Page 1

TOM ARLEO


Tom is from Ithaca, New York and is currently attending the Syracuse University School of Architecture 5-year B. Arch program. He expects to graduate May 2016. Tom Arleo 201 Barnes Street Ossining, NY 10562 607.423.7448 trarleo@syr.edu tomarleo.com

04.25.2015 STUDIO/COMPETITION Concrete Fabrication Lab 12.18.2015 EXTRA The Projective Box 04.27.2016 THESIS Green Blot District 12.01.2015 EXTRA Formula SAE Bodywork Design 11.18.2014 STUDIO Completing / Subverting a Monolith 04.30.2014 EXTRA SU Abroad Florence Sketches 03.12.2014 COMPETITION Cladding the Giant 12.12.2013 STUDIO Eastman School of Music Student Housing 06.18.2013 EXTRA PlayPerch Furnishing Design-Build 11.23.2012 EXTRA Axonometric Detail Sections EXTRA Photography

03 11 13 23 25 33 35 37 43 45 47


ROGER HUBELI STUDIO Concrete Fabrication Lab, Syracuse, NY collaboration with Sherina Zhang Awarded Honorable Mention in King+King Competition This project is a celebration and investigation of concrete structurally, aesthetically, performatively, and functionally. The concrete fabrication facility sits semi-autonomously on site and is organized at multiple levels to respond in a unified gradient in reference to the Center of Excellence and site block characteristics. Structure, systems, and program organization transition from introverted/thick/closed at the block corner to extroverted/thin/open on the corner closest to the COE, in order to better define the site block. This building is primarily organized around a variating diagrid exoskeleton system that acts as structure, an aesthetic driver, and a passively performative system. It is composed of pre-fabricated Ductal (a dense, Ultra High Performance Concrete) exoskeleton panels and a thick, poured-in-place, Misopour (a lowdensity, insulating concrete aggregate) wall. Interior spatial organization is primarily established through programmatic mezzanine floors which wrap around the high-bay area; on the upper two floors, a floating lecture hall is featured.

03


05


07


09


The Projective Box The Projective Box is a “phygital” (physical and digital) project for Advanced Computer Applications with Brian Lonsway. This class centered around learning and utilizing the Processing coding language in order to create without tie to existing softwares, in order to explore and experiment in the realm where physical and digital collide. The goal of this project was to un-objectify an object (box) and reconsider its object-hood through shadow and reflection. Additionally, I sought to reconsider this object’s (box’s) interior as a contested area of transparencies rather than solid or void. In order to achieve this, I created a dynamic looping Processing code which was then projected onto a carefully aligned and multi-layered, lasercut plexiglass box. This sat on a set of cut foamcore pieces designed to precisely catch refraction and reflections from the plexiglass box at all angles.

Please see tomarleo.com for video of projection loop.

11


THESIS Green Blot District: Developing Low Density Fabric for the Declined Metropolitan Neighborhood Selected Participant in 2016 Travelling Thesis Exhibition By adjusting the texture of now declined early 20th Century outer-urban neighborhoods to adopt low density blocks, new zoning and its resultant architecture can produce an intricate spatial fabric that mediates between individual customization and collective suburban image essential to American detached dwelling. Overlapping functions, spaces, and surfaces offer a new cohesion necessary for developing physically and socially tight-knit communities in a thinning, object-made fabric. This thesis rethinks suburban practices at the scale of the house, lot, and block, in order to speak directly to issues of building autonomy, non-spatial surface and volume conventions, and residential-program-only zoning. Creating the scheme for a new garden suburb typology is achieved by codifying the nature of informal blotting1, urban farming, and residential artist movements; designing at multiple scales through residential fabric and zoning guidelines; and re-imagining the detached bungalow house. Grixdale, a vacancy-plagued neighborhood in Detroit, is assigned to become a Green Residential Zone in accordance with Detroit Future City’s 50-Year Detroit Land Use Plan2. Designing this urban neighborhood as a model for this new zoning region enables this project to alleviate problems of physical and social blight, underutilized space, and lack of community engagement in a city projected to begin growing in population starting after 20302. This project strives to act as a concrete and detailed precedent for other declining post-industrial urban neighborhoods facing comparable residential issues. 1. Blot: A collection of vacant zoning lots, combined by the owner through adjacency either legally or illegally, to create one larger lot for residential use. 2. Detroit Future City, “2012 Detroit Strategic Framework Plan,� Detroit: 2013. Date Accessed: March 29, 2016, http://detroitfuturecity.com/.

13


15


17


19


21


Formula SAE Bodywork Design FSAE is a student race-car design and racing competition (organized by SAE International) where student teams from a range of universities design, from scratch, a car to be raced in national June competitions. I joined the Syracuse University team in September of 2015 in spite of the almost exclusively engineering backgrounds of the other 30-40 students participating. Initially, I played a leading role in the ergonomics group, where we designed wood skeletons to calibrate the proper driver’s position in the car and levers to adjust drive mechanics of the car from the cockpit (for example, sway bar adjusters). Later I became involved in the aerodynamic/bodywork team where I played a leading role in designing the nose and body panels, using Autodesk Inventor, to aerodynamically and efficiently wrap the car’s parts and chassis. The car is on schedule to be finished in May 2016 and raced in Ontario early June 2016.

23


MARCELO SPINA & GEORGINA HULJICH STUDIO Completing / Subverting a Monolith: The LA Reef, Los Angeles, CA The LA Reef, a thick, monolithic design center for everything from furniture sales to product fabrication, sits outside of downtown Los Angeles on an open block of parking lot space. It is a solid autonomous object in need of additional multi-program space of about 50,000 to 100,000 sq ft. This project seeks to blur and complicate in order to, at least initially, obscure the LA Reef object. This is achieved by first holistically completing its autonomous form then also subverting its monolithicity by opening it internally and externally. By utilizing techniques of projection of select elements in a single direction, focused articulation of additive and subtractive elements dissolve the relentless solidity of the LA Mart’s closed floor slabs and heavy concrete walls (see diagram to the right and text below). 1. COMPLETION (duplication): Where the singular nature of the monolith falls away into recognizable separate elements in the rear, the existing solid square is duplicated and pushed into the corner, filling it completely. This resolves the monolith to a singular solid while encasing the existing service tower and main entry area. 2. SUBVERSION A (additive, facade): Major facade elements such as windows and shear walls are projected along the same axis as Step 1 into the rear corner as three-dimensional solid extrusions, creating additive figures that fill the monolithic shape initially created. 3. SUBVERSION B (subtractive, bitmap from render): By creating a bitmap from a rendered image taken from the direction perpendicular to the projection axis, pixelations are drawn across the entire building as two-dimensional elements, either positive or negative, distorting and streaking along selected surfaces. The largest elements from Step 2 (shear wall extrusions) and the completed monolithic shape is converted from a solid to a surface construction as these bitmap pixels project over them, creating opportunities for light and air circulation throughout the building. The four major shear wall extrusions cut through the existing interior building become open slices of atrium space. Other smaller extrusions from Step 2 remain without Step 3 bitmap projections and act as small enclosed gallery spaces and table and bench elements on the upper floors.

25


27


29


31


Chiesa dell’Autostrada del Sole, Firenze Cappella dei Re Magi, Roma


Villa Emo, Fanzolo di Vedelago Palazzo Ca D’Oro, Venezia & Villa Rotunda, Vicenza

33


“Cladding the Giant” Competition, Florence, collaboration with Nhan Bui A1 final presentation, Third Place Seclusion (text): Martha Graham’s body is the skeleton, Her cloth is her skin, Over her head it pulls, secluding it in the depth of the cloth. As she dances, it stretches around her, changing her form, At times, her movement creates a defined shape, for which she rests on. Martha’s “Lamentation” is our vision. The stair is the skeleton, The vine-mesh is its skin, It pulls over the skeleton and its head, creating a space of Seclusion. As one moves around it, their perception of its shape is changed. The space of Seclusion becomes defined at two moments, revealing the genesis of its form.

35


BRUCE COLEMAN STUDIO Married Student Housing for Eastman School of Music, Rochester, NY “Urban Campus Quad� Thesis Statement: This thesis statement asserts that learning institutions should have a main communal space for students, faculty, or other closely related persons in order for them to be connected through the university and fellowship together. Separate entities and departments which exist in the university are then able to relate to one another through this communal area. The quadrangle, as it has evolved from early monasteries, has provided a defined outdoor space for all to gather and enjoy as a central axis to their university. When absent, the university is without a centerpiece, without a good environment to socialize together outdoors, and can lack coherence and togetherness both emotionally and architecturally.

37


Please see tomarleo.com for full video render.


39


Please see tomarleo.com for full video render.


41


PlayPerch, a Syracuse University School of Architecture Collaborative design-build student project. I worked with Freedom by Design, with four others on the furnishing team, designing and building custom furniture for PlayPerch (that is both weather and child resistant). PlayPerch is an accessible treehouse designed for Jowonio preschool, a leading and innovative special needs preschool in Syracuse, NY. For more information, visit our featured project on ArchDaily.

43


Perspectival Detail Section South Dakota Rest Stop Studio Project


Axonometric Detail Section Reichel’s Housing and Office Block in Kassel, Germany

45


47


49


201 Barnes Street Ossining, NY 10562 607.423.7448 trarleo@syr.edu tomarleo.com

Tom Arleo Print Portfolio 2016  

Syracuse University School of Architecture, 2016.

Tom Arleo Print Portfolio 2016  

Syracuse University School of Architecture, 2016.

Advertisement