Page 1

Legyen Ön is munkatársa Tolna megye meghatározó – több mint 500 főt foglalkoztató – élelmiszeripari nagyvállalatának! A szekszárdi TOLNATEJ Zrt. munkatársakat keres gépkezelői, csomagolói feladatokra, több féle munkakörbe, több műszakos munkarendben.

Az elérhető havi bruttó jövedelem – munkakörtől és betanulástól függően – meghaladhatja akár a 200.000,-Ft-ot (alapbér + betanulástól és teljesítménytől függően növekvő kiegészítő bérelemek). Ezen felül amit még biztosítunk munkavállalóinknak:    

béren kívüli juttatások (cafetéria, vállalati üdülő), munka- és védőruha biztosítása, vidékiek munkába járásának költségtérítése, hosszú távú, stabil munkalehetőség.

XX. ÉVF. 37. SZÁM

2016. OKTÓBER 7.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

További tájékoztatás kérhető a 74/528-240/106-os telefonszámon. Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

Víz sommelier: 9. oldal

milyen vizet érdemes inni? Továbbtanulási ötletek: szakiskolák, gimnáziumok, szakképző iskolák ajánlatai

6. oldal

Kandallóés kéményválasztás,

OKOSAN

A csillogó bőr visszatér 3. oldal

Méregdrága parkolóhely 7.old. két családi ház áráért

Tabon található gyárába munkatársakat keres 7. oldal Autóbuszos kirándulások idegenvezetővel

Október 22.

PRÁGA

14.900,-Ft/fő Október 22.

KASSA

9.900,-Ft/fő Ft/fő

Október 15.

POSTOJNA CSEPPKŐBARLANG

Pegaso Linea Italia Kft.

10.900,-Ft/fő

ET ŐSZI SZÜN októbe Ö D BELFÖL N novemberr6.28kö. észött **** Silver S

Hajdúszoboszló Hotel H (1 gyermek 10 éves korig ingyenes) félpanzió 27.000 Ft-tól/fő/3 nap Balatonkenese Marina Port Hotel**** (Gyermek 8 éves korig ingyenes) félpanzió 43.500 Ft-tól/fő/4 nap Egerszalók Saliris Resort**** (Gyermek 4 éves korig ingyenes) félpanzió 45.000 Ft-tól/fő/3 nap

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Tapolca Hunguest Hotel Pelion**** (Gyermek 6 éves korig ingyenes) félpanzió 46 200 Ft-tól/fő/4 nap

Pegaso Linea Italia Kft.

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló

varrónő

A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Prémium rendszer, – Céges buszjáratok

– Béren kívüli juttatások, – Munkába járási támogatás,

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.


2

Aktuális

Saját sáv az önjáró autóknak

A

z már nem kérdés, hogy az automata autók megjelennek az utakon, most egy újabb lépés segítheti gyorsabb elterjedésüket. Egy Seattle-i székhelyű befektetési cég azt javasolja, hogy Seattle és Vancouver közötti autópályán legyen fenntartva egy sáv az önjáró autóknak. A Madrona Venture Group 5-15 éven belül látja megvalósíthatónak ötletét. Azért erre esett

a választása, mert egyre szorosabb a kapcsolat a két város között. Seattle régóta az Amazon és a Microsoft központja, de a két techóriás sok irodát nyitott a két és fél órányi autóútra lévő Vancouverben. Akárhogy is dönt a két város vezetése, az biztos, hogy a jövőben nagyon sok hasonló javaslattal fogunk találkozni, amely az önműködő autók terjedését segítik majd elő. (index.hu nyomán)

LAPSZEMLE Népszavazási humor Mi a különbség Ausztria és Magyarország között? Az osztrákok a választás napja után sem ismerik az eredményt, a magyarok már (index.hu) előtte tudják.

Feladatok: – alkatrészek mérésének elvégzése (3d Mitutoyo mérőgép használata) – jegyzőkönyvek készítése Elvárások: – legalább középfokú végzettség – alapvető gépészeti/mérési ismeretek – 3d koordináta mérőgép ismerete

Modern Mózes csodája

Olyan, mint egy booking.com az orvostudománynak Az ARCHIMEDICX olyan weboldal, ami betegek ezreinek életét könnyítheti meg:

Űrtechnológiával terem a profit a földeken Létrehozhatunk-e egészségesebb, több termést adó talajt kisebb ráfordítással? Milyen új növényvédő szerekkel találkozhatunk az elkövetkező években? Valóban előrejelezhetjük majd a betegségeket, és elég lesz csupán egy okostelefon a gyomok azonosítására a területeinken? A lassan űrtechnológiai szintű fejlesztéseket az idei tengelici Agro Inno Show-n mutatták be. (agrarszektor.hu)

Ez az igazán riasztó adat az új MTK-stadionról

A BHG-ASZ Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe, azonnali kezdéssel:

MÉRŐLABOR TECHNIKUS

egy olyan booking.com-szerű portál az orvostudomány számára, ahol a felhasználó megtalálhatja a számára legmegfelelőbb szakorvost szerte a (origo.hu) világon.

MINŐSÉGELLENŐR Feladatok: – folyamatos gyártásközi ellenőrzések végrehajtása – gyártási dokumentációk meglétének és betartásának ellenőrzése – napi selejtezés, selejtösszeírás Elvárások: – minimum középfokú végzettség – 1-2 éves minőségellenőri tapasztalat gyártó cégnél előny

Keresünk még: •AWI és CO hegesztőket, •betanított munkásokat, •szerszámkészítőt, •CNC maróst, •gépbeállítót Amit kínálunk: versenyképes bér, béren kívüli juttatások, munkába járási támogatás Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével a hr@bhg-asz.hu email címre vagy postai úton a 7100 Szekszárd, Keselyűsi u. 4-8. címre. Állásajánlatainkat megtalálja a www.bhg-asz.hu/ceginformaciok/karrier oldalon.

Jindo szigete csupán egy dologban különbözik a világ többi szigetétől: évente kétszer, tavasz környékén szétnyílik itt a tenger és az emberek átsétálhatnak a szomszédos, 2-3 kilométerre lévő Modóra. Nem árt azonban sietniük, ugyanis az árapály csupán egy óráig tart, ezután újra visszahúzódik a vízszint. Nem más ez, mint egy érdekes természeti jelenség, amit a tudományt kevésbé ismerők különböző legendákkal igyekeznek megmagyarázni. Nem meglepő, hogy el is nevezték ezt modern Mózes-csodának. Az évek során igazi népünnepéllyé vált ez az országban, ma már fesztivált is rendeznek a víz kettéválásának örömére. (femcafe.hu)

Hihetetlen béren kívüli juttatások is léteznek A Spotify vállalat hat hónap fizetett szülési szabadságot biztosít a dolgozóinak és egy extra hónapot, amikor rugalmas munkarendben dolgozhatnak annak érdekében, hogy könnyebben visszarázódjanak a munkavégzésbe. Ezeken kívül a Spotify fizeti a női alkalmazottak mesterséges megtermékenyítését is, amennyiben erre (portfolio.hu) szükség van.

Az MTK kétszer annyit költött egy székre, mint Debrecen. Az Espanyolnál harmadannyiba került az év stadionja. (index.hu)

Egy ország futballját teszi tönkre a túl sok szex Többféle elmélet kering arról, hogy a sportteljesítményt mennyire befolyásolja a versenynap előtti szex. Van, aki szerint fokozza, van, aki szerint pedig egyértelműen káros. Egy ghánai fut(index.hu) balledző is ezt vallja.

Megvannak megyénként a legszebb fekvésű falvak

Melyik Tolna megye legszebb fekvésű faluja? A sorrend: Kisszékely (a képen), (origo.hu) Szálka, Váralja.

Az akció időtartama: 2016. október 1-31-ig. A képek illusztrációk.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

MÓRICZ ZSIGMOND

„Holdfogó”

F

iatalok játszanak egy afgán városban, Herat-ban. Az Európában és Latin-Amerikában népszerű labdarúgást errefelé kevesen űzik, Afganisztánban a lovassport, a „Buzkashi” számít nemzeti sportnak. A Spiegel Online felvételén a kapu felé tartó labda a telihold is lehetne, ezért találó a „Holdfogó” cím. Egy távoli világ szürreális képe.

V

isszatér a csillogó bőr. A lakknadrág újra hódít. Az idei ősz divatját irodába, hivatalba ugyan nem ajánljuk, de az utcai viseletre, szabadidőben, bevásárlásra tökéletes. Gisele Bündchen és társai a legjobb példa erre, a krone.at szerint.

Kapitalista a tanyán

(Folytatás az előző számunkból) Vigasztalni akartam: – Nem baj, van szép szeretője. Majd megvidámítja. – A fenét..., nem kell nekem szerető..., van nekem elég gondom. Avval halok, avval kelek. Szüretkor, a prés mellett őszintén megvallotta: – Tuggya, mit sajnálok, nagyságos úr?... Hogy azt a marhaságot csináltam, hogy nem szedtem ki több pénzt előlegbe napszámra... A nagyságos úr pedig adott vóna... Mer a nagyságos úr jó ember... Mikor hazajöttem, mondták, csak ide kapjak be, mert bolond, aki a nagyságos urat be nem csapja..., itt mindig dufla napszám vót..., én meg olyan ökör vótam, hogy csak arra spóroltam, hogy több maradjon a termésbül. Az a furcsaság történt, hogy éppen a szüret alatt emelkedni kezdett a bor ára. Ettől hirtelen megvidámodott, s jön hozzám: – Nagyságos úr, tessék csak ide figyelni... Ne adjuk el még a mustot... Szentendrén van egy kocsmáros, az ád kölcsön hordókat... Pince van..., tegyük el, nem kér enni... Megjelent a kapitalizmus jellemző tünete nála is: a spekuláció. Belementem. Azonnal szekeret szerzett, s kihozta a hordókat. Egy litert sem akart kiadni. Disznótornál és szüretnél a gazdának folyton kóstolót kell küldenie. Ő nem adott senkinek egy kortyintást sem, s irigyen nézte, és pontosan felírta, hogy én a magaméból kinek mennyit utaltam ki, hogy ezt a felezésnél levonja az én részemből. De még azon felül meg is dorgált: – Isten ellen való... vétek adni... Tavaly még nagyon megköszönte, hogy egy litert kapott minden munkás. Így ő is. Mikor a must mind lent volt a pincében, megelégedetten dörzsölte a kezét. Szép termés volt. Ha el lehetne adni jó áron, szép pénz ütné a markát... – Spórol a lakodalomra? Mi van a jánnyal? – A jány... – legyintett. – Nem törődök én a jánynyal..., az csak olyan ijedség vót... Az ember begyullad, akkor kapkod fűhöz-fához... Visszajött a szép szeretőm, de még másik is került... Ha akarom, egy harmincholdas gazda is hozzám adja a jányát..., mer van ám ezeknek

(IV.)

szemük..., minden paraszt megnézte, hogy mívelem én a szőlőt... Oroszországba tanultam, annak a déli felin sok szőlő van... Sok rossz szőlő van a határba, nem bánnák, ha megszakítanám magamat benne... Szüret után ott feküdt a bor a hordókban. De valami nem nagyon tetszett: mindennap több lett. Hű fene – mondom magamban –, baj van! Ez már megtanulta a kapitalizmust mindenestül, már a manipulációnál tart. Éppen vevő jött, mondom neki: adjuk el. Ő nem. Ő karácsonyig nem ád egy litert se. Ha én akarom, osztozzunk, ő a magáét őrzi. Hát én eladtam a magamét, s átnyújtottam neki a pincekulcsot, avval beköltöztem családommal a városba. Csak februárban jöttem ki legközelebb. Mihály sovány volt, sápadt volt, mérges volt. – No, a nagyságos úr jól kibabrált velem. Azóta se vót olyan ára a bornak. Tudott a nagyságos úr valamit: azért adta el. – Maga még semmit sem adott el? – De. Ötöt eladtam a kocsmárosnak, hármat meg egy szentlászlói tótnak tűzifáért... Még a héthektós megvan... De más itt a bibi... Nem mondta nekem a nagyságos úr, hogy ez olyan fene rossz bor... Aki megvette, az többet nekem nem köszön... De én se lefrektálok rá jövőre... – Hát mit csinál most evvel a borral? – Csapok egy nagy lakodalmat, s megisszuk. – Olyan nagygazda házához házasodik, ahol hét hektót isznak meg? – Nem..., mégis elveszem a jányt... Szegényhez szegény dukál... Következő esztendőn kivágattam a szőlőt... Olyan bort csakugyan nem érdemes termelni, hogy ha valaki megveszi, ne köszönjön... Ha nekem nemköszönőkre van gusztusom, megírom az igazságot, mindjárt van elég... Mihály azonban nem itta meg a hét hektó bort a lakodalmon, hanem elcserélte hét malacért. A felesége felnevelte, s most két jó lova van, s fuvarozásból vígan él. A kapitalizmusnak búcsút mondott, mert szeret éjszaka nyugodtan aludni. (Vége)

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

CNC gépkezelő és operátor

Csomagoló és raktári dolgozó

Csúcs- és palástköszörűs

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a szemelyugy@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.


4

Aktuális

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozícióra:

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: • A termékek összeszerelése a munkautasítás alapján • Szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése • Munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése • Munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása Elvárások: • 8 általános iskolai végzettség • folyamatos munkarend vállalása • erkölcsi bizonyítvány Jelentkezés: Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Érdeklődés: 06 74/565 537 - 102-es mellék

Látványos hazaszeretet a köbön A

ki hazaszeretetét akarja mások orra alá dörgölni, az nem választhat mást, mint egy jókora nemzeti lobogót. * Egy rendes pickup sok mindenre jó. Vontathatunk vele trélert, rajta autóval, csónakkal. Lakókocsit és még ki tudja mit. Aki viszont hazaszeretetét akarja közhírré tenni, az sajátos módon megteheti. Ezzel ráadásul a rekordok könyvébe is be lehet kerülni. A Chevynél az új 6,6 literes Duramax dízelmotornak csináltak hírverést azzal, hogy egy Silverado HD mögé kötöttek egy méretes amerikai zászlót. Tizenkétszer huszonnégy méteres vászon lobogott a Chevrolet mögött a Texas Motor Speedwayen, majd hasonló méretben Texas állam jelképét is megmutatták. Az elinduláskor mintegy húsz ember segéd-

kezett, hogy a hatalmas zászlókat ne csak a földön húzzák a rekordkísérlet során. Ahhoz, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe bekerülhessenek, legalább száz méteren kellett lobognia a zászlónak anélkül, hogy leérne az aszfaltra. Végül négy teljes kört tettek meg a 2,4 kilométeres versenypályán.

A 6,6 literes turbódízel V8-as, amely köré a felhajtást szervezték, egyébként 450 lóerőt és 1230 newtonmétert tud. Ez jelentős előrelépés az előd 400 lóerejéhez és 1077 Nm-éhez képest. És persze jóval komolyabb súlyokat is megmozgathatunk vele, mint amit ebben az esetben a zászló és a tartószerkezet jelentett. (totalcar.hu nyomán)

Dohányhajtású repülőgép?

D

él-Afrikában, a Project Solaris nevű projektcég bejelentette, hogy akár már idén elindulhat az első „dohányhajtású” utasszállító repülőgép.

* A Project Solaris persze nincs egyedül, a dohányból repülőket hajtó bioüzemanyag kifejlesztésére irányuló munkában a Boeing és South African Airways is részt vesz. A törekvés nem

egyedülálló, hiszen az USA legnagyobb dohánytermesztője, Virginia is effelé tapogatózik. Amint a The Guardian beszámol, az Egyesült Államokban oly mértékben csökkent a dohányzók száma, hogy amíg 1970-es években az USA dohányfarmerjei még 900 ezer tonnát takarítottak be évente, addig mára 360 ezerre sincs igény. (blog.syngenta.hu nyomán)


5

Gazdaság

Egy különösen vidám nap a Jürgenhakénél

K

ell egy nap, amikor leállnak a gépek, értelemszerűen megállnak egy kis időre a dolgozók is. Amikor megtörik a napi monotónia. Amikor megismerhetik egymást azok a dolgozók, akik valójában csak látásból ismerik egymást. Nem abban a műszakban dolgoznak például. De ha abban is, egy autóipart kiszolgáló kábelcég nem az a „terep”, ahol úgy munka közben, egymást magánemberként is meg lehetne ismerni.

Sokkal keményebb, zártabb világ ez. Ezért is kell egy nap, amikor nem az alkatrészek precíziós legyártásáról, vagy azoknak az összerakásáról, szigorú leellenőrzéséről, a norma teljesítéséről szól a történet – hanem csak a vidámságról, bohémségről, önfeledtségről, ami egy

közösségformáló csapatépítő tréningnek is felfogható – másképpen. Bejött ez a „Grill partiként” is nevezett nap tavaly, s a német cégvezetésnek is annyira megtetszett, hogy a jelekből ítélve, úgy tűnik, hagyományteremtés lesz belőle a Jürgenhake Magyarország KFT-nél.

A nagy sátor újfent felállíttatott az üzem területén, de a bohém félnap fő attrakciói a szabadban zajlottak ezen az estébe hajló délutánon. A szállításra, tárolásra szolgáló raklapok alkalmi futballkapuk lettek, hogy összejöhessen egy Termelés–Főnökség ütközet az ennek lejátszására alkalmas gépkocsi parkolóban. Jó volt „elverni” a főnökséget, s a legénység sikerét, benne a Balotelli-frizurás fiatal csávó góljait, még a németországi anyacég ügyvezető igazgatója, Andre Russ úr is megtapsolta, aki az idén is úgy időzítette magyarországi út-

ját, hogy az itteni céges bulin feltétlenül itt legyen. No és persze azért is, hogy személyesen adhassa át azoknak a „jürgenhakés” magyarországi dolgozóknak a jutalmát, akik tíz, vagy éppen már 15 éve szolgálják remek helytállásukkal a céget. Nagyon nem kellett toborozni a valóban ügyességet igénylő, többnyire kisebb csapatok között zajló versenyekre, amit a szekszárdi üzem cégvezetője, Korsós Szilvia, mint ötletadó- játékvezető vezényelt le nagy-nagy átéléssel.

A

Jürgenhake Magyarország Kft. céges rendezvényén a 15 éves folyamatos munkaviszonyáért, és kiemelkedő munkájáért elismerést vehetett át: Mátrai Zoltánné, Jakab Ferencné, Boros Anikó, Szente Mihályné, Bende Mária, Orsós Katalin és Kovácsné Tóth Erika. Tízéves kitartó, jó munkájáért pedig Farkas Péter kapott elismerést, illetve jutalmat.

Ízelítőként említendő: volt szívószállal történő karika-átadás, kanállal történő madzagfűzés csapattagról-csapattagra átterjedve – és sok-sok kacagás-hahota a köbön. Kötélhúzás zárta a gőzkiengedő, a késő estébe hajló szabad délutánt. Talán, ha Russ úr enged a csábításnak, és beszáll ebbe az ütközetbe, és közkívánatra átigazol a munkásokhoz, akiknél valóban nagyon hiányzott egy igazán termetes egyéniség ebben a versengésben, talán újabb sikert könyvelhetett volna el a Termelés ezen a „más” napon a Jürgenhakénél…


6

Lakás – Otthon – Építkezés – Gazdaság

Kandalló- és kéményválasztás, okosan J

Áraink 2016. októbher 1-től 31 -ig érvényesek.

ól hőszigetelt ház és tökéletes ablakok, vajon a kémény is meg- A kiégetés alatt zárványok, kis felel ennek a légtömörségnek? Kandalló- és kéményválasztás. légpólusok képződhetnek, amitől Ne a gombhoz a kabátot! Hogyan előzhető meg a kémény átázása? a cső már nem lesz vízzáró, vízhatlan. A kéményben esetlegesen Eléggé ismert-e, hogy egy ki- tornahálózaton keresztül vezetjükk megjelenő víz (pl. ami a kandallogramm fa elégésekor minimum el. Ügyeljünk arra, hogy tüzelés- lóban történő nedves fa elégetése 1 liter, egy köbméter gáz elégése- hez csak teljesen száraz fát hasz- során keletkezik) átszivároghat a kor pedig kb. 1,5 liter víz képző- náljunk, így minimalizálhatjuk a béléscsövön, ezért kell a kémény dik? A kéményszakértő szerint ez keletkező nedvesség mennyiségét! köpenyszerkezetében hátsó szelA hagyományos kéményekk lőzési csatornákat kialakítani. A hátsó szellőzési csatornáin hátsó szellőzési csatornán folyafolyamatosan áramlik ki a le- matosan kiáramló levegő állandó vegő a kéményen keresztül, légmozgást idéz elő, de ez egyetvalahogy úgy, mintha bukóra len energiahatékonyságra törekvő nyitva hagynánk az ablakot. Az épületben sem engedhető meg! ilyen hagyományos kéményA modern kémények (Pl. rendszernek ez az ún. hátsó SchiedelAbsolut) nem igényelkiszellőztetés az egyik alapvető nek kiszellőztetést, a lakótér leellen úgy védekezhetünk, hogy a működési jellegzetessége, hiszen vegőjétől függetlenül, zárt rendnedvességgel szemben ellenálló, a béléscsöve samottból készül. szerben működnek, ezért akár kerámia béléscsővel ellátott ké- A samott egy tejfölszerű anyag, fokozott hőszigetelésű épüleményt építünk be, és a kéményben amit a gyártás során cső formájú- tekben is tökéletes megoldást megjelenő kondenzátumot a csa- vá préselnek, és végül kiégetnek. nyújtanak. (amiotthonunk.hu nyomán)

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

GYÁRTÓSORI SZERELŐ

RAKTÁROS

Szekszárd

Szekszárd

FELADATOK: • könnyű fizikai munka • összeszerelés, házba pattintás • kötözés, bandázsolás, krimpelés

FELADATOK: • raktár napi működésének biztosítása • alapanyagok komissiózása és visszavételezése a termelési területekről • raktározás magas raktárban, az előírások betartása mellett • a raktári bevételezési és a raktárból történő kiadások könyvelése

ELVÁRÁSOK: • minimum 8 általános iskolai végzettség • jó kézügyesség, monotonitás tűrés • pontos, precíz munkavégzés • színlátás • több műszakos munkarend vállalása

ELVÁRÁSOK: • emelőgép-kezelői bizonyítvány (gáz és elektromos üzemű targonca) megléte előny • raktározási területen szerzett tapasztalat előnyt jelent • felhasználó szintű számítástechnikai ismeretek (Word, Excel) • precíz, pontos és gyors munkavégzés • terhelhetőség, szabálykövető magatartás • 3 műszak vállalása

Jelentkezni a karrier_szekszard@cabtecgroup.com e-mail címen lehet önéletrajz csatolásával.

Jelentkezni a karrier_szekszard@cabtecgroup.com e-mail címen lehet önéletrajz csatolásával.

Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com

Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com


Lakás – Otthon – Építkezés

Méregdrága parkolóhely két családi ház áráért N

em, nem elírás, és nem is őrültünk meg, tényleg eladó egy parkolóhely London exkluzív környékén. Az egyszerű utcai parkolóért 300 ezer fontot (105 millió forintot) kér a tulajdonosa. * Drága a parkolás, pláne a parkolóhely a brit fővárosban, de a 300 ezer fontos ár mégis több a soknál. A Hyde Park Gardensben lévő 3,3×3,6 méteres (azaz durván 12 négyzetméteres) utcai parko-

lóhely majdnem a duplájába kerül, mint egy átlagos angol családi ház (ami most 162 ezer font). Ezek persze átlagárak, a Hyde Park környéke viszont egyáltalán nem átlagos: itt nem ritka, hogy egy ingatlan 1015 millió fontba kerüljön, így persze más

megvilágításba kerül ez a 300 ezres ár is, ami ráadásul ingatlanszakemberek szerint befektetésnek sem rossz, mert csak emelkedni fog. Az egekben járó árak legfőbb oka természetesen az, hogy kevés szabad vagy eladó parkolóhely van ezek kelendőek. London Westminster negyedében 80130 font a parkolási bírság, ami ráadásul megfeleződik, ha 14 napon belül befizetik. Gyors fejszámolással kiderül, hogy (pusztán a matematikát figyelembe véve) 20 évig lehet szabálytalanul parkolni, mire kijön a 300 ezer fontos összeg... A csillagászati parkolóárak nem jelentenek különösebb újdonságot, pár évvel ezelőtt a Harrods áruház közelében egy hasonló utcai parkolóhelyet 200 ezer fontért adtak el és nem ez az egyetlen példa. Csak az összehasonlítás végett: Leeds Rothwell nevű kerületében egy öt hálószobás, kertes, kocsibehajtós, saját parkolóhellyel rendelkező ingatlan kerül 300 ezer fontba és ugyanennyiért Birmingham központjában luxusapartmant vehetünk. (gazdagisztan.blog.hu nyomán)

7


8

Oktatás – Képzés – Agrárium Az FM DASzK – Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskolája LENGYEL és Kollégiuma Lengyelen

a következő képzéseket hirdeti a 2016/2017-es tanévre:

JELENTKEZZ HOZZÁNK! Az alábbi képzésekre még jelentkezhetsz:

Mindenki jól jár: a halgazdálkodó és a paradicsomtermesztő is A

Szakmai képzés: Mezőgazdasági gazdaasszony falusi vendéglátó 3 év Érettségire felkészítő képzés

2 év

A képzések ideje alatt megszerezhető: jogosítvány Bővebb felvilágosítás: Tel: 74/582-513/111 vagy 112 mellék, E-mail: apponyis@gmail.com

haltenyészésből nyert elhasznált vízzel jelentősen csökkenthető a zöldség műtrágyaigénye. * Az EU-ban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szennyvizek újrahasználatára (re-use), melyből a mezőgazdaságnak is ki kell venni a részét. Ebből a szempontból igen érdekes az a Belgiumban kidolgozott módszer, melyben a haltenyésztés során keletkező – tápanyagban igen gazdag – vizet recirkulációs eljárással a paradicsomtermesztéshez hasznosítják. A zöldség szántóföldi termesztésénél általában azzal számolnak, hogy 1 kg termés előállításához a paradicsomnak

200-250 liter vízre van szüksége. Ezt a földből fel kell szívni, ehhez a napenergiából cukrot állít elő a növény, azt elégeti, így tudja felszivattyúzni a vizet. A belgiumi módszer ezt a nagy vízigényt is figyelembe veszi – a szennyvízhasznosítás mellett – így e módszerrel a paradicsomtermesztés műtrágyaigényét a haltenyésztésből nyert elhasznált víz felhasználásával 25 százalék erejéig tudják fedezni. Az Aqua4C halgazdaság a paradicsomtermesztő üzemmel ily módon együttműködve kölcsönösen jól jár, a víz újrahasznosításával pedig a környezetvédelem ügyét is szolgálja. (agroinform.hu nyomán)

FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium OM azonosító: 036 410 7100 Szekszárd Palánk 19. Pf.: 61. • Tel.: +36 74 311-277 • Fax: +36 74 311-675 E-mail: csapoda@csapod-szeksz.sulinet.hu • www.daszk.hu

A 2017/2018. tanévben induló képzésekre várunk jelentkezőket: SZAKGIMNÁZIUM (érettségire felkészítő szakasz) – Mezőgazdasági ágazat (Mezőgazdasági technikus) – Mezőgazdasági ágazat (Állattenyésztő és állategészségügyi technikus) – Rendészet és Közszolgálat ágazat (Közszolgálati ügyintéző)

SZAKKÖZÉPISKOLA (3 éves szakképzési +2 éves érettségi vizsga) – Gazda – Húsipari termékgyártó – Pék – Tejipari szakmunkás

Információ: 74/311-277; www.daszk.hu hu

ÉRETTSÉGI UTÁNI KÉPZÉSEK

(nappali tagozat): – mezőgazdasági technikus – állattenyésztő és állategészségügyi technikus

FELNŐTTKÉPZÉSEK – Mezőgazdasági technikus (esti tagozat) – Állattenyésztő és állategészségügyi technikus (esti tagozat) – Aranykalászos gazda – Vincellér – Tejtermékgyártó – Borverseny bíra – „T” jogosítvány megszerzése – ADR (mezőgazdasági veszélyes anyag szállító)

ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTŐ KÉPZÉS szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők részére (2 éves)

Nyílt napok: 2016. november 12. és 2016. december 8.


9

Oktatás-Képzés – Életmód

A víz sommelier megmondja, milyen vizet érdemes inni

Bajai vállalkozás hosszútávra

KERES

faipari végzettségű, kereskedelemben jártas munkatársat.

A

sommelier olyan személy, aki főként borok és kisebb mértékben egyéb italok kiválasztásával, ételekhez párosításával „ és felszolgálásával foglalkozik – áll a Wikipedia meghatározá„ sában. Bizarrul hangzik, de az „egyéb italok kategória akár a sima vizet is takarhatja.

Létezik olyan szakma, hogy víz sommelier, azaz vízszakértő, akit azért fogadnak fel, hogy tanácsot adjon, milyen vizet érdemes inni. A műfaj legsikeresebb képviselője, Martin Riese mesél arról, mi értelme van a foglalkozásának. Kiderül például, hogy amikor 2012-ben belevágott a dologba, mindenki azt mondta neki, hogy csak Los Angelesben lesz erre kereslet, azóta kiderült, hogy ez nincs így. Úgy gondolja, kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi mindent tartalmaz a víz, és rengeteg a tévhit az emberek fejében. Például,

szájában, ahogyan azt borkóstoláskor szokták, hogy minél jobban kiérezze az ízeket. Kedvencei a jellegzetes, gyümölcsös, trópusi aromájú vizek – igen, ő ilyesmit érez ki egy átlagos, szihogy a tisztított, palackozott víz gorúan ízesítetlen vízből, írja a minden esetben jobb lenne, mint Mentalfloss. (travelo.hu nyomán) ami a csapból jön. Elmondja, ha választania kéne a kettő közül, ő egyértelműen a Los Angeles-i csapvíz mellett döntene. Már gyerekkora óta foglalkoztatja, mennyire különböző ízei lehetnek akár a sima csapvíznek is. Amikor kóstol, nem csak az ízlelőbimbóit, de a szemét és az orrát is használja. Utána minimum két kortyot iszik minden vízből: az első kortyot úgy nyeli le, ahogyan bárki tenné. A másodikat viszont pontosan úgy forgatja meg a

Elvárások: •felhasználói szintű számítógépes ismeretek •önálló munkavégzés •fejlődőképesség •jó kommunikációs készség •idegen nyelv ismerete, de nem feltétel. Fényképes, szakmai önéletrajzát a

fermi.kereskedelem@gmail.com e-mail címre várjuk.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Őcsényben a Dózsa utcában 70 m2-es 2 szobás ház szőlőskerttel 2000 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H311740. +36 70 454 2356. Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

www.tmkronika.hu

Tolnán eladó egy 162 m2-es 4+1 szobás jó állapotú sorházi ingatlan garázszsal. Irányár: 20 M Ft. H316653. +36 70 454 2356.

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Tolnán csendes utcában 141 m2-es 4+1 szobás családi ház üzlettel eladó 401 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H318121. +36 70 454 2351.

 Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es,  Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 m2-es 3+2szobás, gázfűtéses családi ház eladó. 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. H309825. H255844. +36 70 454 2351. Irányár: 29,9 M Ft +36 70 454 2351. Irányár: 29,99 M Ft

m2-es

Ingatlan Szekszárd Szőlőhegyen 92 m2-es családi ház, 2400 m2-es gyümölcsössel eladó. Lakáscsere is érdekel. Telefon: 06-30/906-9099. Munkahellyel rendelkező fiatal pár hosszú távra 1,5-2 szobás albérletet keres Szekszárdon. Tel.: 06-30/483-6726. Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érd.: 06 30/3132-785. Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ002728. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Zöldkertben eladó egy 61 m2-es 2+1 szobás erkélyes fsz.-i felújítandó lakás. Irányár: 8,45 M Ft. H315460. +36 70 454 2351. Szekszárdon Csatáron eladó egy 60 m2-es 1+2 szobás 2. emeleti féltetőtéri tégla lakás. Irányár: 8,49 M Ft. H316227. +36 70 454 2351. Bátaszéken a Flórián utcában polgári jellegű 91 m2-es 3 szobás ház eladó. I.ár: 7,8 M Ft. H306050. +36 70 454 2358. Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,49 M Ft. H315173. +36 70 454 2358. Bátaszék csendes utcájában eladó egy kétszintes 190 m2-es 6 szobás ház 822 m2-es telken. Irányár: 13 M Ft. H315484. +36 70 454 2356. m2-es

Bátán eladó egy 152 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,49 M Ft. H272937. +36 70 454 2351. Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 454 2356. Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. Irányár: 8,8 M Ft. H291578. +36 70 454 2351.

Harcon eladó egy 107 m2-es 4+1 szobás tégla családi ház 1371 m2-es telken. I.ár: 12,8 M Ft. H313355. +36 70 454 2351. Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H239814. +36 70 454 2351. Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. Irányár: 11,6 M Ft. H275703. +36 70 454 2351.

 Szekszárd déli részén szigetelt, új nyílászá-  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1 rókkal rendelkező 115 m2-es 3 szobás sorház szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. eladó. H271179. +36 70 454 2351. I.ár: 24,5 M Ft H310053. +36 70 454 2356. Irányár: 9,5 M Ft

Szolgáltatás

 Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es  Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 25 m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterület2351. Irányár: 23,9 M Ft tel. H311606. +36 70 454 2351. I.ár: 2,8 M Ft

Parkettafelújítás, melegburkolás. Tel.: 06-20/405-7500.

 Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2  Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egy szobás vegyes falazatú családi ház eladó. 37 m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. H285150. +36 70 454 2351. Irányár: 7,95 M Ft H311595. +36 70 454 2356. Irányár: 8,5 M Ft

Takarítás, szőnyegtisztítás, ülőgarnitúrák, ágymatracok mélytisztítása a helyszínen: 800 Ft/m2. Telefon: 06-30/3774774, 30/488-7149.

 Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1 végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehe- szobás panorámás családi ház eladó. H312323. tő. H286784. +36 70 454 2351. I.ár: 5,9 M Ft +36 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft  Szekszárdon 192 m2-es 4+2 szobás tetőtér-  Szekszárdon a Csap utcában 65 m2-es 2+1 beépítéses kétgenerációs családi ház eladó. szobás tégla ház eladó 708 m2-es telken. H288955. +36 70 454 2351.Irányár: 28,9 M Ft H313222. +36 70 454 2351. Irányár: 16,9 M Ft

Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

 Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es  Szekszárdon központ közeli 51 m2-es 1+1 3 szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 szobás 9. emeleti felújított lakás eladó. H313620. 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft +36 70 454 2350. Irányár: 8,39 M Ft

Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu

 Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky utcában 84  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es lakm2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. ható tanya szőlővel 703 m2-es területen eladó. H305135. +36 70 454 2351. Irányár: 14,95 M Ft H314088. +36 70 454 2356. Irányár: 3,5 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel felújításra  Szekszárdon eladó egy 3. emeleti 55 m2-es vagy bontásra váró ház 1795 m2-es telken 2 szobás erkélyes távfűtéses lakás. H314116. Irányár: 6,5 M Ft eladó. H307324. +36 70 454 2356. I.ár: 30 M Ft +36 70 454 2351.

Villanyszerelés Tolna megye teljes területén. Lakóházak teljes felújítása, hálózatjavítás. Telefon: 06-30/700-6080.

 Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208  Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. H308153. +36 70 454 2351. I.ár: 44,99 M Ft H315452. +36 70 454 2351.Irányár: 7,49 M Ft

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Állás Góliát mester közvetítő iroda Ausztriába keres ott dolgozni vágyó szakembereket folyamatos munkára. Érd.: 06-30/5830803 vagy a Találka téren, irodánkban.

– referenciákkal! SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

A Romcar Travel munkatársat keres

IDEGENFORGALMI ÜGYINTÉZŐ pozícióba. A fényképes önéletrajzokat az andrea@romcar.hu e-mail címre várjuk. Az akció 2016. október 1-31-ig tart.

Bonyhádon luxuskivitelű 5+1 szobás 250 m2-es családi ház úszómedencével eladó. Irányár: 44 M Ft. H298474. +36 70 454 2351.

1+2 Várdombon felújított 99 szobás családi ház eladó 1045 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315340. +36 70 454 2351.

Felveszünk

SZAKKÉPZETT SZAKÁCSOT szakmai gyakorlattal tolnai étterembe. Érdeklődni: 06-30/9945-734

Mőcsényben eladó egy 7200 m2-es közművesített építési telek. Irányár: 2,9 M Ft. T019974. +36 70 454 2351. Nagyszékelyben felújított 118 m2-es 3 szobás verandás családi ház eladó 5067 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315350. +36 70 454 2351.

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Október 7. péntek

-1; 6 °C

10; 15 °C

Október 8. szombat

-1; 6 °C

11; 16 °C

Október 9. vasárnap

-1; 5 °C

12; 15 °C

Október 10. hétfő

0; 5 °C

12; 16 °C

Október 11. kedd

1; 6 °C

11; 16 °C


Lakás – Otthon – Építkezés

11

Így védekezzen a kártevők ellen ősszel

A

permetezést jellemzően akkor szoktuk megtenni, amikor a növényeken még fenn vannak a leveleik, de egyes esetekben akár később is szükség lehet rá. Az ősz pedig ekkor is megfelelő idő, hiszen a téli pihenés a növények életének is fontos szakasza, tehát nem jó, ha azt fertőzések zavarják meg. A kertben a fák most még lombjukkal együtt állnak, de lassan megkezdődik a levelek hullása is. Ha fertőzés ütötte fel a fejét, akkor ez két szempontból is rossz. Egyrészt a növényt a levelein keresztül tönkreteheti a kór, másrészt a lehullott, fertőzött részekről a betegség a talajban is tovább terjed, újabb veszélyforrást jelentve a többiekre. Sőt, nem is hinné, de a fákon maradó gyümölcsmaradványok is rejthetnek veszélyeket! „Ősszel azokat a növényeket szoktuk lepermetezni, amelyeken valamilyen súlyos betegség tünetei jelentkeznek tömegesen. Amenynyiben nyár végén vagy ősz elején a levelek nagy része gombás fertőzés miatt lehullik, úgy a lombot gyűjtse össze a fa alól és semmisítse meg (elásással, elégetéssel). Ilyenkor a fán maradt lombon is telelhetnek a kórokozók, ezért érdemes valamilyen kontakt növényvédőszerrel lepermetezni a fát. Az elszáradt ágakat, főleg a monilis fertőzés követ-

keztében meggyen és cseresznyén jelentkező pusztult fás részeket még ősszel távolítsa el a fákról. A csonthéjasok fáin fennmaradó, néha nehezen leválasztható megtöppedt, feketés-fehéres színű termések a gyümölcsmúmiák. Ezek a moniliás fertőzés után fán maradó képletek, melyeken nagy menynyiségű újbóli fertőzésre alkalmas spóra telel. Ezeket a további fertőzés megakadályozása végett el kell távolítani a fákról, és a földre hullottakat is szedje össze. Legjobb, ha mélyen és távol a fától elássuk ezeket, vagy elégetjük őket.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök a Kertelünk Kft ügyvezetője. A fertőzések azokon a növényeken is megjelenhetnek, melyek a kertben csak „nyaraltak”, de télire bekerülnek a lakásba. Ráadásul ebben az esetben még a hideg és

az esetleges fagy sem segít, hiszen a fűtött térben az nem áll fenn, így a fertőzések is könnyebben terjednek. Mielőtt bevinné a növényeket a lakásba érdemes lepermeteznie azokat, nehogy később az egész növényt elveszítse. „A szabadban telelő növényeket a télire való behozatal előtt nézze át. Jellemzően többnyire rovar-fertőzést vehet észre. Ezek lehetnek levéltetvek (pl. kínai rózsa), pajzstetvek (leanderek) és molylepkék (fukszia, lágyabb lombú dísznövények). A gazdaboltban vásároljon speciálisan ezek ellen való szereket, amenynyiben fertőzést tapasztal, és még a szabadban kezelje őket ellenük. A munkaegészségügyi várakozási idő után vihetjük be őket zárt térbe. Egészséges növényeket megelőzőleg nem érdemes és nem kell permetezni.” – fűzi hozzá a szakértő.

Mit kell ilyenkor megpermetezni? A télen is vegetáló örökzöld növények kivételével mindent, ami fertőzött lehet. Tehát a gyümölcsfákat és a gyümölcstermő bokrokat, beleértve a szamócaágyást is. A lombhullató díszfákat és díszcserjéket, valamint a rózsabokrokat és a szőlőtőkéket. Ezenkívül mindent, ami a kertben fából készült, vagyis a fakerítést, a fakaput, a deszkából épített szerszámoskamrát, árnyékszéket is, mert a faanyag repedéseiben is igen sok kártevőnek a tojásai és betegségnek a spórái telelnek át. Hogyan kell most permetezni? Eltérően a nyári, ködszerű permetezéstől, most bő lével, lemosásszerűen kell a növényeket megpermetezni úgy, hogy minden rejtett zugba eljusson a növényvédőszer. A nagyon magas fák csúcsát sokszor csak nagy nehézséggel lehet elérni, pedig lehet, hogy a moníliás gyümölcsmúmiák épen ott sokasodnak! Motoros permetezőgéppel, vagy a háti permetezőgéphez csatlakoztatott hosszabbítóval, mégis kielégítően el lehet végezni ezt a munkát. Mivel permetezzünk? Ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Mindkét hagyományos szer kapható a kereskedelemben gyári készítmény formájában, tehát nem kell a keverésükkel, főzésükkel sokat pepecselni. Erős pajzstetű fertőzés esetén nem hagyható el az olajos szerrel (Gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz ) való permetezés sem. (balintgazda.hu, divany.hu nyomán)


12

A

Lakás – Otthon – Építkezés

z ősz és a tél nem kifejezetten a csúcsidőszak festésben, pedig logikus lenne: akkor ülünk egész nap a lakásban, és bámuljuk a ronda, elkoszolódott, vagy mára már

rég megutált barackvirág színt. Mi ezért elmentünk, hogy továbbképezzük magunkat a Poli-Farbe workshopján, ahol kísérleteztünk fémmel, fával és fallal egyaránt.

Így lesz tökéletes a festés! A cég persze felvonultatta szakembereit, és ez így van jól, de én megőrülök attól, hogy Attila – aki mondjuk 30 éve lakásokat fest – azt mondja valamiről, hogy tök egyszerű, aztán jövök én, és nemhogy nem egyszerű, de köszönőviszonyban sincs egymással az ő meg az én munkám. De festegetés előtt jöjjenek a trendek, és hogy éppen mit keresnek itthon azok, akik átvariálnák a lakásuk színeit. Az értékesítési statisztikák szerint (ez a Poli-Farbéra vonatkozik) a földszíneket, a barnás és zöldes árnyalatokat veszik az emberek. A narancs és sárga korszak már a múlté, a vevők inkább a nyugodtabb barnás árnyalatokat keresik, ezért készültek ezekből új színek. Kedvelt a több szín kombinációja, sőt akárcsak a divatban, itt is kedveltek a geometrikus mintázatok. A color blocking is

Pontosan rögzíteni kell a „receptet" mert nagy csalódás, ha soha többet sikerül olyan színt kikeverni, mint az előző garnitúra.

Sima falfestés Persze ez gyerekjátéknak tűnik, de nem az - ezt bizton állíthatom, különben senki nem hívna festőt a házhoz. A cég festője szerint persze csak megfelelően le kell húzni a megfelelő hengert, egy-két mozdulat, és kész is. A frászt. Kezdjük azzal, hogy nem mindegy, milyen hengerrel próbálkozik. 5-8 mm szálhosszú hengert érdemes venni (ez nemzetközi jelzésként két kék és egy sárga csíkkal van ellátva). Nem érdemes túl széleset venni, egy 15cm-es bőven elég, még akkor is, ha úgy érzi, azzal sosem lesz kész

Bátran kísérletezzünk a színekkel és a formákkal is! egyre nagyobb teret nyer, és a lakásfelújítók bátran kísérleteznek már a színekkel és a formákkal is. A barnás árnyalatok mellett a szürkék is nagyon kedveltek, amelyet gyakran használnak a lakberendezők és bútortervezők északon. Nem véletlen, hogy a lakberendezési üzletek is előrukkoltak a maguk szürke kiegészítőivel. A szürke szín hatása érdekes: szakértők szerint a szürke színt választók kerülik a feltűnést, mégis különlegesebbnek érzik magukat az átlagosnál. Megfelelő bútorokkal és színekkel kombinálva a megnyerően egyedi, különc életérzés hatása sem marad el, ráadásul az egész világostól a majdnem feketéig számos árnyalatot lehet kikeverni belőle. Ami biztosan nem tűnik el, az a fehér: elegancia, letisztultság, visszafogottság és végtelen kombinálhatóság jellemzi. Színek kontra fehér? – ez örök kérdés marad, de vitathatatlan, hogy a fehér például a skandináv, valamint a minimál stílus fő színe. A fehér ugyanakkor kooperatív játékos, képes önmagát alárendelve kiemelni és hangsúlyozni a környezetében lévő tárgyakat vagy akár falrészleteket: tehát a színeket. Ugyanakkor sokan kísérleteznek azzal, hogy a fehér mellé egy-egy részletben becsempészik a színeket, akár tapéta, akár festék formájában, így adva hangsúlyt az alapszínnek. A színekkel lehet és érdemes is játszani, sőt! A legjobb móka kikeverni a megfelelő színt, amit meg lehet tenni színkártyák alapján, de házilag is lehet vele kísérletezni. Egyre azonban figyelni kell ebben az esetben.

a festés. A haladási irány balról jobbra és fentről le történik, X alakban kell haladni a a festéssel. Ami nehéz, hogy húzza le nyugodtan a hengert rendesen, bőven fog maradni festék benne. És, nem szabad rányomni, mert akkor ronda lesz, és a csuklója is elfárad. A Platinum festékekből egy profi állítólag 20 négyzetmétert fest ki egy literből, de mi inkább számoljunk 14-15nm-el. Ezt nem tudtam tesztelni, de az biztos, hogy nem csöpög, és tényleg takar egy rétegben is. Ha viszont metáleffekt festéket választ,készüljön fel rá, hogy nem lesz olyan egyenletes, mint a „normál" festék, akármilyen profin is festi. Persze ez nem jelenti azt, hogy csúnya lesz, csak egy picit máshogyan fog takarni. Ha érdekli, hogyan kell ezt pontosan csinálni, nézze meg ezt a videót!

Fém és fafestés Bevallom, a fém mint dekoralap nem ivódott be eddig az agyamba, de persze miért is ne lehetne a fémmel is izgalmas struktúrákat kialakítani? A fémfestékek segítségével a rozsdamentes, egyenletesen fedett, azaz nem kopott felületeket lehet újra festeni. Ha romos állapotban van a fém felületünk, akkor sajna jöhet az egyáltalán nem környezet- és emberbarát festékleszedő gél, melyet több cég is árul. Nagyon fontos, hogy mivel ez egy brutális anyag, a gumikesztyű nélkül neki se álljon a folyamatnak, és a jól szellőző helység is erősen ajánlott kategória. A maró zselé


Lakás – Otthon – Építkezés

13

Egyedi vászonhatású tapéta nyomtatott dekorációval

M

egszámlálhatatlanul sok alapanyagú, és még ennél is több mintázatú tapéta áll rendelkezésünkre mikor úgy döntünk, hogy tapétázunk egy szobát. A kérdés, hogy ekkora választék mellett, van-e létjogosultsága újabb és újabb típusoknak. Most bemutatjuk a nyomtatással dekorált egyedi vászonhatású tapétát, melynek mindenképpen helye van bármely otthonban.

nagyjából fél óra alatt kapja le a festéket, de több réteg esetén előfordulhat, hogy újra kell kenni. Ha oldódott a festék, akkor át kell törölni a meghatározott lemosóval – ez rá van írva a maróra-száradás után pedig jöhet az új réteg. Ha összerántott felületet szeretne létrehozni, akkor az első réteg után, a festékhez keverjen fele-fele arányban vizet, azt hordja fel és máris ilyen furcsa mintát fog kapni. Ha jobban tetszik a rendezetlen hatást keltő minta, mely kicsit a márványra hajaz, akkor egyszerűen egy összegyűrt nejlonzacskóval vagy textildarabbal tunkolja át a frissen festett felületet, és máris a kivánt hatást éri el. Ha pedig ugyanezt egy félbevágott szivaccsal teszi, akkor megint más felület jön létre. De akár azt is kipróbálhatja, hogy milyen az, amikor a nem teljesen száraz festékre önt egy réteg eltérő színű második festéket, és a két réteg elkezd összea keveredni, és helyenként egy harmadik szín jön elő. A lényeg, hogy bármit csinálhat – mondja a szakember, csak azzal legyen tisztában,

hogy egyrészt soha nem lesz ugyanolyan a minta, másrészt viszont bátran használja a fantáziáját, és kísérletezzen, mert ettől jönnek létre izgalmas felületek. A fával szintén lehet mindenféle jó dolgot csinálni. Azon elég sokat gondolkodtam, hogy minek kell egyáltalán kezelni a fát, hisz szép magában is. Ez igaz, de a puhafa, mint a leggyakoribb fenyő elég hamar koszolódik, nyomódik, ha bármilyen sav vagy lúg éri, akkor mindenféle nem tervezett minta keletkezhet rajta, arról nem is beszélve, hogy a fa színe az idő múlásával folyamatosan változik. Ezért is szokták pácolni, lazúrozni vagy festeni a fát. A pácolást egy másik cikkben mutatom meg, most jöhet a lazúr. A zsírtalanított, portalanított, és ha lakkozott, akkor megcsiszolt felületet tudjuk lazúrozni, bár a legjobb rá a kezeletlen fa. A festéket (jelen esetben nem fa, hanem Platinum decor festéket használtunk) 1-1 arányban kell keverni vízzel, hogy át tudjon ütni a fa mintázata. Ehhez még lehet adni színező tintát, hogy teljesen egyedi színvilágot hozzunk össze. A száradás után, ha nem érezzük elég erősnek a színt, jöhet még egy réteg. Érdemes esetleg lakkozni is a felületet, ma már létezik vízoldékony és matt lakk is. (divany.hu nyomán)

A nyomtatással dekorált egyedi tapéta egyik fő ismérve, hogy segítségével illesztés nélkül hatalmas felületek dekorálhatóak egyben. Elfelejthetjük a tapétázás egyik legkényelmetlenebb velejáróját, az illesztést, és nem kell utána évekig a hibás elrontott illesztéseket, toldásokat bámulnunk. Másik óriási előnye, hogy a tapétára, tehát így a falra, az a dekoráció kerül fel, amit mi szeretnénk. Igaz, hogy több millió tapéta minta közül választhatunk, de most tényleg szabadjára engedhetjük fantáziánkat, és választhatunk egy fantasztikus fotót, vagy egy látványos grafikát is a falunkra. Az egyedi tapéta legfontosabb tulajdonsága, hogy segítségével a falon is folytatható az adott belső térbe megálmodott dekoráció, nézzünk most erre két példát: Az első egy gyerekszoba, ahol az íróasztal mögötti falrészt dekoráltuk egy gésáról készült gyönyörű grafikával. Ez

a kép hordozta azt a színvilágot és grafikai elemeket, melyek a szobában lévő bútorokra kerültek. A második egy hálószobába, ahol az elképzelés az volt, hogy egy óriási éjszakai panorámaképpel dekoráljuk az egész falat. A két ajtó helyére nyomtatással dekorált üveg tolóajtó került, melyekre a kép két szélét nyomtattuk, az üvegajtók közötti falrészre pedig a kép közepe került az egyedi tapéta segítségével. Az egyedi nyomtatással dekorált tapéta, gyakorlatilag teljesen ugyanúgy alkalmazható, tapétaragasztóval vihető fel a falra, mint az összes többi tapéta, azzal ellentétben, hogy az egyedi tapétánál mi választjuk ki, hogy mi legyen rajta. Az egyedi tapéta elkészíthető olyan nagy méretben, hogy ne legyenek benne illesztések, így nagyobb egybefüggő falfelületeket is esztétikusan tudunk vele dekorálni. (lakbermagazin.hu nyomán)


14

Gasztronómia

Hét konyhai mítosz, aminek Ön is bedőlt

Ö

nnel is előfordult már, hogy farkaséhesen ült otthon, és bár a hűtőben még volt egy kis maradék tegnapról, nem akarta gyorsan megmikrózni, mondván elszáll belőle a tápanyag? Akkor bizony ön egész 1. A sós víz gyorsabban felforr. Sajnos nem, sőt: a hozzáadott só megnöveli a víz forráspontját (1 liter vízhez 29,2 gramm sót adva 0,5 Celsius fokkal), így nem hogy előbb, de később lesz kész a vacsora. Mivel azonban egy kevés só elengedhetetlen a szervezet számára, ráadásul a tészta sós vízben főzve lesz finom, ne spórolja ki ezt a lépést csak azért, mert már nem bír többet várni.

a víz, annál többet kell kavargatni a főzés során, hogy ne tapadjon össze. És bár csábító lehet olajat önteni a vízbe, az olajos tésztára nehezebben tapad a szósz, úgyhogy ezzel csak óvatosan! És akkor mennyi az annyi? Egy fél kilós csomag tésztához 3-3,5 liter lobogó sós víz biztosan elegendő, és azt elég egyszer, a tészta vízbe kerülése után megkeverni.

2. A tésztafőzéshez jó sok víz kell. Ezt bontsuk ketté. A tízszeres mennyiségű víz (10 dkg tészta=1 liter víz) a legtöbbször valóban felesleges. Viszont az fontos, hogy a tészta ne hűtse le túlságosan a lobogó vizet, mert minél lassabban forr fel újra, annál nagyobb az esélye, hogy mállós lesz. Ráadásul, bár technikailag lehetséges annyi vízben is megfőzni egy adag tésztát, ami éppen csak ellepi, minél kevesebb a víz, annál nagyobb az összetapadás veszélye, vagyis annál több munkánk lesz vele. A sok víz gyorsan lemossa és felhígítja a tésztáról a vízbe kerülő keményítőt. Minél inkább összeérnek a darabok, és minél kevesebb

3. Az alkohol elpárolog főzés során (mármint az ételből...) Ez részben igaz: elpárolog, de csak akkor, ha legalább három órán át főzi vagy süti – ezt pedig kevés étel igényli. A maradék alkoholmenynyiség egyébként attól függ, milyen hőfokon, technikával (sütés, főzés, pirítás, stb.) készült az étel. Az Idahói Egyetem kutatásai alapján ha alkoholt öntünk valamilyen forró folyadékhoz, aztán rögtön levesszük a tűzről, akkor 85, ha meggyújtjuk az alkoholt, akkor 75, ha főzés nélkül egy éjszakára betesszük a hűtőbe, akkor 70, ha valamire rálötykölve 25 percig sütjük, akkor pedig 45 százaléka marad meg. Pont ellenkezőleg: ilyenkor folya-

életében tévhitben élt – és ezt, illetve másik hatot meg is cáfol a HuffPost abban a cikkben, amire nemrég bukkantunk. Kiderül, tényleg gyorsabban forr-e a sós víz és az is, le kell-e hűteni az ételt, mielőtt betesszük a frigóba. dékot veszt – viszont ez a lépés mindenképpen szükséges, ha aranybarnára karamellizált kérgű húst enne – ami finom! 5. A mikrózás elpusztítja a tápanyagokat. Igen, ahogy minden más melegítés is, viszont mivel a mikrózás során kapja a legkevesebb hőt, illetve a legrövidebb ideig az étel, így ez a legkevésbé káros ebből a szempontból. 6. Az ételt teljesen le kell hűteni, mielőtt hűtőbe tesszük. Amellett, hogy értelmetlen már csak azért se tegye, mert a pulton hagyott ételben könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok. Ugyanakkor tűzforrón sem jó nagy mennyiségben pakolni a kaját a frigóba, mert azzal a gépet késztetjük túlságosan nagy teljesítményre. 7. Jeget kell tenni az égési sérülésre. Inkább nyugodjon le, és a jég helyett használjon langyos (nem hideg) vizet, ugyanis előbbi a forró résszel találkozva csak még több kárt okoz a bőr sejtjeiben. (www.divany.hu nyomán)

Tippek és trükkök zöldségekkel • A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük. • Nem barnulnak be a fehér húsú zöldségek (karfiol, zeller stb.) és gyümölcsök (alma, körte), ha rögtön a feldarabolás után kevés citromlével megpermetezzük őket. • Ha felhasználás előtt langyos vízben megmerítjük a salátaféléket és más leveles zöldségeket, előbújnak az addig rejtőzködő kukacok és bogarak. • A paradicsom bőre könnyen lehúzható lesz, ha egy pillanatra forró vízbe merítjük. • Ha a zöldpaprikánk nagyon erős (és ezt nem szeretjük) dobjuk lobogó forró vízbe. 1 perc alatt az ereje zöme elillan. • Csípős zöldpaprikát ettünk? A hideg víz nem oltja a szánkban égő tüzet? Próbáljuk ki a tejet, az majd segít! • Könnyen meghámozhatjuk a héjában főtt burgonyát, ha főzés után egy fél percre hideg vízbe tesszük. • Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek. • A babot és a sárgaborsót is érdemes főzés előtt beáztatni, ugyanis ezzel csökkenthetjük a főzési időt. A lencsét (?) ellenben csak akkor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. (www.vital.hu nyomán)


Programajánló – Gazdaság

Októberi programajánló: Október 8-án, 10.00 órától: a magyar Rákellenes Liga szekszárdi alapszervezete és a Tolna Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezvénye: Ne cigizz, inkább biciklizz! Programok a Prométheusz parkban: 9.30-tól térzenét játszik a Tolna Megyei Tűzoltó zenekar. 10.00tól: megnyit, kutyás bemutató, Maroknyi Székely Népdalkör, For Fitt SE műsora, hivatásos és civil szervezetek bemutatkozása. Babits Mihály Kultúrális központ Csatár terem: néptáncbemutató, kutyás terápia, előadások. Október 11-én, 19.00 órakor a Színházteremben: Frederick Knott: Várj, míg sötét lesz – Orfeum bérlet 1. előadás. Orlai Produkció, Budapest. Jegyárak: 3300, 3400, 3500 Ft.

Október 12-én 19.00 órakor a Színházteremben: Bródy 70 – Bródy János koncert turné 2016. Jegyárak: 5500.-, 4900.-, 4500.- Ft. Október 14-én, 18.00 órakor a Művészetek Házában: Egy kis romantikus éji zene – Rákász Gergely koncertje. A programban Mozart mellett Liszt Ferenc, Cesar Franck és Beethoven művei szerepelnek még. A művész hangversenyein nem csak varázslatos játékával, de a zenetörténet izgalmas és színes meséivel is rabul ejti közönségét. Jegyár: 3000.-, 2200.- Ft Október 17-én, 17.00 órakor a Márványteremben: Lehel Jenő: Törött rácsok című fotókiállításaának megnyitója. A Kolta Galéria vendégkiállítása. A kiállítást megnyitja: Katkó Tamás fotóművész. Meg Megtekinthető november 4-ig.

7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu w w w . c s e n g e y . h u Október 8-án 15.00-18.00 óráig a Csengey Dénes Kulturális Központ nagy PLACC-án: Kismesterképző: Bútorfestés. Márkos Zita koordinálásával fali fogas készíthető. A foglalkozás részvételi díja 3000 Ft. Október 9-én, 9.00-12.00 óráig: Könyves Vasárnap az Országos Könyvtári Napokon! Kölcsönzés, rajzolás, mesefilm, játék és felolvasás. 10.00 órától Sünizene. Október 10-én, 17.00 órakor:: Közkincs Szabadegyetem előadása: Gyógynövényekkel az egészségért – Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember előadása. A belépés díjtalan. Október 10-én, 18.00 órakor: Szenvedélyek hete – rendezvény- és kiállítás megnyitó. Drogok nélkül szabadon – kiállítás a paksi iskolások alkotásaiból. Október 11-én, 17.00 órakor: Pál F enc atya, mentálhigiénés szake-Fer Ferenc em mber Szenvedéllyel szabadon szabado do on ember ű előadása. előa lőadás dása. a. A belépés belépés belé pés dí díjta jtalan alan laa . című díjtalan.

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com Október 15-én 19.00 órakor: III. Felvidék Bál. Zenél a Karaván zenekar. A bál batyus jellegű. Zene, tánc, tombola, jó kedv, fergeteges hangulat. Támogatói jegyek szeptember 10-től kaphatóak a Virágmozaikban. A támogatásokat a felnőtt és gyermek csoport ruháinak felújítására fordítjuk.

TOLNAI KULTURÁLIS KÖZPONT Október 14-én, 17.00 órakor a MAG-házban: „A képzőművészet„ és a társművészet kapcsolata című festménykiálltás megnyitója, a Bárka Biennálé keretében. A kiállítást november 4-ig látogatható.

15


16

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Dr. Bencze Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

 Szülészet-nőgyógyászati rendelés  Terhesgondozás  3D-4D ultrahang vizsgálat

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

Dombóvár, Ady Endre u. 60.

GYÁRTÓSORI OPERÁTOR

Rendelési idő: szerda 15.30-16.30 Bejelentkezés: 30/701-6958, 30/352-5719

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Kép és idő

N

agyszerű fényképet láttam nemrég, egy kor sajátos bemutatásának nevezném. Az amerikai elnökválasztási kampányban Hillary Clinton fiatalokkal találkozott és mindenki a szónoknak háttal áll, miközben a politikus szélesen mosolyog. Szelfi készül. Új időknek új dala, aminek az okostelefonok megadták az alapját, sajátos viselkedést terjesztve el világszerte. Mindegy, hogy melyik földrészen, milyen helyzetben, folyamatosan készülnek az önmagunkról szóló fényképek. Ezek jórésze, mindjárt közkinccsé is válik a világhálón. Itt voltam, ezt főztem, ezt alkottam, vele találkoztam, így néztem ki. Ilyen klasszul, ilyen magabiztosan, ilyen viccesen, ilyen lehangoltan... Az információs korszakban minden lehetséges, a feltöltött önképek ráadásul alapvető emberi igényre adnak választ. Egyfajta önmeghatározásként értelmezem, miközben arra is jók, hogy alkotójuk életét folyamatosan dokumentálják. Mintegy sajátos időkép. Szelfit nem készítek, viszont őrzöm és örömmel nézegetem a közös családi, baráti fotókat, régi és új felvételeket. Nem mosolygok a szelfizőkön, hiszen én sem teszek mást. Megpróbálom megragadni az időt.

BETANÍTOTT MUNKÁS

VARRÓNŐ Elvárások és szükséges tapasztalatok: – egy vagy két műszakos munkarend – megbízhatóság – csapatszellem – bőripari/autóipari vagy gyártásban szerzett tapasztalat előnyt jelent

Amit ajánlunk: – könnyű fizikai munka – dinamikus csapat – nemzetközi környezet – cafeteria – teljesítmény alapú prémiumrendszer – KIEMELT ÓRABÉR

A felvétel folyamatos! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) • Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD TEL.: 06 30/255-14-50, 06 20/808-9517 TÜZELŐANYAGOK TÜZ

INGYEN K KISZÁLLÍTÁSSAL 2 TONNÁIG Szekszárdon és 15 km-es körzetében Szek

GÉPI FÖLDMUNKA MINI KOTRÓGÉPPEL

Alap-, árok- és tükörásás

Kuglizott vegyes kemény fa 2.550 Ft/mázsa (25,5 Ft/kg) Hasított vegyes keményfa 2.800 Ft/mázsa (28,0 Ft/kg) Akácfa kuglizva 3.200 Ft/mázsa (32,0 Ft/kg) Igény szerint föld- és építési törmelék elszállítással! FEKETE ÉS BARNA SZÉN MÁR KAPHATÓ!

Namal (20 kg-os), szürke homok, sóder, valamint készbeton és zúzott kő is kapható!

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Pegaso Linea Italia Kft.

nemzetközi gépkocsivezető

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

A leendő munkatárs feladatai: – Nyugat-európai fuvarfeladatok elvégzésére – A szállítmány típusa: ülőbútor Elvárásaink: – C+E kategóriás jogosítvány – Érvényes GKI kártya – Digit kártya Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Plusz 45 euró-s napidíj – Akár nettó 480.000 Ft-os munkabér – Fix, bejelentett alapbér – Béren kívüli juttatások

Szabász

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Profile for Tolna Megyei Krónika

TM Krónika 2016/37  

TM Krónika 2016/37  

Advertisement