Page 1

XX. ÉVF. 45. SZÁM

2016. DECEMBER 2.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

A id Az ideii éévben b is i sikeresen ik folytatódott a szelektív hulladékgyűjtés 4.oldal

3.oldal 2.old.

9.old.

Ajándékozzon egészséget karácsonyra! A Paksi Gyógyászati Központ gyógyfürdője színvonalas szolgáltatásokkal várja Önt!

Miért szép a katonaélet?

Advent 2016.

autóbuszos kirándulások idegenvezetővel

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

nemzetközi gépkocsivezető A leendő munkatárs feladatai: – Nyugat-európai fuvarfeladatok elvégzésére – A szállítmány típusa: ülőbútor Elvárásaink: – C+E kategóriás jogosítvány – Érvényes GKI kártya – Digit kártya Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Plusz 45 euró-s napidíj – Akár nettó 480.000 Ft-os munkabér – Fix, bejelentett alapbér – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

DECEMBER 10., 17.

BÉCS

6990,-Ft

Pegaso Linea Italia Kft.

Csokimúzeum vagy Schönbrunn b Kastély K él látogatással lá á l BÉCS későn ébredőknek (délelőtti indulással, és késő esti hazaindulással) 6990,-Ft

GRAZZ 7990,-Ft

A TAVALYI NAGY SIKER 7. UTÁN ÚJRA: DECEMBER 17.

Nincs ötlete karácsonyra?

AJÁNDÉKOZZON ÉLMÉNYT!

Több mint 800 program, 18 féle élménycsomag – bármikor felhasználható, kötöttségek nélkül! Párjának, a családnak vagy akár céges karácsonyi ajándéknak is kitűnő ötlet! WELLNESS, KALAND, CSALÁDI MÓKA VAGY ÜDÜLÉS MÁR 5.000.- Ft-tól!

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Pegaso Linea Italia Kft.

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Szabász A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.


2

Aktuális

LAPSZEMLE A német villámtöltőkkel pár percre rövidülhet az elektromos autók töltése A Daimler, a BMW, a Volkswagen-csoport, valamint az amerikai Ford a közös projekt első fázisában 400 villámtöltőt létesít a főbb európai közlekedési folyosók mentén. Az évtized végére pedig a töltőállomások száma már elérheti a (portfolio.hu) több ezres nagyságrendet.

Az indiaiaknak nincs ínyére a kormány rúpiareformja

Miért szép a katonaélet? A

z egyik legférfiasabb, leginkább embert próbáló feladat. Katonának lenni nem egyszerűen munka, hanem életre szóló hivatás. Kevesen tudják, hogy hazánk az egyik legnagyobb munkáltatója a Magyar Honvédség, mely biztos hátteret, követhető pályaképet és nem utolsó sorban társadalmi megbecsülést jelent a fiatalok számára. Hogy mit nyújt a honvédség az elhivatottak számára, arról Kvanduk Tamás őrnagyot, irodavezetőt kérdeztük.

Szerződéses katonai szolgálat A honvédségnél a tehetségtől, hozzáállástól és kitartástól függ, hogy milyen sikeres lesz a pályafutás – mondta a szekszárdi irodaveztő. Szerződéses katonai szolgálatra várja a honvédség munkavállalók jelentkezését, elsősorban egészségügyi katona, gépjármű- és beren-

zatukat. Fontos tudni, hogy a korábban megszerzett civil képesítések és készségek is nagyszerűen kamatoztathatók. Kvanduk Tamás őrnagy elmondta: a honvédség nagy figyelmet fordít az állomány felkészítésére, kiképzésére, továbbképzésére. A szerződéses katonai szolgálat időtartama alatt új szakképzettségeket, képességeket is szerezhetnek a fiatalok. A honvédség támogatja a katonák tanulmányait, az élethosszig tanu-

extra jövedelemhez jutnak az abban részt vevők. A honvédelmi tárca által bevezetett illetményemelés több jövedelmet, tervezhető életpályát és nagyobb megbecsülést jelent.

Önkéntes Tartalékos Rendszer Mivel tartalék nélkül nincs haderő, ezért az Önkéntes Tartalékos Rendszer meghatározó. Jelenleg 5500 elkötelezett tartalékosa van a honvédségnek – mondta a szakember. A teljes feltöltés jelenleg is folyamatban van, ezért fontos, hogy minél többen csatlakozzanak. A tartalékos rendszer nyitott, tehát bárki jelentkezhet (férfi, nő), aki elkötelezett a Honvédség iránt, aki képes és kész tenni a honvédelem ügyéért. Minden 18. évét betöltött, belföldi lakóhelylyel rendelkező, legalább alapfokú (8 általános) iskolai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű magyar állampolgár jelentkezhet.

Fiatalokat vár a Magyar Honvédség: hivatásosak és önkéntesek

dezés-szerelő, lövész, tüzér, híradó, díszelgő, illetve – „C”, „D” + „E” kategóriás gépjárművezetői engedély megléte esetén gépkocsivezető (harcjármű-vezető, vontatóvezető) munkakörökbe adhatják be pályá-

lást és természetesen nagy gondot fordít a fizikai állapot magas szinten tartására. Vonzó lehet, hogy megfelelő kiképzést követően külszolgálati feladatok végrehajtásában is részt vehetnek a katonák, amelynek során

A részletes információk mindkét szolgálatról, a követelményekről, a juttatásokról elolvashatók a www.hadkiegeszítes.hu honlapon vagy személyesen tájékozódhat Szekszárd Bezerédj utca 29-31 alatt a Magyar Honvédség 10. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi irodájában mely telefonon is elérhető a 06 74 415 333 számon.

A kormány november 9-re virradó éjjel érvénytelennek nyilvánította az összes, 100 rúpiásnál (425 forint) nagyobb címletű bankjegyet, azaz az 500 (2125 forint) és az 1000 rúpiást (4250 forint). A lakosok december 30-ig válthatják be régi bankjegyeiket az újakra. Az intézkedés célja az Indiában elburjánzó korrupció, az adóelkerülés és a pénzhamisítás visszaszorítása. (hvg.hu)

Brüsszelben a táncoló vendégek után is adóztatják a klubokat Furcsa feliratok jelentek meg egy brüsszeli szórakozóhely valódi és virtuális felületein: arra kérik a vendégeiket, hogy ne táncoljanak – írja a BBC. Az elsőre idiótának tűnő kérésnek logikus oka van, Brüsszelben ugyanis adót szednek a táncolás után, és bár a szabály maga nem új, a hatóságok mostanság kezdték el komolyan ellenőrizni a betartását. (index.hu)

Ezt jelenti, ha sálat lát a fákon vagy a villanyoszlopokon A régi sálaknak pedig igenis célja van: egy hajléktalanokat segítő akcióról van szó. A sálakat bárki ingyen elviheti, hogy megvédhesse ma(hvg.hu) gát a dermesztő téli hideg ellen.

Sokkal olcsóbban is vehetnénk autót Ausztriában és Romániában is sokkal kisebb egy autó forgalomba helyezési költsége, mint Magyarországon – vagyis lenne mit lefaragni, igaz, azzal a büdzsé járna rosszul. Ausztriában átszámítva csupán 59 ezer forintot kell fizetni, Németországban pedig mindössze 8400 forintot visz el a forgalomba helyezés költsége, de még Romániában is sokkal kevesebbet, mintegy harmincezer forintot kell befizetni az (vg.hu) eljárás során.

Úgy kalkuláljon a Jézuska, hogy már a rendőr is bírságolhat drónozásért Érdemes egy köteg készpénzt is kérni a fa alá az új játékszer mellé. Vagy betartani a szabályokat. A múlt héten fogadta el az Országgyű(444.hu) lés a légiügyi törvény módosítását.

Már jövőre kezdődhet a magyar nyugdíjkatasztrófa A jövőre esedékes minimálbér-emelés miatt is bajba kerülhetnek a nyugdíj előtt állók, mert ha a cégek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedés fedezetét, akkor 4-6 órás foglalkoztatásra állhatnak át, ami csökkentené az érintettek szolgálati idejét, és ezzel (napi.hu) nyugdíjának összegét.

Itt a Szürke senkik! Az új előzetes mellé Köbli Norbert forgatókönyvíró is elmesélt néhány kulisszatitkot a Duna tévén decemberben látható első világháborús filmjéről. A Szürke senkik egy csapat elcsigázott magyar katonáról szól, akik az olasz fronton harcolnak, de már csak a félőrült őrmesterük (Trill Zsolt) az egyetlen aki elhiszi, hogy a Mo(port.hu) narchia megnyerheti ezt a háborút.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR vője fejkendőben, hijabban vett részt. A muszlim szépség a fürdőruhás bevonulásnál sem mutatott sokat testéből, burkiniben lépett színpadra. A Spiegel Online híradása szerint 44 résztvevő között szerepelt a szomáliai származású 19 éves lány. „Azt mutasd, ami vagy!„ – így nyilatkozott az őt faggató újságíróknak, és hozzátette: abban az öltözetben szerepelt a versenyen, amiben állásinterjúra is ment. Ez az ő döntése volt, aminek nagyon örülök- mondta az édesanyja. a Star Tribune-nek. Számomra ez

Fejkendőben, burkiniben a szépségversenyen

A

z Amerikai Egyesül Államok Minnesota államában rendezték meg azt a szépségversenyt, amelynek egyik résztve-

Hírességek futóklubja

P

olitikusok, művészek, celebek szívesen vesznek sportcipőt és kezdik napjukat futással. Sőt, azt sem bánják, ha egészséges szokásukról a médiumok is beszámolnak, erről ír a Spiegel Online, beszédes képekkel illusztrálva a témát. Mark Zuckerberg éppúgy szívesen kezdi reggelét futással, mint Heidi Klum vagy Justine Biber. A fittség, a jó megjelenés kötelező, van aki sportszerkóban, van aki Hawaii-nadrágban rója az utcákat, lényeg, hogy dolgozzanak az izmok, és meglegyen az állóképesség. A hírességek futóklubjához sokan próbálnak csatlakozni.

valami új, de boldog vagyok, hogy az USÁ-ban élhetünk, ahol az emberek szabadak és azt viselhetik, amit szeretnének.

Nemzetközi gépkocsivezetőt keres a Transintertop Kft. Amit kínálunk: • 450-600 ezer Forint havi jövedelem • rugalmasan alakítható munkabeosztás (heti öt nap vagy 2-3 hét munka, egy pihenő) • állandó, kiszámítható fuvarok (D, NL, B, F, Cz) • negyedéves bónusz juttatás (100 ezer Ft) • albérlet támogatás • hosszú távú dolgozói megtakarítási program • munkáltatói kölcsön lehetőség • kiváló fuvarszervezői és műszaki háttér Amit elvárunk: • C, E, GKI vizsga (ADR előny) • egy év szakmai tapasztalat Jelentkezéseket a livia.sule@transintertop.hu címen várjuk. Telefon: 06 30/582-35-75

Minden borulhat, amit a fizikáról tudunk?

A

lbert Einstein elméleti fizikus száz éve publikálta a tanulmányát a relativitáselméletről. Ennek egyik alapvető állítása az volt, hogy a fény sebessége minden körülmények között állandó. Ez lett a konstans, a kiindulópont, a kályha; a világegyetem legbiztosabb viszonyítási pontja. Most az egész világ lélegzet-visszafojtva várja, hogy kiderüljön, Einsteinnek igaza volt-e, ugyanis egy tudóscsoport elmélete szerint a fénysebesség nem állandó. Ha a sejtésük beigazolódik, az alapjaiban rengetheti meg a modern fizikai kutatásokra alapozott vi(index.hu nyomán) lágképünket.

Az akció időtartama: 2016. december 1-31-ig. A képek illusztrációk.


4

Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási NKft.

Az idei évben is sikeresen folytatódott a szelektív hulladékgyűjtés Közülük ketten fogalmazták meg gondolataikat, mindketten hatodikosak. Kótai Benedek gimnáziumba készül, a biológia érdekli és már

nát vennénk a falunak, így helyben komposztálhatnánk a zöldhulladékot és felhasználhatnánk a közterületeken. A faluban jellemző, hogy sokan gyűjtenek az ovisok részére, ebben mi is segítünk az önkormányzat részéről. A kétyi óvoda eddig is élen járt a gyűjtésben, köszönhetően harmadikos korában Heidtné Fenykupakgyűjtő akcióban Gödrei Zoltán polgármester: vesi Ágota tag„Felvették a fordulatot a vett rész és értékes száóvoda-vezető és faluban„ mítástechnikai eszköpersze a szülők, zöket nyert. Egy a sok akció közül: környékbeliek segítőkészségének. „Most a poharas éneket nyomjuk, Rendszeresen adnak le az Alisca tejes poharakat gyűjtünk” mondja. Terrának papír- és műanyagpaKovács Rajmond állattenyésztőnek lack hulladékot, a legutóbbi verkészül, a tanárnő szerint tehetsége senyben 75 ezer forintot nyertek, miatt a továbbtanulást kell megcé- amit udvari játék vásárlására forloznia. Szerinte „vonzóak az dítottak, csakúgy mint a korábbi ajándékok is, de fontos az, gyűjtés százezres bevéhogy zöld legyen a világ”. telét. A lényeg persze az, hogy az itt cseHuszonöt kilométerrel peredő 16 kisóvodás odébb, Kétyen is azt tudamegtanulja, mit jelent koltuk: megszokták-e az elkülönítve gyűjteni, emberek a szelektív hulmiért kell összetaladékgyűjtést? – Felposni a műanyagvették a fordulatot palackot és szé– mondta Gödrei pen összehajtani a Zoltán polgármester. A házak előtt sorra láthatók a papírkartont. Életkoruknak megkék és sárga edények, a zöldhulla- felelően a környezettudatosságot dék elhelyezését pedig a házaknál tanulják, így számukra már nem többnyire megoldják. Elképzelésem, lesz kérdés, mi kerül a sárga vagy hogy egy kistraktort és aprító masi- kék kukába? T.Zs.–K.A.

„Fontos, hogy zöld legyen „ a világ!

Keller Andrásné, a környezetvédelemért elkötelezett gyönki pedagógus tanítványaival, balról Kótai Benedek, jobbról Kovács Rajmond

A

tanulási szakaszban tartunk, változtatni kellett a szokásokon.” Az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási NKft. Gyönkön is biztosítja „ a szelektív hulladékelszállítást és az elkülönített gyűjtés elősegítésére a nyár folyamán kiosztották az ingyenes gyűjtőedényeket. Most a tapasztalatokról tájékozódtunk a kisvárosban. Katz Gyula polgármester a fenti idézet szerint pozitívan látja a változást. – Először is megszűntek az ille- 4500-an laknak. Egy lehetséges gális lerakóhelyek, ez önmagában hulladékudvarban komposztáló is eredmény – fogalmazott Katz kialakítása mellett az építési törGyula. A helybéliek igényelték a meléket, e-hulladékot is leadhatszelektív edényeket, most azt kell nák az emberek, ezeket jelenleg az megtanulni, hogy mit is jelent egy- éves lomtalanítások idején szállítegy fogalom. Például műanyag és ja el az Alisca Terra Nkft. műanyag között van különbség. Akitől tanulni lehet a szelektív Egyre több a szelektíven gyűjtött gyűjtés és környezetvédelem ügyéhulladék, de vannak ben, azok az általános megoldásra váró goniskolások. Egy elköteledok. Egyes lakosok zett pedagógus, Keller rengeteg zöldhulladéAndrásné, Irénke már kot halmoznak a háakkor szervezte a papírzuk elé, amit képtelengyűjtést, amikor ez nem ség időben elszállítani. volt divat. A gyerekek A másik kérdés az épí– és rajtuk keresztül a tési hulladék elhelyeszülők, ismerősök, telezése, ezzel nem tudnak pülésen élők – rendszemit kezdeni helyben. resen gyűjtik és leadják Katz Gyula, Megoldást jelenthetne gyönki polgármester a hulladékot, ezzel táegy kistérség hulladémogatják a környezetkudvar, amiről már beszéltek is a védelem ügyét és iskolai pénzhez szolgáltatóval, és nyitott kapukat juttatják a gyerekeket. A tanítvátaláltak. Egyelőre pénzkérdés, így nyok örömmel és lelkesen követik pályázatra várnak, mondta a pol- a tanárnőt, együtt eljutottak a nyírgármester. Gyönkön kívül Miszla, egyházi országos verseny döntőjéUdvari, Szakadát, Varsád, Szárazd be, és ami a legfontosabb egész élettartozik a mikrotérségbe, ahol re szóló kötődést kaptak a diákok.

Nem lehet elég korán kezdeni

Heidtné Fenyvesi Ágota sikerrel mozgósítja a szülőket, környékbelieket gyűjtésre, amiből az óvoda gyarapodik


Gazdaság

A balesetveszély miatt mesterséges hangot kapnak

A

hibrid és elektromos autók egyik legnagyobb előnye a nyugodt utazást biztosító csönd, ami nem csak a kabinban, de a külső környezet számára is jóval alacsonyabb zajterhelést jelent. Igaz, ez eléggé balesetveszélyes. * A némaság ugyanis nem meglepő módon elég veszélyes. A figyelmetlen gyalogosoknak már így is évente 2400 balesetet okoznak a csendes autók, csak az USA-ban. Ezért, az ottani közlekedési hatóság az NHTSA döntést hozott, és 2019-től kötelezően mesterséges hangot is ki kell adnia ezeknek az autóknak. A generált hangnak 30 km/h-s sebességig kell szólnia, ugyanis

ezen tempó felett már a szélzaj és az abroncsok zaja elegendő ahhoz, észrevegyék az autókat. Alacsony sebesség mellett a zajnak olyannak kell lennie, amelyet 15 méteren belül meghallanak a járókelők. Maga a regula elég összetett, a sebesség függvényében 48 és 58 dB

közötti hangerővel kell szólnia az autónak. A kérdés már csak az milyen hangokat kell majd kiadnia az autóknak? Érdekes lesz, ha ebben nem lesz valamiféle sablon, akkor jönnek a Star Wars-filmek elfogó vadászainak hangjai vagy más nagyon kreatív hangok. (hvg.hu nyomán)

5


6

Aktuális A VITAFOAM

Magyarország Kft. munkatársakat keres paksi munkavégzésre

1 fő HR területen szerzett tapasztalattal rendelkező munkatársat Előny: – B kategóriás jogosítvány, – angol nyelvtudás

1 fő számlázási tapasztalattal rendelkező munkatársat Előny: – angol nyelvtudás, – mérlegképes könyvelői képesítés, – B kategóriás jogosítvány. Bérezés: megegyezés szerint. Jelentkezés: magyar nyelvű önéletrajzzal tothm@vitahungary.hu e-mail-címen

Drága a Vörösmarty téri karácsonyi vásár A z átlagos keresetű magyaroknak szinte luxusnak számít a Vörösmarty téri karácsonyi vásár Budapesten. * A lap munkatársa felmérte az árakat a Vörösmarty téri vásárban, amelyet évek óta Európa tíz legjobbja közé sorolnak, és szezononként 300-400 ezer látogatót vonz. A kiállítókat szakmai zsűri választja ki, szigorú minőségi követelmé-

Pajtából készült színes nyaraló E zt az egyszerű berendezésű, pajtából átalakított házikót az élénk színek teszik kifejezetten vidámmá. Érdemes megfigyelni, hogy néhány olyan szimpla elem, mint a zöld szék vagy a narancssárga lámpazsinór is milyen könnyen feldobhatja a teret. A fürdőszobában egy markáns árnyalat dobja fel a letisztult stílusú berendezést. Külön figyelmet érdemel a kilátás: még a kádban sem maradunk le a fenséges panorámáról. A hálóban sem ér csalódás: geometrikus formák, élénk színek, és bőséges természetes fény, ami a hatalmas üvegajtón keresztül áramlik be. Itt kiemelt figyelmet szenteltek a világításnak, így egészen egyedi lámpatestek teszik lehetővé az elalvás előtti olvasgatást. (lakaskultura.hu nyomán)

nyek alapján. A kínálattal nincs is gond, az árakkal annál inkább. Három deci forralt bor 900 forintba kerül, ugyanennyi forró teát pedig 450-ért adnak, 1300 forint a rumpuncs és 1650 a grog. A kürtőskalácsot 1500 forintért adják. Ha valaki nem szeretne költeni, csak a hangulat miatt megy ki a Vörösmarty térre, több tucat kulturális és családi műsor közül vá(hvg.hu nyomán) laszthat.


Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

7

Ha szeretnél egy lendületes, vidám csapat tagja lenni, gyere és dolgozz Te is velünk!

Új, praktikus tolóajtó

A

Forest Hungary Kft. tolóajtó szerelvényeinek kínálata eddig is igen széles körű igényeket tudott kielégíteni, de most ismét bővült a kínálat ebben a termékkategóriában is! A „Harmonic” függőleges harmonika tolóajtó rendszer egy hiánypótló termék a választékban. Az ajtólapok nem kerülnek rögzítésre a szekrénytesthez, hanem a sínben szabadon mozgathatók. Az ajtók nagy, akár 270 cm magasságig alkalmazhatók. Egy vasalattal két szárnyat lehet összekötni, de ezek szabadon elmozdíthatóak, így a szekrény akár teljes szélességében hozzáférhetővé tehető. Egy sínben tetszőleges számú ajtópár elhelyezhető, így nagy felületeket is eltakarhatunk vele. (stilusesotthon.hu nyomán)

A pazarlás ellen

D

ániában a lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket különböző üzletekből, gyártóktól, termelőktől gyűjtik össze önkénteseik, hogy utána egy speciális bolt polcain elhelyezve, az eredeti ár töredékéért értékesítsék. Ezzel nem csak olcsóbban juthatnak élelmiszerhez a rászorulók Koppenhága két kerületében, hanem a befolyó összeget is jótékony célra fordít-

ják. A boltban minden generáció vásárol, egyetemi hallgatótól a nyugdíjasig – derül ki a Guardian beszámolójából. Persze a választék nagyban függ az aktuálisan beszerzett „friss árutól”, azonban így is elég nagy mozgásteret jelent a vékonyabb pénztárcájúaknak. Az aktuális kínálatról rendszeresen tájékoztatják a vásárlókat, így valamennyire tervezni is lehet a bevásárlást. (hvg.hu nyomán)

A Marley Magyarország Zrt. azonnali kezdéssel, határozatlan időre, teljes munkaidőben munkatársat keres

Bérügyviteli munkatárs munkakör betöltésére. Főbb feladatok: • Havi bér számfejtése • Havi és éves bevallások elkészítése • TB ügyintézés • A ledolgozott munkaidők, távollétek nyilvántartása • A munkavállalók be- és kiléptetése Elvárások: • Szakirányú végzettség, TB ügyintézői végzettség • Legalább 3 éves bérszámfejtői tapasztalat • Munkajogi, adózási ismeretek • Kiváló MS Office ismeret „ • „B kategóriás jogosítvány • Nagyfokú önálló munkavégzés Előnyt jelent: • Angol nyelvismeret • Nexon bérszámfejtő program ismerete Jelentkezni Májer Melindánál az alábbi címen, illetve e-mail címen lehet: Marley Magyarország Zrt. Szekszárd, Palánki út 6. Pf: 31. E-mail: m.majer@marley.hu


8

Egészség – Életmód –Aktuális

Könnyen, olcsón készíthető sütemények Piskótatekercs dzsemmel Hozzávalók: 6 db tojás, 6 púpozott ek. finomliszt, 6 csapott ek. cukor, 1 citromból nyert citromhéj, 150 g lekvár/dzsem. Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Hozzáadjuk egyesével a sárgákat, és kisebb fokozaton verjük tovább. A lisztet már kézi habverővel keverjük bele óvatosan. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 160–180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A kész piskótát kiborítjuk, és egy konyharuha segítségével még melegen feltekerjük. Ha kihűlt kitekerjük, megkenjük baracklekvárral, és újra feltekerjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Kavart kakaós szelet meggybefőttel Hozzávalók: 4 db tojássárgája, 20 dkg cukor, 15 dkg margarin, 1 ek. mangalicazsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 ek. instant kakaópor, 30 dkg finomliszt, 3 dl tej (annyi tejet adagolunk, amig piskótaállagot kapunk), 15 dkg meggybefőtt, 4 ek. szilvalekvár/dzsem, 4 db tojásfehérje, 6 ek. cukor. Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A margarint, zsírt, szódabikarbonát, kakaót egyenként elkeverjük a masszában. A lisztet és a tejet váltva addig adagoljuk, amíg egy piskó-

Folyamatosan fejlődő csapatunk erősítéséhez tapasztalt

C,E kategoriás gépkocsivezetőket keresünk Németországba. Előny: – alapszintű német nyelvtudás, – több éves tapasztalat Gépkocsivezetőink kettő hetente Magyarországra történő hazaszállítását cégünk biztosítja. Az érdeklődők önéletrajzát a kontakt@stadler-spedition.de e-mail címre várjuk, illetve további információk az alábbi telefonszámon kaphatók: +49/7392-169334

taszerű masszát nem kapunk. A meggyet lecsorgatjuk. A tepsit zsírozzuk (kb. 1/2 ek.) és lisztezzük (kb. 1/2 ek.). A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskótamaszszát beleöntjük, és a kimagozott meggyet ráhelyezzük. Az előmelegített sütőbe helyezzük. Tűpróbáig, kb. 20 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük 6 ek. cukorral. Amikor a piskóta megsült, kivesszük, és amíg meleg a lekvárt vékonyan rákenjük, majd a kemény habot ráhelyezzük. A sütőt felső sütésre rakjuk kb. 220-250 °C-ra. A sütit visszahelyezzük, és szép világos barnára sütjük (kb. 1 perc).

Almarózsa

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 3 db alma, 3 ek. cukor, 2 tk. fahéj (őrölt), 0,5 db citrom, 5 dkg vaj, 5 ek. lekvár/dzsem. Elkészítés: Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk, felszeleteljük. Fél citrom levével meglocsoljuk a szeleteket, majd annyi vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. 3 ek. cukorral és 2 tk. fahéjjal ízesítjük a vizet. Kb. 2 percig főzzük, vigyázva, hogy ne törjenek szét, de meg is puhuljanak kissé, majd lecsöpögtetjük. Közben a tésztalapot kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukor és fahéj keverékével, és pizzaszeletelővel kb. 3 centis csíkokra vágjuk. Az almaszeleteket ráfektetjük a tésztára, majd feltekerjük kicsit szorosan. 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Lekvárral vékonyan megkenjük. (kronika.ro nyomán)


9

Egészség – Életmód

A JÁNDÉK

OZZON

ET EGÉSZSOÉNGYRA! K A R ÁC S

A Paksi Gyógyászati Központ gyógyfürdője színvonalas egészségmegőrző és pihentető szolgáltatásokkal várja Önt!

M

odern és barátságos környezet, kiváló hatásfokú gyógyvíz, számos kapcsolódó szolgáltatásssal. Kényelmes öltözőhelyiségek, zárható szekrényekkel; pihenőágyak teszik kellemesebbé a gyógyulást, a pihenést a vendégek számára. Nagyszerű lehetőség a környékben lakóknak, és ötletet adhat karácsonyhoz közeledve. Bérletes kedvezmények, ajándékutalványok segítik a választást. Kitűnő saját program, vagy meglepetés is lehet a karácsonyfa alatt.

Vízi tornák:

Száraz tornák:

Aqua-aerobic: Erősítheti a mély és felszíni izmokat, közben nem terheli az ízületeket. Úszni nem tudók is művelhetik, nemtől, kortól függetlenül.

Pilates: Segíthet az izomzat feszessé tételében, és a karcsúság megőrzésében, a törzsizomzat stabilizálásában.

Kondicionáló vízi torna: Közepes intenzitású, mozgásszervi problémák megelőzésére, rehabilitáció kiegészítésére.

A Nyugdíjas száraz torna, különösen csontritkulásos betegek számára: A torna során az izomzat erősítése, nyújtása, az egyensúly és a koordináció fejlesztése történik.

Nyugdíjas vízi torna: Lassabb mozgásokat, több nyújtást tartalmaz. Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek a szárazföldi mozgása nehezített.

Kismama torna: A terhesség alatt végzett torna hozzásegíthet a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz és szüléshez.

Paksi Gyógyászati Központ Gyógyfürdő Elérhetőség: 7030 Paks, Táncsics M. u. 13. Tel.: 75/830-830, fax: 75/519-447

www.paksigyogyfurdo.hu

Gyermek tartásjavító tornaprogram

A A száraz és vízi tornákat max. 10 fős csoportokban szervezzük. Orvosi beutaló nem szükséges, részvétel térítési díj ellenében (500-1200 Ft közötti áron). Egészségpénztárra elszámolható.

AJÁNLATUNK: Torna-bérlet, ami bármely víz alatti vagy száraz tornára szól, 10 alkalom helyett 12 alkalom vehető igénybe!

Masszázsok: Amikor a szervezet egy stresszhelyzetre reagál, akkor stresszhormonok szabadulnak fel, az izmok megfeszülnek, a légzés felgyorsul, a szív gyorsabban ver. Mindenkinek szüksége van bizonyos mértékű stresszre, ami serkentőleg hat, izgalmasabbá teszi életünket. Sajnos gyakran előfordul, hogy negatív hatásúvá válik, amikor úgy érezzük, hogy nem tudunk megfelelni a velünk szemben támasztott követelményeknek. A maszszázs idegrendszeri nyugtató hatását elsősorban a kéz melege, az általa kifejtett nyomás és az érintés váltja ki. Hatására olyan speciális hormonok áramlanak szét a szervezetben, melyre még a túlfeszített idegrendszer is ellazulással reagál. Hétköznap és hétvégén egyaránt az alábbi masszázstípusokat kínálja a Paksi Gyógyfürdő: • Méregtelenítő masszázs • Fiatalító, vitalizáló masszázs • Relax masszázs • Fogyasztó és cellulitis elleni masszázs • Talpmasszázs • Nyirokmasszázs

hanyagtartás jelei már kisiskolás kor kezdetén megmutatkozhatnak. A mozgásszegény életmód, a kedvezőtlen egyoldalú terhelési viszonyok, a napi 8-9 óra ülés, a nehéz iskolatáska, a számítógép-televízió túlzott mértékű használata és a gyermekek gyorsabb ütemű növekedése mind hozzájárulnak az izomzat gyengüléséhez, így a hanyagtartás, majd később a tartáshibák kialakulásához.

Szombatonként GYÓGYMASSZŐR várja a vendégeket, bejelentkezés a 75/830-830-as telefonszámon

A mozgásterápia segíthet a gyermekeknek elsajátítani a helyes testtartásért felelős izomcsoportok erősítését az életkori sajátosságok figyelembevételével. Emellett a gyógytorna segít az általános jó kondíció kialakításában, a testkép-izomtudat, koordináció és koncentráció fejlesztésében. A célzott tornaprogrammal tehát hatékonyan korrigálható a hanyagtartás és megelőzhető a komolyabb háti- és derékpanaszokat okozó tartási rendellenességek kialakulása. A csoportos tartásjavító tornára 6-18 éves korig lehet jelentkezni, ami keddenként 16.00-kor kerül megtartásra. Előzetes bejelentkezés szükséges a Paksi Gyógyászati Központ Gyógyfürdő recepcióján, a 75/830-830-as telefonszámon.

A gyógyfürdő az ünnepek között is várja kedves vendégeit, december 27-től 30-ig 8-20 óráig, december 31-én 8-12 óráig. Az újév első napján a fürdő zárva tart.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Tolnán csendes utcában 141 m2-es 4+1 szobás családi ház üzlettel eladó 401 m2-es telken. Irányár: 8,9 M Ft. H318121. +36 70 454 2351. Tolnán jó állapotú 75 m2-es 2 szobás családi ház 500 m2-es telken eladó. I.ár: 9,9 M Ft. H318954. +36 70 454 2356. Tolnán 100 m2-es 3 szobás konvektoros fűtésű központ közeli családi ház eladó 762 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H319736. +36 70 454 2356 Tolna-Mözsön 147 m2-es 4+1 szobás szigetelt családi ház garázzsal eladó. Irányár: 15,5 M Ft. H321395. +36 70 454 2356. Várdombon felújított 99 m2-es 1+2 szobás családi ház eladó 1045 m2-es telken. I.ár: 14 M Ft. H315340. +36 70 454 2351.

Ingatlan Tolnai Duna-parton eladó egy 110 m2-es családi ház. Elcserélném társasházi lakásra (garzon is lehet). Minden megoldás érdekel. Tel.: 06-30/8530-989.

Kiadó Szekszárd belvárosában 2 szobás teljes körűen felújított, igényesen berendezett lakás hosszú távon. Érdeklődni: 06 20/572-4650.

Szekszárd belvárosában 600 m2-es telek, öreg családi házzal eladó. Irányár: 20 M. Ft. Érd.: 06-20/9452-615. m2-es

üzlethelyiség Szekszárdon 160 vállalkozási célra eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ002728. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Zöldkertben eladó egy 61 m2-es 2+1 szobás erkélyes fsz.-i felújítandó lakás. Irányár: 7,95 M Ft. H315460. +36 70 454 2351.

Szekszárd belvárosában 2004-ben épült 76 m2-es 1+2 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. Irányár: 20,5 M Ft. H319705. +36 70 454 2350.

Szekszárdon a Csatári utcában első emeleti 48 m2-es 2 szobás lakás eladó. Irányár: 7,5 M Ft. H322097. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás zártkerti 3581 m2-es telek eladó. I.ár: 6,5 M Ft. T021137. +36 70 454 2351.

Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,49 M Ft. H315173. +36 70 454 2358.

-

Adás-vétel

Nissan Micra eladó! 10 éves, 108 ezer km-rel, 3 ajtós, érvényes műszakival, első tulajdonostól, megkímélt állapotban. Szín: ezüst metál. Ár: 800 ezer Ft. Tel.: 06-30/328-8309.

Szolgáltatás Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu Villanyszerelés Tolna megye teljes területén. Lakóházak teljes felújítása, hálózatjavítás. Telefon: 06-30/700-6080.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Szövetkabátok, dzsekik koktélruhák érkeztek!

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...  Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es,  Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. m2-es 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. H255844. +36 70 454 2351. Irányár: 29,9 M Ft H309825. +36 70 454 2351.Irányár: 29,99 M Ft  Szekszárd déli részén szigetelt, új nyílászárók-  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1 kal rendelkező 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. H310053. H271179. +36 70 454 2351. I.ár: 24,5 M Ft +36 70 454 2356. Irányár: 9,5 M Ft

www.szekszardagora.hu

 Szekszárd déli részén 81 m2-es 2+2 szobás  Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás földszinti ingatlan eladó. H322995. +36 70 454 25 m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterülettel. 2351. Irányár: 15,9 M Ft H311606. +36 70 454 2351. Irányár: 2,8 M Ft  Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy  Szekszárdon az M9-es autóút közelében 32 m2-es hétvégi ház akácossal. M0000580. 4778 m2-es tégla épület eladó szőlővel és szán+36 70 454 2351. Irányár: 1,39 M Ft tóval. M0000846. +36 70 454 2351. I.ár: 4,5 M Ft  Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egy végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehe- 37 m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. tő. H286784. +36 70 454 2351. I.ár: 5,9 M Ft H311595. +36 70 454 2356. Irányár: 8,5 M Ft  Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfa-  Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1 lazatú családi ház 150 m2-es telken eladó. szobás panorámás családi ház eladó. H312323. Irányár: 21,5 M Ft H295000. +36 70 454 2351. Irányár: 7,5 M Ft +36 70 454 2351.  Szekszárd központjában liftes házban 62  Szekszárdon a Csap utcában 65 m2-es 2+1 m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. szobás tégla ház eladó 708 m2-es telken. +36 70 454 2350. Irányár: 8,9 M Ft H313222. +36 70 454 2351. Irányár: 16,9 M Ft  Szekszárdon a Strázsahegyen borászat  Szekszárdon központ közeli 51 m2-es 1+1 eladó pincével, feldolgozóval és eszközökkel. szobás 9. emeleti felújított lakás eladó. H313620. M0000787. +36 70 454 2351. Irányár: 3,9 M Ft +36 70 454 2350. Irányár: 8,39 M Ft  Szekszárdon 4526 m2-es szőlőbirtok és gyü-  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es lakmölcsös épülettel és pincével eladó. M0000806. ható tanya szőlővel 703 m2-es területen eladó. +36 70 454 2351. Irányár: 4,9 M Ft H314088. +36 70 454 2356. Irányár: 3,5 M Ft  Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás  Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2 208 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. H308153. +36 70 454 2351. I.ár: 44,99 M Ft H315452. +36 70 454 2351. Irányár: 7,49 M Ft

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Programajánló: Szekszárdi Advent a Béla király téren: kézműves- és kirakodó vásár, színpadi programok, sztárfellépőkkel, Mikulás, Adventi hókunyhó, hófánk csúszda, szalmalabirintus, Betlehem, adventi kalendárium, vasárnapokon adventi gyertyagyújtás, kézműves foglalkozások, forralt bor, tea, kemencéslángos és sok más finomság.

Szekszárdi Advent programjai: December 3. szombat 17:00 Hevesi Tamás adventi műsora December 4. vasárnap 17:00 Kovácsovics Fruzsina koncertje December 6. kedd 17:00 Kiskalász Együttes műsora December 10. szombat 17:00 Zabszalma gyerekkoncertje December 11. vasárnap 17:00 Janicsák Veca karácsonyi koncertje December 17. szombat 17:00 Pál Dénes karácsonyi műsora December 18. vasárnap 17:00 Bóbita Zenekar gyerekkoncertje

Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 454 2356.

Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. Irányár: 7,5 M Ft. H291578. +36 70 454 2351.

Bonyhádon 158 m2-es konvektoros lakás és üzlet egyben vagy külön-külön eladó. Irányár: 20,9 M Ft. H319771. +36 70 454 2351. Az akció 2016. december 1-31-ig tart.

Bonyhádon 2004-ben épült 157 m2-es 4+1 szobás sorház eladó 810 m2-es telken. I.ár: 28 M Ft. H322458. +36 70 454 2351.

Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. Irányár: 11,6 M Ft. H275703. +36 70 454 2351.

Nagyszékelyben felújított 118 m2-es 3 szobás verandás családi ház eladó 5067 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315350. +36 70 454 2351.

Őcsényben a Dózsa utcában 70 m2-es 2 szobás ház szőlőskerttel 2000 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H311740. +36 70 454 2356.

Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356.

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

December 2. péntek

-1; 5 °C

3; 8 °C

December 3. szombat

-3; 1 °C

1; 5 °C

December 4. vasárnap

-8; -4 °C

0; 3 °C

December 5. hétfő

-9; -5 °C

-1; 2 °C

December 6. kedd

-8; -3 °C

-2; 3 °C


11

Aktuális – Programajánló

Mexikó legidősebb elsőéves egyetemistája 79 éves

F

elipe Espinosa úgy érezte, hogy még mindig szeretne tanulni valamit. A perui egyetemi felvételi eljárásban a megszerezhető 450 pontból 400-at teljesített Felipe Espinosa, aki így 79 évesen iratkozhatott be hallgatóként ipari mérnöknek a Puebla-i Egyetemen. * Espinosa már özvegyen, öt gyermek felnevelése után döntött úgy, hogy szeretne diplomás lenni – írja az El Universal. 17 évesen állt munkába, így sokáig nem volt lehetősége, hogy befejezze a középiskolai tanulmányait. Végül 6 éve érettségizett, jó eredményekkel, majd néhány év szünet után adta be jelentkezését. A feladás sosem volt a szótárában: még fiatalon egy munkagép miatt szilánkosra tört az egyik lába. Akkoriban sokat ivott és dohányzott, az állapota miatt az orvosok az amputációt javasolták. Espinosa viszont nem fogadta el, helyette minden más tanácsot betartva tett azért, hogy megmaradjon a lába,

feladta a káros szenvedélyeit is. Hogy megéljen, az egyetemi órák után gyümölcsöt és zöldséget árul a környéken. Évfolyamtársai számára is kissé furcsa a helyzet, mind húsz év körüliek, az idős hallgató viszont nagyon nyitottan áll a közösségéhez. (eduline.hu nyomán)

A toronyházból zuhant le a parkourozó

J PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com December 9-én (penteken), 17.00 órakor, a római katolikus templom előtt: Bátaszéki Adventi forgatag. A rendezvény egyik célja az ünnepekre való készülődés, a másik pedig, hogy a rászoruló bátaszéki családoknak adományokat gyűjtsenek. Az egyesületek, civil szervezetek termékeiért befizetett összegből tartós élelmiszert fog vásárolni a Bátaszéki Caritas Csoport. December 10-én, szombaton, 16 órakor az általános iskola aulájában: jótékonysági fúvós est. Közreműködnek: Schomberger Dorfmusikanten – Somberek, Alten Kameraden Blaskapelle – Mecseknádasd. A felajánlásokkal a bátaszéki Gondozási Központot támogathatják.

urij Jeliszejev a parkour névre hallgató extrém sportot próbálgatta, amikor 12 emelet magasban megpróbált egyik erkélyről a másikra ugrani. A 20 éves sportoló az egyik erkélyről a másikra ugrott át, amikor megcsúszott, és a mélybe zuhant. Jeliszejev idén nyerte meg a Moszkva Opent, 2012-ben pedig junior világ(hvg.hu nyomán) bajnok volt – áll a BBC hírében.

KÖZÖS TÁRLAT Marosi Diana festő-

Ha Önnek felesleges, másnak még hasznos lehet…

művész, Tóth Pitya István grafikusművész, Vanyúr István szobrászművész közös tárlata látható Szekszárdon, a Művészetek Házában 2017. január 8-ig.

Adományozzanak a vakok és gyengénlátók számára!

A FIAT-birodalom örököse és a váltságdíj

A

hatóságok megtévesztése miatt vádat emeltek Gianni Agnelli olasz gyáriparos unokája ellen, mert azt hazudta, hogy elrabolták. Mint kiderült, valójában csak pénzt akart kicsikarni családjától a váltságdíjra hivatkozva.

Hogyan történhet az adományozás?

December 5-én (hétfőn) 18 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központ emeleti előadójában: FILM ABC. A paksi református gyülekezet által szervezett filmklubban az Életem a szörf című amerikai életrajzi drámát tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés díjtalan.

December 8-án, (csütörtökön) 19.00 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében: Móricz bérlet 2. előadása: William Nicholson: Árnyország. A jegy ára 3700.- Ft December 9-én (péntken) 17.00 órakor a kulturális központ nagyklubjában: A paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület táncháza. Zenél a Csurgo zenekar. A táncházat vezeti: Kosnás Árpád. A belépés díjtalan.

Ne dobja ki! Szívesen fogadunk vállalkozásoktól vagy magánszemélyektől származó használt, de jó állapotú, működőképes hordozható számítógépeket, tableteket, okos-, vagy régi típusú (nagynyomógombos) mobiltelefonokat, zsebrádiókat, cd/kazettás magnókat, tévéket, háztartási gépeket, perifériákat, például nyomtatót, scannert stb. Köszönettel fogadjuk a pénzadományokat is, ezeket látássérültek számára könynyen használható segédeszközök vásárlására fordítjuk.

7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu w w w . c s e n g e y . h u

December 5-én, (hétfőn) 19.00 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében: Latinovits bérlet 2. előadása: Joe Dipietro: A folyón túl Itália. A jegy ára 3700.- Ft

A Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete adománygyűjtő kampányt indít azzal a céllal, hogy látássérült emberek hozzájussanak olyan informatikai, illetve önálló életvitelt könnyítő segédeszközökhöz, melyek a tanulást, a szabadidő hasznos eltöltését és az önellátást segíti.

A felajánlott eszközt eljuttathatják irodánkba, és azt az egyesület elnöksége által meghirdetett pályázaton nyerhetik el tagjaink. Lehetőség van arra is, hogy valamelyik tagtársunk részére személyesen juttassa el az adományozó, mégpedig úgy, hogy felkeresi személyesen, telefonon, vagy interneten irodánkat, és munkatársunk elmondja, hogy kinek van szüksége a felajánlott eszközre. Az átadás ünnepélyes keretek között, a nyilvánosság előtt történik.

Azzal riasztotta családját Lapo Elkann, a 39 éves FIAT-örökös, hogy elrabolták és fogva tartói 10 ezer dolláros váltságdíjat követelnek. A család kapcsolatba lépett a rendőrséggel, amely kiderítette, hogy az emberrablási történet nem igaz, a legnagyobb olasz gyáriparos-dinasztia sarja csak pénzhez akart jutni. Lapo Elkannt őrizetbe vették, majd elengedték, de vádat emeltek ellene, tettéért bíróság előtt kell felelnie. A botrány hírére, különösen annak financiális vonatkozásai miatt, kedden történelmi mélypontra süllyedt cége, az Italia Independent részvényeinek tőzsdei árfolyama. (hvg.hu nyomán)

Közeledik a karácsony, és az ünnepre készülve szívesen fogadunk tartós élelmiszercsomagokat, melyekkel nehéz sorsú látássérült emberek számára tesszük szebbé a szeretet ünnepét. Köszönettel és tisztelettel: Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete Elnöksége Elérhetőségek: 7100 Szekszárd, Hunyadi u. 4. Tel.: 74/512-355, vagy 74/512-356 Email: szdvakok@gmail.com Bankszámlaszám: 71900058-10004074 Kérjük válasszon bennünket! Adója 1%-ával támogassa 2017-ben is egyesületünket! Adószám: 18864858-1-17


12

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Pegaso Linea Italia Kft.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és VARRÓNŐKET keres Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu Kaktusz

Takács Zsuzsa

Fordulónapok

F

ordulatot várok a fordulónapokban. Most volt a gépkocsik felelősségbiztosítás-kötésének határideje, legalábbis azok számára, akik 2010 előtt választottak biztosítót. Ha változtatni szeretnének, akkor november 30-ig kellett jelezni a biztosító felé, hogy viszlát. Súlyos ezrekről, tízezrekről van szó, nem érdemes lecsúszni. Ha frissebb a kötés, akkor jobb, ha feljegyezzük a dátumot, mert a harminc nap akkor is ketyeg a felmondást illetően. Hogy szigorú és nehézkes a

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

rendszer, talán indokolható, különösen úgy, hogy még a tetemes baleseti adót is a biztosító hajtja be rajtunk a költségvetés számára. Amit nem értek: az önként vállalt casco esetében is hasonló az eljárás, szintén évente egyszer, hasonló metódussal szabadulhatunk meg egy nem kívánt szerződéses partnertől. Nem tudok még egy szolgáltatási területről, ahol hasonlóképpen megkötnék a fogyasztó kezét, és ilyen szinten diktálhatna a vállalkozó. Piaci verseny? Először értetlenkedtem a szakszerűnek mondott magyarázaton, remélve, hogy a bosszúságból elég ennyi. Tévedtem. Pár hónappal később rendszeresen fizetett vagyonbiztosításunkat próbáltam felmondani. Lassan mondták: „évente egyszer, felmondási idő, harminc nap.” Erre mondják, hogy értem, de fel nem foghatom.

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra:

MŰANYAG HEGESZTÉSI CSOPORT VEZETŐ A leendő munkatárs feladatai: – termelési műszakok irányítása, szervezése – napi termelési feladatok teljesülésének ellenőrzése (nem teljesülés esetén beavatkozások a folyamatba) – napi kapcsolattartás a műanyagüzem részlegvezetőjével – heti jelentések készítése a műanyagüzem részlegvezetőjének – munkahelyi rend és ellenőrzések betartatása – a gyártás során felmerülő problémák megoldásában való aktív részvétel – a dolgozók szakszerű betaníttatása és elhelyezése munkaposztokra – a biztonságos gyártás biztosítása

A leendő munkatárs elvárások: – minimum középfokú, lehetőleg műszaki végzettség – határozott fellépés – irányításban, szervezésben szerzett tapasztalat – folyamatos munkarend vállalása Előny: – vezetői tapasztalat Amit kínálunk: – versenyképes jövedelem – fejlődési lehetőség – felelősségteljes, önálló munka, összetett feladatok.

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: – a termékek összeszerelése a munkautasítás alapján – szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése – munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése – munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása

Elvárások: – 8 általános iskolai végzettség – folyamatos munkarend vállalása – erkölcsi bizonyítvány.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük, fényképes önéletrajzát, a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Tájékoztatást a 06/30 206 80 93-as telefonszámon kaphat.

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

varrónő A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

TM Krónika 2016/45  
TM Krónika 2016/45  
Advertisement