Page 1

A VITAFOAM

Magyarország Kft. tapasztalattal rendelkező

KERESKEDELMI MUNKATÁRSAT keres PAKSI munkavégzésre. g Elvárások: – társalgási szintű olasz nyelvtudás – jártasság az adminisztrációban – precíz munkavégzés – nagyfokú önállóság – olasz partnerekkel való kapcsolattartás Előny: – angol nyelvtudás

A Dalmand Zrt. pályázatot hirdet

gépjármű ügyintéző – gépkocsivezető munkakörben Az állás betöltésének feltétele: – B, C jogosítvány – érettségi bizonyítvány Előnyt jelent: – D, E-s jogosítvány – gépjármű ügyintézői gyakorlat – szaktanfolyamok megléte – tachográfos ismeretek A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető!

Jelentkezés: magyar és olasz önéletrajzzal a bajuszi@vitahungary.hu e-mail címre.

XX. ÉVF. 25. SZÁM

2016. JÚLIUS 1.

Önéletrajzot a Peter.Dobozi@dalmand.bonafarm.hu e-mail címre, illetve levélben a 7211 Dalmand, Felszabadulás u. 42. címre eljuttatni.

TOLNA MEGYEI

UROLÓGIAI

www.tmkronika.hu

MAGÁNRENDELÉS

Dr. Guruzda Sándor U R O LÓ G U S S Z A KO R V O S

RENDEL: 7100 Szekszárd, Tartsay Vilmos u. 16. (Ergonom)

7 oldal

Piedone

RENDELÉSI IDŐ: szerda 16.00–18.00-ig Bejelentkezés:

és a Buggy

06-30/694-2503

Az orvosságok se maradjanak ki a bőröndből! 8. old

3. oldal

Ryan Gosling LED-forradalom készül kutyája sztár lett A Pannon Oktatási Központ képzési kínálatával már Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban is várja a jelentkezőket! BOMBA ÁRAK JÚLIUSRA!

REPÜLŐVEL Karpathos apartman apart 07.14. 0 59.900,-Ft-tól/fő/hét Kréta apartman 07.17. 54.900,-Ft-tól/fő/hét Zakynthos apartman 07.14. 69.900,-Ft-tól/fő/hét A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

AUTÓBUSSZAL Horvátország 4* szálloda, félp. 07.12. 69.900,-Ft/fő/5 nap Görögország apartman 07.18. 29.900,-Ft/fő/10 nap Korfu apartmanban 07.15. 49.900,-Ft-tól/fő/10 nap Bibione apartman 07.15. 54.900,-Ft-tól/fő/10 nap EGYÉNI UTAZÁSSAL 42.500,-Ft-tól/fő/hét 38.200,-Ft-tól/fő/hét

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám:R01984/2000 R01984/2000 Eng.szám:

Bibione 4 fős apartman 07.16. Isztria 4 fős apartman 07.16.

Pegaso Linea Italia Kft.

Pegaso Linea Italia Kft.

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Szabász

varrónő

A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Prémium rendszer, – Céges buszjáratok

– Béren kívüli juttatások, – Munkába járási támogatás,

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.


2

Aktuális A TOLNATEJ Zrt. bővülő szekszárdi üzemébe keres munkatársakat

CSOMAGOLÓGÉP KEZELŐ munkakörbe. Elvárások: • önálló, felelősségteljes munkavégzésre való alkalmasság, • több műszakos munkarend vállalása.

Amit kínálunk: • hosszú távú munkalehetőség, • betanulástól függően növekvő jövedelem, • béren kívüli juttatás.

Előnyt jelent: • bármely szakmában szerzett legalább szakmunkás, vagy középfokú végzettség, • üzemi munkakörnyezetben, gépkezelésben szerzett munkatapasztalat.

Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a 74/528-240/106-os telefonszámon vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

LAPSZEMLE Merkel megüzente a briteknek: nem lesz itt mazsolázgatás Angela Merkel német kancellár kedden megüzente Nagy-Britanniának: nem fog tudni kedve szerint mazsolázgatni az Európai Unió vívmányaiból, mint az egységes piac, anélkül, hogy elfogadná a kilépésről való tárgyalások során az olyan alapelveket, mint az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad mozgása (portfolio.hu) – írja a Reuters.

Az Iszlám állam robbanthatott Isztambulban

Egyes források ötven, mások 36 áldozatról, 147 sérültről tudnak. Három öngyilkos merénylő kalasnyikovval lövöldözött, majd felrobbantotta magát az Atatürk reptéren. Egyiküket egy hős rendőr leteperte a robbantás (index.hu) előtt.

A Brexit következményei A

z Egyesült Királyság polgárai referendum keretében 2016. június 23-án megszavazták az ország kilépését az Európa Unióból.

A britek döntése sokkolta Európát. Az utolsó pillanatig mindenki, még a „brexit” kampány vezetői is a maradáspártiak győzelmében bíztak. Az elmúlt 20 évben nem volt a szigetországban egyetlen választáson sem ilyen magas a részvételi arány (72%), ahol végül a kilépni vágyók győztek 51,9%-kal. Az eredményeket elemezve látszik, hogy az alacsonyabb végzettségű, 65 év feletti lakosok voksoltak a kilépésre, míg a fiatalok, a diplomások inkább az EU tagjaként képzelték volna el a jövőjüket. A döntéssel az Egyesült Királyság egysége is veszély-be került, mert Skócia a függetlenségi népszavazás megismétlését tervezi és felmerült az ír egyesítés kérdése is az EU tagság g megtartása érdekében. A kilépés nem egyik napról a másikra történik majd meg. Először a brit parlamentnek törvényt kell hoznia az eredményről. Ezt követően be kell jelenteni az EU felé a kilépési szándékot, majd megindulhat a tárgyalássorozat a kilépés feltételeiről, ami a Lisszaboni Szerződés értelmében maximum 2 évig húzódhat el. Addig a Brexit-doszszié folyamatosan napirenden lesz, hasonlóan ahhoz, ahogy egy ország a belépésekor a csatlakozási fejezeteket

tárgyalja. A gazdasági kérdések mellett az országra jelenleg érvényes több ezer jogszabály megtárgyalása, a munkaerő szabályozásának kérdése, a kereskedelmi szerződések, a vámtételek, a belső piachoz való hozzáférés, a bankok működése, a befizetések kiesése…stb. is napirendre kerül. A hatások addig is számos területen jelentkeznek már. A kint élők, tanulók megtarthatják a jogaikat, azonban a megszorítások megszorít olyan területeken is érződni érződ fognak, ahol sok magyar gy dolgozik. A kilépést követően v (2018) várhatóan szigorodni fognak a munkavállalás feltételei és a diákok (újonnan felvettek) is jóval magasabb tandíjakra számíthatnak s majd onnantól. tól A kilépés érinteni fogja a 2017 második felére tervezett brit EU soros elnökséget és az uniós intézményeknél dolgozókat is. Fő szabály ugyanis, hogy itt csak az EU tagországainak állampolgárai dolgozhatnak. A kiutazás drágulhat és elképzelhető, hogy a brit befizetés hiányában az uniós támogatások is csökkeni fognak. Az Európai Parlament és az Európai Tanács is ülésezik a héten, ahol megvitatják az Egyesült Királyság népszavazásának politikai következményeit.

Kérdéseikkel a Europe Direct Tájékoztató Központ ügyfélszolgálatához is fordulhatnak, de tájékoztatást kaphatnak az aktuális kérdésekről az iroda facebook oldalán is. www.facebook.com/edtolna

EUROPE DIRECT TÁJÉKOZTATÓ KÖZPONT Szekszárd, Szent István tér 11–13. • Telefon/fax: 74/510-295 E-mail: eip@tolnamegye.hu • www.edtolna.hu

Megcsinálták a legnagyobb csodát a fociban, csak közben kiderült, hogy nem is csoda

felelősségre vonni az illetékeseit. Hadházy két összefüggő uniós projekten keresztül mutatott rá a leghatékonyabb közpénz-eltüntető technikákra. Az Átlátszó összeszedte a megszűnésre ítélt háttérintézmény legnagyobb (blog.atlatszo.hu) botrányait.

Izlandon húsz éve kezdtek el komolyan focival foglalkozni, és mára bebizonyították, hogy Veszprém-megyényi férfi is elég a világszínvonalhoz. Nem szuperstadionokat építenek, hanem a (444.hu) gyerekekkel foglalkoznak.

Szomjaznak a növények, a gazdák mégse öntöznek

Ötvenezer euró talált pénzt adott vissza egy szír menekült A 25 éves szír férfi nem kevés készpénzt – 100 darab ropogós 500 eurós bankjegyet – talált egy ruhásszekrény aljában, amelyet egy karitatív szervezettől kapott szegényesen berendezett otthonának bebútorozásához – írja az MTI. A készpénzen kívül a szekrényben felejtett egykori tulajdonosa több takarékbetétkönyvet is, amelyeken összesen több mint 100 ezer euró van. (index.hu)

Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője szerint a korrupciós botrányokkal kísért Türr István Kutató és Képző Központot azért is szünteti meg a kormány, hogy ne lehessen könnyen

A magas költségek miatt alig öntözik termőföldjeiket a hazai gazdálkodók, miközben ennek jelentősége az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás miatt folyamatosan nő. (agroinform.hu)

Milliárdokat érő aktokat nézhetünk a Várban

A legendák, botrányos történetek, tragédiák és milliárdos árverések helyett a művészetre koncentrál a Nemzeti Galéria kedden nyíló Modigliani-kiállítása. Magyarországon még soha nem volt ekkora kiállítása az olasz festőnek, akinek hosszú nyakú, pupilla nélküli portréit és aktképeit még azok is ismerik, akik nem szeretik a festészetet. (agroinform.hu)

Két hét haladékot kaptak a gazdák A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2016. június 30-ról 2016. július 15-re módosította a tagdíjbevallás határidejét. Azok az őstermelők, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, és emiatt nem kell bevallást tenniük, szintén 2016. július 15-ig fizethetik meg a 2.000 forint tagdíjat. A többi tag esetében a tagdíjbefizetés határideje változatlanul 2016. július 31. (origo.hu nyomán)


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Bruce Willis bikinimodellekkel, Beckham-ék a családdal

M

indegy, hogy Marbella, Miami vagy Monaco – a sztárok nagyon élvezik a nyarat. Míg Miami tengerpartján a legtöbben pihenésüket töltötték és a hullámokat élvezték, addig Bruce Willis (61) a helyszínen forgatott számos csinos bikini modell gyűrűjében, akik mind jó gázsit kaptak a Baywatch-témájú reklámfilmben való alakításukért. Persze nem minden sztár volt munkaügyi bevetésen a tengernél, David és Victoria Beckham-nek megadatott, hogy eltöltsenek pár felhőtlenül boldog napot a privát strandjukon családjuk körében. Hugh Grant (55) is a tengernél járt, ő is családi nyaralását töltötte Marbellán Anna Eberstein-nel (37), aki a hároméves Mungo fiának és a hathónapos kislányának édesanyja.

Ryan Gosling kutyája sztár lett

(Forrás: krone.at, fordította: Körtés Annamária)

Kavics Kavics Kavics Kavics Kavics Kavics Kavics Kavics Kavics Kavics

1200 Ft/t+áfa 750 Ft/t+áfa 1150 Ft/t+áfa 1150 Ft/t+áfa 1350 Ft/t+áfa 1400 Ft/t+áfa 1350 Ft/t+ áfa 2400 Ft/t+áfa 650 Ft/t+ áfa 750 Ft/t+áfa

(1524 Ft/t) (953 Ft/t) (1461 Ft/t) (1461 Ft/t) (1715 Ft/t) (1778 Ft/t) (1715 Ft/t) (3048 Ft/t) (826 Ft/t) (953 Ft/t)

Az akció július 1-től 31-ig tart.

A

kanadai színész néhány napja érkezett meg Budapestre, új filmje, a Szárnyas Fejvadász 2 forgatására. A reptéren kapták lencsevégre élettársával, Eva Mendes-zel, és kutyájával, a 16 éves keverék Georg-dzsal. A kutyust Gosling még 2000ben fogadta örökbe egy Los-Angeles-i menhelyről, és az eb azóta lelkesen elkíséri a forgatásokra is, ahol legalább akkora figyelmet kap, mint a gazdája.

0-32 0-24 0-16 0-8 16-32 8-16 4-8 2-4 0-4 0-1


4

Aktuális

Magyar startup: mosás-vasalás Uberje

V A

Kft. (7355 Nagymányok, Fenyves u. 23.)

Tűzödébe keres szakmunkásokat

SZÉLEZŐ munkakörbe AMIT ELVÁRUNK: • tapasztalat előnyt jelent • pontos precíz munkavégzés AMIT KÍNÁLUNK: • biztos háttér, hosszútávú munkalehetőség • minden hónapban pontosan utalt jövedelem • béren felüli étkezési utalvány 8.000 Ft értékben • év végén jutalom utalvány formájában • útiköltségtérítés (bérlet) • betanulási idő után korrekt teljesítménybéres jövedelem ÉRDEKLŐDNI személyesen a Stuco Kft. telephelyén (Nagymányok, Fenyves u. 23. sz. alatt) lehet. Telefonos időpont egyeztetés a 74/458 020-as számon, minden nap 15 óráig lehetséges.

asalni utálnak legjobban az emberek. Itt érzékelt piaci rést egy magyar startup, amely interneten rendelhető mosást-vasalást kínál. A megrendelő csak odaadja szennyest a futárnak, aki másfél nappal később ropogósan hozza vissza a textilt. A cég már európai terjeszkedésen töri a fejét.

„Nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a magán- és a céges megrendelések” – mondja Király Máté, a szolgáltatás mögött álló Neatly Kft. vezetője. Mindent vasalnak: inget, sortot, szövetnadrágot, sportruházatot, háztartási textíliákat (huzat, síklepedő). „A vasalónők rémálma a gumis lepedő a sarkok miatt.” A befektetés után a Neatly most egységáras csomagszolgáltatás kialakításán dolgozik: egy nagyon is valóságos szenynyeszsákba megadott menynyiségű ruhát pakolhat majd be az ügyfél. Ami belefér, azt fix áron mosnák, amivel valóban felveszik a versenyt az otthoni mosás ráfordításaival (idő+pénz). Ehhez hasonló rendszert a külföldi versenytársak már működtetnek. Az online mosoda és vasalda is a Drukka Startup Stúdió keltetőjéből nőtt ki, mint a pi-

acon már korábban robbantott Helpy, illetve ma már Rendi néven futó „takarító klikkszolgáltatás”, és hozzájuk hasonlóan a Neatly is az Uber modelljét követi. Azaz összehozza a vele szerződött szolgáltatókat – mosó és vegytisztító céget,

illetve vasaló alvállalkozókat – a megrendelést pár kattintással igénybe vevőkkel. A megrendelő fellép a szolgáltatás oldalára, kattint párat, és már csak a futárt kell várnia, aki pontosan tudja, hová kell jönnie, mit kell elvinnie. Majd nem több, mint 36 órán belül vissza is érkezik a kimosott, kivasalt ing vagy bármilyen háztartási textília. (hvg.hu nyomán)

Alisca Terra Nkft.: Virágok a hulladékgyűjtő-szigetek helyére

Október 1-jétől kizárólag házhoz menő szelektív gyűjtés Bátaszéken

Ú

jabb állomáshoz érkeztek Bátaszéken. A településen eddig is nagy számban gyűjtötték szelektíven a hulladékot, a városvezetés és a lakosság kérésére azonban idén október 1-jétől kizárólag házhoz menő gyűjtéssel történik a szelektív hulladékszállítás. A megszűnő hét gyűjtősziget helyére a közszolgáltatást végző Alisca Terra Nkft. virágszigeteket helyez el. Erről számolt be sajtótájékoztató keretében június 23-án DR. BOZSOLIK RÓBERT, Bátaszék polgármestere és ARTIM ANDRÁSNÉ, az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója.

– A hulladékgyűjtő szigetek helyére biológiai szigetek kerülnek. Újabb állomáshoz érkezett Bátaszéken a hulladékgazdálkodás – fogalmazott Dr. Bozsolik Róbert polgármester. – A városban 2958 szelektív gyűjtőedényt osztottak ki és a

Fotó: Kismődi Rita

DR. BOZSOLIK RÓBERT polgármester: – A helyszínválasztás sem véletlen, a Vasútállomással szemben lévő gyűjtőszigetet utolsóként számolják fel, helyére virágok kerülnek.

szerződéssel rendelkező állampolgárok külön díjazás nélkül igénybe vehetik a szelektív hulladék elszállítását. Mindez köszönhető a közszolgáltatást magas színvonalon végző Alisca Terra NKft-nek, mely zök-

kenőmentesen szervezte meg az átállást, a szelektív gyűjtés bevezetését a településen, miközben felkészült a megváltozott jogszabályi feltételekre. Ennek következtében nincs bizonytalanság a szolgáltatást illetően, ami azt is jelenti, hogy Bátaszék felelősségteljes, jó döntést hozott, amikor a Hulladékgazdálkodási Társuláshoz csatlakozott – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a házaknál történő szelektív gyűjtés elterjedésével feleslegessé váltak a gyűjtőszigetek, ezek eltávolítását már a nyár elején megkezdte az Alisca Terra kérésükre. Egyben üzenetértékű a szolgáltató gesztusa: a hulla-

dék-gyűjtőszigetek helyére virágszigetek kerültek. Egyre népszerűbb a szelektív gyűjtési mód, nyitottak a bátaszékiek. – Már az eltelt rövid idő alatt is tapasztalható változás, mondta Artim Andrásné ügyvezető igazgató, aki kiemelte, hogy a településen az összhulladék-mennyiségét tekintve 23%-ot tesz ki a szelektív gyűjtés aránya. A szakember biztos abban, hogy ez az arány tovább javul a jövőben, amihez minden segítséget megad a szolgáltató. A lakosság együttműködését kérik ezután is, figyeljék a meghirdetett ütemtervet, hogy melyik héten melyik hulladékfajta kerül elszállításra.


5

Aktuális

LED-forradalom készül H

étszáz szénerőművet lehetne leállítani globálisan, ha egyszeriben a Föld valamennyi világítóberendezését LED-es fényforrásokra cserélnénk, ez egyszersmind évi 800 millió tonna széndioxid kibocsásától mentesítené a légkört, és csaknem 120 milliárd dollárral csökkentené az emberi civilizáció energiaköltségeit.

A Global Lighting Challenge (GLC) programban eddig 6 milliárd fényforrás cseréjére vállaltak kötelezettséget a kezdeményezéshez csatlakozó kormányok, cégek, civil szervezetek, illetve a világítástechnika korszerűsítésében bármilyen formában érintett társaságok. A GLC-hez nemrég csatlakozott az Egyesült Arab Emirátus és felhívta a többi arab államot is erre – jelentette be a napokban San Francisco-ban Nils Vikmang, svéd energiaügyi miniszter, az úgynevezett zöld energiaminiszterek csoportjának hetedik találkozóján. A GLC-hez hasonlóan a miniszterek szövetségének is az a célja, hogy nemzetközi támogatást adjon a fenntartható és klímavédelmi szempontból előnyös technológiák terjedésének. A GLC kezdeményezést a Párizsi Klímacsúcsot követően hirdették meg, az egyik legjelentősebb energiafogyasztást jelentő világítás globális korszerűsítése érdekében. A 10 milliárd LED-es cél, az eddig vállalat 6 milliárdos kötelezettség fényében szakértők szerint nem tűnik il-

luzórikusnak. Elemzők fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a világítás korszerűsítése, nemcsak a közterületeken, hanem az irodaházakban, magáningatlanokban, állami és önkormányzati intézményekben, rendkívül gyorsan és látványosan csökkentheti az energiafelhasználást, és azonnali megtakarítást eredményez az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Az egyik leggyorsabb módja a klímavédelmi célok támogatásának, különösen, hogy a LED-es technológiák ára, a napelemes rendszerekéhez hasonlóan gyorsan csökken. Ugyanakkor nemcsak klímavédelmi, de gazdasági szempontból is előnyös lenne egy ilyen globális program, a számítások szerint ugyanis 2020-ig éves szinten 12 milliárd eurós megtakarítást eredményezhet. Ami más célra fordítható, például technológiai kutatásokra, innovációra, vagyis a globális gazdaság növekedését segítheti. (energiainfo.hu nyomán)

Tolna Megyei Balassa János Kórház pályázatot ír ki

JOGTANÁCSOS munkakör betöltésére. Pályázati felhívás a Tolna Megyei Balassa János Kórház honlapján olvasható: www.tmkorhaz.hu

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra: MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLENŐR Feladatok: – Gyártási folyamatok ellenőrzése, felügyelete – Helyesbítő és megelőző intézkedések alkalmazása, hatékonyságuk ellenőrzése – Minőségirányítási rendszer dokumentumainak kezelése – Alkalmazottak minőségügyi oktatásának lebonyolítása – Belső auditokon való aktív részvétel – Külső, belső reklamációk kivizsgálása, jelentések készítése Elvárások: – Minimum középfokú végzettség (érettségi) – Nagyfokú megbízhatóság, precizitás – Önálló munkavégzés – Hajlandóság csapatban való együttműködésre – Felhasználói szintű számítógépes ismeretek (MS Office: excel, power point, stb.) – Jó kommunikációs- és problémamegoldó képesség. Előny: – Autóipari területen szerzett tapasztalat – ISO/TS 16949 szabványismeret – Jó elemző- és megfigyelő készség Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Fejlődési lehetőség – Fiatal csapat – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

MŰSZAKVEZETŐ Feladatok: – Termelési műszak irányítása – Napi termelési folyamatok alakulásának ellenőrzése, megvalósulásának végrehajtatása – Munkahelyi rend és ellenőrzés betartatása – A gyártás során felmerülő problémák megoldásában való aktív részvétel

Elvárások: – Középfokú végzettség – Folyamatos munkarend vállalása Előny: – „B” kategóriás jogosítvány – Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat Amit kínálunk: – Versenyképes juttatás – Lakhatás támogatás

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: – A termékek összeszerelése a munkautasítás alapján – Szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése – Munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése – Munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása

Elvárások: – 8 általános iskolai végzettség – Folyamatos munkarend vállalása – Erkölcsi bizonyítvány. Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Jelenléti prémium lehetősége – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük, fényképes önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Tájékoztatást a 06/30 206 80 93-as telefonszámon kaphat.


6

Lakás – Otthon – Építkezés

Stabil, gazdaságos és szalmából épült E

rről a modern családi házról ránézésre senki se mon- hőmérsékletet tartani lehessen, a falak meglehetősen vastagok: 65 daná meg, hogy ezer bála szalmából áll.

Áraink 2016. július 1-től 31-ig érvényesek.

Persze egy betonalapot azért kapott, és az arra felhúzott faszerkezet kitöltő eleme a mindkét oldalán habarccsal bevakolt szalma, amely így a tűztől és a rágcsálóktól is védett. A település szélén álló épülethez a közeli gabona-

földekről szerezték be a szalmát, mint kiváló szigetelőanyagot. A déli tájolású, hatalmas üvegablakok a fűtést is minimalizálják a passzív házban. Még napsütéses, téli napon is fűtés nélkül 25° C a belső hőmérséklet. Azért, hogy a

centisek, amiből 45 centi a szalmabetét. A faszerkezetű ház felépítése azonban csupán három hónapig tartott. A magyar határtól alig 90 kilométerre, Horvátországban, a Vinkovci melletti Ivankovon áll a környezetbarát otthon. (index.hu nyomán)

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörökbe:

Sík- és csúcsköszörűs

CNC gépkezelő és operátor

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Elvárás: • Szakirányú végzettség • Szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • Pontos, igényes munkavégzés • Gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Előny: • Tapasztalat • Megváltozott munkaképesség

Amit ajánlunk: • határozatlan időre szóló munkaszerződés • kulturált munkakörnyezet • versenyképes fizetés • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amit ajánlunk: • határozatlan időre szóló munkaszerződés • kulturált munkakörnyezet • versenyképes fizetés • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.


Gazdaság

Piedone és a Buggy B

ud Spencer a héten hunyt el. A nagy pofonosztó filmjeiben tott. A Puma története 1993a járművek is fontos szerepet kaptak, a Különben dühbe jö- ban ért véget, amikor leégett a gyár és a legújabb prototípus, vünkben az egész cselekmény egy autó körül forgott. az alapító Adriano Gatto pedig A buggy üresen viszont a törvényi szabályozás változása A termékmegjelenítés annyira régi műfaj a filmekben, hogy mindössze 560 kilós volt, így ki- miatt nem akart mindent elölről (www.origo.hu nyomán) már az 1972-es Puma Dune magasló vezetési élményt nyúj- kezdeni. Buggy is egy ilyen konstrukció keretében kerülhetett be Bud Spencer és Terence Hill egyik legnépszerűbb mozijába. A kis olasz műhely autójának alapjait a Volkswagen Bogár adta, a hajtáslánc is kompletten a tömegautóból érkezett.

7


8

Egészség – Életmód

Til i a Gyógyszer Tilia Gyó gyszer ttár á r Tolnán Tol ná n

Az orvosságok se maradjanak ki a bőröndből

J

avában tart a nyári szezon, a forróság, a nyaralások időszaka. A nagyon várt pihenés azonban rémálommá válhat, legalábbis sok gondot okozhat, ha nem készülünk fel kellőképpen az utazásra. De nem kell messzire menni ahhoz, hogy a nyár veszélyeivel találkozzunk. A rovarcsípések, az allergiák, a klíma okozta meghűlés éppúgy idesorolható, mint a túlzott napozás okozta veszély. Óvatosságra int PILISI ISTVÁNNÉ, a Tilia Gyógyszertár vezetője, aki hosszú évtizedek szakmai tapasztalatával, emberségével segíti a betegeket. Elsőként arról faggattuk, milyen gyógyszer kerüljön az úti csomagba?

– A saját gyógyszerek mellett min– Akkor hiába szalad az ember ügyedenképpen szükséges valamilyen csípés letben, indulás előtt a gyógyszerért! elleni kenőcsöt becsomagolni – kezdte a – Így van. A másik dolog, amit szeszakember. – A napozással is óvatosan retnék aláhúzni: helyettesítések vannak, kell bánni, a gyermekek és világos bőrű- az orvosok rendelési ideje is változhat ek számára magas faktorszámú napvédő ilyenkor, nyáron. Fontos, hogy előre krémek és leégés esetén hűsítő krémek gondoskodjanak a gyógyszerekről, ne szükségesek. Ezekből óriási a választék, hagyják az utolsó napra. Az ügyeletben ezzel együtt nem árt ismételni, hogy tapasztaltam, hogy sokan elfelejtettek erős napsugárzás esetén 10-16 óráig ne tápszert, inzulint vagy speciális aszttartózkodjunk a napon. Szintén alapvető ma elleni gyógyszert íratni, és a hétvéutazás esetén, hogy a hasmenésre, vagy gén elfogyott. Csakhogy vényköteles ellenkező esetben a szorulásra hajlamos gyógyszert nem adhatunk ki, és ezeket személyek felkészüljenek ezekre a prob- a szigorítás miatt az orvosi ügyelet sem lémákra. Számos külföldi országban jel- írhatja fel. Előre kell gondolkodni. lemző, hogy fertőzésveszélyes a csapvíz – A tudatosság szerepét korábban is fogyasztása, ezért érdemes palackozott, kiemelte. De sok mindenre lezárt ásványvizet fogyasztani. Akkor is, nem lehet felkészülni… ha a helyiek azt bizonygatják, hogy – Csak ismételni tuiható a csapvíz. dom. Ha valaki fogfájós, vagy allergiára – Bizony egy ilyen gond hajlamos, számoljon elronthatja a nyaralás vele. Nem adhatunk élményét… ki Calcimuscot, Algo– Legyünk előpyrint, vényköteles relátóak. Vigyünk gyógyszereket előre valamilyen probiokell feliratni. Legyen tikumot, ami enyhébb bélnálunk fertőtlenífertőzés, antibiotikumos ketőszer, valamilyen zelés esetén alkalmazható. antihisztamin csíUgyanakkor igyunk elegendő pésre, ha pedig bevizet, hasmenés, vagy hánykövetkezett a baj, és inger esetén is fontos a folyanincs orvosság, sok dékpótlás. Ezt akár esetben az ecetes kanállal is adagolhatA nyári szabadságok borogatás is megtejuk, ha erős hányinmiatt érdemes előre szi. Persze súlyosabb ger tapasztalható. A gondolkodni… esetekben a stranmásik jellemző tünet dokon található ela fülfájás. A strandolás, fürdőzés során gyakran a hallójá- sősegélynyújtó helyre kell menni, illetve ratba kerül a víz vagy fertőzés történik. azonnal orvoshoz fordulni. A felkészülés A gyermekes szülők figyelmét felhív- és a tudatosság segíthet abban, hogy zanám, érdemes a gyermekorvos tanácsát vartalan legyen a nyaralás, otthon vagy kérni, előre gondoskodni fülcsepp- akár külföldön. Mi, kollégáimmal együtt ről, ugyanis vényköteles gyógyszer, mindent elkövetünk a betegekért, de naamit recept nélkül nem adhatunk ki gyon fontos az együttműködés és tudatosság, hogy segíteni tudjunk. ügyeletben sem.

TILIA GYÓGYSZERTÁR Tolna, Alkotmány u. 24. • Ügyelet 3 hetente Tel.: 74/440-460 • Nyitva: H-P: 8.00-19.00-ig

Hőgyészi levendulaszüret I

dén, már ötödik alkalommal került megrendezésre az éves nyilvános levendulaszüret június 26-án a hőgyészi levendulafarmon.

A szüretre ellátogatók gyönyörködhettek a lilában pompázó levendulatengerben, sőt, a helyszínen kapott papírtáskákba mindenki szüretelhetett magának a növényből, de készíthetett levendulakoszorút, buzogányt és csokrot is. Nagyokra és kicsikre is egyaránt gondoltak a szervezők: míg a felnőttek megismerkedhettek a levendulaméz pergetéssel, a növény jótékony tulajdonságaival, addig a gyerekeknek játékos hangműhellyel készültek a szervezők. De mitől is érdekes a levendula? Ezt a rendkívül sokoldalúan hasznosítható gyógy-, fűszer- és dísznövényt a rómaiak hozták be Európába, mint a szépségápolás meghatározó növényét. Számos módon alkalmazták: testre kenve, fürdővízbe csepegtetve, szappanként, illóolajként. Az ókori görögök és rómaiak fürdőikben gyakran mártóztak meg levendulában, Egyiptomban a bal-

zsamozáshoz alkalmazták, Angliában a pestisjárvány idején csuklóra kötözve hordták, és az elkövetkező évszázadokban sem feledkeztek meg a növény jótékony hatásairól. A 20. században gyógyszerként volt használatos köhögés, hasmenés és fejfájás ellen, de alkalmazták ficamok és izomhúzódások gyógyítására, fogfájás enyhítésére, rovarcsípésre, rüh, moly és atka ellen is. Ma is a legkedveltebb gyógynövényeink közé tartozik, hiszen fájdalomcsillapító, nyugtató, szorongás-, feszültség- és görcsoldó. Júniusban, természetes virágzásakor érdemes beszereznünk akár magát a növényt vagy illóolaját. A fellógatva szárított levendulavirágból készíthetünk kis csokrokat vagy levendulával töltött kis vászonzsákokat is, melyek a szemet gyönyörködtetőek, emellett távol tartják a molyokat, szúnyogokat és tetveket. Körtés Annamária, fotó: tourinform.hu

2016. 06. 28. TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZ

SAJTÓKÖZLEMÉNY A BETEGELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ESZKÖZVÁSÁRLÁSSAL ÉS AZ INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉVEL A TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZBAN A Tolna Megyei Balassa János Kórház 2015. december 18-án pályázatot nyújtott be a „TIOP-2.2.8.A-15-1-2016-0022 – Infrastrukturális fejlesztések megvalósítása” kiírásra. A pályázati útmutató értelmében lehetőség volt 2007. január 1. utáni, önerőből megvalósított beruházások utólagos finanszírozására (pályázaton belül A1 komponens). A pályázat teljes költségvetése 341 568 870 forint, amelyből 31,3 millió forint építészeti jellegű beruházás, 297,9 millió forint pedig eszközbeszerzés. A fejlesztések célja részben a jogszabályok által előírt minimumfeltételek teljesítése, részben olyan szakmai elvárások kielégítése volt, amelyek a betegellátás minőségét emelik. Az eszközök közül legnagyobb értékű a Központi Műtő- és Diagnosztikai Blokkban üzemelő 64 szeletes CT berendezés, de azon kívül is több nagyértékű műtői és diagnosztikai eszközt vásároltak az elmúlt években. Több osztályon a betegellátás komfortját javító, a betegek elégedettségét növelő fejlesztéseket hajtottak végre. A pályázat beadási határideje 2015. december 28-a volt, az elbírálás ezt követően történt meg. A projekt lezárult 2015. december 31-én, a támogatási szerződés megkötésére 2016. június 3-án került sor. További információk: Kis Zoltán projektmenedzser Telefon: +36 501-567 E-mail: Kis.Zoltan@tmkorhaz.hu


Oktatás – Képzés

9


10

Egészség – Életmód

A 109 éves kor titka: rendszeres torna, zabkása és önmegtartóztatás

Ha kevés a D-vitamin, könnyebben megbetegszünk

A

M

zabkása és a torna elengedhetetlenek, de van még néhány dolog, amire nem árt odafigyelni. Meglepő stratégiát ajánl a legidősebb skót, egy 109 éves aszszony azoknak a nőknek, akik az övéhez hasonló kort szeretnének megérni: rendszeres torna, rengeteg zabkása, és távol maradni a férfiaktól – írja a Telegraph.

Jessie Gallan január másodikán, egy szelet tortával ünnepelte a százkilencedik születésnapját egy idősek otthonában Aberdeenben. „A stratégiám a hosszú életre mindig az volt, hogy távol tartottam magam a férfiaktól. Sokkal több gondot okoznak annál, amennyit megérnek. Arra is mindig odafigyeltem, hogy eleget tornázzak,

és minden reggelt egy tál finom, meleg zabkásával indítsak, de a lényeg, hogy sohasem házasodtam meg” – mondta. Jessie Gallan egy kis kétszobás tanyaházban született Aberdeenshireben, majd amikor tizenhárom éves lett fejőlánynak állt. Az idős hölgy szerint a kiváló munkamorálja is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig éljen. „Elképesztő látni azt, hogy a mostani világ mennyire más, mint az amelyikben felnőttem” – jegyezte meg az asszony. Gillian Bennett, az idősek otthonában dolgozó egyik ápolónő szerint Jessie Gallan kétségtelenül az egyik legnépszerűbb lakójuk: „nagyon önálló, tornaórákat vesz, és sétálni is eljár. Órákig hallgatja kedvenc zenéit, és van egy nagyon jó barátnője is: állandóan együtt vannak” – mesélte Bennett. A világ valószínűleg legidősebb emberének, egy 127 éves, mexikói asszonynak csak egyetlen hozzáfűznivalója van Jessie Gallan tanácsihoz. Ő úgy gondolja, hogy hosszú életét a rengeteg csokoládénak köszönheti. (hir24.hu nyomán)

Globális küzdelem szükséges a nem fertőző betegségek terjedése ellen

agyarországon a felnőttek zöme D-vitamin-hiányos A D-vitamin ugyanis hormonként funkcionál a szervezetben, hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknál észlelhető D-vitamin-hiány és mindössze 5 százalékuknál igen súlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban – állítja dr. Szabó András.

A D-vitamin-hiány sok betegségre hajlamosít

A

nem fertőző betegségek évente 16 millió ember korai – hetvenéves kor előtt bekövetkező – halálát okozzák világszerte – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentéséből, amely azonnali cselekvésre buzdítja a világ kormányait a krónikus betegségek okozta globális nyomás enyhítése érdekében. „A globális közösségnek meg van a lehetősége arra, hogy megváltoztassa a nem fertőző be„ tegségek terjedésének ütemét – hangsúlyozta Margaret Chan, a WHO főigazgatója, a nem fertőző betegségek globális mutatóiról szóló 2014-es jelentés (Global status report on noncommunicable diseases 2014) ismertetésekor. „Évente mindössze fejenkénti 1-3 dollár ráfordítással az országok jelentősen csökkenthetik a

nem fertőző betegségek előfordulását és a belőlük eredő halálesetek számát. 2015-ben minden országnak saját célkitűzéseket és költséghatékony lépéseket kell kidolgoznia. Amennyiben nem így lesz, akkor továbbra is több millióan fognak ideje korán „ meghalni – fogalmazott Chan. A jelentés szerint a nem fertőző betegségek okozta korai halálozások többsége megelőzhető. A 2012-ben regisztrált 38 millió ilyen haláleset közül 16 millió – 42 százalék – volt idő előtti és megelőzhető, szemben a 2000ben regisztrált 14,6 millióval. A krónikus betegségekből eredő korai halálozások száma jelentősen csökkenthető a dohány- és alkoholtermékek fogyasztásának csökkentését, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód visszaszorítását. (www.szimpatika.hu)

Ismert, hogy a D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít – mondja az igazgató –, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések – cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, sclerosis multiplex, reuma, daganatok stb. – száma is nő.

A halálozás kockázatát is növeli a hiány 2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült,

hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. Az

tanácsolja, hogy háziorvosukkal beszéljék meg ezt a lehetőséget, írassanak fel receptre D-vitamint. Ez azért is tanácsos, mert több készítményt is lehet recept nélkül kapni, de az adagolást érdemes orvossal megbeszélni.

A D-vitamin szintén zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken. Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is. Mihez szükséges? A kalcium és a foszfor felszívódása, a csontképzodés folyamata, a kalcium és foszfor beépülése, a csontok egészséges fejlődéséhez, a csontok gyógyulása például törés után, a csontritkulás megelőzése. Miben található meg? Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét. Hiányállapotok D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is. Túladagolás D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin-szintjét normalizálni.

Minden beteg D-vitamin-szintjét normalizálni kell Sajnálatosnak nevezte, hogy ez a probléma évtizedek óta ismert, mégsem ment még át a szakmai gyakorlatba. 2006 óta érvényben van az a szakmai irányelv, miszerint a vesebetegek D-vitamin-szintjét normalizálni kell. Ennek ellenére egy 2013-ban végzett felmérés szerint a magyar vesebetegek 3%-a kapott D-vitamint. Szerinte erre fel kell hívni az orvosok figyelmét, és a betegeket is tájékoztatni kell. Azt

Tévhitek Sokan azt gondolják, hogy a multivitamin tartalmaz megfelelő mennyiségben D-vitamint – ez nem igaz. A gyógyszerellenesek szerint egyen mindenki pl. szardíniát, csukamájolajat, lazacot, gombát stb. és így tudja fedezni a D-vitamin-szükségletét. Ezekből azonban hatalmas mennyiséget kéne enni naponta, tehát élelmiszerrel nem lehet bevinni a szükséges mennyiséget. Amerikában széles körben elterjedt, hogy tejbe, tejtermékekbe tesznek D-vitamint, Magyarországon is vannak ilyen termékek, csak még kevés. (origo.hu nyomán)


11

Aktuális

2016. 06. 28. TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZ

SAJTÓKÖZLEMÉNY BELGYÓGYÁSZATI ÉPÜLET FELÚJÍTÁSA A TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZBAN A Tolna Megyei Balassa János Kórház 2015. december 14-én pályázatot nyújtott be a „TIOP2.2.8.A-15-1-2015-0010 – Infrastrukturális fejlesztések megvalósítása” kiírásra. A pályázati útmutató értelmében lehetőség volt olyan 2015. 12. 31-ig befejezett építészeti beruházás finanszírozására, amelynek célja a betegellátás színvonalának, komfortjának javítása (pályázaton belül B1 komponens). A pályázat teljes költségvetése 102 612 944 forint, amelyből közel 94 millió forint az építészeti jellegű beruházás. A belgyógyászati tömbben helyet foglaló fekvőbeteg ellátó osztályok és járóbeteg ellátó munkahelyeken a betegellátás körülményeit és a betegbiztonságot javító épület-felújítási munkákat végeztek el. Ennek keretében korszerűsítették az épület villamossági rendszerét, új nővérhívó rendszereket építettek ki, felújították mindkét liftet. A legkritikusabb pontokon kicserélték a nyílászárókat és ehhez kapcsolódóan részlegesen felújítottak több kórtermet. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott vállalkozó végezte el. A pályázat beadási határideje 2015. december 28-a volt, elbírálása ezt követően történt meg. A projekt lezárult 2015. december 31-én, a támogatási szerződés megkötésére 2016. június 3-án került sor.

Stuco Kft. 7355 Nagymányok, Fenyves u. 23. Telefon: 74/458-020

További információk: Kis Zoltán projektmenedzser Telefon: +36 501-567 E-mail: Kis.Zoltan@tmkorhaz.hu


12

Egészség – Életmód

Meseterápia:

testi érzetek az elme szintjén

A

Mosoly Alapítvány gyermekekkel foglalkozó pszichológusokat, terapeutákat tömörít: ingyenes mese- és művészetterápiákkal segítik a rászoruló gyerekeket a testi betegségekkel együtt járó lelki problémák feldolgozásában. A pszichoterápiák révén lelki rehabilitációval egészítik ki az orvosi kezeléseket, hogy ezek egymást erősítve fejtsék ki hatásukat a tartós gyógyulás érdekében. A páciensek között vannak súlyosan beteg gyerekek, tumorosak, szervátültetettek, krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegség, epilepszia), vagy éppen pszichoszomatikus zavarral küzdők, vagyis olyanok, amikor a testi tünet mögött nincs kimutatható szervi elváltozás (például tik, reflux, szorongásos fejfájás). Mindezek után nem meglepő, hogy idei, éves konferenciájuk témája a test és a lélek viszonya, a megtestesült elme, és a testi aspektus szerepe a pszichoterápiákban. A 2015-ös Kreatív Napokon vettünk részt.

Meseterápia jöhet a kórterembe, táncterápia kevésbé Korbai Hajnal pszichológus nyitó előadásából rögtön kiderült az is, miért használnak meseterápiát, és ha már ilyen fontos a testi aspektus, akkor miért nem valamilyen testi, mozgásos módszer mellett köteleződtek el az Alapítvány munkatársai. „2009-ben, mikor a művészetterápiák mellett belekezdtünk a meseterápiába, olyan módszert kerestünk, amit ágyhoz kötve is lehet, bármilyen körülmények

között alkalmazni, pl. steril boxban, ahova nehéz bevinni eszközöket, vagy a gyerek az állapotából kifolyólag nem képes részt venni a foglalkozáson. A mese mindig kéznél van, és addig lehet elmenni a feldolgozásában képző-, vagy zeneterápiával, vagy a hosszú távú csoportokban pszichodrámával, amíg a gyerekek álla„ pota megengedi. – kezdi a szakember. – „Egyedül a testtudati technikát használó mozgás- és táncterápia nem tudott bemenni a kórházakba, a testi mozgás akadályozottsága miatt. Pedig a testi aspektus fontos lehet, ha minden testi betegségnek vannak pszichés okai, amin a pszichoterápiával változtatni lehet. Lehetséges-e a testtel, testtudattal dolgozni ilyen körülmények között? Nem lenne különösen fontos azoknál a gyereknél, akiknél a test-lélek kölcsönhatás feltáratlan zavaráról beszélünk, mint a pszichoszomatikában? Különösen, ha minden betegség az széles értelemben véve... „ Ilyen módszerek után kutatunk évek óta. A szakember szerint itt nézőpontot kellett váltani: ha nem tudják a testtel való munkát, a testtudati technikákat mozgásterápia formájában bevinni a kórházakba, akkor érdemes lenne azt megnézni, hogyan lehet más módszerekben fellelni ezt a fontos aspektust. Ez

a kérdésfelvetés motiválta az idei Kreatív Napok témaválasztását is.

Terülj, terülj, asztalkám A testtel és a testtudattal való munka lényegesen gazdagíthatja a pszichoterápiás munkát. A testtel pedig nem csak a kifejezetten testi aspektusra koncentráló terápiás formák során lehet dolgozni. De hogyan? Korbai Hajnal egy esetet ismertet röviden a fentiek illusztrálására. Sok évvel ezelőtt az egyik gyermekkórházban meseterápiás foglalkozást tartottak. A foglalkozáson egy olyan, rákos kisfiú is részt vett, aki műtétre várt volna, de mivel nem tudott enni és az éhezés miatt túlságosan le volt gyengülve, nem lehetett megműteni sem. A meseterápiás foglalkozás során olyan mesét kerestek, amely az étvággyal, evéssel kapcsolatos fantáziákat hív be. A mese után a terapeuták az asztalkás jelenettel dolgoztak tovább: mindenki elképzelhette a saját Terülj, terülj, asztalkáját, mit kívánna rá? A munka fontos eleme volt, hogy az asztalkáról nem csak beszéltek, hanem az összes érzékszervet bevonták, ezáltal a testi szintet is érzékenyítették: milyen ételek vannak rajta? Milyen a színük? Milyen az illatuk? Ha kézbe vennéd, milyen lenne a tapintásuk? Milyen ízeket érzel a szád„ ban? A testi érzeteket is „felébresztő terápiás munka során a szóban forgó fiú is elképzelte a gulyáslevest, és olyan részletességgel írta le, hogy még a terapeuta szájában is összefutott a nyál. És a foglalkozás végére a fiú is megéhezett. A fenti eset kiváló példa arra, amikor egy alapvetően nem testi terápiás módszer mozgás nélkül is behozza a testi érzeteket, a testi aspektust. A banálisnak tűnő testi érzetek pedig fontosabbak a

meseterápiában, mint például az értelmezés vagy a szimbólumok megfejtése: már Bruno Bettelheim is leírta, hogy a túl korai értelmezés csak nagyobb károkat okoz, és nem engedi hatni a gyógyító folyamatokat.

Megtestesült elme A kissé talán szokatlannak ható érvelés mögött komoly tudomány rejlik: a megtestesült elme fogalma mára egy interdiszciplináris paradigmává nőtte ki magát, amelyen együtt dolgoznak idegtudósok, nyelvészek, filozófusok. Az alapelmélet persze csak a nyugati, tudományos gondolkodásban számít újdonságnak – tudom meg Korbai Hajnal előadásából. A keleti rendszerekben az elme és a test szétválasztása nem történt meg. A nyugati gondolkodást ezzel szemben néhány évszázadra rabul ejtette a dualizmus, vagyis az az elmélet, hogy test és lélek két különálló valami. Az utóbbi évtizedekben azonban elszaporodtak azok a bizonyítékok és idegtudományi kutatások, amelyek szerint az elme folytonos a testtel, és mindenféle elválasztás önkényes és mesterséges. A fejlesztő pedagógusok szerencsére már tudják ezt: speciális mozgásterápiával orvosolják például az olyan, elmefunkciók sérüléséből adódó lemaradásokat is, mint mondjuk a diszlexia. A motoros viselkedés, azaz a mozgás ugyanis bizonyítottan hatással van az elme, az intellektus és az érzelmek fejlődésére. Az érzelmek és a gondolatok testi kifejezést idéznek elő, a mozgás, a testi kifejezés pedig érzelmeket, gondolatokat mozgósít. Ez az a kétirányúság, amivel a művészetterápiák a kezdetektől fogva dolgoznak. Különösen igaz ez a gyerekekkel végzett terápiás foglalkozások eseté-


Egészség – Életmód ben: a gyerekek még sokkal inkább a nonverbális jelekből olvasnak, testileg hangolódnak. Mondhatunk bármilyen megnyugtató üzenetet a szavainkkal, ha a testünk feszültséget sugároz, az az üzenet fog átmenni, nem a nyugalomé. A gyerekek csak kb. 12 évesen kapcsolnak át a racionális üzemmódba, s addig elengedhetetlen a hiteles és hatékony terápiához a terapeutának testileg és lelkileg is lehetőleg rendben, egyensúlyban lennie – fogalmaz az előadó.

Egy hét a mesében Egy másik izgalmas előadás betekintést enged abba, hogyan is zajlik ez a konkrétumok szintjén, a gyakorlatban. Kiss Kinga és Majoros Andrea klinikai szakpszichológusok fejfájós és epilepsziás kamaszlányoknak vezettek meseterápiás tábort: egy hétig minden nap, reggeltől estig, bejárós formában zajlottak a foglalkozások. Céljuk az volt, hogy megtanítsák a lányokat arra, hogy ne a tüneteikkel kommunikáljanak, hanem testükkel jó viszonyt ápolva képesek legyenek saját erőforrásaikat mobilizálni. Képesek legyenek elhinni, hogy meg tudnak küzdeni a nehézségekkel, ne legyen szükségük a funkcionális tünetekre, a realitásból

Lotilko újraépíti a szárnyait A hétfői napot a Lotilko szárnyai című mesével kezdték, hiszen ez a történet megjeleníti mindazt, amit szeretnének csinálni az egész hét során. Segít átélni azt, mennyi türelem kell hozzá, hogy rábukkanjanak valódi képességeikre, erősségükre. (Lotilko a szárnyaival, amit ő saját magának csinált, repülni képes, de elveszik a szárnyát, ezután új szárnyat épít magának végtelen türelemmel, egyenként, lehullott tollakból.) „ A „bemelegítés során ismerkedős és mozgásos játékokkal lazították fel a hangulatot a terapeuták, majd előkerült a kérdés, hogy ki milyen madár lenne. A választott madarat mozgással keltették életre, textilekből közös fészket építettek, majd ezután következett a meseolvasás. A feldolgozás rajzzal indult: hol vagy a mesében? A záró beszélgetés során olyan témák kerültek elő, mint a megküzdés, szabadulás, saját erő. A végén a terapeuták kiborítottak egy zsák tollat, és össze kellett gyűjteni egy szárnyra valót, egyenként. A többi nap mind más-más téma és másik mese köré szerveződött. A kedd az alkotás, a tánc, az önkifejezés témáját dolgozta fel. A szerdai mese a segítségkérést, mint megküzdési lehetőséget kínálta

A módszernek két nagy ága van: az alkotó-fejlesztő meseterápia és a klinikai meseterápia. Az alkotó-fejlesztő meseterápia során minden foglalkozást testtudatosítással kezdenek, akár kicsi gyerekekkel, akár felnőttekkel, akár drogosokkal, akár pszichés betegekkel dolgoznak, a testhatárok tudatosítására mindig szükség van. Hogy miért? Helyet kell csinálni a mesének az érzékszervekben, bennünk – fogalmaz az előadónő. – Csak tiszta térbe érkezve tud hatni a mese, és ez a tiszta tér a test. Az a cél, hogy ha majd később a mesében „ elhangzik, hogy „mézeskalács-házikó , akkor a megfelelően ráhangolódott hallgatóság érezze a szájában a sütemény ízét, és az orrában a fahéj illatát, vagyis testi, érzékszervi szinten is hasson rá a folyamat.

A nádszálban vagyok

való kilépésre; élményt kapjanak arról, milyen az, ha jól vannak a saját testükben. Miért meseterápiával dolgoztak? Kamasz célcsoport esetében az előadók szerint ez kifejezetten jól használható módszer: a játékterápiás eszköztárhoz „ már túl „öregek , de a verbális terápiák még nem annyira jól működnek náluk. A meseterápia egy alternatív tudati működésmódot kínál: analitikus gondolkodás helyett szintetizálást, kritikai helyett értékelésmentes befogadást, logika, tervezés és stratégia helyett belátást, intuíciót, kreativitást, lineáris idő helyett jelenben megélt jelenlétet, verbális dominancia helyett multimodális megélést. A meseterápia kínálta átmeneti térben megélhetőek egészleges élmények. Ennek feltétele az, hogy sikerüljön közös térbe és közös átmeneti térbe helyezni a csoportot: létrejöhessen a figyelem beszűkítése, a teljes testi megélésre való összehangolódás. A napi munka így ennek megfelelően épült fel: testi és lelki ráhangolódás után a mese központi témájának beemelése következett, majd maga a mese, végül munka a mesével: beszélgetés, kreatív feldolgozás, de nem teljes verbális feldolgozás.

13

fel, valamint lehetőséget adott a szülők felé irányuló indulatokkal való munkára. A csütörtök az énkép-testkép hangsúlya köré szerveződött, míg a pénteki mese témája a teremtés, teremtődés, a belső mag kibontása, mint életfeladat volt. A terapeuták nagy hangsúlyt fektettek a mesére való testi ráhangolódásra, kreatív feladataikkal mindig az adott napi meséhez igazítva a bemelegítést és a megérkezést.

Világűr a testünkben A konferencia záró előadását az ismert mesekutató, meseterapeuta, a Metamorphoses módszer kidolgozója, Boldizsár Ildikó tartotta. A rendhagyó előadást egy több mint 2500 éves idézettel indította az előadó: „az emberi testben van egy kicsiny lótuszvirág házikó, ebben egy kis tér, ami akkora, mint a világűr. Benne van az ég és a föld, a víz és a tűz, a nap és a hold, minden, ami van, „ volt, lesz benne van. A Metamorfózis meseterápia ugyanis magáénak vallja az idézet által közvetített alapelveket, vagy„ is azt, hogy „ami kint, az bent : azaz a személy nem választható külön a körülötte lévő világtól.

A mese általános konfliktusát is megtapasztalhatjuk testi érzések segítségével. Ugyanis minden mese egy konfliktusra épül, és nem egyszerű megnevezni, illetve szétválasztani, mi a mese alapkonfliktusa, és mi a páciens saját konfliktusa. Ennek tisztázására a terapeuta a testi érzetekhez folyamodva például ilyen kérdéseket tehet fel: Hol érzed magad a mesében? A mese melyik részénél keletkezik feszültség a testedben? Hol a legrosszabb lenni a mesében neked? Az előadás során a hallgatóság is ízelítőt kap ebből: A világszép nádszál-

kisasszony című mesét olvassuk, helyszíneit elemezzük. Boldizsár Ildikó egy esetet is említ, amikor a terápián részt vevő páciens a mese húsz helyszíne közül a nádszálba helyezte el saját magát: bezárva egy nyomasztó, szűk helyen, ahol majdnem szomjan hal, és ahol nem tehet mást, mint várja a megmentőjét. Az ilyen felismerésekkel aztán tovább lehet dolgozni a terapeutával közösen. További érdekes kérdés például az is, hogy az a helyszín, ahol megláttad magad, mit követel a hőstől, mit kell neki ott meghaladni, milyen képességet kell ott megtanulnia, mire kell szert tennie? A nádszálkisasszony mellett a meseterapeuta a szervátültetett gyerekekkel zajló munka nehézségeit, kihívásait is ismerteti: a terapeuta dolga ugyanis az is, hogy megtalálja az adott személynek, az adott élethelyzetére „használha„ tó mesét. Fél éve kapott egy felkérést, hogy szervátültetett gyermekek számára állítson össze mesekönyvet – ők „ egy „idegen szervet kapnak, amit a testükbe kell fogadni, életre kell kelteni, azzal együtt kell élni. Szerencsére a népmesékben, mint mindenre, erre is vannak megoldások: sok mesében el lehet fogadni egy másik testrészt – egy csodatévő szőrszálat, egy pikkelyt – úgy, hogy cserébe a főhős is ad érte valamit – jellemzően azt, hogy túlél és teljesíti a mesében rá rótt feladatot. A testi szint tehát, bár rejtve, de mindvégig jelen van a meseterápiában és fontos eleme annak. (divany.hu nyomán)


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es telken egy ház és egy tanya eladó. Irányár: 7 M Ft. M0000656. +36 70 454 2356. Szekszárdon 20 lakásos társasház építésére alkalmas központ közeli telek eladó. Irányár: 55 M Ft. T015963. +36 70 454 2351. Szekszárdon 68 m2-es 3 szobás, erkélyes és saját tárolóval rendelkező lakás eladó. Irányár: 14,5 M Ft. H298359. +36 70 454 2356. Szekszárdon az Európa-házban 56 m2-es 1+2 szobás tetőtéri lakás eladó. Irányár: 12,4 M Ft. H299575. +36 70 454 2351.

Ingatlan Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érdeklődni: 06 30/3132-785. Eladó családi ház Tolnán, a Perczel Mór utcában. Érd.: 06-30/4372-586. m2-es

Tonán 230 felújított nagy családi ház eladó! Érd.: 06-30/372-5542. Tolnán 28 m2-es egyszobás felújított lakás eladó! Érd.: 06-30/372-5542. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. m2-es

Szekszárdon 160 üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ002728. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 29,9 M Ft. H255844. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház akácossal. I.ár: 1,99 M Ft. M0000580. +36 70 454 2351. Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. Irányár: 5,9 M Ft. H286784. +36 70 454 2351. m2-es

4+2 szobás Szekszárdon 192 tetőtérbeépítéses kétgenerációs családi ház eladó. Irányár: 28,9 M Ft. H288955. +36 70 454 2351.

Bátaszéken a Flórián utcában polgári jellegű 91 m2-es 3 szobás ház eladó. Irányár: 8 M Ft. H306050. +36 70 454 2358. Bátaszéken a Kossuth utcában 109 m2-es nagypolgári vegyes falazatú ház eladó. Irányár: 3,49 M Ft. H309084. +36 70 454 2351. Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,9 M Ft. H272937. +36 70 454 2351. Bátán 92 m2-es 2+1 szobás tégla ház 519 m2-es telken eladó. Irányár: 4,95 M Ft. H304513. +36 70 454 2351. Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 454 2356. Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. Irányár: 8,8 M Ft. H291578. +36 70 454 2351. Bonyhádon luxuskivitelű 5+1 szobás 250 m2-es családi ház úszómedencével eladó. Irányár: 44 M Ft. H298474. +36 70 454 2351. Simontornyán eladó egy 103 m2-es 2+2 szobás kétszintes tégla ház borospincével. Irányár: 6,6 M Ft. H276188. +36 70 454 2351. m2-es,

Sióagárdon 1998-ban épült 74 1+2 szobás tégla családi ház eladó. I.ár: 8,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356.

 Szekszárdon az Alisca utcában 3. emeleti 56 m2-es 1+2 szobás erkélyes lakás eladó. H300634. +36 70 454 2356. Irányár: 8,2 M Ft

 Szekszárdon a Porkoláb-völgyben eladó egy 1654 m2-es szőlőterület faházzal. M0000780. +36 70 454 2352. Irányár: 2,9 M Ft

 Szekszárdon a Palánki-hegyen tanya eladó 1100 m2-es szőlővel vagy Szd-i garzonra cserélhető. H294620. +36 70 454 2352. I.ár: 5,7 M Ft

 Szekszárdon a Strázsahegyen borászat eladó pincével, feldolgozóval és eszközökkel. M0000787. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft

 Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es 3 szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel felújításra vagy bontásra váró ház 1795 m2-es telken eladó. H307324. +36 70 454 2356. I.ár: 35 M Ft

 Szekszárdon központ közeli 100 m2-es 2+2 szobás sorház eladó. H304877. +36 70 454 2356. Irányár: 22,5 M Ft

 Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában eladó egy 68 m2-es pince és feldolgozó. M0000796. +36 70 454 2356. Irányár: 4,8 M Ft

 Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky utcában 84 m2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. H305135. +36 70 454 2351. Irányár: 15,49 M Ft

 Szekszárdon 4526 m2-es szőlőbirtok és gyümölcsös épülettel és pincével eladó. M0000806. +36 70 454 2351. Irányár: 4,9 M Ft

 Szekszárdon 273 m2-es építési telek 52%-os beépíthetőséggel bontandó házzal eladó. H305171. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft

 Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208 m2-es panorámás igényes családi ház eladó. H308153. +36 70 454 2351. I.ár: 44,99 M Ft

 Szekszárdon a Rózsa utcában 117 m2-es 4 szobás családi ház 779 m2-es telken eladó. H305415. +36 70 454 2352. Irányár: 9,9 M Ft

 Szekszárdon épülő lakóparkban kétszintes lakás terasszal és garázzsal leköthető. U0029106. +36 70 454 2351. Irányár: 35 M Ft

 Szekszárd központjában liftes házban 62 m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. +36 70 454 2352 Irányár: 9,1 M Ft

 Szekszárdon a Csalogány utcában eladó egy 57 m2-es 2+1 szobás erkélyes lakás. H309108. +36 70 454 2356. Irányár: 16,8 M Ft

 Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában 30 m2-es présház pincével eladó. M0000777. +36 70 454 2352. Irányár: 2,8 M Ft

 Szekszárdon a Bródy közben eladó egy 109 m2-es 4 szobás sorházi lakás garázzsal. H309731. +36 70 454 2352. Irányár: 25,9 M Ft

 Szekszárdon a Kadarka utcai pincesoron 30 m2-es kitéglázott pince eladó. M0000778. +36 70 454 2352. Irányár: 1,9 M Ft

 Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 m2-es 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. H309825. +36 70 454 2351. Irányár: 30,99 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Tolnán két lakrészből álló 171 m2-es 3+1 szobás 2 garázsos családi ház eladó. I.ár: 27,5 M Ft. H296152. +36 70 454 2356.

Szolgáltatás Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279. Eladó 3 db 110×70×38 cm-es fehér polcos kisszekrény, ára: 10.000 Ft/db, valamint 1 db földön álló 44×73 cm-es fehér sarokpolc, ára: 5000 Ft. Tel.: 06 30/665-3722.

Állás TERÜLETI KÉPVISELŐ, ÉTELFUTÁRT keresek saját gépkocsival! Tel.: 06-20/7451-640 f.fabian.zita@gmail.com Utazási irodánkba

angolul és/vagy németül beszélő kollégát keresünk! Jelentkezéseket fényképes önéletrajzzal az andrea@romcar.hu e-mail címre várjuk.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Esküvőre és a forró nyári napokra gyönyörű áru érkezett! Nagy választékkal várom vásárlóimat! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Július 1. péntek

15; 20 °C

28; 33 °C

Július 2. szombat

16; 21 °C

29; 34 °C

Július 3. vasárnap

18; 23 °C

23; 30 °C

Július 4. hétfő

12; 17 °C

22; 27 °C

Július 5. kedd

12; 17 °C

23; 28 °C


Lakás – Otthon – Építkezés

15

Így mutat a beton az otthonunkban A

kilencvenes években felkapott vörös téglafalat a nyers, ipari hangulatot árasztó szürke beton váltotta fel a XXI. században, aminek köszönhetően számos látványos és innovatív betonból készült bútor és egyéb lakberendezési cikk készült az elmúlt időszakban. Összeállításunkban megnézheti, hogy milyen módon építheti be otthonába a városias érzést keltő, sokoldalú anyagot a konyhától a fürdőszobáig! A Melbourne-ben és Sydney-ben székelő Rob Mills Architects egy tengerparti házat rendezett be beton bútorokkal. A tervezéskor a monokróm színpalettán mozogtak, a hideg anyagot pedig egy kis fával kombi-

a korai maori építészeti struktúrák ihlették – írja a Design Milk. Természetesen a konyhában és a fürdőszobában is befészkelte magát a beton. Az egyik kedvencünk az a dupla, szuperszéles mosogató, amit Solenne de La Fouchardiere tervezett egy londoni loftlakásba a brit

családi házat gondolt újra betonoszlopokkal, amin különösen jól mutat a ház medencéjének fényjátéka. Természetesen nemcsak szürke tónusú konyhák, nappalik és fürdőszobák készülnek betonból, hanem olyan kisebb kiegészítők is, mint a lámpák, székek vagy asztalok. A

Ochre megbízásából, valamint az a kissé rusztikus stílusú csiszolt beton konyhasziget, amivel a Maison Cote du Sud hívta fel magára a szakma figyelmét. Randy Weinstein egy kaliforniai ipari konyhát gondolt újra, a fehér csempéhez fekete fugát használt, a teret pedig traktorülésekkel, rozsdamentes acél felületekkel és csiszolt beton padlóval tette időtlenné. Weinsteinhez hasonlóan a Srí Lanka-i építész, Geoffrey Bawa is csiszolt betonnal kísérletezett konyhájának megtervezésekor. Betonban gondolkodott az Ogrydziak Prillinger Architects is, mikor átalakított egy 1974-ben épült, több száz négyzetméteres kaliforniai villát, aminek végeredményét talán a rendkívüli szóval lehetne a legjobban jellemezni. A tervezők szerint a rideg külső ellenére a ház tökéletes arra, hogy nyugodt családi életet éljünk benne. Hasonlóképpen egy hűvös, nyers, de mindenképpen stílusos belső dizájnt álmodott meg az AFGH Architects is, mikor beton elemekkel dobta fel egy berlini apartman belső terét. A Petkau Architects pedig egy vancouveri

strapabíró anyagban számos dizájner látott fantáziát az elmúlt években, minimalista világító testeket dobott piacra az olasz Foscarini, akiknek Paolo Lucidi és Luca Pevere tervezett egy beton lámpa kollekciót Aplomb néven. Benjamin Hubert egy bárhova letehető és fellógatható, vékony falú beton lámpa gyűjteménnyel rukkolt elő, a Heavy néven futó lámpákért átlagosan 260 fontot (kb.110.629 forint) kérnek, de az olasz termékek is hasonló, 225 fontos áron (kb. 100 ezer forint) mozognak a piacon. Ezzel szemben a német dizájner, Tim Mackerodt szálerősítésű betonból készíti kézzel hajtogatott, rugalmas formáit, amik Falt néven futnak a kiállításokon és vásárokon. Az ipari formatervezőként ismert Florian Schmidtet nem riasztotta vissza az anyag sűrűsége és keménysége sem, így semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy egy betonszékeket készítsen. A vászonnal bevont, beltéri és kültéri használatra is alkalmas kiegészítők darabjáért 690 eurót (kb. 212 ezer forint) kérnek.

nálták. A nyaraló esetében különösen szerettük a paddal kiegészített kandallófalat. Hasonlóképpen gondolkodott tengerparti házának tervezésekor az új-zélandi építész, Amanda Yates is, akinek lejtős betonfalát

(divany.hu nyomán)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Pegaso Linea Italia Kft.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és VARRÓNŐKET keres Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

Kaktusz Takács Zs.

Két csapás A

lig néhány nap alatt két hatalmas csapást szenvedtek el az angolok. Népszavazáson döntöttek a Brexitről, vagyis Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból, majd kikaptak a foci EB-n Izland csapatától. Mondhatják, hogy nem említhető egy napon a két esemény, hiszen a kilépés fenekestül felforgathatja a szigetországot politikai, gazdasági, társadalmi értelemben, amit feltehetően nem hever ki az alkotmányos monarchia mai formájában. De van, ahol a foci mindent felülír. Történelmi csapás a korai vereség, pláne egy alig jegyzett kisállamtól. Miközben Rooney-ék kudarcán búsulnak, a fontleértékelődés, a gazdasági hanyatlás képe körvonalazódik, ami nem állítható meg a határoknál. Hogy valóban egy új nemzeti korszakot kezdtek, vagy saját sírjukat ásták, ma még nem tudni, hiszen azonnal bejelentette Skócia és Észak-Írország, hogy ők bizony maradnának az európai közösségben. Lehet, hogy „ „Kis-Britannia formálódik? Az idő majd megadja a választ, ami különösen érdekes, hogy egy nappal a szavazás után megpróbáltak viszszatáncolni a kilépés-párti vezérszónokok. Állítólag a Brexit-politikusok is biztosak voltak benne, hogy követőik úgysem lesznek többségben. Meglepődtek, nem így gondolták. A rossz hír az, hogy az emberek komolyan vették.

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

TM Krónika 2016/25  
TM Krónika 2016/25  
Advertisement