Page 1

AUGUSZTUSRA AJÁNLJUK:

Repülővel: Rodosz szálloda, félpanzióval 80.600,-Ft-tól/fő/hét Kréta apartmanban 89.900,-Ft- tól/fő/hét Kréta szálloda, félpanzióval 111.600,-Ft-tól/fő/hét Mallorca szálloda, félpanzióval 129.900,-Ft-tól/ fő/hét A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

1 napos FÜRDŐTÚRÁK

autóbusszal 08.13. Bibione 13.900,-Ft 08.20. Opatija 10.900,-Ft

HORVÁTORSZÁG szall ó autóbus

Omisalj szálloda, félpanzió 08.09. 59.900,-Ft/fő/5 nap Selce 4*-os szálloda,, félpanzió p 08.18. 56.900,-Ft/fő/4 , napp

GÖRÖGORSZÁG autóbusszal

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám:R01984/2000 R01984/2000 Eng.szám:

P li apartman, Paralia t 08.08. 08 08 49 49.900,-Ft-tól/fő/10 900 Ft tól/fő/10 nap Sarti apartman, 08.05. 59.900,-Ft-tól/fő/10 nap Nea Plagia apartman, 08.05. 44.900,-Ft-tól/fő/10 nap

XX. ÉVF. 28. SZÁM

2016. JÚLIUS 22.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Közös ügyfélszolgálati iroda nyílt Szedresben:

Nyisson számlát a MECSEK TAKARÉK-nál!

Víz, hulladék, szennyvíz együtt

Új ügyfeleink számára lakossági, vállalkozói és non-profit számla nyitásához kapcsolódóan 2016-ban a számlavezetési és netbank havidíját elengedjük és egyszeri új 1 havi betétlekötésre évi 4,25% (EBKM 4,25%) 2 havi betétlekötésre évi 3,00% (EBKM 3,00%) 3 havi betétlekötésre évi 2,50% (EBKM 2,50%) kamatot fizetünk. Az akció további feltételeiről érdeklődjön fiókjainkban:

Paks, Villany u. 4. Tel.: 75/511-240 Szekszárd, Garay tér 14-16. Tel.: 74/510-115 Bonyhád, Szabadság tér 8. Tel.: 74/550-818 Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A szerződések részletes leírását az üzlet- és termékszabályzatok tartalmazzák!

3.old.

Celebek és az idegenek EFOTT FESZTIVÁL:

Különleges

grillfogások 8. oldal

Gumicsizmás

házibuli

11. oldal

Előrelátó szőlőtermesztőknek: 4. oldal

www.szoloelorejelzes.basf.hu

Bálákat vásárol az erőmű 9. oldal 7. oldal

Divat a könnyűszerkezetes ház


2 A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

1 fő számviteli főelőadói munkakör betöltésére keres munkatársat. Az állás betöltésének feltétele: – szakirányú főiskolai vagy egyetemi végzettség – államháztartási területen szerzett minimum 5 éves gyakolat Előnyt jelent a ForrasCQL rendszer ismerete! Jelentkezést a szabojud@tolna.police.hu elérhetőségre kérjük megküldeni 2016. augusztus 20-ig.

Agrárium

LAPSZEMLE A rendszer vesztesei ritkán intenek be ilyen keményen a politikai elitnek A június 23-i, kilépéspártiak győzelmével zárult brit referendumon elsősorban azok szavaztak az EU elhagyására, akik „ a rendszer „vesztesei voltak, vagyis alig vagy egyáltalán nem részesültek a globalizáció jólétnövelő hatásaiból. (portfolio.hu)

Berlinben egész más plakátok kerültek ki a menekültválságról

Így néz ki a tökéletes női arc, a tudósok szerint

A berlini metróba kitett plakáton az áll, hogy: „Ez a föld védelmet adott nekem. Most védjük azt együtt”, illetve: „Integráció, ami mindenkin segít. (444.hu) Németország képes rá.”

Megkéselte a francia anyát és három lányát, mert kihívóan öltözködtek A délkelet franciaországi Garde-Colombéban egy 37 éves marokkói férfi megkéselt egy 46 éves nőt és három lányát, mert hiányosnak találta az öltözéküket. A legfiatalabb, mindössze 8 éves kislány életéért küzdenek az orvosok. (index.hu)

Hogy milyen közbeszerzéseket tervezünk? Maga azon csak ne izgassa magát! Az, hogy az állam átlátható módon működjön, hogy az emberek tudják, hogy kik és mire költik a pénzüket, egyáltalán milyen döntéseket hoznak az életükről, nem csak elvont, vagy elvi okokból fontos, nagyon is kézzelfogható haszna van. Egyrészt minél átláthatóbb a működés, annál nehezebb és (444.hu) drágább korruptnak lenni.

Nehezen tudunk uralkodni magunkon Életkortól függetlenül alacsony a magyar munkavállalók érzelmi kontrollja és határtartás-képessége – derült ki a Selfmapping HR szoftver legújabb kutatásából. Ennek következményeként nehezen uralkodunk az érzelmeinken és túlvállaljuk magunkat, melynek gyakran kiégés és felmondás a (inforadio.hu) következménye.

Az arcot, ami az aranymetszés figyelembevételével készült, és brit készítői szerint tökéletesen megfelel a görög szépségideálnak, egy számítógép hozta létre. Dr. Julian De Silva, a projektet felügyeli brit sebész elárulta, a „tökéletes arc” megalkotásához csapatával több ismert nő arcát is alaposan tanulmányozta. (nlcafe.hu)

Egyre több magyar család hagyja otthon gyermekét Egy friss kutatás szerint Magyarországon 530 olyan család van, amelyekben a szülők elhagyták a gyerekeiket. Vagy a nagyszülők, vagy valamelyik testvér neveli tovább a gyerekeiket, amíg külföldön pénzt keresnek. A szétszakadt családok interneten tartják a kapcsolatot egymással, de az évekig tartó különélést a gyerekek szenvedik meg a legjobban. Sokszor betegek, depressziósak vagy deviánsak lesznek. (faktor.hu)

A mérlegképes könyvelőnek is érdekes a szerelmi élete Korántsem voltak szentéletűek híres íróink és költőink, de ezzel nincsen semmi baj. Külföldön az erkölcsileg nulla írók is benne maradhatnak a tankönyvben, Magyarországon azonban még mindig nem tudják kezelni a magánélet és a művészet (fidelio.hu) különválasztását.

Az akció időtartama: 2016. június 1-30-ig. A képek illusztrációk.


Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Durva becsapódás

R

öviddel a célvonal előtt Jockey Jose Montoyát levetette a hátáról egy strucc – a pillanatot a Spiegel Online tette közzé. Az állatnak a neve sem hétköznapi: BrEGGxit. A minnesotai Shakopee-ben megrendezett Extrém Verseny több szempontból is különleges: szakít a hagyományokkal, és nemcsak lóversenyeknek ad otthont, hanem többek között strucc-, zebra- és tevefutamokat is rendeznek.

Celebek és az idegenek

R

obbie Williams, Tom Cruise, Demi Lovato, Katy Perry –mi a közös bennük? Mindannyian hisznek a földöntúli életben, sőt, többen közülük személyes találkozással érvelnek az idegen életformák létezése mellett. Robbie Williams mióta családos ember, már nem nagyon beszél az ufókról, de régebben kifejtette, hogy ő többször – már gyerekkorában is – találkozott földönkívüliekkel. A Velvet.hu szerint a szcientológus Tom Cruise-tól sem áll távol az idegenek létezésének gondolata, sőt, tulajdonképpen a vallása arra épül, hogy retteg tőlük: még földalatti bunkert is akart építtetni a majdani eljövetelükre. A két befolyásos celebnő, Katy Perry és Demi Lovato pedig úgy gondolják, hogy hatalmas önzőség lenne azt hinni, hogy az egész univerzumban csak mi, emberek vagyunk az egyedüliek. Olyan zenészek, mint John Lennon vagy Mick Jagger is beszámoltak már ilyen tapasztalásokról – lehet, hogy a zene nemcsak a rajongókkal, Körtés Annamária hanem idegen életformákkal is összehoz?

Szlovákiában két vákuumvasút épül A lig írták alá a megállapodást a vákuumvonatról a szomszédban, nyitrán máris egy másmilyen, hipergyors kapszulás vasútról tárgyalnak. A SkyWay nevű vonat a levegőben közlekedne, vagy egy sínpáron, illetve egy sínpárra felfüggesztve, azaz látszólag a levegőben. (index.hu nyomán)

3


4

Agrรกrium


5

Gazdaság A Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium (volt Sztárai Mihály Gimnázium)

keres egy főállású matematika szakos, illetve egy informatikabármely szakos középiskolai tanárt. A szakmai önéletrajzokat az nbzsoka@gmail.com címre várjuk. Érdeklődni lehet a 06-30/6169-361 telefonszámon.

A madarak megmentéséért átfestik az utakat Izlandon I zland látványos lépésekre készül, hogy mentse madarait. Konkrétan a sarki csérről van szó, aminek épségéért akár az utakat is átfestik a szigetországban. * A sarki csér elképesztő állat. Képes oda-vissza lerepülni minden évben a két sark közti távolságot, csak azért, hogy az Északi-Jeges-tenger nyara után a déli-sarki nyarat élvezze. Évi 70 ezer kilométert vándorol, hogy elkerülje a telet a sarkokon, ahelyett, hogy maradna mondjuk Patagóniában vagy Izlandon, ahol egész évben kellemesen hűvös van. Mint a vonulási útjának egyik fontos állomásán, Izlandon gyakran előforduló madárnak számít. Gyakran pihen meg például az aszfalton, ami rengeteg gázoláshoz vezet. Helyi biológusok szerint egyszerű a képlet:

egyrészről az aszfalt melegebb, mint a környezet, másrészt szürkés hátuk és fekete fejük miatt rejtőzködni sem rossz terep nekik az út. Ezzel van a baj, ugyanis rengeteget ütnek el belőlük az amúgy nem túl népes országban. A szakértők azt mondják, egyetlen megoldás van, olyan színűre festeni az utat, ami elriasztja csért az úttól, de legalább nem vonzza oda, és láthatóbbá teszi az autósok számára. Első körben élénkzöld, piros és fehér színűekre festettekk néhány útszakaszt. Ez most a tesztkör, a következő vándorlási szezonban, azaz jövő nyár végén/ősszel pedig más színekkel próbálkoznak majd. A szándékuk komoly, ha projekt sikerrel jár nem kizárt, hogy pár éven belül az egész szigeten beszíneződnek majd az utak arra az időszakra, amíg a sarki csér Izlandon pihen. (totalcar.hu nyomán)

ADÓAMNESZTIA Az adóamnesztia lényege, hogy a legalább 5 millió forintos összeg származását és a közteher megfizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fekteti a pénzt. Az ötödik év után a pénzt adómentesen ki lehet venni a kamatokkal együtt. (index.hu nyomán)

Veszélyes közutak

Nagykónyi Község Önkormányzata pályázatot hirdet

T

közalkalmazotti állás betöltésére.

Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet (NHTSA) becslései szerint a közúti balesetekből eredő halálozások nagyjából kétharmadában szerepet játszik az agreszszív vezetés. A hatóság nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint tavaly 35 200-ra emelkedett a közúti halálesetek száma az országban. (origo.hu nyomán)

A pályázatok benyújtási határideje: 2016. augusztus 8. Az állás betölthető: 2016. augusztus 15. A pályázati kiírás megtekinthető: www.kozigallas.hu Érdeklődni: Pusztai László polgármesternél a 06-30/2860-468-as telefonszámon.

ízből nyolc amerikai autós szokott dühös, agresszív módon viselkedni a kormány mögött.

ÉLELMEZÉSVEZETŐ

Egy svájci székhelyű vállalkozás vagyunk, tevékenységi körünk közé tartozik a személyzeti tanácsadás, minőségi szakképzett alkalmazottak kiválasztása, toborzása ideiglenes és tartós munkára is. Szakszerű támogatást nyújtunk az ipari szegmensben és más területeken is a segédmunkásoktól a szakképzett csapatig.

Megszervezzük Önnek a megfelelő munkát, felkeressük a leendő munkahelyéhez legközelebb eső szállást, gondoskodunk a szükséges dokumentumokról, hogy Ön Svájcban dolgozhasson.

Azonnali munkakezdéssel keresünk:  vasbetonszerelőket  csempézőket  vakolókat  festőket  villanyszerelőket  gipszkartonozókat  kőműveseket  zsaluzókat  fűtésszerelőket  vízvezeték-szerelőket  szellőzőrendszer-szerelőket Garantált munkabér: CHF 26.50–30.00 Német nyelvtudás és saját gépkocsi is előny. Továbbá keresünk önálló cégeket, melyek megbízás szerint dolgoznak.

Érdeklődni: ppswissjobs@gmail.com Telefon: 06-74/736-061


6

Közszolgáltatás

Víz, hulladék, szennyvíz – közös ügyfélszolgálati iroda Szedresben Önkormányzat és közszolgáltató közös fejlesztése az elégedett lakosokért

A

szedresieknek és a környékben élőknek nem kell Szekszárdra utazni, vagy telefonálgatni. Legalábbis akkor, ha ivóvíz- és szennyvíz szolgáltatással, vagy hulladékszállítással kapcsolatos ügyeket intéznek. Az E.R.Ö.V. Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt. és az Alisca Terra Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. közös ügyfélszolgálati irodát nyitott Szedresben, a Rákóczi utca 7. szám alatt. Az újonnan megépített korszerű épület az önkormányzat beruházásaként készült el, melyet július 13-án sajtótájékoztató keretén belül mutatott be KOVÁCS JÁNOS Szedres polgármestere és ARTIM ANDRÁSNÉ, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. vezérigazgatója. A takaros és frissen elkészült épületben elöl egy kulturált ügyféltérbe lép az ember, majd szépen berendezett irodahelyiség, szociális helyiségek és egy tágas raktár kap helyet a hátsó traktusban. Nagy előny, hogy bőséges parkolóhely áll rendelkezésre és maga az épület közvetlenül a központban, az út mellett található. A helyiek gyalogosan éppúgy könnyen elérik,

mint a busszal, vagy autóval érkezők. A korszerű épület további pozitívuma, hogy az egész tetőtér beépíthető a kés sőbbiekben, tette hozz Kovács János polzá g gármester. A település vvezetője elmondta, hogy a önkormányzat által az m megvásárolt ingatlanh hoz jelentős terület tartozik, így bőségesen van hely a gépek elhelyezésére, további fejlesztésekre a jövőben.

Artim Andrásné vezérigazgató és Kovács János polgármester a 40 milliós beruházás jelentőségéről beszélt. Háttérben a ügyfélszolgálat munkatársai

A negyven millió forintos beruhá- program keretében, majd Medina és zást Szedres község saját erőből való- Szedres vonatkozásában 300 millió fosította meg, hangzott el a sajtótájékoz- rintos szennyvíz-beruházást hajtottak tatón. Fontos szempont volt, hogy a végre. – Kiváló az együttműködésünk, lakosság kényelmesebben tudja intézni igyekszünk minden fejlesztésben partügyeit, helyben elérje a szolgáltatót, a nerként részt venni, hiszen ez közös vízi közmű munkatárérdekünk – fogalmazott sait. Az előzményekről a polgármester. is szó esett, a jogszabályi Köszönet a képviváltozások miatt három selőknek, Szedres közévvel ezelőtt kezdőségének, hogy ilyen dött az együttműködés. körülményeket teremKorábban egy résztettek – kezdte Artim Szedres, ben önkormányzati, Andrásné vezérigazgató. részben magánkézben – Az E.R.Ö.V. VíziközRákóczi u. 7. lévő társaság végezte a Tel.: 06-20/501-1100 mű Zrt. Szedresi Közvízszolgáltatást. Ezen pontjában hat település számon hívható. ivóvíz-szolgáltatását változtatni kellett és a szekszárdi önkormány- Nyitva: keddenként látják el. Szedresen kízati tulajdonú szolgálvül Tevel, Závod, Kaj13.00-16.00-ig tató mellett döntöttek. dacs, Sióagárd, Harc, Az E.R.Ö.V. Víziközmű (Alisca Terra Nkft. kéthetente) Kölesd-Borjád közséZrt. 2013. június 1-jétől gek, mintegy nyolc-ezer végzi a víz- és szennyvízhálózat üze- ember ivóvíz-szolgáltatásáért is felelmeltetését külön igazgatóság kereté- nek a térségben. A napi munka szerben, tevékenységének megkezdése óta vezése itt történik, mintegy körzetközszámos nagy értékű fejlesztést végzett pontként működik majd a létesítmény, az önkormányzattal közösen. Ennek ahol szakmai bázist építenek ki. A során korszerű víztisztítási technoló- lakosság számára fontos információ, gia épült ki, hálózatfejlesztés történt hogy ezentúl helyben kereshetik fel az egy 150 millió forintos Európai Uniós ügyfélszolgálati irodát. T.Zs.–K.A.

Az ügyfélszolgálat elérhetősége:

Könnyen megközelíthető, tágas, kulturált környezetben és szép épületben kap helyet az új ügyfélszolgálati iroda


7

Lakás – Otthon – Építkezés

Könnyűszerkezetes ház a divat A

tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt a kész- és könnyűszerkezetes házak gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek megrendelése. * De több cégnél a forgalomduplázódás sem ritka. A KSH adatai szerint az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma. Míg 2009 előtt évente akár kétezer könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, a gazdasági válság alatt a cégenként jellemző 30-40 megrendelés 2-3 darabra esett vissza. Az ágazat jövőre újra elérheti az

évi kétezer darabot –mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. A családi otthonteremtési kedvezmény és az 5 százalékra levitt áfa pörgette fel a piacot – írja a Népszabadság. Könynyűszerkezetes házak négyzetméterenként 150-170 ezer forintért már építtethetők, a középkategória 250 ezer forintnál kezdődik, 300 ezer forint felett pedig prémium besorolású épület húzható fel. Az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új épí-

tési engedélyek száma az előző év hasonló időszakához képest. Az újonnan engedélyezett épületek túlnyomó többsége lakóingatlan, az érintett alapterület majdnem a háromszorosára, 360 ezer négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kiadott építési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett. Ha ez a trend folytatódik, akkor jócskán meghaladhatja az elmúlt évi 6500-at, és a válság előtti szinthez közeledhet a kiadott engedélyek száma. Elemzők idén 10-12 ezer új lakás építésére számítanak, a következő években pedig akár évi 15-20 ezerre. (origo.hu nyomán)

A FABROSTONE KFT. paksi burkolatgyárába felvételt hirdet az alábbi állásokra:

TERMELÉSVEZETŐ

TARGONCAVEZETŐ

RAKTÁROS Amit kínálunk: versenyképes jövedelem, jó csapat, biztos háttér, bejárási támogatás Munkavégzés helye: Paks Jelentkezés az állásra: Jelentkezéseket és önéletrajzokat info@fabro.hu címünkre kérjük elküldeni, vagy személyesen a 7030 Paks, Kölesdi út 50. alatti irodánkban.


8

Egészség – Életmód

Különleges grillfogások Mézes grillezett oldalas Hozzávalók: Az oldalashoz: 2 kg sertésoldalas, 3 közepes db sárgarépa, 2 közepes db petrezselyem, 1 db vöröshagyma, 10 szem fekete bors, só ízlés szerint, 6 gerezd fokhagyma. A páchoz: 8 ek. méz, 100 g csípőspaprika-krém, 50 ml szójaszósz, 12 gerezd fokhagyma, 1 dl napraforgóolaj. Elkészítés: A feldarabolt oldalast zöldséges, hagymás, fokhagymás, sós-borsos alaplében, kis lángon, mint a húslevest szokás, előfőzzük (kb. 2 óra alatt, egész puhára főzzük – szúrjunk bele egy villát, hogy ellenőrizzük). A főzőléből kiszedve hagyjuk kihűlni, ill. leszáradni. A pác készítése: a mézet az erőspaprika-krémmel összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szójaszószt, az olajat és jól összedolgozzuk. Az előkészített oldalasokat jól bekenjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Parázson gyakori forgatás mellett készre sütjük. Nem kell neki sok idő, mert a hús már puha, illetve vigyázzunk, mert a méz miatt könnyebben megég.

Grillezett halfilé zöldségekkel Hozzávalók: 40 dkg pangasius (vagy bármilyen más halfilé, amit kedvelünk), 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 1 közepes db brokkoli, 1 közepes db vöröshagyma, 1 közepes db sárgarépa, 5

közepes db gomba, 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 5 dkg kesudió (tetszés szerint), 2 ek. olívaolaj, 2 teáskanál szójaszósz, petrezselyem ízlés szerint, koriander ízlés szerint, 1 evőkanál finomliszt, 1 ek. szezámolaj. Elkészítés: A halszeleteket megmossuk, a felesleges nedvességet felitatjuk. Mindkét oldalukat enyhén besózzuk, borsozzuk, és a liszttel meghintjük. A paprikát és a sárgarépát csíkokra szeleteljük, a brokkolit apró kis fákra szedjük szét. A vöröshagymát nyolcadba vágjuk, a gombákat negyedbe aprítjuk. Az egészet egy tálba gyűjtjük, és rádobjuk a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát is. Egy lapos serpenyőben pörköljük meg a kesudiókat, majd rakjuk félre egy szalvétára. Mély serpenyőbe kevés szezámmagolajat öntünk, és jól felforrósítjuk. Amikor kellően forró, a zöldségeket beleborítjuk, rázogatás mellett néhány percig sütjük. Kóstolgassuk közben, akkor jó, ha a brokkolik már puhák. Közben öntsük nyakon egy kis szójaszósszal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és dobjuk rá a kesudiót és az apróra vágott petrezselymet. Forrósítsuk fel újra a lapos serpenyőt is, és öntsünk bele kevés olívaolajat. Fektessük bele a halakat, és mindkét oldalukat 5-8 percig süssük. Szép nagy tányér közepére emeljük ki a halat, és a sült zöldségekkel borítsuk be teljesen. A tetejére szórjunk friss koriandert, ami egy jellegzetes, karakteres ízvilágot kölcsönöz neki. (kronika.ro nyomán)

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra: MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLENŐR Feladatok: – Gyártási folyamatok ellenőrzése, felügyelete – Helyesbítő és megelőző intézkedések alkalmazása, hatékonyságuk ellenőrzése – Minőségirányítási rendszer dokumentumainak kezelése – Alkalmazottak minőségügyi oktatásának lebonyolítása – Belső auditokon való aktív részvétel – Külső, belső reklamációk kivizsgálása, jelentések készítése Elvárások: – Minimum középfokú végzettség (érettségi) – Nagyfokú megbízhatóság, precizitás – Önálló munkavégzés – Hajlandóság csapatban való együttműködésre – Felhasználói szintű számítógépes ismeretek (MS Office: excel, power point, stb.) – Jó kommunikációs- és problémamegoldó képesség. Előny: – Autóipari területen szerzett tapasztalat – ISO/TS 16949 szabványismeret – Jó elemző- és megfigyelő készség Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Fejlődési lehetőség – Fiatal csapat – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

MŰSZAKVEZETŐ Feladatok: – Termelési műszak irányítása – Napi termelési folyamatok alakulásának ellenőrzése, megvalósulásának végrehajtatása – Munkahelyi rend és ellenőrzés betartatása – A gyártás során felmerülő problémák megoldásában való aktív részvétel

Elvárások: – Középfokú végzettség – Folyamatos munkarend vállalása Előny: – „B” kategóriás jogosítvány – Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat Amit kínálunk: – Versenyképes juttatás – Lakhatás támogatás

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: – A termékek összeszerelése a munkautasítás alapján – Szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése – Munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése – Munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása

Elvárások: – 8 általános iskolai végzettség – Folyamatos munkarend vállalása – Erkölcsi bizonyítvány. Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Jelenléti prémium lehetősége – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük, fényképes önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Tájékoztatást a 06/30 206 80 93-as telefonszámon kaphat.


9

Gazdaság

Bálákat vásárol az erőmű Nemcsak búzaszalma alkalmas biomassza tüzelőanyagnak

M

integy 3,5-4 milliárd forint pótlólagos forráshoz juthatnak a hazai gazdák a Pannonpower 2016-os tüzelőanyag-beszerzési kampánya keretében. A Pécsett szalmatüzelésű erőművi blokkot is üzemeltető vállalat a térségbeli agrárvállalkozóktól szerzi be a biomassza-tüzelésű erőmű működtetéséhez szükséges tüzelőanyagokat. A rugalmas technológiának köszönhetően a gazdák nem csak a fölösleges búzaszalmáért, hanem gyakorlatilag valamennyi gabona (rozs, árpa, zab, triticale) szalmájáért, és akár a bebálázott szója- és repceszárért, fűkaszálékért, vagy nádért is számottevő pótlólagos bevételhez juthatnak.

Elindította idei lágyszárú tüzelőanyag-beszerző kampányát a Magyarország legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét működtető pécsi Pannonpower. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower idén mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi évben ténylegesen átvett mennyiséget. A 2016-os tüzelőanyag-beszerzési kampány büdzséjét 3,5-4 milliárd forintra tervezi a vállalat, ami fontos bevételi forrást jelenthet a mezőgazdasági melléktermékeket beszállító gazdák számára. „A Pannonpower pécsi erőműve mára a mezőgazdasági melléktermékek legnagyobb felhasználójává vált a régióban. Ráadásul a társaság nem csak gabonaszalmát, hanem minden egyéb, az erőműben felhasználható, vagyis nagyméretű

kockabálába tömörített mezőgazdasági mellékterméket átvesz. Így tüzelőanyag lehet minden gabona, tehát a búza mellett a rozs, az árpa,

Lenti Ákos, a lágyszárú biomassza tüzelőanyag beszerzéséért felelős szakértő. Ezzel a tüzelőanyag előállítása nem korlátozódik a búza aratását követő néhány hétre, hanem hoszszabb ideig lehetséges: a bálázási időszak az árpa és a repce betakarításával már megkezdődött, és egészen a szója őszi betakarításáig eltart. Ez egyben azt is jelenti, hogy nemcsak a jelentős búzamennyiséggel rendelkező gazdák élhetnek a bebálázott tüzelőanyag értékesítéséből származó többletjövedelem megszerzésének lehe-

Mi lesz a bálákból?

A

beszállított mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása mintegy 31 ezer lakás és 450 közintézmény hőigényének kielégítését segíti, amelyeket az erőmű zöld távhővel lát el. Ezzel Pécs az első hazai megyeszékhely, amely energiaellátása egészét megújuló alapokra helyezte. Emellett a szalmatüzelésű erőmű mintegy 220 GWh villamosenergiát is előállít, ez a kogenerációs – azaz egyszerre villamos- és hőenergiát is termelő – technológia pedig, Magyarországon és Európában is egyedülállónak számít méretét tekintve. A pécsi erőmű különleges tüzelőanyagairól és az erőmű által kínált lehetőségekről további érdekességeket olvashat a biomassza.pannonpower.hu weboldalon.

a zab és a triticale bebálázott szármaradványa, de szójából, repcéből, fűkaszálékból és akár nádból is előállítható olyan nagy kockabála, amit megvásárolunk”– fogalmazott

tőségével, hanem azok is, akik más haszonnövényt termesztenek. 2015-ben a beszállított alapanyagok mintegy 90 százalékát adták a gabonaszalmafélék, mint az őszi

búza, árpa, zab, rozs és triticale. A fennmaradó 10 százalék túlnyomó részét a repce tette ki, valamint energianád és szója is szerepelt a beérkező melléktermékek között. Az alapanyagok felhasználhatósága szempontjából fontos azok nedvességtartalma is, ezért érdemes már közvetlenül a betakarítást követően gondoskodni a szalma szárazon tartásáról, betakarásáról. Felmérések alapján az erőmű 100 kilométeres körzetében minden évben mintegy 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik, ennek a mennyiségnek alig 3 százaléka elegendő a pécsi erőmű teljes évi működéséhez. Eszerint a szalmatüzelésű blokk tüzelőanyag-ellátása hosszú távon biztonságosan megoldható. Emellett ennek a mennyiségnek a felhasználása nem veszélyezteti az állattartás vagy a feldolgozóipar melléktermék-igényének kielégítését sem. „A felvásárlási kampánnyal a célunk – a zöld távfűtés erősítése mellett –, hogy támogassuk és ösztönözzük az energiatermelés és az agrárium közti szinergiák kiaknázását. Ez ugyanis egyszerre segíti az energiatermelés hatékonyságának javítását és fenntarthatóságának erősítését, miközben kiszámítható bevételt biztosít a régióban tevékenykedő gazdák számára” – emelte ki Lenti Ákos.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Bonyhád-Majoson eladó egy 102 m2-es 4 szobás tégla családi ház. Irányár: 8,5 M Ft. H293771. +36 70 454 2351. Bátaszéken a Kossuth u.-ban 109 m2-es nagypolgári vegyes falazatú ház eladó. I.ár: 3,49 M Ft. H309084. +36 70 454 2351. Fadd-Domboriban 1+2 szobás 27 m2-es vízpart közeli nyaraló eladó. Irányár: 4,9 M Ft. NY005111. +36 70 454 2356.

www.tmkronika.hu

Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H239814. +36 70 454 2351.

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

m2-es

Mőcsényben eladó egy 93 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. I.ár: 11,6 M Ft. H275703. +36 70 454 2351.

 Szekszárd déli részén szigetelt, új nyílászárók-  Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky utcában 84 kal rendelkező 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. m2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. H271179. +36 70 454 2351. Irányár: 24,5 M Ft H305135. +36 70 454 2351. Irányár: 15,2 M Ft

m2-es

Mőcsényben eladó egy 7200 közművesített építési telek. Irányár: 2,9 M Ft. T019974. +36 70 454 2351.

Ingatlan Tolna Újtelepen 3 szobás, családi ház eladó. Érd.: 06-30/467-2109. Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érdeklődni: 06 30/3132-785. Eladó családi ház Tolnán, a Perczel Mór utcában. Érd.: 06-30/4372-586. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ002728. +36 70 454 2351. Szekszárdon 4526 m2-es szőlőbirtok és gyümölcsös épülettel és pincével eladó. Irányár: 4,9 M Ft. M0000806. +36 70 454 2351. Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. Irányár: 44,99 M Ft. H308153. +36 70 454 2351. Szekszárdon épülő lakóparkban kétszintes lakás terasszal és garázzsal leköthető. Irányár: 35 M Ft. U0029106. +36 70 454 2351.

Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház eladó. I.ár: 8,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

 Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon a Rózsa utcában 117 m2-es 4 végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. szobás családi ház 779 m2-es telken eladó. H286784. +36 70 454 2351. Irányár: 5,9 M Ft H305415. +36 70 454 2352. Irányár: 9,9 M Ft  Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfala-  Szekszárd központjában liftes házban 62 zatú családi ház 150 m2-es telken eladó. m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. H295000. +36 70 454 2351. Irányár: 7,5 M Ft +36 70 454 2352. Irányár: 8,9 M Ft

Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356.

Szekszárdon 20 lakásos társasház építésére  Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában 30 alkalmas központ közeli telek eladó. T015963. m2-es présház pincével eladó. M0000777. +36 70 +36 70 454 2351. Irányár: 55 M Ft 454 2352. Irányár: 2,8 M Ft

Tolnán két lakrészből álló 171 m2-es 3+1 szobás 2 garázsos családi ház eladó. I.ár: 27,5 M Ft. H296152. +36 70 454 2356.

 Szekszárdon az Európa-házban 56 m2-es 1+2  Szekszárdon a Kadarka utcai pincesoron 30 szobás tetőtéri lakás eladó. H299575. +36 70 454 m2-es kitéglázott pince eladó. M0000778. +36 70 2351. Irányár: 11,4 M Ft 454 2352. Irányár: 1,9 M Ft

m2-es

Tolnán újépítésű 130 4+1 szobás tégla családi ház 1787 m2-es telken eladó. I.ár: 38 M Ft. H300353. +36 70 454 2351.

 Szekszárdon az Alisca utcában 3. emeleti 56  Szekszárdon a Porkoláb-völgyben eladó egy m2-es 1+2 szobás erkélyes lakás eladó. H300634. 1654 m2-es szőlőterület faházzal. M0000780. +36 +36 70 454 2356. Irányár: 8,2 M Ft 70 454 2352. Irányár: 2,9 M Ft

Tolnán újépítésű lakóparkban eladó 1+3 szobás lakások. Igény esetén garázs is vásárolható. Irányár: 23,9 M Ft. U0028417. +36 70 454 2351.

 Szekszárdon a Palánki-hegyen tanya eladó  Szekszárdon a Strázsahegyen borászat 1100 m2-es szőlővel vagy Szd-i garzonra cserél- eladó pincével, feldolgozóval és eszközökkel. hető. H294620. +36 70 454 2352. I.ár: 5,7 M Ft M0000787. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft  Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es 3

 Szekszárdon a központhoz közel felújításra szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 70 vagy bontásra váró ház 1795 m2-es telken eladó. 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft H307324. +36 70 454 2356. Irányár: 35 M Ft

Szolgáltatás

Szekszárdon központ közeli 100 m2-es 2+2  Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában eladó szobás sorház eladó. H304877. +36 70 454 2356. egy 68 m2-es pince és feldolgozó. M0000796. Irányár: 22,5 M Ft +36 70 454 2356. Irányár: 4,8 M Ft

Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

„MOLETT NŐI DIVAT

Szekszárdon a Csalogány utcában eladó egy 57 m2-es 2+1 szobás erkélyes lakás. Irányár: 16,8 M Ft. H309108. +36 70 454 2356.

Esküvőre és a forró nyári napokra

Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 m2-es 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. Irányár: 30,99 M Ft. H309825. +36 70 454 2351.

Nagy választékkal várom vásárlóimat!

Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1 szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. Irányár: 9,5 M Ft. H310053. +36 70 454 2356.

 Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es  Szekszárdon 273 m2-es építési telek 52%-os 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 beépíthetőséggel bontandó házzal eladó. 2351. Irányár: 23,9 M Ft H305171. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

– referenciákkal! SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

gyönyörű áru érkezett!

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Szekszárdon 58 m2-es földszinti erkélyes 1+2 szobás tégla lakás saját tárolóval eladó. Irányár: 11,8 M Ft. H311474. +36 70 454 2351.

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Az akció 2016. július 1-30-ig tart.

Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás 25 m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterülettel. Irányár: 2,8 M Ft. H311606. +36 70 454 2351.

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Július 22. péntek

12; 17 °C

25; 30 °C

Július 23. szombat

13; 18 °C

26; 31 °C

Július 24. vasárnap

14; 19 °C

25; 32 °C

Július 25. hétfő

15; 20 °C

25; 30 °C

Július 26. kedd

14; 19 °C

24; 29 °C


11

Aktuális

Gumicsizmás házibuli K

ánikulával és strandolással indult, hatalmas esőzésekkel zárult az idei EFOTT Fesztivál. A Velencei-tónál megrendezett Egyetemisták és Főiskolások Országos turisztikai találkozója idén kicsit más volt, mint egy átlagos fesztivál. A szervezőknek és a bulizóknak is komoly harcokat kellett vívniuk az elemekkel, mivel nagyjából minden bekövetkezett, ami egy fesztivált tönkre tehet.

A kezdeti kánikulát szerdán és szombaton óriási esőzések és viharok tépázták meg, így a szabadtéri sportprogramokat és a strandolást is hanyagolni kellett. Az első vihar gyakorlatilag letarolta a fesztivált, mindent elöntött a víz, a kinti helyszínek használha-

tatlanná váltak, a szabadtéri kellékek nagy része tönkrement, a kempingekben a beázott sátraikban ücsörgő fesztiválozók pedig jobb híján Noé bárkáját várták, hogy bevigye őket valamelyik sátorba, boltba, vagy éppen haza. A következő két nap nagyrészt a kármentesítésről szólt, a katasztrófavédelmisek és a szervezők folyamatosan szivattyúzták a területet, a sátrakban meleg teát osztogattak, és biztosították a bulizókat: nem maradnak el a

programok, csak beköltöznek a fedett sátras helyszínekre. Az elszántakat természetesen ez sem rettenthette el. Akik nem keseregtek vagy gumicsizmával készültek, azok próbáltak elviccelődni és a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből.

A kezdeti nehézségek után pénteken megérkeztek a pörögni vágyó egyetemisták és főiskolások is, a fesztivál pedig olyan fellépőkkel jutalmazta őket, mint a nemzetközileg is elismert Rudimental, a pöttyös labdás Dévényi Tibi bácsi, Péterfy Bori, Wellhello és Majka & Curtis. Aztán az épphogy csak magához tért fesztiválra szombaton újból lecsapott a vihar, egész nap esett az eső. Sokaknak elege lett, beázott cipővel vagy strandpapucsban evickélve próbáltak hazakecmeregni, aki azonban hozott magával gumicsizmát és esőkabátot, az felejthetetlen bulit élhetett át. Nem kellett hosszasan sorban állni a sörért, a színpad előtt is csak késő éjjel lett nagy tömeg, a vicces esőkabátokban, zsákokban, szatyrokban és különféle mintás gumicsizmákban ugráló emberek tömege pedig egyszerre nyújtott szívmelengető és mókás látvány. A szervezők utólag így kommentálták az eseményeket: „Drága EFOTT-osok! Szerettünk volna nektek egy igazán felejthetetlen nyarat. Ez most össze is jött, bár kicsit másképp, mint ahogy terveztük”. A 2016os EFOTT végül 65.319 résztvevővel zárt. Körtés Annamária

A Pokémon visszatér J

úliusban új őrület ütötte fel a fejét a Pokémon rajongók legnagyobb örömére. Megjelent az ingyenesen letölthető telefonos játék, a Pokémon Go.

Az USA-ban már öt órával indulása után a legnépszerűbb új alkalmazás lett, a Nintendo részvényei szárnyalnak. A legboldogabbak mégis azok a mára felnőtt használók lehetnek, akik már a '90-es években nézték és szerették a Pokémon-rajzfilmet. A játék lényege annyi, hogy gyűjteni kell a fura kis állatokat, melyek véletlenszerűen megjelennek a képernyőn, miközben mozgásban vagyunk. Bizony, mozgásban kell lenni, és nem a virtuális világban, hanem

Rengeteg hosszú hétvége lesz jövőre!

H

ét hosszú hétvége lesz jövőre – becsülte meg az Officina.hu a 2017-es naptár alapján. A munkaszüneti napok végleges listája a nemzetgazdasági miniszter rendelet-tervezetéből derül ki hamarosan. * A munkarend 2017-ben újra máshogy alakul az előző évekhez képest, számos háromnapos hosszú hétvége vár a munkavállalókra, akiknek rá-

adásul nem kell szombati munkavégzésre számítaniuk a jövő évben. Mivel a jövő évi szünnapok még nincsenek kőbe vésve – a nemzetgazdasági miniszter rendelete még hivatalosan nem erősítette meg, hogy napra pontosan mikor lesznek ezek – az Officina.hu tájékoztató jelleggel közölte a 2017-es munkaszüneti naptárat, amely a portál szerint közel 100 százalékig előre becsülhető.

2017. január elseje vasárnapra esik, így az év nem indul hoszszú hétvégével. 2017. március 15-e szerdára esik. 2017. április 17-én lesz húsvét hétfő, ezzel a hétvége háromnaposra duzzad. 2017. május elseje hétfőre esik, ami szintén háromnapos hétvégét jelent. 2017. június 5-én lesz pünkösd hétfő, ez is háromnapos hétvégét eredményez. 2017. augusztus 20-a vasárnapra esik, így az államalapítás ünnepe

nem lesz hosszú hétvégével egybekötve. 2017. október 23-a hétfőre esik, ez esetben is háromnaposra bővül a hétvége. 2017. november elseje szerdára esik, így lesz egy szünnap a hét közepén. 2017. december 2526-a hétfőre és keddre esik, így a karácsony négynapos lesz, a szenteste pihenőnapra esik. 2018. január elseje hétfő, így az év egy háromnapos hétvégével kezdődik. (napi.hu nyomán)

a valóságban. A játék – miután feldolgozta helyzetünket – valós térképet vetít elénk, mutatva a nevezetességeket is, melyekért plusz pontok járnak. Lépésszámláló figyeli a mozgást, így nem számít például, ha autóval száguldozunk. Mindenesetre kockázatokkal és előnyökkel is jár az alkalmazás: a valóságról megfeledkezve mászkáló emberek gyakran kerülnek veszélyes helyzetekbe vagy területekre – de közben legalább kalóriát égetnek. Körtés Annamária

MANIFESZTUM címmel Székács Zoltán festőművész kiállítása nyílik meg augusztus 6-án 11 órakor Szekszárdon, a Művészetek Házában. Megnyitja, a kiállítás kurátora, Baky Péter festőművész, közreműködik a Szekszárdi Jazz Quartet. Az alkotások megtekinthetők szeptember 11-ig.


12

Lakás – Otthon – Építkezés

A padlószőnyegek

10+1 előnye

B

ár sokan csak porfogónak tartják, a hálószobába, gyerekszobába bátran válasszunk padlószőnyeget!Tisztítása ugyanis az évek során rendkívül egyszerűvé vált: a régen csak a magasabb minőségű szőnyegekre jellemző szennytaszító bevonat valamilyen formában szinte már minden terméken megtalálható! De lássuk pontosan, milyen előnyei vannak a padlószőnyegeknek: Barátságos hangulat: Biztos lehet benne, hogy a puha felületnek köszönhetően minden helyiségben kellemes, hangulatos légkört teremthet. Esztétikus megjelenés: Az egységes felületnek köszönhetően a padlószőnyeg szép, esztétikus burkolatot alkot, akár egyszínű, mintás, vagy épp nyírt darabokat is választ. Magas komfortérzet: Gondoljuk csak el, milyen jó érzés reggel a puha padlószőnyegre kilépni, amely nemcsak az ágy mellett, hanem az egész szobában kényezteti a talpunkat! Jó választás gyerekszobába is, hiszen így gyermekünk a puha, meleg padlón játszik. Egyszerű takarítás: A padlószőnyegek szálain megtalálható különleges szennytaszító bevonatnak köszönhetően a takarítása egészen egyszerűvé vált, így rendszeres porszívózással könnyen tisztán tartható. Könnyű lerakási technológia: Szakember segítsége nélkül, magunk is lerakhatjuk. Mindössze a pontos szabásra, rögzítésre és a szép szegélyezési megoldásra kell figyelnünk, hogy esztétikus legyen a végeredmény. Hangszigetelés: Nem elhanyagolható tényező a padlószőnyeg hangszigetelő hatása sem, főként, ha emeleti szobában alkalmazzuk. Elnyeli a lépészajokat is, nem véletlenül alkalmazzák a közületi típusokat irodákban is. Hőszigetelés: A hangszigetelés mellett a hőszigetelő hatás is fontos tulajdonság. Komfortos, meleg burkolatot alkot, főként, ha kiegészítjük a hozzá tartozó alátétekkel, amik még tovább növelik a hőszigetelő képességet. Színtartás: A korszerű padlószőnyegek fény- és UV-állóak, azaz nem fakulnak ki a napfény hatására sem. Fontos tulajdonság, hiszen ha később átrendeznénk a szobát, nem kell „sakkoznunk” a bútorokkal, azaz

a szőnyegen lévő világos, valamint sötétebb foltokkal. Méretstabilitás: A padlószőnyegek mérettartóak, még hőingadozás esetén is. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy a burkolat megnyúlik, vagy éppen összeugrik. Strapabírás: Egy jó minőségű padlószőnyeg mindennapi használat mellett is sokáig megőrzi szépségét. +1. Kopásállóság: Végül, de nem utolsósorban a padlóburkolatok kopásállósági tényezője sem elhanyagolható. A padlószőnyeget bátran választhatjuk mindennapi használatban lévő helyiségekbe, így hálószobába, gyerekszobába, gardróbba, folyosóra, akár nappaliba is. Sőt, a közületi típusok alkalmazhatóak irodákban, szállodákban is. (lakaskultura.hu nyomán)


Egészség – Életmód

13

A

szülők általában úgy gondolják, a vita zavaró, a tiszteletlenség jele, olyasmi, ami megtépázza a szülő és gyerek közötti kapcsolatot, a kamaszok ellenkezőleg vélekednek: éppen a tisztelet jelének tartják, és úgy gondolják, ez erősíti a kapcsolatot szüleikkel. De vajon miért nem szeret a szülő vitázni, miért szeret a kölyök, és milyen a jó vita?

SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT:

A vita a tisztelet jele Érthető, hető hogy a szülő valamilyen probléma jeleként értelmezi, ha azt veszi észre, gyakoribbá váltak a viták a gyerekkel. Első gondolata, hogy valami feszültség támadt köztük, oda a korábbi összhang. Azaz baj van. Az is érthető, ha terhes számára, hogy ami eddig viszonylag simán ment, azért most harcolni kell. A gyerek egyszeriben megkérdőjelez mindent: a szabályokat, a szülői tekintélyt, de egyébként is mindent, beleértve, hogy van-e értelme az életnek, miért is kell tulajdonképpen reggel felkelni, iskolába járni. Fontos, hogy a szülő fel legyen rá készülve, hogy eljön ez az időszak, és ne a kapcsolatuk megromlásaként értelmezze, hanem a gyerek fejlődéséből következő változásnak. Inkább azon mérje a kapcsolat minőségét (és a saját szülői minőségét), hogy mennyire sikerül rugalmasan alkalmazkodni az új helyzethez. Amikor azt mondjuk, hogy a tizenéves szerint a vita a tisztelet jele, akkor a vitát az ignorálással, a másik kijátszásával, a tőle való elzárkózással állítjuk szembe. Ebben az életkorban más színezetet ölt a kapcsolat, és más lesz a dinamikája, de a maga sajátos mód-

ján ez is lehet harmonikus: ha sen senki sem azt várja, mindig egyetértés legyen, hanem a harmóniát az egymás iránti bizalomban, nyitottságban találják meg, még heves viták tüzében is. A kamasz, aki nem vitázik, lehet, hogy fél megtenni, vagy nem bízik benne, hogy anyja, apja partnernek fogja tekinteni, azaz van értelme kifejteni álláspontját, kétségeit, kritikáit. Sokszor panaszkodnak arról szülők, hogy mióta serdül a gyerek, nem tudják, mi van vele, mi jár a fejében, mert nincsenek azok az öszszebújós beszélgetések. Holott sokat meg lehet tudni ezekből a vitákból is, még akkor is, ha néha a mélyére kell nézni, mi a személyes indíttatás egy látszólag teljesen elméleti kérdésfelvetés mögött. Ebben az életkorban sokan szemérmesebbé válnak, kerülő úton mutatják meg, mi foglalkoztatja őket. Lehet, hogy úgy hangzik a felvetés, hogy „Rájöttem, hogy mindenki egy magányos bolygó, akit senki sem ismerhet meg igazán, illúzió, hogy lenne kapcsolat ember és ember közt.” De ennek lehet az a mélyén, hogy csalódott a legjobb barátjában, amiért nem értette meg őt.

A vita lehetőség a szülő számára, számára hogy ebben a viharosabb időszakban is megtartsa a jó kapcsolatot a gyerekkel. Ha ezekre a helyzetekre jól reagál, akkor megőrzi a tekintélyét a gyerek szemében (még ha ez nem is lesz látványos), és megmarad egy fontos kapcsolódási pont vele. Hiszen ez is kommunikáció, sőt, lehet mindkét fél számára kielégítő párbeszéd, ha nem ijednek meg a nézetkülönbségektől. Hogy mi is az a jó reagálás: legfőképp, hogy az ember ne rázza le a gyereket! Lehet, hogy fárasztó egy hosszú munkanap után arról elmélkedni, van-e élet a halál után, vagy pláne olyan vitában részt venni, mikor a szülő támadva érzi magát, mert a gyerek valamit az ő életében kritizál, de mégis csak rendelkezésre kell állni. Nem mindig, de a kölyök számára kiszámítható módon. A másik, hogy tekintse partnernek a fiatalt! Azaz nem csak az roszsz megoldás, hogyha ledorongolja, hogy „te velem ne vitatkozz, mi ezt jobban tudjuk anyáddal”, hanem az is, ha lenéző jóindulattal tanítgatni akarja a gyereket. Ha vita, akkor legyen vita, azaz ne a gyereket pátyolgassuk, hanem vegyük komolyan a kérdést, legyünk nyitottak arra,

hogy valamit a másik fél lát jobban, jobb és tegyünk erőfeszítést azért, hogy megvédjük az álláspontunkat! Nem építi, hanem aláássa a kapcsolatot, ha ott van egy őszinte tizenéves, aki tényleg beletenné magát a beszélgetésbe, és számára tétje van a helyzetnek, és van egy felnőtt, aki titokban azt gondolja, ez a szegényke csak az éretlensége miatt nem érti a nyilvánvalót, és segítek őt ráterelni a helyes útra, esetleg álkérdéseket teszek fel, hogy fejlődjön a személyisége. A gyerek pontosan tudni fogja, érdekel-e minket, hogy látja a világot, mi lelkesíti, és mi zavarja, és ha ez megvalósul, az valóban építi a kapcsolatot. Persze akkor, ha a szülő is megosztja, amit az adott kérdésről érez, gondol. Ha őszinte véleménye az, hogy a felvetett kérdésen sosem gondolkodott még, mert nem érdekli, ezt is el lehet mondani, nem kell mást eljátszani. De azért az remélhetőleg érdekli, a gyerekét miért éppen ez foglalkoztatja. A vitában az ember tulajdonképpen megmutatja a sérülékeny arcát, azért is tud olyan szenvedélyessé válni, hogy akár kiabálássá fajul. Éppen ezért jó, ha értékeljük, mint értékes csatlakozási pontot a kölyök felé. (divany.hu nyomán)


14

Autó – motor

A

z autótuningolás magyarországi lehetőségeiről mindenkinek kialakult véleménye van, de ha kicsit részletesebb magyarázatot kérünk arra, hogy miért nem működik az átépítések lega-

lizálásához szükséges rendszer, mindkét oldal változatos magyarázatokat ad. Tényleg képtelenség engedélyeztetni az átépítést? Tényleg szemétkedik a közlekedési hatóság az autósokkal?

Egy alufelniért is levehetik a rendszámot

M

i köze a hatóságoknak ahhoz, hogy ki hogyan alakíttatja át az autóját? Miért kell rendőrökkel és vizsgabiztosokkal kardozni, ha az ember valami különlegesre vágyik? Miért fáj a népművészet a hatalomnak, ha nem a szomszéd kocsiját dekorálom ki a lakáskulcsommal, hanem a sajátomból csinálok szebbet és jobbat? Ezek a kérdések azóta foglalkoztatnak, amióta tavalyelőtt óriás rajtaütést szerveztek a Fővárosi közlekedési felügyelőség és a rendőrség emberei az Autó Motor és Tuning Show kapujában. Biztosra mentek, mert a sok utánfutón szállított showautó mellett lábon hoztak néhány Bentley-kerekű Golfot, nyomtávszélesített Swiftet és ezer lóerős Toyota Suprát, így volt mit ellenőrizni. Kiosztottak néhány büntetést, de a kiállítást így is megtartották, mert ilyen módszerekkel nem lehet megállítani egy szubkultúra terjedését. A karosszéria leültetése, a légterelők felszerelése, a motorerősítés vagy csere és a dörmögő kipufogó nem bűn, senki ne szóljon bele, hogy mit kezdek azzal, ami az enyém - olvasom néhány fórumon. De beleszólnak. Ezért aki feltűnő autóval közlekedik, bármikor számíthat egy alapos ellenőrzésre, sőt, akár a vizsgabiztost is megbüntethetik, aki legutóbb így átengedte a műszakin a kocsiját.

Ha elavult jogszabályokkal nehezítik az átalakításokat, a rendes magyar autóbuzik szabadságát korlátozzák, miközben Németországban valóban virágzik az épített autók kultúrája és mindenre van legális megoldás. Nálunk korlátozhatják is, pedig sokszor nagyon érdekes dolgok születnek a műhelyekben. Ha nem is mindenki felkészült autóépítő, kell a lehetőség, hogy néha előbukkanjon egy csapat, amely jó ötleteket és érzést visz a munkájába. A lehetőség létezik is, de a helyzet bonyolult, mert marha sokan gondolják magukról, hogy értenek az autókhoz, miközben nagyon nem. Az autótuning csak addig magánügy, amíg a végeredménnyel nem akarunk kimenni a forgalomba. Ha igen, rögtön találkozunk néhány szabállyal, amelyeket sokkal nehezebb átlátni, mint korrektül betenni egy Gewinde futóművet az E36-os BMW-nk alá. Itt van például az 5/1990. KöHÉM rendelet, nem tudom ismerik-e. Ebben a nehezen olvasható, óvilági nyelven írt jogszabályban és néhány környező rendeletben pontosan leírják, mi számít átépítésnek, mi engedélyköteles, és mi kell az engedélyhez. Mindezt a nyolcvanas évek szellemében, tehát tényleg szürreális olvasmány. Két ökölszabályt emelnék ki: az autó környezetvédelmi értékei, és közlekedésbizton-

sági jellemzői nem romolhatnak az átépítés végére, plusz itt egy harmadik, a karosszéria fontosabb méreteit sem szabad nagyobb mértékben megváltoztatni. Kevés kivételt ismerünk, amikor ezeket a szabályokat engedték átlépni. Az alkatrészek árán felül kell még néhány százezer forint a műszaki tervdokumentáció elkészíttetéséhez, majd újabb csinos kis összeg, hogy a terveket véleményeztessük a Magyarországon erre jogosult intézetek egyikével. Ezek a cégek minden országban hasonlóan működnek, és évente friss listát közöl róluk az ENSZ Szociális és gazdasági tanácsa (UNECE). Ki is kerestem önöknek az idei listát, itt elérhető. Pörgessenek a dokumentum 353. oldalára. Ha mindez megvan, nekiláthatunk az átépítésnek, de jobb, ha ezt is szakműhelyre bízzuk, mert ennek szakszerűségéről is kérnek igazolást.

Néha törésteszt is kell Találomra felhívtam egy céget az ENSZ szakértői listájáról. A TÜV-Rheinland KTI Kft.-nél röviden összefoglalták a legális tuningolás menetét. Megterveztetjük az átépítést, a terveket benyújtva átalakítási engedélyt kérünk az NKH-tól, ahol vagy visszadobják a terveket módosításra, vagy elfogadják és fel-

sorolják, milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnünk a műszaki megszerzéséhez. Ezek közt akár törésztesztet is előírhatnak bizonyos alkatrészekre. Ilyeneket amúgy a Calibra tulaja is végzett, de számítógépen, merthogy ez is szabályos. Ha minden vizsgálaton sikeresen átestünk, az összes papírral mehetünk a műszakira, ahol remélhetőleg legalizálják az autónkat. Innentől a jövőben csak sima műszaki vizsgáztatásra lesz szükség és nem vacakol majd a rendőr sem. Már millió fölött járunk, de alapjaiban még mindig csak egy régi Swiftünk, vagy akármilyen tucatautónk van. És még ekkor sincs vége. Olyan vizsgabiztosra lesz szükségünk, aki a nyakába veszi az átépített, de ebben a formában soha nem tesztelt járművel járó kockázatokat. Egy kicsit jogásznak, gépésznek, de főként nagyon kitartónak kell lennünk, ha egyedi autót szeretnénk, amelyen nem csalós a műszaki vizsga, és nem esik le az útról, mert valamit elszámoltunk, amikor a garázsban guggolva összecsavaroztuk az álmainkat. Amikor a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Jármű-módszertani Főosztályának helyettes vezetője elkezdte sorolni, mi mindennel találkoznak néha a vizsgasoron, elakadt a lélegzetem. Papp István szerint a legegyszerűbb eset, amikor a ladás srácok felszerelik a zártszelvénnyel


Autó – motor merevített, nagyon vagány kisipari lökhárítót. Ezt még simán le lehet szerelni, miután az autó megbukott a műszaki vizsgán. Merthogy biztosan megbukik. Nem ritka az sem, hogy valaki sportkormányt tesz fel az eredeti, légzsákos kormány helyett, esetleg szétfurkálja a fényszóróházat, hogy beférjenek a nappali menetfény ledjei, korábban az utólagos xenon fényszóró. A leggyakoribb viszont mégis az, amikor a gyári méretnél szélesebb és nagyobb átmérőjű könnyűfém felnik kerülnek az autóra, hogy mutasson valamit, ha már nem erős. Ezekkel az apró változtatásokkal naponta tucatszor találkozunk az utcán, mert nem drágák és tényleg dobnak valamicskét az autó megjelenésén. Ha a felnigarnitúra mérete eltér attól, amit az autónk gyártója megenged, vagy a többi, utólag is felszerelhető extra nem az autónk eredeti extrái közé tartozik, már tilosban járunk. A felninél a váltóméret dönt, erről a tanksapka-ajtó belső oldalára ragasztott matricáról vagy az autó gépkönyvéből tájékozódhatunk. Ha a gyárilag elfogadott méretekből kicsúszunk, rázós menetre készülhetünk, hiszen még ez is engedélyköteles átalakítás. A fentebb vázolt kormánycserére nem létezik legális megoldás, a többire igen, de ezek mindig drágább, európai jóváhagyással ellátott (e-jellel jelölt) termékek, szemben a legnépszerűbb kínai holmikkal, amelyek általában nem is utcai használatra valók. Ahol jóváhagyott alkatrészek készülnek, ott van laboratóriumi kapacitás és mérnökgárda a fejlesztéshez, hiszen ezek nélkül Nyugat-Európában nehéz piacra lépni. Ha nincs igazolás és a fontosabb adatokat sem írták a forgalmi engedélyben, a kisebb pimpelésekért is kitiltják a forgalomból az autónkat, sőt, a rendőr leveheti a rendszámot. Ha illegális átépítéssel bukunk le, jöhet a visszaszerelés és a hatósági műszaki. A főosztályvezető-helyettes már az elején kimondja a lényeget: a magyar jogszabályok nem támogatják a tuningolást, és még európai összehasonlításban is a legszigorúbbak közé tartoznak. Papp úr arra is felhívja a figyelmet, hogy a motorcsere önmagában nem számít tuningolásnak. Szintén nem megoldhatatlan, hogy egy hosszú ideig gyártott autó motorját és váltóját, egy ugyanehhez a típushoz kínált, de modernebb változatra cseréljünk, feltéve, hogy mindent a gyári előírások szerint, megfelelő alkatrészekkel alakítunk át, és ezt igazolni is tudjuk. Példaként a Volkswagen Golf II 1,3 CL-t említi Papp úr, amelyet sokszor részben vagy teljesen az 1,8 GTI alkatrészeivel tuningolnak, mert mondjuk előbbinek szép és jó a bódéja, utóbbinak pedig megvették a belét, papírokkal. Ha az összes, GTI-hez tartozó alkatrész beköltözik a fapados Golfba, nem lesz gond

15 szem hozzá. A vizsgabiztosok hatásköre elég széles, így ha módosított autót látnak, hosszabb procedúrára számíthatunk, persze ha buktatnak, fellebbezhetünk és lehet szerencsénk egy másik vizsgabiztossal. Ha mégis sikerül végigvergődnünk a hivatalos úton, a magyar autósok közt szabad szemmel láthatatlan kisebbség tagjaivá válunk, mert a tuningolók zöme eleve a kiskapukat keresi a sok rémtörténet hallatán, és papírok helyett inkább ideológiát gyárt, hogy ő nem hagyja, hogy a hatalom elnyomja, ezért nem próbálja meg a legális utat. A lebukás esélye nem túl nagy, csak a következményei kemények, ráadásul a papírozással járó kiadásokat nem fizeti meg a használtautó-piac. Az illegális átépítéshez igazodnak az árak, mert ezekből van több. Sokkal több. A cikkben azért dobtam fel három eltérő példát az oktuning nevű autós oldal korábbi cikkeiből, hogy lássák, minden kombináció létezik. Az is, amikor valaki pénzt és időt nem kímélve turbós szörnyeteget farag egy mezei Opel Calibrából, majd kőkemény harcok árán legális autóvá minősítteti. Az is, amikor a hatóság félálomban átengedi a levágott tetős, öreg Chrysler Voyagert, csak mert

„Mi köze a hatóságoknak ahhoz, hogy ki hogyan alakíttatja „ át az autóját?

a legalizálással. Ilyenkor bonyolult terveztetésre és engedélyeztetésre sem lesz szükség. Csupán azt kell majd igazolnunk a forgalmi cseréjéhez, hogy betartottuk a Volkswagen előírásait és az átépítéshez gyári, vagy a gyárival azonos utángyártott, esetleg bontott alkatrészeket használtunk. Vagyis röviden, a Ladába nehezen tudjuk bepapírozni a Vectra motort, mert ilyen kombináció sosem létezett, vagyis tervekre és engedélyekre lesz szükség. Meggondolandó. Az NKH embere szerint nem a szabályokkal és nem is az utólagos ködfényszórókkal van gond, inkább azzal, hogy sokan kevés pénzzel vág-

nak bele a nagy átalakításokba, majd amikor az autó elkészült, megpróbálják levizsgáztatni. Itt a huszonéves srácra gondoljunk, akinek van egy régi Opel Corsája, ami ér mondjuk félmilliót. Rádob még háromszázezret, a barátaival fúrnak-faragnak, közben elfogy a pénz. A műszaki lejár, de a Corsa többé nem lesz jó másra, csak a kert végébe, dísznek. Az átalakított autókat eleve nem magánállomásokon kell először levizsgáztatni, hanem a megyei kormányhivatalok Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályainál. Ezek azok a vizsgabázisok, ahol a dolgozók köpenyén máig az NKH logója virít, de ezt csak én te-

korábban valaki hiányosan kitöltött forgalmit adott ki hozzá. És persze olyan eset is akad bőven, amikor egy kis Corsába minden bekerül, amiről a mélyvizes autótuning szól, de a tulajdonos kifelejti a legfontosabb lépést, a papírozást. Ráadásul erre csak akkor jön rá, amikor már elkészült a remekmű. Így lesz egy hatmilliós űrhajója, meg a teljes tanácstalanság. A többi egy merő találgatás, hiszen ha nem tojnának olyan sokan mindenféle szabályra Magyarországon, talán a szabályok enyhítése sem volna irreális vágy az autótuningolók körében. Ehhez szükség volna egyfajta hitre, hogy tényleg változhatnak a dolgok, nem kell Robin Hoodnak lennünk. Ha megfordítjuk az állítást, ugyanide jutunk. Ha átláthatóbb és főleg átjárhatóbb volna az autóépítések rendszere, talán többen éreznék, jobb a legális úton járni, mert így többet ér az autó és kisebb a stressz. Hogy végül az efféle ügyekért felelős minisztérium mozdul-e majd előbb, esetleg a tuningolók tömege fordul-e az engedélyeztetés irányába, arról fogalmam sincs, de mindkettőt meg tudnám érteni. Hátha (totalcar.hu nyomán) változik valami.


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Kaktusz Takács Zs.

Ügyintéztem

A

hétvégi nagy vihar megtépázta utcánkban a fákat. Egy hatalmas ág letörött, a rajta futó vezeték földre került. A szomszédsággal folytatott kupaktanács után kiderült, egy telefonos vezetékről van szó. Bennünket egyáltalán nem érint, de mégse heverjen földön a vezeték, még vasárnap telefonáltam. Pontosabban próbálkoztam, mert mire az automatikus ügyfélirányítással hosszú percek után célegyenesbe kerültem volna, a virtuális beszélő közölte, a megszokottnál is többen várakoznak kapcsolásra. Egy nappal később, munkaidőben sem jártam jobban és persze a vezetékkel sem történt semmi. Én már feladtam volna, családom noszogatására más stratégiába kezdtem. Gondoltam, személyesen könnyebb, így időt, energiát nem sajnálva felkerestem a szekszárdi üzletet. Számhúzás, várakozás, majd hirtelen jött gondolat, mégiscsak én teszek szívességet, soron kívül bejelentettem a történteket. Cím, időpont, név, helyzet. A hölgy figyelmesen hallgatott, majd közölte, hogy nem tehet semmit, telefonon jelentsem be. Tiltakozásom után még egy járható utat ajánlott: írjak levelet. Nem hittem a fülemnek. A modern ügyfélszolgálati rendszer állatorvosi lova, vagy az aszcendensek rossz találkozása? Harmadik utat választottam.

Pegaso Linea Italia Kft.

Pegaso Linea Italia Kft.

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Szabász A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

varrónő

A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Prémium rendszer, – Céges buszjáratok

– Béren kívüli juttatások, – Munkába járási támogatás,

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és VARRÓNŐKET keres Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

TM Krónika 2016/28  
TM Krónika 2016/28  
Advertisement