Page 1

Het magazine dat dieren blij maakt

#01 lente 2018

KIPPEN schattiger dan je denkt

Zoom

HET KONIJN Hondenverzorging : EEN ONBERISPELIJKE

Gratis magazine

HONDENGLIMLACH


MADE IN GERMANY

Walk with the Best Retractable leashes since 1973 | www.flexi.de

Goede reis! n hermdeke Auto-Besc rbank, te voor de ach anti-sliplaag et m r, a a lb dee . e zijkanten g o h en extra

www.trixie.de


04

DOSSIER VAN DE REDACTIE

KI P P EN , SCH AT T I G ER DAN JE DENKT

GEZOND

SC H O O NH EI DSRI T UEL EN

16

Houd je van dieren? Wij ook! Onze vrienden met pluimen, haren of schubben bieden ons veel meer dan gezelschap: animo, troost, plezier, gezondheid … Kortom, ze hebben een positieve invloed op ons leven. Het is deze speciale relatie tussen mens en dier die Tom&Co in de verf wil zetten in dit nieuwe magazine. We wijden er een hele rubriek aan. Benieuwd of je je herkent?

HET KRIEBELT

I L I KE T O M OVE I T  !

MEER DAN JE DACHT

JE HUISDIER DOET WONDEREN

30

10

EDITO

26

Verder vind je in deze editie kostbare tips om je huisdier te verzorgen – zelfs al vind hij dat niet altijd leuk! – maar ook dossiers die je zin geven om kippen of een konijn te adopteren. Lees alles over verrassende honden- en kattenrassen en we doen je ideetjes aan de hand om je met je trouwe viervoeter te amuseren. Dit magazine is doorspekt met waar gebeurde, vertederende en leuke verhalen, die elke dierenliefhebber zal herkennen. Veel leesplezier!

Lionel Desclée & Jean-Thomas Geelhand

PORTRET

DE KOM ON DOR EN DE M AI N E COON

Hoofdredacteur : Cristina Palmiotto | Creatie & lay-out: | Verantwoordelijke uitgever: Jean-Thomas Geelhand, Noordkustlaan 16A B3 - 1702 Groot-Bijgaarden - België De gepubliceerde teksten blijven de verantwoordelijkheid van de auteurs. De verantwoordelijke uitgever en zijn medewerkers zijn niet verantwoordelijk voor vergissingen en/of weglatingen. De artikelen zijn leverbaar zolang de voorraad strekt. De verantwoordelijke uitgever van dit magazine kan geenszins verantwoordelijk gehouden worden voor de inhoud van de advertenties. De adverteerders zijn juridisch verantwoordelijk voor de volledige inhoud van de gepubliceerde advertenties. Copyright 2018. Elke overname van teksten of foto’s, zelfs gedeeltelijk en onder welke vorm dan ook, is verboden behalve na schriftelijke toestemming van de uitgever.Gratis magazine, mag niet verkocht worden.


DOSSIER VAN DE REDACTIE

DE KIPPEN

KAKELEN

EROP LOS

OOK MEER EN MEER IN DE STAD De dagen lengen, de zon straalt en de lucht is hemelsblauw! Geen beter moment om terug de tuin in te duiken en — waarom niet — voor wat leven in de brouwerij te zorgen met een paar kippen. Ze moeten niet veel onderdoen voor een hond of kat als huisdier, want deze dames hebben heel wat in hun mars: ze zijn ecologisch, leuk gezelschap en helemaal niet duur …

Eieren rapen het hele jaar door! Een gelukkige kip legt ongeveer 250 eieren per jaar: je kunt ervan smullen van de lente tot de herfst, en zelfs het hele jaar door bij bepaalde rassen. Eieren zitten boordevol proteïnen en zijn goed voor de groei van je spiermassa, nagels, haren, beenderen en huid. De eitjes van je eigen kip zijn niet alleen lekker, ze blijven ook langer goed dan de eieren die je in de winkel koopt. Kippen zijn cool! De kip wordt wel eens weggezet als een dom en naïef beest, waar je niet veel aan hebt. Maar eigenlijk is het een heel sociaal, intelligent en aanhankelijk dier: als je er tegen praat, zal ze antwoorden; als je er aandacht aan besteed, wordt ze zo trouw als een hond. Dan volgt ze je tot aan je luie zetel of zit ze op haar

4

dooie gemak op je schouder. Een kip communiceert met haar lichaamshouding en gekakel (ze kan tot wel 30 verschillende kakelgeluiden produceren om gevaar aan te geven, haar kuikens te roepen of je te laten weten dat ze een ei gelegd heeft). Als je goed luistert, heb je snel haar taaltje onder de knie. Plezant voor groot en klein … Kippen brengen leven in de tuin waar iedereen blij van wordt: met hun opgewekte gekakel, hun grappige capriolen en bewegingen, maar het leukste van al is natuurlijk dat je ‘jouw’ eieren kunt uithalen! Ook de kinderen kunnen zich met de kippen uitleven: ze eten en drinken geven, ze verzorgen … Zelfs de allerkleinsten kunnen voor deze dagdagelijkse taken hun vaardigheden inzetten en ontwikkelen, het geeft hen structuur en


“Mijn eerste ei voelde alsof ik de lot to !” gewonnen had verantwoordelijkheidsgevoel, en ze leren dieren respecteren. En dat alles op een speelse manier! Dat is de reden waarom sommige scholen kippen houden. In Hermalle-sous-Huy hebben ze er om kinderen met aandachtstoornissen te helpen. Een ecologische superster Een kip kan op haar eentje maar liefst 150 kilo etensresten per jaar verwerken (dat zijn meteen heel wat vuilniszakken minder!), maar ze helpt ook mee in de tuin. Hoezo? Ze verwijdert bijvoorbeeld schadelijke beestjes (zoals slakken) en onkruid. Maar je geeft haar beter geen vrij spel want ze vindt jouw zaaigoed net zo lekker! En wanneer je met opgetrokken neus de kippenmest opruimt, moet je weten dat dit eigenlijk de beste mest is voor je planten.

Kippen veroveren de stad … Met al deze voordelen is het niet verwonderlijk dat verschillende gemeentes kippen aan hun inwoners cadeau doen, zoals in Moeskroen, Itter, Lens, enz. Er is geen betere manier om de organische afvalberg terug te dringen! En in heel wat steden, zoals Brussel, zijn groepen op eigen houtje begonnen met gemeenschappelijke kippenhokken, samen met de wijk, de woongemeenschap, de buren, enz. Sommigen willen weten wat ze eten, terwijl anderen het platteland naar de stad willen halen. Maar eigenlijk is het gewoon een leuke, eenvoudige hobby, die nog ecologisch nut heeft ook. Door kippen te houden, “leren ze weer wat belangrijk is in het leven” en “worden ze weer wat menselijker”, want dankzij de kippen worden ook weer heel wat sociale contacten gelegd. Het enige probleem in de stad is als er een haan bij komt kijken, want niet iedereen is opgezet met zijn ochtendlijke concerten …

5


DOSSIER VAN DE REDACTIE

WAT HEEFT EEN KIP EIGENLIJK NODIG?

E

en kip in goede gezondheid, kan wel 10 jaar leven. Maar het zijn geen moeilijke dieren. Om eieren te leggen hebben ze enkel rust en routine nodig. Hiermee maak je kippen gelukkig: Laat ze ’s morgens en ’s avonds op vaste uren buiten en binnen. Geef ze elke dag vers water te drinken. Voeder ze speciale granen voor kippen. Verwen ze met etensresten (behalve aardappelen, uien, citrusvruchten of bananen). Geef ze voedingssupplementen (voor meer eieren en een betere bescherming tegen parasieten) Voeder ze geplette eierschalen of gemalen kreeftkarkas voor mooie eieren. Zorg ervoor dat hun hok proper is (maakt het alle 2-3 dagen schoon en een grote poetsbeurt om de maand). Wat betreft hun hygiëne zijn ze verzot op een bad … in het stof. Dat is een natuurlijke reflex van je kippen om proper en gezond te blijven: het fijne zand en het stof onderhouden hun veren en houden luizen en andere parasieten op afstand.

“Als je maar één kip adopteert zal ze zich heel eenzaam voelen … Zorg dus liever voor een goede vriendin.”

TOM&CO COMPLETE BIOVOEDING VOOR LEGK IPPEN MEEL - 20 kg

TOM&CO KIPPENHOK 105 x 65 x 70 cm

ONTDEK ONS NEERHOFASSORTIMENT


1

DOSSIER VAN DE REDACTIE

Als je een beetje kunt knutselen, dan maak je uit recuperatiemateriaal gemakkelijk een kippenhok. Of je kunt natuurlijk een kippenhok-kit kopen. Met deze tips hebben je kippen niets te wensen over : Kippen haten wind, direct zonlicht en vocht: zorg dus voor een hok dat van de grond staat, dat gemakkelijk toegankelijk is (via een luik), met een waterdicht dak en heerlijk stro op de grond. Ze zullen kakelen van blijdschap! Ze hebben graag kalmte om gezapig uit te rusten: zorg voor een paar horizontale houten neststokken of planken waarop ze zich kipsgewijs kunnen installeren.

2

Om eieren te leggen, hebben ze wat meer comfort nodig: nesten of legbakken met stro, boven de grond en uit het zonlicht, dat is je beste garantie op verse eieren. Zelfs je kippen wonen graag in een lichte en verluchte ruimte: luiken die je kunt openen en sluiten geven je kippenhok bovendien een leuk cachet.

Niet alleen in de film beramen kippen wilde ontsnappingsplannen: met kippengaas houd je jouw kippen binnen en roofdieren buiten (marters, ratten, vossen, straathonden, enz.).

3

Denk ook aan je eigen comfort: voorzie een luik waarlangs je gemakkelijk aan de eieren kunt!

7


2

DOSSIER VAN DE REDACTIE

BOERDERIJKIP

SUSSEX-KIP

4

1

HOLLANDS KUIFHOEN

NAAKTNEK

6

3

ZIJDEHOEN

KIPPEN:

5

SCHATTIGER DAN JE DENKT

1

Met 200 tot 300 eieren per jaar is dit de legkip bij uitstek. Ze is vriendelijk en nieuwsgierig. Een aanrader voor beginnende kippenhouders.

2

Een uitstekende moederkloek. Ze is een beetje schichtig maar heel sociaal met haar soortgenoten. Het is een rustiek ras dat tot 260 eieren per jaar legt.

3

Dit is een goede legkip (100-150 eieren per jaar), maar je haalt deze sierkip vooral in huis voor haar looks. Ze is bovendien te verkrijgen in verschillende kleuren.

8

BRAHMA

4

Deze sierkip heeft een elegante kuif. Ze legt in de lente en in de zomer, maar is geen goede moederkloek. Ze is relatief kalm maar komt niet goed overeen met andere rassen.

5

Met haar zware en grote postuur wordt deze kip vooral gehouden om de tuin op te vrolijken. Ze ziet er statig uit met haar pluimen tot op haar poten!

6

Deze kip ziet er een beetje raar uit zonder pluimen rond haar nek, maar ze legt goed (180 eieren per jaar). Ze kan tegen een stootje en is vroegrijp. Een heel vriendelijk dier.

MEER INFO OVER KIPPEN MEER INFO OVER HET KIPPENHOK


Zoveel meer dan een hok!

Kentucky Java

RKRIJGBAA

R

Oregon Blauw

VE

RKRIJGBAA

R

:

STONE

K

IN

OO

VE

:

Columbus Rood

K

IN

OO

Dahlia Stone

STONE

Kippenhok Dahlia Stone

Kippenhok Columbus Rood

Konijnenhok Kentucky Java

Konijnenhok Oregon Blauw

(HxLxB) 116 x 121 x 104 cm

(HxLxB) 120 x 200 x 80 cm

(HxLxB) 88 x 124 x 65 cm

(HxLxB) 70 x 155 x 53 cm

De Vadigran kippen- en konijnenhokken: • Zijn gemaakt van geïmpregneerd hout voor hoge duurzaamheid • Hebben een bijzonder mooie afwerking • Hebben een dak in roofing

• Zijn geleverd in kit met duidelijke montageplan • Zijn eenvoudig te monteren

Kom langs en ontdek het Vadigran assortiment in uw Tom&Co winkel en cataloog!


RI 

10


GEZOND

SCHOONHEIDS-

 TUELEN Streel regelmatig de vacht van je huisdieren. Niet per se om een knuffel- of spinsessie te beginnen, maar het is een goede manier om hun gezondheid en welbevinden te controleren. Een mooi glanzende, zijdezachte vacht is het beste bewijs dat je hond of kat goed verzorgd is, zowel op het vlak van voeding, parasieten, huid en verzorging.

WANT ZE ZIJN HET WAARD! Voeding: het schoonheidsgeheim voor elke dag Dit is echt de basis voor een gezonde vacht. Een gezonde en evenwichtige katten- en hondenvoeding bestaat uit: korrels of zachte voeding, liefst van de betere kwaliteit, rijk aan eiwitten, vezels, vetten en vitaminen … voedingssupplementen (zalmolie, schapenvet, …). speciale voeding als ze huid- of vachtproblemen hebben. Als je huisdier zich ondanks een goede voeding nog vaak krabt, dan kan je dierenarts speciale medicatie voorschrijven of hypoallergene voeding.

TOM&CO

TOM&CO

ZALMOLIE 250 ml

VERZORGINGSHANSCHOEN VOOR HOND EN KAT

11


GEZOND

Borstelen: weg met die knopen Een mooie vacht gaat hand in hand met een gezonde huid. Door je huisdier te borstelen, stimuleer je de bloedsomloop en help je de huid ademen door de dode haren te verwijderen. Zo merk je ook makkelijker eventuele huidproblemen op en kun je meteen ingrijpen. Tijdens de ruifperiode vernieuwt je huisdier zijn vacht. Het haarverlies neemt in de lente indrukwekkende proporties aan. En dan is borstelen meer dan ooit nodig! Als je trouwe viervoeter eerder lange haren heeft, kom je gegarandeerd knopen tegen die je met wat geduld kunt ontwarren. Je hond en kat zullen er je dubbel dankbaar voor zijn. Zo vermijd je dat het haar uiteindelijke afgeschoren moet worden en geef je je dier tegelijk extra aandacht. Zo mooi kan het leven zijn! In de lente liggen de parasieten op de loer Dit is inderdaad het seizoen dat ze weer in volle getale opduiken. De vlooien, teken en mijten irriteren niet alleen je huisdier, ze kunnen ook ziektes overdragen.

Hondenverzorging: verplichte wellness voor je viervoeter Honden met lange haren doe je best een keer per maand in bad, honden met korte haren elke vier maanden. Zo verwijder je parasieten, stof en dode huidcellen! Je hebt daarvoor een grote keuze uit shampoos aangepast aan de leeftijd en het haar van je hond (lang, kort, hard, stijl, geschoren, gekruld …). Leg al het nodige materiaal om je hond te wassen en te drogen op voorhand al klaar. Aai hem en praat zachtjes op je hond in om hem op zijn gemak te stellen. En als je geen tijd, zin of geduld hebt, laat het dan aan een professioneel hondensalon zoals Tom&Beauty over. Zo maak je er voor allebei een ontspannend moment van.

MEER INFO OVER TOM&CO DOG WASH

12

Dus voorkomen is beter dan genezen: breng met een druppelteller een paar druppels tegen parasieten aan op het nekvel van je huisdier en je bent er voor een paar maanden vanaf. Een halsband tegen parasieten is ook een doeltreffend alternatief. En als een teek door de mazen van het net glipt, verwijder je haar met een speciaal tekenpincet en ontsmet je nadien de wonde. Is dit nieuw voor jou, dan legt een Tom&Co-expert je met plezier uit hoe je een tekenpincet gebruikt zodat je voorbereid bent voor het geval dat … Mond- en tandhygiëne: zelfs die is belangrijk voor de vacht Katten, op een paar uitzonderingen na, krijg je niet in bad (behalve als ze uitglijden op de badrand!). Maar ze wassen en kammen hun vacht elke dag met hun tong. Zo verwijderen ze dode haren, verluchten ze hun vel en beschermen ze zich tegen irritaties en huidinfecties. Als je kat zich beduidend minder wast dan normaal, dan is er misschien iets mis met haar tong of tanden. De dierenarts kan makkelijk de oorzaak achterhalen.


DE EXPERT VERTELT

Reka Laine, Dog's Factory www.dogs-factory.be

Eenmaakt sociale hond iedereen blij!

Expert in hondentraining

Een sessie socialisatietraining duurt 3 uur (de eerste keer zonder baasje)

E

en puppy komt vaak helemaal alleen in een mensenwereld terecht. Zo vergeet hij hoe hij met andere honden moet omgaan. En als hij soortgenoten tegenkomt, is dat vaak aan de leiband. Dan wordt hij ofwel agressief en helemaal opgewonden, ofwel bibbert hij van de schrik. Dat kan tot vervelende situaties leiden … Maar socialisatietraining doet wonderen. Zich opnieuw als hond leren gedragen Honden ruiken aan elkaars achterste om kennis te maken (geslacht, geestes-/gezondheidstoestand, enz.). Onze menselijke reflex daarentegen is echter om hen oog in oog te zetten. Maar voor honden is dat een teken van confrontatie. Dan heeft je hond de neiging om te vluchten, of om aan te vallen! Als hij opnieuw gewoon wordt om met andere honden om te gaan, zal hij minder heftig reageren. Zelfvertrouwen Sommige baasjes kunnen de agressiviteit van hun hond tegenover soortgenoten niet velen. Maar in werkelijkheid is de hond gewoon bang. Socialisatietraining gebeurt in een veilige omgeving, met neutrale medewerkers en een meute

sociale honden van verschillende afmetingen en rassen. Soms is een sessie al genoeg om zijn zelfvertrouwen terug te vinden: hij vindt zijn plaats, speelt en leert andere honden te aanvaarden of te vermijden. Zijn wereld begrijpen We hebben de neiging om ons huisdier als een persoon te zien. Als hij schrik heeft, geven we onze hond een knuffel om hem gerust te stellen. Maar dit maakt het angstgevoel nog erger. Je blijft best rustig en gelaten tot de angst vanzelf wegebt en beloon nadien je hond. Als je naar hem luistert en pas reageert als er iets gebeurt (net zoals je hond), dan respecteer je zijn hondeninstinct. Dat maakt het samenleven des te aangenamer.

1 Een uur om gewoon te worden aan de coach en twee uur training.

2 De coach confronteert de hond met zijn angsten en helpt hem hiermee om te gaan.

3 Na een paar oefeningen beseft de hond dat er niets (ergs) gebeurd is.

4 Hij krijgt zelfvertrouwen en speelt met de andere honden! Soms brengt een sessie al het gewenste resultaat. En als ook het baasje goed meewerkt, is dat ‘varkentje’ na 2-3 sessies gewassen!

“90% van de agressieve honden zijn gewoon bang. Door ze opnieuw de beginselen van hondencommunicatie aan te leren, komt alles weer goed.” 14


Je dier verzekeren, een beestig goed idee! Speciale aanbod

1 MAAND

Om er alles over te weten te komen:

terugbetaald*

02 319 56 12

van 01/02/18 tem 30/06/18

www.tomandco.be/be_nl /services/tom-care JE DIERENARTS KOSTEN TERUGBETAALD

Vanaf

Care

Verzekering voor je dier

by Je dier verzekeren, een beestig goed idee!

*Voor elk nieuw contract afgesloten van 01/02/2018 tot en met 30/06/2018.

12€/maand


I LIKE TO

MOVE IT Can icross

Kleit .......... Maldegem 01 en 02 april ....... aiture .......... Baraque Fr 21 en 22 april....... ....Ster ..... ..... .............................. 29 april......................... euse .......................Ham/M 01 mei......................... mille .....................La Char 06 mei......................... enk ..........................................G 27 mei...........................

Z

eg eens eerlijk: speel jij net zo graag met je hond als je hond met jou? Dan hebben we een paar speelse buitenactiviteiten voor jullie om je heerlijk samen uit te leven en waarmee je hond nog wat bijleert ook. Ze maken de band met je hond bovendien een heel stuk sterker. Keuze is er in overvloed, of je nu sportief aangelegd bent of niet, en op maat van je hond. Wedden dat hij er kalmer, socialer, vrolijker en aanhankelijker van wordt? En dat alles terwijl jij aan je conditie werkt en blinkt van trots met de prestaties van je trouwe viervoeter! Canicross: joggen op zes poten Voor deze sport is de samenwerking met je hond en het wederzijds vertrouwen cruciaal. Je hond wordt met een harnas en lijn aan je middel gebonden en zo leg je een crossparcours door de natuur af. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te halen in symbiose met je hond. Deze sport kent een groeiende populariteit, zowel als competitiesport als vrijetijdsbesteding. Canicross bestaat in verschillende varianten: door de sneeuw, met de mountainbike, op de step of al wandelend. Je vindt verschillende parcours van 5 tot 8 km en ook een lijst met canicross-groepen in jouw streek op: www.cani-cross.be

16


HET KRIEBELT

MOVE IT Flyball Agility: een educatief spel voor sportievelingen Met gesproken instructies en lichaamstaal gids je je hond door een hindernissenparcours. Zo werk je harmonieus samen met je dier. Een mooie oefening om zijn intelligentie, flexibiliteit en gehoorzaamheid aan te scherpen, terwijl je je allebei amuseert. Flyball: een snelheidssport met ballen Dit is een leuk alternatief voor Agility waar je jezelf niet voor in het zweet moet werken. Je hond legt een parcours af met 4 hordes met aan de finish een ballentoestel. De hond drukt op een pedaal om een bal te lanceren. Hij pakt die in volle vlucht beet en brengt hem zo snel mogelijk terug naar zijn baasje (ongeveer 20 seconden). Je kunt gemakkelijk Flybal spelen in een stedelijke omgeving. Paaseieren rapen, maar zonder chocolade! Het is supertof om eieren te rapen met de kinderen in alle uithoeken van de tuin. Voor je hond is dat net zo plezant want hij houdt van beweging. Verstop voor je trouwe viervoeter plastic eieren gevuld met snacks of hondenbrokken (vergeet niet dat chocolade dodelijk is voor een hond!). Met zijn instinct en zijn scherpe reukzin gaat hij op jacht naar de eieren. En als je zoon- of dochterlief mee mogen zoeken, dan is iedereen blij!

Agility

17


HET KRIEBELT

Dog Can Dan ce

Cani-Paddl e

Hon denkarting

Doga 18


HET KRIEBELT

Cani-Paddle: samen op de surfplank In deze watersport peddel je rechtopstaand op een surfplank op een meer of op zee, terwijl je hond op de plank zit of ligt. Deze sport is voor iedereen toegankelijk (vanaf 4 maanden voor je hond) voor zover je beide in goede gezondheid bent en van water houdt. De sleutelwoorden hier zijn veilig samen genieten. Een leuke alternatieve manier om je hond uit te laten! Can’t stop the feeling: dansen met je hond Deze discipline wordt sinds kort ook in België beoefend. Kies een lied, bedenk een choreografie en laat je hond rondom jou dansen op het ritme van de beat. Hier komt heel wat gehoorzaamheid, ontspanning, spel en samenhorigheid bij kijken. Er bestaan instructies op dvd of trek naar een van de 5 clubs in België (Antwerpen, Luik, …)

Doga: word samen zen Dit is heel populair in de Verenigde Staten. Het is een combinatie van yoga (meditatieve houdingen en rekoefeningen) en hondenmassage. Deze activiteit focust op je concentratie, bewegingen en ademhaling. Het versterkt je vertrouwensrelatie met je hond. In deze hobby begrijp je plots de volle betekenis van de ‘neerwaartse hond’-houding! Hondenkarting: geen sneeuw nodig om te sleeën In deze sport sta je rechtop op een karretje en stuur je een roedel trekhonden aan. Je leert best even de stuurinstructies voor je een poging doet, vooral voor de bochten! Wacht tot je hond 8 tot 12 maanden oud is vooraleer hem in te spannen, want het gewicht van de kar (100 kg) kan de rug van een te jonge hond beschadigen. Je kunt zo goed als overal hondenkarten, het is milieuvriendelijk en doet je adrenaline door je aderen razen.

Het avontuur tegemoet Houd je van wandelen? Je hond ook. In België worden regelmatig hondentochten georganiseerd, meestal in de bossen. Daar kun je je hond los laten en kan hij met andere honden leren omgaan (de ideale gelegenheid om andere hondenliefhebbers te leren kennen!). Het is gratis bovendien. En als het weer meezit, is een kajaktocht ook wel leuk. Het merendeel van de kajakcentra hebben er niets op tegen dat je hond meevaart.

“Het maakt niet uit welke activiteit je kiest, je hond is altijd blij om bij jou te zijn.”

19


ZOOM

EEN KONIJN

FANTAST OM MEE GROOT

everlaat Steun en to mt zijn armen ko in er ige di ge Met dit schatt ni in n nd tot rust. Ee je kind al aaie geven je t ch va te ch za knuffel en de de lange m gevoel. En ar w n ee r kleute eelse woon om er sp oren vragen ge an A een te fluisteren. geheimen in ijt en het al je zorgen kw konijn kun je oroorvo gelijk, zonder geeft je altijd ende m e snelle instem delen, met di n … re ha n zijn snor bewegingen va

E

en konijn is zo schattig, klein en zacht dat het wel op een pluchen knuffelbeest lijkt. Dat is precies de reden waarom het een ideaal gezelschapsdier is voor kinderen – voor zover de ouders de verzorging voor hun rekening nemen en de relatie tussen dier en kind kaderen als een leerervaring. Als je goed voor een konijn zorgt, kan het wel 14 jaar oud worden. Dus je schuift het niet zomaar snel opzij als een oud stuk speelgoed! Maar hoe kan een konijn je kapoen levenslessen bijbrengen, zoals het konijn dat deed met Bambi in die beroemde kinderfilm?

Poten thuis! Een konijn is eerder schichtig en bang van lawaai. Het is een fijngevoelig en kalm huisdier. Kleine kinderen die nog wat onhandig zijn en hun motoriek niet helemaal beheersen, hebben de neiging om het dier vast te pakken! Maar het is net een mooie uitdaging om het konijn zachtjes te kunnen aaien zonder het op te pakken. Dat is een leuke leerervaring die makkelijk binnen hun bereik ligt … Vriendjes maken Het duurt wel even voor een konijn mak wordt. In het begin blijft het liever in zijn kooi. Het eet, drinkt en zet voorzichtige stapjes in jouw richting … Geef het dier de tijd om aan je gewend te worden zonder het proces te forceren … Zo groeit er stap voor stap een mooie vriendschap. Prachtig, toch?

20

Net zoals jij, lieverd! Een konijn heeft zijn eigen levensritme met actieve momenten en rustperiodes. Het heeft tot vier uur activiteit per dag nodig. Verder wast een konijn zichzelf, want het haat water en in bad gaan. Het dier zal ook slecht gezind zijn als je het tijdens zijn siësta stoort. Het moet ook zindelijk worden en dat lukt niet altijd van de eerste keer … Geef toe, dat spiegelt mooi de ontwikkeling van je kind! Zo kan je uk leren dat het ok is om fouten te maken en opnieuw te proberen, tot het lukt! Aan tafel! Je kind is trots als een gieter als het ‘zijn konijn’ eten en drinken mag geven, maar houd best een oogje in het zeil. Het lijkt misschien niet zo moeilijk, maar het vraagt van een kleine dreumes wel toewijding, concentratie en precisie.


ISCH

TE WORDEN

Wat een karakter! Een konijn houdt niet zo van knuffelen, maar heeft wel affectie en aandacht nodig. Het is eerder een eigenwijs dier dat niet luistert naar bevelen. Het laat niet met zich sollen en vraagt respect. En als je het te veel lastig valt, dan zal het bijten. Zo leert je kind dat er grenzen zijn en dat het soms wat terughoudendheid en geduld aan de dag moet leggen.

What’s up, doc? Om gezond te blijven heeft een konijn een proper hok nodig. Laat je kind mee de kooi schoonmaken. Zo wordt je dreumes zich ervan bewust dat een huisdier houden heel wat verantwoordelijkheid inhoudt. En als je zoon of dochter schrik hebben van de tandarts of dokter, dan kan je hen troosten met het feit dat je babykonijn ook zonder problemen naar de dierenarts is geweest …

Decoderen Een konijn is levendig en slim. Het rent graag rond en bijt ook wel eens dingen kapot (helaas!). Het speelt misschien wel eens met een bal, maar in werkelijkheid is er weinig directe interactie met je gezinnetje. Maar door het konijn te observeren, leert je kind de reacties, gewoontes en voorkeuren van je huisdier te begrijpen. Dat kan best grappig zijn, maar soms ook tot ongerustheid stemmen. Geen betere manier om non-verbale communicatie onder de knie te krijgen.

Happy! Dat typische kindergeluk kan niet op als je kapoen ’s avonds thuiskomt en weet dat het konijn op hem wacht, dat het rondjes draait in zijn kooi of zich spelenderwijs onder een meubel verstopt. En het is gewoon zalig om je favoriete huisdier een wortel te kunnen toestoppen, niet? Dat maakt allemaal deel uit van een memorabele kindertijd.

Wat ik allemaal weet … Door dagelijks met het konijn bezig te zijn, wordt je kind zich bewust van het dierenrijk. Het leert wat het betekent om een huisdier te houden, hoe je het voedt, enz. Het wakkert de nieuwsgierigheid van je kapoen aan, wat later dan weer nuttig is, bijvoorbeeld op school en voor zijn verdere leven. En als zoon- of dochterlief een spreekbeurt moet voorbereiden, is het thema snel gekozen!

Wist je dat

? Dierenasielen bieden ook konijntjes ee n tweede kan s. Denk erover na als je op zoek bent naar ee n nieuw maa tje! 21


ZOOM

KONIJNTJE

OP MIJ KUN JE

REKENEN

Om een konijn te houden hoef je niet op het platteland te wonen. Je kunt het ook in de stad houden, op een appartement, met of zonder tuin. Het dier heeft gewoon zijn eigen plekje nodig en genoeg ruimte om rond te lopen.

Veilig in zijn hok Een konijn heeft de instinctieve neiging om zich te verstoppen als het bang is. In de natuur duikt het in zijn holletje, maar bij jou thuis doet zijn kooi tegelijk dienst als zijn thuis en zijn verstopplaats.

want een konijn is een echte veelvraat. En omdat zijn tanden zo snel groeien, voorzie je best een knaagsteen of onbewerkte houten knaagspeeltjes om zijn tanden kort te houden … Dat is in elk geval beter dan dat het aan je stoelpoten begint te knabbelen!

Een goed gevoel Een konijn heeft energie in overvloed en moet zich kunnen uitleven. Het is blij als het uit zijn kooi mag om rond te huppelen en te spelen (minimum 4 uur per dag). Met wat training en geduld kun je een konijn redelijk lang vrij laten, maar niet zonder toezicht. Bescherm zeker je meubels en elektrische draden. Of laat het beestje buiten spelen in een konijnenren. Het beestje houdt van zonnen, maar zorg er toch voor dat het in de schaduw kan schuilen en dat er geen roofdieren bij kunnen.

Dagritme ‘s Morgens vroeg bij het opstaan verkent het konijn zijn territorium. Het loopt en huppelt in het rond en wrijft zich op strategische plekken tegen voorwerpen om zijn territorium af te bakenen. Het stelt een bakje water en voer zeker op prijs, maar ook een dagelijks schoongemaakt nest  … En natuurlijk genoeg aandacht en affectie.

Op het menu … Je maakt je konijn blij met korrels, veel hooi en gewassen groenten in zijn geheel. Wissel af naargelang de seizoenen! Zet wortelen op het menu (natuurlijk!) maar ook witloof, selder, enz. Reserveer de snacks om je huisdier te belonen, maar zonder te overdrijven

22

Een comfortabele kooi: 1 is groot genoeg om zijn behoeften te doen en de rest van zijn activiteiten;

2 is hoog genoeg zodat het op zijn achterpoten kan staan en om een hok te herbergen (dan kan het zijn siësta op het dak doen bijvoorbeeld);

3 staat in een rustige ruimte, uit de tocht en ver van de radiatoren ;

4 heeft een voeder- en drinkbak op een verhoogje zodat er geen vuil in komt.

PUUR BY WITTE MOLEN BLOEMENWEIDEHOOI 500 g

SELECTIVE NATURALS NATUURLIJKE SNACK MET TIMOTHY-HOOI EN TIJM 80 g

ONTDEK ONS KNAAGDIERENASSORTIMENT


Kwaliteitsvoeding op maat van de behoeften van je konijn   zonder kleurstoffen of kunstmatige aroma’s   ruwe probiotica-vezels voor een gezonde voeding   krokante structuur voor een goede tandverzorging   uitstekend voor het spijsverteringsstelsel


MISSION

IMPOSSIBLE GEZONDE HONDENTANDEN Om de tanden van je hond gezond te houden, moet je ze twee tot drie keer per week poetsen. Daar begin je best mee wanneer hij nog jong is (rond de acht maanden, afhankelijk van het ras). Net zoals bij kinderen, zal het de eerste paar keer niet aangenaam zijn, maar het houdt je hond wel gezond … Dag Mr Hunt. Welk snood plan heb je tegen tandsteen? Het is bij jouw hond niet anders dan bij jezelf: bacteriën zetten zich af op de tanden en vormen zo een oranjeachtig laagje tandplak. Als je daar niets aan doet, verkalkt de tandplak helemaal tot aan het tandvlees: dan spreken we van tandsteen. Tandsteen kan heel wat kwaaltjes veroorzaken zoals een tandvleesontsteking of een abces. En als de bacteriën langs die weg in de bloedbaan terechtkomen en zich in organen van je hond nestelen, kan dit een hart- of nierfalen veroorzaken.Maar laten we een paar stappen terug nemen en er een scenario met een happy end van maken. Je hoeft het natuurlijk niet zo ver te laten komen.

24


VERZORGING

1

Bereid je missie goed voor Wapen je met de volgende munitie om je opdracht tot een goed einde te brengen en tandsteen geen kans te geven: een tandenborstel met zachte haren of een speciale hondentandenborstel, een rubberen vingerhoed met uitsteeksels, speciale eetbare tandpasta voor katten en honden met kip- of rundsmaak (maakt spoelen overbodig), mondpoeder dat je tussen de hondenbrokken kunt mengen, aangepaste voeding (eerder dan zachte, vochtige voeding), tandensnacks en -speelgoed (kauwsticksen strips, kraakbeenderen of holle botten, ‘buffalo skin’).

Belangrijk om weten: het fluor in je eigen mentholtandpasta is giftig voor je hond. De uitrusting hebben we voor elkaar. Klaar voor de volgende etappe?

2

Houd de vijand buiten Je hebt het terrein goed verkend en je geeft je hond enkel aangepaste, gezonde voeding. De brokken en kauwsnacks poetsen de tanden van je viervoeter op mechanische wijze. Dan is het nu aan jou! Je hond is rustig, bijvoorbeeld na een wandeling, en hij komt een knuffel vragen. Dat is het ideale moment om toe te slaan:  as je handen en knip je nagels kort, w installeer je hond zodat je gemakkelijk aan zijn mond kunt, leg je ene hand op zijn snuit en trek zijn bovenlippen omhoog, met je andere hand poets je de tanden met cirkelbewegingen, poets wat langer op plekken met tandplak, vergeet ook de tanden achter in zijn bek niet!

De eerste paar pogingen moet je hond wennen aan het proces en leren om niet te bijten of te kauwen: doe hiervoor gewoon wat tandpasta op de tandenborstel of op je vinger en wrijf het zachtjes op de tanden van je hond. Laat hem de tandenpasta nadien gewoon aflikken. Bravo! Je hebt deze klus in minder dan twee minuten geklaard. Nu herhaal je deze handeling gewoon een paar keer per week en sla je de situatie nauwlettend gade.

3

Houd de vijand in de gaten Tandsteen duikt gemiddeld rond de leeftijd van 5 tot 8 jaar op. Maar bij sommige rassen kan er zich zelfs tandsteen vormen op de melktanden! Dat is vooral het geval bij kleine tot middelgrote honden (poedel, chihuahua, yorkshireterriër, pekinees, bichon, shih tzu, cockerspaniëls, enz.). Dit zijn de alarmsignalen waarop je moet letten: gele vlekken op de tanden (vooral op de voorste kiezen, want daar komt tandsteen het eerst voor), rood, gezwollen tandvlees dat lichtjes bloedt, een heel slecht ruikende adem, veelvuldig geeuwen, overdadig speeksel en de hond wrijft zijn snuit, minder eetlust.

PETOSAN TANDENBORSTEL EN -PASTA

TOM&CO HONDEN SNACK DENTAL M-L 720 g

NUTRI EXPERT KAUWSNACK VOOR KATTEN DENTAL-BITES 50 g

MEER INFO WWW.TOMANDCO.BE

Als de tandsteen toch opduikt, heb je misschien een veldslag verloren, maar nog niet de oorlog. Vraag dan je beste bondgenoot om raad, de dierenarts.

4

Schakel professionele hulp in De dierenarts bepaalt of de tandsteen verwijderd moet worden – meestal om de twee tot drie jaar. Hij verdooft je hond zodat hij niet beweegt terwijl hij de bek openhoudt en aan deze pijnloze schoonmaak begint. Met ultrasone toestellen maakt hij de tandsteen los. Als het nodig blijkt, trekt de arts meteen ook de beschadigde, afgebroken of pijnvolle tanden. Om af te ronden polijst hij de tanden en schrijft hij eventueel een antibioticum voor voor enkele dagen.

25


huisdier JE

wonderen DOET


MEER DAN JE DACHT

Herinner je Pongo en Perdy uit de ‘101 dalmatiërs’? Ze worden op elkaar verliefd tijdens een wandeling in het park en de vonk slaat ook over tussen hun baasjes Roger en Anita … En zo is het al sinds mensenheugenis: dieren- en mensenlevens zijn nauw met elkaar verweven. Ooit hadden dieren vooral een praktisch nut, maar al snel werden ze levensgezellen en, voor sommigen, hun allerliefste oogappel. Huisdieren dragen goed zorg voor ons en daar worden we ons almaar meer van bewust. Ze geven ons energie! Hun simpele aanwezigheid heeft een rustgevend en geruststellend effect. Ze vragen onze aandacht en houden ons gezelschap, maar hun kalmte geeft ons ook de onderbewuste boodschap dat er geen gevaar dreigt. Dieren strelen en aanraken is goed voor de relatie met het dier en het brengt ons tot rust. Dat is net het succes van de kattencafés, een Japans concept dat je nu ook bij ons vindt, vb. de ‘Miaulerie’ in Moeskroen of de ‘New Chattouille’ in Sint-Gillis. Dit laatste kattencafé slaat twee vliegen in een slag omdat het katten adopteert

van Cat Rescue. Zodra je een voet binnen zet, merk je dat je hun territorium binnentreedt. Als bij wonder, neem je meteen hun ritme over vol rust en ontspanning. Ook hun gespin heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Maar ook de trage bewegingen van vissen en planten in een aquarium hebben een gelijkaardig effect. En het moet gezegd: gezelschapsdieren toveren vaak een glimlach op je gezicht. Geen betere natuurlijke manier om negatieve gedachten te laten wegsmelten als sneeuw voor de zon!

Het zijn toptherapeuten! Een bewoner voelt zich betere ‘thuis’ in een rusthuis met een dier en gebruikt minder medicatie. Een huisdier haalt personen met Alzheimer, schizofrenie of autisme uit hun bubbel en kalmeert hen in panieksituaties. Personen met zware aandoeningen aanvaarden sneller hun situatie, ze volgen beter hun behandeling en ze vinden hun zelfvertrouwen terug. Kinderen zijn meer ontspannen en drukken zich makkelijker uit.

27


MEER DAN JE DACHT

Onvoorwaardelijke liefde! Huisdieren geven ons onbevooroordeelde aandacht en ze versterken ons zelfvertrouwen. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen hun geheimen en verdriet aan huisdieren kwijt. Ze komen zich tegen ons nestelen als het wat minder goed gaat. Zo voelt iedereen zich geliefd en dat helpt ons om moeilijke of traumatische gebeurtenissen te boven te komen (verlies van een dierbare, scheiding van de ouders, misbruik, enz.). Goed voor de gezondheid Huisdieren zijn goed voor het hart, figuurlijk maar ook letterlijk: ze houden onze bloeddruk onder controle, verminderen risico’s op hart- en vaatziekten, hartinfarcten, allergieën en astma. Ze versterken onze afweer zodat we minder ziektes oplopen (griep, oorontsteking, verkoudheid …). En omdat we

Een reddende engel in nood Sommige gezelschapsdieren zijn getraind om ons te beschermen. Andere huisdieren hebben dan weer verrassende reflexen. Zoals Winnie. Deze papegaai riep zo luid ‘mama, baby!’ dat de babysitter opschrikte en de tweejarige Hannah kon redden die aan het stikken was. Ze geven ons een reden om door te zetten: Terry was dakloos, maar kocht 5 jaar geleden een hond van een andere dakloze. De hond kreeg als puppy drugs toegediend om hem kalm te houden. Terry was zelf een afgekickte drugsgebruiker en heeft ook zijn hond van zijn verslaving afgeholpen … Door zijn onvoorwaardelijke trouw is de hond voor Terry de motivatie om in leven te blijven, om zich goed te gedragen en uit de gevangenis te blijven. Iedereen is op zoek naar meer verbondenheid met de natuur en we hunkeren naar respect. Onze relatie met een huisdier helpt daarbij. We putten daar een ongelooflijke kracht uit.

28

met sommige huisdieren regelmatig moeten gaan wandelen, houden ze ons in opperbeste conditie. Zo worstelen we minder met overgewicht en slechte cholesterol … Prachtig, toch? Ze brengen ons samen Huisdieren helpen kinderen gedragsregels, respect en verzorging bijbrengen. Ze kunnen binnen je gezin de communicatie tussen de verschillende generaties weer op gang brengen. De ene geeft eten, de andere gaat ermee wandelen. En als er zich grappige voorvallen voordoen, zorgt dit voor een gezellig gespreksonderwerp aan tafel. Een huisdier helpt ook om mensen te leren kennen … Geef toe, het is heel wat makkelijker om over een hond te beginnen praten dan rechtstreeks met de persoon zelf. De beste manier om vrienden te maken … en meer als het klikt!


PORTRET 50 tot 80 kg

70 cm schofthoogte

10 tot 12 jaar

ivoorkleurig

bruin

DE KOMONDOR

EEN RASTA-BESCHERMENGEL Deze hond heeft een ongelooflijk krachtig en een robuust lijf. De Komondor troont hoog op zijn lange poten en lijkt eerder op een reuzeschaap dan een hond met zijn dikke wilde haarbos!

Er was eens … Er wordt gezegd dat de Komondor afstamt van een Aziatisch hondenras dat de Magyaren zo’n 1000 jaar geleden mee naar de Hongaarse vlakten brachten voor hun veestapel. Hij werd niet gebruikt om de beesten door de velden of naar de stal te loodsen, maar wel om de kudde te beschermen tegen wolven en beren. Want dankzij zijn ruige vacht moet hij hun klauwen en hoektanden niet vrezen. Hij gaat je adopteren! De Komondor is aanhankelijk, kalm en mak, maar heeft wel zijn beschermend instinct bewaard. Zo zijn je eigendom, je gezin en jezelf veilig. Deze slimme hond

NUTRI EXPERT LARGE VOLWASSEN KIP 12 kg

30

TOM&BEAUTY SHAMPOO VOOR WITTE HONDEN 200 ml

herkent je vrienden meteen en hij is goed met kinderen, ondanks zijn indrukwekkend voorkomen. Als baasje moet je wel streng en consequent zijn om hem in de hand te houden. Je begint best met het africhten vanaf de geboorte, want anders zou de hond wel eens jouw baasje kunnen worden. De Komondor is het gelukkigst op het platteland want hij heeft ruimte nodig om zijn benen te strekken en te ravotten. Wist je dat? Je moet een Komondor nooit kammen. Haal je vingers een keer per maand gewoon door zijn ‘vlechten’ of ‘klitten’ om ze te ontwarren. Een of twee wasbeurten per jaar zijn voldoende.


PORTRET 5 tot 10 kg

tot 1 meter

14 tot 20 jaar

bruin, wit, zwart, ros gestreept

geel, koper, groen, goudkleurig

DE MAINE COON

EEN ZACHTAARDIGE REUS Dit is het grootste kattenras dat bestaat, met een recordlengte van wel 1,23 m. Deze kat valt op door haar rechtopstaande oren waarvan de haren in een pluim eindigen. Ze heeft een dikke kraag, een driehoekige snuit en een lange, dikke staart. Volgens de legende … Het verhaal achter haar naam gaat zo: de wilde katten uit de Amerikaanse staat Maine zouden zich met wasberen (‘racoon’ in het Engels) gekruist hebben, vandaar de samenstelling ‘Maine Coon’ … Maar de wetenschap vertelt ons dat dit een broodje aap is, want de chromosomen van deze twee soorten zijn helemaal niet compatibel. Past ze bij jou thuis? Een Maine Coon is heel aanhankelijk. Dus ze zal je meteen adopteren als je haar veel aait en haar lange haren kamt. Ze deelt probleemloos haar territorium met je kinderen en andere huisdieren want ze is heel sociaal. Woon je in de stad? Dan ga je er best mee wandelen in parken of tuinen, of trek er mee op uit naar het platteland. Ze is dol op grote

ruimtes zodat ze kan rondlopen – zelfs aan de leiband! Houd haar gezondheid goed in de gaten want ze is heel gevoelig voor ziektes te wijten aan de ‘inbreeding’ die eigen is aan het ras. En geef haar een eiwitrijke voeding. Dat kan toch niet!? Het is inderdaad moeilijk te geloven, maar een Maine Coon houdt van water. Ze zwemt graag en voelt zich thuis op een boot als geen ander! Zo nam Paul zijn Maine Coon-kater ‘Skatty’ meet op een 14 weken durende boottocht rond de wereld. Omdat Paul doof was, ontpopte Skatty zich tot een buitengewoon nuttige gids en matroos. Met zijn scherpe gehoor en zicht, verwittigde de kater Paul als zijn telefoon rinkelde of als er een andere boot in zicht kwam …

Speciaal voor grote katten, 1m53 hoog en zeer stabiel.

AK FOR PETS KATTENKLIM MAINE COON 3 GRIJS 153  x 80 x 60 cm

31


TRENDS

Een

revolutionaire

kattenbak!

Dat is pas een uitvinding, die Hop In! Zo is je kat helemaal ‘op haar gemak’ om haar behoeften te doen. En de gatenstructuur in het deksel vegen tegelijk haar poten schoon. Dat is meer comfort voor je kat, én voor jou!

De nieuwste

TRENDS! STOP,

je schrokop! Schrokt jouw hond zijn voederbak in een recordtempo leeg, om nadien over te geven? Deze ultramoderne voederbakken in mooie kleuren doen je hond trager te eten. Wedden dat zijn spijsvertering daar blij mee is?!

32


Slaap

op je twee oren!

De Chicken Guard heeft een klok aan boord (op eenvoudige meegeleverde AA-batterijen) die het luik van je kippenhok automatisch opent bij het ochtendgloren en weer sluit als de avond valt. Zo hebben je kippen niets te vrezen.

Kippen lusten (ook)

design

Voederbakken, drinkfonteinen en andere hoenderartikelen hoeven niet saai te zijn. Met deze hippe vormen en blitse kleuren haal je de zomer naar je tuin!

Voor honden met

jagersinstinct Zoek je een leuke kauwsnack voor je hond die 100% natuurlijk en geurvrij is (en je kussens niet besmeurt)? Met een hertengewei is hij uren zoet  … en het onderhoudt zijn tanden nog ook. Zo mooi kan het leven zijn!

33


KID'S CORNER

Knutsel zelf

een insectenhuisje Maak vakjes

Wist je dat zelfs de kleinste insecten een rol spelen in de tuin? Sommigen dragen stuifmeel van bloem tot bloem, anderen gaan de strijd aan met kwaadaardige bladluizen en nog anderen doen zich te goed aan verschillende soorten afval … Dat is wat we een ‘ecosysteem’ noemen. Tom&Co toont je hoe je zelf een insectenhuisje bouwt (met wat hulp van een volwassene). Een mooie manier om al deze nuttige beestjes te observeren!

Materiaal  en oude houten lade E Een paar planken Vijzen Een paar dennenappels Kippengaas Een kleine aardenwerken pot Holle takken (vlier) van +/- 10 cm Houten schijfjes van 10-12 cm

Boor gaatjes

Stap 1 Vraag aan een volwassene om vakjes te maken in de lade met de planken en vijzen. Vraag meteen ook om een paar gaatjes te boren in de houten schijfjes.

Stap 2 Vul de vakjes met de verschillende vullingen.

Stap 3 Vraag een volwassene om het kippengaas erover te bevestigen zodat de vulling er niet uit kan vallen.

Stap 4 Observeer de beestjes

34

Hang of zet het insectenhuisje op een zonnige plek uit de wind en de regen. Als je het niet kunt ophangen, zet het dan op een paar bakstenen zodat de onderkant niet vochtig wordt.


MATIC

AUTOMATISCHE MUSKETONHAAK > > > >

VEILIG IN GEBRUIK GEBRUIKSGEMAK ROBUUST EN LICHT 2 VERSCHILLENDE MATEN

Ferplast, het grootste asssortiment accessoires voor het comfort van UW huisdier. Vindt een breed assortiment op

www.tomandco.be

ADV_2018_Autum_09_200x240mm_Tom&Co.indd 2

12/03/18 14:12

EEN BREED ASSORTIMENT ACCESSOIRES VOOR NEERHOFDIEREN Kinlys Group heeft een passie voor pluimvee en neerhofdieren. Ze pakken uit met kwaliteitsproducten voor je kippen, konijnen en co. Te verkrijgen bij Tom&Co.

Grote kippen & konijnenhokken

Broed zelf je kip uit - van ei tot kip

Een gegalvaniseerd gamma voor intensief gebruik

www.kinlys.com


U hoeft niet te leven met huisdier haar. deShedding betekent minder Shedlings™

! w u e i n

Borstelen

FURflex™ SYSTEM

Aan te passen om gemakkelijk los huisdier haar te verwijderen, te borstelen & op te pakken.

Haar verwijderen

• De roestvrijstalen “deShedding” zijde verwijdert efficiënt en veilig losse haren zonder de vacht of de huid te beschadigen • Met de FURejector knop komt het haar gemakkelijk los • Gezekerd met FURmlock™ technologie

Voor meer informatie bezoek www.furminator.eu

Haar collectie

FURminator- geniet van een haar-vrij leven

Tom&Co Magazine Printemps BENL  

EDITO: Houd je van dieren? Wij ook! Onze vrienden met pluimen, haren of schubben bieden ons veel meer dan gezelschap: animo, troost, plezier...

Tom&Co Magazine Printemps BENL  

EDITO: Houd je van dieren? Wij ook! Onze vrienden met pluimen, haren of schubben bieden ons veel meer dan gezelschap: animo, troost, plezier...