Page 1

Dinamikusan fejlődő, fiatalos csapatunk nemzetközi fuvarjainak teljesítéséhez

KAMIONSOFŐRT keres CE jogosítvánnyal, „ akár páros –„négykezes munkavégzésre is.

ÉRTÉKELJÜK A MEGBÍZHATÓSÁGOT! Amit nyújtunk: – versenyképes fizetés – emberséges, gondoskodó munkakörnyezet – stabil pénzügyi háttér, pontos bérkifizetés – hosszú távú munkalehetőség – nyugat-európai munka esetén új (DAF) kamion, GPS-es műholdkövetéssel Ha úgy érzed értékes számodra, amit adni tudunk, jelentkezz önéletrajzoddal az allas@palatrans.hu e-mail címen, vagy telefonon a +36 30/754 3773-as számon. TOLNA MEGYEI www.tmkronika.hu

Álláskeresők

FIGYELEM! Lapunkban állásajánlatok ország- és megyeszerte

RRácsapott á egy nő fenekére, AZ ÉV HÁZAI: Gigatökök börtönbüntetést nyaraló és plébánia sorsa kapott8.oldal 6.oldal

Már foglalhatók

ADVENTI ÚTJAINK!

Advent

Bécsben

 csokimúzeum látogatással  későn ébredőknek  Schönbrunni kastélylátogatással

December 01.,08.,15.,22. Részvételi díj: 6.990 Ft/fő KÖZKÍVÁNATRA ÚJRA! ent Grazban

Advent Kassán

Adv December 09. 16. 23. December 09. 16. 23. 7.990 Ft/fő

9.990 Ft/fő

Újdonság! Advent Zágrábban December 09. 16. 23. 8.990 Ft/fő A részvételi díj tartalmazza: autóbuszköltség, idegenvezetés Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő Már 11 csatlakozási helyet kínálunk körutjainkhoz: Szekszárd–Tolna–Paks–Kalocsa–Baja-Bátaszék –Bonyhád–Pécs–Komló–Dombóvár–Kaposvár

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

2018. OKTÓBER 5.

Eng.szám: R01984/2000

XXII. ÉVF. 37. SZÁM

A Gép és Gépelem Kft. ipari villanyszerelési gyakorlattal rendelkező

VILLAMOS TERVEZŐ-SZERELŐ kollégát keres!

Ha készségszinten tudsz tervezni EPLAN-ban, ha gyakorlattal rendelkezel egyedi igényeket kielégítő gépek, cellák villamos hálózatának megtervezésében, és a csavarhúzót vagy multimétert is gyakorlattal használod szükség esetén, akkor Te vagy a mi emberünk! (Hajtás rendszereket, érzékelő rendszereket, vezérlő rendszereket tartalmazó gépek, cellák tervezése, kivitelezése a fő profilunk.) Előnyt jelent, ha ipari villanyszerelési, hibakeresési, hibaelhárítási illetve szerviz gyakorlatod, esetleg automatizálási projektben szerzett tapasztalatod van, otthonosan mozogsz a pneumatika és/vagy vákuumtechnika világában. Előnyt jelent, ha dolgoztál már PLC-s, illetve robotos környezetben és/vagy van ilyen irányú tervezési, esetleg programozási tapasztalatod. ELVÁRÁS: – önálló, precíz munkavégzés – angol/német nyelv legalább olvasási szintű ismerete. AMIT KÍNÁLUNK: – versenyképes bérezés, – jó munkakörnyezet, – folyamatos fejlődés, – stabil háttér. JELENTKEZZ önéletrajzoddal az allas@gepesgepelem.hu címen, „ a „villamos tervező-szerelő pozíció megjelölésével.


2

Aktuális

LAPSZEMLE A Bóly Zrt. sátorhelyi munkavégzési hellyel pályázatot hirdet

RAKODÓGÉP-KEZELŐ munkakörben.

ELVÁRÁSOK: középfokú szakképesítés, földmunkagép-kezelői vagy emelőgép-kezelői OKJ-s bizonyítvány, valamint önálló és precíz munkavégzés. AMIT NYÚJTUNK: biztonságot és megbecsülést, hosszú távú munkalehetőséget, bejelentett, stabil, biztos állást, valamint versenyképes jövedelmet. Pályakezdők jelentkezését is várjuk! Részletes információk és jelentkezés a pozíció megjelölésével és önéletrajz küldésével a palyazat@boly.bonafarm.hu e-mail címen.

Kémkedő okostévék és laptopok

miután bírálták alacsony bérei miatt. Nem is akármelyik, a világ második legnagyobb cége, több mint 250 ezer alkalmazottal. (privatbankar.hu)

A Kétfarkú is „állást foglalt„

Majdnem 90 milliárd forint töményre Tavaly szeptember és idén augusztus között 89 milliárd forintot hagytak ott a magyar boltok kasszáiban a magyar vásárlók csak égetett szeszekért. Ez azt jelenti, hogy 10 százalékkal több töményet vettek a magyarok, mint egy évvel korábban. (index.hu)

Egy ózdi családi ház kertje, egy miskolci ház kapubeállója, egy szegedi ház udvara – egy honla- Kedden kiderült, hogy a Magyar pon több ezer biztonsági kamera Tudományos Akadémia politikai képét követhetjük nyomon, anél- okokból letiltott két előadást. Erre kül, hogy erről a kamera tulajdonosainak tudomása lenne. Pedig mindez elkerülhető lenne, csupán az alapértelmezett jelszót kellett volna megváltoztatni. Mindez jól ...akik szembeszállnak a társadalmi elvámutatja, milyen kockázatai vannak annak, ha nem figyelünk oda, rásokkal. Tara Fares volt szépségkirálynőt hogyan is használjuk az okosés Instagram-sztárt a nyílt utcán lőtték le, eszközeinket. (penzcentrum.hu) és ő már a negyedik áldozat volt. Még a

Egymás után ölik meg az iraki nőket

Az Amazon bért emelt ...728 ezer forintos minimálbér a cégóriásnál. Minimálbért, legkisebb kötelezően kifizetendő összeget alapvetően országok szoktak előírni, Amerikában az egyes államok és városok is rendelkeznek ilyen joggal. Most azonban egy cég lépte meg ezt,

miniszterelnök is arról beszél, hogy ezek (444.hu) nem véletlenszerű támadások. az egészre reagálva lépett fel a magyar viccpárt, a Kétfarkú Kutya Párt, közölve, hogy ők tesznek a hazai tudománypolitikai kurzusokra, és elindítják Kétfarkú Kutya Népfőiskola új, Gender-Balneológia szakpárját. (hvg.hu)

Nem a gyorshajtás a fő baleseti ok a biztosítóknál A legsúlyosabb probléma a kárbejelentéseik alapján az elsőbbségadási kötelezettség megszegése, és a rossz követési távolság. (vezess.hu)

Elítélték a donyecki hadsereg paksi katonáját Jogerősen két év – négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte kedden a Pécsi Ítélőtábla azt a paksi férfit, aki 2015 és 2017 között az úgynevezett Donyecki Népköztársaság hadseregében harcolt, ahol kitüntették. Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta a Szekszárdi Törvényszék elsőfokú ítéletét. (hvg.hu)

Több és magasabb képzettségű dolgozó a Balassa János Kórházban Az Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés (EFOP1.10.2-17) című pályázati kiíráson 149.991.941 forint támogatást nyert el a Tolna Megyei Balassa János Kórház, mely forrás segítségével Szekszárdon részben fejlesztették, részben bővítették a foglalkoztatást. A 2017 júliusa és 2018 októbere között megvalósuló Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés a Tolna Megyei Balassa János Kórházban (EFOP-1.10.2.-17-2017-00050) projekt új dolgozók felvételét segítette elő, továbbá a korábban is az intézményben dolgozó munkatársak új munkakörben tudtak elhelyezkedni. Az egészségügyi szakdolgozók között asszisztensek, különböző kompetenciaszintű ápolók és egyéb felsőfokú végzettségű munkatársak is vannak, összesen 27 fő. Az Európai Uniós programnak köszönhetően a meglévő dolgozói állomány szakmai felkészültsége is emelkedett, a korábban is állományban lévő kórházi dolgozók közül 12 fő szerzett magasabb szintű végzettséget, és tud ennek megfelelő munkakörben dolgozni. További információk: Kis Zoltán gazdasági-műszaki igazgató-helyettes Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Á. u. 5-7. Telefon: 74/501-621 E-mail: kis.zoltan@ tmkorhaz.hu


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

A legdrágább esküvő

A

z év leszebb, ugyanakkor legdrágább esküvőjét tartották májusban Londonban. Mint ismeretes, Harry sussexi herceg és a korábbi színésznő Meghan Markle mondta ki egymásnak a boldogító igent, két milliárd ember nézte világszerte a ceremóniát. A krone.at most arról ír, hogy az „Express” információja szerint kiszivárgott, mennyibe került a gyönyörű nász. Összesen 32 millió fontot, körülbelül 36,1 millió eurót fizettek érte. Csak a biztonsági költségek elérték a 34 millió eurót költöttek, így a számítások szerint kilenc millióval többe került a királyi ház számára, mint 2011-ben bátyja, Vilmos cambridge-i herceg és Katalin házasságkötése.

Szabadesés

E

gy extrémsportoló 300 méter magas toronyházból ugrott le, Malajzia fővárosában, Kuala Lumpur egyik szédítően magas épületéről. A KL torony a bázisugrók központjának számít, a Spiegel Online fotóján egy fantasztikus pillanat a város felett. Hogy az ugrón látható zászló politikai kinyilatkoztatás vagy tiszta patriotizmus, azt nem tudni. De azt igen, hogy a dél-kelet ázsiai országban idén májusban történelmi kormányváltás történt, a leváltott miniszterelnök 273 millió dollár (kb. 76 milliárd forint) készpénzt és ékszert harácsolt össze – korrupció miatt vádat emeltek ellene – és most az új kabinet a jogállamiság visszaállításán dolgozik.

A BHG-ASZ Kft. folyamatosan bővülő csapatába keres munkatársakat az alábbi munkakörökbe azonnali kezdéssel:  Minőségellenőr  Gyártás előkészítő  Végszerelő  MÍG/MAG hegesztő  Gépbeállító  Megváltozott munkaképességű portás részmunkaidőben Elvárás: középfokú szakirányú végzettség Amit kínálunk: versenyképes bérezés, cafetéria, törvényes műszakpótlék, utazási költségtérítés, munkaruha

Keresünk még betanított munkásokat alapfokú iskolai végzettséggel. Önéletrajzát a pozíció megjelölésével a hr@bhg-asz.hu email címre várjuk, illetve személyesen a BHG-ASZ Kft. portáján lehet jelentkezni.

A PSN Építőipari Kft.

ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

MŰSZAKI ELŐKÉSZÍTŐT keres. Jelentkezés fényképes szakmai önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.


4

Gazdaság

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

A SPINNER Hungária Kft.

A SPINNER Hungária Kft.

szekszárdi telephelyének galván üzemébe keres

szekszárdi telephelyére keres

GÉPKEZELŐT

ESZTERGÁLYOST

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


5

Aktuális

Rácsapott egy nô fenekére, börtönbüntetést kapott

H

áromhavi börtönbüntetésre ítélt a bíróság, Franciaországban egy harmincas éveiben

járó brit férfit, amiért egy buszon rácsapott egy vadidegen, 21 éves nő fenekére – írja a Mirror. Ő az első ember, akit a sok helyen hétköznapinak

számító, utcai szexuális zaklatás viszszaszorításáért hozott törvénycsomag alapján ítéltek el. A férfi csúcsidőben szállt fel egy buszra Párizs közelében. A járművön nagyot csapott egy idegen, 21 éves nő fenekére, sértő megjegyzéseket tett melleire, majd durva szóváltásba keveredett a sofőrrel, aki rendőrt hívott, és lezárta az ajtókat a járőr kiérkezéséig. A férfi a letöltendő börtönbüntetés mellé 750 eurós (242 ezer forintos) pénzbírságot is kapott. A hétköznapi szexuális zaklatás ellen hozott törvénycsomag mögött álló Marlene Schiappa, nemi egyenlőségért felelős miniszter egy nyilvános Twitter-posztban gratulált a buszsofőrnek, aki nem engedte elmenekülni az elkövetőt. (24.hu nyomán)

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat:

CNC gépkezelő

Operátor

Gépi forgácsoló

Betanított gépkezelő Egyszerű ipari foglalkozású Szerszámkészítő Minőségellenőr Elvárások: – Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: – Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria Elérhetőségek: Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanich u. 33-35.

HEINRICH DINKELACKER BUDAPESTI TELEPHELYŰ, NÉMET TULAJDONÚ CIPŐGYÁRTÓ

KERES MINDEN POZÍCIÓBA KOLLÉGÁKAT, MUNKAVÁLLALÓKAT. 150 éves múltú cég, több mint 30 éve Magyarországon, 40 munkavállaló, magas minőségben 40 pár cipő naponta, több mint 20 országban.

KIKET KERESÜNK?

ELŐNY:

SZAKKÉPZETT VAGY ROKONSZAKMÁBÓL ÉRKEZŐ:

 cipőipari szakmai végzettség  gyakorlat  nyitottság a szakma megismerésére, betanulásra

 cipőfelsőrész-készítő, tűzőnő  tűzőnő gyakornok  sérfelő (szabászat)  cipőipari technológus/cipész  fizikai dolgozó (alja kör)  finiselő  minőségellenőr

JELENTKEZNI LEHET: 

MIT KÍNÁLUNK?  A termelésben teljesítményalapú bérezést  Cafeteriát  Jó hangulatú, flexibilis, családbarát munkahelyet  Egy műszakos munkarendet  Szakképzést, fejlődési lehetőséget, karriert  Lakás- vagy albérlettámogatást

 telefonon: 36-20/965-7376  vagy írásban: kuti@heinrich-dinkelacker.de


6

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

Az Év házai: nyaraló és plébániatemplom

I A fehér bot... Száz éves a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége. A Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából ünnepséget tartanak október 12-én, pénteken, 10 órakor Szekszárdon, az evangélikus templomban (Bajcsy Zsilinszky u. 2.) A Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt.

dén először osztottak két fődíjat az Év háza versenyen. Egy dörgicsei nyaraló mellett egy középület is megkapta az elismerést. Hagyományosan október első hétfőjén, az építészet világnapján rendezik meg az Év háza pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először osztottak két fődíjat. * A fődíjat nyert Kovács D. Barnabás dörgicsei nyaralóját a zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

A középület kategóriában átadott díjat a budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplomon végrehajtott rekonstrukció érdemelte ki. A bírálók szerint a Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros „alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát, és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel újrafogalmazták a templomot” – méltatta a munkát Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bírálóbizottságának elnöke. (nlcafe.hu nyomán)

A SZEMÉTBEN PÉNZ VAN Nemcsak azok keresnek vele, akik a lomtalanításon kitúrják az értékesíthető dolgokat, hanem az egész Föld, még ha apró szinten is. Az újrahasznosítás kelet-európai formája továbbra is virágzik. (napi.hu nyomán)

A TARR Kft. pályázatot hirdet

CALL CENTER ügyfélszolgálati előadó munkakör betöltésére Feladatok: •Kimenő és bejövő hívások fogadása, ügyfelek pontos és szakszerű tájékoztatása •Tarr Kft. teljes termékpalettájának értékesítése telefonon •Értékesítési akciók, keresztértékesítési folyamatok támogatása •Meglévő ügyfélszerződések újrakötése, hosszabbítása •Új ügyféligények felmérése, ajánlattétel, szerződéskötés •Éves értékesítési tervszámok ütemezett, ellenőrzött teljesítése Elvárások: •Középfokú végzettség (érettségi) •Kiváló kommunikációs készség, precizitás •Kiváló stressz és monotónia tűrés •Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek

Előny: •Felsőfokú végzettség •Call centerben szerzett tapasztalat •Egy idegen nyelv társalgási szintű ismerete •Távközlési piac és szolgáltatások ismerete Amit kínálunk: •Dinamikusan fejlődő, vállalati háttér •Versenyképes jövedelem •Alkalmazotti jogviszony •Béren kívüli juttatások, cafeteria •Folyamatos tanulási és előrelépési lehetőség •Elkötelezett tagokból álló erős csapat

Munkaidő: napi munkaidő 8 óra, változó beosztással (a call center minden nap (hétfő–vasárnap) 8.00-21.00-ig tart nyitva) Munkakezdés: azonnal, megegyezés szerint • A munkavégzés helye: Szekszárd Jelentkezési határidő: 2018. október 26.

Fényképes önéletrajzokat info@tarr.hu email címre várjuk „Call center ügyfélszolgálati előadó” tárggyal.


7

Gazdaság

Modern, közepes nagyságú családi vállalkozás vagyunk, több mint 600 munkatárssal. Az összetett, ütemezett szállítmányozási feladatok megtervezésére és kivitelezésére szakosodva piacvezető szerepre tettünk szert.

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Ügyfeleink saját szakterületük legtekintélyesebbjei közé tartoznak. Bíznak bennünk, mert tapasztalatunk és szakértelmünk segítségével sikerült versenyelőnyhöz jutniuk.

GÉPKEZELŐ

TEHERGÉPJÁRMŰ-VEZETŐKET

Fôbb feladatok: – Formázó gépek beállítása, felügyelete, alapanyagok betöltése, legyártott termékek folyamatos vizuális ellenőrzése. – Értesíti a felettes vezetőt az észlelt hibákról, hiányosságokról, észrevételekről. – Gép karbantartásánál, meghibásodásánál a karbantartással aktívan együttműködik Jelentkezôvel szembeni elvárásaink: – Szakmunkás vagy középfokú végzettség, négy műszakos munkarend vállalása. – Precíz, megbízható munkavégzés.

Hamburgi, duisburgi, dortmundi, kasseli, nürnbergi és aschaffenburgi telephelyeink további erősítésére keresünk olyan

(férfi/női),

akik cserefelépítményes járműveinkkel heti távolsági túrarendszerben rugalmasan bevethetők. Az Ön profilja: •Rendelkezik érvényes CE kategóriás, 95-ös kóddal ellátott vezetői engedéllyel •Képes tartósan éjszakai munkát végezni •Kész tanulni, munkájában megbízható és a cég iránt elkötelezett •Kedveli a csapatmunkát és a fellépése barátságos •Szeret cserefelépítményes járműszerelvényt vezetni •Körültekintően vezet és gondosan bánik a járművekkel •Kommunikációs szintű angol és/vagy német nyelvtudással rendelkezik.

Amire tőlünk számíthat: •Friss jogosítvánnyal, gyakorlat nélkül is van nálunk esélye – Diebel cserefelépítményes tréningünk keretében kiképezzük •Teljesítményarányos bérezés, pontos bérfizetés: EGYES ADÓKATEGÓRIA

Elônyt jelent: – Termelésben / gépbeállításban szerzett tapasztalat. – Targoncavezetői engedély Amit kínálunk: – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Folyamatos szakmai fejlődés és fejlesztés – Versenyképes bérezés – Műszakpótlék, 13. havi bér, teljesítmény prémium, hűségbónusz, cafatéria – Utazás támogatás Munkavégzés helye: Szekszárd Jelentkezés módja: • E-mail-ben: imre.nemes@samsonite.com • Személyesen: Nemes Imrénél 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 5. (1-es kapu) • Telefonon: 06-74/412-033 / 252-es mellék

Munkarend Nettó

Teljes hónapos munkarend

4 + 1 (80 %)

3 + 1 (75 %)

2 + 1 (66 %)

2307,76 €

2050,10 €

1905,09 €

1668,34 €

Teljes hónapos munkarend

4 + 1 (80 %)

3 + 1 (75 %)

2 + 1 (66 %)

2507,78 €

2172,82 €

2000,58 €

1720,76 €

HÁRMAS ADÓKATEGÓRIA Munkarend Nettó

•24 órában működő diszpécseri szolgálat, egész hétre előre megtervezett túrák • Átvállaljuk az ADR vizsgája költségeit, ha még nem rendelkezik vele •Modern, jól felszerelt, karbantartott járműpark •Szigorúan tartjuk magunkat a vezetési és pihenőidőkhöz • Rugalmas munkaidőbeosztási modellek, pl. 3 hét munka, 1 hét otthon. Beutazási lehetőség akár repülőgéppel is, különböző németországi repülőterekre •Segítségnyújtás németországi lakáskereséshez és hatósági ügyintézéshez • Okostelefon a cég költségére a munkaviszony kezdetétől Kérjük, juttassa el teljes pályázati anyagát, jogosítványának és kiegészítőinek fénymásolatával, bérigényével, valamit a lehetséges legkorábbi munkakezdési időpont megjelölésével az alábbi e-mail címre:

jobs@diebel-spedition.de Szeretne előzetesen további információkat, vagy tisztázandó kérdései vannak? Akkor hívja fel Eva-Maria Jarry-t a +49 0561 500 29-159 telefonszámon!


8

Oktatás-Képzés – Aktuális

TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZ MOSODÁJA KERES: 2 fő BETANÍTOTT MUNKÁST a „Tiszta oldali” részlegébe 2 fő BETANÍTOTT MUNKÁST a „Szennyes oldali „ részlegébe 1 fő KAZÁNKEZELŐ-KARBANTARTÓT szakirányú végzettséggel Jelentkezni személyesen, vagy postai úton lehet: 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám u. 5-7. A munkakörökkel kapcsolatban bővebb felvilágosítást a kórház telefonszámán 74/501-500 / 499-es vagy a 680-as melléken kérhet.

1 fő MŰSZAKI RAKTÁRVEZETŐT műszaki végzettséggel 3 fő RAKODÓT B kategóriás jogosítvány előny Érdeklődni Kósa Juditnál a 06 30/658-0473 telefonszámon.

Gigatökök sorsa Ő

szelőn egyaránt kardinális kérdés a nagyobb gazdaságokban és a családi kiskertekben, hogy mennyi s mekkora tököket tudnak betakarítani. Mindenhol szeretnek büszkélkedni átlagosnál nagyobbra nőtt példányaikkal. S akadnak, akik ebből nem ismerik – pontosabban felismerik – a mértéket, büszkén vallva, hogy igenis a méret a lényeg.

A fuerteventurai Agua de Bueyesben is, ahol amúgy a fügekaktusz és a lakmuszzuzmó (bíborfesték készül belőle) számít fő terménynek, most minden

NYELVTANFOLYAMOK, NYELVVIZSGAFELKÉSZÍTŐK

Szeptemberi kezdéssel folyamatosan indítjuk általános és szaknyelvi képzéseinket (60-90 órás) angol (E-000272/2014/C003) és német (E-000272/2014/C004) nyelvből kezdő, középhaladó és haladó szinten igény szerint hétköznapi vagy szombati oktatással!

Készülj az október nyelvvizsgára! Gyere és csatlakozz az augusztus végén elindult DExam 60 órás nyelvvizsga felkészítőhöz, vagy a szeptemberben indult intenzív 60 órás ECL nyelvvizsgára felkészítőhöz (E-000272/2014/C003).

Minőség, kedvező ár: 790 Ft-tól

ÖNKÖLTSÉGES TANFOLYAMI KÍNÁLATUNK

JELENTKEZZEN ŐSZI INDULÁSSAL TERVEZETT TANFOLYAMAINKRA: Tűzvédelmi előadó Tűzvédelmi főelőadó Munkavédelmi technikus (Csatlakozzon, már elindult!)

Bérügyintéző TB ügyintéző (Csatlakozzon, már elindult!)

Digitális készségek mindenkinek az alapoktól az ECDL-ig (E-000272/2014/D002) 52 861 10 Európai számítógépE-000272/2014/A016, használói jogosítvány A029 szerzési lehetőség, 52 862 01 őszre tervezett kezdéssel! E-000272/2014/A010 51 344 01/02 E-000272/2014/ A005, A014

Pénzügyi Számviteli ügyintéző

51 344 04/05 E-000272/2014/A011, A013

Vállalkozási mérlegképes könyvelő

55 344 07 E-000272/2014/A017

Építő- és anyagmozgató gép 32 582 02 kezelője E-000272/2014/A020 (Targoncavezető) Aranykalászos gazda Mezőgazdasági munkás

31 621 02 21 621 02 E-000272/2014/A004, A022

További kínálatunk: www.pok.suli.hu

A GINOP-6.1.2-15 számú „Digitális szakadék csökkentése" című pályázat keretében megvalósuló

a tökről szól. Pontosabban Francisco Estupiñán 117,5 kilogrammosra nőtt óriástökéről. A 68 éves gazdálkodó a jó vulkanikus eredetű talajnak és a gondoskodásnak tulajdonítja, hogy több mint 100 kilogrammosra hízott a sütőtök a földjén, ahol eddig legfeljebb 30-40 kg-os példányok nőttek a burgonya, bab, fokhagyma és hagyma mellett. A mostaniból – amit hárman emeltek autóra, hogy hazaszállítsák – irdatlan menynyiségű sütőtök ragut és krémet készítenek, s bőven jut belőle Estupiñán kilenc testvérének és családjuknak. Ezt messze túlszárnyalja honfitársunk, Keszler László gárdonyi termelő, aki, mondhatni, a magyar tökkirály 250 kiló feletti gigapéldányaival. A szeptember 15-17 között megrendezett 15. Rácalmási Tökfesztiválon meg is védte koronáját egy 256 kilogrammosra gyarapodott tökkel. Az Egyesült Királyságot és Ausztráliát is megjárt, onnan pár éve hazatért – eredeti szakmája szerint szakács és méhész – Keszler legújabb sikerét egy 272 kgos óriással érte el Temerinben szeptember 20-án, a Dél-bácskai Tökfesztiválon. Persze a világcsúcs tökök még ennél is hatalmasabbak és súlyosabbak, van egy tonna feletti is. A világrekordot tartó belga termelőé, Mathias Willemijnsé 1 190,5 kg-ot nyomott a németországi Ludwigsburgban

két éve megrendezett nemzetközi versenyen (megdöntve az addigi 1054 kg-os csúcsot). S hogy végül mi lesz a gigatökök sorsa? A valóság a legtöbb esetben nagyon prózai (már ha a természetes körfor-

gást annak tekintjük...), mivel nem a család asztalára kerülnek, mint a fuerteventurai gazdálkodó esetében, hanem állatok eszik meg a rekordereket is. Keszler László egy nyilatkozata szerint volt, amikor a budapesti állatkert elefántjainak ajándékozta versenytökét, míg másokét többnyire szarvasmarhák kebelezik be. Ennél sokkal sanyarúbb sors jutott az idei új-zélandi 808 kg-os csúcstöknek: először fel akarták robbantani, de erre a művelet veszélyessége miatt nem került sor, majd egy toronydaruval 45 méter magasba emelték, és lepottyantották. Nagy robajjal ért földet és sok-sok darabban repült szét, amint „ „ártalmatlanításáról beszámolt a Giant Pumpkins New Zealand (Óriás sütőtök ÚjZéland) website. (hvg.hu nyomán)

INGYENES infromatikai képzések Október-novemberi időszakban IKER 1. szint (35 óra)

A Bóly Zrt. törökdombi sertéstelepére pályázatot hirdet

IKER 2. szint (35 óra)

ELVÁRÁSOK: szakirányú végzettség, állatok iránti elkötelezettség, „B” kategóriás jogosítvány, valamint jó teherbíró képesség.

E-000272/2014/D005 E-000272/2014/D006

IKT PEDAGÓGUSOKNAK! 30 órás felkészítő képzés az ECDL vizsgára (A8846)

FELCSER munkakörben.

AMIT NYÚJTUNK: biztonságot és megbecsülést, hosszú távú munkalehetőséget, bejelentett, stabil, biztos állást, valamint versenyképes jövedelmet. Jelentkezés a palyazat@boly.bonafarm.hu e-mail címen vagy a következő telefonszámon: +36 20 352 4052


9

Gazdaság

A német Gealan Holding cégcsoport 1985 óta fejleszt és gyárt műanyagipari termékeket, több mint 500 hozzáértő és kompetens munkavállaló és a fejlett ipari gépparkja segítségével. Székesfehérvári telephelyünk folyamatos fejlődése és bővülése következtében szeretnénk jelenlegi csapatunkat lelkes, lojális munkatársakkal növelni. Ha szeretne egy stabil jövőképű, hosszútávú munkalehetőséget, családias, igényes környezetet kínáló munkahelyen dolgozni, akkor várjuk jelentkezését az alábbi állások betöltésére:

Műszakvezető

Operátor

Fröccsöntő-gépbeállító

FELADATOK: • A dolgozók motiválása, fejlődésének támogatása akár 30 fős csapat esetén • Felelős a meghatározott célok eléréséért • Napi termelési folyamatok ellenőrzése, koordinálása • Felelősség a vevői igények, megrendelések megfelelő időben és minőségben való gyártási teljesítésében • Jelentés közvetlenül a termelésvezetésnek • A gyártási folyamat szabálytalanságainak felderítése és megfelelő korrekciós intézkedések meghatározása • Házon belüli javítási megrendelők létrehozása • Műszakhoz tartozó munkatársak felvételi lebonyolítása, szakmai irányítása, új dolgozók integrációja, munkavállalói értékelések készítése • Folyamatos termelés biztosítása, gondoskodni a megfelelő anyagellátásról, létszámról • Termelési terv adott időkereten belüli megfelelő mennyiség és minőség megvalósítása, aktív részvétel a termelés során felmerülő hibák, problémák elhárításában • Minőség és termelékenység szem előtt tartása a biztonsági előírások figyelembevételével • Műszakhoz tartozó munkatársak felvételi lebonyolításában való részvétel, szakmai irányítása, új dolgozók integrációja, munkavállalói értékelések készítése

AMIT ELVÁRUNK: • 8 általános iskolai végzettség • 3 műszakos, 8 órás vagy 4 műszakos 12 órás munkarend vállalása

Feladatok: • Szerszámcsere és gyártásindítás, • Preventív és tervezett karbantartások végrehajtása, • Aktív közreműködés nem tervezett meghibásodások elhárításában, • Gyártási berendezések folyamatos működésének biztosítása, • Hiba esetén beavatkozás, • Gépek tisztántartása, • Munkához kapcsolódó adminisztráció vezetése, • Biztonsági előírások betartása,

ELVÁRÁSOK: • Legalább 3 év ipari (műanyag fröccsöntés) területen szerzett tapasztalat • Minimum műszaki középfokú végzettség (technikus) és tapasztalati háttér • DEMAG/ARBURG/ENGEL/KRAUSS MAFFEI/BRANSON/ZEMAS RAMPF gépek ismerete • KUKA robot ismerete előny • KAIZEN, Lean, TPM ismerete előny • MS OFFICE ismeretek- Excel/World/Power Point és ERP rendszerek • Csapatvezetésben való tapasztalat • Angol és/vagy német nyelv kommunikációs szintű ismerete • Hatékony időgazdálkodás, terhelhetőség, problémamegoldó képesség • Több műszakos munkarend vállalása AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes juttatási csomag, kimagasló cafetériával • Családias légkör • Szakmai fejlődési lehetőség, megbecsülés • Hosszútávú munkalehetőség

AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes juttatási csomag Elérhető havi bér túlóra nélkül akár: – bruttó 340.000 Ft/ hó (8 óra, 3 műszak) – bruttó 362.000 Ft/hó (12 óra, 4 műszak) (alapbér, műszakpótlék, munkaköri bónusz, prémium, cafeteria ) • Munkába járás 100%-os térítése (helyi lakosoknak is) • Munkatárs ajánlási rendszer: bruttó 50.000 Ft–150.000 Ft • Javaslattételi rendszer anyagi ösztönzéssel • Családias, barátságos munkahelyi légkör • Könnyű fizikai munka • Hosszú távú munkalehetőség • Céges rendezvények, családinap, csapatépítő programok • Fejlődési lehetőség

Szerszámkészítő karbantartó FELADATOK: • Fröccsöntő szerszámok karbantartása • Aktív részvétel a termelés során felmerülő hibák, problémák elhárításában • Karbantartási és javítási munkák elvégzése, valamint szerszámok módosítása és cseréje előírás szerint. • Öntőformák összeszerelése és szétszerelése • Munkavégzés CNC gépekkel • Szerszámátvétel koordinálása ELVÁRÁSOK: • 3 műszakos munkarend vállalása • Befejezett szakmai tanulmányok szerszámkarbantartó mechanikus / ipari műszerész területen • Találékonyság, kreativítás, új ismeretek iránti érdeklődés • Csapatmunkára való készség, felelősségtudat, határidők pontos betartása • Szabálykövetés és a szabályok kivétel nélküli betartatása ELŐNYT JELENT: • Német és/vagy angol nyelv alapszintű ismerete • Tapasztalat CNC gépekkel való munkavégzésben • Autóiparban szerzett tapasztalat • Habosító, vibrációs hegesztő és fröccsöntő gépek ismerete • Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes bérezés, kiemelkedő cafeteria (éves bruttó 624.000 Ft) • Jó munkahelyi légkör, előrelépési lehetőség • Biztos, hosszú távú munkahely

Elvárások: • Műszaki végzettség, • Hasonló területen szerezett tapasztalat, • Felhasználói szintű számítógépes ismeret (Office programok), • Tanulási hajlandóság, • Folyamatos munkarend vállalása, • Jó problémamegoldó készség, • Nyitottság, rugalmasság, Előny: • Műszaki végzettség, • Közeli lakhely, • Fröccsöntési területen szerzett tapasztalat, • Robotprogramozási ismeretek, • MS Office rendszer alapfokú vagy magasabb szintű ismerete, • Önálló, precíz munkavégzés, Amit ajánlunk: • Versenyképes bérezés, kiemelkedő cafeteria (évi bruttó 624 000 Ft) • Jó munkahelyi légkör, előrelépési lehetőség • Biztos, hosszú távú munkahely

ÖNT KERESSÜK!

Munkavégzés helye: 8000 Székesfehérvár, Holland Fasor 4.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Tolnai Holt-Duna partján „Pipi„ ligeten kb. 2000 m2-es területek eladók. Megközelíthetőség saját úton. Tel.: 70/334-2979. Árverezés miatt sürgősen eladó Tolnán egy új építésű, nagy családi ház. Irányár: 17 millió Ft. Tel.: 06-30/372-5542. Tolnai családi házat lakásra cserélnék. Tel.: 06-20/456-2040. Palánkon sorházi felújított lakás eladó. Tel.: 06 30-372/5542. Tolnán és Bogyiszlón kis családi ház eladó. 06 30-372-5542. Bátaszéken a Magyar u.-ban 1248 m2-es építési telek eladó 30%-os beépíthetőséggel. I.ár: 2,19 M Ft. T024756. +36 70 461 9216. Bátaszéken csendes utcában 47 m2-es 2 szobás családi ház eladó 162 m2-es telken. Irányár: 6,4 M Ft. H363324. +36 70 461 9731. Bogyiszlón a Révnél 40 m2-es 1+2 szobás felújított vízparti nyaraló eladó. Irányár: 24,9 M Ft. NY007130. +36 70 461 9731. Bogyiszlón eladó egy részben felújított 153 m2-es 4 szobás családi ház. Irányár: 16 M Ft. H358397. +36 70 716 9276. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon 38 m2-es 1+1 szobás teraszos nyaraló eladó. I.ár: 7,4 M Ft. NY007288. +36 70 716 9366. Bonyhádon eladó egy 90 m2-es 3 szobás tégla ház garázzsal, 589 m2-es telken. Irányár: 13,8 M Ft. H370081. +36 70 716 9276. Decsen kétszobás 59 m2-es összközműves családi ház eladó 700 m2-es telken. H358275. +36 70 716 9366. Irányár: 4,9 M Ft Faddon 104 m2-es 3 szobás összkomfortos tégla családi ház eladó 1643 m2-es telken. H356993. +36 70 716 9276. I.ár: 7,9 M Ft.

Faddon 187 m2-es 6 szobás részben felújított családi ház eladó 1177 m2-es telken. Irányár: 20,9 M Ft. H364160. +36 70 716 9366. Harcon 52 m2-es gazdasági épület eladó 1897 m2-es belterületi telken. Irányár: 1,69 M Ft. T025641. +36 70 461 9731. Kisvejkén eladó egy 101 m2-es 2+2 szobás karbantartott ház 2330 m2-es telken. Irányár: 10,9 M Ft. H362052. +36 70 716 9276. Kölesd központjában eladó egy 89 m2-es 3 szobás ház 2006 m2-es telken. Irányár: 4,5 M Ft. H370115. +36 70 716 9366. Őcsény Fő utcáján eladó egy 156 m2-es 5 szobás nagypolgári ház 1071 m2-es telken. I.ár: 13,5 M Ft. H364594. +36 70 716 9276. Tengelic főutcáján 101 m2-es felújított vendéglátó egység 1587 m2-es telken eladó. I.ár: 9,85 M Ft. UZ008448. +36 70 716 9276. Tolnán a Spar mögött 5679 m2-es építési telek eladó 20%-os beépíthetőséggel. Irányár: 17,9 M Ft. T025571. +36 70 461 9731. Tolnán 84 m2-es 3 szobás részben felújított családi ház eladó 843 m2-es telken. Irányár: 14,9 M Ft. H370812. +36 70 716 9366. Váralján eladó egy 160 m2-es 4 szobás ház melléképülettel 4304 m2-es telken. I.ár: 5,9 M Ft. H360857. +36 70 716 9276. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázzsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366. Várdombon 177 m2-es 2+4 szobás jó állapotú tégla családi ház eladó 1585 m2-es telken. I.ár: 25 M Ft. H363995. +36 70 716 9276.

Adás-vétel Múlt század elején készült

Szekszárdon, központi helyen földszinti, téglaépítésű 40 m2-es lakás eladó, tárolóval. Telefon: 06-20/351-6059. Szekszárdon Szőlőhegyen családi ház eladó, vagy 1,5 szobás lakásra elcserélném. Telefon: 06-20/351-6059.

EGYEDI BÚTORASZTALOS MUNKÁK KONYHÁK, GARDRÓBOK, ÜZLET- ÉS IRODABERENDEZÉSEK PONTOS, MEGBÍZHATÓ!

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

Referenciafotók: facebook.com/Régi-Attila-bútorasztalos

VÁLL ALUNK

Régi Attila faipari technikus

– referenciákkal!

Tel.: 74/414-853 • 06 20/9686-992

Telefon:+3670/702-3249 E-mail: oldiver74 @gmail.com

P -K K L ÍM MA Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. Teeleefo on: 06--20 0/4 408--47 712 2

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft.

R A K T Á RO S munkatársat keres, két műszakos munkarendben Elvárások: • Minimum középfokú végzettség • Raktározás, logisztikai területen szerzett korábbi tapasztalat előny(export és/vagy import) • Targoncavezetői engedély megléte • Microsoft Excel, Word felhasználói szintű ismerete • Csapatjátékos, empatikus, kitartó, terhelhető, precíz • Kiváló kommunikációs és szervezőkészség, agilitás, gyors problémamegoldó képesség, motiváltság, megbízhatóság

tálaló és étkezőgarnitúra szép állapotban eladó. Részletek a 06-20/9165-234-es telefonon vagy a szerkesztőségben: Szekszárd, Csokonai u. 3.

RÉGI, ÜZEMKÉPTELEN MOSÓGÉPEKET

Elônyt jelent: • Vállalat irányítási rendszerben szerzett tapasztalat • Angol nyelv ismerete előnyt jelent

Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS

Amit a cég kínál: • Bejelentett munkaviszony • 13. havi bér • Hosszú távú munkalehetőség • Cafeteria: évi 100. 000 Ft • Dinamikus, korszerű infrastruktúra, modern vállalati környezet • Utazási költség biztosítása • Munkakezdés: megegyezés alapján, akár azonnal

Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Jelentkezni szakmai önéletrajz elküldésével lehet, • elektronikusan a stefan.hatos@samsonite.com; aliz.klem@samsonite.com e-mail címekre, • vagy postai úton 7101 Szekszárd, Pf.: 66 levelezési címre 2018. október 30-ig.

(Hajdú, Energomat, Energolux, Evrica, Eurica)

MIKRÓKAT és VILLANYMOTOROKAT vásárolunk.

Tel.: 06-20/559-6121 06-20/251-4177

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.


11

Aktuális – Programok

Ingatlant eladna vagy venne? Itt van aki segít, őt keresse!

Munkatársat keresünk! A Szekszárdi borvidéken található borászati üzemünkbe kollégát keresünk teljes munkaidőre. Pozíció:

IRODAVEZETŐ

Munkavégzés helye: Lajvérpuszta (Szekszárdtól 20 km), Tolna megye Feladatkör: borászati munkákhoz kapcsolódó teljeskörű adminisztráció Előnyt jelent:  Könyvelői tapasztalat  Önálló munkavégzés  Jó kommunikációs készség  Megbízhatóság  B kategóriás jogosítvány Amit kínálunk: Fiatalos csapat  Modern iroda, kiváló munkakörülmények  Változatos, felelősségteljes munka  Versenyképes fizetés 

Jelentkezni folyamatosan, fényképes önéletrajzzal és a fizetési igény megjelölésével október 15-ig a szeleshat@szeleshat.hu címen lehet!  Szálkán 159 m2-es 3+2 szobás családi ház  Szekszárd központjában 63 m2-es földszinti eladó tágas terekkel, akácossal 2995 m2-es tel- lakás eladó vagy kiadó akár üzletnek is. H367636. ken. H367987. +36 70 461 9216. I.ár: 28,5 M Ft +36 70 716 9276. Irányár: 21,49 M Ft  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárdon a Porkolábvölgyben eladó egy zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 29,9 m2-es karbantartott tanya 1036 m2-es telek70 461 9731. Irányár: 2,5 M Ft kel. M0001283. +36 70 461 9216. I.ár: 2,9 M Ft  Szekszárdon 148 m2-es működő vendéglá-  Szekszárdon 65 m2-es 3 szobás felújított 4. tóipari üzlet berendezésekkel együtt eladó. emeleti gázos, panorámás lakás eladó. UZ006990. +36 70 461 9731. Irányár: 28,9 M Ft H367884. +36 70 461 9731. Irányár: 18,8 M Ft  Szekszárdon Benedekvölgyben 1735 m2-es  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es hétés 1854 m2-es telkek eladóak. T024619. +36 70 végi ház szőlővel 1400 m2-es telken eladó. 716 9276. Irányár: 3,86 M Ft M0001281. +36 70 461 9731. Irányár: 2,9 M Ft  Szekszárdon a Bródyban 146 m2-es 2+3  Szekszárd déli részén 112 m2-es 1+2 szobás szobás panorámás sorház eladó. H360209. +36 felújított 1 szintes családi ház eladó. H369023. 70 461 9216. Irányár: 31,9 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 36 M Ft  Szekszárdon a Csötönyivölgyben eladó egy  Szekszárdon az Alisca utcában eladó egy 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es mg-i terület. 4.emeleti 1+2 szobás 57 m2-es erkélyes lakás. T024677. +36 70 716 9276. Irányár: 2,9 M Ft H369365. +36 70 461 9731. Irányár: 15,9 M Ft  Szekszárdon 1687 m2-es belterületi építési  Szekszárd déli részén eladó egy 81 m2-es telek 30%-os beépíthetőséggel eladó. T024817. tágas, különbejárattal rendelkező üzlethelyiség. +36 70 461 9216. Irányár: 6,7 M Ft UZ005766. +36 70 461 9216. I.ár: 16,49 M Ft  Szekszárdon 73 m2-es 2+1 szobás vegyes-  Tolnán 78 m2-es 3 szobás földszinti erkélyes tüzelésű ikerház eladó 1027 m2-es telken. lakás eladó garázzsal együtt. H360662. +36 70 H362334. +36 70 716 9276. I.ár: 13,485 M Ft 716 9366. Irányár: 15,9 M Ft  Szekszárd déli részén első emeleti 86 m2-es  Tolnán 93 m2-es 2+2 szobás kétszintes tégla 2+2 szobás felújított tágas lakás eladó. családi ház eladó 340 m2-es telken. H363772. H365562. +36 70 461 9216. Irányár: 28,59 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 15,5 M Ft  Szekszárdon befektetők részére eladóvá  Tolna-Mözsön 85 m2-es 3+1 szobás felújívált egy 46 m2-es 1+1 szobás 3. emeleti lakás. tandó családi ház 897 m2-es telken eladó. H366383. +36 70 716 9276. Irányár: 14 M Ft H367641. +36 70 716 9366. Irányár: 12,5 M Ft

Schneiderné Marika  06 20/20 80 270

Október 5. péntek

0; 7 °C

15; 20 °C

Október 6. szombat

4; 10 °C

19; 24 °C

Október 7. vasárnap

8; 12 °C

15; 23 °C

Október 8. hétfő

8; 12 °C

17; 23°C

Október 9. kedd

7; 11 °C

16; 20 °C


12

Utazás

Unja az esős időt? Utazzon el a nyárba!

E

lege van a csizmákból, télikabátokból, sálakból, sapkákból? Szívesebben húzna magára bikinit, a lábára meg papucsot? Repüljön el melegebb éghajlatra!

Ha a repülőjegyre még futja, de utána spórolna: Indonézia vagy Thaiföld A legtöbben azért mondanak le a télből-nyárba utakról, mert azt gondolják, minimum milliomosnak kell lenni hozzájuk. Ha elszántak és kompromisszum készek vagyunk, valamint ismerünk pár spórolós trükköt, fillérekből ki lehet hozni mondjuk egy indonéz vagy egy thai utat. Odajutni persze nem lesz olcsó, a repjegyre érdemes gyűjteni egy kicsit, mielőtt az ember útnak indul. Helyben viszont szállást tengerparti bungalóban meleg víz nélkül napi 2000 forintért, buszjegyet akár 60 forintért, egy liter tisztított vizet 8 forintért megvehetünk magunknak. Hogyan? Olvassa el a Travelónak nyilatkozó, népszerű világjáró bloggerek tanácsait költséghatékony utazásokhoz. Fontos! Ha úgy döntött, útnak indul, van pár fontos dolog, amit mindenképpen el kell intéznie, és semmiképp nem érdemes rajta spórolnia, mielőtt útnak indul. Ilyen például az oltások és szükséges gyógyszerek beszerzése, valamint a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása. Arról, hogy mi mindenre kell még odafigyelnie, itt olvashat tovább.

Ha valami igazán különlegesre vágyik: Tanzánia Tanzánia a bakancslisták egyik állandó szereplője a nemzeti parkjaival, a Kilimandzsáró (már nem annyira) havas csúcsával és a mesés fűszerszigettel, Zanzibárral együtt. Fontos tudni róla, hogy ha csak nincs a nyelvet és a helyi szokásokat jól ismerő kísérőnk, nem az a tipikus hátizsákos turista hely. A szervezett tanzániai utak közül azok a legnépszerűbbek, amelyek programjában szafari és Zanzibár is szerepel.

De bárhová is megy, nagyon fontos, hogy vegye igénybe az utazásszervezők tapasztalatait! Ha befizettünk a szervezett programra, beszereztük a szükséges oltásokat, és az olyan elengedhetetlen kellékeket is bepakoltuk a táskánkba, mint a széntabletta, a moszkitóháló, a zárt cipő és a térdet, vállat takaró ruhadarabok, már csak az agyunkat kell átállítani. Az idő, a stressz és a rohanás például felesleges dolgok. Itt semmit ne hasonlítsunk a megszokotthoz, mert nincs értelme. Több napba is beletelhet, mire az ember képes belelazulni és élvezni az utazást a „no hurry in Africa" és a „hakuna matata" (nincs semmi baj/minden rendben) életérzés jegyében. Részletes élménybeszámolónkért ide kattintson.

Ha a pénz nem számít: Maldív-szigetek Ha fényűző nyaralásra vágyik egy olyan helyen, amit az emberek többsége csak posztereken és utazási irodák katalógusaiban lát, és még pénze is van hozzá, fizessen be egy útra a Maldív-szigetekre. A szigetország 26 atollból – korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget – és 1192 szigetből áll. Ezek közül kb. 200 lakott, további 87 szigeten pedig turistáknak kialakított szálláshelyek vannak. A szigetek két és fél méternél jobban nem emelkednek ki a tengerből, így a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint az egész szigetvilág létét fenyegeti. Az éghajlat trópusi, rengeteg napsütéssel és 30 fok körüli klímával egész évben. Esőre az áprilistól októberig tartó monszun időszakában lehet számítani, azon belül is leginkább júniustól augusztusig. És hogy milyen itt egy nyaralás? Érkezés az egyik apró szigetre hidroplánnal, aztán a szállás elfoglalása a türkizkék víz fölött cölöpökön álló bungalónkban. A nap hátra lévő részében arról kell döntenünk, hogy búvárkodjunk, a hófehér fövenyen heverjünk, esetleg kajakozni vagy szörfözni induljunk. (travelo.hu nyomán)


13

Lakás – Otthon – Építkezés

A

hűvös időben az egyik jó dolog, amikor az ember öszszekucorodhat a kanapén egy forró teával meg egy jó könyvvel, és kellemes melegből nézheti a kinti zimankót. De ennek ára van, és sajna nem is kevés. Szinte mindegy, milyen fűtés mellett dönt, a kiépítésnek és a fenntartásnak komoly költségei vannak. A későbbiekben pedig nemcsak a a tüzelőanyag árával kell kalkulálni, hanem a karbantartással és az esetleges kapcsolódó költségekkel is. A fűtési rendszerek fejlődése szerencsére folyamatos, mint minden olyasmié, amivel nem igazán elégedettek a felhasználók. Nemcsak a hatásfok javítása miatt próbálunk folyamatosan tökéletesíteni a rendszereken, ma már fontos, hogy környezetkímélő is legyen, és persze az ár is megkerülhetetlen szempont. Ennek megfelelően a legtöbben három kategória közül választhatnak: fával, gázzal, vagy árammal fűtenek. Ez utóbbi első hallásra a leginkább környezetbarát, mivel közvetlen károsanyag kibocsátásuk nincs. Ugyanakkor az áram előállítása jelenleg még nem teljesen megújuló energiahordozókkal történik, így a környezetbarát címke vitatható. Ezt követi a fafűtés, ami csak akkor környezetbarát, ha a kivágott egyedek helyére ültetnek is, majd a sort a gázfűtés zárja. Ha azonban a pénztárcáját nézi, akkor a sorrend változik: első helyre, legolcsóbbként kerül a fa, aztán a gáz jön, és a sort a legdrágább, az áram zárja. De amikor rendszert választunk, akkor a fentiek mellett fontos az is, mennyire könnyű kezelésűek és tiszták ezek a fűtési módok. Itt értelemszerűen a fa háttérbe szorul, mert bár hangulatos, de sok vele a munka és a takarítás, míg a gáz és az áram tiszta és egyszerű. A felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy a gáz összességében a legkeresettebb megoldás, de azért azzal is tisztában kell lenni, hogy kiépítése és esetleges javíttatása a legdrágább a felsoroltak közül. Így nem csoda, hogy az árammal történő fűtés egyre nagyobb teret nyer, és itt tapasztalható a legnagyobb fejlődés az elmúlt években.

Az infrapanel Az egyik, egyelőre még kevésbé ismert megoldás az infrafűtés, mely rosszat és jót egyaránt kap a használóktól és a szakmabeliektől egyaránt. Az infrapanel lényegében a napot utánozza. A hagyományos, radiáto-

Pro és kontra az infrafűtésről

ros rendszerek – és a legtöbb elektromos megoldás is – a levegőt melegíti fel körülöttünk, hogy elérjük a komfortérzetet, az infrapanel azonban olyan, mintha a nap melegítene minket: a hőt közvetlenül a testünkön érezzük. Ez önmagában előny, ami mellett nem szabad megfeledkezni a kedvező egészségügyi hatásról, illetve a kisebb hőveszteségről sem. „Az infrapanel a testet belülről melegíti, így valóban hasonlóan működik, mint a nap. A tárgyakat is felmelegíti, azok pedig az egész helyiséget komfortos meleggel töltik el. Mivel hő keletkezik, vagyis a folyadékok ekkor is párolognak, így a levegő ebben az esetben is szárazabb lesz, de ez a fűtés nem párás, és szellőztetés esetén sem szökik ki, így nem kell várni a felfűtési időre sem. Nagy előnye még, hogy viszonylag kis pénzből, gyorsan és egyszerűen beszerelhető, ráadásul a rendszer programozható, így a saját életritmusunkhoz igazíthatjuk” – mondja Miklós Attila, aDimat Fűtéstechnikai Kft. munkatársa. A hátrányok között azt is sok helyen említik, hogy bár a száraz levegő kedvezőtlen élettani hatásaival nem kell megküzdeni, de mivel az infrapanel a testet melegíti, így ebből lehetnek gondok. Hisz a test nem minden része igényli ugyan azt a hőmérsékletet, vannak, melyek a hűvösebbet szeretik, és levegő fűtésénél erre a test tud is reagálni, ám a közvetlenül a testfelületen jelentkező hőnél

tehetetlen. „A nap és az infrapanel működési elve messze nem ugyanaz, így ez a probléma nem jelentkezik. A működés közbeni hőérzet sokkal inkább emlékeztet a tavaszi, kellemes, lágy napsugarakra, mint a nyári tűző forróságra – bár a panel felülete 85100°C-ra is melegedhet” - magyarázza a szakértő.

Hőveszteség Egy fűtési rendszer kialakításánál nem elég csak azzal az energiamenynyiséggel tervezni, amivel a lakás belső levegőjét fel lehet melegíteni. Számolni kell azzal is, hogy mekkora a hőveszteség. Napjainkban szerencsére a szigetelés egyre jobb, de fűtési rendszereket nem csak új épületekben találunk, és nem csak oda telepítenek. A veszteség egyik nagy generálói a nyílászárók, illetve egészen pontosan a nem jól záródó ablakok és ajtók. Ezt a műanyag kivitelekkel jól ki lehet küszöbölni, ám még ekkor is okozhat problémát a falak hővesztesége. Ha kint hűvösebb van, mint a lakás belső hőmérséklete, akkor létrejön egy olyan jelenség, amit a fizika hőáramnak nevez. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a falakon keresztül is szökik a meleg, mivel a falak kívülről hűlnek. A belső hőmérséklet megtartásához pedig a falak miatti hővesztést is kompenzálni kell. Az infra előnye a többi rendszerrel szemben, hogy a falakon távozó

hőmennyiség 15-20%-al csökken, vagyis ennyivel kevesebbet kell temperálni a lakást.

Szerelés Tagadhatatlan tény, hogy az infrapanelek felszerelése tiszta, könnyű, és szinte pillanatok alatt megvan. „Ahova a tartókonzolokat fel lehet szerelni, oda már az infrapanelt is fel lehet tenni. Gyorsan és egyszerűen szerelhető, nem jár sok kosszal, és nem is kell rá napokat, heteket várni. Falon és mennyezeten is tökéletesen elfér, így a lakótérből sem vesz el értékes területeket” – fűzi hozzá a szakértő.

Akkor most rohanjak infrapanelt venni? Az infra felsorolt előnyei elveszni látszanak abban a pillanatban, amikor összehasonlítja az árakat: a gáz ugyanis lényegesen olcsóbb, mint az áram. Bár ez elsőre lehangoló ugyan, de még így is van egy nagy előnye az infrapaneles rendszernek. Mint ugyanis minden árammal üzemelő dolog, az infra is képes házi napelemekről működni, vagyis megfelelő beruházással az egész rendszer működése ingyenessé tehető. Persze, az erre befektetett összeg csak nagyon hosszú távon térül meg, és ekkor már számolni kell a javíttatásokkal is, amik a napelemeket, vagy éppen az infra paneleket érintik. (divany.hu nyomán)


14

Egészség – Életmód

A

z embert nem arra tervezték, hogy üljön. Alapvetően egyetlen állatot sem, talán csak a pandákat, de ők aludni is szoktak ülve. Friss kutatások szerint kevés olyan ártalmas dolog van,

mint az, ha valaki sokat ül. A halál, az mondjuk pont ártalmasabb, és az eredmények szerint az ülés és a halál között elég jól kimutatható kapcsolat van. De mit tehet az, aki nem akar korán meghalni?

Nyolc órán át ül naponta? Ne tegye! Káros! A sokat ülő embereknek nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen, a mozdulatlansággal összefüggő betegségben haljanak meg, legalábbis azokhoz képest, akik kisebb megszakításokat iktatnak be a jórészt üléssel eltöltött napokba. Negyvenhét tanulmány egyesített eredményeiből kiderült: a vizsgált időszakokban a napi nyolc órát ülők közül sokan szív- és érrendszeri betegségekben szenvedtek, másokon a rák valamely formája hatalmasodott el. A cukorbetegség is gyakoribb, és úgy általában elmondható, hogy aki sokat ül, az hamarabb hal meg. És ami igazán durva: a sok ülés még akkor is veszélyes, ha valaki amúgy rendszeresen sportol mellette. Az ülés káros hatásait vizsgáló tanulmányok eredményeit összesítve kiderült, hogy aki naponta nyolc óránál többet töltött ülve, az akár 24 százalékkal nagyobb eséllyel halt meg a vizsgálat időtartama (1-16 év) alatt, mint azok, akik nem ültek ennyit. Azt, hogy mennyi pontosan az az idő, amennyit ülve tölthetünk naponta, nem született megoldás, az biztos, hogy aki nyolc óránál többet ül, az nincs biztonságban. Aki most legyint, hogy na bumm, tizenpár százalékokkal nőtt meg a mintában szereplő emberek esélye a magas vérnyomásra, annak itt egy rémisztő adat: azoknál, akik a vizsgálat időtartama alatt lettek kettes tí-

pusú cukorbetegek, 91 százalékban a sok ülés volt az ok.

Ülni rossz, állni jó Most, hogy alaposan ráijesztettünk mindenkire, lássuk, mi lehet a megoldás. Mi a legkivitelezhetetlenebbet próbáltuk ki: elkezdtünk állva dolgozni. Az állva dolgozást nem úgy kell érteni, hogy az irodai munkát feladva elmentünk egy csirkefeldolgozó gépsor mellé, vagy a zsírzószelep pumpáját üzemeltettük egy elektromotor-összeszerelő üzemben. A szerkesztőségben maradtunk, de szereztünk egy állítható magasságú, hitech asztalt az Ikeától. A hosszú ülőmunka mellett ugyanis a hosszú állómunka sem egészséges, a kettő között kell egyensúlyt találni, ami úgy védi ki a mozdulatlanságot, hogy közben a térdünket se bántja. A svéd bútorgyárnak pont van erre is egy ötlete: az elektromos motorral állítható lapmagassággal szerelt asztal. Mivel az alapkiszerelés 150 ezer forint, nem valószínű, hogy pár felkapott startupon kívül sok irodában megjelennek a Bekantok, pedig a tesztünk végére kiderült, hogy nem is akkora hülyeség a dolog.

Lassan ülj, tovább érsz Egy idő után persze eljön a pillanat, amikor elfogynak a

viccek, és nincs több munkatárs, aki azzal jön oda, hogy úgy nézünk ki, mint egy szomorú dj. Olyankor lehet elkezdeni úgy dolgozni, hogy néha ülünk, néha állunk. A jó arányt nehéz megmondani, hiszen ha a fenti vizsgálatokat veszszük alapul, a lényeg, hogy 24 óra alatt kevesebb mint nyolc óra ülés jöjjön össze. Nagyjából óránként érdemes váltani, ennél hosszabb idő után működésbe lép egy addig ismeretlen énvédő mechanizmus, ami egyszerűen elveszi a kedvünket attól, hogy az üléssel töltött periódus után felálljunk, cserébe viszont folyamatosan az jár az eszünkben, hogy helyesebb lenne felállni a tunyulás helyett. De az sem volt az igazi, amikor a megfelelő rendszerességgel a szokott időszak felére csökkentettük az egészségtelen üldögélést. Egy idő után kiderült, hogy a tétlen lábak további egészségtelen dolgokra késztetik az embert. Görnyedtünk, egyik lábunkról a másikra álltunk, rogyasztottunk. A megoldás talán az lett volna, hogy egy lassan tekert futópadot teszünk be az asztal alá, de ez már anynyira életszerűtlen volt, hogy inkább neki sem láttunk. A szakemberek szerint ha ülés közben a bokánknál keresztezzük a lábunkat, az még rendben van, de ennél feljebb már ne menjünk. Ez egy sor problémát okozhat: a vérkeringést akadá-

lyozzuk vele, de a medence terhelése is károsan egyoldalúvá válhat. Hasonló a helyzet állás közben is, volt is derék- és térdfájás rendesen az állva töltött nap után. Persze ezek akkor is előjönnek, ha ülünk, csak ott még pluszban van a rák, a cukorbaj meg a halál. Az állás tehát jobb, mint az ülés, de még mindig nem az igazi. Szakemberek szerint már akkor is sokat teszünk, ha egyszerűen megszakítjuk az ülést, magyarán 20-30 percenként felkelünk és sétálunk egyet az irodában. Ha erre nincs mód, akkor is mozogjunk kicsit: pár vállkörzés, egy-két tekerés deréktájt, néhány mély levegő, esetleg egy szemérmetlen nyújtózás, és máris megmozgattuk azokat az izmokat, amik mozdulatlansága a sok rémületes betegség mögött állhat. Egy 2011-es kutatás szerint már egy-két perces szünetekkel is meghajthatjuk a rákot okozó molekulákat. De hogy lehet, hogy még az is csak nagyjából egyharmadával tudja csökkenteni az ülés kockázatát, aki rendszeresen edz?

A megoldás A válasz egyszerű: ha valaki naponta akár egy órát sportol, még mindig csak a nap 4 százalékában volt egészségesen tevékeny. Ha a maradék 23-ból 15 és felet üléssel tölt el (mint

a kutatások szerint az amerikai átlagember), akkor bőven marad idő a különböző gyulladások és más, kóros állapotok kialakulására. A szakemberek szerint a lényeg az, hogy a maradék 96 százalékba is csempésszünk aktivitást. Ezt persze könnyű mondani, de sokak munkahelyi környezete egyszerűen nem teszi lehetővé azt, hogy 20-30 percenként felálljanak és körbesétálják az irodát (vagy akár az épületet). Pedig ez a megoldás, és ahogy egy gyors cigire is le lehet futni csoportosan, úgy az sem lehet akadály, hogy ezt a kiruccanást úgy tegyük meg, hogy közben nem gyújtunk rá. Az Amerikai Rákkutató Intézet javaslatai alapján ha az alábbi listáról csak egy párat megcsinálunk, máris kisebb eséllyel halunk bele az ülésbe és a tétlenségbe. • Állítson be egy visszaszámlálót a gépen, ami óránként figyelmezteti, hogy keljen fel, és mozogjon kicsit. Egy kör az irodában, egy kis nyújtózkodás. • Ne cseteljen az ön mellett ülővel, inkább beszéljék meg a dolgot séta közben. • Ha van rá mód, telefonálás közben is álljon fel és sétálgasson. Ezzel azért óvatosan, mert könnyen az őrületbe kergetheti a munkatársait. (/index.hu nyomán, fotó: http://blog.varidesk.)


Autó-motor

15

Itt az ősz, változnak az útviszonyok! A

z autósiskolákban is csak elméletben tanítják, pedig az elmúlt napok időjárást nézve időszerűnek tűnik, hogy a magyar autósok is rutinból tudják, hogyan kell zuhogó esőben vezetni. A fékút a száraz úthoz

képest a kétszeresére nő, a látási viszonyok csökkennek, ezért mit sem érnek a tökéletes reflexek és a kiváló vezetési érzék, ha az autó nincs felkészítve és a vezetőnek fogalma sincs, hogyan élhetné túl az ítéletidőt baleset nélkül.

Rendszeresen ellenőrizzük az öszszes abroncs légnyomását. A pontos értékeket minden autóban nagyjából ugyanott találjuk. Ha már elszórtuk a kezelési útmutatót, kereshetjük a vezetoldali ajtó keretére ragasztott matricán, a kesztyűtartó fedelének belső felületén, esetleg az üzemanyagtöltő nyílás fedelének környékén. Ha a gumik profilmélysége megfelelő, tehát például a nyári gumik nem koptak az előírt 1,6 milliméter alá (vagy, ahogy egyre több szakember ajánlja 3 milliméter alá), már azzal is rengeteget javítunk az esélyeinken, ha nem félig leeresztett gumikkal közlekedünk, mert vízelvezető bordák csak így képesek kiszorítani maguk alól a vizet. Elvileg havonta egyszer érdemes odafordulni a benzinkúti kompresszorhoz, ezzel sokat tehetünk a túlélési esélyeinkért. Ha a gumik rendben vannak, a rendőrök által előszeretettel emlegetett relatív gyorshajtás lehet a következő ellenségünk, ugyanis ez okozza a legtöbb közlekedési balesetet. Tehát: lassítsunk. A városokban megengedett 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok lehet, mert a rossz látási viszonyok és a töredékére csökkent tapadás miatt a normáli fékút többszörösére számíthatunk és ráadásul hosszabb reakcióidőre készülhetünk, valamint erre számíthatunk a többi autóstól is. Tegnap, Budapesten több autós azért ütközött, mert nem vette észre a táblákat és a többi autót a vízfüggöny miatt. Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópályaszakaszokon is százra kell lassítani, ha nedves az út. Ilyenkor ez a kötelező sebességhatár, tehát be is mérhetnek, ha gyorsabban megyünk.

nal újra tapadni kezdenek a gumik, és megmenekülünk. Ha kanyarodik az út, lehetőleg még a manőver előtt lassítsunk. Akár fékezhetünk is, de vissza is kapcsolhatunk ötödikből negyedik fokozatba és használhatjuk a motorféket. A legtöbb mai autón van blokkolásgátló rendszer, amely nem engedi, hogy a tapadásukat vesztett kerekek állóra fékeződjenek menet közben, hanem

Ha nem megyünk a kelleténél gyorsabban, kevesebb az esélyünk, hogy az utat borító vízfilm miatt hirtelen megszűnik a kapcsolat a gumik és az aszfalt közt, vagyis kialakul az autósok réma, az aquaplaning (vízenfutás). Erre nagyon nehéz felkészülni, mert ilyenkor egyetlen apró kormánymozdulat is elég lehet, hogy leessünk az útról, vagy nekivágódjunk a mellettünk haladónak.

kezzünk, majd fokozatosan engedjük fel a pedált. Így is elkerülhetjük, hogy blokkoló kerekkel csússzunk az árokba, vagy előttünk lévőbe. Ha az út kanyarodik, netán mi szeretnénk kikerülni valamit, esetleg bekanyarodni valahová, ezt soha ne a fékezéssel egyszerre tegyük, mert így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy megcsúszik az autó fara és elveszítjük az irányítást. Ha manőver közben mégis megcsúszunk, a megcsúszás nagyságának megfelelően kormányozzunk a csúszás irányába, így csökkentjük az autót érő erőhatásokat és visszanyerhetjük a tapadást.

A legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el, és ugyanúgy törik össze az autójukat az esős úton...

Az aquaplaning jele, hogy még a szervózott kormány is sokkal könynyebben tekerhetővé válik. Ha ezt érezzük például egy mély tócsában, semmiképpen se lépjünk a fékre, és ne tekerjük el a kormányt, mert amikor ismét talajt érnek a gumik, hirtelen, váratlanul válthat irányt az autó. Inkább óvatosan vegyünk viszsza a gázból. Kis szerencsével azon-

csökkenti a féknyomást és a másodperc tört része alatt újra és újra megfékezgetik a kerekeket. Ha ABS-es autónk van, egyenletesen nyomjuk a pedált, de ne kényszerítsük vészfékezésre a mögöttünk haladót, mert lehet, hogy az ő autójában nincs. Ha régi autóval megyünk és valóban nagy víz van az úton, először intenzívebben fé-

Talán az elején kellett volna írni, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező és amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset. Adjuk meg magunknak az esélyt ennek a néhány alapvető tanácsnak a betartásával, ha pedig valóban úgy esik, mintha dézsából öntenék, egyszerűen állunk félre egy biztonságos helyen, hagyjuk rajta a helyzetjelzőt, illetve kapcsoljuk be az elakadásjelzőt. (totalcar.hu nyomán)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

REUMATOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

DR. GÖRCS RITA reumatológus szakorvos

Rendelés helye: Medi Centrum Szekszárd, Holub u. 12. Rendelési idő: szerdánként 16.00–19.00 Bejelentkezés: munkanapokon 8.00–17.00 óráig

Telefon: +36/70-395-8041

Kaktusz

TOLNAI FÜRJHÁZ

Szekszárdi autószervizbe

gumiszerelő

munkatársat keresünk felvételre, műszaki végzettséggel. Amit kínálunk:  átlag feletti bérezés személyes megegyezés alapján  hosszú távú stabil munkalehetőség vagy akár szezonális munkavégzés  vidékieknek munkába járás támogatása

Jelentkezni telefonon: 74/529-300, 06 20/343-5300

Folyamatosan kapható frissen vágott, konyhakészre tisztított, szabadon tartott

BAROMFI KAKAS (súly: 2,5-3 kg) 1.100 Ft/kg FÜRJ 600 Ft/db PECSENYE KACSA (súly 1,8-2,5 kg) 1.200 Ft/kg FÜRJTOJÁS 20 Ft/db ELŐNEVELT ÉS RÁNTANI VALÓ BAROMFI RENDELHETŐ! Érdeklődni, rendelést feladni személyesen a Tolna, Festetics u. 109. szám alatt, telefonon a 06-70/414-6816 vagy 06-70/414-6814 számokon lehet.

ár én is csapdába estem. Ha véletlenül elfelejtem magammal vinni a mobiltelefont, akkor ideges leszek, és azon aggódom milyen hívásokról maradok le. Pontosabban értesülök róluk, csak nem azonnal. Mi történhet a félóra, vagy akár fél nap alatt, amíg nem használom az okostelefont? Az itt és most korunk alapvető követelménye, pedig valójában nincs sok értelme. Az ember életében nagyon kevés olyan információ van, aminek időpontja sorsdöntő, vagy életbevágó. Mégis függővé vált a mai társadalom jórésze, a jelenidejűség egyfajta kapaszkodót jelent, elég körülnézni az utcákon, tereken, üzletekben, éttermekben, szinte mindenkinek a kezében, fülén okoskütyüt látni. Kivételek persze vannak, a 2016-ban elhunyt Umberto Eco, olasz író, filozófus, a szemiotika nagy tekintélyű tudósa a folyékony társadalomról szóló egyik tudósításában saját példájáról írt. Miután nem használt mobiltelefont, és hosszú útra általában vonattal utazott, késve értesült édesapja haláláról. Vagyis éppen vonaton ült, és csak a célállomásra érve tudták tájékoztatni a szívfájdító tragédiáról. Lesújtotta, és mint minden embert megviselte a gyászhír, de utólag feltette a kérdést: mi lett volna, ha két órával előbb tudja meg? Változott volna valami? A szerető fiú, az idős professzor tömören válaszolt: az égvilágon semmi.

ALVÁLLALKOZÓKAT keres.

Amit kínálunk: – kiszámíthatóság, – pontosság, – határidőre történő fizetés,

Takács Zsuzsa

Itt és most M

Dinamikusan fejlődő, fiatalos csapatunk szolgáltatás bővítéséhez

TERVEZÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG

Garázskapuk Kertkapuk Kapuautomatikák Kiegészítők Bemutatóterem: 7030 Paks, Dózsa Gy. út 18. (Diófa presszó mellett) Tel.: 06-20/462-6114 jokaikaputechnikakft.hu

– korrekt elszámolás, – támogató csapat Várjuk korrekt hozzáállású, megbízható partnereink jelentkezését a 36 30/754-3774-es telefonon, illetve az ujpartner@palatrans.hu e-mail címen.

TM Kronika 2018/37  
TM Kronika 2018/37  
Advertisement