Page 1

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

nemzetközi gépkocsivezető A leendő munkatárs feladatai: – Nyugat-európai fuvarfeladatok elvégzésére – A szállítmány típusa: ülőbútor Elvárásaink: – C+E kategóriás jogosítvány – Érvényes GKI kártya – Digit kártya Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Plusz 45 euró-s napidíj – Akár nettó 480.000 Ft-os munkabér – Fix, bejelentett alapbér – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

XX. ÉVF. 42. SZÁM

Természetes és szinte önellátó lakóház

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Zöldségfarm 8.old.

a konyhában

Egy új foglalkozás: albérletfelügyelő Ha Pétisó Pétisótt választ, többet kap a pénzéért! 5.oldal

Hollywoodi szépségek Harc a halálba dolgoztatás ellen 8.old.

40 felett 3.oldal

Advent 2016. Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe: autóbuszos kirándulások idegenvezetővel

Szabász

11.26., 12.03., 12.10., 12.17.

BÉCS

Csokimúzeum vagy Schönbrunn Kastély látogatással

6990,-Ft

BÉCS KÉSŐN

ÉBREDŐKNEK!

(délelőtti indulással és késő esti hazaindulással)

6990,-Ft

A TAVALYI NAGY SIKER UTÁN ÚJRA:

GRAZ

12.03., 12.10., 12.17.

7990,-Ft ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

7.oldal

2016. NOVEMBER 11.

A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.


2

Aktuális

LAPSZEMLE Több, mint hetven embert mentett meg

sal szemben, de hallgattak” – mondta Dündar újságírók előtt, miután Párizs díszpolgárává avatták. “Most azt próbálják mondani, hogy aggódnak, de ezzel már egy kicsit elkéstek, mivel az ország jelenleg lángokban áll” – tette hozzá a július 15-ei törökországi puccskísérlet óta Németországban élő Dündar, aki ellen a Sabah című kormányközeli török lap szerint letartóztatási parancs van érvényben (kitekinto.hu) hazájában.

Ekkora szabadság Egy golyóálló 7-es BMW és az ő kurd sofőre az ISIS elleni háború új hőse. A Jalopnik a BasNews-ra hivatkozva ír Ako Aburrahman pesmerga harcos történetéről, aki ezzel a huszonéves, lökhárító nélküli, de golyóálló 7-essel állítólag több mint hetven embert mentett már meg az iraki Kirkukban az (totalcar.hu) ISIS mesterlövészeitől.

Óriási péniszgraffiti került fel egy brüszszeli ház falára. A helyiek többnyire örülnek neki, a szabadságot, a toleranciát és a jófejséget szimbolizálja szemükben, s van, aki nevet is adott neki és tüntetést szervez, nehogy eltüntes(magyarnarancs.hu) sék a hatóságok.

A McDonald’s beperelte Firenzét

„Próbáltuk rábírni az európai kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket és szólaljanak fel a törökországi elnyomás-

Majdnem 20 millió dollárra perli a McDonald’s Firenzét, amiért a város vezetése nem engedte meg a cégnek, hogy kajáldát nyissanak a történelmi belváros közepén, a Dóm téren. A kérelmük visszautasítása miatt az étteremlánc (444.hu) most kártérítést követel.

GÉPI FÖLDMUNKA

A világ legpocsékabb állását hirdette meg a Ryanair

Török újságíró: Európa elkésett a bírálattal

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD TEL.: 06 30/255-14-50, 06 20/808-9517 TÜZELŐANYAGOK TÜZ

INGYEN KISZÁLLÍTÁSSAL!* Szekszárdon és 15 km-es körzetében Szek

MINI KOTRÓGÉPPEL

Alap-, árok- és tükörásás

Kuglizott vegyes kemény fa 2.550 Ft/mázsa (25,5 Ft/kg) Hasított vegyes keményfa 2.800 Ft/mázsa (28,0 Ft/kg) Akácfa kuglizva 3.200 Ft/mázsa (32,0 Ft/kg) Igény szerint föld- és építési FEKETE ÉS BARNA SZÉN MÁR KAPHATÓ! *Az ingyenes kiszállítás 10 mázsától érvényes.

törmelék elszállítással!

Namal (20 kg-os), szürke homok, sóder, valamint készbeton és zúzott kő is kapható!

Az új munkatárs a projektek mellett a cég portfólióját és befektetéseit menedzselné és elemezné, kezelné az adóügyeket, de az általános rabszolgamunkákat is neki kellene elvégeznie. A hirdető többek között olyan képességeket és adottságokat követel meg, mint a vastag bőr, a végtelen türelem, illetve, hogy a jelölt alvás nélkül, a külvilággal való minden kapcsolatát elveszítve is képes legyen dolgozni – idézi az Airportal az állás betöltésének felté(travelo.hu) teleit.

Bortörvény-módosítás Hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a nem művelt szőlőültetvények ügyében az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás. Egyebek mellett az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, ha felszólítás és bírság ellenére sem gondoskodik a műveléséről – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. (agroinform.hu)

Ennyi lesz a nyugdíjemelés januárban A kormány – a jövő évi költségvetésbe foglaltakkal egyezően – 0,9 százalékban határozza meg a nyugdíjak 2017. január elsejétől történő emelését. (napi.hu)

A főzés tudománya

A főzés tudománya (eredeti címén: La Cuisine Professionelle) bár francia szerzők műve, az európai polgári konyha alapjairól szól. Molnár B. Tamás, a magyar nyelvű kiadás szerkesztője és a fordítói csapat csaknem tíz éven át dolgozott az alapmű magyarításán. Sok részt kiegészítettek, a hazai sajátosságokhoz igazítottak, így bekerült egy külön sertésfejezet és a kötet végén a receptgyűjtemény is kiegészült fiatal magyar szakácsok finomított klasszikus receptjeivel – a töltött káposztától a rácpontyon át, a somlói (444.hu) galuskáig.

Az akció időtartama: 2016. november 1-30 -ig. A képek illusztrációk.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Hollywoodi szépségek negyven felett A

hollywoodi dívák egyszerűen nem öregednek. Jennifer Lopez a múlt héten tette fel fürdőruhás szelfijét az Instagramra, ahol a rajongók világszerte megcsodálhatták az énekest. Ki gondolná, hogy 47 évesen így nézhet ki az ember, és a megállapítás egyaránt érvényes sok-sok kolléganőjére. A krone. at szerint Salma Hayek, Halle Berry az ötvenes nőknek nyújt fantasztikus példát, de a nyo-

mukba lépő negyvenes évei végét taposó Victoria Bekham vagy Gwynet Paltrow fotóit látva sem a nagymamák jutnak eszünkbe. Szerencsés gének vagy a különleges jólét, nagy vagyon? Minek köszönhető a hihetetlen fiatalság? Jennifer Lopez állítja soha nem feküdt kés alá, hasonlóan nyilatkoztak pályatársai. Eszerint a jóga, a vegetáriánus étrend, a kevés smink a titok nyitja. Higgyük el!

Magasházban termesztenek mini rebarbarát

B

aba Avtar Singh talán a világ legnagyobb turbánját viseli. A tradicionális szikh-harcos fején 650 méter hosszú anyagból készült a hagyományos fejfedő, látványosan aláhúzva a harcos méltóságát. Az indiai Amritsar városában Hargobond guru emlékére megrendezett „Fateh-Divas” ünnepségen készült a Spiegel-online fotója.

E

A szikh harcos óriásturbánja

gy brit cég a közelmúltban dobta piacra új, miniatűr rebarbara fajtáját, ami elég apró ahhoz, hogy akár egy városi lakás balkonján is megteremjen. Ezt hamarosan a koppenhágai lakosság is tesztelheti, ha megépül a Studio Lokal függőkertekkel díszített magasháza. (blog.syngenta.hu nyomán)

FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium OM azonosító: 036 410 7100 Szekszárd Palánk 19. Pf.: 61. • Tel.: +36 74 311-277 • Fax: +36 74 311-675 E-mail: csapoda@csapod-szeksz.sulinet.hu • www.daszk.hu

A 2017/2018. tanévben induló képzésekre várunk jelentkezőket: SZAKGIMNÁZIUM (érettségire felkészítő szakasz) – Mezőgazdasági ágazat (Mezőgazdasági technikus) – Mezőgazdasági ágazat (Állattenyésztő és állategészségügyi technikus) – Rendészet és Közszolgálat ágazat (Közszolgálati ügyintéző)

SZAKKÖZÉPISKOLA (3 éves szakképzési +2 éves érettségi vizsga) – Gazda – Húsipari termékgyártó – Pék – Tejipari szakmunkás

Információ: 74/311-277; www.daszk.hu hu

ÉRETTSÉGI UTÁNI KÉPZÉSEK

(nappali tagozat): – mezőgazdasági technikus – állattenyésztő és állategészségügyi technikus

FELNŐTTKÉPZÉSEK – Mezőgazdasági technikus (esti tagozat) – Állattenyésztő és állategészségügyi technikus (esti tagozat) – Aranykalászos gazda – Vincellér – Tejtermékgyártó – Borverseny bíra – „T” jogosítvány megszerzése – ADR (mezőgazdasági veszélyes anyag szállító)

ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTŐ KÉPZÉS szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők részére (2 éves)

Nyílt napok: 2016. november 12. és 2016. december 8.


4

Gazdaság

Óceáni hulladékból cipő Az óceánokban felgyűlt műanyaghulladékból készített sportcipőt az Adidas, a Parley for the Oceans (nagyjából: párbeszéd az óceánokért) nevű környezetvédő szervezettel közösen. A cég tavaly már bemutatta az újrahasznosított anyagból készülő cipőjük koncepcióját, de azóta le is gyártottak 7000 darabot, november közepétől bárki vehet belőlük. (index.hu nyomán)

A fizetésemelését jótékony célra ajánlja az izlandi elnök

I

zlandon nem sokkal a választások után megemelték a politikusok fizetését, azért, hogy azok pénzügyileg függetlenek maradhassanak. * A mintegy 20 százalékos emelés érintette az államfő, Guðni Jóhannesson fizetését is, aki viszont egyáltalán nem örült ennek. Mint újságíróknak elmondta, ő sosem kérte, hogy emeljék meg a fizetését, nincs is szüksége ilyesmire. Ezért az öszszeget jótékony célra fogja adni.

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI VEZETŐ munkakörbe. FELADATOK:  A cég minőségirányítási rendszerének (ISO9001) folyamatos fejlesztése, felügyelete, irányítása  A gyártott termékek megfelelő, a vevői elvárásokat kielégítő minőségének biztosítása  Auditok lebonyolítása  Reklamációkezelés, vevői- ill. beszállítói  Minőségügyi dokumentációk készítése  Minőségügyi statisztikák készítése, kiértékelése  Minőségügyi terület munkatársainak irányítása, motiválása

ELVÁRÁSOK:  Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat  Minőségirányítási szabványok és dokumentumok ismerete  Minőségbiztosítási technikák ismerete  Tárgyalóképes német / angol nyelvtudás (német előny)  Önálló, szisztematikus munkavégzés, csapatmunkára való képesség, terhelhetőség

AMIT KÍNÁLUNK:  Modern munkakörnyezet  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Folyamatosan fejlődő, dinamikus csapat

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út. 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu

Amikor arról kérdezték, hogy hova adja majd a pénzt, annyit mondott, hogy ő nem Teréz anya, hogy ilyesmivel hetvenkedjen. A politikusi fizetésemelések ellen hevesen kampányolt a választásokon sokáig esélyesnek tartott, de végül nem győzedelmeskedő Kalózpárt is, a rendszerellenes párt arra kéri a politikusokat, hogy utasítsák el az emelést, hogy ezzel állítsák helyre a közbizalmat az országban. (444.hu nyomán)

Műtrágyák vonzó tulajdonságai A

műtrágyák növények általi felvehetőségét, hasznosíthatóságát alapvetően befolyásoló tényező az egyes hatóanyagokat tartalmazó vegyületek oldhatósága. A Genezis NPK műtrágyák előnyei a granulálási eljárással készült termékekhez képest leginkább erről az oldalról hangsúlyozhatók ki. • A Genezis NPK műtrágyák foszfor hatóanyag forrása monoammónium-foszfát (MAP), kisebb mértékben di-ammónium-foszfát (DAP). A Genezis NPK műtrágyák foszfortartalma 95%-ban vízoldható, 100%ban semleges ammónium-citrátban oldható, ily módon a kijuttatott műtrágya foszfortartalmának jelentősen magasabb hányada az, amely a növény számára hasznosítható. • Az oldhatósági előny fennáll a Genezis NPK műtrágyák kéntartalmával kapcsolatban is. Ezen termékek nitrogén forrása legnagyobbrészt ammónium-szulfát (AS), amelynek bevitele a termékbe biztosítja a kén mezoelemet is a műtrágya termékben. Ez a kéntartalom teljes mértékben vízoldható, növény számára hasznosuló kéntartalom. • Nitrogén vonatkozásában pedig az említhető meg, hogy a kompaktálási technológiába a robbanásveszély elkerülésére nitrát vegyületek nem vihetők be, a nitrogénforma leginkább ammónium, ami ugyancsak vízoldható, viszont az ammónium-ion talajrészecskéken való megkötődése miatt kevesebb a kimosódás esélye, mint a nitrát esetén, ez lehetőséget biztosít a nagyobb mértékű hasznosulásra.

Egyéb előnyök még, hogy: a kompaktálási technológia rugalmassága a granulálási eljáráshoz képest. Ezenkívük a kompaktálás technológiai megvalósításának egyszerűbb mivolta lehetővé teszi a diverzifikáltabb termékskála előállítását, jelentősen több NPK összetételű műtrágya állítható elő, mint a granulálási eljárással, lehetővé téve egy növényspecifikusabb tápanyag-utánpótlás végrehajtását. A kompaktált NPK műtrágya a szerkezetéből adódóan a talajra való kiszórása után a vizet könnyebben felveszi, mint a granulált termék, a műtrágya oldódása gyorsabban lejátszódik, a növények számára a tápanyagok hamarabb felvehetővé válnak. Ugyancsak a vízoldhatóságot könnyíti meg a granulált termékekkel szemben a Genezis NPK termékek nem gömbszerű alakja. A Genezis NPK felhasználását segíti a szaktanácsadási szolgáltatás nyújtása. A Nitrogénművek Zrt. üzletkötő-szaktanácsadói az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete és Mezőgazdasági Kutatóintézete által kifejlesztett szaktanácsadási rendszer segítségével készítik el a műtrágyázási szaktanácsot. (Forrás: nitrogen.hu)


Agrรกrium

5


6

Gazdaság

Egy új foglalkozás: albérletfelügyelő A

szépen berendezett szobából semmi nem maradt, csak a koszos falak – vannak albérlők, akik nem csak a fizetéssel maradnak el, de az ingóságokat is ellopják kiadott lakásból. Albérletfelügyelők segíthetnek a problémás lakásbérlőkkel folytatott vitákban. Ne gyere, mert nem tudok fizetni – ezt az sms-t küldte albérlője Párdy Balázsnak, akinek ezután nagyon sok gondja akadt a férfival. A lakástulajdonos tavaly őszszel hirdette meg a lakását, amire nagyon sokan jelentkeztek, majd a beszélgetések után úgy tűnt, jól választott albérlőt. Először a férfi barátnőjével egyeztetett, aki rendkívül szimpatikusan viselkedett, és csak a harmadik alkalommal találkozott a párjával, amikor a szerződés aláírására került sor, és a pénz átvételére. Kezdetben minden rendben ment, de pár hónap múlva a férfi úgy döntött, ingyen használja a lakást, amit sms-ben közölt. A tulajdonos felhívta, de az albérlő kinyomta a telefont, előtte csak annyit mondott, hogy Párdy Balázs felejtse el a lakást. Hasonlóan problémás volt egy nyugdíjas asszony albérlője. Az idős hölgy tavaly adta ki a házát.

Adonyi telephelyünkre

LAKATOS, HEGESZTŐ szakmunkásokat, vállalkozásokat

és

GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTŐ GÉPÉSZMÉRNÖKÖT keresünk.

Elvárásaink: – Szakmai tapasztalat technlógiai gépgyártásban – Alkalmasság csapatmunkára – Minősített hegesztői képesítés (előny) A pályázók fényképes önéletrajzait, jelentkezését várjuk:

glashutter@glashutter.hu +36-30/9462-981

Albérlői az első évben fizettek, aztán már nem, a tulajdonos pedig nem tudott megszabadulni tőlük. Végül az asszony rátalált egy albérletfelügyeleti cégre, amely vállalta, hogy segít a bérlők kiköltöztetésében. A követeléskezelő vállalkozás jegyzőkönyvet készít minden helyszíneléskor, megnézik az ingatlan állapotát,

az óraállásokat, amit rögzítenek, majd így történik a birtokba visszaadás a tulajdonos részére – mondta a vállalkozás vezetője, Dajka Zoltán. Miután a nyugdíjas nő albérlői távoztak, a házban szinte csak kosz és szemét maradt, az ideiglenes lakók elvitték a bojlert, a csapokat, szétszedték a szekrényeket. Az eset nem egyedi, szinte már rendszeres, hogy a nem fizető bérlők, ki is pakolják a bérelt lakásokat, amikor elmennek, de előtte még őrületbe kergetik a tulajdonosokat – Balázsékat bérlőjük többször meg is fenyegette. Mint a lakástulajdonos mondta, feleségével az albérlő közölte, tudja hol laknak, a szerződésben úgy is benne van, és szétvágja a fejüket, a lakást pedig tényleg felejtsétek el, ahhoz nekik már semmi közük. (hirado.hu nyomán)

A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon Margitmajor felvételt hirdet

ÁPOLÓ-GONDOZÓ, MENTÁLHIGIÉNÉS MUNKATÁRS és TAKARÍTÓ munkakör betöltésére. Jelentkezni lehet önéletrajzzal a 06-30/424-0692 telefonszámon, schafferzs@pecs.egyhazmegye.hu e-mail címen 2016. december 1-ig. Igény esetén szolgálati lakást tudunk biztosítani. Feltétel: szakmai végzettség, ennek hiányában: tanulási hajlandóság.


Lakás – Otthon – Építkezés – Gazdaság

7

Természetes és szinte önellátó lakóház B

ioklimatikus és organikus ház Bretagne-ban. A Morbihani-öböl partján, AURAY vonzáskörzetében álló ház az organikus építészetből merít, hogy a passzív elemek összessége révén bonyolult technikai megoldások nélkül is kiváló energetikai teljesítményt nyújtson. A házat a telek északnyugati részére helyezték el, hogy a lehető legtöbb hely jusson a kertnek és a terasznak. Az északi, faszerkezetű garázs a félköríves tetőszerkezetével és cink burkolatával egyrészt a természeti elemek elleni védelmi funkcióját hangsúlyozza, másrészt a bejárati ajtót védi az előtetővel. A ház északi homlokzata kevés nyílással rendelkezik. Beton kőkockákból készült, amelyek bentről láthatók maradtak, a kinti szigetelésről pedig egy hozzáadott faszerkezet, 120 mm-es kőzetgyapot és egy külső burkolat gondoskodik. A külső és válaszfalak nemcsak alátámasztják a fafödémet, de a ház fűtéséről is gondoskodnak a magas hőtehetetlenségük révén, így télen és nyáron is hozzájárulnak a kellemes hőérzethez. A 145/45-ös faszerkezetű házfalak a 145 mm-es kőzetgyapot szigeteléssel együtt egy beton síkalapon állnak, amely alatt egy 200 mm-es polisztirol réteg és egy hozzáadott 50 mm-es szigetelőréteg található, megakadályozva a vonalszerű hőhidak létrejöttét. A két, 45°-os tetőrészből álló tetőszerkezet természetes palából készült, a cink borítású boltív pedig a padlásablakot és a tűzifaraktárat is védi.

A tető szigetelése 300 mm vastagságú kőzetgyapot. A függőleges és dőlt szerkezet párazáróval rendelkezik, amely biztosítja a légszigetelést – ezt 2 teszt is alátámasztotta. Mindezek a passzív elemek lehetővé tették, hogy a hőszivattyúra ne legyen

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

TERMELÉSVEZETŐ munkakörbe. FELADATOK:

szükség, helyette kiegészítő fűtés épült: egy 6 kW teljesítményű fatüzelésű kályha, valamint hőmegtartó radiátorok nagy teljesítményű folyadékkal, melyeknek teljesítménye 80 és 90 kWh/m2/év közé tehető, ami a THPE (nagyon magas energetikai teljesítmény) szabványnak felel meg. (lakbermagazin.hu nyomán)

 Termelési tervfeladatok és célkitűzések megvalósítása  Termelési tevékenységek hatékony szervezése, ellenőrzése, műszakvezetők, sorfelelősök irányítása  Munkafeltételek és működési feltételek biztosítása, szabályozása ill. optimalizálása  Gyártási költségek csökkentése, optimalizálása  Napi gyártási problémák és feladatok megoldása  Kapacitástervezés  Kapcsolattartás külföldi anyacéggel

ELVÁRÁSOK:  Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat  Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)  Önálló, szisztematikus munkavégzés, csapatmunkára való képesség , terhelhetőség  Jó kommunikációs képesség, hatékony problémamegoldás  Innovatív gondolkodás

AMIT KÍNÁLUNK:  Modern munkakörnyezet  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Folyamatosan fejlődő, dinamikus csapat

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út. 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu


8

Gazdaság A VITAFOAM

Harc a halálba dolgoztatás ellen

Magyarország Kft. munkatársat keres

KÖNYVELŐI KÉPESÍTÉSSEL RENDELKEZŐ MUNKATÁRSAT keres PAKSI munkavégzésre. Előny: HR-területen szerzett tapasztalat és B kategóriás jogosítvány Bérezés: megegyezés szerint. Jelentkezés: magyar nyelvű önéletrajzzal a tothm@vitahungary.hu e-mail címen.

A

japán hatóságok összehangolt razziába kezdtek az ország legnagyobb hirdetési ügynökségénél, a Dentsunál, mert a cégnél a gyanú szerint szinte szó szerint a halálba dolgoztatják a munkavállalókat – írja a BBC.

A japán kormány nemrég hirdetett harcot az országban elég bevett gyakorlatnak számító extrém hosszú munkaidő és túlórák ellen, mivel a dolog

nemcsak a dolgozók fizikai és lelki állapotát vágja taccsra, hanem általában véve árt az ország gazdasági teljesítményének, sőt egyes elemzések szerint részben

ezzel okolható a rendkívül alacsony (valamivel még a magyar szintnél is alacsonyabb) gyermekvállalási hajlandóság a szigetországban. A világ ötödik legnagyobb reklámügynökségének számító Dentsunál azután indult külön vizsgálat, hogy a cég egy 24 éves dolgozójának öngyilkosságát a munkaügyi minisztérium halálba dolgoztatásnak ítélte (erre Japánban külön kifejezés is van). Az illető a halála előtti hónapban 105 órát túlórázott, miközben súlyos depresszióval küzdött. A napokban a cég tokiói központjában és három további regionális központjában tartottak házkutatást az ügyben. A Dentsu azt közölte, hogy nagyon komolyan veszik a munkaügyi szabályokat, és próbálják elejét venni a halálba dolgoztatásnak a cégnél. (index.hu nyomán, fotó: japantimes.co.jp)

Száz éves a villanyrendőr Pontosan egy évszázada, 1914. augusztus 5-én helyezték üzembe Cleveland városában azt a villanyfénnyel működő forgalomirányító berendezést, amelyet az első ilyen szerkezetnek tekintenek. (automotor.hu nyomán)

Zöldségfarm a konyhában

C

supán egy akvárium helyét foglalja el az úgynevezett nanofarm, ami zárt rendszerű inkubátorként friss zöldségeket nevel a konyhában. Az amerikai startup vállalkozás azt reméli, az egymásra is rakható termesztő dobozok révén kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

A Replantable vállalkozás abból indult ki, hogy sokan próbálnak az ablakban, erkélyen zöldségeket termeszteni a konyha számára, de aztán mindig az a vége, hogy kimerül a talaj, vagy nem gondozzák kellőképpen a növényeket, aztán egy szezon után vége az egésznek. Az ilyen lelkes lakáskertészeknek kíván segíteni a vállalkozás a 45×60 centiméteres dobozaival, amelyekben LED világítás helyettesíti a napfényt. A zöldségek – saláta, rukkola, cékla – tápanyaggal ellátott nedves szövetpárnában ülnek, és a leírás szerint csak időről időre némi vizet kérnek, semmi mást. A doboz indításakor, az

első locsolást követően pedig csak be kell kapcsolni egy időzítőt, ami jelzi, mikor lehet betakarítani a termést. Ebből is látható, ez anynyira egyszerű szerkezet, mint a bot, és olyanoknak találhatták ki, akik még egy akváriummal sem képesek megbirkózni, hiszen az üvegajtón át jól látszik, melyik növény mennyire fejlett. Mindenesetre a doboz ára 350 dollár, amihez az egyenként 1625 palántát tartalmazó öttagú párnakészlet 25 dollárba kerül. Lehet, hogy nagy üzlet lesz a nanofarm forgalmazása, de az is elképzelhető, hogy sok nagyvárosi lakossal kedvelteti meg a növénytermesztést. (blog.syngenta.hu nyomán)


9

Aktuális – Programajánló

Gyermekként férjhez adták, kegyetlen évek után lett dúsgazdag vállalkozó

G

yermekmenyasszonyként elhurcolták, kegyetlenül bántak vele. Ő mégis talpra állt és olyan életet választott, amelyben másokat segít, nem mellesleg most egy multimilliomos cég vezérigazgatója. * Kalpana Saroj bátor nő, és amit véghez vitt, az nemcsak Indiában páratlan, hanem szinte az egész világon. Története gyönyörű példája annak, hogy mire képes egy megtört kislány, aki megtanul hinni önmagában és az életében. Felemelkedése megmutatja, hogy mennyi erő és bátorság lakozik azokban a nőkben, akik túl mernek lépni az árnyékukon. Az indiai Kalpana Saroj egy nyomornegyedben nőtt fel. A borzasztó körülmények közül 12 évesen került el, ám nem lett jobb sora. A kislányt ugyanis házasságba kényszerítették. Férjéhez és annak családjához kellett költöznie Mumbaiba. Ott folyamatosan megalázták és bántalmazták őt. Végül az apja mentette ki: Kalpana elhagyta a férjét és visszatért szülőfalujába. Mivel nem tudta feldolgozni, ami vele történt, öngyilkosságot akart elkövetni. A falu lakói kiközösítették a lányt, akinek nem maradt más

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com

November 19-én: faültetés. A bátaszéki Keresztély Gyula Városi Könyvtár az idei évben is megrendezi a faültetést. Várjuk mindazon bátaszéki családokat, akiknél gyermek született, vagy a tavalyi faültetésről lemaradtak. Jelentkezni: személyesen, a Keresztély Gyula Városi Könyvtárban, telefonon: 74/591-060, e-mailben: keresztely.gyula@gmail.com

November 19-én 14.00-17.00 óráig a tolnai Városi Könyvtárban (MAGház). Adventi készülődés: koszorúk, karácsonyi díszek, karácsonyi gyertyák készítése a Kis Kézműves Tanoda vezetésével. Csak az anyagköltséget kell fizetni. November 13-án, vasárnap 17.00 órakor a Tolnai Kulturális Központban: Humorzsák. A Balassagyarmati Színjátszó Kör előadása a magyar nyelv napja alkalmából. Vidám jelenetek Karithy Frigyes, Heltai Jenő, rejtő Jenő és Nóti Károly műveiből. Jegyár elővételben: 800 Ft, a helyszínen: 1200 Ft

választása, el kellett mennie. 16 évesen visszatért Mumbaiba, a nagybátyjával lakott. Egy ruhagyárban kapott munkát, a fizetésével a családját támogatta. Itt kezdődött karrierje. Akár napi 16 órát is dolgozott. A rendíthetetlen munkabírása meghozta gyümölcsét, rövidesen hitelből szabászüzletet nyitott, majd bútoráruháza lett.

tatnak. A filmgyártásba is belefogott, ingatlanüzletet is létrehozott. Ő lett a Kamani Tubes Mumbai vezérigazgatója, amelyet maga virágoztatott fel. A kemény lelkű, tiszta szívű nő minden útjába kerülő akadállyal szembeszállt. Kitört a legszegényebbek közül, hitével, vel, kitartásával és akaratával India ndiaa egyik leggazdagabb és befolyályááá-

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, Bonyhád http://muvhazbonyhad.ewk.hu November 14-én (hétfőn) 10.30 órakor: az éves „Csimota„ bérlet (óvodásoknak és kisiskolásoknak). Grimm: Holle anyó – zenés mesejáték a Szép Ernő Színház előadásában. Belépő: 900 Ft (kísérő nevelőknek ingyenes). Csoportok jelentkezését várjuk a 06 70/656-66-04-es számon.

Mivel nem felejtette el, hogy honnan jött, és tudta, hogy segítenie kell a szegényeken, minden vállalkozását annak szentelte, hogy a legnehezebb körülmények között élőkért tegyen. Felkarolt olyan cégeket, amelyek szegényeket dolgoz-

sos emberévé vált. A meggyögyyötört kislány, akit 12 évesen férjférrjhez adtak, olyan felnőtt lett, aaki ki mindent megtesz az elesettekért, kérrt, a diszkrimináció ellen harcol,l, és és elutasítja az Indiában működő öd dő kasztrendszert. Inspiráló törtértténete példaértékű. (nlcafe.hu nyomán) máán) n

November 16-án (szerdán) 13.00 órakor: az éves „Grund„ bérlet (általános és középiskolásoknak) Moliére: A fösvény – 2 felvonásos komédia a Szép Ernő Színház előadásában. Belépő: 1.500 Ft (kísérő nevelőknek ingyenes). Csoportok jelentkezését várjuk a 0670/656-66-04-es számon. November 19-én (szombat) 19 órakor: A cirkuszhercegnő – operett a Budapesti Bulvárszínház (Fogi Színház) előadása. Jegyár: 3.200 Ft

November 25-én, 17.30 órakor: Géczy Gábor (fizikus, tanár, MAGfalva megálmodója) előadása „Mű világot építünk, hibás tudással" címmel. Belépődíj: 500 Ft. November 20-án, 16 órakor: a 25 éves Bonyhádi Székely Kör jubileumi műsora. November 25-27. Galamb- és kisállat kiállítás. Nyitva tartás: pénteken 10-16 óráig, szombaton 9-16 óráig és vasárnap 9-12 óráig.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Nagyszékelyben felújított 118 m2-es 3 szobás verandás családi ház eladó 5067 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315350. +36 70 454 2351.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Nagyon szép őszi és alkalmi áruval várom Önöket!

Őcsényben a Dózsa utcában 70 m2-es 2 szobás ház szőlőskerttel 2000 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H311740. +36 70 454 2356. Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

m2-es

Tolnán 105 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356.

Ingatlan Tolnai Duna-parton eladó egy 110 m2-es családi ház. Elcserélném társasházi lakásra (garzon is lehet). Minden megoldás érdekel. Tel.: 06-30/8530-989. Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érd.: 06 30/3132-785. Szekszárdon, kétlakásos társasház építésére is alkalmas, belterületi, közművesített, panorámás építési telek eladó. Tel.: 06-20/362-4614. Szekszárd belvárosában 2004-ben épült 76 m2-es 1+2 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. Irányár: 20,5 M Ft. H319705. +36 70 454 2350. Szekszárdon a belvároshoz közel 147 m2-es 5+2 szobás kétgenerációs felújítandó ház eladó. Irányár: 14,9 M Ft. H321219. +36 70 454 2351. Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,49 M Ft. H315173. +36 70 454 2358. Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,49 M Ft. H272937. +36 70 454 2351. Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 454 2356. Bonyhád-Majoson eladó egy 102 m2-es 4 szobás tégla családi ház. Irányár: 8,5 M Ft. H293771. +36 70 454 2351. Bonyhádon luxuskivitelű 5+1 szobás 250 m2-es családi ház úszómedencével eladó. Irányár: 44 M Ft. H298474. +36 70 454 2351. Bonyhádon 158 m2-es konvektoros lakás és üzlet egyben vagy külön-külön eladó. I.ár: 20,9 M Ft. H319771. +36 70 454 2351.

Tolnán újépítésű 130 m2-es 4+1 szobás

 Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállal-  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1 kozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. H310053. Irányár: 9,95 M Ft +36 70 454 2356. Irányár: 9,5 M Ft

tégla családi ház 1787 m2-es telken eladó. Irányár: 45 M Ft. H300353. +36 70 454 2351.

 Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2 szo-  Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás 25 bás vegyes falazatú családi ház eladó. H285150. m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterülettel. +36 70 454 2351. Irányár: 7,95 M Ft H311606. +36 70 454 2351. Irányár: 2,8 M Ft

Tolnán újépítésű lakóparkban eladó 1+3 szobás lakások. Igény esetén garázs is vásárolható. Irányár: 23,9 M Ft. U0028417. +36 70 454 2351. Tolnán csendes utcában 141 m2-es 4+1 szobás családi ház üzlettel eladó 401 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H318121. +36 70 454 2351. Tolnán jó állapotú 75 m2-es 2 szobás családi ház 500 m2-es telken eladó. I.ár: 9,9 M Ft. H318954. +36 70 454 2356. Tolnán 100 m2-es 3 szobás konvektoros fűtésű központ közeli családi ház eladó 762 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H319736. +36 70 454 2356. Várdombon felújított 99 m2-es 1+2 szobás családi ház eladó 1045 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315340. +36 70 454 2351.

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

 Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon az M9-es autóút közelében 4778 végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. m2-es birtok eladó szőlővel és szántóval. H286784. +36 70 454 2351. Irányár: 5,9 M Ft M0000846. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft  Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfa-  Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egy 37 lazatú családi ház 150 m2-es telken eladó. m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. H311595. H295000. +36 70 454 2351. Irányár: 7,5 M Ft +36 70 454 2356. Irányár: 8,5 M Ft  Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es 3  Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1 szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 70 szobás panorámás családi ház eladó. H312323. 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft +36 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft  Szekszárdon központ közeli 100 m2-es 2+2  Szekszárdon a Csap utcában 65 m2-es 2+1 szobás sorház eladó. H304877. +36 70 454 2356. szobás tégla ház eladó 708 m2-es telken. H313222. Irányár: 16,9 M Ft Irányár: 22,5 M Ft +36 70 454 2351.  Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky utcában 84  Szekszárdon központ közeli 51 m2-es 1+1 m2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. szobás 9. emeleti felújított lakás eladó. H313620. H305135. +36 70 454 2351. Irányár: 14,95 M Ft +36 70 454 2350. Irányár: 8,39 M Ft  Szekszárd központjában liftes házban 62  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es lakható m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. tanya szőlővel 703 m2-es területen eladó. +36 70 454 2350. Irányár: 8,9 M Ft H314088. +36 70 454 2356. Irányár: 3,5 M Ft  Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208  Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. H308153. +36 70 454 2351. Irányár: 44,99 M Ft H315452. +36 70 454 2351. Irányár: 7,49 M Ft  Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152  Szekszárdon a Zöldkertben eladó egy 61 m2-es 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. m2-es 2+1 szobás erkélyes fsz.-i felújítandó lakás. H309825. +36 70 454 2351. Irányár: 29,99 M Ft H315460. +36 70 454 2351. Irányár: 8,45 M Ft

www.szekszardagora.hu

Programajánló: November 15-én, 18.00 órakor a Színházteremben: Nyitott Akadémia – Vekerdy Tamás előadása. Téma: Belső szabadság – Elég jó szülő, elég jó gyerek. Jegyár: 2300 Ft November 16-án 19.00 órakor a Színházteremben: Arzén és levendula – Orfeum bérlet II. előadás. Bűnügyi bohózat a József Attila Színház, Budapest előadásában. Jegyárak: 3300.-, 3400.-, 3500 Ft. November 17-én, 15.00 órakor: ingyenes filmvetítés a moziban. A Hiúz órája – Színes, dán-svéd krimi-dráma. November 19-én, 11.30-14.00 óráig a Színházteremben: Szekszárdi Néptáncfesztivál. A fesztivál a magyar amatőr néptánc mozgalom rangos versenye, melyre a mozgalom első és második vonalába tartozó együtteseket várjuk, határon túlról is!

Szolgáltatás Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu Villanyszerelés Tolna megye teljes területén. Lakóházak teljes felújítása, hálózatjavítás. Telefon: 06-30/700-6080.

Decsen eladó egy 91 m2-es 2+1 szobás egyszintes részben felújított családi ház. Irányár: 8,6 M Ft. H143163. +36 70 454 2350. Az akció 2016. november 1-30-ig tart.

Harcon eladó egy 107 m2-es 4+1 szobás tégla családi ház 1371 m2-es telken. I.ár: 11,8 M Ft. H313355. +36 70 454 2351.

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992 Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

November 14. péntek

-4; 1 °C

4; 9 °C

November 15. szombat

-1; 4 °C

3; 8 °C

November 16. vasárnap

-4; 1 °C

3; 8 °C

November 17. hétfő

-3; 2 °C

4; 9 °C

November 18. kedd

-4; 0 °C

2; 7 °C


11

Aktuális – Programajánló Hétköznapok 1956-ban

www.tmkronika.hu

20. Levéltári Nap

„Hétköznapok 1956-ban” címmel november 11-én, pénteken, 10 órától rendezik meg a 20. Levéltári Naphoz kapcsolódó konferenciát Szekszárdon, a PTE Illyés Gyula Kar „A” épületében. A megjelenteket Dr. Várady Zoltán, a Tolna megyei levéltár igazgatója és Dr. Habil Horváth Béla, a TE KPVK dékánja köszönti, a konferenciát Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese nyitja meg. Ezt követően hangzanak el a következő előadások. Levezető elnök: Dr. Várady Zoltán főlevéltáros, kandidátus, c. egyetemi tanár, levéltár-igazgató, MNL Tolna Megyei Levéltára. „Ígéretekből nem lesz demokrácia” Fejér megye politikai, gazdasági, társadalmi viszonyai a Rákosi korszakban címmel,

előadó: Dr. Czetz Balázs főlevéltáros, igazgató MNL Fejér Megyei Levéltára. Somogy megye forradalmi eseményei címmel, előadó: Dr. Szántó László nyugalmazott igazgató-helyettes. A „Mecseki láthatatlanok” címmel, előadó: Rozs András nyugalmazott főlevéltáros. Panaszok és sérelmek Tolna megyében, az 1950-es évek első felében címmel, előadó: Ruzsa Éva főlevéltáros, megbízott igazgató-helyettes, MNL Tolna Megyei Levéltára. ’56-os események a Tolna megyei vidéken címmel, előadó: Aradi Gábor levéltáros, MNL Tolna Megyei Levéltára. Megtorlás Tolna megyében címmel, előadó: Dr. Dobos Gyula nyugalmazott levéltár-igazgató.

Hetvenéves a forint A forint története címmel november 25-én 10 órakor nyílik kiállítás Szekszárdon, z MNL Tolna Megyei Levéltárában. A kiállítás a forint bevezetésének 70. évfordulója alkalmából készült, a kiállítást megnyitja dr. Horváth Kálmán, Tolna Megye Kormánymegbízottja. Ezt követően 10.30 órától tartják meg a 45. Helytörténeti pályázat eredményhirdetését. A pályázatra beérkezett tanulmányokat dr. Várady Zoltán c. egyetemi tanár, levéltár-igazgató értékeli, majd díjakat vehetnek át a legjobbak.

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

CNC gépkezelő és operátor

Csúcs- és palástköszörűs

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.


12

Autó – motor

Itt az ősz, változnak az útviszonyok! A

z autósiskolákban is csak elméletben tanítják, pedig az elmúlt napok időjárást nézve időszerűnek tűnik, hogy a magyar autósok is rutinból tudják, hogyan kell zuhogó esőben vezetni. A fékút a száraz úthoz

képest a kétszeresére nő, a látási viszonyok csökkennek, ezért mit sem érnek a tökéletes reflexek és a kiváló vezetési érzék, ha az autó nincs felkészítve és a vezetőnek fogalma sincs, hogyan élhetné túl az ítéletidőt baleset nélkül.

Rendszeresen ellenőrizzük az öszszes abroncs légnyomását. A pontos értékeket minden autóban nagyjából ugyanott találjuk. Ha már elszórtuk a kezelési útmutatót, kereshetjük a vezetoldali ajtó keretére ragasztott matricán, a kesztyűtartó fedelének belső felületén, esetleg az üzemanyagtöltő nyílás fedelének környékén. Ha a gumik profilmélysége megfelelő, tehát például a nyári gumik nem koptak az előírt 1,6 milliméter alá (vagy, ahogy egyre több szakember ajánlja 3 milliméter alá), már azzal is rengeteget javítunk az esélyeinken, ha nem félig leeresztett gumikkal közlekedünk, mert vízelvezető bordák csak így képesek kiszorítani maguk alól a vizet. Elvileg havonta egyszer érdemes odafordulni a benzinkúti kompresszorhoz, ezzel sokat tehetünk a túlélési esélyeinkért. Ha a gumik rendben vannak, a rendőrök által előszeretettel emlegetett relatív gyorshajtás lehet a következő ellenségünk, ugyanis ez okozza a legtöbb közlekedési balesetet. Tehát: lassítsunk. A városokban megengedett 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok lehet, mert a rossz látási viszonyok és a töredékére csökkent tapadás miatt a normáli fékút többszörösére számíthatunk és ráadásul hosszabb reakcióidőre készülhetünk, valamint erre számíthatunk a többi autóstól is. Tegnap, Budapesten több autós azért ütközött, mert nem vette észre a táblákat és a többi autót a vízfüggöny miatt. Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópályaszakaszokon is százra kell lassítani, ha nedves az út. Ilyenkor ez a kötelező sebességhatár, tehát be is mérhetnek, ha gyorsabban megyünk.

nal újra tapadni kezdenek a gumik, és megmenekülünk. Ha kanyarodik az út, lehetőleg még a manőver előtt lassítsunk. Akár fékezhetünk is, de vissza is kapcsolhatunk ötödikből negyedik fokozatba és használhatjuk a motorféket. A legtöbb mai autón van blokkolásgátló rendszer, amely nem engedi, hogy a tapadásukat vesztett kerekek állóra fékeződjenek menet közben, hanem

Ha nem megyünk a kelleténél gyorsabban, kevesebb az esélyünk, hogy az utat borító vízfilm miatt hirtelen megszűnik a kapcsolat a gumik és az aszfalt közt, vagyis kialakul az autósok réma, az aquaplaning (vízenfutás). Erre nagyon nehéz felkészülni, mert ilyenkor egyetlen apró kormánymozdulat is elég lehet, hogy leessünk az útról, vagy nekivágódjunk a mellettünk haladónak.

kezzünk, majd fokozatosan engedjük fel a pedált. Így is elkerülhetjük, hogy blokkoló kerekkel csússzunk az árokba, vagy előttünk lévőbe. Ha az út kanyarodik, netán mi szeretnénk kikerülni valamit, esetleg bekanyarodni valahová, ezt soha ne a fékezéssel egyszerre tegyük, mert így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy megcsúszik az autó fara és elveszítjük az irányítást. Ha manőver közben mégis megcsúszunk, a megcsúszás nagyságának megfelelően kormányozzunk a csúszás irányába, így csökkentjük az autót érő erőhatásokat és visszanyerhetjük a tapadást.

A legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el, és ugyanúgy törik össze az autójukat az esős úton...

Az aquaplaning jele, hogy még a szervózott kormány is sokkal könynyebben tekerhetővé válik. Ha ezt érezzük például egy mély tócsában, semmiképpen se lépjünk a fékre, és ne tekerjük el a kormányt, mert amikor ismét talajt érnek a gumik, hirtelen, váratlanul válthat irányt az autó. Inkább óvatosan vegyünk viszsza a gázból. Kis szerencsével azon-

csökkenti a féknyomást és a másodperc tört része alatt újra és újra megfékezgetik a kerekeket. Ha ABS-es autónk van, egyenletesen nyomjuk a pedált, de ne kényszerítsük vészfékezésre a mögöttünk haladót, mert lehet, hogy az ő autójában nincs. Ha régi autóval megyünk és valóban nagy víz van az úton, először intenzívebben fé-

Talán az elején kellett volna írni, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező és amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset. Adjuk meg magunknak az esélyt ennek a néhány alapvető tanácsnak a betartásával, ha pedig valóban úgy esik, mintha dézsából öntenék, egyszerűen állunk félre egy biztonságos helyen, hagyjuk rajta a helyzetjelzőt, illetve kapcsoljuk be az elakadásjelzőt. (totalcar.hu nyomán)


Egészség – Életmód

I

tt az Egóban nemcsak a pszichológiáért, de az állatokért is odavagyunk, így minden olyan módszerrel szívesen foglalkozunk, ami kombinálja ezeket. Lovasterápiáról már korábban is írtunk, most pedig Bánszky Noémit kérdeztük a kutyás terápia mibenlétéről. A pszichopedagógus öt éve foglalkozik kutyás tréningekkel, terápiákkal, 2013 óta pedig terapeuta képzéseket is tart pszichológusok és gyógypedagógusok számára. Hogy ki segíti a munkában? Hát Shaco, a falánk labrador, Oszkár az őrült uszkár és Artúr a bújós spániel.

Mit takar pontosan a kutyás terápia? Az állatasszisztált foglalkozásoknak három típusa van: állatasszisztált terápia, oktatás és aktivitás. Az oktatás során az állat részt vesz a tanórákon, motiválja, támogatja a gyerekeket, ezen kívül lehetnek feladatok, amiket a kutyával együtt kell megoldani (Például kérjen 3 db ugatást, nevezze meg a kutya testrészeit angolul, miközben simogatja stb.). Az aktivitás az állat jelenlétének spontán pozitív hatásaira épít. Célja az általános közérzet javítása. Nem szükséges, hogy szakképzett terapeuta vezesse a csoportot és nincsenek konkrét, megfogalmazott, csoportra szabott fejlesztési célok sem. A terápiához mindenképpen szükséges megfelelő végzettséggel rendelkező terapeuta. A kliensekre szabott konkrét fejlesztési célokat kell megfogalmazni, melyek diagnózisra épülnek, az eredményeket pedig követjük, mérjük. Hogyan működik a kutyás terápia, hogyan kell elképzelni a gyakorlatban? Kutyás terápiát sokan, sokféleképpen csinálnak, én három területen alkalmazom, mindhárom területen saját módszertant használok. Az első a

Ilyen, amikor egy kutya gyógyít

bölcsődei prevenciós program, ami 2-3 éves gyermekek számára lett kifejlesztve. Ennek egyik célja a tanulási nehézségek prevenciója, vagy legalábbis a problémák súlyosságának csökkentése. A másik cél a pszichés állapot javítása és az empátia kialakítása. Ez a módszer hasonlít leginkább a klasszikus kutyás terápiára, az viszont lényeges különbség, hogy a csoportban résztvevő gyermekek átlagos fejlődésmenetűek, tehát nincs semmilyen diagnosztizált problémájuk. A foglalkozás három alappillére az érzelmi nevelés, a támogató pedagógiai attitűd és a mozgásfejlesztés. A gyerekek játékos feladatokban vesznek részt a kutyával, akit az úgynevezett felvezető irányít. A terapeuta feladata a program vezetésén túl, hogy az érzelmi nevelést megvalósítsa és támogassa a gyerekeket a feladatok lehető legönállóbb végrehajtásában, de azt is megtanítja, hogy szükség esetén kérhető segítség. Emellett folyamatosan visszatükrözi a gyerekeknek az aktuális érzelmeiket és abban is segít nekik, hogy ezeket tudják kezelni. Nemcsak a gyerekek érzéseit, hanem a kutyáét is tolmácsolja a csoport felé, segítve ezzel az empátia kialakulását. Ehhez kapcsolódik a gondoskodás is, mely szintén fontos része a foglalkozásnak. A kezdő vagy befejező rituálé része a kutya

etetése, itatása vagy megfésülése. Szintén fontos elem, hogy minden feladat után megtapsolja magát a csoport, a kutyának pedig megköszönjük az együttműködést simogatással, és lehetőleg szavakkal is. A másikodik a beilleszkedési és magatartásprobélmával küzdő 4-16 éves gyermekek egyéni terápiája. Ezek a terápiás alkalmak minden esetben integratívak, tehát a kutyás módszertan mellett más elemek is megjelennek, mint például a játékterápia, meseterápia, művészetpedagógiai terápia elemei. Itt már nagyon fontos, hogy a gyermekek önállóan dolgoznak a kutyával, nincs külön felvezető. A 4-6 éves gyerekek esetében szükség szerint segít a terapeuta a feladat végrehajtásban, illetve nagyon rutinos és segítőkész kutyákkal dolgozunk. Az érzelmi nevelés, a gondoskodás és a támogató pedagógiai attitűd itt is nagyon hangsúlyos. A gyerekek látványos trükköket hajtanak végre a kutyákkal, akadálypályán vezetik át őket, de lehet fogócskázni vagy éppen bújócskázni is a kutyával. 6 éves kor fölött, ha már rutinos a gyermek, megpróbálhat új trükköket megtanítani a kutyának, de volt példa már arra is, hogy kutyaiskolás foglalkozáson vehettek részt együtt. A lényeg, hogy minél többet tudjon önállóan dolgozni az állattal, a terapeuta pedig szinte csak kíséri a folyamatot, illetve a megjelenő érzelmeket próbálja tolmácsolni. Könnyű feladata van, mert ha tényleg hagyjuk a gyereket és a kutyát együtt dolgozni, akkor minden alapérzelem fel fog bukkanni előbb-utóbb. Gyakori jelenség, hogy ha a kutya nem érti meg elég gyorsan, milyen új

13 trükköt kéne megtanulnia, a gyermek dühös lesz, vagy éppen szomorú. Ezek a helyzetek kiváló lehetőséget biztosítanak a terapeutának, akár kutyával, akár más módszerekkel szeretné ezt feldolgoztatni. Gyakoriak és népszerűek az egyéni színdarabok is, melyeket a gyermek rendez és ad elő a kutyával, természetesen a terapeuta segítségével. Az egyik kedvenc mesejelenet, amikor a királyfi legyőzi a sárkányt. Ezt bábokkal is el lehet játszani, de véleményem szerint össze sem lehet hasonlítani azzal az érzéssel, mint amikor az egyik kutya öltözik be sárkánynak, és kötélhúzó párviadalban kell őt legyőzni. A gyerek itt ténylegesen küzd, ténylegesen leizzad és elfárad, éppen ezért a győzelem is sokkal hitelesebb, sokkal jobban átélt, mintha csak bábokkal akarnánk ugyanezt eljátszani. Indokolt esetben a terápia során kijelölünk a gyereknek egy dühöngő sarkot és egy kuckót is. A dühöngőbe a kutya nem megy vele, de szinte bármilyen választott módon kitombolhatja magát, a kuckóban pedig el tud bújni a kutyával együtt, ha egy kis szeretetre, töltődésre és pihenésre vágyna. A harmadik águnk a kutyás önismereti, illetve a céges tréningek. Ez a módszertant felnőttek számára dolgoztuk ki. Meglehetősen konfrontatív, de talán épp emiatt is van, hogy más tréningmódszerekhez képest gyorsabb és tartósabb változást tudunk elérni a készségszintű elakadásokban. A tréning alapja, hogy a kutyákat egyfajta tükörként használjuk. A feladatok mindegyike a kliens(ek) és a kutya interakciójára épít, amit a feladatok után elemzünk, megbeszélünk. Klasszikus feladat például, amikor a kliensnek 5 percen keresztül kell feladatokat végrehajtania a kutyával, mindezt jutalomfalat vagy játék használata nélkül. Jól megfigyelhető, hogyan tud ilyen helyzetben működni, milyen megoldási módokat használ, és természetesen az is látszani fog, hogy ezek mennyire működnek a konkrét helyzet esetében. Mindig izgalmas kérdés, hogy mi a kliens reakciója, ha nem működik, amit kitalált: tud váltani, vagy inkább magába zuhan? Milyen érzések, gondolatok játszódnak le benne mindeközben? Az interakciók elemzése, bár kitér a kommunikációra, de annál jóval tovább mutat. A kliens működését próbáljuk megérteni, belső motivációit, projekcióit, gondolatait. Mindegyik feladatot úgy találtuk ki, hogy garantáltan ki kelljen lépnie a kliensnek a komfortzónájából, akkor is, ha egyébként tapasztalt kutyás. A tréningek emellett jó hangulatban telnek, csapatban és egyénileg is kipróbálhatják magukat a résztvevők. Az akadálypályától az élelemmegtagadásig számos feladat szolgálja önmaguk mélyebb megértését. A tréningnek a megértésen kívül a készségszintű elakadások oldása is a célja. Ha például valaki képtelen megvédeni a határait, kiállni önmagáért, annak hasznos gyakorlási lehetőség az élelemmegtagadás. Ilyenkor a kliens kap tíz darab tápot, amit egyesével kell a 3 szabadon lévő kutya közelében ledobnia. A kliens a feladat alatt nem beszélhet (de hangot adhat ki), nem érintheti meg a kutyákat, és nem használhat kézjeleket sem (pl. nem mutathatja a kutyának, hogy üljön le). Pusztán a testbeszédével és a kisugárzásával kell elérnie, hogy a tápok érintetlenül maradjanak a földön. Bármilyen hihetetlen is, a feladat megoldható! (divany.hu nyomán Fotó: allergicliving.com)


14

Egészség – Életmód

Betegséget is jelezhet, ha folyton izzad A

test a túlmelegedés ellen izzadással védekezik. Ez szükségszerű, hiszen a túlhevülés ájuláshoz, sőt, halálhoz is vezethet – de ettől még utálunk izzadni. A problémát ezzel nem csak a ruhán terjengő foltok megjelenése jelenti, hanem a kellemetlen szag, ami viszont nem minden típusú izzadásnál jelentkezik. A testben ugyanis kétféle izzadságmirigy található: az egyik az ekrin mirigy, mely testszerte mindenhol megtalálható, de legnagyobb számban a tenyéren és a talpon. A verejtékezés pedig idegrendszeri és érzelmi hatásra jellemző (ezért nyirkos az ember tenyere egy fontos meeting, vagy éppen vizsga előtt). Az izzadságtermelő mirigyek másik fajtái az apokrin mirigyek. Ezek hormonális hatásra folyamatosan termelik a nedvességet, és nagy számban találhatóak a nemi szervek, az emlőudvar, valamint a hónalj környékén. A váladékuk lúgos kémhatású, ami még nem jelentene alapvetően gondot, ugyanis mind az ekrin, mind az apokrin mirigyek váladéka eredendően szagtalan, ám utóbbi kémhatása miatt, ha sokáig a bőrön marad, akkor ott baktériumok szaporodnak el, melyek az ott maradt anyagok lebontása közben olyan vegyületeket is előállítanak, melyek felelősek a jellegzetes izzadságszagért.

Amikor az ok állapot, nem betegség A fokozott izzadás, vagyis a hyperhidrózis nem minden esetben utal valamilyen betegségre. Az is előfordul, hogy a háttérben egy olyan állapot van, amin az ember vagy tud változtatni, vagy csak meg kell várnia, amíg elmúlik. Az egyik ilyen a túlsúly. Nyáron az ember mindenképpen izzad, hiszen ez a test természetes hőleadó és hőháztartás-szabályozó reakciója: az izzadással a bőrre nedvesség jut, ami így el tud párologni. A folyamat közben a bőrfelület hűl, vagyis a test így védekezik meleg ellen. Ha azonban valakinek túlsúlya van, azzal a testét fokozott terhelésnek teszi ki. Nem elég a nagy meleg, emellett a mozgás, illetve gyakorlatilag minden tevékenység extra izzadással jár. Az izmok ráadásul sport közben kapnak dhasonló terhelést, mint amikor a túlsúlyos testet mozgat-

ja. Az izmok többletmunkát végeznek, ami hőtermeléssel jár. A kinti meleggel együtt a belső hőtermelést is szabályozni, kompenzálni kell, így az izzadás fokozottá válik. A test hormonális változásai csak részben betegség következményei. A korral ugyanis bizonyos változások mindenképpen végbemennek az egészséges szervezetben- ilyenkor nem betegségről van szó, de ez nem jelenti azt, hogy ne járnának tünetekkel. A kamaszok esetében az apokrin mirigyek fejlődése, fokozott működése okozhat problémát, ám ez idővel rendszerint elmúlik. Az idősík másik vége felé közeledve a hölgyek esetében a klimax okozhat ilyen tüneteket. Ez az időszak hormonális változások sorával jár, így az izzadás fokozódása is természetes velejárója lehet.

Amikor betegség okozza A problémás, vagyis túlzott izzadást pszichés eredetű problémák is okozhatják, de gyakoribb, hogy hormonális eltérésből adódnak. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a pajzsmirigy túlműködése lehet. „Az alacsony testsúly és a fogyás leggyakrabban pajzsmirigy túlműködés következménye, ugyanis, míg az alul működés lelassult anyagcsere folyamatokkal jár, addig a túlműködés során mindez felgyorsul. A problémát okozhatja a pajzsmirigy gyulladása, autoimmun betegsége

(Graves-Basedow kór), túl sok jód a szervezetben, valamint az agyalapi mirigy (hipofízis) pajzsmirigy hormonelválasztást serkentő hormonjának túltermelődése. A betegség tünetei igen szerteágazóak, a súlyvesztés mellett felléphet heves szívdobogás, fokozott izzadás, idegesség, kidülledő szemek. Legtöbbször gyógyszeres kezelésre van szükség, ám ritkán műtétre is sor kerülhet, attól függően, mi is áll a pajzsmirigy túlműködés hátterében” - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A probléma akár cukorbetegségre is utalhat- ebben az esetben ugyanis az ok az alacsony vércukor érték, amire mindenképpen figyelmet kell fordítani. Ha ezt a beteg nem veszi komolyan, annak ájulás, vagy akár rossz esetben hipoglikémiás kóma és halál is lehet a következménye.

Mit tehet? Ha túlzott izzadást tapasztal, mindenképpen érdemes első körben orvossal is konzultálni, hogy a háttérben meghúzódó esetleges betegségeket ki lehessen zárni. Persze, amíg ez meg nem történik, addig is jól szellőző pamut ruhákat válasszon, és messze kerülje a műszálat! Így a bőr jobban tud levegőzni, és az izzadással járó foltok és szag is enyhébb lehet. Az izzadásgátlókkal viszont csak

óvatosan bánjon. Bár a bolti kivitelek is elég erősek, a gyógyszertári megfelelőik még jobb hatásúak. Azonban az izzadásnak a túlhevülés elleni szerepét sem szabad elfelejteni, amit a túl nagy felületen blokkolt izzadságmirigyekkel nem tud elérni, így akár rosszullét is lehet a vége. Természetesen egy orvosi szűrés után akár a botox is kiváló opció lehet, ám az izzadásgátlás a legtöbb esetben csupán tüneti kezelés, magát a kiváltó okot így nem lehet megszüntetni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a kellemetlen szagok ellen a zuhanyozás sem jó hosszabb távon. A napi többszöri tusolás ugyanis elmossa a bőr természetes védekezőképességét, az azon található „jó” baktériumokat, amikre pedig nagy szükségünk lenne.

Mi számít túlzott izzadásnak? Annak a megítélése, hogy mi tekinthető túlzott mértékű izzadásnak, széles skálán mozog. Annyi azonban bizonyos, hogy hyperhidrózisról beszélhetünk, ha a normál dezodorok már nem képesek kordában tartani az állapotot, napi akár többszöri ruhacserét is indokolttá tesz a folyamat, és jelentkezik akkor is, ha nincs fizikai igénybevétel, és a külső hőmérséklet, valamint az idegi és érzelmi állapot sem indokolja az izzadást. (www.divany.hu nyomán)


15

Gazdaság

A világ pénzügyei A

z Egyesült Államokból induló 2008-as pénzügyi válság, amely jelentős adósságkrízist okozott Európában is, felértékelte az ázsiai pénzügyi központok szerepét és helyzetét. Noha New York és London még mindig uralja a pénzügyi világot, Hongkong és Szin-

gapúr egyre közelebb kerül a régi nagyokhoz – derül ki a londoni székhelyű Z/Yen csoport 17. alkalommal elkészített globális pénzügyi központ indexéből. Budapest a 82-es listán a 76. helyen szerepel, az előző felméréshez képest egy helyet lépett előre.

London

Hongkong

A Z/Yen 2007 óta évente kétszer frissített jelentése, amely instrumentális tényezők, illetve egy komplex kérdőív alapján áll össze, azt mutatja, hogy New York továbbra is a világ vezető üzleti központja. Az amerikai város azonban csupán egyetlen ponttal előzi meg Londont, miközben az első négy helyezett esetében nem történt változás a legutóbbi lista kiadása óta. Az első 10 esetében a legnagyobb változást San Francisco és Chicago könyvelhette el. Míg előbbi 3 helyet esett a legutóbbi felméréshez képest, addig utóbbi 3 helyet javított. Az összesen vizsgált 82 vezető üzleti központ listáján szereplők közül egyébként Dublin tudott a legnagyobbat feljebb lépni (a 70. helyről az 52.-re), míg a legnagyobb vesztes egyértelműen Monaco volt (a 29.-ről az 59. helyre).

re, mint Athén, Róma, Madrid, Lisszabon vagy Reykjavík. Kelet-Európa és Közép-Ázsia központjai egyaránt gyengélkedést mutatnak. Isztambul, Almati, Prága és Varsó egyaránt rosszabbul teljesítettek, amit a jelentés elsősorban annak tud be, hogy az ukrán válság kiemelten rossz hatással van a régióra. Budapest a 82 ország közül a 76. helyezést érte el, és a maximális 1000 pontból 575-öt kapott. Ezzel a legutóbbi jelentéshez képest 1 helyezést javított és plusz 9 pontot szerzett.

Felszálló ágban Az Ázsia-csendes-óceáni térség központjai viszont kirobbanó formában vannak, amit jól mutat, hogy a legjobb

12 közül 11 emelkedést tudhat magáénak a listán. A legtöbbet Puszan tudta javítani, melyet Sencsen és Tajpej követ. Amellett pedig, hogy a kínai központok mind emelkedtek, Dalian új belépőként azonnal az 51. helyen nyitott. A Karib-térség és Latin-Amerika központjai vegyesen teljesítettek. Míg a legjobb „sziget” központok mind javítottak, addig Latin-Amerikai centrumai, mint Sao Paulo, Rio de Janeiro és Mexikóváros egyaránt rontottak. Argentína folyamatos gazdasági problémáiból adódóan Buenos Aires kiesett a legjobbak listájából. A Közel-Kelet és Afrika meghatározó központjai szintén jelentős ingadozást mutatnak. Rijád, Doha és Bahrain emelkedést könyvelhetett el, míg Dubaj és

A jövő elkezdődött Külön érdekesség, hogy a kérdőíves felmérésben arra is rákérdeztek, a következő néhány évben mely központok erősödhetnek meg a leginkább. A rangsort az adta meg, hogy a megkérdezettek hányszor említették az adott központokat a 2014 decemberéig bezáruló 24 hónapban. Ázsia erejét jól mutatja, hogy a top 10-ből 7 az Ázsia-csendes-óceáni térségben helyezkedik el.

Nagyság és versenyképesség

Európai nehézségek Régiós bontásban a jelentés megállapítja, hogy Nyugat-Európa igencsak vegyes képet mutat. Miközben ugyanis a régió vezető központjai továbbra is tartják a helyezéseiket (London, Zürich, Genf, Luxemburg és Frankfurt), addig az eurózóna válsága erősen rányomja a bélyegét az olyan városok teljesítményé-

Abu-Dzabi némileg rontott a legutóbbi listához képest. Ezzel párhuzamosan Afrika egyre divatosabb, már-már „túlfűtött” a jelentés szerint. Johannesburg 6 helyet javított és a 32. lett, míg Casablanca a 42. helyre jött fel, amivel 9 helyezéssel jobb a korábbi indexnél.

Az instrumentális tényezők egyrészt azt mutatják, hogy New York és London minden szempont szerint továbbra is vezeti a világ pénzügyi életét. Emellett a jelentés hangsúlyozza, hogy a pénzügyi központok olyan jól fejlett, szofisztikált és kozmopolita városok, amelyek nem véletlenül vonzzák a befektetőket. A feltörekvő pénzügyi központok

(Forrás: The Global Financial Centres Index 17)

A pénzügyi központok versenyképessége

(Forrás: The Global Financial Centres Index 17)

(www.tozsdeforum.hu nyomán)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

varrónő A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

Kaktusz Takács Zs.

Szokások

V

áltozó korszellem, vagy egyszerű gazdasági megfontolás? A híres magyar vendégszeretet, a szívélyes, nagyvonalú vendéglátás lehet, hogy már csak nosztalgia. Vagy egyszerűen visszahúzódott a családi otthonok bástyái mögé. Ám ami máshol természetes, az nálunk legalábbis szokatlan. Ismerősöm meséli, hogy születésnapi partira hívták, az ünnepelt egy elegáns étteremben fogadta őket. Ajándék, köszöntés, majd jött a

bejelentés, hogy az első pohár pezsgőre hivatalos mindenki, a többi ételt-italt, ki-ki maga állja. Az egyébként talpraesett hölgy éppen heves beszélgetésben volt a grátisz koccintáskor, amikor negyedóra múlva elfogyasztotta volna italát, közölték vele, hogy azt már fizetni kell. Eszembe jutott az a szokás, ami Nyugat-Európa számos országában

dívik, nevezetesen, hogy közös baráti sörözések, „kocsmázások” alkalmával mindenki a saját cehhét fizeti. Így nem fordulhat elő aránytalanság a fogyasztás és a fizetési hajlandóság között – valószínűleg sokan tapasztaltak már ilyet – és annak sem kell távol maradnia, akinek nem futja a nagyvonalúságra. Demokrácia, aprópénzre váltva.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

GYÁRTÓSORI OPERÁTOR

BETANÍTOTT MUNKÁS

VARRÓNŐ Elvárások és szükséges tapasztalatok: – egy vagy két műszakos munkarend – megbízhatóság – csapatszellem – bőripari/autóipari vagy gyártásban szerzett tapasztalat előnyt jelent

Amit ajánlunk: – könnyű fizikai munka – dinamikus csapat – nemzetközi környezet – cafeteria – teljesítmény alapú prémiumrendszer – KIEMELT ÓRABÉR

A felvétel folyamatos! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Fax: 06-74/684-939 • E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

TM Krónika 2016/42  
TM Krónika 2016/42  
Advertisement