Page 1

KLÍMA

görögORSZÁG

ÉPÜLET- ÉS JÁRMÛKLIMATIZÁLÁS LEGOLCSÓBBTÓL A LUXUS KIVITELIG!

AC-KER BT. AUTÓBUSSZAL, APARTMANBAN, 10 NAPRA NEI PORI 05.19. 19.900,-Ft/fõ PARALIA 05.26. 25.900,-Ft/fõ SARTI 05.30. 29.900,-Ft/fõ OLYMPIC BEACH 06.09. 39.900,-Ft/fõ PARGA 06.09. 41.900,-Ft/fõ TOVÁBBI KEDVEZMÉNY!

7100 Szekszárd, Zrínyi u. 107.

Tel.: 74/416-950, 30/98-67-228 Fax.: 74/510-305 acker@hu.inter.net XVIII. ÉVF. 17. SZÁM

TOLNA MEGYEI

2014. MÁJUS 9.

www.tmkronika.hu

MINDEN IDÕPONTBAN MINDEN SZÁLLÁSBÓL 5% ENGEDMÉNY!

3.

GLEPETÉS!

ME 25.000 Ft Minden foglaláshoz egy adunk*! értékû ajándékutalványt

BL-gyõztes a Gyõri Audi ETO

olda l

(*részletek irodánkban)

ROMCAR TRAVEL Eng.szám: R01984/2000

www.romcar.hu

SZEKSZÁRD (a Fõpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828 NON-STOP: 06 20/411-4552

9.oldal

Elege van a szemüvegek állandó cseréjébõl? Jobb látásélményt szeretne? Vásároljon multifokális lencsét, de most váltson eggyel magasabb kategóriás prémium Hoya multifokális szemüveglencsére, melyet most 0 Ft különbözettel vásárolhat meg!*

Mini Paceman új pick-up a BMW-tõl

Kiváltságos helyzetbe hoz a

4.oldal

Szükségbõl „álomház” 7.oldal

*Az akció idõtartama: 2014. május 1. – 2014. május 31.

14.oldal Akciós szabályzat: Vásároljon Hoya multifokális lencsét és most prémium mulifokális szemüveglencsék közül választhat: Hoyalux iD MyStyle V+ lencsét vásárolhat Hoyalux iD MyStyle Balance lencse áráért. Hoyalux iD Mystyle Balance lencsét vásárolhat Hoyalux iD LifeStyle V+ lencse áráért. Hoyalux iD LifeStyle V+lencsét vásárolhat Hoya Summit Pro/CD lencse áráért. Próbálja ki a forradalmian új Hoyalux iD MyStyle V+ multifokális lencsét!

7100 Szekszárd, Széchenyi u. 31. Telefon: +36 (74) 494 819 Nyitva tartás: hétfõtõl-péntekig 08.00–18.00-is, szombaton 08.00–13.00-ig

8.oldal Tolna megyei

PARLAGFÛIRTÁSI ÉS KASZÁLÁSI MUNKÁLATOKHOZ

25 fõt keresek

kiemelkedõ bérezéssel, júniusi kezdéssel. Jó fizikai kondíció, megbízhatóság feltétlen szükséges! Feladat: motoros kaszával és önjáró fûnyíróval történõ munkavégzés, valamint a keletkezett kaszálék összegyûjtése.

Tel.: 30/943-3047, Bódi László


2

Aktuális

Titkosított marad a méz összetétele A z Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amely a méz természetes alkotóelemeként és nem külön összetevõként határozza meg a virágport, ezért nem kell majd feltüntetni a csomagoláson, hogy tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO). (kronika.ro nyomán)

LAPSZEMLE Nem lehet politizálni a felcsúti stadionban A lõ- és szúrófegyverek, robbanóanyagok és tiltott önkényuralmi jelképek mellett „aktuál politikát” is tilos bevinni a felcsúti stadionba, írja a Cink. (origo.hu)

Zöldtárcát, most!

MEGVÁSÁROLJUK VÉGLEGES KIVONÁSRA SZÁNT AUTÓJÁT Gépjármûvek végleges kivonása a forgalomból A gépkocsi elszállítása és okmánykiállítás

INGYENES! 06-30/9970-265, 84/355-834

Állítsa vissza az újonnan alakuló kormány a környezetvédelmi tárcát! – javasolta hat civil szervezet a miniszterelnöknek írt levelében. Minderre az egészséges környezethez való, az Alaptörvényben is rögzített jogunk miatt van szükség. Egészségünk állapotát ugyanis a kutatások szerint 40 százalékban a környezet határozza meg. (szabadfold.hu)

Élet-halál ura lehet a bürokrácia a földeken Veszélyes helyzetet teremthet az újonnan kötött földhasználati szerzõdéseknél, hogy május elsejétõl a közigazgatás esetenként „abszolút szubjektív” szempontok

alapján dönthet a megállapodások elõzetes jóváhagyásáról vagy elutasításáról. A most bevezetett hatósági engedélyezési eljárás bonyolulttá és hosszadalmasabbá teheti a termõföldek használatba adását, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a vétlen piaci szereplõk indokolatlan bírsá(agrarszektor.hu) gokat kapjanak.

Bármit elvehet a NAV Már alkalmazzák a pénzügyõrök a törvényt, amely lehetõvé teszi, hogy gyakorlatilag bármit lefoglaljanak, ha valakinek adótartozása van. Mondjuk egy fuvaros furgonját. A kocsmáros poharait. Bármit. Bár a jogszabály januártól lépett életbe, a pénzügyõrök haladékot adtak az adósoknak. Márciusban indult az ellenõrzéssorozat, azóta 127 esetben 227 millió forintot szedett be a NAV, valamint 227 esetben 70 millió forint értékben önként fizettek az ügyfelek. (fn.hir24.hu)

Lõttek a menzás cukros-tejfölös túrógombócnak Kevesebb só, cukor és zsír, több teljes kiõrlésû élelmiszer, zöldség és gyümölcs. Így összegezhetõ nagyjából, hogy mi változik a közétkeztetésben szeptembertõl. A rendelet most jelent meg a Magyar Közlönyben. (inforadio.hu)

A világ leghosszabb péniszû férfija múzeumnak ajánlotta becses szervét A teljesen átlagos külsejû, Manhattanben élõ Jonah Falcon hatalmas ajándékot kapott az élettõl. Egészen pontosan egy 34,3 centis ajándékot. Igen, az övé a világon valaha volt legnagyobb, hivatalosan lemért pénisze. Tulajdonosa, a 44 éves színész szerepelt a Melrose Place, a Szex és New York, vagy Maffiózók egyes jeleneteiben is. Bár számtalan csábító ajánlatot kapott már pornófilmesektõl, eddig még mindet viszszautasította. Egyetlen, a nemi szervére vonatkozó kérésnek nem tudott csak ellenállni: vállalta, hogy halála után becses szervét az Izlandi Péniszmúzeumban állítsák ki. (ihir24.hu)

Gáláns ajándék Kedden hét kaszinó üzemeltetésére adott ki engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezekbõl öt budapesti és Pest megyei koncessziót az a Las Vegas Casino Kft. kapott, amelynek meghatározó tulajdonosa Andy Vajna filmproducer. A másik két, szerdán kiosztott kaszinót Debrecenben és Nyíregyházán mûködtetheti majd az Aranybonusz Kft. Ez a cég Szima Gáborhoz, a debreceni futballcsapat tulajdonosához kötõdik és 0 alkalmazottat foglalkoztat, 700 ezer forintnál kevesebb éves árbevétele volt a közétett beszámolója alapján. A koncessziós szerzõdések tíz évre szólnak. (444.hu és mfor.hu)


3

Aktuális – Bulvár

BULVÁR

Szexi olvasás

N

ew Yorkban beköszöntött a tavasz, ennek biztos jele pedig, hogy az egyik topless olvasói klub tagjai pénteken a Central Parkban, másnap pedig egy butikhotel teraszán gyûltek össze egy kis olvasásra. Az olvasói klub ki-

BL-gyõztes másodszor is a Gyõri Audi ETO nõi kézilabda csapata

mondottan a ponyvára utazik, így mások mellett Gabriel Hunt és Lawrence Block mûvei is népszerûek voltak a meztelen olvasáson, de elõkerültek Stephen King könyvei, és kakukktojásként a Moby Dick is. Az olvasói klub néhány éve alakult, és tagjai küldetésüknek azt tartják, hogy az olvasást szexivé tegyék, illetve arra emlékeztessék a város lakóit, hogy New Yorkban a topless nagyon is törvényes. (konyves.blog.hu nyomán)

Vadnyugat a Chanelnél risten Stewart, mint cowgirl. Az utóbbi idõben szerelmi életérõl, Robert Pattinsonnal történt szakításáról K beszéltek, a krone.at új szerepben mutatta be. A topmo-

dell a Chanel új kampányának arca, a vadnyugat inspirálta kollekciót mutatta be. A világhírû tervezõ, Karl Lagerfeld alkotta kombinációk érdekes ellentétben állnak a Chanel-mítosszal, talán ettõl izgalmasak. Legalább ilyen különösek a modell szavai Lagerfeldrõl: „Külsõre megközelíthetetlen, furcsa ember. Valójában hihetetlenül kreatív, folyton elégedetlen, mohó. Sokkal több, mint egy arc, napszemüveggel – mély benyomást keltõ fickó” – hangzott a személyes vélekedés a divatcézárról.

A bajnok Gyõri Audi ETO KC játékosai a kupával az MVM nõi kézilabda Bajnokok Ligája döntõjében játszott Gyõri Audi ETO KC – Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) mérkõzés után a Papp László Sportarénában

eretlenül védte meg címét a Gyõri Audi ETO nõi kézilabdacsapata az elmúlt vasárnap megrendezett Final Fourban. Az egész sorozatban mindössze két pontot veszített és a döntõben a félelmetes hírnek örvendõ Buducsnoszt Podgorica csapatát magas színvonalú kézilabdázással magabiztosan gyõzték le a gyõriek. Görbicz Anita, csapatkapitány gólkirálynõi címet szerzett, emellett beválasztották az all star csapatba legjobb irányítóként, mellette Eduarda Amorim (balátlövõ), és Katarina Bulatovics (jobbátlövõ) került az álomcsapatba. Profizmus, lelkesedés, siker együtt volt – kézilabda-nagyhatalom lettünk.

V

Ausztriában adót csalók, figyelem! Az osztrák bankoknak

a jövõben tilos lesz az érintett külföldi ügyfeleiket arról tájékoztatni, hogy valamely külföldi hatóság irántuk érdeklõdik – írja a Világgazdaság a Der Standardra hivatkozva. (index.hu nyomán)


4

Agrárium

Kiváltságos helyzetbe hoz a E

gy termékeket fejlesztõ és gyártó vállalat életében mindig különleges esemény, mondhatni ünnep egy új termék bevezetése. Egy nagy, több hónapos születésnapi „buli”. Pedig a termék nem a bevezetésekor születik meg, hanem inkább akkor kezdi el az iskolát, vagy akkor lép „a világot jelentõ deszkákra”. Fantasztikus show elemeket is tartalmazhat egy-egy bevezetési kampány, gondoljunk csak például arra, hogyan történik ez az autók világában az új modellek bemutatásakor: exkluzív helyen fotóriporterek, csinos manökenek és jól öltözött üzletemberek gyûrûjében lepleznek le egy-egy autócsodát. Egy növényvédõ szereket gyártó cég marketingese legfeljebb „álmodozhat” ilyesmirõl, mert ebben a szakmában a termékek nem kinézetükkel hódítanak, hanem a tudásukkal. Errõl a tudásról kell képet adni a bevezetési rendezvényeken, a szaksajtóban, kiadványokban és a szõlõvédelmi bemutatókon. Ilyenkor elõkerülnek a terméket méltató szavak, szlogenek (mint az egyik legfontosabb), melyek arra hivatottak, hogy felkeltsék a figyelmet. „Korszakalkotó, új, egyedi, kiváló, utolérhetetlen”, stb., nem túl széles a repertoár és az évek során, valljuk be, kicsit el is használódtak.

Egy-egy jó logó, vagy egy jól sikerült, a terméket megszemélyesítõ fotó, rajz, vagy figura sokszor többet ér. Új termékünknél, a Luna Privilege-nél, ezek között az eszközök között sikerült harmóniát találni. Elõször is van egy nagyon jó név, a Luna (a hold latin neve), ami egyszerû, könnyen kimondható és megjegyezhetõ. A logó sem sikerült rosszul, de a termék üzenetét hordozó figurák igazi telitalálatok. Hogy mit üzennek az életvidám gyümölcsök? Hát éppen ezt, hogy egészségesnek lenni jó érzés és kifizetõdõ! A Luna Privilege ezt hozza a szõlõtermelés világába 2014-tõl már Magyarországon is. A Luna Privilege egy új, nagy hatékonyságú gombaölõ szer. Hatásspektrumába olyan kórokozók tartoznak, mint a szõlõlisztharmat és a szürkepenész, amelyek mind mennyiségi, mind minõségi szempontból állandóan veszélyeztetik a szõlõtermesztést. Elég ha arra gondolunk, hogy a lisztharmat 5–10%-os jelenléte a termésen már kellemetlen íz és illatanyag változást idézhet elõ a borban, vagy hogy a szürkepenész az esetek többségében nem az áhított botritiszes nemesrothadást idézi

További információk a Bayer CropScience képviselõjétõl: RÓNAI GÁBOR Telefon: 06 30/206-8237 KLEOFÁSZ MÁTYÁS Telefon: 06 20/956-0383

elõ, hanem a bogyót teszi tönkre. E betegségek ellen azonban más gombaölõ szerek is hatékonyak. A Luna Privilege abban nõ a többi készítmény fölé, hogy a kiváló hatékonyságot alacsonyabb hatóanyag mennyiséggel éri el. Vadonatúj hatóanyaga, a fluopiram már számos kultúrnövényben kapott engedélyt. Az elsõ tapasztalatok alátámasztják a kutatók várakozását, miszerint a fluopiram hatása túlmutat a hagyományos értelemben vett növényvédelmen. Valójában az élelmiszerlánc végéig terjed. Olyan gyümölcs, mint az alma és a körte láthatóan betegségmentesebben kerül ki a hûtõházból, míg a csemegeszõlõ szállíthatóbbá válik és így a veszteség kisebb. A borszõlõ biztonságosabban érik be, hosszabb ideig a tõkén hagyható (ezzel biztonságosabbá válhat pl. egy késõi szüret) és egészségesebb lesz a szüret utáni lomb. A Luna Privilege tehát nem csak a gombák elleni védelemben, hanem a termés tökéletes beérésében és eltarthatóságában is új távlatokat teremt. A Luna Privilege szõlõben lisztharmat ellen 0,2–0,3 l/ha dózisban, míg botritisz ellen 0,5 l/ha dózisban használható, 500–1200 liter permetlében kijuttatva.


5

Agrárium

Szekszárd város borának választották Mészáros Pál bikavérét – immár harmadszor zekszárd Város Borának választották Mészáros Pál 2011-es évjáratú bikavérét. A történelmi borvidék fõvárosának különleges elismerését idén harmadik alkalommal nyerte el a szekszárdi borász, amit április 26-án, a XV. Szent György-napi Borünnepen vehetett át. A PTE Illyés Gyula Kar aulájában megtartott borversenyen 52 termelõ 26 mintával nevezett az elismerõ címre.

S

Szõlõben, gyümölcsösben az elsõ permetezésekhez már használják a

Így készül a tablettás bor ibõl és hogyan készülnek az olcsó tablettás borok – ezt sikerült bemutatnia Zsikla Gyõzõnek az április 30-ai soltvadkerti képviselõ-testületi ülésen. A helyi önkormányzati képviselõ röpke két perc alatt összeöntötte a hozzávalókat és elkészítette a fél liter „bort”, amihez nem kell más, mint víz, patikai alkohol, almasav, borkõsav és Horváth Rozi-féle citromsav, illetve cukorszirup, valamint némi magyar bor is, „hogy egy kicsit feljavítsuk”. Zsikla Gyõzõ volt az egyébként, aki az elsõ Orbán-kormány idején kisgazda parlamenti képviselõ volt, és azzal vált híressé, hogy egyszer direkt nem szavazta meg a kétéves költségvetést, majd azt mondta, probléma volt a gombjával. (hir24.hu nyomán)

M

Megbuktak a durva szereket áruló netes kereskedõk! sszesen 110 kg növényvédõ-szert foglaltak le a minap a hatóságok. Az akció során lakossági hirdetésekben eladásra kínált növényvédõ szereket vizs-

Ö

EZ NEM REKLÁM, JÓ TANÁCS!

gáltak. A termékek között akadt olyan, aminek engedélyét már 2008-ban visszavonták, de az ellenõrök találtak jelöletlen szereket is. (szabadfold.hu nyomán)

AKTUÁLIS AJÁNLATUNK: – allergénmentes derítõszerek – speciális kezelõanyagok palackozás elõtt – meghosszabbított szûrõlap akció – MICROCELL „MI” (Micro Injection) eljárással készült palackdugók – borospalackok dugós és BVS (Long Cap, Enol Cap, Stelvin) zárásúak

Zöldítõ Komplex lombtrágyát

a sárgulás megelõzésre és az intenzív asszimiláció megteremtéséhez. A korai kezelés segíti a tartalék tápanyagok áramlását a növényben a fiatal hajtások felé. Késõbbi használat esetében a már látható tápanyaghiányokat nehezebben lehet helyreállítani. Továbbiakban javasoljuk használatát fóliasátrakban, kertészeti, szántóföldi növényekben (borsó, búza, burgonya, cukorrépa stb.) 1%-os dózisban, vagy hektáronként 5–10 l mennyiségben.

Érdeklõdni lehet:

MÉSZI Bt.

Szekszárd, Damjanich u. (a volt AGROKER mellett) 06 74-417-962; 06 30-530-3737

– Enol-Cap BVS 30×60 tip. boros csavarzárak felirattal, kis szériában is – borászati gépek kölcsönzése – borászati üzemek, pincészetek technológiai tervezése, árajánlatok készítése

Ajánlatunkkal, termékeinkkel kapcsolatban forduljon kollégánkhoz bizalommal!


6

Lakás – Otthon – Építkezés

HAZAKLÍMA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

9 Vízvezeték-szerelés 9 Szennyvízdugulás-elhárítás Telefon: 74/512-937, 30/9576-663

Szükségbõl „álomház” acy Miller idahói építész egy kis házikóról álmodozott. Mindig is szeretett volna egy saját kis otthont, de a jelzálog szóba sem jöhetett azok után, hogy a válása után elvesztette szinte minden vagyonát, és addigi otthonát. Aztán Macy két évvel ezelõtt egy 18 (!) négyzetméteres házon kezdett el dolgozni, és minden szabadidejét annak szentelte, hogy létrehozza a hõn vágyott paradicsomi otthont. Végül elkészült a kis házikó mindösszesen 11 000 dollárból (nagyjából két és félmillió forintból). (www.girlpower.hu nyomán)

M „Erõmûvet” a tetõre! K GÉPI FÖLDMUNKA MINI KOTRÓVAL AKCIÓS ÓRADÍJAKON, INGYEN KISZÁLLÁSSAL! • Földmunka, tereprendezés szûk helyen is • Alap-, árok-, és csatornaásás már 20 cm szélességtõl • A kitermelt vagy meglévõ föld, törmelék elszállítása • Kisebb beton- és aszfaltfeltörések Döngölõbéka, lapvibrátor, betontörõ bérbeadása A gépeket hozzuk-visszük!

ÉPÍTÕANYAGOK 2 tonnáig INGYEN SZÁLLÍTÁSSAL Szekszárdon és 20 km-es körzetében! • • • • • •

Cement: 800 Ft/25 kg-os zsák Namal: 635 Ft/20 kg-os zsák Sóder, homok: 4500 Ft/tonna (45 Ft/kg) Készbeton: 16500 Ft/m3-tõl Durva zúzott kõ: 7500 Ft/m3 Fehér zúzott kõ: 9500 Ft/m3

(32 Ft/kg) (31,75 Ft/kg)

TÛZIFA

Félkemény, kuglizva: 1900 Ft/mázsa (19 Ft/kg)

kiszállítva

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD Tel.: 06-30/2551-450

özel 3000 kiserõmûvet létesítettek tavaly Magyarországon, év végéig összesen 2997 nem engedélyköteles, fél megawattnál kisebb kapacitású vagy háztartási méretû új kiserõmûvel gazdagodott a magyar „erõmûpark” az elõzõ év záró adataihoz képest. Ez azt jelenti, hogy mintegy 21,7 megawattnyi többletkapacitás épült ki 2013-ban ezekben az erõmû-kategóriákban. A számokat elnézve jól látszik két dolog: egyrészt akik megengedhetik maguknak a beruházást, szívesen telepítenek olyan energetikai megoldásokat otthonukban, amellyel csökkenthetik áramszámlájukat, másrészt pedig a napenergia vitte tavaly a prímet a kiserõmûvek piacán. (index.hu nyomán)

Futurisztikus fürdõ un Yasumoto élõnövény-tisztítós zuhanyzója minden bizonnyal a környezetvédõk és természetkedvelõk kedvenc használati tárgya lesz majd a lakásban. A természetes vizek öntisztuló rendszerét tanulmányozva alakította ki a japán mérnökdesigner ezt zuhanyzót: a használt vizet élõ növények, planktonok, baktériumok szûrik meg, és teszik újra felhasználhatóvá. A fertõtlenítésrõl aktív szén és fémrészecskék gondoskodnak. (nlcafe.hu nyomán)

J


7

Gazdaság

A gabonakereskedelemtõl a saját dunai kikötõig A

szekszárdi székhelyû Sygnus Kft. 1993-ban alakult, jelenleg is két magánszemély tulajdonában áll. A székhely ma adminisztrációs központként funkcionál, a paksi telephelyen pedig a vízi szállítást kiegészítõ szolgáltatást végzik. Két nyertes pályázattal komplex fejlesztési programra készül a vállalkozás. A cég kezdetben kizárólag gabonakereskedelemmel foglalkozott, amely a fõ szántóföldi növényekre (kukorica, búza, árpa, repce, napraforgó) korlátozódott. Az évek során a piac szélesedésével és a megrendelõi kör bõvülésével azonban szükségessé vált ezen tevékenységek kiegészítése egyéb szolgáltatásokkal. A társaság 2002 óta nyújt kikötõi szolgáltatásokat, amit kezdetben Fadd-Domboriban, egy bérelt kikötõben láttak el. Ez a tevékenység egy év múlva átkerült Paksra, amikor elkészült a cég saját tulajdonú kikötõje. A Sygnus kikötõje a Duna jobb partján található, és az ország bármely területérõl érkezõ szemes takarmányok berakodását, elosztását, ügyintézését, vízi szállításhoz tör-

ténõ elõkészítését innen bonyolítják le mind a belvízi, mind pedig a külvízi szállítmányozáshoz kapcsolódóan. A Sygnus Kft. szállítói kezdetben Tolna megyei termelõk, kisebb kereskedõk voltak, a volumen bõvülésével azonban ez a kör kiterjedt Somogy, Baranya, Fejér és Bács-Kiskun megyére, mára pedig szinte az ország egész területére. A legnagyobb mennyiség azonban továbbra is Tolna megye térségébõl érkezik. A társaság vevõi részben nagyobb

hazai cégek, részben pedig multinacionális kereskedõházak, takarmánygyártók, energiaipari szereplõk Európa számos országából. A Sygnus Kft. paksi telephelyén a kikötõben jelenleg rendelkezésre álló fedett raktározási kapacitás meghaladja a 10 ezer négyzetmétert, amely fejlesztés révén még ugyanekkora nagyságrenddel bõvül. Az elmúlt évben összesen több, mint 477 ezer tonna szemes takarmányt rakodtak, tároltak a kikötõben, egy közelmúltban elnyert EU-s projekt megvalósulása után további 300 ezer tonnával növekedhet ez a mennyiség. A folyamatos fejlõdés és modernizáció jellemzi a cég mûködését. Ennek szellemében egy komplex fejlesztési beruházásra készülnek,

melynek forrását EU-s pályázatok biztosítják. Mi a jelentõségük? A darabos és ömlesztett áruk vízi szállítása iránt megnövekedett a kereslet, illetve ez prognosztizálható a jövõben. Egyre inkább a komplex kikötõi szolgáltatásokat igénylik a megbízók. Ma a kikötõben a hajókba történõ rakodás feltételei adottak, a projekt keretében beszerzésre kerülõ rakodógép segítségével mind az ömlesztett, mind a darabos áruk ki-és berakodását képesek lesznek elvégezni.

A komplex kikötõi szolgáltatások elválaszthatatlan része a kikötõ területén a személyi komfort és áruvédelem (az áruk minõsége nem romlik, kár nem keletkezik.) A megnövekedett igények miatt szükséges a meglevõ tárolókapacitás bõvítése, a projekt során 10 ezer négyzetméter alapterületû létesítmény megépítése.

Unió céljaihoz is hozzájárul, mivel a közösség nagy hangsúlyt fektet a közutak tehermentesítésére, a környezetterhelés csökkentésére. Ehhez a jelen beruházás is hozzájárul az egyik legkevésbé környezetszennyezõ szállítmányozási forma, a vízi úton történõ szállítás térnyerésének elõsegítésével.

Komplex fejlesztési programra készül a Sygnus Kft. Szintén a fejlesztési program keretében valósul meg a meglévõ eszközpark és technológia fejlesztése azzal a céllal, hogy a ki- és betárolás gyorsabban, hatékonyabban és pontosabban valósuljon meg. Ezenkívül a laboratóriumi berendezéseket is korszerûsítik, bõvítik a megnövekedett kapacitásnak megfelelõen. A beérkezett árukat folyamatosan vizsgálni kell, hiszen azok minõsége nagyon fontos a vevõ számára. Az elmúlt idõszakban sajnos jelentõs károkat okozott a társaságnak, hogy nem rendelkezik megfelelõ biztonsági rendszerrel, ezért a jelenlegi projektbe egy komplex sorompókkal, kamerákkal rendelkezõ, ERP-rendszerrel kommunikáló biztonsági rendszert építenek ki a társaság, a termékek, a tevékenységek védelmében. A jelenleg üresen álló terület feltöltése – nagyszabású infrastrukturális beruházás – elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a raktárépületek megépülhessenek, a leírt fejlesztések megvalósíthatók legyenek. A vállalkozás számára jelentkezõ elõnyökön túl a projekt az Európai

Kikötõi partfalépítési pályázat A Sygnus Kft. az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Partfalépítés Paks Kikötõben” címû KÖZOP-4.1.0-13-2013-0004 jelû pályázatát a Közlekedési Programok Irányító Hatósága vezetõje 863 021 586 Ft összegû támogatásra érdemesnek ítélte. Fõ cél a közlekedési módok összekapcsolása, gazdasági központok intermodalitásának és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése.

Logisztika fejlesztési pályázat A Sygnus Kft. az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A Sygnus Kereskedelmi Kft. paksi intermodális logisztikai központjának fejlesztési beruházása” címû GOP-3.2-1-11-2013-0004 jelû pályázatát a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóság vezetõje 830 520 451 Ft összegû támogatásra érdemesnek ítélte. Fõ cél a logisztikai infrastruktúra, biztonságtechnika, minõségmegõrzés, informatikai háttér fejlesztése.


8

Agrรกrium


Gazdaság

Mini Paceman, új pick-up a BMW-tõl iváló terepre, erdei úton, de a városi forgalomban is otthon érzi magát benne az ember. A Mini Paceman cupé verziója megdobogtatja az autósok szívét, összkerékhajtású, 184 lóerõs és nem túl nagy. A két elsõ ülés mögött rakodótér is rendelkezésre áll, olyan erõs és megbíz-

K

ható konstrukció, hogy offroad bevetésre is alkalmas. Minden lehetõség megvan a sikerre, a krone.at híradása szerint azonban nem készülnek sorozatgyártásra, a müncheni és dingolfingi gyárban egyelõre ujjgyakorlatnak szánták a Mini Pacemant. A jövõt persze nem tudhatjuk.

Zöldtechnika közösen HyFive projekt részeként öt autógyártó, a BMW, a Daimler, a Honda, a Hyundai és a Toyota megegyezett, hogy összesen 110 hidrogénüzemanyag-cellás jármûvet állít üzembe Európa-szerte azzal a céllal, hogy újabb hidrogén töltõ-állomáspontokat hozzanak létre a kontinensen.

A

Az elsõ európai helyszínek között szerepel Bolzano, Koppenhága, Insbruck, London, München és Stuttgart. Ezen felül jelenleg további helyszíneket keresnek három töltõállomás számára Londonban, valamint egy-egy helyszínt a dániai Aarhaus-ban és Odense-ben. Az állomások várhatóan 2015-ben kezdenek üzemelni, és a várakozások szerint addigra az együttmûködésben részt vevõ gyártók közül néhányan már piacra is dobják Európában hidrogénüzemanyag-cellás modelljeiket. Az új technológia támogatói kiemelik a hidrogénnel hajtott jármûvek gyors töltési idejét, valamint az akár 600 kilométeres hatótávolságot. (kronika.ro nyomán)

9

Tolnai Környezetvédelmi Központ létesítése Ezzel a címmel kezdõdött, majd került zárásra a Régiók Fejlesztéséért Egyesület nyertes Európai Uniós pályázata, melynek keretében megépült a Tolnai Környezetvédelmi Központ. A Tolnai Környezetvédelmi Központ egy mindenki számára látogatható non-profit információs központ a Tolna városában a Perczel Mór utca 11. szám alatt. A beruházás keretében egy olyan, több szempontból is mintaszerû információs, demonstrációs központ jött létre, amely amellett, hogy a tanácsadási és szemléletformálási tevékenység végez, egy energiatudatos rendszereket bemutató, mintaszerû épület, amely anyaghasználatában, építési metódusában is felhívja a figyelmet arra, milyen fontos egy új épület esetében az anyagválasztás vagy a funkciók átgondolt, tudatos elhelyezése, a természeti adottságok kihasználása. A Központba látogatók energiahatékonysággal, lakossági környezetvédõ megoldásokkal kapcsolatos ingyenes tanácsadáson, programokon vehetnek részt. A Központ természetesen továbbra is várja az érdeklõdõket, az aktuális programokról a Központ weboldala folyamatos tájékoztatást ad mindenki számára. Bõvebb információ: http://tokk.rfe.hu


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

VILLANYSZERELÉS GYORSSZERVIZ TOLNA MEGYE TELJES TERÜLETÉN

REGISZTRÁLT SZERELÕ (új, kikapcsolt fogyasztók be- és visszakapcsolása)

• Belsõ hálózatok építése, javítása, helyreállítással • Bojlerek, hõtárolós kályhák tisztítása, javítása BOGDÁN CSABA Tel.: 06-30-261-8839 • Tolna, Újréti sor 10.

Szekszárdon a Bajcsy-Zs. u.-ban 1. emeleti 58 m2-es, 2 szobás, tégla lakás eladó. Irányár: 8,3 M Ft. H255981. +36 70 454 2351.

Tolnán 4+2 szobás, 169 m2-es, gázfûtéses családi ház 745 m2-es telken eladó. Irányár: 17 M Ft. H254426. +36 70 454 2358.

Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfûtéses családi ház eladó. Irányár: 29,9 M Ft. H255844. +36 70 454 2358.

Tolnán a Bajcsy-Zs. utcában 52 m2es 1+1 szobás, 3. emeleti, gázos lakás eladó. Irányár: 5,9 M Ft. H253770. +36 70 454 2351.

Szekszárdon az Alisca utcában 52 m2-es, 2 szobás, 1.emeleti lakás eladó. Irányár: 6,49 M Ft. H256201. +36 70 454 2351.

Tolnán a Bajcsy-Zs. utcában 150 m2-es, 5 szobás ház eladó, akár vállalkozás céljára is. Irányár: 8,4 M Ft. H252970. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a belváros közelében 4 lakásos társasházban eladó egy új építésû 47 m2-es lakás. Irányár: 11,35 M Ft. U0025235. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás

Szekszárdon a belváros közelében 4 lakásos társasházban eladó egy új építésû 54 m2-es lakás. Irányár: 13,25 M Ft. U0025234. +36 70 454 2351.

Ingatlan Szekszárdon a központhoz közel, csendes zsákutcában, kerti-kemencés családi ház eladó. Telefon: 06-30/334-2324. Tolnán, a vásártéren, 1 emeleti, egyedi mérõórákkal felszerelt, 3 szobás (68 m2), hõszigetelt, bútorozott, gépesített lakás eladó. A lakáshoz épület alatt elhelyezkedõ garázs, illetve tároló is tartozik. Irányár: 11 M Ft. Érdeklõdni: 0630/640-9524. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.:0630/374-1176. Kajdacson gazdálkodásra alkalmas rendezett polgári ház, nagy telekkel, melléképületekkel, ásott kúttal reális áron eladó. Telefon: 0630/9069-044 este a 74/445-508. m2-es

családi ház Õcsényben 120 eladó. Tel.: 06-30/865-7756. Szekszárd belvárosában 2 szobás 52 m2-es lakás kiadó. Érdeklõdni: 06-20/467-72-90. Szekszárdon a Dienes Valéria utcában 8. emeleti 3 szobás, erkélyes lakás eladó. Irányár: 6,99 M Ft. H245063. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a belváros közelében 2 lakásos társasházban eladó egy új építésû 86 m2-es lakás. Irányár: 25,3 M Ft. U0025231. +36 70 454 2351. Szekszárdon a belváros közelében 2 lakásos társasházban eladó egy új építésû 69 m2-es lakás. Irányár: 15,5 M Ft. U0025232. +36 70 454 2351. Szekszárdon a belváros közelében 2 lakásos társasházban eladó egy új építésû 37 m2-es lakás. Irányár: 12,5 M Ft. U0025233. +36 70 454 2351. Szekszárdon a központhoz közel 179 m2-es, 3+2 szobás sorház eladó. Irányár: 21,9 M Ft. H257287. +36 70 454 2351. m2-es,

Tolna-Mözsön 79 3 szobás, gázkonvektoros tégla ház eladó. Irányár: 12 M Ft. H256828. +36 70 454 2358. Tolnán 3 szobás, 120 m2-es, felújított, elektromos fûtésû tégla sorházi lakás eladó. Irányár: 15,5 M Ft. H248145. +36 70 454 2358. Tolnán a Bánya köz utcában 4+1 szobás családi ház 374 m2-es telken eladó. Irányár: 17,5 M Ft. H240726. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Madách I. utcában 100 m2-es, 3+1 szobás tégla ház eladó. Irányár: 21,9 M Ft. H245372. +36 70 454 2351.

Muskátlik, balkon növények, sziklakertiek, paprika, paradicsom palánta. Pál kertészet, Tolna, Katona J. u. 17. Tel.: 74/441-752. www.palkerteszet.hu Mûfogsor és porcelán fogpótlások készítése és javítása. Szekszárd, Vasvári Pál u. 1. Tel.: 06-30/275-3875. 7 komoly fogyni vágyót keresek! Tel.: 06-30/374-1176.

Szakácsot és felszolgálót keresek csopaki és tihanyi munkahelyre. Szállást igény szerint biztosítok. Érd.: 06-30/9472-291 Mezõgazdasági gépszerelõ vagy autószerelõ végzettségû, legalább 3 év tényleges szerelõi gyakorlattal, B kat. jogosítvánnyal rendelkezõ, megbízható kolléga jelentkezését várjuk. Feladat: mezõgazdasági gépek, traktorok javítása helyszíni kiszállással. Bérezés: megegyezés szerint. Önéletrajzzal jelentkezés: acker@hu.inter.net, telefon: 74/416-950.

115 Ft/szó

Hirdetését leadhatja • Személyesen, vagy levélben: Szekszárd, Csokonai u. 3. • Telefonon, faxon: 74/414-853, • E-mailen: kafi50@t-online.hu „ Simontornyán-Derék-hegyen szántó eladó présházzal, pincével, feldolgozó helyiséggel együtt. M0000388. +36 70 454 2351. Irányár: 1,5 M Ft „ Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szõlõskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2358. Irányár: 11,9 M Ft „ Sióagárdon 144 m2-es, 3+3 szobás tégla családi ház 4081 m2-es telken eladó. H247868. +36 70 454 2351. Irányár: 15,9 M Ft „ Szedresen a Sport utcában 94 m2-es, 3 szobás, gázos családi ház üzlettel eladó. H248827. +36 70 454 2351. Irányár: 8,9 M Ft „ Szekszárdon 168 m2-es raktár, telephely zárt udvarban eladó. IP000999. +36 70 454 2351. Irányár: 6 M Ft „ Szekszárdon a Halas utcában több generáció számára alkalmas családi ház eladó. H158102. +36 70 454 2351. Irányár: 25 M Ft „ Szekszárdon a Táncsics utcában elsõ emeleti gázos felújított lakás eladó. H160227. +36 70 454 2350. Irányár: 8,4 M Ft „ Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ 002728. +36 70 454 2351. Irányár: 10 M Ft „ Szekszárdon a Béri B. Á. utcában 2. emeleti 1+2 szobás távfûtéses lakás eladó. H249337. +36 70 454 2351. Irányár: 6,8 M Ft „ Szekszárdon központi, ikerház jellegû 3+1 szobás újszerû állapotú lakás eladó. H240563. +36 70 454 2351. Irányár: 28 M Ft

Alisca-Lak Kft. 7100 Szekszárd, Tinódi u. 7. tel.: 74/510-568 I fax: 74/510-569 www.oc.hu

2.5 Tdi SE terepjáró

2008 szeptember évjáratú elsõ tulajdonostól kitûnõ állapotban eladó. Összkerékhajtású, 7 személyes, dízel, garázsban tartott, friss mûszakival. Felszereltség: motoros napfénytetõ, digitális többzónás klíma, bõr belsõ, tempomat, stb.

Tel.: 06-20/977-3130

Cserevár Kft.

Állás

vállalkozói apróhirdetés:

Szekszárdon városi panorámával rendelkezõ 181 m2-es 4+1 szobás családi ház eladó. Irányár: 34 M Ft. H255751. +36 70 454 2358.

NISSAN PATHFINDER

Adás-vétel

70 Ft/szó,

újépítésû, Szekszárdon 100 2+1 szobás, földszintes, gázos lakás eladó. Irányár: 25 M Ft. H254101. +36 70 454 2351.

2014. május 25-én

Jelentkezés: +36 30/239-4640 telefonszámon, vagy a www.vadasztanfolyam.hu oldalon.

BOLOGNESE kiskutyát keresek megvételre. Telefon: 06-20/911-33-88.

lakossági apróhirdetés:

m2-es

VIZSGÁRA

felkészítõ tanfolyam indul

Trailer, utánfutók, kisteherautók bérelhetõk Szekszárdon. Telefon: 0630/250-2625.

Apróhirdetések kedvezõ áron a Tolna Megyei Krónikában:

Szekszárdon a Klapka utcában 82 m2-es 3 szobás, gázos, tégla családi ház eladó. Irányár: 16,9 M Ft. H248747. +36 70 454 2351.

„ Bátaszéken az Õz utcában 87 m2-es, 3+1 szobás hagyományos fûtésû ház eladó. H253949. +36 70 454 2358. Irányár: 3,9 M Ft „ Bonyhádon 2 család részére 2 különálló ház nagy telekkel egyben és külön is eladó. H153797. +36 70 454 2351. Irányár: 26 M Ft „ Bonyhádon a fõút mellett rendezvények megtartására is alkalmas, 300 m2-es mûködõ étterem eladó. UZ001861. +36 70 454 2351. I.ár: 29 M Ft „ Bonyhádon a Bacsó Béla utcában 1. emeleti 2+1 szobás 59 m2-es távfûtéses lakás eladó. H253202. +36 70 454 2351. Irányár: 7,8 M Ft „ Bonyhádon eladó egy 166 m2-es házból és 6000 m2-es telekbõl álló magánbirtok. H153797. +36 70 454 2351. Irányár: 23 M Ft „ Fadd-Domboriban vízparthoz közel, 1+2 szobás tégla nyaraló eladó. NY003590. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft „ Fadd-Domboriban 13 vendégszobából álló panzió saját udvarral eladó. NY003762. +36 70 454 2358. Irányár: 29,9 M Ft „ Simontornyán a Malom utcában 4 szobás tégla ház 1509 m2-es telken eladó. H240189. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft „ Simontornyán-Derék hegyen 3939 m2-es telken 35 m2-es hétvégi ház eladó. NY003301. +36 70 454 2351. Irányár: 4,9 M Ft „ Simontornyán a Széchenyi utcában 85 m2-es, 3 szobás családi ház eladó. H239044. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

Árnyékolástechnika, redõnyjavítás garanciával. Telefon: 06-20/474-2828.

VADÁSZVIZSGÁRA

és FEGYVERISMERETI

www.cserevar.hu

Iroda: 7100 Szekszárd, Liszt F. tér 1. Tel./fax: 74/314-390 • Mobil: 06 20/977-9790 E-mail: cserevar@gmail.com Cseréljünk megoldást! ELADÓ ÚJ ÉS HASZNÁLT SZEKSZÁRDI, TOLNAI LAKÁSOK: Gázos, felújítandó elsõ emeleti 55 m2-es erkélyes, 3 szobás, lakás eladó. Irányár 6,9 M Ft. Érdeklõdni: 20/977-9790. Minden a közelben! 2,5 szobás magasföldszinti, erkélyes panellakás alkuképes áron eladó. 8,1 M Ft. Tel.: 20/977-9790. Önálló, 46 m2-es földszinti összkomfortos, gázos lakás kocsibeállóval, jól ellátott területen eladó. Irányár: 4,95 M Ft. Telefon: 20/977-9790. Minden a közelben! 1,5 szobás távfûtéses lakás, szigetelt tömbben. Irányár: 4,95 M Ft. Tel.: 20/977-9790. 40 m2-es, gázos, erkélyes 3. emeleti téglaalakás alkalmi áron eladó. Irányár: 5,6 M Ft. Tel.: 20/977-9790. Frissen felújított, akadálymentesített 30 m2-es lakás eladó. Irányár: 5,1 M Ft. Tel.: 20/977-9790. Lakható, felújítandó 3 szobás tégla tanya 1000 m2-en a Palánki hegy alján eladó. Irányár: 4,95 M Ft. Tel.: 20/977-9790. Tolnán 100 m2-es luxuslakás a központban eladó. Irányár: 15,3 M Ft. Tel.: 20/977-9790.

ELÕZZE MEG A BANKOT, VÉGREHAJTÓT!!! AZ UTOLSÓ PILLANATBAN IS VAN MEGOLDÁS!

Keresünk 10 M Ft-ig legalább 3 szobás, nem panel, távfûtéses vagy gázos lakást. Bérbe keresünk igényes lakásokat, családi házakat. Telefon: 20/977-9790. CSALÁDI HÁZAK ÉS TANYÁK SZEKSZÁRDON ÉS A KÖRNYÉKEN: Belvárosközeli részen örökpanorámás, felújítandó, összkomfortos, 5 szobás tégla/ 85%/ház 720 m2-es telken eladó. Irányár: 15,9 M Ft. Érd.: 20/977-9790. Hõgyészen 5000 m2-es telken, megosztva is 4 szobás családi ház sok melléképülettel eladó. Irányár: 8,9 M Ft. Érd.: 20/977-9790. Szekszárdon felújítandó sátortetõs téglaház 1000 m2-en. I.ár: 12,5 M Ft. 20/977-9790. Áron alul! Zombán ‘85-ben épült, jó elosztású, gázos, cserépkályhás téglaház, gazdasági épületekkel eladó. I.ár: 12,5 M Ft. 20/977-9790. Korrekt alkuval! Õcsényben két lakrészes, négy szobás összkomfortos téglaház eladó. Irányár: 14,2 M Ft. Tel.: 20/977-9790. Csatáron, felújítandó, 120 m2-es 4 szobás, két utcáról megközelíthetõ, kétgarázsos téglaház, vállalkozásnak is. Irányár: 18,4 M Ft. Érd.: 20/977-9790. Megegyezünk! Sióagárdon igényes, összkomfortos családi ház 1400 m2-es telken, rendezett, utcában eladó. I.ár: 13,7 M Ft. Érd.: 20/977-9790.

Most mi állunk 1000 Ft-ot! 600×600 bukó-nyíló 13.430 Ft helyett 12.430 Ft 22.900 Ft helyett 21.900 Ft 900×1200 bukó-nyíló 26.500 Ft helyett 25.500 Ft 900×1500 bukó-nyíló 1200×1200 bukó-nyíló 27.500 Ft helyett 26.500 Ft 1200×1500 bukó-nyíló 29.925 Ft helyett 28.925 Ft 900×100 bukó-nyíló EA. 34.500 Ft helyett 33.500 Ft Vágja ki ezt a hirdetést, hozza be hozzánk, és mi cserébe az eddigi kedvezményes árból még elengedünk 1000 Ft-ot az alábbi Standard méretû Gealon nyílászárók vásárlásakor. Az árak kedvezménnyel csökkentett árak, az áfa költségeit is tartalmazzák.

ÍZELÍTÕ KÍNÁLATUNKBÓL: 9 6,7 légkamrás GEALAN, német („A” kategóriás) mûanyag ablakok 9 74–83 mm-es profilvastagság 9 horganyzott acél merevítés 9 körben futó dupla gumitömítéssel 9 4–16-Low-e+Ag gáz Ug: 1.0-ás fokozottan hõszigetelt üvegezéssel 9 minimum 5 év garanciával

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKÉRT LÁTOGASSON EL IRODÁNKBA!

– Vállaljuk nyílászáróink kiszállítását, szakszerû bontását és beépítését – Bontott nyílászáróit térítésmentesen elszállítjuk – Nyílászáróira vállaljuk reluxák, redõnyök, szúnyoghálók, párkányok szerelését


Agrรกrium

11


12

Aktuális

BELGYÓGYÁSZAT

REUMATOLÓGIA „ DR. SIMA FERENC

reumatológia, mozgásszervi rehabilitáció Szekszárd, Szentgáli Gy. u. 2. Medi Plusz orvosi rendelõ. Rendelési idõ: csütörtök 16.00-17.00 Bejelentkezés: 06 30/827-0560

KARDIOLÓGIA „ DR. GALAMBOS ÉVA

Belgyógyász-kardiológus szakorvos Kardiológiai magánrendelés Szekszárd: Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idõ: csütörtök 16-20. Bejelentkezés: 74/501-080

ORTOPÉDIA „ DR. STREICHER MÁTYÁS

„ DR. SUDÁR ZSOLT

belgyógyász, endokrinológus, diabetológus fõorvos Rendel: Ergonom orvosi rendelõ 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 16. hétfõ: 16–20 óra. Bejelentkezés: 06-30/937-1939. Teljeskörû diabétesz gondozás PCOS

FOGLALKOZÁS EÜ. „ ERGONOM Foglalkozás-egészségügyi szolgálat 7100 Szekszárd Tartsay V. u. 16. Telefon: 06 74/419-448, 06 20/959-0278

SEBÉSZET

ortopéd, baleseti sebész és „ DR. MEZÕVÁRI ANNA Csengey Dénes Kulturális Központ Paks sportorvostan szakorvos érsebész fõorvos magánrendelés és fizioterápia Tel.: 06 70/389-4532 Magánrendelés: „ SEBESTYÉN ELVIRA Spirit Egészségcentrum, fizioterapeuta Szekszárd, Ybl M. u. 3. (lökéshullám terápia, lágylézer, Rendelési idõ: kedd 16.30–19.30 magnetoterápia, stb.) Szekszárd: Spirit Egészségcentrum Idõpontkérés 08.00-tól 20.00-ig: 74/501-080, 74/501-081 Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idõ: hétfõ-szerda-péntek IDEGGYÓGYÁSZAT Bejelentkezés: 74/501-080, -081 06 20/255-8431 „ DR. SCHNEIDER ILDIKÓ fõorvos UROLÓGIAIA Szekszárd, Tartsay u. 16. MAGÁNRENDELÉS (Ergonom) „ DR. PAPP FERENC Rendelési idõ: kedd 16–18 óra. urológus fõorvos Fejfájás, szédülés, epilepszia, Szekszárd, Kossuth L.u. 14. gerincproblémák, Parkinson kór, Rendelési idõ: csütörtök 17.00-20.00 feledékenység. Bejelentkezés: 06-30/698-6490 Bejelentkezés: 06 30/30-90-858 www.endouromed.hu

EU-s számtan, Magyarország a nyertesek között É ppen tíz éve lettünk az Európai Unió teljes jogú tagjai. Az eltelt egy évtized jogokat és kötelességeket is hozott hazánknak, a jubileumhoz kapcsolódva az index.hu munkatársai érdekes számítást végeztek. Eszerint az EU legnagyobb haszonélvezõi között vagyunk, minden honfitársunkra közel félmillió forintot áldoztak az EU-közös kasszájából.

Léteznek ellenkezõ megállapítások is, a számok azonban árulkodóak. Az index szakembereinek számításai az alábbi eredményt hozták. Az EU nettó befizetõi 174 milliárd eurót fizettek be összesen 2004 óta a közösbe. Pontosabban befizettek 602 milliárdot, de csak 428 milliárdot kaptak vissza, így az EU költségvetésének 70%-át a kilenc legfejlettebb állam adta. Kik ezek a nettó befizetõk? Németország a legtöbbet áldozta (171 milliárd euró és 107 milliárdot kapott vissza), õket a britek, az olaszok, majd hollandok

követik. Az ország méreteihez képest kiemelkedõ áldozatot hozott Írország, a 6,4 milliós szigetország 22 milliárd euróval többet fizetett be, mint amennyit visszakapott. Svédország, Hollandia is sokkal többet fizetett be lakosságához képest, míg Ausztria és Finnország talán meglepõen keveset (3,7 milliárd és 2,2 milliárd eurót). Magyarország a nyertesek között volt, nálunk többet csak a balti országok és Portugália lakói kaptak. Az ötödik legnagyobb haszonélvezõk lettünk, befizettünk 6,8 milli-

Érettségi 160 éve zázhatvan éve kell érettségizni Magyarországon. Már a XIX. században is elavultnak, túl poroszosnak és a középiskolai önállóságot sértõnek gondolták a vizsgát, mégis nagyon lassan változott. Ezt a pokoli kérdést kapták a 100 évvel ezelõtt érettségizõ diákok természettanból. A Dantét idézõ geometriai feladat 1914-ben is elég ijesztõ lehetett, a többség meg sem kísérelte megoldani, és a vizsgán puskázás is nagy számban fordult elõ. (index.hu nyomán)

S

árd eurót és kaptunk 25 milliárdot az elmúlt kilenc év alatt 2012-ig. Az index számításai szerint tehát minden magyar állampolgárra 497 ezer forint jutott. Persze nem kapta meg mindenki, illetve volt, aki jóval többet élvezett másoknál, a java az építõiparban és a mezõgazdaságban kötött ki. A számításokat úgy végezték el, hogy a befizetések és költések különbözetét vették, ezt osztották el az ország lakosságával. A teljes idõszakra 270 forintos euróárfolyammal számoltak az MNB éves átlagárfolyamai alapján. Hozzá tartozik, hogy ebben a számításban nem szerepelnek a projektek tovagyûrûzõ hatásai, egy tanulmány szerint például a magyar GDP 10-át az EU-s csatlakozás miatt bekövetkezett üzleti bizalom hatásának köszönhetjük. A Divina Commedia adatai szerint a pokol oly tölcsér, melynek középponti szöge 44 fok 32 perc. Ha e tölcsért nyitottnak képzeljük, hányad részével kisebbedik meg a Föld köbtartalma és hányad részével nagyobbodik meg a felszíne...?

SZEKSZÁRDI KOLPING ISKOLA H-7100 Szekszárd, Pázmány tér 4. • Telefon/fax: (36) 74/512-130 Központi e-mail: titkarsag@tolna.net

ISKOLÁNK FELVÉTELT HIRDET A 2014–2015-ÖS TANÉVRE

N A P PA L I TA G O Z AT O N :

KÖZISMERETI KÉPZÉS „ Szakközépiskola 9–12. évfolyam „ Szakközépiskola 10–12. évfolyam (feltétel: szakiskolai 9–10. osztály +OKJ szakma) 8. OSZTÁLY ELVÉGZÉSÉHEZ KÖTÖTT SZAKMÁK (egészségügyi alkalmasság) „ Asztalos (3 év)(állami ösztöndíj) „ Szakács (3 év) „ Szociális gondozó- és ápoló (3 év) „ Nõi szabó (3 év)

Weboldalunk: http://kolping.tolna.net

SPECIÁLIS SZAKISKOLAI TANULÓKNAK RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSEK (egészségügyi alkalmasság, szakértõi szakvélemény): „ Konyhai kisegítõ (2 év) „ Kerti munkás (2 év) ÉRETTSÉGI VIZSGÁHOZ KÖTÖTT OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: „ Szociális szakgondozó (2 év) A képzések csak megfelelõ számú jelentkezõ esetén indulnak!


13

Aktuális – Programok

A magyar futball keresztje A vodka nem hangos

A

szakított, a Dunaújváros trénereként például bemárt egy rivális csapatot, amelyik az õ orra elõl halászott el – szerinte jogtalan eszközökkel – egy játékost. Kereki már egy lényegesen konszolidáltabb korszakban, a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején jelentett, a könyvben megjelent szövegek alapján semmi olyat nem

nes lét. A Fradi legendás játékosa, Rákosi Gyula is ezt a karriert futotta be, irányítása alatt 1989. november 1-jén az Admira Wacher ellen játszott kupamérkõzést a Fradi – pályája eltiltása miatt – Szegeden. Én történetesen egy Tisza-parti Sörpatikában barátaimmal múlattam az idõt a meccs elõestéjén, amikor a pultnál mellém állt Pintér Attila, a Fradi játékosa. Több csapattársával együtt vodkát ittak, mert mint mondták, az nem hangos. Másnap 20 ezer nézõ elõtt az Admira 1-0ra verte a gyönge, helyzetig sem jutó Fradit. Pintér ma a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hát, valahogy így él tovább a mában a múlt. (www.sportgeza.hu nyomán)

Fotó: FORTEPAN

Ideje leszámolni egy mítosszal Takács nem ítélkezik fölöttük, meghagyja ezt az olvasónak. Novák Dezsõ nagy kedvvel jelentett mindenrõl, ami az öltözõben, különösen az akkor már aranylabdás Albert Flóriánnal történt, sõt, az állambiztonság segítségét kérte ahhoz, hogy – kapaszkodjanak meg – bekerüljön a válogatott keretbe. Az állambiztonsággal edzõként sem

árult el, amit amúgy se tudhattak volna kihallgatói. Még egy érdekesség: a ma is élõ Szepesi György rádióriporterrõl 2006-ban írta meg Paul Lendvai, hogy Galambos néven jelentett az ötvenes években. Az viszont nekem teljesen új, hogy '56 után az Aranycsapat 12. játékosának is nevezett Szepesi azt tanácsolta az állambiztonságnak: ideje leszámolni a Puskás-mítosszal.

Figyelmeztetõ lövés A teljesség igénye nélkül: szerepel a könyvben egy mai mércével is mérhetõ, figyelmeztetõ lövés leadásával zárult utcai rendbontás egy 1964-es FTC–Gyõr bajnoki meccs után. Kiderül az is, hogy a szocializmus évtizedei alatt is zsidózták az MTK-t, hogy csakugyan le kellett-e feküdnünk a szovjet válogatottnak. De kirajzolódik egy másik valóság is. A válogatott sztárok megtorlatlanul maradt piálásai, nem létezõ sérülések miatt meccsek lemondása. Ezekbõl a focistákból aztán edzõk lettek, már akit nem elégített ki a gebi-

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

vállalunk referenciával! Tel.: 06 20/9686-992, 74/414-853 Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Fõszerkesztõ: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztõség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztõ: TAKÁCS ZSUZSA Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelõs vezetõ: HORVÁTH GÁBOR Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelõsséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Május 14-én 9 órakor

A Tolna megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fotókiállítása Megtekinthetõ május 10-ig. Május 12-ig:

KISNÉMETH FERENC grafikus és festõmûvész kiállítása

„TE IS MÁS VAGY, TE SEM VAGY MÁS”

Esélynap a Babitsban. Általános iskolások részvételével interaktív játékok, ismerkedés a jelnyelvvel, beszélõ segédeszközök, segítõkutya-bemutató.

Május 15-én, 19.00 órakor:

„ÜZENET”

A Pannon Kultúra Alapítvány Míves Mag mûhelyének kiállítása a Bakta teremben Május 12-én 14 és 18 órakor:

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG musical 2 részben a Tücsök Zenés Színpad elõadásában Rendezte: Béresné Kollár Éva

RÉVÉSZ 60 – GYERE MÉG KÖZELEBB!

Közremûködik: Zajzon Gábor

INFORMÁCIÓ: Telefon: 74/529-610, 74/511-247 E-mail: info@babitsmuvhaz.hu Nyitva: hétfõtõl szombatig 7.30-tól

Tudat és gyógyítás A Barta-Kallós Egészség Közhasznú Alapítvány május 9-én (pénteken) 18.00 órakor tartja következõ összejövetelét Szekszárdon a Kereskedelmi és Iparkamara Székházának 201-es termében az Arany J. u. 23/25. sz. alatt.

Népstadion, 1968. május 4. Magyarország-Szovjetunió EB mérkõzés. A magyar csapat: Mészöly, Solymosi, Ihász, Fatér, Szûcs, Farkas, Göröcs, Fazekas, Varga, Rákosi, Novák.

Az alcím alapján, gondolhatnánk, a focista ügynökökrõl szól a könyv, ami, valljuk be, már nem túl izgalmas téma azok után, hogy több könyvben, újságban is megjelent: a volt válogatottak közül Novák Dezsõ, Fatér Károly, Kereki Zoltán az állambiztonságnak jelentett csapattársairól. És micsoda igazságtalanság, akik addig a jelentéseket párnázott ajtók mögött olvasták is fennmaradnak és közülük sokan a rendszerváltás után éppen olyan magas pozícióban maradtak, ha nem kerültek még magasabbra, mint a diktatúrában.

PROGRAMAJÁNLÓ: DUNAI ÁRVÍZ 2013.

PAKS PROGRAMAJÁNLÓ:

Téma: A tudat új technikája az orosz gyógyítók. Meditáció: A bõség elérése az élet minden területén. Ajánlott könyv: Petra Neumayer-Tom Rietdorf: Titokzatos orosz gyógyítók Ajánlott honlapok: www.kahi-healing.hu, www.vegtelenforras.hu Az elõadás ingyenes. A terem bérleti díja miatti hozzájárulás: 500,-Ft/fõ.

Május 12-tõl 17-ig a Pákolitz István Városi Könyvtárban

Egészségnap a Szent István Házban

életét, munkásságát bemutató vándorkiállítás a Kincskeresõ Gyermekkönyvtárban Ingyen látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, gyermekcsoportokat játékos foglalkozásra elõzetes bejelentkezéssel fogadnak

Május 9-én 8-15 óráig Szekszárdon a Szent István Házban Hagyományos Egészségügyi Napot tartanak, melynek keretében ingyenesen vérnyomás- és pulzusmérést, vércukorellenõrzést, íriszdiagnosztikát, testtömegindex számítást, Alzheimer-kór szûrést, szemészeti szûrést, masszírozást, akupunktúrás állapotfelmérést tartanak. A nap során 10 órakor kötetlen beszélgetésre várják az érdeklõdõket Hartung István pszichológussal, 11 órakor idõskori frissítõ torna az udvaron. A szervezõk szeretettel várnak mindenkit, vigyék magukkal a TAJ-kártyájukat!

Janikovszky Éva

Május 13-tól június 2-ig Czirok Róbert:

Vinorellek – borral festett akvarellek címû kiállítása megtekinthgetõ a nagykiállítóban Május 15-én, 19.00-kor A Pesti Magyar Operettgála

Operettshow

bemutatója kiváló mûvészek elõadásában Sztrávendég: Oszvald Marika Május 17-én, szombaton:

Halászléfõzõverseny és családi nap

A programból: 9.30-kor a Duna megkoszorúzása a kompról 10.00-tól színpadi programok: Ökocsiga játszóház, Másképp Zenekar, Cheerlading, Sünizene, Paksi Chen Stílusú Tai Ji Quan SE, Hungarokarma zenekar, Szarkaláb néptáncegyüttes, Csillagshow Tánccsoport, Alma Lányai hastánc csoport, Nicolas mûsora… A verseny elõtt halárusítás 6-8 óráig, 9 órától 18.00-ig Kisvonat közlekedik a Dunapart (Erzsébet Szálló parkolója) és a mûvelõdési központ között. Május 29-án, 19.00-kor

Ír sztepptánc show Catherine Gallager's Queen of the Dance

A BONYHÁDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY MÛVELÕDÉSI KÖZPONT PROGRAMJAI: Május 10-én, 20 órakor:

Május 30-ig megtekinthetõ

ANIMÁTO LEMEZBEMUTATÓ

KOVÁCS FERENC

2014. május 15-én 17 órától az Alkotó ajánlja képeit egy pohár finom bor kíséretében.

zenés táncos nosztalgiabuli 45 év dalaiból Info és asztalfoglalás: Prikk Orsolya 20/589-3386

2014. május 27-én 14.30 órakor:

AJÁNDÉKMÛSOR GYERMEKNAP ALKALMÁBÓL

Május 15-én, 17 órakor:

BARTÓK BÉLA ZENEISKOLA NÖVENDÉKEINEK KONCERTJE

Belépés díjtalan. Adományokat elfogadnak a Hangok Világa Alapítvány javára.

A Vörösmarty Színjátszó Kör „Miniszinik” csoportja bemutatja: MI ÚJSÁG A NÉGYSZÖGLETÛ KEREK ERDÕBEN? A színdarab Lázár Ervin meséi nyomán készült.

Info: Bonyhád, Széchenyi tér 2. • Telefon: 74/451-455 Fax: 74/451-021 • http://muvhazbonyhad.ewk.hu

Napok

Délelõtt idõ

Min./Max.

Délután idõ

Min./Max.

május 9. péntek

3; 10 °C

19; 24 °C

május 10. szombat

7; 13 °C

16; 23 °C

május 11. vasárnap

4; 11 °C

19; 25 °C

május 12. hétfõ

9; 14 °C

14; 20 °C

május 13. kedd

8; 13 °C

15; 20 °C

IDÕJÁRÁSJELENTÉS

közelmúltban mutatták be Takács Tibor Szoros emberfogás címû könyvét, ami a futball és az állambiztonság Kádár-korszakbeli történetét dolgozza fel. Habár a szerzõ óva int attól, hogy könyve után másképp tekintsünk futballtörténelmünkre és legendás játékosainkra, ezt nem tudtuk megtenni.


14

Agrรกrium


Agrรกrium

15


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/Tolna Megyei Krónika

SZEKSZÁRDI KOLPING ISKOLA Szekszárd, Pázmány tér 4. http://kolping.tolna.net képzési ajánlata a 2014–2015 tanévre: 12. oldal Takács Zsuzsa

Kaktusz

Közmunka és közterület ár a koromnál fogva is a retro híve vagyok. Most nem a csõnadrágra vagy a banánszoknyára gondolok, hanem olyasmire, ami az elõzõ rendszerben mûködött és kiváltására a demokráciában sem tudtunk jobbat. Pályakezdõként többször tudósítottam a virágos Magyarország mozgalomról, községek utcáit jártuk, meseszép porták büszke házigazdáit mutattuk be. Aztán a rendszerváltással vállalkozásoknak szervezték ki többnyire ezt a feladatot, most pedig, az utóbbi kurzus találmányaként a közmunkások léptek ebbe a szerepkörbe – kétes sikerrel. Söprögetni, füvet nyírni, virágot ültetni

M

annak, aki soha nem csinálta, bizony nagy kihívás. Márpedig az ímmel-ámmal végzett munka soha nem jó, az embert leépíti, lélekölõ és a végeredmény siralmas. Az értelmes cél és számonkérés sajnos hiánycikk, mert amennyi közmunkás Magyarország településeit takarította, szépítette, ma ragyognia kellene minden falunak és városnak. Mint ahogyan létezik is ilyen. Elég Faddon körbenézni, vagy Vajtán végigautózni, tiszta, rendezett környezett, pompás virágágyások jelzik a helyiek keze nyomát. Közmunka és közterület. Egy súlyát vesztett szó értelmet kap. Ez is közügy.

A svájci székhelyû Advaltech Holding magyarországi leányvállalata, az autóipari alkatrészgyártással foglalkozó QSCH Kft. (www.advaltech.com) keresi leendõ munkatársát a következõ munkakörre:

SZERSZÁMKARBANTARTÓ (fröccsöntõ üzem) Ebben a munkakörben az Ön feladatai:

Elvárásaink Önnel szemben:

– A folyamatos és hibamentes termelés elõsegítése; – A fröccsöntõ szerszámok megelõzõ és tervezett karbantartásának elvégzése; – A gyártásból visszakerült szerszámok tisztítása, karbantartása, mûszaki állapotának felügyelete, a sérült szerszámok javítása; – Szerszámpróbák; – Új szerszámok gyártásba való beüzemelése.

– Mûszaki vagy elektromos végzettség (ideális esetben szerszámkészítõ); – Mûszaki rajz olvasási ismerete; – Automatizálási ismeretek, elektromos, pneumatikus vezérlések ismerete; – Több éves szakmában szerzett releváns gyakorlat; – Precíz, önálló munkavégzés; – Többmûszakos munkarend vállalása; – Alapszintû számítógépes ismeretek; – Német nyelv alapszíntû ismerete elõny.

Amit kínálunk:

– Multinacionális környezet – Útiköltség támogatás – Cafeteria

Várjuk fényképes, magyar nyelvû, MS Word formátumú önéletrajzát a emoeke.csibi@advaltech.com e-mail címre.

Kronika 17  
Kronika 17  
Advertisement