Page 1

XX. ÉVF. 14. SZÁM

2016. ÁPRILIS 15.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Alisca Terra: szelektíven gyűjteni megéri

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

nemzetközi gépkocsivezető 9.oldal

Selfie-

A leendő munkatárs feladatai: – Nyugat-európai fuvarfeladatok elvégzésére – A szállítmány típusa: ülőbútor

Narkisszosz gyermekei

Elvárásaink: – C+E kategóriás jogosítvány – Érvényes GKI kártya – Digit kártya

6 .oldal

A klímák szakértője a modernizálás útján

generáció

4 .oldal

Célirányos hatékonyság a kukorica termésvédelme Részletek a 8.oldalon érdekében

9 .oldal

Friss , zöld tavaszi ízek

Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Plusz 45 euró-s napidíj – Akár nettó 480.000 Ft-os munkabér – Fix, bejelentett alapbér – Béren kívüli juttatások

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

GÖRÖGOSZÁG BOMBA ÁRAKON!

REPÜLŐVEL:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások

varrónő A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Illetékmentesség 04.25-ig!

SPÓROLÁS: –24.900 Ft/fő! Zakynthos apartmanban, 06.17. 69.900,-Ft-tól/fő/hét Karpathos apartmanban, 06.16. 69.900,-Ft-tól/fő/hét Korfu apartmanban, 06.18. 74.900,-Ft-tól/fő/hét Korfu szálloda, félpanz., 06.18. 96.900,-Ft-tól/fő/hét Kefalónia apartmanban, 06.17. 74.900,-Ft-tól/fő/hét Kréta apartmanban, 06.19. 84.900,-Ft-tól/fő/hét Kréta Kré ta sszálloda, zálllllood zá oda, félp oda ffélpanz., élpanz., élpanz élp anzz., 06.19. 06.19 06. 06 199.9. 119 19. 119.900,-Ft-tól/fő/hét 119.900,-Fttól/fő l/fő/hé /hétt : L: A ZAL Z ZA SSZ SS USS BU BU ÓB Ó TÓB AUTÓ AUT AU

Sarti és Paralia 19.900,-Ft-tól/10 nap apartman, 06.10., 06.13 Zakynthos és Kefalónia 39.900,-Ft-tól/10 na napp apartman, 06.16., 06.23.

Minden Mi nden nd den héten hét éten en 2 2-szer -sze szerr

24 ÓRÁS ÓRÁ RÁS S VILLÁM V LLÁM VILL VI Á AKCIÓ! ÁM AKCIÓ! IÓ Ó AKÁR 50% KEDVEZMÉNY!

Részletek: facebook.com/Romcar-Travel

A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:


2

Aktuális

Bemutatkozik Csákó Fruzsina, a Szekszárdi Waldorf Iskola jövő évi elsős osztálytanítója Közel két évtizede, 1997 óta tanítok általános iskolás korú gyerekeket, így sokéves tanítói-tanári tapasztalattal rendelkezem az általános iskolás korú gyermekek tanításában, angol nyelv oktatásában. Nagy szenvedéllyel tanítom ezt a korosztályt, segítem őket abban, hogy kibontakozhassanak. Az állami rendszerben mindig konfrontálódtam a saját elképzeléseimmel: nincs elég idő a tananyag feldolgozására, egyébként is túl sok a tananyag, nem megfelelőek a tankönyvek, a gyerekek túlterheltek, elvesznek az iskola útvesztőiben (és még sorolhatnám)... A Szekszárdi Waldorf Óvoda és Iskola életébe 7 éve kapcsolódtam be. Először mint szülő, majd mint az alapítvány kurátora. Aztán lehetőséget kaptam, hogy angoltanárként dolgozzak az iskolában. Nagyon élveztem a tankönyv nélküli szabadságot és azt a kreativitást amivel a tananyagot a gyerekek igényeihez mérten összeállíthattam. Feltűnt a gyerekek lelkesedése, kreativitása, nyitottsága. Majd az utam külföldre vitt. Negyedik tanévemet töltöm

a luxembourgi Európai Iskolában. Hosszú idő óta érlelődik bennem a szándék, hogy ha lehetőségem adódik, osztálytanítóként szeretnék újra bekapcsolódni a Waldorf iskola munkájába. Így nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a következő tanévet a Szekszárdi Waldorf Iskolában kezdhetem elsős osztálytanítóként. Olyan, mintha egy hoszszú vándorútról érkeznék haza. Ez az iskola számomra egy lehetőség, ahol egy gyermekbarát intézmény keretei között tagja lehetek egy közösségnek, melynek célja, hogy közös munkával egy olyan helyet teremtsünk, ahol a ránk bízott gyermekek képességeik legjavát nyújtva a világra nyitott, független személyiséggé válhatnak. Minden tapasztalatommal, tudásommal és szeretetemmel igyekszem ezt a folyamatot támogatni. Hiszen itt nem a gyerekeket igazítjuk a tananyaghoz, hanem a tananyag igazodik a gyerekekhez. Itt nem csak az első osztály első pár hónapjában marad meg a gyermekek lelkesedése, nyitottsága, hanem életük végéig.

Várjuk a csillogó szemű gyerekeket!

LAPSZEMLE Elképesztő spórolási módszerek A 23 éves, a Google-nél mérnökként dolgozó Brandon úgy döntött, hogy a méregdrága lakbér helyett inkább egy 12 négyzetméteres teherautóban rendezi be lakhelyét, ráadásul a vállalat parkolójában, így reggelente sem kell rohannia. Ezzel fizetése 90 százalékát (kivultagasabb.blog.hu) takarítja meg.

Méhek helyett kézzel porozzák be a virágokat

Hullaházi gyakorlatra kötelezik az ittas thai sofőröket

amelyet az EU nyújt Törökországnak a menekültek beáramlásának megállításáért és a szíriai menekültek ellá(hvg.hu) tásáért.

Egészen unortodox megoldással állt elő Thaiföldön az országot vezető katonai kormányzat: hullaházi gyakorlatra kell menniük az országban az ittas vezeté(totalcar.hu) sen kapott autósoknak.

A Balaton bormozija

Vasárnapok külföldön Az Európai Unió minden egyes tagállam számára lehetőséget ad arra, hogy a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban saját törvényeket hozzon – az egyetlen kötelező elvárás csupán az, hogy hat napi munkát mindenképpen egy szünnap kövessen, azonban ennek sem kell feltétlenül vasárnapnak lennie. (lumens.blog.hu)

A moziról nem a borozás ugrik be az embernek, főleg nem egy hi tech borbirtok közepén. Kipróbáltuk a kéthelyi Kristinus Borbirtok bormoziját, ahol olyan bort kapsz a filmekhez, amit Michelin-csillagos étteremben is (ilovebalaton.blog.hu) árulnak.

Vízzel fogyasztanák le a duci magyar gyerekeket

Amikor a baráti elemzők kritizálják a kormányt A gyümölcsfákat legegyszerűbben és legjobban a méhek porozzák be. Kína egyes vidékeiről azonban szinte teljesen eltűntek ezek a szorgos rovarok. A helyüket emberi munkaerővel próbálják pótolni. (origo.hu)

Többévnyi per után lapunk hozzájutott az Orbán-kormány munkáját segítő Századvég-csoport több tízezer oldalnyi tanulmányához. Cikksorozatunk első és második részében a cég közvélemény-kutatásainak oldalszám-szaporító trükkjeiről írtunk. A harmadik részben azt néztük meg, milyen kormányzati ötleteket szondáztak 2012 és 14 között, mostani cikkünkben pedig összeszedtük, milyen politikai kockázatot láttak a kormány egyes intézkedéseiben. Bírálatból pedig nem volt hiány: a rezsicsökkentés és a Klik veszélyeiről, költséges szavazatmaximáló lépésekről, fejetlenségről, rögtönzésről, szegényellenes intézke(vs.hu) désekről is írtak az elemzők.

Hárommilliárdos alapba 14,7 milliót adunk Magyarország 14,7 millió eurót, azaz nagyjából 4,6 milliárd forintot ad abba a hárommilliárd eurós alapba,

Túl kövérek a magyar gyerekek? Most még útját lehet állni a problémának: a gyermekelhízás elleni küzdelem jegyében hetedik alkalommal hirdeti meg a vízfogyasztást népszerűsítő programját a magyarországi általános iskolák számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egész(origo.hu) ségügyi Intézet.

Új adóval sújtaná a kormány a lakásbérbeadókat: 1500 forint/m2 Új nyilvántartásba gyűjtené a NAV a lakást magán- vagy turisztikai céllal kiadókat a hamarosan a kormány elé kerülő tervezet szerint. Három lakással lehetne regisztrálni, és évente egyszer kellene átalánydíjat fizetni, vélhetően 1500 forintot négyzetmé(hvg.hu) terenként.


3

Bulvár – Aktuális A TOLNATEJ Zrt. munkatársakat keres

árumozgató-targoncás munkakörbe. Jelentkezőkkel szembeni elvárások: • érvényes targoncavezetői engedély, • önálló, felelősségteljes munkavégzésre való alkalmasság.

Amit kínálunk: • stabil munkahely, • versenyképes jövedelem, • béren kívüli juttatás.

Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a 74/528-240/106-os telefonszámon vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

Buszsofőri állás egy vak férfinak

A

z Utrechtben élő 45 éves Jeroen te Braak 7 éves kora óta vak, mégis, amikor bement a munkaügyi hivatalba, hogy állást keressen, a hivatal a következő három pozíciót jelölte meg neki: buszsofőr, légiforgalmi irányító, targoncakezelő. A munkaügyi szabályozás alapján kérhetné, hogy akkor az egyik pozícióba alkalmazzák őt, és ez ellen a munkáltató nem tehetne semmit; szerencsére erről lemondott főhősünk. (automotor.hu nyomán)

BULVÁR

Karcsúsága titka a két gyermek

K

atalin hercegnő elárulta törékeny alakjának titkát. A 34 éves gyönyörű hölgy, kinek férje a brit királyi cím várományosa, nem drasztikus diétával vagy önsanyargató edzéssel éri el fantasztikus megjelenését. A krone.at a Daily Mailre hivatkozva legutóbbi indiai utazása során idézte Katalint, miszerint a titok: két gyermeke, a kétéves György és 11 hónapos Sarolta. A hercegnő Vilmos herceg oldalán ugyanis nem adja át segítőknek az anyai teendőit, fél szemmel mindig követi az apróságokat. Nőies megjelenése, vonzó külseje személyiségéből és nagyszerű ruhaválasztásából fakad. Legutóbb Alice Temperly négyezer eurós ruhakölteményben jelent meg, de fantasztikusan festett a divatnak és etikettnek egyaránt megfelelő mentaszínű ruhában is, mely diszkréten emelte ki alakját és a térdet takarta.

Naomi Campbell képes regénye

N

aomi Campbell sajátos módon írta meg könyvét. A krone.at arról számolt be, hogy a 45 éves modell negyedszázados karrierjét öleli át a különleges, 1500 eurót kóstáló kötet. A borító sem mindennapi, leginkább egy telt női felsőtestet idéz, a lapokon pedig egy fantasztikus karrier igen szexis képei tárulnak fel. Naomi Campbell szerint ez dokumentálja az egész pályáját, ahol nagyszerű pályatársak, barátnők is helyet kaptak, közös fotón látható: Cindy Crawford, Tatianna Patiz, Linda Evangelista. „Nem irigyeltük egymás sikerét, ez ma is igazi barátság” – fogalmazott a modell. Hozzátéve: „Amikor a kötet elkészült, elsírtam magam. Kezemben volt az egész karrierem, az egész életem.” Most a rajongóknak is jut belőle.

A VITAFOAM

Magyarország Kft. munkatársat keres

RAKTÁRADMINISZTRÁTOR munkakör betöltésére, három műszakos munkarendbe. Elvárások: – középfokú végzettség, – Excel használata. Bérezés megegyezés szerint. Jelentkezés: magyar nyelvű önéletrajzzal a kokenyesia@vitahungary.hu e-mail címen.

A VITAFOAM

Magyarország Kft. munkatársat keres

VILLAMOSMÉRNÖK munkakör betöltésére. Feladatok: – villamos, irányítástechnikai és karbantartási munkák előkészítése – beszerzések műszaki támogatása – projektek koordinálása, projektekben való részvétel. Elvárások: – műszaki felsőfokú villamosmérnöki végzettség – középfokú angol nyelvtudás – B kategóriás jogosítvány Munkavégzés helye: 7030 Paks, HRSZ 8806/2. Ipari Park Jelentkezés: kovacsb@vitahungary.hu e-mail címen.

Gaál Ottó nagysikerű tankönyveinek bemutatója!

ÚJ ÚT A NYELVTANULÁSBAN! Eredeti módszer, különlegessége az önálló beszédgyakorlás, egyéni tanulási tempó! ANGOL, NÉMET, FRANCIA, OLASZ, HORVÁT, SPANYOL, SVÉD, DÁN, NORVÉG, OROSZ, PORTUGÁL, HOLLAND, ESZPERANTÓ tananyagok megtekinthetők és 21.990 Ft-os egységáron megvásárolhatók:

SZEKSZÁRDON, 2016. április 21-én (csütörtök) és április 28-án (csütörtök) 16-18 óráig a Gyermekkönyvtárban (volt 505-összakmunkásképző kollégium sarkán)

TAMÁSIBAN, 2016. április 21-én (csütörtök) 17-19 óráig a Városi Művelődési Központban (Szabadság u. 50.)

DOMBÓVÁRON, 2016. április 28-án (csütörtök) 17-19 óráig a Művelődési Házban (Hunyadi tér 25.)


4

Lakás – Otthon – Építkezés

Tö b b m i n t h ú s z é v e s c s a l á d i v á l l a l k o z á s S z e k s z á r d o n

AC-KER Bt.: a klímák szakértője a modernizálás útján

A

tavasz beköszöntével figyelmet kell fordítani a klímakészülékek karbantartására. Az egészséget és a jó közérzetünket is veszélyezteti, ha nem gondoskodunk a környezetünk hűtését, fűtés-kiegészítését ellátó berendezések éves tisztításáról, fertőtlenítéséről. Térségünkben az AC-KER Bt. a klímák specialistája. A családi vállalkozás húsz éves múltra tekint vissza. A kezdeti három fős cég jelenleg több mint húsz főt foglalkoztat, saját raktárbázissal, tíz felszerelt szervizautóból álló járműparkkal szolgálja ki megrendelőit.

Mezőgazdasági gépjavítás alkatrészellátással A tavalyi évben új telephelyre, a Szekszárd, Sport u. 5 szám alá költözött a vállalkozás, ahol idén Alkatrész és Klíma Szaküzlet, valamint Bemutatóterem nyitotta meg kapuit. Itt megnövekedett raktárkészlettel, gyorsabb kiszolgálással biztosítjuk a mezőgazdasági gépalkatrészeket. Külföldi partnereiktől akár egy napon belül beszerzzük azt. A John Deere és jármű-klíma mellett NH, CASE IH, Fendt, Messey Ferguson munkagépalkatrészekkel bővült az árukínálatunk. Újdonság, hogy JD gépkereskedelemmel, új és használt gépek beszerzésével, közvetítésével is foglalkozunk. A már megszokott tevékenységeink: – John Deere gépek javítása, szervizelése alkatrészellátással, – járműklíma javítás, raktárhűtők beépítése, – mezőgazdasági gépek utólagos klimatizálása, akár helyszíni beszereléssel.

A kezdetekben autó- és mezőgazdasági gépek hűtőegységeinek beépítésével, szervizelésével, valamint mezőgazdasági gépjavítással foglalkozott a válg lalkozás. A tevékenységi kör l idővel bővült éépületklimatizái lással és szellőztetés profilokkal. l A folyamatos munka és képzés eredményeként mára az egyszee rű r lakásklímáktól eljutottunk a nagyobb hűtő- és szellőzőrendn szerek telepítéséig. Ezekhez a s berendezésekhez, igény esetén b kiváló minőségű napelem rendk szert is tudunk biztosítani, hogy s az a épületek működési költségeit a minimumra csökkentsük.

Ózonos légtisztítás, fertőtlenítés, szagtalanítás

Hőszivattyúk új és meglévő otthonokba

A lakás- és autóklímák éves tisztítása teljesen környezetbarát, vegyszermentes, a legmodernebb ózongenerátorral végezzük el. Az ózongáz elpusztít minden ismert baktérium- és vírusfajtát, legyen az felületeken található szalmonella-, a klímaberendezésben gyakran előforduló leginella baktérium, esetleg influenzavagy náthavírus. Az illatosító készülékek, spray-k általában csak elfedik a szagokat, de a szagmolekulákat nem távolítják el, így a bűz gyorsan visszatérhet. Az ózon oxidálja a szagot okozó molekulát is, legyen az füstszag, beázás utáni, vagy kellemetlen állati, illetve emberi szag. Az ózonkezelés alkalmazható bármilyen lakás, szoba, ház, iroda, üzlet, autó, hajó, lakókocsi belső terének fertőtlenítésére.

Az AC-KER Bt. megkezdte a NIBE svéd levegő-víz és geotermikus hőszivattyúk és geotermikus hőszivattyúk forgalmazását. A NIBE termékei egyszerűen illeszthetők új és meglévő – akár radiátoros – fűtési rendszerekhez. Alkalmazásukkal akár 75%-kal kisebb az energiafelhasználás, emellett csökkent a CO2 kibocsátás, mellyel hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához. A NIBE Skandinávia legjelentősebb gyártója a háztartási fűtéstechnikai termékek (hőszivatytyúk, villamos vízmelegítők és villanybojlerek) piacán. A NIBE Energy System a háztartásokba is eljuttatja a környezetbarát, hőszivattyús rendszereket, melyekkel a vásárlók gazdaságosan és környezetbarát módon teremthetik meg otthonunk komfortját. Családi házakhoz, nagy épületekhez, ipari létesítményekhez egyaránt jól alkalmazható rendszer. A NIBE rendszerekkel fűtési, hűtési és használati meleg víz állítható elő, előnyük, hogy modulárisak, kiegészítő elemekkel (mesterséges szellőztetés, zónaszabályozás, szolárvezérlés) rendelkezik. A készülék működés közben csendes, így bárhova telepíthető. Bővebb információ: www.nibe.hu

A kezelés megszünteti a baktérium, vírus, penész, allergén, szag és oldószermaradványok jelenlétét.

Akár 75%-kal csökkenthető az energiafelhasználás

AC-KER Bt. Szekszárd, Sport u. 5. • Telefon: 74/416-950, 30/216-4068 E-mail: acker@hu.inter.net • www.ac-ker.hu


5

Aktuális

 Ipari autamatizálás  Villampos technológia  Tervezés, kivitelezés, távfelügyelet

Az ipari automatizálás szakértője A Zsók és Zsók Kft. szekszárdi székhellyel működő, húsz éves múltra visszatekintő vállalkozás. A cég fő tevékenységét az ipari automatizálás jelenti.

Hullámvasútétterem: robotok mixelik a koktélt A

bécsi Práterben nyílt meg Ausztria első hullámvasút-étterme: rendelni tableten lehet, a koktélokat robotok mixelik. A gasztronómiai élményt fényjáték egészíti ki.

Az osztrák fővárosban megnyitott gasztronómiai élményközpont a hetedik rollercoaster restaurant a világon – hozzánk ez van legközelebb. Ráadásul több újítást is bevezettek: robotok mixelik a koktélokat, ők indítják útnak a rendeléseket, a háromnegyed óránként megtartott fényjátékshow alatt pedig még táncot is lejtenek. Az ételválaszték főleg a burger, pasta, saláta és rántott hús variációiból tevődik össze. Ezután a konyhában elkészített ételeket két robot helyezi a szállítószalagra, majd a becsomagolt fogásokat katapulttal gyorsítják fel a megfelelő sebességre, hogy végig tudjanak menni a hullámvasutaknak is becsületére váló pályán. A lábosban tálalt ételek és italok így akár a 30 km/h sebességet is elérhetik a felszolgálás alatt.

Az új gasztronómiai koncepció jegyében a látványos fényjátékok után rövid ideig kedvezményesen lehet italt és desszertet rendelni, az elkészült ételeket pedig maguk a vendégek lőhetik az asztalukhoz. Ha a megfelelő hatóságok rábólintanak, akkor hamarosan ital-

 Tervezés, kivitelezés, üzemeltetés. Épületfelügyeleti rendszerek, fűtési rendszerek korszerűsítése, automatizálása, épületfelügyeleti rendszerek üzemeltetése, fűtés, klíma, szellőzés, ívóvízellátás tisztítás, szennyvízátemelők, lakótelepülések területén, valamint településeken kívül, ezek vezérlése, távfelügyelete.  Az ipari automatizálás területén a leggazdaságosabb kommunikáció az ipari GSM kommunikáció. Az SMS kommunikáció számtalan előnnyel rendelkezik, a hagyományos kommunikációs rendszerekkel szemben. A kiépítése alacsony költségigényű, nem igényel speciális hátteret, üzemeltetése nem költséges, kommunikációs teljesítménye nagy, közvetlen karbantartói üzenetküldésre is képes. Megfelelő kivitelű GSM modem segítségével ezeket az SMS akár egy ipari folyamatirányító készülék (SAIA PCD) is képes összeállítani és az előre kiválasztott ellenállomás(oknak), elküldeni.

 Hőközpontok tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Épületek, ipari létesítmények, fűtés, hűtés, klíma tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Portalanítás, szennyvíztisztítás, ívóvizkutak tisztításának ipari folyamatirányítása SAIA PCD folyamatirányító berendezések segítségével, stb.

Zsók és Zsók Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Fagyöngy u. 1. Tel.: 74/413-873 Mobil: 06 30/9599169, 06 20/310-2259, 06 30/214-7923

E

LSŐ MAGYARKÉNT hódíthatja meg a Himalája egyik legmagasabb hegycsúcsát. Klein Dávid egy hónapja indult el a Johnnie Walker Annapurna Expedícióra, amelyen oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül szeretné megmászni a 8091 méter magas csúcsot a Himalájában. A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2 csúcsán nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid lehet az (hvg.hu nyomán) első magyar, aki meghódítja az Annapurnát.

A rulett is szórakoztathatja az étterem nagykorú vendégeit: a kört a véletlengenerátorral kiválasztott vesztes számlájára írják. A számos újítás miatt az étterem egyelőre tesztüzemben működik, de 2016. április 23-tól már teljes étlappal és kipróbált szoftverrel állnak a vendégek rendelkezésére. (origo.hu nyomán)

Ez az állomás kézi telefon is lehet, (pl. karbantartóé), ahová ilyenkor szöveges üzenetet kell küldeni, vagy egy másik GSM modemmel ellátott ipari folyamatirányító (SAIA PCD) fogadhatja és dekódolva azt vezérlési információként kezelheti azt. E rendszer segítségével bármilyen technológiai egység (pl. tisztított ívóvízkutak, szennyvízátemelők településeken belül, településeken kívül, lakatlan területeken összekapcsolva, felügyelet nélkül biztosítva a működést, üzemeltetést, hőközpontok, villamos kapcsoló berendezések, ipari termelés által kialakított hő újrahasznosítása, visszaforgatása), ezek információja átvihető. Minimális kiépítési időt igényel, hiszen a rendszert működtető SMS hálózat mindenhol rendelkezésre áll.

Kft. (7355 Nagymányok, Fenyves u. 23.) Alja műhelybe női és férfi betanított, ill. szakmunkásokat keres az alábbi pozíciókba:

TALPALÓ

ELŐKÉSZÍTŐ

KIKÉSZÍTŐ valamint tűzödébe

TŰZŐNŐ

szakmunkásokat.

AMIT ELVÁRUNK: • tapasztalat előnyt jelent • pontos precíz munkavégzés AMIT KÍNÁLUNK: • biztos háttér, hosszútávú munkalehetőség • minden hónapban pontosan utalt jövedelem • béren felüli étkezési utalvány 8.000 Ft értékben • év végén jutalom utalvány formájában • útiköltségtérítés (bérlet) • betanulási idő után korrekt teljesítménybéres jövedelem ÉRDEKLŐDNI személyesen a Stuco Kft. telephelyén (Nagymányok, Fenyves u. 23. sz. alatt) lehet. Telefonos időpont egyeztetés a 74/458 020-as számon, minden nap 15 óráig lehetséges.


6

Környezettudatosság

A Alisca Terra: megéri szelektíven gyűjteni!

Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás sikeres pályázatának köszönhetően 50 ezer darab szelektív gyűjtőedényt kapnak a társuláshoz tartozó települések lakói mind a társasházi mind a családi házas övezetekben. Ennek keretében az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Nkft. szolgáltatási területén, 51 városban és községben biztosítja ingyenesen az edényeket a lakosság számára. A kiosztás nagy ütemben, óriási lakossági érdeklődés mellett zajlik.

A számlával együtt korábban mindenki tájékoztatást kapott az átvétel módjáról, feltételeiről, illetve a használatot érintő kötelezettségről. Összesen 42 ezer darab sárga- illetve kékfedelű 120 literes edény talál majd gazdára.

A családi házas övezetek következnek

Ács Rezső társulási elnök: A szelektív gyűjtés feltételeit a lakosság számára ingyen teremti meg a közszolgáltató

Peszt Attila, udvari polgármestere: „Az önkormányzat házhoz viszi az igénylők számára a kukákat”

Szekszárdon, Tolnán, Bátaszéken, Szedresben a hulladékudvarokban, a községekben az önkormányzatok által kijelölt helyen vehetik át az érdeklődők az edényeket és néhány nappal a meghirdetést követően folyamatos a kiszállítás. Erről számolt be Ács Rezső, a társulás elnöke, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere és Artim Andrásné, az Alisca Terra Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója az április 12-én Szekszárdon megtartott sajtótájékoztatón. A megyeszékhelyen a lakótelepeken már eddig is elérhetők voltak a szelektív gyűjtők, most a családi házas övezetek ke-

A lakosság ingyen kapja a sárgaés kékfedelű gyűjtőedényeket gáltató várja rülnek sorra.A közszolgáltató az érdeklődő tulajdonosokat. Nem kötelező a használat, de a kék- illetve sárga fedelű edények megkönnyítik az elkülönített hulladékgyűjtést.

Az Alisca Terra Nkft. szolgáltatási területén 51 településen 42 ezer darab gyűjtőedényt osztanak ki

Andrási Zoltánné, Varsád polgármestere: „Nagyon örülünk a kezdeményezésnek”

Kétyen is nagyon várták az akciót, a helyiek körében „divatos„ a környezetvédelem

Figyelni kell a szelektív szállítás időpontjait Fontos, hogy az állampolgároknak ezért nem kell fizetni. Ugyanakkor az időpontokat figyelni kell, érdemes eltenni az információkat, szállítási ütemezést tartalmazó szórólapot. A legtöbben valószínűleg a sárga fedelű gyűjtőket kérik, hiszen ebben a műanyagot, pet-palackot gyűjthetik, a kékfedelű edényben eldönthetik, hogy papírt, zöldhulladékot vagy üveget gyűjtenek adott időszakban. Fontos, hogy csak a meghirdetett szállítási napon helyezzék ki, mert csak akkor szállítja el a közszolgáltató. Artim Andrásné igazgató elmondta, hogy aki szeretné, továbbra is maradhat a hagyományos, eddig megszokott módon végzett (kötegelve, zacskóban kihelyezett) szelektív gyűjtésnél, amennyiben nem tudja vagy akarja elhelyezni a két új 120 literes edényt.

Kétyen divatos a környezetvédelem… A kistelepülések lakossága is nagy érdeklődést mutat. Április 12-én Kétyen jártunk, ahol kilenc órától folyamatosan érkeztek a helyiek. Szinte mindenki két edénnyel távozott, Gödrei Zoltán polgármester szerint a környezettudatosság és környezetvédelem ügye „divatos” a faluban. Sokat tettek eddig is érte, hiszen az Alisca Terrával együttműködve az óvodában folyamatosan zajlik a szelektív gyűjtés. Szülők, nagyszülők, helyi vállalkozók segítenek be, legutóbb két mázsa pet-palackot adtak le, a befolyó összegből az óvodát segítik, eszközöket, játékokat vásárolnak. Nagyon jó a kapcsolat, maximális segítséget kapnak az Alisca Terráról, fogalmazott a polgármester.

Varsádon és Udvariban is sokan igényelték a szelektív gyűjtőket U Udvariban is örömmel vvették a közszolgáltató kkezdeményezését. A 330 le lelkes faluban korábban tö több fórumot rendezte tek a környezettudatos gy gyűjtéssel kapcsolatban, szelek szelektív gyűjtőszigetek is l álták a helyieket. h szolgálták Ez az ingyenes akció jó lehetőséget jelent – mondta Peszt Attila a falu polgármestere. Az önkormányzat azzal segíti a helyieket, hogy szerződéskötést követően mindenkinek traktorral kiszállítjuk a kukákat, nem kell a falun végigcipelni. A környezetükre adnak a helyiek, ezért nem kellett csatlakozni például a „Te szedd” akcióhoz, mert nincs a közterületeken szemét. Varsádon is jónak tartják a kezdeményezést. Már eddig is szívesen használták a gyűjtőszigetet a faluban, különösen a műanyagos gyűjtőt kellett gyakran szállítani – mondta Andrási Zoltánné polgármester. – Sokan jelentkeztek, jellemzően fiatalabbak és többgyermekes családok élnek a lehetőséggel. De az idősebbek sem zárkóznak el, akik igénylik, és nem tudják megoldani, azoknak házhoz viszi az önkormányzat az edényeket. Remélem, hogy a jövőben egyre többen gyűjtik majd szelektíven a hulladékot. A gyerekektől is tanulhatunk, hiszen az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre – tette hozzá a polgármester.

Info: www.aliscaterra.hu


Lakás – Otthon – Építkezés

Mi legyen a palatetővel?

A

mai napig több százezer családi és lakóházat, valamint legalább ugyanennyi ipari és mezőgazdasági épületet fed palatető. Mivel a pala csak sérülés – törés, repedés – esetén veszélyes, a baj megelőzése érdekében érdemes időben a még sérülésmentes tetők környezeti terhelését megszüntetve akár bontás nélkül új, minőségi, hosszú távon biztonságot nyújtó tetőt kiépíteni. A tetőpaláról csak a ’90-es években derült ki, hogy rongálódás hatására az egészségre veszélyes mikroszkopikus méretű szálak szabadulnak fel belőle. A 20-32 százalékban veszélyes azbesztet tartalmazó tetőpalák amortizációs ideje – anyagtípustól, termékfajtától, környezeti hatásoktól függően – 20-40 év, így az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra a 30-50 évvel ezelőtt palával fedett családi és lakóházak – hívja fel a figyelmet Kotormán István a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

A Lindab fejlesztési vezetője kiemeli ugyanakkor, a sérülésmenetes palatető még nem jelent számottevő kockázatot, így cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges, de érdemes a környezeti terhelés csökkentésével megelőzni az anyag elöregedéséből fakadó repedések, törések kialakulását. „A palatető bontását, elszállítását csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik, mivel a törmelék veszélyes hulladéknak minősül. Az elbontás költsége egy-egy

családi ház esetében több százezer forintra is rúghat. Az azbeszt szálak csak az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (fűrészelés, törés, stb.) kerülnek a levegőbe és jelentenek veszélyt az egészségre. Amennyiben ilyen jellegű károsodás még nem következett be, lehetőség van a még megfelelő állapotban lévő pala átfedésére – annak elbontása nélkül –, új segédváz és arra teljesen új tetőrendszer kiépítésére”. Szinte a régi tető lebontásának árából – így igen gazdaságosan – kiépíthető egy könynyűszerkezetes új acéllemezes tetőfedés, mely a nagyszilárdságú anyagnak, a tökéletes vízzáróságnak és a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóságának köszönhetően hosszú időn keresztül, immár biztonságosan védi az épületet és a benne élő családok egészségét. További műszaki – statikai, épületfizikai, rögzítés technikai – érvet jelent a könnyűszerkezetes tetőfedés mellett, hogy a Kádár-kockákat és az ipari-mezőgazdasági épületek többségét csak kis súly megtartására alkalmas falakkal, tetőszerkezettel tervezték, így a sokkal nagyobb terhelést jelentő hagyományos – beton vagy kerámia anyagú – cserépfedést nem bírnák el. (www.lakbermagazin.hu nyomán)

7


8

Agrรกrium


9

Egészség – Életmód

Narkisszosz gyermekei Levesek, saláták, főzelékek S – friss tavaszi ízek Narkisszosz betegesen önhitt zelfi ébredés után, szelfi a tükörből öltözködés közben, szelfi az iskolapadból, szelfi este az ágyból, vagy akár a fürdőkád- fiú a görög mitológiában, aki ban ülve. Jól betanult pózban, makulátlan sminkben – csak beleszeretett saját tükörképébe, innen jön a narcizmus és a nargyűljön össze a megfelelő lájkmennyiség. cisztikus személyiség kifejezés. A A szelfi- vagy éngeneráció- megismerték az internetet, és narcizmus lényege, hogy a narnak is nevezett fiatal korosztály magánéletükben is nap mint cisztikus személy a saját személyia végletekig vágyik az elisme- nap használják. ségét mások rovására, mindenek résre, tagjait éppen ebből fakaAz 1996 után születettek pedig fölé helyezve imádja, érdeklődése dóan, minden idők legindividu- már a Z generációhoz tartoznak, központi tárgyaként kezeli, jellealistább és leginkább önmagával ők az igazi „digitális bennszülöt- méből általában hiányzik az emelfoglalt nemzedékének tartják. tek”, akik már beleszülettek a di- pátia képessége. Bár úgy tűnik, A generációelmélet szerint gitális világba. Az előbbi elneve- hogy a narcisztikus személyiséga társadalmat különböző nek nagy az önbizalma, gyakran szeletekre oszthatjuk. Az ennek éppen az ellenkezője, az úgynevezett baby boom alacsony önértékelés az igaz. generáció tagjai 1946 és Jean Twenge, a San Diegó-i 1964 között születtek, ők Állami Egyetem pszichológusa a második világháború az Éngeneráció című könyvében utáni népességrobbanás rámutatott a túlzott önbecsülés első generációja, akik éleárnyoldalára. Könyvében beszátük első felében merev molt arról a kutatásról, amelyet hierarchiához és tekinévente végeznek az amerikai télyelvűséghez szoktak – olegyetemi hallgatók körében, és vasható a Life.hu-n. amelyből kitűnik, hogy a fiataŐket követik az 1965– lok önértékelési szintje a '60-as 1979 közöttiek, azaz az X gene- zéseken kívül pedig van a tágabb évek közepétől folyamatosan ráció, tagjai a kommunizmus- értelemben vett millenniumi növekszik. A felmérés szerint ban nőttek fel, amikor a Nyugat nemzedék, akik alatt az 1980 és míg 1966-ban a felsőoktatásban még csak vágyálom volt szá- 2000 között született fiatalokat tanulók mindössze 30 százaléka mukra, és bár a digitális tech- értjük, tehát nagyjából az Y és értékelte magát szociális manikákkal már relatíve fiatalon a Z generáció tagjait. Ők azok, gabiztosság terén az átlag fölé, megismerkedtek, a következő akiket a közvélemény gyakran addig 2009-re ez az arány elérte generációkhoz képest csak „di- narcisztikusnak, beképzeltnek az 52 százalékot. Emellett a mai gitális bevándorlókként” emle- és önelégültnek tart, akikről úgy fiatalok a magabiztosságukat, getik őket. Az 1980–1995-ösök gondolják, hogy saját magukon a nyilvánosság előtti szereplési az Y generáció, ők a mai hu- kívül nem érdekli őket sem a készségüket és vezetői képességeszon- és harmincéves korosz- közélet, sem a társadalom. A iket is 50 százalékkal magasabbra tály, a digitális nemzedék első szelfi- vagy más néven éngene- értékelik, mint 1966-os elődeik. hulláma, akik már igen fiatalon ráció megteremtői. Folytatjuk! (kronika.ro nyomán)

T

avaszi saláta spenóttal, medvehagymás túrókrém. A tavasz ízei, gyors és egyszerű, ráadásul egészséges ételek.

Tavaszi saláta spenóttal majd azon melegében, vagyis Hozzávalók: 4 db tojás, 10 dkg sárgarépa, 1 közepes hagyma, 10 dkg zöldbab, 0,5 közepes db piros kaliforniai paprika, 10 dkg spenót, 2 közepes burgonya, 4 db retek, 1 ek. citromlé, só ízlés szerint, 3 ek. olívaolaj, bors ízlés szerint, snidling ízlés szerint, 1 teáskanál dijoni mustár. Elkészítés: A tojást megfőzzük, kissé kihűtjük, és hámozás után hosszanti szeletekre vágjuk. A krumplit héjában főzzük, kissé kihűtjük, hámozzuk, és karikákra vágjuk. A retket vékony karikákra vágjuk, a répával és a babbal, sóval, borssal megpároljuk. Egy kisebb tálban elkészítjük a vinegrettet: olívaolaj, citromlé, mustár, só, bors. Egy nagy salátástálba szórjuk a hozzávalókat, a tojásszeletek kivételével, összeforgatjuk az öntettel,

langyosan, kisebb tányérokon tojásszeletekkel, apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

Medvehagymás túrókrém Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 250 g tehéntúró, 150 g tejföl, só ízlés szerint, bors, csilipehely ízlés szerint, őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál paprikakrém (ízlés szerint), 1 csipet cukor. Elkészítés: A medvehagyma leveleit vízzel alaposan átmossuk, majd papírtörlő segítségével megszárítjuk. Amikor már szárazak, egy ollóval apró darabokra vagdossuk. A túrót, a tejfölt, a csipet cukrot és a medvehagymát egy villával összedolgozzuk. Ha elkészültünk az alapkrémmel, jöhet az ízlés szerinti fűszerezés: só, bors, csilipehely, kömény és a paprikakrém. (kronika.ro nyomán)

8600 Siófok, Beszédes sétány 72.

Tel.: 84/519-606 • Fax: 84/519-601 • www.hotelmagistern.hu E-mail: hmagistern@gmail.com, hotelmagistern@kowax.hu

Kikapcsolódási lehetőség a Balaton partján a Konferencia és Wellness Hotel Magisternben Siófokon!

„Hurrá nyaralunk 6=7 akció Érvényes: 2016. 07. 03 – 08. 21. között. Figyelem: az akció ebben a formában 2016. május 01-jéig foglalható!

A csomag ára: 17.900,- Ft/fő/éjszaka félpanzióval 14.500,- Ft/fő/éjszaka büféasztalos reggelivel Egyágyas felár: + 5.000,- Ft/fő/éj • Apartman felár: + 1.000,- Ft/fő/éj

A csomagár g tartalmazza: GYEREKKEDVEZMÉNY: 2 fizető felnőttel egy szobában történő rténő elhelyezéssel: 0–5,9 éves korig: 100% 6–13,9 éves korig a kedvezményes csomagár: 3.500,- Ft/gyermek/éjszaka büféasztalos reggelivel. 5.500,-Ft/gyermek/éjszaka félpanzióval 14 éves kor betöltése után a teljes ár fizetendő. ***: a mentesség csak a szálloda által nyújtott szolgáltatásokra vonatkozik (szállás, félpanzió, wellness használat)

– szállást kétágyas szobában, – a kiválasztott étkezéstől függően: büféasztalos reggelit, – vagy félpanziót (büféasztalos reggeli és büféasztalos vacsora), – hetente 1 alkalommal zenés estet, – ingyenes WIFI használatot,

– wellness részleg használatát: medence, fitnesz terem, pezsgőfürdő, finn szauna, gyermekpancsoló, – gyermekprogramokat animátorokkal, – fürdőköntös bekészítést a felnőtteknek, – 1 alkalommal 1 órás sétahajózást a Balatonon.

Az akció igénybevételének feltétele min. 6 éjszaka. Az akció értelmében Önök 7 éjszakát töltenek el szállodánkban, de csak 6 éjszaka szállásdíjat fizetnek ki.

SZÉP É KÁRTYÁT Á Á (OTP, K&H ÉS MKB) ELFOGADUNK!

További információ és tájékoztatás a 84/519-600-as vagy 84/519-607-es telefonszámon vagy a hmagistern@gmail.com vagy hotelmagistern@kowax.hu e-mail címeken kapható.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdi irodépületben különböző méretű irodák szociális blokkal kiadóak. Irányár: 16 E Ft. UZ004607. +36 70 454 2356. Szekszárdon eladó egy 94 m2-es 3 szobás családi ház 491 m2-es telken. Irányár: 15 M Ft. H294580. +36 70 454 2356. Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfalazatú családi ház 150 m2-es telken eladó. Irányár: 7,5 M Ft. H295000. +36 70 454 2351.

Ingatlan

Szekszárdon a központhoz közel 78 m2-es konvektoros tornácos családi ház eladó. Irányár: 10,9 M Ft. H297508. +36 70 454 2352.

ELADÓ! Szekszárdon a központban (Jókai u.) 14 m2-es, teljesen felújított üzlethelyiség, önálló mérőkkel, mobil klímával. Érd.: 06-30/622-4803.

Szekszárdon 68 m2-es 3 szobás, erkélyes és saját tárolóval rendelkező lakás eladó. Irányár: 14,5 M Ft. H298359. +36 70 454 2356.

Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176.

Szekszárdon eladó egy 60 m2-es 2+1 szobás 4. emeleti erkélyes lakás. Irányár: 7,8 M Ft. H299090. +36 70 454 2352.

Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2 szobás vegyes falazatú családi ház eladó. Irányár: 9,5 M Ft. H285150. +36 70 454 2351. Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. Irányár: 5,9 M Ft. H286784. +36 70 454 2351. m2-es

4+2 szobás Szekszárdon 192 tetőtérbeépítéses kétgenerációs családi ház eladó. Irányár: 29,5 M Ft. H288955. +36 70 454 2351. Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es telken egy ház és egy tanya eladó. I.ár: 7 M Ft. M0000656. +36 70 454 2356. Szekszárdon frekventált helyen kiadó egy 130 m2-es üzlethelyiség. Irányár: 160 E Ft. UZ004602. +36 70 454 2351.

Kőművesmunkák, szobafestés, burkolás, ácsmunkák. Tel.: 06-30/173-1495.

Adás-vétel

Szolgáltatás

Villanyszerelés, épület klimatizálás, új intelligens rendszerek kiépítése. Szakszerű felmérés és az árajánlat elkészítése díjtalan. Telefon: 06-30/4033-033.

Muskátli, egynyáriak, sziklakerti évelők, díszcserjék kaphatók a Pál Kertészetben, Tolnán, a Katona József u. 17. szám alatt. Telefon: 06-74/441-752.

Tetőkészítés, tetőátrakás, tetőjavítás, kúpkenés, széldeszka csere. Telefon: 06-30/713-1495.

Szerezzen nekem ügyfelet, jutalékot fizetek. Tel.: 06-30/41-42-379

Eladó „ „Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk ELSŐ KIADÁS 1907-es regénye. Érdeklődni: 74/312-233.

Szekszárdon 20 lakásos társasház építésére alkalmas központ közeli telek eladó. Irányár: 55 M Ft. T015963. +36 70 454 2351.

Szekszárd központjában első emeleti 52 m2-es lakás eladó.Irányár: 8,8 millió Ft. Telefon: 06-20/257-2547

Szekszárdon eladó igényes, praktikusan kialakított kertes, családi ház,városközpont közeli zöldövezetben.Irány ár: 28,9 millió Ft. Telefon: 06(20)310-6278 vagy 06(74)411-834 Bővebb információ, fotók: mmhaz.p8.hu

Tolnán újépítésű lakóparkban eladó 1+3 szobás lakások. Igény esetén garázs is vásárolható. Irányár: 23,9 M Ft U0028417. +36 70 454 2351.

Április 30-ig

Szekszárdon az Európa-házban 56 m2-es 1+2 szobás tetőtéri lakás eladó. I.ár: 12,8 M Ft. H299575. +36 70 454 2351. Szekszárdon az Alisca utcában 3. emeleti 56 m2-es 1+2 szobás erkélyes lakás eladó. Irányár: 8,2 M Ft. H300634. +36 70 454 2356. Szekszárdon újépítésű tégla lakóházban eladó egy 66 m2-es 2 szobás gázfűtéses lakás. Irányár: 17,9 M Ft H300902 +36 70 454 2352 Szekszárdon hosszú távra KIADÓ 55 m2-es 2 szobás, klímás, földszintes tégla lakás. Irányár: 94 E Ft. H300931. +36 70 454 2352. Szekszárdon a Palánki-hegyen tanya eladó 1100 m2 -es szőlővel vagy Szd-i garzonra cserélhető. Irányár: 6,5 M Ft. H294620. +36 70 454 2352. Tolnán két lakrészből álló 171 m2-es 3+1 szobás 2 garázsos családi ház eladó. Irányár: 27,5 M Ft. H296152. +36 70 454 2356.

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!


Nagyvilág

Nyomornegyed lett az egykori mintalakótelepből N

emrég még a modern élet egyik mintapéldájaként tartották számon a kambodzsai White Building(Fehér Ház) néven ismert komplexumot, aminél jelenleg kevés nyomorultabb hely lehet a világon. Az ország fővárosában található nyomornegyed sorházaiban ugyanis katasztrofális állapotok uralkodnak, az omladozó falak között élők szinte mindegyike nincstelen, drogfüggő, díler, prostituált, hedonista művész, „kétes alak” vagy munkanélküli – írja a Daily Mail a 2 milliós lakosú Phnom Penhben található épületről, amit a „Nincstelenek palotájaként” is emlegetnek a helyiek.

A „Fehér Ház” az ötvenes években épült, abban az időben, mikor Phnom Penh óriási átalakulásokon ment át és példátlan ütemben folytak a fejlesztések. Beindult az állami infrastruktúra, gombamód nőttek ki a földből a különféle emlékművek és épületek, aminek köszönhetően 1953 és 1970 között a város lakossága a háromszorosára nőtt, az akkori kormányzó, Thep Phan pedig 1961-ben kijelentette, hogy minél hamarabb meg kell oldani a városi lakosság problémáját és meg kell kezdeni az olyan olcsó lakóházak építését, amit az átlagos vagy kis jövedelemmel rendelkezők ki tudnak bérelni vagy meg tudnak venni. Ennek kapcsán merült fel a „Fehér Ház” ötlete. Ez a 468 lakásos projekt volt az első kísérlet arra, hogy az alsó- és középosztálybeli kambodzsaiakat bevonják a modern városi életbe.

ző falrepedésnél a fejükre omlik az egész épület, a körülmények ellenére állítólag jól működő, bár szegény közösség él a reménytelen falak és rácsok mögött. A környéken a maguk módján virágzanak a kávézók, az üzletek és a különféle szalonok, a lakosok pedig azt állítják, hogy csak a közelükben épülő 11 emeletes szálloda földmunkálatai miatt kezdtek el recsegni-ropogni a lepukkant épület falai. Bár az értékes területre pályázó ingatlanfejlesztők a közelmúltban kiakarták vásárolni a családok alól a lakásokat, de többen is vannak, akik az épület rossz állapotának ellenére inkább maradni szeretnének az otthonukban. A befektetők állítólag mintegy 1500 dollárt, körülbelül 411,690 forintot ajánlottak egy-egy ingatlanért, ami több, mint amenynyit egy itt élő egy év alatt megkeres.

Az üzletemberek egyébként mintegy 1500 dollárt, körülbelül 411,690 forintot ajánlottak az ingatlanért, ami több, mint amennyit egy itt élő megkeres egy év alatt. A függetlenség elnyerésével jött fejlődést és békeidőt azonban derékba törte az 1970-es években kitört zűrzavar és az azt követő diktatúra, melynek során a lakosság nagy részét kiirtották vagy elűzték. A nyolcvanas évek elején helyreállították az utakat és az ivóvízellátást, mára pedig Phnom Penh fejlődőképes nagyváros, melyben jelenleg is több mint harminc toronyház épül egyszerre, a helyi fejlesztők pedig két olyan szuperfelhőkarcoló felhúzásán tárgyalnak kínai cégekkel, melyek 3 milliárd dolláros ára körülbelül ötöde az ország GDP-jének. Az első, 29 emeletes toronyházat egyébként 2010ben adták át Kambodzsában. Mindeközben a „Fehér Ház” lakói rettegnek attól, hogy a követke-

„A folyosó az egyetlen hely, ahol lógni lehet, mindeki itt él szociális életet” – állítja Tariq Zaid, aki három évet töltött olyan közösségekben, melyek a kambodzsai „Fehér Házhoz” hasonlóan jól szimbolizálják a külföldi befektetések és a modernizált urbanizáció áldozatává vált elszegényedett belvárosok és nyomornegyedek egyszerre egyedi és tragikus helyzetét. A városközpontban található „Fehér Ház” mindig is kedvelt terepe volt a helyi művészeknek és falfestőknek, ezért a telep számos falára kerültek fel látványosabbnál-látványosabb graffitik és freskók az elmúlt években. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy milyen az élet a kambodzsai „Fehér (divany.hu nyomán) Házban”!

11


12

Lakás – Otthon – Építkezés

Tényleg jók a robotporszívók?

M

it tudnak ezek a gépek a hagyományosakhoz képest, és érdemes-e értük kifizetni egy takarítónő éves bérét?. Meg hát tényleg, mennyivel jobb csak feltenni a lábunkat és távirányítóval/appal utasítgatni egy robotot, végezze el helyettünk a munkát, miközben még a macskát és a gyereket is szórakoztatja!

Tesztünkben pirospaprika, rizs és kutyaszőr is helyet kapott, na meg egy irodai padló, annak minden koszosságával. A porszívóknak nem volt könnyű dolguk: rongyszőnyegre is kellett felkapaszkodniuk, és kerülgetni mindenféle tárgyat. Szétszedtük őket, hogy kiderüljön, mennyire nehéz vagy könnyű kiüríteni a tárolókat, és mindeközben mennyire leszünk mocskosak, és azt is figyeltük, mennyire egyszerűen lehet területeket elszeparálni.

Az Az összeszerelése nem bonyolult, bár ez volt az egyetlen l olyan ollyan kkészülék, észüllékk amelyet amellyet n ehéz h vvolt olt l ráb be egyetlen nehéz rábeszélni, hogy kezdje magát tölteni. Az ürítése elsőre nehéznek tűnt, annyira kis kompakt ugyanis a gép, hogy kicsit nehéz volt rájönni mit nyomkodjunk és hogyan. Ami pedig minden tisztaságmániást az őrületbe fog kergetni: a porszívó felülete szép fényes, viszont nincsenek külön gombjai, vagyis a szép fényes területet kell nyomogatni, majd gyönyörködni az ujjlenyomatokban. Az irányítása nem túl bonyolult akkor sem, ha kiönti mondjuk a lisztet és rá akarja küldeni a szerkezetet. Az azonban tény, hogy mire előszedi, odanavigálja, a gép pedig elkezdi a tisztítást, addigra nagyjából már háromszor felsöpörte volna az egészet. Ha szeparálni szeretné, azaz csak egy adott területet feltakaríttatni, egy mágnescsíkot kell leragasztani, amin nem fog átmenni a porszívó. Kérdés, hogy mennyire rombolja a látványt a mágnescsík - igaz, ez nem csak a Miele, hanem a többi porszívó sajátossága is.

MIELE Scout RX1. A Miele készüléke kicsi és kompakt, a cég neve megbízhatóságot sugall, kell ennél több a boldogsághoz? Sajnos igen, a Mielét nem tudjuk tiszta szívvel ajánlani. Eleve már a 190.000 forintos ár miatt sem, ami alapján azt feltételeztük, soha többet nem kell előkapni a hagyományos porszívót, de ráadásul egy levélváltásból kiderült, hogy a cég a robotporszívót nem is a rendszeres porszívózás helyett, hanem csak annak kiegészítésére ajánlja, a napi átlagos tisztaság fenntartásához. A készülék több feladaton is elbukott, mi pedig szomorúan ingattuk a fejünket, hogy mi lett a német iparral? Persze ez nem jelenti azt, hogy ez a készülék használhatatlan lenne, csak bizonyos típusú feladatok fogtak ki rajta – de nem ez volt az egyetlen ilyen készülék.

LG VR64607LV HOM-BOT SQUARE. Így kicsit nehéz megjegyezni, úgyhogy hívja csak simán Hom-Bot-nak az LG piros okosporszívóját. A világ első négyzet alakú porszívójaként került piacra, ami már csak azért is meglepő, hiszen ki gondolta volna, hogy egészen eddig nem jutott eszébe egy mérnöknek sem, hogy az emberiség többsége nem világítótoronyban lakik, a sarkokhoz pedig jobban odafér egy négyszögletes porszívó, mint egy kerek. A kezelése rendkívül egyszerű volt, talán ez volt a tesztelt termékek közül a legkönnyebb. Semmi felesleges flinc-flanc, csak ésszerű gombok, vagyis a használati útmutatót ki se kellett nyitni ahhoz, hogy üzembe helyezzük. A távirányítója segítségével is tökéletesen lehet irányítani, de egyedül is elboldogul, ha szabadjára engedné. A szoba részleteit megjegyzi, eh-

hez segítségére van két kamerája is és nagyon finoman ánikk az elé ellé kkerülő erüllő tárgyakkal tárgyakk kkall is, is vagyis fi noman b bánik nem borítja fel a kínai vázákat sem. Egyébként pont ez a hátránya is olyan lakásokban, ahol azért a szőnyegre fel kellene ugratnia, ez ugyanis nem megy neki, ha másfél centinél magasabb a szőnyeg. Még úgy sem, ha távirányítóval erőszakoskodtunk vele, hogy de igenis, menjen csak szépen tovább előre. Ugyanakkor ár-érték arányban ez a porszívó bizonyult a legjobbnak. Nem csak ennél, de a többi készüléknél is érdemes figyelnie arra, hogy miután például a sarat sepregette össze az előszobában, takarítsa le a készülék alját, mielőtt a szőnyegre teszi. Mi ezt nem tettük, és mivel ezt a készüléket teszteltük legelsőként, itt volt a leglátványosabb, mire is képes a pirospaprika a fehér rongyszőnyegen. A készülék mentségére szóljon, hogy ennek ellenére egészen megfelelő állapotba sikerült visszaküzdenie a fehér szőnyeget, vagyis a kefék és a szívóerő tényleg nagyon jó, csak hiába okos ő, ha a gazdái hülyék. A portartálya 0,6 literes, cserébe viszont könnyen üríthető, és nem túl pedáns háziasszonyoknak az is nagy segítség, hogy a kefék tisztítására használt szerszámokat a készüléken belül, egy titkos rekeszben lehet tárolni, vagyis mindig kéznél vannak. Samsung Powerbot VR9000. A Samsung okosporszívója az abszolút csúcskategória és a tesztünk legdrágább darabja. A 75 Wattos teljesítmény is azonnal észrevehető volt, nagyjából olyan intenzitással szívta magába már messzebbről a koszt, amilyen lelkesen a kutyám tüntette el az elé lóbált spagettitésztát. A Powerbot eggyel nehezebben volt beindítható, mint az LG készüléke, de még ezt is megúsztuk a használati útmutató elővétele nélkül, és ezt is azonnal harcba lehetett küldeni. A Samsung legújabb készülékei képesek arra, hogy az egész lakásról alaprajzot készítse-


13

Lakás – Otthon – Építkezés nek, majd okostelefonnal összekötve parancsokat fogadjanak. Ha délelőtt lebeszél például egy esti baráti összejövetelt, akkor azonnal neki is kezdhet a takarításnak, már ha a porcicák jelentik a legnagyobb problémát az otthonában. De jár hozzá Virtual Guard is, ennek köszönhetően nem kell mágneses csíkokat vagy bármit ragasztgatni a kijelölésre szánt területre, elég virtuálisan kijelölni. Neki már a szőnyeg sem okozott gondot, miközben azért a falnak se ment neki. A kamerája segítségével alkot egy ideális takarítási útvonalat, ez segít neki abban is, hogy például ne essen le a lépcsőn, de ezzel térképezi fel a falakat, sőt a bútorokat is. Az egyik legjobb funkció a Point Cleaning, ami azt jelenti, hogy a távirányító segítségével

A

kerti sütögetés a tavaszi és nyári, de még az őszi napoknak is az egyik legjobb programja – már ha az időjárás is engedi. A szabad tűzön vagy parázson készült ételeknek egészen más az íze, ráadásul eseménnyé válik miattuk a főzés és az étkezés, amit még élvezünk is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen is a grillünk, hiszen ha nem figyel néhány apró részletre, akkor a sütögetés könnyen nyűggé is válhat.

Épített vagy mobil? Első lépésként tisztázza magában, hogy milyen kerti sütő passzolna leginkább az igényeihez, és itt nem csak az árat kell szem előtt tartani. Mobil kerti grillt már párezer forintból is szerezhet, sőt, akár készíthet is, szóval ez nem igazán nagy beruházás. Az épített lényegesen többe kerül, ráadásul a helyét is pontosan kell megválasztani, hiszen nem mozgatható, nincs változtatási lehetőség, ha valami nem tetszik a helyen, ahová kerül. A mozgatható lehetőségek között is el kell gondolkodni azon, hogy mivel fog benne tüzet rakni. A faszenes változatok a legolcsóbbak, és a rajtuk készült ételnek is különleges ízvilága van. A gázzal működőek tisztábbak, ám ehhez már a palackról is gondoskodni kell. Létezik a nap sugarait hasznosító grill is, ehhez viszont tényleg csak az igazán szép, napos idő a megfelelő.

Jól átgondolt elhelyezés Amikor a kerti sütő már megvan, akkor a legfontosabb kérdés, hogy hova is kerül. Nemcsak az a fontos, hogy ne legyen útban, de arra is gondolni kell, hogy a sütő mellett állni fog egy szakács, akinek jó, ha nem marad ki a társasági életből, és napszúrást sem kap, miközben forgatja a húsokat. Mindenképpen gondoskodni kell tehát arról, hogy valamilyen árnyék legyen a szakács feje felett. Ez nem is kizárólag a tűző nap ellen véd, de szakácsként még ehhez hozzáadódik a tűz hőhatása is, ami már tényleg könnyen okozhat akár rosszullétet még egy viszonylag hűvösebb napon is, nem is beszélve a kánikuláról. Az árnyékolónak azonban mindenképpen bírnia

rámutat egy pontra, mondjuk oda, ahova kiöntötte a kakaóport, a porszívó pedig jön és takarít. Ennek egyetlen hibája, hogy ahhoz, hogy ezt ki lehessen használni, sosem rakhatja el a készüléket és a távirányítót is a keze ügyében kell tartani, hiszen ha nem így tesz, akkor ismét csak sokkal gyorsabb elővenni a partvist vagy a seprűt-lapátot és azzal gyorsan összeszedni. A tartálya 0.7 literes, és több kis külön rekeszből áll a centrifugális erőhatások és az ideális működés miatt. Jól figyelje meg, mikor először szedi szét, ugyanis nem kell nagyon megerőltetnie magát, hogy a kuka felett állva is magára borítsa a port és aztán összerakni sem könnyű, de minél többet használja, annál könnyebben megy a tisztítás is.

Milyen a jó grillsütő?

*A Miele közlése szerint a zajszint és a teljesítmény mérése nem történt meg, ennek pedig az az oka, hogy a robotporszívókhoz nincsenek olyan sztenderd mérési módszerek, ami alapján mérni lehet, így az egyes gyártók által megadott adatok sem lennének összehasonlíthatók. A padlóporszívókra van egy EU irányelv, ami meghatározza, hogy az energiacímkén megadott adatokat pontosan milyen mérési metodika alapján kell megadni. A padlóporszívókra vonatkozó irányelv szerinti mérési módszerek nem lennének megfelelőek az akkumulátorral működő robotporszívókra, mert utóbbiak szívóteljesítménye nem összehasonlítható egy motoros padlóporszívóéval. (divany.hu nyomán)

kell az esetleges füstöt, és megfelelő távolságra kell legyen a tűztől, nehogy lángra kapjon. A napernyők jó megoldást jelenthetnek, de csak abban az esetben, ha nem kell őket folyton kerülgetni, és tűzvédelmi szempontok figyelembevételével, kellőképp biztonságosan rögzíthetőek. Az igazán ideális megoldás egy pergola, vagy egy nagyobb fa sűrű árnyéka lehet. A kerti grillt érdemes úgy elhelyezni, hogy valamiféle vízforrás is legyen elérhető közelségben. Ez lehet kerti csap formájában is, de az is jó, ha a konyha van pár lépés távolságra. Ez utóbbit egyébként is érdemes jól megközelíthetővé tenni a grillezőtől, hiszen mindent innen fog kihordani, és ha valami kimaradt, akkor is ide kell berohangálni érte. Bár nem létszükséglet, de jó, ha áram is van a környéken, hiszen szükség lehet rá, ha másért nem, egy kis zene miatt. De akár elektromos konyhai eszközökre is szükség lehet a kinti sütögetéshez, koktélkeveréshez. Mivel a kerti sütőben tűz és parázs izzik, ezért elég nagy a felszálló hő, ami a sütő feletti vagy melletti növényeket károsíthatja. Épített sütőnél eleve érdemes eszerint rendezni a kertet, illetve az alacsonyabbra lógó faágakat vagy a környező bokrokat érdemes visszanyesni a sütő közelében, mert a meleg megperzselheti, sőt akár fel is gyújthatja őket. Egy vödör víz (vagy egy kisebb méretű poroltókészülék) sosem árt, ha kéznél van, mert ha valamilyen váratlan okból a sütő vagy a környezete kigyullad, létfontosságú, hogy minél gyorsabban el tudjuk kezdeni az oltást. Sütögetésnél természetesen nemcsak a konyha közelsége a fontos, de egy stabilan álló kisebb asztal, vagy – épített sütők esetén – akár munkapult sem árt a hozzávalók, a szükséges konyhai eszközök és persze a frissítők elhelyezéséhez” – egészíti ki Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft ügyvezetője.

A grill kiválasztása A grill kiválasztásánál érdemes odafigyelni még praktikus szempontokra is. Az egyik a méret: egy hattagú családnak egyetlen pöttöm grillezőn idegtépően sokáig tart elkészíteni, főleg, ha több dolgot is szeretne átsütni. Akkor is érdemes lehet nagyobb grillt választani, ha csak ketten is vannak, de szívesen hívják át a baráti társaságukat vendégségbe. A méret mellett fontos szempont az is, hogy állítható legyen a rostély magassága. Ezzel ugyanis több módon is el lehet készíteni az ételeket, és sokkal kisebb az esélye annak, hogy odaég az étel. A rostély mellett érdemes beszerezni a grillezőhöz egy tömör vaslapot vagy boronatárcsát, hiszen ezzel is egészem más technikával lehet elkészíteni a fogásokat. (divany.hu nyomán)


14

Egészség – Életmód

A

szülők általában úgy gondolják, a vita zavaró, a tiszteletlenség jele, olyasmi, ami megtépázza a szülő és gyerek közötti kapcsolatot, a kamaszok ellenkezőleg vélekednek: éppen a tisztelet jelének tartják, és úgy gondolják, ez erősíti a kapcsolatot szüleikkel. De vajon miért nem szeret a szülő vitázni, miért szeret a kölyök, és milyen a jó vita?

SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT:

A vita a tisztelet jele Érthető, hető hogy a szülő valamilyen probléma jeleként értelmezi, ha azt veszi észre, gyakoribbá váltak a viták a gyerekkel. Első gondolata, hogy valami feszültség támadt köztük, oda a korábbi összhang. Azaz baj van. Az is érthető, ha terhes számára, hogy ami eddig viszonylag simán ment, azért most harcolni kell. A gyerek egyszeriben megkérdőjelez mindent: a szabályokat, a szülői tekintélyt, de egyébként is mindent, beleértve, hogy van-e értelme az életnek, miért is kell tulajdonképpen reggel felkelni, iskolába járni. Fontos, hogy a szülő fel legyen rá készülve, hogy eljön ez az időszak, és ne a kapcsolatuk megromlásaként értelmezze, hanem a gyerek fejlődéséből következő változásnak. Inkább azon mérje a kapcsolat minőségét (és a saját szülői minőségét), hogy mennyire sikerül rugalmasan alkalmazkodni az új helyzethez. Amikor azt mondjuk, hogy a tizenéves szerint a vita a tisztelet jele, akkor a vitát az ignorálással, a másik kijátszásával, a tőle való elzárkózással állítjuk szembe. Ebben az életkorban más színezetet ölt a kapcsolat, és más lesz a dinamikája, de a maga sajátos mód-

ján ez is lehet harmonikus: ha sen senki sem azt várja, mindig egyetértés legyen, hanem a harmóniát az egymás iránti bizalomban, nyitottságban találják meg, még heves viták tüzében is. A kamasz, aki nem vitázik, lehet, hogy fél megtenni, vagy nem bízik benne, hogy anyja, apja partnernek fogja tekinteni, azaz van értelme kifejteni álláspontját, kétségeit, kritikáit. Sokszor panaszkodnak arról szülők, hogy mióta serdül a gyerek, nem tudják, mi van vele, mi jár a fejében, mert nincsenek azok az öszszebújós beszélgetések. Holott sokat meg lehet tudni ezekből a vitákból is, még akkor is, ha néha a mélyére kell nézni, mi a személyes indíttatás egy látszólag teljesen elméleti kérdésfelvetés mögött. Ebben az életkorban sokan szemérmesebbé válnak, kerülő úton mutatják meg, mi foglalkoztatja őket. Lehet, hogy úgy hangzik a felvetés, hogy „Rájöttem, hogy mindenki egy magányos bolygó, akit senki sem ismerhet meg igazán, illúzió, hogy lenne kapcsolat ember és ember közt.” De ennek lehet az a mélyén, hogy csalódott a legjobb barátjában, amiért nem értette meg őt.

A vita lehetőség a szülő számára, számára hogy ebben a viharosabb időszakban is megtartsa a jó kapcsolatot a gyerekkel. Ha ezekre a helyzetekre jól reagál, akkor megőrzi a tekintélyét a gyerek szemében (még ha ez nem is lesz látványos), és megmarad egy fontos kapcsolódási pont vele. Hiszen ez is kommunikáció, sőt, lehet mindkét fél számára kielégítő párbeszéd, ha nem ijednek meg a nézetkülönbségektől. Hogy mi is az a jó reagálás: legfőképp, hogy az ember ne rázza le a gyereket! Lehet, hogy fárasztó egy hosszú munkanap után arról elmélkedni, van-e élet a halál után, vagy pláne olyan vitában részt venni, mikor a szülő támadva érzi magát, mert a gyerek valamit az ő életében kritizál, de mégis csak rendelkezésre kell állni. Nem mindig, de a kölyök számára kiszámítható módon. A másik, hogy tekintse partnernek a fiatalt! Azaz nem csak az roszsz megoldás, hogyha ledorongolja, hogy „te velem ne vitatkozz, mi ezt jobban tudjuk anyáddal”, hanem az is, ha lenéző jóindulattal tanítgatni akarja a gyereket. Ha vita, akkor legyen vita, azaz ne a gyereket pátyolgassuk, hanem vegyük komolyan a kérdést, legyünk nyitottak arra,

hogy valamit a másik fél lát jobban, jobb és tegyünk erőfeszítést azért, hogy megvédjük az álláspontunkat! Nem építi, hanem aláássa a kapcsolatot, ha ott van egy őszinte tizenéves, aki tényleg beletenné magát a beszélgetésbe, és számára tétje van a helyzetnek, és van egy felnőtt, aki titokban azt gondolja, ez a szegényke csak az éretlensége miatt nem érti a nyilvánvalót, és segítek őt ráterelni a helyes útra, esetleg álkérdéseket teszek fel, hogy fejlődjön a személyisége. A gyerek pontosan tudni fogja, érdekel-e minket, hogy látja a világot, mi lelkesíti, és mi zavarja, és ha ez megvalósul, az valóban építi a kapcsolatot. Persze akkor, ha a szülő is megosztja, amit az adott kérdésről érez, gondol. Ha őszinte véleménye az, hogy a felvetett kérdésen sosem gondolkodott még, mert nem érdekli, ezt is el lehet mondani, nem kell mást eljátszani. De azért az remélhetőleg érdekli, a gyerekét miért éppen ez foglalkoztatja. A vitában az ember tulajdonképpen megmutatja a sérülékeny arcát, azért is tud olyan szenvedélyessé válni, hogy akár kiabálássá fajul. Éppen ezért jó, ha értékeljük, mint értékes csatlakozási pontot a kölyök felé. (divany.hu nyomán)


15

Lakás – Otthon – Építkezés  Bátaszéken 51 m2-es 2 szobás házrész eladó 162 m2-es telken. H279147. +36 70 454 2350. Irányár: 3,99 M Ft

 Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 9,95 M Ft

 Bátaszéken eladó egy 264 m2-es gázfűtéses tégla családi ház garázzsal. H283028. +36 70 454 2358. Irányár: 12,9 M Ft

 Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H255844. +36 70 454 2351 I.ár: 29,9 M Ft

 Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. H272937. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

 Szekszárd frekventált helyén, belterület határán, jól megközelíthető helyen tanya eladó. M0000486. +36 70 454 2351. I.ár: 6,2 M Ft

 Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. H291578. +36 70 454 2351. Irányár: 8,8 M Ft

 Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351. Irányár: 15,9 M Ft

 Bonyhádon luxuskivitelű 5+1 szobás 250 m2-es családi ház úszómedencével eladó. H298474. +36 70 454 2351. Irányár: 44 M Ft

 Szekszárdon 3 szobás szigetelt, új nyílászárókkal felszerelt, új tetővel rendelkező sorház eladó. H271179. +36 70 454 2351. I.ár: 24,5 M Ft

 Fadd-Domboriban 1+2 szobás 27 m2-es vízpart közeli nyaraló eladó. NY005111. +36 70 454 2356. Irányár: 4,9 M Ft

 Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház akácossal. M000580. +36 70 454 2351. Irányár: 2,45 M Ft

 Fadd-Domboriban eladó egy 65 m2-es teljesen felújított lakható nyaraló berendezéssel. NY005228. +36 70 454 2351. I.ár: 14,8 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 2351. Irányár: 23,9 M Ft

 Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

 Szekszárd-Görögszóban 1783 m2 területen szőlőterület és kert présházzal eladó. M0000589. +36 70 454 2351. I.ár: 1,99 M Ft

 Simontornyán eladó egy 103 m2-es 2+2 szobás kétszintes tégla ház borospincével. H276188. +36 70 454 2351. I.ár: 6,6 M Ft

 Szekszárdon 228 m2-es 5 szobás, medencés, luxus családi ház eladó. H280037. +36 70 454 2351. Irányár: 99 M Ft

Április 15. péntek

6; 11 °C

15; 21 °C

 Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 8,99 M Ft

 Szekszárdon a Bródy S. u.-ban eladó egy 119 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás. H283727. +36 70 454 2351. Irányár: 27,9 M Ft

Április 16. szombat

8; 13 °C

19; 24 °C

Április 17. vasárnap

7; 13 °C

21; 26 °C

Április 18. hétfő

8; 14 °C

16; 20 °C

Április 19. kedd

4; 10 °C

15; 20 °C

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Ballagásra, esküvőre Tolnán 130 m2-es 4+1 szobás ésújépítésű minden napra tégla családiválasztékkal ház 1787 m2-es telken nagy eladó. Irányár: 38 M Ft várom vásárlóimat! H300353 +36 70 454 2351 SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30.

Tolnán eladó Nyitva:újépítésű H-P 9-17.30lakóparkban • Tel.: 06-20/433-4419


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Pegaso Linea Italia Kft.

Szabász

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

Elvárásaink: A leendő munkatárs – pontos, precíz, igényes feladatai: minőségi munkavégzés – rajzolók által előkészített – jó kézkoordinációs készség bőrdarabok kivágása – csapatban való együttműködés

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és VARRÓNŐKET keres

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – béren kívüli juttatások, – prémium rendszer, – munkába járási támogatás, – céges buszjáratok!

Bőripari tapasztalat előnyt jelent!

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15.00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

Kaktusz Szociális Ellátó Központ Decs Időskorúak Otthona

szakképzett szociális gondozó, ápolót keres. Jelentkezés előzetes bejelentkezés alapján önéletrajzzal, bizonyítványmásolatokkal a helyszínen: 7144 Decs, Ady E. u. 4-6. Telefon: 74/595-090

A szív és a a D-vitamin A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján. A 163 szívbeteg részvételével folytatott kutatás kimutatta, hogy a bőrt érő napsütés hatására képződő D-vitamin szedése nyomán a szív működése javult, nagyobb erővel tudta a szervezetbe pumpálni a vért – írja az MTI. (index.hu nyomán)

Takács Zsuzsa

Fertőző hazugságok?

A

hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Nemzetinek is mondható közmondásunkat sokan nem tanulták meg. Egyszerűen nem tudom megemészteni, hogyan terjedt el hazánkban a nyilvános hazudozás fertőző betegsége. Sokan kamerába, mikrofonba, rögzített módon állítanak valótlanságot, aztán utánam az özönvíz. Legutóbb egy főorvos nyilatkozta: az ágyhoz kötözött pszichiátriai beteg nő magára hagyva hozta világra gyermekét, aki halva született. A vizsgálat után kiderült, a kórház nyilvánosságra hozta: élt a gyermek. Felelősség-hárítás, önigazolás? Hogy gondolja valaki, hogy nem derül fény a mai felgyorsult világban az igazságra? Vagy úgy véli, hogy nem fontos, később majd magyarázkodom? Kishantos ügyében éppen most született meg a jogerős ítélet. A két évtizedes múltra visszatekintő biogazdaságtól jogtalanul vették el 2013-ban az állami földet. Hazugság volt az indoklás, hogy nem fizettek a földért, nem teljesítették vállalt kötelezettségeiket, a minisztérium és a földalapkezelő is rossz színben tüntette fel a gazdaságot. Jogszerűtlen az új pályázat, nem léphetne tulajdonba az új nyertes. A bíróság döntött, Kishantos nyert. Szóval a digitális korban sem mondhatunk mást, addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Márpedig modernebbek lettünk, előbb kiderülnek a dolgok. Egyvalami nem változott: hazudni ma is szégyen.

Figyelem! Változás! Megváltoztak az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. elérhetőségei!

0-tól 24 óráig hívható központi ügyfélszolgálati szám:

74/999-150 Központi e-mail: ugyfel@erovzrt.hu Mérőállást fogadó üzenetrögzítő: 74/999-151 További információk: www.erovzrt.hu

TM Krónika 2016/14  
TM Krónika 2016/14  
Advertisement