Page 1

Advent 2016.

autóbuszos kirándulások idegenvezetővel

11.26., 12.03., 12.10., 12.17.

BÉCS Csokimúzeum vagy Schönbrunn Kastély látogatással 6990,-Ft BÉCS későn ébredőknek (délelőtti indulással, és késő esti hazaindulással) 6990,-Ft A TAVALYI NAGY SIKER UTÁN ÚJRA: GRAZ 12.03., 12.10., 12.17. 7990,-Ft

FANTASZTIKUS AKCIÓ: EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

Dubai – Abu Dhabi körút

November 13. magyar idegenvezetővel 4* és 5*-os szállodák, reggelivel, repülővel

79.900 Ft-tól/fő/7 nap

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

nemzetközi gépkocsivezető A leendő munkatárs feladatai: – Nyugat-európai fuvarfeladatok elvégzésére – A szállítmány típusa: ülőbútor Elvárásaink: – C+E kategóriás jogosítvány – Érvényes GKI kártya – Digit kártya Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Plusz 45 euró-s napidíj – Akár nettó 480.000 Ft-os munkabér – Fix, bejelentett alapbér – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

XX. ÉVF. 40. SZÁM

2016. OKTÓBER 28.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Ezért van szükség matematikára 5.oldal Tájékozódjunk: Legyen Ön is munkatársa Tolna megye meghatározó – több mint 500 főt foglalkoztató – élelmiszeripari nagyvállalatának!

A szekszárdi TOLNATEJ Zrt. munkatársakat keres

alacsony változó helyett fix! 4.oldal Előadások számviteli aktualitásokról és adóváltozásokról 6.old.

CSOMAGOLÓGÉP-KEZELŐ munkakörbe

3.oldal

Tizenéves

Amit kínálunk:

Ha Pétisó Pétisót választ, többet kap a pénzéért! 8.oldal

• 200.000,-Ft feletti havi bruttó jövedelem (alapbér + betanulástól és teljesítménytől függően növekvő kiegészítő bérelemekkel), • béren kívüli juttatások (cafetéria, vállalati üdülő), • munka- és védőruha, • vidékiek munkába járásának költségtérítése, • hosszú távú, stabil munkalehetőség.

Elvárások: • legalább szakmunkás végzettség (bármely szakmában) • több műszakos munkarend vállalása További tájékoztatás kérhető a 74/528-240/106-os telefonszámon. Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

Tehermentes Kft.

tolnai telephellyel együtt eladó. Érd.: 06-30-9473467

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet ELEKTROMŰSZERÉSZ munkakörbe Feltételek: • szakirányú végzettség • rugalmas munkavégzés • gyengeáram szerelés, karbantartás ismerete vagy élelmiszeriparban szerzett gyakorlat előnyt jelent

Amit kínálunk: • versenyképes bérezés • hosszú távú, biztos munkahely • kiemelt béren kívüli juttatások

Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk z.stemler@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06 30/276-4135-ös telefonszámon.

legek

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Szabász A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.


2

Hosszabb ideig tárolható szárítással H

azánkban a kukoricaszárítás már több száz éves hagyományokra vezethető vissza és a cél a mai napig változatlan. * A kukoricaszárítása azt eredményezi, hogy a termény hosszútávon tárolható lesz, akár évekről is beszélhetünk, így a feldolgozó élelmiszeripar, takarmány és bioetanol gyártás a maximális kapacitását folyamatosan ki tudja elégíteni. A kukorica önmagában képes lenne a víztartalmát vetéstől számítva következő naptári év márciusáig-áprilisáig leadni, viszont a télen keletkező fagykár és vadkár eredményeképpen közel 40%-os terméskiesésre számíthatnánk, így jóval kedvezőbb a tél beállta előtt a terményt learatni, leszárítani és tárolni. A gabonatárolás is óriási fejlődésen ment át, nagyon korszerű silótárolási technológiák, „kukorica silók” állnak rendelkezésre, ami biztosítja a minőség megóvását. A magas szárítási és tárolási költségek mellett is, így a leggazdaságosabb a kukorica termesztése. Napjainkban a termény szárítása elengedhetetlen egy átlagos esztendőben, a terményszárító üzemek egyre nagyobb teret foglalnak el a magyar mezőgazdaságban. A fektetett technológiával készült szárítóknak köszönhetően már a kis gazdaságoknak is elérhető a jó minőségű terményszárítás. A szárító üzemeknél kiemelt fontosságú lesz a minőségi és energiatakarékos szárítás. Ezért vitathatatlan a fontossága, hogy milyen áron lehet a jó minőségű terményt előállítani. (aber.hu nyomán)

Aktuális Járás közben áramot termelhetünk

N

apelemes járólapokat fejlesztett egy fiatal magyar feltalálókból álló csoport. A panelek plusz energiát termelnek, ha valaki rájuk lép. A FUTI egyszerű üveglapnak látszik, de sokkal több annál, és akár egy két tonnás autó is átgurulhat rajta, mégsem törik el. A magyar fiatalok ötlete áttörést hozhat a zöldenergia-termelésben. (hirado.hu nyomán)

LAPSZEMLE Az agy hozzászokik a hazudozáshoz Ha egyszer hazudik, akkor esélyesebb, hogy máskor is fog. Egy új kutatás szerint az agynak azon területe, amely aktiválódik a kevésbé őszinte válaszoknál, egyre kevésbé hajlandó visszajelzést adni, ha túl sokat használjuk. Egyszerűen szólva, ha hozzászokik a csaláshoz, akkor még többet hazudhatunk, mert nem érkezik megfelelő visszajelzés. (index.hu)

együtt járó költségeket. Tízből hárman hazaviszik a földi maradványokat – ez a legolcsóbb (hvg.hu) tárolás, főleg, ha akciós.

Kísérteties! Egy magyar művész előre megfestette a nyugdíjasok-fiatalok tömegverekedést

Ezek a legdurvább büntetések világszerte

Hecker Péter nem hiperrealista vagy dokumentarista festő, 2015-ben mégis Polaroid-részle(444.hu) tességgel érezte meg a jövőt.

Magyarországon a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a legszigorúbb büntetési tétel, a világ 58 országában azonban még ma is előszeretettel alkalmazzák a halálbüntetést – akasztást, lefejezést, (hvg.hu) kövezést, villamosszéket, agyonlövést.

Fájni fog az ország legfurcsább adóemelése Az adóintézkedés káros jellegét Virovácz Péter, az ING Bank elemzője is jelezte kommentárjában, amikor úgy fogalmazott, hogy egy esetleges 6070 dolláros olajárnál is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, vagyis még inkább megdrágul a benzin. Könnyen előállhat, hogy három hónapon keresztül az olaj- és így az üzemanyagárak is emelkednek, és ezt még egy 5 és 10 forintos adóemelés és annak áfatartalma is sújtja. (gazdasag.startlap.hu)

Félmillió forintra árazzák be a magyarok saját halálukat Átlagosan mintegy félmillió forintra becsüljük a temetésünkkel, illetve az elhalálozásunkkal

Tovább élünk, de betegen Az adatok szerint az átlag magyar 65 éves korától számítva még körülbelül18 évig él, és ennek csak nagyjából a fele telik egészségben a férfiaknál, és harmada a nőknél. Magyarország ezzel (inforadio.hu) alulmúlja az európai átlagot.

Dalí szakácskönyve: erotikával fűszerezett receptek

Újra megjelent a szürrealista művész minden tekintetben könyvritkaságnak számító, saját maga illusztrálta recepttára. A szinte beláthatatlan pályaívű, rendkívüli adottságokkal és sokoldalúsággal megáldott Salvador Dalí szakácskönyvet is írt, illetve festett. A kiadványnak (hvg.hu) egyelőre nincs magyar változata.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Szomjoltó

A

ti t iivóvíz tiszta ó í a világ nagy részén elérhetetlen. A Spiegel Online fotója Észak-India Allahabad városában készült. A szennyezett folyó vizét ruháján keresztül átszűrve issza meg a férfi. Ivóvíz Indiában.

Tizenéves legek

M

ajdnem gyerekek, de milliók követik őket. A legbefolyásosabb tinik listáját idén is összeállította a Time magazin, melyben a világ harminc tizenéves véleményvezérét, celebjét mutatták be. A listavezetők között van a krone.at szerint Chloe Grace Morietz, Brooklyn Beckham exbarátnője, aki politikai témában, feminista ügyek mellett szólal meg rendszeresen, és Hillary Clinton kampányát támogatta. Szépségtanácsai és természetesen gyönyörű külseje miatt rengeteg internetes követőt tud magáénak Kylie Jenner. Fiatalon legendává vált, túlélte a talibán fegyveres kivégzését a most 19 éves Malala Yousafzai, aki ma „Malala Fund” néven a fiatal lányok jogaiért harcol. A híres ifjak listáján kapott helyett Barack Obama amerikai elnök két lánya, Sasha (15) és Malia (18), a 14 éves Disney-sztár Skai Jakson és Logan Guleff (14) tévés szakács, aki két éve junior világbajnok chef címet szerzett.

Öt magyar közül négy nem akar óraátállítást

A

z ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés, 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően. (nlcafe.hu nyomán)

A SUGÁR Építőipari Kft. saját beruházásában, A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres az alábbi munkakörbe:

KÖNYVELŐ FELADATAI:  Szállítói számlák rögzítése, kontírozása  Vevői-szállítói analitika kezelése, egyeztetése  Vevői hátralék kezelése, fizetési felszólítók küldése a hátralékos vevők részére, a vevőkkel pénzügyi kapcsolattartás  Utókalkuláció könyvelése  Befejezetlen termelés könyvelése  Saját vállalkozásban végzett beruházás könyvelése  Statisztikai jelentések készítése  Tárgyi eszköz könyvelő helyettesítése ELVÁRÁSOK:  Könyvelői végzettség  Hasonló területen szerzett munka tapasztalat  Magabiztos számítástechnikai ismeretek  Vállalatirányítási rendszer ismerete További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Önéletrajzokat v.domotorne@fastron.co.hu e-mail címre várjuk.

új építésű 6 lakásos társasházat épít, Szekszárdon az Árpád és a Damjanich utca sarkán. Átlagon felüli műszaki tartalommal rendelkező, 2018. évi hőtechnikai előírásoknak megfelelő lakások eladók, belső zárt udvarral, saját parkolóval. Támogatott lakáshitel és CSOK előírásainak megfelelő alaprajzi elrendezés! Átadás tervezett időpontja: 2017. tavasz vége Érdeklődni: SUGÁR Építőipari Kft. 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 94. Telefon: 74/511-046 • 20/954-69-02 E-mail: sugarkft@t-online.hu


4

Gazdaság

Tájékozódjunk: alacsony változó helyett fix! M

a már csak forintalapú lakáshitelek vannak a piacon, ám ezeknél is van kockázat, mégpedig a kamat esetleges változása miatt. A kamatemelkedés ugyanis növelheti a törlesztőrészletet és a teljes visszafizetendő összeget is. A háztartások azonban a válság óta jóval óvatosabbak lettek szerte a világon, így Magyarországon is, ez pedig a biztonságos konstrukciók iránti kereslet növekedését eredményezte. „Egyre többen érdeklődnek a több évre vagy akár a teljes futamidőre fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránt. Bár ezek kamata és teljes hiteldíjmutatója magasabb lehet, mint egy változó kamatozású hitelnek, de cserébe a konstrukció az adott időszakra kiiktatja a kamatemelésből adódó kockázatot” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Ez azért lényeges a szakember szerint, mert bár most alacsonyan vannak a kamatok, azok alakulását egy-egy lakás- vagy jelzáloghitel teljes – 10-20 éves futamidejében – nem lehet előre látni. A BankRáció.hu elemzése szerint augusztusban egy átlagos, 7 millió forintos, 10 éves futamidejű és 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshitelek thm-jében több mint 2 százalékpontos különbség is volt. A legjobbak egyike 5,14 százalékos thm-mel igényelhető, ez pedig 74 ezer forintos havi törlesztést és összesen tíz év alatt 9 millió forint visszafizetendő összeget jelent.

A legmagasabb thm-mel kínált lakáshitelek egyikét pedig 8,72 százalékkal lehetett igényelni, amelynek havi szinten több mint 84 ezer forint a törlesztője, a teljes visszafizetendő összeg pedig megközelíti a 10,3 millió forintot – ez pedig mind havi szinten, mind a teljes futamidőben jelentős összeg. „A jókora különbségek miatt a hitelfelvétel előtt érdemes alaposan áttekinteni a kínálatot és ne csak a saját bankunktól kérjünk ajánlatot. Szinte biztos ugyanis, hogy nem ott a legolcsóbb a lakáshitel” – mondta a szakember. A lakáshitelpiac felfutása miatt egyre nagyobb a verseny a bankok között, a szakember szerint ezért gyorsan változhatnak a feltételek, ezen belül a hitelkonstrukciók thm-je akár havonta módosulhat. A hitelfelvétel előtt éppen ezért is érdemes pontosan felmérni a kínálatot, erre ma már jó internetes hitelkalkulátorok vannak. A bankok közötti verseny pedig kedvezményeket is biztosít, amelyeket szintén érdemes áttekinteni. (tozsdeforum.hu nyomán)

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

CNC gépkezelő és operátor

Csomagoló és raktári dolgozó

Csúcs- és palástköszörűs

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.


5

Aktuális

Ezért van szükség matematikára

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

ÜZEMI TAKARÍTÓ munkakörbe

S

zámtalanszor átfut a tehetetlenségből fakadó gondolat a di- hogy megkérdőjelezheted minJelentkezés: ákok fejében, hogy miért kell a fejünkbe vésni a másodfokú dennek a helyességét. Feltételek: fényképes önéletrajzzal lehet, egyenlet megoldóképletét. A lényeg viszont nem a matematikai • legalább alapfokú végzettség 5. Soha ne add fel! Bár közamelyeket a következő • rugalmas munkavégzés példák megoldásában rejlik. helyes, de épp ezért igaz, hogy e-mail címre várunk: 2. Pontos és aki soha nem hibázik, az soha Amit kínálunk: info@premium-bacon.com helyes szavakat nem is csinált semmit. Ha nem • versenyképes bérezés vagy a választhatunk az tudsz megoldani egy feladatot, • kiemelt béren kívüli juttatások 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as önkifejezésre. A akkor lehet, hogy más képes • hosszú távú, biztos munkahely címre levélben, • saját buszjáratot biztosítunk továbbá telefonon a precizitás a mate- lesz rá helyetted, de ez téged mia következő településekről: Szakály, 06 74/570-460-as matika udvariassá- ért nyugtatna meg? Miért ne leRegöly, Iregszemcse, Pári, Nagykónyi telefonszámon. ga. Minden jelensé- hetnél te az első? (eduline.hu nyomán) get a matematika a lehető legpontosabb igyekszik leírni, olyan törvényszerűségeket, melyek kikezdhetetlenek. 3. Több lépésben A matematikaoktatóként dol- gondolkodhatunk. Jeremy Kun gozó Jeremy Kun-tól kérdezte gondolatmenete alapján egy sakkmeg egy diák szélesebb nyilvá- játszmára is gondolhatunk, ahol nosság előtt, ami mindenkit ér- egyes lépéseknek akár katasztEgy svájci székhelyű vállalkozás vagyunk, tevékenykel: hol fogom valaha használni rofális következményei lehetnek ezeket a szinuszokat, koszinu- a végkimenetel szempontjából. ségi körünk közé tartozik a személyzeti tanácsadás, szokat, integrálást, valamint az Amikor szóba kerül a másodfominőségi szakképzett alkalmazottak kiválasztása, algebrát és geometriát? A tanár kú egyenlet megoldóképlete, ott toborzása ideiglenes és tartós munkára is. azonban nem jött zavarba, öt ér- ne az adott feladat értelme lebegjen előttünk, hanem az, hogy vet sorakoztatott fel: Szakszerű támogatást nyújtunk az ipari szegmens1. A matek segít elfogadni összetett gondolkodással kell ben és más területeken is a segédmunkásoktól a a tévedéseinket. Hiszen mit megoldanunk egy problémát. 4. Megtalálhatod a magad is mond nekünk egy tanár, ha szakképzett csapatig. arról kérdezzük, hogy mit kell útját. A tudomány fejlődétennünk, hogy a helyes ered- se az ékes bizonyítéka annak, Megszervezzük Önnek a megfelelő munkát, ményt kapjuk? „Kezdd elölről hogy amit egyszer igaznak és „ és próbálj egy másik módszert! helyesnek, esetleg megcáfolhafelkeressük a leendő munkahelyéhez legközelebb eső – hangzik a válasz, vagyis a hi- tatlannak gondoltunk, azokat báink miatt nem kell aggódni, igenis sikerült számtalanszor szállást, gondoskodunk a szükséges dokumentumokról, mert azok csak a megmutatják a meghaladnia az emberiségnek. hogy Ön Svájcban dolgozhasson. A matematika is arra nevel, helyes utat.

Haltenyésztés a Philips-gyár tetején

H

ága ipari negyedében elkészült az UF002, ami nem más, mint az egykori Philips-gyár tetejére épített hatalmas üvegház, és egy haltenyésztő telep kombinációja.

Azonnali munkakezdéssel keresünk: A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

BETANÍTOTT MUNKÁS munkakörbe Feltételek: • legalább alapfokú végzettség • rugalmas munkavégzés

A terv a zürichi székhelyű Urban Farmers nevű cégtől származik, amely tápfolyadék használatával működő növénytermesztő rendszerek fejlesztésén dolgozik. Az Urban Farmers 2012-ben nyerte el a Hága által kiírt pályázatot az 1950-es években létesült gyárépület hasznosítására, majd a költségek előteremtése után két éve megkezdődhetett a teljes felújítás. Ennek eredményeként a tetőn 1500 négyzetméteres üvegház készült, amely évente 45 tonna zöldség termesztésére képes. Emellett a 400 négyzetméteres beltéri haltelep is kibocsáthat 19 tonna friss halat. Amint Mark Durno, a projekt 31 éves skót vezetője elmondta, nagy lehetőségek vannak Hollandia ipari övezeteiben, hiszen Hágában például a régi gyárépületek 15 százaléka üresen áll. (agrarszektor.hu nyomán)

Amit kínálunk: • versenyképes bérezés • kiemelt béren kívüli juttatások • hosszú távú, biztos munkahely • saját buszjáratot biztosítunk a következő településekről: Hőgyész, Szakály, Regöly, Iregszemcse, Felsőnyék, Nagyszokoly, Magyarkeszi, Pári, Nagykónyi, Értény, Ozora, Nagyszékely, Tolnanémedi, Kaposvár, Simontornya, Pincehely, Dombóvár Jelentkezés: fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk info@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási, Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06 30/866-36-57-es telefonszámon.

 vasbetonszerelőket  csempézőket  vakolókat  festőket  villanyszerelőket  gipszkartonozókat  kőműveseket  zsaluzókat  fűtésszerelőket  vízvezeték-szerelőket  szellőzőrendszer-szerelőket Garantált munkabér: CHF 26.50–30.00 Német nyelvtudás és saját gépkocsi is előny. Továbbá keresünk önálló cégeket, melyek megbízás szerint dolgoznak.

Érdeklődni: ppswissjobs@gmail.com Telefon: 06-74/736-061 Eng.sz.: TOM/01/001106-2/2016


6

Számviteli előadások

Számviteli Egyesület Tolna megyei Szervezete a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Tolna megyei Szervezetével közösen szakmai előadást tart

Számviteli Egyesület Tolna megyei Szervezete a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Tolna megyei Szervezetével közösen szakmai előadást tart

Támogatásoknak minősülő kedvezmények

Ingatlanokkal, építőipari szolgáltatásokkal kapcsolatos áfa szabályok

címmel,

2016. november 7-én, 10.00–13.15 óráig

címmel,

Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ (Csatár terem) Szekszárd, Szent István tér 10.

2016. november 8-án, 9.00–14.30 óráig

Előadó: Mézes Ildikó, könyvvizsgáló Kreditpontok: Mérlegképes könyvelők (nem számvitel) 4 kreditpont Adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők 4 kreditpont Az előadás meghallgatása 2 kreditpont értékben beszámít a könyvvizsgálók 2016. évi kötelező oktatása 2-4. napjának teljesítésébe.

Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ (Csatár terem) Szekszárd, Szent István tér 10.

Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő

Jelentkezni 2016.11.04. 16 óráig az alábbi helyen: http://www.szamviteli-egyesulet.hu/oktatasra_jelentkezes E-mail: szekszard@mkvktolna.t-online.hu

Kreditpontok: Mérlegképes könyvelők (nem számvitel) 6 kreditpont Adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők 6 kreditpont Az előadás meghallgatása 3 kreditpont értékben beszámít a könyvvizsgálók 2016. évi kötelező oktatása 2-4. napjának teljesítésébe. Részvételi díjak: (számlát állítunk ki) Az MSZSZE és MKVK tagjainak 6000Ft/fő ¬+ áfa Kívülálló érdeklődőknek 8000 Ft/fő + áfa részvételi díj. Jelentkezni 2016.11.04. 16 óráig az alábbi helyen: http://www.szamviteli-egyesulet.hu/oktatasra_jelentkezes E-mail: szekszard@mkvktolna.t-online.hu

MSZSZE TOLNA MEGYEI SZERVEZET ELNÖKSÉGE

MSZSZE TOLNA MEGYEI SZERVEZET ELNÖKSÉGE

Várjuk az érdeklődő szakembereket!

Várjuk az érdeklődő szakembereket!

Számviteli Egyesület Tolna megyei Szervezete a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Tolna megyei Szervezetével közösen szakmai előadást tart

Számviteli Egyesület Tolna megyei Szervezete a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Tolna megyei Szervezetével közösen szakmai előadást tart

Részvételi díjak: (számlát állítunk ki) Az MSZSZE és MKVK tagjainak 4000 Ft/fő+ áfa Kívülálló érdeklődőknek 5000 Ft/fő + áfa részvételi díj.

Számviteli aktualitások 2016.

2017. évi adó- és egyéb változások

címmel,

2016. november 21-én, 9.00–16.00 óráig

Személyi jövedelemadó, KATA, KIVA, EVA, ÁFA, Helyi adók Tb, Társasági adóváltozások címmel,

Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ (Csatár terem) Szekszárd, Szent István tér 10.

2016. november 22-én, 8.00–16.00 óráig

Előadó: Botka Erika, MSZSZE elnöke

Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ (Csatár terem) Szekszárd, Szent István tér 10.

Kreditpontok: Mérlegképes könyvelők (számvitel) 8 kreditpont Adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők 7 kreditpont Könyvvizsgáló 4 kreditpont

Előadók: NAV munkatársai

Jelentkezni 2016.11.18. 16 óráig az alábbi helyen: http://www.szamviteli-egyesulet.hu/oktatasra_jelentkezes E-mail: szekszard@mkvktolna.t-online.hu

Kreditpontok: Mérlegképes könyvelők (nem számvitel) 8 kreditpont Adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők 10 kreditpont Könyvvizsgáló 4 kreditpont Részvételi díjak: (számlát állítunk ki) Az MSZSZE és MKVK tagjainak 8000 Ft/fő + áfa Kívülálló érdeklődőknek 10.000 Ft/fő + áfa részvételi díj. Jelentkezni 2016.11.18. 16 óráig az alábbi helyen: http://www.szamviteli-egyesulet.hu/oktatasra_jelentkezes E-mail: szekszard@mkvktolna.t-online.hu

MSZSZE TOLNA MEGYEI SZERVEZET ELNÖKSÉGE

MSZSZE TOLNA MEGYEI SZERVEZET ELNÖKSÉGE

Várjuk az érdeklődő szakembereket!

Várjuk az érdeklődő szakembereket!

Részvételi díjak: (számlát állítunk ki) Az MSZSZE és MKVK tagjainak 8000 Ft/fő + áfa Kívülálló érdeklődőknek 10.000 Ft/fő + áfa részvételi díj.


Lakás – Otthon – Építkezés – Gazdaság

7

Évente 19 elvesztegetett nap

K

ilenc európai ország, köztük Magyarország összesen 6045 irodai dolgozójának részvételével folytatta le a Sharp megbízásából a Censuswide azt a kutatást, melynek eredménye szerint egy átlagos munkavállaló évente 19 napot veszteget el a lassú vagy nem hatékony készülékek, a technológiai elavultság miatt. (hvg.hu nyomán)

Ötletes, olcsó és környezetbarát A

z élelmiszerbiztonság egyre kritikusabb kérdés az egész világon. A szárazság, gazdasági instabilitás, a kiszámíthatatlan időjárás – esőzések, fagyok – valós veszélyt jelentenek, s tényleg nem kell sok ahhoz, hogy az élelmiszerellátásban zavarok keletkezzenek. A „bajok” megelőzésére egy kanadai szakember gárda – Francis Gendron vezetésével – kifejlesztett egy környezetbarát és rendkívül költséghatékony megoldást a saját élelmiszerellátásra. Sokat gondolkodtam azon, hogyan segíthetünk az embereken, hogy az élelmiszerek ne utazzanak több ezer kilométert míg elfogyasztjuk azokat, és esetleges természeti katasztrófák, szállítási nehézségek esetén ne szenvedjünk hiányt, magunk is megtermelhessünk sok mindent – nyilatkozta Gendron. Az üvegház alapja félig a földbe épült, kihasználva a talaj szigetelő tulajdonságait. Építőanyagként agyagos földdel töltött, újrahasznosított autógumit használtak, mely újabb szigetelést ad a háznak. A gumi ugyanis napközben elnyeli a hőt, és azt éjszaka leadja. Az üvegház mellé napelemeket telepítettek, ezzel is csökkentve az üvegház működési költségeit.

Az északi féltekét alapul véve, az üvegház beüvegezett oldala délre néz, így a leghosszabb idejű napsugárzást kapja. Ez a tájolás fontos a szigetelt tetőrész esetében is, hiszen télen a napsugárzást a növények felé irányítja, nyáron viszont megóvja azokat a nagy melegtől. A ferde tető az esővíz hasznosításában lényeges szempont: ezt az üvegház belsejében elhelyezett hordó gyűjti össze. Ez a növényeknek szükséges vizet biztosítja, és hőtároló falként szolgál az üvegházban. Esztétikailag a kreatív megoldások közé tartoznak az újrahasznosított üvegből készült üvegtéglák és a cédrusfenyő hulladékból, valamint polikarbonátból készült ajtó. A projekt áttörést jelenthet minden önellátásra törekvő ember számára – mondta Gerdon. Fenntartható technológiákon alapuló módszerei mindenki számára elérhetők és lehetővé teszik, hogy saját életükben változást hozzanak. (sokszinuvidek.24.hu nyomán)

A Jürgenhake Magyarország Kft. munkatársat keres két műszakos munkarendbe: Feladatkör: – elektromos-ellenőrző berendezések karbantartása, javítása Elvárások: – alapfokú elektronikai ismeretek – informatikai rendszerek ismerete – problémamegoldó képesség Előny: – gépésztechnikus végzettség – elektrotechnikus végzettség – PLC alapú rendszerek ismerete – német nyelv alapfokú ismerete Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.


8

Agrรกrium


Aktuális

9

Új építésű lakások

Dombóváron

Van olyan rizs, ami jó a cukorbetegség ellen A

cukorbetegség, a rák egy típusa és az elhízás megelőzésében is segíthet egy új genetikailag módosított rizs, amelynek kedvező élettani hatásaiból a világnépesség több mint fele profitálhatna – állítják ausztrál kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban. A Tasmania Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel növelni tudják a rizs rezisztens keményítő tartalmát, ezáltal a gabonaféle emészthetőbbé válik és fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség valamint az elhízás kialakulásának kockázatát. Az eljárást más gabonafélék, például a búza esetében is lehetne alkalmazni„ – állapította meg Steven Smith, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek a különböző bélbetegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A rizs a világnépesség több mint fele számára jelent fontos táplálékforrást. Smith szerint az ázsiai országokban egyre nő a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők, valamint az elhízottak aránya, ám az új „designer rizs„ segíthet. Mint Smith elmondta, a kizárólag glükózból felépülő keményítő gyors megemésztése „cukorbombaként"„ hat a szervezetre. Smith szerint a rezisztens keményítő nem csupán a cukorbomba-hatás jelentkezésének valószínűségét, hanem az étvágyat is csökkenti, és jó táptalajt ad az egészséges mikrobák számára. (hazipatika.com nyomán)

Liftben műtötte a beteget a magyar orvosprofesszor

A

győri kórház liftjében fejezték be egy győrzámolyi férfi tüdőműtétjét, mert a beavatkozás közben megszólalt a tűzjelző, és ömleni kezdett a füst a műtőbe. A férfit prof. Molnár F. Tamás műtötte, a háromórásra tervezett operáció felénél tartottak, amikor megszólalt a tűzjelző, s ömlött be a füst. A nyitott mellkassal fekvő, altatott beteget ráemelték egy gurulós ágyra, majd Molnár professzor, az altatóorvos, annak asszisztense és a műtősnő beszállt a liftbe. Két emeletet kellett lefelé megtenni, majd a folyosón egy másik műtőbe tolni a beteget. A tapasztalt professzor azt mondta, megjárta Bejrútot, de ilyen szituációban még nem találta magát. (ripost.hu nyomán)

Elektromos tricikli Olaszországból L uca Agnelli milánói építész műhelye egyedi elektromos kerékpárokat készít. Legújabb alkotásában két klasszikus járművet ötvöz.

Az egyik a Carretto Doniselli Model, ami egy népszerű fagylaltos tricikli 1929-ből, a másik a Citroën 2CV 1980-ból, ami az autógyár egyik legnépszerűbb típusa volt. A legnagyobb

kihívás az volt, hogy hogyan tudja megváltoztatni a Citroën orrát úgy, hogy a Doniselli kerekek elférjenek és a karaktere se sérüljön. A pedálozás erejét egy Bafang 36V-os 250W-os kerékagymotor segíti amihez egy Panasonic 36V 10Ah akkumulátor tartozik. A 2cv-paris orra felnyitható, elöl és hátul is LED-es világítást kapott. Elől dobfék, hátul tárcsafék lett felszerelve és a zökkenőmentes haladást a hatsebességes váltó segíti. A stílusához illő brooks nyereg és az oldalt elhelyezett bőrtáskák még egyedibbé varázsolják ezt a nem hétköznapi járgányt. (index.hu nyomán)

a Vörösmarty utcában, 48–115 m2-ig, garázzsal.

Érdeklődni: 70/381-3092


10

Autó-motor

Hogyan vezessünk az esőben?

A

legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el, és ugyanúgy törik össze az autójukat az esős úton. A tegnapi özönvíz elvonult, de jöhet helyette újabb, ezért nem árt felkészülni. Összeszedtünk néhány tippet az autósoknak. Ezekkel megelőzheti a balesetet, karambolt. Az autósiskolákban is csak elméletben tanítják, pedig az elmúlt napok időjárást nézve időszerűnek tűnik, hogy a magyar autósok is rutinból tudják, hogyan kell zuhogó esőben vezetni. A fékút a száraz úthoz képest a kétszeresére nő, a látási viszonyok csökkennek, ezért mit sem érnek a tökéletes reflexek és a kiváló vezetési érzék, ha az autó nincs felkészítve és a vezetőnek fogalma sincs, hogyan élhetné túl az ítéletidőt baleset nélkül. Rendszeresen ellenőrizzük az öszszes abroncs légnyomását. A pontos értékeket minden autóban nagyjából ugyanott találjuk. Ha már elszórtuk a kezelési útmutatót, kereshetjük a vezetoldali ajtó keretére ragasztott matricán, a kesztyűtartó fedelének belső felületén, esetleg az üzemanyagtöltő nyílás fedelének környékén. Ha a gumik profilmélysége megfelelő, tehát például a nyári gumik nem koptak az előírt 1,6 milliméter alá (vagy, ahogy egyre több szakember ajánlja 3 milliméter alá), már azzal is rengeteget javítunk az esélyeinken, ha nem félig leeresztett gumikkal közlekedünk, mert vízelvezető bordák csak így képesek kiszorítani maguk alól a vizet. Elvileg havonta egyszer érdemes odafordulni a benzinkúti kompreszszorhoz, ezzel sokat tehetünk a túlélési esélyeinkért. Ha a gumik rendben vannak, a rendőrök által előszeretettel emlegetett relatív gyorshajtás lehet a következő ellenségünk, ugyanis ez okozza a legtöbb közlekedési balesetet. Tehát: lassítsunk. A városokban megengedett 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok lehet, mert a rossz látási viszonyok és a töredékére csökkent tapadás miatt a normáli fékút többszörösére számíthatunk és ráadásul hosszabb reakcióidőre készülhetünk, valamint erre számíthatunk a többi autóstól is. Tegnap, Budapesten több autós azért ütközött, mert nem vette észre a táblákat és a többi autót a vízfüggöny miatt. Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópályaszakaszokon is százra

kell lassítani, ha nedves az út. Ilyenkor ez a kötelező sebességhatár, tehát be is mérhetnek, ha gyorsabban megyünk. Ha nem megyünk a kelleténél gyorsabban, kevesebb az esélyünk, hogy az utat borító vízfilm miatt hirtelen megszűnik a kapcsolat a gumik és az aszfalt közt, vagyis kialakul az autósok réma, az aquaplaning (ví-

Ha kanyarodik az út, lehetőleg még a manőver előtt lassítsunk. Akár fékezhetünk is, de vissza is kapcsolhatunk ötödikből negyedik fokozatba és használhatjuk a motorféket. A legtöbb mai autón van blokkolásgátló rendszer, amely nem engedi, hogy a tapadásukat vesztett kerekek állóra fékeződjenek menet közben, hanem

a fékezéssel egyszerre tegyük, mert így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy megcsúszik az autó fara és elveszítjük az irányítást. Ha manőver közben mégis megcsúszunk, a megcsúszás nagyságának megfelelően kormányozzunk a csúszás irányába, így csökkentjük az autót érő erőhatásokat és visszanyerhetjük a tapadást.

zenfutás). Erre nagyon nehéz felkészülni, mert ilyenkor egyetlen apró kormánymozdulat is elég lehet, hogy leessünk az útról, vagy nekivágódjunk a mellettünk haladónak. Az aquaplaning jele, hogy még a szervózott kormány is sokkal könynyebben tekerhetővé válik. Ha ezt érezzük például egy mély tócsában, semmiképpen se lépjünk a fékre, és ne tekerjük el a kormányt, mert amikor ismét talajt érnek a gumik, hirtelen, váratlanul válthat irányt az autó. Inkább óvatosan vegyünk viszsza a gázból. Kis szerencsével azonnal újra tapadni kezdenek a gumik, és megmenekülünk.

csökkenti a féknyomást és a másodperc tört része alatt újra és újra megfékezgetik a kerekeket. Ha ABS-es autónk van, egyenletesen nyomjuk a pedált, de ne kényszerítsük vészfékezésre a mögöttünk haladót, mert lehet, hogy az ő autójában nincs. Ha régi autóval megyünk és valóban nagy víz van az úton, először intenzívebben fékezzünk, majd fokozatosan engedjük fel a pedált. Így is elkerülhetjük, hogy blokkoló kerekkel csússzunk az árokba, vagy előttünk lévőbe. Ha az út kanyarodik, netán mi szeretnénk kikerülni valamit, esetleg bekanyarodni valahová, ezt soha ne

Talán az elején kellett volna írni, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező és amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset. Adjuk meg magunknak az esélyt ennek a néhány alapvető tanácsnak a betartásával, ha pedig valóban úgy esik, mintha dézsából öntenék, egyszerűen állunk félre egy biztonságos helyen, hagyjuk rajta a helyzetjelzőt, illetve kapcsoljuk be az elakadásjelzőt. (totalcar.hu nyomán)


Lakás – Otthon – Építkezés

11

Így védekezzen a kártevők ellen ősszel

A

permetezést jellemzően akkor szoktuk megtenni, amikor a növényeken még fenn vannak a leveleik, de egyes esetekben akár később is szükség lehet rá. Az ősz pedig ekkor is megfelelő idő, hiszen a téli pihenés a növények életének is fontos szakasza, tehát nem jó, ha azt fertőzések zavarják meg. A kertben a fák most még lombjukkal együtt állnak, de lassan megkezdődik a levelek hullása is. Ha fertőzés ütötte fel a fejét, akkor ez két szempontból is rossz. Egyrészt a növényt a levelein keresztül tönkreteheti a kór, másrészt a lehullott, fertőzött részekről a betegség a talajban is tovább terjed, újabb veszélyforrást jelentve a többiekre. Sőt, nem is hinné, de a fákon maradó gyümölcsmaradványok is rejthetnek veszélyeket! „Ősszel azokat a növényeket szoktuk lepermetezni, amelyeken valamilyen súlyos betegség tünetei jelentkeznek tömegesen. Amenynyiben nyár végén vagy ősz elején a levelek nagy része gombás fertőzés miatt lehullik, úgy a lombot gyűjtse össze a fa alól és semmisítse meg (elásással, elégetéssel). Ilyenkor a fán maradt lombon is telelhetnek a kórokozók, ezért érdemes valamilyen kontakt növényvédőszerrel lepermetezni a fát. Az elszáradt ágakat, főleg a monilis fertőzés követ-

keztében meggyen és cseresznyén jelentkező pusztult fás részeket még ősszel távolítsa el a fákról. A csonthéjasok fáin fennmaradó, néha nehezen leválasztható megtöppedt, feketés-fehéres színű termések a gyümölcsmúmiák. Ezek a moniliás fertőzés után fán maradó képletek, melyeken nagy menynyiségű újbóli fertőzésre alkalmas spóra telel. Ezeket a további fertőzés megakadályozása végett el kell távolítani a fákról, és a földre hullottakat is szedje össze. Legjobb, ha mélyen és távol a fától elássuk ezeket, vagy elégetjük őket.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök a Kertelünk Kft ügyvezetője. A fertőzések azokon a növényeken is megjelenhetnek, melyek a kertben csak „nyaraltak”, de télire bekerülnek a lakásba. Ráadásul ebben az esetben még a hideg és

az esetleges fagy sem segít, hiszen a fűtött térben az nem áll fenn, így a fertőzések is könnyebben terjednek. Mielőtt bevinné a növényeket a lakásba érdemes lepermeteznie azokat, nehogy később az egész növényt elveszítse. „A szabadban telelő növényeket a télire való behozatal előtt nézze át. Jellemzően többnyire rovar-fertőzést vehet észre. Ezek lehetnek levéltetvek (pl. kínai rózsa), pajzstetvek (leanderek) és molylepkék (fukszia, lágyabb lombú dísznövények). A gazdaboltban vásároljon speciálisan ezek ellen való szereket, amenynyiben fertőzést tapasztal, és még a szabadban kezelje őket ellenük. A munkaegészségügyi várakozási idő után vihetjük be őket zárt térbe. Egészséges növényeket megelőzőleg nem érdemes és nem kell permetezni.” – fűzi hozzá a szakértő.

Mit kell ilyenkor megpermetezni? A télen is vegetáló örökzöld növények kivételével mindent, ami fertőzött lehet. Tehát a gyümölcsfákat és a gyümölcstermő bokrokat, beleértve a szamócaágyást is. A lombhullató díszfákat és díszcserjéket, valamint a rózsabokrokat és a szőlőtőkéket. Ezenkívül mindent, ami a kertben fából készült, vagyis a fakerítést, a fakaput, a deszkából épített szerszámoskamrát, árnyékszéket is, mert a faanyag repedéseiben is igen sok kártevőnek a tojásai és betegségnek a spórái telelnek át. Hogyan kell most permetezni? Eltérően a nyári, ködszerű permetezéstől, most bő lével, lemosásszerűen kell a növényeket megpermetezni úgy, hogy minden rejtett zugba eljusson a növényvédőszer. A nagyon magas fák csúcsát sokszor csak nagy nehézséggel lehet elérni, pedig lehet, hogy a moníliás gyümölcsmúmiák épen ott sokasodnak! Motoros permetezőgéppel, vagy a háti permetezőgéphez csatlakoztatott hosszabbítóval, mégis kielégítően el lehet végezni ezt a munkát. Mivel permetezzünk? Ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Mindkét hagyományos szer kapható a kereskedelemben gyári készítmény formájában, tehát nem kell a keverésükkel, főzésükkel sokat pepecselni. Erős pajzstetű fertőzés esetén nem hagyható el az olajos szerrel (Gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz ) való permetezés sem. (balintgazda.hu, divany.hu nyomán)


12

Életmód

Ú

gy tűnik, egyre többen vannak, akik úgy döntenek, főszezonon kívül kötik össze az életüket. Miért érdemes ezt az évszakot választani? Mert gyönyörűek a színek a természetben, meseszépek az őszi virágok és termések a dekorban és a csokrokban, ráadásul nagyon jó szezonális ételek vannak. Mindenképp más hangulatú, mint egy megszokott nyári esküvő. Egy green wedding ideális ősszel a sok szerzonális lehetőség miatt. MI AZ A GREEN WEDDING? Olyan esküvő, amelynek szervezése során fontos szempont a környezettudatosság és a szociális érzékenység, és ez a helyszínválasztáson át a mennyasszonyi ruhán át a cateringig mindenhol megjelenik. Például fontos, hogy az esküvő és a lagzi helyszíne ne legyen messze egymástól, a násznépnek ne kelljen autóba ülnie, hogy az ételekhez helyi termelőktől szerezzék be az alapanyagokat, a vendégeknek pedig olyan ajándékokat lehet adni, amelyeket valamilyen alapítványtól, egyesülettől szerzünk be. MIKOR? A legnépszerűbb időpont egyébként szeptember első és második szombatja, de november elejét is sokan választják. És hogy mikor érdemes elkezdeni a szer-

helyszínt is érdemes úgy megválasztani, hogy akkor se legyen gond megközelíteni, ha rosszabbra fordul az idő. Ha hűvös, esetleg hideg idő ellenére sem akar lemondani a kinti ünneplésről, akkor mindenképpen érdemes beszerezni pár kültéri hősugárzót, és ha belefér a költségvetésbe, akkor az időjárásálló sátor is jól jön majd. És persze érdemes forró italokkal is készülni, meg persze beleírni a meghívóba, hogy a vendégeket ne érje meglepetésként, hogy szabadtéri elfoglaltság is lesz. A RUHA Ha nem zárható ki, hogy eső, azaz sár lesz, akkor azon is érdemes elgondolkodni, a földig érő, esetleg uszályos ruha helyett egy rövidebb fazont választ. A hideg idő miatt pedig még a hosszú ujjú ruha

Ezért érdemes őszig várni az esküvővel vezést? „Ez attól függ, hogy milyen elvárások és elképzelések vannak. A legjobb helyszínek miatt 1 évet mondanék, de ha csak a szervezés részt nézzük és azt hozzáértő végzi (szervező kapcsolatokkal), akkor „ 6-8 hónap az ideális – tanácsolja Madarász Zsuzsi esküvőszervező. „Ha mégis saját kezébe venné a szervezést, akkor ne feledkezzen meg arról, hogy a naplemente korábban van, ezzel számolni kell a kreatív fotózás, a szertartás időpontja miatt. Mivel korábban sötétedik és hűvös van, mindenképp legyen B-terv akkor is, ha szeptemberről beszélünk. Későbbi őszi esküvőnél mindenképp „ benti vacsorahelyszínt javasolok – tette hozzá szakértőnk. IDŐJÁRÁS Az időjárás az egyik legkiszámíthatlanabb tényező, ősszel sincs ez másként, de azért próbáljon megbízni a hosszú távú előrejelzésekben, és tájékozódni. Lélekben készüljön fel arra, hogy nem biztos, hogy úgy történnek majd a dolgok, ahogy eltervezték, muszáj egy kicsit rugalmasnak lennie. Az időpontnál természetesen azt is érdemes számításba venni, hogy mikor vannak nemzeti ünnepek és hosszú hétvégék, esetleg az őszi tanítási szünet. HELYSZÍN Bár szeptemberben ezzel nem lehet gond, ha októberben vagy novemberben van a lagzi, akkor a

mellé is érdemes választani egy szebb kardigánt, bolerót vagy köpenyt, de csak azért, mert ősz van, nem kell ragaszkodni a nehéz esésű, vastag anyagokhoz, mint mondjuk a bársony. DEKORÁCIÓ Az ég lehet, hogy szürke, de a természet a legcsodásabb színekben pompázik, és ezeket az árnyalatakat belecsempészheti a dekorációba is, jöhet minden, ami bordó, narancssárga, sárga, rozsdabarna, zöld és így tovább. Persze nem kell lemondani a nyárias, paszteles árnyalatokról sem, nyugodtan párosíthatja ezeket a mélyebb, sötétebb, komolyabb színekkel, a krémés púderszín jól megy a padlizsános, szilvás árnyalatokhoz, a rózsaszín meg mondjuk a grafitszürkével. FOTÓZÁS A kültéri fotózást is érdemes egy természetközeli helyre szervezni, csak az időpontra kell odafigyelni, de erről már korábban is esett szó. Ha a költséghatékonyság fontos, és miért ne lenne az, akkor érdemes a csokorhoz az adott szezonra jellemző virágok közül válogatni, és a menü összeállításánál is támaszkodhatunk az őszre jellemző zöldségre és gyümölcsökre. Apropó pénz, mivel nincs főszezon, az utazás- és szállási költségek is alacsonyabbak ilyenkor mint nyáron, és ez sem elhanyagolható szempont. (divany.hu nyomán)


Egészség – Életmód

13

A reggeli fontos, csak nem mindegy, mit eszik

K

i ne hallotta volna, hogy az egyik legfontosabb étkezés a reggeli, ugyanakkor nemcsak az a lényeges, hogy ne legyen üres a gyomra, mikor a munkába indul, hanem az is, hogy mivel tömi tele. Az angol reggeli ugyan segít a fogyásban, és sokan nem tudnak kiszakadni a szendvics vagy müzli rabságából, de az egészséges reggeli sokkal változatosabb is lehet. A Daily Mail összegyűjtötte miket egyen reggelente, merthogy az emberek többsége rosszul reggelizik. Miután felébred proteinben gazdag ételeket kellene ennie, ehhez képest a legtöbben a szénhidrátokat részesítik előnyben, és kenyeret, pirítóst vagy valamilyen péksüteményt esznek. Pedig ha megfelelően indítaná a napot, akkor az energiája sokáig elég lenne és nem kopogna a szeme az éhségtől már jóval ebéd előtt. " Ha egész nap 6-9 órán keresztül nem eszik, akkor éhesnek érzi magát. Gondoljon bele, hogy éjszaka ugyanennyi ideig nem visz be táplálékot a szervezetébe" - vezette fel Shona Wiklinson dietetikus az okot, hogy miért annyira fontos a reggeli. Ráadásul ha sokáig nem eszik, akkor előfordulhat, hogy túleszi magát a következő étkezéskor, vagy hajlamosabb cukrosabb ételeket választani, hogy azonnal egy kis energialöketet kapjon. Ráadásul ha este eszi tele magát, több zsírt raktároz el a szervezete. „ Több kutatás is azt támasztja alá, hogy azok akik rendesen reggeliznek, jobban meg tudják őrizni az ideális súlyukat, mint azok, akik nem" – mondta Wilkinson. A legfontosabb, hogy óvakodjon a feldolgozott élelmiszerektől. Nem-

csak azért, ami benne van, hanem amiatt is, ami kikerült belőle. Sok esetben ugyanis olyan tápanyagok tűnnek el ki a feldolgozás során, ami remek reggeli löketet adna. Frida Harju dietetikus összeállított néhány olyan menüt, ami nem csak jól hangzik, de jót is tesz reggelente a szervezetének.

Ezeket válassza reggelire: Natúr görög joghurt magvakkal. Protein, egészséges zsírsavak és rost is van ebben a reggeliben, A görög joghurt megnyugtatja a gyomrot és az emésztőrendszert, miközben segíti immunrendszert. Olyan csonthéjasokat válasszon mellé mint a mandula, dió vagy éppen a kesudió, mert ezek jót tesznek a szívének és az érrendszerének, csökkentik a koleszterinszintet és az agynak is hasznosak. Gombás és paradicsomos omlett. A gomba proteinben, rostokban és vitaminban is gazdag. A gomba rostjai és a tojás proteintartalma segít stabilizálni a vércukorszintet egészen ebédig. A paradicsomban található antioxidánsok pedig az egészségmegőrzésben játszanak fontos szerepet. A tojás amiatt is jó választás, hogy sokáig érezheti magát tőle jóllakottnak, közben azonban alig van benne kalória. Avokádó egy kis szójaszószszal, csilis miso vagy két főtt tojás szintén szójaszósszal. Az avokádóban rengeteg a rost és az egészséges zsír, növényi szterin, magnézium, folsav, protein, kálium, B6-, E- és K-vitamin. Ha röviden szeretnénk összefoglalva, akkor

egy szuperétel. Ehhez adhat egy kis csilit, ami segíti az emésztést, a vérkeringést, de amigrénes fejfájáson és az izomfájdalmakon is segít. Tanulmányok szerint a vörös csili csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. A tojás és a szója pedig proteinben gazdag. Zab pulykasonkával. Ez az egyik legideálisabb reggeli. A zab proteinben, egészséges zsírokban és rostokban gazdag, nem ugrik fel tőle a vércukorszintje és tovább lesz tele energiával. A pulykasonka pedig amellett, hogy finom, szintén gazdag proteinben. Füstölt lazac spenóttal. Elsőre nem hangzik egy tipikus hétköznapi reggelinek, pedig tökéletes keveréke az egészséges zsíroknak, fontos ásványi anyagoknak, vitaminoknak és omega-3 zsírsavnak.

Ezeket pedig kerülje reggelente Kakaóscsiga és társai. A péksütemények többségében transz-zsírsav található, rendszeres fogyasztása nem tesz jót sem az érrendszerének és a szívének sem. Ráadásul magas a kalóriatartalmuk, ezzel szemben viszont nincs bennük sok olyan tápanyag, amit a szervezete fel is tud használni. A vércukor és az inzulinszintje is megugrik tőle. A fahéjas változat még jó is lehetne, mertez fűszer felgyorsítja az anyagcserét, de ezekben a péksüteményekben alig van fahéj, cukor viszont rengeteg. Krémsajtos bagel. Próbáljon meg óvakodni a fehér kenyértől,

mert ennek is csak a kalóriatartalma magas, a szervezetének valóban hasznos tápanyag viszont kevés. A magas zsírtartalmú sajtkrém sem jó választás, mert egyik sem túl laktató és könnyen túl sokat ehet belőle. Válasszon inkább teljes kiőrlésű kenyeret és máris csökken a diabétesz, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának az esélye. Gyümölcslevek. A boltban vásárolt gyümölcslevek többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, hogy édesebb legyen. Ha pedig túlzott cukorbevitelről beszélünk, annak a legegyszerűbb módja az pont a folyadékkal bevitt cukormennyiség. Ha frissen facsarja, abban van némi vitamin és rost, de az sem tart ki sokáig és a vércukor szintje is emelkedik. Ha mindenképpen csak italt szeretne fogyasztani reggelire, akkor igyon tejet, ami lehet növényi eredetű is. Gofri és palacsinta. Bár nagy a csábítás, hogy a reggelit egy finom palacsintával indítsa – már ha valaki megcsinálja frissen-, de mégse tegye. Ebben is rengeteg ugyanis a kalória, viszont kevés a tápanyag, bár ha mindenképpen ragaszkodik ehhez, akkor például natúr görög joghurt és mindenféle friss gyümölcsök keverékét egye hozzá. Müzliszelet. Nagy kalórialöket, és többségük tartalmaz hozzáadott cukrot. Ez lehet gyümölcscukor vagy fruktózszirup, ami több módon is rosszat tesz a szervezetének. Az egyik, hogy növekszik a cukorbetegség kialakulásnak az esélye, de elhízhat tőle, valamint a szívére és a májára is rossz hatással van. (divany.hu nyomán)


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Nagyszékelyben felújított 118 m2-es 3 szobás verandás családi ház eladó 5067 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315350. +36 70 454 2351. Őcsényben a Dózsa utcában 70 m2-es 2 szobás ház szőlőskerttel 2000 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H311740. +36 70 454 2356. Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351. Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356.

Ingatlan Tolnai Duna-parton eladó egy 110 m2-es családi ház. Elcserélném társasházi lakásra (garzon is lehet). Minden megoldás érdekel. Tel.: 06-30/8530-989. Bonyhádon, családi ház eladó! Telefon: 06-20/250-4574. Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érd.: 06 30/3132-785.

Tolnán újépítésű lakóparkban eladó 1+3 szobás lakások. Igény esetén garázs is vásárolható. Irányár: 23,9 M Ft. U0028417. +36 70 454 2351. Tolnán eladó egy 162 m2-es 4+1 szobás jó állapotú sorházi ingatlan garázzsal. I. ár: 20 M Ft. H316653. +36 70 454 2356. Tolnán csendes utcában 141 m2-es 4+1 szobás családi ház üzlettel eladó 401 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H318121. +36 70 454 2351.

Szekszárdon felújított földszinti lakás eladó. Érdeklődni: 06 30/372-5542.

Tolnán jó állapotú 75 m2-es 2 szobás családi ház 500 m2-es telken eladó. I.ár: 9,9 M Ft. H318954. +36 70 454 2356.

Szekszárdon, kétlakásos társasház építésére is alkalmas, belterületi, közművesített, panorámás építési telek eladó. Tel.: 06-20/362-4614.

Tolnán 100 m2-es 3 szobás konvektoros fűtésű központ közeli családi ház eladó 762 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H319736. +36 70 454 2356.

Tolnán vásártéri lakás eladó. Érdeklődni: 06 30/372-5542.

Várdombon felújított 99 m2-es 1+2 szo-

Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2 szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. Irányár: 7,49 M Ft. H315452. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Zöldkertben eladó egy 61 m2-es 2+1 szobás erkélyes fsz.-i felújítandó lakás. Irányár: 8,45 M Ft. H315460. +36 70 454 2351. Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2 szobás vegyes falazatú családi ház eladó. I.ár: 7,95 M Ft. H285150. +36 70 454 2351. Szekszárd belvárosában 2004-ben épült 76 m2-es 1+2 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. Irányár: 20,5 M Ft. H319705. +36 70 454 2350.

bás családi ház eladó 1045 m2-es telken. I.ár: 14 M Ft. H315340. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...  Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállal-  Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 m2--es es +36 36 kozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. H309825. + Irányár: 9,95 M Ft 70 454 2351. Irányár: 29,99 M Ft. I.ár: 29,99 M FFtt +1  Szekszárd déli részén szigetelt, új nyílászárók-  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+ 1+1 kal rendelkező 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. H310053. 0553. Irányár: 9,5 M FFtt H271179. +36 70 454 2351. Irányár: 24,5 M Ft +36 70 454 2356.  Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számá-  Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámáss 2255 tttel. ra földszinti ingatlan eladó. UH004155. +36 70 m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterülettel. 454 2351. Irányár: 18 M Ft H311606. +36 70 454 2351. Irányár: 2,8 M FFtt  Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon az M9-es autóút közelében 477 4778 78 óvval. végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. m2-es birtok eladó szőlővel és szántóval. H286784. +36 70 454 2351. Irányár: 5,9 M Ft M0000846. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M FFtt

7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu w w w . c s e n g e y . h u November 4-én (pénteken) 19.00 órakor: „Kárpát-medencei magyarok zenéje 2016”. Fellépők: Viski Bicskások népzenekar, Paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület. Az est védnöke: Süli János, Paks város polgármestere. A belépés díjtalan – adományokat szívesen fogadnak a szervezők. November 7-én, hétfőn, 19.00 órakor: Móricz bérlet 1. előadása: Szabó Magda: Az ajtó. A Spirit Színház előadása. Főszereplők: Hegyi Barbara, Nagyváradi Erzsébet, Perjés János, Nagy Enikő. Rendező: Czeizel Gábor. Jegyár: 3700 Ft.

 Szekszárdi irodépületben különböző méretű  Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egyy 37 37 irodák szociális blokkal kiadóak. UZ004607. +36 m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. H311595. 5995. 70 454 2356. Irányár: 16 E Ft +36 70 454 2356. Irányár: 8,5 M FFtt  Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es 3  Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1 3+ +1 szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 70 szobás panorámás családi ház eladó. H312323. 3223. 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft +36 70 454 2351. Irányár: 21,5 M FFtt  Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky utcában 84  Szekszárdon a Csap utcában 65 m2-es 2+ 2+1 +1 m2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. szobás tégla ház eladó 708 m2-es telken. H313222. 2222. H305135. +36 70 454 2351. Irányár: 14,95 M Ft +36 70 454 2351. Irányár: 16,9 M FFtt  Szekszárd központjában liftes házban 62  Szekszárdon központ közeli 51 m2-es 1+ 1+1 +1 m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. szobás 9. emeleti felújított lakás eladó. H313620. 6220. Irányár: 8,39 M FFtt +36 70 454 2350. Irányár: 8,9 M Ft +36 70 454 2350.  Szekszárdon a központhoz közel felújításra  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es lakható haató vagy bontásra váró ház 1795 m2-es telken eladó. tanya szőlővel 703 m2-es területen eladó. ad dó. H307324. +36 70 454 2356. Irányár: 30 M Ft H314088. +36 70 454 2356. Irányár: 3,5 M FFtt  Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208  Szekszárdon eladó egy 3. emeleti 55 m2-es ess 2 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. szobás erkélyes távfűtéses lakás. H314116. +36 +36 Irányár: 6,5 M FFtt H308153. +36 70 454 2351. Irányár: 44,99 M Ft 70 454 2351.

Villanyszerelés Tolna megye teljes területén. Lakóházak teljes felújítása, hálózatjavítás. Telefon: 06-30/700-6080.

November 9-én, szerdán, 9.00 és 10.30 órakor: Tipegő bérlet: Szivárványhinta – a pécsi Bóbita Bábszínház előadása. November 12-én, szombaton 9-12 óra között: Kismesterképző 8. Barkácsolás, asztalosmunka Bartos István koordinálásával. A foglalkozás részvételi díja: 1500 Ft. Jelentkezés november 10-ig. November 14-én, hétfőn, 14.00 órakor: Kisiskolás bérlet: 100 Folk Celsius gyermekkoncert.

Szekszárdon a Korzó Áruházban 100150 m2-es és 200 m2 feletti üzlettér kiadó. Irányár: 200 E Ft. UZ006269. +36 70 454 2350. Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,49 M Ft. H315173. +36 70 454 2358.

Az akció 2016. október 1-31-ig tart.

Bonyhádon luxuskivitelű 5+1 szobás 250 m2-es családi ház úszómedencével eladó. I.ár: 44 M Ft. H298474. +36 70 454 2351. Bonyhádon 158 m2-es konvektoros lakás és üzlet egyben vagy külön-külön eladó. I.ár: 20,9 M Ft. H319771. +36 70 454 2351. Harcon eladó egy 107 m2-es 4+1 szobás tégla családi ház 1371 m2-es telken. H313355. +36 70 454 2351. I.ár: 11,8 M Ft Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. I.ár: 11,6 M Ft. H275703. +36 70 454 2351.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Nagyon szép őszi és alkalmi áruval várom Önöket! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Október 28. péntek

-1; 4 °C

10; 14 °C

Október 29. szombat

5; 10 °C

11; 14 °C

Október 30. vasárnap

1; 6 °C

10; 13 °C

Október 31. hétfő

0; 5 °C

10; 13 °C

November 1. kedd

-1; 4 °C

9; 12 °C


Aktuális – Programajánló Vörösmarty Mihály Művelődési Központ Bonyhád

Ki kapja idén az Aranylabdát?

A

France Football közzétette az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabda-díj harminc jelöltet tartalmazó névsorát.

November 7-től 10-ig: Egésszéghét 2016. „Tudatosság=Egészség„ November 7-én, 17.00 órakor: 25 éves a Vita Nova Klub. Jubileumi ünnepség és Egészséghét megnyitó. A belépés díjtalan. 18.00 órakor: dr. Pfeifenróth Anna előadása: „Mire figyeljünk az egészségünk meg„ tartása érdekében? November 8-án, 17.00 órakor: Feketéné Bokor Katalin: „Minden„ napi gyógynövényeink előadása. November 9-én, 17.00 órakor: Szénási Katalin és Bézsenyi Ildikó előadása Gyógyulástörténet címmel. 18.30 órakor: Baronek Béla „Gyakori mozgásszervi problémák és kezelési alternatívák„ előadása. November 10-én, 17.00 órakor: Topáné Illés Ildikó: Lazíts az életedért. Egyszerű lazító technikák a stressz kezelésére. 18.30 órakor: Jakab Gyöngyi „Az önbizalom Gy pontja„ könyvbemutató és önbizalomturbó. 10 órától 16 óráig: Egészségnap: egészségügyi termékek és módszerek bemutatója. Az Egészséghét programjain a részvétel ingyenes.

http://muvhazbonyhad.ewk.hu

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com

November 5-én, szombaton, 15 órakor: Bátaszéki Roma Nap. Program: 15 órától kézműves foglalkozások: fafaragás, gyöngyfűzés, egészségmegőrző programok: vérnyomás, vércukorszint mérés. 17 órától kulturális programok és táncház: Bátai Tamburazenekar, Mohácsi Tamburazenekar, Bátai Vadvirágok, elvidék Néptánc Egyesület – gyerekcsoport.

Veszélyben a világ legmagasabb keresztény temploma

H

iába duplázták meg a kiszabható bírságot, továbbra is emberi vizelet és hányás fenyegeti a világ legmagasabb keresztény templomának falait Ulmban, Németország déli részén. * A székesegyház homokkőből épült, amelyet a sav és a lúg is képes feloldani, és így a húgy és a hányás az épület állagát is fenyegeti, részben haszontalanná téve a műemlék épületen zajló felújítási munkálatokat – írja az MTI. „Fél éve figyelem, és megint csupa húgy és hányás minden„ – fogalmazott Michael Hillbert, az épületért felelős Münsterbau vezetője, aki szerint túlzottan megszaporodtak a rendezvények a dóm körüli téren, de a szervezők sokszor nem biztosítanak elég illemhelyet.

Akit rajtakapnak, hogy a templom oldalába vizel, az elvben most már 50 helyett 100 eurós büntetésre számíthat, de a szigorítás nem oldott meg semmit, mivel még egyetlen egyszer sem bírságoltak meg senkit. (travelo.hu nyomán)

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madridot hat, a spanyol bajnok FC Barcelonát négy játékos képviseli. A német Bundesligában címvédő Bayern Münchenből négyen, az olasz bajnok Juventusból hárman, az angol Premier League-ben győztes Leicester City-ből ketten szerepelnek a jelöltek között, a francia bajnok Paris Saint-Germain együtteséből viszont senki nem került be. Az Európa-bajnok portugál válogatott tagjai közül Cristiano Ronaldo, Pepe és Rui Patrício szerepel a listán. A France Football idén már nem a nemzetközi szövetséggel (FIFA) együttműködve, hanem az 1956 és 2009 között megszokotthoz hasonlóan önállóan ítéli oda az év legjobbjának az Aranylabdát. A győztes nevét a francia szaklap december 13-i számában hozzák nyilvánosságra, a díjat pedig a január 9-én sorra kerülő gálán adják át. (origo.hu nyomán)

Tündérkert Dr. Pappné Domány Violetta „Tündérkert” című fotókiállítása nyílik meg november 9-én 18 órakor a fővárosi NAV Galériában (1039 Budapest, Mátyás u. 16.) a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete szervezésében. A megnyitón közreműködik Sohonyai Attila költő és a Pénzügyőr Zenekar Klarinét kvartettje.

15

Novemberi programok: November 4-én, 18.00 órakor a Színházteremben: Prof. Dr. Bagdy Emőke, a magyar pszichológia egyik legjelentősebb alkotó személyisége tart előadást. Téma: „Férfisors, női sors, párkapcsolati harmónia”. Belépőjegyek 2700 Ft-os áron kaphatók. November 7-én és 8-án, 14.30 órakor a Színházteremben: Schwajda György: Nincs többé iskola – zenés mesejáték egy részben. Kisiskolás bérlet I. előadás. Jegyár: 1000 Ft.


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Külföldi tulajdonú munkaerő közvetítő irodánk azonnali kezdéssel IRODAVEZETŐT keres. Az állás betöltéséhez magas szintű német nyelvismeret, jó szervezőkészség és felhasználói szintű számítógépes ismeret szükséges, hasonló munkakörben szerzett tapasztalat előnyt jelent. A jelentkezéseket német és magyar nyelven ppswissjobs@gmail.com email címre várjuk.

Részletek a 9. oldalon

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Emberség

C

sak egy gesztus. Egy elnézést kérő intés, egy bocsánatkérő szó. Ennyivel is megelégednék, amikor szűk utcácskánkban szabálytalanul leparkol az autós, a zsákutcába se ki, se be, és egyszerű-

en eltűnik a sofőr. Valamit pakol, de azt is csak sejteni, mert nem mond semmit. Dudálásra érkezik vissza és fejét leszegve elhajt. Vidéki kisvárosunk apró lakókörzetében évekig ismerték egymást az

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

varrónő A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

emberek, köszöntek a másiknak, egy barátságos szó minden találkozásnál kijárt. Az otthonosság érzetét adta, ami változóban van. Szerencsére még csak nyomait tapasztjuk, de ezt is nehezen tolerálom. Másokkal együtt, mert az emberi szó, a kedvesség nem luxus és nincsen összefüggésben a gazdasági helyzettel, a modernizációval, a kor változásával. Az emberség nem lehet elavult. Ezt erősített meg olvasónk, aki arról panaszkodott, hogy rendszeresen üzlete, lakóháza elé parkolnak szabálytalanul, és amikor szóvá teszi, akkor gúnyos megjegyzéseket kap. Most kálváriát jár a hivatalokban, hogy táblát helyezzenek ki. Ez megoldhatja, hogy gátlástalanok ne álljanak más háza, üzlete elé, vagy egyszerűen az út közepére. De egyvalamin nem segít: a pofátlanságot nem gyógyítja.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

GYÁRTÓSORI OPERÁTOR

BETANÍTOTT MUNKÁS

VARRÓNŐ Elvárások és szükséges tapasztalatok: – egy vagy két műszakos munkarend – megbízhatóság – csapatszellem – bőripari/autóipari vagy gyártásban szerzett tapasztalat előnyt jelent

Amit ajánlunk: – könnyű fizikai munka – dinamikus csapat – nemzetközi környezet – cafeteria – teljesítmény alapú prémiumrendszer – KIEMELT ÓRABÉR

A felvétel folyamatos! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Fax: 06-74/684-939 • E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.


Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15–18.

17


18

Lakás – Otthon – Építkezés

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

TERMELÉSVEZETŐ munkakörbe. FELADATOK:  Termelési tervfeladatok és célkitűzések megvalósítása  Termelési tevékenységek hatékony szervezése, ellenőrzése, műszakvezetők, sorfelelősök irányítása  Munkafeltételek és működési feltételek biztosítása, szabályozása ill. optimalizálása  Gyártási költségek csökkentése, optimalizálása  Napi gyártási problémák és feladatok megoldása  Kapacitástervezés  Kapcsolattartás külföldi anyacéggel

ELVÁRÁSOK:  Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat  Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)  Önálló, szisztematikus munkavégzés, csapatmunkára való képesség , terhelhetőség  Jó kommunikációs képesség, hatékony problémamegoldás  Innovatív gondolkodás

AMIT KÍNÁLUNK:  Modern munkakörnyezet  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Folyamatosan fejlődő, dinamikus csapat

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út. 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu


Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15–18.

19


20

Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15–18.


21

Aktuális Építőipari középvállalkozás építőipari kivitelezésben jártas

ÜZLETÁGVEZETŐT keres. A leendő munkatárs feladatai: – építőmesteri üzletági tevékenység irányítása, koordinálása a vállalástól az elszámolásig, – az üzletág humán és technikai erőforrásainak teljes körű irányítása, – az üzletág tevékenységének harmonizálása a Társaság egészének működésével Elvárásaink a pályázókkal szemben: – szakirányú felsőfokú végzettség, – felelős Műszaki Vezetői jogosultság, – önálló, igényes munkavégzés, – referenciák, leinformálhatóság, – felhasználói szintű számítógépes ismeretek,

– megbízhatóság, – terhelhetőség, – kiváló tárgyalókészség, – jó problémamegoldó képesség, –„A” esetleg „B” kategóriás jogosítvány.

Amit megbízónk kínál: – alkalmazotti jogviszony, – versenyképes jövedelem,

– a hatékony munkavégzéshez szükséges tárgyi eszközök biztosítása.

Előnyt jelent: – észak Tolna megyei lakhely – nyelvismeret További információ kérése: az alábbi e-mail címen: epito.mest@gmail.com 2016.09.30-ig.

A VITAFOAM

Magyarország Kft. munkatársat keres

RAKTÁRI ADMINISZTRÁTOR munkakör betöltésére, három műszakos munkarendben. Elvárások: – középfokú végzettség, – Excel használata. Bérezés: megegyezés szerint Jelentkezés: magyar nyelvű önéletrajzzal a kokenyesia@vitahungary.hu e-mail címre.


22

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Harcon eladó egy 107 m2-es 4+1 szobás tégla családi ház 1371 m2-es telken. I.ár: 12,8 M Ft. H313355. +36 70 454 2351. Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H239814. +36 70 454 2351. Őcsényben a Dózsa utcában 70 m2-es 2 szobás ház szőlőskerttel 2000 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H311740. +36 70 454 2356.

Ingatlan Bátaszék Flórián utcai kertes, családi ház eladó. Irányár: 10,5 M Ft. Telefon: +36-30/536-6033 Szekszárd központjában 1. emeleti lakás kiadó. Elsősorban irodai használatra. Telefon: +36-30/536-6033 Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érd.: 06 30/3132-785. Szekszárdon öszközműves, körpanorámás építési telek eladó. Telefon: 06 30-372-5542. Eladó Gunarason kisebb, rendezett nyaraló. Irányár: 5 M Ft. Tel.: 06-74/317-169. Szekszárdon az M9-es autóút közelében 4778 m2-es birtok eladó szőlővel és szántóval. Irányár: 4,5 M Ft. M0000846. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egy 37 m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. Irányár: 8,5 M Ft. H311595. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Létai M. u.-ban eladó egy 3. emeleti 52 m2-es 1+2 szobás erkélyes lakás. Irányár: 10,95 M Ft. H312291. +36 70 454 2351. Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1 szobás panorámás családi ház eladó. Irányár: 21,5 M Ft. H312323. +36 70 454 2351.

Nagyszékelyben felújított 118 m2-es 3 szobás verandás családi ház eladó 5067 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315350. +36 70 454 2351. Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356. Várdombon felújított 99 m2-es 1+2 szobás családi ház eladó 1045 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315340. +36 70 454 2351.

Adás-vétel Siller jellegű vörösbor (kékfrankos, szlanka) és fehérbor eladó. 200-250 Ft/l. Tel.: 06-20/274-5737 este! 300 literes szüretelő kád, daráló és prés eladó Tolnán. Telefon: 74/440-515, 20/9390-815. Jó karban lévő használt motoros rokkantkocsit vásárolnék. Tel.: 06-30/2529-670. Diófa funér, Sellak 2 lapos rezsó eladó. Telefon: 06-74/440-705. Körülbelül 5 mázsa zweigelt szőlő eladó. Telefon: 06-20/806-2005.

Szolgáltatás Takarítás, szőnyegtisztítás, ülőgarnitúrák, ágymatracok mélytisztítása a helyszínen: 800 Ft/m2. Telefon: 06-30/3774774, 30/488-7149. Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

Szekszárdon a Csap utcában 65 2+1 szobás tégla ház eladó 708 m2-es telken. Irányár: 16,9 M Ft. H313222. +36 70 454 2351.

Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu

Szekszárdon központ közeli 51 m2-es 1+1 szobás 9. emeleti felújított lakás eladó. Irányár: 8,39 M Ft. H313620. +36 70 454 2350.

Villanyszerelés Tolna megye teljes területén. Lakóházak teljes felújítása, hálózatjavítás. Telefon: 06-30/700-6080.

m2-es

Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es lakható tanya szőlővel 703 m2-es területen eladó. Irányár: 3,5 M Ft. H314088. +36 70 454 2356. Szekszárdon eladó egy 3. em-i 55 m2-es 2 szobás erkélyes távfűtéses lakás. I.ár: 6,5 M Ft. H314116. +36 70 454 2351. Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2 szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. Irányár: 7,49 M Ft. H315452. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Zöldkertben eladó egy 61 m2-es 2+1 szobás erkélyes fsz.-i felújítandó lakás. Irányár: 8,45 M Ft. H315460. +36 70 454 2351. Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,49 M Ft. H315173. +36 70 454 2358. Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 454 2356. Bonyhád-Majoson eladó egy 102 m2-es 4 szobás tégla családi ház. Irányár: 8,5 M Ft. H293771. +36 70 454 2351.

Az akció 2016. szeptember 1-30-ig tart.

Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház eladó. I.ár: 8,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

Állás Felvételre keresünk jogosítvánnyal rendelkező szerkezetlakatosokat és épületbádogosokat. Tel.: 06-70/368-0499. Ruházati üzletbe boltvezetőt keresünk Szekszárdra. Szükséges vezetői gyakorlat min. 5 év. Érdeklődni: 30/939-2580. Jelentkezni: Dunaújvárosban, személyes elbeszélgetés formájában.

Felveszünk

SZAKKÉPZETT SZAKÁCSOT szakmai gyakorlattal tolnai étterembe. Érdeklődni: 06-30/9945-734

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI VEZETŐ munkakörbe. FELADATOK:  A cég minőségirányítási rendszerének (ISO9001) folyamatos fejlesztése, felügyelete, irányítása  A gyártott termékek megfelelő, a vevői elvárásokat kielégítő minőségének biztosítása  Auditok lebonyolítása  Reklamációkezelés, vevői- ill. beszállítói  Minőségügyi dokumentációk készítése  Minőségügyi statisztikák készítése, kiértékelése  Minőségügyi terület munkatársainak irányítása, motiválása

ELVÁRÁSOK:  Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat  Minőségirányítási szabványok és dokumentumok ismerete  Minőségbiztosítási technikák ismerete  Tárgyalóképes német / angol nyelvtudás (német előny)  Önálló, szisztematikus munkavégzés, csapatmunkára való képesség, terhelhetőség

AMIT KÍNÁLUNK:  Modern munkakörnyezet  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Folyamatosan fejlődő, dinamikus csapat

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út. 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu


Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15–18.  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1  Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. 3 szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 H310053. +36 70 454 2356. Irányár: 9,5 M Ft 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft  Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás  Szekszárdon központ közeli 100 m2-es 2+2 25 m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterület- szobás sorház eladó. H304877. +36 70 454 Irányár: 22,5 M Ft tel. H311606. +36 70 454 2351. I.ár: 2,8 M Ft 2356.  Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es,  Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky utcában 84 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. m2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. H255844. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft H305135. +36 70 454 2351. Irányár: 14,95 M Ft  Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy  Szekszárdon 273 m2-es építési telek 52%-os 32 m2-es hétvégi ház akácossal. M0000580. beépíthetőséggel bontandó házzal eladó. +36 70 454 2351. Irányár: 1,59 M Ft H305171. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es  Szekszárdon a Rózsa utcában 117 m2-es 4 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 szobás családi ház 779 m2-es telken eladó. 2351. Irányár: 23,9 M Ft H305415. +36 70 454 2350. Irányár: 9,9 M Ft  Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárd központjában liftes házban 62 végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehe- m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. tő. H286784. +36 70 454 2351. I.ár: 5,9 M Ft +36 70 454 2350. Irányár: 8,9 M Ft  Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es  Szekszárdon a központhoz közel felújításra telken egy ház és egy tanya eladó. M0000656. vagy bontásra váró ház 1795 m2-es telken +36 70 454 2356. Irányár: 7 M Ft eladó. H307324. +36 70 454 2356. I.ár: 30 M Ft  Szekszárdi irodépületben különböző mére-  Szekszárdon 4526 m2-es szőlőbirtok és tű irodák szociális blokkal kiadóak. UZ004607. gyümölcsös épülettel és pincével eladó. +36 70 454 2356. Irányár: 16 E Ft M0000806. +36 70 454 2351. Irányár: 4,9 M Ft  Szekszárdon az Alisca utcában 3. emeleti  Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 56 m2-es 1+2 szobás erkélyes lakás eladó. 208 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. H300634. +36 70 454 2356. Irányár: 8,2 M Ft H308153. +36 70 454 2351. I.ár: 44,99 M Ft  Szekszárdon a Palánki-hegyen tanya eladó  Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 1100 m2-es szőlővel vagy Szd-i garzonra cserél- m2-es 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. hető. H294620. +36 70 454 2350. I.ár: 5,7 M Ft H309825. +36 70 454 2351. I.ár: 29,99 M Ft

Munkahellyel rendelkező fiatal pár hosszú távra 1,5–2 szobás

ALBÉRLETET KERES Szekszárdon.

Tel.: 06-30/483-6726

Szeptember 16. péntek

15; 20 °C

25; 31 °C

Szeptember 17. szombat

14; 20 °C

20; 26 °C

Szeptember 18. vasárnap

12; 17 °C

17; 22 °C

Szeptember 19. hétfő

10; 15 °C

18; 23 °C

Szeptember 20 . kedd

10; 15 °C

17; 22 °C

23


24

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra:

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: • A termékek összeszerelése a munkautasítás alapján • Szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése • Munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése • Munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása Elvárások: • 8 általános iskolai végzettség • folyamatos munkarend vállalása • erkölcsi bizonyítvány Jelentkezés: Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Érdeklődés: 06 74/565 537 - 102-es mellék

Rózsa

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

nemzetközi gépkocsivezető A leendő munkatárs feladatai: – Nyugat-európai fuvarfeladatok elvégzésére – A szállítmány típusa: ülőbútor Elvárásaink: – C+E kategóriás jogosítvány – Érvényes GKI kártya – Digit kártya Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Plusz 45 euró-s napidíj – Akár nettó 480.000 Ft-os munkabér – Fix, bejelentett alapbér – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

Takács Zsuzsa

Borünnep Szekszárdon

A

bor nemcsak megélhetést, gazdasági alapot ad, hanem ihlető és közösségteremtő erő. Szekszárd az ékes példája, ahol a hétvégén rendezik meg a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvényét. Ez a hagyományos borünnep alkalmat teremt a városlakóknak és környékbelieknek, hogy egymással találkozzanak, bort kóstoljanak, vendégeket hívjanak és együtt múlassák az időt. „Mintha valahol, Spanyolországban, vagy Toscanában járnék”, így jellemezte egy világlátott hölgy a mediterrán miliőt, ami óhatatlanul magával ragadja az embert, amint a patinás épületek, éttermek, kerthelyiségek, igényes árusok forgatagában sétál. Kellemes, minőségi, derűs életérzés ez, miközben lehet vitatkozni arról, hogy miért kell a történelmi belvárosba, a Béla tér adta szűk keretbe zsúfolni az összes borászpavilont, de a dilemma már évekkel ezelőtt eldőlt. Legfeljebb csak akkor változhat, ha a tömegben fuldokló borivók elvesztik kedvüket. Egyelőre erről szó sincs, és jó érzés magától értetődően mutatni az idegeneknek: itt emblémás pohárból isszák a kiváló borokat. Műanyagot nem találni. Ez Szekszárd. Lám, a hagyományos ünnepek erre is jók, az unalomig ismert környezet új értelmezést kaphat. Néha el kell távolodnunk ahhoz, hogy észrevegyük saját otthonunk értékeit. Vagy elég, ha érdeklődő vendégeket hívunk.

UROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Guruzda Sándor U R O LÓ G U S S Z A KO R V O S

RENDEL: 7100 Szekszárd, Tartsay Vilmos u. 16. (Ergonom)

RENDELÉSI IDŐ: szerda 16.00–18.00-ig Bejelentkezés:

06-30/694-2503

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és VARRÓNŐKET keres Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Szabász A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Tm Krónika 2016/40  
Tm Krónika 2016/40  
Advertisement