Page 1

Bewijzenmap Gemeente Den Haag (jan - jun 2012) Gouda Media Groep (aug - dec 2012)

Tom Wessels 62375


Voorwoord

2


Laat ik mijzelf even voorstellen:

Grafisch vormgeven

Mijn naam is Tom Wessels. Ik ben geboren op 1 oktober 1992 in Zoetermeer. In die stad heb ik op de dag van vandaag gewoond.

De reden dat ik naar het GLR ging was om uiteindelijk de richting Animatie te doen. Ik heb daarom ook mijn toelatingsopdrachten daarop gebasseerd. Halverwege het eerste jaar kwam ik er achter dat ik animatie leuk vind als extra maar niet als voltijd baan.

Nadat ik mijn VMBO-T diploma mee naar huis had genomen begon ik het volgende schooljaar in 2009 een basisopleiding Multimedia Vormgeving op het Grafisch Lyceum Rotterdam en heb uiteindelijk de richting Grafisch Vormgeven gekozen. Verder bestaat mijn leven uit lekker slapen, een beetje gitaar spelen, veel reizen en lol hebben in dit prachtige leven (positivitist). Ik eet wanneer ik honger heb, mij verveel of als het binnen handbereik ligt.

Uiteindelijk heb ik de richting Grafisch Vormgeven gekozen omdat ik mij daar thuisvoelde en mijn creativiteit goed kwijt kan. Na het tweede jaar afgesloten te hebben zag ik in dat Grafisch Vormgeven méér is dan alleen paar foto’s plaatsen en dat het een hele uitdaging kan zijn om van een paar saaie teksten en plaatjes een mooi en opvallend product te maken.

Mijn iPhone is een deel van mijn lichaam geworden.

3


Gemeente Den Haag

4


Stage Gemeente Den Haag

Wat heb ik geleerd

Vanaf 8 januari tot 29 juli 2012 heb ik stage gelopen bij de Gemeente Den Haag. Het eerste wat mij opviel bij deze stage was dat het werktempo niet zo hoog maar wel gestructueerd is. Je moest met elke opdracht een ordernummer scannen zodat ze voor het maken van een offerte precies konden zien hoeveel uur je aan een opdracht had gewerkt.

Het werken als vormgever bij een gemeente betekent dat je je moet houden aan een vaste huisstijl waar je elke dag mee bezig bent. Het is heel lastig om je creativiteit te uiten. Veel opdrachten bestaan daarom ook uit foto’s veranderen en het toepassen van de juiste lettertypes. Ik wil daarom later ook niet bij een gemeente gaan werken omdat de kans dat je creatief kan zijn klein is.

Bij deze eerste stage heb ik al een beetje het bedrijfleven kunnen verkennen. Zij hebben mij ook de nog wat eenvoudiger opdrachten gegeven om mij rustig en op mijn gemak aan het werk te laten gaan.

Tijdens deze stage heb ik veel geleerd van Indesign, Illustrator en Photoshop. Juist omdat je er 40 uur per week mee bezig was. Ik kijk nu ook veel kritischer naar mijn eigen ontwerpen.

5


Gouda Media Groep

6


Stage Gouda Media Groep

Wat heb ik geleerd

Vanaf 28 augustus tot 21 december 2012 loop ik stage bij Gouda Media Groep. Deze stage was een hele andere stage dan dat bij de Gemeente Den Haag. Hier heb ik kennis kunnen maken met korte deadlines. De dagen gingen ook veel sneller voobij omdat je juist lekker aan het werk bent.

Hier heb ik veel meer conact gehad met de opdrachtgevers en de klant. Hierdoor zijn mijn communicatie vaardigheden verbeterd. Ook merkte ik dat ik het fijn vind om te werken met -deadlines. De druk die je dan hebt om iets op tijd af te moeten maken geeft mij meer motivatie om aan een opdracht te werken.

Aangezien dit een klein bedrijf is is iedereen ook veel persoonlijker met elkaar betrokken. Dit zorgt voor een prettiger sfeer tijdens het werken.

Hier vind ik het prettig dat alle afdelingen goed en persoonlijk met elkaar samen werken. Ik zie mijzelf dan ook in de toekomst in een net zo’n soort bedrijf werken.

De oprachten die ik hier heb gedaan waren van pagina’s maken voor een krant tot een layout voor een website. Ik heb hier ook veel meer van mijn creatieve kant kunnen laten zien.

De ervaring en de techniek van het vormgeven die ik geleerd had bij mijn vorige stage heb ik hier gebruikt om nog betere producten te maken.

7


Inhoud 1.1 Beoordeelt opdracht en adviseert opdrachtgever

Pagina 10, 11, 12 & 13

1.2 Maakt plan van aanpak

Pagina 14, 15, 16 & 17

1.3 Maakt concept

Pagina 18, 19, 20 & 21

1.4 Maakt ontwerp

Pagina 22, 23, 24 & 25

1.5 Presenteert media-uiting

8

Pagina 26, 27, 28 & 29


2.1 Bereidt realisatie voor

3.1 Pagina 30, 31, 32 & 33

2.2 Begeleidt uitbesteding

Pagina 50, 51, 52 & 53

3.2 Pagina 34, 35, 36 & 37

2.3 Maakt de media-uiting

Stelt een ondernemingsplan op

Promoot het bedrijf

Pagina 54 & 55

3.3 Pagina 38, 39, 40 & 41

Regelt financiĂŤle zaken

Pagina 56 & 57

Pagina 42, 43, 44 &45

Eindwoord

Pagina 58 & 59

2.4 Beheert hard en software

2.5 Beheert de database

Pagina 46, 47, 48 & 49

9


1.1

10


Beoordeelt opdracht en adviseert opdrachtgever

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verzamelt informatie over de behoeften en wensen van de opdrachtgever, hij beoordeelt de opdracht en overlegt met de opdrachtgever om verduidelijking of aanvulling/ aanpassing van de informatie en legt dit vast, hij analyseert de informatie en trekt op basis hiervan conclusies en stelt een bij de opdrachtgever passend advies op.

Groep zeven van een basisschool deed mee aan een fietsexamen. Voor dat examen was een nieuw fietsexamendiploma nodig. Het oude zag er te saai uit.

Voor mij was het al heel snel duidelijk dat ik er een verkeersbord op wilde hebben. Op het verkeersbord moest een fiets staan om duidelijk te maken dat het om een fietsexamen ging. Ik vond dat de achtergrond vrolijk moest zijn om zo het diploma er uit te laten springen als het bijvoorbeeld aan de muur hangt. Uiteindelijk heb ik drie voorstellen aan de klant laten zien en had duidelijk gemaakt dat deze het beste was. Het fietsexamen wordt buiten gehouden dus de vrolijkheid van de vlaggetjes en dat de vlaggetjes buiten hangen maakte het allemaal tot ĂŠĂŠn geheel.

11


1.1

t . de Laa Dr. J.M directeur n e eme Alg

22 460 0182 - 3 11 853 06 - 206 2 459 2 3 2 018 lon.nl t@conso a la e d jm l .n n lo nso www.co

-C straat 38 Crabeth Gouda 2801 AN

Consolon Automatisering B.V. Crabethstraat 38-C 2801 AN Gouda ering B.V. Consolon Automatis Crabethstraat 38-C 2801 AN Gouda

12

0182 322 460 0182 322 459 322 460 0182 info@consolon.nl 322 459 0182 www.consolon.nl info@consolon.nl www.consolon.nl

Rabobank Gouda rek.nl.37.13.20.054 3.20.054 Gouda rek.nl.37.1 K.v.K. nr. 27196750 bank Rabo 27196750 nr.NL8095.60.768.B01 Btw. .nr. K.v.K .768.B01 Btw. nr. NL8095.60


Beoordeeld opdracht en adviseert opdrachtgever

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verzamelt informatie over de behoeften en wensen van de opdrachtgever, hij beoordeelt de opdracht en overlegt met de opdrachtgever om verduidelijking of aanvulling/ aanpassing van de informatie en legt dit vast, hij analyseert de informatie en trekt op basis hiervan conclusies en stelt een bij de opdrachtgever passend advies op.

Sinds kort is er een nieuw bedrijf gestart, genaamd Consolon. Het bedrijf had een eenvoudige huisstijl, die aan vernieuwing toe was om het bedrijf groter te maken.

Ik begon met het ontwerp van een logo. Aangezien het een ICT-bedrijf is wilde ik dat er terug in laten komen. Na veel schetsen maken kwam ik op het idee om van de laatste “O� een aan-knop te maken. Consol-on. De kleur die in het vorige huisstijl gebruikt werd was vooral de kleur groen met een grijze achtergrond. Om het te vernieuwen heb ik gekozen om de kleur groen te vervangen door een frise kleur blauw. Na goedkeuring ben ik begonnen aan de visitekaartjes. Deze kaartjes moesten er eenvoudig maar opvallend uitzien. Voor de achterkant heb ik daarom de kleur blauw gekozen zodat ze goed opvallen. Met het aan-knopje erbij als kenmerk van het bedrijf. Om de kleur ook goed uit te laten komen in het briefpapier en de enveloppen heb ik onderaan een blauwe balk geplaatst waar in het briefpapier ook de gegevens van het bedrijf staan.

13


1.2

14


Maakt plan van aanpak

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever overlegt en stemt af met collega’s, de opdrachtgever en derden over het plan van aanpak, hij vertaalt het plan van aanpak in uit te voeren stappen, de benodigde tijd en de benodigde inzet van mensen en middelen.

De bedoeling was dat er nieuwe verjaardagskaarten zouden woorden ontworpen in de huisstijl van de afdeling ICT (paars & oranje).

Om te beginnen heb ik onderzoek gedaan naar verschillende verjaardagskaarten. Ik ben websites afgegaan die vol stonden met kaarten. Na een tijdje inspiratie op te hebben gedaan begon ik aan verschillende ontwerpen.

Het moesten vrolijke kaarten zijn die iedereen zou kunnen ontvangen.

Na een paar voorstellen en verbeteringen zijn deze vier uitgekozen.

15


1.2

16


Maakt plan van aanpak

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever overlegt en stemt af met collega’s, de opdrachtgever en derden over het plan van aanpak, hij vertaalt het plan van aanpak in uit te voeren stappen, de benodigde tijd en de benodigde inzet van mensen en middelen.

Op 9 mei 2012 was in Den Haag was de dag van Europa. Om meer informatie en bekendheid te creĂŤren voor die dag vond de opdrachtgever het een leuk idee om voor in de kantine in het stadhuis een placemat met de achtergrond informatie en informatie over de dag zelf te maken.

Samen met een andere collega zijn we samen met de klant in gesprek gegaan over hoe hij de placemat voor zich zag. Elk stuk informatie wou hij op bepaalde plekken van de placemat geplaatst hebben zodat de stukken informatie die het belangrijkst waren duidelijk naar voren kwamen. Verder kon ik zelf bepalen hoe ik het zou vormgeven zolang het maar wel met Europa te maken had. Na wat inspiratie zoeken kwam ik op een placemat van de McDonalds waar zij op een collagemanier informatie gaven. Dat idee had ik in mijn achterhoofd gehouden en ben toen op zoek gegaan hoe ik het op een leuke manier kon vormgeven. Uiteindelijk heb ik gekozen om stukken losse (lijntjes)papier te gebruiken en de foto’s die er in moesten komen beetje grof geplaatst zodat het leek alsof het allemaal losjes op je dienblad lag. Voor de achtergrond besloot ik om de kaart van Europa te plaatsen om nog meer het Europese gevoel te benadrukken. En aangezien de kleuren van Europa blauw en geel zijn heb ik bepaalde stukken tekst blauw gemaakt en om een stukje informatie nog duidelijker naar voren te brengen heb ik het in een gele ster geplaatst.

17


1.3

18


Maakt concept

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verzamelt informatie over markt/doelgroep, product/dienst, organisatie, concurentie, onderwerp, thema en boodschap, hij vormt zich een beeld op basis van de verzamelde informatie en legt dit vast, hij ontwikkelt het concept; hij bedenkt het communicatie-idee en kiest voor een creatieve invulling, hij gebruikt hierbij geschikte hulpmiddelen om ideeën te vormen, hij legt het concept vast en verantwoordt hierbij de gemaakte keuzes.

voor een nota moesten er zes verschillende omslagen worden gemaakt. Die omslagen moesten iets met Den Haag te maken hebben.

Ik had een wat oudere nota bekeken en vond die er best saai uit zien. Daarom besloot ik om op de voorkant een grote foto te plaatsen zodat het meteen meer kleur krijgt.

Als je die zes omslagen naast elkaar zag moesten ze een link met elkaar hebben ook al waren het zes verschillende omslagen.

Het lastige aan deze opdrcht was om de link tussen de zes omslagen te maken. Ik had al vrij snel besloten om een kleurenpalet te kiezen. Elke omslag gebruikte een andere kleur maar wel op dezelfde wijze zodat alle omslagen een eenheid vormden. tijdens het uitzoeken van de foto’s kwam ik op het idee om objecten uit de foto’s op te lichten. Door dat te doen omlijnde ik het object met een kleur van die bepaalde omslag en zo vormde de omslagen één geheel.

19


1.3

20


Maakt concept

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verzamelt informatie over markt/doelgroep, product/dienst, organisatie, concurentie, onderwerp, thema en boodschap, hij vormt zich een beeld op basis van de verzamelde informatie en legt dit vast, hij ontwikkelt het concept; hij bedenkt het communicatie-idee en kiest voor een creatieve invulling, hij gebruikt hierbij geschikte hulpmiddelen om ideeën te vormen, hij legt het concept vast en verantwoordt hierbij de gemaakte keuzes.

De Ziekenhuiskrant heeft ook een digitale nieuwsbrief. Om meer mensen te laten aanmelden voor deze nieuwsbrief wouden ze een flyer meesturen met De Ziekenhuiskrant. Deze flyer moestde lezers motiveren om zich aan te melden.

In de flyer heb ik een computer in verwerkt om duidelijk te maken dat de nieuwsbrief een digitale nieuwsbrief is. De keuze om de computer te illustreren was om hem te onderscheiden van andere flyers. In die computer heb ik een afbeelding van de nieuwsbrief geplaatst om te laten zien hoe die er uit ziet als het bekeken wprdt op een computer. De blauwe achtergrond was gekozen omdat dat één van de kleuren is van de huisstijl van De Zieken-huiskrant en die kleur blauw valt goed op. De tekst “Meld u aan vor de nieuwsbrief!” heb ik met grote letters geplaats om zo de lezer in één oogoplag te vertellen waar de flyer over gaat.

21


1.4

22


Maakt ontwerp

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever interpreteert het concept, hij kiest geschikte (vormgevings)elementen, hij maakt een ontwerp, verantwoordt de gemaakte keuzes en maakt de presentatie, hij gebruikt daarvoor hulpmiddelen, overlegt indien nodig met de opdrachtgever, collega’s en derden en werkt volgens de gestelde kwaliteits- en productiviteitsniveaus.

De gemeente Den Haag heeft verschillende huisstijlen. Bij één van die huisstijlen waren wat aanpassingen dus moest er een nieuwe huisstijlhandboek gemaakt worden.

De oude huisstijlhandleiding was een uitklapbare folder waardoor je een grote plattegrond kreeg. Ik had de keus of ik het op die manier zou doen of totaal iets anders. Ik heb besloten om er een boekje van te maken. De teksten die in de oude huisstijlhandboek stonden moesten weer terugkomen en moest ze dus overschijven aangezien ze het oude bestand niet meer hadden. Ook moest ik onderzoek doen naar de afstand van de huisstijlelementen op papier van A4 formaat.

23


1.4

24


Maakt concept

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever interpreteert het concept, hij kiest geschikte (vormgevings)elementen, hij maakt een ontwerp, verantwoordt de gemaakte keuzes en maakt de presentatie, hij gebruikt daarvoor hulpmiddelen, overlegt indien nodig met de opdrachtgever, collega’s en derden en werkt volgens de gestelde kwaliteits- en productiviteitsniveaus.

Elk jaar heeft de Ziekenhuiskrant een mediaplanner nodig. In die mediaplanner staan alle tarieven en informatie over advertenties, specials, filmpjes enz. die in de krant of website komen. Die mediaplanner wordt verstuurd naar klanten.

Na het zien van de oude mediaplanner heb ik besloten om het wel een beetje in dezelfde stijl te houden als de vorige mediaplanner. De uitdaging hierbij was dat het één geheel moest zijn. Hier kon ik mijzelf goed verbeteren in het gelijk houden van afstanden enjuiste grootes van lettertypes enz.

Elk jaar zijn er weer wat wijzigingen in de prijzen of maten in bijvoorbeeld een advertentie. Ik moest de mediaplanner van 2012 restylen met de nieuwe informatie voor 2013.

In deze mediaplanner kwamen ook verschillende foto’s. Er zitten wat oudere foto’s in maar er moesten ook wat nieuwe gemaakt worden. Ik heb daarom met mijn camera verschillende foto’s gemaakt voor de krant. Na vele wijzigingen en toevoegingen van extra bladzijden is het een mooi en overzichtelijke planner geworden.

25


1.5

26


Presenteert media-uiting

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verantwoordt in het ontwerp gemaakte keuzes, hij presenteert de informatie en gebruikt presentatiemiddelen die recht doen aan het ontwerp, hij reageert adequaat op reacties en kritiek van de opdrachtgever.

Voor de website www.welkomingouda.nl waren er tussenpagina’s nodig om toeristen een impressie te geven van hoe Gouda is. Die tussenpagina’s moesten gepresenteerd worden aan de klant.

Zelf heb ik de layout van die tussenpagina’s gemaakt. Ik kon ze niet presenteren maar heb wel de presentatie gemaakt. In die presentatie liet ik zien hoe de tussenpagina’s er uit zien. De presentatie eindigde met een overzicht van de stappen die je moet nemen om langs die tussenpagina’s te komen.

27


1.5

28


Presenteert media-uiting

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verantwoordt in het ontwerp gemaakte keuzes, hij presenteert de informatie en gebruikt presentatiemiddelen die recht doen aan het ontwerp, hij reageert adequaat op reacies en kritiek van de opdrachtgever.

Zie uitleg over de opdracht op bladzijde 25.

Er zijn verschillende besprekingen geweest over de niewe Mediaplanner. Na elke bespreking had ik weer genoeg aantekeningen om de mediaplanner op vormgeefgebied maar zeker ook de inhoud te verbeteren. Het leuke aan deze besprekingen was dat er steeds nieuwe ideeĂŤn komen en dat je merkt dat er sommige dingen eigenlijk helemaal niet meer kloppen. Samen kom je dan toch na enige overleg tot een juiste oplossing.

29


2.1

30


Bereidt realisatie voor

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verzamelt en inventariseert de benodigde materialen en bestanden voor de realisatie en beoordeelt of ze technisch bruikbaar zijn en bewerkt ze waar nodig, hij beoordeelt elementen op geschiktheid en past deze zo nodig aan de specifieke media-uiting aan, hij zorgt ervoor dat derden bestanden juist aanleveren, hij respecteert rechten en regelt toestemming voor gebruik en maakt gebruik van relevante software.

Zie uitleg over de opdracht op bladzijde 17.

Om deze opdracht goed te laten verlopen heb ik in overleg met de klant de informatie gekregen die nodig was voor op de placemat. Ook alle foto’s kreeg ik aangeleverd, maar aangezien één foto van een lage kwaliteit was moest ik die zelf maken en daarvoor moest ik een juiste screenshot van een filmpje maken zodat die precies op de lage resolutie foto leek die ik de klant had aangeleverd. Na alle foto’s te hebben verzameld heb ik ze via Photoshop in CMYK gezet zodat het later bij het drukken geen problemen zou leveren.

31


2.1

32


Bereidt realisatie voor

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever verzamelt en inventariseert de benodigde materialen en bestanden voor de realisatie en beoordeelt of ze technisch bruikbaar zijn en bewerkt ze waar nodig, hij beoordeelt elementen op geschiktheid en past deze zo nodig aan de specifieke media-uiting aan, hij zorgt ervoor dat derden bestanden juist aanleveren, hij respecteert rechten en regelt toestemming voor gebruik en maakt gebruik van relevante software.

Voor de mediaplanner (zie uitleg van de opdracht op bladzijde 25) waren verschillende foto’s nodig. Een paar foto’s hadden we nog die goed gebruikt konden worden, maar er was ook veel nieuwe informatie bijgekomen, waarbij nieuwe foto’s voor nodig waren.

Om deze foto’s te maken heb ik mijn camera meegenomen en een map met allemaal oude kranten van het afgelopen jaar gepakt. Ik had vooral foto’s nodig van specials die af en toe in de krant komen te staan. De bedoeling was om de titel van die special (twee specials naast elkaar) te fotograferen. Om diepte erin te krijgen heb ik ze vanuit een schuine kant gefotografeerd waardoor de achtergrond een beetje vervaagt. Ook was er een foto nodig voor een pagina over filmpjes. Daarvoor hebben we een camera gebruikt die gericht staat naar een banier van De ziekenhuiskrant. Na de foto’s te hebben verzameld heb ik ze via Photoshop in CMYK gezet zodat het voor het drukken geen problemen zou geven.

33


2.2

34


Begeleidt uitbestedingen

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever geeft aan derden opdracht, hij selecteert een opdrachtnemer, hij formuleert de opdracht, hij bewaakt en planning en begroting tijdens de uitbesteding, hij stelt criteria op voor het proces en resultaat van uitbesteding en beoordeelt het resultaat van de uitbesteding.

Bij de Gemeente Den Haag werken zij met veel tussenpersonen. Om een opdracht te laten drukken moet je een formulier invullen met de juiste informatie over op welk formaat en wat voor soort papier het gedrukt moet worden.

Deze formulieren heb ik ook een paar keer in moeten vullen.

Deze formulieren noemen ze printbonnen.

Het leuke hier aan is is dat je bezig bent met een andere manier van vormgeven. Namelijk het presenteren van een product. Ik moest voor onze afdeleing verschillende bordjes maken met steeds een andere zin. Deze bordjes moesten uitgeprint worden op grote vierkante foamborden. Ik heb dat ook duidelijk aangegeven op zo’n formulier.

35


2.2

36


Begeleidt uitbesteding

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever geeft aan derden opdracht, hij selecteert een opdrachtnemer, hij formuleert de opdracht, hij bewaakt en planning en begroting tijdens de uitbesteding, hij stelt criteria op voor het proces en resultaat van uitbesteding en beoordeelt het resultaat van de uitbesteding.

Voor een tijdschrift hadden ze een paar foto’s nodig met een app op verschillende apparaten zoals een laptop of een smartphone.

Een paar foto’s heb ik zelf zitten photoshoppen maar voor de app voor op een iPhone was dat niet mogelijk dus moest er een foto gemaakt worden waarop iemand bezig was met de app op een iPhone. Daarvoor had ik twee collega’s nodig. Eentje die fotografeerde en de ander die met de iPhone werkte. Mijn idee van de foto was dat je de app duidelijk op de iPhone kon zien maar ook zag dat iemand er mee bezig was. Dat heb ik ook aan de fotograaf gezegd en hij heeft vervolgens de juiste foto gemaakt.

37


2.3

38


Maakt de media-uiting

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever maakt en bewerkt tekst- en beeldelementen, past gekozen (vormgevings-) elementen toe, brengt specificaties aan, werkt de structuur verder uit en plaatst hierin de elemente, past waar nodig de juiste functionaliteit toe, stemt vorm en inhoud op elkaar af, hij gebruikt relevante software, hij legt de realisatie ter goedkeuring voor en voert zo nodig correcties door, test de werking en/of controleert de specificaties voor aanlevering en levert het bestand aan volgens de technische vereisten.

Op 5 en 6 november was er de Zorg Goed Voor Jezelf Beurs in het museum Corpus in Leiden. Hierbij stonden allemaal stands om informatie te geven over de zorg en over hygiëne. In de Ziekenhuiskrant stond al een special over deze beurs. Maar voor de krant die daarop volgde en voor internet waren er foto’s en een filmpje nodig.

Toen ik hoorde van deze beurs leek het mij leuk om er te fotograferen. Ik mocht mee en mijn opdracht was om de sfeer te fotograferen maar ook zorgen dat op één van de foto’s veel mensen stonden om te laten zien dat het een druk bezochtte beurs was om zo voor een volgende keer meer mensen te trekken. Na veel foto’s te hebben gemaakt heb ik voor Facebook een paar moeten uitzoeken om in het juiste formaat op te slaan. Deze zijn vervolgens op Facebook en op de website van de Ziekenhuiskrant geplaatst.

39


2.3

* Start de bijgeleverde DVD voor het filmpje of scan de onderstaande QR-Code voor het filmpje op YouTube.

40


Maakt de media-uiting

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever maakt en bewerkt tekst- en beeldelementen, past gekozen (vormgevings) elementen toe, brengt sppecificaties aan, werkt de structuur verder uit en plaatst hierin de elemente, past waar nodig de juiste functionaliteit toe, stemt vorm en inhoud op elkaar af, hij gebruikt relevante software, hij legt de realisatie ter goedkeuring voor en voert zo nodig correcties door, test de werking en/of controleert de specificaties voor aanlevering en levert het bestand aan volgens de technische vereisten.

In Gouda hebben ze regelmatig evenementen zo als het evenement De Vromannacht. Op die avond worden er zangoptredens uitgevoerd door leerlingen van een middelbare school. De stadsdichter las ook een paar gedichten voor en als hoofdact trad Ellen ten Damme op.

Om dat verslag te maken ben ik samen met een collega ‘s-avonds naar dat evenement gegaan en heb daar de verschillende optredens gefilmd.

Voor Gouda TV wilden ze van dat evenement een mooi sfeerverslag.

Met het programma Final Cut heb ik de verschillende stukken film gemonteerd en samen met de voice over van een collega is het tot een mooi verslag van het evenement geworden.

41


2.4

42


Beheert hard- en software

Programma’s

De mediavormgever installeert, onderhoudt en beveiligt zijn hard en software, hij beoordeelt wanneer hij zelf taken kan uitvoeren of wanneer hij iemand anders moet inschakelen, hij legt vast wat hij aan installatie, onderhoud en beveiliging heeft gedaan.

Bij beide stages werden de programma’s Adobe InDesign, Photoshop en Illustrator CS4 gebruikt om de verschillende opdrachten uit te voeren. Het stagebedrijf Gouda Media Groep verzorgt buiten de krant ook de lokale zender GoudaTV. Hiervoor moesten ook filmpjes voor worden gemaakt die achteraf werden gemonteert met het programma Final Cut.

43


2.4

44


Beheert hard- en software

E-mail

De mediavormgever installeert, onderhoudt en beveiligt zijn hard en software, hij beoordeelt wanneer hij zelf taken kan uitvoeren of wanneer hij iemand anders moeet inschakelen, hij legt vast wat hij aan installatie, onderhoud en beveiliging heeft gedaan.

Toen ik stage liep bij de Gemeente Den Haag had ik zelf geen contact met de klant. De gemeente is zo groot dat ze werken met tussenpersonen. Van hun kreeg ik uitleg over de opdrachten. Gouda Media Groep is een klein bedrijf en zijn zij eigenlijk zelf de klant. Ze verzorgen onder anderen de Krant van Gouda en hebben daarom via mail maar ook persoonlijk contact want de verkoop, redactie en vormgeving zitten in hetzelfde gebouw. Dit werkt hetzelfde met De Ziekenhuiskrant. Maar ook met klanten die bijvoorbeeld in de krant willen adverteren hebben ze contact via mail of telefoon en soms ook persoonlijk contact. Voor mij was dit een prettiger manier van werken want nu kan je goed in overleg met wat de klant precies wilt.

45


2.5

46


Beheert database

Database

Uileg database

De mediavormgever controleert de bestanden, zorgt ervoor dat ze worden opgeslagen in de database conform geldende afspraken en komt met voorstellen om de database aan te passen.

Dit is de database van de Gemeente Den Haag.

Deze database zit heel gestructueerd in elkaar. Elk logo of elk klein bestand zat in een apart mapje onder een aparte categorie. Het was dan ook in het begin even zoeken voor een bepaald logo. De klanten van de Gemeente Den Haag zijn de verschillende afdelingen. Elke afdeling heeftdan ook zijn eigen mapje met daarin de opdrachten. Elke opdracht heeft zijn eigen ordernummer. Zo kan je gemakkelijk een oude opdracht terugvinden. Als voorstel om de database aan te passen zou ik verschillende mappen bij elkaar voegen zo dat je maar maximaal 10 hoofdmappen hebt met daarin kleinere mappen.

47


2.5

48


Beheert database

Database

Uitleg database

De mediavormgever controleert de bestanden, zorgt ervoor dat ze worden opgeslagen in de database conform geldende afspraken en komt met voorstellen om de database aan te passen.

Dit is de database van de Gouda Media Groep.

Deze database zit wat minder gestructueerd in elkaar. De twee belangrijkste mappen zijn “kranten’ en “klanten”. In de map kranten staan alle edities van de afgelopen drie jaar van de Krant van Gouda en van De Ziekenhuiskrant. In de map “klanten” staan de namen in alfabetische volgorde van alle klanten. Elke klantenmap heeft zijn eigen mapjes met bijvoorbeeld advertenties of huisstijl. In tegenstelling met de Gemeente Den Haag heb je hier vrij snel iets gevonden. Alles is ook veel overzichtelijker.

49


3.1 Stelt een ondernemingsplan op

Persoonlijke gegevens

Medeondernemers Onderneem ik samen met een of meer medeondernemers?

De mediavormgever doet onderzoek of laat dit doen naar trends en ontwikkelingen op het gebied van markt en concurrentie, producten en diensten, hij kent de markt en de concurentie, hij maakt op basis van het marktonderzoek een ondernemingsplan met de onderdelen marketing, verkoop en financiering.

Naam: Tom C Wessels Adres: Gebrokenwit 5 2718 AX Zoetermeer Telefoon nr.: 06 - 10 60 06 46 E-mailadres: tom_wessels92@hotmail.com Geslacht: Man Geboortedatum: 01-10-1992 Nationaliteit: Nederlands

Ja, ik doe dit samen met Laila Muurling.

Persoonlijke eigenschappen Waarom wil ik ondernemer worden? Door een eigen bedrijf te starten ben je de baas over alles. Ik vind het fijn om controle en overzicht te hebben.

Opleiding: 2009 - heden Wat wil ik met mijn bedrijf bereiken? Mediavormgeven Grafisch MBO Niveau 4

Grafisch Lyceum Rotterdam

2005 - 2009

VMBO Theoretische Leerweg Picasso Lyceum Zoetermeer

Werkervaring:

08/2012 - heden Stage vormgeven Gouda Media Groep 01/2012 - 06/2012 Stage vormgeven Gemeente Den Haag 05/2009 - 04/2012 Vakkenvuller Albert Heijn Zoetermeer

50

De bedoeling is dat we klein beginnen. De opdrachten zijn dan ook van kleine nog minder bekende en onbekende klanten. Na genoeg contacten en opdrachten te hebben gekregen willen we uitbreiden door het aannemen van stagiares. Als we na een paar jaar meer ervaring hebben willen we verhuizen naar een groter pand en werknemers gaan aannemen waardoor wij meerdere opdrachten kunnen ontvangen en ons netwerk kunnen uitbreiden. Hoe denk ik me te ontwikkelen tot ondernemer? Door veel contact te hebben met de klant waardoor de klant weer terug kan komen en kan zorgen voor het uitbreiden van een netwerk. Dit is goed voor de sociale vaardigheden en door het contact met de juiste klanten kan een mooi portfolio worden gecreĂŤerd.


Omschrijving plan Ons bedrijf is vooral gericht op het maken van verpakkingen en de nodige presentatiemiddelen zoals displays. Hoewel wij ons daar voornamelijk op focussen staan wij ook open voor andere opdrachten zoals het maken van een huisstijl, posters en advertenties. We willen beginnen met z’n tweeën, maar naarmate het bedrijf groeit willen wij uitbreiden met meerdere werknemers. Zo willen wij producten met een hoge kwaliteit realiseren.

Rechtsvorm Welke rechtsvorm kiezen wij?

Hebben wij al handelsnaamonderzoek gedaan bij de KvK? Ja, dat hebben wij gedaan en de naam is nog beschikbaar.

Vestiging In wat voor soort bedrijfslocatie gaan wij ons vestigen? We beginnen met het werken vanuit huis. In de toekomst zullen we zoeken naar een groter pand. Zijn er uitbreidingsmogelijkheden ter plaatse?

Wij hebben gekozen voor de maatschap.

Die mogelijkheden zijn er maar we wachten eerst hoe het allemaal loopt.

Waarom hebben wij voor deze rechtsvorm gekozen?

Zijn wij goed bereikbaar voor klanten?

Wij kiezen hiervoor, omdat wij twee zelfstandig ondernemers zijn die dit beroep samen willen uitoefenen. De maatschap houdt onder andere in dat we op basis van gelijkwaardigheid samenwerken.

Ons bedrijf is heel goed met de auto en openbaar vervoer te bereiken. Er zijn drie bussen, de randstadrail en we zitten vlakbij een treinstation. Ook met de auto zijn wij makkelijk te bereiken want wij zitten vlakbij een uitvalsweg van de A12. Zijn wij goed bereikbaar voor leveranciers?

Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Adres: Telefoonnr.: E-mailadres: Website:

Ja. Zie de vorige vraag. Giraffe Design Tollensstraat 7 2712 EG Zoetermeer 079- 361 30 26 info@giraffedesign.com www.giraffedesign.com

Is er voldoende parkeerruimte voor leveranciers? Ja. Er is voldoende parkeerruimte.

Marketinganalyse Wie gaat ons product of dienst kopen? Onze doelgroepen zijn bedrijven en mensen die hun product op de markt willen brengen en wij helpen daarmee door een passende verpakkingen en/of display te verzorgen. Waar komen onze klanten vandaan? Onze klanten komen overal vandaan. Om te beginnen alleen in Nederland maar de bedoeling is wel dat we wereldwijd gaan. Elk product heeft een mooi verzorgend verpakking nodig en het maakt niet uit uit welk land het vandaan komt. Hoeveel klanten kunnen wij per jaar bedienen? Wij willen graag drie opdrachten per week doen. het ligt er natuurlijk aan hoe groot de opdrachten zijn. Uitgerekend betekent dat ongeveer 144 opdrachten per jaar en daar zijn de vier weken vakantie bijgerekend. Naarmate het bedrijf zich uitbreidt kunnen wij meer opdrachten per week ontvangen. Verwachten wij wijzigingen die ons bedrijf kunnen beïnvloeden? Nee, er zullen altijd producten op de markt komen en voor elk product is er een uitdagende verpakking nodig.

51


3.1 Marketingmix

Concurentieanalyse

Hoe zien de verschilende onderdelen van onze marketing eruit?

Wie zijn onze belangrijkste concurrenten?

Product/dienst Displays, verpakkingen en andere ruimtelijke verpakkingen. Maar wij staan ook open voor andere opdrachten zoals het ontwerpen van een huisstijl of poster. Prijs Onze prijs moet net iets onder die van de concurent zijn om vooral kleinere bedrijven en ondernemers naar ons toe te halen. Promotie Om te beginnen gebruiken wij mond tot mond reclame, social media en een website met een mooie portfolio. En naarmate alles goed loopt willen we gaan adverteren in bijvoorbeeld kranten, bushokjes en bioscopen. Plaats Wij werken vanuit huis. Wilt de klant graag met ons afspreken voor een bespreking of presentatie dan heeft de klant de keuze of we het bij de klant zelf of bij ons thuis houden.

52

Onze concurenten zijn vooral packagingbedrijven in Zoetermeer en omstreken. Verder bedrijven uit heel Nederland want wij willen niet alleen regionale klanten. Wat weten wij van hun producten of diensten?

Waarin verschilt onze prijs van die van onze concurrenten? Onze prijs ligt onder die van onze concurenten zitten.

Administratie Doen wij zelf onze administratie? Ja, zolang wij met z’n tweeën zijn wel.

Hun site is goed opgebouwd met een mooi en pakkend portfolio. De klant benadert het bedrijf en in overleg maken ze een offerte.

Algemene voorwaarden

Hoe maken zij reclame voor hun producten of diensten?

Ja, voor de klant maken wij een duidelijk en overzichtelijk contract waar we beiden ons aan moeten houden.

Via een goede website, social meda, digitale nieuwsbrief, advertenties en promotiemateriaal. In welke opzichten vallen onze concurrenten nog meer op? Door hun ervaring, contacten en profesionele uitstraling.

Hebben wij algemene voorwaarden opgesteld?

Verzekeringen Tegen welke risico’s gaat u zich verzekeren? Wij verzekeren ons tegen diefstal en schade, voor ons pensioen en tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Verplichtingen en vergunningen Staan we al ingeschreven in het handelsregister?

Onderscheidend vermogen Hoe verschilt ons product van het aanbod van de concurrenten? Wij zijn jonge ondernemers met een frisse kijk op de vormgeving van deze tijd.

Nee, dat gaan wij doen.

Personeel Begint u bij de start met personeel? Nee, we beginnen met z’n tweeen en naarmate het bedrijf zich uitbreidt dan willen wij personeel aannemen.


design 53


3.2 t van n ra K e D n a v r e rg o De bez kerstdagen e ig tt re p u t s n e w a d u Go 3 en een gelukkig 201

54

VERS CH IJ NT

GRATIS WEK ELIJ KS

OP DON DERD AG/

VRIJ DAG H UIS A AN H UIS | 69.0 00 EXEM PLAR

WEK ELIJ KS

EN

N I EUW S UIT GOU DA, WAD DI NXV EEN,

BOD EGRAVEN

-REE UWI J K

EN OMS TREK EN


Promoot het bedrijf

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever werkt aan het uitbouwen van de commerciĂŤle positie van het bedrijf, hij bouwt en onderhoudt relaties en communiceert op kernachtige wijze de kwaliteiten van zijn bedrijf.

De Krant van Gouda wordt bezorgd door verschillende bezorgers. Voor kerst kunnen die bezorgers een extra zakcentje verdienen door bij hun bezorgadressen langs de deuren te gaan en een kerstkaart te geven namens de Krant van Gouda.

Met deze opdracht was ik vrij in de vormgeving van de kerstkaart. Na een beetje inspiratie op te hebben gedaan op internet heb ik een paar schetsjes gemaakt. Ik wou het kerstgevoel goed naar voren halen en heb daarom gekozen om een sneeuwpop te mkane die kijkt naar een kerststukje. De hoofdkleur is rood omdat rood de kleur is van Gouda Media Groep en de Krant van Gouda. Om het bedrijf nog meer te promoten moest er nog het logo van de Krant van Gouda op komen.

55


3.3

Offerte huisstijl Consolon Offerte huisstijl Co nsolon

,

Vomgeefkosten

,

Concept Huisstijl

Logo

Vomgeefkosten Concept Huisstijl

Logo, visitekaartjes, briefpapier en enveloppen

Banier

Datum: 22-10-2012

Geachte Consolon Betreft: Consolon

Betreft: Consolon

Banier

Drukkerskosten

Geachte Consolon Tarief

Uren 16 uur x w 50,Logo

3 uur x w 50,Logo, visitekaartjes , brief-

w 800,Uren

16 uur x w 50,w 150,-

papi enveloppen x erwen50,2 uur

3 uur x w 50,w 100,-

Totaal

w 21.050, uur-x w 50,-

Totaal Drukkerskosten Aantal

Tarief

Visitekaartjes

Product 400

184,w Aan tal

Briefpapier

1000

Enveloppen

2500

Product

Visitekaartjes

Briefpapier

Banier

Datum: 22-10-201 2

w 086,250

Banier

1 w 566,-

Totaal

lijke groet, Vormgeefkosten

Tom Wessels Tom Wessels Drukkerskosten stagaire vormgeven stagaire vor mgeven BV. Groep Gouda Media Gouda Media Groep BV. Totaalbedrag Crabethstraat 38D Crabethst raat 38D 2801 AN Gouda 2801 AN Gouda .nl www.goudamediagroep www.goudamediagr oep.nl

56

w 100,-

w 184 ,w 200,w 86,w 86,-

Totaal Met vriendelijke groet,Met vriende

w 150,-

Tarief

100 w 86,0

Enveloppen

w 800,-

w 1.050,-

w 200,400

1

Tarief

w 566,-

w 1.050,w 566,Vormg eefkosten

Drukke - en w 1.616, rskost Totaalbedrag

van: . Verspreiden, ontwerpen en drukker Vers pen, magazines, brochures en vlaggen envelop rtjes, en, ontw visitekaa ier,preid erpe n en drukker van: Flyers, folders, posters, briefpap Flyers, folders, post ers, briefpapier, visit ekaartjes, envelopp en, magazines, broc hures en

w 1.050,w 566,w 1.616,-

vlaggen.


Regelt financiĂŤle zaken

Opdracht

Uitwerking

De mediavormgever maakt voorcalculaties, offertes, nacalculaties, facturen en houdt de financiĂŤle administatratie bij volgens vaststaande procedures, hij hanteert bij het opstellen van offertes en facatures correcte spelling en grammatica en zorgt er voor dat de inhoud is afgestemd op de ontvanger.

Dit is een schaduwopdracht.

Omdat het bedrijf Consolon bij ons in hetzelfde gebouw zit heb ik veel persoonlijk contact gehad met het bedrijf. Daardoor kon ik na goed overleg een offerte maken.

Voor het bedrijf Consolon heb ik een huisstijl gemaakt (zie ook bladzijde 13). Om een passend bedrag te vragen voor het werken aan de huisstijl, moest er een offerte gemaakt worden.

Na het berekenen van het aantal uur dat ik aan de huisstijl heb gewerkt en de drukkerskosten, heb ik het in een mooi overzichtelijk schema gezet zodat de klant duidelijk kan zien wat de totaalprijs is.

57


Eindwoord

58


Mijn stage periode

Om van elk jaar naar school gaan opeens een jaar stage te moeten lopen was wel even wennen. Je bent opeens full time aan het werk. Dit merkte ik in het begin ook aan mijn energie. Aan het eind van de dag was ik dan ook doodmoe. Langzaam begon ik een slaapritme te krijgen en kon ik de dagen beter uithouden. Ook begon ik de vrije weekenden meer te waarderen. Op het maken van een opdracht zat ook meer druk. Het was niet meer net als op school voor een cijfer die je als je een onvoldoende hebt kan inhalen, maar het werd echt uitgevoerd. Het boekje werd echt gedrukt en gelezen en de posters werden echt opgehangen. Dit zorgde dat de werkdruk en het gevoel om iets moois te maken groter was. De motivatie schoot ook gelijk omhoog. Ik ben blij dat ik stage heb gelopen bij deze twee heel verschillende bedrijven. hierdoor heb ik twee soorten ervaringen kunnen opdoen. Het heeft mij ook laten inzien in wat voor bedrijf ik in de toekomst zou willen werken.

59


GLR Stage Bewijzenmap Grafisch Vormgeven 2012  

Mijn bewijzenmap van stage

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you