksmuseum på Dahlbacken i Pörtom

Öppet: 1–31.7 alla dagar kl. 12–17. Övriga tider enligt överenskommelse. Årets konstutställare Margit Risberg, Malax 15/6 besök från Vasa veteranbils sällskap 5/7 besök av Botniaslowriders 16/7 kl 10-15 Sommarmarknad, klimpsoppa från kl 11.00. Marknadsförsäljare kontakta: Christina Ålund tel 050 4962408

PÖRTOM HEMBYGDSFÖRENING, tel. 050–541 6092 Kontakt utom besökstid Daniel Åkerback tel. 050 54461092, 050 3361684

PLUS TERVEYS OY TANDLÄKARNA

JAANA SIPPUS ★ EIJA RAASSINA MINNA KOSKINEN

AAA-Tandläkarna

Hovrättsesplanaden 20 B 65100 VASA Tel. 06-312 0300

Service och reparationer av bilar, traktorer och övriga fordon Rökgasmätning för dieselbilar LuftOBD-test, övrig besiktningsservice konditioneringsBrännoljeförmedling service Däck- och fälgförsäljning

Pörtom Bil & Traktor Öb Velkmossv. 4

☎ Rune: 0500-560974

Tony 040-5646334

N

LARS MOLINS

NA

carita nyström

Jag lindar av olvon en midsommarkrans

D

EN GÅNGNA VECKAN bjöd på dagar av rikligt regn. Visserligen var det mycket välkommet efter veckor med sol och vind och noll vatten. När jag vattnade med trädgårdsslangen, kunde jag konstatera att effekten var mycket ytlig. Under den blöta ytan virvlade jord upp. Nu har några dagars ihållande lugnt regnande låtit vätan tränga ner på djupet bland annat i potatislandet. Där väntar kålarna nu på sin första kupning. Den kan bli av, då sol och värme gjort jorden mindre kladdig. DÅ DET REGNADE som värst hängde de ymnigt förekommande hundlokorna över grusgången med blöta kronor. Också syrenens blomklasar hängde, och jag försökte skaka ur dem så att de kunde ”lyfta på huvudet”. MINA ROSENBUSKAR HAR knoppar, men än så länge är det bara den fina Rosa altaica som blommar. Att den är en tidig blommare talar namnet ”altaica” om. Den härstammar alltså från Altai-bergen. Den kommande helgen firas midsommar(för en gångs skull på rätt datum) och då skall nog trädgården dofta av utslagna midsommarrosor, en sommarkänsla i koncentrerad form. Buskarna är fulla av knoppar. Sedan blommar andra rosenarter i tur och ordning. Mina kära ”kanadensare” Therese och Louise Bugnet brukar vara flitiga blommare, också de står nu i knopp. Man kan tycka att jag vid detta laget har tillräckligt många olika buskrosor, men jag önskar plantera ännu en ros: den gulvita fyllda sort som heter ”Aicha”. Ett namn som den fått efter profeten Muhammeds hustru. UNDER RÖNNEN, DÄR blomstren under vårens lopp avlöst varandra, blommar just nu krolliljorna, långt fler än jag planterat där. Där i dunklet har också de första nattviolerna slagit ut - deras ljuva doft fyller kvällarna med väldoft. På en ljusare plats, framför rönnen, har

toppklockan, Campanula glomerata, brett ut sig. Förr hade den sällskap av vitsippekusinen tovsippan, men de sipporna har trängts ut av den mer robusta blåklockesläktingen. Därför ska jag plantera några nya tovsippor ett stycke ifrån. ANNARS ÄR DET högsäsong för aklejorna, de flesta blå men också någon enstaka rosa. Villig att självså sig och anspråkslös, men mycket vacker. I EN FÄRSK trädgårdstidning läser jag aktuella trädgårdsråd: om rätt tid och sätt att plantera, om beskärning, om bekämpning av ohyra etcetera. Ett råd, som jag alldeles särskilt lyssnar till har rubriken: Låt det växa vilt! Den vilda stilen har tilltalat mig redan utan någon rådgivning, för jag har låtit allt växa lite som det själv tycker. Jag låter blommorna fröså sig själva och sprida sig vitt och brett. Då jag en gång beklagade mig över oredan i min trädgård åt min bosniska trädgårdshjälp Meris, sa han de trösterika ord, som jag strax gömde i mitt hjärta. ”Din trädgård är fin just för att den är lite vild!” Ljuva ord för en trädgårdsodlare som alltid ligger steget efter! MERIS ÄR EN pärla i guld och han var faktiskt här idag, klippte och röjde. Dessutom såg han till att mina inhandlade havtornsplantor kom i jord! Alla fyra, tre flickor och en pojke. De planterades med bra avstånd i dammen, som han och medhjälpare för en vecka sedan fyllt med jord. Lycka! Någon skörd väntar jag mig ej i år, men i bästa fall nästa höst. JAG HAR OCKSÅ inspekterat mina äppelträd, som blommade så vackert för en månad sedan. Och se, grenarna är fyllda av små kart, som jag nogsamt gallrar i för att få större äppel. I slänten intill äppelträd och jungfrudans ska jag så blåklint och andra ängsblommor. De hinner ej vara med, då jag ska binda mig en midsommarkrans. Men ge mig blomsterlycka under högsommaren - det hinner de med.

Din trädgård är fin just för att den är lite vild.

HÖR

NA


13 SOMMAR OCH SEMESTER TEMA

Bästa till grillfesten! Med ett förflutet inom restaurangbranschen är intresset för matlagning och grillkvällar givet hemma hos Johan Snickars i Malax. Under åren har han dragit många kurser och det egna receptarkivet är digert – även om han sällan behöver recept för att laga något gott.

H

ÄR DELAR JOHAN Snickars med sig av några goda tillbehör inför sommarens alla grillfester – och förstås, köttbonde som han är, några tips för själva grillningen också. Idag är Johan lantbrukare på heltid och det egna nötköttet är ett givet inslag på familjens bord. Inhemskt är en självklarhet och får Johan välja blir det just nötkött. Man kan göra så mycket av det och variera det på så många vis, men smaken är förstås också en del av det, konstaterar han.

Grillar året runt Johan, som är utbildad restaurangkock och bland annat varit egen företagare i branschen samt även drivit restaurangen vid Åminne paviljong i åtta år, tog över lantbruket 2001. Under ett par år jobbade han parallellt med båda yrkena, men insåg slutligen att de inte gick att förena, eftersom de båda kulminerade under sommaren. Som ledare för kursen ”Matglada herrar” inom medborgarinstitutet under många vintrar har han ändå haft möjlighet att hålla liv i sitt andra yrke, och hemma är matlagning en stor del av vardagen. – Vi har många matglada vänner och vid tillfälle träffas vi för att laga och njuta av god mat, berättar Johan. Jag höll även grillkurser förut

men det har blivit svårt att hitta en lucka för dem sommartid. Grillar gör Johan dock året runt och om det finns tid helst på kol. – Årstid och temperatur styr inte vårt grillande, ler han. Gasgrillen använder jag om vi inte har så mycket tid över – annars kol. Som kolgrill har jag ett gammalt oljefat – man behöver inte göra det så komplicerat, poängterar Johan.

Låt köttet vila Eftersom familjen har egna djur har Johan också ägnat sig en del åt att experimentera med köttet och de olika styckningsdelarna. – Vi slaktar delvis själva och använder det köttet för egen del, och det här med hängmörat kött är intressant. Dessutom har vi tagit fram en egen medwurst som görs hos Wingrens i Tammerfors, enbart på vår egen nötstek. Den säljs bara vid Köttdisken och har fått bra respons. Funderingar på en egen korv finns också och eventuellt ska vi inleda ett samarbete med nybyggda Herrgårds Rökeri, berättar Johan vidare. Ska han välja köttbit på grillen blir det en välmörad entrecote, och viktigt är att inte grilla köttet – eller fisken – för länge. – Istället för att stå med termometern i köttet tills det är klart på grillen, tar man bort det före och låter det vila. Temperaturen stiger ännu flera grader efteråt, förklarar Johan.

NA

PEANUT BANA

ädde 1 dl lättvispad gr 3 dl gräddfil 1 mosad banan salta jordnötter 1 dl finhackade, 2 tsk curry peppar nser i mixer, Kör alla ingredie kyckling eller servera till grillad . annat grillat kött

Familjen Snickars slaktar delvis själva och använder det köttet för egen del. – Ju större bitar desto saftigare grillresultat, förklarar Johan.

Egen majonnäs en självklarhet Väljer man ribs, grissida eller dylika delar ska man först tillreda dem på låg temperatur, 90-100 grader i ugnen, i 6-7 timmar, innan man grillar och glazar dem. – Att först röka köttet eller fisken och sedan ge det en yta på grillen blir också mycket gott, tycker Jo-

GUACAMO

LE

3 mogna av ocados 1 finhackad schalottenlö k 3 pressade vitlöksklyfto r 0,5 citron, sa ften 2 msk crem e fraiche 1,5 msk oli volja salt, peppa r Kör alla ing redienser i mixer. Passar till a llt grillat!

han. Hemlagade burgare är också fantastiska, men färsen ska helst vara nymald och kryddad med rökt sidfläsk. Även om råvaran har huvudrollen, är tillbehören också viktiga. Ädelostfyllda champinjoner eller foliebakade lökhalvor med honung tillhör favoriterna, liksom ugnsrostade primörer eller rotsaker.

TIPSRUTA: Ju större köttbit man grillar desto saftigare blir den. För smakligare och genomsaltat kött, lägg köttet i en 10 procentig saltlag (1 liter vatten +1 dl grovsalt) i 1-2 h beroende på storlek (gäller hela filéer och bitar).

Allra godast är kanske ändå en hemlagad potatissallad. – Den gör jag på kokt nypotatis som fått kallna och egen, hemlagad majonnäs. Att köpa färdig majonnäs är en synd då det bara tar tre minuter att laga egen, som dessutom står sig en månad i kylen, ler Johan. Rikligt med vitlök ger majonnäsen en extra kick. Potatissalladen kompletteras med färska, hackade örter, saltgurka och eventuellt kalamataoliver, kapris eller äpple. – Ett rejält vitlökssmör a’ la Bertel Flemming (med jättemycket vitlök, lite salt och kryddgrönt) är aldrig fel till grillat eller till batongen, som givetvis ska ha surdegskaraktär, avslutar Johan. Här invid hittar du recept på några röror och såser som han gärna kompletterar grillmåltiden med.

Text: Anna Sand Foto: Anna Sand samt privata bilder


14 Sommar i Korsnäs 2016

Korsnäsveckan 1-10.7 13.8 Lantdagen 1.7 Öppning i biblioteket fd Kkc 14.8 Friluftsgudstjänst på museiområdet 2.7 Folkmusikkonsert med 14.8 Världsnaturarvsdagen, Molpe hällorna Marianne Maans, vernissage i Prästgårdsmuseet 28.6-7.8 Hembygdsmuseet och Prästgårds3.7 Soppdag i Harrström museet öppna kl 13-17, Ej måndagar 5.7 Allsång vid Edsviksjön med • Dans i Molpe paviljong Linda&Kaj • Sommartorg i Molpe 6.7 Diktens och sommarens dag i Prästgårdsmuseet • Matmarknad vid gruvan Korsdraget, Carita Nyström • Allaktivitetspark i Harrström 9.7 Glimtar ut Bondbröllop vid Hembygdsmuseet Mer info på www.korsnas.fi och på FaceBook

BYGGENTREPRENADER • PLANERING • ÖVERVAKNING Vi utför följande tjänster • Bygglovsplanering • Konstruktionsplanering • Konsultuppdrag • Övervakning av projekt • Nybyggnationer • Renoveringar

Vi ombesörjer hela ditt projekt från första skiss till garantisyner! Industrivägen 4, 66100 Malax • Tel. 045-1660083 Köpingsvägen 3, tel: 06 365 1209, må-fre 9-17, lö 9-13

1916-2016

VI FYLLER 100 ÅR och firar i höst efter renoveringen!

Anders Smulter börjar planteringssäsongen i början av maj. Fram till midsommar planterar han mellan 30 000 och 40 000 plantor åt skogsvårdsföreningen. Kim Back är anställd skogsvårdsinstruktör åt Skogsvårdsföreningen Österbotten sedan år 2004. Till hans vardag hör att koordinera praktiska tjänster och serva skogsägare på olika sätt.

Följ med renoveringen på vår Facebook-sida.

Malax Apotek www.malaxapotek.fi

ÖPPETTIDER SOMMAREN 2016

Röntgen

Laboratorium

RÖNTGEN I MALAX Öppet må–to kl. 8–16, fre kl. 9–14 tel 06 347 7630 Stängt 4.7–7.8.2016

MALAX PROVTAGNING Öppet må–fre 7.30–15 tel 06 347 7627

Då röntgen har stängt kan kunderna vända sig till: VASA CENTRALSJUKHUS RÖNTGEN telefontid vardagar 8–15 tel 06 213 2472 På midsommarafton 24.6.2016 är de alla laboratorierna och röntgen stängda.

KORSNÄS PROVTAGNING Öppet torsdagar 8–11.30 tel 06 347 9330 Provtagning händer enligt läkarens remiss och endast med tidsbokning. Tiden kan bokas i första hand via Internet på adressen : www.nettilab.fi och i andra hand per telefon tel 06 213 1626

Plantera skog Det är en av ”vackervädersdagarna” i juni. KustNytt möter upp med skogsvårdsinstruktör Kim Back på en parkering i Klockarbacken och vi går en kort bit i uppkörda spår till föremålet för dagens besök – Anders Smulter och en hektar avverkad yta som nu planteras.

D

EN HÄR YTAN avverkades för två år sedan, då med en omkring hundraårig granskog, börjar Kim Back. Han visar och förklarar nyttan med att höglägga och markbereda. Entreprenör S&T Östman har skött markberedningen med grävmaskin för de omkring 1600 plantorna som ska börja växa här. Att höglägga maskinellt gör att man också kan ytdrenera vid behov på samma gång. – I och med markberedningen är plantsättningspunkterna gräsfria och det kommer de också att vara nästa sommar. Det betyder att plantan får en bra start utan att kvävas av gräs och sly.

Kim slår ut med ena armen över skiftet och säger att de buskar och sly som finns växte upp senaste sommar. – Om ett par, tre år behöver buskaget kapas ner så att de inte kväver plantorna.

Intresse för skog och natur En bit in på skiftet syns Anders Smulter. – Hej Anders, är det här du håller hus, ropar jag. – Ja, och bra om ni kommer hit och hjälper mig nu, skämtar han. Han har stora, välanvända, läderskor på fötterna och under kepsen har han en bit lakanstyg som

hänger ner över öronen till skydd för solen. Anders Smulter är pensionerad dataman och har jobbat åt det bolag som till en början hette Tietobotnia. Sedan 2008 har han också tjänstgjort som planterare åt Skogsvårdsföreningen Österbotten under vårar och höstar. Smulter är naturmänniska och intresserade sig tidigt för branschen. – Jag började plantera skog redan som tonåring, också då åt skogsvårdsföreningen med Arne Vith i spetsen.

Både mental och fysisk utmaning Uppgiften är både en mental och en fysisk utmaning när det börjar handla om mängder. – Det gäller att tänka positivt, ler han. Inte ta med sig bekymren till skogs. Det går liksom inte att börja gå här och fundera på tråkiga saker. – Det här är mitt gym, fortsätter han. Och istället för att betala så får jag betalt. Smulter har också eget skogsinnehav, skog i alla åldrar, som han sköter om.


15

Markberedning med grävmaskin går till så att man drar en ”passlig bit” med grävskopan och vänder den så att den blir gräsfri och binder värme och fukt. Detta blir planteringspunkt för nya växande plantan.

Marken är bördig på Klockarbackskiftet. Ungefär 0,8 hektar ska fyllas med omkring 1600 granplantor.

Smulter visar hur han använder handtaget till planteringsröret som ett ”förlängt pekfinger” och liksom svingar till så att röret använder sin egen tyngd vid markkontakten.

Grävmaskinen får också jobba.

som arbete – Respekt! – Jag är i skogen året om. Det går bra att gå ut med röjsågen också vintertid. Arbetet utförs på ackordlön, lön per planta, och Smulter är den enda i Malax som skogsvårdsföreningen köper tjänster regelbundet av. Om det är ett någorlunda bra skifte kommer man upp till 150200 plantor per timme. – Min målsättning är över tusen plantor per dag i medeltal när jag slår ut det över hela säsongen. Man kan jobba långsamt eller jobba snabbt. Jag arbetar i min egen takt och den är systematisk och effektiv. Men olika saker inverkar, avståndet från vägen till skiftet till exempel. Hur mycket tid som går åt till att bära plantorna. – Om man ska bära plantorna en halv kilometer till skiftet är det så tungt att själva planterandet känns som vila. Jag kan bära med mig 300 – 440 plantor åt gången. Varje enskild planta är värdefull Han arbetar ensam och har i princip ingen gräns för värme eller köld.

– Ett faktum är ändå att man inte arbetar effektivt när det blir för varmt. Det går åt mycket energi om du ska plantera många timmar i sommarhettan. Därför är det viktigt att ha både mat och tillräckligt med vatten med. – Får du ingen energi eller protein i dig på fem timmar kan knäna börjar kännas skakiga. Jag kan arbeta upp till nio timmar på en dag men det ska nog sägas att de sex första timmarna är mest effektiva och optimala. Ormar träffar han ibland. Mygg finns det gott om, liksom fästingar, bromsar och älgflugor. – I år har jag inte varit besvärad av fästingar, har väl haft en fyra, fem som krupit på mig. Jag har varit med om värre, säger han. Vid midsommartid kommer bromsarna. De är besvärliga. – Folk är olika utsatta för insekter. Själv brukar jag vilja dra ut höstplanteringarna till slutet av augusti när älgflugorna lugnat ner sig lite. Vad ska man tänka på vid plantering för bästa möjliga resultat? – Man ska plantera så att varje planta börjar växa, säger Anders. Varje planta är värdefull. Här,

säger han och fäller ner planteringsröret i marken, är det svartjord och sand så det är bästa tänkbara. I en skarp lerkaka är det svårare för en planta att komma igång så då bör man vara uppmärksam och se om det är mjukare underlag intill. – Det ska vara bra ”tavara” att växa i. I en kvisthop mår ingen liten planta bra. I teorin ska avståndet mellan plantorna vara 2,25 meter. Planteringssäsongen pågår hela maj och fram till midsommar. Och fortsätter i slutet av augusti och framemot senhösten. – Att plantera på våren är bäst, fäller Kim Back in. Då kommer plantan igång direkt och får rota sig under sommaren.

Skogsvårdsföreningens tjänster Helena Hemming från Malax äger skiftet, som är en del av marken som hör till egnahemshustomten i Klockarbacken. Hon anlitade skogsvårdsföreningen för hela virkeshandelspaketet och Kim Back

berättar vad ett sådant innehåller. – Skogsvårdsföreningen konkurrensutsatte virkesaffären och det bolag som erbjöd det bästa priset anlitades för avverkningen. Föreningen har skött markberedningen och Helena har köpt plantorna och planteringstjänsten via oss. – Marken är bördig här så granskog lämpar sig bäst, fortsätter han. Annars är klimatet gynnsamt för plantorna i år. Det kom mycket regn som gav fukt till marken och nu kom värmen. Helena Hemming är nöjd med skogsvårdsföreningens service. – Det känns tryggt och bra att vända sig till någon som vet och kan. Och som kan sköta arbetet från början till slut. Jag litar på att Kim tänker på både mitt och skogens bästa när jag köper tjänster av honom.

Till skogsägaren Skogsvårdsinstruktörens råd till skogsägaren efter att en plantering har ägt rum är som följer. – Jag rekommenderar att skogsägaren året efter plante-

ringen går över skiftet och ser så att plantorna växer. – Ha gärna med en plantlåda också och komplettera där det behövs. Det finns alltid någon planta som torkat, frusit, blivit uppäten av en älg eller angripen av insekter. – Senast två år efter planteringen ska man trampa ner gräset, eller riva bort det, kring plantan så att den får rum att växa. – När plantan vid tre, fyra års ålder är en halv meter hög klarar den sig själv relativt bra.

Föreningen betjänar Vi vandrar tillbaka till bilarna. Det är eftermiddag och Kim ska ännu ut och hämta tre skogsarbetare som han skjutsade ut till ett skifte i skärgården samma morgon. – Som sagt, skogsvårdsföreningen betjänar skogsägare. Det är bara att ta kontakt, avslutar han.

text och foto:

Lisbeth Bäck


16 Ur Bykiston teatern uppför

VARDAGSHJÄLTAR önskar en riktigt

Glad sommar!

••••••••••••••••••••••••••••

Höstens kursprogram

delas ut till alla hushåll fredag 26.8.

3.7 7.7 10.7 12.7 13.7 14.7 17.7 21.7

Molpe massage & träningsrådgivning

* Jord * Krossgrus * Träpellets o. flis i lösvikt

Tfn. 0500-266 178 Taklax

045

Thomas Ramstedt

8

367

133

kl. 19.00 Premiär kl. 19.00 kl. 15.00 kl. 19.00 kl. 19.00 kl. 19.00 kl. 15.00 kl. 18.00 Kilen

Spelplats: Arstu, Nybyvägen 185 i Petalax Bokning: www.bykiston. el. tel. 045-858 0245 kl 17-18

Transport Kennet Westerlund

kennet.westerlund@gmail.com

sön tors sön Ɵs ons tors sön tors

Båt- & maskinservice

-Motorreparationer -Service -Båttvätt -Sjösättning av båtar -Småmaskinservice

Tel: 050-328 2819

Sommar-, snittblommor och amplar, hela sommaren hos

K. Risberg Trädgård

Bilverkstad

-Intervallservice -Reparationer -Däckförsäljning, Verkstad montering & balansering

Jonas: 045-1333678 Strandvägen 1677, 66100 Malax www.ostmansmaskinservice.

Malaxvägen 323 Tel. 0500-166 420

Försäljning av fyrhjulingar, crossar & mopeder SERVICE OCH REPARATIONER • Traktorer • Båtmotorer • Fyrhjulingar

• Lantbruksmaskiner • Snöskotrar • Mopeder

NY SERVICEPUNKT

Ken-Trak Service har öppnat

I VIKBY

Kenneth: 050-554 7907 Christer: 0500-265 318

www.traktorservice.fi Eklunds Traktorservice, Djupsund 263, Maxmo Ken-Trak Service, Järvvägen 10, Vikby

Valter med sina lokala medarbetare på ön Manus i Papua Nya Guinea. Det gäller att knyta kontakter med lokalinvånarna, som ofta är experter på det lokala djurlivet.

Varanforskare – Du hittade fram ända hit? frågar Valter Weijola glatt. Några som varit på väg till min stuga har hunnit börja tvivla på att man ska komma fram. Det är en bra bit från centrum i Petalax.

V

ALTER WEIJOLA TRIVS i natursköna Viitala, en fristad för honom att varva ner, tänka kreativt och skriva. Lugnet ger möjlighet till fokus, men visst känns det ibland lite väl lugnt och isolerat i skogsbyn. – Mina föräldrar har sedan många år tillbaka en fritidsstuga här i Viitala, så när jag för tre år sedan sökte en bra plats för att sammanställa fältarbetet till min doktorsavhandling dök tanken upp. Kanske jag kunde köpa Helmer Lindqvists gamla stuga, som fanns till salu? Min morfars far kom från Petalax,

Program sommaren 2016! Favorit i repris!

Lasse Stefanz 22.7 6.7 Showkväll med KAJ i Åminne! 8.7 Glennartz och Date 13.7 Allsångskväll med Åsa Jinder 22.7 Lasse Stefanz och Bob Stevens Allsång och 30.7 Beachparty visor med Åsa 7.8 Familjedag med Sås & Kopp 13.8 Voize och Johnnys Chinchillas Jinder 13.7!

Förköp till alla våra evenemang via Studio Ticket, NetTicket.fi och deras ombud. Mer info på www.aminnefolkpark.fi

Valter Weijola och hans hund Sven tycker om lugnet i natursköna Viitala.

så även där fanns en viss historisk koppling.

Kallblodiga djur – Jag har varit intresserad av djur sedan jag var liten, berättar Valter. Jag hade fiskar, ödlor och grodor som husdjur hemma när jag växte upp i Vasa. Efter gymnasiet studerade han biologi vid Åbo Akademi och fastnade speciellt för just de kallblodiga djuren. – Redan efter första studieåret fördjupades mitt intresse för varaner. En amerikansk varanforskare som jag lärde känna i Australien några år tidigare föreslog en ekologisk studie av några dåligt kända arter från Moluckerna i östra Indonesien som pro gradu projekt. Åren 2008 och 2009 spenderade Valter nio månader med att kartlägga varanerna i den ögruppen. Sedan fortsatte han arbetet i Papua Nya Guinea år 2012 och 2013. Efter flera års fältstudier av ödlorna hoppas han till våren kunna sammanställa de centrala resultaten från sina publicerade artiklar till doktorsavhandlingen och därmed disputera på artmångfalden och biogeografin av varaner i Stilla havets övärld.

Två nya varaner,en råtta Valter berättar ödmjukt att han under de senaste sju åren har lyckats

kartlägga, fånga in och slutligen beskriva två helt nya arter av varaner. Idag känner man till 90 olika arter av varaner, som varierar i storlek från 20 centimeter till närmare tre meter. – Det är inte helt lätt att få syn på varaner i naturen, erkänner Valter. Ödlorna är mycket skygga och söker skydd uppe i träd. Ännu svårare var det förstås att klättra och fånga de individer som jag ville studera närmare eller ta DNA-prover från. Dessutom behövs några exemplar för noggrannare studier vid museet, speciellt ifall det rör sig om en tidigare okänd art. Med hjälp av lokalbefolkningen på Papua Nya Guinea lyckades Valter även få tag på en råtta som tidigare endast varit känd från benrester. Råttan, som är en av världens största Rattus-arter, beskrevs i samarbete med amerikanska och australiensiska forskare under våren och fick namnet Rattus detentus.

Forskarens vardag – Mitt arbete handlar om att studera djuren i deras naturliga miljö och ta reda på så mycket som möjligt om deras levnadsvanor och utbredning. Dessutom har jag studerat varaner museisamlingar världen runt vilket gett stora mängder värdefull information. Det finns omfattande samlingar från Stilla havets öar från 1800- och 1900-talen, varav en del aldrig har undersökts noggrant. – Tillsammans med forskare vid Åbo Akademi och University of Adelaide gör vi även DNA-undersökningar för att utreda varanernas släktskapsförhållanden och evolutionshistoria. Med denna information kan man sedan till exempel uppdatera taxo-


17

lucas snellman Varaner spelar en viktig roll som topprovdjur på många öar i Stilla havet. Trots deras storlek och lokala betydelse är artgruppen fortfarande dåligt utredd. Arten på bilden, Varanus obor, upptäcktes av Valter under fältarbete i Moluckerna. Förutom fladdermöss har väldigt få placentala däggdjur lyckats kolonisera öarna i Stilla havet. Ett flertal endemiska arter, sådana som bara finns på ett visst område, av råttor har dock utvecklats i isolation. Denna art, tidigare endast känd från benrester, upptäcktes av Valter år 2012 och fick nyligen namnet Rattus detentus.

en Valter nomin och beskriva nya arter. Det är ett tidskrävande och petigt arbete, men viktigt för att förstå vilka öar som har egna unika arter.

Skydda hotade arter Vad är drivkraften som gör att en forskare vill resa till en annan världsdel och tillbringa månader och år med att studera reptiler? – Det kräver nog mycket intresse och motivation, men för rätt person kan fältarbete i tropikerna vara mycket givande. Länder som Papua Nya Guinea är så rika på arter och fortfarande så dåligt utforskade, att nya intressanta upptäckter nästan är en självklarhet för den som väljer att arbeta där. – Sedan handlar det för oss biologer och forskare om att kunna använda vår kunskap för att skydda dessa arter. Många djur riskerar idag att dö ut på grund av människans intrång i naturen. Valter berättar som exempel att det finns människor som betalar stora summor pengar för att ha en ovanlig varan som husdjur. Handeln med ödlorna är tyvärr dåligt reglerad och det finns ett reellt hot för vissa arter, som kanske endast lever på en liten ö. – Men det är klart, det innebär också faror att leva och forska i vissa delar av Stilla havets övärld. Det gäller att kunna komma bra överens med lokalbefolkningen och känna till seder, traditioner och därmed även beräkna risker.

Trädgården och Sven – Du får ursäkta att jag inte riktigt har hunnit få trädgården färdig, suckar Valter. Det är intressant och jag vill verkligen satsa på min trädgård, men ibland räcker inte tiden till. Speciellt så försöker jag

odla gamla lantsorter av potatis och vitlök. Från och med i sommar kommer jag också att delvis bo i en lägenhet i Åbo för att få avhandlingen klar. Hunden Sven kom till Viitala för tre år sedan från en hundgård. Han trivs idag lika bra som sin husse på gården och meddelar när någon kör förbi. – Han är en livsnjutare och opportunist, som ibland smiter iväg till grannens hus och väntar utanför deras dörr. Han vet att där ofta bjuds på godsaker, såsom bullar eller köttsås, medan han härhemma oftast bara får hundmat. Valters stuga är fylld med facklitteratur om djur och natur, men i perioder läser han också en del skönlittertur.

Studerar, odlar, trivs Vardagen i den mysiga stugan varierar beroende på om Valter är mitt inne i skrivprocessen av en vetenskaplig artikel. Då försöker han strukturera sin tid för att disciplinerat komma framåt med skrivandet. Valter trivs verkligen med lugnet och naturen i Viitala. Det är nära både till Nojärv träsk och till ett Natura 2000-område, som bjuder på trevliga skogspromenader och naturupplevelser. – Självklart tar jag vara på de svampar och bär som finns här i närområdet. Det är både avkoppling och ett bra sätt att ta tillvara det som erbjuds i skog och mark.

text och foto: Carina Nordman-Byskata samt Valters privata bilder

Tillsammans är vi mer

F

ÄRGGRANNA DRÄKTER OCH fanor. Taktfast dunkande popmusik. Upprymda deltagare i alla åldrar. Det är gymnastikfest i Kristinestad. En fest av den här kalibern kräver månader av förberedelse. Arrangörerna har funderat på utrymmen, program och logistik. Deltagarna har samlats till extra träningar och övat på sina uppvisningar. ATT SEDAN TRÄFFA andra som förberett sig på samma sätt och uppträda tillsammans ger en stark känsla av gemenskap. Plötsligt blir ett plus ett mer än två. Med ens är man en kugge i ett stort maskineri och får vara med och utföra något stort och fint tillsammans med över tusen likasinnade. Det får en att stiga upp tidigt, ta på sig jumpakläderna för att åka iväg och träna. Det får en att känna vällust då det inövade programmet börjar sitta i kroppen. Det får en att njuta av musiken, samhörigheten och applåderna. ÄVEN FÖR ÅSKÅDARNA öppnar det upp nya perspektiv. För utöver att gymnastikfesten är ett idrottsligt evenemang, som ordnas vart fjärde år med över tusen gymnaster, så är det samtidigt en finlandssvensk manifestation med deltagare från hela Svenskfinland, från Karleby i norr till Lovisa i öster. För många öppnar deltagandet upp ytterligare ett fönster till Svenskfinland. En inte helt oviktigt funktion i dagens tider. SITTANDE DÄR PÅ den nybyggda läktaren vid Kristinaplan slås jag av ett bibelord. ”Jag är vinstocken, ni är grenarna”, och Guds önskan om att vi ska bära god frukt. Bibeltexten ackompanjeras av sommarpsalmen ’En vänlig grönskas rika dräkt’ där vi sjunger om naturens färgprakt och det som består genom tid och rum.

Come together. Make memories. Så löd sloganen för gymnastikfesten och jag vill påstå att den infriades, för såväl deltagare som åskådare. JAG KOMMER PÅ mig själv med att njuta av färger och formationer till taktfast dunkande popmusik. Jag ser hur deltagarna är som kvistar och grenar i ett vackert träd. Hur de tillsammans bildar och bär upp en färgsprakande och grönskande krona. Hur var och en av dem är en viktig del i något större, något som de kommer att bära med sig resten av sina liv. Något som jag får vara med om, betrakta och njuta av. COME TOGETHER. MAKE memories. Så löd sloganen för gymnastikfesten och jag vill påstå att den infriades, för såväl deltagare som åskådare. Det var många som deltog trots regn och rusk, och det var många som kom och upplevde uppvisningarna på huvudfesten. Och jag vill tro att det var många som åkte hem glada över att ha fått vara med och bilda den vackra grönskan i lövverket. Skön sommar!


18

Studenter från Gymnasiet i Petalax våren 2016

Gymnasiet i Petalax hade läsårsavslutning och studentdimission lördagen den 4 juni 2016. En glädjens dag med musikaliska elevuppträdanden, översikt över det skolår som gått och utdelning av stipendier och diplom. Och så själva studentdimissionen förstås med tal till studenterna av rektor Margareta Bast-Gullberg. Under Ordet fritt hölls studenternas tal av Janice Mattlar och Filip Udd. Vårdnadshavarnas tal hölls av Berndt Björkholm. Några av de som jubilerar och i år firar 40 år sedan examen från Gymnasiet i Petalax var på plats och deras tal hölls av Ulla-Maj Söderback. Marskalk i år var Sanida Bosnjakovic från gymnasiets årskurs ett. Alla som hade planerat att bli studenter i år klarade studentskrivningarna och var totalt 38 personer. Vi Gratulerar!

Studenterna i alfabetisk ordning enligt bokstaven i efternamnet: Anton Back, Malax Lena Björkholm, Petalax Linn Björkholm, Petalax Elias Bäckman, Korsnäs Anders Dalgren, Övermalax Erica Damsten, Malax Thomas Damsten, Malax Tobias Ek, Malax Emma Fogde, Övermalax Linnéa Granholm, Harrström Isac Gröndahl, Malax Lisette Haglund, Bergö Emma Häggdahl, Molpe Emily Häggdahl Lund, Molpe Alexander Högström, Övermalax Elisa Jåfs, Malax Emilia Kansa, Övermalax Isac Klemets, Bergö Natasha Korsbäck, Korsnäs

Emil Kortelahti, Långåminne Daniella Lassas, Harrström Jasmine Malm, Malax Fanny Martin, Malax Janice Mattlar, Korsnäs Nga Meh, Korsnäs Linnéa Sandsten, Malax Svante Sjöholm, Malax Ellinor Stenbacka, Malax Josefin Sundvall, Övermalax Ida Sydholm, Malax Felicia Söderback, Petalax Jonas Söderlund, Malax Christoffer Törnroos, Korsnäs Filip Udd, Övermalax Emina Vardo, Malax Hanna Widd, Malax Paulina Åkerman, Sundom Lovisa Östman, Molpe

SAMMANSTÄLLNING: Lisbeth Bäck FOTO: Foto Airaksinen/Susan Airaksinen

Trevlig sommar!


19

Har du minnen om Leader?

utgivna hittills i år 2/2016

Pris: 5,50 € inkl. moms

Malax-Korsnäs Månadstidning Trettionde årgången ISSN 0784-283X

Kustmedia: ByaNytt, KustNytt, kundtidningar och reklam.

tema bygga och renovera

Bildkälla: ©maaseutuverkosto Från jord- och skogsbruksministeriet har man begärt in Leader-minnen från regionen och man uppmärksammar också Leader 20 år på lokal och regional nivå. Från ministeriets sida önskar man att olika evenemang ordnas i regionerna under festveckan 28.8-4.9.2016. Aktion Österbotten r.f. planerar nu ett

GRATULATIONER Skicka in gratulationer, gärna med foto, till KustNytt, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM. Märk kuvertet ”Klang & Jubel”. Sänd med ett frankerat kuvert om Du vill ha fotot i retur. Du kan också skicka in hälsningen per e-post till adressen grattis@kustnytt.fi.

Pris: 5,50 € inkl. moms

Malax-Korsnäs Månadstidning Trettionde årgången ISSN 0784-283X

Nöjda kunder är bäst!

Kustmedia: ByaNytt, KustNytt, kundtidningar och reklam.

tema hälsa & välmående

Jag vill bli en Northug

Mona är ny apotekare i Malax

Möt Andreas Strömfors och hans kollegor Emma fixar och förvandlar

Sångare i dansbandet Milanoz

Alexander Kansa satsar på skidåkarkarriär Henrik jobbar för och med flyktingar

Årets tränare coachar Fyrens bästa tjej

Ingmar och visionerna inom Åminne Hamn rf

Brillo är nu

Norge 2015

Malax, Magasinvägen 2 B

Andelsbanken

läs

även om

Dem som vann i Kustmedias prenumerationslotteri * Annas fina minnen * Nyttiga recept till utfärden * Kolumnen ”Trädet i världens mitt” av Carita Nyström * Målarglädje och revyglädje * Systrar om hälsa och välmående * Hälsningarna från Fiji-öarna * Kura skymning med Freddi Smulter * Årets företag i Korsnäs *

* Vi byggde nytt i gammaldags stil * De fick

Vinterns trädgårdsdrömmar av Carita Nyström * Därför att det gör dig gott av Lucas Snellman

6 430030 490108

PRIS 5,50 € INKL. MOMS

MALAX KORSNÄS MÅNADSTIDNING

Edgar om dagens och gårdagens fiske

PRIS 5,50 € INKL. MOMS

MALAX KORSNÄS MÅNADSTIDNING MÅNADSTIDN

Remmare blir blåvita i farleder

TRETTIONDE ÅRGÅNGEN

Skönhet på både insidan och utsidan

ISSN SSN N 0784-283X 0784 283X

Wisam berättar om sin långa resa

TRETTIONDE ÅRGÅNGEN

Joel ger järnet i amerikansk fotboll

ISSN 0784-283X

TEMA: FIXA FESTEN

Johanna om människorna bakom maten

Mycket och blandat i Lattus trädgård

Curling passar olika åldrar

4/2016

PRIS 5,50 € INKL. MOMS

Rune berättar om Molpe Vatten

MALAX KORSNÄS MÅNADSTIDNING

TRETTIONDE ÅRGÅNGEN

Helena är en av ”flyktingmammorna”

ISSN 0784-283X

Kent jobbar för Storkors fiskehamn

TEMA: FIXA FESTEN

Hanna sjöng då skolan invigdes

Unga Angelica kör krossgrus

Möt Emilia Vikman vid nya Herrgårds Köttrökeri

1€

LÄS ÄVEN OM

VID KÖP AV

GLASÖGON

BÅGAR

Malax, Magasinvägen 2B

Dokumentationen över ”Ytäbyiji” är ute nu

Aktia i tiden _

Överraskande järnvaruhandel Gröna hörnan av Carita Nyström _ Caroline vill vara lycklig Blytung stonerrock i Taklax Vardagshjältar på Arstu

_

Lek- och motionspark i Pixne _

LÄS ÄVEN OM Tankar efteråt av Julia Bäck Alvinas stuga vid Edsviksjön _ HITZ 2016 Bilar och Bakverk hos Emma och Hans-Peter _ Likt vårdagssol av Carita Nyström _ Skolsakerna som utaktionerades

Malax, Magasinvägen 2B

6 430030 490108

TEMA: BILAR & BÅTAR

Livet ger Livet tar Möt en Leve riktiga stark kvinnas köttdiskar! berättelse

KÖP 2, BETALA FÖR 1

Många katter hemma hos oss

drömhuset till sist * Salongsdans till levande musik * Vi hjälper där vi kan av Julia Bäck *

Susanna om stress och att styra sin attityd

5/2016

3/2016

även om

Nytt skidskyttecentrum till Vargberget * Mor, dotter och böckerna * Norrback får ny byagård

6 430030 490108

Juridiska tjänster på närmaste kontor!

läs

6 430030 490108

I

FINLAND FINNS 54 Leader-grupper som utvecklar landsbygden och beviljar finansiering till föreningar och företag för att skapa nya arbetsplatser och hålla landsbygden levande och livskraftig. Leader genomförs inom ramen för Landsbygdsprogrammet under 2014-2020. I Kust-Österbotten fungerar Leader Aktion Österbotten r.f., som tidigare hette Studiefrämjandet i Österbotten.

1/2016

6 430030 490108

År 2016 jubilerar Leader 20 år. Leader är en utvecklingsmetod som funnits inom EU sedan början av 1990-talet.

regionalt festseminarium, som kommer att äga rum under denna festvecka. Nu samlar Aktion Österbotten in Leader-minnen av områdets invånare, sina gamla projektägare eller samarbetspartner. Här har ni ett ypperligt tillfälle att delge Aktion Österbotten olika roliga incidenter, hur projektet utvecklat er by eller verksamhet, bestående resultat av ert projekt och hur det lever vidare ännu idag. Era minnen kommer att sammanställas och några väljs ut för att komma och berätta om sina minnen vid festseminariet i Österbotten. Berätta kort om era minnen, vad projektet hette, när det förverkligades och dina kontaktuppgifter. Delge era minnen på info@ aktion.fi senast den 31.7.2016.

_

Taklaxrevyn var svängig Superhurri på TV _

LÄS ÄVEN OM Nytt på gång inom Petalax IK Korsbäckdansen gör comeback _ Kolumner av Lucas Snellman & Carita Nyström MI firar 50 _ Veteranfest i Malax Kommunikation med händer, armar och miner _ Fina historier vid berättarcafé _

Tipsa oss om vad Du vill läsa! Fyll i och skicka in kupongen invid eller sänd ett e-mail på adress: tipsa@kustnytt.fi. Du kan också tipsa via vår hemsida www.kustnytt.fi

Bidrag till nästa nummer av KustNytt bör vara på redaktionen senast den 24 augusti 2016.

Har ni fått barn? Vill ni vara med på bild i KustNytt Kontakta mig så kommer vi överens om fotografering. Mina kontakt­uppgifter är: lisbeth@kustmedia.fi eller 0500 267 119. Det går också bra att ta eget foto och skicka in, men det är viktigt att ni kontaktar mig först så jag får uppgifter och kan skicka fotorekommendationer. Alla som sänder in eget foto belönas med en gåva från oss. Gratulerar till babyn! Lisbeth Bäck

Vastaanottaja maksaa postimaksun

Jag tycker att ni ska intervjua / skriva om: NAMN ELLER ÄMNE: ________________________________ _____________________________________________________ TEL: ________________________________________________ ORT: ________________________________________________ MOTIVERING: _______________________________________

Välkommen att skicka in bidrag till ”Läsarnas sida”!

_____________________________________________________

Fotografier, texter och varför inte teckningar. Bilder av barn, djur och vuxna människor. Gratulationer, hälsningar, konstigt växta grönsaker, naturbilder, generationsfotografier och så vidare. Roliga foton och allvarliga foton. Bland alla insända bidrag lottar vi ut en överraskning. Uppge därför namn och adress.

TIPSARENS NAMN: __________________________________

E-postadressen är: lasarbidrag@kustnytt.fi.

Kustmedia Ab Oy

_____________________________________________________

Avtalskod 5007656

_____________________________________________________

00003 SVARSFÖRSÄNDELSE

TEL: ________________________________________________ ADRESS: ____________________________________________ JAG VILL VARA ANONYM TIPSARE (KRYSSA I).

Adressen till redaktionen är: KustNytt, Marknadsvägen 3, 65610 KORSHOLM.

Mottagaren betalar portot


20

Jens har gårdsförsäljning Jens Juthström i Molpe har arbetat inom växthusnäring sedan 1986, började alltså direkt efter grundskolan. Trettio år senare har han tagit över samtliga fem växthus efter föräldrarna. – I år provar jag odla jordgubbar i ett av växthusen!

O

M JAG TRIVS med mitt arbete? Nå, mer och mindre, det beror nu på dagarna. Men det ekonomiska läget för finländska bondenäringen får nu mig inte precis att vissla när jag går till jobbet på morgnarna.

Väljer morgonskiftet Jens är morgonmänniska och tycker att det är helt okej att stiga upp och gå till växthusen kring femtiden på morgonen. Då är det också betydligt svalare än senare under dagen. – Fast som företagare hamnar man ju att hoppa in närhelst det behövs. Ibland händer det akuta saker kvällstid, så det får man räkna med. Under de trettio år som han verkat inom näringen är automatiseringen den största utvecklingen. Att via fjärrövervakning kunna läsa av läget i växthusen och se att temperaturer och växtförhållanden är rätt. – Nu under högsäsong har jag hjälp av fyra anställda, som plockar och packar tomater, gurkor och paprika. Jag odlar också körsbärstomat i liten skala och så lite jordgubbar.

Jordgubbar under tak – Jag är ännu en novis vad gäller att odla jordgubbar i växthus, eftersom de här plantorna sattes på långfredag i år, förklarar Jens. Nu har de redan gett det mesta av sin skörd för i år. Jordgubben heter Elsanta och är utvecklad för ett varmt klimat. Den arten är vanligaste jordgubben som odlas i växthus och tål alltså inte att planteras utomhus i Finland. – Först drev jag upp grönsaksplantorna här i växthuset och när de planterats ut i de andra husen satte jag igång jordgubbsodlingen. De här ska slängas ut i höst när revorna förhoppningsvis producerat en lite senare, men mindre, skörd. Jens ger några smakprov på jordgubben, som är söt och smakrik. – Sedan är det en fördel att jordgubbar är rena och snygga att hantera, både då man sköter plantorna och när bären ska skördas.

Intressant arbete Jens uppskattar att arbetet i växthusen är fritt, han kan själv planera och styra sitt arbete. När han tänker efter kommer han också fram till att det är rätt intressant att följa med hur plantorna växer och utvecklas.

I ett av växthusen i Molpe finns ett kylskåp där kunden själv plockar ihop färdigt prissatta tomater, gurkor, paprikor eller jordgubbar. Gårdsförsäljningen har varit uppskattad, även om det ännu är blygsam omsättning jämfört med volymen som säljs till partihandeln.

Att småningom utveckla erfarenhet och kunna se eventuella skadedjur innan stor skada har skett. – Och så hinner man ju fundera en hel del under arbetsdagen, som att man borde ringa samtal och så där när andra börjar komma igång på sina arbeten. Jag är styrelsemedlem i ÖSP:s trädgårdsförening i Korsnäs och i Molpe ungdomsförening samt är Sidwills styrelseordförande. Jag har även haft ett par lokala förtroendeuppdrag. Själv är Jens fundersam till att som odlare ännu förädla sina råvaror. Redan nu upptar odlingen stor del av hans vakna tid. Fast lite

har han hunnit fundera på möjlighet att odla fler sådana grönsaker i växthuset som nyfinländare frågar efter. – Vad jag gör eller drömmer om att göra inom tjugo år? Kanske jag börjar bli pensionär då? Nä, jag lever i nuet och med båda fötterna på jorden.

Självbetjäning I ett av växthusen finns ett kylskåp med grönsaker och jordgubbar till salu, färdigt prissatta. Jens fyller på vartefter något tar slut, men ser självbetjäningen som endast en liten sidosyssla.

– Många uppskattar ju att få köpa färskt direkt av producenten, så nu provar jag på det här. I kylskåpet finns tomater, paprika och gurka från början av maj till september eller oktober. Jordgubbar säljs från slutet av maj till början av juli. – Gårdsförsäljningen bygger på ärliga kunder, som betalar för vad de vill köpa. Hittills har det gått smidigt och rejält till. text och foto: Carina Nordman-Byskata

Prenumerera på KustNytt! Fyll i kupongen och skicka in! Du kan också ringa Emilia 344 1816 eller gå in på vår hemsida www.kustnytt.fi

Prenumerera och du kan vinna en

Mottagaren betalar portot

iPad Air 2

Skicka in denna kupong eller fyll i på våra hemsidor www.byanytt.fi eller www.kustnytt.fi där kan du även gåvoprenumerera, eller ring Emilia 344 1816. PANTONE HEXACHROME MAGENTA (ALETRNATIVELY PANTONE 225)

Sommarträffar

Vastaanottaja maksaa postimaksun

TRÄFFA OSS I SOMMAR!

C:0 M:100 Y:0 K:0

ByaNytt

KustNytt

10 nr/år: Finland 51 €, Norden 57 €, utanför Norden 59 €

ByaNytt & KustNytt 10 nr/år: Finland 94 €, Norden 106 €, utanför Norden 110 €

Kustmedia Ab Oy

KOM OCH TRÄFFA OSS! VI TAR GÄRNA EMOT ERA TIPS!

NAMN: ________________________________________________

Avtalskod 5007656

I juli är redaktionen stängd och vi rör oss istället ute på fältet. Vi besöker sommarevenemang och träffar läsare. Besök gärna vårt tält på något av följande evenemang:

ADRESS: _______________________________________________

00003 SVARSFÖRSÄNDELSE

1.7 TOMATKARNEVALEN NÄRPES - 9.7 SOMMARMARKNAD VÖRÅ - 11.8 KONSTENS NATT VASA

________________________________________________________ TEL: ___________________________________________________ E-POST: _________________________________ ______________ Alla som förnyar eller betalar en ny prenumeration under tiden 1.1–30.11.2016 deltar i utlottningen av surfplattan. Du som redan prenumererar deltar automatiskt och behöver således inte sända in kupongen.

TIPSA

ERBJUDANDEN

TÄVLINGAR

SNACKS

KUL FÖR BARNEN

PANU FÄRG HITTAR DU HOS OSS! Vasa Färg AB Smedsbyv. 17 65100 Vasa