Page 1

FESTMÉNYVÁSÁR Kiállítás helye: Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési kar (7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.)

Kiállítás ideje: május 28. hétfő 11.00-18.00 óráig és május 29. kedd 09.00-17.00 óráig Több mint 200 db festmény kerül bemutatásra. 12 havi részletre megvásárolhatóak. 100.000 Ft felett 30% kedvezményt, alatt 40% kedvezményt adunk.

www.apluszbgaleria.hu Utazásszervezőket keresek! www.szekelyerno.hu • 06-70/614-2041 XXII. ÉVF. 20. SZÁM

2018. MÁJUS 25.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

A géniusz 3.oldal

agya

4.oldal

ÁLLÁST AJÁNLUNK!

A villany- helyett a hibridautók jelentik a jövőt? 9.old.

Egy illúziót felszámolnak

Észrevétlen traffipaxok paxok 5.oldal

Dinamikusan fejlődő, fiatalos csapatunk belföldi és nemzetközi fuvarjainak teljesítéséhez

KAMIONSOFŐRT keres C, vagy CE jogosítvánnyal, „ akár páros –„négykezes munkavégzésre is.

ÉRTÉKELJÜK A MEGBÍZHATÓSÁGOT! Amit nyújtunk: – versenyképes fizetés – emberséges, gondoskodó munkakörnyezet – stabil pénzügyi háttér, pontos bérkifizetés – hosszú távú munkalehetőség – nyugat-európai munka esetén új (DAF) kamion, GPS-es műholdkövetéssel Ha úgy érzed értékes számodra, amit adni tudunk, jelentkezz önéletrajzoddal az allas@palatrans.hu e-mail címen, vagy telefonon a +36 30/754 3773-as számon.

Hamarosan indulnak

HORVÁT

NYARALÓJÁRATAINK! Rövid nyaralás az Adrián – Duga Uvala (5 nap/4 éj) busz + hotel 3*+félpanzió

Júl. 31-Aug. 04. 89.900 Ft/fő

Augusztus 20-24. 82.900 Ft/fő

Szeptember 07-11. 69.900 Ft/fő

Autóbuszos rövid nyaralás Krk szigeten, Omisalj-ban (5 nap/4 éj) busz + hotel 2* + félpanzió

Augusztus 05-09. 75.900 Ft/fő

Szeptember 08-12. 54.900 Ft/fő

Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő Már 11 csatlakozási helyet kínálunk körutjainkhoz: Szekszárd–Tolna–Paks–Kalocsa–Baja-Bátaszék –Bonyhád–Pécs–Komló–Dombóvár–Kaposvár

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

RAKTÁROS munkatársat keres két műszakos munkarendben Jelentkezôvel szembeni elvárások: – Min. középfokú végzettség – Raktározás, logisztikai területen szerzett korábbi tapasztalat előny (export és/vagy import) – Targoncavezetői engedély megléte – Microsoft Excel, Word felhasználói szintű ismerete – Csapatjátékos, empatikus, kitartó, terhelhető, precíz – Kiváló kommunikációs és szervezőkészség, agilitás, gyors problémamegoldó képesség, motiváltság, megbízhatóság Elônyt jelent: – Vállalat irányítási rendszerben szerzett tapasztalat – Angol nyelv ismerete előnyt jelent Amit a cég kínál: – Bejelentett munkaviszony – 13. havi bér – Hosszú távú munkalehetőség – Cafeteria: évi 100. 000 Ft – Dinamikus, korszerű infrastruktúra, modern vállalati környezet – Utazási költség biztosítása – Munkakezdés: megegyezés alapján, akár azonnal

Eng.szám: R01984/2000

8.oldal

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft.

Jelentkezés módja: fényképes önéletrajzzal, illetve fizetési igény feltüntetésével 2018. június 22-ig: E-mail-ben: • stefan.hatos@samsonite.com • aliz.klem@samsonite.com Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.


2

Aktuális

LAPSZEMLE A Jürgenhake Magyarország Kft. felvételre keres

BETANÍTOTT GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐKET valamint

ELEKTROMOS ELLENŐRÖKET 2-, illetve 3-műszakos munkarendben. Amit kínálunk: – alap- + teljesítménybérezés – bruttó 20.000 forintos Cafeteria a 2. hónaptól – bérlettérítés 86% – túlmunka lehetősége hétköznap és hétvégén – barátságos, segítőkész kollégák és vezetők – jó munkahelyi légkör

A bankrabló, aki kriptopénzzel döntené meg a rendszert Azzal lett híres, hogy gyakorlatilag ellopott félmillió eurót közel negyven banktól, hogy a pénzből felépítsen egy bankellenes mozgalmat, most pedig a bitcoin technológiájával próbál létrehozni egy párhuzamos globális gazdaságot. Spanyolországban a válságban munkanélkülivé vált embereknek segített elkerülni az adót, az általa létrehozott szövetkezeti hálózat már Ausztráliától a Vajdaságon át Argentínáig működik, de még nagyon (index.hu) messze van a céljaitól.

Új szintre emelték a sertéstenyésztést A Pekinghez közel fekvő Yaji hegyekben építették a lakótelepet, melyet kizárólag sertések fognak

lakni – írta az Euronews. A két hétemeletes épület mellé további kettőt terveznek építeni, melyből egy 13 emeletes lesz. Ha lezárul a fejlesztés, a disznóváros 30 ezer állatnak ad majd otthont, és évente 800 ezer (hvg.hu) malac fog születni.

árd dollárnyi vagyonukkal. De hogyan tettek szerint ennyi pénzre, és mit kell tudni arról a Flick-családról, amelyet a náci uralommal és a rabszolgamunkákkal is nem egyszer hírbe hoztak? (portfolio.hu)

Amnesty: Kardokkal mészároltak a rohingya fegyveresek A világ egyik legtöbbet üldözött népcsoportjának fegyveres radikálisai tömeggyilkosságokat követtek el egy friss (444.hu) jelentés szerint.

Repült a mamahotelból A világ legfiatalabb milliárdosai, akik a Két New York-i szülő beperelte fiát, mert nem volt hajlandó náci uralomnak köszön- aelköltözni otthonról, és győhetik vagyonukat zött. A fiú nyolc éve költözött Viktoria-Katharina Flick és egy perccel fiatalabb ikertestvére, Karl-Friedrich Flick 19 évesen a világ legfiatalabb milliárdosainak számítanak fejenként közel 2 milli-

haza, azóta munkába állni sem volt hajlandó. Bírói végzés kellett hozzá, hogy a 30 éves Michael végre elhagyja gyermekszobáját. (444.hu)

A nagy osztozkodás

Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.

Ha egy külföldi futballistát kínálnak megvételre, mi áll a háttérben? A DVTK tulajdonosa, Leisztinger Tamás pontosan látja és tudja, hogy becsapják. Ismeri a technikát, amikor egy játékos 10 ezer eurót keres papíron, de csak kétezret kap kézhez, a többit pedig visszaosztja az edzőnek, a menedzsernek, a sportigazgatónak. Amikor a szurkolók megkérdezték tőle, nem zavarja, hogy hülyének nézik, kezét széttárva ezt felelte: „Ez van.” (infostart.hu)

7130 Tolna Gém u. 1. Telefon: +36-74-540-313 E-mail: karrier@fastron.co.hu w w w. fa s t ro n g ro u p . c o m

A tolnai FASTRON Hungaria Kft. kapacitásbővítés miatt szakembereket keres a következő pozíciókba:

HEGESZTŐ FELADATOK: – szénacél-, alumínium és saválló gépvázak, burkolatok, belső alkatrészek hegesztése 0,8 mm–10 mm-ig – gyártott munkadarabok önellenőrzése

ELVÁRÁSOK: – szakmunkásvégzettség – próbamunkán való megfelelés – precíz munkavégzés – rajzolvasási készségek – több műszakos munkarend vállalása ELŐNY: – hegesztő minősítés

CNC GÉPKEZELŐ FELADATOK: – hagyományos és CNC vezérlésű szerszámgépek kezelése – esztergálás – marás – köszörülés – élhajlítás ELVÁRÁSOK: – megbízhatóság – műszaki érdeklődés – rajzolvasási készségek – több műszakos munkarend vállalása – szakmunkás végzettség

FA S T RO N H u n g a r i a K f t . – a b i z to s j e l e n é s j ö v ő


Bulvár – Aktuális

BULVÁR

A géniusz agya

V

ajon Albert Einstein géniusza a szövetekben rejlik? Ezt a kérdést tette fel a krone.at, amikor a világon legokosabb embernek tartott Einstein agyának egy darabját megkapta, és bemutathatta a münsteri múzeum. Évtizedek óta keresik a tudósok a választ. Einstein 1955-ben hunyt el, a princetoni kórházban Thomas Harvey patológus eltávolította az agyát és egyesek szerint fia kérésére, mások szerint a család ellenében évekig a fiókjában őrizte szakszerűen tartósítva. Később mintegy 350 metszet készült a különleges szervből, melynek vizsgálatával a zsenialitás titkára keresték a választ. A kutatás eredménye szerint az agy egyik területe, a fali lebeny 15 százalékkal nagyobb az átlagosnál, ez a matematika, a nyelv és a térbeli kapcsolatok megértésében játszik fontos szerepet. Egy másik érdekes megállapítás szerint a „prefrontális” kérget alkotó szövetek sűrűsége különleges vizuális képességére lehet a magyarázat. A Nobel-díjas elméleti fizikus képes volt látni azt, hogy egy fénynyalábbal együtt száguld.

Állati fejdísz

M

adár az agancson. San Salvador fővárosától mintegy 25 kilométerre készítette a Spiegel Online fotósa a gyönyörű és szokatlan felvételt. A művészet és a természet határai olykor életünkben is elmosódnak, a szarvas fején pihenő madárka jó példa erre.

3


4

Gazdasรกg


Oktatás – Képzés – Aktuális

Észrevétlen traffipaxok A

hegylakok.hu motoros portál olvasói jelezték, hogy az Ausztriában és Németországban elterjedt trükk már Magyarországon is működik: a rendőrök jelöletlen autókból rögzítik a szabálytalanságokat, köztük a gyorshajtást is. A módszer nagyjából ugyanaz, mint tőlünk nyugatra: huzamosabb ideig követik a gyanútlan autóst, vagy motorost, majd amikor már elég bizonyítékot rögzítettek az elkövetett szabálysértés(ek)re, akkor megelőzik, és a lesötétített kocsiban felkapcsolják a piros-kék villogót. Ezek a civil rendőrautók bárhol megjelenhetnek. Az olvasói levelek, Facebook-beszámolók szerint főként az autópályákon, gyorsforgalmi utakon bukkannak fel a jellemzően fehér Audik, Fordok és Mercedesek, de jelen vannak például a megannyi baleset miatt hírhedté vált 8-as úton is.

„Felkapcsolták mögöttem a villogót, lelassítottam, ezután félreállítottak a 8-as úton a litéri leágazás közelében. 90 ezer forintba fájt a dolog…„ – idézi a hegylakók.hu az egyik érintettet. Ugyanakkor nem minden esetben kapnak csekket a szabálytalankodók: többen megerősítették, hogy szóbeli figyelmeztetéssel megúszták a kisebb stikliket.

Ausztriában egyébként évek óta „portyáznak„ a civil rendőrautók és motorok. A jelöletlen járművek főként hétvégén keserítik meg a szabálytalan motorosok életét – nemcsak az Alpokban, de közvetlenül a magyar határ melletti Írottkő szerpentinnél is. (napi.hu nyomán, fotó: 22.kerulet.ittlakunk.hu )

5

Kedves Pályaválasztó! Gyere hozzánk és légy te is Iparos!

Tanulj az idősebb mesterektől, hogy büszke lehess az általad készített kétkezi munkára! ALKOSS.... Cégünk, a Rozsusa-Bau Kft. egyéni vállalkozókból jött létre. A szervezet oszlopos tagjai egyaránt elismert mesterek, szakmai és elméleti tanítók, akik arra vállakoztak, hogy a mai kor igényeinek olyan szakmunkásokat neveljenek, tanítsanak, akik később a NAGYBETŰS életben tudják a kapott tudást hasznosítani. Szakmailag felkészült szakmunkásokkal együtt sajátíthatják el a mesterség összes fortélyát. Nálunk családias körülmények között zajlik a munka.

Amit ajánlunk, ha minket választasz: – Garantáljuk, hogy kőműves vagy szobafestő iparos leszel – Munkaruházat – Szerszámok saját részedre – Ösztöndíj: 25.000 Ft/hó – Erzsébet utalvány: 5.000 Ft/hó A mottónk: Jó a gazdagság, de jobb a mesterség, mert ha a gazdagság elvész is, megmarad a mesterség. Elérhetőségeink: Telephely: 7200 Dombóvár, Árpád u. 24. Dávid Roland – ügyvezetés, tanuló képzés. Tel.: 30/670-1078 Borbély Sándor – műszaki előkészítés. Tel.: 20/569-3685 E-mail: rozsusabaukft@gmail.com

Társaságunk munkatársakat keres 2 műszakos rendbe az alábbi munkakörbe:

GÉPBEÁLLÍTÓ CNC-forgácsolás területére, gépipari végzettséggel

GÉPBEÁLLÍTÓ lánckesztyűgyártáshoz villanyszerelő, műszerész végzettséggel

BETANÍTOTT MUNKÁS (nők számára) kesztyűgyártó gépre Jelentkezni lehet a társaság székhelyén személyesen:

Bátmetall Kft. 7140 Bátaszék, Szentháromság tér 3. E-mail: info@batmetall.hu Telefon: 74/591-420


6

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

Tradíció...

...és modern építészet T

örténelem és kortárs trendek harmonikusan megférnek egymás mellett ebben az egykori parasztházban. Nagy-Britanniában hatalmas népszerűségnek örvend a régi, vidéki parasztházak újraértelmezése kortárs módon. A trend egyik lenyűgöző példája a Ruins Studio, egy újragondolt 18. századi parasztház, mely a skót tájra néz. A tradicionális kőházat Nathaenel Dorent és Lily Jencks építészek vezetésével újították fel a kortárs esz-

tétika és a fenntarthatóság jegyében. Kívül-belül minimalista jegyeket fedezhetünk fel rajta, miközben az építészpáros a történelem nyomait is megőrizte. A ház hatalmas ablakaiból káprázatos kilátás nyílik a skót legelőkre, így külső és belső tér szinte egybeolvad. Az energiát napelemek szolgáltatják, a ház így szinte önellátó. Ilyen egy gyönyörű, modern otthon, amit a 18. századi skót parasztházból fogalmaztak újra. (nlcafe.hu nyomán)

Ösztöndíj már 9.-ben! „

Bővebb információ: Baptista „Esély Szakközépiskola Cím: 7100 Szekszárd, Tartsay Ipartelep 3. Telefon: + 36 74/511-743, +36 20/478-7124 E-mail: esely.szekszard@baptistaoktatas.hu web: esely.baptista.hu

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres

GÉPBEÁLLÍTÓ munkakörbe. Feladatok: Az alábbi gépek beállítása, szerszámozása; napi és rendszeres karbantartásuk elvégzése: – PLC, CNC vezérlésű tekercselőgépek – Vezeték gyártó automata gépek – Speciális alkatrészgyártó berendezések, automaták (zömítő, ponthegesztő állomások) – Automata, és félautomata berendezések – A gépek karbantartásáról, javításáról a karbantartási dokumentáció és gépnapló vezetése Elvárások: – Középfokú elektronikai vagy gépész végzettség – Műszaki beállítottság Egyéb elvárások: – Több műszakos munkarend vállalása

További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Önéletrajzokat személyesen, vagy e-mail-ben a karrier@fastron.co.hu címre küldhető.


7

Aktuális

A focilegenda egykori otthonát csak szegény család bérelheti E A TARR Kft. pályázatot hirdet

MŰSZERÉSZ állás betöltésére. Munkavégzés helye: Paks, Szekszárd Részletes információ: www.tarr.hu/hirek/karrier Jelentkezési határidő: 2018. június 3. Fényképes önéletrajzokat az allas@tarr.hu e-mail címre várjuk „ „Műszerész tárggyal.

Távolságarányos díj Az unió tagállamai fokozatosan térjenek át a távolság alapú autópályadíjak megállapítására és vezessék ki az időalapú matricarendszert a nehézgépjárművek, a 3,5 tonna feletti buszok és távolsági buszok, valamint a 3,5 tonna alatti könnyű tehergépjárművek és a személygépkocsik esetében is – ezt javasolja az Európai Bizottság (EB) az úgynevezett Euromatrica irányelvek tervezetében. (napi.hu)

Már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet Több nemzetközi kutatócsapat több mint ötezer merülést végzett a Marina-árok környékén, hogy felmérjék az óceánfenék állapotát, az eredmények pedig eléggé aggasztóak: a Marina-árokban 10898 méteres mélységben bukkantak nejlonzacskóra, és ez csak egy darabja annak az ott talált, több mint háromezer emberi hulladéknak, amelynek egy része több mint 30 éves is lehet. (gardenista.hu nyomán)

gy vagyonért értékesíthető, de a háromszoros aranylabdás gyermekkori otthonát inkább szociális bérlakásként adják ki. * A két éve, 68 éves korában elhunyt focilegenda munkáscsaládban nőtt fel, Amszterdam egyik külső kerületében. A kerttel és két hálószobával rendelkező egykori otthonát az ingatlankezelő döntése értelmében olyan családok bérelhetik, akik éves családi összjövedelme nem éri el a 36 ezer eurót (kb. 12 millió forintot). A pályázat nyertese havi 530 euróért (kb. 200 ezer forintért) bérelheti majd a lakást, mely Hollandiában igen kedvező bérleti díjnak számít.

A lakásból korábban múzeumot akartak kialakítani, ezt azonban még maga Cruyff utasította vissza – írta a Guardian. Az ingatlant tulajdonló lakásszövetkezet szerint azért adják ki szociális bérlakásnak, mert Cruyff is így akarta volna. A munkáscsaládból származó focista baloldalisága közismert volt, a Real Madridhoz például azért nem szerződött le, mert az Franco tábornok kedvenc csapata volt, és barcelonai évei alatt támogatta a katalánok függetlenségi küzdelmét is. Az 1978-as argentínai vébén szintén a katonai dik-

tatúra elleni tiltakozásképpen utasította el a részvételt. A lakás egyébként a Betondropban van, mely egy a húszas években munkáscsaládok szá-

mára felhúzott, betonpanelekből épített lakótelep. Az ingatlan csak néhány utcára van az Ajax stadionjától, ahol Cruyff focizni kezdett. (hvg.hu nyomán)


8

Gazdaság

A PSN Ép Építőipari Kft.

ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

MŰSZAKI ELŐKÉSZÍTŐT keres. Jelentkezés szakmai, önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.

DOLGOZZON NÁLUNK! Termelési operátorokat keresünk! A munka:

műanyag autóipari alkatrészek fröccsöntő gép melletti ellenőrzése és csomagolása munkautasítás szerint

A munkahelyről: ADVAL TECH (HUNGARY), Szekszárd stabil, hivatalos, hosszútávon kiszámítható alkalmazás továbbképzési lehetőségekkel egy dinamikusan fejlődő cégnél, nemzetközi vállalati környezetben, svájci háttérrel www.advaltech.com Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, általános iskolai végzettség, (szakiskola előny)  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Műanyag technikai vagy autóipari tapasztalat kifejezetten előnyös  Három műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség Amit munkájáért kínálunk Önnek:  Jó munkakörülmények, kiváló munkahelyi légkör!  Alapbér: 148.000.- Ft–tól akár 197.000-ig  100.000.- Ft/ év cafeteria (nettó),

180.000.- Ft/év jelenléti prémium  A bejárás támogatása (bérlettérítés100%)  Munkatárs ajánlási rendszer, jubileumi jutalom  Ingyenes sportolási lehetőségek

(konditerem, tenisz, foci) Jelentkezés: önéletrajzzal (fényképes előny)!  Tel.: 06-74-555-160; 06-30-506-7474  E-mail: info.hungary@advaltech.com  Cím: Adval Tech (Hungary) Kft.,

7100 Szekszárd, Bern u. 34.

Egy illúziót felszámolnak M

ájus elején második alkalommal került megrendezésre a Budapesti Gazdasági Egyetem jóvoltából a Nemzetközi Bormarketing Akadémia. Ezúttal a magyar borexport volt terítéken; a helyzet pedig nem túl rózsás. * Komoly illúziórombolással indított Kopcsay László egyetemi docens, amikor azt mondta, „a világhírű magyar bor csak hazánkban létezik”. A Budapesti Gazdasági Egyetemen indított előadássorozat második állomásán (ezt még kettő követi majd, az első szeptemberben) a magyar borexportra fókuszáltak, amelyről úgy tűnik, nem egészen reális kép él az emberek fejében. Kopcsay László előadásában a magyar borexport történetét vázolta fel. 1985-ben 3 millió hektoliter volt a magyar borexport, 2017-ben a teljes magyar termelés tett ki ennyit, és ennek már csak a negyede-ötöde került külföldre. A magyar exportbor átlagára 1,14 euró (kb. 360 Ft) literenként, ami nemzetközi öszszehasonlításban igen alacsony (az osztrák borok esetében több mint ennek a duplája az export-érték). A hallottakat második előadóként Bálo Zoltán, a Törley Pezsgőpincészet export értékesítési és marketing vezetője igyekezett árnyalni, amikor beszámolt a saját külföldi sikereikről: Észtországban a Törley

pezsgő, Angliában a pinot grigio, Németországban a Balaton vörösbor, a nemzetközi piacokon pedig a Chapel Hill márka örvend nagy népszerűségnek. Harmadikként Sümegi Zsombor hajós-bajai borász mutatta be Kínát, mint a világ leggyorsabban fejlődő borpiacát. Az átlagos borfogyasztás az ázsiai országban jelenleg még csak 1,4 liter/fő körül van, de rohamosan emelkedik. Több mint ezer borászat működik máris, a termelés 10 százalékot meghaladóan növekszik évente. Kínára az otthonival szemben a társasági borfogyasztás a jellemző, a legtöbb bort a tavaszi (holdújév), illetve az őszi 2 hetes ünnepek alatt vásárolják – főként ajándékba. Mivel a vörös szín a kultúrájukban kiemelt szereppel bír, ezért elsősorban a vörösborokat isszák. A három előadást kerekasztal-beszélgetés követte, amelyhez csatlakozott Humayer Balázs a Furmint USA-tól, és Totth Gedeon az egyetem Kereskedelem és Marketing Intézetének vezetője (utóbbi nemrégiben tartott egy érdekes előadást arról, miért nem isznak a magyar fiatalok jó bort). Az érintett témák között volt a fajta és terroir alapú stratégia, a közös brand kérdése, az összefogás fontossága, illetve az osztrák bor, amiről nekünk is lenne mit tanulnunk. (vinoport.hu nyomán)


9

Autó-motor – Gazdaság

Villany- helyett a hibridautók jelentik a jövőt? A

zt hisszük, hogy most a hibrid autók korszaka jön, mielőtt teljesen átállna a világ az elektromos járművekre” – mondja a Toyota hajtáslánc-fejlesztésért felelős vezetője. * Shizuo Abe a hagyományos hibrid hajtásról beszél, nem a konnektoros megoldásról: azt mondja, a Toyota becslései szerint 2030-ban ilyen autóból mintegy 4 milliót tudnak majd eladni éves szinten, miközben villanyautóból legfeljebb néhány százezret. Azt is hozzáteszi, hogy miért gondolják így a Toyota fejlesztési részlegén. A villanyautók legnagyobb problémájának jelenleg a Li-ion akkumulátorokat tartják, amelyek drágák, nagyok és nehezek, de ami a legroszszabb, viszonylag gyorsan elveszítik energiatároló képességüket. A Toyotánál jelenleg úgy látják, hogy a szilárd elektrolitos akkumulátorok jelentik majd a megoldást a problémára. Ezekről egyelőre keveset tudunk, de állítólag nagyobb energiasűrűséget kínálnak majd, olcsóbban és tartósabban,

mint a jelenlegi Li-ion akkuk. Ugyanakkor a gyártás beindítása nem lesz egyszerű folyamat, legalábbis Abe szerint, aki azt mondja, 2030 előtt nem számíthatunk ilyen akkumulátorral felszerelt, szériagyártású autóra. A japán szakember egy kicsit persze hazabeszél. A Toyota egyértelműen abban érdekelt, hogy a hibrid hajtások lépjenek a dízelmotor helyére, ahol ez csak lehet-

séges, hiszen ezen a területen évtizedes előnnyel rendelkezik a vetélytársakhoz képest, míg villanyautó-fejlesztésben hasonló nagyságrendű hátránnyal. Ám az is igaz, hogy az elektromos autók ára egyelőre a többszöröse is lehet a megfelelő hagyományos járműének a drága akkumulátorok miatt, miközben a hibridek felára messze nem ilyen ijesztő mértékű. (totalcar.hu nyomán)

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat: – CNC gépkezelő – Minőségellenőr

– Gépkezelő – Gépbeállító

– Mosó – Koptató

– Raktáros – Gyártósori összeszerelő

Elvárások:

– Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent

Amit kínálunk:

– Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria

Elérhetőségek:

Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu • Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanics u. 33-35.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Tolnán 2 és félszobás, vegyes falazatú, kertes családi ház, 835 m2-es telken ELADÓ! Irányár: 7,5 M. Érd.: 74/443-935 (hétvégeken). Bátaszéken a Magyar utcában 1248 m2-es építési telek eladó 30%os beépíthetőséggel. Irányár: 2,49 M Ft. T024756. +36 70 461 9731 Bogyiszlón a Révnél 40 m2-es 1+2 szobás felújított vízparti nyaraló eladó. Irányár: 24,9 M Ft. NY007130. +36 70 461 9731. Bogyiszlón eladó egy részben felújított 153 m2-es 4 szobás családi ház. Irányár: 16 M Ft. H358397. +36 70 716 9276. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743 + 3 6 70 716 9366. Bonyhádon a Winkler Mihály utcában eladó egy 140 m2-es 4+2 szobás családi ház. Irányár: 17 M Ft. HZ416783. +36 70 716 9276. Cikón 55 m2-es 2 szobás panorámás családi ház eladó 1352 m2-es telken. Irányár: 6,5 M Ft. H349786. +36 70 461 9731. Decsen kétszobás 59 m2-es összközműves családi ház eladó 700 m2-es telken. Irányár: 4,9 M Ft. H358275. +36 70 716 9366. Faddon 104 m2-es 3 szobás összkomfortos tégla családi ház eladó 1643 m2-es telken. Irányár: 7,9 M Ft. H356993. +36 70 716 9276. Fadd-Domboriban igényesen felújított 72 m2-es 1+1 szobás nyaraló eladó vízpart közelében. I.ár: 22,2 M Ft. NY007159. +36 70 461 9731. Izményben 86 m2-es 2+1 szobás részben felújított családi ház eladó 3305 m2-es telken. Irányár: 10 M Ft. H355828. +36 70 716 9276. Izményben egyedi hangulatú felújított 170 m2-es 3 szobás ház eladó 1600 m2-es telken. Irányár: 19,9 M Ft. H355853. +36 70 461 9731. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 2,7 M Ft. H327530. +36 70 461 9731. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. M0000944. +36 70 461 9731

Nagymányokon eladó egy 116 m2-es 4 szobás tornácos parasztház 1390 m2-es telken. Irányár: 13,49 M Ft. H358872. +36 70 461 9731. Őcsényben eladó egy 134 m2-es 4 szobás családi ház 1419 m2-es telken. Irányár: 16,9 M Ft. H355601. +36 70 461 9731. Szálkán eladó egy 286 m2-es 5+1 szobás ház, mely akár vállalkozásra is alkalmas. Irányár: 37,8 M Ft. H359036. +36 70 716 9276. Tengelic főutcáján 101 m2-es felújított vendéglátó egység 1587 m2-es telken eladó. Irányár: 9,85 M Ft. UZ008448. +36 70 716 9276.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...  Szekszárdon a Strázsahegyen borászat  Szekszárd főutcáján 1.em-i, különböző méreeladó pincével, feldolgozóval és eszközökkel. tű irodák kiadók. UZ008586. +36 70 461 9731 M0000787. +36 70 461 9731. Irányár: 3,9 M Ft  Szekszárdon a Bródyban 146 m2-es 2+3  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás szobás panorámás sorház eladó. H360209. Irányár: 31,9 M Ft zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 +36 70 461 9731. 70 461 9731. Irányár: 2,5 M Ft  Szekszárdon a Csötönyivölgyben eladó  Szekszárdon 148 m2-es működő vendéglá- egy 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es tóipari üzlet berendezésekkel együtt eladó. mezőgazdasági terület. T024677. +36 70 UZ006990. +36 70 461 9731. I.ár: 28,9 M Ft 716 9276. Irányár: 2,9 M Ft

Tolnán, a Vásártéren (a Vízműtől a városközpont felé)

GARÁZST VENNÉK VAGY BÉRELNÉK!

 Szekszárdon a Cinkában 30 m2-es panorá-  Szekszárd belvárosában 157 m2-es 6+2 más tanya 1212 m2-es telken eladó. H341827. szobás nagypolgári házban lakás eladó. +36 70 461 9731. Irányár: 2,7 M Ft H360870. +36 70 461 9731. Irányár: 41,8 M Ft

Tel.: 06 20/977-3377 Váralján eladó egy 160 m2-es 4 szobás ház melléképülettel 4304 m2-es telken. Irányár: 5,9 M Ft. H360857. +36 70 716 9276. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázszsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366. Zombán részben felújított 3+1 szobás 91 m2-es családi ház 450 m2-es telken eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H354582. +36 70 716 9276.

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

CSOPAKI ÉS TIHANYI VENDÉGLŐBE

SZAKÁCSOT, FELSZOLGÁLÓT, KONYHALÁNYT keresek. Szállás megoldható.

Telefon: 06-30/947-2291 Építőipari cég

NEHÉZGÉPKEZELŐT, KŐMŰVEST és SEGÉDMUNKÁST keres felvételre.

ELADÓ GILERA RUNNER 200 friss műszakival! 2004-es évjáratú, 198 cm3-es, 19 LE-s robogó kihasználatlanság miatt eladó. Érdeklődni a 20/977-3377-es telefonszámon vagy balint.kapfinger@gmail.com e-mailcímen lehet. Ár: 330.000 Ft

A Dunaszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet keres, azonnali kezdéssel. en Jelentkezéseket e-mailen hu a dmgszov@dmgszov.hu címre, vagy telefonon a 06 20/314-1848 számon várjuk. A Dunaszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet

SI NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATVEZETŐT

AUTÓSZERELŐ vagy GÉPSZERELŐ munkatársat

keres. en Jelentkezéseket e-mailen hu a dmgszov@dmgszov.hu címre, vagy telefonon a 06 20/314-1848 számon várjuk.

P -KL L ÍM MA Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. Telefo on: 06-2 20/4 408-4 4712

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

 Szekszárdon a Porkolábvölgyben eladó  Szekszárdon 1687 m2-es belterületi építési egy 63 m2-es 1+3 szobás családi ház. H353776. telek 30%-os beépíthetőséggel eladó. +36 70 716 9276. Irányár: 12,9 M Ft T024817. +36 70 461 9731. Irányár: 6,7 M Ft  Szekszárdon a Kerékhegyen 55 m2-es két-  Tolnán 137 m2-es 1+3 szobás nappali-étkeszintes tanya eladó 1099 m2-es telken. zős újszerű állapotú családi ház eladó. H354150. +36 70 716 9366. Irányár: 4,5 M Ft H344351. +36 70 461 9731. Irányár: 34,5 M Ft  Szekszárd belvárosában 1993-ban épült 58  Tolnán eladó egy 94 m2-es 2+1 szobás gázm2-es üzlethelyiség eladó. UZ008512. +36 70 fűtéses családi ház garázzsal. H351519. +36 70 461 9696. Irányár: 21 M Ft 716 9366. Irányár: 12,7 M Ft  Szekszárdon kiadó egy 524 m2-es raktár-  Tolnán eladó egy 46 m2-es 1 szobás felújíépület 10.000 m2-es ipari területen. UZ008617. tandó kis házikó 108 m2-es telken. H358179. +36 70 461 9731. Irányár: 370 E Ft +36 70 461 9731. Irányár: 6,7 M Ft  Szekszárdon Benedekvölgyben 1735  Tolnán 78 m2-es 3 szobás földszinti erkélyes m2-es és 1854 m2-es telkek eladóak. T024619. lakás eladó garázzsal együtt. H360662. +36 70 +36 70 716 9276. Irányár: 3,9 M Ft 716 9366. Irányár: 15,9 M Ft

TRAKTOROST

Érdeklődni: H-P 8-16 óra között, 74/510-110 telefonon.

azonnali felvétellel keresünk tolnai munkahelyre. Érdeklődni: 20/9361674

 Szekszárdon a Palánki-hegyen 71 m2-es 2  Szekszárdon városközponti 2002-ben szobás lakható tanya eladó 1256 m2-es telken. épült 2. em-i 56 m2-es 1+2 szobás lakás KIADÓ. H343280. +36 70 461 9731. Irányár: 7,3 M Ft H361375. +36 70 461 9731. Irányár: 95 E Ft

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST ST VÁLLALUNK – referenciákkal! al! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992 92

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

BABITS MIHÁLY Y

KULTURÁLIS KÖZPONT NT NT SZEKSZÁRD

PROGRAMAJÁNLÓ: Ó: Május 26-27-én a Csatár teremm mben: Országos és természete etés Környezetvédelmi Filmm mnapok. Moziba hívják mindadazokat, akik szeretnék tudni, mi m történik hazánkban és a világág gban a természeti értékekkel. A természet csodái mellett az emm mber szerepére és felelősségére ére világítanak rá a filmek. Május 27-én 9.30 órától a Szent en nt István téren: Háry János mesese efesztivál. Gyermeknap alkala almából május utolsó hétvégéjén é én Szekszárd a gyermekek városásává alakul. Gyermekprogramok, o ok, Négyszögletű Kerek Erdő, kézé ézéz műves udvar, kiegészítő progoggramok... Részletes információ: szekszardagora.hu oldalon. n n.

PAKS PAK KS

Május 26-án, Május 26-án szombaton szom az ASE AS SSEE SSporttelepen tt l és a Sportcsarnok no ok melletti zöldövezetben: zöldövezetben:

GYERMEKEK ÉS CSALÁDOK NAPJA 10 10.00-kor 0.00-korr Csurgó zenekar: Cecca, Ce ecca, a tornádómacska 11 1.15-korr Hajós Erika: 11.15-kor Áb belesz-Kóbelesz Ábelesz-Kóbelesz 13.00-kor 13 3.00-korr Tűzvirág táncegyüttes 13 13.30-kor 3.30-korr „Van kedved egy állati áll lati jó mókához?” 14 4.30-korr Kvint stúdió 14.30-kor 16 6.00-korr Ciráda zenekar 16.00-kor gy yermekeknek gyermekeknek Eg Egész gész nap lovaglás, állatsimogató,, logikai játékok, népijátékok… Részletes információ a programokról: www.csengey.hu

Május 25. péntek

13; 18 °C

22; 29 °C

Május 26. szombat

13; 18 °C

23; 29 °C

Május 27. vasárnap

14; 19 °C

24; 29 °C

Május 28. hétfő

13; 19 °C

24; 30°C

Május 29. kedd

13; 19 °C

25; 30 °C


Aktuális

11

Európa: a legtöbb elhízott hazánkban M

agyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több száz milliárd forint kapcsolódhat az elhízással vagy túlsúlylyal kapcsolatos betegségek kezeléséhez. A 2018-as Európai Elhízás Elleni Napon, május 19-én, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) két elhízástudományi társasággal is összefogott. * Napjainkban Európában a népesség több mint 50 százaléka legalább túlsúlyos és több mint 20 százaléka elhízott, de a becslések alapján az utóbbiak aránya 2030-ra 50 százalékra nőhet. Magyarországon is egyre rosszabb a helyzet: az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európán belül hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a ne-

Az emberi ágynemű és a csimpánzfészek

gyedik helyen állunk. A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája. Az elhízás folyamatosan növekvő népegészségügyi kihívást jelent világszerte, amely minden korcsoportot érint – hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA). Kialakulásának leggyakoribb okai között szerepel a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel kombinációja. Emellett az elhízásnak és a súlyfeleslegnek közvetlen hatása van az egészségre és a várható élettartamra, valamint kapcsolatban áll a kardiovaszkuláris megbetegedések, a diabétesz, néhány rákfajta, illetve az ízületi és izom-rendellenességek kockázatának növekedésével.

A

z Észak-Karolinai Egyetem kutatóit nem hagyta nyugodni a kérdés, hogy vajon az emberek vagy a csimpánzok alszanak-e tisztább helyen. Arra jutottak, hogy a csimpánzok ágakból és levelekből összerántott fekvőhelyeiben sokkal kevesebb baktérium tenyészik, mint az emberi ágyneműkben, mivel azokat egymás után többször is használjuk. Az emberi ágyakban talált baktériumok harmada a testünkről kerül oda, ezek származhatnak a bőrünkről, a szánkból vagy akár a székletünkből is. Az összehasonlítás kedvéért megvizsgáltak 41 tanzániai csimpánzfészket, és arra jutottak, hogy azokban jóval kevesebb baktérium élt, mint egy átlagos ágyban. A csimpánzok egyébként azért vannak jelentős előnyben, mert minden este új fészket építenek maguknak. A tanulmány szerin egy átlagos paplanban akár 20 ezer atka is élhet, egy matracban pedig akár 10 millió is lehet belőlük. (444.hu nnyomán)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


12

Autó-motor

SP38:

Ferrari, amiről legfeljebb álmodhatunk

A

Ferrari időről időre teljesíti valakinek a kívánságát, aki eleget tud, és hajlandó fizetni. Így készült az SP38 is, egy egészen újszerű karakterű középmotoros modell, amelyet hivatalosan a hét végén adnak át új gazdájának.

A megrendelő kiléte egyelőre titok, de az nem, hogy a Ferrarinál most is a középmotoros szériamodell alapjait használták, akár korábban Eric Clapton SP12 EC-je esetén. Az eltérés annyi, hogy a 458 Italiát időközben felváltotta a turbómotoros 488 GTB, ami sokkal nagyobb teljesítményt – alsó hangon is 670 lóerőt jelent, bár létezik a 3,9 literes motornak 710 lovas kivitele is. A lényeg itt persze a stílus, az SP38 első ránézésre talán a Lancia Stratost idézi fel néhány részletében – például a lamellás hátsó ablakkal – de stílusában mégis inkább hat korszerűnek, mint múltidézőnek. A lényeg persze az, hogy még csak hasonlót sem igazán készítenek másnak, ami egyrészt ugyan nagyon drágává tette az autót, másrészt viszont elképesztően értékessé is, hiszen eddig legfeljebb ha tucatnyi olyan ember létezik, akinek a Ferrari hajlandó volt egyedi autót készíteni. (totalcar.hu nyomán)


Egészség – Életmód – Sport

13

Legyen a kutyája az edzőtársa! E

lment a kedve a futástól, mert a barátok mindig csak a kifogásokkal jönnek? Ha van kutyája, akkor semmi sincs veszve: a leghűségesebb társakból tökéletes edzőpartnerek is válhatnak, hiszen kedvenc időtöltésük, amikor levezethetik végtelennek tűnő energiájukat.

Akad azonban néhány szabály, amit be kell tartaniuk, hogy mindkettőjük számára élvezetes legyen a futás. A Health.com pontokba szedte, mit szabad, kell, illetve tilos tennünk ahhoz, hogy lelkiismeretesen felkészítsük házőrzőnket a közös edzésre. Íme:

Egy próbát megér Gondolta volna, hogy az Amerikában élő háziállatok több mint fele – a gazdájához hasonlóan – túlsúlyos? Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is szükségük van a testmozgásra testi és szellemi egészségük megőrzése érdekében, ezért nem szabad folyton bezárva tartani őket vagy elsunnyogni a sétáltatást. Persze nem minden kutyafajta bírja a hosszú kilométereken át tartó szaladgálást, de ez nem akadálya a közös edzésnek. „Az, hogy elsőre úgy fest, a házi kedvencünk túl hiperaktív vagy épp alig akar mozdulni, még nem jelenti azt, hogy a helyzet menthetetlen, egyszerűen csak egy kis időt kell fordítani a betanításra” – magyarázza Angi Aramburu, a Go Fetch Run kutya-gazdi edzőprogram vezetője.

Hallgat a kutya a gazdájára? „Hiába vannak tele lendülettel, ha az ebek nem értik az alapvető utasításokat, akkor valószínűleg a közös futásra sincsenek felkészülve. Ha nem akarjuk, hogy menet közben folyton megálljanak szaglászni, vagy ők diktálják az iramot, akkor az első dolgunk, hogy fegyelmezzük őket: meg kell tanítanunk őket engedelmeskedni, amikor azt hallják, hogy Ül!, Fekszik!, Marad! vagy Futás!” – javasolja a szakértő. Ha egyedül mégsem boldogulna, forduljon bátran kutyatrénerhez.

Ne higgye, hogy minden kutya futóbajnok! Mielőtt szó szerint nekifutnának, vegye számba a kutya egészségi állapotát, testfelépítését és fajtáját. A korosabb állatoknak ugyanúgy lehetnek ízületi gondjaik, mint nekünk, embereknek, ami kellemetlenné teszi számukra a mozgást. A rövid végtagokkal megáldott ebek mellett lehetőleg ne sprinteljen, és azt is vegye figyelembe, hogy a nagytestű kutyafajták hajlamosak a diszpláziára (csípőficam). „Ha a kedvencünk épp egy csau-csau, egy bulldog, mopsz vagy más rövid fejű, lapos, benyomott arcú fajta, a futás különösen megerőltető lehet számára, a keskeny orrjárat miatt részben akadályozott légutak ugyanis intenzívebb erőkifejtés során nehézlégzéshez vezethetnek” – figyelmeztet Aramburu.

Vizsgáltassa ki! Ha nem biztos a dolgában, mindenképpen kérje ki egy szakértő véleményét! „Mielőtt belekezdenénk, a legjobb, ha meglátogatjuk az állatorvost, aki személyre szabott tanácsokkal lát el minket és egy sportoláshoz megfelelő étrendet állít össze a kutyánk számára” – javasolja a szakértő. Ne kezdjék túl korán! Azt se feledje, hogy a kemény talajon való futás károsíthatja egy kölyökkutya ízületeit és csontozatát, hiszen a fejlődése még folyamatban van. „Fontos, hogy legalább addig várjunk, amíg a csontok végein található porcok kezdenek záródni – de ez az időtartam ugyanúgy függhet a termettől és fajtától is” – magyarázza Sharon Wirant, az ASPCA állatterapeutája. „Egy kistermetű Jack Russel-terrier például sokkal hamarabb kezdheti a rendszeres edzést, mint egy óriástestű kutya, amelynél tovább tart a porcok záródása, éppen ezért kérdezzük meg az állatorvost az optimális kezdés idejéről is!" Lassan, de biztosan A túl gyors tempó könnyen sérülésekhez vezet az ebek szervezetében is, ezért kezdjenek egy kényelmes, 5 kilométeres edzéstervvel, ami biztosítja számukra a biztonságos és fokozatos fejlődést. A kocogást kezdetben nyugodtan kombinálják a sétálással, így kutyájának lehetősége lesz az aktív felépülésre és légzése stabilizálására.

Irány a természet! Mivel az aszfalt kedvencünk ízületeit és mancsait is roncsolja, válasszunk inkább egy parkot vagy bármilyen füves területet a futáshoz, ahol a látvány, a hangok és az illatok is sokkal kellemesebbek, mint a zajos belváros. Ilyenkor viszont győződjünk meg arról, hogy engedélyezett-e az adott helyen a kutyák pórázon vagy anélkül való sétáltatása. Annak is járjunk utána, hogy milyen vadállatok jelenthetnek veszélyt kutyánkra, mielőtt bárhol szabadon engednénk néhány percre.

Gondoljon a rovarokra is! Amikor a parkban vagy erdőben edzenek, számoljon olyan kockázatokkal, mint a kullancscsípés. Használjon rovarirtó spray-t, viseljen hosszú zoknit és az állatorvosnál győződjön meg arról is, hogy kutyája be van-e oltva kullancsok ellen. Minden egyes erdőben vagy parkban végzett futás után gondosan vizsgálja át kutyája és saját bőrét is. Ha kullancscsípést észlel kedvencén, azonnal hívja az állatorvost! Ne ők irányítsanak! Lehetőleg ne használjon egy méteresnél hosszabb pórázt, hogy szorosan egymás mellett tudjanak haladni. „A kutya orra legyen egy vonalban a térdünkkel és a betanítás ideje alatt karunkat egyenesen tartva, közel a nyakörvhöz markoljuk meg a pórázt, hogy ehhez a pozícióhoz szokjanak hozzá” – javasolja Aramburu. „Sétáltatás közben természetesen lazábban tartjuk a pórázt, de futáskor érdemes néhány percen át szorosabb fogást alkalmazni, majd jutalomként rövid időre távolabb engedni az ebet." (divany.hu nyomán)


14

Nagyvilág

FUTURISZTIKUS FÜRDŐ ÉPÜL DÁNIÁBAN

A japán tervezőiroda által felskiccelt tervek alapján úgy tűnik, meglehetősen látványos és feltűnő fürdővel gazdagodnak majd a dánok. A belső kikötőben található szigeten felhúzandó fürdő leginkább a Szárnyas Fejvadász és a Csillagok Háborúja díszleteire hasonlít. A Daily Mail szerint a fürdő építésére kiírt pályázatot megnyerő japán cég célja az volt a futurisztikus épülettel, hogy „kihangsúlyozza a víznek a város történetében, kultúrájában és mindennapi életben betöltött szerepét.” A külső és belső medencéket éppen ezért lépcsőzetesen helyezték el a japánok, hogy az 5000 négyzetméteres, 2021-ig felépülő komplexum

minél több medencéjéből láthassák a fürdőzők a többi medencét és a kikötő vizét is. Azért a biztonság kedvéért hatalmas, téglából épített piramisokkal is ellátják majd a dánokat a tervezők, hogy legyen hol gondolkodniuk a vizeikről. A dánok mindenesetre nagyon örülnek a közben a tokiói olimpiai stadionnal is bíbelődő japánok futurisztikus terveinek, régóta dolgoznak ugyanis azon, hogy valami igazán újszerű és egyedülálló helyet hozzanak létre a Paper Island névre hallgató szigetükön. (divany.hu nyomán)


Oktatás – Képzés

15

Mitől leszünk boldogok? A

pszichológia csodás tudomány. Nemcsak azért, mert mentális betegségeket kezel, problémák megoldásában segít, nemcsak traumákon, kríziseken képes átvezetni, de hozzájárul ahhoz is, hogy boldogabb emberek lehessünk, jobban alkalmazkodjunk a világhoz, könnyebben megtaláljuk benne a helyünket, önmagunkat – és hogy összességében szebb legyen az életünk. Az elmúlt húsz évben a pszichológusok lelkesen kutatták, mitől is leszünk boldogok, hogyan hat a boldogság a testünkre, az egészségünkre, de tudományosan bizonyították a hála, az áhítat a megbocsátás pozitív erejét, és gyakorlati tanácsokkal szolgáltak arra is, hogyan tehetjük tudatosabban jobbá a mindennapjainkat. A Huffington Post pedig most összeszedte a pozitív pszichológia elmúlt évtizedének legérdekesebb kutatási eredményeit.

1. Tudatosan is képesek vagyunk boldogságra hangolni az agyunkat. Az emberi agy legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy az élet során folyamatosan formálódik, alakul, hogy az új élmények hatására képes újrahuzalozni magát. Rick Hanson agykutató úgy véli, ha tudatosan a pozitív élményekre, tapasztalatokra koncentrálunk, ránevelhetjük az agyunkat a boldogságra. Minél többet időzik az agyunk egy pozitív élményen, minél intenzívebben tüzelnek ilyenkor az agysejtjeink, annál jobban bevésődik az érzés, és minél több pozitív élményen időzünk (vagyis minél gyakrabban dolgoznak ezek az agysejtek), annál erősebbé válik ez a bevésődés és an-

nál könnyebb lesz hozzáférni, előhívni akár a magabiztosság, a siker vagy a szerethetőség érzését. 2. Ha boldogok vagyunk, egészségesebb a testünk. A test és a lélek nem szétválasztható, nem külön kezelendő egység, kölcsönösen hatással vannak egymásra, így nem csoda, hogy a boldog lélekhez egészségesebb test, vagyis erősebb, hatékonyabb immunrendszer tartozik. Ráadásul, aki jól van a bőrében, annak a szíve és az érrendszere is jobban bírja a megterhelést. 3. Társas kapcsolatok, azok kellenek. Társas lények vagyunk, éppen annyira szükségünk van másokra,

mint ahogy szükségünk van az ételre és az alvásra. A kapcsolataink minősége pedig befolyásolja a fizikai egészségünket és mentális jól-létünket is. Azok, akik szoros családi és baráti kapcsolatokkal rendelkeznek, 50 százalékkal valószínűbben élnek tovább magányos társaiknál. Meg sokkal boldogabbak is. 4. A kihívás szívás, de fejlődéssel jár. Amikor az élet keményebb kihívásaival szembesülünk, amikor nehéz időszakokon megyünk keresztül, akkor nemcsak túlélünk, de erősödünk, növekszünk is. A szorongás, a traumatikus élmények tehát hosszú távon hozzájárulhatnak a személyes fejlődésünkhöz

és jól-létünkhöz. Úgy tűnik tehát, hogy ami nem öl és nem nyomorít meg, az tényleg erőt ad. 5. A segítségnyújtás boldogabbá tesz. A boldogságszintünk növelésének leggyorsabb és legegyszerűbb útja, ha másoknak segítünk. Amikor önkéntes munkát vállalunk, amikor segítünk másoknak, akkor összekapcsolódunk velük, értékesnek, fontosnak látjuk magunkat, pozitív érzéseket kapunk cserébe, és csökken a magányosság és az elszigetelődés érzése. Talán ezért is nő a várható élettartama azoknak, akik rendszeresen önkénteskednek. 6. A boldogság a célokból születik. Bár a boldogság több forrásból születhet, a tartós és a testünkre is jótékonyan ható boldogság mögött nem az élvezetek kimaxolása, nem a pillanatnyi örömök állnak, hanem a mélyről fakadó célkitűzések melletti elköteleződés. Akkor lehetünk csak igazán boldogok, ha úgy érezzük: értelme és célja van az életünknek. Ennek megtalálására tehát mindenképpen érdemes időt és energiát fordítanunk. 7. A tudatos jelenlét az út a boldogság felé. A rendszeres meditáció a testünkre és a lelkünkre is jótékony hatással van, csökkenti a szorongást, a stresszt, pozitív érzéseket gerjeszt. Hogy miért? Részben azért, mert segítségével megtanulunk elmélyülni a jelenben, megtanuljuk, hogyan kell itt és most tudatosan jelen lenni. Ez a képesség állítólag már önmagában is átlagosan 10 százalékkal emeli a boldogságszintünket. Bármit is jelentsen ez. (divany.hu nyomán)


www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika REUMATOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

DR. GÖRCS RITA reumatológus szakorvos

Rendelés helye: Medi Centrum Szekszárd, Holub u. 12. Rendelési idő: szerdánként 16.00–19.00 Bejelentkezés: munkanapokon 8.00–17.00 óráig

Telefon: +36/70-395-8041

Takács Zsuzsa

A munka világa

S

zinte minden ágazatban óriási a munkaerőhiány. Tudom, hogy túl általános a kijelentés, ráadásul hatalmas földrajzi, területi eltérések vannak, de az már igazán elgondolkodtató, hogy a magyar gazdaságnak, szociális, egészségügyi, kulturális és oktatási szférának, sőt a hatósági feladatokat ellátó állami szerveknek is kétségbeesetten kell toborozni a munkavállalókat. Hol vannak a dolgozni akaró és tudó honfitársaink, már akik nem mentek külföldre megélhetési kalandvágyból? Miközben a közmunka lustító, elnyomorító kereteiben nagyon sokan töltik az időt, a valós piaci foglalkoztatásra nincs elég ember. Legalábbis a mai jövedelmi helyzet mellett. A munkabérek borzasztóan alacsonyak, köztük elsősorban és mindenekelőtt az állami, önkormányzati foglalkoztatók spórolnak. Az indokolatlanul magas járulékok észrevehető csökkentése legalább részmegoldást jelentene. Emellett lassan egy programra lenne szükség: hogy törjünk ki a közmunka világából?-címmel. Mindenki tudja, hogy ez a rendszer nem vezet sehova, a nemzetgazdaság számára fontos területekről elvonja a munkaerőt, miközben leépíti az embereket. A látszatmunkáért sokat fizet, a valós teljesítményt alulértékeli. Nincs annál nagyobb baj, ha leszoknak az emberek a kötelességek teljesítéséről, nem találkoznak igazi elvárással. Ráadásul megfosztják őket a jól végzett munka örömétől.

alisca herba BIO- ÉS GYÓGYNÖVÉNYBOLT

Citromfű tea szálas 30 g 145 Ft Salvus víz 1,5 l 595 Ft Mecsek fogyi tea filteres 645 Ft Himalaya étkezési só 1 kg 345 Ft Szafi free lángos lisztkeverék 1 kg 1595 Ft

Kaktusz

 KUPON!

16

CSAK A KUPON FELMUTATÁSÁVAL! Várjuk üzletünkben Szekszárdon, a Csatári üzletházban! facebook.com/aliscaherba

TM Kronika 2018/20  
TM Kronika 2018/20  
Advertisement