Page 1

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft.

Pegaso Linea Italia Kft.

VARRÓNŐKET

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

keres!

varrónő

 Kiemelt bérezés  13. havi juttatás  Útiköltség-térítés

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: • E-mail-ben: aliz.klem@samsonite.com vagy • Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Prémium rendszer, – Céges buszjáratok

– Béren kívüli juttatások, – Munkába járási támogatás,

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

FESTMÉNYVÁSÁR

XX. ÉVF. 22. SZÁM

2016. JÚNIUS 10.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Kiállítás helye: PAKS

SZEKSZÁRD

Csengey Dénes Kulturális Központ – Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. 7030 Paks, Gagarin u. 2.

Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.

Kiállítás ideje: június 13. hétfő 11.00-18.00 óráig június 14. kedd 9.00-17.00 óráig

Több, mint 200 db festmény kerül bemutatásra. 12 havi részletre megvásárolhatóak. 100.000 Ft felett 30% kedvezményt, alatt 40% kedvezményt adunk. www.apluszbgaleria.hu

Utazásszervezőket keresek! www.szekelyerno.hu • 06-70/771-6654

A Samsonite Hungária Bőrönd Kft. munkatársat keres

G É P K E Z E LŐ munkakörbe. Elvárások: • Szakirányú végzettség • Műanyagipari feldolgozói jártasság • Extruder kezelői gyakorlat előny • Targoncavezetői jogosítvány előny • Több műszakos munkarend vállalása Juttatások: • 13. havi bér • Utazás támogatás • Műszakpótlék Jelentkezés módja: • E-mail-ben: lajos.pataki@samsonite.com • Személyesen: Pataki Lajosnál 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 5. (2-es kapu) • Telefonon: +36 20/460-7066

9. oldal

Többé nem kell ruhát hajtogatni! 4.old.

A legenda él 3. oldal

Az úszó gyümölcsös

Megújult, modern, belvárosi hallásvizsgálónk Szekszárdon, a Széchenyi u. 42. szám alatt.

Ó! ÓRIÁSI AKCI ÁSOK REPÜLŐS NYARAL

Karpathos apartman, 06.16. Kréta apartman, 06.26. 49.900,-Ft-tól/fő/hét 39.900,-Ft-tól/fő/ hét Zakynthos apartman, 06.17. 29.900,-Ft-tól/fő/hét Szicília szálloda, félpanzió, 06.18. 159.900,-Ft-tól/fő/hét Rodosz szálloda, all incl., 06.23. 89.900,-Ft-tól/fő/hét Spanyolország szálloda, félpanzió, 06.25. 99.900,-Ft-tól/fő/hét A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

1 napos autóbuszos kirándulások

06.25. Plitvicei-tavak 07.16., 08.13. Bibione fürdőtúra 07.23., 08.20. Opatija fürdőtúra

10.900,-Ft 13.900,-Ft 10.900,-Ft

LUXUSHAJÓ AKCIÓ!

A kikötőbe transzferrel és magyar utaskísérővel! Útvonal: Velence • Bari • Katakolon •Santorini • Piraeus • Korfu • Kotor •Velence

06.18-tól már 549 eur-tól/fő/hét

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

június 15. szerda 11.00-18.00 óráig június 16. csütörtök 9.00-17.00 óráig

Nyisson számlát a MECSEK TAKARÉK-nál! Új ügyfeleink számára lakossági, vállalkozói és non-profit számla nyitásához kapcsolódóan

2016-ban a számlavezetési és netbank havidíját elengedjük és egyszeri új 1 havi betétlekötésre évi 4,25% (EBKM 4,25%) 2 havi betétlekötésre évi 3,00% (EBKM 3,00%) 3 havi betétlekötésre évi 2,50% (EBKM 2,50%) kamatot fizetünk. Az akció további feltételeiről érdeklődjön fiókjainkban: Paks, Villany u. 4. Szekszárd, Garay tér 14-16. Bonyhád, Szabadság tér 8. Tel.: 75/511-240 Tel.: 74/510-115 Tel.: 74/550-818 Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A szerződések részletes leírását az üzlet- és termékszabályzatok tartalmazzák!


2

Aktuális Tolna Megyei Mérnöki Kamara: beszámoló és szakmai fórum

Szakmai díjak és Örökös tag címek átadása

LAPSZEMLE Ez Magyarországon nem történhetne meg

Michel Temer ügyvezető elnök szövetségeseinek számító, vezető brazil politikusok letartóztatását kezdeményezte a latin-amerikai ország főügyésze, azzal vádolva őket, hogy akadályozzák a Petrobras olajipari vállalat kiterjedt korrupciós botrányának vizsgálatát – írja az MTI a TV Globo (index.hu) hírcsatorna értesülésére hivatkozva.

Aigner Szilárd kiszámolta, mikor fog meghalni A hétfőn elhunyt meteorológus egy három évvel ezelőtti interjúban azt nyilatkozta: még hat évig szeretne élni. Hozzátette: „Utánanéztem a felmenőimnek, és arra jutottam, hogy ennyi „ (inforadio.hu) időm lehet még hátra.

Befolyásos bankárok kisöprését alapozta meg az új törvény

Balról: Molnár János, Tóth György, Bagdy László, Palotásné Kővári Terézia, Füredi Ferenc, Jóföldi István, Dr. Germán Endre

villamosmérnök, atomerőművi szakmérnök. Az ünnepi pillanatok után az elnökség 2015. évi beszámolóját és az idei terveket Palotásné Kővári Terézia elnök ismertette a megjelentekkel, majd a Felügyelő Bizottság és az Etikai Fegyelmi Bizottság beszámolója következett. Külön napirendi pontként került sor az alapszabály-módosításra. A taggyűlésen döntöttek arról, hogy Bohli Antal Ifjúsági díjat alapítanak és a hagyományos elismerések átadására is sor került. A tagság érdeklődését, tenni akarását és szakmai aktivitását jelezte, hogy hosszú vita után jelentős módosításokkal fogadták el a tavaly elhunyt elnökről elnevezett díjat, melyet rövidesen az internetes honlapon is közzé tesznek. Az új díjjal együtt a korábbiak összegét is megemelték 150 ezer forintra és a jelölések időpontját egy hónnappal meghosszabbították, tudtuk meg az elnöktől. A szakmai fórum keretében elsőként dr. Germán Endre: Csernobil 20/30 éve a paksi atomerőmű környezetellenőrzésében című prezentációt hallhatta, láthatta a közönség, majd a hagyományoknak megfelelően az Alkotó díjat kapott Füredi Ferenc: Gépészet az építészetben című fotókban gazdag előadása győzte meg a hallgatóságot, hogy jól döntöttek az idei szakmai díjak odaítélésében.

Befolyásos bankárok sora roggyanhat bele abba a törvénybe, amelyet az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt fogadott el a takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosításáról. Az egyik kárvallott a Spéder Zoltánhoz köthető FHB-bankcsoport lehet, a parlamenti szavazás után a tőzsdén szinte azonnal felfüggesztették a kereskedést az FHB Jelzálogbank (hvg.hu) papírjaival.

Furcsa is lett volna, ha pont azokat az intézményeket büntetik, ahova az ország elitjének fele a (444.hu) gyerekeit járatja.

Kevesebb gázolajjal a precízebb termelésért A precíziós mezőgazdaságban a szenzorok használata hasonló az emberi érzékszervek működéséhez. A szemünk, fülünk és egyéb érzékszerveink által felfogott rengeteg információ bekerül az agyba, de ezeknek csak töredékét használjuk fel tudatosan; a mezőgazdaságban ezek az érzékszervek a szenzorok, (agroinform.hu) például a GPS.

Adósságban úszik szinte a teljes NB I Bár 44 év után sikerült kijutnia a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságra, az első osztályú magyar fociról mégsem lehet ódákat zengeni. A magyar klubfoci ugyanis messze van még attól, hogy stabil szereplője legyen a nemzetközi kupáknak, hiába vágya ez Orbán Viktornak. A folyamatos veszteséggel működő gazdasági társaságokat sok esetben a politikai kapcsolatok és a tulajdonosok milliárdjai mentik meg attól, hogy végérvényesen lehúzzák a rolót. Márpedig erre az elsőosztályú klubok döntő többségének jó esélye lenne számítása(mfor.hu) ink szerint.

Az akció időtartama: 2016. június 1-30-ig. A képek illusztrációk.

A Magyar Mérnöki Kamara elnökségét is képviselő Sipos László egy nyilatkozattételre kérte a tagságot azzal a petícióval kapcsolatban, hogy a mérnöki tervezés ellenértéke az uniós projektek esetén önálló költségtípusként legalább a projektek 7 %-áig elszámolható legyen. A felhívás után a 2016. évi szakmai elismeréseket adták át a hagyományoknak megfelelően. Az idei díjazottak: Dr. Germán Endre okl. fizikus több évtizedes kiemelkedő mérnöki és közösségi tevékenységéért Kőrösi Miklós díjat kapott. A paksi atomerőmű nyugdíjasaként is aktív szakember a megyei kamara alapító tagja, a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának tagja. Füredi Ferenc okl. gépészmérnök az elmúlt években kifejtett kiemelkedő alkotói tevékenységéért Alkotói Díjat vehetett át. Jelentős tapasztalatokat szerzett tervezőként, kivitelezőként és műszaki ellenőrként. Örökös tag címet adományozott az elnökség azon 75. életévet betöltött tagjai részére, akik kiemelkedő munkásságukkal, magatartásukkal kiérdemlik a mérnöktársadalom elismerését. A 2016. évben díjazottak: Bagdy László villamosmérnök, Jóföldi István okl. építőmérnök, városépítési és városgazdasági szakmérnök, Molnár János okl. építészmérnök és Tóth György okl.

Mégsem igaz, hogy az amerikai kitiltási botrány csak egyetlen kívülálló, senkihez nem köthető simlis vállalkozó hazugsága miatt robbant ki. A bíróság most lesöpörve az ügyészség álláspontját első fokú ítéletében kimondta, a vádlott csak közvetítő és bűnsegéd volt a történetben, és egy valódi 2 milliárdos korrupciós ajánlatot közvetített. De hogy kinek az ajánlatát, nem le(index.hu) het tudni.

Természetesen idén is megússzák az alternatív iskolák

A

Tolna Megyei Mérnöki Kamara május 20-án Szekszárdon tartotta meg szakmai fórummal egybekötött éves beszámoló taggyűlését. A megjelenteket Palotásné Kővári Terézia okl. építőmérnök, a kamara tavaly novemberben megválasztott új elnöke köszöntötte, ezt követően Ribányi József okl. építészmérnök, a megyei közgyűlés alelnöke az újabb hétéves (2014-2020) európai uniós fejlesztési ciklusról szólt és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2015. évi megyei keretfelhasználását ismertette, mely jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé az önkormányzatok és vállalkozások számára.

Fordulat a kitiltási ügyben


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

A legenda

él

M

uhammad Ali, minden idők legnagyobb bokszolója június 3-án hunyt el. Sportteljesítményével (húsz éves profi pályafutása alatt ötször veszített, 56-szor győzött, ebből 37-szer KO-val), polgárjogi harcával, majd betegségével, a Parkinson-kórral folytatott küzdelmével generációk példaképévé vált. A Spiegel Online David Samba és Onomo Mugabi képét közölte a nagy példakép nevét viselő Muhammad Ali Sportklubban, Kinshasa központjában. A híres ütések mellett az Ali-mondásokat is idézik: „Nincs azzal semmi baj, ha az embert szorítóban, vagy „ azon kívül padlóra küldik. A baj ott kezdődik, ha ott is marad.

A 81 éves díva S

ophia Loren a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon vett részt, ahol életműdíjban részesült és a 81 éves művész magánéletéről is beszélt. Elsősorban arról, hogy fia, Edoardo Ponti rendezésében 2014-ben főszerepet vállalt az Emberi hang című filmben, és mint mondta, élmény volt a munka „ideális forgatás volt, amelynek során fokozatosan megfeledkeztem arról, hogy ő a gyermekem”, írja a Krónika Online. Az Oscar-díjas színésznő 2007-ben elhunyt férjéről is beszélt, Carlo Pontit 16 évesen ismerte meg, rendkívüli boldogságban éltek mintegy félévszázados házasságuk alatt. Bevallása szerint soha nem tudatosította magában, hogy világszerte ismert sztár, szerinte ez a fejlődése végét jelentené.

SZENT LÁSZLÓ NAPI KERTI PARTI Egy nyáresti grillpartira invitáljuk 2016. június 24-én péntek este 18.30 órai kezdettel a Kék Madár Alapítvány irodaépületéhez (7100 Szekszárd, Bartina u. 16/B). Az est főszereplője a Szekszárdi Csoki, amelyhez kiváló szekszárdi rozékat és a különböző csokoládékhoz harmonizáló grillételeket kínálunk vendégeinknek. A Szekszárdi csoki a Kék Madár Alapítvány különleges minőségű kézműves terméke, mely méltányos kereskedelemből származó fehér-, tej- és étcsokoládé, valamint helyi alapanyagok összhangjából született. A kiváló hangulatot a Saxoloop zenei formáció garantálja. Az est gasztronómiai házigazdája és megvalósítója Kovács János Venesz-díjas mesterszakács. Részvételi díj: 4.800 Ft/fő (június 17-ig történő jelentkezés és befizetés esetén), ezt követően 5.800 Ft/fő Jelentkezés és további információ: 74/512-048, etterem@izleloetterem.hu Bankszámlaszám: 70600126-11099451-00000000 (Szekszárdi TÉR Nonprofit Kft.)

A 87. ÜNNEPI KÖNYVHÉT és 15. GYERMEKKÖNYVNAPOK, valamint a HÁRY JÁNOS MESEFESZTIVÁL programjai a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárban KÖZPONTI ÉPÜLET (Széchenyi u. 51.) Június 9–13. között elengedjük a késedelmi díjakat!

JÚNIUS 9. (csütörtök) 16.00 Megjelent a KÉZJEGY antológia legújabb, 22. száma 17.00 Békétlenség haszonbérbe – ERDÉLYI Z. JÁNOS fordításkötetének bemutatója 18.00 Húszéves a PAD irodalmi és művészeti folyóirat JÚNIUS 10. (péntek) 16.30 MÁTÉ GYULA „képzőbűvész”kiállításának megnyitója 17.00 LÁZÁR ERVIN: A valóság íze c. kötet bemutatója. Vendégek: NÉMETH JUDIT, GACSÁLYI JÓZSEF, DR. URBÁN LÁSZLÓ. A kötet a helyszínen megvásárolható. 18.00 Író–olvasó találkozó RÉTI LÁSZLÓVAL JÚNIUS 11. (szombat) 9.00-18.00 Ingyenes beiratkozás. A Mesefesztiválon megtekinthetők az Ünnepi Könyvhét újdonságai.

Gyermekkönyvtár (Augusz I. u. 5.) JÚNIUS 11. (szombat)

GYERMEKKÖNYVTÁR 10.00 „Mesék a Nagyszederfa alól” – meseíró-verseny eredményhirdetése 11.00 AGÓCS GERGELY mesemondó, népzenész előadása

SZENT ISTVÁN TÉR 10.00-18.00 Kézműves udvar (könyvjelző, kiskönyv, hűtőmágnes-figurák készítése) 15.00 Meseszeminárium – SZŐTSNÉ KARKUS ZSUZSANNA pszichológus, meseterapeutával (a Babits Mihály Kulturális Központban)

JÚNIUS 12. (vasárnap)

SZENT ISTVÁN TÉR 10.00-18.00 Kézműves udvar (könyvjelző, kiskönyv, dekorgumi figurák készítése). A Csodaceruza magazin bemutatása, könyvajánlás, kvízek – WITTMANN ILDIKÓ szerkesztővel 11.00 Meseszeminárium – WITTMANN ILDIKÓVAL a kortárs gyermekirodalomról (a Babits Mihály Kulturális Központban) 14.30 „Háry János nyomdokán”– nagyotmondó verseny eredményhirdetése, a pályázatot értékeli SZÁVAI GÉZA író


4

Agrรกrium


Aktuális

Az úszó gyümölcsös

A

z Egyesült Államok több nagyvárosában terjedőben van az urban gardening, vagyis a városi zöldségtermesztés. Többnyire háztetőkön létesülnek a mini zöldségfarmok, ezúttal azonban már befejezéséhez közeledik egy úszó gyümölcsös is. * A félig éretten leszedett, nagy távolságból szállított zöldség-gyümölccsel szembeni ellenérzésekre alapozva hozták létre New Yorkban azt a gyümölcsöst, amelynek létrehozásában hajómérnökök és technikusok, kertészek, tájépítész, valamint a US Coast Guard, vagyis a parti őrség szakemberei vettek részt. Hamarosan hivatalosan is felavatják a Swale névre keresztelt 30 méter hosszú és 9 méter széles tengeri uszályt, ami alapítványok és magánszemélyek pénzéből épült és nem pusztán arra szolgál, hogy friss gyümölccsel lássa el a vásárlókat, hanem arra, hogy a fedélzetre látogatók a kődzsungel afféle bioszféra rezervátumában, kikapcsolódás közben

le-letéphessenek egy-egy gyümölcsöt a fáról, vagy zöldséget és bogyós gyümölcsöket szedjenek az ágyásokból. Az alkotók részben művészeti projektnek tartják a Swale létrehozását, és nem csak az a céljuk, hogy élelmiszert termeljenek, hanem vitát ösztönözzenek arról, vajon lehet-e ingyenes közszolgálati tevékenység a lakosság friss zöldséggel való ellátása, vagy a zöldség és gyümölcs továbbra is „csak egy drága árucikk” maradhat. (blog.syngenta.hu nyomán)

Tolna Megyei Balassa János Kórház pályázatot ír ki

JOGTANÁCSOS munkakör betöltésére Pályázati felhívás a Tolna Megyei Balassa János Kórház honlapján olvasható: www.tmkorhaz.hu

5


6

Gazdaság – Oktatás-Képzés

Kísérleti szőlőfajták a gombabetegségek ellen A

z a közös bennük, hogy kémiai védelem nélkül is ellenállnak a legfontosabb gombabetegségeknek. Jól teljesítenek a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) Szekszárdon kipróbált, kísérleti szőlőfajtái. * Az intézet 2012-ben egy európai uniós program keretében kezdte a kísérletet a szekszárdi Mészáros Borház Borászati Kft.-vel együttműködve; az SZBKI és a borászat két kék és két fehér szőlőfajta viselkedését vizsgálta. A fajták nemesítéséhez szubtrópusi és kelet-ázsiai szőlőfajt, valamint az európai szőlő egy közép-ázsiai fajtáját használták fel. Kozma Pál osztályvezető elmondta: az eddigi tapasztalatok szerint az új fajták ültetvényein még járványos időszakban sem kellett kémiai növényvédelmet alkalmazni peronoszpóra-, lisztharmat- és botritiszfertőzés ellen, azonban az egyik kék fajta érzékeny volt a fekete rothadásra. Az Amerikából érkezett gombabetegség elleni védelem a program kezdetekor nem merült fel, az új generációs kísérleti fajtákba már a fekete rothadással szembeni ellenálló képességet is beépítik – tette hozzá. Mészáros Pál, a Mészáros Borház Borászati Kft. tulajdonosa elmondta: a négy fajtát összesen három hektáron termesztik egyenlő arányban. Az ültetvényen eddig egyáltalán nem kellett a

gombabetegségek ellen védekezni, teljesen vegyszermentesen lehetett termelni. A szőlőből hektáronként átlagos menynyiséget, száz mázsát szüreteltek, de a termőképességük lehet nagyobb is. A nem rezisztens fajták esetében évente 8-12 alkalommal – tíznaponta vagy kéthetente – kell védekezni a fertőzésekkel szemben, a permetszer és a kijuttatás költsége hektáronként eléri a kétszázezer forintot. A kísérleti fajtáknál a vegyszerek sem terhelik a környezetet – jegyezte meg.

A pincészet tulajdonosa elmondta, hogy a négy vizsgált szőlőfajta közül a rothadékonynak bizonyult kék fajtából korai szüret után rozé bort készítettek. A vörös szőlőből Pinot noir jellegű bor lett, a két fehér fajtából készült bor önálló karakterrel bír, az egyik muskotályos, a másik citromfű aromájú. A pincészet vegyszermentesen termelt borai jól szerepeltek a rezisztensfajták két hazai kóstolóján is – tette hozzá Mészáros Pál. (agroinform.hu nyomán)

Iskolánk pótfelvételit hirdet a 2016/2017-es tanévre:

NAPPALI TAGOZAT

ESTI TAGOZAT

8. osztály elvégzése után: 3 év szakképzés + 2 év (választható) érettségire felkészítő képzés  asztalos (állami ösztöndíjas képzés)  szakács  szociális gondozó és ápoló (állami ösztöndíjas képzés)  női szabó  virágkötő és virágkereskedő Részszakképesítések: konyhai kisegítő, kerti munkás, családellátó, virágkötő Szakgimnáziumi érettségire felkészítő képzés: 9-12. évfolyam

OKJ-s szakképesítések (2 év)  asztalos  szakács  női szabó  szociális gondozó és ápoló Szakgimnáziumi érettségire felkészítő képzés (3 év)

OKJ-s szakmával rendelkezőknek: Érettségire felkészítő képzés (2 év) Érettségire felkészítő képzés (2 év) Érettségizetteknek: Szociális szakgondozó (2 év)

Szociális szakgondozó (2 év)

Szakmunkás bizonyítvánnyal nálunk 2 év alatt leérettségizhet, és csak 4 tantárgyból kell érettségi vizsgát tennie. Az érettségire felkészítő képzés, valamint az első és második szakképesítés megszerzése: INGYENES. Beiratkozás: június 22-23. • Pótbeiratkozás: augusztus 29.


7

Lakás – Otthon – Építkezés

TATAI CSERÉP Mórágyon 25 Ft/db áron, 2000 db

eladó. Érdeklõdni: 06-30-4856-856

Az infrafűtés előnyei A

nem a levegő fogja felmelegíteni a tárgyakat, hanem éppen fordítva. Ebben rejlik az infrafűtés hatékonyságának titka. A meleg levegő kiszökik a legjobban szigetelt lakásból is, az infravörös Az infrafűtés olyan új módot sugarak hatására azonban hőkínál a megfelelő hőmérséklet biztosításához, amellyel egyetlen hagyományos rendszer sem veheti fel a versenyt. Gazdaságos, hatékony, környezetbarát és jótékony hatással van az egészségre. A fűtésrendszer alapját az infravörös sugárzás adja. Ez a napfényben is megtalálható, emberi szem számára láthatatlan sugárzás hordozza a Nap függöny jön létre a nyílászámelegét. Az infrafűtés a hagyo- róknál, aminek köszönhetően mányos módszerekkel ellentét- minimalizálható a hőveszteség. Igazán sokoldalúan haszben nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül a tárgyakat nosítható technológiáról van és a helyiségben tartózkodókat. szó, amely mint padlófűtés, ilA falakról és a tárgyakról aztán letve fal- vagy mennyezetfűtés a meleg visszaverődik. Tehát is megállja a helyét, de haszfűtésrendszerek rengeteget fejlődtek az elmúlt évszázadok során, az ezredforduló óta azonban gyökeresen megváltozott a modern fűtés világa.

nálható kiegészítő fűtésre, sőt akár kültéren is alkalmazható. A rendszer kialakítása egyszerű és gyors, illetve kifejezetten gazdaságos. Az infrafűtés további előnye, hogy lakberendezési tárgyként is megállja a helyét,

bármilyen burkolattal használható, beszerelhető a falba, az álmennyezet fölé vagy a padlóba is fűtőfilm formájában. A kivitelezés kifejezetten gyors. A beruházási költség alacsonyabb, mint bármely más technológia esetében. (futofolia.hu nyomán)

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra: MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLENŐR Feladatok: – Gyártási folyamatok ellenőrzése, felügyelete – Helyesbítő és megelőző intézkedések alkalmazása, hatékonyságuk ellenőrzése – Minőségirányítási rendszer dokumentumainak kezelése – Alkalmazottak minőségügyi oktatásának lebonyolítása – Belső auditokon való aktív részvétel – Külső, belső reklamációk kivizsgálása, jelentések készítése Elvárások: – Minimum középfokú végzettség (érettségi) – Nagyfokú megbízhatóság, precizitás – Önálló munkavégzés – Hajlandóság csapatban való együttműködésre – Felhasználói szintű számítógépes ismeretek (MS Office: excel, power point, stb.) – Jó kommunikációs- és problémamegoldó képesség. Előny: – Autóipari területen szerzett tapasztalat – ISO/TS 16949 szabványismeret – Jó elemző- és megfigyelő készség Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Fejlődési lehetőség – Fiatal csapat – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

MŰSZAKVEZETŐ Feladatok: – Termelési műszak irányítása – Napi termelési folyamatok alakulásának ellenőrzése, megvalósulásának végrehajtatása – Munkahelyi rend és ellenőrzés betartatása – A gyártás során felmerülő problémák megoldásában való aktív részvétel

Elvárások: – Középfokú végzettség – Folyamatos munkarend vállalása Előny: – „B” kategóriás jogosítvány – Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat Amit kínálunk: – Versenyképes juttatás – Lakhatás támogatás

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: – A termékek összeszerelése a munkautasítás alapján – Szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése – Munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése – Munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása

Elvárások: – 8 általános iskolai végzettség – Folyamatos munkarend vállalása – Erkölcsi bizonyítvány. Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Jelenléti prémium lehetősége – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük, fényképes önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Tájékoztatást a 06/30 206 80 93-as telefonszámon kaphat.


8

Egészség – Életmód

Nem mindegy, hogy világos vagy sötét G

ondolta volna, hogy még a fény – vagy annak hiánya – is hatással van a fogyókúrájára?

Azt hihetnénk, hogy az éttermek különböző világításai a dekoráció részeként a hangulatot hivatottak befolyásolni, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy arra is hatnak, mit rendelünk és mennyit eszünk! Legalábbis ezt állítja egy új tanulmány, ami a Journal of Marketing Research folyóiratban jelent meg. A kutatók 160, négy különböző étteremláncba betérő embert vizsgáltak. Az eredmény őket is meglepte: azok a vendégek, akik jól megvilágított helyre ültek, nagyobb való-

színűséggel rendeltek egészséges fogásokat, mint azok, akik homályos, sötétebb helyen telepedtek le. Világosban például többen rendeltek grillezett vagy sütőben sült ételeket, míg a sötétebb helyeken átlagosan 39 kalóriával többet fogyasztottak. Hogy ezt az eredményt alátámasszák, a kutatók 700 egyetemistát is bevontak a kutatásba. Egyik csoportjuknak étkezés előtt koffeintablettát adtak – őket nem befolyásolta, hogy fényes vagy sötét helyen ülnek, egészségesebb ételeket választottak. Ezért feltételezik a tanulmány írói, hogy valójában akkor döntünk az egészségesebb ételek mellett, ha alapból energikusabbak, éberebbek vagyunk. (www.nlcafe.hu nyomán)

A déli parton is vége az ingyen strandolásnak A

z egyre kisebb támogatási források miatt egyre kevésbé tudják fenntartani a szabadstrandokat. Balatonszárszó után Balatonföldvár lehet a következő, ahol véget vetnek az strand- és/vagy parkoló-ingyenességnek, de gyanítható, hogy előbb-utóbb a többi településnek is fel kell számolnia a vendégcsalogatásnak ezt a módját. Fonyód a strandközeli parkolóit tette fizetőssé. Balatonföldváron idén nyáron még minden ingyenes, de meglehet, ez az utolsó ilyen szezon. (nlcafe.hu nyomán)


Egészség – Életmód

Többé nem kell ruhát hajtogatni A

száraz ruha összehajtogatása az egyik leginkább rühellt házimunka. Tekintve a tevékenység iránti általános közutálat mértékét, tulajdonképpen az a csoda, hogy idáig eltartott, mire egy okos ember végre kitalált egy viszonylag kis méretű gépet, ami pikk-pakk szépen összehajtja a ruhákat. Felül beteszi az ember, alul kijön a nettül elrendezett, ropogós ing. Ehhez kevesebb, mint egy percre van szüksége a gépnek, és az eredmény makulátlan. A rossz hír az, hogy csak 2018-tól kezdik árusítani, és nem kevesebb, mint 850 dollár körüli áron. Lehet elkezdeni gyűjteni rá, és addig is marad a hajtogatás. (nlcafe.hu nyomán)

M

éltányos kereskedelemből származó kiváló belga csokoládéból, helyi alapanyagok hozzáadásával készül a Szekszárdi csoki. A recepteket elismert szakemberek állítják össze, a termékeket a Kék Madár Alapítvány élelmiszerműhelyében dolgozó fogyatékos emberek készítik. A termék megvásárlásával az ő foglalkoztatásukat is támogatják. A csokoládé öntőformáját Hlavacs Viktor szobrászművész készítette, a csomagoláson látható városrészletek Cziráki Maja tervezőgrafikus hallgató tervei alapján születtek. A szekszárdi csokit ötféle ízben kínálják: mákcitrom

Szekszárdi csoki fehérben, vörösgyümölcs fehérben, rumkávé tejcsokoládéban, napraforgó vörösáfonya tejcsokoládéban, narancsgyömbér feketében. A csokoládé két méretben készül, további információ: www.facebook.com/szekszardicsoki

9


10

Egészség – Életmód

A reggeli fontos, csak nem mindegy, mit eszik

K

i ne hallotta volna, hogy az egyik legfontosabb étkezés a reggeli, ugyanakkor nemcsak az a lényeges, hogy ne legyen üres a gyomra, mikor a munkába indul, hanem az is, hogy mivel tömi tele. Az angol reggeli ugyan segít a fogyásban, és sokan nem tudnak kiszakadni a szendvics vagy müzli rabságából, de az egészséges reggeli sokkal változatosabb is lehet. A Daily Mail összegyűjtötte miket egyen reggelente, merthogy az emberek többsége rosszul reggelizik. Miután felébred proteinben gazdag ételeket kellene ennie, ehhez képest a legtöbben a szénhidrátokat részesítik előnyben, és kenyeret, pirítóst vagy valamilyen péksüteményt esznek. Pedig ha megfelelően indítaná a napot, akkor az energiája sokáig elég lenne és nem kopogna a szeme az éhségtől már jóval ebéd előtt. " Ha egész nap 6-9 órán keresztül nem eszik, akkor éhesnek érzi magát. Gondoljon bele, hogy éjszaka ugyanennyi ideig nem visz be táplálékot a szervezetébe" - vezette fel Shona Wiklinson dietetikus az okot, hogy miért annyira fontos a reggeli. Ráadásul ha sokáig nem eszik, akkor előfordulhat, hogy túleszi magát a következő étkezéskor, vagy hajlamosabb cukrosabb ételeket választani, hogy azonnal egy kis energialöketet kapjon. Ráadásul ha este eszi tele magát, több zsírt raktároz el a szervezete. „ Több kutatás is azt támasztja alá, hogy azok akik rendesen reggeliznek, jobban meg tudják őrizni az ideális súlyukat, mint azok, akik nem" – mondta Wilkinson. A legfontosabb, hogy óvakodjon a feldolgozott élelmiszerektől. Nem-

csak azért, ami benne van, hanem amiatt is, ami kikerült belőle. Sok esetben ugyanis olyan tápanyagok tűnnek el ki a feldolgozás során, ami remek reggeli löketet adna. Frida Harju dietetikus összeállított néhány olyan menüt, ami nem csak jól hangzik, de jót is tesz reggelente a szervezetének.

Ezeket válassza reggelire: Natúr görög joghurt magvakkal. Protein, egészséges zsírsavak és rost is van ebben a reggeliben, A görög joghurt megnyugtatja a gyomrot és az emésztőrendszert, miközben segíti immunrendszert. Olyan csonthéjasokat válasszon mellé mint a mandula, dió vagy éppen a kesudió, mert ezek jót tesznek a szívének és az érrendszerének, csökkentik a koleszterinszintet és az agynak is hasznosak. Gombás és paradicsomos omlett. A gomba proteinben, rostokban és vitaminban is gazdag. A gomba rostjai és a tojás proteintartalma segít stabilizálni a vércukorszintet egészen ebédig. A paradicsomban található antioxidánsok pedig az egészségmegőrzésben játszanak fontos szerepet. A tojás amiatt is jó választás, hogy sokáig érezheti magát tőle jóllakottnak, közben azonban alig van benne kalória. Avokádó egy kis szójaszószszal, csilis miso vagy két főtt tojás szintén szójaszósszal. Az avokádóban rengeteg a rost és az egészséges zsír, növényi szterin, magnézium, folsav, protein, kálium, B6-, E- és K-vitamin. Ha röviden szeretnénk összefoglalva, akkor

egy szuperétel. Ehhez adhat egy kis csilit, ami segíti az emésztést, a vérkeringést, de amigrénes fejfájáson és az izomfájdalmakon is segít. Tanulmányok szerint a vörös csili csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. A tojás és a szója pedig proteinben gazdag. Zab pulykasonkával. Ez az egyik legideálisabb reggeli. A zab proteinben, egészséges zsírokban és rostokban gazdag, nem ugrik fel tőle a vércukorszintje és tovább lesz tele energiával. A pulykasonka pedig amellett, hogy finom, szintén gazdag proteinben. Füstölt lazac spenóttal. Elsőre nem hangzik egy tipikus hétköznapi reggelinek, pedig tökéletes keveréke az egészséges zsíroknak, fontos ásványi anyagoknak, vitaminoknak és omega-3 zsírsavnak.

Ezeket pedig kerülje reggelente Kakaóscsiga és társai. A péksütemények többségében transz-zsírsav található, rendszeres fogyasztása nem tesz jót sem az érrendszerének és a szívének sem. Ráadásul magas a kalóriatartalmuk, ezzel szemben viszont nincs bennük sok olyan tápanyag, amit a szervezete fel is tud használni. A vércukor és az inzulinszintje is megugrik tőle. A fahéjas változat még jó is lehetne, mertez fűszer felgyorsítja az anyagcserét, de ezekben a péksüteményekben alig van fahéj, cukor viszont rengeteg. Krémsajtos bagel. Próbáljon meg óvakodni a fehér kenyértől,

mert ennek is csak a kalóriatartalma magas, a szervezetének valóban hasznos tápanyag viszont kevés. A magas zsírtartalmú sajtkrém sem jó választás, mert egyik sem túl laktató és könnyen túl sokat ehet belőle. Válasszon inkább teljes kiőrlésű kenyeret és máris csökken a diabétesz, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának az esélye. Gyümölcslevek. A boltban vásárolt gyümölcslevek többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, hogy édesebb legyen. Ha pedig túlzott cukorbevitelről beszélünk, annak a legegyszerűbb módja az pont a folyadékkal bevitt cukormennyiség. Ha frissen facsarja, abban van némi vitamin és rost, de az sem tart ki sokáig és a vércukor szintje is emelkedik. Ha mindenképpen csak italt szeretne fogyasztani reggelire, akkor igyon tejet, ami lehet növényi eredetű is. Gofri és palacsinta. Bár nagy a csábítás, hogy a reggelit egy finom palacsintával indítsa – már ha valaki megcsinálja frissen-, de mégse tegye. Ebben is rengeteg ugyanis a kalória, viszont kevés a tápanyag, bár ha mindenképpen ragaszkodik ehhez, akkor például natúr görög joghurt és mindenféle friss gyümölcsök keverékét egye hozzá. Müzliszelet. Nagy kalórialöket, és többségük tartalmaz hozzáadott cukrot. Ez lehet gyümölcscukor vagy fruktózszirup, ami több módon is rosszat tesz a szervezetének. Az egyik, hogy növekszik a cukorbetegség kialakulásnak az esélye, de elhízhat tőle, valamint a szívére és a májára is rossz hatással van. (divany.hu nyomán)


Lakás – Otthon – Építkezés

11

Tippek, hogyan spóroljon a vízzel

A

kánikulában rengeteg víz fogy, főleg, ha még egy kertet is locsolni kell. A számlafizetésnél aztán mindenki megfogadja, hogy most aztán spórolni fog, és ez az elhatározás aztán ki is tart... akár néhány napig is. És jó, ha tudja: nem csak a locsolás tehet róla, ha a vízszámlája egy kisebb nyaralás költségvetésével is felér. Helyettesítse a vizet levegővel. Persze nyilván nem az egészet, csak egy részét, amihez érdemes egy olcsó, de nagyon hasznos kiegészítőt beszerezni. Az átfolyás csökkentőket, más néven perlátorokat akár itt is beszerezheti. Ezek a párszáz forintos kiegészítők képesek arra, hogy a csapból folyó vízsugárnak akár 70-80%-át is megtakaríthassa, ami egy átlag csap esetében nagyjából havi 14 liter. Érdemes azzal is számolni, hogy míg ez a hasznos kis tárgy a kézmosónál és a zuhanynál, valamint a kézi mosogatásnál jó szolgálatot tesz, a kerti csapra nem érdemes vásárolni belőle, mivel a locsolókanna töltése hosszadalmasabb lesz, a slaggal meg tényleg nem érdemes víz helyett levegőt locsolni. Kert. Ilyen kánikulában egyszerűen muszáj locsolni. Sajnos ez a vízszámlán is erősen meglátszik, még akkor is, ha a kerti csapra külön mérőt szereltet fel. Ahhoz, hogy spórolni tudjon, itt egy kicsit nagyobb beruházásra lesz szüksége. Értelemszerűen az esővízzel lehet ilyenkor gazdálkodni, ám ehhez azt valamiben – lehetőleg az erre a célra telepített, szivattyúval ellátott ciszternában – fel is kell fogni. Egy kb. 150 négyzetméteres ház tetejéről egy év alatt kb. 130 köbméter vizet lehet összegyűjteni, ez pedig elegendő egy 240 négyzetméteres kert locsolásához. Persze a legtöbb esetben

ennél nagyobb területet kell öntözni, de így is meg lehet spórolni belőle azt a 130 köbmétert, és ez bizony akár 40 000 forint megtakarítást is jelenthet évente. „A növények nagyon igénylik kitartó forróság esetében az öntözést, de több módszerrel is csökkentheti a vízadagokat. Az egyik legegyszerűbb ezek közül, ha nappali öntözés helyett éjjel vagy reggel juttatja ki a vizet. Ez nemcsak a növények kímélete miatt kell így csinálnia, de azért is, mert ezekben a napszakokban hűvösebb van, ezért csökken az elpárolgó nedvesség mennyisége, és így a kijuttatott vízmennyiség jobban hasznosul. Egy másik lehetőség, ha a kifejezetten takarékos csepegtető vagy szivárogtató öntözőberendezést épít ki. Ennek segítségével közvetlenül a növények tövéhez és a gyökérzetéhez juttatja ki a vizet. A csepegtetőtest környékén a föld felszíne kismértékben nedvesedik csak át, az öntözővíz a mélyebb rétegekbe, a gyökérzethez szivárog. Jó szolgálatot tehet még a talajtakarás, vagy más néven mulcsozás is. A vastag mulcsréteg hűvösen tudja tartani a talajt, és segít megőrizni a nedvességet a növények számára. A lágyszárú növények öntözését gyakrabban kell elvégezni, mint a fás szárúakét. A balkonnövények, az egynyáriak, a gyep és az évelők vízigényesebbek: ha öntözést hagyunk ki, elveszíthetik a díszítőértéküket. Aki az öntözésen

spórolni akar, válasszon kifejezetten szárazságtűrő cserjéket és félcserjéket, ezek kevesebb öntözéssel is megelégednek. Ilyenek például a levendula, a zsálya, a kékszakáll és a nagyobb termetű borbolyák, a lágyszárú dísznövények közül pedig a fűfélék többsége, illetve a télálló kaktuszok, pozsgás növények” – ajánlja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője. Pisiljen a zuhany alatt. Igen, tényleg! Azt, hogy a vízfelhasználást vissza kell szorítani, nem csak a környezetvédő szervezetek hirdetik, sok helyen már a kormányok is csatlakoznak a kezdeményezésekhez. Ez lehet például ösztönzés, hogy legyen szíves a nép mondjuk mosogatógéppel mosogatni, hiszen így 25 liter helyett kb. 7-10 literrel megoldható a folyamat. És lehet teljesen meglepő, ám korántsem hülyeség: a brazil kormány nemrég vicces kampányba kezdett, amivel arra beszélnék rá a helyieket, hogy mindenki „pisiljen zuhanyozás közben”. Így ugyanis megspórol egy vécéöblítésnyi vizet, miközben nincs miért aggódnia: a vizelet steril, meg amúgy is rögtön lemegy a lefolyón. Az alábbi kampányvideóban a gyerekek pontosan erről énekelnek, azaz hogy mindenki pisiljen zuhanyozás közben, és ezt az üzenetet erősítik a további szereplő férfiak, nők, gazdagok, szegények, sportolók, kísértetek, brazil és görög legendák, jó, és kevésbé jó emberek.

A videó vicces ugyan, de nagyon is komoly az üzenet: egyetlen vécéöblítéssel ugyanis legalább 5, de – nem takarékos tartály esetén – akár 10 liter víz is elfolyhat. Ez egy 4 tagú családnál ez minimum 40 liter, vagyis naponta ennyit (évente 14,6 köbmétert) spórolhat, aki zuhanyozás közben intézi az aktuális kisdolgát. Csere és odafigyelés. További spórolást érhet el azzal, ha eleve víztakarékos wc-tartályra cseréli a régi, nem takarékosat, de még ezt is lehet fokozni, ha olyan wc-tartályt választ, melynél lehetőség van az öblítés kézi megszakítására. Szintén jó, ha víztakarékos mosógépet és mosogatógépet vesz, vagy ha a ház vízszükségletének egy részét "szürke vízzel" fedezi, vagyis olyan vízzel, ami nem fekáliával szenynyezett, csak zuhanyozás vagy kézmosás után marad vissza. Egy házi tisztító berendezéssel ez akár tisztítható is, de arra is használhatja, hogy a wc-t öblítse vele. Sajnos az is igaz, hogy ha mindent beszerez, akkor már csak az unokáinak fog megtérülni a beruházás. Éppen ezért, amikor kénytelen cserélni egy-egy berendezést, vagy éppen a tervezési fázisban van a lakása, akkor gondoljon ezekre a lehetőségekre, és áldozzon rá kicsivel több pénzt. Így a megtérülés már gyorsabb, és a számlát is kisebb sok(divany.hu nyomán) kal fogja szemlélni.


12

Autó-motor

Hogyan vezessünk az esőben?

A

legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el, és ugyanúgy törik össze az autójukat az esős úton. a nyári záporok, zivatarok idején ezért nem árt felkészülni. Összeszedtünk néhány tippet az autósoknak. Ezekkel megelőzheti a balesetet, karambolt. Az autósiskolákban is csak elméletben tanítják, pedig az elmúlt napok időjárást nézve időszerűnek tűnik, hogy a magyar autósok is rutinból tudják, hogyan kell zuhogó esőben vezetni. A fékút a száraz úthoz képest a kétszeresére nő, a látási viszonyok csökkennek, ezért mit sem érnek a tökéletes reflexek és a kiváló vezetési érzék, ha az autó nincs felkészítve és a vezetőnek fogalma sincs, hogyan élhetné túl az ítéletidőt baleset nélkül. Rendszeresen ellenőrizzük az öszszes abroncs légnyomását. A pontos értékeket minden autóban nagyjából ugyanott találjuk. Ha már elszórtuk a kezelési útmutatót, kereshetjük a vezetoldali ajtó keretére ragasztott matricán, a kesztyűtartó fedelének belső felületén, esetleg az üzemanyagtöltő nyílás fedelének környékén. Ha a gumik profilmélysége megfelelő, tehát például a nyári gumik nem koptak az előírt 1,6 milliméter alá (vagy, ahogy egyre több szakember ajánlja 3 milliméter alá), már azzal is rengeteget javítunk az esélyeinken, ha nem félig leeresztett gumikkal közlekedünk, mert vízelvezető bordák csak így képesek kiszorítani maguk alól a vizet. Elvileg havonta egyszer érdemes odafordulni a benzinkúti kompreszszorhoz, ezzel sokat tehetünk a túlélési esélyeinkért. Ha a gumik rendben vannak, a rendőrök által előszeretettel emlegetett relatív gyorshajtás lehet a következő ellenségünk, ugyanis ez okozza a legtöbb közlekedési balesetet. Tehát: lassítsunk. A városokban megengedett 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok lehet, mert a rossz látási viszonyok és a töredékére csökkent tapadás miatt a normáli fékút többszörösére számíthatunk és ráadásul hosszabb reakcióidőre készülhetünk, valamint erre számíthatunk a többi autóstól is. Tegnap, Budapesten több autós azért ütközött, mert nem vette észre a táblákat és a többi autót a vízfüggöny miatt. Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópályaszakaszokon is százra

kell lassítani, ha nedves az út. Ilyenkor ez a kötelező sebességhatár, tehát be is mérhetnek, ha gyorsabban megyünk. Ha nem megyünk a kelleténél gyorsabban, kevesebb az esélyünk, hogy az utat borító vízfilm miatt hirtelen megszűnik a kapcsolat a gumik és az aszfalt közt, vagyis kialakul az autósok réma, az aquaplaning (ví-

Ha kanyarodik az út, lehetőleg még a manőver előtt lassítsunk. Akár fékezhetünk is, de vissza is kapcsolhatunk ötödikből negyedik fokozatba és használhatjuk a motorféket. A legtöbb mai autón van blokkolásgátló rendszer, amely nem engedi, hogy a tapadásukat vesztett kerekek állóra fékeződjenek menet közben, hanem

a fékezéssel egyszerre tegyük, mert így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy megcsúszik az autó fara és elveszítjük az irányítást. Ha manőver közben mégis megcsúszunk, a megcsúszás nagyságának megfelelően kormányozzunk a csúszás irányába, így csökkentjük az autót érő erőhatásokat és visszanyerhetjük a tapadást.

zenfutás). Erre nagyon nehéz felkészülni, mert ilyenkor egyetlen apró kormánymozdulat is elég lehet, hogy leessünk az útról, vagy nekivágódjunk a mellettünk haladónak. Az aquaplaning jele, hogy még a szervózott kormány is sokkal könynyebben tekerhetővé válik. Ha ezt érezzük például egy mély tócsában, semmiképpen se lépjünk a fékre, és ne tekerjük el a kormányt, mert amikor ismét talajt érnek a gumik, hirtelen, váratlanul válthat irányt az autó. Inkább óvatosan vegyünk viszsza a gázból. Kis szerencsével azonnal újra tapadni kezdenek a gumik, és megmenekülünk.

csökkenti a féknyomást és a másodperc tört része alatt újra és újra megfékezgetik a kerekeket. Ha ABS-es autónk van, egyenletesen nyomjuk a pedált, de ne kényszerítsük vészfékezésre a mögöttünk haladót, mert lehet, hogy az ő autójában nincs. Ha régi autóval megyünk és valóban nagy víz van az úton, először intenzívebben fékezzünk, majd fokozatosan engedjük fel a pedált. Így is elkerülhetjük, hogy blokkoló kerekkel csússzunk az árokba, vagy előttünk lévőbe. Ha az út kanyarodik, netán mi szeretnénk kikerülni valamit, esetleg bekanyarodni valahová, ezt soha ne

Talán az elején kellett volna írni, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező és amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset. Adjuk meg magunknak az esélyt ennek a néhány alapvető tanácsnak a betartásával, ha pedig valóban úgy esik, mintha dézsából öntenék, egyszerűen állunk félre egy biztonságos helyen, hagyjuk rajta a helyzetjelzőt, illetve kapcsoljuk be az elakadásjelzőt. (totalcar.hu nyomán)


Egészség – Életmód

13

Megszületett a gyerek, megromlott a kapcsolat

K

inek ne lenne az ismeretségi körében néhány pár, akik nem sokkal a gyerek születése után váltak el? Az ember különösen elszomorodik az ilyen történetek hallatán, hiszen ehhez az időszakhoz szívesen kötjük gondolatban a felhőtlen

boldogság, a meleg otthon képzetét. A valóság azért más, mert a kapcsolat és az egyén élete is új szakaszba lép ilyenkor, új kihívások elé állítja mindkettőjüket az élethelyzet, így kiderülhet, hogy még sincsenek felkészülve arra, amire vágytak.

A legnagyobb változás, mikor gyermek születik nem is az, hogy kevesebb idő jut egymásra, vagy, hogy új feladatokat kell tanulni, hanem hogy egy kétszemélyes helyzet háromszemélyessé válik. Ezt sokan akkor is rosszul viselik, ha legalább anynyi törődést kapnak párjuktól, mint addig, mert maga a kizárólagosság megszűnése okoz rossz érzést. Erre egyesek felhorkanhatnak, hogy „minek az ilyennek gyerek”, és hasonlók, de itt nem önzőségről van szó, hanem arról, hogy az illetőnek komoly gondjai vannak a rivalizálással, valószínűleg rosszul sültek el korábbi, háromszemélyes élethelyzetek, akár még a gyermekkorában. A gyerek becsöppenésével pedig felélednek a meg nem oldott konfliktusok, és az illető maga sem érti, miért érzi magát hirtelen rosszul, és végül tévesen arra jut, mégsem ez az a kapcsolat, amire vágyott, majd kilép belőle. A rivalizálást persze idézőjelben kell érteni, nem úgy, hogy harcol a szülő a gyerekkel. De igenis megnyugtatóan el kell rendezni, mikor ki élvez előnyt a másikkal szemben. Például, ki kap figyelmet: ha bekakilt a gyerek, azonnal rohanunk pelenkázni, vagy előbb meghallgatjuk párunk beszámolóját, milyen napja volt? Kérdés, ki kinek milyen érzelmi igényét elégíti ki, például keres-e a szülő érzelmi menedéket a gyereknél, ha összeveszett a párjával, vagy a párjánál, ha kiborította a gyerek? Mire mennyi pénzt fordítanak: egy drágább babakocsi vagy egy kétszemélyes kiruccanás élvez-e előnyt? Ezer olyan kérdés, mikor vagy a gyerek vagy a szülő javára kell dönteni. Nincs jó és rossz válasz a fenti kérdésekre, csupán azt érzékeltetik ezek, hogy a gyereknevelés kikerülhetetlenül magában hordozza ezeket a döntési szituációkat. Persze sokszor valóban egyedül marad egyik, vagy egyszerre mindkét fél. Az anya bezárva érzi magát otthon a gyerekkel, azt éli meg, nem kap elég támogatást a párjától. Ez lehet a tényleges segítés hiánya, de az érzelmi bevonódásé is, ha úgy érzi, párját kevésbé érdekli a gyerek. És szólhat arról is, hogy nem tudja megosztani vele élményeit. Kevés az

hozza felszínre ezeket a nézeteltéréseket. Ráadásul másképp viselkednek anyaként, illetve apaként, mint amíg nem volt gyermekük. Előfordul, hogy valakit laza, könnyed párként ismer meg az ember, de gyermekével mégis túlóvó. Meglehet, valaki eléggé nyugodt, kiegyensúlyozott személyiség volt, de a gyerekkel mégis türelmetlen, mert vele csődöt mondanak azok a konfliktuskezelési módok, amikre addig alapozott. Van, aki merevebbé válik a gyermek születése után, mert szorong a hibák elkövetésétől, ezért a sarkosabb elvek, szabályok biztonságérzetet nyújtanak számára. Természetesen mindennek az ellentéte is gyakran megtörténik: másvalaki éppen, hogy lazább, toleránsabb, nyitottabb lesz, mert a gyerek megtanítja erre. Ez azonban ritkán

elmesélhető esemény, hiszen hasonlóan telnek a napok, és ha a párjával ezeket (a gyermek körüli teendőket) nem élik át együtt is, érezheti, hogy egyedül marad az élményeivel. A dolgozó fél pedig hasonló magányosságot él át, mikor hazamegy, és boldog család helyett egy frusztrált partner fogadja, aki nem rá nyitott, hanem arra, hogy vegye már ki a részét a gyermek körüli teendőkből. Idővel elmélyül az egymással szembeni sértődöttség, neheztelés, bizalmatlanság. Sokan úgy vélik, ha párként hasonló értékrendet vallanak, és jól érzik magukat egymás társaságában, biztos szülőként is harmonikus párost fognak alkotni. Ez sajnos nem automatikus, mert számos kérdés csak a gyerekkel kapcsolatban merül fel, a kétszemélyes időszak nem

okoz gondot (ha csak nem azért, mert a másik fél ellenkező irányba változik), ezért kap ez most kevesebb szót. De természetesen sokakat formál kedvező irányba a gyermekvállalás. Tökéletesen felkészülni nem lehet arra, milyen lesz, ha megszületik az első gyermek. Ha az ember átbeszéli a párjával, mit hogyan fognak csinálni, akkor tisztázható mindaz, ami tudatos, és az irányításuk alatt áll, de érintetlenül maradnak azok a területek, amikről az ember maga sem tud. Ezért érdemes nagy nyitottsággal és elfogadással állni a gyerek születése utáni időszak elé. Lehet, hogy belőlünk vagy párunkból olyasmiket hoz ki ez a helyzet, amikre álmunkban sem gondoltunk volna. Aki erre számít, kevésbé fog megijedni, és tovább kitart a problémák közös megoldása mellett. (divany.hu nyomán)


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdon a Strázsahegyen borászat eladó pincével, feldolgozóval és eszközökkel. Irányár: 4,5 M Ft. M0000787. +36 70 454 2351. Szekszárdon a központhoz közel felújításra vagy bontásra váró ház 1795 m2-es telken eladó. Irányár: 35 M Ft. H307324. +36 70 454 2356. Szekszárdon 4526 m2-es szőlőbirtok és gyümölcsös épülettel és pincével eladó. Irányár: 4,9 M Ft. M0000806. +36 70 454 2351.

Ingatlan Tolnán eladó a volt laktanya területén egy 2 szobás, gázfűtéses 54 m2-es, földszinti, erkélyes lakás. Ár: 7.800.000 Ft. Érdeklődni: 06 30/3132-785.

Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356. Tolnán két lakrészből álló 171 m2-es 3+1 szobás 2 garázsos családi ház eladó. I.ár: 27,5 M Ft. H296152. +36 70 454 2356.

Szekszárdon, központhoz közel, téglaházban 1. emeleti, 2 szobás, erkélyes, saját tárolós, 56 m2-es lakás eladó. Irányár: 7,9 millió Ft. Tel.: 06-70/2222-949.

Tolnán újépítésű 130 m2-es 4+1 szobás tégla családi ház 1787 m2-es telken eladó. Irányár: 38 M Ft. H300353. +36 70 454 2351.

Eladó 1+2 félszobás teljesen felújított IV. emeleti gázos-klímás-erkélyes-panorámás lakás. Létay M. (Landler J. u.) utcában. Ár megegyezés szerint. Tel.: 06-30/324-4070.

Tolnán újépítésű lakóparkban eladó 1+3 szobás lakások. Igény esetén garázs is vásárolható. Irányár: 23,9 M Ft. 0028417. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás Villanyszerelés Tolna megye teljes területén. Lakóházak teljes felújítása, hálózatjavítás. Telefon: 06-30/700-6080. Bontásra szoruló épületek bontását vállalom, megegyezés szerint. Telefon: 06-20/569-1215. Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

Adás-vétel Szekszárdon féláron eladók: fahordók, műanyag hordók, ballonok, szőlőprés, daráló, ágvágó, kézi szőlő-kötöző, új mosdó és wc kagyló! Telefon: 06-20/3378-678. Eladó 3 db 110×70×38 cm-es fehér polcos kisszekrény, ára: 10.000 Ft/db, valamint 1 db földön álló 44×73 cm-es fehér sarokpolc, ára: 5000 Ft. Tel.: 06 30/665-3722.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot... ÚJSÁGTERJESZTÉSRE megbízható munkatársat keresünk

Szekszárdra, a Mérey u., Tarstay u. és környékére. Hosszú távú munkalehetőség megbízható jelentkezőnek. Érdeklődni személyesen a Tolna Megyei Krónika szerkesztőségében (Szekszárd, Csokonai u. 3.) vagy a 74/414-853-as telefonszámon lehet.

Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176.

Bátaszéken a Flórián utcában polgári jellegű 91 m2-es 3 szobás ház eladó. Irányár: 8 M Ft. H306050. +36 70 454 2358.

Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ002728. +36 70 454 2351.

Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,9 M Ft. H272937. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában 30 m2-es présház pincével eladó. Irányár: 2,8 M Ft. M0000777. +36 70 454 2352

Bátán 92 m2-es 2+1 szobás tégla ház 519 m2-es telken eladó. Irányár: 4,95 M Ft. H304513. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Kadarka utcai pincesoron 30 m2-es kitéglázott pince eladó. I.ár: 1,9 M Ft. M0000778. +36 70 454 2352.

Bonyhádon luxuskivitelű 5+1 szobás 250 m2-es családi ház úszómedencével eladó. I.ár: 44 M Ft. H298474. +36 70 454 2351.

Romcar Kft. – Rohr János E-mail: romcar@romcar.hu Telefon: 06 20/936-1674

Szekszárdon a Porkoláb-völgyben eladó egy 1654 m2-es szőlőterület faházzal. I.ár: 2,9 M Ft. M0000780. +36 70 454 2352.

Decsen a Táncsics utcában eladó egy 80 m2-es 1+1 szobás ház. Irányár: 4,5 M Ft. H306682. +36 70 454 2356.

Csopaki csárdába

„MOLETT NŐI DIVAT

Szekszárdon a Kálvária-hegy közelében 193 m2-es 3+2 szobás felújított családi ház eladó. Irányár: 28,9 M Ft. H306040. +36 70 454 2351.

Fadd-Domboriban eladó egy 65 m2-es teljesen felújított lakható nyaraló berendezéssel. Irányár: 14,8 M Ft. NY005228. +36 70 454 2351.

2 fő szakácsot és 1 fő konyhalányt

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől Esküvőre, ballagásra gyönyörű áru érkezett!

Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában eladó egy 68 m2-es pince és feldolgozó. I.ár: 4,8 M Ft. M0000796. +36 70 454 2356.

Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház eladó. I.ár: 8,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351.

keresek. Jelentkezni lehet: 06 30/947-2291

 Szekszárd déli részén szigetelt, új nyílászárókkal rendelkező 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. H271179. +36 70 454 2351. I.ár: 24,5 M Ft

 Szekszárdon az Alisca utcában 3. emeleti 56 m2-es 1+2 szobás erkélyes lakás eladó. H300634. +36 70 454 2356. Irányár: 8,2 M Ft

 Szekszárdon a Bródy S. u.-ban eladó egy 119 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás. H283727. +36 70 454 2351. Irányár: 27,9 M Ft

 Szekszárdon hosszú távra KIADÓ 55 m2-es 2 szobás, klímás, földszintes tégla lakás. H300931. +36 70 454 2352. Irányár: 94 E Ft

 Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. H286784. +36 70 454 2351. I.ár: 5,9 M Ft

 Szekszárdon a Palánki-hegyen tanya eladó 1100 m2-es szőlővel vagy szd-i garzonra cserélhető. H294620. +36 70 454 2352. I.ár: 6,2 M Ft

 Szekszárdon eladó egy 94 m2-es 3 szobás családi ház 491 m2-es telken. H294580. +36 70 454 2356. Irányár: 13 M Ft

 Szekszárdon 1. emeleti 56 m2-es 1+2 szobás erkélyes konvektoros tégla lakás eladó. H303347. +36 70 454 2356. Irányár: 9,2 M Ft

 Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfalazatú családi ház 150 m2-es telken eladó. H295000. +36 70 454 2351. Irányár: 7,5 M Ft

 Szekszárd déli részén 4+1 szobás 172 m2-es 3 szintes sorház garázzsal eladó. H304141. +36 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft

 Szekszárdon a déli részen 28 m2-es 1 szobás távfűtéses lakás eladó. H296321. +36 70 454 2352. Irányár: 5,99 M Ft

 Szekszárdon központ közeli 100 m2-es 2+2 szobás sorház eladó. H304877. +36 70 454 2356. Irányár: 22,5 M Ft

 Szekszárdon 20 lakásos társasház építésére alkalmas központ közeli telek eladó. T015963. +36 70 454 2351. Irányár: 55 M Ft

 Szekszárdon a Bajcsy-Zsilinszky u.-ban 84 m2-es 1+3 szobás tetőtéri tégla lakás eladó. H305135. +36 70 454 2351. I.ár: 15,49 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel 78 m2-es konvektoros tornácos családi ház eladó. H297508. +36 70 454 2352. Irányár: 10,5 M Ft

 Szekszárdon 273 m2-es építési telek 52%-os beépíthetőséggel bontandó házzal eladó. H305171. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft

 Szekszárdon 68 m2-es 3 szobás, erkélyes és saját tárolóval rendelkező lakás eladó. H298359. +36 70 454 2356. Irányár: 14,5 M Ft

 Szekszárdon a Rózsa utcában 117 m2-es 4 szobás családi ház 779 m2-es telken eladó. H305415. +36 70 454 2352. Irányár: 9,9 M Ft

 Szekszárdon az Európa-házban 56 m2-es 1+2 szobás tetőtéri lakás eladó. H299575. +36 70 454 2351. Irányár: 12,4 M Ft

 Szekszárd központjában liftes házban 62 m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. +36 70 454 2352. Irányár: 9,1 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Állás NEMZETKÖZI AUTÓBUSZVEZETŐKET KERESÜNK!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Terjesztőt keresünk Bátaszéken!

Csak megbízható és szorgalmas emberek jelentkezzenek! Jelentkezni lehet: hétköznap 8.00-16.00-ig a 74/414-853, 20/9686-992 telefonszámokon Szekeres Anett terjesztési vezetőnél.

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Nagy választékkal várom vásárlóimat! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Június 10. péntek

12; 17 °C

21; 26 °C

Június 11. szombat

11; 16 °C

23; 28 °C

Június 12. vasárnap

11; 16 °C

19; 24 °C

Június 13. hétfő

10; 16 °C

19; 24 °C

Június 14. kedd

8; 13 °C

20; 26 °C


Programajánló

A legrondább szín üzenete E

gy szín, amit senki sem szeret. A szín bizonyítottan befolyásolja a vásárlói kedvet, a vonzó és taszító kifejezés azonban új értelmet nyerhet. A vezess.hu arról ír, hogy érdemes a legkevésbé vonzó színű autót választani, ez lehet a legjobb lopásgátló a tolvajok ellen. Ronda autót kevesebbet visznek el, mint a keresett árnyalattal rendelkezőt. Persze ez inkább humoros, mint valóságos felvetés, ellentétben az egészségünket veszélyeztető bagózással. A dohányzással ö s s z e f ü g gé s b e n ugyanis bizonyították, hogy a vásárlók dohányzási kedvét nagyban befolyásolta, milyen színű dobozban található szenvedélyük tárgya. A Pantone 448 C, más néven átlátszatlan rongyszín

állítólag a legcsúfabb a világon. Vagyis erről mondják legtöbben, hogy ronda abban a 2012-ben végzett kutatásban, melyet Ausztráliában dohányosok körében végeztek el. A 448 C magasan vitte az undorpálmát, majd követte a zöldcitrom, a bézs, a fehér, a mustársága és a sötétszürke, melyek a legkevésbé csináltak kedvet a bagózáshoz. Az idézett cikk szerint ma a csúnyaságban listavezető színnel festik a cigis dobozokat és a kezdeményezést Angliában, Írországban, Franciaországban is bevezették. Hogy az autós világban mennyire lesz kapós a gondolat, az persze kérdéses, de abban biztosak lehetünk, hogy az élet egyéb területén rövidesen találkozhatunk vele. Nem csak a dohányzással kapcsolatban.

Útépítésnél többet szabálytalankodunk A

z ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói nemrég arra voltak kíváncsiak, mennyire vagyunk szabálykövetőek akkor, ha egy munkaterület mellett hajtunk el. A kutatásban több mint 400 sofőr közlekedési szokását vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy átlagosan 10 km/hval hajtunk gyorsabban, mint gondoljuk, hogy szabad lenne. A kutatók azt kérték a sofőröktől, kép alapján – amelyen nem szerepelt a sebességkorlátozó tábla – ítéljék meg, mekkora sebességgel lehetne biztonságosan áthajtani az adott munkaterületen. A projektben ezután megmérték, az egyes sofőrök ténylegesen mekkora sebességgel hajtanak át az érintett szakaszon. Az autósok többségében alacsonyabb sebességet mondtak, mint

amennyivel ténylegesen vezettek, a kettő között átlagban 10 km/h-ra volt az eltérés. A tendencia meglehetősen aggasztó, eszerint ugyanis a sofőrök felülbírálják a biztonságos sebességre vonatkozó saját döntéseiket. A tanulmány szerint a sofőrök akkor is így viselkedtek, amikor a sebességkorlátozást táblák jelezték. A kutatás arra is rámutatott, a személyautók vezetői a teherautósoknál jóval szabálytalanabbak voltak, ha pedig a kamionok konvojban haladtak, a különbség még nagyobb volt. Az eredmények szerint a járművek sebessége az első korlátozó táblánál a legnagyobb, vagyis a céljukkal ellentétben csak részben hatnak a járművek sebességére. Az autósok éjszaka hajtottak a leggyorsabban, nappal valamivel lassabban haladtak át az adott szakaszon. (hvg.hu nyomán)

Programajánló: Június 11-én 10.00 órától – június 12. 20.00 óráig a Szent István téren: Háry János Mesefesztivál. Egy hétvégére Szekszárd a gyermekek városává alakul! Az első szekszárdi Mesefesztiválon lesz minden, ami a gyermekek és szüleik számára izgalmas lehet: mesés kalandpark, aktív játszóház, bábelőadások, kézműves

15 foglalkoztató, mozifilmek, a tizenéveseket pedig várja a kihívások tere, sok egyéb más program mellett. A rendezvény egyik leglátványosabb része egy, a helyi gyerekek rajzaiból készülő fényfestés lesz. Részletes program:

www.szekszardagora.hu


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Szabász A leendő munkatárs feladatai: – rajzolók által előkészített bőrdarabok kivágása

Elvárásaink: – pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés – jó kézkoordinációs készség – csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Megszakítja adását SZÕLÉSZETI MUNKÁRA ÉS GYÜMÖLCSSZÜRETRE 16 ÉV FELETTI DIÁKOKAT FELVESZÜNK! Jelentkezni: 06-30/587-5680-as telefonon.

A

nevetségessé válás rosszabb, mint a vereség. A magyar foci feltámadásáért szurkolok és azokkal együtt örülök, akik lelkesen várják 44 év után honfitársaink európai bajnoki szereplését. Más csapatsportágban ez természetes, de a focisok sok évtizedes agóniája után ez nemzeti öntudatunkat is erősítheti. A futottak még kategóriából elértük azt, hogy a nagyok között versenyezhetünk, reméljük, hogy kecsegtetőbb kilátásokkal, mint a szakmai ítészek állítják. Eszerint a védelem és a támadósor együttes értékelése alapján a leggyengébb pontokat kaptuk, de ezek az emberek nem hallottak motivációról? Ez kompenzálhatja egy bizonyos pontig a tudásbeli különbséget, a többit majd meglátjuk. Nem is akárhogyan. Az M1 hírcsatorna ugyanis megszakítja adását, ha valami fontos történik a meccsen. Egykor Brezsnyev halálakor, a Duna áradásakor szakították meg a tévéműsort, most egy gól vagy piros lap elég hozzá. Súlya és üzenete van a dolognak, az országgyűlés is viharos gyorsasággal fejezte be a munkáját, hogy az EB-meccseket nagyjaink a helyszínen nézhessék. Igaz, hogy van egy M4 sportcsatorna, ami kifejezetten a sportszerető embereknek szól, de ezek szerint ez sem elég. Mindenesetre bízzunk a tisztes helytállásban és reménykedjünk abban, hogy más hasonló, magyar vonatkozású sportesemény legalább ekkora hivatalos figyelmet kap. Mondjuk a közelgő olimpián.

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és VARRÓNŐKET keres Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

TM Krónika 2016/22  
TM Krónika 2016/22  
Advertisement