Page 1

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

OPERATÍV DOLGOZÓKAT keres Hosszútávú munkavégzés, kiemelt bérezéssel! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

XXI. ÉVF. 6. SZÁM

2017. FEBRUÁR 17.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

MUNKAHELYEK

A „saját lakás„ eszménye, és ami mögötte van 7.oldal

Finom mézes sütemények y

HOR RVÁTOR RV RS SZÁG Novi Vinodolski 4 fős apartman 07.22. 137.900 Ft-tól/ap./hét

Pula 4 fős apartman 06.24. 122.900 Ft-tól/ap./hét Zadar 2 fős apartman 07.22. 119.900 Ft-tól/ap./hét Primosten 2 fős apartman 08.05. 149.900 Ft-tól/ap./hét Selce Hotel Selce 3*, félpanzió 06.24. 67.500 Ft-tól/fő/hét CSALÁDI AKCIÓ! 2 felnőtt+2 gyermek (1. 12 évig, 2. 16 évig) 06.24. 222.250-tól/család/hét 222.250 tól/család/hét

Ajkai vállalat munkatársakat keres szerszámkészítő munkakörbe!

AUTÓBUSSZAL

Krk-szigett szálloda szálloda, félpanzió 07.18.,07.25.,08.01.,08.08. 61.900 Ft/fő/5 nap Omis 2 fős apartman 06.23. 61.300 Ft-tól/fő/10 nap

Részletek a 11.oldalon

Ha Pétisót választ, többet kap a pénzéért! 6.oldal 2.oldal

FEBRUÁR 28-IG!

Dalmácia körutazás

8.oldal

szálloda, reggeli 05.17. 54.900 Ft-tól/fő/5 nap Isztriai körutazás szálloda, reggeli 07.06. 51.900 Ft-tól / fő / 4 nap

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

8.oldal

HOSSZÚTÁVRA, KISZÁMÍTHATÓ ÉS MEGBÍZHATÓ JÖVEDELEMMEL! Állásajánlatok az 5., 9. és 11. oldalon

ÉÉNY V ELŐFOGLALÁSI KEDVEZM

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy érdeklődjön a 74/529-020-as telefonszámon.


2

Agrรกrium


3

Bulvár – Aktuális www.szekszardagora.hu

BULVÁR

Reménytelenség

Programajánló:

A

bdul Shukor egy bangladesi menekülttáborban él családjával, kalyibája előtt dolgozik. Egy elnyomott muszlim kisebbséghez, a rohingya felekezethez tartozik, akik Burmában üldözötté, jogfosztottá váltak és menekülniük kellett. A burmai hadsereg tavaly októberi támadása nyomán 65 ezer rohingya embernek kellett menekülnie. A Spiegel Online megrázó fotóján a mérhetetlen szegénység és kilátástalanság, a menekülttáborok katasztrofális helyzete látható. Az ENSZ 2013-as felmérése szerint 60 millió menekültet tartottak nyilván, ma a világ menekültjeit összefogó állam a világon a 23. legnépesebb ország lenne.

Bőrszerkó és Trumph-estélyi

L

ady Gaga újra középpontba került az 59. Grammy-díjkiosztó gálán. Rocker bőrruhája többet mutatott, mint amennyit eltakart, extravagáns öltözetben lépett a vörös szőnyegre. Kétségkívül elvitte a legmeghökkentőbb megjelenésért járó pálmát, bár díjat érdemelt Joy Villa énekesnő is. Ő Trump-estélyiben lépett fel, ruháján díszlett a kampánymondat: Amerikát újra naggyá tesszük. Az Ikea-fürdőlabdákból készített tarka, földig érő estélyi szoknya-rózsaszín felsővel legalább annyira érdekes volt, mint a Ferrero Rochet-nak öltözött Cee Lo Green. A konszolidált megjelenésekre is figyelt a közönség, Adele olivazöld Givenchy-ruhája, Jennifer Lopez leheletkönnyű szexi viselete éppúgy figyelmet érdemelt, mint az ikrekkel terhes Beyonce testhez simuló, csillogó vörös estélyiruhája. A krone. at szerint ő volt a legszebb ezen az estén.

LAPSZEMLE Az egész világ szélerőművet épít, csak Magyarország nem Globális témává vált a károsanyag kibocsátás csökkentése az utóbbi években, így egyre népszerűbb a szélenergia a világban. Tavaly is jelentősen nőtt a kapacitás a világban, Magyarországon viszont nem, hiszen nálunk egy szélerőmű sem épült az idén, ami nem is véletlen, mivel egy tavalyi jogszabály-módosítás miatt gyakorlatilag lehetetlen szélerőműveket építeni az or(portfolio.hu) szágban.

Az átlag magyar háromszor annyit fizetne az olimpiáért, mint egy francia

kosok, spekulánsok, üzleti érdekkörök” – Ángyán megfogalmazása szerint ők az állami földek értékesítésének nyertesei Somogyban. (magyarnarancs.hu.hu)

Egy átlagos magyarnak 2-3-szor több pénzébe kerülne az olimpiarendezés, mint egy franciának vagy egy kaliforniainak. Hiába az Agenda 2020, a rendezés egy kis országnak látványosan drágább (hvg.hu) lenne, mint a nagyoknak.

Nocsak, elítéltek valakit kilométeróra-tekerésért

Nemzetközi egyezményt sérthet a gimnazisták katonai kiképzése

Szuper az oktatás, kár, hogy rosszra használjuk A Microsoft digitális bűnözés elleni osztályának vezetője elárulta, miért olyan jók a kelet-közép-európai hekkerek, és hogyan segít többet a védekezésben egy tévésorozat, (index.hu) mint az iskola.

• Február 24-én, 10.30 órakor a Színházteremben: Tőkéczki László: Kommunizmus vagy emberség című előadása a Kommunista Diktatúrák Emléknapja alkalmából.

A Hunyadiak szerzője a könyvtárban A nagysikerű Hunyadi regényciklus szerzője, Bán Mór lesz a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár vendége február 22-én, szerdán, 17 órától. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

VÍZFESTŐK 25 címmel jubileumi kiállítás nyílik február 18-án, szombaton, 11.30-kor Szekszárdon, a Művészetek Házában. A kiállítást megnyitja: P. Szabó Ernő művészettörténész, közreműködik: Lozsányi Tamás orgonaművész. Az alkotások megtekinthetők április 2-ig.

Magyarországon eddig összesen négy ember ellen emeltek vádat kilométeróra-visszatekerés miatt. Pedig az autókereskedő szervezetek becslései szerint a külföldről behozott kocsik 90 százalékánál, a Magyarországon forgalomba helyezett járművek közül pedig minden harmadiknál manipulálták a (hvg.hu) kilométeróra-számlálót.

Bálint-nap: amikor a verebek is párt választanak

A folyékony akkumulátor mindent vihet A megújuló energiaforrásoké a jövő, ez nem is kérdés, de rá kell jönni arra, hogy a napelemek és szélerőművek akkumulátorai miként lehetnek képesek évtizedeken át szinte ugyanolyan teljesítményre. A Harvardon úgy vélik, hogy megtalálták a megoldást. Az elismert egyetem szakembereinek módszere és annak egyszerűsége is meglepő: folyékony aksik (hvg.hu) kellenek.

• Február 20-án, 19.00 órakor az Agora Színházteremben: Szekszárd Big Band hangversenye. Sztárvendég: CHARLIE. Közreműködik: Buzás Panna Napsu-

gár – ének, Csepregi Péter – ének, Csizmadia Dávid – trombita, Kovács Gergő – ének, Nagy Balázs – altszaxofon, Művészeti vezető: Pecze István. Jegyár: 2500 Ft.

Szeptemberben katonai képzés indul magyar középiskolásoknak. A Honvédelmi Minisztérium szerint nem kötelező ezen részt venni, de mivel 18 év alatti gyerekekről van szó, ez egyáltalán (hvg.hu) nem ilyen egyszerű.

Itt a friss Ángyán-jelentés! Az olasz Benetton, német bankárcsalád somogyi intézői, a két vadászházáról elhíresült izsáki fideszes polgármester fiai – ilyen nyerteseket talált Ángyán József, amikor a földárverések Somogy megyei adatait összesítette. A volt államtitkár a kormányzati propagandával ellentétben arra jutott, hogy a helyben élő családok a dobra vert földek egyharmadához jutottak hozzá, a földek kétharmadát harminchat nagy érdekeltség szerezte meg. „Nagybirto-

A keresztények február 14-én ünnepelték Szent Bálintot, a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjét. A történet szerint Bálint, mielőtt keresztény hite miatt kivégezték volna II. Claudius császár idején, hite erejével visszaadta a látását börtönőre vak leányának. Üzenetet is küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „ (kronika.ro) „A te Bálintod .

A SZÓ EREJE – ALAPÍTVÁNY A KOMMUNIKÁCIÓS KULTÚRÁÉRT

Rendelkezzen Ön is! Adója 1 %-ával támogassa Tolna megyében színvonalas kommunikációs kultúráért végzett munkánkat! Adószám: 18396890-1-17

ELADÓ Szekszárd központjához közeli elhelyezkedésű, 319 m2 alapterületű, teljesen felújított, alagsor (bemutató terem) + földszint (eladótér, raktárak) + tetőtér (iroda)elrendezésű épület, térkövezett, zárt udvarral. Az ingatlan előtt 4 db saját használatú, térkövezett gépjármű parkoló került kialakításra. Az ingatlan klimatizált, riasztóval védett, korszerű gépészettel szerelt. Az ingatlan jelenleg világítás technikai vállalkozás központi épülete, de az új 21. századi felszereltségű telephely-bemutatóterem elkészülte és a Budapest központjában új üzlet nyitását követően az ingatlan eladása vált aktuálissá. Az ingatlan kialakítása lehetővé teszi az irodai – kereskedelmi – szolgáltatói célú jövőbeni hasznosíthatóságát. Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését szívesen állok rendelkezésére.

Perkátai Csaba, telefon: 20/917-1741


4

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

betanított dolgozót kézi fémmegmunkáláshoz. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Így építsünk lakóházat tűzifából! A z elkészítés lépései: száraz, 35-40-50 cm hosszú, tetszőleges átmérőjű, kéreg nélküli rönkből, esetleg hasított tűzifából készítünk falazatot. Az alap: beton, mint a hagyományos téglaházaknál. A habarcs általában: homok, cement, mész valamilyen arányú keveréke, ami általában 1/3 -1/3 arányban.

C

égünk 1988-ban alakult Minneapolisban, 1992-ben Magyarországra, Pécsre költözött. Jelenleg 100%-ban a FOSS Analytical dán biotechnológiai cég tulajdona, mely világelső azon analitikai eszközök előállításában, melyek a globális élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban, ezen belül is elsősorban a tej-, gabona-, takarmány-, hús- és bortermelésben kerülnek felhasználásra. A FOSS vállalat több mint 1400 alkalmazottal dolgozik a világ különböző részein. Az analitikai műszerek forgalmazása és értékesítése a vállalat globális hálózatán keresztül 28 országban található értékesítési leányvállalat és több mint 75 dedikált disztribútor közreműködésével történik Európában, Észak, Dél-és Közép-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában. A Soft Flow élvonalbeli biotechnológiai cégnek számít az áramlási citometria, valamint az élelmiszer- és takarmánybiztonság szektorán belül. A vállalat húsz év tapasztalattal rendelkezik a kutatás-fejlesztésben, és hasonló távlatokra tekinthet vissza az áramlási citometriában, valamint az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén tevékenykedő piacvezető cégekkel megvalósított együttműködés terén. Bővebb információért látogasson el weboldalainkra: www.softflow.hu; www.foss.dk

Bővülő csapatunkba keresünk új munkatársat az alábbi munkakörbe:

VEGYÉSZMÉRNÖK A munkatárs feladatai: • Segítséget nyújt abban, hogy megvalósuljon a technológiai transzfer a K+F és a gyártás között • Felelős a köztes és végső termékektételenkénti (batch) gyártásáért • Konjugációs módszerek, különféle makromolekulák (antitestek, fehérjék, nukleinsavak, stb.) szilárdfázisú hordozókra történő kötésének elvégzése • Élelmiszerbiztonsági analitikai kitek, multiplex mikroanalitikai assay reagensek előállítása és gyártásának validálása • Minőségellenőrzési célt szolgáló bioanalitikai vizsgálómódszerek (ELISA; Áramlási citometria) elvégzése és validálása • On-line minőségellenőrzési vizsgálatok elvégzése • A gyártási adatok elemzése, eltérések, nem-megfelelősségek korai felismerése, kiértékelése • ISO-9001:2015 és GMP (Good Manufacturing Practice) minőségbiztosítási előírások szerinti munkavégzés, GMP dokumentumok, standard operációs protokollok készítése • A termelékenység maximalizálása, a kitűzött célok megvalósításának biztosítása • A laboratóriumi munka elvégzéséhez szükséges mennyiségű vegyi anyagok és eszközök készlet nyilvántartása • Külső és belső kutató munkatársakkal való hatékony együttműködés • A technikusok munkájának irányítása, szükség szerint segítése • A laboratóriumi feladatok tervezése, koordinálása, prioritások meghatározása a határidők betartása érdekében • A fejlesztésekhez és módszertanhoz kapcsolódó szakirodalmak folyamatos tanulmányozása, aktív részvétel a gyártási tervek és jelentések írásában

A munkatárssal szembeni elvárások: • Vegyész/vegyészmérnök, vagy biomérnök egyetemi (MSc) végzettség • Folyékony magyar nyelvtudás • Legalább középfokú angol nyelvtudás • Felhasználói szintű informatikai ismeretek • Jó kommunikációs képesség • Rugalmasság, elkötelezettség, megbízhatóság, terhelhetőség • Analitikus gondolkodás

Előnyként értékeljük: • Szerves preparatív kémiai tapasztalat • Gyakorlat a biotechnológiai gyártás terén • Hasonló, multikulturális munkakörnyezetben szerzett tapasztalat

Amit kínálunk: • Részvétel nemzetközi projektekben • Versenyképes fizetés és juttatások • Kihívást jelentő és változatos munka • Folyamatos tanulási és fejlődési lehetőségek • Költözés esetén 3 havi szállást biztosítunk

Munkavégzés helye: Pécs Jelentkezés: A www.foss.dk vagy a www.softflow.hu honlapon elérhető jelentkezési lap kitöltésével. További tájékoztatás: Palik Adrienn, telefon: +36 72 891-888

Az alapon kezdősornak elhelyezünk 2 párhuzamos habarcs-csíkot. A tűzifa hasábokat, rönköket az alapra felvitt 2 párhuzamos 10-10 cm széles habarcs-csíkba helyezzük bele. Az így egymás mellé tetszőlegesen elhelyezett rönkök közötti kb 20-25 cm körüli üres helyet töltjük föl száraz forgáccsal, fűrészporral, esetleg szalmával. Aki megteheti isolittal is kibélelheti a hézagot. Ez lesz a szigetelőanyag. A következő sort ismét 2 párhuzamos habarcs-csíkkal kezdjük, s a folyamat megy tovább, amíg elérjük a mennyezet magasságát. Végtelenül egyszerű, bárki elkészítheti, kalákában a legegyszerűbb. Bármikor abbahagyható, folytatható. A ház vázának, ácsolatának, ajtószerkezetének természetesen falazás előtt fából már el kell készülnie, s a megfelelő helyre be kell helyezni. Előnyei: természetes anyagokat használunk, szakértelem nélkül, sajátkezűleg építhető, egyedi kivitelezésű, szigetelése rendkívül jó, nyáron hűt, télen melegen tart, a legolcsóbb, az eddig használt építőanyagok közül. Hagyományos építőanya-

gokkal együtt is alkalmazható, egyedileg díszíthető, 100 m2 ház külső falfelületéhez elég lenne kb 100.000.-Ft értékű, 8 erdei m3, erdei fenyő tűzifa.

A méret tetszőleges lehet: a sufnitól a többszintes családi házig. Statikailag a több szint az ácsolattól függ, amennyit a fagerendák elbírnak, annyival terhelhető a szerkezet. A fal terhelhetősége, mivel fából és cementes habarcsból áll, szinte korlátlan. Hátránya: jelenleg sem Európában, sem Magyarországon nincs rá példa, hogy elkészült volna ilyen ház hivatalos építési engedéllyel. (sokszinuvidek.24.hu nyomán)

Jürgenhake Magyarország Kft. felvételt hirdet

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI MEGBÍZOTT munkakörbe. Feladatok: – Az ISO 9001 szerinti munka- és eljárás utasítások és a hozzákapcsolódó dokumentumok (feljegyzések, nyomtatványok) aktualizálása, kiosztása, oktatása, kezelése, fejlesztése – Az auditok operatív feladatainak előkészítése, lebonyolítása – Az auditok során felmerülő hibák meghatározása és a hiányosságok megszüntetése – Vonatkozó vevői utasítások kezelése, kiosztása, oktatása, rendszerben való aktualizálása – Reklamációkezelés Elvárások: – Minimum középfokú végzettség – Minőségirányítási szabványok és dokumentumok ismerete – Felhasználói szintű számítógépes ismeretek – Önálló, magabiztos, konstruktív és proaktív munkavégzés Előny: – Német nyelv ismerete – Hasonló munkakörben szerzett szakmai tapasztalat Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.


5

Aktuális

FADDAL

szomszédos földterületek

ELADÓK!

Jürgenhake Magyarország Kft. felvételre keres

Külön-külön:

RAKTÁROST

SZÁNTÓ

4,58 Ha, 102.03 Ak 12,5 M Ft

ERDŐ

2,76 Ha, 30,00 Ak 7,5 M Ft

CSATORNA-RÉT 2,66 Ha, 31,98 Ak 5,5 M Ft

Egyben: 24,5 M Ft ÉRDEKLŐDNI: 06/30 506 16-15

8 órás munkaidőben Elvárások: – két műszakos munkarend vállalása – targoncavezetői jogosítvány – alapfokú számítógépes ismeret

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

Előny: – SAP ismeret – alapfokú német nyelvtudás – hasonló munkakörben szerzett tapasztalat

VEZETŐ GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTŐ

Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.

FELADATOK:

A lottónyeremény tönkretette az életét, túl fiatal volt N

agy-Britannia legfiatalabb eurómilliomosa azt állítja, a lottónyeremény tönkretette az életét, és azt tervezi, hogy bepereli a lottófőnököket gondatlanságért. Jane Park azt mondja, rendkívül leterhelte a tudat, hogy milliomos, miután elvitte az egymillió fontos (azaz körülbelül 360 millió forintos) fődíjat 17 évesen. Időnként úgy érezte, a nyeremény tönkretette az életét. Viszont amikor felajánlották neki, hogy megváljon a pénztől, nem élt a lehetőséggel. Azt hitte, tízszer jobb lesz az élete, de szerinte tízszer rosszabb lett. Néha azt kívánta, inkább ne lenne pénze. Úgy érzi, hiába irigyelte mindenki, nem érezték át a stresszt, ami őt érte. Hiába vehetett meg mindent, az életét üresnek érezte. Nagy-Britanniában jelenleg 16 éves kor felett lehet lottózni, viszont ezt megemelné minimum 18 évre. Szerinte egy 16 éves túl fiatal ehhez. (24.hu nyomán)

munkakörbe.

 Munkaelőkészítő csapat munkájának irányítása, támogatása  Gyártási dokumentációk készítése, felülvizsgálata  Változások bevezetése, nyomonkövetése  Új termék bevezetésében való aktív részvétel  Gyártástámogatás  Gyártási folyamatok folyamatos optimalizálása  Kapcsolattartás társosztályokkal, külföldi partnerekkel

ELVÁRÁSOK:

Politikusok képe rácsok mögött

 Haladó számítógépes ismeret  Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)

R

ácsok mögül kinéző politikusokat festett ismeretlen tettes a kolozsvári Fellegváron álló óriáskereszt talapzatára. A mócvidéki parasztház tetejéből kiemelkedő keresztet mintázó emlékmű oldalán Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceaşescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, C. V. Tudor és Elena Udrea arcképe látható rácsok mögött. A Nemzet Hősei Emlékművének nevezett fellegvári óriáskeresztet 1997-ben építették, és a 1848-as forradalom mártírjainak állít emléket. (kronika.ro nyomán)

ELŐNYÖK:  Műszaki rajz ismerete  Tervezőprogram használata  Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat

AMIT KÍNÁLUNK:

Az akció 2017. február 1-28-ig tart.

 Modern munkakörnyezet  Ingyenes céges buszjárat  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Próbaidő lejártával megfelelő teljesítmény, hozzáállás esetén béremelés lehetősége

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu


6

Agrรกrium


7

Lakás – Otthon – Építkezés –Agrárium

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD TEL.: 06 30/255-14-50, 06 20/808-9517

TÜZELŐANYAGOK

10 MÁZSÁTÓL INGYEN KISZÁLLÍTÁSSAL! Szekszárdon és 20 km-es körzetében

GÉPI FÖLDMUNKA MINI KOTRÓGÉPPEL

Alap-, árok- és tükörásás

Kuglizott vegyes kemény fa 2.550 Ft/mázsa (25,5 Ft/kg) Hasított vegyes keményfa 2.800 Ft/mázsa (28,0 Ft/kg) Akácfa kuglizva 3.400 Ft/mázsa (34,0 Ft/kg) Igény szerint föld- és építési törmelék elszállítással! FEKETE ÉS BARNA SZÉN KAPHATÓ! Dániában fiataloknak épített bérlakások

A „saját lakás„ eszménye, és ami mögötte van A

z utóbbi hónapokban több újságcikk jelent meg a magyarországi ingatlanpiaccal kapcsolatban. Ezek egy része a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) idei várható „berobbanására” helyezi a hangsúlyt, mások a lakásépítések és ezzel együtt az építőipar várható növekedésére koncentrálnak. Megint mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingatlanárak hirtelen növekedése miatt a saját lakáshoz jutás minden támogatás és bővülő kínálat ellenére sokak számára még elérhetetlenebbé vált. Eddig azonban kevés szó esett a lényegről. A lakásszerkezet, ahol 96% a magántulajdonolt lakások aránya, nem jó. Nem véletlen, hogy a fejlett országokat általában nem jellemzi az a magas magántulajdonosi hányad a lakóingatlanok esetében, amit Magyarország a magáénak tudhat. A magyarországi lakásszerkezet nem jó az egyéneknek, a közösségeknek, a társadalomnak. Gátolja az egyéni boldogulást és a földrajzi (gazdasági) mobilitást. Szegénységi kockázatot hordoz magában (hajléktalanná válás kockázata magasabb). Életre szóló eladósodást eredményez, amely gátat szab a változó jövedelmi viszonyokhoz való, rugalmas alkalmazkodásnak. Alkalmasint az eladósodott tömegek rendszerkockázatot is jelenthetnek (lásd devizaadósság probléma).

Lehetetlenné teszi, vagy megnehezíti a közösségi fogyasztási optimalizáció által elérhető hasznosságnövekedést (pl. közösségi háztartási gép használat, gépjárműhasználat, közösségi terek). És még sorolhatnánk. Márpedig ha a lakásszerkezet nem jó, akkor alapjaiban hibás minden olyan lakáspolitika, a jelenlegi kormány lakáspolitikája is, amely ezt a szerkezetet fenntartja, erősíti. Ha egy mondatban kellene megfogalmazni a szükséges változás irányát, akkor azt mondhatjuk, hogy a cél a magántulajdon arányának csökkentése kellene, hogy legyen a lakásállományon belül. Ez pedig nem valósítható meg másképp, mint állami és/vagy önkormányzati bérlakás építési programokkal. (A témáról bővebben a kettosmerce.blog.hu oldalon olvashatnak.)

A tél nyomai a földeken, megkezdték a fejtrágyázást

A

z ország nagy területén jellemző a belvíz, a hosszú hideg után ez is nagy gondot okoz a gazdáknak. A tartós kényszerpihenő után végre megkezdhették a munkát egyes térségekben, elsősorban ott, ahol a gépekkel a fagyos földre rá tudtak menni.

Az őszi búza fejtrágyázásával kezdtek, van olyan agrárszakember, aki későn tudott vetni ősszel, és januárban a kemény fagy miatt izgulhatott a kemény hideg miatt. Dr. Vörös Géza növényvédő szakmérnök szerint a növények mélynyugalmi állapota megszűnt, minél előbb célszerű a nitrogént kijuttatni a talajra. Térségünkben, a Sárközben éppen a belvíz miatt nem mutat túl jól a repce, Nagykónyi térségében ugyanakkor

már biztatóbb a helyzet. Fontos, hogy mielőbb fejtrágyázni tudjanak, és persze nagyon bíznak az időjárásban is. Ahol lehetett, már kiszórták a pétisót az őszi búzára, legtöbb helyen halasztani kellett. A melegedés, a szép tavasz helyreállíthatja mindazt, amit a tél elvett. A fejtrágyázás mellett esedékes lenne a talaj előkészítése, a vetés megkezdése, de ez is késésben van sokhelyütt. Jó hír, hogy a meteorológia melegedést ígér.

Namal (20 kg-os), szürke homok, sóder, valamint készbeton és zúzott kő is kapható!

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyének galván üzemébe keres

gépkezelőt. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


8

Egészség – Életmód

Aki Nobel-díjas magyarokat nevelt (III.) V ilághírű tudósokat mentorált, mégis alig ismerik manapság Rátz László nevét. A Fasori Evangélikus Gimnáziumban a tanítványai közé tartozott Neumann János, a később Nobel-díjjal elismert Wigner Jenő és Harsányi János is. Egész életét a tanítás töltötte ki, diákok nemzedékeire gyakorolt hihetetlen hatást átfogó tudásával és személyisége erejével. A szertelenebb Wigner Jenőnek nem különórákat, hanem könyveket adott, hogy saját maga fedezhesse fel a tudományos összefüggéseket. Tanítványaival a matematika oktatásán kívül is szoros volt a viszonya: ő volt az Ifjúsági Dal- és Zeneegyesület elnöke, így gyakran énekelt együtt a diákokkal. Számos tanulmányi kirándulást is szervezett, hol az Adriai-tengerhez, hol az Al-Dunához, hol Velencébe vitte el tanítványait, de előfordult az is, hogy harmincnégy tanulóval körbehajózta a Balatont. Ezeket a kirándulásokat maga is élete legnagyobb élményének tartotta, még hivatalos életrajzában is feltüntette őket.

Az igazi tanár a kultúra harcosa is Az iskolai közéletben is aktív pedagógust 1909-ben a tantestület igazgatóvá választotta. Ebben az időben ez egy

tanári pálya csúcsának számított, ráadásul a pozícióval igen jó kereset is járt. Öt évig látta el ezt a feladatot, majd szokatlan bejelentést tett a kollégái előtt. Elmondta, hogy az igazgatói megbízatás túl sok energiáját vonja el a tanítástól, ezért felmentését kéri. A tantestület döbbenten próbálta lebeszélni elhatározásáról, hiszen a lemondást presztízsvesztésnek tartották. Rátz tanár úr azonban ragaszkodott ahhoz, hogy újra teljesen a tanítványainak szentelhesse az életét. Visszalépése után a gimnázium tiszteletbeli igazgatójává nevezték ki. De Rátz tanár úr nem csak gimnazista tanítványain keresztül gyakorolt óriási hatást a modern természettudományokra: a legnagyobb szellemi befolyást a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztőjeként érte el. Húsz éven át szerkesztette a lapot teljesen egyedül, s nemhogy fizetést nem kapott érte, hanem még ő áldozott pénzt a lap kiadására és terjesztésére. A lap céljának azt tekintette, hogy a tanulók problémamegoldó képességét fejlessze, ezért minden számban izgalmas versenyfeladatokat közölt. A századforduló után Rátz László kollégájával, Mikola Sándorral együtt – saját tapasztalataik alapján – kidolgozta a középiskolai matematikatanítás módszertanát. Folytatjuk! (index.hu nyomán)

Finom mézes sütemények Mézes-pudingos Mézes pudingos szelet

Puha mézes sütemény

Hozzávalók: A tésztához: 5 dkg vaj, 2 ek. méz, 18 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 45 dkg finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj. A krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 1 csapott ek. finomliszt, 6 dl tej, 300 ml tejföl, 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor. Elkészítés: Gőz felett melegítsük össze a vajat a mézzel, a cukorral, tojással és a kakaóval. A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a sóval (adhatunk hozzá őrölt fahéjat is), majd a lehűlt mézes masszával gyúrjuk össze. A tésztát osszuk háromfelé, és formáljunk gombócokat belőle. Tegyük hűtőbe kb. 30 percre. A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30×20 cm-es lapokká, és vajazott, lisztezett tepsi hátán, előmelegített, 180 °C-os sütőben süssük kb. 10 percig. A kihűlt lapokat töltsük meg a krémmel, és hagyjuk egy éjszakán át puhulni. A krémhez a pudingport és a lisztet keverjük simára 1,5 dl tejjel. A maradékot forraljuk fel, öntsük hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrű krémmé. Még forrón keverjük a tejfölt a pudinghoz. Párszor átkeverve hűtsük ki. A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd végül keverjük simára a pudingos résszel, és osszuk kétfelé.

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 10 dkg barna cukor, 1 tk. szódabikarbóna, 2 ek. mézeskalács-fűszerkeverék, 1 tk. fahéj, 25 dkg margarin (olvasztjuk), 2 ek. méz, 3 db tojás. Elkészítés: Jól összekeverjük a száraz hozzávalókat – liszt, cukor, szódabikarbóna, fűszerek. A felolvasztott vajba belekeverjük a mézet, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Illetve még 2 db jól elkevert tojást is. (Ne ijedjünk meg, ha folyós a tészta.) A tésztát hűtőbe tesszük pihentetni (celofánba csomagolva), hogy „megfagyjon” – gyorsabb munka érdekében lehet fagyasztóba is tenni. Fél, maximum 1 órára, de akár egész éjszakára is hagyhatjuk, attól függ mikor kezdünk dolgozni vele. Három gombócra lehet szedni, hogy később könynyebben lehessen dolgozni vele. Pihentetés után a gyúródeszkát jól belisztezzük, mert nagyon fog ragadni, ahogy olvad a „melegben”– nyugodtan használhatunk bőven lisztet a ragadás elkerülése érdekében. A deszkán jó vékonyra nyújtjuk a tésztát, 2-3 mm vastagságúra (mert majd egy picit megdagad a sütésnél). A kiszúrt formákat sütőpapírra tesszük, egymástól 0,5–1 cm távolságra, és megkenjük a maradék tojással a tetejét. Majd 160-170 fokon, alsó sütéssel 10 percig – enyhe barnulásig sütjük. (kronika.ro nyomán)


9

Autó-motor – Gazdaság

Ökoiskolák

A

Miért lopják a Land-Rovereket? A

tolvajok kedvence lett a Land Rover Defender. A jelenség persze elsősorban Nagy-Britanniában látványos. * Angliában messze a legnagyobb az egy főre eső Land Roverek száma, de a hatóságok úgy vélik, a lopott autók nagy része külföldre kerül. A rendőrök szerint a Defender-lopások számának növekedése szoros összefüggésben áll a ténnyel, hogy a típus már nem kapható, az igény viszont még megvan iránta. Az autók egy része pedig alkatrészként végzi – ennek nyilván köze van a viszonylag magas alkatrész-árakhoz, amelyek a gyártás leállítása

után már csak nőni fognak. A nyomozók azt mondják, a háttérben szervezett autótolvaj-bandákat sejtenek, amelyek számára a könnyen feltörhető, és könnyen szétszerelhető terepjárók, amelyek iránt magas a kereslet, kifejezetten vonzó célpontok. A Defender kiváló terepjáró, részben ez a tény okozta, hogy ilyen sokáig gyártásban maradt. A világ legeldugottabb szegleteiben is előfordul, ezért az alkatrészek és egyben kicsempészett példányok megtalálása sok esetben lehetetlen feladat. Ha Afrikába, Latin-Amerikába vagy Kelet-Ázsiába kerül egy autó, valószínűtlen, hogy valaha is előkerül. (totalcar.hu nyomán)

Az álmok jégkönyvtárát építik meg a Bajkál-tó mellett

M

integy 800 négyzetméteres területen megépítik az álmok jégkönyvtárát a szibériai Bajkál-tónál, a Szobolinaja-hegységben, ahol ezer ember álmait, reményeit vésik bele hatalmas jégtáblákba számos nyelven – írta az MTI. (kronika.ro nyomán)

Valódi terepre termett A

Suzuki kis terepjárója egy gömbölyded változatban érkezik. A terepjáró klasszikus Suzuki Jimny évtizedekig nem nagyon változott, most azonban egy megújult változat kerül a piacra. Mindezt Takanori Suzuki, az autógyártó cég dél-amerikai és óceániai vezetője jelentette be Ausztráliában. A kisméretű offroad, egy kicsit városi SUVvá szelidül. A krone.at híradása szerint Suzuki úr elmondta, az új fejlesztés két év múlva kerül piacra, teljesen új formával és a korábbinál még tökéletesebb terepadottságokkal. Az eredeti összeke-

rék-hajtás kiegészül egy elektronikus navigációval, és benzines turbómotorral szerelik. Az 1980 óta változatlan külsővel és technikával gyártott LJ és Samuráj legújabb követője, a modern Suzuki Jimny gömbölyded dizájnnal próbálja megnyerni az autósok szívet, Németországban 3,7 méter hosszban, és cabrió váltzoatban is tervezik az árusítást. Az első hivatalos bemutatkozás idén októberben, a Tokiói Motor Show keretében várható.

z Alisca Terra Nkft. két együttműködési megállapodás bővítését jelentette be a közelmúltban a térség alapfokú oktatási intézményeivel. Szekszárdon, a Szent József Általános Iskolaközpont részére adtak át újabb szelektív hulladékgyűjtő edényeket és január 24-én sajtótájékoztató keretében ismertették az ökoiskola és ökoóvoda címet kapott Szent József Katolikus Iskola és Szent Rita Katolikus Óvoda környezettudatosság terén elért eredményét. Szintén bővítették a közös munkát a januárban ökoiskola címet elnyert Várdombi Általános Iskolával. A közszolgáltató hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol az iskolával, a környezettudatos nevelési program keretében több közös rendezvényt szerveztek már a várdombi gyerekeknek.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTŐ munkakörbe.

FELADATOK:  Gyártási dokumentációk készítése Változások bevezetése, nyomonkövetése Mintagyártás felügyelete Gyártástámogatás

ELVÁRÁSOK:  Haladó számítógépes ismeret  Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)

ELŐNYÖK:  Műszaki rajz ismerete  Tervezőprogram használata  Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat

AMIT KÍNÁLUNK:  Modern munkakörnyezet  Ingyenes céges buszjárat  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Próbaidő lejártával megfelelő teljesítmény, hozzáállás esetén béremelés lehetősége

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út. 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 6,49 M Ft. H272937. +36 70 454 2351. Bátán a Fő utcában eladó egy panorámás 123 m2-es 4 szobás ház. Irányár: 4 M Ft. H306659. +36 70 454 2356. Bonyhádon 158 m2-es konvektoros lakás és üzlet egyben vagy külön-külön eladó. I.ár: 20,9 M Ft. H319771. +36 70 454 2351. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 3,9 M Ft. H327530. +36 70 454 2351. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 2,8 M Ft. M0000944. +36 70 454 2351.

Ingatlan Szekszárdon a Csötönyi-völgyben eladó egy kétszintes tanya. Víz, villany van, a buszmegálló 500 méter. Érdeklődni: 06-30/342-7400 Szekszárdon, a Garay-tér 16-ban (Obsitos ház) 64 m2-es üzlethelyiség kiadó. Telefon: 06-30/309-6115. Szekszárd, Hidaspetre környékén az akácerdő közepén 5130 m2-es külterületi telek eladó. Irányár: 1,99 M Ft. T021580. +36 70 454 2351. Szekszárdon eladó egy újszerű állapotú 48 m2-es 1+2 szobás tetőtéri tégla lakás. Irányár: 16,2 M Ft. H327801. +36 70 454 2351. Szekszárdon 123 m2-es 1+2 szobás tégla lakható tanya 3072 m2-es telken eladó. Irányár: 17,5 M Ft. H327895. +36 70 454 2351. Bátaszéken a Kossuth utcában eladó egy 75 m2-es 3 szobás konvektoros ház 582 m2-es telken. Irányár: 4,49 M Ft. H315173. +36 70 454 2350. Bátaszék csendes utcájában eladó egy kétszintes 190 m2-es 6 szobás ház 822 m2-es telken. Irányár: 13 M Ft. H315484. +36 70 454 2356.

Nagyszékelyben felújított 118 m2-es 3 szobás verandás családi ház eladó 5067 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315350. +36 70 454 2351 Sióagárdon 1998-ban épült 74 m2-es, 1+2 szobás tégla hétvégi ház eladó. I.ár: 7,99 M Ft. H246580. +36 70 454 2351. Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356. Tolnán újépítésű lakóparkban eladó 1+3 szobás lakások. Igény esetén garázs is vásárolható. Irányár: 23,9 M Ft. U0028417. +36 70 454 2351. Tolnán csendes utcában 141 m2-es 4+1 szobás családi ház üzlettel eladó 401 m2-es telken. Irányár: 8,9 M Ft. H318121. +36 70 454 2351. Tolnán 100 m2-es 3 szobás konvektoros fűtésű központ közeli családi ház eladó 762 m2-es telken. Irányár: 9,9 M Ft. H319736. +36 70 454 2356. Tolna-Mözsön 147 m2-es 4+1 szobás szigetelt családi ház garázzsal eladó. I.ár: 15,5 M Ft. H321395. +36 70 454 2356. Tolna-Mözsön üzleti vállalkozásra alkalmas 246 m2-es ház 566 m2-es telken eladó. Irányár: 18,5 M Ft. H323851. +36 70 454 2356

 Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32  Szekszárdon a Palánki-hegyen panorámás 25 m2-es hétvégi ház akácossal. M0000580. +36 70 m2-es tanya eladó 724 m2-es szőlőterülettel. 454 2351. Irányár: 1,39 M Ft H311606. +36 70 454 2351. Irányár: 2,39 M Ft  Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2  Szekszárdon az M9-es autóút közelében 4778 szobás vegyes falazatú családi ház eladó. m2-es tégla épület eladó szőlővel és szántóval. I.ár: 4,5 M Ft H285150. +36 70 454 2351. Irányár: 7,95 M Ft M0000846. +36 70 454 2351.  Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hét-  Szekszárdon a Herman O. ltp-en eladó egy 37 végi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehe- m2-es 1+1 szobás konvektoros lakás. H311595. tő. H286784. +36 70 454 2351. Irányár: 5,9 M Ft +36 70 454 2356. Irányár: 8,5 M Ft

Tolnán felújított 210 m2-es 5+1 szobás nagypolgári családi ház eladó 1787 m2-es telekkel. Irányár: 43 M Ft. H324279. +36 70 454 2351 Várdombon felújított 99 m2-es 1+2 szobás családi ház eladó 1045 m2-es telken. Irányár: 14 M Ft. H315340. +36 70 454 2351.

-

Adás-vétel

Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Szolgáltatás Parkettafelújítás, laminált padló, PVC, padlószőnyeg lerakása. Telefon: 06 70/281-4920, 06-20/225-6087. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Tel.: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-30/372-5542.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

AKCIÓS TÉLI VÁSÁR! Gyönyörű FARSANGI áruval várjuk Önöket!

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

TOLNÁRA megbízható

ÚJSÁGTERJESZTŐT

keresünk. Érd.: 74/414-853

VILLANYSZERELÉS

TOLNA MEGYE TELJES TERÜLETÉN  Belső hálózatok építése, javítása, helyreállítással  Bojlerek, hőtárolós kályhák javítása, tisztítása

KLEIN ATTILA

Telefon: 06-30/70 0-6080

 Szekszárdi irodépületben különböző méretű  Szekszárdon 1996-ban épült 96 m2-es 3+1 irodák szociális blokkal kiadóak. UZ004607. +36 szobás panorámás családi ház eladó. H312323. 70 454 2356. Irányár: 16 E Ft +36 70 454 2351. Irányár: 21,5 M Ft  Szekszárd központjában liftes házban 62  Szekszárdon a Csap utcában 65 m2-es 2+1 m2-es 2 szobás erkélyes lakás eladó. H305538. szobás tégla ház eladó 708 m2-es telken. +36 70 454 2350. Irányár: 8,9 M Ft H313222. +36 70 454 2351. Irányár: 15,9 M Ft  Szekszárdon a Bethlen Gábor utcában eladó  Szekszárdon központ közeli 49,5 m2-es 1+2 egy 68 m2-es pince és feldolgozó. M0000796. szobás családi ház eladó 151 m2-es telken. +36 70 454 2356. Irányár: 4 M Ft H315452. +36 70 454 2351. Irányár: 7,49 M Ft  Szekszárdon 4526 m2-es szőlőbirtok és gyü-  Szekszárdon a Korzó Áruházban 100-150 mölcsös épülettel és pincével eladó. M0000806. m2-es és 200 m2 feletti üzlettér kiadó. UZ006269. +36 70 454 2351. Irányár: 4,9 M Ft +36 70 454 2350.  Szekszárd domboldali részén 3+1 szobás 208  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás m2-es panorámás igényes családi ház eladó. zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 H308153. +36 70 454 2351. Irányár: 44,99 M Ft 70 454 2351. Irányár: 6,5 M Ft  Szekszárd újvárosi részén eladó egy 152 m2-es  Újonnan épülő szekszárdi Family Center 3+3 szobás tetőtér beépítéses ház. H309825. +36 áruházban 85 m2-es üzlet kiadó. UZ006669. +36 70 454 2351. Irányár: 29,99 M Ft 70 454 2350. Irányár: 450 E Ft  Szekszárdon központ közeli 47 m2-es 1+1  Szekszárdon frekventált helyen 130 m2-es szobás 8. emeleti felújított lakás eladó. H310053. üzlethelyiség kiadó. UZ004602. +36 70 454 +36 70 454 2356. Irányár: 9,5 M Ft 2351. Irányár: 190 E Ft

– referenciákkal! SZÓRÓLAPTERJESZTÉST VÁLLALUNK Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992 Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Február 17. péntek

-5; 0 °C

5; 12 °C

Február 18. szombat

-2; 3 °C

5; 10 °C

Február 19. vasárnap

-2; 3 °C

5; 10 °C

Február 20. hétfő

-2; 3 °C

6; 11 °C

Február 21. kedd

0; 5 °C

6; 11 °C


11

Állásajánló – Programok Központ

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Bátaszék, Szent István tér 7. 7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu w w w . c s e n g e y . h u

Február 18-án, szombaton 17-20 óra és február 19-én, vasárnap 9-12 óra között: Kismesterképző – Üvegékszer készítés Tálos Zoltán koordinálásával. Február 27-én, hétfőn 19 órakor: a Latinovits bérlet 3. előadása: Jean-Claude Carriere: A napló, avagy on Juan-katalógus – vígjátékk a D Don gy részben a Pesti Magyar Színhá ház egy Színház előadá adásában. Jegy gy ára: 3.700,, Ft előadásában.

Tel.: 74/493-690, E-mail: muvhazbataszek@gmail.com 19 órakor: Eisemann MiÉn és a kisöcsém. Körúti Kör Színház előadása. Rendező és a darabban fellép: Koltai Róbert. darr Február Fe b 24-én 17.00 órakor: Megemlékezés és koszorúzás a Bonyhádon, lék k az Országzászlónál (Vörösmarty tér): a kkommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. beszédet mond: lékk Pótápi Árpád János, nemzetpolitikáPótt értt felelős államtitkár. Verset mond: Enyedi Levente. Enyy

Február 17. (pénteken) 19 órakor a Bátaszéki Általános Iskola ebédlőjében: Svábbál. A Német Nemzetiségi Egyesület és a Német Nezetiségi Önkormányzat hagyományos batyus bálja. Zenét szolgáltatja: Die Schütz Kapelle. Közreműködik: a Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport Február 20-án, hétfőn, 18 órakor a II. Géza Gimnázium auditóriumában: Kultúra, művelődés, életmód a Zsigmond-kori Magyarországon – TDK előadás. Történelem emberközelben: Sümegi József sorozata keretében.

ÁLLÁSLEHETŐSÉG SZERSZÁMKÉSZÍTŐKNEK Ajkai vállalat keres munkatársakat szerszámkészítő munkakörbe A PAYER Csoport összetett és innovatív alkatrészek, szerszámok és gépek egyik vezető tervezője, gyártója és beszállítója. Ügyfeleink nemzetközi márkákat forgalmazó vezető vállalatok, többek között a szépségápolás, a háztartási kisgépek és autóipari ágazatokból.

Amit kínálunk: • Szociális juttatási csomag • Kedvezményes étkezés • Vállalati egészségprogram

• Cafetéria • Szálláshely biztosított • Versenyképes jövedelem

Túlóra nélkül akár nettó 260 000,- Ft/hó jövedelem Fő feladatok:

Elvárások:

• Két komponensű műanyag fröccsöntő szerszámok önálló készítése

• Szerszámkészítő szakirányú végzettség • min. 2 év releváns tapasztalat

• Szerszámpróbákon való részvétel

• Önálló, pontos, precíz munkavégzés

• Szerszámkarbantartás

• Lézerhegesztésben való jártasság előny • Targoncavezetői, daruemelő és kötöző jogosítvány megléte előny

Jelentkezni illetve részletekért érdeklődni: Payer HR Osztály munkatársainál job_hungary@payergroup.com 06/70/199-23-47 06/88/520-029 E-mail: job_hungary@payergroup.com Payer Industries Hungary Kft. Személyügyi osztály 8400 Ajka, Sport utca 27. Tel.: +36 88 520 097 http://www.payergroup.com

A nagymányoki telephelyű

PeMaC Kábeltechnika Kft. munkatársat keres

TERMELÉSVEZETŐ munkakörbe.

FELADATOK:  Termelési tervfeladatok és célkitűzések megvalósítása  Termelési tevékenységek hatékony szervezése, ellenőrzése, műszakvezetők, sorfelelősök irányítása  Munkafeltételek és működési feltételek biztosítása, szabályozása ill. optimalizálása  Gyártási költségek csökkentése, optimalizálása  Napi gyártási problémák és feladatok megoldása  Kapacitástervezés  Kapcsolattartás külföldi anyacéggel

ELVÁRÁSOK:  Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat  Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)  Önálló, szisztematikus munkavégzés, csapatmunkára való képesség, terhelhetőség  Jó kommunikációs képesség, hatékony problémamegoldás  Innovatív gondolkodás

AMIT KÍNÁLUNK:  Modern munkakörnyezet  Hosszú távú, biztos munkalehetőség  Folyamatosan fejlődő, dinamikus csapat

JELENTKEZÉS: munkaidőben, 8-16 óra között:  telefonon: 74/550-030, 20/562-3940  személyesen cégünk telephelyén: Nagymányok, Iparos út 3.  e-mail-en: allashirdetes@pemac.hu


12

Egészség – Életmód

Jöhet a tavaszi méregtelenítés! A

z átmeneti böjt valóban egészséges. De mivel érdemes kiegészíteni, hogy a szervezet új erőre kapjon? Ezt megtudhatjuk Barcza Zsuzsannától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától. Hidratáljon! A méregtelenítés egyik legfontosabb, és talán a legtöbbet emlegetett eleme a víz. A megfelelő hidratáltság ugyanis elengedhetetlenül fontos a kiválasztó szervrendszer, a máj, de gyakorlatilag minden szerv megfelelő működéséhez. Hogy mégis mennyi az annyi, vagyis mennyit kell innia ahhoz, hogy valóban jobban is érezhesse magát? „Ideális esetben egy embernek annyi vizet kell innia, mint a testtömege kilogrammban, és ez megszorozva 0,4-el. A kapott számot deciliterként értelmezve megkapjuk a szervezet számára szükséges napi folyadékmennyiséget. Tehát egy 60 kilós ember napi szükséglete 24 dl, vagyis majdnem két és fél liter. Egy 80 kilós embernél kicsit több, mint 3 liter, és így tovább. Folyadék gyanánt a víz a legjobb, de lehet fogyasztani higított gyümölcs-és zöldségleveket is. Azt azonban fontos tudni, hogy 100%-os levek fogyasztása már étkezésnek minősül, ami bár természetesen folyadékbevitelt is jelent, de jelentős energiabevitellel is jár. A kávé és az alkoholos italok negatív folyadékbevitelt jelentenek, mert a koffein és az alkohol vízhajtó hatással rendelkeznek, rendszeres fogyasztásuk dehidratálja a szervezetet” – mondja a szakértő.

Mozogjon! Az egészség megőrzéséhez, és persze a szervezet megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a mozgás. Napjainkban pedig ez különösen fontos, mivel a mai munkamodell a legtöbb esetben ülőmunkát jelent, amit ráadásul görnyed-

ten végzünk a képernyő előtt, előtte-utána az autóban vagy a metrón ülve utazunk, a boltot is kocsival járjuk meg, és az esti program is az ülésről szól, akár szórakozóhelyen, akár moziban, akár otthon, a tévé előtt. Pedig több mozgással több energiánk is lenne. Nehéz konkrétan megfogalmazni, hogy egy nap mennyit kell mozogni a méregtelenítéshez, mert a szervezet (pontosabban a máj és a vesék) normál esetben testmozgás nélkül is méregtelenítenek. „Iránymutatásként azért elmondható, hogy a szervezet zavartalan működéséhez és a fittség fenntartásához kb. napi fél óra vagy heti 3x1 órás testmozgás azért szükséges. Az, hogy mikor mozog, egyénfüggő, kinek mikor esik jól... a lényeg, hogy mozogjon! Va l a k i n e k reggel, míg másnak este megy jobban!

Ha például legalább napi 30-40 percet sétál (intenzíven gyalogol), akkor a napi szükséges mozgásigényének egy részét már kielégítette. A napi 8-10.000 lépés lenne az egészséges, megfelelő mennyiség, vagy a min. 30 percig tartó, izzadással járó testmozgás” – ajánlja a szakértő.

Nyers ételek A táplálkozás sarkalatos pont az egészség megőrzésében, visszaszerzésében, és persze a méregtelenítésben is. Azonban a cukorbevitel csökkentése és a teljes kiőrlésű ételek fogyasztása mellett hangsúlyt kell kapjon a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is. Persze nem mindegy, hogy melyeké.

„A nyers ételeket emésztése általában tovább tart, mint feldolgozott társaiké. Ezért ezekből egyrészt lassabban, elhúzódóbban, kiegyensúlyozottabban kerül cukor a vérünkbe (nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet, nem terhelik a hasnyálmirigyet, kevesebb munkát adnak a májnak), másrészt pedig legtöbbször a rosttartalmuk is magasabb, mint a feldolgozott vagy kész termékeké. A rost serkenti a bélműködést, megköti és eltávolítja az emésztőrendszerben felhalmozódott fel nem használható, és méreganyagokat” – ajánlja az endokrinológus. Ennek azért részben ellentmond az az új információ, hogy nem minden zöldséget érdemes nyersen fogyasztani, mivel a sütés-főzés segít a bennük lévő növényi rostok lebontásában, nemcsak hozzájárulva az ásványi anyagok könnyebb felszívódásához, de növelve a növények fitokemikális tartalmát is.

Aludjon eleget! A fáradtságot alvással lehet kipihenni, de ehhez persze nyugodt, megfelelő minőségű alvás kell, mert a szervezet csak ekkor képes töltődni és regenerálódni. Az alvás ezért a méregtelenítésben is fontos szerepet játszik, hiszen többek között a méregtelenítést végző szervek regenerálódásáért (is) felel. „A kiválasztó szervek (főképp a máj) az éjszaka folyamán tudják ellátni igazán méregtelenítő feladatukat, hiszen napközben az epefolyadék termelésé a főszerep. Minden szervünk a saját, adott biológiai órája alapján működik, tehát mikor mi pihenünk, ezek a szerveink dolgoznak, éjjel is” – fűzi hozzá Barcza Zsuzsanna. (divany.hu nyomán)


Nagyvilág

Nyomornegyed lett az egykori mintalakótelepből N

emrég még a modern élet egyik mintapéldájaként tartották számon a kambodzsai White Building(Fehér Ház) néven ismert komplexumot, aminél jelenleg kevés nyomorultabb hely lehet a világon. Az ország fővárosában található nyomornegyed sorházaiban ugyanis katasztrofális állapotok uralkodnak, az omladozó falak között élők szinte mindegyike nincstelen, drogfüggő, díler, prostituált, hedonista művész, „kétes alak” vagy munkanélküli – írja a Daily Mail a 2 milliós lakosú Phnom Penhben található épületről, amit a „Nincstelenek palotájaként” is emlegetnek a helyiek.

A „Fehér Ház” az ötvenes években épült, abban az időben, mikor Phnom Penh óriási átalakulásokon ment át és példátlan ütemben folytak a fejlesztések. Beindult az állami infrastruktúra, gombamód nőttek ki a földből a különféle emlékművek és épületek, aminek köszönhetően 1953 és 1970 között a város lakossága a háromszorosára nőtt, az akkori kormányzó, Thep Phan pedig 1961-ben kijelentette, hogy minél hamarabb meg kell oldani a városi lakosság problémáját és meg kell kezdeni az olyan olcsó lakóházak építését, amit az átlagos vagy kis jövedelemmel rendelkezők ki tudnak bérelni vagy meg tudnak venni. Ennek kapcsán merült fel a „Fehér Ház” ötlete. Ez a 468 lakásos projekt volt az első kísérlet arra, hogy az alsó- és középosztálybeli kambodzsaiakat bevonják a modern városi életbe.

ző falrepedésnél a fejükre omlik az egész épület, a körülmények ellenére állítólag jól működő, bár szegény közösség él a reménytelen falak és rácsok mögött. A környéken a maguk módján virágzanak a kávézók, az üzletek és a különféle szalonok, a lakosok pedig azt állítják, hogy csak a közelükben épülő 11 emeletes szálloda földmunkálatai miatt kezdtek el recsegni-ropogni a lepukkant épület falai. Bár az értékes területre pályázó ingatlanfejlesztők a közelmúltban kiakarták vásárolni a családok alól a lakásokat, de többen is vannak, akik az épület rossz állapotának ellenére inkább maradni szeretnének az otthonukban. A befektetők állítólag mintegy 1500 dollárt, körülbelül 411,690 forintot ajánlottak egy-egy ingatlanért, ami több, mint amenynyit egy itt élő egy év alatt megkeres.

Az üzletemberek egyébként mintegy 1500 dollárt, körülbelül 411,690 forintot ajánlottak az ingatlanért, ami több, mint amennyit egy itt élő megkeres egy év alatt. A függetlenség elnyerésével jött fejlődést és békeidőt azonban derékba törte az 1970-es években kitört zűrzavar és az azt követő diktatúra, melynek során a lakosság nagy részét kiirtották vagy elűzték. A nyolcvanas évek elején helyreállították az utakat és az ivóvízellátást, mára pedig Phnom Penh fejlődőképes nagyváros, melyben jelenleg is több mint harminc toronyház épül egyszerre, a helyi fejlesztők pedig két olyan szuperfelhőkarcoló felhúzásán tárgyalnak kínai cégekkel, melyek 3 milliárd dolláros ára körülbelül ötöde az ország GDP-jének. Az első, 29 emeletes toronyházat egyébként 2010ben adták át Kambodzsában. Mindeközben a „Fehér Ház” lakói rettegnek attól, hogy a követke-

„A folyosó az egyetlen hely, ahol lógni lehet, mindeki itt él szociális életet” – állítja Tariq Zaid, aki három évet töltött olyan közösségekben, melyek a kambodzsai „Fehér Házhoz” hasonlóan jól szimbolizálják a külföldi befektetések és a modernizált urbanizáció áldozatává vált elszegényedett belvárosok és nyomornegyedek egyszerre egyedi és tragikus helyzetét. A városközpontban található „Fehér Ház” mindig is kedvelt terepe volt a helyi művészeknek és falfestőknek, ezért a telep számos falára kerültek fel látványosabbnál-látványosabb graffitik és freskók az elmúlt években. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy milyen az élet a kambodzsai „Fehér (divany.hu nyomán) Házban”!

13


14

R

engetegszer írtunk már arról, hogy hogyan csökkentheti kiadásait, de újabb tippeket találtunk a DesignTaxin, amiket megosztunk meg önökkel. Az eredeti cikkben az angol lakosság fontban számított költéseit vették alapul, ezeket persze átszámoltuk forintra, de időnként azért a jövedelmi különbségeket is érdemes figyelembe venni. A tippek ettől függetlenül jók, a lista egyszerű és tényleg könnyen betartható, íme:

Lakás – Otthon – Építkezés

Tíz egyszerű trükk, ami segít a

spórolásban

Ha az iroda, ahol dolgozik, nincsen messze, hagyja inkább otthon a kocsit és sétáljon vagy biciklizzen. Ezzel nemcsak a parkolási díjat és az üzemanyagot spórolja meg, de az egészségéért is tesz. Ja, és ezzel évi 160 ezer forintot is megtakaríthat!

Természetesen már akkor óriási mázlija van, ha nem központi fűtéses házban van a lakása, így akár több tízezer forintot is spórolhat évente, ha akár csak egy-két fokkal is az addig megszokottnál lejjebb veszi a fűtés hőmérsékletét. Ráadásul hűvösben jobban is alszik az ember.

Még azokat se, amiknek esetleg már hetek óta lejárt a szavatossága, csak megbújt a hűtő hátuljában,érdemes tenni velük egy próbát! Azokat pedig, amelyeknek még nem járt le a szavatosságuk, de tudja, hogy addig képtelen lesz elfogyasztani őket, inkább dobja be a mélyhűtőbe a szemetes helyett. A cikk szerint az angol háztartásokban nagyjából 190 ezer forintra tehető a kárba ment ételek összege éves szinten, és ha gyerek is van a családban, akár 280 ezer forintra is felkúszhat ez a keret.

8. Spóroljon a konyhában! Ezt már többször is hosszasan ecseteltük, miképpen spórolhat a konyhában, de nem lehet erre elégszer felhívni a figyelmet. Ezekkel a praktikákkal éves szinten ismét csak több tízezer forinttal lehet több a pénztárcájában.

9. Mondjon le a reggeli kávévásárlásról

2. Készpénzben költsön! Ha bankkártyával fizet, könnyen eshet abba a hibába, hogy túlköltekezik. Ennél már csak az rosszabb, ha hitelkártyája van, és még egy jó adag adósságot is felhalmoz a hónap végére. A számláján inkább gyűjtögesse a pénzt, és csak abban az esetben vásároljon vele, ha már vagy kifogyott a készpénzes keretből, amit arra a hónapra szánt, vagy sürgős eset merül fel. Kutatások kimutatták, hogy ha a virtuális pénznél kézzelfoghatóbb készpénzzel vásárol, akkor 12-18 százalékkal kevesebbet költ, mintha ugyanezt bankkártyával tenné.

Mivel a 2. pont értelmében ön már készpénzt használ, hónap elején, amikor ugye még rengeteg a pénze, mindig félre tudja tenni a tárcájában felhalmozódott aprót. Egyszerűen pakolja ki egy befőttes üvegbe, ha már túl nehéz a pénztárcája tőle, és aztán próbáljon meg nem nyúlni ehhez a megtakarításhoz. Ha csak heti ezer forint gyűlik össze, az éves szinten legalább 52 ezer forint, ha havi 47 ezerből már meg lehet élni, ebből akkor már dőzsölni fog. Vagy

6. Tegye le az autót!

7. Vegye lejjebb a fűtést!

1. Ne dobjon ki ételt!

3. Gyűjtse össze az apróit!

csak át a fenti felsorolás tetszőleges elemeit heti kettővel beszorozva egy évre. Szóval gondoljon erre, amikor megint pizzát rendelne vacsorára, vagy megvenné az 562. kardigánját. .

Vagy akár lemondhat a kávézásról is, de azért erre valószínűleg kevesen képesek. A lényeg, hogy persze, nagyon trendi az útközben vásárolt kávéjával a kezében sétálni be a munkahelyére, de drága (és amúgy hizlaló is) is. Igya meg otthon a reggeli üzemanyagát, vagy bírja ki a munkahelyéig, sok helyen ráadásul ezt a cég állja, így ezen is spórolhat egy keveset.

10. Búcsúzzon el a nagy márkáktól! legalább jól tud jönni karácsonykor, vagy a sulis nyári tábor befizetésére.

5. Gondolja újra, hogy mire költ

4. Áramtalanítson az épp nem használt elektronikai kütyüket!

Egy új tanulmány szerint 75 százalékunk kényezteti magát hetente kétszer. Persze, itt nem kell nagy dolgokra kell gondolni, csak (jövedelmi szinttől függően) egy-egy finom éttermi vacsorára, kajarendelésre főzés helyett, egy drágább borra, valami apróságra a fast fashion butikok kínálatából, vagy csak egy kis édességre. A cikk szerint az angolok akár évi 700 ezret spórolhatnának, ha nem csábulnak el ennyiszer, és ez akár nálunk is lehet reális, számolja

Ha nem használja a televíziót, számítógépet, vagy egyéb elektronikai berendezést a lakásban, áramtalanítsa. Remek találmány erre az olyan elosztó, aminek „ki-be” kapcsolója van, ilyenkor több dolgot is egy kattintással áramtalaníthat. Ezzel is ezreket spótolhat a villanyszámlán.

Egyértelmű, hogy a legtöbben nem tudnak különbséget tenni a saját márkás és a nagy márkák termékei között, ráadásul legtöbbször egyébként nincs is különbség az összetevők közt, sőt akár ugyanaz az ismert nagy márka a gyártójuk is. Így akkor már miért fizetne a közismert logóért extra pénzeket, ha helyettük sokkal jobban megtömheti a kosarát a saját márkásokból. Ezeken az akciókon az angolok másfél-milliónyi fontnak megfelelő összeget spórolnak évente, ha ennyit nem is, de biztosan jelentős összeget takaríthat meg év végére ön is, ha nem esik áldozatul a marketingnek. (divany.hu nyomán, fotó: images5.moneysavingexpert.com)


15

Egészség – Életmód

A

ranyérmet nyert a világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards 2016 bormustrán a mádi Holdvölgy borászat Signature nevű, 2011-es évjáratú édes fehér váloga-

tásbora. A díj kapcsán annak jártunk utána, mit érdemes tudni a magas cukortartalmú fehérborokról, és miért lenne kár ezeket kihagyni, ha bort keresünk akár hétköznapra vagy ünnepi alkalomra.

Trendi vagy tabu?

Mit kell tudni a tokaji édes borokról?

M

iközben a nemzetközi bortőzsdéken aranyárban jegyzik a legkomolyabb francia, spanyol vagy elzászi édes fehérborokat, a magyar tokaji aszúk és más tokaji édes tételek pedig sorra nyerik a díjakat a világ legrangosabb borversenyein, a borfogyasztók körében az édes borok mégis háttérbe szorulnak. Itthon és külföldön is jóval kisebb a rajongótáboruk és ritkábban fogyasztják őket, mint a száraz fehér, rozé vagy vörösborokat. Talán a leggyakoribb kritika velük szemben a túlzott cukortartalomból fakadó szirupos ízhatás, ami azonban csak a gyengébb édes borok sajátja. Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy főborásza szerint a jó édes borok titka az egyensúly. - Ha ez megvan, vagyis a cukrot megfelelő savés alkoholtartalom egészíti ki, akkor még a legmagasabb cukortartalmú édes fehérbort sem érezzük sziruposnak. Sőt, éppen ellenkezőleg: egy szép tokaji sárgamuskotály szamorodni vagy aszú trópusi gyümölcsös, fűszeres aromái, illatai és hosszú, komoly savai semmihez sem hasonlítható élményt nyújtanak, amiről kár lenne lemondani -véli a főborász. A késői szüretelésű, nemespenésszel (botrytis cinerea) vagy anélkül összetöppedt, magas cukortartalmú szőlőszemekből készített édes borok szakértelmet, fokozott odafigyelést, és akár több éves érlelést igényelnek. Ilyenek például a botrytises és anélküli szemeket vegyesen tartalmazó szőlőből készülő tokaji szamorodni vagy a kizárólag szőlőszemek felhasználásával, hosszú évek érlelése után megszülető, hungarikumként is jegyzett tokaji aszú. Ezek a borkülönlegességekspeciális cukor- és savösszetételüknek köszönhetően szinte korlátlan ideig megőrzik a minőségüket, sőt ízeik, illataik az idő múlásával egyre gazdagabbak, érettebbek lesznek. Megfelelő kezeléssel, időközönkénti átdugózással több száz éves tokaji aszúk is csúcsborok tudnak maradni. Ám úgy nevezett „édes bor” készülhet oly módon is, hogy késői szüret helyett a mustot mustsűrítmény hozzáadásával teszik töményebbé. Az eredmény sajnos gyakran nem több mint egy alacsony minőségű bor, amely – bár árát tekintve

pénztárcakímélőnek mondható – inkább elveszi a vásárlók kedvét attól, hogy édes bort fogyaszszanak. Nem szabad azonban, hogy az élelmiszerboltok alsó polcain kínált, olcsó „édes borok” elriasszanak attól, hogy megkóstoljuk a valódi, nagy odafigyeléssel és szakmai tudással készített édes fehérborokat, főleg, hogy éppen Magyarországon, a tokaji régióban készül több olyan bor is, amelyeket a világ legkülönlegesebb édes borai között tartanak számon. A nemzetközi zsűri értékelése alapján ezek közé tartozik a Decanter idei, londoni világversenyének egyik aranyérmese, a Holdvölgy Signature 2011 is, amelyhez Gincsai Tamás, a Holdvölgy főborásza eddig sehol nem próbált arányban házasított különböző szamorodni, aszú és más, késői szüretelésű édes borokat. Az eredmény egy gazdag, de az egyensúly által mégis könnyen iható édes bor, amelyet a Holdvölgy a birtok lenyomataként és a borász folyékony aláírásaként aposztrofál, innen ered a neve (Signature = aláírás). Az édes fehérborokkal való ismerkedést kortyonként is el lehet kezdeni: aki nem járatos a szamorodnik, aszúk, muskotályok, édes furmintok vagy hárslevelűk világában, a legtöbb hazai pincészetben részletes útbaigazítást kaphat és több borfajtát, évjáratot megkóstolhat, hogy megtalálja az ízlésének legmegfelelőbb édes bort. Gincsai Tamás főborász maga is rendszeresen vezet borkóstoló sétákat a Holdvölgy mádi pincerendszerében, mely idén megkapta a VinCE Awards díjátadó gálán az ország legjobb pincelátogatása címet: - Tokaj-hegyalja ideális terep mindenkinek, aki szeretné bővíteni a kóstolási tapasztalatait, és eljutni a száraz boroktól a nemes édes fajtákig – véli a főborász -, hiszen ezen a borvidéken a klíma és a szőlőfajták lehetővé teszik, hogy akárugyanazon az évjáraton belül, ugyanabból a szőlőből más-más borászati technológiával száraz és édes tételek is szülessenek. Aki pedig a kóstolás során megkedvel egy-egy édes borfajtát, később otthon is bátran fogyaszthatja nemcsak ünnepeken vagy desszertek mellé, hanem akár aperitifként vagy a legkülönbözőbb húsételekkel, érlelt sajtokkal párosítva. (travelo.hu nyomán, fotók: izesoromest.hu www.konyhamuveszet.h)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Takács Zs.

PAKSON

Hétköznapi hősök

a Kosár és a Báthory utca sarkán épülő társasházban

Rózsa

M

agányos hősök. Honnan veszik az erőt, a bátorságot? Szürke eminenciások, akik eddig tették a dolgukat, reggel munkába mentek, bevásároltak, gyereket neveltek, aztán egyszer csak kitűn-

nek a tömegből. A társadalom és a közösség számára lényeges ügy szószólójává válnak. Sándor Mária, a fekete ruhás nővér sorsa egy lelki indíttatású, karizmatikus személy kálváriáját mutatja, ő belülről tapasztalta meg a magyar egészségügy napszámosainak, a nővéreknek napi küzdelmét a hivatásuk szolgálatáért és a megélhetésért. Látványosan kiállt, átvállalva az érdekképviseletet azoktól, akik fizetett munkatársként végezték ezt, csekély eredménnyel. Szimbolikus megjelenése, a fehér helyett a fekete ruha, hittől és emberségtől vezérelt szavai sokak szívéhez elértek. Mégis úgy érzi, egyedül marad, feladta. Hiábavaló lett volna minden? Egyáltalán nem. Hiszen fogalommá vált, beszélnek róla, tagadhatatlanul nyomot hagyott. Emlékszem egy történelmi pillanatra, amikor 1955-ben Rosa Parks, az amerikai Montgomeryben, a buszon nem volt hajlandó átadni helyét egy fehér utasnak. A faji megkülönböztetés elleni polgárjogi mozgalom szikrája váratlanul lobbant fel. A történetet Martin Luther King fejezte be.

LAKÁSOK ELADÓK korlátozott számban.

www.k2tarsashazepito.hu k2.tarsashazepito@gmail.com

Telefon: 06-20-378-6008

A bonyhádi KNIPL Kft. új munkatársakat keres az alábbi pozíciókba: VILLAMOSMÉRNÖK / TECHNIKUS

PROGRAMOZÓ /INFORMATIKUS

GÉPÉSZMÉRNÖK / TECHNIKUS

ELVÁRÁSOK:

ELVÁRÁSOK:

ELVÁRÁSOK:

 Műszaki végzettség (felső-, vagy középfokú)

 Műszaki végzettség (minimum középfokú)

 Műszaki szakirányú végzettség (Gépészmérnök/technikus)

 Ipari vezérlések ismerete

 Ipari programozásban való jártasság

 Solid Edge vagy CAD rajzolási ismeret

 Számítógépes grafikai ismeret

 WS CAD és EPLAN rajzolási ismeret és tervezési képesség  Német vagy angol nyelvtudás

 Német vagy angol nyelvtudás

 Német vagy angol nyelvtudás

 Pályakezdő vagy 1-5 év szakmai tapasztalat

 Pályakezdő vagy 1-5 év szakmai tapasztalat

 Pályakezdő vagy 1-5 év szakmai tapasztalat

Szakmai önéletrajzokat az alábbi elérhetőségre várjuk: info@knipl.com Érdeklődni: Tel.: 74/550-540

TM Krónika 2017/06  
TM Krónika 2017/06  
Advertisement