Page 1

Folyamatosan kapható frissen vágott, konyhakészre tisztított, szabadon tartott

BAROMFI HÚSVÉTRA RENDELHETŐ:

Rántani való csirke, tisztítva 1300 Ft/kg áron! Érdeklődni, rendelést feladni személyesen a Tolna, Festetics u. 109. szám alatt, telefonon a 06-70/414-6816 vagy 06-70/414-6814 számokon lehet.

XXIII. ÉVF. 12. SZÁM

2019. MÁRCIUS 29.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

TÖBB MINT LAKÁS: Alternatívák, hagyományok, modern technológiák a Csapó Dániel Emlékversenyen

4.oldal

Dinamikusan fejlődő, fiatalos csapatunk nemzetközi fuvarjainak teljesítéséhez

KAMIONSOFŐRT keres CE jogosítvánnyal, „ akár páros –„négykezes munkavégzésre is.

ÉRTÉKELJÜK A MEGBÍZHATÓSÁGOT! Amit nyújtunk: – versenyképes fizetés – emberséges, gondoskodó munkakörnyezet – stabil pénzügyi háttér, pontos bérkifizetés – hosszú távú munkalehetőség – nyugat-európai munka esetén új (DAF) kamion, GPS-es műholdkövetéssel Ha úgy érzed értékes számodra, amit adni tudunk, jelentkezz önéletrajzoddal az allas@palatrans.hu e-mail címen, vagy telefonon a +36 30/754 3773-as számon.

MUNKALEHETŐSÉG a SPINNER

2.,5.oldal

HUNGÁRIA Kft.

szekszárdi telephelyén.

Huszonegy percig megállt a szíve, három hét múlva már dolgozott 9.old.

ÁLLÁST KERES? Zöldségtermesztés beltéren

Nézzen körül lapunkban!

KIRÁNDULÁS A PLITTVIC CEI-TTAV VAK KHOZ

busz + idegenvezetés 2019. április 20. 2019. május 18.

10.900 Ft/fő

Omisalj-i kiruccanás (4 nap/3 éj félpanzióval)

busz+ idegenvezetés +2**-os hotel félpanzióval

Szeptember 9-12. 44.010 Ft/fő

Omisalj-i rövid vakáció

(5 nap/4 éj félpanzióval)

Augusztus 13-17.

71.000 Ft/fő

busz + idegenvezetés+ 2**-os hotel félpanzióval

Adriai rövid nyaralás (5 nap/4 éj félpanzióval)

Választható Június 24-28. szállásokkal már busz+ idegenvezetés + 2**-os hotel félpanzióval

67.900 Ft/fő-től!

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszköltség, idegenvezetés, több napos út esetén szállásdíj. Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő. Már 11 csatlakozási helyet kínálunk körútjainkhoz: Szekszárd-Tolna-Paks-Kalocsa-Baja-BátaszékBonyhád-Pécs-Komló-Dombóvár-Kaposvár

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

TOLNAI FÜRJHÁZ


2

Aktuális

ÚJ MAGÁN VÉRVÉTELI PONTON VÁROM SZEKSZÁRDON LEENDŐ ÉS ÚJ PÁCIENSEIMET! Vérvétel akár beutaló és sorban állás nélkül! Vállalom gyermekek és felnőttek vérvételét!

• Inzulinrezisztencia vizsgálati csomag • Pajzsmirigy-kivizsgálás • Menedzserlabor • Daganatszűrés csomagok • Allergia kivizsgálási csomagok Bejelentkezés: +36 30 590 2404 11-17 óráig Cím: ERGONOM Épülete, Szekszárd, Tartsay V. u.16. Biró Aranka Vérvételi Pont Vezető

Automaták korlátozhatják...

LAPSZEMLE Ferenc pápa nem hagyta... ...a híveknek, hogy megcsókolják a pápai gyűrűjét. Egy jezsuita pap szerint pedig alapvetően szakítani kellene a gyűrűcsókolgatós hagyománnyal a püspökök esetében is, ez ugyanis szerinte nevetséges, és a régi monarchiák idejéből maradt meg. (hvg.hu)

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Szociális takarító munkakörbe. Feladata:

• Irodák, étkezők és öltözők takarítása

Feltételek:

• Minimum általános iskolai végzettség • 3 műszakos munkavégzés • Tamási lakhely, vagy a bejárást megoldja

...az EU-ban árult autók sebességét. Kötelezővé tennék 2022-től az intelligens sebességszabályozókat, amelyek adott esetben akár meg is akadályozhatják, hogy a megengedett legnagyobb sebességnél gyorsabban menjen egy autó. (444.hu)

A matematikai Nobel első női győztese „Nem szeretem, ha női matematikusnak hívnak. Matematikus vagyok, aki történetesen nő” – fogalmazta meg érzéseit a 76 éves Karen Uhlenbeck, Abel-díjas matematikus. Először nyerte meg a rangos díjat nő. (hvg.hu)

Befellegzett... ...a bűnözők és a korrupt politikusok kedvenc bankjegyének. A német hetilap, a Der Spiegel kiszámolta, hogy ha tízmillió eurót akar valaki ötven eurósokból öszszerakni, ahhoz kétszázezer bankjegy kell. Ez 184 kilogrammot nyomna. Ötszáz eurósból azonban csak húszezer darab kellene, és ez csak 22 kilót nyom, tehát már egy nagyobb sporttáskában is könnyen szállítható. (g7.hu)

Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Kiemelt béren kívüli juttatások • Hosszú távú, biztos munkahely Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.

Tisztára mosták pénzüket... ...a gazdagok a magyarországi bankokban. Idén 610 stabilitás megtakarítási számla éri el az

ötéves kort, mintegy 38 milliárd forinttal. A számlát nyitók valószínűleg kivárják az öt évet, hiszen most már adómentesen vehetik fel azt a pénzt, amely után egyébként sem akartak adózni. Összesen több mint 2100 számlát nyitottak meg 160 milliárd fo(napi.hu) rintnyi befizetéssel.

Kedden volt Gyümölcsoltó Boldogasszony napja A moldvai csángók hagyományai szerint ezen a napon az olyan fákat, amik nem teremnek, termővé lehet tenni, méghozzá a fa megfenyegetésével. A terméketlen fát meg kell fenyegetni azzal, hogy kivágják, sőt, fűrésszel a kézben lesz csak igazán hatásos a fenyegetés. Budaörsön, Hőgyészen, Németbólyban a gazda e napon kitárja az istálló ajtaját, mintegy meghívja a fecskéket, Isten madarait, hogy házában fészkeljenek, mert az öregek hite szerint felérnek egy tűz ellen való biztosítással. (agroinform.hu)

Házasság honfoglaláskor A házasság ebben az időben nem volt jogi vagy vallási aktus, nem készült házasságlevél, sem táltos, sem keresztény pap nem adta áldását a frigyre. A család, nemzetség egyszerűen tudomásul vette a két fiatal szándékát, döntését. Ha az együttélés nem sikerült, akkor a pár tagjai különváltak, szét(torimaskepp.blog.hu) költöztek.

Folyamatosan fejlődő csapatunk erősítéséhez

CE kategóriás gépkocsivezetőket keresünk Németorszagba, a Kellmünz-i telephelyünkre, nyerges, ponyvás szerelvényekre Előny: – alapszintű német nyelvtudás, – több éves tapasztalat

Amit kínálunk: – teljes munkaidös német bejelentés – többféle munkarend – irányítás magyar fordításban – korrekt, kiszámítható bérezés – a haza- és visszautat háztól-házig cégünk biztosítja – 90%-ban német belföldi munkák

További információk hétfőtől-péntekig 9-15 óra között az alábbi elérhetősegeken:

Stadler GmbH & Co. KG I Tel.: +49 8337 2250 301 Zur Kälberweide 3 I 89293 Kellmünz I bewerbung@stadler-spedition.de

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Gyermekek, virággal

G

yermekek a romok között talált művirágokkal. A hit és a remény jelképeit Mozambik Beira városában, az összedőlt templom maradványain találták meg a kislányok. A hihetetlen képet, pusztulás és halál ellenpontjaként mutatja be a Spiegel Online fotója, ami az „Idai” trópusa vihar után készült. Az óriási természeti erő letarolta Mozambik, Malavi, Zimbabve nagy részét, és a hivatalos jelentések szerint legalább hétszázan vesztették életüket.

Anya-lánya pilótapáros

J

ohn Watret Los Angelesből repült Atlantába március 16-án, és megkérte a személyzetet, hadd készítsen egy fotót a pilótafülkéből, hiszen a pilóta és a másodpilóta is nő volt: mint kiderült, anya és lánya repültek együtt. Watret hozzátette: az út nagyszerű volt, a fotó pedig inspiráló lehet a fiatal nők számára. Wendy apja, Bill Brown nyugdíjas pilóta, míg férje, Michael Rexon az American Airlines pilótája. Michael és Wendy kisebbik lánya, Kate szintén pilóta. (hvg.hu nyomán)

3


4

Oktatás – Képzés – Agrárium

Alternatívák, hagyományok, modern technológiák a Csapó Dániel Emlékversenyen Iskolánk az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 33. alkalommal rendezte meg a Csapó Dániel Emlékversenyt.

Hagyományok, értékek megőrzése – a vidék fejlesztésének lehetőségei

Alternatívák a mezőgazdasági termelésben

Élelmiszeripari technológiák bemutatása

A

növekvő érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, hogy 44 pályamű érkezett 16 iskolából. Idén is a megszokott három szekcióban pályázhattak a versenyzők: 1. Alternatívák a mezőgazdasági termelésben, 2. Hagyományok, értékek megőrzése – a vidék fejlesztésének lehetőségei, 3. Élelmiszeripari technológiák bemutatása. A legnépszerűbb az „Alternatívák a mezőgazdasági termelésben” volt.

Évről évre egyre szebb előadásokkal készülnek a tanulók, ezzel is megnehezítve a szakmai zsűri dolgát legnagyobb örömünkre. A Csapó Dániel Emlékverseny eredményhirdetésére március 22-én került sor ünnepélyes keretek között. A versenyen az alábbi eredmények születtek: Alternatívák a mezőgazdasági termelésben Helyezés

A versenyző(k)

A dolgozat címe

Felkészítő tanár(ok)

I. hely

Barka Benedek

Vizsgáznak a tehenek

Horváth József

II. hely

Labritz Bálint Horváth Gábor Zsolt, Józsa Róbert Felföldi Fanni, Tapodi Dániel

Mikroalgák alkalmazása a burgonyatermesztésben

Husz Annamária Fazekasné Marton Mónika

III. hely Különdíj Különdíj

Gáspár Márk Sándor

Különdíj

Bakardzsiev Krisztián

Legfiatalabb tehetség különdíj Legszakmaibb munka különdíj Szekszárd város külön díjazottja

Agrobotok, a digitalis mezőgazdaság munkásai Adott területen termesztett almafajták összehasonlítása, véleményezése, értékelése diáktársak segítségével Nyúltartás és nyúlhús fogyasztás népszerűsítése hazánkban Scarabaeinae, Aphodiinae és Geotrupinae alcsaládok fajainak az életmód-jelentőség vizsgálata

Iskola

AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Kaposvár AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Sinka Jánosné

AM-ASZK Bartha János Kertészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentes

Gergely Attila

Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Abaújszántó

Scherrenberg Johannes

Nyári Judit

A tejtermelés lábai

Horváth József

Sáfrány Péter

Búza csávázási kísérlet eredményeinek bemutatása szaDr. Grósz Gergely badföldi üvegházi és tenyészedényes körülmények között

Takács Gréta

Hogyan készíthetünk antibiotikum mentes sertéshúst?

Assenbrenner Edit

AM KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Vác AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Kaposvár AM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Gimnázum, Szakközépiskola és Kollégium, Szekszárd AM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Gimnázum, Szakközépiskola és Kollégium, Szekszárd

Hagyományok, értékek megőrzése – a vidék fejlesztésének lehetőségei Helyezés

I. hely

A versenyző(k)

Szerető Dorottya

II. hely és a Péter Alexandra, legkülönlegesebb Horváth Doroti pályamű különdíja III. hely

Krajcsó Levente

Különdíj

Kanó Stefánia

Különdíj

Miklós Bence

Különdíj

Filep Enikő

A dolgozat címe

Felkészítő tanár(ok)

Iskola

A vidéki turizmus lehetőségei Gyomaendrődön

Tölcsér Zoltán

Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Gyomaendrőd

Tűsarokgépészek

Fazekasné Marton Mónika

AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A fogathajtás kialakulása, magyar fogathajtás története

Kiszely Sándor

A szarvasi Víziszínház turizmus-élénkítő hatásainak bemutatása A homokvidék tűzpiros erős kincse – fűszerpaprika Csengelén Gyógynövények múltja, jelene és jövője valamint vidékfejlesztési hatásai

Aszódi Zsófia Hegedűs Zsuzsanna Szabó Nikoletta

Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szentes Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szentes Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Mátészalka

Élelmiszeripari technológiák bemutatása Helyezés

I. hely II. hely III. hely

A versenyző(k)

Főcze Valéria Kozma Lívia, Szijj Adrienn

A dolgozat címe

Felkészítő tanár(ok)

Az örökéletű kovász

Baján Krisztina

Kézműves sörfőzés, a stout

Szöllősy István

Iskola

Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Budapest Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Sendula Benita

Tartósan vagy édesen jó az élet?

Bajzák Zita

Különdíj

Horváth Fruzsina

Különdíj

Orsós Csaba

Különdíj

Nagy Vivien Hegedűs Viktória, Kézér Lili, Szabó Imre

A sörgyártás reneszánsza A magyar mézeskalácsos és viaszöntő ipar múltja, jelene és jövője Édességbe zárt szeretet

Németh Endre Herczeg Gyöngyi, Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Tamási Brüchnerné Stefik Anita Kovácsné Kalmár Katalin Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Seres Hajnalka Szakközépiskola és Kollégium, Törökszentmiklós

Különdíj

Holdsajt – sajtkülönlegességek bemutatása


5

Aktuális

Bejött a mesterséges esô S

rí Lanka sikeres mesterségeseső-kísérletet hajtott végre a sziget teatermesztő hegyvidékén. Az ország energiaügyi minisztériuma szerint a mesterséges eső segítségével a száraz évszakban előforduló áramkimaradásokat szeretné elkerülni.

*

A Srí Lanka-i légierő egy gépe az egyik vízi erőmű tározója fölött, 2400 méteres magasságban kémiai anyagokat juttatott a felhőkbe, ezzel 45 perces esőt létrehozva – közölte a tárca szóvivője. A múlt hét óta az ország számos területén előfordultak egykét órás áramkimaradások, mivel a rendkívüli szárazság miatt az erőművek tározóiban leapadt a vízszint. A thaiföldi szakemberek segítségével indított kísérleti projekt keretében többször is megpróbálnak majd mesterséges esőt létrehozni az ország hegyvidéki részén, ahol a legtöbb vízi erőmű található, és ahol a híres ceyloni teát is termesztik. A műcsapadék előállítása nem újkeletű, hiszen az első mesterséges hóesést 1946.

november 16-án hozták létre a General Electrics kutatólaboratóriumában. Szárazjeget szórtak szét a felhőkben, annak a szemcséin a felhőben lévő apró vízcseppek összeálltak, és hullani kezdtek. Azóta nem sokat vál-

tozott a módszer, ma is így próbálnak idő előtt esőt fakasztani a felhőkből. Annyi a legfontosabb különbség, hogy már nem csak szárazjeget, hanem más kémiai anyagokat is használnak, például ezüst-jodidot. (greenfo.hu nyomán)

Azonnali kezdéssel keresünk

ÉPÍTÉSVEZETŐT, KŐMŰVESEKET, SEGÉDMUNKÁSOKAT Amit kínálunk: kiemelt bérezés, hosszútávú munkalehetőség

Érdeklődni a 06-30/300-0395-os telefonszámon.

A SPINNER Hungária Kft.

A SPINNER Hungária Kft.

szekszárdi telephelyére keres

szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

GÉPKARBANTARTÓT

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Előnyt jelent a szakmai jártasság.

CNC esztergagépekhez. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


6

Lakás – Otthon – Építkezés

Több mint lakás: személyes élettér

A Áraink 2019. április 30-ig érvényesek.

lakberendezés komplex munkafolyamat, a végeredmény csak akkor tekinthető minden szempontból jónak, ha a megrendelő, a lakberendező és a kivitelező szakemberek folyamatos együttműködése és összedolgozása hozza azt létre, legjobb esetben mindenki megelégedésére. Hogyan tudunk a sorozatban épített lakásokból az adott személy és/vagy család személyes igényeinek és ízlésének megfelelő, jól használható élettereket alkotni? Erre a kérdésre ad választ a jó lakberendező, aki nem jön zavarba az

egyedi és egyéni megoldásoktól, remekül eligazodik a különböző stílusok kavalkádjában, jó rajzkészséggel és térlátással rendelkezik, de még fontosabb tulajdonsága az átlagon felüli beleérző képesség. Ennek segítségével a megrendelővel és életvitelével gondolatban azonosulva hamar rátalál a legmegfelelőbb megoldásokra. A lakberendezés tehát semmi esetre sem szólhat a lakberendező saját vágyainak, elképzeléseinek megvalósításáról, hanem csakis a megrendelő kívánságainak célszerű, praktikus és igényeihez mért megtervezéséről és kivitelezéséről. (otthonneked.hu nyomán)

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat:

CNC gépkezelő

Operátor

Gépi forgácsoló

Betanított gépkezelő Egyszerű ipari foglalkozású Szerszámkészítő Minőségellenőr Elvárások: – Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: – Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria Elérhetőségek: Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanich u. 33-35.


7

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

Zöldségtermesztés beltéren, gömb alakú kertben

H

elytakarékos és nem bonyolult. Mindenki számára ingyenesen elérhető az elkészítési technikája, mely a városlakók számára is lehetővé teszi a kertészkedést. A Growroom egy gömb alakú városi gazdaság, amely lehetővé teszi, hogy a zöldségeket tömbházak belső tereiben termeljék meg. Az innovatív szerkezetet Mads-Ulrik Husum és Sine Lindholm építészek tervezték, és nem más, mint rétegelt lemez és csavarok.

* A felépítéshez szükséges utasításokat az IKEA teljes egészében ingyenesen elérhetővé tette, így a Growroom ténylegesen elkészíthető és fenntartható DIY projekt. A Growroom városiak számára készült. A hagyományos gazdálkodás rengeteg helyet foglal el, de a Growroom kis helyet, hiszen függőleges irányba építkezik. Arra törekszik, hogy

Sötét óra a Földön

támogassa a mindennapi jó közérzetet a városokban úgy, hogy egy kis oázist vagy „énidő-kertészetet” hoz létre környezetünkben, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel. Az egymást átfedő részek biztosítják, hogy a víz és a fény minden szinten elérje a növényzetet. A kialakítás egyszerűvé és intuitívvá tette az összeszerelést,

Technológiai céget vásárolt fel a McDonald's, hogy a gépi tudás segítségével tudjon reagálni a vevők változatos igényeire, a TechCrunch úgy tudja, hogy több mint 300 millió dollárt fizettek érte. A rendszer akkor lép működésbe, amikor a vevő elkezdi leadni a rendelését, a megvett ételekhez ajánlanak extrákat. Az étteremlánc (index.hu nyomán) növekedési tervének fontos eleme az adatelemzés.

valamint a Growroom csak egy anyagból készül, ami hozzáférhetővé és megfizethetővé is teszi a szerkezetet. (sokszinuvidek.24.hu nyomán)

A WWF Föld Órája idén március 30-án 20:30 és 21:30 között lesz, ekkor Budapest fényei is kihunynak. A hivatalos lekapcsolást egy dunai hajóról közvetíti élőben a WWF Magyarország Facebook-oldalán, aminek így bárki részese lehet. A 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek környezettudatos döntéseket hoznia életében. (femina.hu nyomán)

BÁDOGOS, BETANÍTOTT BÁDOGOS munkakörbe tapasztalt kollégákat keresek elsősorban a Paksi Atomerőmű területén végzett munkákra. Érdeklődni 10.00–18.00 óra között a 06-20/230-1281-es telefonszámon lehet.

7100 Szekszárd, Mátyás király u. 62.

FÖLDMUNKÁKAT VÁLLALUNK! GÉPKEZELŐT KERESÜNK FELVÉTELRE! Információ: Illés Pál: 06/70 7711-408 Hívható hétfőtől péntekig, 8.00-16.00 óráig

A FASTRON Hungaria Kft. Mechanika gyáregységéhez az alábbi munkakörökbe keresünk megbízható munkavállalókat:

CNC GÉPKEZELŐ (élhajlító gépekre) MECHANIKAI SZERELŐ (csomagvizsgáló röntgenberendezések gyártásához) ELVÁRÁSOK:

– Szakmunkás végzettség, vagy hasonló területen szerzett gyakorlat – Több műszakos munkarend vállalása (CNC gépkezelő esetén) – Műszaki rajzolvasási készség

Pozíciótól függő órabér, 40% műszakpótlék, Cafeteria, ingyenes utaztatás Szászvár–Nagymányok–Bonyhád–Kakasd útvonalon két műszakos munkarendben, Nagydorog–Sárszentlőrinc–Kajdacs–Szedres útvonalon három műszakos munkarendben. Jelentkezni a karrier@fastron.co.hu vagy személyesen Tolna, Gém u. 1. címen lehet.

FASTRON Hungaria Kf t. – a biztos jelen és jövő


8

Gazdaság – Aktuális

2010 óta dolgozunk magyar tehergépkocsivezetőkkel, és jó tapasztalataink alapján keresünk

TEHERGÉPKOCSIVEZETŐKET (férfi/nő) forgózsámolyos vagy nyerges vontatós gépkocsijainkra Ha Ön rendelkezik • CE II jogosítvánnyal • sofőrkártyával • 95-ös kvalifikációval • német / angol nyelvtudással • ADR vizsgával (nem kötelező, de előny!)

akkor mi a következőket ajánljuk Önnek: • szakszerű betanítás oktatók által • pontos fizetés fair szisztéma alapján • a vezetési- és pihenőidők betartása • 3 hét munka / 1 hét otthon, esetleg 2/1 vagy 2/2 • váltott műszak lehetséges, szállást biztosítunk • szívesen vesszük a kiköltözni kívánó, teljes hónapos munkarendben dolgozni akaró munkatársakat is, segítünk a lakáskeresésben • a forgózsámolyos szerelvények vezetőinek prémium • gondoskodunk az oda-vissza utazásáról, illetve fizetjük a hazaútjait Ha érdekli Önt egy hosszútávú munkaviszony, ahol teljesítményét megfelelően bérezik, lépjen kapcsolatba Simons Johann úrral ► a 0049 561/95076-27 telefonszámon, vagy ► e-mail-ben: jsimons@scharf-transport.de ► Érdeklődni magyar nyelven a következő telefonszámon: 004915152677141

W. u. U. Schar f Transpor t GmbH & Co. KG Am Fieseler Werk 6 34253 Lohfelden

Az ugató drónok miatt nem nyugdíjazzák a pásztorkutyákat

E

gy új-zélandi marha- és juhgazdaságban juhászkutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére. A drónok nemcsak a terelési időt csökkentik le, de képesek rögzíteni, majd később lejátszani a kutyák ugatását is – írja az agriland.ie. A gazdák a téli, hideg időben is tudják használni a drónokat, nem kell kimenniük a fagyba, mégis folyamatosan nyomon tudják követni az állományt. Ha bárányellés van, akkor körbe tudnak repülni az állatok felett, és nagyítással felügyelni tudják a juhokat, anélkül, hogy zavarnák őket. Ugyanakkor a drón használata a szeles és esős időben nem ajánlott. Azzal, hogy a drón képes lejátszani a kutyák ugatását, sokkal gyorsabban megoldható az állomány terelése, mint juhászkutyákkal, és a távvezérlésű drón a kutyáknál jóval kevesebb stresszt jelent az állatoknak. Az új-zélandi gazdálkodók azonban elmondták, hogy a jövőben sem fogják csak a drónokra bízni az állatokat, hanem a kutyákkal együtt fogják alkalmazni őket. (elobolygonk.hu nyomán)

A BHG-ASZ Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

MINŐSÉGELLENŐR Feladatok: Elvárás:

– gyártott termékek minőségének felügyelete – mérések végzése – középfokú végzettség – három műszakos munkarend vállalása

MINŐSÉGBIZTOSÍTÓ Elvárás:

– középfokú végzettség – angol nyelv társalgási szintű ismerete

FÉNYEZŐ Feladatok: Elvárás:

– termékek alapozása, csiszolása, fényezése – autófényező végzettség

AMIT KÍNÁLUNK: versenyképes bérezés, cafetéria, törvényes műszakpótlék, utazási költségtérítés, munkaruha Önéletrajzát a pozíció megjelölésével a hr@bhg-asz.hu email címre várjuk, illetve személyesen a BHG-ASZ Kft. portáján lehet jelentkezni. Állásajánlatainkat megtalálja a www.bhg-asz.hu/ceginformáciok/karrier oldalon.


9

Aktuális

BAJÁN

a volt VIDIA területén

iparvágánnyal, különböző nagyságú csarnokok, műhelyek

BÉRBE ADÓK!

Érdeklődni lehet: 06-30/9583-180

Huszonegy percig megállt a szíve, három hét múlva már dolgozott A z alább eset 10 évvel ezelőtt történt. Csakhogy a férfi, akivel mindez megesett, akkor még nem szeretett volna reflektorfénybe kerülni a sztorival. Most elmesélte túlélésének csodálatos történetét.

Az angliai Lindenben (Gloucester) élő postás, Joao Araujo beült a kocsiba, hogy elvigye a feleségét a munkahelyére. A volán mögött ülve hirtelen rosszul lett – kifordultak a szemei, hátracsúszott a nyelve. Az asszony rohant, hogy segítséget hívjon, a kiérkező mentők megállapították, hogy a férfinak szívrohama van; azonnal kórházba szállították. Hat órányi küzdelem után az

orvosok feladták: Joao Araujót 2009. április 18-án délután négykor halottá nyilvánították. A férfit átszállították a halottasházba, a feleség pedig felhívta Araujo Portugáliában élő szüleit, hogy tudassa velük a tragikus hírt. Huszonegy perc múlva, már a halottasházban, Joao Araujo megmozdult. Visszavitték egy kórterembe, a férfi rendkívül zavart volt. Mint az ismeretes, a szívleállás utáni 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, a szívhalált

Folyó felett lebegô strand A

Moldva folyón lebegő strandot és fürdőt terveznek Prága belvárosába, és ha minden jól megy, akkor 2019 nyarára el is készülhet. A fürdő a Moldva partján elhelyezkedő városrész, Vyšehrad alatt épülne fel, és napozóegységekből, meleg vizes medencékből és egy olyan úszómedencéből állna. A hajóra emlékeztető, vízen lebegő, kétszintes fürdőkomplexum néhány méterre a parttól lesz lehorgonyozva, de gyalog is meg lehet majd közelíteni. A meleg vizes medencéket, az öltözőket, a mosdókat és a kávézót fedett részen tervezik kialakítani, az úszómedence viszont a szabad ég alatt kap helyet. (travelo.hu nyomán)

követő tizedik percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már nem igen kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása. Joao Araujo szíve 21 percig állt, tehát az életben maradása is kész csoda, de ez még semmi: két héttel az eset után a férfi állapotában rohamos javulás következett be. Három héttel a szívleállás után pedig már visszatérhetett a munkahelyére. Az orvosok elküldték Bristolba és Oxfordba is, hogy kiderüljön, hogyan maradhatott életben – ráadásul ilyen állapotban, de senki nem talált ésszerű magyarázatot, így abban maradtak, hogy csoda történt. 2009 óta egyetlen alkalommal, 2015-ben volt gond a szívével: munka közben elájult, de az akkor kézbesítőként dolgozó férfi még végigdolgozta a napot, és csak utána ment kórházba. Joao ma 48 éves és egészséges, mint a makk. (24.hu nyomán)

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Higiéniai vezető munkakörbe. Főbb feladatok, • Üzemi takarítók közvetlen vezetése és koordinálása munkák: • Takarítási folyamatok és a takarítás hatékonyságának ellenőrzése. • Kapcsolattartás a különböző részlegekkel • Minőségi szabványok betartása, betartatása • Kb. 5-10 fős csapat irányítása

Az álláshoz tartozó • Minimum érettségi elvárások: • Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek (Excel, Word) • Tapasztalat kisebb csoport vezetésében • Kiváló kommunikációs készség, jó emberismeret • Minimum 1 év vezetői tapasztalat • Jó konfliktuskezelő képesség Az állás betöltéséhez • Húsiparban szerzett tapasztalat előnyt jelent: • Német/angol nyelvtudás Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszútávú, biztos munkahely • Havonta készpénzes cafeteria, hűségprémium, negyedévente jelenléti bónusz Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.

Alkohol, amely nem okoz másnaposságot? Úgy lehet berúgni tőle, hogy nem okoz másnaposságot, sőt még a májat sem károsítja – ezt állítják a kutatók a szintetikus alkoholról, amely szerintük már öt éven belül elérhető lesz. Az Alcarelle névre keresztelt alkoholt David Nutt professzor alkotta meg, aki úgy véli, hogy a termék megváltoztathatja az alkoholfogyasztást. A szintetikus alkoholt egyelőre még csak Nutt és néhány másik kutató próbálta ki a laborban, a termék még nem ment át semmiféle biztonsági tesztelésen. (hvg.hu nyomán)

Idegsebészet-baleseti sebészet magánrendelés

Dr. Faiz Amairi

főorvos sebész-traumatológus -idegsebész szakorvos

Gerincbetegségek kezelése, idegrendszeri sérülések utánkövetése, perifériás idegek, alagútsyndromák műtéti kezelése, ízületi betegségek, baleseti sérülések utánkövetése, kontrollálása, ízületi kopások konzervatív és sebészeti kezelése. Bejelentkezés: 06-30/348-8731 Ergonom Kft. Szekszárd, Tartsay 16. Minden hétfőn 16–18 óráig

UROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS  Vizelési rendellenességek  Vese- és hólyagbántalmak  Potenciazavarok kezelése  Továbbtanulási és munkaalkalmassági urológiaI vizsgálat  Góckutatás műtétek előtt

DR. KÖNYVES KÁROLY főorvos urológus szakorvos

SZEKSZÁRD, Kölcsey ltp. 6., II. em. 2. Rendelési idő: hétfőn 16–18 óra PAKS, Kurcsatov u. 13. Rendelési idő: csütörtök 17–19 óra Bejelentkezés: 06-20/9-510-908-as telefonszámon, délután

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Betanított munkára Feltételek: • Legalább alapfokú végzettség • Rugalmas munkavégzés Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Kiemelt béren kívüli juttatások • Hosszú távú, biztos munkahely • Megfelelő létszámú jelentkező esetén saját buszjáratot biztosítunk Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk: info@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/235-0994-es telefonszámon hétfőtől péntekig 7-16 óráig.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Szekszárdon a Béri Balogh Ádám utcában 52 m2-es, 6. emeleti, teljesen felújított lakás eladó.Tel: 06-70/9488-995. Horgásztanya eladó Bogyiszló-Doromláson. Telefon: 06-30/2360-185. Tolnai Holt-Duna partján „Pipi„ ligeten kb. 2000 m2-es területek eladók. Megközelíthetőség saját úton. Tel.: 70/334-2979. Szekszárd központjában 75 m2-es, első emeleti, erkélyes, klímás, felújított lakás eladó. Telefon: 06-30/361-0025. Alsónánán eladó egy 3 szobás 120 m2-es jó állapotú családi ház 7839 m2-es telekkel. I.ár: 12 M Ft. H372374. +36 70 716 9276. Bátaszék fő utcáján eladó egy 112 m2-es 4+1 szobás családi ház 482 m2-es telken. I.ár: 10,9 M Ft. H371517. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon 38 m2-es 1+1 szobás teraszos nyaraló eladó. Irányár: 7,4 M Ft. NY007288. +36 70 716 9366. Bonyhádon eladó egy 90 m2-es 3 szobás tégla ház garázzsal, 589 m2-es telken. I.ár: 13,8 M Ft. H370081. +36 70 716 9276. Bonyhádon eladó egy 49 m2-es 2 szobás erkélyes 2. emeleti lakás. Irányár: 13,5 M Ft. H378620. +36 70 412 3896. Faddon 187 m2-es 6 szobás részben felújított családi ház eladó 1177 m2-es telken. Irányár: 20,9 M Ft. H364160. +36 70 716 9366. Harcon 52 m2-es gazdasági épület eladó 1897 m2-es belterületi telken. Irányár: 1,69 M Ft. T025641. +36 70 716 9276. Hőgyészen 90 m2-es 2+1 szobás családi ház eladó garázzsal 1493 m2-es telken. I.ár: 12,99 M Ft. H374932. +36 70 716 9366.

Mórágyon 104 m2-es 3 szobás karbantartott házikó eladó 1834 m2-es telken. Irányár: 6,8 M Ft. H378432. +36 70 716 9276. Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. Irányár: 12,6 M Ft. H275703. +36 70 716 9276. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 2,7 M Ft. H378421. +36 70 716 9276. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. T026367. +36 70 716 9276. Őcsény Fő utcáján eladó egy 156 m2-es 5 szobás nagypolgári ház 1071 m2-es telken. I.ár: 10 M Ft. H364594. +36 70 716 9276. Simontornyán eladó egy 23.863 m2-es kivett üzemi terület, mely többféle felhasználásra is alkalmas. Irányár: 9,9 M Ft. T025144. +36 70 412 3896. Simontornyán 178 m2-es állatsimogató látogatóközpont 2786 m2-es telken eladó. Irányár: 42 M Ft. UZ009213. +36 70 412 3896 Simontornyán eladó egy 23.863 m2-es kivett üzemi terület, mely többféle felhasználásra is alkalmas. Irányár: 9,9 M Ft. T025144. +36 70 412 3896. Simontornyán 178 m2-es állatsimogató látogatóközpont 2786 m2-es telken eladó. Irányár: 42 M Ft. UZ009213. +36 70 412 3896. Tengelicen 223 m2-es 5 szobás családi ház eladó melléképülettel 1711 m2-es telken. Irányár: 11 M Ft. H375368. +36 70 716 9366. Tolna-Mözsön 5+2 szobás 266 m2-es tornácos családi ház eladó 3585 m2-es telken. Irányár: 11,9 M Ft. H369370. +36 70 716 9366. Tolnán 3415 m2-es építési telek ipari területen, telephelyen eladó. Irányár: 10,5 M Ft. T025564. +36 70 716 9276. Tolnán nagyméretű családi ház eladó, akár társasházak kialakítására is alkalmas lehet. Irányár: 19 M Ft. H374523. +36 70 716 9366.

Adás-vétel Női hajat veszek! Le is vágom. Házhoz megyek! 74/445-279.

Állás Gazdasági szakértő hölgy állást keres Szekszárdon! Tel.: 06 70/436-4728.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

NAGYON SZÉP

TAVASZI ÁRÚ

ÉRKEZETT! Kifutó termékek akciós áron! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

 Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárd központjához közel eladó egy 185 zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 70 m2-es 4+1 szobás sorházi lakás garázzsal. 716 9366. Irányár: 2,5 M Ft H376740. +36 70 716 9366. Irányár: 32,5 M Ft  Szekszárdon a Csötönyi-völgyben eladó egy  Szekszárdon központ közeli 82 m2-es 3 szobás 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es mg-i terület. családi ház kis udvarral eladó. H377993. +36 70 Irányár: 12 M Ft T024677. +36 70 716 9276. Irányár: 2,9 M Ft 716 9276.  Szekszárdon 1687 m2-es belterületi építési  Szekszárd központjában 3 szobás 62 m2-es telek 30%-os beépíthetőséggel eladó. T024817. erkélyes jó állapotú lakás eladó. H378536. +36 70 +36 70 716 9366. Irányár: 6,7 M Ft 716 9276. Irányár: 19 M Ft  Szekszárdon 73 m2-es 2+1 szobás vegyestüze-  Szekszárdon eladó egy 1646 m2-es és egy lésű ikerház eladó 1027 m2-es telken. H362334. 2004 m2-es telek egyben vagy akár külön is. +36 70 716 9276. Irányár: 12,5 M Ft T026410. +36 70 716 9366. Irányár: 22 M Ft  Szekszárd központjában 63 m2-es földszinti  Szekszárdon a központhoz közel 81 m2-es lakás eladó vagy kiadó akár üzletnek is. H367636. üzlethelyiség befektetési célra eladó. UZ010261. +36 70 716 9276. Irányár: 21,49 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 24 M Ft

 Szekszárd déli részén 112 m2-es 1+2 szobás  Szekszárd belvárosában liftes házban 59 felújított 1 szintes családi ház eladó. H369023. m2-es 2+1 szobás erkélyes 3. emeleti lakás eladó. +36 70 716 9366. Irányár: 36 M Ft H380362. +36 70 461 9696. Irányár: 20,29 M Ft  Szekszárd belvárosában újépítésű lakások!!!  Szekszárd déli részén 855 m2-es és 1815 m2-es U0035411, U0035080, U0035081, U0035379 belterületi telkek eladóak külön-külön is. +36 70 461 9696 T026604 +36 70 716 9366  Szekszárd déli részén eladó egy 52 m2-es 2  Árcsökkenés! Tolna-Mözsön 85 m2-es 3+1 szobás 3. emeleti erkélyes, fiatalos lakás. szobás felújítandó családi ház 897 m2-es telken H373083. +36 70 716 9366. Irányár: 18,5 M Ft eladó. H367641. +36 70 716 9366. I.ár: 11 M Ft

Ingatlant eladna vagy venne? Itt van aki segít, ôt keresse!

 Szekszárdon központ közeli 101 m2-es 4 szo-  Tolnán 4296 m2-es építési telek eladó, telepbás, erkélyes tetőtéri tégla lakás eladó. H374064. helynek vagy akár lakóingatlannak is megfelelő +36 70 716 9366. Irányár: 19,8 M Ft lehet. T025572. +36 70 716 9276. I.ár: 13,2 M Ft

www.schneideringatlan.hu Schneiderné Marika 06 20/20 80 270 Faddon a Rákóczi F. utcában családi ház eladó. I.ár: 4,7 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon a Batthyány L. utcában családi ház eladó. Irányár: 16,35 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Leányváron gyönyörű kilátással szintes tanya eladó. Irányár: 2,5 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Szekszárdon jó üzleti lehetőséget nyújtó tégla építésű présház 14 m hosszú téglázott pincével a Kossuth L. utcából nyíló Dorogi közben eladó. I.ár: 3,95 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270.

– referenciákkal! SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

ÁSZRAGYOGÁS, ÁSZRAGYOGÁS! Lakások, családi házak, irodák és egyéb területek takarítását vállaljuk precíz munkavégzéssel és munkaerővel, gyors határidővel.

Faddon Mátyás K. utcában 898 m2 telek területtel 75 m2-es felújított családi ház eladó! I.ár: 7,95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270.

KERT- ÉS UDVARTAKARÍTÁS, BEJÁRÓNŐI SZOLGÁLAT

Szekszárdon Kisbödő utcában családi ház vagy akár építési telek eladó. Irányár: 10,5 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270.

E-mail: timcsike79@hotmail.com

Tolnán az Ady E. utcában 591 m2 telken egy 86 m2-es szigetelt, redőnyös családiház eladó. Irányár: 15,5 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Szekszárd városközponthoz közel 68 m2-es, 2,5 szobás felújított, gázfűtéses, erkélyes 4. em-i lakás eladó. Az ingatlanhoz 6 m2-es saját tároló is tartozik. I.ár.: 17,690 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270.

Szekszárdon, a Bottyán-hegyre és Újvárosba. További információ telefonon: 74/414-853

Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

 Szekszárdon a Porkolábvölgyben eladó egy  Szekszárdon központjához közel 51 m2-es 2 29,9 m2-es karbantartott tanya 1036 m2-es telek- szobás 2. em-i távfűtéses lakás eladó. FELEZŐS! I.ár: 18,2 M Ft kel. M0001283. +36 70 412 3896. I.ár: 2,9 M Ft H380257. +36 70 412 3896.

MEGBÍZHATÓ LAPTERJESZTÔT keresünk

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.

www.tmkronika.hu

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

P-KLÍMA Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. TELEFON: 0 6 -2 2 0 / 4 0 8 -4712

HÍVJANAK BIZALOMMAL!

Tel.: 06-70/425-7606

GERJENI FÖLDTERÜLETEK ELADÓK! Külön-külön: SZÁNTÓ 4,58 Ha, 102.03 Ak 8,5 M Ft

ERDŐ-CSATORNA-RÉT 5,44 Ha, 61,98 Ak 4,5 M Ft

Egyben:

12 M Ft

Érd.: 06/30 506 16-15

Március 29. péntek

-3; 4 °C

11; 16 °C

Március 30. szombat

-2; 5 °C

14; 19 °C

Március 31. vasárnap

0; 6 °C

17; 21 °C

Április 1. hétfő

4; 10 °C

16; 21°C

Április 2. kedd

0; 6 °C

13; 18°C


11

Programok – Szabadidő – Aktuális

NYELVVIZSGA SZEKSZÁRDON Első hazai fejlesztésű, akkreditált, számítógépen is letehető angol nyelvvizsga A2-C1 szinten.

 Nyelvvizsga, amely nagy részben elektronikusan, vagy papíralapú változatban is teljesíthető.

 Eredményközlés kiemelkedően rövid idő alatt, akár a vizsga utáni 7. munkanapon.

 Szótár (egynyelvű) használata  Tapasztalt vizsgáztatók, vizsgázóbarát nyelvvizsga  Állami támogatás igénybevétele (vizsgadíj visszatérítés – első sikeres komplex vizsga esetében).

Bővebb információ: https://ixam.hu Ingyenes online próbanyelvvizsga: http://demo.ixam.hu/login Szekszárdi vizsgahely: Tolna Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület Szekszárd, Dr. Szentáli Gy. u. 2. Tel.: 74/319-401, E-mail: ixam.tolnatit@gmail.com

PROGRAMOK TOLNA MEGYÉBEN SZEKSZÁRD BABITS MIHÁLY KULTURÁLIS KÖZPONT Március 30-án 17.00-kor a Művészetek Házában: A 20. század Amerikájának zenéje négy klarinéton. PTE regionális kamarakoncert-sorozat. Arnóth Zoltán Bartók Béla- és Pásztory Ditta-díjas klarinétművész és hallgatói koncertje. Műsoron: Bernstein, Gerschwin és Joplin művei. A belépés ingyenes. Április 1-jén 17.30-kor a Művészetek Házában: Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem: Válaszutak a művészettörténetben – Hagyomány és megújulás. Előadó: Dr. Aknai Tamás művészettörténész. Jegyár: 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft. Április 1-jén 19.00-kor a Színházteremben: Christopher Hampton: Veszedelmes viszonyok.

H

ollandiában megtalálták Pablo Picassónak a festő szeretőjét, Dora Maart ábrázoló olajfestményét, amelyet 1999-ben loptak el egy szaúdi sejk jachtjáról Dél-Franciaországban. A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-ban keletkezett Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincs-

Húsz év után elôkerült a Picasso-festmény

A Spirit Színház előadása. „Nem vagyok a magam ura” – Bérleten kívüli szabad előadás. Rendező: Jantyik Csaba. Szereplők: Nagy Enikő, Varju Kálmán, Hegyi Barbara. Jegyár: 3300 Ft, 3500 Ft, 3800 Ft. Április 2-án 14.00-kor a Bödő Teremben: Mentálhigiénés Műhely nyugdíjas tagozatának egészségvédő előadása. Előadó: Dr. Görcs Rita reumatológus szakorvos. Belépés ingyenes.

PAKS CSENGEY DÉNES KULTURÁLIS KÖZPONT

metszet. Főbb szerepekben: Töreky Katalin és Bakó Antal címzetes magánénekesek, a Magyar Állami Operaház tagjai. Rendező: Töreky Árpád, zongora: Tóth Sándor. Jegyár: 3900 Ft

Dunakömlődi Faluház Április 4-7-ig naponta 9.0018.00-ig: „A kocka el van vetve” címmel LEGO-alkotásokból látható kiállítás. Jegyár: 1100 Ft, gyerek: 900 Ft, csoportos: 400 Ft, családi: 3000 Ft. Április 6-án, szombaton: Dartsbajnokság.

BONYHÁD

Április 1-jén 10.00-kor és VÖRÖSMARTY MIHÁLY 14.00-kor a Színházteremben: MŰVELŐDÉSI KÖZPONT Mátyás és a bolondkirály – zenés mesejáték két részben (Magyar Zenés Színház, Buda- Április 5-én 18.00-kor a Színpest). Jegyár: 1500 Ft. Óvodás házteremben: Dumaszínház: Kiss Ádám és Szobácsi Gergő és Kisiskolás-bérlet. műsora. Jegyár: 3600 Ft. Április 2-án 18-20-ig a nagy PLACC-on: Táncterápia Samai Április 6-án 10.00-18.00-ig TaDórival. Előzetes bejelentke- vaszköszöntő Kertészeti Nap a Kaszinókertben. A progzés szükséges! ramokból: 10.30-kor: Schmidt Április 3-án 9.30-10.00-ig a Győző: A Danubiana mindenKönyvtár-Galériában: Ringató napjai. 15.00-kor Ónódi Szafoglalkozás, vezeti: Petrovics- bolcs: Völgységi kistermelők né Árki Zsuzsanna. Díja: 900 Ft/ szőlő- és borkultúrája. 15.00alkalom/család. Néhány hóna- 17.00-ig Játszóház. 16.00-kor pos kortól 3 éves korig. Virágkötészeti bemutató. 16.25Április 8-án 19.00-kor a Színház- kor Osterbrunnen – Tojáskút felteremben: Gaetano Donizetti: avatása. 17.00-kor New GeneraDon Pasquale – opera-kereszt- tion Tánccsoport fellépése.

vadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban évekig tartó nyomozás eredményeként. Március közepén egy holland üzletember adta át neki, aki nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás. A festmény jelenlegi piaci értékét 25 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik. Amikor ellopták a francia Riviérán, Antibes-ban horgonyzó jachtról, 4 millió euróra taksálták az értékét. A tulajdonos felajánlott 400 ezer euró nyomravezetői díjat, de minden kutatás eredménytelen maradt, végül megkapta a négymillió eurót egy meg nem nevezett biztosítótársaságtól, amely így az előkerült festmény új tulajdonosa lett. Arthur Brand szerint az értékes Picasso-képet alvilági pénzügyi tranzakciókban, drog- és fegyverügyletekben használhatták biztosítékként az eltűnése óta eltelt időben, a két évti(444.hu nyomán) zed alatt tucatszor válthatott tulajdonost, emiatt megviselt állapotban lehet.

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Villanyszerelő munkakörbe. Feltételek: • Szakirányú végzettség • Rugalmas munkavégzés • Gyengeáram szerelés, karbantartás ismerete • Élelmiszeriparban szerzett gyakorlat előnyt jelent

Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszú távú, biztos munkahely • Kiemelt béren kívüli juttatások • Napi 1 melegétkezés

Jelentkezni kizárólag fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk: z.stemler@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben.

JELENTKEZÉS: fényképes önéletrajzzal, az info@premium-bacon.com e-mail címre vagy levélben a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as postacímre küldve. Telefonon: 06-30/235-0994


12

Lakás – Otthon – Építkezés

Bútoraink új ruhában

B

útort festeni kis túlzással mert mindenre rá lehet fogni, hogy így el. Színtől függően alakíthat ki támindenki tud. Persze van- tervezte jat vagy mintát, de az erőteljesebb árnyalanak, akik meglátják ben- tokkal vigyázzon! Ha pedig nem elégedett, ne a lehetőséget és mindenféle kattintson Kaye oldalára, és nézze meg, izgalmas dolgokat ki tudnak a miket árul sok-sok dolláért! tárgyakból. Ez már csak azért RÜCSKÖS ÉS CSILLOGÓ is jó, mert nem kell sok pénzért Kamasszobákban alkalmazható ez az érvenni új bútorokat, hanem elég dekes technika, de egy erőteljes bútoron berobogni egy festékboltba. Ins- is jól mutat, Kenje le egy kiválasztott alapszínnel a bútort, és hagyja megszáradni. pirálódjon Ön is! OMBRE SZÉK Az ombre egy hajfestési technika, ami nem sokára eltűnik, de attól még nagyon izgalmas dolgokat lehet kihozni belőle. Hogy elkerülje a meglepetéseket, gondosan válassza ki a színeket, amelyeket becsempész az életterébe. A színek vagy egészítsék ki egymást, vagy legyenek komplementerek, egy piros-zöld bármilyen jól is mutat együtt, irrítálóan vibráló tud lenni ha bútorként jelenik meg. Maga a festés nagyon egyszerű, a két szín találkozásánál használjon szivacsot, hogy összemossa őket. A másik verzió a blocking hatás, ekkor viszont pont, hogy éles vonalakat kell alkalmazni,és úgy elválasztani egymástól a színeket.

TÁJKÉP A BÚTORON Ezzel a festéssel igazán egyedi bútorokat hozhat létre. Mondjuk azt nem állítjuk, hogy nincs vele némi meló, de ne keseredjen el, nem olyan bonyolult utánozni Shannon Kaye módszerét. Kell hozzá egy alapszín, valamint 2-3 picit eltérő árnyalat, maszkolószalag helyett pedig tépett papírral kell kialakítani az organikus formavilágot. Ráadásul nincs jó és rossz eredmény,

Majd fogja az alapszínnel megegyező színt, és keverje össze akrillakkal (persze abban az esetben ha akrilfestéket használt), hogy csillogó felületet képezzen. Mindent takarjon le jól újságpapírral, majd ütögetve, fröcskölve hordja fel a színt. Ezt ismételje meg egy markánsan eltérő színnel, mint az itt látható piros-fehér, de akár a fehér-fekete, kék-piros vagy piros-fekete is jól mutat. A végeredmény egy nagyon izgalmas textúra és színvilág lesz.

BEVÁLLALÓSAKNAK TEXTILSPRAY A BÚTORRA Több helyen is elérhető már a textilspray, ami pont ugyanúgy működik, mint az öszszes többi spray, csak a kárpitozott bútorra kell fújni. Nem kell belevasalni az anyagba, nem kell mosással rögzíteni, csak fújni. Két javaslatunk van: egyrészt ne a legdrágább bútoron próbálja ki, másrészt végezzen nem látható helyen színpróbát, hogy mennyire takarja el az eredeti színt az új. Ha nem szereti a spray-éket, a másik variáció a Chalk Painttel való lefestés.

CSAK EGYSZERŰEN! Persze néha elég némi inspiráció, így mutatunk néhány könnyebben, vagy nagyobb áldozattal járó átalakítást. (divany.hu nyomán)


Autó-motor

13

Lexus ES 2018: az 5-ös BMW új japán kihívója

A

z ES eddig is létezett a Lexus kínálatában, de csak Észak-Amerikában, afféle olcsó belépőmodellként: a Toyota Camry alapjaira épült, érdekes műszaki megoldások nélkül. A legújabb generációt azonban nemzetközi karrierre szánják, így sokkal igényesebbnek tűnik korábbi névrokonainál. Korábban a GS típust kínálták ebben a méretkategóriában, amely hátsókerék-hajtású volt, de a Toyota luxusmárkájánál láthatóan úgy döntöttek, felesleges ezt a drága megoldást erőltetni, inkább a szabványos, fronthajtású TNGA padlólemezre építkez-

nek. Ezért változik a név – az ES mindig is elsőkerék-hajtású alapokra épült – és az új modellbe már egész biztosan nem kerül hatnál több hengeres motor. A szabvány alapok előnye, hogy így különösebb erőfeszítés nélkül az autóba építhetik a Camry hibrid hajtásrendszerét. Márpedig a Toyota a közelebbi jövőben a benzin-elektromos hajtásokra koncentrál, mivel több nagy piacon, így Európában is ezek kezdik átvenni a főszerepet az eladásokban. Úgy hallani, aki hiányolná a hátsókerék-hajtású autókra jellemző viselkedést, az kaphat a legerősebb hajtások mellé összkerék-hajtást, amely

a nyomaték nagyobb részét hátra osztja majd, így az ES aligha lesz kevésbé vonzó, mint a GS, amelynek a helyére lép. A számok azt mutatják, hogy a GS-nél szinte bármi csak jobban szerepelhet. Európában az elmúlt tíz év során egyszer sem sikerült a típusból 3000-nél többet eladni egy év során, de az Egyesült Államokban a legjobb évében eladott 23 ezer példányért sem volt érdemes kifejleszteni a következő generációt. Az új Lexus ES bemutatóját április 25én tartják Pekingben, akkor nyilván további részletekre is fény derül a típussal kapcsolatosan. (totalcar.hu nyomán)


14

Egészség – Életmód

M

it takar pontosan a kutyás terápia? Az állatasszisztált foglalkozásoknak három típusa van: állatasszisztált terápia, oktatás és aktivitás. Az oktatás során az állat részt vesz a tanórákon, motiválja, támogatja a gyerekeket, ezen kívül lehetnek feladatok, amiket a kutyával együtt kell megoldani. Az aktivitás az állat jelenlétének spontán pozitív hatásaira épít. Célja az általános közérzet javítása.

* Nem szükséges, hogy szakképzett terapeuta vezesse a csoportot és nincsenek konkrét, megfogalmazott, csoportra szabott fejlesztési célok sem. A terápiához mindenképpen szükséges megfelelő végzettséggel rendelkező terapeuta. A kliensekre szabott konkrét fejlesztési célokat kell megfogalmazni, melyek diagnózisra épülnek, az eredményeket pedig követjük, mérjük. Hogyan működik a kutyás terápia, hogyan kell elképzelni a gyakorlatban? Kutyás terápiát sokan, sokféleképpen csinálnak, én három területen alkalmazom, mindhárom területen saját módszertant használok. Az első a bölcsődei prevenciós program, ami 2-3 éves gyermekek számára lett kifejlesztve. Ennek egyik célja a tanulási nehézségek prevenciója, vagy legalábbis a problémák súlyosságának csökkentése. A másik cél a pszichés állapot javítása és az empátia kialakítása. Ez a módszer hasonlít leginkább a klasszikus kutyás terápiára, az viszont lényeges különbség, hogy a csoportban résztvevő gyermekek átlagos fejlődésmenetűek, tehát nincs semmilyen diagnosztizált problémájuk. A foglalkozás három alappillére az érzelmi nevelés, a támogató pedagó-

Gyógyító kutyák giai attitűd és a mozgásfejlesztés. A gyerekek játékos feladatokban vesznek részt a kutyával, akit az úgynevezett felvezető irányít. A terapeuta feladata a program vezetésén túl, hogy az érzelmi nevelést megvalósítsa és támogassa a gyerekeket a feladatok lehető legönállóbb végrehajtásában, de azt is megtanítja, hogy szükség esetén kérhető segítség. Emellett folyamatosan visszatükrözi a gyerekeknek az aktuális érzelmeiket és abban is segít nekik, hogy ezeket tudják kezelni. Nemcsak a gyerekek érzéseit, hanem a kutyáét is tolmácsolja a csoport felé, segítve ezzel az empátia kialakulását. Ehhez kapcsolódik a gondoskodás is, mely szintén fontos része a foglalkozásnak. A kezdő vagy befejező rituálé része a kutya etetése, itatása vagy megfésülése. Szintén fontos elem, hogy minden feladat után megtapsolja magát a csoport, a kutyának pedig megköszönjük az együttműködést simogatással, és lehetőleg szavakkal is. A másikodik a beilleszkedési és magatartásprobélmával küzdő 4-16 éves gyermekek egyéni terápiája. Ezek a terápiás alkalmak minden esetben integratívak, tehát a kutyás módszertan mellett más elemek is megjelennek, mint például a játékterápia, meseterápia, mű-

vészetpedagógiai terápia elemei. Itt már nagyon fontos, hogy a gyermekek önállóan dolgoznak a kutyával, nincs külön felvezető. A 4-6 éves gyerekek esetében szükség szerint segít a terapeuta a feladat végrehajtásban, illetve nagyon rutinos és segítőkész kutyákkal dolgozunk. Az érzelmi nevelés, a gondoskodás és a támogató pedagógiai attitűd itt is nagyon hangsúlyos. A gyerekek látványos trükköket hajtanak végre a kutyákkal, akadálypályán vezetik át őket, de lehet fogócskázni vagy éppen bújócskázni is a kutyával. 6 éves kor fölött, ha már rutinos a gyermek, megpróbálhat új trükköket megtanítani a kutyának, de volt példa már arra is, hogy kutyaiskolás foglalkozáson vehettek részt együtt. A lényeg, hogy minél többet tudjon önállóan dolgozni az állattal, a terapeuta pedig szinte csak kíséri a folyamatot, illetve a megjelenő érzelmeket próbálja tolmácsolni. Könnyű feladata van, mert ha tényleg hagyjuk a gyereket és a kutyát együtt dolgozni, akkor minden alapérzelem fel fog bukkanni előbbutóbb. Gyakori jelenség, hogy ha a kutya nem érti meg elég gyorsan, milyen új trükköt kéne megtanulnia, a gyermek dühös lesz, vagy éppen szomorú. Ezek a helyzetek kiváló lehetőséget biztosítanak a terapeutának, akár kutyával, akár más módszerekkel szeretné ezt feldolgoztatni. Gyakoriak és népszerűek az egyéni színdarabok is, melyeket a gyermek rendez és ad elő a kutyával, természetesen a terapeuta segítségével. Az egyik kedvenc mese-

jelenet, amikor a királyfi legyőzi a sárkányt. Ezt bábokkal is el lehet játszani, de véleményem szerint össze sem lehet hasonlítani azzal az érzéssel, mint amikor az egyik kutya öltözik be sárkánynak, és kötélhúzó párviadalban kell őt legyőzni. A gyerek itt ténylegesen küzd, ténylegesen leizzad és elfárad, éppen ezért a győzelem is sokkal hitelesebb, sokkal jobban átélt, mintha csak bábokkal akarnánk ugyanezt eljátszani. Indokolt esetben a terápia során kijelölünk a gyereknek egy dühöngő sarkot és egy kuckót is. A dühöngőbe a kutya nem megy vele, de szinte bármilyen választott módon kitombolhatja magát, a kuckóban pedig el tud bújni a kutyával együtt, ha egy kis szeretetre, töltődésre és pihenésre vágyna. A harmadik águnk a kutyás önismereti, illetve a céges tréningek. Ez a módszertant felnőttek számára dolgoztuk ki. Meglehetősen konfrontatív, de talán épp emiatt is van, hogy más tréningmódszerekhez képest gyorsabb és tartósabb változást tudunk elérni a készségszintű elakadásokban. A tréning alapja, hogy a kutyákat egyfajta tükörként használjuk. A feladatok mindegyike a kliens(ek) és a kutya interakciójára épít, amit a feladatok után elemzünk, megbeszélünk. Klasszikus feladat például, amikor a kliensnek 5 percen keresztül kell feladatokat végrehajtania a kutyával, mindezt jutalomfalat vagy játék használata nélkül. Jól megfigyelhető, hogyan tud ilyen helyzetben működni, milyen megoldási módokat használ, és természetesen az is látszani fog, hogy ezek mennyire működnek a konkrét helyzet esetében. Mindig izgalmas kérdés, hogy mi a kliens reakciója, ha nem működik, amit kitalált: tud váltani, vagy inkább magába zuhan? Milyen érzések, gondolatok játszódnak le benne mindeközben? Az interakciók elemzése, bár kitér a kommunikációra, de annál jóval tovább mutat. A kliens működését próbáljuk megérteni, belső motivációit, projekcióit, gondolatait. Mindegyik feladatot úgy találtuk ki, hogy garantáltan ki kelljen lépnie a kliensnek a komfortzónájából, akkor is, ha egyébként tapasztalt kutyás. A tréningek emellett jó hangulatban telnek, csapatban és egyénileg is kipróbálhatják magukat a résztvevők. Az akadálypályától az élelemmegtagadásig számos feladat szolgálja önmaguk mélyebb megértését. A tréningnek a megértésen kívül a készségszintű elakadások oldása is a célja. Ha például valaki képtelen megvédeni a határait, kiállni önmagáért, annak hasznos gyakorlási lehetőség az élelemmegtagadás. Ilyenkor a kliens kap tíz darab tápot, amit egyesével kell a 3 szabadon lévő kutya közelében ledobnia. A kliens a feladat alatt nem beszélhet (de hangot adhat ki), nem érintheti meg a kutyákat, és nem használhat kézjeleket sem (pl. nem mutathatja a kutyának, hogy üljön le). Pusztán a testbeszédével és a kisugárzásával kell elérnie, hogy a tápok érintetlenül maradjanak a földön. Bármilyen hihetetlen is, a feladat megoldható! (divany.hu nyomán Fotó: allergicliving.


Egészség – Életmód

15

Itt az idő: tavaszi méregtelenítés E

gy tavaszi tisztítókúra az egészséges életmódhoz és a tavaszi fáradság elkerüléséhez is jól jöhet, ami nem csoda, hisz nemrég derült ki, hogy az átmeneti böjt valóban egészséges. De mivel érdemes kiegészíteni, hogy a szervezet új erőre kapjon? Ezt megtudhatjuk Barcza Zsuzsannától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától.

HIDRATÁLJON! A méregtelenítés egyik legfontosabb, és talán a legtöbbet emlegetett eleme a víz. A megfelelő hidratáltság ugyanis elengedhetetlenül fontos a kiválasztó szervrendszer, a máj, de gyakorlatilag minden szerv megfelelő működéséhez. Hogy mégis mennyi az annyi, vagyis mennyit kell innia ahhoz, hogy valóban jobban is érezhesse magát? „Ideális esetben egy embernek annyi vizet kell innia, mint a testtömege kilogrammban, és ez megszorozva 0,4-el. A kapott számot deciliterként értelmezve megkapjuk a szervezet számára szükséges napi folyadékmennyiséget. Tehát egy 60 kilós ember napi szükséglete 24 dl, vagyis majdnem két és fél liter. Egy 80 kilós embernél kicsit több, mint 3 liter, és így tovább. Folyadék gyanánt a víz a legjobb, de lehet fogyasztani higított gyümölcs-és zöldségleveket is. Azt azonban fontos tudni, hogy 100%-os levek fogyasztása már étkezésnek minősül, ami bár természetesen folyadékbevitelt is jelent, de jelentős energiabevitellel is jár. A kávé és az alkoholos italok negatív folyadékbevitelt jelentenek, mert a koffein és az alkohol vízhajtó hatással rendelkeznek, rendszeres fogyasztásuk dehidratálja a szervezetet” – mondja a szakértő.

MOZOGJON! Az egészség megőrzéséhez, és persze a szervezet megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a mozgás. Napjainkban pedig ez különösen fontos, mivel a mai munkamodell a legtöbb esetben ülőmunkát jelent, amit ráadásul görnyedten végzünk a képernyő előtt, előtte-utána az autóban vagy a metrón ülve utazunk, a boltot is kocsival járjuk meg, és az esti program is az ülésről szól, akár szórakozóhelyen, akár moziban, akár otthon, a tévé előtt. Pedig több mozgással több energiánk is lenne. Nehéz konkrétan megfogalmazni, hogy egy nap mennyit kell mozogni a méregtelenítéshez, mert a szervezet (pontosabban a máj és a vesék) normál esetben testmozgás nélkül is méregtelenítenek. „Iránymutatásként azért elmondható, hogy a szervezet

zavartalan működéséhez és a fittség fenntartásához kb. napi fél óra vagy heti 3x1 órás testmozgás azért szükséges. Az, hogy mikor mozog, egyénfüggő, kinek mikor esik jól... a lényeg, hogy mozogjon! Valakinek reggel, míg másnak este megy jobban! Ha például legalább napi 30-40 percet sétál (intenzíven gyalogol), akkor a napi szükséges mozgásigényének egy részét már kielégítette. A napi 8-10.000 lépés lenne az egészséges, megfelelő mennyiség, vagy a min. 30 percig tartó, izzadással járó testmozgás” – ajánlja a szakértő.

NYERS ÉTELEK A táplálkozás sarkalatos pont az egészség megőrzésében, visszaszerzésében, és persze a méregtelenítésben is. Azonban a cukorbevitel csökkentése és a teljes kiőrlésű éte-

lek fogyasztása mellett hangsúlyt kell kapjon a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is. Persze nem mindegy, hogy melyeké. „A nyers ételeket emésztése általában tovább tart, mint feldolgozott társaiké. Ezért ezekből egyrészt lassabban, elhúzódóbban, kiegyensúlyozottabban kerül cukor a vérünkbe (nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet, nem terhelik a hasnyálmirigyet, kevesebb munkát adnak a májnak), másrészt pedig legtöbbször a rosttartalmuk is magasabb, mint a feldolgozott vagy kész termékeké. A rost serkenti a bélműködést, megköti és eltávolítja az emésztőrendszerben felhalmozódott fel nem használható, és méreganyagokat” – ajánlja az endokrinológus. Ennek azért részben ellentmond az az új információ, hogy nem minden zöldséget érdemes nyersen fogyasztani, mivel a sütés-főzés segít a bennük lévő növényi rostok lebontásában, nemcsak hozzájárulva az ásványi anyagok könynyebb felszívódásához, de növelve a növények fitokemikális tartalmát is.

ALUDJON ELEGET! A fáradtságot alvással lehet kipihenni, de ehhez persze nyugodt, megfelelő minőségű alvás kell, mert a szervezet csak ekkor képes töltődni és regenerálódni. Az alvás ezért a méregtelenítésben is fontos szerepet játszik, hiszen többek között a méregtelenítést végző szervek regenerálódásáért (is) felel. „A kiválasztó szervek (főképp a máj) az éjszaka folyamán tudják ellátni igazán méregtelenítő feladatukat, hiszen napközben az epefolyadék termelésé a főszerep. Minden szervünk a saját, adott biológiai órája alapján működik, tehát mikor mi pihenünk, ezek a szerveink dolgoznak, éjjel is” – fűzi hozzá Barcza Zsuzsanna. (divany.hu nyomán)


16 Kaktusz

DOLGOZZON NÁLUNK!

Takács Zsuzsa

Fröccsöntő gépbeállító, présgépkezelő, szerszámkarbantartó és termelési operátor munkatársakat keresünk!

Hiányzó padok

P

adokat az utcákra! Ez az én szlogenem, bár nem indulok semmilyen választáson, viszont meggyőződésem, hogy érdemben javítaná az általános életminőséget. Legalábbis nagyon sok honfitársamét, akik nem fiatalok, nem egészségesek, így a járás, minden megtett méter nehezükre esik. Ők azok, akik lakáshoz kötve élnek, vagy kiszolgáltatva valamelyik családtagjuknak, ismerősüknek, mert nem mernek egyedül vállalkozni egy bevásárlásra, netán néhány száz méteres gyaloglásra. Tudják előre, hogy ha elfáradnak, nincs hol megpihenni. Jól emlékszem idős ismerősömre, aki, amíg tehette, egy biciklit tolt támasztékul, majd gyaloglásra váltott, és egy alacsonyabb ház ablakmélyedésébe támaszkodott meg vásárláskor oda-vissza úton. Mindig azt nézte, nehogy jöjjön valaki, és rászóljon, hogy mit csinál. De talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy szám szerint nem kellene több pad köztereinkre, inkább az elhelyezésük kérdőjelezhető meg. Miközben a kampányszerűen, egy-egy projekt keretében, kihelyezett ülőalkalmatosságok adott téren, vagy utcán egymást érik, addig a városközpontokban, főbb gyalogos-útvonalakon egyáltalán nem találni. Mutatóban sincs. Talán nem nagy ügy, a mozgásképes, egészséges emberek számára apróság. De a többiek, nagyon sok honfitársunk életét láthatatlanul befolyásolja. Vegyünk el onnan, ahol felesleges, és helyezzünk el oda, ahol ésszerű. Egy csepp várostervezés, de nevezhetjük empátiának is.

A munkahelyről: ADVAL TECH (HUNGARY), Szekszárd. Stabil, hivatalos, hosszútávon kiszámítható alkalmazás továbbképzési lehetőségekkel egy dinamikusan fejlődő cégnél, nemzetközi vállalati környezetben, svájci háttérrel. www.advaltech.com

FRÖCCSÖNTŐ GÉPBEÁLLÍTÓ

SZERSZÁMKARBANTARTÓ

A munka:  A fröccsöntő gépek és szerszámok, automatizációk időszakos tisztítása, telepítése  Az alapanyag csere szakszerű és biztonságos elvégzése  A gyártóeszköz gyártási paramétereinek ellenőrzése a meghatározott termékminőség és kapacitás elérése érdekében  A termeléshez szükséges energiaellátó rendszerek felügyelete és szükség szerint működtetése  A géphibák, baleset, tűz, vagyon elleni cselekmény, vagy bármely rendkívüli esemény észlelésekor köteles jelenteni a közvetlen vezetője felé. Ezen esetekben a közvetlen veszély elhárítása után a szükséges dokumentáció (pl. Gépnapló bejegyzés, baleseti jegyzőkönyv, stb.) elkészítése az előírásoknak megfelelően.

A munka:  A fröccsöntő/présszerszámok rendelkezésre állásának biztosítása a termelés számára  A fröccsöntő/présszerszámok javítása

Kívánalmaink:  szerszámos, műszaki vagy elektromos középiskolai végzettség  korábbi fröccsöntési gépbeállítói tapasztalat előny  műszaki rajz olvasási ismerete  automatizálási ismeretek, elektromos, pneumatikus vezérlések alapfokú ismerete  több éves szakmában szerzett releváns gyakorlat előny  precíz, önálló munkavégzés  többműszakos munkarend vállalása  alapszintű számítógépes ismeretek

PRÉSGÉPKEZELŐ A munka:  A présüzemben a rábízott termékek gyártása, valamint a présgépek és a kiszolgáló berendezések kezelése, alapbeállításainak elvégzése, a kiadott utasítások alapján. Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, középfokú végzettség előny  Targoncás illetve darukezelői jogosítvány előny  Fémtechnológiai autóipari tapasztalat előny  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Kettő műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség, terhelhetőség, monotónia-tűrés

Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, gépészeti végzettség, (szerszámkészítő végzettség előny)  Műszaki rajz olvasási ismerete  Automatizálási ismeretek, pneumatikus vezérlések ismerete  Több éves szakmában szerzett releváns gyakorlat  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Kettő műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség

TERMELÉSI OPERÁTOR A munka:  Műanyag autóipari alkatrészek fröccsöntő gép melletti ellenőrzése és csomagolása munkautasítás szerint Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, általános iskolai végzettség, (szakiskola előny)  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Műanyag technikai vagy autóipari tapasztalat kifejezetten előnyös  Három műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség Amit munkájáért kínálunk Önnek:  Jó munkakörülmények, kiváló munkahelyi légkör!  Versenyképes fizetés  Cafeteria  A bejárás támogatása (bérlettérítés100%)  Munkatárs ajánlási rendszer, jubileumi jutalom  Támogatott sportolás lehetőségek (konditerem, fitnesz, gerinctorna, tenisz…) Jelentkezés: szakmai önéletrajzzal  Tel.: 06-74-555-160; 06-30-506-7474  E-mail: info.hungary@advaltech.com  Cím: Adval Tech (Hungary) Kft., 7100 Szekszárd, Bern u. 34.

Profile for Tolna Megyei Krónika

TM Krónika 2019/12  

TM Krónika 2019/12  

Advertisement