Page 1

Tavaszi szünetre ajánljuk: ATHÉN repülővel 03.25. 69.900,-Ft-tól/fő/4 nap BARCELONA repülővel 03.25. 96.900,-Ft-tól/fő/4 nap MAYERLING és LILIENFELD 28.800,-Ft-tól/fő/2 nap autóbusszal 03.26. SVÁJC autóbusszal 03.25. 89.900,-Ft-tól/fő/5 nap POZSONY és PRÁGA 32.900,-Ft-tól/fő/3 nap autóbusszal 03.25. A reptéri transzfer a nálunk foglalt utakhoz FÉLÁRON!

k sok so ások láso lá ralá yara y nyaral os n szos ssz busz bu tóbu tó Autóbu Autó Au

ROMCAR MCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu XX. ÉVF. 6. SZÁM

2016. FEBRUÁR 19 .

Eng.szám: R01984/2000

ÓL: ÓL TOL é TOLNÁR ÓL és ÁRDRÓL SZEKSZÁ HORVÁTORSZÁG félpanzióval 07.19. 59.900,-Ft/fő/5 nap ERDÉLY félpanzióval 06.15. 59.900,-Ft/fő/5 nap MONTENEGRÓ teljes ellátással 06.04. 71.155,-Ft/fő/9 nap GÖRÖGORSZÁG apartmanban 05.23. 21.900,-Ft-tól/fő/10 nap

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

4.oldal

6.oldal

A repülőgépipar minősített beszállítója

Hogyan adózunk A fák rezgéséből nyernek áramot lakásA PANNON OKTATÁSI KÖZPONT GIMNÁZIUM KÉPZÉSI AJÁNLATAI eladásnál? 5.oldal

9.oldal

Részletek a 11. oldalon

7.oldal

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz

varrónő A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása

Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság

Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés

Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.


2

Aktuális

Ha kerékpárral jár munkába...

A

francia vállalatoknak kilométerenként 25 centet, azaz mintegy 80 forintot kell kifizetniük a biciklivel munkába járó dolgozóik számára. Hosszas egyeztetések után ez az összeg jelent meg az egészséges életmódot preferáló friss kormányrendeletben. Sőt, a kifizetés nem váltja ki a bérletadási kötelezettséget, így a buszmegállóhoz vagy pályaudvarhoz kerekező, s onnan tömegközlekedéssel a munkahelyére eljutó dolgozónak is adható. (vg.hu nyomán)

BHG-ASZ Kft.

A szekszárdi telephelyére munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe: 

SZERSZÁMTERVEZŐ S ZERSZÁMTERVEZŐ (présszerszámokkal foglalkozó szerszámüzembe) SZERSZÁMKÉSZÍTŐ (új présszerszámok készítésével foglalkozó szerszámüzembe)

AWI és CO hegesztő  GÉPBEÁLLÍTÓ (CNC-s ismeret előny)  MŰSZAKVEZETŐ  FUTÓELLENŐR  ÜZEMI LOGISZTIKUS  GÉPBEÁLLÍTÓ présüzembe (géplakatos, gép- vagy autószerelő végzettség előny) Önéletrajzokat a munkakör megjelölésével a beatrix.wiezner@prettl.com email címre várjuk!

LAPSZEMLE

Nem maradhat Új-Zélandon, mert autista

Lefejezést oktatott, de lefejezték

Új-Zéland megsértette az ENSZ emberjogi chartáját, amikor a nevelt fiától egészségi állapotára hivatkozva megtagadta a tartózkodási engedélyt – állítja egy neves belga matematikus.

Húsz fiatal dzsihádistát oktatott éppen az Iszlám Állam egyik harcosa, amikor a brit SAS különleges egység mesterlövésze fejbe lőtte. Az egyik szemtanú arról számolt be, hogy a mintegy húsz fiatal harcos fejvesztve menekült az óráról, sőt, állítólag már dezertáltak is (origo.hu) az Iszlám Állam seregéből.

ELŐADÁSSOROZAT KÖKÉNDY ÁKOS: Természettudományok a Waldorf iskolában

(origo.hu)

Politikus helyett üzletember vezeti a gazdaságot A venezuelai államfő meglepetésre menesztette a gazdaságért felelős alelnököt és helyére egy mérsékeltnek tartott üzletembert nevezett ki azzal a feladattal, hogy próbálja meg talpra állítani a gazdaságot. (origo.hu)

Üzentek a tanárok a fideszes exállamtitkárnak

Eger vs. Szekszárd – Bikavér párbaj

SZEKSZÁRDI WALDORF ISKOLA PEDAGÓGUSAINAK ELŐADÁSA: Matematika másképp SZEKSZÁRDI WALDORF ISKOLA PEDAGÓGUSAINAK ELŐADÁSA: Olvasás és írás tanítása Időpont: március 11. 17 h (péntek)

Klinghammer István a pedagógustüntetésre reagálva nemrég azt mondta, a tüntetések úgy általában „a világon semmit nem oldanak meg (...), ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar „ grasszál . A kockás inges csoportkép alá a tanárok azt írták. „KIikHammernek „ (origo.hu) szeretettel!

Várunk mindenkit szeretettel! Elérhetőségeink: 7100 Szekszárd, Rákóczi utca 132. Telefon: (74) 311-104 E-mail: waldorf.szekszard@gmail.com

Nagyvadleső, télterelő túra a Gemenci erdőben Szakavatott túravezetők segítségével járhatják be a gemenci ártér legszebb téli tájait azok, akik február 20-án, szombaton részt vesznek a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának különleges élményeket nyújtó télterelő túráján. Nagy esély van arra, hogy gímszarvasokkal, egyéb nagyvaddal találkozzon a természetszerető. (travelo.hu)

Időpont: február 26. 17 h (péntek)

Időpont: március 04. 17 h (péntek)

mivel már nincs meg bennünk az az érzelmi töltés, ami annak idején a dal megírására ösztönzött minket, úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy átadjuk a lehetőséget a következő generációnak – fejtette ki közleményben indo(nb1.hu) kait a banda.

DVSC: A Tankcsapda visszavonta a Loki-indulót Az elmúlt években nem csak a csapat, de a labdarúgás összessége is alapos változásokon ment keresztül, és

A bikavér alapja a kékfrankos, a párbajozó felek ebben biztos, hogy egyetérte„ nek. A „párbajsegédek , azaz a bikavérpárti borkedvelők pedig február 26-án a Corinthia Hotel Budapest báltermében kóstolhatnak az Eger-Szekszárd viadalon. A február 26-i a Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon több mint huszonöt termelő borait lehet végigkóstolni, összehasonlítva termőhelyeket, borkészítési stílusokat és évjáratokat. (hvg.hu)

Robbantanak az olaszrizlingesek Nagyon beindultak a magyarországi olaszrizling-termelők. Pályázatot írnak ki szeretett szőlőfajtájuk külföldieket megtévesztő nevének megváltoztatására, emellett a balatoni pincészetek egy nagyobb csoportja, megelőlegezve az állami szabályozás változásait, létrehozza a saját eredetvédelmi-minőségi garancia-rendszerét. (inforadio.hu)

a családbarát étterem

TAVASZVÁRÓ BORVACSORA ÍZLELŐ CSALÁDBARÁT ÉTTEREM & SZÁSZI PINCE (BADACSONY)

2016. március 5. 18.30 Különleges programra invitáljuk 2016. március 05-én szombat este 18.30 órai kezdettel az Ízlelő a családbarát étterembe (7100 Szekszárd, Bartina u. 12/A), amikor Szászi Endre, a Szászi Pince borásza mutatja be borait. A Szászi Pince a Badacsonyi borvidék emblematikus borászata. A teljes termőterületük ökológiai gazdálkodással művelt, bioszőlő ültetvény. 2009-ben a birtok kiérdemelte az Év Ökogazdasága címet. Az ételsort összeállította és a borvacsora házigazdája Kovács János, Venesz-díjas mesterszakács, aki az Ízlelő munkatársaival együtt készíti el a fogásokat. Részvételi díj: 7.900 Ft/fő (február 26-ig történő jelentkezés és befizetés esetén), ezt követően 8.900 Ft/fő Jelentkezés és további információ: 74/512-048, etterem@izleloetterem.hu Bankszámlaszám: 70600126-11099451-00000000 (Szekszárdi TÉR Nonprofit Kft.)

Tartson velünk az ízek, zamatok világában tett páratlan kalandozásunkon!


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

A királynő vonaton, Katalin helikopteren utazott Figyelem! Vállalunk:

• mérlegképes könyvelést • bérszámfejtést • és egyéb adminisztrációs feladatok ellátását Érdeklődni: 06 30/544-3633

A

királynő minden volt, csak nem boldog. Katalin hercegnő Londonból Norfolkba helikopterrel utazott, miközben II. Erzsébet vonaton tette meg az utat. A krone.at a „Daily Mail”-re hivatkozva arról ír, hogy az alig 189 kilométer útszakasz levegőben 3879 Euro-ba került, míg az első osztályú vonatjegy, amit a királynő számára váltottak, mindössze 74 Eurót kóstált az adófize-

tő tők pénzéből. Tény, hogy a királyi ház számára rend de delkezésre áll hivatalos alkalmakra egy helikopter, d ez az utazás nem sorolható ide, vélekedett az de aangol médiumok zöme. A közvélemény is felháan b bo borodott a feleslegesnek ítélt luxusról értesülve, II. Erzsébet reakciójáról annyit tudni, kinyilvánította: E Erz re rem reméli, hogy Katalin az ő példáját követi. A takarékkosságot tartja szem előtt utazásainál is. ko

Grammy-díj: Taylor Swift jegyzi az év albumát

T

aylor Swift a Grammy-díjátadón óriási sikert aratott. Az amerikai popsztár megnyerte az év albuma díjat „1989” című albumával, ezenkívül két további trófeát szerzett meg. A legjobb pop-albumnak is értékelték, valamint a „Bad Blood” a legjobb zenei video címet kapta meg. A 26 éves énekes köszönőbeszédében fiatal rajongóihoz szólt, öntudatos fellépésre buzdította őket. A krone.at szerint óvta őket azoktól, akik sikerüket aláássák és hírnevüket igyekeznek kisajátítani. Az már csak apró fricska, hogy azok között is feljegyezték nevét, akik megszegték a 2013 óta létező „meztelenségi tilalmat” a Grammy-díjátadásokon. Bár a legmélyebb dekoltázs címet nem vette el Balla Hadidtól és Ciaratól, a Versace estélyiben szinte mindent megmutatott önmagából.

 Ipari autamatizálás  Villampos technológia  Tervezés, kivitelezés, távfelügyelet

Az ipari automatizálás szakértője A Zsók és Zsók Kft. szekszárdi székhellyel működő, húsz éves múltra visszatekintő vállalkozás. A cég fő tevékenységét az ipari automatizálás jelenti.  Tervezés, kivitelezés, üzemeltetés. Épületfelügyeleti rendszerek, fűtési rendszerek korszerűsítése, automatizálása, épületfelügyeleti rendszerek üzemeltetése, fűtés, klíma, szellőzés, ívóvízellátás tisztítás, szennyvízátemelők, lakótelepülések területén, valamint településeken kívül, ezek vezérlése, távfelügyelete.  Az ipari automatizálás területén a leggazdaságosabb kommunikáció az ipari GSM kommunikáció. Az SMS kommunikáció számtalan előnnyel rendelkezik, a hagyományos kommunikációs rendszerekkel szemben. A kiépítése alacsony költségigényű, nem igényel speciális hátteret, üzemeltetése nem költséges, kommunikációs teljesítménye nagy, közvetlen karbantartói üzenetküldésre is képes. Megfelelő kivitelű GSM modem segítségével ezeket az SMS akár egy ipari folyamatirányító készülék (SAIA PCD) is képes összeállítani és az előre kiválasztott ellenállomás(oknak), elküldeni. Ez az állomás kézi telefon is lehet, (pl. karbantartóé), ahová ilyenkor szöveges üzenetet kell küldeni, vagy egy másik GSM modemmel ellátott ipari folyamatirányító (SAIA PCD) fogadhatja és dekódolva azt vezérlési információként kezelheti azt. E rendszer segítségével bármilyen technológiai egység (pl. tisztított ívóvízkutak, szennyvízátemelők településeken belül, településeken kívül, lakatlan területeken összekapcsolva, felügyelet nélkül biztosítva a működést, üzemeltetést, hőközpontok, villamos kapcsoló berendezések, ipari termelés által kialakított hő újrahasznosítása, visszaforgatása), ezek információja átvihető. Minimális kiépítési időt igényel, hiszen a rendszert működtető SMS hálózat mindenhol rendelkezésre áll.  Hőközpontok tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Épületek, ipari létesítmények, fűtés, hűtés, klíma tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Portalanítás, szennyvíztisztítás, ívóvizkutak tisztításának ipari folyamatirányítása SAIA PCD folyamatirányító berendezések segítségével, stb.

Zsók és Zsók Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Fagyöngy u. 1. Tel.: 74/413-873 • Mobil: 06 30/9599169, 06 20/310-2259, 06 30/214-7923


4

Gazdaság Az A350 típusú utasszállító repülőgéphez is Pakson készül a kábel

A repülőgépipar minősített beszállítója A

z Elektro-Metall Paks a repülőgépipar elismert beszállítója. Az EME anyavállalat 15 éve hozta létre gyártóüzemét Pakson, ahol a csúcstechnológia és az egyedi kézimunka együttesen teremti meg a minőséget. A kábelgyártásban a legszigorúbb nemzetközi minősítési feltételeknek is megfelel a cég, ennek köszönheti folyamatos fejlődését és az Airbus beszállítójaként legújabb projektjét. VINCZE KÁROLY cégvezető a kezdetektől irányítja a társaságot, sikerének egyik titka a minőség iránti elkötelezettség.

havonta minősítések, auditok vannak és ezeken kiváló eredménnyel értékelnek bennünket. Büszkeséggel mondhatom, hogy kiemelkedő a minőségi mutatónk, a repülőgépgyártás terén az egyik nagy vevőnknél, az elektronikai beszállítók között a TOP3 közé soroltak bennünket, ami a szállítási határidőt és a minőséget illeti. Őszintén szólva meglepődtem és persze nagyon boldog voltam.

A TOP3-ba sorolták az elektronikai beszállítók között

Vincze Károly ügyvezető óriási jelentőséget tulajdonít a munkatársak képzésének, a speciális saját oktatási programnak

– A tavalyi év kétarcú volt, nagy gondok és jelentős sikerek, stratégiai lépések jellemezték. Mindennek alapja azonban a korábbi tulajdonosváltás – mondta a szakember. – Két éve, 2014 márciusában vásárolta meg a német anyacégünket az amerikai Transdigm Group Inc. tőzsdén is jelenlévő vállalat, ami kihívást jelentett, ugyanakkor megerősített bennünket.

– Nem ingott a léc, hogy megtartják-e a közép-kelet európai gyártóbázist? – Átvilágítottak bennünket, hosszú folyamat során feltérképezték erősségünket, gyengeségünket. Nagyon jónak értékelték a munkaerőt (képesség, készség, akaraterő szempontjából), negatívumként csak a kiszámíthatatlan külső környezetet említették. Folyamatos kontroll alatt vagyunk, hiszen

Az A350 utasszállító repülőgép utasterének teljes kábelkötegeit hetven fő két műszakban készíti

ezt a munkát, minimum 6-8 hetes saját oktatáson esett át minden munkatársunk. Jelenleg 70-en dolgoznak ezen a részlegen, de létszámfejlesztés várható, ugyanis 2019-ben már havi 13 repülőgéphez szükséges kábelköteg szettet kell szállítanunk. Emellett jelenleg kapacitásunk negyven százalékát köti le a Pilátus PC 12 teljes kábelkötegének gyártása, valamint az Airbus csoporthoz tartozó AHD helikopterekhez kapcsolódó projektünk. – A környék egyik legnagyobb foglalkoztatójának számítanak. – Jelenleg 170 főt foglalkoztatunk és a megyében ágazati körben kiemelkedőnek számítanak nálunk a fizetések. Versenyképes jövedelmet tudunk biztosítani, ehhez igyekszünk megteremteni a feltételeket. Bár ez betanított munka, a dolgozók 80%-a érettségizett, már évekkel ezelőtt sajátos szűrőrendszert dolgoztunk ki, speciális felmérés után vá-

– Feltételezem, ilyen eredmény nélkül nem is lehet munkához jutni. Segít, hogy amerikai befektető áll a hátuk mögött? – A tulajdonosok a fő irányt adták meg, a megvalósításhoz viszonylagos szabadságot élvezünk helyben. Lényeg, hogy magas szinten produkáljunk és a kisjövedelmezőségű munkák helyett a nagyobb hozzáadott értékű munkát végezzük. Így az autóipar háttérbe szorult és erőinket a repülőgépipar Pálné Horváth Erika a legrégebbi dolgozók közé tartozik, felé csoportosítottuk minden munkafázist ismer, az ellenőrzési folyamatot zárja át. Az elmúlt évben indult egy jövőnket meghatározó pro- lasztjuk ki munkatársainkat. Ez nem jektünk, melynek során az A350 típu- megszokott ebben az iparágban, de a sú utasszállító repülőgép utasterében termékeink sem átlagosak. található elektronika összekötőkábe–Miként értékeli a tavalyi év leit készítjük el. Itt a vevőnk az Airbus eredményeit, az idei kilátásokat? rendszerbeszállítója, a Diehl Aerospa– Elégedett vagyok, elsősorban az ce. Közvetlenül nekik szállítunk. A350-eshez kapcsolódó szériagyárttás beindulása jelentett hatalm mas lökést a cégünk számára. SStratégiai jelentőségűnek tarttom. Továbbra is elsőrendű sszempont lesz a minőség és a megbízhatóság, rendszerrünket szeretnénk tovább ffejleszteni, a hiányosságokon vváltoztatni. Elkezdtük a pap píralapú dokumentáció digi– Mit jelent ez a projekt az Elektro talizálását, egy új archiválási módMetall számára? szer bevezetését. Tudni kell, hogy – Lehetőség és nagy kihívás. Az minden repülőgéphez kapcsolódó A350-es repülőgép számára a széri- dokumentumot egészen addig őrizagyártást tavaly júliusban kezdtük ni kell, amíg működik a gép. Szóval el, december 31-ig a gyártás kapa- a modernizálás és az optimalizálás citásunkat meg kellett hatszorozni. nemcsak a munkánkat segíti, az ágaNagyon komoly belső átszervezés, zat fejlődését látva, egyszerűen megT.Zs. Fotó: kafi valamint képzési program előzte meg kerülhetetlen.


Gazdaság – Környezetvédelem

5

A fák rezgéséből nyernek áramot E

Az egész világegyetem az erő káosza. Az, hogy most ütögetem a billentyűzetem, elméletileg feszültséget generál. Tény, hogy ez nem újdonság és már szabadalmi oltalom alatt áll, de

A tanulmányt készítő mérnökök Ryan Harne vezetésével megállapították, hogy lehetséges bizonyos fás növények rezgéseit életképes energiaforrássá alakítani. Ez a természetes Az innovatív technológia az frekvencia olyan, mint egy fal, úgynevezett piezoelektromos- ami elnyeli és tárolja az energiát ságon alapszik. Ez egy elekt- magasabb frekvenciákból, mint romos jelenség, melynek során bizonyos anyagokon összenyomás hatására elektromos

képzeljük csak el, hogyha egy felhőkarcolóból vagy erdőből tudnánk energiát nyerni. Utóbbi pedig a Laboratory of Sound and Vibration Research kutatása által pedig már nem is olyan elképzelhetetlen.

feszültség keletkezik, illetve elektromos feszültség hatására alakváltozás jön létre. A kutatók ezáltal jutottak el odáig, hogy szél hatására a fák energiát tudjanak termelni – írja a Motherboard.

lektromos áramot nyerni rezgésekből nagyon egyszerű dolog. Kell egy kerámia valamint egy pár vezeték és kis túlzással ott is van. A klasszikus példája ennek az elektromos öngyújtó, amiben egy kristálydarab ütés hatására szikrát ad.

amikor egy kis vízfodor nagy hullámmá alakul át. Vagyis elegendőnek bizonyulhat, ha a leveleket, ágakat mozgatja meg csak a szél, azonban így is az egész fából nyerhetünk energiát. Természetesen gyakorlatban is tesztelték a tanulmányt a tudósok: egy kisméretű fára piezo-

elektromos anyagot tekertek rá, így képesek voltak körülbelül 2 Voltos energiát előállítani. Persze azt ne várjuk, hogy acélba tekert ligetekkel, fákkal találkozunk holnaputántól, de ezzel együtt nagy előrelépést tett a tudomány a megújuló energiaforrások terén. (sokszinuvidek.24.hu nyomán)


6

Lakás – Otthon – Építkezés

M O B I L T Ü Z É P S Z E KS Z Á R D T E L E F O N : 06 20/808 - 9517 Villamos kapcsolódobozok gyártásával foglalkozó DKC Ungheria Kft. TOLNAI telephelyre az alábbi munkakörök betöltésére munkatársakat keres:

• BETANÍTOTT MUNKÁS • GÉPKEZELŐ Előny: targoncavezetői engedély Kezdés: azonnal Jelentkezés: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com, info@dkcungheria.com e-mail címre vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110 alatt.

TÉLI TÜZELŐANYAG VÁSÁR! INGYEN ÍTÁSSAL KISZÁLL szárdon és

Szek etében 20 km-es körz

Kuglizott keményfa Hasított vegyes keményfa Kuglizott akácfa Hasított akácfa Fekete (lengyel dió) szén Barna szén

Fegyveres behajtók A

lapjaiban változtatja meg a hivatal új vezetősége az adóvégrehajtás rendszerét. A jövőben a pénzügyőrök is részt vesznek majd az államot megillető összegek beszedésében, emellett növelik a végrehajtók számát. Új elem az is, hogy ezentúl minden érintettet elektronikus vagy hagyományos üzenetben értesítenek, ha az adóbefizetés határideje lejárt, és ezután nem sokkal megkezdődik az eljárás. (magyaridok.hu nyomán)

2 350 Ft/q (23,50 Ft/kg) 2 600 Ft/q (26,00 Ft/kg) 3 200 Ft/q (32,00 Ft/kg) 3 400 Ft/q (34,00 Ft/kg) 6 500 Ft/q (65,00 Ft/kg) 5 500 Ft/q (55,00 Ft/kg)

Hogyan adózunk lakáseladásnál? É

lénkülés várható a lakáspiacon, mind a használt, mind az új lakások piacán, részben a kormányzati otthontámogatási programnak köszönhetően. Sokan úgy mennek majd új lakásba, hogy eladják a régit, de ehhez érdemes tisztában lenni a leglényegesebb dolgokkal.

Például azzal, hogy 2011-ben vagy korábban vásárolt lakóingatlan eladásánál nem kell adózni a vételárból. A később, tehát 2011 után megvett lakások eladásánál százalékosan van meghatározva az adóköteles jövedelem: a 2015ben vagy 2016-ban megvett lakás eladásánál a teljes vételárból kell 15 százalék személyi jövedelemadót (szja-t) fizetni. A

2014-es lakásoknál a vételár 90, a 2013-as lakásoknál a vételár 60, a 2012-eseknél pedig 30 százalékát adóztatják meg. Az adót az idei lakáseladás után az egyéni vállalkozóknak jövő február

27-ig, a magánszenélyeknek pedig május 22-ig kell befizetni. Az ingatlaneladásból befolyó jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz (hivatlos nevén ingatlanügyi hatósághoz) beadták. Egyébként vásárlásnál is ez a helyzet: az ingatlanszerzés időpontja az a nap, amikor a vásárlásról szóló szerződést benyújtották a földhivatalhoz. Lehet kérni mentességet is: az adóhatóságtól a vagyoni és szociális körülményeire, valamint a jövedelem felhasználási körülményeire hivakozva kérhető az adó elengedése vagy mérséklése. Különösen méltányolhatónak tartja a NAV, ha az érintett lakáseladó az eladásból származó jövedelmét saját maga, közeli hozzátartozója, vagy a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra fordítja. (lakasguru.reblog.hu nyomán)

Idő- és fizetéskorlát Ausztriában?

I

dőkorláthoz kötné a külföldi munkaerő alkalmazását az osztrák kancellár, illetve felmerült, hogy Ausztriában is csak annyi bér járna a magyaroknak, mint itthon. Csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket Werner Faymann osztrák kancellár. A terveket az Österreich című osztrák napilap vasárnapi száma közölte. A kancellár nem támogatja, hogy a szóban forgó munkavállalók kiküldetését állandósítsák. A szigorítást az összes ágazatban érvényessé tennék. A javaslatcsomag szerint felülvizsgálnák az alkalmazás feltételeit, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni.

A interjúban Werner Faymann arról beszélt, hogy korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz. A politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést, egyúttal csökkentené az unió esetleges bővítésekor beáramló kelet-európai munkavállalók számát is. Úgy vélte, hogy túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt ke„ vésbé „nehéz munkát láthat el. Azonos munkáért, azonos bérezés jár. Egy magyar munkavállaló ugyanannyi bért kapna, mint a többi Ausztriában dolgozó – hozta fel példaként a kancellár. Magyarázata szerint jelenleg egy Magyarországról érkezőt előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni Ausztriában, mint egy osztrák állampolgárt. (www.profession.hu nyomán)


Lakás – Otthon – Gazdaság

Felnőttbarát szállodák

E

gyre több olyan szálloda van Európában, ahová nem mehetnek 14, 16, vagy akár 21 év alatti vendégek. Pedig a családok elég sok hasznot hoznak a hoteleknek – többet, mint az üzleti utazók.

Függőleges kert és medence a háztetőn

A

helyszín Szingapúr, ahol az Aamer Architects ügyfele kérésére egy igazán különleges házat tervezett. Szinte minden ablak buja trópusi növényzetre néz, a földszinten teraszok és halastó, a tetőn pedig panorámás medence kényeztetik az érzékeket. Rengeteg kő, fa, üveg, márvány, gránit és zöld – stílusos és nyugtató környezet. A medence alján az ablakok nem csak érdekes perspektívát mutatnak a magasban úszkálóknak, de természetes fényt is engednek az alsó terekbe. A ház homlokzatára kinyúló medence üvegfallal lett lezárva, ez kívülről nézve és valószínűleg a medencéből is nagyon látványos. (lakbermagazin.hu nyomán)

„A gyerekek puszta jelenlététől is ideges leszek” – nyilatkozta a Wall Street Journalnak egy 33 éves hölgy vendég. Nem csak ő van így ezzel, és ezt az igényt a szállodaláncok is felismerték: a TUI AG jelenleg 250 csak felnőtteket fogadó hotelt üzemeltet, a Thomas Cook pedig 200 gyerekmentes szálloda megnyitásával válaszolt erre a konkurenciának, írja a RoadwarriorVoices.com. (termalfurdo.hu nyomán)

7


8

Egészség – Életmód – Programajánló

A Teleki szakképző sikere a szőlész-borász szakmai versenyen

A

z Eszterházy Károly Szőlészeti Borászati napok keretén belül február 15-17ig Egerben rendezték meg a Szőlész, borász szakmai tanulmányi versenyt. A szervező egri Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola a Magyar Bor Akadémia közreműködésével hirdette meg a versenyt, melynek védnöke Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár volt. A megméretésre a

Magyarországon szőlészetet, borászatot oktató középiskolák részéről hat csapat nevezett. Közöttük indult a Villányban működő FM DASzK Szakképző Iskola – Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma csapata is, amely végül a harmadik helyet szerezte meg. A csapat tagjai voltak: Valter Patrik, Szarka Máté tanulók és az iskolában végzett Kecskés Csaba borász szakember. Jerger Zsolt szakoktató készítette fel a csapatot.

Februári programajánló: • Február 20-án, 17.30 órakor a Placc – Ifjúsági Közösségi Téren: 1 éves a PLACC – szülinapozz velünk! Fellépő táncegyüttesek: Ifjú Szív Magyarországi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes, Szekszárdi Mozgásművészeti Stúdió, Dolce Dance Salsa szekszárdi táncosai, Gemenc TáncSport Egyesület, Iberican Táncegyesület, PTE IGY Gyakorlóiskola Alapfokú Művészeti Iskola Táncművészeti Tagozatának Növendékei. 18:30 Aliscum TheArtRoom. Koncertblokk: 19:15 5 Rakéta Presszó,

20:30 Mody Blues Band, 22:00 SuperStereo. A belépés ingyenes! • Február 23-án, 13.30 órakor a Csatár teremben: Hollós László Természetismereti Versmondó Verseny Tolna megyei általános iskolások (6-14 évesek) számára. • Február 24-én és 25-én 14.30 órakor a Színházteremben: A piros esernyő – Kisiskolás bérlet 3. előadás. Zenés mesejáték Csetényi Anikó j - Presser Gábor zenéjével, a Nevesincs Színház előadásában.

PAKS

Februári-márciusi programok: Február Február 25-én (csütörtökön) 19 órakor: Dumaszínház. Fellépők: Kőhalmi Zoltán és a Dumaswing: Kovács András Péter, Janklovics Péter, Illés Ferenc. Jegy ára: 2.700,- Ft Február 27-én (szombaton) 10 órakor: Mozi: Alvin és a mókusok

4 – Mókás Menet (6) 3D-ben. Szinkronizált amerikai családi vígjáték. Március 20-án, 10 órakor: XII. Kárpát-medencei „Csengey Dénes” Vers- és prózamondó verseny 201516. Dél-dunántúli elődöntő. Jelentkezési határidő: 2016. február 25.

A legendás túlélő mögött is van egy erős nő M

Grylls azt mondta róla, hogy az általa ismert férfiak 99 százalékánál erősebb, egy igazi kemény nő, aki ráadásul jó társaság is. Hine szerint kiélezett helyzetben a macsó viselkedés még árt is, nemcsak a saját, de a társaink életét is veszélyeztethetjük vele – Aligha akad olyan tévéző, aki ezért jó, ha jelen van egy nő, aki elhiszi, hogy Bear Grylls valóban le tudja fojtani a tesztoszteront. teljesen egyedül vág neki a vadonnak vagy a sivatagnak, hogy pusztán az ott talált eszközökkel és energiaforrásokkal éljen túl heteket, hónapokat. Egyegy ilyen műsor mögött komoly stáb áll, amely előkészíti a terepet, segít túllendülni a nehézségeken – e d az eegyik állandó szakértő Megan Hine, akivel a The Meg Guardian szerzője beszélGua getett hosszabban. gete Hine igazi túlélő, tudja, H hogy hog honnan kell vizet nyerni nye a legszárazabb térségben, Egy tévéműsornál gyakorlativagy vag hogy milyen bogarakat le- lag azokat a dolgokat, jeleneteket, het megenni, tud kézzel halat mutatványokat teszteli, amiket a fogni fogn és állítólag tüzet is gyújtani készítők elképzeltek, és közben egy darab tampon segítségével. próbálja elhárítani a felmerülő veRendszeresen besegít különfé- szélyeket. Alapvető dolog, hogy, Ren le kalandos realitykben, Bear mondjuk, egy forgatási helyszínGrylls műsorainak is állandó ről eltakarítja a kígyókat, vagy Gry közreműködője. éppen ellenőrzi, hogy nem lazulköz egan Hine oroszlánokkal és drogbandákkal is boldogul, miközben kézzel fog halat, és tüzet gyújt egy tamponnal. Túlélőművész, aki több más tévés produkció mellett Bear Grylls műsoraiba is besegít a háttérben.

Képekbe zárt pillanatok Tolnán ORTOPÉDIA

IDEGGYÓGYÁSZAT

DR. STREICHER MÁTYÁS Ortopéd, baleseti sebész és sportorvostan szakorvos Magánrendelés és fizioterápia

DR. SCHNEIDER ILDIKÓ Főorvos Szekszárd, Tartsay u. 16. (Ergonom) Rendelési idő: kedd 16-18 óra. SEBESTYÉN ELVIRA Fejfájás, szédülés, epilepszia, Fizioterapeuta gerincproblémák, (lökéshulllám terápia, lágylézer, Parkinson kór, feledékenység magnetoterápia stb.). Bejelentkezés: Szekszárd, Spirit Egészségcentrum 06 30/30-90-858 Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: H-SZ-P BELGYÓGYÁSZAT Bejelentkezés: 74/501-060, 081 06 20/255-8431 DR. SUDÁR ZSOLT

KARDIOLÓGIA DR. GALAMBOS ÉVA Belgyógyász-kardiológus szakorvos Kardiológiai magánrendelés Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: csütörtök 16-20. Bejelentkezés: 74/501-060

Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus főorvos Rendel: Ergonom orvosi rendelő 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 16. Hétfő: 16-20 óra. Bejelentkezés: 06 30/937-1939. Teljeskörű diabétesz gondozás PCOS

K

épekbe zárt pillanatok címmel Kalotás Zsolt fotóiból nyílik kiállítás február 19-én, pénteken 17 órakor Tolnán, a MAG-Házban. A március 18-ig látható tárlatot Kármán Balázs négyszeres Év természetfotósa cím tulajdonosa nyitja meg, közreműködik Brátán Vera (ének) és Mády Kálmán (ütőhangszerek).

tak-e meg a sziklák, amelyeket a szereplők készülnek megmászni. Egyszer egy svájci reality előkészületei miatt a Namib-sivatagban aludt a társaival, amikor arra riadt, hogy egy hatalmas hímoroszlán és két nőstény köröz a tábornál. „A lehető legfurább érzés volt. Csak figyeltem ezeket a teremtményeket, és az érzékeim kiélesedtek, az izmaim megfeszültek. Kész voltam rá, hogy harcoljak az életemért„ – mesélte. Csak egy kés volt nála, az oroszlánokat végül azzal sikerült távol tartania, hogy felszította a tábortüzet. Máskor egy csoportot vezetett a thaiföldi dzsungelben, amikor egy ópiumültetvényre bukkantak. Balszerencséjükre a fegyveres őrök is kiszúrták, négy órán keresztül üldözték őket, közben Hine-nak a társaságra is figyelnie kellett, nem volt mindegyik tag a legfittebb állapotban. És hogy mi volt a legundorítóbb, amit valaha megevett? Megfőzött embrió, amely még a tojásában volt, Bear Grylls készítette neki. (index.hu nyomán)


Agrรกrium

9


10

Oktatás – Képzés

A

z érettségi után továbbtanuló, emiatt esetleg otthonról el is költöző kamaszok körében gyakoriak a depressziós tünetek – az angolszász szakirodalomban külön neve is A „főiskolásdepresszió” nem orvosi diagnózis, csupán egy szófordulat, amivel a főiskolai/egyetemi évek elején jelentkező, egyébként minden tekintetben a „szokványos” depresszióval megegyező tüneteket szokták illetni. A depresszió tünetei a lehangoltság, szomorúság, motivációhiány és alacsony önértékelés, ezek pedig egyáltalán nem jönnek jól olyankor, amikor épp eredményeket kellene felmutatni egy új és ismeretlen közegben. Az egyetem/ főiskola alatt jelentkező depresszió a kutatások szerint fordított összefüggést mutat az iskolai teljesítménnyel. Ennél egy fokkal talán meglepőbb, de a dohányzással, ivással és felelőtlen szexuális viselkedéssel is, a depressziós fiatalok ugyanis hajlamosak élvezetek hajszolásával „gyógyítani” lehangoltságukat.

van a jelenségnek, „college depression”, azaz főiskolás depresszió néven ismerik. De miért lesz depressziós a főiskolás vagy az egyetemista, és ha az lesz, mit tehetünk ellene?

Egyetemkezdők depressziója...

Ahelyett, hogy örülne! A továbbtanulás – különösen, ha a gyereket a vágyott helyre vették fel – nyilván örömteli dolog. Ugyanígy sok kamasz számára – bármennyire is szereti a szüleit és kötődik – valamennyire örömteli lépés a függetlenedés is. Az egyetemi élet kezdete ugyanakkor olyan kihívások elé állíthatja, amikkel az még nem találkozott, így nincsenek rá kész megküzdési stratégiái. A szülők nélküli élet már önmagában nehézség, hiszen magunknak kell megcsinálni a reggelit, kimosni a ruháinkat, csak az van a hűtőben, amit beletettünk és soha, senki nem fog elmosogatni helyettünk. Hiányozhat a szülővárosunk, a vidékről nagyvárosba kerülő gyerekeknek elsőre sokkoló lehet a nagyvárosi lét. Az egyetemi élet egészen más időbeosztással járhat, mint a középiskola, az órák különböző helyszíneken lehetnek, a számonkérés tantárgyanként változó nehézségű és gyakoriságú, de esetenként komoly kihívást jelenthet, a tanárok nem tudják az ember nevét. A koleszban vagy albérletben a szobatársakhoz és az ő, néha idegesítő szokásaikhoz kell alkalmazkodni. A pénz beosztása, a szülővárosban maradt barát/barátnő távolsága is nehézségeket okozhat.

Hogyan előzzük meg? A fentiek alapján adódik a megoldás. Bár a depressziót nem lehet száz százalékos biztonsággal megelőzni, néhány óvintézkedést azért tehetünk. Például bátorítsuk a gyereket, hogy látogasson el minél többször az egye-

Honnan látom, ha mégis depressziós lett? Ha néha szomorú a gyerek és esetenként honvágya van, megijed a terheléstől, sír a szülei vagy a gyerekkori barátai után, az teljesen normális. Depresszióra akkor kell gyanakodni, ha két héten keresztül a napok többségében egész nap lehangolt, örömtelen, nyugtalan, esetleg apróságok is azonnal felbosszantják, dührohamai vannak. A depresszió egyik fő tünete az örömképesség elvesztése, azaz korábban szeretett hobbik, tevékenységek sem okoznak már örömet ilyenkor. A túl sok alvás vagy álmatlanság, az étvágytalanság vagy a túlevés egyaránt jellemző lehet. Depressziós tünet a lelassult gondolkodás és beszéd, valamint a döntésképtelenség. A depressziós páciens gyakran leértékeli magát, bűntudata van apróságok miatt is, feleslegesnek, értéktelennek érzi magát, esetleg öngyilkossági gondolatai vannak. Néha a depresszió testi tünetek formájában jelentkezik: gyomorfájás, emésztési gondok, fejfájás.

Mit tegyünk?

temre már a tanév megkezdése előtt, ismerje meg a terepet és ha van rá lehetőség, beszélgessen olyanokkal, akik oda járnak. Az utóbbira elviekben jó lehetőséget adhatna a gólyatábor, a gyakorlatban az inkább az évfolyamtársakkal való ismerkedésről és a bulizásról szól – ami klassz, de nem árt, ha ezen kívül is van lehetőség megszemlélni az egyetemet. Sok egyetem honlapján vannak hallgatói fórumok, Facebook-csoportok, itt is találhat a gyerek segítőkész felsőbb évest.

Jó indítás, ha a gyerek nem a beiratkozás napján jár először az egyetemi városban, és sikerül időben felderítenie, hogy a lakhelyéhez közel hol van bolt, gyógyszertár, posta, hol lesz az új háziorvosa és milyen a tömegközlekedés nappal és éjszaka. Az sem árt, ha otthon már elkezdtük önállóságra nevelni és mire leérettségizik, megtanul takarítani, mosni, csekkeket feladni, bevásárolni, nyakkendőt kötni, vonatjegyet venni, vasalni és néhány alapvető ételt elkészíteni. Nemtől függetlenül.

A depresszió ugyan elmúlhat magától is, de az biztosan nem segít, ha kitartóan ismételgetjük, hogy „szedd már össze magad”. Az egyik legjobb antidepresszáns a sport, azaz bátorítsuk a gyereket, hogy vigye magával a futócipőjét – konkrétan ismerünk olyat, akit a stepaerobik-edző gyógyított ki a főiskoláskori lehangoltságából. Nem muszáj sem profi módon, sem versenyszerűen sportolni, annak is van antidepresszív hatása, ha otthon mozog a fitnesz DVD-re. Sok egyetemen, főiskolán van már itthon is a hallgatók számára elérhető pszichés segítség, illetve tanácsadás pszichológus vagy orvos formájában. Az itt dolgozók általában eléggé tapasztaltak ezen a téren, azaz érdemes felkeresni, ha egyetemünkön van ilyen. Ha nincs ilyen lehetőség, ha komolyabb a probléma vagy gyógyszeres segítségre is szükség van, akkor a lakóhely szerinti területileg illetékes pszichiátriai szakrendelő nyújt segítséget, ahová az állandó lakcímünk és a tartózkodási helyünk szerint is elmehetünk. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelki segélyvonala ma már nem csak telefonon, hanem cseten és e-mailen is elérhető. (divany.hu nyomán, fotó: static4.businessinsider.com)


Oktatás – Képzés

11

MAGÁNGIMNÁZIUMI OKTATÁS

KEDVES FELSŐSÖK! Szeretettel várunk minden tanulni vágyó diákot a Pannon Oktatási Központ Dunaújvárosi Magángimnáziumának nyelvi ill. reál tagozatos (matematika-fizika, biológia-kémia) osztályaiba! Modern, jól felszerelt tantermek, családias környezet! Keresd Nyílt Napjaink időpontját weblapunkon: www.pok.suli.hu • Érdeklődni: 25/513-502 ill. 30/696-36-07

Szerezzen iskolánkban ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNYT a LEGRÖVIDEBB IDŐ ALATT esti tagozaton! Folyamatosan várjuk a jelentkezőket! Korábbi tanulmányait beszámítjuk! (Diákigazolvány, családtámogatási kedvezmények, TANDÍJMENTESSÉG!) Érdeklődni: 06 (25) 513-501, info@pok.suli.hu

ÖNKÖLTSÉGES TANFOLYAMI KÍNÁLATUNK: Tavasszal induló tanfolyamaink: Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó, munkavédelmi technikus, aranykalászos gazda

Megfelelő számú jelentkező esetén bármikor indítható tanfolyamaink: Tűzvédelmi előadó, Számviteli ügyintéző, Államháztartási mérlegképes könyvelő, Vállalkozási mérlegképes könyvelő, Pénzügyi ügyintéző, társasházkezelő, Ingatlanközvetítő, Boltvezető, Emelőgépkezelő (kivéve targonca), Építésianyag-előkészítő gép kezelője, Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő, Targoncavezető, Gyermek- és ifjúsági felügyelő, Házi időszakos gyermekgondozó, Raktáros, Mezőgazdasági munkás

Akciós tanfolyamaink: Bérügyintéző, Társadalombiztosítási ügyintéző Több képzés együttes elvégzése esetén kedvezmények! Ha hoz magával tanulótársat, az Ön tanfolyami díjából 10% kedvezményt biztosítunk!

Megfelelő számú jelentkező esetén vállalunk kihelyezett képzést is!

NYELVTANFOLYAMAINK AZ ÖN SZÁMÁRA: Nyelvi képzéseink (30–90 órás) angol/német nyelvből kezdő, középhaladó és haladó csoportok igény szerint hétköznapi vagy szombati oktatással.

Minőség, kedvező ár: 780 Ft- tól/óra/fő. Ingyenes szintfelmérés! DExam (angol) és ECL (angol, német) nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok! Iskolánkban is nyelvvizsgázhat!

Digitális készségek mindenkinek az alapoktól az ECDL-ig Érdeklődni: 06 (25) 513-506 • 06 (25) 513-507 • 06 (25) 513-508, info@pok.suli.hu

EGYENLŐ ESÉLYÉRT ALAPÍTVÁNY Alapítványunk főbb céljai: – Az iskolánkban tanuló hátrányos helyzetű felnőttek és fiatalkorúak segítése, az első szakmához jutás lehetőségének jobbá tétele, valamint a munkaerőpiacon való elhelyezkedés támogatása. – Felnőttoktatás színvonalának javítása, az ehhez szükséges tankönyvek, jegyzetek, munkaeszközök és egyéb anyagi feltételek gazdagítása. – Iskolai sporttevékenység biztosítása. – Az iskolai kulturális és kiegészítő oktatás programjainak, szakköreinek támogatása. – Az iskolai diák közélet eredményeinek gazdagítása, a diákprogramok, diák kezdeményezések felkarolása és támogatása.

Kérjük támogassa adója 1%-ával alapítványunkat!

Adószám: 18497678-1-07


12

Egészség – Életmód

Vitatkozzunk bátran gyermekeinkkel, mert jót tesz! A

tizenévesekről kialakult nem éppen pozitív képnek az is része, hogy folyton vitatkoznak. Ugyanakkor például a Bronson és Merryman nevű szerzőpáros azt tapasztalta, ennek megítélésében nagyon különbözik a szülők és a gyerekek látásmódja. Míg a szülők általában úgy gondolják, a vita zavaró, a tiszteletlenség jele, olyasmi, ami megtépázza a szülő és gyerek közötti kapcsolatot, a kamaszok ellenkezőleg vélekednek: éppen a tisztelet jelének tartják, és úgy gondolják, ez erősíti a kapcsolatot szüleikkel. De vajon miért nem szeret a szülő vitázni, miért szeret a kölyök, és milyen a jó vita? Érthető, hogy a szülő valamilyen probléma jeleként értelmezi, ha azt veszi észre, gyakoribbá váltak a viták a gyerekkel. Első gondolata, hogy valami feszültség támadt köztük, oda a korábbi összhang. Azaz baj van. Az is érthető, ha terhes számára, hogy ami eddig viszonylag simán ment, azért most harcolni kell. A gyerek egyszeriben megkérdőjelez mindent: a szabályokat, a szülői tekintélyt, de egyébként is mindent, beleértve, hogy van-e értelme az életnek, miért is kell tulajdonképpen reggel felkelni, iskolába járni. Fontos, hogy a szülő fel legyen rá készülve, hogy eljön ez az időszak, és ne a kapcsolatuk megromlásaként értelmezze, hanem a gyerek fejlődéséből következő változásnak. Inkább azon mérje a kapcsolat minőségét (és a saját szülői minőségét), hogy mennyire sikerül rugalmasan alkalmazkodni az új helyzethez. Amikor azt mondjuk, hogy a tizenéves szerint a vita a tisztelet jele, akkor a vitát az ignorálással, a másik

kijátszásával, a tőle való elzárkózással állítjuk szembe. Ebben az életkorban más színezetet ölt a kapcsolat, és más lesz a dinamikája, de a maga sajátos módján ez is lehet harmonikus: ha senki sem azt várja, mindig egyetértés legyen, hanem a harmóniát az egymás iránti bizalomban, nyitottságban találják meg, még heves viták tüzében is. A kamasz, aki nem vitázik, lehet, hogy fél megtenni, vagy nem bízik benne, hogy anyja, apja partnernek fogja tekinteni, azaz van értelme kifejteni álláspontját, kétségeit, kritikáit. Sokszor panaszkodnak arról szülők, hogy mióta serdül a gyerek, nem tudják, mi van vele, mi jár a fejében, mert nincsenek azok az öszszebújós beszélgetések. Holott sokat meg lehet tudni ezekből a vitákból is, még akkor is, ha néha a mélyére kell nézni, mi a személyes indíttatás egy látszólag teljesen elméleti kérdésfelvetés mögött. Ebben az életkorban sokan sze-

mérmesebbé válnak, kerülő úton mutatják meg, mi foglalkoztatja őket. Lehet, hogy úgy hangzik a felvetés, hogy „Rájöttem, hogy mindenki egy magányos bolygó, akit senki sem ismerhet meg igazán, illúzió, hogy lenne kapcsolat ember és ember közt.” De ennek lehet az a mélyén, hogy csalódott a legjobb barátjában, amiért nem értette meg őt. A vita lehetőség a szülő számára, hogy ebben a viharosabb időszakban is megtartsa a jó kapcsolatot a gyerekkel. Ha ezekre a helyzetekre jól reagál, akkor megőrzi a tekintélyét a gyerek szemében (még ha ez nem is lesz látványos), és megmarad egy fontos kapcsolódási pont vele. Hiszen ez is kommunikáció, sőt, lehet mindkét fél számára kielégítő párbeszéd, ha nem ijednek meg a nézetkülönbségektől. Hogy mi is az a jó reagálás: legfőképp, hogy az ember ne rázza le a gyereket! Lehet, hogy fárasztó egy hosszú munkanap után arról elmélkedni, van-e élet a halál után, vagy pláne olyan vitában részt venni, mikor a szülő támadva érzi magát, mert a gyerek valamit az ő életében kritizál, de mégis csak rendelkezésre kell állni. Nem mindig, de a kölyök számára kiszámítható módon. A másik, hogy tekintse partnernek a fiatalt! Azaz nem csak az roszsz megoldás, hogyha ledorongolja, hogy „te velem ne vitatkozz, mi ezt jobban tudjuk anyáddal”, hanem az

is, ha lenéző jóindulattal tanítgatni akarja a gyereket. Ha vita, akkor legyen vita, azaz ne a gyereket pátyolgassuk, hanem vegyük komolyan a kérdést, legyünk nyitottak arra, hogy valamit a másik fél lát jobban, és tegyünk erőfeszítést azért, hogy megvédjük az álláspontunkat! Nem építi, hanem aláássa a kapcsolatot, ha ott van egy őszinte tizenéves, aki tényleg beletenné magát a beszélgetésbe, és számára tétje van a helyzetnek, és van egy felnőtt, aki titokban azt gondolja, ez a szegényke csak az éretlensége miatt nem érti a nyilvánvalót, és segítek őt ráterelni a helyes útra, esetleg álkérdéseket teszek fel, hogy fejlődjön a személyisége. A gyerek pontosan tudni fogja, érdekel-e minket, hogy látja a világot, mi lelkesíti, és mi zavarja, és ha ez megvalósul, az valóban építi a kapcsolatot. Persze akkor, ha a szülő is megosztja, amit az adott kérdésről érez, gondol. Ha őszinte véleménye az, hogy a felvetett kérdésen sosem gondolkodott még, mert nem érdekli, ezt is el lehet mondani, nem kell mást eljátszani. De azért az remélhetőleg érdekli, a gyerekét miért éppen ez foglalkoztatja. A vitában az ember tulajdonképpen megmutatja a sérülékeny arcát, azért is tud olyan szenvedélyessé válni, hogy akár kiabálássá fajul. Éppen ezért jó, ha értékeljük, mint értékes csatlakozási pontot a kölyök (divany.hu nyomán) felé.


Lakás – Otthon – Építkezés

13

Az év legjobb belsőépítésze a Tim Greatrex lett,a díjat pedig a House of Vans London belső kialakításáért vehették át. A gördeszka kultúra szerelmeseinek egyébként ez az első ilyen jellegű európai fellegvára, de a cipőmárkának van egy hasonló bázisa New Yorkban is. Az épületben deszkás park, koncertterem, étterem, kiállítóterem és kávézó is helyet kapott.

Az év legjobb kultúrális épületét a MAD Architects tervezte a kínai Harbin városába. A futurisztikus formát kapott Operaház a tervek szerint kultúrközpontként és színházként is funkcionál majd a jövőben.

2016. legjobb épületei

F

ebruár elején három magyar projekt, a dabasi ravatalozó, az újpesti Főplébánia és a szentkúti zarándokközpont is bekerült az egyik legismertebb építészeti portál, az Archdaily.com által szervezett Building of the Year 2016-os pályázatának jelöltjei közé. A lap a napokban zárta le a szavazást és kihirdette az év legjobb épületeit és azok tervezőit. Az év legjobb oktatási intézményét a Tham & Videgård Arkitekter építésziroda tervezte. A mutatós saroképület 2015-ben elnyerte a Kasper Salin díjat és a Svéd Építészek Szövetségének díját is. Az előző évekhez hasonlóan idén is sokan

szavaztak az olyan Pritzker-díjas sztárépítészekre, mint Renzo Piano, vagy a nemrég webshopot is indító Herzog & de Meuron, de olyan feltörekvő fiatal tehetségek is bekerültek az év legjobb építészei közé, mint Tim Greatrex, Elisabete de Oliveira Saldanha vagy Hiroshi Nakamura, aki az elmúlt évek egyik leghatásvadászabb és leggicsesebb esküvői kápolnáját húzta fel Japánban. Idén egyébként 55 ezren vettek rész a szavazáson és bár ezúttal magyar építészek nem jutottak be a finisbe, azért érdemes a galériára kattintani, ahol megnézheti, hogy milyen tervekkel lehetett felkerülni a szakmai lap menőnek számító listájára! (divany.hu nyomán)

Az év legjobb szakrális épületének mégis a fiatal építész, Hiroshi Nakamura által tervezett spirális lépcsővel ellátott Japán betonkápolnát szavazták meg.

Luigi Rosselli Nyugat-Ausztriáliában található tervét az Ausztrál Építészek Szövetsége után az Archdaily.com olvasótábora is felkapta és az év egyik legjobb házának kiáltotta ki.

A neves Herzog & de Meuron idén az év legjobb sport intézményét tervezte meg az Archdaily.com szerint. Az elegánsra sikerült stadion egyébként a franciaországi Bordeauxban található.

Az év legjobb vendéglátó helyét az FCC Arquitectura csapata és Paulo Lobo tervezte Portugáliában. A Madalénán található nyertes étterem és bár projekten belül egyébként egy jó pár éve megépült épületrészt bővítettek tovább a tervezők.

Az év egyik legjobb házát a Terra e Tuma Arquitetos tervezőcsapata építette meg São Paulo-ban. Az épület teljes területe 95 négyzetméter, mivel a lakást egy kerekesszékes is lakja, így a földszinten kapott helyet a nappali, a háló, a mosdó, a konyha és a mosókonyha is. A tervezők a második emeletre tették a vendégszobát és kialakítottak egy kisebb tetőkertet is.


14

Lakás – Otthon – Építkezés Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. Irányár: 5,9 M Ft. H286784. +36 70 454 2351. Szekszárdon 192 m2-es 4+2 szobás tetőtérbeépítéses gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 29,5 M Ft. H288955. +36 70 454 2351. Szekszárdon a központhoz közel 163 m2-es 4+1 szobás családi ház eladó 448 m2-es telken. Irányár: 22,5 M Ft. H290814. +36 70 454 2356. Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es telken egy ház és egy tanya eladó. I.ár: 7 M Ft. M0000656. +36 70 454 2356

Ingatlan Szekszárdon, teljesen felújított, belvárosi üzlet, önálló vizesblokkal, mobil klímával JÓ ÁRON ELADÓ! Érd.: 06-70/608-5290. Szekszárdon a Rákóczi utcában utca fronti, 20 m2-es üzlethelyiség kiadó. Érdeklődni: 06-20/440-4240. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Építési telek Szekszárdon eladó! Érdeklődni: 06-20/362-4614. m2

Szekszárd-Görögszóban 1783 területen szőlőterület és kert présházzal eladó. Irányár: 1,99 M Ft. M0000589. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 79 m2-es 3 helyiségből álló vendéglátóegység terasszal eladó. Irányár: 19,5 M Ft. UZ004520. +36 70 454 2352, Szekszárdon frekventált helyen kiadó egy 130 m2-es üzlethelyiség. Irányár: 160 E Ft. UZ004602. +36 70 454 2351. Szekszárdi irodépületben különböző méretű irodák szociális blokkal kiadóak. Irányár: 16 E Ft. UZ004607. +36 70 454 2356. Szekszárdon a belvároshoz közel eladó egy 2. emeleti 69 m2-es 2+1 szobás téglaépítésű lakás. Irányár: 18,5 M Ft. H294012. +36 70 454 2356.

Szekszárdon eladó egy 94 m2-es 3 szobás családi ház 491 m2-es telken. Irányár: 15 M Ft. H294580. +36 70 454 2356.

Szekszárdon 228 m2-es 5 szobás, padlófűtéses, panorámás családi ház eladó. I.ár: 99 M Ft. H280037. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfalazatú családi ház 150 m2-es telken eladó. Irányár: 7,9 M Ft. H295000. +36 70 454 2351.

Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2 szobás vegyes falazatú családi ház eladó. I.ár: 9,5 M Ft. H285150. +36 70 454 2351.

Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Villanyszerelés, épület klimatizálás, új intelligens rendszerek kiépítése. Szakszerű felmérés és az árajánlat elkészítése díjtalan. Telefon: 06-30/4033-033.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Állás

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

A Tolnatex Bt. munkatársakat keres szövő munkakörbe, több műszakos beosztásba. Szövő szakmunkás végzettség, illetve egyéb textilipari végzettség előnyt jelent. A fényképes önéletrajzokat az alábbi címre várjuk: Tolnatext Bt. 7130 Tolna, Bezerédj Pál tér 1. Munkaügyi Osztály.

7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com

Február 19-én, 19.00 órától: Svábbál a az Általános Iskola ebédlőjében. Zenél: Die Schütz Kapelle. . Belépődíj: 2500 Ft, megvásárolhatók elővételben a művelődési házban és a Centi-ben (Árpád u.).

Szekszárdon városközponti 2. emeleti 1+2 szobás 79 m2-es tégla lakás eladó. I.ár: 21,2 M Ft. H294362. +36 70 454 2351.

Szekszárd déli részén 300 m2-es műhely 110 m2-es szolgálati lakás eladó. Irányár: 44 M Ft. UZ003648. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Bródy S. u.-ban eladó egy 119 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás. I.ár: 27,9 M Ft. H283727. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Egyes termékek 20-50% árengedménnyel! Esküvőre, E sküvőre, ballagásra é á é k szép áru érkezett!

Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356. Tolna-Mözsön 87 m2-es 3 szobás gázkonvektoros családi ház eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H261786. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a Tolnai Lajos utcában 132 m2-es 2+3 szobás családi ház eladó. Lakásbeszámítás! Irányár: 25,9 M Ft. H286138. +36 70 454 2351.

Tolnán 54 m2-es 2 szobás családi ház 515 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H275862. +36 70 454 2351.

 Alsónánán 139 m2-es 3+3 szobás családi ház két garázzsal eladó. H282967. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft

 Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 9,95 M Ft

 Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. H272937. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

 Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H255844. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft

 Bonyhád-Majoson eladó egy 102 m2-es 4 szobás tégla családi ház. H293771. +36 70 454 2351. Irányár: 8,5 M Ft

 Szekszárdon 216 m2-es ipari ingatlan (csarnok és raktár) eladó. IP001317. +36 70 454 2356. Irányár: 17,5 M Ft

 Fadd-Domboriban belterületen eladó egy 250 m2-es és egy 251 m2-es telek. T018041. +36 70 454 2356. I.ár: 350 E Ft

 Szekszárd frekventált helyén, belterület határán, jól megközelíthető helyen tanya eladó. M0000486. +36 70 454 2351. I.ár: 6,2 M Ft

 Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

 Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351. Irányár: 15,9 M Ft

 Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. H275703. +36 70 454 2351. I.ár: 11,6 M Ft

 Árcsökkenés! Szekszárdon a Cseri János u.-ban 115 m2-es 3 szobás sorház üzlettel eladó. H271179. +36 70 454 2351. I.ár: 24,5 M Ft

 Simontornyán eladó egy 103 m2-es 2+2 szobás kétszintes tégla ház borospincével. H276188. +36 70 454 2351. I.ár: 6,6 M Ft

 Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számára földszinti ingatlan eladó. UH004155. +36 70 454 2351. Irányár: 19,9 M Ft

 Simontornyán 4 szobás 82 m2-es családi ház eladó 1215 m2-es telken. H289516. +36 70 454 2351. Irányár: 5,5 M Ft

 Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H273783. +36 70 454 2356. Irányár: 8,9 M Ft

 Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 9 M Ft

 Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház akácossal. M000580. +36 70 454 2351. Irányár: 2,45 M Ft

 Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 2351. Irányár: 23,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Február 21-én a Kalász János Sportcsarnokban: II. Kosaras Családi Nap. 9.00 órától óvodások és 1-2. osztályosok váltóversenye szülőkkel közösen. 10.30 órától a szakosztály bemutatkozik az óvodásoknak, közös fotózás. 11.00 órától 3. osztályos korosztálytól felfelé családi kosármeccsek. (8-100 éves korig). Keresztszülő, nagytestvér is részt vehet. Február 27-én, 19.00 órától: Iparosbál. Hasonlóan az elmúlt évekhez, az idén is üdvözlő itallal, svédasztalos hideg-meleg ételek kavalkádjával tombolával várják a bálozókat. Zenél a Wery-take zenekar. Belépő: 5000 Ft/fő.

február 29-ig

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Február 19. péntek

2; 8°C

7; 12 °C

Február 20. szombat

-1; 4 °C

5; 10 °C

Február 21. vasárnap

2; 6 °C

8; 13 °C

Február 22. hétfő

4; 9 °C

10; 16 °C

Február 23. kedd

3; 9 °C

5; 11°C


Autó-motor

15

Egyre sportosabb

Nissan I

mmár nagy teljesítményű benzinmotorral is választható a Nissan Qashqai. De itt is érvényes az örök frázis, miszerint nincsen rózsa tövis nélkül! A modellváltásnál kifejezetten sportosra vették a figurát a Nissan formatervezői, ám a kínálatból hiányzott az

az erőforrás, amivel ezt az ígéretet teljesíthette volna a Qashqai. Mostanáig, hiszen immár rendelhető az 1,6 literes, turbós benzinmotor is! A 163 lóerő elsőre ugyan nem tűnik soknak, de bizony az első kerekek néha ennek a teljesítménynek a talajra juttatásával is gondban vannak, ha nem elég óvatosan kezeli a gázpedált a sofőr vizes aszfalton, kanyarodáskor. Egyébként az tűnik fel a motorral kapcsolatban, hogy mennyire visszahúzódik a háttérbe. Elképesztően csendes, hamarabb jön meg sztrádatempónál a gördülési és szélzaj, mint a motorhang. Itt sokkal magabiztosabban viselkedik az eddig egyedüli benzinesként választható 1,2 literes turbómotornál, amely teljes terheléssel bizony már megérezte az emelkedőket. Miközben kifejezetten jó erőben van az 1,6 literes, DIG-T fantázianevű négyhengeres, nem is fogyaszt sokat, mi 6,9 l/100 km-es tesztátlagot mértünk vegyes használatban. A feszes hangolás és a peres abroncsok miatt kemény rugózás itt értelmet

Munkába az első önvezető kamion A Freightliner Inspiration elnevezésű alkotása autóúton (highway) már emberi beavatkozás nélkül is képes haladni, a ma is elérhető vezetési segédeken felül egy radar és egy sztereókamera beépítésével megoldották az egész robotautó-kérdést. Mielőtt Nevada állam megadta volna az engedélyt a közúti használatra, a jármű már 10 ezer mérföldet (16 ezer km) teljesített a Mercedes papenburgi próbapályáján. A sofőr tehermentesítése mellett a fogyasztás 5 százalékos csökkenését is ígéri a rendszer. Az önvezető üzemmódot a sofőrnek kell kiválasztania, de a kamion magától ajánlja ezt fel, ha úgy érzékeli, hogy megfelelő a környezet. A jármű képes magától követni az utat, beállítani a követési távolságot, vagy épp dugóban araszolni is, de sávot váltani vagy előzni nem tud, ezeket a sofőrnek kell végrehajtani az autóútra való fel- és lehajtással együtt. Útépítéshez közeledve vagy rossz időjárás esetén is visszaadja a vezérlést a számítógép a sofőrnek a számítógép. A Freightliner Inspiration szóval még messze nem képes kiváltani a sofőrt, de azért jelentős terhet vesz le a válláról. Mivel viszonylag olcsó rendszerrel van szó – alig pár extra érzékelő van csak a fedélzeten –, könnyen lehet, hogy pár éven belül megjelenhet a sorozatgyártású kamionokban is a rendszer, de dátumot nem tudnak mondani a fejlesztők.

A

szállítmányozási szakmában sofőrhiány van, a fejlesztők a maguk részéről mindent megtesznek a szűk keresztmetszet, az emberi munkaerő kiiktatásáért. A Mercedes konszern mérnökei a nemrég bemutatott Future Truck után most egy, Nevada államban közúton is használható kamiont készítettek a Freightliner Cascadia kamion alapján.

nyer, hiszen tényleg sportosan is lehet közlekedni a magas építésű járművel. Az 1,2 literes benzinmotorhoz képest 800 ezer forint a felára az 1,6-osnak, ami így pont a két dízelmotor között helyezkedik el. Amíg a motorok között könynyű az átjárás, a felszereltségek között nagyobb ugrások vannak. A biztonsági segédek se járnak „mindenkinek”, a Biztonsági Csomag csak a harmadik szinttől széria (egyébként +250 000 Ft), az Aktív Biztonsági Pajzs pedig csak a Tekna szinten létezik, ami az alapváltozathoz képest 2 millió forintos felárat jelent. Azért ez utóbbit, felár ellenében, de alacsonyabb szinteken sem ártana elérhetővé tenni. (automotor.hu nyomán)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika názium és egy nagy levegőt véve sok-sok más középiskola oktatói az országban. „KlikHammernek szeretettel” címezve a Sashegyi Arany János Gimnázium taTakács Zsuzsa nárai válaszként csoportképet küldtek. Természetesen mindenki kockásban, és ezzel érezhetően átszakadt egy lelki gát. Humorral, intelligenciával, szakmaisággal felvértezve, kiabálás és vagdalkozás nélkül elkezdtek

Rózsa

Kockás ingesek

egy ügyet képviselni a magyar pedagógusok. Fiatal demokráciánk különleges pillanata ez, elszakadt az egzisztenciális rövid póráz és a lelkiismeretük szerint hallatják hangjukat a szakma, a magyar fiatalok, a színvonalas közoktatás feltételeinek megteremtése, a jövőnk érdekében. Tanárhoz méltóan, nemcsak szavaikból tanulhatunk. A tetteik beszélnek.

T

üntetéseken grasszáló borotválatlan kockás inges tanárok. Vannak kifejezések, amelyek önálló életre kelnek. Így van ez akkor is, ha előre megfontoltan dobják be a köztudatba (lásd Simicska Lajos által jegyzett G-nap)vagy egyszerűen csak gondatlanságból elkövetett szellemi környezetszennyezés. Ez utóbbi Klinghammer István egykori rektor, röviddel ezelőtt még államtitkár ominózus kifakadása, miszerint kinyílik a bicska a zsebében, amikor tiltakozó ápolatlan kockás inges tanárokat lát. Ez persze olaj volt arra a tűzre, amit a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára lobbantott lángra azzal, hogy az oktatási rendszer gyökeres átalakítása érdekében lépett fel. Országos tüntetésbe torkollott. Rövidesen csatlakozott a budapesti Teleki Blanka Gim-

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

betanított kárpitos

VARRŐNŐKET keres

A leendő munkatárs feladatai: – Szerszámok ellenőrzése, előkészítése – Az előkészített bútor darab kárpitozása Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Önálló munkavégzés és csapatban való együttműködés Hosszú távú munkalehetőség, versenyképes bér, béren kívüli juttatások, prémium rendszer, munkába járási támogatás! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (Ipari Park) Telefon: 74/684-932 • Fax: 74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

A TARR Kft. pályázatot hirdet az alábbi állások betöltésére, melyekről bővebb információt, valamint a munkakörök betöltéséhez szükséges előnyöket és elvárásokat a következő internetes oldalon érhet el: www.tarr.hu/hirek/allasajanlat

HÁLÓZATI OPERÁTOR

ALKALMAZÁS ÜZEMELTETŐ

Feladatok: – hírközlési hálózat üzemeltetési feladatok – hibabejelentések kezelése – telefonos technikai támogatás ügyfelek és belső partnerek részére – hálózati rendszerelemek felügyelete, tesztelése – társosztályok munkájának szakértői támogatása – üzemeltetési és beruházási feladatok támogatása

Feladatok: – A jelentkezőknek jó programozói képességgel kell rendelkezniük – Pályázatnak tartalmaznia kell saját munkákat. – SQL alapú adatbázis ismeret – LAMP környezet beállítása, üzemeltetése. – Elvárás ip, multicast ismeretek (IGMP,PIM) – Videó szabványok ismerete (mpeg2, mpeg4, hls). – Linux, windows alapú szerver ismeretek (virtualizáció, terhelés elosztás, stb.)

Munkavégzés helye: Tolna Megye Szekszárd Munkaidő: megszakítás nélküli munkarend (éjszaka és munkaszüneti napon is beosztás szerint)

Munkaidő: Napi munkaidő 8 óra Munkavégzés helye: Szekszárd

HÁLÓZATI MÉRNÖK Feladatok: – ISP hálózat infrastruktúrájának üzemeltetése, felügyelete, dokumentálása. – Kapcsolattartás a társszolgáltatók műszaki csapataival közös létesítés vagy hibaelhárítás során. – Részvétel a hálózat fejlesztésében, az új szolgáltatások, technológiák bevezetésében és tesztelésében.

MŰSZERÉSZ Feladatok: l d k – Hibakeresés, problémamegoldás – Ügyfélkapcsolatok ápolása – Elhárított hibák dokumentálása – Munkakörhöz tartozó adminisztratív feladatok ellátás

Munkaidő: Napi munkaidő 8 óra

Munkaidő: Napi munkaidő 8 óra, két műszakban változó beosztással. A munkavégzés helye: Bonyhád, Szekszárd, Paks, Sárbogárd

Amit kínálunk:

Munkakezdés: azonnal, megegyezés szerint

– Dinamikusan fejlődő, tőkeerős vállalati háttér – Versenyképes jövedelem – Alkalmazotti jogviszony – Béren kívüli juttatások, cafeteria – Folyamatos tanulási és előrelépési lehetőség – Elkötelezett tagokból álló erős csapat

Jelentkezéseket az info@tarr.hu-ra címen várjuk önéletrajz és motivációs levél megküldésével a megpályázni kívánt POZÍCIÓ megjelölésével. Jelentkezési határidő: 2016. február 29.

Tm Krónika 2016/6  
Tm Krónika 2016/6  
Advertisement