Page 1

ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ ÁPRILIS 5-IG!

Dinamikusan fejlődő, fiatalos csapatunk nemzetközi fuvarjainak teljesítéséhez

S NYÁRI NYARALÓ PROGRAMOK

KAMIONSOFŐRT

3-4 ÉJ SZÁLLÁSSAL

keres CE jogosítvánnyal, „ akár páros –„négykezes munkavégzésre is.

ÉRTÉKELJÜK A MEGBÍZHATÓSÁGOT!

Rövid nyaralás az Adrián (5 nap/4 éj)

Amit nyújtunk: – versenyképes fizetés – emberséges, gondoskodó munkakörnyezet – stabil pénzügyi háttér, pontos bérkifizetés – hosszú távú munkalehetőség – nyugat-európai munka esetén új (DAF) kamion, GPS-es műholdkövetéssel

Június 24-28. Részvételi díj akár 61.110 Ft-tól! Július 22-26. busz+ idegenvezetés 3***-os hotel Augusztus 18-22. +2**vagy félpanzióval

Omisalj-i kiruccanás (4 nap/3 éj) Részvételi díj akár 44.010 Ft-tól! busz+ idegenvezetés + 2**-os hotel félpanzióval

Július 28-31. Szeptember 09-12.

Omisalj-i rövid vakáció

Augusztus 13-17. (5 nap/4 éj) Részvételi díj 71.000 Ft/fő

Ha úgy érzed értékes számodra, amit adni tudunk, jelentkezz önéletrajzoddal az allas@palatrans.hu e-mail címen, vagy telefonon a +36 30/754 3773-as számon.

XXIII. ÉVF. ÉÉVF VFF. V F. 9. 9. SZÁM SZÁ ZÁM ÁM

2019. MÁRCIUS Á 88.

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

busz + 2**-os hotel félpanzióval + idegenvezetés

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Tavaszi kínálattal minden gazdát vár a MAROS GAZDABOLT 4.oldal Bonyhádon

5.oldal

Lipo Optika:

KIADÓ

Szekszárdon új helyen, modern szemvizsgáló eszközökkel, költözési akciókkal...9. oldal

RAKTÁR, IRODA, TELEPHELY SZEKSZÁRD IPAR TERÜLETEN.

Amire biztosan nem jó 8.oldal a falusi CSOK

Lemosó permetezés, hatékonyan Feketét a falra 7.oldal – de hogyan?

Érdeklődni: 06 30/3000-302


2

Aktuális

LAPSZEMLE Fantasztikus megoldáson dolgoznak a norvégok

2010 óta dolgozunk magyar tehergépkocsivezetőkkel, és jó tapasztalataink alapján keresünk

TEHERGÉPKOCSIVEZETŐKET (férfi/nő) forgózsámolyos vagy nyerges vontatós gépkocsijainkra Ha Ön rendelkezik • CE II jogosítvánnyal • sofőrkártyával • 95-ös kvalifikációval • német / angol nyelvtudással • ADR vizsgával (nem kötelező, de előny!)

akkor mi a következőket ajánljuk Önnek: • szakszerű betanítás oktatók által • pontos fizetés fair szisztéma alapján • a vezetési- és pihenőidők betartása • 3 hét munka / 1 hét otthon, esetleg 2/1 vagy 2/2 • váltott műszak lehetséges, szállást biztosítunk • szívesen vesszük a kiköltözni kívánó, teljes hónapos munkarendben dolgozni akaró munkatársakat is, segítünk a lakáskeresésben • a forgózsámolyos szerelvények vezetőinek prémium • gondoskodunk az oda-vissza utazásáról, illetve fizetjük a hazaútjait Ha érdekli Önt egy hosszútávú munkaviszony, ahol teljesítményét megfelelően bérezik, lépjen kapcsolatba Simons Johann úrral ► a 0049 561/95076-27 telefonszámon, vagy ► e-mail-ben: jsimons@scharf-transport.de ► Érdeklődni magyar nyelven a következő telefonszámon: 004915152677141

W. u. U. Schar f Transpor t GmbH & Co. KG Am Fieseler Werk 6 34253 Lohfelden

Norvégia azt tervezi, hogy a világon elsőként víz alatt lebegő alagutakat épít, hogy az ország nyugati tengerparti szakaszán az autósok számára lerövidítse (hirado.hu) az utat – számolt be a CNN.

Pizzaháború Nápolyban Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belvárosában, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia, a Camorra áll. A bűnszervezet tagjai így próbálják meg rávenni a helyi pizzériák tulajdonosait, hogy fizessenek védelmi pénzt – legalábbis a hatóságok alapos gyanúja szerint... (napolytoldelre.blog.hu)

Miért nem hús a hal? A húsvét előtti negyven nap a hívek számára a böjt időszaka, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére imádkozás-

sal, bűnbánattal, áldozatvállalással, lemondással készülnek. Ennek részeként böjtölnek, azaz negyven napon át nem esznek húst, viszont halat, hódot, tengeri herkentyűket igen. Mi az oka a megkü(divany.hu) lönböztetésnek?

Politikától senki nem boldog A reprezentatív online felmérésben rákérdeztek a magyarok politikával kapcsolatos érzéseire. Az adatok szerint csak 24 százalék jelölt be valamilyen pozitív érzést (ezek kiemelve). Volt 3 százaléknyi semleges vélemény, de 22% mérges, 15% fenyegetett, 15% izgatott, 14% nyugodt, 12% ijedt vagy fél, 8% frusztrált. 6% számára biztonságot, (24.hu) 4%-nak reményt jelent.

Végleg eltűnhet... ...a

legolcsóbb lakáshitel. A magyarok továbbra sem bíznak a változó kamatozású hitelekben – az új kihelyezések közül szinte már egyik sem ilyen. Eközben nem látszik, hogy a felhalmozott készpénzállománytól megszabadulni akar(penzcentrum.hu.hu) nának a magyarok.

Sok nő élt fényesen... ... abból, hogy Jeanne d’Arcnak adta ki magát. Amikor 1431. május 20-án Rouenban máglyán megégették Jeanne d'Arcot (Szent Johannát), az őt elítélő hatóságok joggal számíthattak rá, hogy ilyen könnyen nem szabadulnak meg a még akkor is csak 19 éves lánytól. Ezért, miután leégett a máglya, a hamu közül kiemelték az elszenesedett holttestet, és újra elégették. Aztán a biztonság kedvéért még egyszer. Kevesen voltak képesek elhinni, hogy Jeanne d'Arc valóban meghalt, és ezzel egy egész csalóiparág megszületéséhez teremtettek lehetőséget. (index.hu)


3

Bulvár – Aktuális A Club

Tihany Zrt. FELVÉTELT HIRDET

BULVÁR

Szupergazdagok

J

eff Bezons, az Amazon főnöke maradt a világ leggazdagabb ember. A Forbes magazin szerint az 55 éves üzletember vagyona 131 milliárd dollár (kb.36.550 milliárd forint), ami közel húsz milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban. A második helyezett Bill Gates 90-96.5 milliárd dollárral, míg Warren Buffet 82,5 millió dollárral követi őt. A krone.at a Forbes-t idézi: a világ húsz leggazdagabb emberéből 14-en az USÁ-ból érkeznek, Ázsiából két személyiség kapott helyet, egy indiai ipari konglomerátum vezetője és egy internetes mogul. A szupergazdagok között, de nem a húszban 14 osztrákot említenek, köztük a Red Bull alapítóját, Dietrich Matesich-t, aki 16 helyet vesztett egy év alatt, de 18.9 milliárd dollárjával így sem szomorkodhat. A krone szerint először képviselteti magát a Kardashian-Jenner klán tagja a leggazdagabbak között, legfiatalabbként a 21 éves Kylie Jenner amerikai modell, valóságshow-szereplő, akit az Instagrammon 126 millióan követnek, egy milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze.

Miért lett Gundel-palacsinta Lola desszertje?

A

palacsinta világnapját minden év húshagyó keddjén ünnepeljük, kedvelt tésztaételünk évezredes múltra tekint vissza. A hagyományok szerint azért kell palacsintát sütni, hogy felhasználjuk az otthon található összes cukrot, tojást és zsírt, nehogy kárba vesszen a következő negyven böjti nap során. Már a kr. utáni I. században tejből, lisztből, tojásból és különböző fűszerekből készítettek hasonlót, mézzel édesítették. A légiósok élelmezésére alkalmas ételt latinul placentának (lepénynek) nevezték, innen származhat a magyar elnevezés. Talán kevesen tudják, hogy a magyar klasszikusnak számító Gundel-palacsintát valójában Márai Sándor felesége, Matzner Ilona (Lola) készítette el egy színházi bemutató utáni banketten. Gundel Károlynak annyira megtetszett a diós, mazsolás, narancshéjas desszert, hogy a Gundel étterem étlapjára felvették Márai-palacsinta néven. Amit a házaspár amerikai emigrációját követően az államosított étteremben Gundel-pala(nosalty.hu nyomán, fotó: borsonline.hu) csintává kellett átkeresztelni.

az alábbi munkakörök betöltésére:

RECEPCIÓS (német nyelvtudással) KERTÉSZETI KISEGÍTŐ SZOBALÁNY PINCÉR LONDINER MOSOGATÓ SZÁLLÁST, ÉTKEZÉST BIZTOSÍTUNK! Jelentkezés fényképes önéletrajzzal a munkaugy@clubtihany.hu e-mail címen vagy a Club Tihany Zrt. 8237 Tihany, Rév u. 3. postacímen. Telefon: 87/538-539.

Azonnali kezdéssel keresünk

KŐMŰVESEKET, SEGÉDMUNKÁSOKAT Amit kínálunk: kiemelt bérezés, hosszútávú munkalehetőség

Érdeklődni a 06-30/300-0395-os telefonszámon.

A Szekszárdi Nyomda Kft. keres 2 műszakos munkarendbe

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

GÉPKEZELŐKET, GÉPSORI MUNKÁSOKAT

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT

kötészeti üzemébe, valamint érettségivel rendelkező OFSZET GÉPMESTERT is várunk.

Jelentkezni: titkarsag@szekszardinyomda.hu e-mail címen.

Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


4

Agrárium – Aktuális

Tavaszi kínálattal minden gazdát vár a Maros Gazdabolt Bonyhádon

Az öntözés időszaka következik! Újdonság: a tóépítés - és tókezelés eszközei, látványberendezések, kiegészítők, biogazdálkodáshoz szükséges áruk

A

Maros család 1991 óta üzemeltet Bonyhádon gazdaboltot, egy évvel ezelőtt nyitotta meg üzletét a Rákóczi utca 18. szám alatt. A Maros Gazdabolt azóta is egyre bővülő kínálattal áll a gazdák, hobbikertészek, és agrárgazdálkodók szolgálatában. A generációk együttműködéséből született üzlet tulajdonostársa, MAROS PÉTER agrármérnök, növényorvos az aktuális kínálatra hívta fel a figyelmet.

– Az elmúlt évhez képest jóval korábban, már február végén beköszöntött a tavasz. Nagyon száraz ősz után csapadékszegény telünk volt, ezért nagy figyelmet kell fordítani az öntözésre a díszkertek, konyhakertek művelőinek, illetve a professzionális gazdálkodóknak is – fogalmazott

a szakember. –A Maros Gazdaboltban kerti szivattyúk, hidroforok, búvárszivattyúk, tömlők, locsolóberendezések nagy választékban kaphatók, ezenkívül komplett csepegtetőrendszerek, öntözési megoldások kialakításában nyújtanak segítséget üzletünk munkatársai.

– Az enyhe télnek köszönhetően a károsítók is korán, nagy számban jelentkezhetnek – folytatta Maros Péter. – Akár a kora tavaszi rovarkártevők, vagy majd az ültetvények fakadását követően a kórokozók korai intenzív megjelenésére lehet számítani. Növényvédő szerek széles kínálatával rendelkezünk, ezen kívül minden ház körül megtalálható károsító ellen is kínálunk megfelelő permetszereket. Fontos kiemelni, hogy az üzletben minden növényvédő szer szaktanácsadás alapján vásárolható meg, ami nagy biztonságot jelent a vevőknek. Aki az organikus termesztést részesíti előnyben, a szükséges tápanyagutánpótlási, növényvédelmi készítményeket is megtalálja. A borászoknak is van ajánlatunk. Jelenleg is zajlik a borkészítés folyamata, ehhez borvizsgálattal, borkezelő szerek széles kínálatával tudnak hozzájárulni. A kora tavaszi kerti munkákhoz, metszéshez, kötözési munkákhoz, de a szegénynyírásokhoz, fűkaszálásokhoz is nagy

választékban biztosítunk eszközöket, gépeket. Külön említést érdemel, hogy az OLEO–MAC gépek legújabb kínálatából is válogathatnak a vásárlók. A tavasz kezdetén a vetőmagokról sem feledkezhetünk meg, a legkorábbi munkához keresett dughagymákat, vetőgumókat és természetesen a vetőmagok széles választékát kínáljuk vásárlóinknak. Érdemes érdeklődni, körülnézni nálunk. A barkács- és szerszámgépek iránt érdeklődők is nagy kínálatot találnak, EINHELL és HITACHI gépek közül választhatnak a hobbi barkácsolók éppúgy, mint a professzionális vásárlók. A mezőgazdaság és hobbikertészet mellett a szabadidő is szóba kerül a melegedő időjárással együtt. Maros Péter külön is hangsúlyozza: – A medencéket üzemeltetők, vagy a medenceépítést tervezők számára nem csak széles kínálatot biztosítunk, de felkészülten, évtizedes tapasztalattal és tanácsadással is várjuk vevőinket. Újdonságként kínáljuk a tókészítés, és tókeze-

lés berendezéseit, alkatrészeit. Szivattyúk, ültetőkosarak, tófóliák, látványberendezések is megtalálhatók a kínálatban. Széles termékkínálattal, szakszerű tanácsadással és figyelmes kiszolgálással várunk mindenkit Bonyhádon, a Maros Gazdaboltban!

BONYHÁD, RÁKÓCZI U. 18. Tel.: 74/451-764

Betoncore Kft.

ÁCSOKAT ÉS KŐMŰVESEKET keres

azonnali munkavégzéssel magyarországi munkahelyre kiemelt bérezéssel.

Érdeklődni: 06-70/392-8443

JELENTKEZÉS: fényképes önéletrajzzal, az info@premium-bacon.com e-mail címre vagy levélben a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as postacímre küldve. Telefonon: 06-30/235-0994


Agrárium – Aktuális

5

Lemosó permetezés, hatékonyan A

tenyészidőszakban megjelenő károsítók, így a kórokozó gombák, baktériumok, és persze az állati eredetű kártevők télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezeknek a károsítóknak a számát a későbbi kártételük elkerülése érdekében célszerű minél kisebbre csökkenteni már kora tavasszal. Amennyiben ez sikerül, úgy tiszta lappal vághatunk neki a vegetációs időszaknak, és később nagyobb esélyünk lesz megakadályozni a betegségek és kártevők terjedését. Ez az általánosságban megfogalmazott szemlélet igaz, azonban nem működik minden kórokozó és kártevő ellen, ugyanis a télvégi lemosó permetezés csak a fák és bokrok ágain, vesszein áttelelő károsítókat képesek elpusztítani, gyéríteni. Amelyek a talajban, vagy a lehullott leveleken telelnek át, azok ellen nincs hatással a lemosó permetezés. A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos tényező a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Egyes esetekben (almalisztharmat) viszont a kórokozó gomba a rügyek pikkelylevelei között telel, így

FONALFELDOLGOZÓ ÉS MŰSZAKISZÖVETGYÁRTÓ BT.

a permetezéssel egészen addig kell várnunk, amíg a rügyek kinyílnak, és a belsejükbe is bejuthat a permetlé. A gombaölő hatású lemosó szernek több hatóanyagot is kell tartalmaznia, a rézhidroxid, és a kén kombinációját olyan növényi olajtartalom mellett, ami által a két gombaölő hatóanyag tapadása kiemelkedővé válik. A réz és kén széles hatássávot biztosít a készítménynek különböző kórokozó gombák ellen, az olajos formula pedig a hozzáadott segédanyagoknak köszönhetően lassan lebomló filmréteget képez a felületen, amely biztosítja a hatóanyagok hosszantartó biológiai hatékonyságát. A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. A felhasználásuk során minden esetben az engedélyokiratnak és a címkén feltüntetett ajánlásnak megfelelően kell eljárni. (agroinform.hu nyomán)

ÁLLÁSAJÁNLAT

GÉPBEÁLLÍTÓ, GÉPMESTER Főbb feladatok, munkák:  Szövőgépek beállítása  Szövőgépek javítása karbantartása  Kézi anyagmozgatás Az álláshoz tartozó elvárások:  Alapfokú iskolai végzettség, műszaki beállítottsággal  Három műszakos munkarendben történő munkavégzés  Fizikai terhelhetőség  Pontos, precíz munkavégzés  Textilipari vagy fémipari végzettség előny  Targonca jogosítvány előny Amit kínálunk:  Versenyképes alapbér + műszak pótlék  Cafeteria (havi fix juttatott pénzösszeg)  Utazási költségtérítés  Évközi és évvégi jutalmazás  Túlórával plusz pénzkereseti lehetőség

Munkavégzés helye: Tolnatext Bt. 7130 Tolna, Bezerédj Pál tér 1. LEHETŐSÉG VAN MUNKÁSSZÁLLÓ IGÉNYBEVÉTELÉRE!

Jelentkezés: H-7130 Tolna, Bezerédj Pál tér 1. Tel.: (00 36) 74/540-236 • E-mail: munka@tolnatext.hu

DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas munkatársakat keres az alábbi munkakörök betöltésére:

TC 6000 LÉZERVÁGÓ-LYUKASZTÓ GÉPKEZELŐ (3 műszakos munkarend + túlóra lehetőség) valamint

GÉPKEZELŐ (hajlító és présgépek) AMIT ELVÁRUNK: • Pontos munkavégzés • 18. betöltött életév • Szakmunkás bizonyítvány • 1-2 műszak vállalása

AMIT NYÚJTUNK: • Azonnali munkakezdés • Útiköltség térítés (bérlettámogatás vagy 15,-Ft/km) • Versenyképes jövedelem • Rendszeres havi jutalom • Órabér (gépkezelő) • Hosszú távú munkalehetőség • Cafeteria

ELŐNY: • Targoncavezetői engedély • Hasonló területen szerzett tapasztalat

JELENTKEZÉS: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com email címre, vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110 alatt.


6

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉG PORTA (bútorkereskedés) – Németország

KONYHA- ÉS BÚTORSZERELŐKET, BÚTORKISZÁLLÍTÓKAT KERESÜNK! Amit kínálunk: – 4 hónapos tanfolyam – a költségeket mi álljuk! A képzés időtartama alatt: fizetés és 86%-os útiköltségtérítés – tanfolyam: • szakmai és gyakorlati képzés • német nyelvoktatás (általános és szakmai kommunikáció) „ • „C+GKI (jogosítvány) – képzés után: 3 hetes próbamunka Németországban – alkalmasság esetén: munkaszerződés Munkarend: folyamatos (alapszabadsággal számolva hathetente egy hét szabadság otthon) Szállás: a munkaadó segítséget nyújt a szállás keresésében Képzés helyszíne: Mohács Amit kérünk: – „B" kategóriás jogosítvány – alapfokú német nyelvtudás

4 HAVONT A INDULÓ TANFOLYA M!

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: vevoszolgalat@pos.hu

POS Hungária Kft. / Bútorsoft – Consulting Kft. 7753 Szajk, Kossuth L. u. 98. (Telefon: 06 30-902-6198)

Különleges földbárkák E

gy bámulatos környezetbarát lakóház egyedi technológiával: „Earthship-otthon”. A földbárkának is nevezett házak az utóbbi években egyre népszerűbbek, és világszerte egyre-másra bukkannak fel. * Az Earthship egy olyan fenntartható építészeti forma, amely az off-the-grid elvére épül. Az off-the-grid az elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól független életet jelenti. Esetünkben ez a lakók részéről önként vállalt életmód, melyben a saját, független fekvésű kis házukban maguk termelik meg az életükhöz szükséges energiát az alternatív energiaforrások bevonásával: napenergia, újrahasznosított gumiabroncsok és hulladék. Egyedülálló építkezési kombinációt alkalmazva hozták létre látványos és rendkívül takarékos otthonukat Ausztráliában, a civilizációtól távol, Adelaide-ban. Az Eartship nevű kezdeményezés, ami az ilyen típusú házak összefoglaló elnevezése, Michael Reynolds építész találmánya, aki megpróbált megoldást találni a rengeteg szeméttermelésből és

a megfizethető lakások hiányából adódó problémákra. A megoldás keresésekor építette meg az első ilyen házikót. Termikus energiát és újrahasznosított anyagokat alkalmazott, valamint passzív napenergia-felhasználást, és természetes szellőzést tervezett az otthonba. Ennek a háznak a tulajdonosai Martin és Zoe, akiket Michael munkája inspirált, és úgy döntöttek, hogy saját otthonukban valósítják meg ezt a „földbárka” típusú házépítést. A mindössze 70 négyzetméteres otthon igen figyelemreméltó. Egyedi technológiával megalkotott ház, amely teljes mértékben a fenntarthatóságra fókuszál, a tervezéstől kezdődően egészen a kivitelezésig. Úgy építették, hogy rendkívül hatékony legyen, napenergiával biztosítja az áramellátást, vizet gyűjt és azt újrahasznosítja valamint stabil hőmérsékletet tart fenn. Természetesen fényben rendkívül gazdag, órási ablakai révén a növények fényárban fürdőzhetnek, ráadásként a ház lakóinak közérzete is határozottan jobb egy derűs és világos otthonban. (sokszinuvidek.24.hu nyomán)


7

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

Feketét a falra – de hogyan? M

ielőtt bárki azt gondolná, hogy a fekete egy nyomasztó szín, és nem illik minden stílushoz, bebizonyítjuk az ellenkezőjét. Megmutatjuk, hogyan használhatjuk jól a feketét falak festésére.

Ahhoz, hogy a fekete ne legyen nyomasztó, fontos, hogy élénk színekkel párosítsuk. Lefesthetjük élénk színnel a többi falat, de lehetnek élénk színűek a nagyobb bútorok vagy lakástextíliák is. Fekete fal mellett még a fehér is élénk színnek számít, vele is remek párost alkot. Ha a fehéret választjuk a fekete mellé, akár a fal és a padló is lehet fekete, ha például a díszlécek, rozetták és a bútorok fehérek. A fehér mellett még a csillogó színek, mint az arany vagy az ezüst, de akár egy hatalmas, csodás panorámára tekintő ablak is remekül ellensúlyozhatja a sötét falakat. Persze nem kell mind a négy falat feketére festeni, használhatjuk csak egy fal hangsúlyozására is a feketét. Ez különösen akkor jó választás, ha más feke-

te, hangsúlyos elemek is vannak a helyiségben, a szoba többi részét pedig világos, semleges színek uralják. Ha szeretnénk, hogy a szomszédos falak élénk színűek legyenek, nemcsak festéket, hanem tapétát is használhatunk. Természetesen itt is remek szín az ezüst

ÉPÍTÉSI TÖRMELÉK ÉS FÖLD ELSZÁLLÍTÁSA INGYENES ÁRAJÁNLATTAL!

Beton feltörések, kisebb bontások elvégzése elszállítással Utólagos tereprendezés-, alap-, tükörásás mini kotrógéppel HOMOK, SÓDER, ZÚZOTT KŐ, KÉSZBETON, CEMENT, NAMAL KAPHATÓ! INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL (Szekszárdra és 20 km körzetébe)

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD • TEL.: 06 30/255-14-50 • 06 20/808-95-17

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Betanított munkára Feltételek:

vagy az arany, de akár egy fekete-fehér mintás tapéta is. A fekete falat érdekessé tehetjük azzal is, ha valamilyen textúrált burkolatot választunk, mint amilyen egy textúrált tapéta vagy például egy csempe. A fekete csempe különösen jól mutat fehér fugával. (ingatlantajolo.hu nyomán)

• Legalább alapfokú végzettség • Rugalmas munkavégzés

Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Kiemelt béren kívüli juttatások • Hosszú távú, biztos munkahely • Megfelelő létszámú jelentkező esetén saját buszjáratot biztosítunk Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk: info@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/235-0994-es telefonszámon hétfőtől péntekig 7-16 óráig.

Folyamatosan fejlődő csapatunk erősítéséhez

A Szekszárdi Nyomda Kft. gépjavító és karbantartó csoportjába

VILLANYSZERELŐ, ELEKTROMŰSZERÉSZ munkatársat keres Feladatok:  Elektromos gépjavítási, gépkarbantartási munkák végzése  Esetleges elektromosmechanikus gépi meghibásodások szakszerű javítása  Elektromos hibafeltáráshibaelhárítás

Elvárások:  Szakirányú elektromos szakmunkás végzettség  Hasonló területen szerzett tapasztalat  Elektromos rajzolvasás  Kétműszakos munkarend vállalása

Jelentkezés szakmai önéletrajzzal: schweitzer@szekszardinyomda.hu vagy a titkarsag@szekszardinyomda.hu e-mail címen.

CE kategóriás gépkocsivezetőket keresünk Németorszagba, a Kellmünz-i telephelyünkre, nyerges, ponyvás szerelvényekre Előny: – alapszintű német nyelvtudás, – több éves tapasztalat

Amit kínálunk: – teljes munkaidös német bejelentés – többféle munkarend – irányítás magyar fordításban – korrekt, kiszámítható bérezés – a haza- és visszautat háztól-házig cégünk biztosítja – 90%-ban német belföldi munkák

További információk hétfőtől-péntekig 9-15 óra között az alábbi elérhetősegeken:

Stadler GmbH & Co. KG I Tel.: +49 8337 2250 301 Zur Kälberweide 3 I 89293 Kellmünz I bewerbung@stadler-spedition.de


8

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Higiéniai vezető munkakörbe. Főbb feladatok, munkák: • Üzemi takarítók közvetlen vezetése és koordinálása • Takarítási folyamatok és a takarítás hatékonyságának ellenőrzése. • Kapcsolattartás a különböző részlegekkel • Minőségi szabványok betartása, betartatása • Kb. 5-10 fős csapat irányítása

Aktuális – Gazdaság

Amire biztosan nem jó a falusi CSOK „

N

em jó megoldás a valóban „ létező problémára, a falvak elnéptelenedésére. daság kevés foglalkoztatottat igényel, az extenzív növénytermesztés miatt. Pedig a munkaés tőkeigényesebb növények és feldolgozotttabb termékek irányába való elmozdulás teremtene sok munkahelyet, eltüntetve a falusi munkahelyhiány egy részét. Egy másik probléma az

Az álláshoz tartozó elvárások: • Minimum érettségi • Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek (Excel, Word) • Tapasztalat kisebb csoport vezetésében • Kiváló kommunikációs készség, jó emberismeret • Minimum 1 év vezetői tapasztalat • Jó konfliktuskezelő képesség

Zsiday Viktor befektetési szakértő friss blogbejegyzése szerint az emberek nem jókedvükben költöznek el ezekből a kis falvakból, hanem azért, mert egyrészt nincs munka, másrészt nem jó az oktatás színvonala, a TSZ-ek bezártak, a helyi feldolgozóipar nagy része leépült, a mezőgaz-

Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Húsiparban szerzett tapasztalat • Német/angol nyelvtudás

Gyárilag korlátozzák a Volvo sebességét

Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszútávú, biztos munkahely • Havonta készpénzes cafeteria, hűségprémium, negyedévente jelenléti bónusz Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.

A Volvo Cars 180 kilométer/órában korlátozza valamennyi új autójának a maximális sebességét 2020-tól. Hakan Samuelsson, a cég vezérigazgatója egy svéd rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy „nincs ok, ami miatt óránként több mint 180 kilométeres sebességgel kellene haladnia egy autónak, legalábbis nem egy Volvónak. A 2020-tól bevezetésre kerülő sebességkorlátozásnak a célja életet menteni". A sebességkorlátozást valamennyi Volvo-típusnál bevezetik, természetesen lesznek kivételek, mint például (hvg.hu nyomán) azoknál az autóknál, amelyeket a rendőrség használ.

oktatás: a legrosszabb eredményeket a falvak érik el, így „ „senki nem akarja falusi iskolába járatni a gyerekét. A programnak tehát jelenlegi formájában az lesz az eredménye, hogy a pénztelen gyerekes családok a nagyvárosoktól messze található falvakba költöznek (mivel ingyen kapnak házat), majd munkalehetőség híján naponta órákat fognak ingázni – értékelt Zsiday, hozzátéve: a gyerekek külföldi nyelvi fejlesztésére is sok tízmilliárdot akar fordítani a kormány, de a bejelentett tervek itt is inkább az értelmetlen pénzszórás irányába mutatnak. Szerinte anyanyelvi tanárokat kellene a magyar iskolákba hozni. Összességében Zsiday a kormány céljaival jórészt egyetért, az alkalmazott megoldásokkal annál kevésbé. (portfolio.hu nyomán • fotó: hvg.hu)

A SPINNER Hungária Kft.

A SPINNER Hungária Kft.

szekszárdi telephelyére keres

szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

GÉPKARBANTARTÓT

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Előnyt jelent a szakmai jártasság.

CNC esztergagépekhez. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


9

Aktuális

Lipo Optika: Szekszárdon új helyen, modern szemvizsgáló eszközökkel, költözési akciókkal Karitítív munkával segít, hogy mindenkinek kitáruljon a világ

Ú

j helyre költözött Szekszárdon a Lipo Optika, a Széchenyi utca 55-57. szám alatt, tágas, világos, modern környezetben fogadják a vásárlókat és a szemvizsgálatra érkezőket. A költözéshez kapcsolódva különleges kedvezményekkel készülnek, mondta az üzlet tulajdonosa, LIPOKATITY ANETT optometrista látszerész mester.

– Még 2014-ben nyitottuk meg az első üzletet, látásvizsgálattal, szemüvegkészítéssel, kontaktlencse-illesztéssel, napszemüvegek forgalmazásával foglalkozunk. Ez az üzlet harmadik volt a sorban Kecel és Baja után – tette hozzá a szakember. – Mit adott az üzlet átköltözése? – A korábbinál jóval nagyobb, világosabb, kellemesebb környezetet alakítottunk ki. Csapatunk is kiegészült, két szemészorvos, Dr. Erdős Zsuzsanna és Dr. Csilics Gabriella, valamint három optometrista szemvizsgáló dolgozik az optikában, folyamatosan képezzük magunkat. Feladatunk, hogy a szemvizsgálatok elvégzése során az egyéb

szemészeti betegségeket felismerjük, különösen veszélyeztetettek a magas vérnyomásban szenvedők, vagy a cukorbetegek. Ehhez a legmodernebb eszközöket vásároltuk meg, így eszközparkunk bővült látótér vizsgálóval, úgynevezett fundus kamerával, ezenkívül polateszttel, mely a rejtett kancsalság felismerésében és kezelésében kulcsfontosságú. A látásvizsgálatok térítésmentesek, amennyiben azt követően szemüveget készítünk. Időpont foglalás online és telefonon is lehetséges. – Az optika eladóterét a kiállított rengeteg szemüvegkeret díszíti.

– Közel 1200 darabos készletünk van az üzletben, ami szükség szerint kiegészíthető a többi üzlet választékával. Megtalálhatók minőségi, de olcsó keretek éppúgy, mint márkás exkluzív keretek. Megvásárolhatók nálunk Retro, Gucci, Police, Polaroid, Oakley, Ray Ban keretek és napszemüvegek, hogy csak néhány márkát említsek, és természetesen dioptriás napszemüvegeket is készítünk igény szerint. Külön is kiemelném, hogy a költözés miatt különleges kedvezményekkel készülünk, mint például a multifokális lencsékre adott 50% engedmény. – Nagyon fiatal és elkötelezett a hivatása iránt. Miért választotta? – Nagyon érdekelt ez a szakma, és idővel meg is szerettem. Látszerész, optometrista és kontaktológus, valamint látszerész mester címet szereztem. Az elérhető legmagasabb szakmai képe-

Z Az első digitálisan épített ház

ürich kanton legnagyobb városában, a világvárostól 10 kilométerre fekvő Dübendorfban megnyílt a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet és 30 ipari partnere által épített DFAB HOUSE. Különlegessége, hogy a világ első nemcsak digitálisan tervezett, hanem 3D nyomtatással és robotokkal kivitelezett lakott épületéről van szó. A háromszintes, 200 négyzetméteres ház a NEST épület legfelső három szintjét foglalja el. Nappaliját különlegesen kidolgozott betonmennyezet és görbe betonfal határozza meg. Előbbit részben 3D nyomtatással dolgozták ki, utóbbi egy építőrobot munkája. Az automatizáció nem állt meg itt – az intelligens otthon részeként, például a teafőző vakok utasítására magától kezdi el forralni a vizet. Speciális parancsszót adnak meg neki, és máris munkához lát. Az épület „értelemszerűen” moduláris; további előnye még, hogy a kutatók valósidőben és valódi körülmények között tesztelhetnek rajta új építési és energiatechnológiákat. (freedee.blog.hu nyomán)

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Minőségügyi asszisztens munkakörbe. Főbb feladatok, munkák: • Minőségügyi vezető munkájának segítése • Kapcsolattartás a beszállítókkal dokumentációk és specifikációk ügyében • Reklamációkezelés • Kapcsolattartás a külső laboratóriumokkal, minták küldésének szervezése • A minőségüggyel kapcsolatos dokumentációk naprakészen tartása • Termék minták elkészítése, felügyelete, kiküldésének intézése.

Az álláshoz tartozó elvárások: • Élelmiszeripari főiskolai végzettség • Tárgyalóképes angol nyelv Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Élelmiszeriparban, illetve minőségügyben szerzett gyakorlat előnyt jelent Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszú távú, biztos munkahely • Kiemelt béren kívüli juttatások Szükséges nyelvtudás: • Angol felsőfok/tárgyalóképes szint

Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk: b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.

sítésekkel a gyakorlat is meghatározó, nyolc év munka után vágtam bele a vállalkozásba. Emellett a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Szervezetével közösen hátrányos helyzetű településeken óvodás- és iskoláskorú gyermekek szűrésében veszek részt, a lényeg, hogy kiszűrjük az esetleges látássérüléseket, rejtett szembetegségeket. Akinek szükséges, elkészítjük a szemüveget, a keretek megvásárlásához bajai vállalkozók ajánlanak fel adományt. Törekszünk ezt a szép hagyományt Szekszárdon is honosítani, és minél több vállalkozóval közösen segíteni egy jó ügy érdekében. Ami üzletünk szlogenje is: „Lipo Optika, és kitárul a világ!”

LIPO OPTIKA Szekszárd, Széchenyi u. 55-57. Telefon: 74/311-070 www.lipooptika.hu lipooptika


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Horgásztanya eladó Bogyiszló-Doromláson. Telefon: 06-30/2360-185. Tolnai Holt-Duna partján „Pipi„ ligeten kb. 2000 m2-es területek eladók. Megközelíthetőség saját úton. Tel.: 70/334-2979. Szekszárd központjában 75 m2-es, első emeleti, erkélyes, klímás, felújított lakás eladó. Telefon: 06-30/361-0025. Alsónánán eladó egy 3 szobás 120 m2-es jó állapotú családi ház 7839 m2-es telekkel. I.ár: 12 M Ft. H372374. +36 70 716 9276. Bátaszék fő utcáján eladó egy 112 m2-es 4+1 szobás családi ház 482 m2-es telken. I.ár: 10,9 M Ft. H371517. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon 38 m2-es 1+1 szobás teraszos nyaraló eladó. Irányár: 7,4 M Ft. NY007288. +36 70 716 9366. Bonyhádon eladó egy 49 m2-es 2 szobás erkélyes 2. emeleti lakás. Irányár: 13,5 M Ft. H378620. +36 70 412 3896. Faddon 187 m2-es 6 szobás részben felújított családi ház eladó 1177 m2-es telken. I.ár: 20,9 M Ft. H364160. +36 70 716 9366. Harcon 52 m2-es gazdasági épület eladó 1897 m2-es belterületi telken. Irányár: 1,69 M Ft. T025641. +36 70 716 9276. Kisvejkén eladó egy 101 m2-es 2+2 szobás karbantartott ház 2330 m2-es telken. I.ár: 10,9 M Ft. H362052. +36 70 716 9276. Mórágyon 104 m2-es 3 szobás karbantartott házikó eladó 1834 m2-es telken. I.ár: 6,8 M Ft. H378432. +36 70 716 9276. Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. I.ár: 12,6 M Ft. H275703. +36 70 716 9276.

Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. I.ár: 2,7 M Ft. H378421. +36 70 716 9276. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. T026367. +36 70 716 9276. Őcsény Fő utcáján eladó egy 156 m2-es 5 szobás nagypolgári ház 1071 m2-es telken. I.ár: 10 M Ft. H364594. +36 70 716 9276. Simontornyán eladó egy 23.863 m2-es kivett üzemi terület, mely többféle felhasználásra is alkalmas. Irányár: 9,9 M Ft. T025144. +36 70 412 3896. Tengelicen 223 m2-es 5 szobás családi ház eladó melléképülettel 1711 m2-es telken. I.ár: 11 M Ft. H375368. +36 70 716 9366. Tolna-Mözsön 85 m2-es 3+1 szobás felújítandó családi ház 897 m2-es telken eladó. Irányár: 12,5 M Ft. H367641. +36 70 716 9366. Tolnán 4296 m2-es építési telek eladó, telephelynek vagy akár lakóingatlannak is megfelelő lehet. Irányár: 13,2 M Ft. T025572. +36 70 716 9276. Tolnán a Spar mögött 5679 m2-es építési telek eladó 20%os beépíthetőséggel. I.ár: 17,9 M Ft. T025571. +36 70 716 9366. Tolnán nagyméretű családi ház eladó, akár társasházak kialakítására is alkalmas lehet. Irányár: 19 M Ft. H374523. +36 70 716 9366. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázzsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366.

Adás-vétel Női hajat veszek! Le is vágom. Házhoz megyek! 74/445-279.

Szolgáltatás Kút utólagos hivatalossá tételét vállalom Szekszárd környékén. Tel.: 06-20/9320-284.

Állás Gazdasági szakértő hölgy állást keres Szekszárdon! Tel.: 06 70/436-4728.

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Szekszárdon a Parászta utcában, domboldalon, több szobás ház, garázzsal, pincével áron alul eladó! Telefon: 06-20/453-9328, 74/410-882.

FELHÍVÁS 2019. június 6-ai találkozás reményében várjuk mindazon évfolyamtársaink jelentkezését, akik 1969. júniusában (50 éve) ballagtak el a szekszárdi BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBÓL TELEFONHÍVÁST VÁRJA: (Paálné) Káldi Erzsébet (8. a.) 06-30/369-7937 (Molnárné) Kólya Zsuzsanna (8. b.) 06-30/336-1522 Nepp Dénes (8. c.) 74/316-206 és 06-20/914-8897 (Susztekné) Szántai Anna (8. d.) 06-20/298-4983

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárd déli részén eladó egy 81 m2-es zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 70 tágas üzlet, mely akár lakásként is hasznosítható. 716 9366. Irányár: 2,5 M Ft H371521. +36 70 716 9276. Irányár: 16,49 M Ft  Szekszárdon 148 m2-es működő vendéglátó-  Szekszárd déli részén eladó egy 52 m2-es 2 ipari üzlet berendezésekkel együtt eladó. szobás 3. emeleti erkélyes, fiatalos lakás. UZ006990. +36 70 412 3896. Irányár: 28,9 M Ft H373083. +36 70 716 9366. Irányár: 18,5 M Ft  Árcsökkenés! Szekszárdon a Kerékhegyen 55  Szekszárdon központ közeli 101 m2-es 4 szom2-es kétszintes tanya eladó 1099 m2-es telken. bás, erkélyes tetőtéri tégla lakás eladó. H374064. Irányár: 20,8 M Ft H354150. +36 70 716 9366. Irányár: 4,1 M Ft +36 70 716 9366.  Szekszárdon Benedek-völgyben 1735 m2-es  Szekszárd központjához közel eladó egy 185 és 1854 m2-es telkek eladóak. T024619. +36 70 m2-es 4+1 szobás sorházi lakás garázzsal. 716 9276. Irányár: 3,86 M Ft H376740. +36 70 716 9366. Irányár: 32,5 M Ft  Szekszárdon a Csötönyi-völgyben eladó egy  Szekszárdon központ közeli 82 m2-es 3 szobás 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es mg-i terület. családi ház kis udvarral eladó. H377993. +36 70 Irányár: 12 M Ft T024677. +36 70 716 9276. Irányár: 2,9 M Ft 716 9276.  Szekszárdon 73 m2-es 2+1 szobás vegyestüze-  Szekszárd központjában 3 szobás 62 m2-es lésű ikerház eladó 1027 m2-es telken. H362334. erkélyes jó állapotú lakás eladó. H378536. +36 70 Irányár: 19 M Ft +36 70 716 9276. Irányár: 12,5 M Ft 716 9276.

HASZNÁLT GYEREKRUHA VÁSÁR

Szekszárdon, a Babitsban

MÁRCIUS 10-ÉN,

VASÁRNAP, 8-12 óráig.

 Szekszárdon befektetők részére eladóvá vált  Szekszárdon eladó egy 1646 m2-es és egy egy 46 m2-es 1+1 szobás 3. emeleti lakás. 2004 m2-es telek egyben vagy akár külön is. H366383. +36 70 716 9276. Irányár: 14 M Ft T026410. +36 70 716 9366. Irányár: 22 M Ft  Szekszárd központjában 63 m2-es földszinti  Szekszárdon a központhoz közel 81 m2-es lakás eladó vagy kiadó akár üzletnek is. H367636. üzlethelyiség befektetési célra eladó. UZ010261. +36 70 716 9276. Irányár: 21,49 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 24 M Ft  Szekszárdon a Porkoláb-völgyben eladó egy  Tolnán központ közeli 1337 m2-es építési telek 29,9 m2-es karbantartott tanya 1036 m2-es telek- eladó, lakóingatlan építhető rá. T025570. +36 70 kel. M0001283. +36 70 412 3896. I.ár: 2,9 M Ft 716 9366. Irányár: 4,9 M Ft  Szekszárd déli részén 112 m2-es 1+2 szobás  Tolna-Mözsön 5+2 szobás 266 m2-es tornácos felújított 1 szintes családi ház eladó. H369023. családi ház eladó 3585 m2-es telken. H369370. +36 70 716 9366. Irányár: 36 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 11,9 M Ft

Ingatlant eladna vagy venne? Itt van aki segít, ôt keresse! www.schneideringatlan.hu Schneiderné Marika 06 20/20 80 270 Faddon a Rákóczi F. utcában családi ház eladó. I.ár: 4,7 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon a Batthyány L. utcában családi ház eladó. Irányár: 16,35 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Leányváron gyönyörű kilátással szintes tanya eladó. Irányár: 2,5 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Szekszárdon jó üzleti lehetőséget nyújtó tégla építésű présház 14 m hosszú téglázott pincével a Kossuth L. utcából nyíló Dorogi közben eladó. Irányár: 3,95 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Faddon Mátyás K. utcában 898 m2 telek területtel 75 m2-es felújított családi ház eladó! I.ár: 7,95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon Kisbödő utcában családi ház vagy akár építési telek eladó. Irányár: 10,5 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon Csapó D. utcában remek lehetőséget rejtő, jó állapotú, DUPLA komfortos sorház eladó. Irányár: 25.69 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Tolnán az Ady E. utcában 591 m2 telken egy 86 m2-es szigetelt, redőnyös családiház eladó. Irányár: 15,5 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Szekszárd városközponthoz közel 68 m2-es, 2,5 szobás felújított, gázfűtéses, erkélyes 4. em-i lakás eladó. Az ingatlanhoz 6 m2-es saját tároló is tartozik. I.ár.: 17,690 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárd közkedvelt déli városrészén a Csatári utcában 57 m2-es, 2,5 szobás, egyedi távhős, új nyílászáróval, klímával felszerelt 4. emeleti lakás eladó. Befektetésnek is tökéletes! Irányár: 13,95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270.

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

P - K L ÍM MA

TOLNAI FÜRJHÁZ Folyamatosan kapható frissen vágott, konyhakészre tisztított, szabadon tartott

Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. Telefo on: 06-20/4 408 8-4712

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK

– referenciákkal! Tel.: 74/414-853 • 06 20/9686-992

BAROMFI Február végén: TÖMÖTT MÁJKACSA! KACSAHÁJ és KACSAAPRÓLÉK folyamatosan kapható, rendelhető! Érdeklődni, rendelést feladni személyesen a Tolna, Festetics u. 109. szám alatt, telefonon a 06-70/414-6816 vagy 06-70/414-6814 számokon lehet.

Rákkeltők az élen A legnagyobb problémát a számokkal az jelenti, hogy két, hivatalosan is rákkeltőnek minősített élelmiszer került, és kerül évről évre a lista élére. Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – rákkutató intézetének – IARC – listáján karcinogénként szerepel mind az alkohol, mind a feldolgozott húsáru, beleértve a virslit, a felvágottat, a kolbászt vagy a szalonnát. (femina.hu nyomán)

Március 8. péntek

5; 11 °C

12; 19 °C

Március 9. szombat

2; 7 °C

12; 17 °C

Március 10. vasárnap

3; 8 °C

12; 17 °C

Március 11. hétfő

2; 7 °C

7; 12°C

Március 12. kedd

3; 8 °C

8; 12°C


Programok – Aktuális

11

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat:

CNC gépkezelő

Operátor

Gépi forgácsoló

Betanított gépkezelő Egyszerű ipari foglalkozású Szerszámkészítő Minőségellenőr Elvárások: – Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: – Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria Elérhetőségek: Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanich u. 33-35.

PROGRAMOK TOLNA MEGYÉBEN SZEKSZÁRD BABITS MIHÁLY KULTURÁLIS KÖZPONT

Vallomás a szerelemről. Lelkünk varázslatos váráról, az 5000 éves férfiuralom öszszeomlásáról, a szívvel látás misztériumáról beszél és megkísérel válaszolni az örök kérdésre, van-e Igazi? Az előadást a Pozitív nap nemcsak nőknek keretein belül rendezik meg. Jegyár: 2500 Ft, mely az egész napos programra belépésre jogosít.

Március 11-én 17.30-kor a Művészetek Házában: Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem következő előadása: Újdonság és banalitás a képzőművészet történetében címmel. Előadó: Dr. Aknai Tamás művészettörténész. Jegyár: 1000 Ft, diák és Március 11-én 16.00-kor: Munyugdíjas: 500 Ft. zsika az éjszakában. Az AnyMárcius 13-án 17.00-kor a Bak- ma Musicae Kamarazenekar ta-galériában: Szabó Dezső Sülysáp koncertje. ModeráMűvészeti ösztöndíjasok VI. tor: G. Horváth László. Jegyár: bemutatkozó kiállítása és az 600 Ft. ösztöndíjpályázat 2019. évi Március 12-én 17.00-kor: eredményhirdetése. Kiállítók: Retkes Tamás fotókiállítása: Kristófy Dániel festőművész, a Gemenc címmel. Megnyitja: 2018. évi pályázat győztese és Vincze Bálint természetfotós. Jánosi Kata festőművész, Gwiz- Megtekinthető: április 7-ig. dala Dáriusz szobrászművész, korábbi évek nyertesei. Megte- Március 13-án 9.00-kor és 10.30kinthető: április 4-ig. kor: Állatok farsangja címmel Március 19-én 18.00-kor a Csa- a Kabóca Bábszínház, Veszprém előadása. Jegyár: 1500 Ft. tár-teremben: Sorsunkban élő múlt – Orvos-Tóth Noémi szakpszichológus előadása. Belépés BONYHÁD ingyenes, regisztrációhoz kötött.

PAKS CSENGEY DÉNES KULTURÁLIS KÖZPONT

VÖRÖSMARTY MIHÁLY MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Március 13-án 11.00-kor: Útjelző – reflektorfényben az ifjúságvédelem. Felső tagozaMárcius 9-én 17.00-kor a Szín- tos diákok és középiskolások házteremben: Müller Péter: számára: Bűnmegelőzési pro-

dukció a művészet eszközeivel. Téma az iskolai erőszak, szerfogyasztás, az internet veszélyei, a fiatalok útkeresése. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság programja. Március 16-án 20.00-kor: Tükrös zenekar koncert. 21.00-kor Táncház, vezető: Kosnás Árpád. Belépés díjtalan.

Saját pénzén egy méter autópályát épített S

aját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hoszszú moldvai autópályát Stefan Mandachi vállalkozó, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méter autópálya sem épült. A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó üzletember valódi betonalapozással, több rétegű aszfaltburkolattal, elválasztó korlátokkal és leállósávval rendelkező kétszer kétsávos útszakaszt építtetett a kelet-romániai Suceava megyében, kolostorairól híres Voronet és Putna közötti országút közelében. A munkálatokról készült videofelvétel szerint az egy méteres sztráda mellé a óránként 130 kilométeres sebességkorlátozásra figyelmeztető táblát is kihelyezték. (index.hu nyomán)


12

Aktuális

Nem beszélek politikáról

B

arátságok mennek szét, ismeretségek szakadnak meg az eltérő politikai nézetek miatt. Az emberek egyre inkább polarizálódnak, és ezzel együtt terjed a hallgatás a politikai kérdésekben. Pedig lehet arra mód, hogy értelmesen beszéljünk egymással akár politikáról is, sőt még akár meg is győzzük a másikat. Hogy hogyan? Van rá megoldás. Az áprilisi választás eredménye sokakat meglepett. A pár hete ismétlődő ellenzéki tüntetéseken már együtt gyűlnek össze a hagyományosan jobboldalinak, baloldalinak vagy liberálisnak tekinthető szavazók. A többféle politikai beállítottságú emberben ilyenkor egyszerre fogalmazódik meg a kérdés: Hogyan lehetne politikáról beszélgetni úgy, hogy valóban meghalljuk a másikat? Magyarországon – éppúgy, mint az e cikkben felidézett kutatásnak otthont adó Amerikában – a vélemények egyre inkább polarizálódnak, egyre kevesebb lehetőség és esély van arra, hogy egy ellenzéki és egy kormánypárti szavazó értelmes, a másik véleményét megértő beszélgetést folytasson. Az utóbbi években a legtöbb ember kimondta már, hogy „ááá, inkább nem beszélek politikáról velük (legyenek ők máshol élő rokonok vagy akár közeli barátok), mert úgysincs értelme, és csak megmérgezi a légkört.” Egyre többen tiltottak le ismerősöket a Facebook-oldalukról, és egyre több barátság, jó ismeretség szakadt meg azért, mert ellentétes politikai nézeteket vallottak egymással. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy nincs ez így jól. Igaz, hogy alapvetően az eltérő médiafogyasztási szokásoknak és egyéb körülményeknek köszönhetően, de mégis szinte mindannyiunk asszisztálása mellett – teljesen alternatív valóságok jöttek létre, és a táborok annyira nem beszélnek egymással, hogy alig is tudtak egymásról. Holott bármelyikünk hazájának legmagasabb hegycsúcsa a Kékes, bármelyikünk tiszteli Széchenyi István emlékét, és bármelyikünk ugyanoda viszi iskolába, óvodába vagy orvoshoz a gyerekét. Jó lenne tehát, ha egyébként sem gondolnánk totálisan különböző dolgokat a világról, pontosabban legalább képben lennénk arról, hogy mások hogyan és

mit gondolnak másképp, mint mi. Az meg még szebb volna, ha elfogadnánk és elismernénk a másik érveinek létjogosultságát, és létrejönne olyan párbeszéd, ami egyébként alapja lehet annak, hogy az élet bármely kicsi vagy helyi dolgában együttműködjünk. Jó, jó, de hogyan?

Háborús film vagy zombi apokalipszis? Robb Willer amerikai politikakutató filmes hasonlattal kezdi erről szóló Ted-előadását. Azt mondja, sokan vannak, akik a jelen politikai párbeszédet leginkább katasztrófafilmhez hasonlítanák. Kézenfekvő hasonlat a háborús film is, ő mégis

gyunk a jók. Mi vagyunk a világosan gondolkodók, a jó szándékúak, nem pedig azok, akik a filmben még a hullába is belerúgnak. És milyen filmet néznek a másik oldalon? Zombi-apokalipszist. Pontosan ugyanazt gondolják: ők a jók, az értelmesek, a nyíltszívűek. A másik oldal – ahol te vagy – tehet mindenről. Kinek lehet joga dönteni arról, hogy kinek van igaza? Igazából mindannyian benne vagyunk abban, hogy a politikáról szóló pár(nem)beszédünk egy ilyen zombi-apokalipszissá alakult.

De hogyan beszélgessünk értelmesen politikáról? Nyilván, aki kialakította magában azt a véleményt, hogy inkább csendben marad ebben a témában, megégette már magát néhányszor. Belefutott olyan parttalan és értelmetlen vitákba, amelyek után tök ideges lett, de nem ért el semmit. A másik fél, úgy tűnt, meg sem hallotta a véleményét. És viszont. Vagy legalább jól összevesztek, és a politi-

Hogyan lehetne politikáról beszélgetni úgy, hogy valóban meghalljuk a másikat? inkább azt mondaná, hogy a találó film-zsáner a politikai párbeszédre a zombi-apokalipszis. Az ilyen filmekben az embernek tűnő zombik hordákban vonulgatnak, nem gondolkodnak, csak mint jó maffiatagok hajtják végre a küldetésüket, ami a halálos kór terjesztése és/ vagy a társadalom tönkretétele. Azt gondolhatod, hogy te vagy az, aki a jó oldalon áll. Azt hiheted, hogy te vagy Brad Pitt, és a lelketlen, ostoba zombik a másik oldalon vannak. Minden gyűlölet és polarizáció a másik oldalon van, hiszen mi va-

kai eszmecsere sértegetésbe csapott át. De mit lehet tenni? Robb Willer kollégáival néhány éve ennek a kínzó kérdésnek a megértésével foglalkozik, és azt mondja, az első dolog, amit meg kell érteni, hogy a politikai polarizáció nem a politikai nézeteken alapul, hanem vannak sokkal mélyebb, erkölcsi, emberi értékek, amelyeket különbözőképp ítélnek meg a más nézeteket vallók. Az egyik leginkább egyértelmű eredmény a politikai pszichológia kutatásában, hogy liberálisok és kon-

zervatívok más értékeket más mértékben tartanak fontosnak. A téma neves kutatói, Haidt és Graham azt találták, hogy alapvetően öt olyan erkölcsi téma van, ami meghatározza az erkölcsi érzeteinket, és amelyek megsértése erős érzelmi választ vált ki belőlünk. Az emberek pedig a politikai beállítottságuk mentén különbözőképp tartják ezeket fontosnak. Míg a liberális, baloldali gondolkodásúak számára az egyenlőség/igazságosság, illetve a gondoskodás/védelem vannak a fókuszban, addig a konzervatív beállítottságúaknál ezeken kívül erősen szerepel még három: a saját csoport iránti hűség/lojalitás, a tekintély/ tisztelet és a tisztaság/szentség.

Mintha tükörbe beszélnének Willerék az első kutatásukba liberális gondolkodású embereket hívtak, és arra kérték őket, hogy írjanak egy, a konzervatívok által inkább elutasított témáról oly módon, hogy meggyőzzék őket. Például a meleg-házasság engedélyezéséről. Az jött ki, hogy a liberális gondolkodásúak csupa olyan erkölcsi érvet hoztak fel az igazuk alátámasztására (egyenlőség és igazságosság), amelyek nekik fontosak igazán. Olyanokat mondtak, hogy mindenkinek joga van azt szeretni, akit szeret. Vagy hogy a melegeknek ugyanolyan jogaik kell, hogy legyenek, mint másoknak. A résztvevők 69 százaléka csak liberális erkölcsi alapokon nyugvó érveket hozott fel, és csupán 7 százalék mondott konzervatív értékeken alapuló érvelést. Pedig ugye konzervatívok meggyőzése volt a cél. Fordítva is ugyanez volt a helyzet. Ha konzervatívokat kértek fel, hogy győzzenek meg liberálisokat arról, hogy Amerikában csak az angol legyen a hivatalos nyelv (ami egy konzervatív cél), közülük is csupán 8 százalék mondott olyan érvet, ami liberális értékeken nyugszik. Morális értékrendszerünk a legmélyebben gyökerező hitünk, az emberek képesek akár meghalni is érte. Miért adnák fel saját értékrendjüket azért, hogy egyetértsenek egy másképp gondolkozóval, akivel egyébként nem is akarnak egyetérteni? Hát nyilván nem fogják. Ha úgy akarsz meggyőzni valakit a saját nézeteidről, hogy közben azt várod tőle, hogy a mélyen rejlő értékeit is adja fel, akkor nem jutsz messzire


Aktuális

13

velük, úgysincs értelme...

Erkölcsi átkeretezés Willer egy erkölcsi átkeretezésnek elnevezett módszert jóval hatásosabbnak talált. Meghívtak liberálisokat és konzervatívokat is, és különböző érvelést olvastattak velük a környezetvédelemről. Az első a hagyományos, liberálisnak tekinthető erkölcsi, értékrendbeli érvelést tartalmazta, mely főleg a gondoskodást, védelmet emelte ki. Például: Sokféleképp ártunk a környezetünknek. Alapvető, hogy lépéseket tegyünk a további károk megelőzéséhez. A második szöveg, az általános környezetvédelmi érveléstől eltérően konzervatív értékeken, a tisztaságon, szentségen alapult. Így: Életbevágóan fontos, hogy az erdeinket, vizeinket, levegőnket tisztán tartsuk. A légszennyezés, amiben élünk, undorító. (A konzervatív, jobboldali gondolkodásúak sokkal könnyebben undorodnak.) Ezek után megkérdezték az embereket, hogy mit gondolnak a környezetvédelem fontosságáról. A liberálisok nézeteit nemigen változtatta, hogy melyik esszét olvasták, hiszen ők már korábban is fontosabb témának tartották ezt a kérdést. De a konzervatívok környezetvédelemről való gondolkodását alaposan átalakította, hogy melyik érvelést hallották. Akik a tisztaságon alapuló érveléssel talál-

koztak, sokkal fontosabbnak ítélték a környezetvédelmi szabályozások bevezetését, mint a másik érvelést olvasó társaik. És ki is terjesztették nézeteiket: a globális felmelegedést is veszélyesebbnek találták, pedig a szöveg egy szót sem ejtett a globális felmelegedésről. Természetesen fordított irányba is elvégezték a kísérletet, és ott is ugyanaz jött ki. A liberálisok is jobban meggyőzhetők voltak „konzervatív” témákról, mint például a katonai kiadások szükségessége, ha az ő értékeik szerint érveltek, vagyis az egyenlőség eszméjét használták az érvelésben. A tanulság: ha valaki tőled eltérő politikai nézeteket vallót meg szeretnél győzni a saját szemedben fontos témában, akkor az ő erkölcsi értékrendjére alapozd az érvelést, a témádat az ő értékeivel kösd össze. Ez egyértelműnek és nyilvánvalónak tűnik, mégis oly sokan bukunk bele. Amikor belemegy az ember egy politikai vitába – vagy nevezzük meggyőzési kísérletnek inkább –, akkor általában a saját érvrendszerét mondja vissza. Azt, ami miatt ő maga hisz az igazságában.

Empátia és tisztelet A kulcs ahhoz, hogy képesek legyünk más nézeteket vallókkal beszélgetni a politikáról ez a két

Kinek lehet joga dönteni arról , hogy kinek van igaza? szó: empátia és tisztelet. Ha tudod a beszélgetés elejétől empátiával hallgatni a másik felet, akkor rájössz az őt mozgató értékekre. Ha képes vagy tiszteletet érezni ezek iránt az értékek iránt, akkor tudsz ezeknek megfelelően beszélni az adott témáról. Nemcsak azon múlik, segítünk-e egy rászorulón, hogy "jó emberek" vagyunk-e. A körülmények is befolyásolják, és hogy elveszünk-e saját világunkban.

Nyomozós film Willer visszatér a filmes hasonlathoz: tulajdonképpen a politikai párbeszédünk nem egy zombi-apokalipszis, hanem egy nyomozós film, amelyben két rendőr van. Társak lettek, pedig nem bírják egymást. Az egyik fekete, a másik fehér. Az egyik szabálykövető, a másik simlis. A kapcsolatuk általában a film első negyedében a legrosszabb: utálják egymást, folyamatos konfliktusban vannak. Azután szépen, a kényszerű együttműködés, a közös célok miatt vállalt szolidaritás hatására megbékélnek, elkezdenek megbízni egymásban, megérteni egymást. Az optimista zárógondolat az, hogy mi a jelenleg a film első negyedében vagyunk. Itt az ideje, hogy elkezdjük meglátni, meghallani a másikat, hogy a film végére megérkezzünk az együttműködéshez, és a másik megértéséhez. Na meg a bizalomhoz. A politikusok, a média, a közösségi oldalak mind abba az irányba löknek minket, hogy polarizálódjunk, de ettől még nem kell ezt tennünk. Elkezdhetünk úgyis hallgatni, hogy valóban meghalljuk a másikat, és elkezdhetünk úgy beszélni, hogy megértsenek minket. Hogy egy jobb országban éljünk. (divyany.hu nyomán)


14

Egészség – Életmód

Ezért kell félévente kidobnia párnáit

S

okan értenek egyet abban, hogy egy megfelelően megválasztott párna elengedhetetlen a jó, pihentető alváshoz. Ez így is van, azt viszont már kevesen tudják, hogy milyen sűrűn kell újabb szettet beszerezni, és milyen bajuk származhat abból, ha tovább ragaszkodnak egy párnához, mint kellene.

Robert Oexman, a Sleep to Live Institute szerint hathavonta jön el a csere ideje, míg a WebMD szerint két évnél semmiképpen nem szabad tovább halogatni. Oexman szerint az emberek észreveszik, ha mondjuk a matracok, amik élettartama akár 10 év is lehet, már túl viseltesek, de a párnáknál más a helyzet. Ugyan lehet, hogy a párna fél év után még tartja a formáját és kényelmes rajta az alvás, ám az a sok minden, ami a használat során rárakódik, káros lehet az egészségre. A kosz, az elhalt hámsejtek, a zsír, ami a hetek, hónapok alatt felgyülemlik a párnákon/párnákban, aknéhoz vezethet - írja a Huffington Post. És igen, a házi poratkák is nagyon kedvelik az ilyen helyeket. A Huffington Post szerint azokat az internetes pletykákat persze nem kell elhinni, amelyek szerint a poratkák tömege miatt az ágynemű súlya is kétszer vagy akár háromszor is nehezebb lesz. Az viszont tény, hogy az emberek 20 százaléka küzd allergiával, és kétharmaduknál allergiás reakciót válthat ki a poratkák jelenléte. Gyanúra adhat okot például az, ha valaki nem csak allergia szezonban, hanem egész

évben szenved a tünetektől – figyelmeztet Mark R. Neustrom, Kansas City Allergy and Asthma Associates munkatársa. Ha egy porallergiásnál főként reggel és este jelentkeznek a panaszok, akkor biztos, hogy a párnában megtelepedett állatok okozzák a bajt. Dr. Oexman szerint valamelyest javíthatunk a helyzeten, ha rendszeresen kimossuk és kicentrifugáljuk nemcsak az ágyneműt, de a párnákat , valamint a takarókat is, legalábbis, ha moshatóak.

Nem tudjuk, hogy itthon készült-e felmérés a témáról, de briteknél igen, és az eredmény elég egyértelmű: a megkérdezett 2200 férfi és nő 82 százaléka nem is hallott róla, hogy milyen sűrűn kell lecserélni a párnákat és paplanokat. Ötvenhét százalékuk azt válaszolta, akkor vesznek új ágyneműt, amikor a régi már túlságosan tönkremegy. A Sleep Council azt tanácsolja, hogy a párnákat két évente, a paplanokat pedig öt évente dobjuk ki. Az Ergoflex UK fel-

mérése szerint viszont a britek átlagosan 3,2 évig tartanak meg egy párnát, egy paplant pedig 7,6 évig használnak. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy nyaki fájdalmakhoz vezethet, ha túl sokáig használunk egy párnát, mivel ahogy a párna töltőanyaga egyre inkább "betörik", úgy a fej és a nyak egy idő után nem lesz kellően alátámasztva. Amikor új párnát választ, vegye figyelembe azt is, hogy milyen pózban alszik. Ha főként a hátán fekszik, akkor vékonyabbat érdemes venni, ami nem emeli meg túlzottan a fejet, és nem árt, ha az alsó harmada kicsit magasabb, kellő alátámasztást biztosítva a nyaknak. Akik az oldalukon alszanak, olyan keményebb párnát vegyenek, ami jól kitölti a rést a fej és a váll között. Akik pedig hason szeret aludni, elég, ha nagyon vékony párnát használ, sőt, lehet, hogy egyáltalán nincs is szükségünk rá. Hogy milyen töltőanyagot választ, az a személyes preferenciáin múlik, de Oexman szerint fontos, hogy ha matracot vesz, akkor új párnákat is vásároljon hozzá, ugyanis az új, feszesebb matrac miatt változhat a testhelyzete. (divany.hu nyomán, fotó: mercola.com)


Lakás – Otthon – Építkezés

15

A

nyár a kedvenc évszaka? Akkor mit szólna hozzá, ha nem csak a ruhatára, hanem a lakása is nyárba borulna? Tippjeinkkel ez könnyedén megy majd! 1. Virágok, virágok, virágok! A virágok egész évben kötelező kellékei a lakásának, most pedig végre nem csak a vázáinkat tölthetjük meg gyönyörű csokrokkal. Ültessünk cserépbe párat és díszíts ükfel velük az erkélyt is. 2. Színkavalkád Natúr színekben pompázik a lakása? Akkor mindenképp be kell szereznienéhány igazán élénk kiegészítőt. Nem kell kiürítenie a pénztárcát, tényleg elég pár feltűnő apróság. Meglátja, hogy egy fárasztó nap után menynyire feldobja majd a látvány! 3. Strandszoba Nem tud az idén nyaralni menni? Sebaj, így is igazi tengerparti hangulatot varázsolhat a kuckóba. Szerezzen be néhány kagylót és kevés homokot, faládikót, festéket, fonott kosarakat és kezdődhet a DIY-projekt. Mit szólna egy kagylós gyertyához vagy egy naplementét idéző tárolóhoz? 4. Kókusz, pálmafa, ananász Ha viszont nem olyan jó a kézügyességee, akkor vesse be magát egy boltba és vásároljon néhány nyári díszt. Jöhet minden a fagyis formán át a gyümölcsökig, de vigyázzon, ebben az esetben semmiképp se vigye túlzásba a dekorálást, különben túl giccses lesz az összhatás. 5. Lagúna A kánikulában alig várja, hogy végre beszabadulhasson a fürdőszobádba, ugye? Tegye még élvezetesebbé a dolgot, és dobja fel a fürdőt egy ragyogó kék zuhanyfüggönnyel és szőnyeggel. A piperecuccokat rejtse fonott kosárkákba és

néhány tengeri csillagot is felragaszthat a tükrödre. 6. Luxushotel a nappaliból Ha nem igazán van oda a harsány dolgokért, akkor a mediterrán hangulatú kiegészítők a önnek valók. Válogasson a sötétzöld és barna árnyalatok, illetve a természetes anyagból készült tárgyak között. Ettől úgy fogja érezni magát, mint egy exkluzív nyaraláson. 7. Nyárias konyha Nincs kedve főzőcskézni a nagy melegben? Azonnal megjön majd, ha nem a szokványos módon tálalja a finomságokat. Csapjon le néhány befőttes üvegre, amikbe limonádét és fagyit tölthet, csíkos szívószálra és színes szalvétákra. A vendégei is odáig lesznek. 8. Mozisarok Válasszon ki egy sarkot a lakásban, vagy lehet az erkély is, ahol esténként filmezhettnek vagy nyugiban elolvashat egy jó könyvet. Terítsen le egy vékony plédet, dobálja tele nagyobb méretű párnákkal, üvegedénybe helyezzen néhány mécsest, és rakja velük körbe a nyugizós területet. 9. Szuper hangulatfény A gyertyák mellett lampionokkal is nyáresti hangulatot varázsolhatunk. Akasszon az ágyad fölé néhányat, így tuti szép álmai lesznek! 10. Tengerparti fuvallat Egy könnyed anyagú függöny kötelező, szuper lesz majd miközben a nyári szellő lengeti, hallgasson mellé chill out zenét és képzelje magad a tengerparti nyugágyra. (www.cosmopolitan.hu nyomán)

VARÁZSOLJON

NAPSÜTÉST A LAKÁSÁBA!


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Kaktusz Kapfinger A.

Szeretünk túlórázni

A

munkavállalók önként, „ szívesen dolgoznak heti negyven óránál többet, ez természetes Magyarországon” – ezt mondta egy kormánypárti európai parlamenti képviselő. Én meg azt mondom, hogy a láblógatás is munka, akkor minden rendben van. Ötven munkával eltöltött év után némi tapasztalattal a hátam mögött, nyugodtan állíthatom, hogy „a magyar kisember”, ha Trabant helyett Wartburggal szeretett volna járni, vagy fekete-fehér televízió helyett színesben szerette volna nézni a világ híreit, akkor bizony a bérénél sokkal többre volt szüksége. Gondoljunk csak a mezőgazdaságra, ha valaki többre vágyott, a háztáji gazdaságban töltött el még három-négy órát a munkaidején kívül, vagy másodállásban dolgozott, hogy a család megélhetését biztosítsa, netán éppen fusizott. A nyolcvanas évektől pedig divatba jött a gmk. Ezekkel

a pluszmunkákkal már akkor szerettük volna utolérni a sógorokat, a szomszéd osztrákokat, és ezt a vágyat a mindenkori politika mindig is fűtötte. Arra nem is merek gondolni, hogy az utcákon a szembejövők arcán látni a keservesen megkeresett forintok, megvalósult vágyaik árát. Mitől is vagyunk ennyire betegek? Más országok már a hatórás munkaidő bevezetésén gondolkodnak, amely jót tesz

a testnek és léleknek is. Megvallom, hogy soha életemben nem szerettem a túlmunkát, inkább a munkaidő leghatékonyabb kihasználását tűztem mindig magam elé, és így közeledvén a hetven évhez, most is a munkaszeretetet és a hatékonyságot próbálom munkatársaimmal és környezetemmel megértetni. Ha pedig túlórázni szükséges, azt elvégezzük. De milyen áron? Ezt mérlegeljük.

A bonyhádi HG Cipô Kft. munkaerőt keres az alábbi területekre: • SZABÁSZAT • TÜZÖDE • ALJA Cipő- és bőripari jártasság előnyt jelent. Bérezés megegyezés szerint. Jelentkezni az alábbi telefonszámokon lehet: 06-30/184-2334 • 06-74/451-258

Tolna megye legnagyobb élelmiszeripari vállalata NATE EJ ZR RT. munkatársat keres a szekszárdi TOLN

gépbeállító-karbantartói feladatok ellátására

MŰSZ ZERÉS SZ munkakörbe. Elvárások:

• géplakatos szakma vagy • elektronikai, mechanikai vagy mechatronikai középfokú végzettség

Előnyt jelent: • technikusi minősítés, • termelő üzemben szerzett gépbeállítói, karbantartói tapasztalat Amit kínálunk: • versenyképes jövedelem, • munka- és védőruha, • vidékiek munkába járásának költségtérítése, • szakmai fejlődés lehetősége, • hosszú távú, stabil munkalehetőség.

Jelentkezni lehet önéletrajz benyújtásával a TOLNATEJ Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a munka@tolnatej.hu e-mail címen. További felvilágosítás kérhető a 74/528-240/106-os telefonszámon. Idegsebészet-baleseti sebészet magánrendelés

Dr. Faiz Amairi

főorvos sebész-traumatológus -idegsebész szakorvos

Gerincbetegségek kezelése, idegrendszeri sérülések utánkövetése, perifériás idegek, alagútsyndromák műtéti kezelése, ízületi betegségek, baleseti sérülések utánkövetése, kontrollálása, ízületi kopások konzervatív és sebészeti kezelése. Bejelentkezés: 06-30/348-8731 Ergonom Kft. Szekszárd, Tartsay 16. Minden hétfőn 16–18 óráig

REUMATOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

DR. GÖRCS RITA reumatológus szakorvos

Rendelés helye: Medi Centrum Szekszárd, Holub u. 12. Rendelési idő: szerdánként 16.00–19.00 Bejelentkezés: munkanapokon 8.00–17.00 óráig

Telefon: +36/70-395-8041

Profile for Tolna Megyei Krónika

TM Krónika 2019/09  

TM Krónika 2019/09  

Advertisement