Page 1

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörökbe:

csomagoló

varrónő

Gyerekkedvez mény akár 18 éves ko rig!

CSALÁDI VAKÁCIÓ REPÜLŐVEL! Ajánlatok Ajá l k 2 ffelnőtt l ő + 2 vagy 3 gyermekk részére é é Az árak tartalmazzák az illetéket és a transzfert is!

Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások

Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok

ROMCAR TRAVEL

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

XX. ÉVF. 4. SZÁM

2016. FEBRUÁR 5 .

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

ZAKYNTHOS apartmanban 2 felnőtt + 2 gyermek 18 évig 365.900,-Ft/hét vagy 2 felnőtt+3 gyermek 18 évig 424.900,-Ft/hét RODOSZ all inclusive 2 felnőtt + 2 gyermek 14 évig 469 469.900,-Ft/hét 900 Ft/hét MÁLTA A félpanzióval 2 felnőtt + 2 gyermek 16 évig 555 555.900,-Ft/hét 900 Ft/hét CIPRUS félpanzióval 2 felnőtt + 2 gyermek 14 évig 499 499.900,-Ft/hét 900 Ft/hét KRÉTA A félpanzióval 2 felnőtt + 3 gyermek 12 évig 669 669.900,-Ft/hét 900 Ft/hét KORFU apartmanban 2 felnőtt + 2 ggyermek ermek 16 éévig ig 353 353.900,-Ft/hét 900 Ft/hét SPANYOLORSZÁG félpanzióval 2 felnőtt + 2 gyermek 12 évig 549 549.900,-Ft/hét 900 Ft/hét

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása

A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz

Térbe zárt látképek Aromás és vértisztító a csodás

Vatikán: „Nem lesz színész Ferenc pápa” 3.oldal

Vadásztársaságok Tolna megyében 8.oldal

A nagyberuházások éve volt 2015 4.oldal

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

betanított kárpitos A leendő munkatárs feladatai: – Szerszámok ellenőrzése, előkészítése – Az előkészített bútor darab kárpitozása Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Önálló munkavégzés és csapatban való együttműködés Hosszú távú munkalehetőség, versenyképes bér, béren kívüli juttatások, prémium rendszer, munkába járási támogatás! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

DUNAFÖLDVÁRI TELEPHELLYEL RENDELKEZŐ FUVAROZÓ CÉG KERES

NEMZETKÖZI GÉPJÁRMŰVEZETŐKET nyugat-európai munkára. Modern gépjárművek (EURO5, EURO6), kiemelt fizetés, rendszeres itthon töltött pihenő. Telefon: 00-36-30-633-4323, 00-36-20-928-5733

GYÖMBÉRGYÖKÉR

11.oldal


2

Aktuális

LAPSZEMLE PAKS

Februári programok:

• Február 6-án (szombaton) (szom mbaton) 20 órakor A IV. Csengey Napok és a Kultúrházak éjkeretein belül: koncertek az előtérben. Koncertet adnak: Féjel-nappal program ker szek Duó (Paks), Pagony (Paks), Duna Rock-Akusztik (Gerjen), Hungarokarma (Dunaszentgyörgy), Skannibals (Tata). • Február 7-én (vasárnap) 15 órakor: közönségtalálkozó a nagyklubban. Gubás Gabi és Szabó Sipos Barnabás színművészekkel beszélget színházi és filmes szerepeiről, szinkronizálásról, művészetről, kultúráról Gyulai István. • Február 8-án, hétfőn, 19 órakor: Felolvasószínházi Est. Téma: háború. Újra jelentkezik a független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az OKULÁRÉ PROJEKT a Paksi Amatőr Színjátszó Stúdió közreműködésével. A belépés díjtalan.

Elképesztően nagy kárt szenvedhet az EU – itt új becslés Óriási anyagi kárt okozna, ha a schengeni övezet tagállamai tartósan visszaállítanák a határellenőrzést a térségben belül. A turizmus, a kereskedelem és a határokon átnyúló foglalkoztatás viszszaesése miatt elveszne mindaz a plusz, amit a javak és az emberek szabad áramlása hozott az elmúlt években. (napi.hu)

 Ipari autam autamatizálás  Villampos technológia  Tervezés, kivitelezés, távfelügyelet

Az ipari automatizálás szakértője A Zsók és Zsók Kft. szekszárdi székhellyel működő, húsz éves múltra visszatekintő vállalkozás. A cég fő tevékenységét az ipari automatizálás jelenti.  Tervezés, kivitelezés, üzemeltetés. Épületfelügyeleti rendszerek, fűtési rendszerek korszerűsítése, automatizálása, épületfelügyeleti rendszerek üzemeltetése, fűtés, klíma, szellőzés, ívóvízellátás tisztítás, szennyvízátemelők, lakótelepülések területén, valamint településeken kívül, ezek vezérlése, távfelügyelete.  Az ipari automatizálás területén a leggazdaságosabb kommunikáció az ipari GSM kommunikáció. Az SMS kommunikáció számtalan előnnyel rendelkezik, a hagyományos kommunikációs rendszerekkel szemben. A kiépítése alacsony költségigényű, nem igényel speciális hátteret, üzemeltetése nem költséges, kommunikációs teljesítménye nagy, közvetlen karbantartói üzenetküldésre is képes. Megfelelő kivitelű GSM modem segítségével ezeket az SMS akár egy ipari folyamatirányító készülék (SAIA PCD) is képes összeállítani és az előre kiválasztott ellenállomás(oknak), elküldeni.

Ez az állomás kézi telefon is lehet, (pl. karbantartóé), ahová ilyenkor szöveges üzenetet kell küldeni, vagy egy másik GSM modemmel ellátott ipari folyamatirányító (SAIA PCD) fogadhatja és dekódolva azt vezérlési információként kezelheti azt. E rendszer segítségével bármilyen technológiai egység (pl. tisztított ívóvízkutak, szennyvízátemelők településeken belül, településeken kívül, lakatlan területeken összekapcsolva, felügyelet nélkül biztosítva a működést, üzemeltetést, hőközpontok, villamos kapcsoló berendezések, ipari termelés által kialakított hő újrahasznosítása, visszaforgatása), ezek információja átvihető. Minimális kiépítési időt igényel, hiszen a rendszert működtető SMS hálózat mindenhol rendelkezésre áll.  Hőközpontok tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Épületek, ipari létesítmények, fűtés, hűtés, klíma tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Portalanítás, szennyvíztisztítás, ívóvizkutak tisztításának ipari folyamatirányítása SAIA PCD folyamatirányító berendezések segítségével, stb.

Zsók és Zsók Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Fagyöngy u. 1. Tel.: 74/413-873 Mobil: 06 30/9599169, 06 20/310-2259, 06 30/214-7923

Lemondott az egészségügyminiszter Más mérce szerint működik a balti politika, mint amihez hozzászokhattunk: Litvániában valóságos patália alakult ki, miután Rimantė Šalaševičiūtė szociáldemokrata egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban megemlítette, hogy hat évvel korábban pénzt adott egy sebésznek, aki egy rokonát operálta meg. (444.hu)

A CSOK ehhez képest smafu: így vehet fel ingyenhitelt Dániából Egy EU-s tervezetnek köszönhetően hamarosan akár leköthetünk betétet Lengyelországban, miközben dán lakáshitelt veszünk fel. Fél éven belül elkezdhetik lebontani azokat a korlátokat, amelyek jelenleg megnehezítik, hogy az EU polgárai (így a magyarok is) külföldön vegyenek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat. (penzcentrum.hu)

Volt egyszer egy király, tudott olvasni

sult, hogy a vámpírokban nem hitt, csak az egyszerű boszorkányokban, és annyira vigyázott a trónra, hogy nemcsak az ellene törő testvérét vakította meg, de a hétéves unokaöcs(penzcentrum.hu) csét is.

A múltból üzenik a lázadó tanároknak Hajrá Magyarország, hajrá tanárok! Az egységes akarat megerősítheti az országot, képessé teheti arra, hogy túllépjen az elmúlt évek kudarcain – ezt üzeni Orbán Viktor miniszterelnök és Navracsics Tibor EU oktatásért (24.hu) felelős biztos.

Pánik a baromfihústermelők körében Pánik alakult ki a baromfihús-termelők körében azt követően, hogy a sertéshús olcsóbbá válása miatt a vásárlók elpártolnak a termékeiktől. Rajtuk kívül a haltenyésztők és a tejtermelők is áfacsökkentést akarnak, hogy helyre álljon az sertésáfa csökkentése miatt felborult piaci (napi.hu) egyensúly.

A dizájnerdrogok visszaszorítása az állam felelőssége lenne A Magyar Toxikológiai Társaság szerint sürgős lépésekre lenne szükség, amiket az állam elmulaszt megtenni. (444.hu)

1116. február 3-án, pontosan 900 éve halálozott el krónikus fülgyulladás következtében Könyves Kálmán, a magyar király, akiről három dolgot legalább a képregényekből illik tudni: olyan művelt volt, hogy még olvasni is tudott; olyan felvilágo-

Riasztó állapotban vannak vizeink A Duna és nagyobb mellékfolyói egykori ártereiknek 80%-át elveszítették, a Tisza hossza pedig alig 2/3-ára rövidült a folyószabályozások miatt. (index.hu)


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Sophia Loren, a 81 éves modell

S

oha nincs vége a 81 éves színésznő karrierjének. Sophia Loren ma is csodálatos és karizmatikus, belső kisugárzása múltjából táplálkozik. A krone.at arról számol be, hogy a Dolce & Gabbana egy új parfüm reklámkampányához kérte fel a ma is gyönyörű olasz színésznőt. Az új illat: „Dolce Rosa Excelsa”. „Nem félek az idő múlásától, időtlennek érzem magam” – nyilatkozta. „Reggelente, amikor felkelek, csodálkozom, hogy milyen szép életem volt” – teszi hozzá. Pedig gyermekként éhezett nélkülözött, hosszú házassága a 2007-ben elhunyt Carlo Ponti filmproducerrel és sikeres színészi karrierje teljessé tették életét. Erőt adott, ami a nehéz helyzetek átsegített, emlékezett férjére. A máról szólva azt mondta: „Vidám vagyok és nyitott, minden érdekel”. Mondhatjuk, hogy ez az örök ifjúság titka.

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre új munkavállalót keres az alábbi munkakörbe:

INFORMATIKUS Feladatok: • Szerverek (Elsősorban LINUX fájlszerverek, nyomtató szerverek, levelező szerverek, stb) telepítése, konfigurálása, karbantartása, adminisztrációs tevékenysége. • A számítógép hálózat folyamatos karbantartása, működtetése, adminisztrációs tevékenység ellátása. • Munkaállomások telepítése, karbantartása. • Hardver karbantartás, javítása. • Az informatikai vezető által kidolgozott program elkészítése. • Az elkészített program használati utasításának elkészítése. • A felhasználók szakmai támogatása. • Szoftverek telepítése, folyamatos karbantartása. Elvárások: • Szakirányú végzettség • Nyelvtudás előny További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető. Önéletrajzokat v.domotorne@fastron.co.hu e-mail címre várjuk.

Vatikán: „Nem lesz színész Ferenc pápa”

A

Nap túlsó oldalán” címmel egy gyermekeknek szóló spirituális filmben szerepel Ferenc pápa, adta hírül olasz forrásokra hivatkozva a krone.at. A családi kalandtörténetben különböző kulturális háttérrel rendelkező fiatalok az Apostolokat követve Jézust keresik környezetükben és a pápa szerepet vállalt. Mégpedig a film végén egy epilógust mond arról: hol és hogyan találhatják meg Jézust. A Vatikán szóvivője némi iróniával hozzáteszi, Ferenc pápa nem tör színészi babérokra, mint ahogy tavaly megjelent „Wake Up!” című, imáit és beszédeit rockzenével feldolgozó album sem tette popsztárrá. A film nyereségét egyébként szülőhazája, Argentina karitatív intézményeinek ajánlja fel.

XII. Szekszárdi Tavaszváró Méhésznap – Szakmai Konferencia 2016. február 6. Szekszárd, Babits Mihály Kulturális Központ, Szent István tér 10. Reggel 7 órától eszközvásár! Az előadások kezdete: 9.30 óra

A Bartina Néptáncegyüttes két kis csillaga is fellép a rendezvényen.

ELŐADÓINK:  Bálint János, főállású méhész Így méhészkedem 700 Farrar (3/4 Langstroth) méhcsaláddal a Bánságban  Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Takarék Agrár Központ Merre tovább cukorárak?  Csonka Imre, a Kaposvári Egyetem oktatója, méhész Az ásványi anyagok szerepe a méhek táplálékában  Dr. Hegedűs Dénes, állatorvos, méhész A méhcsaládok tavaszi felfejlesztése  Bross Péter, OMME elnök 2004-2012 között Hogyan tovább magyar méhészek? 2. rész (a 2015-as ugyanitt elhangzott előadás folytatása) A Mézet Dévának mézadomány-gyűjtő akció folytatódik!

A méhésznap alatt méhészeti eszközök kiállítása és vására is lesz. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Kellemes időtöltést, szakmailag hasznos napot kívánunk! TOLNA MEGYEI MÉHÉSZ EGYESÜLET VEZETŐSÉGE, SZEKSZÁRD Rendezvényünk a Nemzeti Agrárkamara Tolna Megyei Szervezetével együttműködve jött létre.

Vadásztársaságok Tolna megyében:

Csámpai Béri Balogh Ádám Természetvédő és Vadásztársaság PAKS, SUDÁR u. 9. Paks és a Paksi Atomerőmű szomszédságában el. zomszédságában helyezkedik el Elnök: Neidert Gábor Tel.: 06-20/373-1221 Vadászmester: Kardos Zoltán Tel.: 06 20/488-4871

Apróvadban, vízivadban, vaddisznóban és őzben gazdag terület! E-mail: neidertg@gmail.com www.beribaloghvt.hu


4

FeHoVa Nemzetközi Kiállítás február 18–21-ig


5

FeHoVa Nemzetközi Kiállítás február 18–21-ig

Az elsőtől az utolsóig ugyanaz a minőség

Sárosdi Pincészet: a 2012-es kékfrankost szekszárdi palackba töltötték

A

Sárosdi Pincészet tradicionális családi vállalkozás. A szekszárdi történelmi borvidék neves pincészetét 1990-ben alapították, a hagyományos szőlőfeldolgozást és erjesztési, kezelési eljárásokat a korszerű reduktív technológiával egészítik ki. SÁROSDI RÓBERT feleségével, a szintén borász SÁROSDI JUDITTAL együtt a családi összefogásban hisz. A múlt héten került az új, szekszárdi borvidéki palackba a kiemelkedő évjáratból készült 2012-es kékfrankosuk, tavaly a szintén 2012-es merlot-jukat az ország csúcsborai közé választották. A húsz hektáros gazdaság alapjait 1990-ben rakta le Sárosdi Ferenc, fia, Róbert néhány évvel az indulást követően már bekapcsolódott a munkába. Leányváron, Előhegyen, Strázsahegyen találhatók az ültetvényeik, elvük, hogy minden fajtának meg kell találni a megfelelő adottságú területet.

Ez meghatározza később az ültetvény sorsát. A jó bor a maga helyén születik, a tőkétől a palackig rövid az út, hiszen saját palackozót működtetnek. A pincészet meghatározó borai a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a merlot. A tavalyi év kiemelkedő eredménye, hogy Magyarország húsz legjobb bora közé

válogatták, vagyis csúcsbor lett a 2012es Sárosdi Merlot. Ezenkívül borvidéki és nemzetközi aranyak, ezüstök, sőt egy Bodeaux-i aranyérem is gyarapítja a pincészet dicsőséglistáját. A hagyományos hordós érlelés mellett reduktív eljárással rosé és fehérborokat is készítenek, a testes vörösborok mellett erre egyre nagyobb az igény. A múlt héten először töltötték szekszárdi palackba a 2012es kékfrankost. A kiváló évjáratból származó szőlőt ászokhordókban tizenöt hónapig pihent, majd egy hatalmas tartályba összefejtve még félévig összeérlelték. Így született

meg a nagytestű, karakteres kékfrankos, a szakember hozzáteszi, ezzel a technológiával garantálható, hogy az elsőtől az utolsó palackig ugyanazt a minőséget kapja a fogyasztó. Jól működik a borászat mellett a panzió – elsők voltak a borvidéken –, ahol összesen 24 főt tudnak elszállásolni és ötven fő befogadóképességű rendezvénytermet alakítottak ki, vendégeik nyolcvan százaléka visszatérő. Egyszerű vendéglátással foglalkoznak, nem veszik el az éttermek kenyerét, a főcsapás a borászat és az élni és élni hagyni elvet, az együttműködést követik, ugyanakkor a lépésről lépésre történő fejlődésben hisznek. Az értékesítés területén húsz-huszonöt éves kereskedelmi kapcsolataik vannak, a minőségben és megbízhatóságban hisznek. Beszédes adat, hogy boraikat negyven százalékban helyben adják el, ezt az irányt szeretnék erősíteni. Sárosdi Róbertet tavaly az Év Tolna Megyei Vállalkozójának választották.

Sárosdi Pincészet és Vendégház 7100 Szekszárd, Présház u. 8. Telefon: 06 30/216-1197, 06 30/262-8395 • E-mail: info@sarosdi.hu • www.sarosdi.hu

„Tekintetem az izzó „ szemeivel találkozott

M

ivel az ágzörgésre sem mozdult semmi, noha pár percbe került, míg ruhámat az ágak közül kiszabadíthattam; így nem hallva, nem látva semmit, azt hittem, a párduc nem él többé. Mégis óvatosan és guggolva, fegyverem csövét lefelé fordítva s ujjammal a ravaszon, másztam elő a bokor mögül, midőn tekintetem a párduc zöld tűzben izzó szemeivel találkozott; a másik percben összehúzva magát, hason csúszva, felém szökellt. Én fegyveremet fejének irányozva, elsütöttem, de a gyorsaság miatt, mellyel felém szökellt és a sötétség csalóka árnyvonalai miatt, elhibáztam, úgyhogy a golyó a földbe fúródott s a fegyver lángja csak a vad nyakaszőrét perzselte meg. Ez a fenevadat még nagyobb dühbe hozta; légreszkettető ordítással vetette magát reám, olyan erővel, hogy e rohamnak lehetetlen volt ellentállni, hanem hanyatt estem, vállaimmal a bokorra dőlve. A párduc fojtogatni kezd, kimondhatatlan dühvel marja, szaggatja nyakamat, ezer szerencsém,

hogy daróckabátom nagy, vastag gallérja az éji hideg ellen fel van hajtva; ez a felhajtott gallér annyira-mennyire védi nyakamat, különben egy harapással átszakíthatná. Még mindig hanyatt feküdtem a szakadék szélén, fejjel le-, lábbal felfelé, combjaim között a reám nehezedő párduc hátsó lábaival; a bestia rettentő dühordításaira az 500-600 méternyire fekvő duárok lakói és marháik falevélként remegtek. A folyton nagyobb dühbe jövő fenevad újra combomnak esik, én visszalököm: újra támad, kitépi vastag nyakát kezemből s fél fejemet kapja be. Az őrjítő fájdalom és halálfélelem végső erejével rántom ki fejemet. Fogai koponyámon csikorognak végig s azt hasogatják össze; eközben oly hatalmasan emelem, hogy ő le akarván gyűrni, hátsó lábaival lökést ad testének, átbukik rajtam és a szakadék szélére zuhan, – de ellőtt első lábaival nem tarthatja fel magát s ordítozva zuhan le a szakadék fenekére... Részlet: Donászy Ferenc: Vadászkalandok vad tájakon

Vadásztársaságok Tolna megyében:


6

Lakás – Otthon – Építkezés

„Sziklaház

E

gyszerűen csak Rockhouse, vagyis Sziklaház a neve annak az egyedülálló luxusbarlangnak, amelyben tökéletesen elvonulhatunk a világ elől. A barlanglakás Angliában, a worcestershire-i Wyre Erdőben, egy triász kori meredek homokkő-falban található. A barlangot már több mint 700 évvel ezelőtt vésték ki, és azóta szinte folyamatosan lakták. Az ősi lakhelyet 1962-ben elhagyták, és ezután gyorsan visszaállt a természetes állapot. Angelo Mastropietro újra felfedezte, és 2015-ben lelkiismeretesen és hozzáértően felújította. (toochee.reblog.hu nyomán)

Nagymányoki telephelyű cég munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

Nagymányoki telephelyű cég NŐI munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

Gyártáselőkészítő

Raktáros

FELADATOK: • Gyártási dokumentációk készítése • Változások bevezetése, nyomon követése • Mintagyártás felügyelete • Gyártástámogatás

ELVÁRÁSOK: • Haladó számítógépes ismeret • Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)

ELŐNYÖK: • Műszaki rajz ismerete • Tervezőprogram használata • Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat

JELENTKEZÉS: Munkaidőben 8–16 óra között • Személyesen cégünk telephelyén: Hobasch Kft., Nagymányok, Iparos út 3. • vagy telefonon: +36-20/283-7511 számon • vagy fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: allashirdetes@pemac.hu

ELVÁRÁSOK: • Minimum szakmunkás végzettség vagy érettségi • Alapfokú számítógépes ismeret • Jó kommunikációs és problémamegoldó képesség • Precíz munkavégzés • Többműszakos munkarend vállalása

FŐBB FELADATOK: • Raktári feladatok teljes körű ellátása: áruátvétel, árukiadás, bevételezés, kiszállítások összeállítása, csomagolás • Kézi-gépi anyagmozgatás • Raktári rend fenntartása

JELENTKEZÉS: Munkaidőben 8–16 óra között • Személyesen cégünk telephelyén: Hobasch Kft., Nagymányok, Iparos út 3. • vagy telefonon: +36-20/283-7511 számon • vagy fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: allashirdetes@pemac.hu


Lakás – Otthon – Építkezés

7

A CSOK miatt egekben az új házak ára

A

kár ötödével is megdrágulhattak a CSOK bejelentése óta az új lakások, a családi ház építésére alkalmas telkeket is elkapkodják, és a használt lakásokat is egyre nagyobb összegekért merik piacra dobni. A kisebb vidéki városokat és a falvakat viszont nem fogja megmenteni a CSOK, és az albérlők sem lélegezhetnek fel. (index.hu nyomán)

Térbe zárt látképek Áraink 2016. február 1-től 29-ig érvényesek.

A legzöldebb autóút

A

mai igényekre szabott, plasztikus épületben olyan látványos otthon született, amelyet 360 fokban körülölel a hegy és a tenger látképe. A kilátás irányába tájolt tereknél ügyelni kellett arra, hogy a nyitottság mellett megmaradjon a magánélet védelme is. (www.szephazak.hu nyomán)

Nagymányoki telephelyű cég FÉRFI munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

Raktáros-Sofőr ELVÁRÁSOK: • Minimum szakmunkás végzettség vagy érettségi • Alapfokú számítógépes ismeret • Jó kommunikációs és problémamegoldó képesség • Precíz munkavégzés • Többműszakos munkarend vállalása • „B” kategóriás jogosítvány

FŐBB FELADATOK: • Raktári feladatok teljes körű ellátása: áruátvétel, árukiadás, bevételezés, kiszállítások összeállítása, csomagolás • Kézi-gépi anyagmozgatás • Raktári rend fenntartása • Áruszállítás külföldre

JELENTKEZÉS: Munkaidőben 8–16 óra között • Személyesen cégünk telephelyén: Hobasch Kft., Nagymányok, Iparos út 3. • vagy telefonon: +36-20/283-7511 számon • vagy fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: allashirdetes@pemac.hu

A

történelem egyik első útépítői a rómaiak voltak, a legújabbal viszont a hollandok készülnek. A VolkerVessels cég újrahasznosított műanyagon képzeli el a jövő közlekedését, bár a koncepció egyelőre még csak papíron létezik. Terveik szerint a PlasticRoad háromszor erősebb lesz a mai hagyományos aszfaltnál, homokos terepre könnyedén telepíthető, üregesen felépülő anyagában pedig jól megférnek a vezetékek, vízcsövek. A technológiát következő lépésben biztonsági tesztelésnek vetik alá, ugyanis a VolkerVessel meg van arról győződve, hogy a szélsőséges hőmérsék(kmmagazin.hu nyomán) letnek, extrém időjárásnak és a korróziónak is ellen áll.

Nagymányoki telephelyű cég munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

Bejövő áru ellenőr FELADATOK: • Beérkező alapanyagok minőségi átvétele • Ellenőrzési utasítások készítése és kezelése magyar ill. német nyelven • Hibás alkatrészek előírás szerinti kezelése • Reklamációk kezelése és nyomonkövetése magyar ill. német nyelven

ELVÁRÁSOK: • Számítógépes ismeret • Minimum német alapfokú nyelvtudás • Jó kommunikációs készség, • Önálló, precíz munkavégzés, • Középfokú végzettség

ELŐNYÖK: • Gyártó cégnél szerzett tapasztalat

JELENTKEZÉS: Munkaidőben 8–16 óra között • Személyesen cégünk telephelyén: Hobasch Kft., Nagymányok, Iparos út 3. • vagy telefonon: +36-20/283-7511 számon • vagy fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: allashirdetes@pemac.hu


8

Gazdaság

A nagyberuházások éve volt 2015 SYGNUS KERESKEDELMI KFT. Két projekthez nyert el uniós támogatást

A Sygnus Kereskedelmi Kft., amely 1993 óta megbízható partnere üzletfeleinek, két projekthez nyert el uniós támogatást a közelmúltban: a paksi kikötőben partfal építésére 863 millió forintot, amely az egymilliárd forintot meghaladó beruházás 85 százalékát jelenti, valamint hasonló összeget egy 1,6 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztéshez. – Évtizedes terve a gabonakereskedelemmel, logisztikai szolgáltatással foglalkozó Sygnus Kft.-nek a kikötőfejlesztés Pakson. Két éve sikerült pályázati forrásra szert tenni, így teremtődött meg a terv pénzügyi háttere – vázolta Németh Tamás ügyvezető. Pakson – mint kifejtette – két kikötő van. A régi terminál 2002-ben nyílt meg, itt két hajó állhat be, de csak berakodásukra van mód. Az új terminálban egy raktárbázis és egy hajóbeálló működik, ez bővült most egy újabbal, amely kirakodásra is alkalmas. – Olyan magas partfalat építettünk 16 méter magas szádfalakból 100 méter hosszan, ami kompenzálja a Duna nyolcméteres „vízjátékát”, fejlesztésünknek köszönhetően a legkisebb vízállásnál is lesz megfelelő vízmélység a manőverezéshez – mondta Németh Tamás. A logisztikai fejlesztés keretében egyebek közt egy húszezer tonna kapacitású raktár épül, markolót vásárolunk, labor- és szervizgépeket szerzünk be, valamint a paksi irodaházat is fejlesztjük, amely több mint 50 embernek ad majd munkát – hangsúlyozta Német Tamás. Mint kiemelte, az atomerőmű bővítésének tervei is szerepet játszottak a cég döntésében a beruházásról, a pályázat elbírálásában és a banki finanszírozásban is. A kikötő csupán három kilométerre van délre az atomerőműtől. Miután most épül egy part menti út is, így – a hátra maradó egymásfél kilométeres szakasz fejlesztésével – közvetlen kapcsolatot lehet létesíteni az atomerőművel.

Új és egyedülálló fejlesztéssel bővült a Sygnus Kereskedelmi Kft. paksi kikötője ebben az évben. Az uniós támogatású beruházás eredményeként már nemcsak berakodásra, hanem áru kirakodására is alkalmas a kikötő.

A Sygnus Kereskedelmi Kft. kikötői bekapcsolják a térséget a nemzetközi áruforgalomba, jelentős kikötői kapacitásuk a legnagyobb piaci szereplők igényét is kielégíti. A szekszárdi székhelyű cég több mint két évtizede a Dél- és Közép-magyarországi Régió meghatározó gabonakereskedője és térségi logisztikai szolgáltatója, saját kereskedelmi tevékenysége mellett bérrakodást, bértárolást is végez. A kikötőkben berakott áru mennyisége időjárástól, gabonaterméstől függ, az évi legkisebb mennyiség 350–400 ezer tonna

„Szakértő logisztikusainkra és fuvarszervezőinkre Ön is mindig számíthat!”

A 2015. júniusi alapkőletételen Süli János Paks Város polgármestere (balra), Németh Tamás és Sági Tibor, a Sygnus Kft. ügyvezetői

volt, de jobb évben meghaladja a 700 ezer tonnát is. A cég fejlesztéseivel évről évre növekedő árbevételt ér el, mely 2015-ben meghaladta a 19 milliárd forintot. Fontos jellemzője, a kiemelkedő rugalmasság és rendelkezésre állás a logisztikai szolgáltatások minden területén. Arról, hogy 2016-ban várhatóak-e újabb beruházások, Haiszer Zita kereskedelmi vezető adott tájékoztatást. Mint mondta, a jövő év inkább a 2015 végéig megvalósult igen nagy volumenű, összesen két milliárd forint értékű beruházások üzembe helyezéséről, működtetésének megkezdéséről és a hatékonyság növeléséről fog szólni. – Mindez szükséges ahhoz, hogy majd újabb beruházásokba lehessen kezdeni 1-2 éven belül – fűzte hozzá.

A Sygnus Kft. tevékenysége számokban: 20 000 négyzetméteres fedett raktározási kapacitás 75 000 tonna gabona és olajos magvak tárolására alkalmas raktárbázis 6000 tonna/nap hajórakodási kapacitás 20 tehergépkocsiból álló közúti flotta A régió új kikötőjének látványterve

www.sygnus.hu


9

Gazdaság

A közösségi gazdaság – tulajdon helyett hozzáférés A

z együttműködésen alapuló gazdaság (népszerű elnevezéssel a közösségi gazdaság) lehetővé teszi, hogy társadalmunk alapjaiban kezdjen másként gondolkodni mindenről. Újradefiniálja a fogyasztás, a termelés, a finanszírozás és a tanulás eddig ismert fogalmait. Mindezt pedig azzal éri el, hogy az emberi tevékenységek fókuszát a tulajdonról a hozzáférésre helyezi át. Napjainkban jellemzőbben hallgatunk zenét online, mintsem zenei CDket vásároljunk. Az emberek úgy osztanak meg információkat és képeket a közösségi oldalakon, hogy azokat nem védik szerzői jogokkal. Az egyes fogyasztók a növekvő mértékben globalizálódó, ugyanakkor decentralizált üzleti modelleken keresztül forradalmasítják

az értékteremtést és ennek megosztását. Saját működési területükön az Airbnb, az Uber, a Kickstarter, a Shapeways vagy a TaskRabbit megszüntetik a piacra lépés korlátait, és életképes alapot biztosítanak ahhoz, hogy a helyi piaci szereplők is versenybe szálljanak.

A pozitívumok ellenére ezek a változások rengeteg bizonytalanságot is szülnek a jövőbeli foglalkoztatási sémák, a növekvő egyenlőtlenség, az új technológiák vagy éppen a fogyasztás átalakulása terén. A pozitívumok közé tartozik, hogy a közösségi gazdaság reményt kínál. A megújuló forrásból nyert értékesíthető energia, és a 3D-s nyomtatóval elkészített újrahasznosított termékek új lehetőségeket teremtenek a közösségi cselekvő fogyasztás és önellátás területén. A kivételes gondolkodó és jövőkutató Jeremy Rifkin egy 2013-as tanulmányában arról ír, hogy három egymáshoz kapcsolódó hálózat, a kommunikáció, az energia és az elosztás hálózata (amit Rifkin a „Dolgok Interneteként” említ). Olyan ágazatoknál, ahol a termelés a nullához közelítő járulékos költséggel megosztható, új korszakot indíthat el, amit Rifkin kollaborativ „közösségi vagyon korának” nevez. Akár a barterezés reneszánsza is bekövetkezhet, amikor az emberek a saját maguk által megtermelt javakat és szolgáltatásokat egymás között cserélik, pénz közbeiktatása nélkül. (hvg.hu nyomán)

Villamos kapcsolódobozok gyártásával foglalkozó DKC Ungheria Kft. TOLNAI telephelyre az alábbi munkakörök betöltésére munkatársakat keres:

• HEGESZTŐ • BETANÍTOTT MUNKÁS • GÉPKEZELŐ Előny: targoncavezetői engedély Kezdés: azonnal Jelentkezés: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com, info@dkcungheria.com e-mail címre vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110 alatt.

A Mátyás templom főcsillártartóbowdenét is ők készítették

Húszéves a TSH Bowdentechnika – egy sikeres mikrovállalkozás titka

A

tolnai székhelyű TSH Bowdentechnika Kft-t húsz éve alapították, sikeres mikrovállalkozás, mely megtalálta a piaci rést és saját profilját ehhez igazította. Eredetileg két sportbarát elhatározásából született, SÜMEGHY GYULA az ötletet és a piaci ismeretet hozta, HEGEDŰS GÁBOR pedig a szerszámgépgyártó szakmai tudást. A folyamatos fejlődés eredményeként mára Magyarország egyik jelentős bowdengyártó cégévé váltak. Titkuk a rugalmasság, gyorsaság és a minőség, a tulajdonosok szívvel-lélekkel dolgoznak a vállalkozásban és ehhez jó munkatársakat találtak.

– A '90-es évek közepén egy garázsból indultunk, kezdetben kis autósboltoknak szállítottunk Trabant és Wartburg bowdeneket – mondták a kezdetekről. – Később megtaláltunk néhány nagykert és igyekeztünk egyre jobb terméket készíteni, például nem műanyag, hanem fém-alkatrészeket alkalmaztunk. A jó minőséggel sikerült piaci előnyt szerezni a többi gyártóval szemben. – Aztán eltűntek a Trabantok és Wartburgok... – Sikerült időben váltanunk, a 2000-es évektől átvette a profilt a mezőgazdasági gépekhez (kapálógépek, kistraktorok, fűnyírók) készülő bowdenek gyártása. Néhány éve nagy megrendelőnk közt megtalálhatók multinacionális mezőgépgyártó cégek és partnereik, rugalmasságunk és gyorsaságunk miatt keresnek bennünket az ország minden részéből. Ha leáll egy kombájn, akkor nincs idő napokat várni. Mi azonnal javítunk, vagy ha kell legyártjuk az egyedi bowdent telephelyünkön. Gyártottunk már minta vagy rajz alapján bowdeneket hajókhoz, repülőkhöz, világítástechnikához és még számos területre, ahol bowden szükséges. – Akkor az autóalkatrészgyártás megváltozott, de nem csak a mezőgazdaság számára dolgoznak. – Járművekhez, személy- és tehergépkocsikhoz, autóbuszokhoz, motorokhoz, kerékpárokhoz is készítünk bowdeneket. Dolgozunk az építőipar számára is, korlátok, biztonsági hálók, belső-külső dekoráció jelzi a munkánkat. De például bennünket találtak meg a Mátyás templom felújításakor, amikor a 92 kilós főcsillár tartószerkezetét kellett elkészíteni. Vagy a tízemeletes épületek szellőző tisztításához szükséges harminc méteres bowdenek is a mi műhelyünkből került ki. Egyedi igény

www.bowdentechnika.hu

és megrendelés alapján gyártunk, szervizelünk bowdeneket, ezenkívül automata forgácsolást és bérmunkát is vállalunk. – Két évtized hosszú idő, miben látják az eredményes működés titkát? – Az ügyfelek igényeinek magas szintű kielégítése, a megfelelő szakértelem és tapasztalat nagyon fontos. De legalább ilyen lényeges a partnerekkel való kapcsolat megőrzése,

olyan kérdésekben is igyekszünk segíteni, melyek nem kapcsolódnak szorosan tevékenységünkhöz. Az elégedett ügyfél további ügyfeleket jelent. Szolgáltatásaink folyamatos megújításán dolgozunk, néhány éve telephelyünket korszerűsítettük, gépparkunkat lehetőség szerint bővítjük és weblapfejlesztést végzünk. A kedvező ár mellett a kreativitás és a rugalmasság is szükséges a sikerhez. Mi nem ismerünk lehetetlen kérést.

Cím: Tolna, Festetich u. 2. Telefon: +36 74/540-708, Fax: +36 74/540-707 E-mail: tsh@bowdentechnika.hu


10

Utazás

Igazi piacok a nagyvilágból, amiket egyszer látni kell B

árhová is utazzon, ha igazán szeretné megismerni a helyi kultúrát, a nyelvet, és nem utolsó sorban a gasztronómiát, akkor a piacon a helye! A piac tökéletes hely egy kis hűsölésre, ha már elfáradt a városnézésben, de tud valami olyat is, amit szinte semmilyen más tér nem: megteremti azt a közeget, ahol még turistaként is beavatottnak érezhetjük magunkat. És hogy mi a titok? Talán az alkudozás művészete, talán valami egészen más. Egy azonban biztos: az alábbi hat piacot élete végéig emlegetni fogja, ha egyszer eljut ide.

Úszó piac Bangkoknál Bangkoktól száz kilométerre, délnyugatra található Thaiföld legnagyobb úszó piaca, amelyet egyben a világ egyik legkülönlegesebb piacaként szokás emlegetni. Ezt ugyanis nem egy egyszerű, cölöpökre épült vásártérként kell elképzelni. A piac valójában folyamatosan mozgó hajók sokaságából áll: innen árulják a helyiek a portékáikat és a vásárlók is hajón közlekedve tudják őket megközelíteni a vízen. Izgalmasan hangzik, igaz? Az autentikus, főtt ételektől kezd-

a Temple Street-i éjszakai piac, ahol sötétedés után indul csak be az élet. A piac többek között arról is híres, hogy itt gyakorlatilag az összes világmárka utánzata fellelhető valamilyen formában, de ennél azért sokkal több meglepetést tartogat. A legnagyobb szenzációnak kétség kívül a különböző halas éttermek számítanak, ahol a vendégek szeme láttára sütik ki az előre kiválasztott élő halakat és tengeri herkentyűket, ami azért mégiscsak bizalomgerjesztőbb, mint teljesen beazonosíthatatlan ételek közül válogatni. De

Ha még mindig nem ugrott be, segítünk: itt forgatták a Sztárom a párom című film kultikus jelenetét Hugh Granttel, aki a piacon keringve próbálja kiverni a fejéből Julia Robertset – leginkább kevesebb sikerrel. Ezért ha szerelmi bánat ellen nem

és onnan nézni le a tengerpartra – ez bizony felejthetetlen élmény. Villámpiac a maeklongi síneken De kalandozzunk most vissza Thaiföldre, ahol az úszó piacokon kívül is találni különleges vásárokat. Ezek

Éjszakai halazás Hongkongban

is, éhség ellen tökéletes a Portobello, amit alátámaszt az a tény, hogy még a londoniak közül is sokan ide járnak ebédelni. Ha pedig jól laktak valamelyik pubban, fedezzék fel az antikváriusok portékáit! Ha az ebéd után esetleg desszertre is vágynak, a legjobb, ha hétvégén érkeznek, amikor egzotikus gyümölcsöket is lehet kapni a piacon. Isteni ebéd Jaffa bolhapiacán Tel-Avivban a legtöbben csak a Karmel piacot ismerik, amit tényleg nem szabad kihagyni, de Jaffában van egy különleges bolhapiac is, amit szintén látni kell. Az óvárosra egyébként is érdemes legalább egy napot szánni, a szűk utcákon bolyongani, kiülni a város tetején fekvő hangulatos parkba

közül is a legelképesztőbb Maeklong piaca, amit egy olyan helyen találunk, ahol sohasem keresnénk. A vasúti síneken. A helyi árusok ugyanis olyanynyira igyekszenek kihasználni a rendelkezésre álló területet, hogy azt sem bánják, ha naponta többször is össze kell kapkodniuk az áruikat, amikor jön a vonat. A rutinosabbak erre persze már különböző technikákat is kifejlesztettek: a sínek mellé csak olyan árukat pakolnak, amiket a síneknél is alacsonyabban lehet szétteríteni, a standjukat leárnyékoló ponyvákat pedig egy egyszerű bottal tudják menetrendszerűen nyitni és csukni. Az már más kérdés, hogy a turisták milyen gyorsan tudják felvenni a ritmust.

Úszó piac Bangkoknál

ve a keleti szöveteken át a legkülönbözőbb dísztárgyakig mindent kapni itt, és ahogyan az lenni szokott, a piac már rég túlterjeszkedett magán. Az árusok bódéi már a csatornához vezető utcákat is benépesítették, és valójában nem is tudni pontosan, hogy mi volt itt előbb: a szárazföldi vagy a vízi piac. Ha szeretnék elkerülni a nagy meleget és a turistaáradatot, érdemes minél korábban célba venniük a Damnoen Saduakot, hiszen a vízről délben már el is tűnnek az árusok. Éjszakai halazás Hongkongban Piacozni nappal is hatalmas buli, de éjjel még inkább. Így hát nem csoda, hogy Hongkongban is az egyik legnépszerűbb látnivalónak számít

ha csak nézelődne egyet, akkor sem fog unatkozni a piacon: a műanyag sámlikon ücsörgő, teát szürcsölő hongkongiak beszélgetéseit hallgatni legalább akkora élmény, mint végigkóstolni a helyi specialitásokat. A piacra érdemes már kora este kilátogatni, mert hivatalosan éjfélkor zárnak a standok, bár néhány árus hajnalig is nyitva tart. Hugh Grant nyomában, Londonban Ha a sztárparádéért nem is rajong mindenki, de a híres filmek emblematikus helyszíneit a többség bizony szereti felkutatni. Ha tehát Londonban jár, túl van a kötelező körökön, és szívesen harapna egy jót, irány Notting Hill és a Portobello piac!

Villámpiac a maeklongi síneken

(tarvelo.hu nyomán)


11

Egészség – Életmód – Programajánló

Aromás és vértisztító a csodás gyömbérgyökér A

gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és a Dél-Kelet Ázsia trópusairól származik. Gyógylikőr részeként, gyömbérsör formájában, húslevesek, páclevek, sütemények fűszereként mindenki találkozhatott már vele, de érdemes közelebbről is megismerni sokféle, jótékony hatását. A nagy földrajzi felfedezések idején, a XV-XVI. században ismerték meg Európában is. A hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. Van, ahol meghámozva, másutt hámozatlanul aszalják meg.

Miért jó? Ettek már gyömbéres süteményt egy finoman ízesített marhahúsleves után, kóstolták már az angolok kedvelt gyömbérsörét? Ha csupán sokoldalú fűszerként szerzett volna érdemeket ez a furcsa alakú gyökér, akkor is figyelemreméltónak kellene tartanunk. Azonban a benne lévő illóolajok, hatóanyagok (pl. bizabolén, gingerol és a shogaol) miatt ennél sokkal többet nyújthat, ha értő módon, jól és jókor

használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést, több kellemetlen testi tünetet hatékonyan csillapíthat, nem is beszélve arról, hogy évszázadok óta hatékony afrodiziákumnak tartják. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma. Fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is. Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására. (hazipatika.com nyomán)

Hihetetlen kikapcsolódási lehetőség a Balaton partján

A KONFERENCIA ÉS WELLNESS HOTEL MAGISTERNBEN SIÓFOKON!

Márciusi ünnepi hétvége a Hotel Magisternben

Érvényes: 2016. 03. 11 – 03. 15. között min. 2 éjszaka igénybe vétele esetén

A csomag ára:

9.900,- Ft/fő/éjszaka félpanzióval

Egyágyas felár: +1.500,- Ft/fő/éj Apartman felár: +1.000,- Ft/fő/éj A csomagár tartalmazza félpanziós igénybevétel esetén: – szállást kétágyas szobában, – fogadóitalt, – büféasztalos reggelit és büféasztalos vacsorát, – levesbüfét – 2 levesből választva, – wellness részleg használatát: medence, fitnesz terem, pezsgőfürdő, finn szauna, gyermekpancsoló, – 1500,- Ft-os masszázskupont a felnőtteknek, – fürdőköntös használatot a felnőtteknek, – ingyenes WIFI használatot, – ingyenes parkolást.

www.szekszardagora.hu

Februári programajánló: • Február 5-én, 14.00 órakor a Rendezvényteremben: Kultúrházak éjjel nappal országos programsorozat hivatalos megnyitója. Köszöntőt mond: dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Ács Rezső Szekszárd MJV polgármestere. Közreműködik: a Bartina Néptánc Egyesület, a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Muslinca Férfikar, valamint a Szekszárdi Madrigálkórus. 15 órától vetítjük az Obsitos című közösségi gyártással készült családi játékfilmet. A belépés ingyenes! • Február 6-án, 09.00-13.00 óráig a Rendezvényteremben: Farsangi játszóház. A Holló Együttes farsangi műsora, kézműves foglakozások (álarcok, kalapok, maszkok, bábok készítése), farsangi fánk kóstoló, babajátszó, játékos angol és arcfestés a Kids Club Nyelviskolával. Belépődíj: 890 Ft/fő, 4 éves kor alatt 390 Ft/fő. • Február 9-én 18.00 órakor a Csatár teremem ben: Házasság Hete 2016. Szekszárd. Előadás:: Mi

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu .hu u Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa a Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai ai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna lna a városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. en. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! llal!! MINDEN JOG FENNTARTVA!

értelme a házasságnak? Heidl György a Pécsi Egyházmegye kulturális tudományos és kommunikációs irodájának igazgatója. Belépés díjtalan. • Február 10-én 19.00 órakor a Színházteremben: Barillet-Grédy: A kaktusz virága – Múzsa bérlet IV. előadás. Zenés komédia a Bánfalvy Stúdió Budapest előadásában, Nádas-Szenes slágereivel. Élőben kísér a Chameleon Jazz Band. Jegyárak: 3.300.-, 3.400.-, 3.500.- Ft. • Február 11-én 18.00 órakor a TMCSETÖH dísztermében (Szekszárd, Béla király tér 6.): Házasság Hete 2016. Szekszárd – Tájékoztató a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről (CSOK). Előadó: Mészáros Norbert, a szekszárdi OTP fiók osztályvezetője. A belépés díjtalan. • Február 12-én, 19.00 órakor a Művészetek Házában: Radnai Erzsébet és Gulyásik Attila ária- és dalestje. Közreműködik: Lozsányi Tamás zongoraművész. Műsorközlő: Orbán Gy Gyö yörgy rgy előadóművész. előad el őadómű őad óművés ómű vészz. vés z. György

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ BONYHÁD • Február 9-én: Városi farsang hippi stílusban. 15 órakor: gyülekező és térzene a művelődés központ előtti téren. 15.15 órakor: maskarás felvonulás. Forró tea, fűszeres forralt bor várja a felvonulókat! A műsorban közreműködnek a Bartók Béla Zeneiskola Fúvószenekara és Népzene tagozata, a Kränzlein Néptánc Egyesület és a Völgység Néptánc Egyesület. • Február 25-én, 17.00 órakor: A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezés és koszorúzás Bonyhádon, az országzászlónál (Vörösmarty tér). Beszédet mond: Szabó Tibor, Bonyhád város polgármestere. Verset mond: Mikulecz Mónika, a Színes Mímes színjátszó kör tagja. A programon közreműködik a Magyar Nemzetőrség.

GYERMEKKEDVEZMÉNY: (2 fizető felnőtt esetén, szülővel 1 szobában): 0–3,9 éves korig: –100%, 4-11,9 éves korig -50%

Húsvéti ünnepek meglepetés gyerekkedvezménnyel Érvényes: 2016. 03. 25 – 03. 29. között

26.000,- Ft/fő/2 éjszaka 33.000,- Ft/fő/3 éjszaka 42.000,- Ft/fő/4 éjszaka Egyágyas felár: +1.500,- Ft/fő/éj Apartman felár: +1.000,- Ft/fő/éj

A csomagár tartalmazza félpanziós igénybevétel esetén: – szállást kétágyas szobában, – büféasztalos reggelit és büféasztalos vacsorát, – fogadóitalt, – gyermekeknek: tojásfestést, mesevetítést, meglepetés programot, – vasárnap de.: tojáskeresést, élő nyuszi simogatást a kertben, – vasárnap este: gyertyafényes vacsorát a Húsvét hangulatában, – Húsvét hétfőn: pálinkás össznépi locsolkodást, – wellness részleg használatát: medence, pezsgőfürdő, finn szauna, gyermekpancsoló, fitnesz terem, – 500,- Ft-os masszázskupont a felnőtteknek, – fürdőköntös bekészítést a felnőtteknek, – ingyenes WIFI használatot, – ingyenes parkolást.

GYERMEKKEDVEZMÉNY: (2 fizető felnőtt esetén, szülővel 1 szobában): 0–11,9 éves korig: –100%, 12 éves kor felett a teljes ár fizetendő. Az idegenforgalmi adó: 400,- Ft/fő/éj, a csomagon felül, 18 éves kor felett fizetendő.

SSZÉP Z KÁRTYÁT (OTP, MKB, K&H) ELFOGADUNK!

To További információ és tájékoztatás a 06/30/277-0900 és a 06/30/582-4577 es telefonszámon vagy a hmagistern@gmail.com és hotelmagistern@kowax.hu e-mail címeken kapható.


12

Lakás – Otthon – Építkezés

Sablon vagy maszkolószalag aláfolyás

Ezeket a hibákat biztosan el lehet követni a festés során

E

gyre többet festünk és a festéssel együtt a hibák száma is megsokszorozódhat. Én például egy csodás átalakítást akartam megmutatni, ehelyett arról készül cikk, milyen hibákat lehet elkövetni, ha nekiáll (ki)festeni. Ezt persze nem így terveztem, de jól mutatja, hogy laikusként mennyi bosszantó hibába lehet beleesni fal- és bútorfestés során egyaránt, amiknek sok esetben csiszolás és anyázás lesz a vége.

Megfolyás

Ami biztosan elmondható, hogy sem hidegben, sem kánikulában nem szabad festeni, legalábbis az eredmény nem lesz szívderítő. Ha a felület zsíros, koszos, poros, akkor sem lesz szép a végeredmény. Ugyanez a helyzet akkor, ha a fal vagy a bútor repedt, vagy kopott: ilyenkor először javítani kell a hibákat, majd ezután jöhet az alapozás és a festés. Megfolyás. A festék akkor folyik meg, ha túl sokat kent fel, vagy túl sok a hígítóanyag benne. Ez elkerülhető, ha lehúzza az ecsetről vagy hengerről a felesleget, ha pedig mégis megtörtént a baj, akkor szedje vissza az ecsettel. Ha viszont csak száradás után derül ki, akkor vissza kell csiszolni a felületet és újra lekenni.

Töredezés, hámlás

Átfoltosodás

Kráteresedés. Ezek azok a kis bigyók, amelyek elveszik az egyszeri festő kedvét a munka folytatásától: a felkent festékben kis lyukak formájában, majd egyre terjedelmesebben jelennek meg. Az okuk a nem megfelelő előkészítés, azaz a festendő felületen valami olyan szennyeződés maradt, ami megakadályozza a festék terülését (ez nem egyenlő a festék habosodásával). Ha a száradás után is fennáll az állapot, csak a csiszolás marad. Átfoltosodás. Fal esetében ez egy előző réteg átütését jelenti, bútorok vagy fa esetében általában a taninnok, azaz a csersav kiválását. A falnál lehet akár a nikotintól, akár az előző festékrétegtől is. A megoldás naná, hogy a teljes előző réteget el kell távolítsa, esetleg egy folttakaró alapozót használjon rá festés előtt. A bútorok esetében a megoldás a sellak lehet, vagy egy erős alapozó. A sellak felhasználásáról itt olvashat bővebben. Hólyagosodás. Ennek több oka is lehet. Okozhatja egyrészt a nem megfelelő száradás, azaz ha nedves felületre került az új réteg. Az is előfordulhat, hogy nem megfelelő a festék, amit választott. A megoldás a csiszolás és a teljes száradás kivárása, és persze mindenek előtt érdemes elolvasni, hogy biztosan megfelelő-e arra a felületre a festék, amivel próbálkozik.

Hólyagosodás

Töredezés, hámlás. A festék meg tud repedni, és sajnos le is pereghet bármilyen felületről. Ennek oka a nem megfelelő tapadás. A gyenge alap nem bírja el az erős

festékréteget, ezért elválnak egymástól. A megoldás az alapozó, amely az alapréteget erősíti meg, majd segít a tapadás fenntartásában. Ez lehet tapadóhíd (a Harzo és az Otex a két leggyakrabban emlegetett típus), vagy fal esetében a mélyalapozó. Ráncosodás. A jó hír, hogy bár az emberi ráncokon csak a plasztikai sebész segíthet, a tárgyak esetében a megoldás jóval egyszerűbb. Ráncot tud okozni, ha a festéket túl gyorsan hordták fel. Vagy túl melegben kenték. Ha nem volt megfelelő a higító, amit a festékhez használtak. Ha a két réteg túl gyorsan került egymásra. De az is lehet, hogy túl gyorsan száradt meg a festék. Ha megtörtént a baj, csak a csiszolás segít, természetesen a teljes száradás után. Csíkozódás. Elég frusztráló, ha a festék nem terül szépen, hanem csíkos marad a festett vagy mázolt tárgy (nálam például rendszeresen előfordul). Az oka lehet a bénázáson kívül a túl sűrű festék, vagy a nem megfelelő ecsetválasztás. Ezért érdemes vásárlás előtt megkérdezni, hogy milyen festékhez ajánlják az ecsetet. A festéket pedig hígítsa fel egy kicsit, de tényleg csak kicsit, különben ugorhat vissza a Megfolyás című ponthoz. Sablon vagy maszkolószalag aláfolyás. Ez a legfrusztrálóbb hiba megítélésem szerint: megvan a drága sablon, ki van találva a minta, és akkor aláfolyik!! Baromi dühítő, és csak az újrakenés segít a dolgon. A megoldás egyrészt a minőségi maszkolószalag használata: olyat érdemes választani, ami 100 százalékosan ragad. A sablon esetében is tökéletesen kell tapadnia az alapfelületre, enélkül tuti a bukás. Létezik sablonragasztó spray (öntapadó ragasztó spray néven is érdemes keresni), ami pont abban segít, hogy a sablon tényleg tökéletesen a felülethez tapadjon. Mindezek mellett a festés módja sem mindegy: legjobb egy kerek szivacsecset, amivel pont annyi festéket tud tunkolni a sablonra, amennyire szükség van. Inkább ismételje kétszer-háromszor a festést, mint egyszer legyen túl sok. Persze lehet hengerrel is végezni a mintázást, csak jól le kell húzni róla a festéket. A maszkolószalagnál pedig a biztos tapadás a legfontosabb: jól nyomja rá a kitakarandó felületre, és ne legyen nagyon folyékony a festék, mert akkor (divany.hu nyomán) még így is alászivárog.


13

Aktuális Szekszárdon 51 m2-es 1+2 szobás 3. emeleti tégla lakás eladó. Irányár: 8,5 M Ft. H283601. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a központhoz közel eladó egy 54 m2-es 2 szobás erkélyes lakás. I.ár: 7,8 M Ft. H296096. +36 70 454 2352.

Szekszárdon a Bródy S. u.-ban eladó egy 119 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás. I.ár: 29,5 M Ft. H283727. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a déli részen 28 m2-es 1 szobás távfűtéses lakás eladó. Irányár: 6,15 M Ft. H296321. +36 70 454 2352.

Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2 szobás vegyes falazatú családi ház eladó. Irányár: 9,5 M Ft. H285150. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 20 lakásos társasház építésére alkalmas központ közeli telek eladó. I.ár: 55 M Ft. T015963. +36 70 454 2351.

Állás

Adás-vétel

Paksi virágüzletbe szakképzett virágbolti gyakorlattal rendelkező eladót keresünk. Tel.: 06-20/9266-488.

Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. Irányár: 5,9 M Ft. H286784. +36 70 454 2351.

Ingatlan Tolnán, a sétálóutcában új építésű, kitűnő állapotú 84 m2-es lakás eladó! Telefon: 06 30/326-2080. Szekszárdon a Rákóczi utcában utcafronti, 20 m2-es üzlethelyiség kiadó. Érdeklődni: 06-20/440-4240. Építési telek Szekszárdon eladó! Érdeklődni: 06-20/362-4614. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárd belvárosában 14 m2 alapterületű, távfűtéses, teljesen felújított üzlet/műhely eladó! Önálló mérőkkel, önálló vizesblokkal felszerelt. Érdeklődni: 06 30/622-4803. Bátaszéken, 4 ha. bekerített gyümölcsös (2 ha. alma és 2 ha. őszibarack) valamint 3,2 ha. területű szántó eladó. A telek 201 aranykorona értékű, arra tartós földhasználat nincs bejegyezve. Irányár: 19.800.000 Ft. Tel.: 06-30/281-2072.

m2-es

4+2 szobás Szekszárdon 192 tetőtérbeépítéses gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 29,5 M Ft. H288955. +36 70 454 2351.

Nagyon jó állapotú, német minőségű Golden Eye Multitalent sminktetoválókészülék eladó. Tel.: 06 30/326-2080.

Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Szolgáltatás Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Szekszárdon a központhoz közel 163 m2-es 4+1 szobás családi ház eladó 448 m2-es telken. Irányár: 22,5 M Ft. H290814. +36 70 454 2356. Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es telken egy ház és egy tanya eladó. I.ár: 7 M Ft. M0000656. +36 70 454 2356.

február 29-ig

Szekszárdon 79 m2-es 3 helyiségből álló vendéglátóegység terasszal eladó. I.ár: 19,5 M Ft. UZ004520. +36 70 454 2352. Szekszárdon frekventált helyen kiadó egy 130 m2-es üzlethelyiség. Irányár: 160 E Ft. UZ004602. +36 70 454 2351. Szekszárdi irodépületben különböző méretű irodák szociális blokkal kiadóak. I.ár: 16 E Ft. UZ004607. +36 70 454 2356. Szekszárdon a belvároshoz közel eladó egy 2. emeleti 69 m2-es 2+1 szobás tégla-építésű lakás. I.ár: 18,5 M Ft. H294012. +36 70 454 2356.

Szekszárd déli részén 300 m2-es műhely 110 m2-es szolgálati lakás eladó. Irányár: 44 M Ft. UZ003648. +36 70 454 2351.

Szekszárdon városközponti 2. emeleti 1+2 szobás 79 m2-es tégla lakás eladó. I.ár: 21,2 M Ft. H294362. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 228 m2-es 5 szobás, padlófűtéses, panorámás családi ház eladó. I.ár: 99 M Ft. H280037. +36 70 454 2351.

Szekszárdon eladó egy 94 m2-es 3 szobás családi ház 491 m2-es telken. Irányár: 15 M Ft. H294580. +36 70 454 2356.

Árcsökkenés! Szekszárdon a Tolnai Lajos utcában 132 m2-es 2+3 szobás családi ház eladó. Lakásbeszámítás! Irányár: 25,9 M Ft. H286138. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 71 m2-es 2+1 szobás vegyesfalazatú családi ház 150 m2-es telken eladó. Irányár: 7,9 M Ft. H295000. +36 70 454 2351.

Dinamikusan fejlődő, Budapesti székhelyű autóipari beszállító cég keres TOLNAI telephelyére munkatársakat az alábbi pozíciókra: Bér- és TB ügyintéző munkatárs Főbb feladatok, munkák: • Teljes vállalati bérszámfejtési és TB ügyintézési feladatok ellátása, koordinálása, ellenőrzése • Adó- és járulék bevallások elkészítése, adatszolgáltatás • Munkavállalók bejelentése munkaviszony létesítéséhez és kijelentés annak megszűnésekor • Kereseti, munkaviszony és egyéb igazolások készítése • Munkaügyi adminisztrációhoz kapcsolódó feladatok ellátása Az álláshoz tartozó elvárások: • Legalább középfokú szakirányú végzettség (bér- és TB ügyintéző) • Felhasználó szintű számítástechnikai ismeretek (MS Office, Excel) • Legalább 1-3 év bérszámfejtési tapasztalat • Erős felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek • A vonatkozó szabályozási háttér ismerete alapkövetelmény • Önálló, precíz munkavégzés Amit kínálunk: • Versenyképes juttatás • Fiatalos csapat

Vevői kapcsolattartó Feladatok: • Vevői kapcsolattartás • Beszállítói kapcsolattartás • Reklamációkezelés • Vevői auditokon, látogatásokon való aktív részvétel Elvárások: • Tárgyalóképes német és angol nyelvtudás szóban és írásban egyaránt • Nagyfokú megbízhatóság, precizitás, terhelhetőség • Önálló munkavégzés • Hajlandóság csapatban való együttműködésre • Felhasználói szintű számítógépes ismeretek (MS Office: Excel, Power point stb.) Amit nyújtunk: • Versenyképes bérezés • Albérlet támogatás • Folyamatos képzési lehetőség • Dinamikus, fiatalos csapat

Termelés tervező asszisztens Főbb feladatok, munkák: • Termelés tervező munkájának támogatása • Riportok készítése • Adatok rögzítése, feldolgozása, ellenőrzése Az álláshoz tartozó elvárások: • Minimum középfokú végzettség • Microsoft Office gyakorlatban történő használata (főként Excel) • Termelés tervezésében vagy termelővállalatnál szerzett tapasztalat előny • Gyakorlatiasság • Logikus gondolkodásmód • Jó szervezőkészség, precizitás Amit kínálunk: • Fejlődési lehetőség • Fiatalos csapat

Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, kérjük önéletrajzát a demko.judit@interplus.hu email címre juttassa el. Érdeklődni a 06 74/565 537-es mellék telefonszámon lehet.


14

Egészség – Életmód

Mitől leszünk boldogok? A

pszichológia csodás tudomány. Nemcsak azért, mert mentális betegségeket kezel, problémák megoldásában segít, nemcsak traumákon, kríziseken képes átvezetni, de hozzájárul ahhoz is, hogy boldogabb emberek lehessünk, jobban alkalmazkodjunk a világhoz, könnyebben megtaláljuk benne a helyünket, önmagunkat – és hogy összességében szebb legyen az életünk. Az elmúlt húsz évben a pszichológusok lelkesen kutatták, mitől is leszünk boldogok, hogyan hat a boldogság a testünkre, az egészségünkre, de tudományosan bizonyították a hála, az áhítat a megbocsátás pozitív erejét, és gyakorlati tanácsokkal szolgáltak arra is, hogyan tehetjük tudatosabban jobbá a mindennapjainkat. A Huffington Post pedig most összeszedte a pozitív pszichológia elmúlt évtizedének legérdekesebb kutatási eredményeit.

1. Tudatosan is képesek vagyunk boldogságra hangolni az agyunkat. Az emberi agy legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy az élet során folyamatosan formálódik, alakul, hogy az új élmények hatására képes újrahuzalozni magát. Rick Hanson agykutató úgy véli, ha tudatosan a pozitív élményekre, tapasztalatokra koncentrálunk, ránevelhetjük az agyunkat a boldogságra. Minél többet időzik az agyunk egy pozitív élményen, minél intenzívebben tüzelnek ilyenkor az agysejtjeink, annál jobban bevésődik az érzés, és minél több pozitív élményen időzünk (vagyis minél gyakrabban dolgoznak ezek az agysejtek), annál erősebbé válik ez a bevésődés és an-

nál könnyebb lesz hozzáférni, előhívni akár a magabiztosság, a siker vagy a szerethetőség érzését. 2. Ha boldogok vagyunk, egészségesebb a testünk. A test és a lélek nem szétválasztható, nem külön kezelendő egység, kölcsönösen hatással vannak egymásra, így nem csoda, hogy a boldog lélekhez egészségesebb test, vagyis erősebb, hatékonyabb immunrendszer tartozik. Ráadásul, aki jól van a bőrében, annak a szíve és az érrendszere is jobban bírja a megterhelést. 3. Társas kapcsolatok, azok kellenek. Társas lények vagyunk, éppen annyira szükségünk van másokra,

mint ahogy szükségünk van az ételre és az alvásra. A kapcsolataink minősége pedig befolyásolja a fizikai egészségünket és mentális jól-létünket is. Azok, akik szoros családi és baráti kapcsolatokkal rendelkeznek, 50 százalékkal valószínűbben élnek tovább magányos társaiknál. Meg sokkal boldogabbak is. 4. A kihívás szívás, de fejlődéssel jár. Amikor az élet keményebb kihívásaival szembesülünk, amikor nehéz időszakokon megyünk keresztül, akkor nemcsak túlélünk, de erősödünk, növekszünk is. A szorongás, a traumatikus élmények tehát hosszú távon hozzájárulhatnak a személyes fejlődésünkhöz

és jól-létünkhöz. Úgy tűnik tehát, hogy ami nem öl és nem nyomorít meg, az tényleg erőt ad. 5. A segítségnyújtás boldogabbá tesz. A boldogságszintünk növelésének leggyorsabb és legegyszerűbb útja, ha másoknak segítünk. Amikor önkéntes munkát vállalunk, amikor segítünk másoknak, akkor összekapcsolódunk velük, értékesnek, fontosnak látjuk magunkat, pozitív érzéseket kapunk cserébe, és csökken a magányosság és az elszigetelődés érzése. Talán ezért is nő a várható élettartama azoknak, akik rendszeresen önkénteskednek. 6. A boldogság a célokból születik. Bár a boldogság több forrásból születhet, a tartós és a testünkre is jótékonyan ható boldogság mögött nem az élvezetek kimaxolása, nem a pillanatnyi örömök állnak, hanem a mélyről fakadó célkitűzések melletti elköteleződés. Akkor lehetünk csak igazán boldogok, ha úgy érezzük: értelme és célja van az életünknek. Ennek megtalálására tehát mindenképpen érdemes időt és energiát fordítanunk. 7. A tudatos jelenlét az út a boldogság felé. A rendszeres meditáció a testünkre és a lelkünkre is jótékony hatással van, csökkenti a szorongást, a stresszt, pozitív érzéseket gerjeszt. Hogy miért? Részben azért, mert segítségével megtanulunk elmélyülni a jelenben, megtanuljuk, hogyan kell itt és most tudatosan jelen lenni. Ez a képesség állítólag már önmagában is átlagosan 10 százalékkal emeli a boldogságszintünket. Bármit is jelentsen ez. (divany.hu nyomán)


15

Egészség – Életmód

A

z embert nem arra tervezték, hogy üljön. Alapvetően egyetlen állatot sem, talán csak a pandákat, de ők aludni is szoktak ülve. Friss kutatások szerint kevés olyan ártalmas dolog van,

mint az, ha valaki sokat ül. A halál, az mondjuk pont ártalmasabb, és az eredmények szerint az ülés és a halál között elég jól kimutatható kapcsolat van. De mit tehet az, aki nem akar korán meghalni?

Nyolc órán át ül naponta? Ne tegye! Káros! A sokat ülő embereknek nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen, a mozdulatlansággal összefüggő betegségben haljanak meg, legalábbis azokhoz képest, akik kisebb megszakításokat iktatnak be a jórészt üléssel eltöltött napokba. Negyvenhét tanulmány egyesített eredményeiből kiderült: a vizsgált időszakokban a napi nyolc órát ülők közül sokan szív- és érrendszeri betegségekben szenvedtek, másokon a rák valamely formája hatalmasodott el. A cukorbetegség is gyakoribb, és úgy általában elmondható, hogy aki sokat ül, az hamarabb hal meg. És ami igazán durva: a sok ülés még akkor is veszélyes, ha valaki amúgy rendszeresen sportol mellette. Az ülés káros hatásait vizsgáló tanulmányok eredményeit összesítve kiderült, hogy aki naponta nyolc óránál többet töltött ülve, az akár 24 százalékkal nagyobb eséllyel halt meg a vizsgálat időtartama (1-16 év) alatt, mint azok, akik nem ültek ennyit. Azt, hogy mennyi pontosan az az idő, amennyit ülve tölthetünk naponta, nem született megoldás, az biztos, hogy aki nyolc óránál többet ül, az nincs biztonságban. Aki most legyint, hogy na bumm, tizenpár százalékokkal nőtt meg a mintában szereplő emberek esélye a magas vérnyomásra, annak itt egy rémisztő adat: azoknál, akik a vizsgálat időtartama alatt lettek kettes tí-

pusú cukorbetegek, 91 százalékban a sok ülés volt az ok.

Ülni rossz, állni jó Most, hogy alaposan ráijesztettünk mindenkire, lássuk, mi lehet a megoldás. Mi a legkivitelezhetetlenebbet próbáltuk ki: elkezdtünk állva dolgozni. Az állva dolgozást nem úgy kell érteni, hogy az irodai munkát feladva elmentünk egy csirkefeldolgozó gépsor mellé, vagy a zsírzószelep pumpáját üzemeltettük egy elektromotor-összeszerelő üzemben. A szerkesztőségben maradtunk, de szereztünk egy állítható magasságú, hitech asztalt az Ikeától. A hosszú ülőmunka mellett ugyanis a hosszú állómunka sem egészséges, a kettő között kell egyensúlyt találni, ami úgy védi ki a mozdulatlanságot, hogy közben a térdünket se bántja. A svéd bútorgyárnak pont van erre is egy ötlete: az elektromos motorral állítható lapmagassággal szerelt asztal. Mivel az alapkiszerelés 150 ezer forint, nem valószínű, hogy pár felkapott startupon kívül sok irodában megjelennek a Bekantok, pedig a tesztünk végére kiderült, hogy nem is akkora hülyeség a dolog.

Lassan ülj, tovább érsz Egy idő után persze eljön a pillanat, amikor elfogynak a

viccek, és nincs több munkatárs, aki azzal jön oda, hogy úgy nézünk ki, mint egy szomorú dj. Olyankor lehet elkezdeni úgy dolgozni, hogy néha ülünk, néha állunk. A jó arányt nehéz megmondani, hiszen ha a fenti vizsgálatokat veszszük alapul, a lényeg, hogy 24 óra alatt kevesebb mint nyolc óra ülés jöjjön össze. Nagyjából óránként érdemes váltani, ennél hosszabb idő után működésbe lép egy addig ismeretlen énvédő mechanizmus, ami egyszerűen elveszi a kedvünket attól, hogy az üléssel töltött periódus után felálljunk, cserébe viszont folyamatosan az jár az eszünkben, hogy helyesebb lenne felállni a tunyulás helyett. De az sem volt az igazi, amikor a megfelelő rendszerességgel a szokott időszak felére csökkentettük az egészségtelen üldögélést. Egy idő után kiderült, hogy a tétlen lábak további egészségtelen dolgokra késztetik az embert. Görnyedtünk, egyik lábunkról a másikra álltunk, rogyasztottunk. A megoldás talán az lett volna, hogy egy lassan tekert futópadot teszünk be az asztal alá, de ez már anynyira életszerűtlen volt, hogy inkább neki sem láttunk. A szakemberek szerint ha ülés közben a bokánknál keresztezzük a lábunkat, az még rendben van, de ennél feljebb már ne menjünk. Ez egy sor problémát okozhat: a vérkeringést akadá-

lyozzuk vele, de a medence terhelése is károsan egyoldalúvá válhat. Hasonló a helyzet állás közben is, volt is derék- és térdfájás rendesen az állva töltött nap után. Persze ezek akkor is előjönnek, ha ülünk, csak ott még pluszban van a rák, a cukorbaj meg a halál. Az állás tehát jobb, mint az ülés, de még mindig nem az igazi. Szakemberek szerint már akkor is sokat teszünk, ha egyszerűen megszakítjuk az ülést, magyarán 20-30 percenként felkelünk és sétálunk egyet az irodában. Ha erre nincs mód, akkor is mozogjunk kicsit: pár vállkörzés, egy-két tekerés deréktájt, néhány mély levegő, esetleg egy szemérmetlen nyújtózás, és máris megmozgattuk azokat az izmokat, amik mozdulatlansága a sok rémületes betegség mögött állhat. Egy 2011-es kutatás szerint már egy-két perces szünetekkel is meghajthatjuk a rákot okozó molekulákat. De hogy lehet, hogy még az is csak nagyjából egyharmadával tudja csökkenteni az ülés kockázatát, aki rendszeresen edz?

A megoldás A válasz egyszerű: ha valaki naponta akár egy órát sportol, még mindig csak a nap 4 százalékában volt egészségesen tevékeny. Ha a maradék 23-ból 15 és felet üléssel tölt el (mint

a kutatások szerint az amerikai átlagember), akkor bőven marad idő a különböző gyulladások és más, kóros állapotok kialakulására. A szakemberek szerint a lényeg az, hogy a maradék 96 százalékba is csempésszünk aktivitást. Ezt persze könnyű mondani, de sokak munkahelyi környezete egyszerűen nem teszi lehetővé azt, hogy 20-30 percenként felálljanak és körbesétálják az irodát (vagy akár az épületet). Pedig ez a megoldás, és ahogy egy gyors cigire is le lehet futni csoportosan, úgy az sem lehet akadály, hogy ezt a kiruccanást úgy tegyük meg, hogy közben nem gyújtunk rá. Az Amerikai Rákkutató Intézet javaslatai alapján ha az alábbi listáról csak egy párat megcsinálunk, máris kisebb eséllyel halunk bele az ülésbe és a tétlenségbe. • Állítson be egy visszaszámlálót a gépen, ami óránként figyelmezteti, hogy keljen fel, és mozogjon kicsit. Egy kör az irodában, egy kis nyújtózkodás. • Ne cseteljen az ön mellett ülővel, inkább beszéljék meg a dolgot séta közben. • Ha van rá mód, telefonálás közben is álljon fel és sétálgasson. Ezzel azért óvatosan, mert könnyen az őrületbe kergetheti a munkatársait. (/index.hu nyomán, fotó: http://blog.varidesk.)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Takács Zs.

Kaktusz

Gyarapodás E

gyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni. A napokban hozták nyilvánosságra a politikusi vagyonnyilatkozatokat: mellbevágóak és elkeserítőek. Nálam jobban kevesen értékelik a szorgalmas, lelkiismeretes munkát, ugyanakkor eredménycentrikus világban edződöm közel harminc éve, ahol nem a kiizzadt mondatok, az íróasztal mellett eltöltött idő, hanem a teljesítmény, a végeredmény számít. Na már most, ha a két szempontot együttesen vesszük figyelembe, akkor is erős kétségeim vannak országgyűlési képviselőink, állami vezetőink vagyongyarapodásával kapcsolatban. Uszkve egy-másfélmilliós havi fizetéssel, ami önmagában is nonszensz magyar viszonylatban, nem beszélve az elvégzett munka társadalmi hasznosságról. Szóval összesen évi 12- max 18 millió forintból egy harminc-negyven éves személy, aki kizárólag politikából él, hogy tud több

százmilliós vagyont gyűjteni? Mindezt árnyalja, hogy minden ötödik képviselő húsz-harminc milliós családi, szülői kölcsönről nyilatkozik. Amiről pedig nem köteles az érintett elszámolni. Adatvédelem, jogszerűség, de hol az erkölcs? Persze nincs min csodálkozni kis hazánkban, ahol még a korrupció ellenes európai uniós pénzeket is más célra fordították. Mondjuk ki, ellopták.

A Samsonite Hungária Bőrönd Kft. tapasztalattal rendelkező

VARRÓNŐKET keres • kiemelt bérezés • 13. havi juttatás • útiköltség térítés

 Alsónánán 139 m2-es 3+3 szobás családi ház két garázzsal eladó. H282967. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft

 Szekszárd frekventált helyén, belterület határán, jól megközelíthető helyen tanya eladó. M0000486. +36 70 454 2351. I.ár: 6,2 M Ft

 Bátaszéken 51 m2-es 2 szobás házrész eladó 162 m2-es telken. H279147. +36 70 454 2350. Irányár: 4,2 M Ft

 Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351 Irányár: 15,9 M Ft

 Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. H272937. +36 70 454 2351. Irányár: 7,9 M Ft

 Szekszárdon a Cseri János utcában 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. H271179. +36 70 454 2351. Irányár: 24,5 M Ft

 Fadd-Domboriban belterületen eladó egy 250 m2-es és egy 251 m2-es telek. T018041. +36 70 454 2356. Irányár: 350 E Ft

 Szekszárdon 125 m2-es üzlethelyiség + iroda + raktár kiadó. UH004104. +36 70 454 2351. Irányár: 150 E Ft

 Simontornyán 4 szobás 82 m2-es családi ház eladó 1215 m2-es telken. H289516. +36 70 454 2351. Irányár: 5,5 M Ft

 Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számára földszinti ingatlan eladó. UH004155. +36 70 454 2351. Irányár: 19,9 M Ft

 Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 9 M Ft

 Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H273783. +36 70 454 2356 Irányár: 8,9 M Ft

 Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft

 Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház akácossal. M000580. +36 70 454 2351. Irányár: 2,45 M Ft

 Szekszárdon a Csötönyi-völgyben panorámás hétvégi ház telekkel eladó. M0000246. +36 70 454 2351. Irányár: 1,99 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 2351. Irányár: 23,9 M Ft

 Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H255844. +36 70 454 2351.Irányár: 29,9 M Ft

 Szekszárdon 57 m2-es panorámás lakható tanya eladó 1001 m2-es területen. H277789. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft

 Szekszárdon 216 m2-es ipari ingatlan (csarnok és raktár) eladó. IP001317 +36 70 454 2356 Irányár: 17,5 M Ft

 Szekszárd-Görögszóban 1783 m2 területen szőlőterület és kert présházzal eladó. M0000589. +36 70 454 2351. I.ár: 1,99 M Ft

• szükség esetén céges buszjáratok indítása

Továbbá keresünk

BETANÍTOTT MUNAKERŐT összeszerelő részlegünkbe, hasonló feltételekkel. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: • E-mail-ben: aliz.klem@samsonite.com vagy, • Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.

Február 5. péntek

-3; 2°C

3; 8 °C

Február 6. szombat

-4; 1 °C

3; 8 °C

Február 7. vasárnap

-2; 3 °C

5; 13 °C

Február 8. hétfő

2; 7 °C

9; 14 °C

Február 9. kedd

0; 5 °C

6; 11°C

Tm Krónika 2016/4  
Tm Krónika 2016/4  
Advertisement