Page 1

TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZ MUNKATÁRSAKAT KERES:

TAVASZI BUSZOS AJÁNLATAINK

SZEKSZÁRDRÓL ÉS KÖRNYÉKÉRŐL

Április 06. MELK

ÉS MARIAZELL

1. ÁPOLÁSI IGAZGATÓSÁG: – ÁPOLÓ, – DIPLOMÁS ÁPOLÓ, – SZÜLÉSZNŐ, – GYÓGYSZERTÁRI ASSZISZTENS

11.900 Ft/fő

autóbusz + idegenvezetés

Április 20.

PLITVICEI

TAVAK

NON STOP UTAZÁSSAL 10.900 Ft/fő

Érdeklődni: Ápolás igazgatóság 74/501-614 vagy az apolig@tmkorhaz.hu

2. KÖZPONTI TAKARÍTÓ SZOLGÁLAT: – 2 fő TAKARÍTÓ – 2 fő GÉPI TAKARÍTÓ

HÚSVÉT

PRÁGÁBAN 2 éj, 3*-os hotelben, reggelivel, idegenvezetéssel

Érdeklődni: Sánta János osztályvezetőnél: 06-30/405-8242

3. ÉLELMEZÉS: – 2 fő TÁLALÓ – 1 fő KONYHAI KISEGÍTŐ

Április 20-22. 43.900,-Ft/fő Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Eng.szám: R01984/2000

Több mint 13 vidéki felszállóhelyen csatlakozhat! ROMCAR TRAVEL

Érdeklődni: ni: Demjén-Elekes Beáta osztályvezetőnél: 74 74/501-500/671 4/501-500/671 mellék

XXIII. ÉVF. 4. SZÁM

2019. FEBRUÁR Á 1.

TOLNA T OLNA M MEGYEI EGYEI

www.tmkronika.hu w ww.tm mkronika.hu

Prémium kategóriás női fehérnemű gyártásával foglalkozó, intenzíven fejlődő vállalat az alábbi munkakörökbe

MUNKATÁRSAKAT KERES.

Miért érdemes a tolnai gimnáziumot választani?

13.oldal

Miniház, terasszal Ingatlanos tl csalók lók és álközjegyzôk 6.oldal

KARBANTARTÓ ELVÁRÁS: villanyszerelő vagy elektroműszerész végzettség. Egy műszakos munkarend! FELADATKÖR: épület- és gépkarbantartás, -szerelés. Egy műszakos munkarend! JELENTKEZÉS, ÉRDEKLŐDÉS: Nyitrai Erzsébet HR generalista erzsebet.nyitrai@bodyfashion.hu 06-25/514-160 MUNKAVÉGZÉS HELYE: Body Fashion (Magyarország) Kft. Dunaújváros, Neumann János utca 1.

Egyszerű módszer

álmatlanság ellen Az autó leplezi le, az ittas sofőrt

VARRÓNŐ ELVÁRÁS: szakirányú végzettség vagy több éves varrodai tapasztalat. Rugalmas kezdés.

12.oldal

www.pok.suli.hu 4.oldal

A Pannon Oktatási Központ Gimnázium, képzési ajánlatai 8.oldal


2

Aktuális LAPSZEMLE

– Bandi, király vagy! – Tévedsz, Isten vagyok!

Iskolakezdés másképp

„Ma minden suszter forradalmár, miránk többé nincs szükség. Október végén ugyanis kiderült egész Magyarországról, hogy itt mindenki régi pacifista, kezdettől fogva mindenki ellene volt a háborúnak, a lánckereskedők és a bankárok is. (...) Meglátod, hogy Magyarországon előbb-utóbb elsikkasztják a forradalmat, mert

A 40 éves Zhang Pengfei minden reggel kivezeti az iskola 700 diákját az udvarra, és együtt táncol velük. A „ghost shuffle” elnevezésű tánc igen látványos – írja a Daily Mail. Az iskola igazgatója egy hónapig tanulta a táncot, mielőtt bemutatta, majd megtanította a tanítványainak. A bevállalós férfi ezzel a szórakoztató és energikus edzéssel ösztönözni szeretné a diákokat a mozgásra és arra, hogy kevesebb időt töltsenek a telefonjukhoz ragadva. (eduline.hu)

Először osztottak nemi esélyegyenlőségi díjakat... ...az Egyesült Arab Emírségekben, mindet férfiak nyerték. Most pedig a fél világ rajtuk röhög. (444.hu)

igen nagy zsákkal jön mindenki” – jegyezte fel Krúdy Gyula a költő Ady Endre szavait 1918 (qubit.hu) decemberében.

Nyolc év letöltendő büntetést kért... ...az ügyészség az etikus hackernek, aki felfedezett egy biztonsági rést a Telekom rendszerében. Értesítette a Telekomot, ők

Ötven éve zenélt utoljára élőben a Beatles A zenészek fél évszázaddal ezelőtt cuccoltak fel londoni irodaházuk tetejére. Get Back című lemezük kora januári felvételei során azonban úgy döntöttek, hogy adnak egy „gerillakoncertet”. És így is lett. A minikoncertet pedig természetesen nem hirdették meg. A be nem jelentett fellépést – melynek kezdete után egyre többen gyűltek öszsze a környező utcákon és háztetőkön – végül a rend(hvg.hu) őrség állította le.

A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon Margitmajor felvételt hirdet

MENTÁLHIGIÉNÉS MUNKATÁRS és ASSZISZTENSI MUNKAKÖR betöltésére. Pályázati feltétel: szociális asszisztensi, illetve OKJ ápolói képesítés megléte • Munkaidő: napi 8 óra Szolgálati lakást tudunk biztosítani.

Jelentkezni lehet önéletrajzzal a 06-30/424-0692 telefonszámon, schafferzs@pecs.egyhazmegye.hu e-mail címen 2019. február 15-ig.

pedig beszélgetni hívták Budapestre a vidéki főiskolást. (444.hu)

Fürdenek a magyarok a házi pálinkában Az ország bérfőzdéi az elmúlt évben több mint nyolcmillió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot állítottak elő, de otthon is sokan készítenek házi töményet. Adót viszont nem mindenki akar fizetni, van, aki pedig újsághirdetésben bukott le a házi szeszével. (napi.hu)

Folyamatosan fejlődő csapatunk erősítéséhez

CE kategóriás gépkocsivezetőket keresünk Németorszagba, a Kellmünz-i telephelyünkre, nyerges, ponyvás szerelvényekre Előny: – alapszintű német nyelvtudás, – több éves tapasztalat

Amit kínálunk: – teljes munkaidös német bejelentés – többféle munkarend – irányítás magyar fordításban – korrekt, kiszámítható bérezés – a haza- és visszautat háztól-házig cégünk biztosítja – 90%-ban német belföldi munkák

További információk hétfőtől-péntekig 9-15 óra között az alábbi elérhetősegeken:

Stadler GmbH & Co. KG I Tel.: +49 8337 2250 301 Zur Kälberweide 3 I 89293 Kellmünz I bewerbung@stadler-spedition.de


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

M

iközben itthon a tél közepén járunk, hőhullám alatt nyög egész Ausztrália. Aki teheti hűsöl, a legkülönbözőbb módokon. A Spiegel Online fotója Sydney elővárosában, Clovelly tengerpartján készült: egy elkapott pillanat csobbanás előtt. Egyelőre enyhülés nem várható, „Ausztrália napját” is a kánikulában ünnepelték január 26-án. Ezen a napon, 1788-ban kötöttek ki az első angol telepesek hajói a déli kontinens partjainál, erre emlékeznek Ausztrália-szerte. A boldog partikon azonban nem mindenki vesz részt, a bennszülött lakosság ezt a napot az „Invázió napjaként” tartja számon, és nem ünnepel.

Boldog

csobbanás

Arcfelismerés és a csimpánzok

V

ége lehet az illegális csimpánzkereskedelemnek. A csempészektől továbbadásra, vagy háziállatként megvásárolt majmokról készült fotókat sokan feltöltik a közösségi médiára, ám egy új arcfelismerő program segítségével kideríthető, hogy illegálisan tartják-e fogva az állatokat, vagy nem. Eddig csak emberek esetén alkalmazta ezt a rendőrség, de a BBC híradása alapján elkészült az úgynevezett ChimpFace rendszer, amiAlexandra Russo természetvédő fejéből pattant ki, ő a Facebookot és a Twittert böngészte eladásra szánt csimpánzok után. Együttműködést kezdeményezett a Conservation X Labs nonprofit szervezettel, brazil és guineai állatvédők is csatlakoztak hozzá. Jelenleg adatokkal, fotókkal töltik fel a rendszert, így a későbbi egyezés esetén beazonosíthatóak lesznek a csimpánzok. A ChimpFace kezelői felkereshetik a képet feltöltő személyeket, így visszavezethető az illegális állatkereskedelem a csempészekig. (24.hu nyomán)

FRÖCCSÖNTŐ TECHNOLÓGUST, GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐT, MŰSZAKVEZETŐT, GÉPBEÁLLÍTÓT, KARBANTARTÓT, MINŐSÉGELLENŐRT, RAKTÁROST keresünk több műszakos munkarendbe! Diákok jelentkezését is várjuk! Amiért érdemes nálunk dolgozni: díjmentes buszjárat Bér: nettó 150.000–230.000 Ft +családi adókedvezmény

Hónap dolgozója Tőrzsgárda díj Bónusz biztos munkahely, jó csapat


4

Aktuรกlis


5

Autó-motor – Aktuális

Az autó leplezi le, az ittas sofőrt

A TARR Kft. pályázatot hirdet

MŰSZERÉSZ állás betöltésére.

A

Huawei olyan megoldást szabadalmaztatott, amely képes felismerni, ha ivott a sofőr, vagy ha kábítószer található az autóban.

* Az autonóm gépkocsi lényege, hogy a számítógép vezeti helyettünk az autót, ugyanakkor (legalábbis az első időkben) nem ruházható át teljesen és véglegesen a vezetés a járműre, azaz képesnek kell lennünk arra, hogy szükség esetén átvegyük a volánt – magyarul nem ülhetünk ittasan a kocsiba, abban bízva, hogy az hazavisz minket a kocsmából. Alighanem ez ihlette azt az újonnan szabadalmaztatott technikát, amely képessé teheti az önjáró autókat arra,

hogy felismerjék, ha vezetőjük alkoholt fogyasztott. Az európai szabadalmi hivatalhoz benyújtott dokumentumok szerint a rendszer ilyenkor mesterséges intelligencia alkalmazásával dönti el, hogy mit tegyen: figyelmeztesse az utasokat, lekapcsolja a kezelőszerveket, vagy akár értesítse a rendőrséget. A számos optikai érzékelőt alkalmazó technológia nem csak az ittas vezetést volna képes észlelni, de bármely egyéb veszélyeztető tényezőt is, beleértve az aktív képernyőjén szöveget megjelenítő mobiltelefont, kábítószer vagy akár fegyver jelenlétét. A berendezés a vezető lelkiállapotát is meg tudja állapítani, és megfelelően reagál a dühös, zavart, álmos sofőrökre. (vezess.hu nyomán)

Munkavégzés helye: Bonyhád/Szekszárd/Kiskőrös/Tamási telephely Részletes információ: https://www.tarr.hu/rolunk/karrier Jelentkezési határidő: 2019. február 15.

Fényképes önéletrajzokat az allas@tarr.hu email címre várjuk „Műszerész” tárggyal.


6

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

Ingatlanos csalók és álközjegyzôk

T

ovábbra is szedi áldozatait egy magyar–dominikai ingatlanos csaló banda. Sajnos hétről hétre fejlesztik módszereiket. Ma már lakásokat is tudnak mutogatni, és azt is elérik, hogy az áldozatok mobilja annak a közjegyzőnek a vonalas számát jelezze ki, akinek a bőrébe bújtak.

– Teljes volt a bizalmam, hiszen az, aki kiadta magát közjegyzőnek, először tényleg a közjegyző hivatalos vonalas számát használta. Ekkor ugyan megadott egy mobilszámot az egyszerűbb kapcsolattartás miatt, de mivel a vonalas szám is egyezett, nem gyanakodtam – mesélte egy áldozat, akit több tízmillió forintra húzott le egy gengszterbanda. Sajnos, ahogy az internetalapú kommunikációs világban szinte minden, még a telefonunkon felbukkanó hívószám is lehet kamu. A legnépszerűbb ingatlanos vagy apróhirdetéseket közlő portálokon decemberben már másfél tucat kedvező árú, egyszerre felkerülő és azonos mobilszámmal azonosítható kamuhirdetés került fel. Érdemes résen lenni, mert a csalás nagyüzemi méreteket ölt. A csalók könnyedén meg tudják oldani az áldozatok gyanakvásának elaltatása érdekében, hogy egy valódi közjegyző személyes adatait felhasználva, annak bőrébe bújva lépnek fel, és még azt is elérik, hogy az áldozatok a kiszemelt közjegyző valódi vonalas telefonszámáról kapjanak hívást. A csalók egy applikációt, egy könnyen működtethető technológiát használnak, amit úgy hívnak „maszko„ lás”, vagy máshol „blöffölés . A témáról bővebben olvashatnak az Indexen és a tmkronika.hu oldalakon.

Könyvtár lett a famatuzsálemből JELENTKEZÉS: fényképes önéletrajzzal, az info@premium-bacon.com e-mail címre vagy levélben a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as postacímre küldve. Telefonon: 06-30/736-9911

Stratégiai megállapodás a szakképzésért

E

gyüttműködési megállapodást írt alá a Rail Cargo Hungaria és a Szekszárdi SZC Apáczai Csere János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a sikeres szakképzés elősegítéséért.

A Rail Cargo Group magyarországi leányvállalata az együttműködés keretében kívánja vonzóvá tenni a középiskolás tanulók számára a vasútszakmát, azon belül is a kulcsmunkaköröket, illetve megismertetni a vállalat munkáltatói értékeit. A megállapodás részeként a Rail Cargo Hungaria lehetőséget biztosít többek között arra, hogy a tanulók tudásukat a gyakorlatban is kamatoztathassák – például kötelező nyári gyakorlatukhoz helyet biztosít –, közreműködik az intézmény szakmai anyagainak összeállításában, illetve kapacitásainak függvényében szakértő kollégákkal vesz részt az oktatásban. A Szekszárdi SZC Apáczai Csere János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának az elmúlt tanévben már volt tanulmányi kapcsolata a Rail Cargo Hungariával, melynek keretében kocsivizsgálókat képeztek és vizsgáztattak. Az oktatás egyedi szerződés alapján országos beiskolázású volt, és jelentős sikerrel zárult.

A család nem szeretett volna megválni a 110 éves fától, ami veszélyt jelentett udvarukon. Az egykori büszkeség felső ágait levágták, a hatalmas törzset a ház elé telepítették, és berendezték minikönyvtárnak. Bárki elvihet innen könyveket, a feltétel az,hogy helyette hoz másikat, illetve visszaviszi. A hangulatos képet az ötletgazda családanya, Sharale Armitage Howard Facebook-oldalán osztotta meg.

AM DASZK, TELEKI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA OM azonosító kód: 036 410

7773 Villány, Mathiász J. u. 2. Telefon: (72)492-534 • Fax: (72)492-708 • E-mail: telfel2@gmail.com Web: www.telekiszakkepzo.hu • www.daszk.hu

Tervezett képzési formák a 2019/2020-as tanévre Az iskola elsődleges profilja:

– szakgimnázium (érettségit és technikusi végzettséget adó képzés) – szakközépiskola (szakmát adó képzés) – szakiskolások középiskolája (szakma utáni érettségit adó képzés)

SZAKMAI KÉPZÉS: 8. osztályt végzettek részére Szakgimnáziumi képzés Élelmiszeripari ágazati oktatás 4+1 év (kimenet: érettségi+élelmiszeripari technikus) Kertészet és parképítés ágazati oktatás 4+1év (kimenet: érettségi+parképítő és fenntartó technikus) Szakközépiskolai képzés (3 év szakmai képzés+2 év érettségire való felkészítés) Szőlész-borász Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó Kertész Dísznövénykertész Virágkötő és virágkereskedő Borász és középfokú vendéglátó-ipari végzettségűek (pincér, szakács, cukrász, vendéglős, vendéglátó eladó) részére ráépülés Sommelier 1 év Kertész végzettségűek részére ráépülés Gyógy- és fűszernövény termesztő 1 év Zöldség- és gyümölcstermesztő 1 év Élelmiszeripari technikus végzettségűek részére ráépülés Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus 1 év Érettségivel rendelkező érdeklődőknek az alábbi képzéseket ajánljuk: Virágkötő és virágkereskedő Szőlész-borász Dísznövénykertész Kertész

FELNŐTTOKTATÁS keretében kínált képzéseink: Szakiskolások középiskolája (szakmunkások részére; érettségit ad; nappali és levelező) 2 év Az alábbi szakképesítések második szakképesítésként térítésmentesen megszerezhetők felnőttoktatási formában nappali vagy esti tagozaton: • Szőlész-borász, • Kertész, • Dísznövénykertész, • Virágkötő és virágkereskedő,

• Sommelier, • Gyógy- és fűszernövény termesztő, • Zöldség- és gyümölcstermesztő, • Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus

TANFOLYAMI KÉPZÉSEINK (a képzések megfelelő számú jelentkező esetén indulnak): • Borász tanfolyam, • Okleveles Borbíráló, • Sommelier (borász vagy vendéglátó képzettséghez kötött), • Élelmiszeripari szaktechnikus (érettségihez kötött), • Bor-, és pezsgőgyártó szaktechnikus (élelmiszeripari technikus végzettséghez kötött), • Gyümölcspálinka-gyártó, • Virágkötő, • Szőlész-borász (8. osztályos végzettséghez kötött), • Kertész (8. osztályos végzettséghez kötött) Oktatott idegen nyelv: német, angol Speciális kínálat: ingyenes gyakorlóhely, ingyenes munkaruha, ingyenes kollégiumi elhelyezés (csak az étkezésért kell fizetni)


7

Lakás – Otthon – Építkezés – Aktuális

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Minőségellenőr munkakörbe.

Miniház, terasszal

E

zt a mini mobilházat egy designer tervezte magának, hogy az Egyesült Államok különböző pontjain kapott megbízásaihoz ne csak a saját autójával, de a saját mobil otthonával érkezzen. A 14 m2 természetesen komoly lemondásokkal jár, de egyedül, és rövidebb időre biztosan jó buli lehet szabadon utazgatni, élni és dolgozni. A kis ház egy kéttengelyes utánfutóra épült, így a méreteinél fogva közúton is gond nélkül szállítható.

Főbb feladatok, munkák: • Termelési folyamatok ellenőrzése • Termelés számára szükséges minőségi paraméterek beállítása • Laboratórium számára mintavételezés Az álláshoz tartozó elvárások: • Minimum érettségi • 3 műszakos munkavégzés

Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Élelmiszeriparban szerzett gyakorlat előnyt jelent Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszú távú, biztos munkahely • Kiemelt béren kívüli juttatások

Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.

(lakberinfo.hu nyomán)

Családi borászat TRAKTOROS – ERÔGÉPKEZELÔ állást kínál Szekszárdon,  azonnali belépéssel,  egész éves foglalkoztatással,  kiemelt bérezéssel.

Érd: +36–30/830–2404

A SPINNER Hungária Kft.

A SPINNER Hungária Kft.

szekszárdi telephelyére keres

szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

GÉPKARBANTARTÓT

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Előnyt jelent a szakmai jártasság.

CNC esztergagépekhez. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


8

Oktatás – Képzés


9

Aktuális

Egy rákkutató professzor kijavította a Gulliver utazásai tévedéseit E

gy japán rákkutató emeritus professzor nem tűrhette, hogy Jonathan Swift 1726os klasszikusában teljesen rosszul becsüli meg a Gulliver által meglátogatott mesebeli lények testsúlyát és energiaigényét, így a legmodernebb egyenletek alapján kijavította a hibákat. Az eredmények nemcsak a könyvklubbeli barátainak tetszettek, de egy teljesen komoly értekezést is írt a kérdésről. * Swift szatirikus regényének főszereplője, Lemuel Gulliver hajóorvos, majd hajóskapitány volt, így nem meglepő, hogy utazásai során különös figyelmet szentelt a távoli szigeteken talált csodálatos lények anatómiai és élettani leírására. Pontosan megismerhetjük az első részben szereplő törpe liliputiak, illetve a második utazás során megismert óriás brobdingnagiak testméreteit, viselkedését, és táplálkozási szokásait is. Csakhogy, mint az Kuroki Tosio, a Tokiói Egyetem emeritus professzorának, illetve a japán tudománynépszerűsítési társaság munkatársának elemzéséből kiderül, a regényben közölt adatok ellentmondanak egymásnak. A regényben Swift említi, hogy Gulliver kevesebb mint hat láb (180 centiméter) magas, ami teljesen megfelel a kor átlagának, amely Angliában a 18. században 165 centiméter körül mozgott. Az író a főhős testmagasságához viszonyítja a többi szereplő magasságát, ehhez pedig a szigetország gyakorlatának megfelelően

a tizenkettes számrendszert veszi alapul. Így a liliputiak Gullivernél tizenkétszer kisebbek, az óriások (akiknek nevét még egyszer nem szeretném leírni) pedig tizenkétszer magasabbak. Testalkatuk pedig megfelel az emberekének. Swift látszólag a mesebeli lények testsúlyának kiszámításakor azt az elvet tartotta irányadónak, miszerint a súly köbösen aránylik a magassághoz. Ma már tudjuk, hogy ez torzít, így Kuroki professzor inkább az átlagos 23-as testtömegindexszel (BMI-vel) számolt, és így a liliputiak súlyát nagyjából 1 fontra (45 dekára), míg az óriásokét 9,6 tonnára becsülte.

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Higiéniai vezető munkakörbe. Főbb feladatok, munkák: • Üzemi takarítók közvetlen vezetése és koordinálása • Takarítási folyamatok és a takarítás hatékonyságának ellenőrzése. • Kapcsolattartás a különböző részlegekkel • Minőségi szabványok betartása, betartatása • Kb. 5-10 fős csapat irányítása Az álláshoz tartozó elvárások: • Minimum érettségi • Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek (Excel, Word) • Tapasztalat kisebb csoport vezetésében • Kiváló kommunikációs készség, jó emberismeret • Minimum 1 év vezetői tapasztalat • Jó konfliktuskezelő képesség Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Húsiparban szerzett tapasztalat • Német/angol nyelvtudás

Az eredeti szöveg Gulliver táplálékszükségletéről szóló részeit majdnem 300 év után javítani kell. Swift szerint ugyanis Gulliver annyit evett, mint pontosan 1724 liliputi. Holott testméreteik alapján elegendő lett volna számára 42 törpe fejadagja. De Kuroki nem állt meg itt. Kiszámolta a regény szereplőinek egymáshoz viszonyított pulzusát, légzésszámát, élettartamát, illetve vérnyomását is. (index.hu nyomán)

Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszútávú, biztos munkahely • Havonta készpénzes cafeteria, hűségprémium, negyedévente jelenléti bónusz Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat:

CNC gépkezelő

Operátor

Gépi forgácsoló

Betanított gépkezelő Egyszerű ipari foglalkozású Szerszámkészítő Minőségellenőr Elvárások: – Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: – Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria Elérhetőségek: Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanich u. 33-35.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Eladó kétgenerációs családi ház Szekszárdon az újvárosban.Tel.: 06-30/340-0899. Tolnai Holt-Duna partján „Pipi„ ligeten kb. 2000 m2-es területek eladók. Megközelíthetőség saját úton. Tel.: 70/334-2979. Szekszárd központjában 75 m2-es, első emeleti, erkélyes, klímás, felújított lakás eladó. Telefon: 06-30/361-0025. Bátaszék fő utcáján eladó egy 112 m2-es 4+1 szobás családi ház 482 m2-es telken. I.ár: 10,9 M Ft. H371517. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon 38 m2-es 1+1 szobás teraszos nyaraló eladó. Irányár: 7,4 M Ft. NY007288. +36 70 716 9366. Bonyhádon eladó egy 90 m2-es 3 szobás tégla ház garázzsal, 589 m2-es telken. I.ár: 13,8 M Ft. H370081. +36 70 716 9276. Faddon 104 m2-es 3 szobás összkomfortos tégla családi ház eladó 1643 m2-es telken. Irányár: 7,9 M Ft. H356993. +36 70 716 9276. Faddon 187 m2-es 6 szobás részben felújított családi ház eladó 1177 m2-es telken. Irányár: 20,9 M Ft. H364160. +36 70 716 9366. Faddon 94 m2-es igényesen kialakított 1+3 szobás családi ház eladó 264 m2-es telken. Irányár: 21,5 M Ft. H369471. +36 70 716 9366. Harcon 52 m2-es gazdasági épület eladó 1897 m2-es belterületi telken. Irányár: 1,69 M Ft. T025641. +36 70 716 9276. Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. I.ár: 12,6 M Ft. H275703. +36 70 716 9276.

Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 2,7 M Ft. H327530. +36 70 716 9276. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. M0000944. +36 70 716 9276. Őcsény Fő utcáján eladó egy 156 m2-es 5 szobás nagypolgári ház 1071 m2-es telken. I.ár: 10 M Ft. H364594. +36 70 716 9276. Simontornyán eladó egy 23.863 m2-es kivett üzemi terület, mely többféle felhasználásra is alkalmas. Irányár: 9,9 M Ft. T025144. +36 70 412 3896. Simontornyán 178 m2-es állatsimogató látogatóközpont 2786 m2-es telken eladó. I.ár: 42 M Ft. UZ009213. +36 70 412 3896. Szálkán 159 m2-es 3+2 szobás családi ház eladó tágas terekkel, akácossal 2995 m2-es telken. Irányár: 28,5 M Ft. H367987. +36 70 716 9366. Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás zártkerti 3581 m2-es telek eladó. Irányár: 2,5 M Ft. T021137. +36 70 716 9366. Szekszárdon 148 m2-es működő vendéglátóipari üzlet berendezésekkel együtt eladó. Irányár: 28,9 M Ft. UZ006990. +36 70 412 3896. Tengelicen 223 m2-es 5 szobás családi ház eladó melléképülettel 1711 m2-es telken. I.ár: 11 M Ft. H375368. +36 70 716 9366. Tolna-Mözsön 147 m2-es 4+1 szobás családi ház garázzsal eladó 587 m2-es telken. I.ár: 14,5 M Ft. H321395. +36 70 716 9366. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázzsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366.

Szolgáltatás Pincéje vizes, penészes? Furasson rá szellőzést! Telefon: 06-20/9320-284.

Adás-vétel Száraz cseresznyefa, 2×1 m-es, 20 és 28 cm átmérővel faragóknak, asztalosoknak eladó. Tel.: 06-20/996-3501.

Állás Ház körüli munkára szekszárdi munkaerőt keresek. Telefon: 30/340-0899.

P-KLÍMA Telefon: 06-20/408-4712

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől AKCIÓS, TÉLI VÁSÁR! Gyönyörű alkalmi áruval várom kedves vásárlóimat!

SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...  Árcsökkenés! Szekszárdon a Cinkában 30  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es hétvégi m2-es panorámás tanya 1212 m2-es telken eladó. ház szőlővel 1400 m2-es telken eladó. M0001281. H341827. +36 70 716 9276. Irányár: 2,3 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 2,9 M Ft

VÁLLALUNK

 Árcsökkenés! Szekszárdon a Kerékhegyen 55  Szekszárd déli részén 112 m2-es 1+2 szobás m2-es kétszintes tanya eladó 1099 m2-es telken. felújított 1 szintes családi ház eladó. H369023. H354150. +36 70 716 9366. Irányár: 4,1 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 36 M Ft

Tel.: 74/414-853 • 06 20/9686-992

 Szekszárdon Benedek-völgyben 1735 m2-es  Szekszárdon az Alisca utcában eladó egy 4. és 1854 m2-es telkek eladóak. T024619. +36 70 emeleti 1+2 szobás 57 m2-es erkélyes lakás. 716 9276. Irányár: 3,86 M Ft H369365. +36 70 412 3896. Irányár: 15,9 M Ft

– referenciákkal!

 Szekszárdon a Csötönyi-völgyben eladó egy  Szekszárd déli részén eladó egy 81 m2-es 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es mg-i terület. tágas üzlet, mely akár lakásként is hasznosítható. T024677. +36 70 716 9276. Irányár: 2,9 M Ft H371521. +36 70 716 9276. Irányár: 16,49 M Ft  Szekszárdon 1687 m2-es belterületi építési  Szekszárd belvárosában újépítésű lakások!!! telek 30%-os beépíthetőséggel eladó. T024817. U0035411, U0035006. +36 70 716 9366. Irányár: 6,7 M Ft +36 70 461 9696  Szekszárdon 73 m2-es 2+1 szobás vegyestüze-  Szekszárd déli részén eladó egy 52 m2-es 2 lésű ikerház eladó 1027 m2-es telken. H362334. szobás 3. emeleti erkélyes, fiatalos lakás. H373083. +36 70 716 9276. Irányár: 12,5 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 18,5 M Ft  Szekszárdon befektetők részére eladóvá vált  Szekszárd központjában 45 m2-es 1+1 szobás egy 46 m2-es 1+1 szobás 3. emeleti lakás. újépítésű erkélyes, panorámás lakás eladó. H366383. +36 70 716 9276. Irányár: 14 M Ft U0035273. +36 70 461 9696. Irányár: 15 M Ft  Szekszárd központjában 63 m2-es földszinti  Szekszárdon központ közeli 101 m2-es 4 szolakás eladó vagy kiadó akár üzletnek is. H367636. bás, erkélyes tetőtéri tégla lakás eladó. H374064. +36 70 716 9276. Irányár: 21,49 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 20,8 M Ft  Szekszárdon a Porkoláb-völgyben eladó egy  Szekszárdon a Kadarka ltp.-en eladó egy 3. 29,9 m2-es karbantartott tanya 1036 m2-es telek- emeleti 44 m2-es 1+1 szobás panorámás lakás. kel. M0001283. +36 70 412 3896. I.ár: 2,9 M Ft H374609. +36 70 716 9276. Irányár: 17,32 M Ft  Szekszárdon 65 m2-es 3 szobás felújított 4.  Szekszárd központjához közel eladó egy 185 emeleti gázos, panorámás lakás eladó. H367884. m2-es 4+1 szobás sorházi lakás garázzsal. +36 70 716 9366. Irányár: 18,8 M Ft H376740. +36 70 716 9366. Irányár: 32,5 M Ft

Ingatlant eladna vagy venne? Itt van aki segít, ôt keresse! www.schneideringatlan.hu Schneiderné Marika 06 20/20 80 270 Faddon a Rákóczi F. utcában családi ház eladó. I.ár: 4,7 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon a Batthyány L. utcában családi ház eladó. Irányár: 16,35 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Leányváron gyönyörű kilátással szintes tanya eladó. Irányár: 2,5 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Szekszárdon jó üzleti lehetőséget nyújtó tégla építésű présház 14 m hosszú téglázott pincével a Kossuth L. utcából nyíló Dorogi közben eladó. Irányár: 3,95 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Faddon Mátyás K. utcában 898 m2 telek területtel 75 m2-es felújított családi ház eladó! I.ár: 7,95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon Kisbödő utcában családi ház vagy akár építési telek eladó. Irányár: 10,5 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon a Dr. Hirling Á.utcában első emeleti 2,5 szobás 59 m2-es lakás eladó. Irányár: 16,35 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Tolnán az Ady E. utcában 591 m2 telken egy 86 m2-es szigetelt, redőnyös családiház eladó. Irányár: 15,5 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Tengelicen 95 m2-es gázfűtéses családi ház. 2200 m2 telek területtel eladó! Irányár: 4,95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Tengelicen 85 m2-es központi fűtéses, könnyűszerkezetes családi ház eladó! Telekterület: 2110 m2. I.ár: 5,95 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270.

KLÍMATISZTÍTÁS, TELEPÍTÉS, FORGALMAZÁS, SZERELÉS.

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

A lottómilliárdos kamionsofőr öröme

N

ew Yorkban dolgozott kamionsofőrként Dave Johnson, aki év elején megnyerte a Powerball lottó főnyereményét. A jamaicai születésű férfi még kicsit beteg volt, mikor megvette a szelvényt, ezért nem is nézte meg a sorsolást. Pár nappal később egy kollégája szólt neki, hogy azon a benzinkúton vették a győztes szelvényt, ahova Johnson is járni szokott. Mikor ellenőrizte a nyertes számokat, el sem akarta hinni, hogy azok a sajátjai. Ráadásul ő volt az egyetlen nyertes, ami azt jelenti, hogy nem is kellett osztozkodnia a 298 millió dolláros, vagyis mintegy 84 milliárd forintos nyereményen. Az állam azért jócskán levesz ebből az összegből, így Johnson végül csak 114 millió dollárt tarthat meg, de alighanem kibírja. A férfi az NBC-nek elmondta, hogy kacagva ugrált, mikor megtudta, hogy ő nyert, majd a zenét hangosan üvöltetve hazahajtott, ahol bejelentette a családjának: azonnal otthagyja az állását. A pénzből elsőként egy vörös Porschét fog vásárolni. (nlcafe.hu nyomán, fotó: 24-my.info)

Február 1. péntek

-3; 0 °C

0; 9 °C

Február 2. szombat

0; 5 °C

4; 15 °C

Február 3. vasárnap

1; 7 °C

4; 13 °C

Február 4. hétfő

0; 5 °C

4; 11°C

Február 5. kedd

-1; 3 °C

3; 9°C


11

Aktuális

Miért takarják le a Kolombuszt indiánokkal ábrázoló festményeket?

A

Notre Dame egyetem indianai kampuszán a rektor utasítására letakarják az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket. A falfestményeket azért takarják le, mert az európai felfedezők előtti alávetett helyzetben és pózokban ábrázolják Amerika indián őslakosait. A 12 festményt Luigi Gregori, vatikáni művész alkotta, még az 1880-as években, azzal a szándékkal, hogy bátorítsa az Európából érkező bevándorlókat. A festőnek az egyetemi közösség tagjai álltak modellt, Kolumbusz alakját pedig az intézmény akkori rektoráról, Thomas Walsh atyáról mintázta. A festmények az egyetem főépületének második emeletén találhatók. John Jenkins tisztelendő, a katolikus egyetem jelenlegi rektora levélben indokolta meg döntését. Mint fogalmazott, az alkotások nemcsak a genovai felfedezőt ábrázolják, hanem az őslakos amerikaiak elnyomását és kizsákmányolását is. „Ez ennek a történetnek egy sötétebb oldala, és ezt nekünk muszáj elis„ mernünk – rögzítette levelében a rektor. A festményeket azonban nem lefestik, hanem letakarják. Előtte fotók készülnek róluk, ezeket a szükségesnek ítélt magyarázatokkal együtt az egyetem több helyén kiállítják. „Szeretnénk meg-

őrizni ezeket a műalkotásokat, amelyek eredetileg ünnepelték a katolikus bevándorlókat, akik az akkori társadalomnak a peremén éltek, de ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben ne szorítsunk akaratlanul is a társadalom peremére

2010 óta dolgozunk magyar tehergépkocsivezetőkkel, és jó tapasztalataink alapján keresünk

TEHERGÉPKOCSIVEZETŐKET (férfi/nő) forgózsámolyos vagy nyerges vontatós gépkocsijainkra Ha Ön rendelkezik

„ másokat – hangsúlyozta Jenkins tisztelendő atya. Az Amerikai Őslakos Diákok Szövetsége közleményben üdvözölte a rektor döntését. 2017-ben az egyetem mintegy 300 diákja és alkalmazottja közös levélben már kérte a falfestmények eltávolítását. (444.hu nyomán)

SZEKSZÁRD IPARTERÜLETÉN,

AZ IPARI PARK KÖZELÉBEN AZ ALÁBBI INGATLANOK

ELADÓK Ipari területen beépítetlen terület 26.462 m2 Ipari területen beépítetlen terület 6.264 m2 Ipari területen beépítetlen terület 6.666 m2 Ipari területen beépítetlen terület 2.381 m2 Irodaház 1.092 m2 Műhelycsarnok 961 m2 Autószerelő és forgácsoló műhely, raktárak, garázsok irodával, 408 m2 szociális blokkal Egyéb épület (volt konyha, ebédlő, szociális blokk) 486 m2 Üzemanyag kút (25, 30, 50 m3-es tartályokkal)

• CE II jogosítvánnyal • sofőrkártyával • 95-ös kvalifikációval • német / angol nyelvtudással • ADR vizsgával (nem kötelező, de előny!)

akkor mi a következőket ajánljuk Önnek: • szakszerű betanítás oktatók által • pontos fizetés fair szisztéma alapján • a vezetési- és pihenőidők betartása • 3 hét munka / 1 hét otthon, esetleg 2/1 vagy 2/2 • váltott műszak lehetséges, szállást biztosítunk • szívesen vesszük a kiköltözni kívánó, teljes hónapos munkarendben dolgozni akaró munkatársakat is, segítünk a lakáskeresésben • a forgózsámolyos szerelvények vezetőinek prémium • gondoskodunk az oda-vissza utazásáról, illetve fizetjük a hazaútjait Ha érdekli Önt egy hosszútávú munkaviszony, ahol teljesítményét megfelelően bérezik, lépjen kapcsolatba Simons Johann úrral ► a 0049 561/95076-27 telefonszámon, vagy ► e-mail-ben: jsimons@scharf-transport.de ► Érdeklődni magyar nyelven a következő telefonszámon: 004915152677141

VALAMENNYI INGATLANHOZ JÓ MINŐSÉGŰ, SZILÁRD BURKOLATÚ ÚT TARTOZIK.

Érdeklődni lehet a 06-74/505-890-es telefonszámon.

W. u. U. Schar f Transpor t GmbH & Co. KG Am Fieseler Werk 6 34253 Lohfelden


12

Egészség-Életmód – Aktuális

Egyszerű módszer álmatlanság ellen

Ipari padló kivitelezésben jártas

ÉPÍTÉSVEZETŐ kollégát keresünk országos munkavégzésre. Feltétel:

– minimum B kategóriás jogosítvány

Feladatok: – önálló munkavégzés – munkafolyamatok koordinálása. Továbbá keresünk még azonnali kezdéssel

KŐMŰVESEKET, SEGÉDMUNKÁSOKAT Amit kínálunk:

kiemelt bérezés, hosszútávú munkalehetőség Érdeklődni a 06-30/300-0395-os telefonszámon.

A

z alvászavar, az álmatlanság, az éjjeli megébredések és a kialvatlanul ébredés sajnos gyakori probléma, amire sokan keresik a megoldást, hiszen a fáradtságérzet mellett hosszabb távon súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Az indiai alvássegítő légzésgyakorlat a kutatók szerint is működik. * A rossz alvásminőséget, illetve a kevés alvásidőt a kutatások összefüggésbe hozták már többek között a szív- és cukorbetegséggel, a depresszióval, sőt, az Alzheimer-kórral is, ezért

Boldogságórák K

ülönleges módon veszik fel a harcot a teljesítmény központú szemlélettel, az iskolai megpróbáltatásokkal és a gyerekek szorongásával. Az országban egyre több helyen alkalmazzák sikerrel a Boldogságórákat, amelyeken a diákok csoportosan és egyénileg ismerik meg a boldogság fő összetevőit. A programba bekapcsolódó iskolák olyan gyakorlatok elvégzésére inspirálják a tanulókat, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a gyerekek boldogságszintjének növekedéséhez. (hellovidek.hu nyomán)

a fennálló probléma mielőbbi kezelést igényel. A légzésgyakorlatok elsajátítása sokat segíthet a stressz csökkentésében, az ideges eredetű testi panaszok enyhítésében és az elalvásban is.

CISZTERCI REND NAGY LAJOS GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA – PÉCS 7621 Pécs Széchenyi tér 11. OM azonosító: 027396 Tel: 72/312-888 Honlap: www.crnlg.hu E-mail cím: crnl@crnl.hu

A 2019/2020-as tanévben a következő képzéseket indítja: Belső kód 0001 0002 0003 0004 0005 0006 0007

képzés

felvehető létszám

négyosztályos általános gimnáziumi képzés négyosztályos biológia-kémia emelt képzés négyosztályos matematika-informatika emelt képzés négyosztályos angol nyelvi emelt képzés négyosztályos német nyelvi emelt képzés hatosztályos általános gimnáziumi képzés négyosztályos néprajz-népművészet képzés

32+16 fő 16 fő 16 fő 16 fő 16 fő 32 fő 16 fő

A felvételi eljárás rendje: Központi írásbeli matematika, anyanyelv), szóbeli (olvasás-szövegértés, az emelt képzéseknél: angol nyelv, német nyelv, biológia, kémia) és elbeszélgetés (hitélet, érdeklődés). Szóbeli vizsga: 2019. február 21 – március 1. Felvételi követelmény, hogy a tanuló és szülei elfogadják az iskola nevelési célkitűzéseit és a katolikus lelkiséget. Az iskolánk honlapján minden fontos információ megtalálható:

www.crnlg.hu

Egy 2010-es kutatásban a Nepal Medical College megvizsgálta a bhramari pranayama vagy más néven méh-légzésgyakorlat módszerét, és kimondottan hatásosnak ítélték meg a tudósok. A vizsgálat során a kutatásban részt vevő önkénteseknél mérték a vérnyomást és a pulzust is, majd a gyakorlat előtti és utáni adatokat összehasonlítva értékelték a módszert. Az eredmények szerint a légzéssor után alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomást mértek, és a szívfrekvencia is enyhén csökkent. A légzésgyakorlathoz először helyezkedjen el nyugodtan, üljön le kényelmesen, akár törökülésben. Csukja be a szemét, nyugtassa meg a légzését, mélyeket lélegezzen be és ki! Ezután összpontosítva végezze a légzést: 5 másodpercig lélegezzen be, és 15 másodperc alatt fújja ki a levegőt. Ha úgy érzi, sikerült ellazulni, tegye a kezét a fülére. Két változata is létezik a gyakorlatnak: az egyik lehetőség, hogy a hüvelykujjakat illessze a fül hallójárataiba, a mutató és a középső ujját a szeme elé, a gyűrűs- és kisujjat az orr alá helyezze. A másik lehetőség, hogy egyszerűen a mutatóujját tegye a hallójáratba, a többi ujját enyhén szorítsa ökölbe. Kilégzés közben az Ommm hangot kiadva figyelje azt, ahogy a fül és az orrlyuk falai lágyan rezegnek. Lassítsa le a légzését, egy percen belül körülbelül háromszor vegyen levegőt. Az 5 percig végzett gyakorlat csökkenti a vérnyomást, lassítja a pulzust, és segít az elalváshoz ideális nyugalmat megteremteni. (femina.hu nyomán)

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Minőségügyi asszisztens munkakörbe.

Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk info@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/736-9911-es telefonszámon hétfőtől péntekig 7-16 óráig.

Főbb feladatok, munkák: • Minőségügyi vezető munkájának segítése • Kapcsolattartás a beszállítókkal dokumentációk és specifikációk ügyében • Reklamációkezelés • Kapcsolattartás a külső laboratóriumokkal, minták küldésének szervezése • A minőségüggyel kapcsolatos dokumentációk naprakészen tartása • Termék minták elkészítése, felügyelete, kiküldésének intézése.

Az álláshoz tartozó elvárások: • Élelmiszeripari főiskolai végzettség • Tárgyalóképes angol nyelv Az állás betöltéséhez előnyt jelent: • Élelmiszeriparban, illetve minőségügyben szerzett gyakorlat előnyt jelent Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Hosszú távú, biztos munkahely • Kiemelt béren kívüli juttatások Szükséges nyelvtudás: • Angol felsőfok/tárgyalóképes szint

Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk: b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.


13

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Miért érdemes a tolnai gimnáziumot választani? „A legnagyobb kihívás, hogy gondolkodásra tanítsuk a gyerekeket”

E

gy gimnázium, amelynek szellemisége van. A tolnai gimnáziumban generációk szerezték meg a műveltség pilléreit, sajátították el az alapvető készségeket a továbbtanuláshoz, a későbbi szakmaszerzéshez, vagy munkába álláshoz. Mit nyújt ma és holnap az iskola a diákoknak, miért érdemes a Szent István Katolikus Gimnáziumot választani, erről beszélgettünk NOVOTHNÉ BÁN ERZSÉBET igazgatóval. – Jó helyzetben vagyunk, három éve váltottunk fenntartót, az egyház nagyon biztos infrastrukturális alapot ad, és segíti a szakmai munkát – kezdte az igazgató. – Ez önállóságot, emberközpontúságot jelent a tanításban-tanulásban. Ráadásul folyamatos fejlesztések válnak lehetővé, ígéretünk van rá, hogy a közeljövőben kívül-belül megújul az iskola épülete. Nagy szó, hogy nincsenek anyagi gondjaink, sőt az is lehetővé vált, hogy az iskolai kirándulások, és a most induló Erdei Iskolánk Püspökszentlászlón, szintén ingyenesek a tanulóink számára.

– Az iskolaválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy kik tanítanak… – Nálunk tapasztalt kollégák és fiatal, pályakezdő pedagógusuk egyaránt dolgoznak, utóbbiak lendülete, lelkesedése inspirál bennünket, és életkoruk miatt is közelebb vannak a tanulókhoz. Nincs szakos tanárhiány, a kollektívából többen részt vesznek az emelt szintű érettségi vizsgáztatásban, ami nagy előnyt jelent a diákok felkészítésében. Köztudott, hogy 2020-tól megváltozik a felsőoktatási felvételi rendszer, legalább egy középfokú nyelvvizsga és egy

emelt szintű érettségi lesz szükséges a jelentkezéshez. – Erre kellene felkészíteni a gimnáziumnak, ugye? – Igen, azt szeretnénk, hogy ne kizárólag különórákkal tudják teljesíteni a magas mércét a diákok, hanem iskolán belül igyekszünk több lehetőséget felkínálni, amiből választhatnak az egyéni ambíciók szerint. Ez különösen a nyelvNovothné Bán Erzsébet igazgató: vizsga esetén égető „A nevetés nagyon fontos, probléma. A koolykor életmentő lehet” moly munka mellett a jó hangulat, a – Az iskola légköre meghanevetés és az együttműködés tározó. Közel 300-an tanuljellemző az iskolánkban. A nak nálunk, kis gimnázium nevetés nagyon fontos, olykor vagyunk, ez teszi lehetővé, életmentő lehet. hogy jobban megismerjük a – Ez érzelmileg motiválja, gyerekeket, személyesebb a bevonja a gyerekeket a renge- kapcsolat. Az emberséges és teg tananyag elsajátításába… figyelmes hozzáállás, a türel-

6 évfolyamos képzés: 1 osztály 0101 emelt óraszámú idegen nyelv (angol vagy német) • A diákok heti 5 órában tanulják az angol vagy a német nyelvet. A matemaika tantárgy oktatása is magasabb óraszámban történik. • Felvételi vizsga nincs, a felvételről az elméleti tantárgyak 5. évi végi és a 6. félévi eredménye alapján készített

4 évfolyamos képzés: 1 osztály 0102 emelt óraszámú idegen nyelv (angol)

Iskolánkban nem csupán a továbbhaladáshoz szüksége s teljesítménynek tulajdonítu nk nagy szerepet, hanem legalább en nyire fontosnak tartjuk az egymásr a figyelést, az érzelmi intellige nciát, a közösség élményét.

• A diákok heti 5 órában tanulják az angol nyelvet, második idegen nyelvként válaszható a német, olasz vagy orosz nyelv. • Felvételi vizsga nincs, a felvételről az elméleti tantárgyak 7. évi végi és a 8. félévi eredménye alapján készített rangsor szerint döntünk.

Érdeklődni lehet személyesen, telefonon vagy e-mailben; nézze meg honlapunkat! Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium • 7130 Tolna, Bajcsy-Zsilinszky u. 73. Tel.: +36-74/440-571 • E-mail: gimi@tolnaigimi.hu • Honlap: http://www.tolnaigimi.hu Igazgató: Novothné Bán Erzsébet

mes beszélgetés megnyitja és fogékonyabbá teszi a gyerekeket. A szabályok nem öncélúak, ha megkérdezzük őket, közösen döntünk, akkor szabálykövetőbbek lesznek és jobban teljesítenek a diákok. Nem igaz, hogy ez a generáció nem szeret beszélgetni, csak a telefonját nyomkodja. Meg kell találni az utat hozzájuk. – Mégiscsak a felvételi adatok, továbbtanulási statisztikák alapján rangsorolják az iskolákat! – Ezen a téren is szép eredményeink vannak. Sokatmondó, hogy az idei tanévben két hatévfolyamos osztályt tudtunk indítani, jó híre van az iskolánknak a szülők és gyerekek körében. Folyamatosan keressük a nyelvoktatás megújításának lehetőségét, csoportbontásban oktatjuk a nyelveken kívül a matematikát, informatikát, történelmet, és tehetséggondozó foglalkozásokat tartunk. Diákjaink szaktárgyi versenyeken szerepelnek, mindig vannak kiugró tehetségek, de ugyanilyen büszke vagyok arra a tanítványunkra, akit az általános iskolában „problémás gyereknek” könyveltek el, nálunk pedig tanul, beilleszkedett és a szülei sem ismernek rá. A gyerekekben rejlő értéket, tehetséget keressük, és segítünk a kibontakoztatásában. Folyamatosan arra keressük a választ: hogyan tudjuk a diákok motivációját felkelteni? Mesterprogramot dolgoztunk ki, ennek keretében például nagyszerűen sikerült a 7. osztályosok 0. napja, a gyerekek szorongása elmúlt, biztos alapot, érzelmi kapcsolódást kaptak. – Ön 38 éve dolgozik pedagógusként. Másként kell ma tanítani a gyerekeket? – Igen, másként. Megkérdeztem a diákjaimat, hogyan tudnak legjobban történelmet tanulni? Elmondták, hogy nem az interaktív tábla a legfontosabb számukra, hanem az, hogy a mához tudják kötni az információt, és érdekes, különleges történetek kapcsolódjanak hozzá. Ez számomra is fontos jelzés, ma a legnagyobb kihívás, hogy gondolkodásra tanítsuk a fiatalokat. Tzs.- K.A.


14 NE HAGYJA VESZNI ADÓJA 1%-ÁT! Adója 1%-ának felajánlásával segítsen a vak és gyengénlátó embereken! Adószámuk: 18864858-1-17 Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete Szekszárd, Hunyadi u. 4. Köszönjük a támogatását!

Aktuális

Kacifántos a jog Egy végrendelet sok vesződségtől, konfliktustól kímélheti meg a családot, ám ennek ellenére nagyon kevesen végrendelkeznek Magyarországon, a többség ráadásul helytelenül is. Egy korábbi felmérésből például kiderül, hogy a magyarok nagyjából 90 százalékának egyáltalán nincsen végrendelete, a jogi procedúrára bízza a hagyatékának elosztását. (penzcentrum.hu nyomán)

Úszó pékség Párizsban

A

Moulin Seinenévre hallgató úszó pékséget a III. Alexandre híd lábánál avatják majd fel; ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2019 tavaszán. A nem mindennapi vállalkozás a „Szajna újraterve„ zése projekten belül valósul meg, amit három városban, Párizsban, a felső-normandiai

Rouen városában és Le Havre-ban indítottak el. Az úszó pékség koncepcióját és megvalósítását az a Christophe Gallineau javasolta, akinek a nevéhez fűződik a 2016 júniusában útra kelt úszó hotel, az OFF Paris Seine – írták az eomitons.de-dietrich.com oldalon. A gőzhajóra emlékeztető pék-hajón lesz egy látvány pékség, helyben sütési lehetőség konyhával, egy panoráma terasz és egy zöld növény pergolával fedett teaház. Sőt még egy őrlőkereket is ígérnek az ötletgazdák – ezért hasonlít majd a pékség egy lapátkerekes gőzhajóra – amivel helyben őrlik a lisztet. A száraz hozzávalók szállítását és a kész termékek házhoz szállítását három kis elektromos hajó végzi majd, de mini hajótúrára is ki lehet majd bérelni őket, miközben elmajszolnak egy friss francia péksüteményt. (traverlo.hu nyomán)

PAKS

SZEKSZÁRD BABITS MIHÁLY KULTURÁLIS KÖZPONT Február 4-én 17.30-kor a Művészetek Házában: Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem: Válaszutak a művészettörténetben címmel dr. Aknai Tamás művészettörténész előadása. Február 6-án a színházteremben: Operát az Operából: Puccini Itáliája – operagála. „Felújítás alatt áll az Operaház, ez azonban lehetőséget ad arra, hogy magunk keljünk útra és a külföldi turnék mellett országhatáron belüli vidékekre is eljussunk.” Február 7-én 17.00-kor a Bakta-galériában: Sokszínűség – A Közösség Kultúra Közhasznú Egyesület Kiállítása. Megtekinthető: február 28-ig. Kiállítás a Művészetek Házában: „Új Kossuth-díjasok”. Homage Á Hencze Tamás kiállítása látható február 24-ig.

Február 6-án 17.00-kor: „Törékeny szárnyak” címmel CSENGEY DÉNES Boros Andrea alkotásaiból KULTURÁLIS KÖZPONT rendezett kiállítás. Megnyitja: Lönhárd Ferenc, a Bárka Február 4-én 10.00-kor: A Bré- Művészeti Szalon vezetője. mai muzsikusok – zenés mese- Közreműködnek: Bartók Béla játék egy részben (Nektár Szín- Zeneiskola vonós tanszakának ház, Üröm) előadása. növendékei. Megtekinthető: Február 14-én 17.30-kor a szín- február 28-ig. házteremben: A Paksi Római Ka- Február 8-án 20.00-kor: Ismetolikus Plébánia vendége: Gun- rős arcok – 20 éves jubileumi del Takács Gábor – „Hitvallás, akusztikus koncert. Két évtized házasság, küldetés, újságírás” dalai újragondolva. Jegyek a témakörben. Házigazda: Kutas művelődési központban és a onAttila plébános. Közreműködik: line a tixa.hu-n, 3000 és 3500 Ft. Kocsis Krisztina és Kocsis Gabriella. A befolyt bevétel a Szent Február 19-én, 13.00 órakor: az Vendel kápolna felújítását szol- Ifjúsági Hangverseny-sorozat keretében: „Most aztán fújhatgálja. Jegyár: 500 Ft. juk" – a pécsi Harsonaegyüttes hangversenye. Művészeti vezeBONYHÁD tő: dr. Farkas István Péter. A késő VÖRÖSMARTY MIHÁLY reneszánsz kortól napjainkig MŰVELŐDÉSI KÖZPONT terjed az együttes repertoárja, amely sok színnel mutatja be a harsonákat, olykor lírai, máskor Február 2-án 20.00-kor: Széharsány vagy éppen vicces szekely bál. Zene: Delfin Együttes, repet szánva nekik. Kor-Show Music Band.

A Tamási-Hús Kft. felvételt hirdet

Szociális takarító munkakörbe. Feladata:

• Irodák, étkezők és öltözők takarítása

Feltételek:

• Minimum általános iskolai végzettség • 3 műszakos munkavégzés • Tamási lakhely, vagy a bejárást megoldja

Amit kínálunk: • Versenyképes bérezés • Kiemelt béren kívüli juttatások • Hosszú távú, biztos munkahely Jelentkezni fényképes önéletrajzzal lehet, amelyeket a következő e-mail címre várunk b.szell@premium-bacon.com vagy a 7090 Tamási Dózsa Gy. u. 123.-as címre levélben, továbbá telefonon a 06-30/413-9537-es telefonszámon.


15

Aktuális – Oktatás-Képzés – Szabadidő

Kék zónák, ahol száz évig élnek az emberek

A

kék zónákban élők sikerének magyarázata látszólag egyszerű: olyan környezetben élnek, amely folyamatosan mozgásban tartja őket anélkül, hogy erre gondolniuk kellene. Például kertészkednek, egész nap sétálnak, és kézzel végzik el a házukban és az udvaron szükséges munkák javát.

Dan Buettner amerikai felfedező és ismeretterjesztő magyarul is olvasható könyve, „A hosszú élet oázisai – Földünk Kék Zónái – A legidősebbek tanai a hosszú „ életről tíz éve jelent meg a National Geografic gondozásában. A szerző azoknak a régióknak az életét tanulmányozta, amelyekben az emberek a legmagasabb életkort érik meg. E területeket nevezte el kék zónáknak, és az elmúlt egy évtizedben a kék zónák tapasztalatainak hasznosítását a boldogságkeresés módszereire és az étkezésre is kiterjesztette. Ami ennél sokkal fontosabb számunkra, hogy további kutatások is megerősítették: van olyanfajta hétköznapinak tekinthető életvitel, méghozzá a Föld legkülönbözőbb pontjain, amely hosszú ideig tartó jó egészséget és magas életkort eredményez. Buetner és munkatársai öt kék zónát azonosítottak: – Ikaria szigete Görögországban található, ahol az emberek olívaolajjal, vörösborokkal és házi zöldségekkel gazdagon dúsított mediterrán étrendet követnek. – Szardínia szigetén Ogliastra

ad otthont a világ néhány legidősebb emberének, akik az olasz sziget hegyvidéki régióiban élnek, és jellemzően gazdaságokban dolgoznak, és sok vörösbort isznak.

– Okinava, Japán legdélibb szigete a legidősebb nők otthona, akik sokféle szójaalapú ételt fogyasztanak, és rendszeresen végeznek tai chi gyakorlatokat. – A Nicoya-félszigeten, Costa Ricában egy bab- és a kukoricatortillák köré épülő étrend a meghatározó. Ezen a területen az emberek idős korukban is rendszeresen végeznek fizikai munkát. – A kaliforniai Loma Lindában élő hetednapi adventisták nagyon vallásos emberek, akik szigorúan

vegetáriánusok, és szorosan öszszetartó közösségeket alkotnak. Nyilván vannak még más kék zónák is a világon, de ezeken a területeken számos tanulmány mutatta már ki, hogy sok a 90 vagy 100 év fölötti lakos. Ha valaki azt gondolná, hogy a genetika tehet ezekről az eredményekről, igaza volna, de az öröklött tulajdonságok hatása valószínűleg csak a hosszú élettartam 20-30 százalékáért felel – írja a Health Line szakportál. Azaz a környezeti hatások – beleértve az étrendet és az életmódot –, igen nagy szerepet játszanak az életkor meghatározásában. A kék zónákban közös, hogy az ott élők elsősorban – akár 95 százalékban – növényi táplálékot fogyasztanak. Bár a legtöbb csoport nem szigorú vegetáriánus, húst havi átlagban csak öt alkalommal esznek ezekben. A kék zónák lakóira jellemző, hogy elkerülik a túlevést, illetve időszakonként böjtölnek. Okinaván például a 80 százalékos szabályt követik, azaz az étkezést akkor hagyják abba, amikor 80 százalékban, és nem 100 százalékban érzik jóllakottnak magukat. Az is jellemző ezekre a területekre, hogy igen mérsékelt az alkoholfogyasztás. Ahol mégis elő-

fordul, legfeljebb napi két pohár vörösbornál megáll, ami még nem okoz károsodást a szervezetnek. A kék zónák lakói emellett eleget és hatékonyan alszanak, ami nélkülözhetetlen a magas kor megéréséhez. Ikarián és Szardínián a délutáni szunyókálás is elterjedt szokás. Többségük

családban élő, mélyen vallásos ember. Vannak tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy van összefüggés az erős hit és a magas életkor között. Ennek valószínűleg ahhoz van köze, hogy a hívők támogatást kapnak a közösségüktől a depresszió és a stressz leküzdéséhez. (hazipatika.com nyomán)

PÉCSI KODÁLY ZOLTÁN GIMNÁZIUM 7629 Pécs, Dobó István u. 35-37. Telefon.: 72/539-040 •E-mail: titkarsag@kodaly-pecs.hu WEBoldalunk: www.kodaly-pecs.sulinet.hu

TAGOZATOK:  ÉNEK-ZENE hatosztályos tehetséggondozó képzés (beiskolázási tagozatkód: 0002). A hatosztályos gimnáziumi képzés keretében az ének mellett általános tagozatra is jelentkezhetnek a kisdiákok. Mindkét esetben a 0002 számú tagozatkódot kell megadni a jelentkezési lapon.  OLASZ-MAGYAR két tanítási nyelvű osztály (beiskolázási tagozatkód: 0001)  SPANYOL-MAGYAR két tanítási nyelvű osztály (beiskolázási tagozatkód: 0005) A nyelvtagozatokon a képzési idő 5 év, a jelentkezőknek nem kell előzetesen ismerniük az olasz, illetve a spanyol nyelvet. Egy év alatt megszerzik azt a nyelvtudást, mely szükséges egyes tantárgyak célnyelven történő elsajátításához.  HUMÁN tagozat (beiskolázási tagozatkód: 0003). Elsősorban azoknak ajánljuk, akik különösen kedvelik a magyart és/vagy a történelmet, érdeklődnek a művészetek iránt. Szívesen olvasnak, írnak verseket vagy novellákat, járnak színházba. Az érdeklődő gyerekek csatlakozhatnak az iskolai színjátszó csoportokhoz, s elindulhatnak különféle versenyeken.

 ÁLTALÁNOS TANTERVŰ osztály (beiskolázási tagozatkód: 0004). Ebbe bbe az osztályba azokat a tanulókat várjuk, akik még nem döntöttek továbbtanulási irányukról, vagy minden közismereti tárgy egyformán érdekli őket.

Facebook: Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium - hivatalos


16

Lakás – Otthon – Építkezés

BETONBÚTOROK A

kilencvenes években felkapott vörös téglafalat a nyers, ipari hangulatot árasztó szürke beton váltotta fel a XXI. században, aminek köszönhetően számos látványos és innovatív betonból készült bútor és egyéb lakberendezési cikk készült az elmúlt időszakban. Összeállításunkban megnézheti, hogy milyen módon építheti be otthonába a városias érzést keltő, sokoldalú anyagot a konyhától a fürdőszobáig! A Melbourne-ben és Sydney-ben székelő Rob Mills Architects egy tengerparti házat rendezett be beton bútorokkal. A tervezéskor a monokróm színpalettán mozogtak, a hideg anyagot pedig egy kis fával kombi-

a korai maori építészeti struktúrák ihlették – írja a Design Milk. Természetesen a konyhában és a fürdőszobában is befészkelte magát a beton. Az egyik kedvencünk az a dupla, szuperszéles mosogató, amit Solenne de La Fouchardiere tervezett egy londoni loftlakásba a brit

családi házat gondolt újra betonoszlopokkal, amin különösen jól mutat a ház medencéjének fényjátéka. Természetesen nemcsak szürke tónusú konyhák, nappalik és fürdőszobák készülnek betonból, hanem olyan kisebb kiegészítők is, mint a lámpák, székek vagy asztalok. A

Ochre megbízásából, valamint az a kissé rusztikus stílusú csiszolt beton konyhasziget, amivel a Maison Cote du Sud hívta fel magára a szakma figyelmét. Randy Weinstein egy kaliforniai ipari konyhát gondolt újra, a fehér csempéhez fekete fugát használt, a teret pedig traktorülésekkel, rozsdamentes acél felületekkel és csiszolt beton padlóval tette időtlenné. Weinsteinhez hasonlóan a Srí Lanka-i építész, Geoffrey Bawa is csiszolt betonnal kísérletezett konyhájának megtervezésekor. Betonban gondolkodott az Ogrydziak Prillinger Architects is, mikor átalakított egy 1974-ben épült, több száz négyzetméteres kaliforniai villát, aminek végeredményét talán a rendkívüli szóval lehetne a legjobban jellemezni. A tervezők szerint a rideg külső ellenére a ház tökéletes arra, hogy nyugodt családi életet éljünk benne. Hasonlóképpen egy hűvös, nyers, de mindenképpen stílusos belső dizájnt álmodott meg az AFGH Architects is, mikor beton elemekkel dobta fel egy berlini apartman belső terét. A Petkau Architects pedig egy vancouveri

strapabíró anyagban számos dizájner látott fantáziát az elmúlt években, minimalista világító testeket dobott piacra az olasz Foscarini, akiknek Paolo Lucidi és Luca Pevere tervezett egy beton lámpa kollekciót Aplomb néven. Benjamin Hubert egy bárhova letehető és fellógatható, vékony falú beton lámpa gyűjteménnyel rukkolt elő, a Heavy néven futó lámpákért átlagosan 260 fontot (kb.110.629 forint) kérnek, de az olasz termékek is hasonló, 225 fontos áron (kb. 100 ezer forint) mozognak a piacon. Ezzel szemben a német dizájner, Tim Mackerodt szálerősítésű betonból készíti kézzel hajtogatott, rugalmas formáit, amik Falt néven futnak a kiállításokon és vásárokon. Az ipari formatervezőként ismert Florian Schmidtet nem riasztotta vissza az anyag sűrűsége és keménysége sem, így semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy egy betonszékeket készítsen. A vászonnal bevont, beltéri és kültéri használatra is alkalmas kiegészítők darabjáért 690 eurót (kb. 212 ezer forint) kérnek.

nálták. A nyaraló esetében különösen szerettük a paddal kiegészített kandallófalat. Hasonlóképpen gondolkodott tengerparti házának tervezésekor az új-zélandi építész, Amanda Yates is, akinek lejtős betonfalát

(divany.hu nyomán)


17

Egészség – Életmód

Készítse fel testét és lelkét a tavaszra Készítse fel bőrét a jó időre! Válasszák akár az otthoni fürdőszobájukat, a jól bevált kozmetikusukat és a közeli uszodát, vagy egy kényeztető wellness hétvégét, az alábbiakat érdemes elvégezni: elsőként áztassuk ki magunkat egy jó forró fürdőben. Ha ez megvolt, következhet a legfontosabb dolog, amivel felkészíthetjük a bőrünket az új évszakra: szabaduljunk meg az elhalt hámsejtektől! Házilag cukorral vagy holt tengeri sóval érdemes átdörzsölni a bőrünk felületét. Ezt követően jöhet a hidratálás. Minél melegebbre fordul az idő, érdemes annál könnyebb krémeket használni a testünkre és az arcunkra is. Így megakadályozhatjuk, hogy a nehéz krémek eltömítsék pórusainkat, vagy nagyon zsíros hatást keltsenek bőrünkön az amúgy is izzadós időben. És persze belülről se feledkezzünk meg a hidratálásról, magyarul igyunk sok vizet!

Inni, inni, inni Szaunázni mindig jó, így a tavaszi megújuláshoz is ajánljuk szeretettel. A szauna ugyanis segít a méregtelenítésben, a melegben kitágult pórusokon keresztül könnyen és gyorsan távoznak a káros anyagok a szervezetünkből. Ha a tavaszias időjárás miatt már nem vágynak a perzselően forró finn szaunába, próbálják ki az enyhébb gőzfürdőt, vagy az infraszaunát.

Nyújtózzunk egy nagyot! A jóga az egyik legjobb módja annak, hogy a testünk és a lelkünk harmóniába kerüljön. Annak is érdemes kipróbálni, aki nem vevő a dolog spirituális oldalára. Tapasztalatból mondjuk, hogy a kellemesen megnyújtó testhelyzetek, a légzőgyakorlatok, a pihentető meditáció akkor is működik, ha nem vagyunk azok a tipikus jógik. Akinek nincs ideje elutazni, Budapesten is beiratkozhat egy kezdő kétnapos tanfolyamra, ahol az alapok elsajátítása mellett stresszkezelési

A

téli hónapok után nem csak a lakás kitakarításával és a nyári ruhák előráncigálásával érdemes felkészülni a napsütéses időre.

tippeket és az életmódváltáshoz szükséges kezdő löketet is megkaphatja. A tanfolyam ára 18 ezer forint. Ugyanitt kifejezetten tavaszi méregtelenítő hétvégére is be lehet nevezni a közelgő hosszú hétvégén, ez 26 ezer forintba kerül. Aki már gyakorlott jógázó, és belefér az idejébe, el is utazhat, hogy a megszokott környezetéből kiszakadva fejleszthesse tovább magát. A Pilisben például minden hónapban tartanak jógahétvégéket. A közös gyakorlás mellett a programban kirándulás és főzés is szerepel. A következő ilyen négynapos elvonulás a márciusi hosszú hétvégén lesz, 12. és 15. között, ára éjszakánként 6500 forint.

Lendületesen A tavasz a megújulás időszaka, ilyenkor a legtöbben testileg, szellemileg is igénylik a felfrissülést. Figyelj a szervezeted igényeire, és szánj időt az aktív, vagy csendes feltöltődésre! Kezdd a tavaszt böjtöléssel, hogy megszabadulj a méreganyagoktól, erősítsd immunrendszered Sensolite-tal, hogy elkerüld a tavaszi fáradtságot.

Virágterápia Virágzó kertekben sétálgatni a legüdítőbb tavaszi tevékenységek egyike. Belföldön például a Vácrátóti arborétumot érdemes felkeresni, ahol március 12. és 15. között a kora tavasszal virágzó növényekkel ismerkedhetünk. A pénztárnál a „hónap érdekességei” című kiadványt kell elkérnünk, és így tudni fogjuk, milyen virágot hol keressünk. A hosszú hétvégén szabadtéri büfé is lesz a botanikus kertben, ha egy kis piknikezésre támadna kedvük. Külföldön a hollandiai Keukenhof tulipánkert az abszolút kedvencünk, idén március 24-től várja a látogatókat, az aktuális téma Hollandia aranykora. A korai hagymás növények már a nyitáskor virítanak, a tulipánok április végén-május elején szoktak a legszebbek lenni.


18

Egészség – Életmód

A

pszichológia mindenhol ott van. A párválasztástól a tüntetésekig, az evéstől az autóvezetésig, az alváson át az emlékezetig. Ami sokakat érint, ahhoz persze sokan is szólnak hozzá, nem véletlen, hogy bármilyen random magazinban találunk pszichocikket és az sem, hogy a neten önjelölt bölcsek osztják az észt arról, hogyan is kellene élnünk és léteznünk, meg hogy a maguk módján annyian igyekeznek megmagyarázni a pszichológián át a világot. A hétköznapi konyhapszichológiának köszönhetően így rengeteg tudományos alapot nélkülöző tévhit is befészkeli magát az agyunkba. Most összeszedtünk 7 népszerű tévedést.

mögött már jóval ritkábban áll valós öngyilkossági szándék.  Jobb, ha kitör belőlünk a düh, mintha elnyomjuk. A lelki egészség szempontjából tényleg fontos tisztában lennünk az érzelmeinkkel, fontos, hogy képesek legyünk megélni a dühöt, de semmi sem bizonyítja, hogy jót tenne nekünk, ha hagynánk kitörni azt. Sőt. A kutatások szerint az, aki gyakran veszti el a kontrollt érzelmi felett, aki hagyja, hogy elöntse a harag, gyakran roszszabb egészségi állapotban van társainál, hajlamosabb például súlyos szívbetegségekre. Hasonlóan: ha bosszút állunk sérelmeinkért, attól

 A placebo nem hat, ha tudjuk, hogy placebo. A placebo-hatás izgalmas jelenség, ami remekül példázza, hogy az elménknek mekkora hatalma van, hogy mennyire öszszefügg a test és a lélek működése. Az ugyanis, hogy egy gyógyszer, kezelés, módszer, bármi hatásos lesz-e, az nemcsak az eljárás fizikai tulajdonságaitól függ, de attól is, mennyire hiszünk benne, hogy ki végzi, ki kapja és milyenek a körülmények, amiben a kezelés zajlik. Ez utóbbi tényezők adják ki a placebohatást, a vegyületektől független gyógyszerhatást, ami a tünetek javulásának legalább negyedét magyarázza. A palaceboha-

Hét

népszerű pszichológiai tévhit

 Az ellentétek vonzzák egymást. A vonzalom kialakulása összetett dolog, befolyásolják többek között az aktuális érzéseink és fizikai állapotunk, a másik tulajdonságai, a gyerekkori tapasztalataink, ahogy befolyásolja az is, hogy a másik mennyire hasonlít hozzánk. Mert bizony, nem annyira a különbözőségre, hanem inkább a hasonlóságra bukunk. Általában vonzóbbnak találjuk azokat az embereket, akik külsőre, személyiségükben, érdeklődésükben és hiedelmeikben hozzánk hasonlóak. A skizofrénia az, amikor valakinek több személyisége van. Hát, nem. Az a mentális betegség a többszörös személyiségzavar, ami egyébként roppant ritka és vitatott, ennek ellenére szerepel a mentális zavarokat osztályozó nemzetközileg használt

és elismert kézikönyvben, a DSM5-ben. A skizofréniára inkább az a jellemző, hogy a gondolatok szétesnek, széttöredeznek, az érzelmek és a gondolatok kettéhasadnak, eltávolodnak a valóságtól. Meg még egy csomó más dolog is. Itt olvashat róla.  Aki beszél róla, úgysem lesz öngyilkos. Az öngyilkosságot megkísérlők többsége jelzi a környezetének kilátástalanságát, elkeseredettségét. Utal a halálra, az elmúlásra, beszél róla, hogy mi lenne, ha eltűnne, meghalna. Ezeket a jelzéseket tehát komolyan kell venni, hiszen az emberek célja ezzel nem az, hogy a középpontban legyenek, hanem az, hogy segítséget kérjenek. Más eset az, amikor valaki öngyilkossággal zsarol, amikor közli, hogy ha így teszünk, így viselkedünk, ha elhagyjuk, ha nem szeretjük, akkor megöli magát. Az ilyen fenyegetések

nem érezzük magunkat jobban, és az sem csillapítja a dühünket, ha egy bokszzsákot püffölünk.  A depresszió csak egy trendi szó a gyengeségre. A mentális zavarokat sokszor nem is valódi betegségnek tekintjük, sokkal inkább gyengeségnek, hisztinek, az instabilitás jelének. First world problem, na. Pedig a mentális betegségek a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, különösen igaz ez a depresszióra, ami a magyaroknak például 15 százalékát kínozza valamikor az élete során. Ha képesek lennénk a mentális és a testi betegségeket egy szinten kezelni, ha elfogadnánk, hogy az, aki a depreszsziótól képtelen felkelni az ágyból éppen ugyanúgy szenved, mintha valamelyik végtagja bénulna le, azzal sokat segíthetnénk mentális betegségekkel élő társainknak.

tás ráadásul akkor is megjelenik, ha tudjuk, hogy az adott módszer hatékonysága nem bizonyított. Ezért maradhatott a tudományos cáfolatok ellenére olyan népszerű például a homeopátia és a méregtelenítés is.  Domináns a jobb agyféltekém. Jobban érdekli a művészet, mint a matematika? Inkább érzelmes, mint racionális? Akkor nyilván domináns a jobb agyféltekéje. Legalábbis a netes tesztek biztos ezt mondanák. Helytelenül. Az igaz, hogy egy-egy képességünk központja a bal vagy a jobb agyféltekében található, de abban, hogy végül milyenek leszünk, miben leszünk jók, nem ez számít. A képességeink használhatóságát a különböző területek között kapcsolatok, összeköttetések határozzák meg. (divany.hu nyomán)


19

Sport

Három sport a változatosságot keresőknek A

sportok között válogatva előfordulhat, hogy gedni, hiszen olyan mozgásformák is megjelennek, úgy érzi, már mindent kipróbált, mégsem talál- amelyek több sport elemeit ötvözik. Ilyen például a ta meg azt, ami igazán önnek való. Nem kell csüg- korfball, a footgolf vagy éppen a capoeira.

KORFBALL Az emberek többsége még nem hallott erről a sportról, pedig 110 éves múltra tekint vissza. A korfball hasonló játék, mint a kosárlabda. A pálya téglalap alakú, itt is két térfél van, és ebben az esetben is az a cél, hogy az ellenfél kosarába juttassuk a labdát. A különbség azonban az, hogy ez a csapatsport hivatalosan is koedukált. „A korfball Nico Broekhuysen, amszterdami testnevelő tanár nevéhez kötődik. A célja az volt, hogy egy olyan sportot vezessen be, amiben a különböző testi adottságú játékosok egyenlő eséllyel indulhatnak. Természetesen ez első hallásra nehéz egy vegyes csapatban, ám a szabályok biztosítják ezt. Ennél a játéknál ugyanis mindenkinek van egy személyes védője az ellenfél csa-

patából, aki mindig azonos nemű, így elkerülhetőek az erőfölény kihasználások" – mondta Nagy Andrea korfball-edző. „A játékot két 8 fős (4 fiú és 4 lány) csapat játszza, és úgy lehet, pontot (korfot) szerezni, ha a 3,5 méter magasan lévő rúd tetején elhelyezett kosárba dobjuk a labdát. A korfball 5 éves kortól bármeddig játszható. A lényege a csapatmunka, ezt segíti az is, hogy itt nem lehet vezetni a labdát, passzolni kell, és persze a taktika, hogy a pontszerzés sikeres legyen. Mivel folyamatosan ugrani, és szaladni kell a játék közben, így a lábakat, a hasat, a feneket és még a karokat is remekül formálja, arról nem is beszélve, hogy a vegyes csapatoknak hála, a férfiak és a nők is beleadnak mindet, hogy lenyűgözzék a másikat” – tette hozzá Nagy Andrea.

FOOTGOLF A footgolf egy napjainkban egyre erősödő sportág, mely a foci és a golf keverékéből alakult ki. Hatalmas előnye, hogy a golfpályán játszhatja, így a természet, és a jó levegő garantált. Népszerűsége a foci izgalmának és a golf eleganciájának ötvözésében rejlik. Szabályait tekintve nagyon hasonlít a golfhoz, hiszen a cél itt is a labda eljuttatása a lukba, csakhogy itt focilabdával és lábbal próbálkozunk. „A footgolfot Mike Jansen profi focista nevéhez köthetjük, aki Hollandiában indította el a sportot. Hazánkban 2010-ben jelent meg a sport, Gelencsér Gábor munkájának köszönhetően, és azóta is töret-

CAPOEIRA Lényegében egy ritmusos, táncot imitáló harcművészetről van szó, amelyet a brazíliai rabszolgák fejlesztettek ki. Harcolniuk nem lehetett, így a mozdulatokat úgy alkották meg, hogy azok olyanok legyenek, mintha az illető csak táncolna, ám a hatékonysága nem is kérdéses. „Bár a capoeirának afrikai gyökerei vannak, Brazíliában jött létre, és a mai napig Brazília sokszínűsége jellemző rá. Az önvédelmi mozdulatokban sajátos, minden ízében egyedi módon ötvöződik a zene, a tánc és az akrobatika. A múlt században tiltott volt a gyakorlása, mára viszont nagy tiszteletet vívott ki magának szerte a világban” – mondta Jarina Marco Artemon, az ABADÁ-Capoeira csoport magyarországi edzője. „Bármilyen edzettségi szinttel elkezdhető, hiszen mindenki a kondí-

ciójának megfelelő feladatokat kap, és akár teljesen kezdőszinten is ki tudja fejezni egyéniségét a kreatív gyakorlatokkal. Mivel a capoeira színes, mozgalmas, vidám időtöltés, szívből tudjuk ajánlani fiataloknak, felnőtteknek, férfiaknak és nőknek, hiszen minden nyitott személyiség megtalálhatja benne azt a pluszt, ami megkülönbözteti egy monoton testedzéstől. A gyakorlatok közben a test folyamatos terhelést kap, ami változatosan oszlik meg a különböző területeken, például, egyszer a talajhoz közeli kitartott pózban vagyunk, a következő pillanatban pedig elrugaszkodunk a talajtól. Emiatt a capoeira arányos és egészséges alkatot hoz létre. Javítja az anyagcserét, serkenti a keringést, ezenkívül az egyensúlyérzéket és a koordinációt is kiemelkedő módon fejleszti. (divany.hu nyomán)

len a népszerűsége. Hazai bajnokságokat is rendezünk, és a nemzetközi porondon „ is megjelennek a magyar csapatok – mondja Hankó Péter, a Milan footgolf egyesület elnöke. „Sokan úgy gondolják, hogy a golf egy nyugodt, nem túl megerőltető játék, pedig ez nem igaz, főleg ha a footgolfot nézzük. Valóban nagyon jól lehet relaxálni a friss levegőn, a golfpályán, ám a verseny közben nagyjából 2,5-3 kilométernyi távot is megtesznek a játékosok, ráadásul a jól kivitelezett rúgásokkal is számolni kell. Ennek köszönhetően a sport jól formálja a feneket, a combokat és a vádlit, valamint növeli a fizikai és a mentális állóképességet is, hiszen sok koncentrációt is igényel”.


20

Egészség – Életmód – Nagyvilág

A migrén furcsa gyógymódja A

Society of Interventional éves tudományos ülésén a migrén témakörével foglalkozó tudósok újabb kutatásaikról számoltak be. A krónikus fejfájásban szenvedőknek egy innotvatív radiológiai beavatkozás segítene tartósan enyhíteni a tüneteiket. A kezelés egy úgynevezett „image-guided” (képvezérelt) módszer, egy, az úgynevezett ganglion sphenopalatinum orron keresztüli blokkolásával tudja enyhíteni a fájdalmakat, kellemesebb napokat okozva a páciensnek.

„A migrénes fejfájás nemcsak az egyik leggyakoribb betegség az USA-ban, de a kezelésre felírt gyógyszerek mellékhatásai is igen széleskörűek” – nyilatkozta Kenneth Mandato, az Albany Medical Center radiológusa és a kutatás vezetője. „A ganglion sphenopalatinum blokkolásával képvezérelt, célzott kezeléseket alkalmazunk. A betegközpontú terápia képes a migrén ciklus megtörésére, ezzel javítva a betegek életminőségét.” – tette hozzá a szakember. A ganglion sphenopalatinum

egy paraszimpatikus dúc, mely az arcüregben egy pontosan jól lokalizált helyen helyezkedik el. A ganglionnak a könnyelválasztás fokozása és a felső orrjárat kisebb nyálkahártyainak aktiválása mellett az agyi erek vasodilatációja a legfontosabb szerepe. Ingerlése révén többek között az agyi erek tágíthatóak, vagy kóros összeszűkülésük rendezhető, gyógyítható. A Mandato és kutatócsoportja által végzett retrospektív elemzést száztizenkét migrénben vagy periódusos fejfájásban

szenvedő betegen végezték el. Először a betegek beszámolói alapján egy vizuális analóg skálán (VAS) egytől tízig meghatározták, hogy kinek milyen súlyosak a tünetei és mennyire gyengítette le őket a migrén. Az ezt követő invazív kezelés során a tudósok csupán egy spagetti méretű katétert dugtak be a betegek orrjáratába. Az eljáráshoz négyszázaléknyi lidokaint adtak be a ganglion sphenopalatinumba, (SPD) amely az orr mögötti idegköteghez tartozik és a migrénnel is összefüggésbe hozható.

A kezelés előtt a betegek átlagos VAS pontszáma 8.25 volt. A kezelést követő napokban az SPD blokkolt pácienseknél a VAS értéke fele annyira, átlagosan 4.10 pontra csökkent. A beavatkozás után harminc nappal kbörülbelül 5.25-ös értéket mutattak ki, amely 36%-os csökkenést jelent a kezelés előtti állapothoz képest. A betegek 88%-ának visszajelzései alapján kevesebb mennyiségben vagy egyáltalán nem volt szükségük migrén elleni gyógyszerekre. „A lidokain beadásakor az

agyban újraindul a migrén áramköre” – így kommentálta a jelenséget Mandato. A tudós hisz a saját módszerében és azt javasolja, ha szükség van rá, újra el kell végezni az érintetteken a beavatkozást. A szakember hozzáteszi, hogy az SPG blokkolás csupán ideiglenes megoldásként enyhíti, de nem szünteti meg teljesen a tüneteket. A száztizenkét vizsgált alanyt még további hat hónapig tanulmányozni fogják, a módszer továbbfejlesztése érdekében. (origo.hu nyomán)

Virágzó kert a sivatagban A

ki azon búslakodik, hogy kertjének homokos talaján nem marad meg semmi, egy kicsit fellélegezhet: az arab sivatag közepén sikerült fricskát adni a természetnek. Dubaiban létrehozták a világ legnagyobb virágoskertjét. A 72 000 m2-es Miracle Garden, azaz a Csodák kertje több mint 45 millió növénynek ad otthont. Az elképesztő kerthez csak petúniából 30-35, körömvirágból pedig vagy 20 félét használtak fel, de tudjuk, hogy Dubaiban pénz és energia nem számít, a lényeg, hogy a végeredmény rendkívüli legyen. A szennyvíz újrahasznosítása a csepegtető öntözőberendezésekben meghozta gyümölcsét: tényleg egyedülálló gyönyörűség virul a sivatag közepén. Azt azonban még pénzzel sem sikerült elérni, hogy a növények kibírják az őrült nyári hőséget, ezért a kert júniustól szeptemberig zárva tart. Most viszont teljes pompájában megcsodálható, úgyhogy, aki arra jár, ki ne hagyja! (kapanyel.hu nyomán)


Oktatás – Képzés

21

Mit jelent az iskolaérettség? J

uhász Dániel pszichológust, a Humánia Pszichológia Blog szerzőjét kérdeztük arról, hogy mennyire járnak jól azok az évvesztes gyerekek, akik maradnak még egy évet az óvodában, vagyis hogy a halasztott iskolakezdés segíti-e vagy hátráltatja a legfontosabb alapkészségek elsajátítását és a beilleszkedést.

Megy vagy marad? Amikor egy óvodás életkora alapján tankötelessé válik (augusztus végéig betölti a hatot), de az óvodapedagógus vagy a szülő nem biztos abban, hogy készen áll-e a gyerek az általános iskolára, mindketten kezdeményezhetnek iskolaérettségi vizsgálatot a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatban, ahol pszichológus, illetve gyógypedagógus szakemberek mérik fel a gyermek képességeit és tesznek javaslatot. „A hetedik életévüket betöltött

gyermekeknek már mindenképpen iskolába kell menniük, az ő esetükben az iskolakezdési vizsgálat abban segíthet, hogy a képességeikhez illeszkedő, legjobb iskolát tudják kiválasztani a szülők, valamint hogy az iskolakezdést segítendő, fejlesztő foglalkozásokon vagy pszichés támogatásban részesüljenek” – magyarázza Juhász Dániel pszichológus.

Ki számít évvesztesnek? Ha az adott nevelési évben (szeptember 1-től augusztus 31-ig) betölti a gyerek a hatot, tankötelessé válik, vagyis következő szeptemberben megkezdheti általános iskolai tanul-

mányait, míg a szeptember 1-je után születettek évvesztesnek számítanak és alapesetben kétszer járják a nagycsoportot. „Óvakodnék azonban a kifejezés használatától, mivel az negatív üzenetet tartalmaz a gyermek számára, hiszen azt jelenti, hogy ő valamit elvesztett (ráadásul valami olyat, amiről nem is tudja, hogy pontosan mit is jelent), holott erről szó sincsen” – figyelmeztet a pszichológus.

Mit jelent az iskolaérettség? Egy csomó tényező befolyásolja, hogy a gyerek készen áll-e az általános iskola megkezdésére, amelyekről korábban itt írtunk. „Hangsúlyozni kell, hogy az iskolakezdési vizsgálat nem vizsga, hanem állapotfelmérés. A feladatok nem túl bonyolultak, ezért nem igényelnek külön felkészítést sem a szülő, sem az óvoda részéről. Inkább csak összezavarhatja a gyermeket, mert ebben az esetben számonkérés-

ként élheti meg a vizsgálatot, ami fokozza szorongását és kudarcélményhez vezethet az esetleges felmentés esetén” – fűzi hozzá a szakértő.

Az iskolai közeg önmagában stresszhatás Az iskolai közeg, már csak újdonságából kifolyólag is sok kihívást tartogat; kötött, elvárásokkal, versenyhelyzetekkel és folyamatos számonkéréssel teli világa rendkívül stresszes tud lenni, amely az érzékenyebb gyermekeknek életre szóló keserű tapasztalatokat okozhat. Éppen ezért rendkívül fontos a gyermek stressztűrő, illetve stresszkez-

elő, alkalmazkodási-, valamint érett érzelemszabályozási képessége. Ha úgy kerül az iskola falai közé, hogy fokozott szorongással küzd, az gátolja teljesítményét, lefoglalja érzelmi és figyelmi kapacitását, ami végső soron pedig kudarcélményekhez vezethet. Hiába tudja a gyermek kiválóan megoldani a feladatokat, ilyen esetben jobb ha egy évig még marad a megszokott óvodai környezetben, amelyet a problémához leginkább illeszkedő pszichológiai segítséggel szükséges kiegészíteni, hogy egy év elteltével felszabadultan mehessen iskolába – javasolja Juhász Dániel.

szorongás uralkodik el rajta, vagy éppen motoros nyugtalanság jellemzi. Ha például képtelen megülni a székben, valamint állandóan elterelődik a figyelme, hogyan várhatnánk el tőle, hogy a 45 perces tanórákon nyitottan, magabiztosan és kellő önfegyelemmel vegyen részt? Éppen ezért általában az iskolakezdési vizsgálatnak csoportos része is van, ahol felmérhető, hogy a gyermekek miként reagálnak a csoportos feladathelyzetekre.

Egy év sok idő az idegrendszernek

Fontos tudni, hogy a gyerekek lelke képességeikhez hasonlóan fejlődik: éppúgy, ahogy a mozgás, a számolás vagy a beszédkészség

„A magyar iskolarendszer elvárásai igen magasak, ezért a hetedik életévüket még be nem töltött gyermekek jelentős része jobban jár, ha az óvodában marad. Senkinek sem árt, ha egy évig még egy játékosabb közegben gyakorolhat és fejlesztheti képességeit, ahol a saját tempójának megfelelően, élesebb feladathelyzetek nélkül,

lehet kevésbé ügyes, az is természetes, ha a gyerek pszichés állapotában van elakadás. Érthető, de egyáltalán nem indokolt, hogy a szülők úgy éljék meg azt, hogy pszichológushoz kell fordulniuk gyermekükkel, hogy valamit biztosan rosszul csináltak, vagyis ők „rontották el”. Önismereti elakadásai, traumatikus élményei a gyermekeknek éppúgy vannak, mint a felnőtteknek, ezekkel pedig nem árt, ha szakemberek foglalkoznak – fűzi hozzá a szakértő. Szintén jelentős szempont, hogy a gyerek milyen szociális viselkedést mutat a vizsgálat során, hiszen nem túl jó előjel, ha magatartása opponáló, vagy az átlagos izgalomnál nagyobb, a teljesítményét befolyásoló

hasznosan és aktívan töltheti napjait. A gyerekek ebben az egy évben fizikailag is sokat változnak, idegrendszerük ellenállóbb, rugalmasabb és fejlettebb lesz, ráadásul ez idő alatt sok segítséget lehet nyújtani a kompenzálandó területeken. A gyermekkel heti rendszerességgel foglalkozhat fejlesztőpedagógus, logopédus, szükség esetén pedig pszichológus is. Így pedig a szülők is nyernek még egy évet arra, hogy felkészüljenek az iskolakezdésre, hogy megtalálják a megfelelő oktatási intézményt, vagy kihasználják az előnyeit annak, hogy gyermekük élvezheti még egy kicsit a szabadságot, és nem az iskolai elvárások körül forog az élete” – nyugtat meg a pszichológus. (divany.hu nyomán)

A lelki képességek is fejlődnek a korral


22

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

MAGÁNRENDELÉS FA NYÍLÁSZÁRÓK UROLÓGIAI  Vizelési rendellenességek  gyártása, szerelése  hőszigetelt ablak és ajtó  zsalugáterek  lépcsők  beltéri ajtók, utólag elhelyezhető tokkal  típus és egyedi méretben  korhű másolat

Felújítási munkálatok:  gyalulás  csiszolás  festés Szekszárd, Bocskai u. 12-13. Telefon: 06-20/9810-175 E-mail: gasparpius@tolna.net

Kaktusz

 Vese- és hólyagbántalmak  Potenciazavarok kezelése  Továbbtanulási és munkaalkalmassági urológiaI vizsgálat  Góckutatás műtétek előtt

DR. KÖNYVES KÁROLY főorvos urológus szakorvos

SZEKSZÁRD, Kölcsey ltp. 6., II. em. 2. Rendelési idő: hétfőn 16–18 óra PAKS, Kurcsatov u. 13. Rendelési idő: csütörtök 17–19 óra

Takács Zsuzsa

Változásra készülni

F

A PSN Ép Építőipari Kft.

Bejelentkezés: 06-20/9-510-908-as telefonszámon, délután

ogós ó ké kérdés d gyerekeknek, szülőknek. Állítólag néhány évtized múlva a ma ismert szakmák jórésze eltűnik, egészen új, ma még ismeretlen munkakörökben foglalkoztatják a jövő generációit. Gazdaság és társadalom a digitális forradalom hatására oly módon változik meg, amit ma még nem is sejtünk. Ki feltételezte volna akár csak húsz évvel ezelőtt, hogy maroknyi telefonnal intézzük ügyeinket, és a felhőben tároljuk a rengeteg információt?! A változás pedig egyre gyorsul, csak kapkodjuk a fejünket, és találgatunk, hova lesz eközben mindaz, ami emberi. Az oktatás világában is erre kell felkészülni, olyan készséget és tudást adni, ami idővel bővíthető, alakítható. Alkalmassá tesz arra, hogy új dolgokat befogadjon, alkalmazzon az ember, képes legyen egy-egy új munkakör betöltésére, vagy egyszerűen problémamegoldásra, tanulásra. Miközben egyik szemünk a jövő felé tekint, a másik a jelenben látja az óriási munkaerőhiányt, hazánkban szinte minden területen hiányzik a dolgos kéz. Keresik a dolgozókat a termelésben, a szociális szférában, az oktatásban. Látszólag a bőség zavarában a pályaválasztók, ugyanakkor egyáltalán nem könnyű a fiataloknak olyan szakmát találni, ami hivatásukká válhat. Emellett alapvető a lelkiismeretesség, a rugalmasság, és amiről az útra bocsátó szép szavak ritkán szólnak: a kudarctűrés és az újrakezdés képessége. Aki teheti, meséljen róla!

ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

MŰSZAKI ELŐKÉSZÍTŐT keres. Jelentkezés fényképes szakmai önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet. TOLNAI FÜRJHÁZ Folyamatosan kapható frissen vágott, konyhakészre tisztított, szabadon tartott

BAROMFI

Tömött fehér kacsa 1300 Ft/kg Tömött májkacsa 1600 Ft/kg Érdeklődni, rendelést feladni személyesen a Tolna, Festetics u. 109. szám alatt, telefonon a 06-70/414-6816 vagy 06-70/414-6814 számokon lehet.

Profile for Tolna Megyei Krónika

TM Krónika 2019/04  

TM Krónika 2019/04  

Advertisement