Page 1

1 NAPOS KIRÁNDULÁSOK SZEKSZÁRD ÉS KÖRNYÉKÉRŐL

Április 29.

Melk és Mariazell 11.900,-Ft

Május 13.

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

Május 13.

Séta Prágában Postojnai Cseppkőbarlang 14.900,-Ft és Bled 10.900,-Ft

Május 20.

Május 27.

Plitvicei-tavak 10.900,-Ft

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.

Schönbrunni Állatkert 8.900,-Ft

Május 27. Laxenburgi kastély és Bécs 7.900,-Ft

Június 3. Minimundus és a Wörthi-tó 10.900,-Ft

Június 3.

Bad Ischl és Hallstatt 14.900,-Ft Dobsinai-Jégbarlang és az Andrássy Kastély 9.900,-Ft 7.900,-Ft 7

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Pegaso Linea Italia Kft.

Május 6.

Kalandok Kassán 9.900,-Ft

XXI. ÉVF. 9. SZÁM

2017. MÁRCIUS 10.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Fémszerkezetszerelésben jártas MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK! Tel.: 70/368-0499

Részletek a 8.oldalon 4.oldal

ÁLLÁSAJÁNLAT szekszárdi telephelyre

Ha szardíniai bort iszik,

száz évig élhet

11.oldal

ÁLLÁSAJÁNLATOK Részletek a 15. oldalon

Friss, egészséges

csapvíz

otthonainkban

6.oldal

10.old. 5.oldal

Sportos és terepes

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

OPERATÍV DOLGOZÓKAT keres Hosszútávú munkavégzés, kiemelt bérezéssel! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) E-mail: info@schaefer-oesterle.hu


2

CONSTRUMA – Nemzetközi építőipari szakkiállítás április 5–9.

LAPSZEMLE Összeomlott a lottónyertes: búcsút intett a luxusnak Hiába nyerte meg a lottó főnyereményt, nem lett boldogabb az élete Jane Parknak, aki 4 évvel ezelőtt 1 millió fontot nyert a brit lottón. Most házát is eladta és hazaköltözött édesanyjához. Ezek szerint a pénz tényleg nem boldogít? (penzcentrum.hu)

Egyre nő a megújuló energia jelentősége Ami Európát illeti, a Guardian azt írta, hogy a piacra kerülő új energia közel 90 százaléka már megújuló forrásból származik. Tavaly Németországban nőtt leginkább a szélerőművek kapacitása, és az új kapacitás 44 százalékkal haladta meg a többi uniós tagország együttes kapacitásbővülését. Ugyanakkor Franciaország, Hollandia, Finnország, Írország és Litvánia saját szélerőmű beruházási rekordját döntötte meg az elmúlt évben. (blog.syngenta.hu)

Schiffer: Paks II. esete a népszuverenitással

szorosítását, csomagolását és szállítását kell megszerveznie, hanem a feladatlapok csomagolásának megkezdésétől az írásbeli vizsgaidőszak utolsó napján, tizennégy óráig a csomagolás helyszínén a feladatlapok élőerős fegyveres vé(444.hu) delméről is gondoskodnia kell.

A kutyákat lelövik, ugye? Vadászterületen senki ne engedje szabadon a kutyáját, mert abból baj származhat: nem lehetne ugyan, de az ebeket ilyen területeken gyakran szándékosan lelövik. De hogy mi számít vadászterületnek, azt legfeljebb a vadászok tudják. A Párbeszéd parlamenti képviselője törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy az ilyen területek határait jól látható módon jelöljék ki. (magyarugyved.blog.hu)

Hajszárítóval lassítják Járvány lesz, a forgalmat az ha nem oltják be életveszélyes úton a lakosságot Ha bármilyen okból fellazul az oltási háló, akkor járványok lesznek, ugyanis az érintett kórokozók nem tűntek el, csak a népesség nagy százalékú immunizálása miatt nem kerülnek előtérbe – közölte Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumá(hazipatika.com) nak vezetője.

Amennyiben hosszú távon is a nukleáris energia marad a magyar energiapolitika tartópillére, úgy a paksi bővítés, az abban való orosz közreműködés és annak kondíciói valóban nem képezhetik népszavazás tárgyát. Arról viszont, ami az alapkérdés, hogy tudniillik maradjon-e hosszú távon a nukleáris energia a magyar energiapolitika tartópillére, lehet referendumot tartani. (hvg.hu)

Fegyveres őröket állítanak az érettségi tételek mellé Az új szabályzat szerint az Oktatási Hivatal vezetőjének már nem csak a feladatlapok sok-

Székkutason van egy útszakasz, ahol életveszélyes az átkelés a gyalogosoknak. Minden évben meghalnak itt balesetekben, legutóbb karácsonykor ütöttek el egy helyi lakost a zebrán. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy januárban elhunyt. Egy helyi lakos Kis Albert és ismerőse, Szabó István most a Délmagyar című lap kérésére kipróbált egy módszert, ami már (444.hu) Skóciában bevált.

Tilos a kullancsokat irtani – egy magyar találmány segíthet Már most ajánlatos vigyáznia annak, aki huzamosan a szabadban tartózkodik, mert rengeteg a kullancs, évek óta ugyanis tilos irtani. Remény van rá, hogy egy magyar találmánynak köszönhetően idén már meg lehet fékezni a veszélyes (inforadio.hu) állatok szaporodását.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Oázis

a pusztulásban E

gy szíriai férfi fűszerkertjét locsolja Arbins városának romjain. Hihetetlen képet közölt a Spiegel Online Damaszkusz elővárosából, melyet még a felkelők tartanak a kezükben, akik az oroszok által támogatott Bascher al-Assad diktatórikus rezsimje ellen harcolnak. Oázis a pusztulásban, avagy az élet a legreménytelenebb helyzetben is kihajt.

Diana megtartotta a titkot

P

aul Barell hosszú évekig szolgált a brit királyi házban, Diana hercegnő komornyikja és bizalmasa is volt. A krone.at írt a The Sun értesüléséről, miszerint megszólalt a férfi. Állítólag 2016 nyarán 32 év házasság után elvált feleségétől – akivel egyébként Buckigham Palotában ismerkedtek össze – és egy régi barátjával – Graham Cooper-rel köt házasságot. A volt komornyik ugyanis meleg, ezt a titkát csak a hercegnőnek árulta el, amikor a „szívek királynője” nagyon szomorú volt. Ha kitudódott volna, valószínűleg menesztik állásából. Miután 1997 augusztusában Diana tragikus körülmények között meghalt, a titka is elsüllyedt, hosszú időre.

 Ipari autamatizálás  Villampos technológia  Tervezés, kivitelezés, távfelügyelet

Az ipari automatizálás szakértője A Zsók és Zsók Kft. szekszárdi székhellyel működő, húsz éves múltra visszatekintő vállalkozás. A cég fő tevékenységét az ipari automatizálás jelenti.  Tervezés, kivitelezés, üzemeltetés. Épületfelügyeleti rendszerek, fűtési rendszerek korszerűsítése, automatizálása, épületfelügyeleti rendszerek üzemeltetése, fűtés, klíma, szellőzés, ívóvízellátás tisztítás, szennyvízátemelők, lakótelepülések területén, valamint településeken kívül, ezek vezérlése, távfelügyelete.  Az ipari automatizálás területén a leggazdaságosabb kommunikáció az ipari GSM kommunikáció. Az SMS kommunikáció számtalan előnnyel rendelkezik, a hagyományos kommunikációs rendszerekkel szemben. A kiépítése alacsony költségigényű, nem igényel speciális hátteret, üzemeltetése nem költséges, kommunikációs teljesítménye nagy, közvetlen karbantartói üzenetküldésre is képes. Megfelelő kivitelű GSM modem segítségével ezeket az SMS akár egy ipari folyamatirányító készülék (SAIA PCD) is képes összeállítani és az előre kiválasztott ellenállomás(oknak), elküldeni. Ez az állomás kézi telefon is lehet, (pl. karbantartóé), ahová ilyenkor szöveges üzenetet kell küldeni, vagy egy másik GSM modemmel ellátott ipari folyamatirányító (SAIA PCD) fogadhatja és dekódolva azt vezérlési információként kezelheti azt. E rendszer segítségével bármilyen technológiai egység (pl. tisztított ívóvízkutak, szennyvízátemelők településeken belül, településeken kívül, lakatlan területeken összekapcsolva, felügyelet nélkül biztosítva a működést, üzemeltetést, hőközpontok, villamos kapcsoló berendezések, ipari termelés által kialakított hő újrahasznosítása, visszaforgatása), ezek információja átvihető. Minimális kiépítési időt igényel, hiszen a rendszert működtető SMS hálózat mindenhol rendelkezésre áll.  Hőközpontok tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Épületek, ipari létesítmények, fűtés, hűtés, klíma tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Portalanítás, szennyvíztisztítás, ívóvizkutak tisztításának ipari folyamatirányítása SAIA PCD folyamatirányító berendezések segítségével, stb.

Zsók és Zsók Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Fagyöngy u. 1. Tel.: 74/413-873 • Mobil: 06 30/9599169, 06 20/310-2259, 06 30/214-7923

A gazdaságfejlesztés térségi központja Kezdő és működő vállalkozásokat egyaránt segít a Paksi Ipari Park

A

Paksi Ipari Park a város gazdaságának segítője. A 36 hektáros területen jelenleg negyven cég működik, ezek mintegy 800 embert foglalkoztatnak, a termelés 98 százaléka export. Az Ipari Park területén négy éve megépített vállalkozói inkubátorház a vállalkozásélénkítés szempontjából kiemelt fontosságú. Az induló vállalkozások számára kínál rugalmas, költségkímélő megoldást és szolgáltatásaival fontos hátteret biztosít a kezdeti nehéz időszakban. A Paksi Ipari Park Kft. eredményeiről, a fejlesztési tervekről, tervezett projektekről is kérdeztük DR. SZTRUHÁR SÁNDOR ügyvezetőt.

– Az idő igazolta a paksi inkubátorház létjogosultságát, telt házzal működik – kezdte az ügyvezető. – A néhány fős vállalkozásoktól kezdve a tíz-tizenkét fős cégekig egyaránt élnek a lehetőséggel. Rugalmas, költségkímélő megoldás, ideális „átmeneti szállás”: egy vállalkozás a nehéz

első éveit itt tölti, majd megerősödve, új célokat találva tovább tud lépni. Jó a kihasználtságunk, nagy az érdeklődés, de éppen a sajátossága miatt mozgás is tapasztalható. Érdekességként említhetem, hogy két cég az inkubátorházból kilépve az ipari parkban már önálló telephelyet létesített.

– Vagyis beváltotta a hozzá fűzött gazdasági reményeket? – Igen, jelenleg is húsz vállalkozás veszi igénybe. Feladatunknak tekintjük, hogy segítsünk a vállalkozásoknak, és az mindig jó érzés, ha sikerül megoldani közösen egy-egy problémát. Tervezzük az ipari park további infrastrukturális fejlesztését, bővítését. A Területfejlesztési Operatív Programból pályázunk forrást újabb parcellák kiépítéséhez, a szükséges utak, közművek kialakításához, az igények kiszolgálásához. – Miért érdemes egy vállalkozásnak a Paksi Ipari Parkban letelepedni. Mit nyújtanak? – Teljes körűen közművesített, egyénre szabható telkek, csarnokok, irodák közül választhatnak az M6-os autópálya és a Duna által határolt területen, mely a város szélén fekszik. Fontos szempont, hogy a fejlesztési terület, maga az ingatlan értéke – az atomerőmű bővítéshez közeledve – egyre nő, hosszú távon is értékteremtő. Járdákat, parkolókat, buszmegállót, kamerarendszert alakítunk ki, fásítottunk, igyekszünk élhetővé, komfortossá tenni a környezetet. A betelepülők már a beruházásuk kezdetétől, de az üzemelésük során is számíthatnak ránk. Idén már 20 éve, hogy teljes támogatásával mögöttünk áll Paks Város Önkormányzata, ami garancia és biz-

tonság arra, hogy megfelelő forrásokkal, segítségnyújtással állunk a vállalkozások rendelkezésére. Ez így lesz a jövőben is. – A Paksi Ipari Park Kft. egyfajta motort jelent a város életében, ez jóval több mint ingatlanüzemeltetés. – Igen. Jelentős projektekben vettünk, és veszünk részt. Nagy tapasztalattal rendelkezünk projektmenedzsment tevékenységben: tervezéstől az építésen át az üzemeltetési feladatokig. Fogalmazhatok úgy is, hogy tudjuk, hogyan jutunk el A-ból B-be, és azt meg is valósítjuk. Több ponton is segítjük a város felkészülését az atomerőmű-bővítés kapcsán. Egy másik pályázatunk is mérföldkőhöz érkezett. A múlt év végén mintegy 2 éves előkészítő munkát követően benyújtottuk az elektromos mobilitás projekt forrását biztosító ELENA pályázatot az Európai Bizottsághoz, ami egy elsősorban a tömegközlekedésre fókuszáló igen érdekes mintaprojekt lesz. Az inkubátorház, a Paksi Ipari Parkban történő telephely létesítés ügyében bővebb felvilágosítás kérhető dr. Sztruhár Sándor ügyvezetőtől. Telefon: 06-20/377-3277 E-mail: paksipar@t-online.hu

www.paks.ipark.hu


4

CONSTRUMA – Nemzetközi építőipari szakkiállítás április 5–9.


5

Autó-motor – Gazdaság

Sportos és terepes A

cseheknél alig egy éve mutatkozott be az első nagyméretű szabadidő-autó a Kodiaq. Nagyon ügyesen elkezdték kiteljesíteni a modellkínálatát, hogy minél szélesebb fogyasztói igényeket kielégítsenek. A Scout és a Sportline változatok már régóta vannak jelen a márkánál és mindig az adott modellek extrémebb,

jobban felszerelt, különleges változatait jelentették. Ez a Kodiaq esetében sincs másképp a Genfi Autószalonra egy ilyen

modellt hoznak el. A mostani képeken a Kodiaq Scout belterének részleteit lehet látni, és mi tagadás, nagyon jót teszek az eléggé unalmas VW-konszernes egyenvonalnak az itt látható egyedi kiegészítők, mint a fabetét és az alcantarabevonatú sportülések. Van még egy másik érdekes részlet is ebben a Kodiaqban, mégpedig egy nagyobb, 9,2 colos érintőképernyőjű kijelző, ami az új Octaviából került át. A Genfi Autószalonra persze nem csak ezt a modellt hozzák a Mlada Boleslav-iak, hanem az új Citigót, Octavia RS245-öt, a frissített Rapid és Rapid Spacebacket is. (hvg.hu nyomán)

A

z FMC-Agro Hungary Kft. a talajlakó kártevők elleni kezelésére fejlesztette ki és ajánlja a Kentaur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátumot. A termék hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely jól ismert kiváló rovarölő hatóanyag, gyakorlatilag a hatáshelyen előforduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet ad. A Kentaur 5 G-ben lévő klórpirifosz hatóanyag kontakt gyomor és gázosodó idegméreg a növénybe nem szívódik fel, gázképződésével fejti ki hatékonyságát. Napraforgóban és kukoricában 8-10 kg/ha dózisban használható fel, a vetéssel egy menetben mikrogranulátum szóróval kijuttatva. Ez a mennyiség tökéletes védelmet ad a talajlakó kártevők ellen, nem csak a mag mellett, hanem attól távolabb is, ahová a talajszemcsék között a gáz szétáramlik. (Meg kell azonban jegyezni, hogy az engedélyezett dózisban a kukoricabogár lárva elleni hatékonysága nem elegendő.) Ez a hatás a talaj felszínén is megjelenik, így az ott lévő lombkártevőket is gyéríti, a vetést követő hetekben. A nagyobb gyökértömeg és a magasabb hozam elérése ér-

dekében használjunk mikrogranulált startertrágyát a vetéssel egy menetben. A Radistart Algit a vetőgép mikrogranulátum adagolójával juttatható ki. Ezek a startertrágyák a magas nitrogén, foszfor és cink tartalmuknak köszönhetően gyors kezdeti fejlődést biztosítanak a növények számára. A növények erőteljesebb gyökeret fejlesztenek, jobban átvészelik az aszályos időszakokat, és terméstöbblettel hálálják meg a ráfordítást. A növénytermesztők körében felmerült a kérdés, hogy milyen módon lehet egyszerre a vetéssel egy menetben megoldani a

startertrágyázást és a talajfertőtlenítést is. Az FMC-Agro Hungary Kft. erre a célra egy új lehetőséget biztosít a termelők számára. A Kentaur 5 G talajfertőtlenítő és a Radistart Algit startertrágya 1:1 arányú keverését az FMC-Agro Hungary Kft. elvégzi, a keverék 20 kg-os zsákban kerül kiszerelésre, egy zsák egy hektár napraforgó vagy kukorica kezelésére ajánlott. Ezzel a Kentaur 5 G és Radistart Algit keverékkel a vetéssel egy menetben védekezhetünk a talajlakó kártevők ellen, amelyek jelentős tőpusztulást okozhatnak, illetve erőteljes, gyors kezdeti növekedést biztosíthatunk növényeinknek, amelyek így jobban ellenállnak a kártevőknek és az időjárás szélsőségeit is könnyebben átvészelik. Kentaur 5G talajfertőtlenítő + Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú keverék mielőbbi beszerzése érdekében keresse a terméket és érdeklődjön kereskedőjénél!

www.fmcagro.hu


6

Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt.

A magas színvonalú vízminőségellenőrzés a biztonságos szolgáltatás titka E . R . Ö . V. V í z i k ö z m ű Z r t . a f o g y a s z t ó k s z o l g á l a t á b a n

M

i szükséges ahhoz, hogy a friss, egészséges csapvíz elérhető legyen otthonainkban? Mit tesz a megye nagy víziközmű szolgáltatója a magas színvonalú szolgáltatás biztosításáért? SZABÓ ANTAL, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. ivóvízszolgáltatási ágazatvezetője foglalta össze a tudnivalókat.

A víz a földi életet lehetővé tevő alapvető vegyület, a bioszféra egyik különleges hőmérsékletszabályozója és a sejtekben lejátszódó biokémiai folyamatok oldószere. A víz az élővilág számára nélkülözhetetlen. Víz nélkül lehetetlen az élet, ezért alapvető fontosságú, hogy mindenki jó minőségű és elegendő mennyiségű ivóvízhez jusson. Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. alapvető feladata ennek megfelelően a működési területén az ivóvíztermelés, illetve tisztítás, elosztás, szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás az élővízbe bocsátás előtt, valamint a szennyvíziszap kezelése. Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. tevékenysége a környezet és egészségvédelem részterületeire terjednek ki, ilyenek: – a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása, – a keletkezett szennyvizek összegyűjtése, a csatornázatlan területeken szippantása – tisztítása, – az alkalmazott vízmérők hitelesített javítása, – az üzemi folyamatok ellenőrzése, – külső megrendelők számára csatornatisztító szolgáltatás, – ügyfélszolgálat, és közműegyeztetés.

A Vízminőség-ellenőrző Laboratórium által végzett vizsgálatok: A Vízminőség-ellenőrző Laboratóriumban az előírásoknak megfelelően az üzemi, technológiai folyamatok ellenőrzése, a felszínalatti-, felszíni- és fürdővizek, a szolgáltatott ivóvíz, továbbá a szennyvizek, szennyvíziszapok mintavétele és vizsgálata történik. – Ivóvizek mintavétele, kémiai, mikrobiológiai és biológiai vizsgálata. – Felszíni vizek, felszín alatti vizek mintavétele, kémiai, ill. mikrobiológiai vizsgálata. – Mesterséges fürdővizek mintavétele, kémiai, ill. mikrobiológiai vizsgálata. – Szennyvíziszapok kémiai, mikrobiológiai és biológiai vizsgálata. – Felszíni vizek, felszín alatti vizek (kis átmérőjű és mély megfigyelőkutak) mintavétele, illetve kémiai vizsgálata. – Kommunális, ipari szennyvizek, valamint szennyvíziszapok, talajok mintavétele, kémiai vizsgálata.

Vízórajavító műhely és hitelesítő m laboratórium: Itt az általunk beépített lakossági, és a It ki kisebb ipari vízmérők javítását és a törvén vényben meghatározott, és az Országos Mérés Mérésügyi Hivatal által folyamatosan ellenőrzött berendezéseken a hitelesítést végezzük.

Ügyfélszolgálati irodánk: Központ ügyfélszolgálat és hibabejelentő száma: 74/999-150

www.erovzrt.hu A fogyasztók növekvő elvárásai mellett, mind a hazai mind az EU által hozott, és Magyarországon is kötelező érvényű, számos új és szigorúbb jogszabály egyre fokozódó követelményeket támaszt velünk, a szolgáltatókkal szemben. Célunk az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztésekkel, valamint a folyamatban lévő terveink megvalósításával, a fentiekből következő kihívásoknak megfelelni.

Az ügyfeleinkkel a tavalyi évben átadott korszerű és minden igényt kielégítő ügyfélszolgálati irodánkban, munkaidőn kívül, az azonnali hibaelhárítás érdekében, az éjjel nappal hívható ügyeleti szolgálatunkon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Minden a szolgáltatásunkhoz kapcsolódó ügyet helyben, maradéktalanul el tudnak intézni fogyasztóink.

Egyéb szolgáltatásaink: Korszerű csatornamosó és -tisztító berendezéseinkkel a lakossági és a közületi igényeket is ki tudjuk elégíteni. Ezt a gépparkot úgy alakítottuk ki, hogy a kisebb lakossági igényeken túl a nagyobb ipari megrendeléseket is teljesíteni tudjuk.

Várjuk ügyfeleinket akár szolgáltatásainkra tartanak igényt, akár részt kívánnak venni az általunk szervezett rendezvényeken, lehet ez a víz ünnepe, a Víz Világnapján, vagy az ellátott települések valamelyikén szervezett programjainkon.


Lakás – Otthon – Építkezés – Gazdaság

Megadóztatják a megújuló energiákat Ú

jabb adóterhet róhatnak ki a megújuló energiákra: március végétől jön a teljesítménydíj. * A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amenynyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg 0 Ft/kW/év. A 4 kW-s határ sok lakossági beruházót érinthet. „Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a

háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére„ – mondta el a Világgazdaságnak Szolnoki Ádám a MANAP Iparági Egyesület elnöke. A szakember kiemelte: az 1,2-2,5 millió forintos bekerülési költségű háztartási napelemek megtérülésénél a díj komoly bizonytalanságot jelenthet azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására. Álláspontja szerint a díj mértéke egyelőre 0 forint ugyan, ám semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon. A Greenpeace szerint nehéz nem a paksi beruházást látni a teljesítménydíj bevezetése mögött. (inforadio.hu nyomán)

Giliszta a bécsi háztartásokban

E

gyre több bécsi osztja meg otthonát gilisztákkal. A gondozásért cserébe értékes komposztot kapnak. A hasznos társbérlők egy hokedlihez hasonló faládában laknak, és csupán némi zöldhulladékra van szükségük. Az ülőalkalmatosságnak is kiváló ládában nagyjából 500-1000 giliszta lakik, amelyek naponta körülbelül 150 grammnyi zöldhulladékot dolgoznak fel. Ennyi bioszemetet nagyjából egy ember állít elő egy nap alatt. A jól működő gilisztakomposzt-láda szökésbiztos és szagtalan, ráadásul jó szórakozás a gyerekek számára, akik pontosan megfigyelhetik, miként lesz a salátalevélből, kávézaccból és almahéjból 21 nap alatt humusz. (inforadio.hu nyomán)

7


8

CONSTRUMA – Nemzetközi építőipari szakkiállítás április 5–9.


9

Egészség – Életmód

Visszaadja a látást egy új okosszemüveg N

Vörösborban fürdenek V

an Japánban egy kiváló wellness szálló, a Hakone Kowakien Yunessun Hot Spring and Amusement Spa and Park Resort. Itt a vendégek nem tejben-vajban, hanem vörösborban fürdenek. (kalandozomagyarok.cafeblog.hu nyomán)

Az átlagos várható élettartam 90 évre emelkedik

A

z iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra. A kutatók egy statisztikai modell és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) születési és halálozási adatai alapján számolták ki 35 fejlett ipari állam jövendőbeli várható élettartamát. Az eredmények szerint a férfiak élettartama növekedésének valószínűsége legalább 85 százalékos, a nők esetében 65 száza-

lékos. A tanulmány a regionális különbségekre is rávilágít: 57 százalékos a valószínűsége annak, hogy 2030-ra Dél-Koreában 90 év fölé emelkedik a várható élettartam. Hasonló kort érhetnek meg a francia, a spanyol és a japán nők. Ez a szerzők szerint azért is meglepő, mert egyes szakértők még a századfordulón is úgy vélték, hogy a 90 éves határ átlépése egyszerűen lehetetlen. (portfolio.hu nyomán)

emrég mutatta be legújabb termékét, az eSight 3 kamerás szemüveget az elektronikus szemüvegek gyártására szakosodott eSight Corporation. * Az új látásjavító eszköz segítségével a gyengénlátók (azaz akik nem teljesen vakok, de a teljes látáshoz képest csak 10-33 százalékos látással bírnak) szinte teljesen visszanyerik a látás élményét, és ezzel alapvetően korlátozások nélkül élhetik életüket. A súlyos látáscsökkenéssel élők a speciális szemüveg használatával szinte ugyanúgy érzékelhetik az őket körülvevő világot, mint látó társaik, ebből adódóan ugyanazokat a tevékenységeket, foglalkozásokat űzhetik mint a többi ember, kivéve az úszást és a járművezetést. Az eSight 3 egész nap viselhető elektronikus szemüveg jóval kisebb, könnyebb, kényelmesebb, mint a manapság

kapható, bumfordi VR-szemüvegek. A középrészre beépített, nagy érzékenységű, nagy felbontású kamera a környezet képét a szemek előtt lévő két OLED képernyőre vetíti. A késlekedés nélkül megjelenített színes videofeedet szoftveresen igazítja a felhasznaló szemeihez, aki egy kis távirá-

nyító segítségével finomhangolhatja, vagy akár nagyíthatja is az érzékelt képet. A beépített wifi és HDMI lehetővé teszi, hogy a szemüveg viselője képeket, videókat rögzítsen és oszthasson meg. Az okosszemüveg sajnos nagyon drága, csaknem tízezer dollárba, majdnem hárommillió forintba kerül. (index.hu nyomán)


10

Agrรกrium


11

Agrárium

Miért jó a kisüzemi bortermelő státusz? M

inden bortermelőnek kötelező bejelentenie március 10-éig, hogy április 1-jétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90 százalékának jelenthet könnyítést – hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, amely a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Jellemzően a saját vagy vásárolt szőlőből, legfeljebb 1000 hektoliter menynyiségben bort előállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelő státuszt. Ezek a termelők 100 hektoliter palackos erjesztésű pezsgőt is készíthetnek, csak magyar szőlőt dolgozhatnak fel, és nem vásárolhatnak bort. A közleményben Légli Ottó, a HNT elnöke kifejtette, a kategória bevezetésével elsősorban a kis, családi borászatok adminisztrációs terheinek csökkentése volt a cél, ezért nyújtották be javaslatukat a jogalkotóknak. Nyilatkoznia valamennyi borászatnak kötelező, március 31-ével ugyanis minden termelőnek automatikusan megszűnik az eddigi engedélye. A tájékoztatás szerint alapesetben a kisüzemi bortermelőknek jövedéki ügyekben ezentúl nem lesz kapcsolatuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal

(NAV), kivéve, ha uniós tagállamba kívánnak bort értékesíteni. Ilyen esetekben a NAV-tól kapott egyedi azonosító birtokában állíthatnak ki kísérőokmányt. Azok, akik egyszerűsített adóraktári körben maradnak, új, elektronikus engedélyt kapnak a NAV-tól. Nyilvántartásukat a jelenlegi pincekönyvben vezethetik tovább, a hamarosan megjelenő új pincekönyv-rendelet értelmében azonban ez a nyilvántartás is egyszerűbbé válik – hangsúlyozta a HNT, hozzátéve, hogy javaslataik szerint a kisüzemi bortermelőknek várhatóan még ennél is egyszerűbb nyilvántartást kell vezetniük. Az új szabályoknak megfelelően kevesebb adatra lesz szükség az elszámolás leadásához is, és ezeket csak évente egyszer, a borpiaci év végét követően, augusztus 15-éig kell a termelőknek benyújtaniuk a hegybíróhoz. A termelői pezsgőt előállító, tároló termelőknek ezzel egy időben kell megküldeniük jövedékiadó-bevallásukat a NAV-nak, és ekkor fizetik meg az adót is – közölte a HNT. (agroinform.hu nyomán)

Ha szardiniai bort iszik, száz évig élhet S

zardínia szigete százéveseiről híres. A 98 éves Giovanni Loi még felgyalogol a meredek szőlőhegyre, de könnyen teszi: még ifjoncnak számít a szomszédaihoz képest. A legidősebb szárd 113 éves, ugyanakkor az elmúlt két évtized alatt 3 ezer fölé emelkedett a száznál idősebbek száma az 1,6 milliós szigeten. * A magas életkor azonban nem egyenletesen oszlik meg, hanem a keleti partvidék Ogliastra megyéjének hegyvidéki településeire koncentrálódik. Hogy mi a hoszszú élet titka? Giovanni Loi szerint egy pohár cannonau bor, de minden nap! A cannonau a grenache, vagy spanyolul garnacha kékszőlő helyi neve, ami a világ egyik leggyakoribb fajtája. Szardínián úgy tartják, hogy a spanyol eredetű szőlő a szigeten az évszázadok során alkalmazkodott a meredek lejtőkés a nagy magasság, valamint a tenger közelsége által meghatározott éghajlathoz. A sötét színű szőlő polifenol tartalma, különösen a magasabb hegyeken igen jelentős, és ez a tényező, amely jó hatással lehet az egészségre – vélik a helyiek.

Manapság a cannonau foglalja el Szardínia szőlőterületeinek 30 százalékát, és többnyire olyan családok termesztik kisebb parcellákon, akik fő jövedelme a juhtartásból és az olajfákból származik. Mivel igen keveset adnak el borkészítésre, másutt nem is igen lehet kapni a csodaborból, bár újabban a brit importőrök is élénken érdeklőd-

nek iránta. Ezért kisebb borászatok kezdenek foglalkozni a gondolattal, hogy minőségi cannonau-t szállítsa(Forrás: blog.syngenta.hu) nak külföldre.

Szőlőfeldolgozó és borászati gépek kereskedelme, szervize. Borászati eszközök és kezelőanyagok forgalmazása. Központ: 3300 Eger, Vécsey-völgy út 93. Tel.: (06) 36 510-170 • Fax: (06) 36 416-945 • E-mail: interker-wein@interker-wein.hu További telephelyeink: Gyöngyös: (06) 37 789-615 • Bodrogkeresztúr: (06) 47 396-024 Szekszárd: (06) 74 318-580 • Szentantalfa (06) 87 444-159

www.interker-wein.hu


12

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

Fejjel lefelé A

„Világ Vilá fejjel f jj l lefelé” l f lé” (Di (Die Welt Steht Kopf) hangzatos nevet kapta (eredetileg művészi projektnek szánták, és ez a hivatalos neve is a projektnek), a Balti-tenger egyik szigetén, Usedom-on található, Trassenheide közelében. A kezdeményezés célja, hogy a bennünket körülvevő környezetet és használati tárgyainkat új szemszögből mutassa be. A házat Klaudiusz Golos és Sebastian Mikiciuk tervezte. Úgy nyilatkoztak, hogy semmilyen okuk nem volt ennek a háznak a létrehozására, csak valami mást szerettek volna kitalálni, mint eddig. 2008 őszén nyitották meg a látogatók előtt. A lenti fém művészeti alkotást először Vancouverben (Kanada)

állították egyik állít tták fel, f l majd jd Calgary C l ik parkjában helyezték el. Dennis Oppenheim amerikai művész alkotása. A mű címe „Device to Root Out Evil”. A Stanford Egyetem igazgatója elutasította a 8

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörbe:

A székesfehérvári Polyax Alkatrészgyártó Kft. 6000 m2-es, korszerű gépparkkal rendelkező gyártócsarnokába keresünk autóiparban jártas szakembereket a következő munkakörbe:

CNC gépkezelő

Csúcs- és palástköszörűs

Elvárás: • szakirányú végzettség • szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • pontos, igényes munkavégzés • gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása Előny: • Autóiparban szerzett releváns szakmai tapasztalat

méter magas, alumínium keretes, vörös üveggel zsindelyezett műalkotást, mondván: nem alkalmas, nem megfelelő a campus számára. (kalandozomagyarok.cafeblog.hu nyomán)

Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • lakhatási támogatás Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

Elvárás: • szakirányú végzettség • szakrajzok magabiztos olvasása, értelmezése, gyakorlati alkalmazása • pontos, igényes munkavégzés • gépipari alapismeretek megfelelő színvonalú alkalmazása Előny: • Autóiparban szerzett releváns szakmai tapasztalat Amit ajánlunk: • biztos háttérrel rendelkező munkahely • bejelentett, határozatlan időre szóló munkaszerződés • hosszú távú munkalehetőség • munkába járási költségtérítés • versenyképes bruttó alapbér • kulturált munkakörnyezet • jó munkahelyi légkör • lakhatási támogatás Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el önéletrajzát a hr@polyax.hu e-mail címre, vagy jelentkezhet a 06-30/472-7447-es telefonszámon.

PIRAMISKANDALLÓ, AZ ÖNÁLLÓ BÚTOR Az ötletesen Louvre névre keresztelt, piramis alakú kályha látványos, praktikus és ráadásul környezetbarát Bioetanollal működik. Tehát biológiailag megújuló erőforrásokat (például növényeket) használnak fel hozzá, amiben az a legjobb, hogy égéskor nem keletkezik füst vagy bármilyen más káros anyag, szóval még kémény sem kell hozzá. (nlcafe.hu nyomán)

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra:

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLENŐR Feladatok: – Gyártási folyamatok ellenőrzése, felügyelete – Helyesbítő és megelőző intézkedések alkalmazása, hatékonyságuk ellenőrzése – Minőségirányítási rendszer dokumentumainak kezelése – Alkalmazottak minőségügyi oktatásának lebonyolítása – Belső auditokon való aktív részvétel Elvárások: – Minimum középfokú végzettség (érettségi) – Nagyfokú megbízhatóság, precizitás – Önálló munkavégzés – Hajlandóság csapatban való együttműködésre – Felhasználói szintű számítógépes ismeretek (MS Office: excel, power point, stb.) – Jó kommunikációs- és problémamegoldó képesség Előny: – Autóipari területen szerzett tapasztalat – ISO/TS 16949 szabványismeret – Jó elemző- és megfigyelő készség

KARBANTARTÓ Feladatok: – Finommechanikai gépek karbantartása – A munkautasításokban leírt feladatok maradéktalan ellátása Elvárások: – Szakmunkás (fém, elektronika, mechanika) végzettség – Precíz, pontos munkavégzés – Rugalmasság, önálló munkavégzés – Folyamatos munkarend vállalása

GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐ Feladatok: – A termékek összeszerelése a munkautasítás alapján – Szükséges minőségi ellenőrzések elvégzése – Munkakezdés előtt és végén a gyártási dokumentációk pontos kitöltése – Munkaállomás, és annak területén az általános rend és tisztaság fenntartása

Előny: – Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat

Elvárások: – 8 általános iskolai végzettség – Folyamatos munkarend vállalása – Erkölcsi bizonyítvány.

Amit kínálunk: – Nagyvállalati környezet – Fejlődési lehetőség – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

Amit nyújtunk: – Biztos háttér – Jelenléti prémium lehetősége – Ingyenes bejárás vagy bejárás támogatás

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük, fényképes önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Tájékoztatást a 06/30 206 80 93-as telefonszámon kaphat.


Egészség – Életmód – Aktuális

Mit jelent a non-doktori egészségügyi rendszer? A

jövőben gyorsabban juthatnak ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is bevezetik az úgynevezett non-doktori rendszert. A három vidéki orvosi egyetemen már ősztől elindul a kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzése, akik az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon.

A világ több országában, például az Egyesült Királyságban teljesen természetes, hogy a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a háziorvosi szolgálatokban nem orvosok, hanem sokszor magasan képzett ápolók látják el

a betegeket. Ők végzik el például a krónikus betegek – magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek – időszakos vizsgálatát, ellenőrzik a leleteket, sőt az újabb adag gyógyszereket is ők írják fel. Hamarosan mindez hazánkban is valóssággá válhat, mert ősszel a három vidéki egyetemen elindul az úgynevezett kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók képzése – tudta meg a Magyar Idők a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánjától, Betlehem Józseftől. A jogszabály, amely lehetőséget ad arra, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzése után, másfél éves egyetemi kép-

A DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas, gyakorlattal rendelkező munkatársakat keres az alábbi munkakörök betöltésére:

• CSOMAGOLÓ • GÉPKEZELŐ (hajlító és présgépek, CNC vezérlésű vágógép)

• FESTŐ ÜZEMI BETANÍTOTT MUNKÁS Amit elvárunk: • pontos munkavégzés • 18. betöltött életév • szakmunkás bizonyítvány • 1-2 műszak vállalása Amit nyújtunk: • azonnali munkakezdés • útiköltség térítés • versenyképes jövedelem • hosszú távú munkalehetőség • cafeteria Előny:

• targoncavezetői engedély • hasonló területen szerzett tapasztalat

Jelentkezés önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címre, vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110. alatt.

zés keretében megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget, már tavaly augusztusban megszületett. A három vidéki egyetem ez év őszétől fogadja is a jelentkezőket, mégpedig hat specializációban, amelyek lefedik azokat az egészségügyi területeket, ahol a legnagyobb az orvoshiány. Ezek az alapellátás, a sürgősség, a geriátria (idősgondozás), a műtétek

körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia. Az első magyar non-doktorok 2019-ben végeznek, ám azt Betlehem József is elismerte, hogy ennél lényegesen több időre lesz szükség ahhoz, hogy az egészségügy rendkívül merev, hierarchizált világában az orvosok és a betegek is elfogadják majd őket. (faktor.hu nyomán)

13


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. Irányár: 11,6 M Ft. H275703. +36 70 461 9731. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. I.ár: 3,9 M Ft. H327530. +36 70 461 9731. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. I.ár: 2,8 M Ft. M0000944. +36 70 461 9731. Őcsényben eladó egy 137 m2-es 3+1 szobás jó állapotú családi ház 900 m2-es telken. Irányár: 18,9 M Ft. H329211. +36 70 461 9731. Őcsényben 88 m2-es 3+1 szobás felújított családi ház eladó 390 m2-es telken. I.ár: 19,9 M Ft. H329291. +36 70 461 9731.

Ingatlan Szekszárdon 3. emeleti 73 m2-es 3 szobás erkélyes jó állapotú lakás eladó. Irányár: 14,6 M Ft. H329837. +36 70 461 9731. Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,1 M Ft. H315173. +36 70 461 9696. Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 716 9366. Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. Irányár: 7,5 M Ft. H291578. +36 70 461 9731. Bonyhádon 158 m2-es konvektoros lakás és üzlet egyben vagy külön-külön eladó. Irányár: 20,9 M Ft. H319771. +36 70 461 9731. Dombóváron 65 m2-es 3 szobás konvektoros családi ház 566 m2-es telken eladó. Irányár: 9,85 M Ft. H328434. +36 70 461 9731. Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H239814. +36 70 461 9731.

Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 461 9731. Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H259526. +36 70 716 9366.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot... Tolnán 120 m2-es 3+1 szobás két generációs családi ház eladó 1214 m2-es telken. Irányár: 18,9 M Ft. H330172. +36 70 461 9731.

Szolgáltatás Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu

Tolnán csendes utcában 141 m2-es 4+1 szobás családi ház üzlettel eladó 401 m2-es telken. Irányár: 7,8 M Ft. H318121. +36 70 461 9731.

Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-30/372-5542.

Tolnán 100 m2-es 3 szobás konvektoros fűtésű központ közeli családi ház eladó 762 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H319736. +36 70 716 9366.

Mellékállásban gumilánctalpas minikotróra gépkezelőt keresünk. Lehetőleg szekszárdi lakost. Nyugdíjasok, jövedelem-kiegészítést keresők előnyben! Tel.: 06-30/255-1450.

Tolna-Mözsön 147 m2-es 4+1 szobás szigetelt családi ház garázzsal eladó. I.ár: 15,5 M Ft. H321395. +36 70 716 9366.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

AKCIÓS TÉLI VÁSÁR! Gyönyörű FARSANGI áruval várjuk Önöket!

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

VILLANYSZERELŐ MUNKATÁRSAT KERESÜNK! Jelentkezéseket fényképes önéletrajzzal az alábbi címen várjuk:

E.R.Ö.V Víziközmű Zrt. 7100 Szekszárd, Epreskert u. 9., vagy e-mailen: info@erovzrt.hu

Állás

Tolna-Mözsön üzleti vállalkozásra alkalmas 246 m2-es ház 566 m2-es telken eladó. Irányár: 18,5 M Ft. H323851. +36 70 716 9366. Tolnán felújított 210 m2-es 5+1 szobás nagypolgári családi ház eladó 1787 m2-es telekkel. Irányár: 43 M Ft. H324279. +36 70 461 9731.

Az akció 2017. március 1-31-ig tart.

– referenciákkal! SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992  Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Újonnan épülő szekszárdi Family Center áruvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehe- házban 85 m2-es üzlet kiadó. UZ006669. +36 70 tő. H286784. +36 70 461 9731.Irányár: 5,9 M Ft 461 9696. Irányár: 450 E Ft  Szekszárd központjában liftes házban 62  Szekszárdon frekventált helyen 130 m2-es m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. üzlethelyiség kiadó. UZ004602. +36 70 461 9731. +36 70 461 9696. Irányár: 8,9 M Ft Irányár: 190 E Ft  Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208  Szekszárd, Hidaspetre környékén az akácerm2-es panorámás igényes családi ház eladó. dő közepén 5130 m2-es külterületi telek eladó. H308153. +36 70 461 9731. Irányár: 44,99 M Ft T021580. +36 70 461 9731. Irányár: 1,99 M Ft  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1  Szekszárdon eladó egy újszerű állapotú 48 szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. H310053. m2-es 1+2 szobás tetőtéri tégla lakás. H327801. +36 70 716 9366. Irányár: 9,5 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 16,2 M Ft  Szekszárdon az M9-es autóút közelében 4778  Szekszárdon 123 m2-es 1+2 szobás tégla lakm2-es tégla épület eladó szőlővel és szántóval. ható tanya 3072 m2-es telken eladó. H327895. M0000846. +36 70 461 9731. Irányár: 4,5 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 17,5 M Ft  Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egy 37  Szekszárdon a központhoz közel 122 m2-es m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. H311595. 4+1 szobás családi ház eladó 465 m2-es telken. +36 70 716 9366. Irányár: 8,5 M Ft H328371. +36 70 461 9731. Irányár: 18,9 M Ft  Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1  Szekszárdon Jobb-Parásztán 41 m2-es lakhaszobás panorámás családi ház eladó. H312323. tó tanya eladó 1000 m2-es telekkel. H328373. +36 70 461 9731. Irányár: 21,5 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 3,9 M Ft  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es lakható  Szekszárdon a Decsi-Szőlőhegyen 3319 tanya szőlővel 703 m2-es területen eladó. m2-es területen szőlőterület eladó feldolgozóval. H314088. +36 70 716 9366. Irányár: 2,99 M Ft M0000957. +36 70 461 9731. Irányár: 4,9 M Ft  Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2  Kiadó Szekszárdon 993 m2-es telephelynek szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. vagy raktárnak alkalmas csarnok 7616 m2-es telH315452. +36 70 461 9731. Irányár: 7,49 M Ft ken. UZ006924. +36 70 461 9731. Irányár: 2 M Ft  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárd-Szőlőhegyen belterületi összközzártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 művesített 977 m2-es építési telek eladó. T021800. 70 461 9731. Irányár: 5,9 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 8,5 M Ft

FADDAL

szomszédos földterületek

ELADÓK! Külön-külön:

SZÁNTÓ

4,58 Ha, 102.03 Ak 12,5 M Ft

ERDŐ

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

2,76 Ha, 30,00 Ak 7,5 M Ft

CSATORNA-RÉT 2,66 Ha, 31,98 Ak 5,5 M Ft

Egyben: 24,5 M Ft ÉRDEKLŐDNI: 06/30 506 16-15

Március 10. péntek

-2; 3 °C

10; 15 °C

Március 11. szombat

-2; 3 °C

9; 14 °C

Március 12. vasárnap

0; 5 °C

8; 13 °C

Március 13. hétfő

-2; 3 °C

6; 11 °C

Március 14. kedd

0; 5 °C

7; 12 °C


CONSTRUMA – Nemzetközi építőipari szakkiállítás április 5–9.

15

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

A svájci tulajdonú és székhelyű CabTec cégcsoport (www.cabtecgroup.com) a kábelkonfekcionálás kiemelkedő piaci szereplőjeként, közel 10.000 terméket kínál az egyszerű kábelektől a komplex kábelszerelvényekig.

RAKTÁROS

MÉRÉSTECHNIKUS Szekszárd

Szekszárd FELADATOK: • raktár napi működésének biztosítása • alapanyagok komissiózása és visszavételezése a termelési területekről • raktározás magas raktárban, az előírások betartása mellett • a raktári bevételezési és a raktárból történő kiadások könyvelése AMIT VÁRUNK: • emelőgép-kezelői bizonyítvány (gáz és elektromos üzemű targonca) megléte előny • raktározási területen szerzett tapasztalat előny • felhasználó szintű számítástechnikai ismeretek (Word, Excel) • precíz, pontos és gyors munkavégzés (3 műszak vállalása) AMIT KÍNÁLUNK: • nagyvállalati környezet, versenyképes jövedelem, béren kívüli juttatások, változatos munka, folyamatos szakmai fejlődés, jó hangulatú munkakörnyezet

FELADATOK: • technikai eszközök megfelelő karbantartása, javítása, selejtezése, számbavétele és számontartása • elektromos ellenőrzéshez használt mérőgépek, elektromos eszközök, hardware és software felügyelete, programozása, javítása • termelés és mintagyártás során felmerülő technikai kérdések tisztázása • ciklikus karbantartások végzése • meghibásodások jelzése, javítások figyelemmel követése • technológiák, eszközök kidolgozása, fejlesztése • új gyártóeszközök tervezésében való részvétel, műszaki bevezetésük során szükséges mérőeszközök, mérőprogramok biztosítása, optimalizálása AMIT VÁRUNK: • közép-felsőfokú végzettség (elektrotechnikus, mechatronikus vagy gyengeáramú villamosmérnök); pályakezdők jelentkezését is várjuk • automatizálási, pneumatikus ismeretek • PLC programozási ismeretek előnyt jelentenek gyengeáramú villamosmérnök); haladó számítástechnikai ismeretek (Microsoft Office csomag) • 2 műszakos munkarend vállalása AMIT KÍNÁLUNK: • nagyvállalati környezet, versenyképes jövedelem, béren kívüli juttatások, változatos munka, folyamatos szakmai fejlődés, jó hangulatú munkakörnyezet

JELENTKEZÉS: A pályázati anyagot az alábbi e-mail címre kérjük a pozíció pontos megjelölésével: karrier_szekszard@cabtecgroup.com

JELENTKEZÉS: A pályázati anyagot az alábbi e-mail címre kérjük a pozíció pontos megjelölésével:

Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com

Bővebb információért valamint aktuális állásajánlatainkjért látogasson el honlapunkra: www.cabtecgroup.com

karrier_szekszard@cabtecgroup.com


16

Lakás – Otthon – Építkezés

Bútorfestés ötletszegényeknek

B

útort festeni kis túlzással mert mindenre rá lehet fogni, hogy így el. Színtől függően alakíthat ki támindenki tud. Persze van- tervezte jat vagy mintát, de az erőteljesebb árnyalanak, akik meglátják benne tokkal vigyázzon! Ha pedig nem elégedett, a lehetőséget és mindenféle iz- kattintson Kaye oldalára, és nézze meg, galmas dolgokat ki tudnak a tár- miket árul sok-sok dolláért! gyakból. Ez már csak azért is jó, Rücskös és csillogó mert nem kell sok pénzért venni Kamasszobákban alkalmazható ez az érúj bútorokat, hanem elég bero- dekes technika, de egy erőteljes bútoron bogni egy festékboltba. A hajtás is jól mutat, Kenje le egy kiválasztott alapszínnel a bútort, és hagyja megszáradni. után ön is inspirálódhat! Ombre szék Az ombre egy hajfestési technika, ami nem sokára eltűnik, de attól még nagyon izgalmas dolgokat lehet kihozni belőle. Hogy elkerülje a meglepetéseket, gondosan válassza ki a színeket, amelyeket becsempész az életterébe. A színek vagy egészítsék ki egymást, vagy legyenek komplementerek, egy piros-zöld bármilyen jól is mutat együtt, irrítálóan vibráló tud lenni ha bútorként jelenik meg. Maga a festés nagyon egyszerű, a két szín találkozásánál használjon szivacsot, hogy összemossa őket. A másik verzió a blocking hatás, ekkor viszont pont, hogy éles vonalakat kell alkalmazni,és úgy elválasztani egymástól a színeket.

Tájkép a bútoron Ezzel a festéssel igazán egyedi bútorokat hozhat létre. Mondjuk azt nem állítjuk, hogy nincs vele némi meló, de ne keseredjen el, nem olyan bonyolult utánozni Shannon Kaye módszerét. Kell hozzá egy alapszín, valamint 2-3 picit eltérő árnyalat, maszkolószalag helyett pedig tépett papírral kell kialakítani az organikus formavilágot. Ráadásul nincs jó és rossz eredmény,

Majd fogja az alapszínnel megegyező színt, és keverje össze akrillakkal (persze abban az esetben ha akrilfestéket használt), hogy csillogó felületet képezzen. Mindent takarjon le jól újságpapírral, majd ütögetve, fröcskölve hordja fel a színt. Ezt ismételje meg egy markánsan eltérő színnel, mint az itt látható piros-fehér, de akár a fehér-fekete, kék-piros vagy piros-fekete is jól mutat. A végeredmény egy nagyon izgalmas textúra és színvilág lesz.

Bevállalósaknak textilspray a bútorra Több helyen is elérhető már a textilspray, ami pont ugyanúgy működik, mint az öszszes többi spray, csak a kárpitozott bútorra kell fújni. Nem kell belevasalni az anyagba, nem kell mosással rögzíteni, csak fújni. Két javaslatunk van: egyrészt ne a legdrágább bútoron próbálja ki, másrészt végezzen nem látható helyen színpróbát, hogy mennyire takarja el az eredeti színt az új. Ha nem szereti a spray-éket, a másik variáció a Chalk Painttel való lefestés.

Csak egyszerűen! Persze néha elég némi inspiráció, így mutatunk néhány könnyebben, vagy nagyobb áldozattal járó átalakítást. (divany.hu nyomán)


Egészség – Életmód

17

A reggeli fontos, csak nem mindegy, mit eszik

K

i ne hallotta volna, hogy az egyik legfontosabb étkezés a reggeli, ugyanakkor nemcsak az a lényeges, hogy ne legyen üres a gyomra, mikor a munkába indul, hanem az is, hogy mivel tömi tele. Az angol reggeli ugyan segít a fogyásban, és sokan nem tudnak kiszakadni a szendvics vagy müzli rabságából, de az egészséges reggeli sokkal változatosabb is lehet. A Daily Mail összegyűjtötte miket egyen reggelente, merthogy az emberek többsége rosszul reggelizik. Miután felébred proteinben gazdag ételeket kellene ennie, ehhez képest a legtöbben a szénhidrátokat részesítik előnyben, és kenyeret, pirítóst vagy valamilyen péksüteményt esznek. Pedig ha megfelelően indítaná a napot, akkor az energiája sokáig elég lenne és nem kopogna a szeme az éhségtől már jóval ebéd előtt. " Ha egész nap 6-9 órán keresztül nem eszik, akkor éhesnek érzi magát. Gondoljon bele, hogy éjszaka ugyanennyi ideig nem visz be táplálékot a szervezetébe" - vezette fel Shona Wiklinson dietetikus az okot, hogy miért annyira fontos a reggeli. Ráadásul ha sokáig nem eszik, akkor előfordulhat, hogy túleszi magát a következő étkezéskor, vagy hajlamosabb cukrosabb ételeket választani, hogy azonnal egy kis energialöketet kapjon. Ráadásul ha este eszi tele magát, több zsírt raktároz el a szervezete. „ Több kutatás is azt támasztja alá, hogy azok akik rendesen reggeliznek, jobban meg tudják őrizni az ideális súlyukat, mint azok, akik nem" – mondta Wilkinson. A legfontosabb, hogy óvakodjon a feldolgozott élelmiszerektől. Nem-

csak azért, ami benne van, hanem amiatt is, ami kikerült belőle. Sok esetben ugyanis olyan tápanyagok tűnnek el ki a feldolgozás során, ami remek reggeli löketet adna. Frida Harju dietetikus összeállított néhány olyan menüt, ami nem csak jól hangzik, de jót is tesz reggelente a szervezetének.

Ezeket válassza reggelire: Natúr görög joghurt magvakkal. Protein, egészséges zsírsavak és rost is van ebben a reggeliben, A görög joghurt megnyugtatja a gyomrot és az emésztőrendszert, miközben segíti immunrendszert. Olyan csonthéjasokat válasszon mellé mint a mandula, dió vagy éppen a kesudió, mert ezek jót tesznek a szívének és az érrendszerének, csökkentik a koleszterinszintet és az agynak is hasznosak. Gombás és paradicsomos omlett. A gomba proteinben, rostokban és vitaminban is gazdag. A gomba rostjai és a tojás proteintartalma segít stabilizálni a vércukorszintet egészen ebédig. A paradicsomban található antioxidánsok pedig az egészségmegőrzésben játszanak fontos szerepet. A tojás amiatt is jó választás, hogy sokáig érezheti magát tőle jóllakottnak, közben azonban alig van benne kalória. Avokádó egy kis szójaszószszal, csilis miso vagy két főtt tojás szintén szójaszósszal. Az avokádóban rengeteg a rost és az egészséges zsír, növényi szterin, magnézium, folsav, protein, kálium, B6-, E- és K-vitamin. Ha röviden szeretnénk összefoglalva, akkor

egy szuperétel. Ehhez adhat egy kis csilit, ami segíti az emésztést, a vérkeringést, de amigrénes fejfájáson és az izomfájdalmakon is segít. Tanulmányok szerint a vörös csili csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. A tojás és a szója pedig proteinben gazdag. Zab pulykasonkával. Ez az egyik legideálisabb reggeli. A zab proteinben, egészséges zsírokban és rostokban gazdag, nem ugrik fel tőle a vércukorszintje és tovább lesz tele energiával. A pulykasonka pedig amellett, hogy finom, szintén gazdag proteinben. Füstölt lazac spenóttal. Elsőre nem hangzik egy tipikus hétköznapi reggelinek, pedig tökéletes keveréke az egészséges zsíroknak, fontos ásványi anyagoknak, vitaminoknak és omega-3 zsírsavnak.

Ezeket pedig kerülje reggelente Kakaóscsiga és társai. A péksütemények többségében transz-zsírsav található, rendszeres fogyasztása nem tesz jót sem az érrendszerének és a szívének sem. Ráadásul magas a kalóriatartalmuk, ezzel szemben viszont nincs bennük sok olyan tápanyag, amit a szervezete fel is tud használni. A vércukor és az inzulinszintje is megugrik tőle. A fahéjas változat még jó is lehetne, mertez fűszer felgyorsítja az anyagcserét, de ezekben a péksüteményekben alig van fahéj, cukor viszont rengeteg. Krémsajtos bagel. Próbáljon meg óvakodni a fehér kenyértől,

mert ennek is csak a kalóriatartalma magas, a szervezetének valóban hasznos tápanyag viszont kevés. A magas zsírtartalmú sajtkrém sem jó választás, mert egyik sem túl laktató és könnyen túl sokat ehet belőle. Válasszon inkább teljes kiőrlésű kenyeret és máris csökken a diabétesz, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának az esélye. Gyümölcslevek. A boltban vásárolt gyümölcslevek többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, hogy édesebb legyen. Ha pedig túlzott cukorbevitelről beszélünk, annak a legegyszerűbb módja az pont a folyadékkal bevitt cukormennyiség. Ha frissen facsarja, abban van némi vitamin és rost, de az sem tart ki sokáig és a vércukor szintje is emelkedik. Ha mindenképpen csak italt szeretne fogyasztani reggelire, akkor igyon tejet, ami lehet növényi eredetű is. Gofri és palacsinta. Bár nagy a csábítás, hogy a reggelit egy finom palacsintával indítsa – már ha valaki megcsinálja frissen-, de mégse tegye. Ebben is rengeteg ugyanis a kalória, viszont kevés a tápanyag, bár ha mindenképpen ragaszkodik ehhez, akkor például natúr görög joghurt és mindenféle friss gyümölcsök keverékét egye hozzá. Müzliszelet. Nagy kalórialöket, és többségük tartalmaz hozzáadott cukrot. Ez lehet gyümölcscukor vagy fruktózszirup, ami több módon is rosszat tesz a szervezetének. Az egyik, hogy növekszik a cukorbetegség kialakulásnak az esélye, de elhízhat tőle, valamint a szívére és a májára is rossz hatással van. (divany.hu nyomán)


18

I

tt az Egóban nemcsak a pszichológiáért, de az állatokért is odavagyunk, így minden olyan módszerrel szívesen foglalkozunk, ami kombinálja ezeket. Lovasterápiáról már korábban is írtunk, most pedig Bánszky Noémit kérdeztük a kutyás terápia mibenlétéről. A pszichopedagógus öt éve foglalkozik kutyás tréningekkel, terápiákkal, 2013 óta pedig terapeuta képzéseket is tart pszichológusok és gyógypedagógusok számára. Hogy ki segíti a munkában? Hát Shaco, a falánk labrador, Oszkár az őrült uszkár és Artúr a bújós spániel.

Mit takar pontosan a kutyás terápia? Az állatasszisztált foglalkozásoknak három típusa van: állatasszisztált terápia, oktatás és aktivitás. Az oktatás során az állat részt vesz a tanórákon, motiválja, támogatja a gyerekeket, ezen kívül lehetnek feladatok, amiket a kutyával együtt kell megoldani (Például kérjen 3 db ugatást, nevezze meg a kutya testrészeit angolul, miközben simogatja stb.). Az aktivitás az állat jelenlétének spontán pozitív hatásaira épít. Célja az általános közérzet javítása. Nem szükséges, hogy szakképzett terapeuta vezesse a csoportot és nincsenek konkrét, megfogalmazott, csoportra szabott fejlesztési célok sem. A terápiához mindenképpen szükséges megfelelő végzettséggel rendelkező terapeuta. A kliensekre szabott konkrét fejlesztési célokat kell megfogalmazni, melyek diagnózisra épülnek, az eredményeket pedig követjük, mérjük. Hogyan működik a kutyás terápia, hogyan kell elképzelni a gyakorlatban? Kutyás terápiát sokan, sokféleképpen csinálnak, én három területen alkalmazom, mindhárom területen saját módszertant használok. Az első a

Egészség – Életmód

Ilyen, amikor egy kutya gyógyít

bölcsődei prevenciós program, ami 2-3 éves gyermekek számára lett kifejlesztve. Ennek egyik célja a tanulási nehézségek prevenciója, vagy legalábbis a problémák súlyosságának csökkentése. A másik cél a pszichés állapot javítása és az empátia kialakítása. Ez a módszer hasonlít leginkább a klasszikus kutyás terápiára, az viszont lényeges különbség, hogy a csoportban résztvevő gyermekek átlagos fejlődésmenetűek, tehát nincs semmilyen diagnosztizált problémájuk. A foglalkozás három alappillére az érzelmi nevelés, a támogató pedagógiai attitűd és a mozgásfejlesztés. A gyerekek játékos feladatokban vesznek részt a kutyával, akit az úgynevezett felvezető irányít. A terapeuta feladata a program vezetésén túl, hogy az érzelmi nevelést megvalósítsa és támogassa a gyerekeket a feladatok lehető legönállóbb végrehajtásában, de azt is megtanítja, hogy szükség esetén kérhető segítség. Emellett folyamatosan visszatükrözi a gyerekeknek az aktuális érzelmeiket és abban is segít nekik, hogy ezeket tudják kezelni. Nemcsak a gyerekek érzéseit, hanem a kutyáét is tolmácsolja a csoport felé, segítve ezzel az empátia kialakulását. Ehhez kapcsolódik a gondoskodás is, mely szintén fontos része a foglalkozásnak. A kezdő vagy befejező rituálé része a kutya

etetése, itatása vagy megfésülése. Szintén fontos elem, hogy minden feladat után megtapsolja magát a csoport, a kutyának pedig megköszönjük az együttműködést simogatással, és lehetőleg szavakkal is. A másikodik a beilleszkedési és magatartásprobélmával küzdő 4-16 éves gyermekek egyéni terápiája. Ezek a terápiás alkalmak minden esetben integratívak, tehát a kutyás módszertan mellett más elemek is megjelennek, mint például a játékterápia, meseterápia, művészetpedagógiai terápia elemei. Itt már nagyon fontos, hogy a gyermekek önállóan dolgoznak a kutyával, nincs külön felvezető. A 4-6 éves gyerekek esetében szükség szerint segít a terapeuta a feladat végrehajtásban, illetve nagyon rutinos és segítőkész kutyákkal dolgozunk. Az érzelmi nevelés, a gondoskodás és a támogató pedagógiai attitűd itt is nagyon hangsúlyos. A gyerekek látványos trükköket hajtanak végre a kutyákkal, akadálypályán vezetik át őket, de lehet fogócskázni vagy éppen bújócskázni is a kutyával. 6 éves kor fölött, ha már rutinos a gyermek, megpróbálhat új trükköket megtanítani a kutyának, de volt példa már arra is, hogy kutyaiskolás foglalkozáson vehettek részt együtt. A lényeg, hogy minél többet tudjon önállóan dolgozni az állattal, a terapeuta pedig szinte csak kíséri a folyamatot, illetve a megjelenő érzelmeket próbálja tolmácsolni. Könnyű feladata van, mert ha tényleg hagyjuk a gyereket és a kutyát együtt dolgozni, akkor minden alapérzelem fel fog bukkanni előbb-utóbb. Gyakori jelenség, hogy ha a kutya nem érti meg elég gyorsan, milyen új

trükköt kéne megtanulnia, a gyermek dühös lesz, vagy éppen szomorú. Ezek a helyzetek kiváló lehetőséget biztosítanak a terapeutának, akár kutyával, akár más módszerekkel szeretné ezt feldolgoztatni. Gyakoriak és népszerűek az egyéni színdarabok is, melyeket a gyermek rendez és ad elő a kutyával, természetesen a terapeuta segítségével. Az egyik kedvenc mesejelenet, amikor a királyfi legyőzi a sárkányt. Ezt bábokkal is el lehet játszani, de véleményem szerint össze sem lehet hasonlítani azzal az érzéssel, mint amikor az egyik kutya öltözik be sárkánynak, és kötélhúzó párviadalban kell őt legyőzni. A gyerek itt ténylegesen küzd, ténylegesen leizzad és elfárad, éppen ezért a győzelem is sokkal hitelesebb, sokkal jobban átélt, mintha csak bábokkal akarnánk ugyanezt eljátszani. Indokolt esetben a terápia során kijelölünk a gyereknek egy dühöngő sarkot és egy kuckót is. A dühöngőbe a kutya nem megy vele, de szinte bármilyen választott módon kitombolhatja magát, a kuckóban pedig el tud bújni a kutyával együtt, ha egy kis szeretetre, töltődésre és pihenésre vágyna. A harmadik águnk a kutyás önismereti, illetve a céges tréningek. Ez a módszertant felnőttek számára dolgoztuk ki. Meglehetősen konfrontatív, de talán épp emiatt is van, hogy más tréningmódszerekhez képest gyorsabb és tartósabb változást tudunk elérni a készségszintű elakadásokban. A tréning alapja, hogy a kutyákat egyfajta tükörként használjuk. A feladatok mindegyike a kliens(ek) és a kutya interakciójára épít, amit a feladatok után elemzünk, megbeszélünk. Klasszikus feladat például, amikor a kliensnek 5 percen keresztül kell feladatokat végrehajtania a kutyával, mindezt jutalomfalat vagy játék használata nélkül. Jól megfigyelhető, hogyan tud ilyen helyzetben működni, milyen megoldási módokat használ, és természetesen az is látszani fog, hogy ezek mennyire működnek a konkrét helyzet esetében. Mindig izgalmas kérdés, hogy mi a kliens reakciója, ha nem működik, amit kitalált: tud váltani, vagy inkább magába zuhan? Milyen érzések, gondolatok játszódnak le benne mindeközben? Az interakciók elemzése, bár kitér a kommunikációra, de annál jóval tovább mutat. A kliens működését próbáljuk megérteni, belső motivációit, projekcióit, gondolatait. Mindegyik feladatot úgy találtuk ki, hogy garantáltan ki kelljen lépnie a kliensnek a komfortzónájából, akkor is, ha egyébként tapasztalt kutyás. A tréningek emellett jó hangulatban telnek, csapatban és egyénileg is kipróbálhatják magukat a résztvevők. Az akadálypályától az élelemmegtagadásig számos feladat szolgálja önmaguk mélyebb megértését. A tréningnek a megértésen kívül a készségszintű elakadások oldása is a célja. Ha például valaki képtelen megvédeni a határait, kiállni önmagáért, annak hasznos gyakorlási lehetőség az élelemmegtagadás. Ilyenkor a kliens kap tíz darab tápot, amit egyesével kell a 3 szabadon lévő kutya közelében ledobnia. A kliens a feladat alatt nem beszélhet (de hangot adhat ki), nem érintheti meg a kutyákat, és nem használhat kézjeleket sem (pl. nem mutathatja a kutyának, hogy üljön le). Pusztán a testbeszédével és a kisugárzásával kell elérnie, hogy a tápok érintetlenül maradjanak a földön. Bármilyen hihetetlen is, a feladat megoldható! (divany.hu nyomán Fotó: allergicliving.com)


Egészség – Életmód – Aktuális

A

z érettségi után továbbtanuló, emiatt esetleg otthonról el is költöző kamaszok körében gyakoriak a depressziós tünetek – az angolszász szakirodalomban külön neve is A „főiskolásdepresszió” nem orvosi diagnózis, csupán egy szófordulat, amivel a főiskolai/egyetemi évek elején jelentkező, egyébként minden tekintetben a „szokványos” depresszióval megegyező tüneteket szokták illetni. A depresszió tünetei a lehangoltság, szomorúság, motivációhiány és alacsony önértékelés, ezek pedig egyáltalán nem jönnek jól olyankor, amikor épp eredményeket kellene felmutatni egy új és ismeretlen közegben. Az egyetem/ főiskola alatt jelentkező depresszió a kutatások szerint fordított összefüggést mutat az iskolai teljesítménnyel. Ennél egy fokkal talán meglepőbb, de a dohányzással, ivással és felelőtlen szexuális viselkedéssel is, a depressziós fiatalok ugyanis hajlamosak élvezetek hajszolásával „gyógyítani” lehangoltságukat.

van a jelenségnek, „college depression”, azaz főiskolás depresszió néven ismerik. De miért lesz depressziós a főiskolás vagy az egyetemista, és ha az lesz, mit tehetünk ellene?

Egyetemkezdők depressziója...

Ahelyett, hogy örülne! A továbbtanulás – különösen, ha a gyereket a vágyott helyre vették fel – nyilván örömteli dolog. Ugyanígy sok kamasz számára – bármennyire is szereti a szüleit és kötődik – valamennyire örömteli lépés a függetlenedés is. Az egyetemi élet kezdete ugyanakkor olyan kihívások elé állíthatja, amikkel az még nem találkozott, így nincsenek rá kész megküzdési stratégiái. A szülők nélküli élet már önmagában nehézség, hiszen magunknak kell megcsinálni a reggelit, kimosni a ruháinkat, csak az van a hűtőben, amit beletettünk és soha, senki nem fog elmosogatni helyettünk. Hiányozhat a szülővárosunk, a vidékről nagyvárosba kerülő gyerekeknek elsőre sokkoló lehet a nagyvárosi lét. Az egyetemi élet egészen más időbeosztással járhat, mint a középiskola, az órák különböző helyszíneken lehetnek, a számonkérés tantárgyanként változó nehézségű és gyakoriságú, de esetenként komoly kihívást jelenthet, a tanárok nem tudják az ember nevét. A koleszban vagy albérletben a szobatársakhoz és az ő, néha idegesítő szokásaikhoz kell alkalmazkodni. A pénz beosztása, a szülővárosban maradt barát/barátnő távolsága is nehézségeket okozhat.

Hogyan előzzük meg? A fentiek alapján adódik a megoldás. Bár a depressziót nem lehet száz százalékos biztonsággal megelőzni, néhány óvintézkedést azért tehetünk. Például bátorítsuk a gyereket, hogy látogasson el minél többször az egye-

19

Honnan látom, ha mégis depressziós lett? Ha néha szomorú a gyerek és esetenként honvágya van, megijed a terheléstől, sír a szülei vagy a gyerekkori barátai után, az teljesen normális. Depresszióra akkor kell gyanakodni, ha két héten keresztül a napok többségében egész nap lehangolt, örömtelen, nyugtalan, esetleg apróságok is azonnal felbosszantják, dührohamai vannak. A depresszió egyik fő tünete az örömképesség elvesztése, azaz korábban szeretett hobbik, tevékenységek sem okoznak már örömet ilyenkor. A túl sok alvás vagy álmatlanság, az étvágytalanság vagy a túlevés egyaránt jellemző lehet. Depressziós tünet a lelassult gondolkodás és beszéd, valamint a döntésképtelenség. A depressziós páciens gyakran leértékeli magát, bűntudata van apróságok miatt is, feleslegesnek, értéktelennek érzi magát, esetleg öngyilkossági gondolatai vannak. Néha a depresszió testi tünetek formájában jelentkezik: gyomorfájás, emésztési gondok, fejfájás.

Mit tegyünk?

temre már a tanév megkezdése előtt, ismerje meg a terepet és ha van rá lehetőség, beszélgessen olyanokkal, akik oda járnak. Az utóbbira elviekben jó lehetőséget adhatna a gólyatábor, a gyakorlatban az inkább az évfolyamtársakkal való ismerkedésről és a bulizásról szól – ami klassz, de nem árt, ha ezen kívül is van lehetőség megszemlélni az egyetemet. Sok egyetem honlapján vannak hallgatói fórumok, Facebook-csoportok, itt is találhat a gyerek segítőkész felsőbb évest.

Jó indítás, ha a gyerek nem a beiratkozás napján jár először az egyetemi városban, és sikerül időben felderítenie, hogy a lakhelyéhez közel hol van bolt, gyógyszertár, posta, hol lesz az új háziorvosa és milyen a tömegközlekedés nappal és éjszaka. Az sem árt, ha otthon már elkezdtük önállóságra nevelni és mire leérettségizik, megtanul takarítani, mosni, csekkeket feladni, bevásárolni, nyakkendőt kötni, vonatjegyet venni, vasalni és néhány alapvető ételt elkészíteni. Nemtől függetlenül.

A depresszió ugyan elmúlhat magától is, de az biztosan nem segít, ha kitartóan ismételgetjük, hogy „szedd már össze magad”. Az egyik legjobb antidepresszáns a sport, azaz bátorítsuk a gyereket, hogy vigye magával a futócipőjét – konkrétan ismerünk olyat, akit a stepaerobik-edző gyógyított ki a főiskoláskori lehangoltságából. Nem muszáj sem profi módon, sem versenyszerűen sportolni, annak is van antidepresszív hatása, ha otthon mozog a fitnesz DVD-re. Sok egyetemen, főiskolán van már itthon is a hallgatók számára elérhető pszichés segítség, illetve tanácsadás pszichológus vagy orvos formájában. Az itt dolgozók általában eléggé tapasztaltak ezen a téren, azaz érdemes felkeresni, ha egyetemünkön van ilyen. Ha nincs ilyen lehetőség, ha komolyabb a probléma vagy gyógyszeres segítségre is szükség van, akkor a lakóhely szerinti területileg illetékes pszichiátriai szakrendelő nyújt segítséget, ahová az állandó lakcímünk és a tartózkodási helyünk szerint is elmehetünk. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelki segélyvonala ma már nem csak telefonon, hanem cseten és e-mailen is elérhető. (divany.hu nyomán, fotó: static4.businessinsider.com)


20

Lakás – Otthon – Építkezés

Komposztálás kisokos, hogy a szemete hasznos legyen

K

omposztálni, azaz hulladékok szerves anyagaiból tápanyagokban bőséges humuszt képezni nagyon környezettudatos megoldásnak hangzik, és az is – mégis sokan visszarettennek tőle, mert

Komposztáló, az meg minek? Röviden: mert környezetbarát, mert gazdaságos (nem kell annyi virágföldet vennie) és mert tápanyagokban gazdag földje lehet általa. Meg még azért is, mert a kertekben, erkélyeken keletkező zöldhulladékával (pl. kigyomlált gazzal vagy az átültetésből megmaradó, gyökerekkel átszőtt földdel) ezentúl nem a szemetesét kell megtöltenie, hanem felhasználhatja a komposzthoz. Mi kerülhet a komposztra és mi nem? Ha már nekiáll, akkor azt tegye felkészülten, ugyanis bár kényelmes lenne, de a komposzt nem azonos a kerti szemetessel. Ezt figyelembe véve nyugodtan hajigálja bele a felaprított zöldséget, gyümölcsöt, de a használt étolajat inkább ne öntse rá, hanem gyűjtse palackba és adja le a benzinkúton. „A komposz-

tdomb sokféle anyagból készülhet, de alapvetően az egészséges zöldhulladék az alapja. A konyhai zöldség- és gyümölcshulladék, a lehullott lomb, az ágnyesedék, a levágott fű nagyon jó alapanyag. Természetesen az elnyílt virágok és ősszel a pusztuló egynyáriak is belekerülhetnek. A komposztálóba minden anyagot apróra kell vágni a gyors bomlás végett, illetve így később könnyebben is kezeljük majd a készülő komposztot. Az ideális könnyebben és nehezebben bomló anyag aránya 3:1-hez. Utóbbihoz az ágnyesedék, kezeletlen forgács, szalma, tűlevelek tartoznak. Gyorsabb a komposztálódás, ha a komposztanyagok közé kerti földet rétegez" – magyarázta kérdésünkre Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője. Adunk támpontot ahhoz is, hogy mit ne rakjon bele: állati eredetű

attól tartanak, hogy drága az előállítása vagy kíméletlen bűzzel jár. Na de tényleg? Mit érdemes és mit nem ajánlott beleaprítani? Egyáltalán, hogyan érdemes nekikezdeni?

hulladékot, főtt és romlott ételmaradékot, kenyeret, elhasznált sütőolajat vagy beteg növényi részeket ne szórjon rá, a szakértő szerint a déligyümölcsök héját is sokan kerülik a tárolásuk során felhasznált vegyszerek miatt. „Több olyan fa él a környezetünkben, amelynek leveleiben ún. allelopátiás anyagok találhatók, amelyek más növény csírázását, gyökereinek fejlődését gátolják, illetve nehezen bomlanak le. A diófa, az akác és a gyomosító bálványfa is ilyen növény. Ezeket a leveleket az általános vélekedés alapján ne tegye a komposztba" – javasolta a kertészmérnök. Erre is figyeljen: a komposztálónak legyen fedele, vagy esőtől védett helyen kell elhelyezni, hogy a csapadék ne mossa át a komposztot. Időnként, főleg a nyári me-

legben vizet kell önteni rá, hogy a biológiai folyamatokhoz szükséges nedvességet biztosítsa. Ha erősen savanyú kémhatású anyagok állnak rendelkezésre (pl. fenyőtű, bükkés tölgyfalevél), akkor a komposztanyagokhoz köbméterenként 2-3 kg mészpor adagolása is indokolt. Legalább egyszer a komposztot át kell forgatni az érés során: ilyenkor a külső, kevésbé bomlott részeket a komposztdomb aljára keverjük, így gyorsítjuk a komposztanyagok együttes bomlását” – tette hozzá Kálmán Kata. Ha kellően odafigyel a komposztra, megfelelően kezeli és forgatja is a bene lévő anyagokat, akkor fél év alatt érett, nagy szervesanyag-tartalmú, biológiailag aktív, a talaj szterkezetét és tápanyagtartalmát javító anyagot kapunk. Ha elmarad a forgatás és nem figyel oda eléggé, akár másfél évig is eltarthat az érés.


Lakás – Otthon – Építkezés Vehet is, készíthet is komposztáló ládát. Maga a komposztáló láda megvásárolható több üzletben is, de magunk is elkészíthetjük, hiszen nem nagy ördöngösség. Komposztáló készülhet akár raklapokból is: ebben az esteben négyet kocka alakban össze kell szögelni. Túlságosan azonban ne igyekezzen, oldalanként a 3-4 szög bőven elég, hiszen ahhoz, hogy az elkészült földhöz hozzájuthasson, meglehet, szét is kell majd szednie a komposztálót. „Ha nem veszünk, akkor falécekből, raklapból vagy csirkeháló és karó segítségével mi magunk is létrehozhatjuk a földből kiemelt komposztálót. Készítik földbe vájt gödörbe is a komposztot, de ez az újabb szemlélet alapján nem környezetbarát, mivel a szervesanyagoktól elfolyó folyadék közvetlenül a talajvizet szennyezheti. Előnye viszont az, hogy az anyagok nagyobb felületen érintkeznek a talajjal, ahonnan a hasznos szervezetek gyorsan átköltözhetnek a komposztba" – magyarázta a szakértő.

Az sem mindegy teljesen, hová rakjuk. „A balkonok esetében az épület statikája és a balkon mérete szabja meg, hogy egyáltalán érdemes-e próbálkozni komposztálással, mivel a komposztáló nagy helyet foglal, a kezeléséhez (pl. átrakás vagy a kész komposzt rostálása) pedig még további hely szükséges" – mondta a szakértő, mindehhez pedig még hozzátartozik az is, hogy a telepakolt komposztáló nagyon nehéz is, ami az erkélyen nemcsak kényelmetlen, de statikai állapottól függően veszélyes is lehet. Az ideális megoldás tehát az, ha kertben talál a komposztálónak egy árnyas, kevésbé szem előtt lévő helyet. És a lényeg: büdös vagy sem? Amikor a komposztálásról esik szó, akkor a legtöbben örülnek ugyan a környezettudatos lehetőségnek, de köszönik, nem kérnek belőle. Ennek oka, hogy a komposzt tulajdonképpen rothadó növényi részeket tartalmaz, és hát akkor már, ugye, biztosan büdös is. Vagy mégsem? Állítólag ha csak azokat dobja rá, amiket lehet, akkor kicsit sem szagos. „Ha vegyes anyagokból készül a komposztdomb, és a nehezen bomló rész, pl. fanyesedék is belekerül, akkor elég szellős marad a szerkezete ahhoz, hogy rothadásnak, és nem rohadásnak induljanak benne a szervesanyagok. Az utóbbi folyamat jár kellemetlen szaggal. Ha könnyen bomló, nagy mennyiségű hulladékot helyezünk a komposztra, akkor gyorsan beindulnak a biológiai folyamatok, és ez átmenetileg rossz szaghoz vezethet. Ezt okozhatja például a nagy mennyiségű fűnyesedék is" – mondta a (divany.hu nyomán) kertészmérnök.

21

Kreatív ötletek növényjelöléshez A

szomszédok irigy pillantásai járhattak a Good Housekeeping szerkesztőjének fejében, mikor összeállította listáját arról, hogy némi kreativitással milyen látványos trükkökkel dobhatjuk fel a legreménytelenebbnek tűnő kertet is. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen az élet az egy kaptafára készült kültéri kiegészítőkön túl, és készítse el saját növényjelölő tábláit! A kanalas trükk. Egyszerűen megjelölhetőek az elültetett zöldségek egy felcímkézett kanál segítségével is, amihez nem kell más, mint a legtöbb hobbiboltban megtalálható decoupage ragasztó, egy ecset, vízálló tollak, ceruzák, filctollak, olló és némi kreativitás. A kanál formáját lekövető papírdarabokra rajzoljuk rá az elültetett fűszernövényt vagy zöldséget, írjuk rá a nevüket, ragasztózzuk be a kanalat és nyomjuk rá a címkéket. A Domestic Simplicity bloggere szerint ajánlott több réteg papírt összeragasztani, és a végén egy védő lakkréteggel lefújni . Ha megszáradt, már viheti is a kertbe!

Fessen kődarabra! „A kertem az én kis oázisom. Nincs túl sok pénzem és időm, így egyszerű módszerekkel próbálom szépítgeni a kis telkem” – írja a The Garden Corner bloggere, aki a legtöbb inspirációt a háziasszonyok paradicsomaként emlegetett Pinterestről szerezi be. A kövek kipingálásához szinte semmi mást nem kellett

megvennie, csak különböző színű akril filctollakat, valamint egy felületkezelő sprayt. Persze a festés előtt azért nem árt tudni, hogy milyen betűtípust fogunk használni és mekkora méretben. Mielőtt nekiugrana, vessen fel pár szóba jöhető lehetőséget egy lapra és válassza ki a legmegfelelőbbet.

Rusztikus hatás törött cserépből. A Hardly Housewives szerkesztője is a Pinteresten keresett inspirációt kertje feldíszítéséhez. Ehhez a megoldáshoz semmi másra nincs szükség, mint egy-két régi használt cserépre, amire egy víz és időjárásálló filctollal felírhatjuk, hogy milyen növényeket (zsálya, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, kapor, rozmaring) ültettünk el a földben.

Elkülönített kert gyerekeknek. „Egy nagy kertem van, amit nagyon szeretek. Mivel kontrollmániás vagyok, nem szeretem, ha a gyerekeim is 'segítenek'" – írja a Not Just a Housewife szerkesztője, aki úgy döntött, hogy inkább egy saját részt is kialakít nekik. Az elültetett növények itt nem maradhattak jelöletlenül, ezért a blogger lefűrészelt pár fadarabot, amit a gyerekek szépen lecsiszoltak, utána pedig jöhetett a festés. Ezzel persze még nincs vége, a táblákba lyukat is kellett fúrni, hogy bele lehessen ragasztani a pálcákat, amikkel a fadarabokat a földbe dugjuk.

Növényhatározó téglából. „Egy cuki kis kertészeti boltban láttam ilyen téglákat 10 dollárért (kb. 2759 forint). Én is elkészítettem a saját verziómat, ami sajnos nem bírta anynyira a gyűrődést és a tűző napnak valamint a jégverésnek köszönhetően igencsak megkopott„ – számolt ve a Simple Details bloggere a kevés pénzből kivitelezhető projektről. Szerintünk azért érdemes kipróbálni, hiszen nem tűnik túl nagy feladatnak évszakonként (divany.hu nyomán) újrafesteni a betűket.


22

Egészség – Életmód

Meseterápia:

testi érzetek az elme szintjén

A

Mosoly Alapítvány gyermekekkel foglalkozó pszichológusokat, terapeutákat tömörít: ingyenes mese- és művészetterápiákkal segítik a rászoruló gyerekeket a testi betegségekkel együtt járó lelki problémák feldolgozásában. A pszichoterápiák révén lelki rehabilitációval egészítik ki az orvosi kezeléseket, hogy ezek egymást erősítve fejtsék ki hatásukat a tartós gyógyulás érdekében. A páciensek között vannak súlyosan beteg gyerekek, tumorosak, szervátültetettek, krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegség, epilepszia), vagy éppen pszichoszomatikus zavarral küzdők, vagyis olyanok, amikor a testi tünet mögött nincs kimutatható szervi elváltozás (például tik, reflux, szorongásos fejfájás). Mindezek után nem meglepő, hogy idei, éves konferenciájuk témája a test és a lélek viszonya, a megtestesült elme, és a testi aspektus szerepe a pszichoterápiákban. A 2015-ös Kreatív Napokon vettünk részt.

Meseterápia jöhet a kórterembe, táncterápia kevésbé Korbai Hajnal pszichológus nyitó előadásából rögtön kiderült az is, miért használnak meseterápiát, és ha már ilyen fontos a testi aspektus, akkor miért nem valamilyen testi, mozgásos módszer mellett köteleződtek el az Alapítvány munkatársai. „2009-ben, mikor a művészetterápiák mellett belekezdtünk a meseterápiába, olyan módszert kerestünk, amit ágyhoz kötve is lehet, bármilyen körülmények

között alkalmazni, pl. steril boxban, ahova nehéz bevinni eszközöket, vagy a gyerek az állapotából kifolyólag nem képes részt venni a foglalkozáson. A mese mindig kéznél van, és addig lehet elmenni a feldolgozásában képző-, vagy zeneterápiával, vagy a hosszú távú csoportokban pszichodrámával, amíg a gyerekek álla„ pota megengedi. – kezdi a szakember. – „Egyedül a testtudati technikát használó mozgás- és táncterápia nem tudott bemenni a kórházakba, a testi mozgás akadályozottsága miatt. Pedig a testi aspektus fontos lehet, ha minden testi betegségnek vannak pszichés okai, amin a pszichoterápiával változtatni lehet. Lehetséges-e a testtel, testtudattal dolgozni ilyen körülmények között? Nem lenne különösen fontos azoknál a gyereknél, akiknél a test-lélek kölcsönhatás feltáratlan zavaráról beszélünk, mint a pszichoszomatikában? Különösen, ha minden betegség az széles értelemben véve... „ Ilyen módszerek után kutatunk évek óta. A szakember szerint itt nézőpontot kellett váltani: ha nem tudják a testtel való munkát, a testtudati technikákat mozgásterápia formájában bevinni a kórházakba, akkor érdemes lenne azt megnézni, hogyan lehet más módszerekben fellelni ezt a fontos aspektust. Ez

a kérdésfelvetés motiválta az idei Kreatív Napok témaválasztását is.

Terülj, terülj, asztalkám A testtel és a testtudattal való munka lényegesen gazdagíthatja a pszichoterápiás munkát. A testtel pedig nem csak a kifejezetten testi aspektusra koncentráló terápiás formák során lehet dolgozni. De hogyan? Korbai Hajnal egy esetet ismertet röviden a fentiek illusztrálására. Sok évvel ezelőtt az egyik gyermekkórházban meseterápiás foglalkozást tartottak. A foglalkozáson egy olyan, rákos kisfiú is részt vett, aki műtétre várt volna, de mivel nem tudott enni és az éhezés miatt túlságosan le volt gyengülve, nem lehetett megműteni sem. A meseterápiás foglalkozás során olyan mesét kerestek, amely az étvággyal, evéssel kapcsolatos fantáziákat hív be. A mese után a terapeuták az asztalkás jelenettel dolgoztak tovább: mindenki elképzelhette a saját Terülj, terülj, asztalkáját, mit kívánna rá? A munka fontos eleme volt, hogy az asztalkáról nem csak beszéltek, hanem az összes érzékszervet bevonták, ezáltal a testi szintet is érzékenyítették: milyen ételek vannak rajta? Milyen a színük? Milyen az illatuk? Ha kézbe vennéd, milyen lenne a tapintásuk? Milyen ízeket érzel a szád„ ban? A testi érzeteket is „felébresztő terápiás munka során a szóban forgó fiú is elképzelte a gulyáslevest, és olyan részletességgel írta le, hogy még a terapeuta szájában is összefutott a nyál. És a foglalkozás végére a fiú is megéhezett. A fenti eset kiváló példa arra, amikor egy alapvetően nem testi terápiás módszer mozgás nélkül is behozza a testi érzeteket, a testi aspektust. A banálisnak tűnő testi érzetek pedig fontosabbak a

meseterápiában, mint például az értelmezés vagy a szimbólumok megfejtése: már Bruno Bettelheim is leírta, hogy a túl korai értelmezés csak nagyobb károkat okoz, és nem engedi hatni a gyógyító folyamatokat.

Megtestesült elme A kissé talán szokatlannak ható érvelés mögött komoly tudomány rejlik: a megtestesült elme fogalma mára egy interdiszciplináris paradigmává nőtte ki magát, amelyen együtt dolgoznak idegtudósok, nyelvészek, filozófusok. Az alapelmélet persze csak a nyugati, tudományos gondolkodásban számít újdonságnak – tudom meg Korbai Hajnal előadásából. A keleti rendszerekben az elme és a test szétválasztása nem történt meg. A nyugati gondolkodást ezzel szemben néhány évszázadra rabul ejtette a dualizmus, vagyis az az elmélet, hogy test és lélek két különálló valami. Az utóbbi évtizedekben azonban elszaporodtak azok a bizonyítékok és idegtudományi kutatások, amelyek szerint az elme folytonos a testtel, és mindenféle elválasztás önkényes és mesterséges. A fejlesztő pedagógusok szerencsére már tudják ezt: speciális mozgásterápiával orvosolják például az olyan, elmefunkciók sérüléséből adódó lemaradásokat is, mint mondjuk a diszlexia. A motoros viselkedés, azaz a mozgás ugyanis bizonyítottan hatással van az elme, az intellektus és az érzelmek fejlődésére. Az érzelmek és a gondolatok testi kifejezést idéznek elő, a mozgás, a testi kifejezés pedig érzelmeket, gondolatokat mozgósít. Ez az a kétirányúság, amivel a művészetterápiák a kezdetektől fogva dolgoznak. Különösen igaz ez a gyerekekkel végzett terápiás foglalkozások eseté-


Egészség – Életmód ben: a gyerekek még sokkal inkább a nonverbális jelekből olvasnak, testileg hangolódnak. Mondhatunk bármilyen megnyugtató üzenetet a szavainkkal, ha a testünk feszültséget sugároz, az az üzenet fog átmenni, nem a nyugalomé. A gyerekek csak kb. 12 évesen kapcsolnak át a racionális üzemmódba, s addig elengedhetetlen a hiteles és hatékony terápiához a terapeutának testileg és lelkileg is lehetőleg rendben, egyensúlyban lennie – fogalmaz az előadó.

Egy hét a mesében Egy másik izgalmas előadás betekintést enged abba, hogyan is zajlik ez a konkrétumok szintjén, a gyakorlatban. Kiss Kinga és Majoros Andrea klinikai szakpszichológusok fejfájós és epilepsziás kamaszlányoknak vezettek meseterápiás tábort: egy hétig minden nap, reggeltől estig, bejárós formában zajlottak a foglalkozások. Céljuk az volt, hogy megtanítsák a lányokat arra, hogy ne a tüneteikkel kommunikáljanak, hanem testükkel jó viszonyt ápolva képesek legyenek saját erőforrásaikat mobilizálni. Képesek legyenek elhinni, hogy meg tudnak küzdeni a nehézségekkel, ne legyen szükségük a funkcionális tünetekre, a realitásból

Lotilko újraépíti a szárnyait A hétfői napot a Lotilko szárnyai című mesével kezdték, hiszen ez a történet megjeleníti mindazt, amit szeretnének csinálni az egész hét során. Segít átélni azt, mennyi türelem kell hozzá, hogy rábukkanjanak valódi képességeikre, erősségükre. (Lotilko a szárnyaival, amit ő saját magának csinált, repülni képes, de elveszik a szárnyát, ezután új szárnyat épít magának végtelen türelemmel, egyenként, lehullott tollakból.) „ A „bemelegítés során ismerkedős és mozgásos játékokkal lazították fel a hangulatot a terapeuták, majd előkerült a kérdés, hogy ki milyen madár lenne. A választott madarat mozgással keltették életre, textilekből közös fészket építettek, majd ezután következett a meseolvasás. A feldolgozás rajzzal indult: hol vagy a mesében? A záró beszélgetés során olyan témák kerültek elő, mint a megküzdés, szabadulás, saját erő. A végén a terapeuták kiborítottak egy zsák tollat, és össze kellett gyűjteni egy szárnyra valót, egyenként. A többi nap mind más-más téma és másik mese köré szerveződött. A kedd az alkotás, a tánc, az önkifejezés témáját dolgozta fel. A szerdai mese a segítségkérést, mint megküzdési lehetőséget kínálta

A módszernek két nagy ága van: az alkotó-fejlesztő meseterápia és a klinikai meseterápia. Az alkotó-fejlesztő meseterápia során minden foglalkozást testtudatosítással kezdenek, akár kicsi gyerekekkel, akár felnőttekkel, akár drogosokkal, akár pszichés betegekkel dolgoznak, a testhatárok tudatosítására mindig szükség van. Hogy miért? Helyet kell csinálni a mesének az érzékszervekben, bennünk – fogalmaz az előadónő. – Csak tiszta térbe érkezve tud hatni a mese, és ez a tiszta tér a test. Az a cél, hogy ha majd később a mesében „ elhangzik, hogy „mézeskalács-házikó , akkor a megfelelően ráhangolódott hallgatóság érezze a szájában a sütemény ízét, és az orrában a fahéj illatát, vagyis testi, érzékszervi szinten is hasson rá a folyamat.

A nádszálban vagyok

való kilépésre; élményt kapjanak arról, milyen az, ha jól vannak a saját testükben. Miért meseterápiával dolgoztak? Kamasz célcsoport esetében az előadók szerint ez kifejezetten jól használható módszer: a játékterápiás eszköztárhoz „ már túl „öregek , de a verbális terápiák még nem annyira jól működnek náluk. A meseterápia egy alternatív tudati működésmódot kínál: analitikus gondolkodás helyett szintetizálást, kritikai helyett értékelésmentes befogadást, logika, tervezés és stratégia helyett belátást, intuíciót, kreativitást, lineáris idő helyett jelenben megélt jelenlétet, verbális dominancia helyett multimodális megélést. A meseterápia kínálta átmeneti térben megélhetőek egészleges élmények. Ennek feltétele az, hogy sikerüljön közös térbe és közös átmeneti térbe helyezni a csoportot: létrejöhessen a figyelem beszűkítése, a teljes testi megélésre való összehangolódás. A napi munka így ennek megfelelően épült fel: testi és lelki ráhangolódás után a mese központi témájának beemelése következett, majd maga a mese, végül munka a mesével: beszélgetés, kreatív feldolgozás, de nem teljes verbális feldolgozás.

23

fel, valamint lehetőséget adott a szülők felé irányuló indulatokkal való munkára. A csütörtök az énkép-testkép hangsúlya köré szerveződött, míg a pénteki mese témája a teremtés, teremtődés, a belső mag kibontása, mint életfeladat volt. A terapeuták nagy hangsúlyt fektettek a mesére való testi ráhangolódásra, kreatív feladataikkal mindig az adott napi meséhez igazítva a bemelegítést és a megérkezést.

Világűr a testünkben A konferencia záró előadását az ismert mesekutató, meseterapeuta, a Metamorphoses módszer kidolgozója, Boldizsár Ildikó tartotta. A rendhagyó előadást egy több mint 2500 éves idézettel indította az előadó: „az emberi testben van egy kicsiny lótuszvirág házikó, ebben egy kis tér, ami akkora, mint a világűr. Benne van az ég és a föld, a víz és a tűz, a nap és a hold, minden, ami van, „ volt, lesz benne van. A Metamorfózis meseterápia ugyanis magáénak vallja az idézet által közvetített alapelveket, vagy„ is azt, hogy „ami kint, az bent : azaz a személy nem választható külön a körülötte lévő világtól.

A mese általános konfliktusát is megtapasztalhatjuk testi érzések segítségével. Ugyanis minden mese egy konfliktusra épül, és nem egyszerű megnevezni, illetve szétválasztani, mi a mese alapkonfliktusa, és mi a páciens saját konfliktusa. Ennek tisztázására a terapeuta a testi érzetekhez folyamodva például ilyen kérdéseket tehet fel: Hol érzed magad a mesében? A mese melyik részénél keletkezik feszültség a testedben? Hol a legrosszabb lenni a mesében neked? Az előadás során a hallgatóság is ízelítőt kap ebből: A világszép nádszál-

kisasszony című mesét olvassuk, helyszíneit elemezzük. Boldizsár Ildikó egy esetet is említ, amikor a terápián részt vevő páciens a mese húsz helyszíne közül a nádszálba helyezte el saját magát: bezárva egy nyomasztó, szűk helyen, ahol majdnem szomjan hal, és ahol nem tehet mást, mint várja a megmentőjét. Az ilyen felismerésekkel aztán tovább lehet dolgozni a terapeutával közösen. További érdekes kérdés például az is, hogy az a helyszín, ahol megláttad magad, mit követel a hőstől, mit kell neki ott meghaladni, milyen képességet kell ott megtanulnia, mire kell szert tennie? A nádszálkisasszony mellett a meseterapeuta a szervátültetett gyerekekkel zajló munka nehézségeit, kihívásait is ismerteti: a terapeuta dolga ugyanis az is, hogy megtalálja az adott személynek, az adott élethelyzetére „használha„ tó mesét. Fél éve kapott egy felkérést, hogy szervátültetett gyermekek számára állítson össze mesekönyvet – ők „ egy „idegen szervet kapnak, amit a testükbe kell fogadni, életre kell kelteni, azzal együtt kell élni. Szerencsére a népmesékben, mint mindenre, erre is vannak megoldások: sok mesében el lehet fogadni egy másik testrészt – egy csodatévő szőrszálat, egy pikkelyt – úgy, hogy cserébe a főhős is ad érte valamit – jellemzően azt, hogy túlél és teljesíti a mesében rá rótt feladatot. A testi szint tehát, bár rejtve, de mindvégig jelen van a meseterápiában és fontos eleme annak. (divany.hu nyomán)


24

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Ipari padló kivitelezésben jártas

kőműveseket keresünk versenyképes bérezéssel, folyamatos munkalehetőséggel. Érdeklődni a 06 30/300-0306-os telefonszámon.

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Ötszáz forint E

nnyibe került egy zacskó mogyoró és egy csokoládé. A fiatalember ezt akarta észrevétlenül kivinni a boltból, ne szépítsünk, ellopta. Az egyik dolgozó azonban észrevette, útját állta, és úgy tartóztatta fel, hogy bezárta az üzlet ajtaját. A csokitolvaj hangosan elégedetlenkedett. Miért kellett rendőrt hívni, ekkora ügyet csinálni ötszáz forintból?! A helyzet teremtette műfelháborodás a vevők kísérő tekintete előtt már-már szánnivaló volt, ám azonnal szembesültem a másik oldallal. „Ezt az ötszáz forintot nekünk kell kifizetni. Hányszor jártál itt, és hány ezer forintot fizettünk ki helyetted, eddig?” A feldúlt boltos hölgyektől tudom, ha nem hívják ki a rendőrséget, akkor tehetetlenek, együttműködés hiányában bizonyítani sem tudják a lopás tényét. És ha semmi következménye, akkor még a kellemetlen érzést sem tapasztalja az elkövető. Sőt, azt hiszi, ez így van rendjén. A hátsó ajtón távoztam bevásárlószatyrommal, és minden erőmmel azon voltam, hogy ne legyek demagóg. Ne gondoljak a nagy lopásokra, a százmilliós, milliárdos korrupciós pénzekre, amelyek bizonyítottan hazánkat sújtják. A közpénzek csapolása, legyen szó akár túlárazásról, ésszerűtlen beruházási programokról, offshore-céghálóról, végeredményben azt jelenti, hogy olyan számlát kell állni nekünk, magyar adófizető polgároknak, amit nem is rendeltünk meg. Emiatt arra, amire szükségünk volna, nem futja. De ki akarja más csokiját fizetni?

VIKTÓRIA TAVAK SÜKÖSD

MEGNYITOTTUNK!

VÁLTOZATLAN ÁRAKON VÁRJUK KEDVES VENDÉGEINKET!

Ponty: 850 Ft NYITVA: péntek – szombat – vasárnap 7–18 óráig

Március 15–16-án is nyitva! Tel.: 06-30-3174-759

TM Kronika 2017/09  
TM Kronika 2017/09  
Advertisement