Page 1

AKTUÁLIS AJÁNLATAINK:

A szekszárdi TOLNAT TEJ Zrt. munkatársat keres

05.20. Plitvicei-tavak nonstop kirándulás busz+idegenvezetés 10.900 Ft/fő

LA ABO ORÁNS S mu unk kakörb be. ELVÁRÁSOK:

TERVEZÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG

• számítógépes szá sz zám á ít ító tó ógép ógé óg épe épes es ismeret ism smer eret e et (Excel, Word) EL ELŐNYT LŐNYT ŐN T JJELENT: EL E LENT: T: •é élelmiszer lelm lelm le mis isz sze zerr / iparii la llaborban aborb rban szerzett szer sz zer erze rze zett zett tt tapasztalat tap aapa passzt ztallat ztal at

Garázskapuk Kertkapuk Kapuautomatikák Kiegészítők

Munkavégzés unkavégzés helye: Szekszárd, 7100 Keselyűsi u. 2 26.

Bemutatóterem:

Jelentkezni lehet 2018. május 23-ig önéletrajz benyújtásával a TOLNATEJ Zrt. székhelyén (Szekszárd, Keselyűsi út 26.) vagy a munka@tolnatej.hu e-mail címen. A pályázatok legkésőbb 2018. május 31-ig elbírálásra kerülnek. Érdeklődni lehet a 74/528-240/106 telefonszámon.

7030 Paks, Dózsa Gy. út 18. (Diófa presszó mellett) Tel.: 06-20/462-6114 jokaikaputechnikakft.hu

XXII. ÉVF. 18. SZÁM

TOLNA MEGYEI

2018. MÁJUS 11.

www.tmkronika.hu

11.oldal

Munkatársakat keres! Részletek a 6. és 8. oldalon

5.oldal

A grillezés tudománya

8.oldal

luxus

e-kerékpár

ÁLLÁSAJÁNLAT 4.old.

a Lamborghinitôl

HAMAROSAN INDULNAK

NYARALÓJÁRATAINK:: JÁRATAINK Rövid nyaralás az Adrián – Duga Uvala (5 nap/4 éj) Június 25-29.

78.900 Ft/fő

Júni. 31-Aug. 04. 89.900 Ft/fő

Augusztus 20-24. Szeptember 07-11 82.900 Ft/fő

69.900 Ft/fő

Autóbuszos rövid nyaralás Krk szigeten, Omisalj-ban (5 nap/4 éj) Augusztus 05-09. 75.900 Ft/fő

Szeptember 08-12. 54.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszköltség, idegenvezetés, több napos út esetén szállásdíj. Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő Már 11 csatlakozási helyet kínálunk körutjainkhoz: Szekszárd–Tolna–Paks–Kalocsa–Baja-Bátaszék –Bonyhád–Pécs–Komló–Dombóvár–Kaposvár

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

FELADATOK: • vizsgálati ti minták átvétele, e,,

05.23-27. Erdély csodái 5 nap/4 éj busz+szállás+idegenvezetés egenveze 59.900 Ft/fő


2

Gazdaság

ÉPÍTÉSI TÖRMELÉK ÉS FÖLD ELSZÁLLÍTÁSA INGYENES ÁRAJÁNLATTAL!

Beton feltörések, kisebb bontások elvégzése elszállítással. Utólagos tereprendezés-, alap-, tükörásás mini kotrógéppel CEMENT, NAMAL, HOMOK, SÓDER, ZÚZOTT KŐ ÉS KÉSZBETON INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL (Szekszárdra és 20 km körzetébe)

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD • TEL.: 06 30/255-14-50

LAPSZEMLE Kozák verőemberek Putyin korbácsos kozák verőemberei biztosítják majd a rendet a focivébén. A volt titkosügynök által irányított, kozák kucsmás, bőrkorbácsos félkatonai fanatikusok a hétvégén Putyin-ellenes tüntetők összeverésével edzettek a vébére. (444.hu)

mondták, agykárosodást szenvedett, de jár, beszél, matekozik, még kosarazik is. (444.hu)

„Mi lesz vajon „ a gonoszok sorsa? Bár a Biblia szerint a bűnösök a gyehenna lángjai között égnek az idők végezetéig, a pápa nemrég azt mondta egy újságírónak, hogy nincs pokol. A Vatikán azonnal he-

Nézze meg Magyarország legszebb szakállát A képen Bogláry Bence Richárd látható, aki megnyerte Magyarország első szakáll szépségversenyét, A Nagy Szakállversenyt. Nem egyszerű egyébként egy ilyen szép szakállt fenntartani, a győztes azt nyilatkozta, hogy naponta legalább két órát foglalkozik vele, olajozza, fésüli, mossa, igazítja. A növesztést annak idején pedig ő is azért kezdte, mint oly sokan mások, mert nem szeretett borotválkozni. (index.hu)

Az alábbi munkakörbe keressük tapasztalt kollégánkat:

Műszaki előkészítő, AutoCAD rajzoló Feladatok: • Helyszíni bejárások dokumentációjának előkészítése •Közműegyeztetésben való együttműködés •Költségvetés számítás •Műszaki nyilvántartások készítése és vezetése •Műszaki rajzolás Elvárások: • Minimum középfokú műszaki végzettség •AutoCAD felhasználói szintű ismerete •Felhasználói szintű számítástechnika ismeretek •Jó kommunikációs készség •Nagy monotonitástűrő képesség •Megbízhatóság, pontosság, precizitás Előny: • Felsőfokú műszaki végzettség • Távközlési területen szerzett tapasztalat • CAD alapú nyilvántartási rendszerek ismerete • Egy idegen nyelv társalgási szintű ismerete • B kategóriás jogosítvány Amit kínálunk: • Dinamikusan fejlődő stabil vállalati háttér • Versenyképes jövedelem • Alkalmazotti jogviszony • Béren kívüli juttatások, cafeteria • Lehetőség szakmai fejlődésre • Hosszú távú, biztos munkalehetőség • Fiatalos csapat, jó légkör A munkavégzés helye: Szekszárd Munkavégzés ideje: teljes munkaidő Munkakezdés: azonnal, megegyezés szerint. Jelentkezés: fényképes önéletrajzzal az allas@tarr.hu e-mail címre, 2018. május 15-ig.

Veszélyes elektromos kétkerekűek A halásos baleseteket szenvedő kerékpárosok többsége elektromos biciklit hajtott. Sokan mobiloztak is a tragikus esemény bekövetkezte előtt. De a részletes elemzések legfontosabb eredménye, hogy a kerékpáros balesetekben elhunytak 75 százaléka hatvanöt év feletti, és kétharmaduk elektromos biciklit hajtott. (hvg.hu)

Miután szülei aláírták a papírt… …a szervei adományozásáról, magához tért a 13 éves alabamai tinédzser, Trenton McKinley. Azt

lyesbített, mi mégis elgondolkoztunk az elkárhozás esélyein: ha van pokol, ki van ott? Ha nincs, mi lesz a gonoszokkal? Mártonffy Marcell teológus a pokolról és az örök kárhozatról. (magyarnarancs.hu.hu)

Keményen odacsapott az MTA Az oktatásügyben olyan változásoknak kell bekövetkezniük, amelyek egyrészt hatékonyan javítják a jövő kihívásaival való szembenézés lehetőségét, fejlesztve a hajlékony tanulási készségeket, másrészt hathatósan növelik az esélyegyenlőséget, csökkentve a családi és regionális helyzetből (eduline.hu) adódó hátrányokat.

A Jürgenhake Magyarország Kft. felvételre keres

BETANÍTOTT GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐKET valamint

ELEKTROMOS ELLENŐRÖKET 2-, illetve 3-műszakos munkarendben. Amit kínálunk: – alap- + teljesítménybérezés – bruttó 20.000 forintos Cafeteria a 2. hónaptól – bérlettérítés 86% – túlmunka lehetősége hétköznap és hétvégén – barátságos, segítőkész kollégák és vezetők – jó munkahelyi légkör Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.


Bulvár – Aktuális

3

BULVÁR

Kecskejóga és társai

S

an Fransiscótól és a Szilícium-völgytől alig harminc kilométerre fekszik Moon Bay, ahol különös testi-lelki feltöltődésnek hódolnak az emberek. A kecskejóga imitált istállókörnyezetben zajlik, és az egyes mozdulatsorok, testpozícók közben a résztvevők hátára, hasára másznak a kecskék, vagy éppen kezükben tartva egyensúlyoznak a jógázók. A kedves állatok közelsége humoros és nevettető, ugyanakkor segíti a kikapcsolásban az embert. „Szkeptikus voltam, de nagyon bejött a dolog. Soha ennyit nem nevettem” – fogalmazott egy 42 éves számítástechnikai tanácsadó. A Spiegel Online összeállítása szerint autoimmun betegségek esetén különösen jó hatása van a hasonló állatterápiáknak. Németországban régóta szerveznek különleges jógákat, például söröskorsós, metál-zenés, vagy meztelen jógát. De létezik kutyás joga, aminek már saját elnevezése is van. Ez pedig az angol dogból képzett: „doga”.

K

ertgondozás Ádámkosztümben. Szokatlan pillanatot örökít meg a Spiegel Online fotója, melyen új-zélandi nudisták a strandolás helyett valami mást népszerűsítenek. A wellingtoni nudista klub tagjai talicskával, lapáttal, kerti szerszámokkal a kézben mutatják be, hogy nem a ruha teszi az embert, lényeg az eltökéltség és a közösségi szellem. Ha munkaruhát nem is, védőöltözetet, kesztyűt, gumicsizmát azért néhányan magukra öltöttek.

Nudista kertészek

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


4

Gazdasรกg


5

Szabadidő – Aktuális

A

szabadtéri sütés világában az első és legfontosabb kérdés: mi a különbség a grill és a barbecue között? * A grill jellemzően egy direkt technika, ami közepes-magas hőfokon (170-250 fok) való sütést jelent közvetlen hőben. Ezzel a módszerrel jellemzően az állatok minőségibb részeit készítjük. A BBQ technikailag éppen ennek az ellentettje, hiszen a barbecue során kifejezetten alacsony 100-110-120 fokos indirekt hőt használva lassan sütünk. Itt jellemzően a kicsit alulértékeltebb nagydarab, zsírosabb húso-

szoktam mondani, hogy bár az ár sok esetben irányadó, egyáltalán nem határoz meg mindent. Van egy képzeletbeli vonal a készülékeknél, ami alatt nem szabad vásárolni. Lehet egy sütő például 100 ezer forint, de nekem még ingyen sem kellene, míg 30 ezer forint környékén már lehet kapni nagyon jó sütőket. A szórás tehát nagy és rengeteg múlik az első vásárláson, úgyhogy minden kezdőnek azt ajánlom, hogy akár egy 1-2 hónapot is szánjon információgyűjtésre mielőtt vásárlásra adja a fejét – hívta fel a figyelmet Adorjányi Máriusz. Az első és legfontosabb, hogy definiáljuk azt, mik a céljaink. Ha grillezni akarok akkor azt, ha BBQ-ni, akkor azt. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy vannak univerzális sütők, amiken mind a kettőt lehet, illetve vannak specialista sütők, amik kifejezetten egy fajta sütési technikára lettek kitalálva. Hozzátette, azért egy specialista sütő mindig jobb, mint egy univerzális, de a lényeg tényleg az, hogy mi a célunk. A „pitmaster" a potenciális eszközökkel kapcsolatban elmondta, hogy annyi féle-fajta van belőlük, mint égen a csillag és a teljes felhozatal körül-belül 70 százalékát gázzal működő készülékek adják, míg a maradék 30-ba tartozik minden más. Ilyenek például az elektromos, a pelettes, faszenes és fatüzelésű berendezések. Azt sem szabad elfelejteni, hogy hússütésnél a végeredmény 60 százalékban az alapanyagon múlik, 40-ben pedig minden máson. Sokan például megveszik a jó sütőt, de a szénre például már nem áldoznak, beérik egy rosszabb minőséggel, amivel nem lehet jó húst sütni. (penzcentrum.hu nyomán)

A grillezés tudománya kat részesítjük előnyben, mint például disznónál a lapocka, dagadó, oldalas vagy marhánál a szegy, nyak, lábszár – mondta el a Pénzcentrumnak Adorjányi Máriusz, a nyárspolgár BBQ blog szerkesztője. A szakértő azt is megosztotta lapunkkal, hogy bizony egy rosszul megválasztott első sütő az esetek 50 százalékában elfordítja a potenciális sütni vágyókat az egész vállalkozástól. Arra a kérdésünkre, hogy mennyiért éri meg egyáltalán megvenni egy grillre vagy BBQ-ra alkalmas sütőt, sajnos nincs egzakt válasz. Azt

VITAFOAM Magyarország Kft.

Nemzetközi Habszivacs gyártó cég

munkatársat keres

SZÁMLÁZÁSI, KÖNYVELÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA ELVÁRÁSOK:

• Középfokú végzettség • Excel használata „ •„B kategóriás jogosítvány • Angol nyelvudás

SZÁMVITELI KÉPESÍTÉS ELŐNY! Bérezés megegyezés szerint. JELENTKEZÉS:

magyar nyelvű önéletrajzzal ambachb@vitahungary.hu e-mail címen.

A legkevésbé pazarlók Van egy kicsi, mindössze ötmilliós ország, amely hat év alatt 14 ezer tonnával csökkentette a háztartások által kidobott élelmiszer mennyiségét. Amíg 2011-ben még 261 ezer tonnányi élelmiszer került a szemétbe Dániában, Európa egyik leggazdagabb és a felmérések szerint legboldogabb országában, addig ez a mennyiség 2017-ben 247 ezer tonnára csökkent. (blog.syngenta.hu)

Domboriban épülô, hamarosan nyitó exkluzív szálloda, a DONAUTICA ÉTTEREM és HOTEL munkatársakat keres az alábbi pozíciókba:

 Étteremvezetô  Konyhafônök  Szakács, cukrász  Felszolgáló  Recepciós  Szállodai takarító  Karbantartó

I

Igény esetén szállás biztosított! Fényképes önéletrajzát a hr@donautica.hu e-mail címre küldheti.


6

Aktuális

Trükkös megoldás a biztonságért S

zámos kezdeményezés van, ami biztonságosabbá teszi gyalogosok számára az átkelést, gondoljunk csak a hazai településeken felbukkanó apró zászlókra. Németországban, a Türingiai Schmalkaldenben egy már korábban látott megoldást alkalmazott Frank Alexander graffitiművész. Ő térhatású zebrát festett fel az útra, ami a legtöbb autós számára elég meglepő látvány, hiszen a megfelelő szemszögből lebegő téglatestnek néz ki a gyalogátkelő. (vezess.hu nyomán)

Iskola épül: hordószerkezet és robotok A

LÉGHAJTÁSÚ AUTÓK VERSENYE Pénteken és szombaton újra sűrített levegővel hajtott járművek építői mérik össze tudásukat Egerben: a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen kilenc országból 40 csapat mérnökhallgatói állnak rajthoz. A versenyzők normál és szenior kategóriában, három versenyszámban – hosszútávú, gyorsulási és ügyességi futamokon – mérhetik össze tudásukat. Emellett az összesítésben legjobb járművet, valamint a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is díjazzák. Az első években olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített járműveket, melyek azonban egy évtized alatt sokat fejlődtek, így idén már olyan gépek állnak rajthoz, melyek akár 50-60 km/h-s sebességre is képesek. (vezess.hu nyomán)

Zaha Hadid Architects tervei alapján Kínában valósul meg a hordókra emlékeztető suli. A 2016-ban elhunyt Pritzker-díjas építész, Zaha Hadid irodája Csiangszhi tartomány egy eldugott kis félszigetére tervezett iskolát, melyet részben robotok fognak megépíteni. Az iskola a környező 12, összesen 1800 lakosú kis faluból fogad majd 120 gyereket – írta a Dezeen. Az egyes tantermek külön, egy-egy hordó formájú épületben kapnak helyet, és több kültéri oktatási helyszínt is kialakítanak majd. Az iskola helyi építőanyagokból és technikákkal készül majd, viszont a munka egy részét, az épületek szigetelését robotokkal végeztetik. (hvg.hu nyomán)

Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megye: Szabó Balázs Telefon: (+36 20)22 663 10


7

Lakás – Otthon – Építkezés

Hétvégi ház az erdőben – letisztult egyszerűséggel, természetességgel

A

z építészek szép erdei környezetben tervezték meg ezt a kis hétvégi házat, egy régi kis házikó alapjaira építkezve. * A szimpla, letisztult tervezés remekül simul a természetbe, az aszimmetrikus épület egyik oldala palazsindelyekkel lett borítva, az anyagok nyugati vörös cédrus, tölgy, üveg, fém, kő. A ház formavilága és berendezése egyaránt egyszerű, de a megvalósítás remek, a ház két oldalát adó hatalmas panorámaablakok teljes nyitottságot biztosítanak – a hosszanti oldalon viszont az eltolható fa árnyékoló szükség szerint lezárhatja a belső teret. A lakóterület kétharmadát a nappali/konyha/étkező teszi ki, a ház végében és a galérián kis hálókkal, alul für-

dőszobával. A hálórész eltolható fallal elzárható a nappalitól, vagy éppen fal nélkül egy teret képezhet a többi zónával. (lakbermagazin.hu nyomán)

DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas munkatársat keres az alábbi munkakörök betöltésére:  TC 6000 lézervágó-lyukasztó gépkezelő

(3 műszakos munkarend)+túlóra lehetőség)  Hegesztő (betanított és pályakezdő is lehet)  INOX hegesztő  Csomagoló  Gépkezelő (hajlító és présgépek)  AMADA hajlítógép kezelő (hasonló gépen szerzett szakmai tapasztalat)  Porfestő vagy festő üzemi betanított munkás AMIT ELVÁRUNK: • Pontos munkavégzés • 18. betöltött életév

• Szakmunkás bizonyítvány • 1-2 műszak vállalása

AMIT NYÚJTUNK: • Azonnali munkavégzés • Útiköltség térítés (bérlettámogatás vagy 15 Ft/km) • Versenyképes jövedelem • Rendszeres havi jutalom • Teljesítmény (hegesztő és csomagoló) • Órabér (INOX hegesztő, porfestő, festő üzemi betanított munkás, gépkezelő) • Hosszútávú munkalehetőség • Cafetéria ELŐNY: • Targoncavezetői engedély • Hasonló területen szerzett tapasztalat JELENTKEZÉS: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címen, vagy személyesen a 7130 Tolna, belterület 970/110 alatt.

Elvész az összeg… …ha május 31-ig nem pihenik le. A május elsejei hosszú hétvégét követően hozzávetőleg négy milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákra 2016-ban feltöltött, május 31-én lejáró összegekből. Viszont tömegek veszíthetik el a 2016-ban folyósított pénzt, ugyanis aki nem vásárolja le az összeget, az el is bukja azt. (penzcentrum.hu nyomán)


8

Autó-motor – Aktuális

Luxus e-kerékpár a Lamborghinitôl

Ú

gy érzi, nem tud más márkával közlekedni, mint egy Lamborghinivel? Ugyanakkor lelkes környezetvédőként aggasztja a légszennyezés? Nos, igazán jó hírünk van! Az olasz luxusautógyár ugyanis összeállt az Italtechnology nevű cég-

gel és kijött első elektronikus kerékpár kollekciójával. A bringákat a bolognai Sant’Agata cégmúzeumban mutatták be. A gyártó szerint a biciklikkel az exkluzív és igényes ügyfeleket célozzák meg. Fejlett technológiával szerelve a kerékpárok

kitervelése, megtervezése és megépítése is Olaszországban zajlott. A kerékpár több mint ötéves kutatás eredményeként technológiai innovációk, élvonalbeli design és négy nemzetközi szabadalom terméke. Első körben két változatban fogják árusítani. Az MTB verziót a dinamikus életmódra és a szabadtéri tevékenységre vágyó felhasználóknak, a másikat a sebesség és a teljesítmény szerelmeseinek készítették. Sajnos a végsebességet a sebességkorlátozás határozta meg, nem a technológia. A szuperautóknál meglévő személyes színséma, vagyis a festés kiválasztásának lehetősége az e-kerékpároknál is opció lesz. A bicikli színe testreszabható, akárcsak négykerék esetén. Májustól kapható online és a kiválasztott kereskedőknél is. Az árak egyelőre még nem nyilvánosak. (gazdagisztan.blog.hu nyomán)

A TARR Kft. pályázatot hirdet

MŰSZERÉSZ állás betöltésére. Munkavégzés helye: Paks, Szekszárd Részletes információ: www.tarr.hu/hirek/karrier Jelentkezési határidő: 2018. június 3. Fényképes önéletrajzokat az allas@tarr.hu e-mail címre várjuk „ „Műszerész tárggyal.

Új Rubik-kocka-világrekord:

4,22 másodperc

F

iatal kora ellenére a 22 éves ausztrál Feliks Zemdegs melehetősen régóta, 10 éve foglalkozik a játékkal. Állítása szerint YouTube-videók segítségével tanulta meg, hogy hogyan lehet a lehető leggyorsabban kirakni a kockát. Május 6-án Zemdegs a korábbi, a dél-koreai SeungBeom Cho által felállított 4,59 másodperces rekordot döntötte meg. Az új bajnok korábban kiemelte, a Rubik-kocka kira-

kásban elért teljesítmény nem az átlagon felüli intelligencia, hanem a sok tanulás és a gyakorlás eredménye. Zemdegs szerint idővel az ember egyszerűen ráérez a játékra. Amellett, hogy a Rubik-kocka mesterévé vált, igyekszik népszerűsíteni is a logikai játékot. 300 000 követővel rendelkező YouTube-csatornáján rendszeresen megosztja a kirakásairól készült videókat. (ng.hu nyomán, fotó: abcnews.go.com)


9

Aktuális

A nyomtatható és olcsó napelemet már felszerelték az első házra E

z tényleg forradalmi: harmincszor olcsóbb napelem készült. A Newcastle-i Egyetem kutatói 20 éven át dolgoztak a technológián, ami forradalmi változást hozhat a napelemek piacán.

Az elmúlt években számos olyan fejlesztésről esett szó, amely jelentős változást hozhat a napelemek gyártása, valamint a panelek által megtermelt elektromos áram tekintetében. Ezek legtöbbje azonban egyelőre csak koncepció, amiről nem tudni pontosan, mikor lehet belőle konkrét megvalósítás. Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatóinak bejelentése viszont úgy tűnik, valódi változást hozhat. Nagyjából egy évvel ezelőtt „game changer„ jelzővel illeték azt az általuk fejlesztett napelemet, amely méretében, képességében és árában is forradalminak tekinthető. A kutatók ugyanis egy 0,1 milliméternél (!) is vékonyabb műanyag filmrétegre „nyomtatják” a Nap energiáját felvevő paneleket, így aztán a felhelyezés is jóval egyszerűbb. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztők szerint a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisak a fényviszonyok. És ami szintén nem elhanyagolható szempont: nagyon olcsó! A kutatók tavaly 100 m²-nyi panelt gyártottak le, hogy az egyetemen teszteljék az eszközt,

és nemrég pedig elkészült az első, „kereskedelmi forgalomba” szánt változat prototípusa is. Az egyetemi fejlesztőcsapatot vezető Paul Dastoor professzor úgy fogalmazott: már legyártották és el is kezdték a panelek telepítését, a munkálatok pedig várhatóan az év közepére fejeződnek be. A napelemeket az ausztrál Hunter régióban üzemelik be. Az ára továbbra is kevesebb mint 10 dollár (jelenlegi árfolyamon kb. 2500 forint) négyzetméterenként, a titka pedig abban rejlik, hogy a kutatók elektronikus festéket nyomtatnak a műanyagra, majd laminláják azt. A nyomtatáshoz ráadásul semmilyen különleges eszközre nem volt szükség, vagyis a jelenleg rendelkezésre álló technológiával is létre lehet hozni a paneleket. Dastoor szerint 10 ipari nyomtató folyamatos működése elég lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára nyomtassanak napelemet. A befektetők részéről már most nagy az érdeklődés a technológia iránt, így remélhetőleg néhány éven belül a világ más részén is megjelenhet majd. (hvg.hu nyomán)

VITAFOAM Magyarország Kft. Nemzetközi Habszivacs gyártó cég

munkatársat keres

RAKTÁR-ADMINISZTRÁTOR munkakör betöltésére, három műszakos munkarendben.

Elvárások: • Középfokú végzettség • Excel használata

Bérezés megegyezés szerint. Jelentkezés: magyar nyelvű önéletrajzzal a kokenyesia@vitahungary.hu e-mail címen címen.

A PSN Ép Építőipari Kft.

ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

MŰSZAKI ELŐKÉSZÍTŐT keres. Jelentkezés szakmai, önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.

DOLGOZZON NÁLUNK! Termelési operátorokat keresünk! A munka:

műanyag autóipari alkatrészek fröccsöntő gép melletti ellenőrzése és csomagolása munkautasítás szerint

A munkahelyről: ADVAL TECH (HUNGARY), Szekszárd stabil, hivatalos, hosszútávon kiszámítható alkalmazás továbbképzési lehetőségekkel egy dinamikusan fejlődő cégnél, nemzetközi vállalati környezetben, svájci háttérrel www.advaltech.com Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, általános iskolai végzettség, (szakiskola előny)  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Műanyag technikai vagy autóipari tapasztalat kifejezetten előnyös  Három műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség Amit munkájáért kínálunk Önnek:  Jó munkakörülmények, kiváló munkahelyi légkör!  Alapbér: 148.000.- Ft–tól akár 197.000-ig  100.000.- Ft/ év cafeteria (nettó), 180.000.- Ft/év jelenléti prémium  A bejárás támogatása (bérlettérítés100%)  Munkatárs ajánlási rendszer, jubileumi jutalom  Ingyenes sportolási lehetőségek (konditerem, tenisz, foci) Jelentkezés: önéletrajzzal (fényképes előny)!  Tel.: 06-74-555-160; 06-30-568-6119  E-mail: info.hungary@advaltech.com  Cím: Adval Tech (Hungary) Kft., 7100 Szekszárd, Bern u. 34.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Szekszárdon a Csalogány utcában 86 m2-es gázos lakás 28,5 M Ft-ért eladó! Tel.: 06-30/436-3370. Bátaszéken a Magyar utcában 1248 m2-es építési telek eladó 30%os beépíthetőséggel. Irányár: 2,49 M Ft. T024756. +36 70 461 9731. Bogyiszlón a Révnél 40 m2-es 1+2 szobás felújított vízparti nyaraló eladó. Irányár: 24,9 M Ft. NY007130. +36 70 461 9731. Bogyiszlón eladó egy részben felújított 153 m2-es 4 szobás családi ház. Irányár: 16 M Ft. H358397. +36 70 716 9276. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743. +36 70 716 9366. Bonyhádon a Winkler Mihály utcában eladó egy 140 m2-es 4+2 szobás családi ház. Irányár: 17 M Ft. HZ416783. +36 70 716 9276. Decsen kétszobás 59 m2-es összközműves családi ház eladó 700 m2-es telken. Irányár: 4,9 M Ft. H358275. +36 70 716 9366. Faddon 104 m2-es 3 szobás összkomfortos tégla családi ház eladó 1643 m2-es telken. Irányár: 7,9 M Ft. H356993. +36 70 716 9276. Fadd-Domboriban igényesen felújított 72 m2-es 1+1 szobás nyaraló eladó vízpart közelében. I.ár: 22,2 M Ft. NY007159. +36 70 461 9731. Izményben 86 m2-es 2+1 szobás részben felújított családi ház eladó 3305 m2-es telken. Irányár: 10 M Ft. H355828. +36 70 716 9276. Izményben egyedi hangulatú felújított 170 m2-es 3 szobás ház eladó 1600 m2-es telken. Irányár: 19,9 M Ft. H355853. +36 70 461 9731. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 2,7 M Ft. H327530. +36 70 461 9731. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. M0000944. +36 70 461 9731. Nagymányokon eladó egy 116 m2-es 4 szobás tornácos parasztház 1390 m2-es telken. Irányár: 13,49 M Ft. H358872. +36 70 461 9731. Őcsényben eladó egy 134 m2-es 4 szobás családi ház 1419 m2-es telken. Irányár: 16,9 M Ft. H355601. +36 70 461 9731.

Szálkán eladó egy 286 m2-es 5+1 szobás ház, mely akár vállalkozásra is alkalmas. Irányár: 37,8 M Ft. H359036. +36 70 716 9276. Tengelic főutcáján 101 m2-es felújított vendéglátó egység 1587 m2-es telken eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ008448. +36 70 716 9276. Tolnán eladó egy 46 m2-es 1 szobás felújítandó kis házikó 108 m2-es telken. Irányár: 6,7 M Ft. H358179. +36 70 461 9731. Tolnán 78 m2-es 3 szobás földszinti erkélyes lakás eladó garázzsal együtt. Irányár: 15,9 M Ft. H360662. +36 70 716 9366. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázzsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366. Zombán részben felújított 3+1 szobás 91 m2-es családi ház 450 m2-es telken eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H354582. +36 70 716 9276.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...  Szekszárdi irodépületben különböző mére-  Szekszárdon a Kerékhegyen 55 m2-es kéttű irodák szociális blokkal kiadóak. UZ004607. szintes tanya eladó 1099 m2-es telken. H354150. Irányár: 4,5 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 16 E Ft +36 70 716 9366.  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárd belvárosában 1993-ban épült 58 zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 m2-es üzlethelyiség eladó. UZ008512. +36 70 70 461 9731. Irányár: 2,5 M Ft 461 9696. Irányár: 21 M Ft  Szekszárdon 148 m2-es működő vendéglá-  Szekszárd főutcáján első emeleti, különbötóipari üzlet berendezésekkel együtt eladó. ző méretű irodák kiadók. UZ008586. UZ006990. +36 70 461 9731. I.ár: 28,9 M Ft +36 70 461 9731  Szekszárdon a főút mellett jelenleg épülő  Szekszárdon kiadó egy 524 m2-es raktár109 m2-es üzlet KIADÓ. Költözés: 2018.01.hó. épület 10.000 m2-es ipari területen. UZ008617. UZ007153. +36 70 461 9731. Irányár: 390 E +36 70 461 9731. Irányár: 370 E Ft  Szekszárdon a Cinkában 30 m2-es panorá-  Szekszárdon Benedekvölgyben 1735 m2-es más tanya 1212 m2-es telken eladó. H341827. és 1854 m2-es telkek eladóak. T024619. +36 70 +36 70 461 9731. Irányár: 2,7 M Ft 716 9276. Irányár: 3,9 M Ft

MUSKÁTLI VÉGKIÁRUSÍTÁS!

 Szekszárdon a Palánki-hegyen 71 m2-es 2  Szekszárdon a Bródyban 146 m2-es 2+3 szobás lakható tanya eladó 1256 m2-es telken. szobás panorámás sorház eladó. H360209. H343280. +36 70 461 9731. Irányár: 7,3 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 31,9 M Ft

200-250 Ft/db áron PÁL KERTÉSZET Tolna, Katona J. u. 17. Telefon: 74/441-752

 Szekszárd belvárosában 353 m2-es üzleti  Szekszárdon a Csötönyivölgyben eladó egy célra alkalmas ingatlan kiadó. UZ007961. +36 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es mezőgazdasá70 461 9696. Irányár: 700 E Ft gi terület. T024677. +36 70 716 9276. I.ár: 2,9 M Ft

MÉG SOK FAJTA VAN!

Tolnán, a Vásártéren

 Szekszárdon belváros közeli 185 m2-es 2+3  Szekszárd belvárosában 157 m2-es 6+2 szobás sorházi ingatlan eladó. H349708. +36 szobás nagypolgári házban lakás eladó. 70 461 9696. Irányár: 28,3 M Ft H360870. +36 70 461 9731. Irányár: 41,8 M Ft

GARÁZST VENNÉK VAGY BÉRELNÉK!

 Szekszárd déli részén 1362 m2-es összköz-  Tolnán 137 m2-es 1+3 szobás nappali-étkeműves telek eladó. T023914. +36 70 716 9366. zős újszerű állapotú családi ház eladó. H344351. Irányár: 9,9 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 34,5 M Ft

Tel.: 06 20/977-3377

„MOLETT NŐI DIVATT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől től

BABITS MIHÁLY

ESKÜVŐRE, BALLAGÁSRA A

KULTURÁLIS KÖZPONT SZEKSZÁRD

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. 0.

Május 18-22-ig: ep Pünkösdi Hal- és Vadünnep

GYÖNYÖRŰ ÁRU ÉRKEZETT! TT! Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419 19

P -KL L ÍM MA Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. Telefo on: 06-2 20/4 408-4 4712 2

EL ADÓ GILERA RUNNER 200 0 friss műszakival! 2004-es évjáratú, tú, ú 198 cm3-es, 19 LE-s robogó kihasználatlanság miatt eladó.. Érdeklődni a 20/977-3377-es telefonszámon vagy balint.kapfinger@gmail.com e-mailcímen lehet. Ár: 350.000 Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

 Szekszárdon S a Porkolábvölgyben eladó  Tolnán eladó egy 94 m2-es 2+1 szobás gázegy 63 m2-es 1+3 szobás családi ház. H353776. fűtéses családi ház garázzsal. H351519. +36 70 Irányár: 12,7 M Ft +36 70 716 9276. Irányár: 12,9 M Ft 716 9366.

PROGRAMAJÁNLÓ:

p A Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárd második legnagyobb bb bb aaközösségi ünnepe. A Négynapos forgatag színpadi programokkal, gasztrosátorral, éss es es boros pavilonokkal, kézműves vásárral várja a látogatókat. Fellépnek: Pankastic!, Strokes ütőegyüttes, Rúzsa Magdi, Kéméndi Trió, t t, Hot Jazz Band, Géjer Bálint, Punnany Massif, Jambalaya, Rákász Gergely, Szikora Róbert és az R-GO, és még sokan RÚZSA MAGDI mások. SIF PUNNANY MAS

PAKS PAK PA KS KS

PROGRAMAJÁNLÓ M Május 11-én, pénteken, 18.00ko orr a Színházteremben:: Dumao Duma kor sz zínház: Kiss Ádám és Benk Dészínház: ne es közös estje: Humor Sapiens nes – A felegyenesedés hátrányai.

Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Májjus 13-án, vasárnap, a SzínMájus házt teremben:: Paksi Sportegyeházteremben: sület ül Ritmikus Gimnasztika Szakosztály tanévzáró gálaműsora. A belépés díjtalan.

M Május 13-án, vasárnap, a műve elődési központ könyvtárában: velődési Kö önyves vasárnap. Bumberák Könyves M aja és Nagy Enikő, a GáremMaja b bu ucka Napos- Holdas Mesemonbucka dó ók tagjai népmeséket, népdadók

Május 19-én a Táncsics-parkban: Halászléfőző-verseny a Város Napján. Előzetes jelentkezés május 15- ig, részletes információk és jelentkezési lap: p: www.csengey.hu

Építőipari cég KŐMŰVEST és SEGÉDMUNKÁST keres felvételre Tolnáról.

AUTÓSZERELŐ vagy GÉPSZERELŐ munkatársat

Érdeklődni: H-P 8-16 óra között, 74/510-110 telefonon.

HA H A NEM NEM K KAPJA, APJA KÉRJÜK JELEZZE!

var arálokat, találós kérdéseket varázsolnak elő tarisznyájukból. A déle délelőtt során közös éneklés, játék. A belépés díjtalan, váltójáték. ő javasolt. cipő

azonnali felvétellel keresünk tolnai munkahelyre. Érdeklődni: 20/9361674

Május 11. péntek

11; 16 °C

23; 28 °C

Május 12. szombat

12; 16 °C

24; 28 °C

Május 13. vasárnap

11; 16 °C

22; 27 °C

Május 14. hétfő

12; 16 °C

18; 27°C

Május 15. kedd

13; 18 °C

19; 25 °C


11

Gazdaság

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft. munkatársakat keres az alábbi pozíciókba:

LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ Feladatok: – Kapcsolattartás a kliensekkel – Import/export logisztikával kapacsolatos adminisztráció, ügyintézés – Vámkezelés Jelentkezôvel szembeni elvárások: – Min. középfokú végzettség – Logisztikai területen szerzett korábbi tapasztalat előny (export és/vagy import) – Üzleti angol szóban és írásban egyaránt – Microsoft Excel, Word magas szintű ismerete – Vállalat irányítási rendszerben szerzett tapasztalat – Csapatjátékos, empatikus, kitartó, terhelhető, precíz – Kiváló kommunikációs és szervezőkészség, agilitás, gyors problémamegoldó képesség, motiváltság, megbízhatóság Amit a cég kínál: – Bejelentett munkaviszony (rugalmas, 8 órás munkarend) – 13. havi bér – Hosszú távú munkalehetőség – Cafeteria: évi 100. 000 Ft – Dinamikus, korszerű infrastruktúra, modern vállalati környezet – Utazási költség biztosítása – Munkakezdés: megegyezés alapján Jelentkezés módja:

TERMÉKFEJLESZTŐ Feladatok: – Designer minták készítése – Minta és próbagyártások levezetése – Új termékek bevezetése a gyártásba (optimális gyártási folyamat/módszer kialakítása, gyártási eszközök fejlesztése) – Műszaki dokumentációk készítése – Technológiai változtatások előkészítése, tesztelése – Meglévő gyártási folyamatok optimalizálása, továbbfejlesztése Jelentkezôvel szembeni elvárások: – Könnyűipari közép vagy felsőfokú végzettség (technikus, mérnök) – Konfekció vagy bőr termék gyártással kapcsolatos szakmai tapasztalat – Speciális tapasztalat gyártás technikusi és modellezési ismeretek terén – Magabiztos angol nyelvtudás (középfok vagy társalgási szint) – Jó kommunikációs készség, kreatív, komplex, elemző gondolkodás, hatékony folyamat tervezés és irányítás – MS Office ismeretek Elôny: – Varrodai gyártás ismeret – SAP vállalat irányítási rendszer ismerete – Jogosítvány megléte Amit a cég kínál: – Bejelentett munkaviszony (rugalmas, 8 órás munkarend) – 13. havi bér – Hosszú távú munkalehetőség – Cafeteria: évi 100. 000 Ft – Dinamikus, korszerű infrastruktúra, modern vállalati környezet – Utazási költség biztosítása – Munkakezdés: megegyezés alapján

fényképes önéletrajzzal, illetve fizetési igény feltüntetésével 2018. június 22-ig:

Jelentkezés módja: fényképes önéletrajzzal, illetve fizetési igény feltüntetésével 2018. június 22-ig:

E-mail-ben: • stefan.hatos@samsonite.com • aliz.klem@samsonite.com

E-mail-ben: • erika.opre@samsonite.com • aliz.klem@samsonite.com

Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.

Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.


12

Aktuális

Nem beszélek politikáról

B

arátságok mennek szét, ismeretségek szakadnak meg az eltérő politikai nézetek miatt. Az emberek egyre inkább polarizálódnak, és ezzel együtt terjed a hallgatás a politikai kérdésekben. Pedig lehet arra mód, hogy értelmesen beszéljünk egymással akár politikáról is, sőt még akár meg is győzzük a másikat. Hogy hogyan? Van rá megoldás. Az áprilisi választás eredménye sokakat meglepett. A pár hete ismétlődő ellenzéki tüntetéseken már együtt gyűlnek össze a hagyományosan jobboldalinak, baloldalinak vagy liberálisnak tekinthető szavazók. A többféle politikai beállítottságú emberben ilyenkor egyszerre fogalmazódik meg a kérdés: Hogyan lehetne politikáról beszélgetni úgy, hogy valóban meghalljuk a másikat? Magyarországon – éppúgy, mint az e cikkben felidézett kutatásnak otthont adó Amerikában – a vélemények egyre inkább polarizálódnak, egyre kevesebb lehetőség és esély van arra, hogy egy ellenzéki és egy kormánypárti szavazó értelmes, a másik véleményét megértő beszélgetést folytasson. Az utóbbi években a legtöbb ember kimondta már, hogy „ááá, inkább nem beszélek politikáról velük (legyenek ők máshol élő rokonok vagy akár közeli barátok), mert úgysincs értelme, és csak megmérgezi a légkört.” Egyre többen tiltottak le ismerősöket a Facebook-oldalukról, és egyre több barátság, jó ismeretség szakadt meg azért, mert ellentétes politikai nézeteket vallottak egymással. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy nincs ez így jól. Igaz, hogy alapvetően az eltérő médiafogyasztási szokásoknak és egyéb körülményeknek köszönhetően, de mégis szinte mindannyiunk asszisztálása mellett – teljesen alternatív valóságok jöttek létre, és a táborok annyira nem beszélnek egymással, hogy alig is tudtak egymásról. Holott bármelyikünk hazájának legmagasabb hegycsúcsa a Kékes, bármelyikünk tiszteli Széchenyi István emlékét, és bármelyikünk ugyanoda viszi iskolába, óvodába vagy orvoshoz a gyerekét. Jó lenne tehát, ha egyébként sem gondolnánk totálisan különböző dolgokat a világról, pontosabban legalább képben lennénk arról, hogy mások hogyan és

mit gondolnak másképp, mint mi. Az meg még szebb volna, ha elfogadnánk és elismernénk a másik érveinek létjogosultságát, és létrejönne olyan párbeszéd, ami egyébként alapja lehet annak, hogy az élet bármely kicsi vagy helyi dolgában együttműködjünk. Jó, jó, de hogyan?

Háborús film vagy zombi apokalipszis? Robb Willer amerikai politikakutató filmes hasonlattal kezdi erről szóló Ted-előadását. Azt mondja, sokan vannak, akik a jelen politikai párbeszédet leginkább katasztrófafilmhez hasonlítanák. Kézenfekvő hasonlat a háborús film is, ő mégis

gyunk a jók. Mi vagyunk a világosan gondolkodók, a jó szándékúak, nem pedig azok, akik a filmben még a hullába is belerúgnak. És milyen filmet néznek a másik oldalon? Zombi-apokalipszist. Pontosan ugyanazt gondolják: ők a jók, az értelmesek, a nyíltszívűek. A másik oldal – ahol te vagy – tehet mindenről. Kinek lehet joga dönteni arról, hogy kinek van igaza? Igazából mindannyian benne vagyunk abban, hogy a politikáról szóló pár(nem)beszédünk egy ilyen zombi-apokalipszissá alakult.

De hogyan beszélgessünk értelmesen politikáról? Nyilván, aki kialakította magában azt a véleményt, hogy inkább csendben marad ebben a témában, megégette már magát néhányszor. Belefutott olyan parttalan és értelmetlen vitákba, amelyek után tök ideges lett, de nem ért el semmit. A másik fél, úgy tűnt, meg sem hallotta a véleményét. És viszont. Vagy legalább jól összevesztek, és a politi-

Hogyan lehetne politikáról beszélgetni úgy, hogy valóban meghalljuk a másikat? inkább azt mondaná, hogy a találó film-zsáner a politikai párbeszédre a zombi-apokalipszis. Az ilyen filmekben az embernek tűnő zombik hordákban vonulgatnak, nem gondolkodnak, csak mint jó maffiatagok hajtják végre a küldetésüket, ami a halálos kór terjesztése és/ vagy a társadalom tönkretétele. Azt gondolhatod, hogy te vagy az, aki a jó oldalon áll. Azt hiheted, hogy te vagy Brad Pitt, és a lelketlen, ostoba zombik a másik oldalon vannak. Minden gyűlölet és polarizáció a másik oldalon van, hiszen mi va-

kai eszmecsere sértegetésbe csapott át. De mit lehet tenni? Robb Willer kollégáival néhány éve ennek a kínzó kérdésnek a megértésével foglalkozik, és azt mondja, az első dolog, amit meg kell érteni, hogy a politikai polarizáció nem a politikai nézeteken alapul, hanem vannak sokkal mélyebb, erkölcsi, emberi értékek, amelyeket különbözőképp ítélnek meg a más nézeteket vallók. Az egyik leginkább egyértelmű eredmény a politikai pszichológia kutatásában, hogy liberálisok és kon-

zervatívok más értékeket más mértékben tartanak fontosnak. A téma neves kutatói, Haidt és Graham azt találták, hogy alapvetően öt olyan erkölcsi téma van, ami meghatározza az erkölcsi érzeteinket, és amelyek megsértése erős érzelmi választ vált ki belőlünk. Az emberek pedig a politikai beállítottságuk mentén különbözőképp tartják ezeket fontosnak. Míg a liberális, baloldali gondolkodásúak számára az egyenlőség/igazságosság, illetve a gondoskodás/védelem vannak a fókuszban, addig a konzervatív beállítottságúaknál ezeken kívül erősen szerepel még három: a saját csoport iránti hűség/lojalitás, a tekintély/ tisztelet és a tisztaság/szentség.

Mintha tükörbe beszélnének Willerék az első kutatásukba liberális gondolkodású embereket hívtak, és arra kérték őket, hogy írjanak egy, a konzervatívok által inkább elutasított témáról oly módon, hogy meggyőzzék őket. Például a meleg-házasság engedélyezéséről. Az jött ki, hogy a liberális gondolkodásúak csupa olyan erkölcsi érvet hoztak fel az igazuk alátámasztására (egyenlőség és igazságosság), amelyek nekik fontosak igazán. Olyanokat mondtak, hogy mindenkinek joga van azt szeretni, akit szeret. Vagy hogy a melegeknek ugyanolyan jogaik kell, hogy legyenek, mint másoknak. A résztvevők 69 százaléka csak liberális erkölcsi alapokon nyugvó érveket hozott fel, és csupán 7 százalék mondott konzervatív értékeken alapuló érvelést. Pedig ugye konzervatívok meggyőzése volt a cél. Fordítva is ugyanez volt a helyzet. Ha konzervatívokat kértek fel, hogy győzzenek meg liberálisokat arról, hogy Amerikában csak az angol legyen a hivatalos nyelv (ami egy konzervatív cél), közülük is csupán 8 százalék mondott olyan érvet, ami liberális értékeken nyugszik. Morális értékrendszerünk a legmélyebben gyökerező hitünk, az emberek képesek akár meghalni is érte. Miért adnák fel saját értékrendjüket azért, hogy egyetértsenek egy másképp gondolkozóval, akivel egyébként nem is akarnak egyetérteni? Hát nyilván nem fogják. Ha úgy akarsz meggyőzni valakit a saját nézeteidről, hogy közben azt várod tőle, hogy a mélyen rejlő értékeit is adja fel, akkor nem jutsz messzire


Aktuális

13

velük, úgysincs értelme...

Erkölcsi átkeretezés Willer egy erkölcsi átkeretezésnek elnevezett módszert jóval hatásosabbnak talált. Meghívtak liberálisokat és konzervatívokat is, és különböző érvelést olvastattak velük a környezetvédelemről. Az első a hagyományos, liberálisnak tekinthető erkölcsi, értékrendbeli érvelést tartalmazta, mely főleg a gondoskodást, védelmet emelte ki. Például: Sokféleképp ártunk a környezetünknek. Alapvető, hogy lépéseket tegyünk a további károk megelőzéséhez. A második szöveg, az általános környezetvédelmi érveléstől eltérően konzervatív értékeken, a tisztaságon, szentségen alapult. Így: Életbevágóan fontos, hogy az erdeinket, vizeinket, levegőnket tisztán tartsuk. A légszennyezés, amiben élünk, undorító. (A konzervatív, jobboldali gondolkodásúak sokkal könnyebben undorodnak.) Ezek után megkérdezték az embereket, hogy mit gondolnak a környezetvédelem fontosságáról. A liberálisok nézeteit nemigen változtatta, hogy melyik esszét olvasták, hiszen ők már korábban is fontosabb témának tartották ezt a kérdést. De a konzervatívok környezetvédelemről való gondolkodását alaposan átalakította, hogy melyik érvelést hallották. Akik a tisztaságon alapuló érveléssel talál-

koztak, sokkal fontosabbnak ítélték a környezetvédelmi szabályozások bevezetését, mint a másik érvelést olvasó társaik. És ki is terjesztették nézeteiket: a globális felmelegedést is veszélyesebbnek találták, pedig a szöveg egy szót sem ejtett a globális felmelegedésről. Természetesen fordított irányba is elvégezték a kísérletet, és ott is ugyanaz jött ki. A liberálisok is jobban meggyőzhetők voltak „konzervatív” témákról, mint például a katonai kiadások szükségessége, ha az ő értékeik szerint érveltek, vagyis az egyenlőség eszméjét használták az érvelésben. A tanulság: ha valaki tőled eltérő politikai nézeteket vallót meg szeretnél győzni a saját szemedben fontos témában, akkor az ő erkölcsi értékrendjére alapozd az érvelést, a témádat az ő értékeivel kösd össze. Ez egyértelműnek és nyilvánvalónak tűnik, mégis oly sokan bukunk bele. Amikor belemegy az ember egy politikai vitába – vagy nevezzük meggyőzési kísérletnek inkább –, akkor általában a saját érvrendszerét mondja vissza. Azt, ami miatt ő maga hisz az igazságában.

Empátia és tisztelet A kulcs ahhoz, hogy képesek legyünk más nézeteket vallókkal beszélgetni a politikáról ez a két

Kinek lehet joga dönteni arról , hogy kinek van igaza? szó: empátia és tisztelet. Ha tudod a beszélgetés elejétől empátiával hallgatni a másik felet, akkor rájössz az őt mozgató értékekre. Ha képes vagy tiszteletet érezni ezek iránt az értékek iránt, akkor tudsz ezeknek megfelelően beszélni az adott témáról. Nemcsak azon múlik, segítünk-e egy rászorulón, hogy "jó emberek" vagyunk-e. A körülmények is befolyásolják, és hogy elveszünk-e saját világunkban.

Nyomozós film Willer visszatér a filmes hasonlathoz: tulajdonképpen a politikai párbeszédünk nem egy zombi-apokalipszis, hanem egy nyomozós film, amelyben két rendőr van. Társak lettek, pedig nem bírják egymást. Az egyik fekete, a másik fehér. Az egyik szabálykövető, a másik simlis. A kapcsolatuk általában a film első negyedében a legrosszabb: utálják egymást, folyamatos konfliktusban vannak. Azután szépen, a kényszerű együttműködés, a közös célok miatt vállalt szolidaritás hatására megbékélnek, elkezdenek megbízni egymásban, megérteni egymást. Az optimista zárógondolat az, hogy mi a jelenleg a film első negyedében vagyunk. Itt az ideje, hogy elkezdjük meglátni, meghallani a másikat, hogy a film végére megérkezzünk az együttműködéshez, és a másik megértéséhez. Na meg a bizalomhoz. A politikusok, a média, a közösségi oldalak mind abba az irányba löknek minket, hogy polarizálódjunk, de ettől még nem kell ezt tennünk. Elkezdhetünk úgyis hallgatni, hogy valóban meghalljuk a másikat, és elkezdhetünk úgy beszélni, hogy megértsenek minket. Hogy egy jobb országban éljünk. (divyany.hu nyomán)


14

Aktuális

Válasszon ideális fényforrást!

A

lakás egyik legfontosabb eleme a világítás, és persze nem csak azért, hogy este is tudjuk benne tájékozódni. A világítás egyik nagy előnye, hogy segítségével megteremthetjük az ideális munkakörülményeket, a tökéletes hangulatot, kiemelhetünk vagy elrejthetünk egyes részleteket. Ehhez azonban jól kell megválasztani a fényforrásokat is. A spotlámpák ideje lassan leáldozóban van, hiszen elég erősen melegednek, míg a ledekkel ez kiküszöbölhető, nem is beszélve az energiahatékonyságról. A spotok mégis jó szolgálatot tettek, hiszen a célzott, pontos, erős megvilágításra nagyon sokáig használtuk őket. Az utódaik, a hasonló kialakítású, de led izzóval ellátott égők is ezt a funkciót töltik be. Ideálisak lehetnek minden olyan helyen, ahol a világításnak erősnek és irányíthatónak kell lennie. Ezek a kis lámpák ugyanis jellemzően mozgatható foglalattal rendelkeznek, így billenthetőek a nekünk tetsző irányba. Spotokat akkor is alkalmazhat, ha a világítást el szeretné rejteni. Kompakt méretüknek hála a gipszkarton álmennyezet, vagy éppen a bútorba épített szegély mögött is elférnek, fényük így is erős, ám a látványt már szinte egyáltalán nem befolyásolják, csupán a hangulatot teremtik meg a rejtett fényforrások.

Csillár Ez a fajta függesztett mennyezeti világítás nagyon elegáns, figyelemfelhívó jelenség tud lenni, amit szerencsére nagyon jól lehet az ízlésünkre szabni. Ahhoz azonban tér kell, hogy a kiválasztott darab érvényesülhessen. A csillárokat jellemzően olyan szobákban alkalmazzuk, ahol megvan hozzájuk a tér, és ahol nem okoz gondot az sem, hogy a lelógó kialakítás miatt akár egy függesztett bútornak is elmenne, hiszen helyfoglalása vitathatatlan. „Olyan enteriőrökbe érdemes csillárt elhelyezni ahol van helyük érvényesülni. Itt nem feltétlenül a szoba méretére kell gondolni, hiszen egy jól megválasztott csillár a helyiség dísze lehet. A kínálat igen széles, a klasszikustól a modern formákig így biztosan találunk igényünk és a helyiség stílusához megfelelőt.

Csillárt leggyakrabban olyan központi helyekre teszünk ahol a fénybiztosítás mellett az esztétikát is növelnénk. A csillár alkalmazásával fókuszpontot adunk a térnek, hiszen a szobába lépve biztosan odavonzza a tekintetet. Anyagából, vagy a díszítés mennyiségéből kifolyólag azonban a felfüggesztésnél nagyon fontos odafigyelnünk a csillárok súlyára" – magyarázza Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Álló- és asztali lámpák A lakás világítása persze nem teljes, ha csak spotok vannak a konyhában és csillár a nappaliban. A kiegészítő fényekkel lehet igazán megadni a tér valódi karakterét, vagy egy-egy terület funkcióját kiemelni. Az állólámpák és asztali lámpák, valamint természetesen a falikarok is stílusban illeszkedjenek a szoba többi eleméhez, de nem csak díszítésre szolgálnak. A funkciójuk legjobb kihasználása érdekében az olvasósarok, a dohányzóasztal, de még egy szép kép is kaphat külön világítást, ami persze hozzájárul a szoba teljes fénybe borításához is. „Az általános mellett érdemes helyi világítást is választanunk. Ezeknél is számtalan megjelenés közül válogathatunk. Érdemes olyan helyeken kisebb, helyi fényforrást elhelyezni, ahol gyakran végzünk valamilyen tevékenységet. Fő szempont az ilyen világítás kiválasztásánál, hogy melyik helyiségben használjuk, illetve mit szeretnénk mellette csinálni. Az álló- vagy asztali lámpák, falikarok egyformán kellő fényt nyújtanak olvasáshoz, tanuláshoz, egyéb tevékenységhez. Különbség ezek közt leginkább a megjelenésben, színhőmérsékletben, égők típusában, tartósságában van. Érdemes ezeket is megvizsgálni, hova milyet érdemes elhelyezni" – tanácsolja (divany.hu nyomán) a szakértő.


Gasztronómia

15

EGYSZERŰ TRÜKKÖK PROFI SÉFEKTŐL Talán csak néhány apró lépés választja el attól, hogy végre a saját konyhájában készíthessen éttermi minőségű fogásokat. Itt a siker receptje! Kellemes emlékeket őriz az éttermi látogatásokról, de otthon képtelen reprodukálni azokat az ízeket, amiket akkor annyira lenyűgözőnek talált? Tudnia kell, hogy az Ön számára is van remény! Egy profi konyhában nyilván más mederben zajlik a munka, mint egy átlagos háztartásban, de ez nem jelenti azt, hogy ne leshetne el néhány hasznos trükköt a hozzáértők tárházából. Mielőtt még megijedne, itt most nem kacifántos zöldséghabokról és harmonizáló textúrákról lesz szó, hanem egyszerű előkészítési lépésekről és főzési praktikákról, amiket bárki elsajátíthat.  1. Tartósítson citromos vízzel Az olyan zöldségek, gyümölcsök, mint az avokádó, az alma, a zeller vagy az articsóka pucolásuk, feldarabolásuk után hamar alulmaradnak az oxidációval vívott harcban, így ha nem használja fel őket rövid időn belül, menthetetlenül megbarnulnak. Itt jön a képbe a citromos vizes (a célnak a lime vagy az ecet is megfelel) áztatás, ami gátat szab ennek a nemkívánatos folyamatnak. Nem véletlen, hogy az éttermek is előszeretettel alkalmazzák.  2. Ne féljen a sótól A leggyakoribb ok, ami miatt az otthoni koszt élvezeti értéke elmarad az éttermi fogásokétól, nem más, mint a só. Pontosabban annak a hiánya. Ezen a téren az arany középutat érdemes megcélozna. Nem azt mondjuk, hogy zacskószámra borogassa a sót az ételbe, de ha csak egy extra csipet hiányzik ahhoz, hogy igazán finom legyen, ne ezen múljon a siker.  3. Ne zsúfolja túl a serpenyőt A hobbiszakácsok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy mindent egyszerre akarnak megsütni, ráadásul egy alulméretezett serpenyőben. Te ne kövesd a példájukat, mert sanszos, hogy az étel nem fog rendesen átsülni, így semmiféle haszna nem lesz belőle. Ha már az elején látszik, hogy kevés lesz a rendelkezésre álló felület, a kaját inkább kisebb porcióra osztva készítse el. Az első adagot beteheti a sütő melegítő fiókjába (ha van ilyen), amíg a

többi elkészül, így nem kell attól tartania, hogy kihűl, mire eljut a tálalásig.  4. Ne babrálja az ételt Mármint az indokoltnál gyakrabban. Ha átsült a hús egyik fele, akkor persze nyugodtan fordítsa meg, de egyébként érdemes némi önmérsékletet mutatnia, mert az ég világon semmi nem indokolja, hogy fél percenként babrálja. Kivéve például a rizottót, aminél nagyon is indokolt a folyamatos kontroll, vagyis ebben az esetben a szorgos kevergetés.  5. Használjon friss fűszereket A konyhai fűszerhasználat legfontosabb irányelve a következő módon foglalható össze: Az talán az Ön számára sem újdonság, hogy a friss petrezselyem ezerszer ízletesebb, mint tartósított társa, de nagyjából ugyanez mondható el az összes többi fűszerről is. A végtelenségig egyébként a száraz fűszerek sem tarthatók el, ezért időnként célszerű áttekintenie a lejárati dátumukat. A friss fűszerekből pedig értelemszerűen csak annyit vásároljon, amennyit fel is használ záros határidőn belül.  6. Mindennek legyen helye A profik konyhák olajozott működése leginkább erre az alapelvre épül. Így aztán ha sütés közben további fűszerezés szükséges, vagy gyorsan le kell takarni az ételt egy fedővel, az ott dolgozók rögtön tudják, hova nyúljanak értük. Neked nem feltétlenül szükséges bevezetned a katonás rendet. Kezdetnek az is megteszi, ha a főzés előtt előkészíted az összetevőket és meggyőződsz róla, hogy az edények, konyhai eszközök mind tiszták és használatra készek.  7. Ne spóroljon az olívaolajjal Van egy jó ételed, de azt szeretnéd, hogy minimum csodálatos legyen? Turbózd fel olívaolajjal! Jó, a túrógombócot például hiába locsolgatnád vele, de a kompatibilis fogásokkal, egy olasz tésztával vagy egy bruschettával tényleg csodákat tud tenni.  8. Halmozzon fel készleteket A mélyhűtő nem csak dísznek van. Ahe-

lyett, hogy a szemétbe dobná a konyhai maradékokat, a szűkösebb napokra gondolva fagyassza le őket. Lehet, hogy annak a nagy csontnak most nem nem látja különösebb hasznát, de egyszer még jól fog jönni egy finom leveshez. Főleg úgy, hogy nem kerül semmibe eltenni.  9. Győződjön meg róla, hogy forró-e a serpenyő Az otthoni sütögetés során szintén gyakori hibajelenségnek számít, hogy meg sem várjuk, amíg kellőképpen felmelegszik a serpenyő. Ebből sok minden sülhet ki, de a végkifejlet sajnos egyik esetben sem kedvező: az étel veszít az ízéből, leragad, vagy éppen túlsül. Az optimális eredmény érdekében a serpenyőt 5-10 perccel a főzés előtt, közepes fokozaton melegítse elő.  10. Ízesítsen több lépcsőben Ahelyett, hogy egyszerre, mindent bele jelleggel ízesítené az ételt, próbálkozz on több lépcsőben a főzés közben. Ha kis mennyiségeket használ, egy levest például akár háromszor is megfűszerezhet. Meglátja, így jobban kiteljesedik majd az íze. A főzés végén érdemes még egyszer utoljára megkóstolni az ételt, hogy ha valami félremegy, még korrigálhatja a végeredményt.  11. Vegyél minőségi késeket Néhány éles kés életmentő lehet a konyhában. Nemcsak biztonságosabb velük a főzés, hanem hatékonyabb is, hiszen hamarabb érhet az előkészítő munkálatok végére. Ha megvannak a kések, már csak két dologra kell figyelnie. Arra, hogy az adott késtípust mindig a rendeltetési céljának megfelelően használja, meg arra, hogy a hozzávalókat azonos méretűre aprítsa fel. Ellenkező esetben ugyanis fennáll a veszélye, hogy nyomokban nyers marad az étel, vagy épp ellenkezőleg, egyes részei szénné égnek.  12. Kóstoljon főzés közben Néha még a profikkal is előfordul, hogy elmulasztják megkóstolni a főztjüket, pedig ez aztán abszolút szükségszerű,

hiszen ha nem stimmelnek az arányok, akkor még van egy utolsó esély a közbelépésre. A végén viszont már nem feltétlenül lesz visszaút, így figyelmetlensége akár véglegesen is megpecsételheti vacsorája sorsát.  13. Tartsa kordában a vágódeszkát A billegő vágódeszka éppúgy alkalmas lehet egy konyhai katasztrófa előidézésére, mint egy életlen kés. Még az a szerencse, hogy létezik egy praktika, amivel ez könnyedén kiküszöbölhető. Nedvesíte be egy törülközőt vagy egy papírtörlőt, majd egyszerűen tegye a vágódeszka alá. Ez megakadályoz mindennemű imbolygást a használata során.  14. Barátkozzon meg az öntöttvas serpenyővel A házi szakácsok egy része konzekvensen nemet mond az öntöttvas serpenyőre – teljesen alaptalanul. Nemcsak elnyűhetetlen, hanem kifejezetten finom fogásokat rittyenthet vele az asztalra, legyen szó akár egy príma steakről, vagy egy hétköznapi tükörtojásról, palacsintáról.  15. Használd fel a tészta vizét a szószhoz Merengett már azon, hogy otthon miért nem sikerül olyan selymes és gazdag ízű tésztát főznie, mint amit a kedvenc olasz éttermedben szolgálnak fel? Akkor most ideje, hogy megtudja az igazságot: az egy csepp varázslat, ami elválaszt az igazi nagyságtól, valójában a tésztavízben rejlik. A legtöbb vendéglátóegység a szósszal együtt, a serpenyőben fejezi be a tésztát, ami egy merőkanálnyi keményítős főzővel megtámogatva sokat segíthet a tészta és a szósz íze között tátongó szakadék áthidalásában. A mártás így nem lesz túlzottan tömény, a tészta mégis átveszi az ízét.  Még egy jó tanács: ha közvetlenül a szószban főzi meg a tésztát, az még több ízt fog felvenni. De még ezt is lehet tovább fokozni. Feltéve, hogy kitanulja, hogy a különféle formájú tésztákhoz milyen típusú szósz illik. (divyany.hu nyomán)


16

Aktuális  KUPON!

alisca herba BIO- ÉS GYÓGYNÖVÉNYBOLT

Citromfű tea szálas 30 g 145 Ft Salvus víz 1,5 l 595 Ft Mecsek fogyi tea filteres 645 Ft Himalaya étkezési só 1 kg 345 Ft Szafi free lángos lisztkeverék 1 kg 1595 Ft

CSAK A KUPON FELMUTATÁSÁVAL! Várjuk üzletünkben Szekszárdon, a Csatári üzletházban! facebook.com/aliscaherba

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Nyárra készülve

M

ég egy jó hónap van hátra a vakáció beköszöntéig, de akik tehetik, már készülnek a nyárra. Sajnos hazánkban a nyaralás egyre inkább luxusnak számít, elérhetetlen az átlagjövedelemmel rendelkezők számára. Külön fejtörést okoz a gyermekes családokban a kisiskolások, óvodások elhelyezése. Sokhelyütt dolgoznak a szülők, nagyszülők, így szinte megoldhatatlan a képlet. Hiába hirdetnek szuper táborokat, ami évtizedekkel ezelőtt természetes volt, mára kiváltsággá vált. Hiszen ki tud megfizetni heti húsz-harmincnegyven ezer forintot egy-egy hét tartalmas eltöltésére, élményteli vakációra? És akkor még csak egy gyermekről és egy hétről beszélünk… Pedig ez az időszak arra lenne jó, hogy olyasmit is kipróbáljanak csemetéink, amire év közben nincs lehetőség. Belekóstolhatnának a különböző sportágakba és rájöhetnének, hogy mozogni, sportolni jó. Ha rajtam múlna, azonnal átcsoportosítanám a költségvetési forrásokat, és az iskoláknak, egyesületeknek, diáksportköröknek nyári sporttáborok szervezésére adnám a pénzt. Minden körzetben lehetővé tenném, hogy ingyen próbálják ki a különböző sportágakat a kicsik, ehhez pedig pedagógusokat, nevelőedzőket korrektül megfizetnék. Hogy sokba kerülne? Van ötletem arra, honnan lehetne milliárdokat átcsoportosítani. Megvalósításával nem az üres stadionok országa lennénk, hanem edzett, egészséges magyaroké. Megérné.

TOLNAI FÜRJHÁZ Folyamatosan kapható frissen vágott, konyhakészre tisztított, szabadon tartott

BAROMFI KAKAS (súly: 2,5-3 kg) 1.100 Ft/kg FÜRJ 600 Ft/db PECSENYE KACSA (súly 1,8-2,5 kg) 1.200 Ft/kg FÜRJTOJÁS 20 Ft/db ELŐNEVELT ÉS RÁNTANI VALÓ BAROMFI RENDELHETŐ! Érdeklődni, rendelést feladni személyesen a Tolna, Festetics u. 109. szám alatt, telefonon a 06-70/414-6816 vagy 06-70/414-6814 számokon lehet.

REUMATOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

DR. GÖRCS RITA reumatológus szakorvos

Rendelés helye: Medi Centrum Szekszárd, Holub u. 12. Rendelési idő: szerdánként 16.00–19.00 Bejelentkezés: munkanapokon 8.00–17.00 óráig

Telefon: +36/70-395-8041

TM Kronika 2018/18  
TM Kronika 2018/18  
Advertisement