Page 1

SZÁG ÁTOR HORV S ÉNYE KEDVEZM ÁRON!

SAJÁT AUTÓVAL Porec Hotel Delfin, félpanzió 06.10. 59.900,-Ft/fő/hét Porec 4 fős apartman 06.17. 24.990,-Ft-tól/fő/hét Crikvenica 4 fős apartman 06.24. 23.900,-Ft-tól/fő/hét Zadar 4 fős apartman 06.24. 26.600,-Ft-tól/fő/hét Vodice 4 fős apartman 06.24. 23.600,-Ft-tól/fő/hét Omis 2 fős apartman, félpanzió 06.24. 69.000,-Ft-tól/fő/hét

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu XXI. ÉVF. 20. SZÁM

2017. MÁJUS 26.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

FESTMÉNYVÁSÁR Kiállítás helye: Paks, Csengey Dénes Kulturális Központ – Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. 7030 Paks, Gagarin u. 2. (volt Művelődési Ház)

4.oldal

Tanulságos olaszországi tapasztalatcserén a TEIT tagjai ÁLLÁSAJÁNLATOK itthon és külföldön!

DACIA 14.oldal

13.oldal

A kenyér

Kiállítás ideje: június 14. szerda 10.00-17.00 óráig Több mint 200 db festmény kerül bemutatásra. 12 havi részletre megvásárolhatóak. 100.000 Ft felett 30% kedvezményt, alatt 40% kedvezményt adunk.

www.apluszbgaleria.hu Utazásszervezőket keresek! www.szekelyerno.hu • 06-70/771-6654

SANDERO RS 2.0

Szétveti az erő az új sportos Daciát

barát vagy ellenség?

12.oldal

6.oldal

Szuperolcsó napelem

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

betanított munkás varrodai bélésező varrodai szálazó Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Kiemelt bérezés és béren kívüli juttatások – Munkába járási támogatás Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre.

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

OPERATÍV DOLGOZÓKAT keres Hosszútávú munkavégzés, kiemelt bérezéssel! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

Eng.szám:R01984/2000 R01984/2000 Eng.szám:

AUTÓBUSSZAL Omis apartmanban 06.30. 69.900,-Ft-tól/fő/10 nap Krk-sziget szálloda, félpanzió 61.900.- Ft/fő/5 nap 07.25., 08.01., 08.08. Isztria szálloda, reggeli 07.06. 55.900,-Ft-tól/fő/4 nap Dalmácia szálloda, reggeli 06.27. 79.900,-Ft-tól/fő/7 nap


2

Aktuális

LAPSZEMLE Nem vette észre, hogy 9 hónapos terhes

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres

MECHANIKAI SZERELŐ munkakörbe. Feladatok: – Gépjárművekbe és háztartási gépekbe épülő motorokhoz elektromechanikai termékek szerelése – Kábelkonfekcionálás és vezeték megmunkálás Elvárások: – 8 általános iskolai végzettség – Jó kézügyesség, monotonitás tűrés, – Több műszakos munkarend vállalása További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Jelentkezni a karrier@fastron.co.hu vagy 7130 Tolna, Gém u. 1. címen lehet.

Egy brit katonanő Afganisztánban adott életet kisbabájának, nem is sejtette, hogy áldott állapotban van, gyomorfájdalomnak tudta be a görcsöket és a püffedt hasát. Aztán beindultak a fájások, kórházba kellett vinni, pár órával később pedig már egy csecsemőt tartott a karján. A katonanő napi 12 kilométert futott 11 kilós menetfelszereléssel, és csak a szüléskor tudta meg, hogy terhes. (easylife.cafeblog.hu)

Robotszázadot állít fel a rendőrség Dubajban Egyelőre csak egy robotrendőr áll szolgálatba, de 2030-ra a teljes állomány 25 százaléka lesz robot. Humanoid lesz, az emberek bűneseteket tudnak jelenteni neki, kérdéseket tehetnek fel, illetve a szabálysértési büntetéseket is be lehet fizetni nála. (index.hu)

Szándékosan fordította félre egy migráns vallomását, vádat emeltek ellene Az arab nyelvű szakfordító-tolmács ellen hamis tanúzás miatt emelt vádat a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség, mivel fordításában elferdítette egy, a 2015. szeptember 16-i röszkei tömegzavargás egyik résztvevőjének vallomását. (hvg.hu)

Uniós béreket Magyarországnak!

Irreális fizetések, felülről irányított futball

A bérfelzárkóztatáson azonban a hétköznapokban sajnos nem a fentieket értjük, hanem használóik egyszerűen azt kívánják vele sugallni, hogy valamilyen homályos

Urbán Flórián szerint az első, a másod- és a harmadosztályban milliós fizetésekért játszanak a focisták, a megye első osztályában (ahol az általa edzett Nagykőrös is szerepel) két-

Tizenhatezer forintot spóroltam egy hónap alatt Az angoloknál egyszerű spórolási módszer arat. Az emberek csatlakoztak egy facebookos kihíváshoz, ahol a cél az, hogy a résztvevők gyűjtsenek össze 100 darab 5 fontos bankjegyet. A visszajelzések szerint hatalmas a siker, olyan emberek is szorgosan gyűjtögetik a pénzt, akik egyébként sosem voltak képesek arra, hogy megtakarítsanak. (divany.hu)

összeesküvés-elmélet eredményeképpen mi, magyarok, kevesebb munkajövedelmet kapunk, mint amennyi járna. (porfolio.hu)

„Édesanyámnak politikai felelőssége van„ A Ungár Péterrel, az LMP és az Európai Zöld Párt elnökségi tagjával készített nagyinterjút a 24.hu. A huszonhat éves férfi édesanyjával, Schmidt Máriával együtt milliárdos vagyont örökölt, jelenleg is cégtársak. (index.hu)

százezres fizetésekért rúgják a bőrt. „Egy játékos úgy kezdi, hogy kétszázezer. Megyébe? Hát, egy tál pacal meg egy láda sörért szoktak futballozni, nem kétszázezerért.„ (hirtv.hu)

Magyar hangja is gyászolja Roger Moore-t „Rogernek nagyon szép, férfias hangja volt, kicsit keményebb, mint az enyém, szinte zengett minden szava. Mégis, igazi gentlemanként ő dicsérte az én orgánumomat” – mesélte Láng József színész. (nlcafe.hu)

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Konyhabútor be- illetve összeszerelőket keresünk! Jelenleg egy nagy bútorkereskedő cég megbízásából hoztunk létre itt Magyarországon (Mohácson) egy képzési központot. Mindent, ami egy első osztályú konyhaszereléshez- ill. beépítéshez szükséges, ebben a tanműhelyben szeretnék – egy 2-3 hónapos tanfolyam során – díjmentesen oktatni. A sikeres vizsga után Ön szerelőként 3 hétig fog Németországban dolgozni, majd minden 3 hét munka után 1 hetet itthon tölthet. – Hogyan kell egy szállítójárművet megfelelően megrakni – A különböző konyhafajták felépítése, elektromos beszereléssel – Különböző rögzítési technikák különböző faltípusokhoz – Munkalapok javítása – Elektromos és vízbekötések – Viselkedés ügyfelekkel szemben – Amennyiben szükséges, támogatjuk a C1 kategóriájú jogosítvány (7,5 tonnáig) megszerzését – Német nyelvoktatás a szükséges kommunikációhoz

Erre a feladatra keresünk: SZERELŐKET 3 havonta új tanfolyam indul. Szerelők: A képzési időszakban Ön 2-3 hónapot csak a mohácsi képzési központban tanul, és a cégünknél áll alkalmazásban (ez alatt szabályosan bejelentjük és egy megfelelő bért biztosítunk). A képzési időszak után az új munkaadója Önt 3 hétig Németországban egy meglévő konyhaszerelő csapathoz osztja be, majd a munkaadó ez után eldönti, hogy átveszi-e Önt – egészen addig a mi alkalmazottunk marad. Ezután Önt bejelentik Németországban, megfelelően biztosítják, és német jog szerinti fizetést adnak Önnek. A bér egy fix fizetésből, és prémiumokból fog állni, amelyet úgy alakítottak ki, hogy Ön jó minőségű munka mellett jól keressen. Amennyiben Ön szakipari tudással rendelkezik, és már épített be konyhákat, akkor előnyben van. A német nyelv ismerete szintén fontos.

Jelentkezzen akkor is, ha nem tud nálunk most azonnal kezdeni, de rendelkezik a szükséges ismeretekkel. 2017-ben is folyamatosan keresünk új embereket, és 3 havonta beiskolázzuk őket. Kérjük, pályázzon fényképes önéletrajza benyújtásával (vevoszolgalat@pos.hu) a legkorábbi lehetséges munkakezdés megadásával. POS Service Group – POS Hungária Kft./ Bútorsoft-Consulting Kft. 7753-Szajk, Kossuth L.u. 98.


Bulvár – Aktuális

3

BULVÁR

Sörvezeték a Heavy-metálosoknak

I

nnováció á ió a világ ilá legnagyobb l bb Heavy-Metál Fesztiválján. Sörvezetéket terveznek kiépíteni a Schleswig-Holstenben megbúvó, Wacken településen, ahol két évtizede hagyományosan augusztus 3-5 között rendezik meg a legkeményebb zenerajongók találkozóját. A krone.at emlékeztet arra, hogy a világ minden részéről mintegy 75 ezer ember szállja meg nyár közepén az 1850 lelkes falucska környékét, és 150 zenekar lép fel, köztük az Amon, Amarth, Kreator, Accept, Megadecht. A hangulatot emeli az a fejenként elfogyasztott 5,1 liter sör, ami egy átlagos rockfesztiválon 3 litert éri el. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a naponta kamionokkal szállított folyékony kenyeret ezután csővezetéken viszik a helyszínre. Ez környezetbarát és biztosan megtérülő fejlesztés.

Halászzsákmány helyett

A

z állatok védelme és a vegetáriánus élet jegyében demonstráltak Franciaországban. A Spiegel Online fotóján egy tucat nő és férfi hever a halászhálóban, mint kifogott halászzsákmány. Sellők, vagy aktivisták, nagyszerűen hívják fel a figyelmet a természet védelmére, a kék tervre, ami az állatok jogaira is tekintettel van. Egyben a nagy előd La Fontaine-re is emlékeznek, a nagy mesemondó nemcsak emberi gyarlóságainkra hívta fel a figyelmet, egyesek szerint az első állatvédők között emlékezhetünk rá.

HEINRICH DINKELACKER

H

einrich Dinkelacker, alapítva 1897-ben, világszerte egyike a kézzel készített és rámán varrott férficipők legexkluzívabb készítőinek. A luxuscipők a budapesti Heinrich Dinkelacker manufaktúránál 40 specializált cipész gyakorlott kezei között készülnek. A Dincelacker cég neve egyet jelent a budapesti cipővel. Futószalag és a hatékonyság kény-

szere nélkül egy pár prémium cipő, melynek kereken 300 gyártási lépésen kell átmennie, a szabástól a befejezésig a legtökéletesebb kézműipari gondossággal készült. Annak érdekében, hogy ezt a kézműves szakmát továbbra is a hagyományokhoz hűen gyakorolni lehessen, csapatunk erősítésére Budapesten a lehető leggyorsabban a következő munkatársakat keressük:

 Bőr cipőfelsőrész-szabó/ -nő, bélésbőrszabó/ -nő a cipőkészítésben  Kézi tűző/ tűzőnő rámán varrott és duplán varrott cipőhöz  Gyártási munkatárs (férfi/nő) a talpkészítéshez a cipőkészítésben  Munkatársa (férfi/nő) a befejező munkák területén a cipőkészítésben  Munkatárs (férfi/nő) a végtermék-ellenőrzés/minőségbiztosítás területén a cipőkészítésben Amit kínálunk:  Biztos munkahelyet budapesti manufaktúránkban.  Versenyképes fizetést teljesítmény alapján.  Igény szerint utazási költségtérítést, céges busszal történő munkába járás, valamint szálláslehetőséget a távolabbi régiókból érkezőknek. Érdeklődés esetén keresse Nyerges Andreát munkanapokon 8.00-12.00-ig a következő telefonszámon: 06-1/207-61-85. HEINRICH DINKELACKER KFT. Budapest, Március 15 u. 1–3. • jobs@shoepassion.com


4

TEIT-tanulmányút Olaszországban

Kuriózum a magyar példa: társulásba szerveződött önkormányzatok

Az atomerőmű-fejlesztések időszakában gondolni kell a leszerelésre, hulladék-elhelyezésre

O

laszországban gyarapította szakmai tapasztalatait a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás. Az olasz atomprogram teljesen más fázisban van, mint a magyar, hiszen atomerőműveik leszerelése van napirenden, a látottak mégis sok hasznos információval szolgáltak a tagtelepülések vezetőinek. Az atomerőművek leszerelésével és a radioaktív hulladékok kezelésével foglalkozó állami cég, a SOGIN és az atomerőművekben használt szekunderköri nagyberendezéseket is gyártó Ansaldo cég tevékenységével ismerkedett az idén huszonöt éves TEIT olaszországi tanulmányútján. A dél-európai ország négy atomerőművét leállították, és – bár volt rá kormányzati szándék – nem indították újra, mert két népszavazáson is elutasította az ország lakossága a nukleáris energia használatát. A kieső energiát főként importból – például francia atomerőművekben termelt energiából fedezik. Magas a fosszilis forrásból származó villamos energia aránya és magas a villamos áram ára is az olaszoknál.

A négyből két leszerelt atomerőmű: Caorso és Latina A TEIT tizenhárom tagtelepülésének polgármesterei és a Paksi Atomerőmű kommunikációs szakemberei elsőként a Caorso atomerőmű telephelyén tettek látogatást, ahol Sabrina Romani kalauzolta őket bemutatva a leszerelési program ütemtervét is. Az 1978-ban üzembe állított, 860 MW villamos teljesítményű, forralóvizes atomerőmű csupán 12 évig szolgálta az áramtermelést, turbinacsarnokát kiürítették, az épület ma a kis-, és közepes aktivitású radioaktív hulladék kezelésére szolgál. Fontos feladat a radioaktív hulladékok mennyiségének csökkentése, megnyugtató elhelyezése a telephely felszámolása, ami évtizedek óta zajló és legalább még ugyanilyen hosszú időt igénylő feladat, derült ki a szakember szavaiból. Az elsőként üzembe helyezett, Róma közelében fekvő Latina erőmű-látogatása során joggal érezhették a delegáció tagjai, hogy múzeumban járnak. Az itteni grafit moderátoros reaktor 1963 és 1987 között csupán 25 TWh villamos energiát állított elő.

Olaszországnak nincs radioaktív hulladéktárolója A telephely vezetőjétől, Harralabos Katsavostól egyebek között azt is megtudhatták, hogy teljesítményét, ami eredetileg 153 MW volt, időközben csökkentették a berendezéseken tapasztalt oxidáció miatt. A hat szabadtéren álló

gőzfejlesztővel felszerelt épület reaktorcsarnoka elhagyatott, a sötét, üres kijelzők, monitorok övezte vezénylője pedig előadóteremként funkcionál. Az épületek egy részét már elbontották, de újakat húztak fel, hogy azok átmeneti tárolóként szolgáljanak a leszerelési hulladéknak. A szakemberek – telephelyenként hozzávetőleg száz fő – feladata a leszerelés, sugármentesítés és a radioaktív hulladékok csomagolása, elhelyezése. Ahogy a SOGIN római központjában a magyar delegáció tagjai Francesco Troiani igazgatótól és Gianluigi Migliora koordinátortól hallhatták, különféle technológiákkal – köztük saját fejlesztésűekkel – sugármentesítik, azaz dekontaminálják a berendezéseket, épületeket. Az arra alkalmas hulladékot tömörítik, hordókba rakva a telephelyeken tárolják. Olaszországnak még nincs végleges radioaktív hulladéktárolója, és az erőművek leszerelésének lezáró szakaszához szükséges engedély sem született meg. Ez utóbbi – mint elhangzott – inkább hátráltatja, mint elősegíti a program megvalósítását. A gyakori kormányváltás miatt a szükséges engedélyek gyakorta késnek. A SOGIN vezetői arról is beszéltek, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől felülvizsgálatot kértek. A nemzetközi kontroll – mint mondták – azért is fontos, mert így igazolni tudják, hogy megfelelő ütemben és költséghatékonyan végzik az állami forrásból finanszírozott tevékenységüket.

A kiégett főanyagot külföldre szállították átmeneti tárolásra Az állami tulajdonban lévő SOGIN céget egyébként 1996-ban hozták létre, hogy felgyorsítsák a négy olasz atomerőmű leszerelési munkálatait. Az első időszakban csak a már említett hazai feladatokat végezték, később azonban kiléptek a nemzetközi piacra is, hogy a munka során szerzett tapasztalataikat, szaktudásukat kamatoztatni tudják – mondta el Francesco Troiani. Az igazgató aláhúzta a tájékoztatás fontosságát, jelezte, hogy a magyar gyakorlat, miszerint a nukleáris létesítményeket környező önkormányzatok társulásokat alkotnak, számára újdonság. Szó esett arról, hogy a kiégett fűtőanyagot külföldre szállították. Az átmeneti tárolására vonatkozó szerződések azonban 2022-ben lejárnak, ezért sürget az idő. Az atomerőművek leszerelésével kapcsolatos határidők csak látszólag

tűnnek távolinak: a zöldmezős területátadást 2030-40-es évekre ütemezik. A paksi és környékbeli településvezetők szakmai útjuk során segítséget kaptak Hagymási Tündétől, az olaszországi magyar nagykövetség külgazdasági szakdiplomatájától, valamint az atomenergetika terén nagy szakmai tapasztalatokkal, magyar szakmai kapcsolatokkal rendelkező Rogante mérnöki irodától. Utóbbi munkáját, eredményeit az iroda vezetője Massimo Rogante mutatta be a SOGIN központjában tartott találkozón. A mérnöki iroda neutron technológia alkalmazásában jeleskedik. Roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzenek. Miután Olaszországban egyik pillanatról a másikra leállították az atomerőműveket, a nukleáris szakemberek nem tudták hazájukban hasznosítani tudásukat. Massimo Rogante, aki a Magyar Nukleáris Társaság egyetlen külföldi tagja, más országok mellett Magyarországgal alakított ki tudományos kapcsolatot, amelynek egyik színtere a csillebérci kutatóreaktor. A szakember szorgalmazza e szakmai

Tanulságos olaszországi tapasztalatcserén a TEIT tagjai együttműködés kiszélesítését. A tapasztalatok további cseréjére a SOGIN igazgatója Francesco Troiani is nyitott, jelezte, hogy akár már idén eleget tesz a mostani látogatás során kapott meghívásnak. Mint kifejtette, a magyarországi tárolók mellett a szerződéses, szervezett formába öntött lakossági kapcsolattartás is érdekli.

Mérnöki csúcsteljesítmény és parlagon hagyott tudás Mint Dohóczki Csaba, hangsúlyozta, olasz vendéglátóik számára meglepetés volt, hogy társulásba szerveződtek az önkormányzatok és közösen képviselik érdekeiket, illetve szerződéses partneri kapcsolatot alakítottak ki az atomerőművel. Erről – mint emlékeztetett rá – több részletet megismertek a TEIT bemutatkozó előadásából. Kitért arra is, hogy mint az Európai Nukleáris Létesítmények Körüli Önkormányzatok Szövetsége (GMF) alelnöke, megosztja majd tapasztalatait a nemzetközi szervezettel. Más országok is érdeklődnek a leszerelés iránt, így megeshet, hogy a többi tagország is szervez majd hasonló tanulmányutat, vagy valamelyik tanácskozásukra olasz vendégelőadót hívnak. – Húsz-harminc év ennél a technológiánál olyan, mint egy pillanat – kezdte tapasztalatainak összegzését Gáncs István, a TEIT alelnöke. Hozzáfűzte, Olaszországban éppen ennyi ideje foglalkoznak ezzel a kérdéssel, de még rengeteg a megoldásra váró feladat. Fontos tanulság ezért, hogy bár Magyarországon most fejlesztés történik, a leszerelésen, a leszerelési hulladék elhelyezésén már most gondolkodni kell és akárcsak

a létesítés, úgy ez is mérnöki csúcsteljesítmény igényel. Megjegyezte, meglepő információ volt számára, hogy a kiégett fűtőanyag nem az országban van, hanem bértárolásban Franciaországban és Nagy-Britanniában. Kiemelte még, hogy akkor, ha egy ország felhagy az atomenergiával, „parlagon”, illetve elméleti síkon marad a felhalmozott szaktudás.

A sugármentesítés is nagy kihívás a hulladékelhelyezés során Fülöp János, Fadd polgármestere különös érdeklődést mutatott a látogatás során a sugármentesítés iránt, hiszen ezen a szakterületen is megfordult több mint két évtizedes erőműves pályafutása során. Mint rámutatott, a leszerelés és a hulladék-elhelyezés fontos mozzanata a sugármentesítés. A legnagyobb kihívást a főberendezések lebontása jelenti. – Ennek során vegyszeres kezelést és mechanikai tisztítást végeznek. Utóbbit homokszórással végzik, de az nem árulták el, hogy az elszennyeződött homokot hogyan tisztítják meg – mondta. Mint fogalmazott, elszomorítja, hogy egy politikai kisebbség megakaszthatja egy ilyen technológia használatát. Azt mondta, az olasz példa is mutatja: nem helyes népszavazásra bocsátani egy ilyen, nagy szakértelmet igénylő kérdést. Felidézte egy korábbi szakmai útjuk tapasztalatát, amikor egy svéd mérnök szinte könnyeivel küszködve mondta, hogy egyik nap még üzemidő hosszabbításra készültek, a választások után pedig a leszerelésen kellett gondolkodniuk. Egy ilyen lépés nyomán elértéktelenedik a felhalmozott szaktudás, de a környező települések számára is hátrányos, hiszen munkahelyeket jelentenek az atomerőművek és a térséget is támogatják. Dr. Bálint József a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elnöke azt mondta, nem tartja szerencsésnek, hogy ebben a kérdésben népszavazáson döntenek, mert a lakosság nem ismeri sem a műszaki adatokat, sem a pénzügyi részleteket. Olaszországban a kieső energiát importból fedezik, beleértve a francia atomenergiát, illetve nagyobb környezeti terhelést jelentő fosszilis energiaforrásokat.

Az olasz példa tanulságai Külön kiemelte, mint az út egyik fontos tapasztalatát, hogy nem abban a pillanatban kell elkezdeni a felkészülést a leszerelésre, amikor lejár a blokkok üzemideje. Az olasz példa is mutatja, hogy meg kell keresni, ismerni a technológiákat, műszaki megoldásokat. Emlékeztetett rá, hogy míg Magyarországon van végleges tároló a kis- és közepes aktivitású hulladékok befogadására, addig Olaszországban nincs, habár több mint harminc éve leállították a reaktorokat. (Forrás: TEIT, kép és szöveg: Vida Tünde)


5

Agrárium – Gazdaság

Új divat a kukorica-cipő

T

ovábbra is divatosak a sneaker sportcipők. Laza sportöltönyhöz is viselik az óceánon túl, persze nem estélyeken, hanem egy-egy könnyed garden party alkalmával. A sneaker tehát jó üzlet, ugyanakkor a cipőgyártók igyekeznek újabb és újabb alapanyagokat találni. A kukorica értékes táplálékforrás és bioüzemanyag egyaránt. Most azonban a Reebok valami másra, cipőtalp-alapanyagként is használja. A cég kezdeményezésének legfontosabb célkitűzé-

Ezért a Reebok megállapodott a Tate & Lyle Bio Products céggel, amely Susterra néven gyárt propándiol gumit. Az alapanyag kukoricából származik, tehát kőolaj-mentes, nem-toxikus, biológiailag lebontható. Ebből lesz a cipő talpa, míg a felsőrész pamutból készül. „Végső soron az a célunk, hogy létre hozzuk a bioalapú lábbelik széles választékát, amelyeket komposztálni lehet használat után” – mondja Bill McInnis, a Reebok Future csapat vezetője. A Popular Science se, hogy a cipő teljes egészében jelentése szerint az első pamut megújuló anyagokból készüljön + kukorica sneaker cipők még kőolaj melléktermékek helyett, és idén piacra kerülnek. ha elhasználódott, lebomoljon. (blog.syngenta.hu nyomán)

Le Bélier Mohács Kft., AUTÓIPARI BETANÍTOTT ÉS SZAKMUNKÁSOKAT KERESÜNK Ha Önt is érdekli a fémipar, az autóalkatrészek gyártása, technológiaháttere, a Le Bélier Mohács Kft. magas szintű képzést és hosszú távú, kiszámítható munkát kínál e területen. MOHÁCSI GYÁREGYSÉGÜNKBE autóipari biztonsági termékek gyártásához keresünk elkötelezett, új munkatársakat, akik növekedésünk, fejlődésünk részesei szeretnének lenni.

Az alábbi munkakörökbe várjuk:

BETANÍTOTT FIZIKAI ÉS SZAKMUNKA (bármilyen szakmunkás vagy 8. ált. végzettséggel) előny, a fémiparihoz/fémfeldolgozáshoz/kohászathoz kapcsolódó szakmai végzettség (bádogos; szalagfűrész gépkezelő; ipari festő-lakkozó; vagy asztalos, csiszoló, fényező) Munkavégzés jellemzői: • 3 műszakos gyári, öntödei munkakörnyezet • munkakörönként eltérő, közepes-nehéz fizikai munka Kiemelt juttatásaink: • szaktudással együtt emelkedő alapbér • PÉCSRŐL INGYENES BUSZJÁRAT • 8.000 Ft/hó béren kívüli juttatása • 10.000-25.000 Ft/hó bónusz • iskolakezdési támogatás • 70.000 Ft évi egyszeri, „nyári jutalom” • belső képzési lehetőségek • valós szakmai fejlődés

MARADJON ÉS DOLGOZZON BARANYÁBAN, NÁLUNK BIZTOS KARRIERT ÉS JÖVŐT ÉPÍTHET!

Gyógynövény-feldolgozó épül Kajdacson

Jelentkezés: e-mailen küldött önéletrajzzal:

T

öbb mint fél milliárd forintos beruházással gyógynövény-feldolgozó épül Kajdacson, amely a Pannonpharma Kft. pécsváradi üzemének készít elő Tolna megyében termelt alapanyagokat. Az 1260 lakosú település 550 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból az üzem felépítésére, valamint az annak helyet adó ipari park kialakítására – mondta Boda János, a község független polgármestere az MTI-nek. (www.agroinform.hu nyomán nyomán))

lbm-toborzas @lebelier.hu özérdekű nyugdíjas szövetkezetet minimum 90 százalékban öregségi nyugdíjasok hozhatJövőre közérdekű Kszakképzési nának létre. A szövetkezetet, mint munkáltatót sem szociális hozzájárulási adó (szocho), sem hozzájárulás nem terhelné, sőt a minimálbér erejéig élelmiszert, illetve annak vásárnyugdíjas szövetkezet lására felhasználható utalványt is köztehermentesen juttathatna tagjainak. (adozona.hu nyomán)

X. Országos Sillerfesztivál 2017. JÚNIUS 2. (PÉNTEK) 19.00 20.00

A Tűzvirág Táncegyüttes műsora Táncház a Szaggató zenekarral, a Vetővirág Népzenei Együttessel és a Szarkaláb tánccsoporttal

2017. június 2–3. Paks, Sárgödör tér

2017. JÚNIUS 3. (SZOMBAT) 10.00–13.00 Prés(szín)ház és prés(muzsika)ház 10.00 Mátyás király bolondos bolondja a kistéren (Maszk Bábszínház) 11.00 Szép magyar népmesék a nagysátorban (Spirit Színház) 12.00 Borok, dalok, bábok a kistéren (Maszk Bábszínház) 11.00 és 12.50 A Vetővirág Népzenei Együttes muzsikája a kistéren 14.30 A főzőverseny és borverseny eredményhirdetése 15.00-17.30.00 Érmes borok kóstolója –A Kárpát-medence 100 legjobb siller borának kóstolója 17.00 Pintér Petra és Tóth Levente koncertje

Roy & Ádám Trió

18.00 A

Roy & Ádám Trió koncertje 20.00 A Bagossy Brothers Company koncertje 22.00 A Shisha Café zenekar koncertje

Kísérő programok: Kézműves és termelői áruk vására • Népi játszótér szombaton 10-18 óra között a kistéren. Szombaton 10-13 óra között: Palacsintázó és Szörpintő sátor a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársainak közreműködésével.


6

Lakás – Otthon – Aktuális

Szuperolcsó napelem Á

ttörés, itt a harmincszor olcsóbb napelem! Úgy tűnik, minden megváltoztathat a napelemek piacán. „Game changer” – ezzel a jelzővel illetve számolt be több angolszász forrás is az ausztrál Newcastle-i Egyetem legújabb fejlesztéséről. A kifejezés arra utal, hogy az eddigi gyártástechnológiától teljesen eltérő módon összerakott új napelem radikálisan megváltoztathat mindent, amit a napelemekről eddig gondoltunk.

Habár a napelemek ára az elmúlt években is meglehetősen gyorsan csökkent, a legtöbben még mindig azért nem váltanak otthon napenergiára, mert a panelek beszerzése és telepítése hazai bérviszonyok mellett nem kis befektetést igényel. És hiába tudja mindenki, hogy megtérül a beruházás, ha egyszerűen nincs elég pénze hozzá. Az egyetemi fejlesztőcsapatot vezető Paul Dastoor professzor a Mashable-nek úgy magyarázta a különbséget, hogy miközben a hagyományos napelemek nagy, nehéz, üvegtáblák közé

Régiós szakadék az építőiparban

A

magyarországi régiók építőipari termelésében három-négyszeres a különbség. Az egy lakosra jutó építési termelés értékében durva regionális eltérésekről ad számot a KSH. Épületépítésben az országos átlag 2016-ban 71 ezer forintra rúgott, ám amíg ebből Észak-Magyarországon csak 44 ezer forintra futotta lakosonként, Közép-Magyarországon 106 ezer forint nőtt a fejenkénti termelési érték. Az egyéb építmények terén még nagyobb az távolság, a 60 ezer forintos országos átlagból Észak-Magyarországra csak 27 ezer, Közép-Magyarországra viszont 95 ezer forint jutott. (napi.hu nyomán)

VITAFOAM Magyarország Kft.

SZIVACSSZABÁSZT – CAD-CAM PROGRAMOZÓ-T KERESÜNK! Követelmények: – Műszaki végzettség – Műszaki rajz ismeretek – Felhasználói szintű AutoCad ismeretek – CNC programozási ismeretek Előny: – Angol nyelv ismerete – Gyártó környezetben szerzett tapasztalat Feladatok: – Gyártási munkalapok elkészítése – Szabászgépek CNC programjainak megírása – Szabászati programok optimalizálása – Megrendelői rajzok digitalizálása Önéletrajzokat Ö él t j k t az ecostea@vitahungary.hu t @ it h g h e-mail címre várjuk.

zárt, így aztán vastag paneleket jelentenek, az ő megoldásukkal egy 0,1 milliméternél (!) is vékonyabb műanyag filmrétegre „nyomtatják” a Nap energiáját felvevő paneleket. Így aztán a felhelyezés is jóval egyszerűbb. Dastoor szerint az új technológia további előnye, hogy a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisak a fényviszonyok. „Ez azt jelenti, hogy mindegy, milyen a tető fekvése, egyszerűen csak fel kell rá tenni, és kész” – mondta a szakember. Mindez még akkor is megérne egy hírt, ha ilyen előnyök mellett ugyanannyiért lehetne beszerezni, mint a jelenlegi napelemeket. De fejlesztői szerint miközben még a Tesla éppen most érkező napelemes tetőjéből is 235 dollárba (nagyjából 65

ezer forintba) kerül egy négyzetméter, addig ők végül 7,42 dolláron, azaz 2000 forint körül tudják majd tartani a négyzetméterárat. Ha ehhez 10, 20 vagy akár 50 százalékos járulékos költségeket is hozzáveszünk, akkor is könnyen kiszámolható, hogy az újfajta napelem radikálisan olcsóbb lesz. Az új technológia már a tesztelés utolsó szakaszában jár, az első, valódi körülmények közé

szánt 100 m²-nyi panelt már le is gyártották, és ki is helyezték, hogy megnézzék, hogyan bírja a valódi időjárási körülményeket. Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja a héten mutatja be a szakmai közönségnek a technológiát, ezután pedig több iparági partnerrel is belekezdenek a tömeggyártásról szóló tárgyalásokba. (hvg.hu nyomán)

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres

GÉPBEÁLLÍTÓ munkakörbe. Feladatok: Az alábbi gépek beállítása, szerszámozása; napi és rendszeres karbantartásuk elvégzése: – PLC, CNC vezérlésű tekercselőgépek – Vezeték gyártó automata gépek – Speciális alkatrészgyártó berendezések, automaták (zömítő, ponthegesztő állomások) – Automata, és félautomata berendezések – A gépek karbantartásáról, javításáról a karbantartási dokumentáció és gépnapló vezetése Elvárások: – Középfokú elektronikai vagy gépész végzettség – Műszaki beállítottság Egyéb elvárások: – Több műszakos munkarend vállalása

További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Önéletrajzokat személyesen, vagy e-mail-ben a karrier@fastron.co.hu címre küldhető.


7

Lakás – Otthon – Aktuális

A DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas, gyakorlattal rendelkező munkatársakat keres az alábbi munkakörök betöltésére:

• CSOMAGOLÓ • GÉPKEZELŐ (hajlító és présgépek, CNC vezérlésű vágógép)

M

Gondoljuk újra: gumiabroncsból ülőke, asztal és virágtartó

ielőtt selejteznénk és a szemétre szánnánk, muszáj újragondolni! * Az újrahasznosítás ma már nem divat, hanem a környezettudatos ember gondolkodásának része. Mindezek ellenére ma még sokan vannak, akik nehezen illesztenek be egy-egy ilyen darabot az otthonukba. A gumiabroncsok új élete talán az egyik legkritikusabb terület, de az alábbi megoldással biztos, hogy sokak kedvence lehet. Első lépésben döntse el, hogy mit szeretne: ülőkét, kis asztalt, virágtartót, gurulósat, lábbal vagy láb nélkül. Ezeket azért szükséges tudni, mert ettől függően alakulnak a hozzávalók is. Adhatunk hozzá görgőket vagy fából készült lábakat az alaphoz, vagy egyszerűen mellőzzük, és így közvetlenül a padlón ül majd a puffunk. Bárhogyan is döntünk, mindenképp praktikus és egyedi bútordarabunk lesz. (sokszinuvidek.24.hu nyomán)

• FESTŐ ÜZEMI BETANÍTOTT MUNKÁS Amit elvárunk: • pontos munkavégzés • 18. betöltött életév • szakmunkás bizonyítvány • 1-2 műszak vállalása Amit nyújtunk: • azonnali munkakezdés • útiköltség térítés • versenyképes jövedelem • hosszú távú munkalehetőség • cafeteria Előny:

• targoncavezetői engedély • hasonló területen szerzett tapasztalat

Jelentkezés önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címre, vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110. alatt.

FONALFELDOLGOZÓ ÉS MŰSZAKISZÖVET-GYÁRTÓ BT.

MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK! TEXTILIPARI GÉPKEZELŐ (szövöde, felvető üzem) Főbb feladatok, munkák: • Szövőgépek beállítása, javítása, karbantartása • Kézi anyagmozgatás • Rábízott feladatok teljes körű ellátása

• Vezető üléses, gyalogkíséretű targonca jogosítvány előny

Az álláshoz tartozó elvárások: • Alapfokú iskolai végzettség • Fizikai terhelhetőség • Többműszakos munkarendben történő munkavégzés • Pontos, precíz munkavégzés • Textilipari, fémipari végzettség előny, de nem feltétel

Amit kínálunk: • Versenyképes alapbér + műszakpótlék + cafeteria • Hosszú távú munkalehetőség • Bejelentett munkaviszony

Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Azonnali munkakezdés

Munkavégzés helye: Tolna, Tolnatext Bt. 1. sz. telephelye

MEO-VÁGÓ, CSOMAGOLÓ MUNKATÁRS Főbb feladatok, munkák: • Szövettekercsek vágása, konfekcionálása • Szövetek áttekercselése gépen • Szövettekercsek csomagolása, raklapok pántolása • Kézi anyagmozgatás • Rábízott feladatok teljes körű ellátása Az álláshoz tartozó elvárások: • Alapfokú iskolai végzettség • Fizikai terhelhetőség • Többműszakos munkarendben történő munkavégzés • Pontos, precíz munkavégzés

• Textilipari, végzettség előny, de nem feltétel • Vezetőüléses, gyalogkíséretű targonca jogosítvány előny, de nem feltétel Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Azonnali munkakezdés Amit kínálunk: • Versenyképes alapbér + műszakpótlék + cafeteria • Hosszú távú munkalehetőség • Bejelentett munkaviszony Munkavégzés helye: Tolna, Tolnatext Bt. 1. sz. telephelye

Jelentkezés: H-7130 Tolna, Bezerédj Pál tér 1. Pf. 33. • Tel.: (00 36) 74/540-238 • E-mail: info@tolnatext.hu


8

Egészség-Életmód – Aktuális

VÖRÖSMARTY MIHÁLY MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

BONYHÁD

• Június 5-én 18 órakor: Pünkösdi koncert az Evangélikus templomban. Közreműködnek: Bartók Béla Zeneiskola növendékei, Bonyhádi Katolikus Kórus, Charis Kamarakórus, Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Kórusa, Seven Club Singers, Székely Kör Kórusa. A hangversenyen összegyűlt adományokkal az evangélikus közösség gyülekezeti házának felújítását támogatjuk! • Június 7-én 19 órától: Operett nagykoncert a Pesti Magyar Operett Színház előadásában. Sztárvendég: Várkonyi András. Belépő: 2700 Ft • Június 16-án, 18.30 órakor: Terítéken...közéleti beszélgetések. Egy hiteles női út. Vendég: gróf Nádasdy Borbála. Házigazda: Tihanyi Ignácné. Az előadás ingyenes. Helyszín: Völgységi Könyvfesztivál, Perczel kert.

Alzheimer-kórban szenvedők faluja falu fő mottója az, hogy a lakók ne érezzék úgy, hogy Ha kedvük van, részt vehetnek a napi feladatok elvégzésében, életük fenekestül felfordult a betegség miatt.

A

A holland demencia-falu célja, hogy az ott lakókat, amenynyire csak lehet, aktívan tartsák, és hogy a korábbi életükben megszokott rutin szerint él-

Folyamatosan fejlődő csapatunk erősítéséhez tapasztalt

C,E kategoriás gépkocsivezetőket keresünk Németországba. Előny: – alapszintű német nyelvtudás, – több éves tapasztalat Gépkocsivezetőink kettő hetente Magyarországra történő hazaszállítását cégünk biztosítja. Az érdeklődők önéletrajzát a kontakt@stadler-spedition.de e-mail címre várjuk, illetve további információk az alábbi telefonszámon kaphatók: +49/7392-169334

jenek. A falunak saját boltja, kávézója, sőt színháza van, de működik itt fodrászüzlet, sok a kiskert és egy komplett városias köztérrendszer is. A falu körül húzódó kerítés és az őrzött kapu biztosítja, hogy a betegek biztonságban legyenek saját világukban. A faluban nem közlekednek kocsik, buszok, a lakóknak viszont van lehetőségük kerékpározni, vagy egyéb mozgásukat segítő eszközökkel közlekedni. A másfél száz lakóra 240 teljes- és félállású gondozó jut. A falu huszonhárom épületből áll, a lakók kétszintes, hat-nyolc fős házakban élnek a gondozókkal együtt.

azaz főzhetnek, takaríthatnak, moshatnak vagy kertészkedhetnek. Szabadidejükben huszonöt klubhoz csatlakozhatnak: van többek között főző-, klasszikuszene-, bingó- és festőklub, illetve olvasókör is. Az apartmanokat hatféle belső stílus szerint alakították ki, így mindenki a korábbi, saját környezetének megfelelő hangulatban töltheti napjait. A betegek étkezéseit is a korábbi szokásaikhoz igazítják. A falu fő mottója az, hogy a lakók ne érezzék úgy, hogy életük fenekestül felfordult a betegség miatt, illetve hogy az aktivitás, a hétköznapi feladatok stimulálják az időseket. (okosvaros.lechnerkozpont.hu nyomán)


9

Gazdaság – Aktuális

Beszédes utcanevek, itt valóban drágábbak az ingatlanok? V

ajon lakáspiaci szempontból van-e jelentősége az utcaneveknek Magyarországon? Lehet-e például árelőnye a víz közelségét jelző névtábláknak, vagy az olyan, a beépítés jellegére utaló közterületeknek, mint például a fasor vagy a sétány? – keresték a választ egy friss elemzésben.

Nem is gondonánk, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékről. Gyakran emlegetik persze a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak. Egyes közterületek neve és típusa titkos értéktöbbletet rejt – fejtegeti „Lakáspiaci Mozaik – számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról„ című kísérőkiadványában az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont. Könnyen megfejthető a „Mit rejt az utcanév?„ című fejezetének példája a víz közelségére utaló utcanevekről. Amerikában a víz közelségét jelző utcanevek – mint például az „Ocean„ (óceán) vagy a „Lake-shore„ (tópart) – tényleg megjelenítik a vízparti ártöbbletet. Hasonlóképpen gondolhatjuk, hogy a víz közelségéből eredeztethető Magyarországon is a rakpartok 77 százalékos árelőnye az utcákhoz képest. A közterületek típusa jelezheti a beépítés során kialakított városrész jellegét is, így Ameri-

kában az elit környéket sejtető „way„ (sor) vagy „place„ címen elhelyezkedő ingatlanok több százalékkal drágábbak a közhelyes „street„-hez (utca) képest. Csakúgy, mint itthon a fasorok és sétányok lakásai, amelyek 46, illetve 14 százalékos felárral vásá-

rolhatók meg az utcákhoz képest. Számos olyan összefüggés akad azonban, amelyre nem nyújt kézenfekvő magyarázatot az elnevezés története – állapítják meg a hazai kutatók. Eleve rejtélyes, hogy miért ritka a Kond és Töhötöm nevű utca, a hét vezér többi tagjáról elnevezett utcákhoz képest. A többiek árait összehasonlítva viszont

talán nem meglepetés, hogy a fejedelem nemcsak a csatában, hanem az ingatlanárakban is az élen áll: Álmos vezér utcái 37 százalékkal drágábbak, mint a többi vezéré. A vezérek közül Huba és Tas utcájában lehet legolcsóbban otthont venni. Kártyavárként omlik össze azonban a hősök jelentőségével való összefüggésről alkotott elmélet, amikor a királyok neveit viselő utcákat vesszük górcső alá. Szent László 32, Nagy Lajos 21, Károly Róbert pedig 11 százalékkal drágább fontosságában verhetetlen első királyunknál, Szent Istvánnál. Hunyadi Mátyás és Könyves Kálmán neve szintén jól cseng a történelemben, de amikor a lakáspiacontalálkozunk velük, óvatosságra int, hogy az államalapítóhoz képest 25 százalékos diszkonttal forognak a róluk elnevezett utcák otthonai. De elgondolkodtató az is, vajon mitől drágábbak a Nárcisz, Viola, Liliom nevű utcákban a lakások, mint a Rózsa, Szegfű és Ibolya utcákban? Szintén megfejtésre vár az a kérdés is, vajon a Tavasz utcák miért olcsóbbak 37 százalékkal a másik három évszakhoz képest?

A DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas munkatársakat keres az alábbi munkakör betöltésére:

FESTŐ ÜZEMI BETANÍTOTT MUNKÁS Amit elvárunk:

• pontos munkavégzés • 18. betöltött életév • 8 általános • 1-2 műszak vállalása

Amit nyújtunk: • 900.- Ft kezdő órabér • havi jutalom • cafeteria • útiköltség térítés • hosszú távú munkalehetőség Előny:

• hasonló területen szerzett tapasztalat

Jelentkezés: személyesen a DKC Ungheria Kft. (volt Cost.E.L. Hungária Kft.) Tolna, Belterület 970/110 szám alatt, vagy a 74/540-002 telefonszámon, vagy önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címen.

Rekordár

A

nemzetközi üzleti sajtó nem tud napirendre térni afölött, hogy soha nem látott összegért, 110,5 millió dollárért kelt el egy amerikai festmény, Jean-Michel Basquiat alkotása egy New York-i aukción. A korábbi rekordot Andy Warhol egyik képe tartotta, 105,4 millió dollárrral. (hvg.hu nyomán)

(penzcentrum.hu nyomán, fotó: blikk.hu)

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

RAKTÁROS

GYÁRTÓSORI SZERELŐ

MUNKAVÉGZÉS HELYE: Szekszárd FELADATOK: • raktár napi működésének biztosítása • alapanyagok komissiózása és visszavételezése a termelési területekről • raktározás magas raktárban, az előírások betartása mellett • a raktári bevételezési és a raktárból történő kiadások könyvelése AMIT VÁRUNK: • emelőgép-kezelői bizonyítvány (gáz és elektromos üzemű targonca) megléte előny • raktározási területen szerzett tapasztalat előny • felhasználó szintű számítástechnikai ismeretek (Word, Excel) • precíz, pontos és gyors munkavégzés (3 műszak vállalása) AMIT KÍNÁLUNK: • nagyvállalati környezet, versenyképes jövedelem, béren kívüli juttatások, változatos munka, folyamatos szakmai fejlődés, jó hangulatú munkakörnyezet JELENTKEZÉS: A pályázati anyagot az alábbi e-mail címre kérjük a pozíció pontos megjelölésével: karrier_szekszard@cabtecgroup.com Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com

MUNKAVÉGZÉS HELYE: Szekszárd FELADATOK: • könnyű fizikai munka • összeszerelés, házba pattintás • kötözés, bandázsolás, krimpelés AMIT VÁRUNK: • minimum 8 általános iskolai végzettség • jó kézügyesség, monotonitás tűrés • pontos, precíz munkavégzés • színlátás • több műszakos munkarend vállalása A jelentkezéseket (önéletrajz) a karrier_szekszard@cabtecgroup.com e-mail címre kérjük elküldeni a betölteni kívánt munkakör megnevezésével. Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 3,5 M Ft. H327530. +36 70 461 9731. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 2,5 M Ft. M0000944. +36 70 461 9731. Őcsényben eladó egy 137 m2-es 3+1 szobás jó állapotú családi ház 900 m2-es telken. Irányár: 18,9 M Ft. H329211. +36 70 461 9731 Őcsényben 88 m2-es 3+1 szobás felújított családi ház eladó 390 m2-es telken. I.ár: 19,9 M Ft. H329291. +36 70 461 9731.

Ingatlan

m2-es,

Eladó felújított, 4 szobás, 98 m2-es sorház Tolnán (tárolókkal, garázzsal, elektromos kapuval) és 30 m2-es terasszal. Ár: 18,9 millió Ft. Elérhetőség: 06-20/617-2900. Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,49 M Ft. H272937. +36 70 461 9731. Bonyhádon 158 m2-es konvektoros lakás és üzlet egyben vagy külön-külön eladó. Irányár: 17,49 M Ft. H319771. +36 70 461 9731. m2-es

Dombóváron 65 3 szobás konvektoros családi ház 566 m2-es telken eladó. Irányár: 8,95 M Ft. H328434. +36 70 461 9731. Fadd, Volent-öbölben eladó egy 94 m2-es 1+3 szobás szép állapotú kétszintes ház. Irányár: 19,99 M Ft. H335808. +36 70 461 9731.

Sióagárdon 1998-ban épült 74 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 461 9731. Tolna-Mözsön 147 m2-es 4+1 szobás szigetelt családi ház garázzsal eladó. I.ár: 15,5 M Ft. H321395. +36 70 716 9366.

Állás Szekszárdi épületgépészettel foglalkozó cég keres jogosítvánnyal és szakirányú végzettséggel rendelkező munkatársat víz,- gáz,- fűtésszerelő munkakörbe. Érdeklődni: 06-20/945-2621, 06-74/412-007. Tolnai villamosipari vállalkozás felvételt hirdet villanyszerelők részére, kiemelt bérezéssel, hosszú távra, területen és műhelyben végzendő munkához. Pályakezdők és gyakorlattal rendelkezők jelentkezését is várjuk. Jelentkezés a predeakft@gmail.com e-mail címre vagy a +36-30/247-5542es telefonszámon.

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Tolna-Mözsön üzleti vállalkozásra alkalmas 246 m2-es ház 566 m2-es telken eladó. Irányár: 18,5 M Ft. H323851. +36 70 716 9366.

„MOLETT NŐI DIVAT

Tolnán felújított 210 m2-es 5+1 szobás nagypolgári családi ház eladó 1787 m2-es telekkel. Irányár: 43 M Ft. H324279. +36 70 461 9731.

Esküvûre és a mindennapokra!

Tolnán 120 m2-es 3+1 szobás két generációs családi ház eladó 1214 m2-es telken. Irányár: 17,9 M Ft. H330172. +36 70 461 9731.

Nagy választékkal várom kedves vásárlóimat! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30.

Tolna-Mözsön 100 m2-es 4 szobás gázkonvektoros felújított családi ház eladó. I.ár: 12,9 M Ft. H330364. +36 70 461 9731.

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Gyászhirdetését feladhatja lapunkban 6350 Ft/alkalom áron 40×70 mm méretben! Megjelenés a Tolna Megyei Krónikában és ingyenesen a Krónika online-újságon: www.tmkronika.hu Információ, megrendelés: Tolna Megyei Krónika szerkesztőségében Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 E-mail:kafi50@t-online.hu

Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

VILLANYSZERELÉS

Harcon 61 m2-es 2 szobás kétszintes jó állapotú családi ház 2233 m2-es telken eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H335146. +36 70 461 9731.

Tolna-Mözsön 101 m2-es felújítandó vagy bontandó ház eladó 1523 m2-es telken. Irányár: 3,8 M Ft. H333084. +36 70 716 9366.

Harcon 96 m2-es 2+2 szobás jó állapotú családi ház eladó 3438 m2-es birtokon. Irányár: 14,8 M Ft. H335745. +36 70 461 9731.

Tolnán 54 m2-es 2 szobás erkélyes 3. emeleti felújított gázkonvektoros lakás eladó. Irányár: 8,7 M Ft. H336399. +36 70 716 9366.

TOLNA MEGYE TELJES TERÜLETÉN  Belső hálózatok építése, javítása, helyreállítással  Bojlerek, hőtárolós kályhák javítása, tisztítása

Mórágyon 73 m2-es újszerű állapotú 2 szobás könnyűszerkezetes ház eladó. I.ár: 9,8 M Ft. H262091. +36 70 461 9731.

Ügyfeleink számára keresünk Szekszárdon 2 vagy 3 szobás lakásokat 2. emeletig. +36 70 461 9696.

Telefon: 06-30/70 0-6080

KLEIN ATTILA

Az E.R.Ö.V Víziközmű Zrt. kisebb kőműves munkákra (úthelyreállítás)

KŐMŰVES SZAKEMBERT KERES! Jelentkezni lehet a 74/529-260-as telefonszámon, vagy e-mailen: info@erovzrt.hu életrajz beküldésével.

– referenciákkal! SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992  Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon a Kossuth utcában 113 m2-es 4 végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. szobás konvektoros felújítandó családi ház eladó. H286784. +36 70 461 9731. Irányár: 5,9 M Ft H333778. +36 70 461 9731. Irányár: 24,9 M Ft  Szekszárdon az M9-es autóút közelében 4778  Szekszárdon 16 m2-es betonozott aljzatú m2-es tégla épület eladó szőlővel és szántóval. garázs fém kapuval eladó. G1995464. +36 70 461 M0000846. +36 70 461 9731. Irányár: 4,5 M Ft 9731. Irányár: 1,99 M Ft  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárd déli részén 160 m2-es gázfűtéses zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 70 üzlethelyiség vagy iroda eladó. UZ007218. +36 70 461 9731. Irányár: 3,5 M Ft 461 9731. Irányár: 12,5 M Ft  Újonnan épülő szekszárdi Family Center áru-  Szekszárdon 794 m2-es, 849 m2-es és 1114 házban 85 m2-es üzlet kiadó. UZ006669. +36 70 m2-es összközműves panorámás telkek eladóak. 461 9696. Irányár: 450 E Ft +36 70 461 9731. Irányár: 8,5-11,7 M Ft  Szekszárd, Hidaspetre környékén az akácerdő  Szekszárd központjához közel eladó egy 99 közepén 5130 m2-es külterületi telek eladó. m2-es 1+2 szobás ikerház rész 287 m2-es telekkel. T021580. +36 70 461 9731. Irányár: 1,99 M Ft H335518. +36 70 716 9366. Irányár: 21,5 M Ft Az akció 2017. május 1-május 31-ig tart.

 Szekszárdon eladó egy újszerű állapotú 1+2  Szekszárdon vállalkozásra is alkalmas, közszobás tetőtéri tégla lakás. H327801. +36 70 461 pontközeli 66 m2-es pince (kivett présház) galériá9731. Irányár: 15,9 M Ft val eladó. H335662. +36 70 716 9366. I.ár: 8,5 M Ft  Szekszárdon a Decsi-Szőlőhegyen 3319 m2-es  Szekszárdon 34 m2-es 1 szobás 4. emeleti távterületen szőlőterület eladó feldolgozóval. fűtéses fiatalos lakás eladó. H336018. +36 70 461 M0000957. +36 70 461 9731. Irányár: 4,9 M Ft 9731. Irányár: 7,9 M Ft  Szekszárdon 3. emeleti 73 m2-es 3 szobás  Szekszárdon 48 m2-es 1+1 szobás gázkonvekerkélyes jó állapotú lakás eladó. H329837. +36 70 toros 4. emeleti jó állapotú lakás eladó. H336392. 461 9731. Irányár: 13,7 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 8,9 M Ft  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen örökpanorá-  Szekszárdon 78 m2-es újszerű állapotú panorámás belterületi 900 m2-es telek eladó. T022047. más családi ház 4070 m2-es magánbirtokon eladó. Irányár: 49 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 9,9 M Ft H336665. +36 70 461 9731.  Szekszárdon a főút mellett jelenleg épülő 109  Tolnán a Wosinsky utcában 105 m2-es 3 szobás m2-es üzlet KIADÓ. Költözés: 2018. 01. hó. gázfűtéses családi ház eladó. H259526. +36 70 716 UZ007153. +36 70 461 9731. Irányár: 390 E 9366. Irányár: 6,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Május 26. péntek

7; 12 °C

18; 23 °C

Május 27. szombat

7; 12 °C

18; 23 °C

Május 28. vasárnap

8; 13 °C

22; 26 °C

Május 29. hétfő

9; 14 °C

23; 27 °C

Május 30. kedd

10; 15 °C

22; 27 °C


11

Aktuális – Programok

Az állatok nyelvén beszélő vándor

S

zamaras Lőrinc gyerekkora óta járja az országot. Ott az otthona, ahol álomra hajtja fejét. Állataival él együtt, akiknek érti a nyelvét. A 62 éves férfi igazi vándorember. A szoljon.hu munkatársa Tiszainokán „futott” össze a férfival, akiről senki sem tudja pontosan kicsoda, és honnan érkezett.

Mint kiderült, Szamaras Lőrinc az általános iskola elvégzése után nyakába vette Magyarországot. Társai és barátai az állatai:

van két lova, három szamara, egy kis öszvére, kilenc kecskéje, két kutyája meg néhány baromfija. Velük járja az országot, lóháton,

hol szamarán ülve köszöntve az őt „csodálókat”. A férfi a portálnak elmondta: – Van egy lakókocsim, éjszakára ott húzom meg magam. Ha megunom, odébb állok, megkérek valakit, húzza el a kocsimat. Van egy lavórom, abban szoktam mosdani, a vizet kútról hozom. Van, hogy a folyóban vagy a patakban fürdöm. Puritánul él: reggelire csalánteát iszik, ebédre vízben főtt darát eszik. Húst szinte sose, csak akkor, ha kap valakitől. Ilyen egyszerűség mellett nem is csoda, hogy a férfi nem kesergett azon, hogy az újságíróval való találkozásakor 15 forint volt az összes vagyona. Alkalmanként dolgozik, főleg jószágok mellett vállal munkát. Az állattartók ezért ismerik, ahogy mondják: ő a Szamaras Lőrinc, az állatok nyelvén beszélő vándor. (sokszinuvidek.24.hu nyomán, fotó: szoljon.hu)

Füstoszlop A Sinabung-hegy vulkánja az indonéziai Sumatra-szigetén szuperaktív az elmúlt hónapokban. Folyamatosan óriási füst- és hamufelhőt lövell az égbe, emberek ezreit kellett biztonságos helyre menekíteni, a Spiegel Online fotójának tanúsága szerint. A szigetlakóknak ez különleges helyzet, ugyanis négyszáz év szunnyadás után ébredt fel az alvó vulkán, 2010-ben mutatta meg magát újra. Ezután egyre gyakrabban, 2013ban, majd idén hónapok óta jelzi a term észet erejét az emberi léttel szemben. mészet

Tolna, Bajcsy-Zsilinszky utca 73/A Telefon: 74/540-035 E-mail: kultura@tolna.hu

Május 26-27. péntek, szombat: Tolna Város Napja – Város Napi vigadalom. Május 26-án, pénteken 20.30-kor a Hősök terén: Margaret Island koncert. Május 27-én, szombaton a Tolnai Kulturális Központban: játszóház, karaoke, borstand, arcfestés. 17.15 órakor: Csurgó Zenekar gyermekkoncertje. 21.00 órakor: Bereczki Zoltán műsora.

hely, bébisziget, dodzsem, mesés akadálypálya, mobil kalandpark és sok-sok más gyermekprogram. gyermekprogram m. Május 27-én: Gyermekek Gy yermekek és Családok Csalá ádok Napja. pj Helyszín: ASE Sporttelep Sport ttelep és az ASE Sportcsarnok melletti melle etti zöldövezeti terület. Ízelítő programokból: a prog ogramokból: Hófehérke és a hét törpe – mesejáték, Bojtorján Együttes, jurtaépítés, asszonymű-

Június 2-án, pénteken 17.00 órakor: Kese Edit „Szinesztéz „Szinesztézia zia – szemmel érzékelhető érzet" című kiállításának megnyitója. Megn Megnyitja: nyitja: Serdült Benke Éva. Közreműködik: Közreműkködik: Oláh László ének-zene. A tárla tárlat rlatt július végéig tekinthető meg. w w w . c s e n g e y . h u

www.szekszardagora.hu

Programajánló: Május 27-28-án a Szent István téren: Háry János mesefesztivál. Gyermeknap alkalmából lesz minden, ami az apróságok és szüleik számára izgalmas lehet: interaktív játszóház, koncertek, bábelőadások, kézműves foglalkozások, mozifilmek és sok más színes program. Június 2–5-ig: Pünkösdi Hal-, és Vadünnep. Négynapos forgatag, gasztrosátor, boros pavilonok Szekszárd belvárosában. Kézműves kirakodóvásár, vidámpark, sörsátor. Többek között fellép a TNT (péntek, 21.00 óra, Béla király tér), Schell Judit és László Boldizsár (vasárnap 18.00, Béla király tér), Kovácsovics Fruzsina (szombat, 14.30, Béla király tér), Caramel (szombat, 23.00 óra,

Béla király tér), Vastag Csaba (vasárnap 20.30, Béla király tér), Kiskalász Zenekar (vasárnap 10.00, Béla király tér) Demjén Ferenc (vasárnap, 22.00 Béla király tér).

Június 7-én, 17.30 órakor a Művészetek Házában: A művészettörténet európai évszázadai I. – Az „uomo universale”. A földre szálló angyalok – A román kor és a gótika. Dr. Aknai Tamás egyetemi tanár előadássorozata. Jegyár: 1000 Ft, diák/nyugdíjas 500 Ft.

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörbe:

CNC gépkezelő

Operátor

Elvárás: • szakirányú végzettség • szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • pontos, igényes munkavégzés • gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása Előny: • autóiparban szerzett releváns szakmai tapasztalat

Elvárás: • műszakvezető által megadott utasítások szerinti munkavégzés • termelésben való aktív részvétel • pontos igényes munkavégzés • 8 általános iskolai végzettség Előny: • tapasztalat • megváltozott munkaképesség

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • lakhatási támogatás

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér +30% műszakpótlék • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • albérleti támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.


12

Agrรกrium


13

Egészség-Életmód – Aktuális Európa egyik legjobb gyógyvize Fonyódtól 5 kilométerre

Buzsák és Csiszta-Fürdô A

hagyományról és népművészetéről híres több mint 500 éves település építészeti látnivalókkal, színes, kulturális és gasztronómiai programokkal és kiváló gyógyvízzel rendelkező fürdőjével egész évben várja az idelátogatókat.

LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

KIEMELT RENDEZVÉNYEINK: 2017. augusztus 13-14. Buzsáki búcsú 2017. szeptember 30. Szüreti napok Részletes tájékoztató a programokról: faluhaz@buzsak.hu és www.buzsak.hu

A

z ásványi anyagokban gazdag csisztai víz hidrokarbonátos, kénes és nagy mennyiségű szénsavat is tartalmazó gyógyvíz. Kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi, reumatikus és nőgyógyászati betegségek, valamint különféle bőrbetegségek, bél és gyomorpanaszok kezelésére. Kiválóan alkalmas csonttörések utáni rehabilitációra is. A családias hangulatú fürdőben öt töltő-ürítő rendszerű medence várja a vendégeket. A 93 m2-es gyermekmedence 33-35°C vízzel feltöltött, a 25 m2-es kis ülő medence vize 38-40°C hőmérsékletű, a nagy ülőmedence 105 m2 és 36-38°C, miként a 98 m2-es nagy fedett ülőmedence is. A 15 m2 térfogatú kis fedett ülő medence 38-40°C vízzel telített.

A kenyér barát vagy ellenség? T

avaly havonta 3031 forintot költött kenyérre és egyéb gabonatermékekre a lakosság. * Az alapvető élelmiszerek közül az utóbbi időben többnek is csökkent az áfája. Ha csak ezt nézzük, akkor a pékáruk, köztük

a kenyér sem alapvető élelmiszer. Eddig a sertés tőkehús, a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája csökkent 5 százalékra, de lassacskán a tejföl, a túró, a hal és a kenyér is bekerülhet a csoportba. Az alapvető élelmiszerek körét sok szempont alapján meg-

határozhatjuk, de ha azt vizsgáljuk, hogy a fogyasztók, a lakosság számára mi a fontos, miből tartanak mindig otthon, akkor a kenyér biztosan ott van az első háromban – hívta fel a figyelmet Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ezt támasztják alá a szervezet nemrég elkészült saját felméréséből származó adatok, de a KSH egy főre jutó, átlagos élelmiszerfogyasztásról szóló adatai is. Azok az élelmiszerek, amelyeknek az áfája a korábbi években 5 százalékra csökkent, fontosak a lakosság számára. Ugyanígy a jövőre bevonni tervezett hal fogyasztásának növelése is szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ezzel együtt nem tudni – mutatott rá az elnök – hogy a lakosság szempontjából kiemelten fontos pékárukra eddig miért nem került sor. (hazipatika.com nyomán)

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres

MINŐSÉGELLENŐR munkakörbe. Feladatok: – Szériadarabok gyártásközi és végellenőrzése, mérése, véleményezése – Mérési jegyzőkönyvek, műbizonylatok elkészítése – Kooperációban készült késztermékek átvétele Elvárások: – Szakközépiskolai, technikus végzettség (gépész-, vagy gépgyártástechnológia, mechatronika szakirány) Egyéb elvárások: – Mechanikai mérőeszköz használata – Műszakirajz olvasása – 2 műszakos munkarend vállalása További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Jelentkezni a karrier@fastron.co.hu vagy 7130 Tolna, Gém u. 1. címen lehet.


14

Gazdaság – Autó-motor Szekszárdi székhelyű termelő cég,

az MMG Autó és Domotechnikai Kft.

Erősebb motort kap a Dacia Sandero

SZERELDEI ÖSSZESZERELŐ MUNKÁRA munkatársak jelentkezését várja.

FELADATOK: – könnyű fizikai munka – összeszerelő munka AMIT VÁRUNK: – minimum 8 általános iskolai végzettség – jó kézügyesség, monotonitás tűrés, – pontos, precíz munkavégzés – lojalitás AMIT KÍNÁLUNK: – egy műszakos munkarend – munkába járás támogatás – akár bruttó 200.000 Ft-os fizetés – Cafetéria juttatás – teljesítmény és minőségi premizálás – továbbképzési lehetőség Jelentkezéseket (önéletrajzokat) a karrier@mmgszek.hu email címre kérjük elküldeni, a betölteni kívánt munkakör megnevezésével.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

S

andero RS 2.0: szétveti az erő az új sportos Daciát. Néhány sportos díszítőelem, nagy felnik és egy komolyabb szívómotor – ez az új sportos Sandero receptje. * A Dacia Sandero alapvetően olyan messze van a sportosság fogalmától, mint Párizstól Bukarest, hiszen aki mostanság besétál egy hazai kereskedésbe, az maximum 90 lóerős változatban viheti haza az amúgy remek ár/ érték arányú járgányt. Most azonban felbukkant egy minden korábbinál sportosabb Sandero, az RS 2.0 kivitel. A Buenos Aires Motor Show keretein belül debütált újdonság mozgatá-

sáról egy 2 literes lökettérfogatú szívó benzinmotor gondoskodik, mely egy hatsebességes manuális váltón keresztül juttatja el 145 lóerős teljesítményét az első kerekekre. Új Nordschleife körrekordot vélhetően kevesen várnak a Sandero RS 2.0-tól, de a 8,5 másodperces 0-100-as sprint, illetve a 200 km/h-s végsebesség sokkal komolyabb, mint az eddigi normál Sanderók produkciója (11 másodperc, 175 km/h). Azt egyelőre nem tudni, hogy az Argentinában Renault márkajelzéssel árult, 17 colos kerekeken guruló sportos Sandero, vajon a mi kontinensünkre is megérkezik-e majd? (hvg.hu nyomán)

Nemzeti Autóellenőrző Rendszer

A

z aszfaltba épített szenzorok menet közben megmérik az elhaladó járművek súlyát, a kamerák pedig fényképet készítenek róluk, majd a rendszámfelismerő beazonosítja a kategóriájukat, tengelyszámukat, minden lényeges adatukat, még a sebességüket is. Pár másodperc alatt kiderül, hogy ki közlekedik szabálytalanul. Akinél ezt érzékeli a rendszer, azonnal riasztja a legközelebbi ellenőregységet, ők megállíthatják a járművet, sőt visszatarthatják a bírság megfizetéséig és „a túlterheltség megszüntetéséig”. (vezess.hu nyomán)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyének galván üzemébe keres

Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség.

GÉPKEZELŐT

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


15

Aktuális

Jöhet a penészgyilkos technológia M

egpenészedett a kenyér, a felvágott, vagy a gyümölcs? Egy ausztrál találmány révén talán megszabadulhatunk a penésztől. * A Perth városában lévő Murdoch University kutatója, Dr. Kirsty Bayliss kifejlesztett egy technológiát a friss élelmiszerek kezelésére. Az úgynevezett „Breaking the Mould” (a mould penészt jelent) kezelés során a levegőn keresztül vezetik az elektromosságot két elektróda között, ez az áram plazmát termel, ami aztán bevonja az étel felszínét és elpusztítja az ott lévő – és a többi élelmiszert is megfertőző

– penészgomba spórákat, így meghosszabbodik az eltarthatóságuk. A plazma-technológia a jelentések szerint megöli az olyan baktériumokat is, mint

például a szalmonella és a lisztéria. Az eddigi kutatások ugyan csupán az avokádóra összpontosultak, de előbb-utóbb ki kell

terjeszteni más élelmiszerekre is, mint a zöldségek, kenyér, tej, hús, és a sajt. Ezáltal rengeteg élelmiszer kerülheti el, hogy a szemétben végezze. Kirsty Bayliss szerint az összes emberi fogyasztásra termesztett élelmiszer 30 százaléka megy veszendőbe. „Az élelmiszer-pazarlás mértékére jellemző, hogy az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában mintegy 100 kilogrammot dobnak ki évente és fejeként. Ha csak egynegyedével tudnánk csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, az 870 millió ember táplálkozását biztosítaná” – mondta Kirsty Bayliss. (blog.syngenta.hu nyomán)

Művészetek Házában Horváth & Lukács Galéria válogatása

A

nagycenki Horváth & Lukács Galéria gyűjteményéből válogatott kiállítás tekinthető meg június 25-ig Szekszárdon, a Művészetek Házában. A kiállító művészek: Aknay János, Baky Péter, ef. Zámbó István, feLugossy László, Giczy János, Lovász Erzsébet, Puha Ferenc, Rákossy Anikó, Somogyi György, Turcsányi Antal festőművészek, Részegh Botond képzőművész, Ruttkay Sándor grafikus.

VILLANYSZERELŐ MUNKATÁRSAT KERESÜNK! Jelentkezéseket fényképes önéletrajzzal az alábbi címen várjuk:

E.R.Ö.V Víziközmű Zrt. 7100 Szekszárd, Epreskert u. 9., vagy e-mailen: info@erovzrt.hu


16

Egészség – Életmód

A

szülők általában úgy gondolják, a vita zavaró, a tiszteletlenség jele, olyasmi, ami megtépázza a szülő és gyerek közötti kapcsolatot, a kamaszok ellenkezőleg vélekednek: éppen a tisztelet jelének tartják, és úgy gondolják, ez erősíti a kapcsolatot szüleikkel. De vajon miért nem szeret a szülő vitázni, miért szeret a kölyök, és milyen a jó vita?

SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT:

A vita a tisztelet jele Érthető, hető hogy a szülő valamilyen probléma jeleként értelmezi, ha azt veszi észre, gyakoribbá váltak a viták a gyerekkel. Első gondolata, hogy valami feszültség támadt köztük, oda a korábbi összhang. Azaz baj van. Az is érthető, ha terhes számára, hogy ami eddig viszonylag simán ment, azért most harcolni kell. A gyerek egyszeriben megkérdőjelez mindent: a szabályokat, a szülői tekintélyt, de egyébként is mindent, beleértve, hogy van-e értelme az életnek, miért is kell tulajdonképpen reggel felkelni, iskolába járni. Fontos, hogy a szülő fel legyen rá készülve, hogy eljön ez az időszak, és ne a kapcsolatuk megromlásaként értelmezze, hanem a gyerek fejlődéséből következő változásnak. Inkább azon mérje a kapcsolat minőségét (és a saját szülői minőségét), hogy mennyire sikerül rugalmasan alkalmazkodni az új helyzethez. Amikor azt mondjuk, hogy a tizenéves szerint a vita a tisztelet jele, akkor a vitát az ignorálással, a másik kijátszásával, a tőle való elzárkózással állítjuk szembe. Ebben az életkorban más színezetet ölt a kapcsolat, és más lesz a dinamikája, de a maga sajátos mód-

ján ez is lehet harmonikus: ha sen senki sem azt várja, mindig egyetértés legyen, hanem a harmóniát az egymás iránti bizalomban, nyitottságban találják meg, még heves viták tüzében is. A kamasz, aki nem vitázik, lehet, hogy fél megtenni, vagy nem bízik benne, hogy anyja, apja partnernek fogja tekinteni, azaz van értelme kifejteni álláspontját, kétségeit, kritikáit. Sokszor panaszkodnak arról szülők, hogy mióta serdül a gyerek, nem tudják, mi van vele, mi jár a fejében, mert nincsenek azok az öszszebújós beszélgetések. Holott sokat meg lehet tudni ezekből a vitákból is, még akkor is, ha néha a mélyére kell nézni, mi a személyes indíttatás egy látszólag teljesen elméleti kérdésfelvetés mögött. Ebben az életkorban sokan szemérmesebbé válnak, kerülő úton mutatják meg, mi foglalkoztatja őket. Lehet, hogy úgy hangzik a felvetés, hogy „Rájöttem, hogy mindenki egy magányos bolygó, akit senki sem ismerhet meg igazán, illúzió, hogy lenne kapcsolat ember és ember közt.” De ennek lehet az a mélyén, hogy csalódott a legjobb barátjában, amiért nem értette meg őt.

A vita lehetőség a szülő számára, számára hogy ebben a viharosabb időszakban is megtartsa a jó kapcsolatot a gyerekkel. Ha ezekre a helyzetekre jól reagál, akkor megőrzi a tekintélyét a gyerek szemében (még ha ez nem is lesz látványos), és megmarad egy fontos kapcsolódási pont vele. Hiszen ez is kommunikáció, sőt, lehet mindkét fél számára kielégítő párbeszéd, ha nem ijednek meg a nézetkülönbségektől. Hogy mi is az a jó reagálás: legfőképp, hogy az ember ne rázza le a gyereket! Lehet, hogy fárasztó egy hosszú munkanap után arról elmélkedni, van-e élet a halál után, vagy pláne olyan vitában részt venni, mikor a szülő támadva érzi magát, mert a gyerek valamit az ő életében kritizál, de mégis csak rendelkezésre kell állni. Nem mindig, de a kölyök számára kiszámítható módon. A másik, hogy tekintse partnernek a fiatalt! Azaz nem csak az roszsz megoldás, hogyha ledorongolja, hogy „te velem ne vitatkozz, mi ezt jobban tudjuk anyáddal”, hanem az is, ha lenéző jóindulattal tanítgatni akarja a gyereket. Ha vita, akkor legyen vita, azaz ne a gyereket pátyolgassuk, hanem vegyük komolyan a kérdést, legyünk nyitottak arra,

hogy valamit a másik fél lát jobban, jobb és tegyünk erőfeszítést azért, hogy megvédjük az álláspontunkat! Nem építi, hanem aláássa a kapcsolatot, ha ott van egy őszinte tizenéves, aki tényleg beletenné magát a beszélgetésbe, és számára tétje van a helyzetnek, és van egy felnőtt, aki titokban azt gondolja, ez a szegényke csak az éretlensége miatt nem érti a nyilvánvalót, és segítek őt ráterelni a helyes útra, esetleg álkérdéseket teszek fel, hogy fejlődjön a személyisége. A gyerek pontosan tudni fogja, érdekel-e minket, hogy látja a világot, mi lelkesíti, és mi zavarja, és ha ez megvalósul, az valóban építi a kapcsolatot. Persze akkor, ha a szülő is megosztja, amit az adott kérdésről érez, gondol. Ha őszinte véleménye az, hogy a felvetett kérdésen sosem gondolkodott még, mert nem érdekli, ezt is el lehet mondani, nem kell mást eljátszani. De azért az remélhetőleg érdekli, a gyerekét miért éppen ez foglalkoztatja. A vitában az ember tulajdonképpen megmutatja a sérülékeny arcát, azért is tud olyan szenvedélyessé válni, hogy akár kiabálássá fajul. Éppen ezért jó, ha értékeljük, mint értékes csatlakozási pontot a kölyök felé. (divany.hu nyomán)


Gasztronómia

17

A

z esős és felmelegedő időnek köszönhetően egy- de a legjobb, ha kosarunk teljes tartalmát szakértővel re nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a vizsgáltatjuk be! A Pilisi Parkerdő Zrt. összegyűjtötte a gombák. Csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk, gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánlják, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes. Fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk (hiszen vannak védett és mérgező gombafajok is), és, hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk – olvasható a közleményükben. A közel 2000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, 58 pedig védelem alá tartozik. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben leggyakoribb fajok az őzláb-, a róka-, a galamb-, a császár- és a tinóru gombák. Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni.

Vigyázzon, ha gombázni indul! Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. Ha pedig védett területen gyűjtene, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges. A gombagyűjtési hozzá-

járulást 2015. május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott. • Gombaszedés során ne tapossuk szét a gombákat, ne dúljuk

fel élőhelyüket, viselkedjünk úgy, mintha az erdő és a gombák vendégül látnának bennünket az otthonukban! • A természet ingyen kínálja fel számunkra az ehető gombák változatos és ízletes sokféleségét, bőkezűségét tisztelettel és szeretettel háláljuk meg! • Természetvédelmi területen lehetőleg ne hagyjuk el az erdei utakat: sok faj gyűjthető az erdőszegélyeken és az utak közvetlen környezetében is. • Figyeljünk az erdészeti rendelkezésekre, tilalmakra, mert az erdészek az erdei ökoszisztéma valamennyi élőlényének védelmében tevékenykednek. • Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, bármiféle erdei termék gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a tere(travelo.hu nyomán) pen tábla jelzi.


18

Autó-motor

Hogyan vezessünk az esőben?

A

legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el, és ugyanúgy törik össze az autójukat az esős úton. A tegnapi özönvíz elvonult, de jöhet helyette újabb, ezért nem árt felkészülni. Összeszedtünk néhány tippet az autósoknak. Ezekkel megelőzheti a balesetet, karambolt.

kell lassítani, ha nedves az út. Ilyenkor ez a kötelező sebességhatár, tehát be is mérhetnek, ha gyorsabban megyünk. Ha nem megyünk a kelleténél gyorsabban, kevesebb az esélyünk, hogy az utat borító vízfilm miatt hirtelen megszűnik a kapcsolat a gumik és az aszfalt közt, vagyis kialakul az autósok réma, az aquaplaning (ví-

Ha kanyarodik az út, lehetőleg még a manőver előtt lassítsunk. Akár fékezhetünk is, de vissza is kapcsolhatunk ötödikből negyedik fokozatba és használhatjuk a motorféket. A legtöbb mai autón van blokkolásgátló rendszer, amely nem engedi, hogy a tapadásukat vesztett kerekek állóra fékeződjenek menet közben, hanem

a fékezéssel egyszerre tegyük, mert így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy megcsúszik az autó fara és elveszítjük az irányítást. Ha manőver közben mégis megcsúszunk, a megcsúszás nagyságának megfelelően kormányozzunk a csúszás irányába, így csökkentjük az autót érő erőhatásokat és visszanyerhetjük a tapadást.

zenfutás). Erre nagyon nehéz felkészülni, mert ilyenkor egyetlen apró kormánymozdulat is elég lehet, hogy leessünk az útról, vagy nekivágódjunk a mellettünk haladónak. Az aquaplaning jele, hogy még a szervózott kormány is sokkal könynyebben tekerhetővé válik. Ha ezt érezzük például egy mély tócsában, semmiképpen se lépjünk a fékre, és ne tekerjük el a kormányt, mert amikor ismét talajt érnek a gumik, hirtelen, váratlanul válthat irányt az autó. Inkább óvatosan vegyünk viszsza a gázból. Kis szerencsével azonnal újra tapadni kezdenek a gumik, és megmenekülünk.

csökkenti a féknyomást és a másodperc tört része alatt újra és újra megfékezgetik a kerekeket. Ha ABS-es autónk van, egyenletesen nyomjuk a pedált, de ne kényszerítsük vészfékezésre a mögöttünk haladót, mert lehet, hogy az ő autójában nincs. Ha régi autóval megyünk és valóban nagy víz van az úton, először intenzívebben fékezzünk, majd fokozatosan engedjük fel a pedált. Így is elkerülhetjük, hogy blokkoló kerekkel csússzunk az árokba, vagy előttünk lévőbe. Ha az út kanyarodik, netán mi szeretnénk kikerülni valamit, esetleg bekanyarodni valahová, ezt soha ne

Talán az elején kellett volna írni, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező és amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset. Adjuk meg magunknak az esélyt ennek a néhány alapvető tanácsnak a betartásával, ha pedig valóban úgy esik, mintha dézsából öntenék, egyszerűen állunk félre egy biztonságos helyen, hagyjuk rajta a helyzetjelzőt, illetve kapcsoljuk (totalcar.hu nyomán) be az elakadásjelzőt.

*** Az autósiskolákban is csak elméletben tanítják, pedig az elmúlt napok időjárást nézve időszerűnek tűnik, hogy a magyar autósok is rutinból tudják, hogyan kell zuhogó esőben vezetni. A fékút a száraz úthoz képest a kétszeresére nő, a látási viszonyok csökkennek, ezért mit sem érnek a tökéletes reflexek és a kiváló vezetési érzék, ha az autó nincs felkészítve és a vezetőnek fogalma sincs, hogyan élhetné túl az ítéletidőt baleset nélkül. Rendszeresen ellenőrizzük az öszszes abroncs légnyomását. A pontos értékeket minden autóban nagyjából ugyanott találjuk. Ha már elszórtuk a kezelési útmutatót, kereshetjük a vezetoldali ajtó keretére ragasztott matricán, a kesztyűtartó fedelének belső felületén, esetleg az üzemanyagtöltő nyílás fedelének környékén. Ha a gumik profilmélysége megfelelő, tehát például a nyári gumik nem koptak az előírt 1,6 milliméter alá (vagy, ahogy egyre több szakember ajánlja 3 milliméter alá), már azzal is rengeteget javítunk az esélyeinken, ha nem félig leeresztett gumikkal közlekedünk, mert vízelvezető bordák csak így képesek kiszorítani maguk alól a vizet. Elvileg havonta egyszer érdemes odafordulni a benzinkúti kompreszszorhoz, ezzel sokat tehetünk a túlélési esélyeinkért. Ha a gumik rendben vannak, a rendőrök által előszeretettel emlegetett relatív gyorshajtás lehet a következő ellenségünk, ugyanis ez okozza a legtöbb közlekedési balesetet. Tehát: lassítsunk. A városokban megengedett 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok lehet, mert a rossz látási viszonyok és a töredékére csökkent tapadás miatt a normáli fékút többszörösére számíthatunk és ráadásul hosszabb reakcióidőre készülhetünk, valamint erre számíthatunk a többi autóstól is. Tegnap, Budapesten több autós azért ütközött, mert nem vette észre a táblákat és a többi autót a vízfüggöny miatt. Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópályaszakaszokon is százra


Lakás – Otthon – Építkezés

19

BALKONKERT

Ö

sszeszedtünk néhány növényt, amik viszonylag jól nevelhetők akár balkonládában is. A gondoskodásunkért cserében pedig – szerencsés esetben – nem csak a dicsőség, hanem finom étel is a jutalmunk lesz, sőt egy-két ízről alkotott fogalmunkat is alaposan átértékeljük

majd. Azért, aki terebélyes paradicsomfákról ábrándozik, jó, ha tudja, hogy egy ládában nevelt növény sosem lesz olyan erős és sosem hoz akkora termést, mint a szabadföldi társai. A gyökérnövényeket se erőltessük inkább, így is bőven találni olyan fajtákat, amelyek jól bírják a városi körülményeket.

Rukkola és spenót: A rukkola karakteres, diós ízű levélzöldség, az olasz konyha egyik népszerű hozzávalója. Könnyen termelhető mostoha körülmények között is, leginkább a tavaszt és az őszt kedveli, a nyár a legtöbb helyen túl meleg neki. Akár már most vethetjük, pár hét múlva már szüretelhetjük is. Az élmény, amikor saját rukkolát teszünk az asztalra, leírhatatlan. Ha a nyári nagy melegben felmagzik a növényünk, már nem fogyaszthatók a levelek, cserében összegyűjthetjük a szaporítóanyagot egy második vetéshez. Aki kertbe ülteti, könnyen járhat úgy, ahogy kolleganőnk, aki néhány éve sikertelenül próbálkozott a rukkolával, ami a nyárban felmagzott, ám később kiderült, a magok néhány méterrrel odébb megtalálták maguknak a tökéletes helyet, és azóta minden tavaszszal és ősszel hatalmas rukkolabozótos nő ki ugyanazon a helyen.

hajtásokat szemmel tartja és kicsipkedi, ezeken termés úgysem nő, és a profik szerint eltávolításukkal több energiája marad a növénynek hogy terméseket hozzon és érleljen. A koktélparadicsommal kolleganőnknek még az ötödiken is jó tapasztalatai voltak.

Szamóca: Lehetőleg szaküzletben vásároljuk a palántát, méghozzá cserépben nevelhető fajtát. Jó hír, hogy vannak, amelyek egészen bő termést is hoznak, rossz, hogy még mindig csak kóstolónak lesz elég, egy-két tőtől ne várjunk csodát. De legalább jópofa. És szuperellenálló, nekünk kinőtt úgy is tavasszal, hogy egész télen a pici cserépben fagyoskodott a kertben. Viszont ilyenkor már kell neki táplálék, mert anélkül nem lesz se virág, sem eper.

Koktélparadicsom: Vannak direkt balkonládában nevelhető fajták, kis helyre ezeket válasszuk. Ha szeretjük a kihívásokat, jövő februárban próbálkozhatunk magról neveléssel, de aki biztosra menne, vásároljon inkább kertészetben palántát. Örül a növényünk, ha a gyökerének van bőven helye lefelé és oldalirányban is, és tápanyagot, vizet, napfényt is kap eleget. Egyetlen tőnek is meglehetősen nagy, minimum felmosóvödörnyi cserépre és kaspóra van szüksége. Ha komolyan szeretné venni az ügyet, elmolyolhat azzal hogy a hajtások hónaljában kinövő kis fattyú-

Különböző fűszernövények: A bazsalikom, a menta, a metélőpetrezselyem, a kakukkfű remekül tartható balkonládában, de akár még a konyhaablakban is. Itt is érvényes: minél nagyobb felületen kapaszkodhat a gyökereivel, annál több hasznos

HOL RONTHATJUK EL? A vetőmagot próbáljuk szaküzletben vásárolni, a szomzédasszonytól kapott, piacon árult magokkal sokkal könnyebb megjárni. Ugyanez igaz a palántákra is. A fűszernövényeket se a hipermarketek zöldséges pultjából vegyük, ezek ugyanis valószínűleg megjárták a hűtőházat, és ezért minden gondoskodásunk ellenére el fognak pusztulni. Vásároljunk jó minőségű földet, és az sem árt, ha ültetés előtt ellátjuk némi tápanyaggal (a szárított marhatrágya szagtalan). Ha a növény minden gondoskodásunk ellenére kornyadozni, sárgulni kezd, szezon közben is gondoskodjunk némi – kifejezetten zöldségekhez való – tápanyag-utánpótlásról – ez egyébként a kártevők elleni küzdelemben is segíteni fogja őket. A szél a legtöbb növény ellensége, legfeljebb eltűrik, de sosem szeretni. Próbáljunk szélvédett helyet keresni a vetésünknek, nehogy elfújja az egészet földestől, vetőmagostól. A magokat a csomagoláson feltüntetett időszakban és módon vessük, a palántákat pedig ültetés előtt ne hagyjuk sokáig a szatyorban sínylődni. Ne felejtsük el locsolni, és ha kártevőt találunk rajta, szedegessük le! Tekintsünk rájuk úgy, mint élőlényekre, mivel azok.

levelet hoz. Egy-egy ilyen növény egész nyáron elláthat minket fűszerrel. Nyáron nagyon menő dolog frissen csipegetni, télen pedig a szárított verzióval gazdálkodhatunk. Ha szerencsénk van, a bazsalikomról akár egy-két pesztónyi mennyiséget is szüretelhetünk. A mentából mojitot és teát készítünk, ebben a sorrendben. A bazsalikom aztán nem éli túl a telet, a menta, petrezselyem, kakukkfű viszont akár következő évben is kihajthat, abban sajnos nem érdemes reménykedni, hogy majd a lakásban túlélnek, mert nem fognak. Borsó, zöldbab: Ezeket a növényeket fal tövébe tolt ládába érdemes ültetni, egyrészt, mert ott könnyebben tudunk kapaszkodót készíteni nekik, amire felfuthatnak, másrészt a szép zöld eltakarja a falat. Már megérte. Ha van otthon gyerek, nem nagyon kell készülnünk borsós recepttel, mert egészen biztos, hogy megeszik a termést, de sose bánjuk! Fokhagyma: Ezt semmiképpen sem hagyjuk ki, mivel még csak a vetőanyakért sem kell elzarándokolni, elég, ha az otthon található fokhagymagerezdekből egy-kettőt leszúrunk a földbe 5-6 centi mélyen. Rusztikusan tömött fokhagyma fűzérre ugyan ne számítsunk, de valószínűleg sikerülni fog saját termést betakarítani belőle. (www.divany.hu nyomán)


20

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Gof Hungary Kft. Dunaföldvári telephelyére (Malom üzem) keresünk az alább felsorolt munkakörökbe jelentkezőket azonnali kezdéssel!

MINŐSÉGELLENŐR:

LEZSÁKOLÓ:

Főbb feladatok, munkák: • Alap-és segédanyagok minősítése és dokumentálása • Gyártásközi és késztermékek minősítése, ellenőrzése • Laboratóriumi műszerek használata • Minőségirányítási rendszer működésében való aktív részvétel. Az álláshoz tartozó elvárások: • Megbízhatóság, önállóság • Pontos, precíz munkavégzés • Laboratóriumi műszerek ismerete • Minimum középiskolai végzettség.

Feladatok: • Őrlemények lezsákolása, az előírt súly egalizálása, a zsákok címkézése, levarrása. • A lezsákolt termékek mennyiségének dokumentálása. • Együttműködés a többi részleggel. Elvárások: • Pontos, megbízható, önálló munkavégzés, • Jó problémamegoldó képesség, • Minimum 8 általános iskolai végzettség.

Jelentkezni önéletrajzzal személyesen a Dunaföldvár, Reiter köz 9. szám alatt vagy e-mailben kissne.terezia@gof.hu e-mail címen illetve telefonon a 06 30/ 410-1104-es telefonszámon.

Rózsa Takács Zs.

Mini és nagy

A

z egész házuk porrá égett, mindenük odalett egy tűzben, de túlélték. Rájöttek, hogy nem gyűjtögetnek tárgyakat, kevés holmival, néhány ruhadarabbal szabadabbnak érzik magukat. A legtöbben nem egy tragikus esemény után változtatják meg életüket, mint az idézett történet szereplői, hanem saját, jól megfontolt szándékkal váltanak. Megszabadulnak felhalmozott kacatoktól, alig használt, felesleges holmiktól, és parányi otthonba költöznek. Ha csak tehetem, megnézem a miniház-sorozat adásait a tévében, nem csak az építészeti megoldások, eredeti ötletek miatt, hanem azért, mert szeretem az érdekes élettörténeteket. Mi visz rá embereket, hogy változtassanak, és kevesebb, mint

MŰANYAG AJTÓK, ABLAKOK MÉRETRE ÉS EGY ÉLETRE

30–50% AKCIÓ! 10 év szavatosság! REDŐNYÖK,SZÚNYOGHÁLÓK, HARMONIKAAJTÓK

06-30/245-51-81

húsz négyzetméteren rendezzék be otthonukat? Sokan a jelzáloghitelek elől menekülve választják ezt a megoldást, másoknak a mobilitás jelent vonzerőt, tény, hogy a szűkös pénzkeret mindig meghatározó. Nálunk, Magyarországon biztosan nagy létjogosultsága volna ennek a lakhatási formának, kevésbé terhelné

le az amúgyis szűkös átlagos magyar családi kasszát. Persze ehhez megfelelő szakmai háttér, kreatív tervezők, nagyszerű mesteremberek kellenek, nem mellesleg egyfajta rugalmas mentalitás honfitársaink részéről. Annak elfogadása, hogy a kevesebb lehet több. A miniház tényleg jelenthet nagyobb szabadságot. A Photel Zrt. ügyfélkapcsolati és ügyfélszolgálati megoldásokat nyújtó, dinamikusan fejlődő vállalat, mely a telekommunikáció területén működő vidéki Call Centerében pályázatot hirdet

TELEFONOS ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÉPVISELŐ POZÍCIÓ betöltésére idén megnyílt SZEKSZÁRDI irodájába. JELENTKEZZ HOZZÁNK, HA: • ügyfélcentrikus a gondolkodásmódod és pozitív a hozzáállásod • gördülékenyen és meggyőzően kommunikálsz telefonon keresztül • szereted a kihívásokat és motivál a versenyszellem, vannak jövőbeni céljaid • nyitott vagy a tanulásra, fejlődésre • az irodai szoftvereket ügyesen kezeled • legalább középfokú végzettséggel rendelkezel

ELŐNYT ÉLVEZEL, HA: • dolgoztál már értékesítésben vagy ügyfélszolgálaton • diplomával, pénzügyi szolgáltatás közvetítői és/vagy biztosításközvetítői PSZÁF vizsgával rendelkezel

HA TÉGED VÁLASZTUNK, A KÖVETKEZŐ FELADATOKRA SZÁMÍTHATSZ:

A PSN Építőipari Kft.

1 fő ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

1 fő ADMINISZTRÁTORT keres. Jelentkezés szakmai, fényképes önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.

• ügyfelek telefonos megkeresése, tájékoztatása, igényfelmérés és értékesítés • meglévő és új ügyfelek hívásainak fogadása, szolgáltatások módosítása, adategyeztetés • hívásokhoz kapcsolódó adminisztráció

MUNKATÁRSAINK SZERINT AZÉRT JÓ NÁLUNK DOLGOZNI, MERT: • elismerjük a teljesítményt és megbecsüljük az eredményeket • hosszú távon számítunk rájuk: határozatlan idejű alkalmazotti jogviszony • sokszínű és vidám csapatunkban nemcsak kollégák, de leendő barátok is várnak • biztosítunk számukra fejlődési és előrelépési lehetőséget • rugalmasak a munkafeltételek

Jelentkezésedet, önéletrajzod beküldésével az allas@photel.hu címre várjuk!

TM Krónika 2017/20  
TM Krónika 2017/20  
Advertisement