Page 1

A Samsonite Hungária Bőrönd Kft. tapasztalattal rendelkező

VARRÓNŐKET keres • kiemelt bérezés • 13. havi juttatás • útiköltség térítés

• szükség esetén céges buszjáratok indítása

Továbbá keresünk

BETANÍTOTT MUNAKERŐT összeszerelő részlegünkbe, hasonló feltételekkel.

Robbantás

Isztambulban 3. oldal

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: • E-mail-ben: aliz.klem@samsonite.com vagy, • Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.

Több mint látvány:

A JÖVŐ KONYHÁJA 7. oldal XX. ÉVF. 1. SZÁM

2016. JANUÁR 15 .

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Pegaso Linea Italia Kft.

Ahol kötelező az emelt szintű érettségi 7.oldal

munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

4. oldal

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások

Iskolai végzettség

SZEKSZÁRDI KOLPING ISKOLA Nappali és esti tagozatos képzések a 2016/2017-es tanévben 8. oldal

6. oldal

A Pannon Oktatási Központ Gimnázium, Szakképző Iskola és Általános Iskola képzési ajánlatai

a támogatás feltétele Lapunkban középiskolák, gimnáziumok, felsőoktatási és képzőintézmények ajánlatai Fergeteges maszkabál!

VELENCEI KARNEVÁL! 2016. 01.22-24., 01.29-31., 02.05-07.

varrónő

Autóbusszal, idegenvezetővel, Autóbusszal idegenvezetővel városnézéssel csak 12.900 Ft/fő-től Válaszható program: behajózás Velencébe vaporettóval vagy Muráno és Buráno szigeteki hajókirándulással

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása

Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

betanított kárpitos A leendő munkatárs feladatai: – Szerszámok ellenőrzése, előkészítése – Az előkészített bútor darab kárpitozása Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Önálló munkavégzés és csapatban való együttműködés Hosszú távú munkalehetőség, versenyképes bér, béren kívüli juttatások, prémium rendszer, munkába járási támogatás! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.

Repülős nyaraláshoz AJÁNDÉK:  Üzemanyag felár NYÁR 50% kedvezménnyel!  INGYENES siófoki apartman 2016 2 fő részére 1 éjre! Mallorca félpanzió, 06.16. 99.900,-Ft-tól/fő/hét Zakynthos 4 fős apartman, 06.14. 49.900,-Ft-tól/fő/ hét Ciprus 4 fős apartman, 06.14. 79.900,-Ft-tól/fő/hét

AUTÓBUSZOS NYARALÁSOK: Görögország 4 fős apartman, 05.23. 19.900,-Ft-tól/fő/10 nap Montenegro kirándulásokkal, teljes ellátással, 06.04. 68.900,-Ft-tól/fő/9 nap Horvátország szálloda, félpanzió, 07.19. 59.900,-Ft-tól/fő/5 nap

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés


2

Aktuális

Ízlelő borverseny ÍZLELŐ A CSALÁDBARÁT ÉTTEREM KISTERMELŐK 2016. ÉVI BORVERSENYE

LAPSZEMLE Felpörgött az ausztrál kocsma

ben – derül ki a KSH adataiból. Közülük mégis minden ötödik alacsonyabb végzettséget (hvg.hu) igénylő munkakörben dolgozik.

Egy üzlet, ami veszteséges

David Bowie halálának bejelentése óta szinte megállás nélkül üzemel az az ausztrál kocsma, ahol annak idején a Let's Dance című klipjének néhány jelenetét forgatta a brit énekes. Több mint három évtizeddel ezelőtt Bowie 650 kilométert utazott Sydneyből az új-dél-walesi Carindába, hogy felvegye az 1983-as sláger videoklipjének néhány részletét a település egyetlen (travelo.hu) kocsmájában, írja az MTI.

Valamiért megéri ma Magyarországon olyan futballcsapatokat működtetni, amelyek nemhogy profitot nem hoznak a tulajdonosoknak, de veszteséget termelnek. Orbán Viktor miniszterelnök több jó barátjának is megéri, hogy évente öntik a százmilliókat a klubjaikba. Úgy (origo.hu) tűnik, nekik van igazuk. De miért?

Anyák fegyverben – így védik meg a nők a várost a drogkartelltől

A borok leadásának határideje: 2016. január 18.

Magyarország ténylegesen is teljesíthette az euró bevezetésének majd minden feltételét, ám a kormány egyelőre hallani sem akar a kö(vg.hu) zös pénzről.

A versennyel kapcsolatban érdeklődni a következő elérhetőségeken lehet: +36 74 512 048 vagy etterem@izleloetterem.hu

A szülők vasazni jártak, hogy a gyerek focizhasson

A zsűri tagjai: Krizl Edit, a Brill Pálinkaház ügyvezetője, PTE KPVK oktató, Dombai Gyula, valamint Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere Nevezni lehet: fajtánként 3 darab 7,5 dl palackborral, amely lehet fehér-, vörös-, új-, ó-, cuvée-, vagy siller bor. A palackon kérjük feltüntetni: a termelő nevét, címét, a szőlő fajtáját, termőhelyét, a bor kategóriáját, évjáratát.

MEGHÍVÓ Disznótoros borvacsora a családbarát Ez alkalommal hagyományos sárközi disznótoros borvacsorára étterem invitáljuk 2016. január 23-án, szombat este 18.30 órai kezdettel az Ízlelő a családbarát étterembe (7100 Szekszárd, Bartina u. 12/A), amikor vendégeink megkóstolhatják a 2016. évi kistermelői borversenyünk tételeit. Az ételsort összeállította és a borvacsora házigazdája Kovács János, Venesz-díjas mesterszakács. Részvételi díj: 5.600 Ft/fő (január 15-ig történő jelentkezés és befizetés esetén), ezt követően 6.600 Ft/fő Jelentkezés és további információ: +36 74/512-048, etterem@izleloetterem.hu bankszámlaszám: 70600126-11099451-00000000 (Szekszárdi TÉR Nonprofit Kft.) Tartson velünk az ízek, zamatok világában tett páratlan kalandozásunkon!

Bár Mexikó leghírhedtebb drogbáróját, Joaquin „ „El Chapo Guzmánt, a Köpcöst immár másodjára kapták el egy órákig tartó tűzpárbaj és egy autós üldözés után, ez korántsem jelenti azt, hogy az országot feldúló drogháborúnak vége. Az elmúlt néhány évben a kábítószerhez kapcsolódó erőszakos bűncselekmények elterjedése drasztikus lépésre kényszerítette a helyi polgárokat: fegyveres önvédelmi csoportokat hoztak létre országszerte. Ezt a példát követve alakult meg Xaltianguisban a többnyire háziasszonyokból, anyákból és nagymamákból álló, 102 főt számláló női polgárőrség – tagjainak többsége a véres drogháborúban vesz(life.hu) tette el a férjét, fiát vagy az édesapját

Képzettségben lepipálnak minket a bevándorlóink A Magyarországon élő migránsok között két és félszer annyi a diplomás, mint a magyarok köré-

Jöhetne a magyar euró

Lugosi Zoltán futballedző egyszer csak beleunt a kényelmes fővárosi focistákba, ezért elment Salgótarján külvárosába, hogy az ott élő szegény gyerekekből szervezzen csapatot. Sokaknak tornacipőre sem telik, mégis százan fociznak az egyesületében, sokszor a teljes család. Az apák azt a lehetőséget látják a fociban, amit ők a saját gyerekkorukban nem kaptak meg, a fiatalok pedig a Budapestre és (444.hu) ezzel a jobb élethez vezető utat.

Már nem lehet trükközni Az év elejétől a mindenfelé felszerelt kamerák segítségével a távolból állapítják meg a hatóságok az utakon közlekedő autók papírjainak érvényességét. Aki lejárt műszakival próbálkozik, az megnézheti magát és a traffipaxokat is (napi.hu) bekötik a rendszerbe.

Itt a vége: életfogytiglanra ítélte a Kúria a romagyilkosokat A Kúria megfellebbezhetetlenül helybenhagyta a romagyilkosok életfogytig tartó ítéletét. Kiss Árpád és öccse, István nem volt kíváncsi rá, meg (magyarnarancs.hu) sem hallgatta az indoklást.


Bulvár – Aktuális

3

Fotók: Kapfinger András

BULVÁR

Robbantás Isztambulban

A

hol egykor rómaiak tartottak tízezrek előtt kocsiversenyt, győztes hadjáratok hősei vonultak, a nyugati kereszténység, majd az oszmán birodalom központjává emelkedett. A muzulmán építészet és szellemi kultúra bölcsője, Isztambul. A mára húszmilliós metropolisz szíve az egykori konstantinápolyi Hippodrom, ma Sultanahmet Meydani tere a Kék Mecset és a Hagia Szophia (Szent Bölcsesség) mára múzeummá alakított bazilikát köti össze. Innen vitték el keresztes hadjáratok során a győzelmi oszlopok faragott szobrait, és ahol alig két hete az obeliszk feliratát silabilázáltuk, ott kedden reggel tíz embert meggyilkoltak, többeket megsebesítettek. Öngyilkos merénylő robbantott, jelezve, hogy hiába a csomagátvizsgálás, a katonák jelenléte, sehol sem lehetünk biztonságban. Felvételünk 2015 szilvesztere előtt a szokatlan isztambuli hidegben készült.

A TOLNATEJ Zrt. bővülő üzemébe keres munkatársakat

CSOMAGOLÓ-GÉPKEZELŐ munkakörbe. Jelentkezőkkel szembeni elvárások: • bármely szakmában szerzett legalább szakmunkás vagy középfokú végzettség • önálló, felelősségteljes munkavégzésre való alkalmasság. Amit kínálunk: • stabil munkahely, • versenyképes jövedelem, • béren kívüli juttatás Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a 74/528-240/106-os telefonszámon vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

Dolce&Gabbana és a muszlim nők

A

muszlim nők is szeretnek divatosan öltözködni. Ruházatuk és életük elválaszthatatlan része a hidzsáb, a fejet takaró kendő vagy fátyol, ami drámaian foglalja keretbe a szép női arcot. Most a divatvilágban meghatározó D o l ce & G a b b a n a első alkalommal készített kollekciót a muszlim nők számára, amit Stefano Gabbana instagramban mutatott be. A tradicionális hosszú fekete kabátot (abaya) a dizájner virággal, vagy ornamentikus mintával díszített földig érő ruhával váltotta fel, ami továbbra sem kihívó, nem sérti a vallási érzületet, ugyanakkor szemet gyönyörködtető.

KOLLÉGÁKAT keresünk a következő munkakörbe: • mezőgazdasági szerviztechnikus, • autószerelő, • autóvillamossági műszerész, • épületklíma szerelő.

Érdeklődni: info@acker.t-online.hu

A TOLNATEJ Zrt.

A TOLNATEJ Zrt. munkatársat keres gépbeállító-karbantartói feladatok ellátására

VILLANYSZERELŐ

MŰSZERÉSZ munkakörbe

munkakörbe keres villanyszerelő vagy elektroműszerész végzettségű munkatársat. Előnyt jelent: • PLC vezérlés ismeretek • automatizálási ismeretek • ipari üzemben szerzett szakmai tapasztalat. Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a 74/528-240/106-os telefonszámon vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

Elvárások: • legalább középfokú elektronikai, mechanikai vagy mechatronikai végzettség Előnyt jelent: • technikusi minősítés, • termelő üzemben szerzett gépbeállítói, karbantartói tapasztalat Amit kínálunk: • stabil munkahely, • versenyképes jövedelem, • béren kívüli juttatás, • szakmai fejlődési lehetőség. Jelentkezni lehet a Tolnatej Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a 74/528-240/106-os telefonszámon vagy a hrvezeto@tolnatej.hu e-mail címen.

Az akció január 30-ig tart.


4

Oktatás – Képzés


5

Gazdaság

Iskolai végzettség a támogatás feltétele etiltja a Miniszterelnökség azoknak a pénzét, akik nem hajlandóak iskolapadba ülni. * Támogatás-megvonási szankciókra számíthatnak azok a gazdálkodók, akik nem teljesítik képzési kötelezettségüket az előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési forrásait közvetítő Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP). Akik eddig nem tettek eleget képzési kötelezettségüknek, a pótlás miatt most írásbeli értesítést kapnak. Teljesíteniük kell a gazdálkodóknak azokat a képzési kötelezettségeket, amelyeket az ÚMVP-s támogatások elnyerése érdekében vállaltak – áll a Miniszterelnökség tavaly decemberi rendeletmódosításában. A jogszabályból azonban az is kiderül, hogy a termelők a képzési előírásoknak sokszor önhibájukon kívül nem tettek eleget, mert a képzést határidőben nem szervezték meg, illetve a tanfolyamokról nem kaptak értesítést. Ilyen esetekben a támogatások kifizetési kérelmeit el kell fogadni, de az ügyfeleknek a képzési kötelezettséget pótolniuk kell. A pótlás miatt a gazdálkodók most írásbeli értesítést kapnak,

Fotó: Shutterstock

L

Kivételes adókedvezmény A

a képzési előírásoknak pedig legkésőbb a kézhezvételétől számított 6 hónapon belül kell eleget tenniük. Az ügyfelekkel szemben akkor alkalmazható szankció, ha a pótlólagos képzési határidőt elmulasztják. Ekkor viszont az érintetteknek az irányadó jogszabályban meghatározott következménnyel, vagy jogosulatlan igénybevétel miatti visszafizetési kötelezettséggel kell számolniuk. (agroinform.hu nyomán)

Egyre több magyar bor készül M

integy 15 százalékkal több szőlő termett 2015-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban, amiből összesen mintegy 3 millió hektoliter újbort készítenek a borászok. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke az MTI-nek így öszszegezte az ágazat tavalyi teljesítményét. Frittmann János közölte: 2015-ben az előzetes becslés szerint mintegy 58 ezer hektárról takarították be a szőlősgazdák a termést, amely meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből – 70 százalékos lényerési aránnyal számolva – mintegy 2,90 millió hektoliter újbor készülhet. Frittmann János kiemelte: 2015-ben jelentős mértékben csökkent a Magyarországra importált borok mennyisége a

korábbi évekhez viszonyítva. Tavaly novemberig 213 648 hektoliter bor behozatalát rögzítették országosan – ennek egy részét később exportálták –, míg a múlt évben 357 ezer hektoliter importbor érkezett Magyarországra. A magyar borok külföldi kivitele a becslések szerint meghaladja majd a tavalyit. A múlt évben egyébként mintegy 580 ezer hektoliter magyar bort exportáltak. (kronika.ro nyomán)

A Prettl Hungária Kft. a német PRETTL cégcsoport Magyarországi tagja. Cégünk szekszárdi telephelyén autóipari beszállítóként kábelgyártással foglalkozik. Vállalatunk bővülő csapatába munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

GYÁRTÓSORI SZERELŐ Jelentkezővel szembeni elvárásaink: • 8 általános, szakmunkás vagy középfokú végzettség • monotonitástűrés, összpontosítási készség több órán keresztül • jó szem- és kézkoordinációs készség • többműszakos munkarend vállalása • termelő cégnél szerzett gyártósori tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: • Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban • Folyamatos szakmai fejlődés és fejlesztés • Előrejutási lehetőség (sorfelelős, csoportvezető) • Béren kívüli juttatások Bruttó 135.000-145.000 Ft alapfizetés (teljesítményfüggő), műszakpótlék, 14.000 Ft cafetéria, munkába járási támogatás, céges buszjáratok Pécs, Solt és Dunaújváros irányából. Jelentkezés: A pályázatokat „Gyártósori szerelő” jeligével az alábbi címre várjuk: PRETTL Hungária Kft. 7100 Szekszárd, Korsófölde u. 2. E-mail: job@prettl.hu vagy munka@ job@prettl.hu

mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti dolgozók után tavaly júliustól szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet érvényesíteni. Jó hír, hogy ez a lehetőség az idén is megmarad, így 2016-ban is jelentős összeget lehet megtakarítani. (agrarszektor.hu nyomán)

családokhoz. NÉMET NYELVTUDÁS SZÜKSÉGES! Tel.: 00-49/160-925-09322 E-mail: anikoszabo72.as@gmail.com

 Bonyhádon 151 m2-es 2+3 szobás gázkazán fűtésű családi ház eladó. H283458. +36 70 454 2351. Irányár: 17,5 M Ft

 Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 9 M Ft

 Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. H291578. +36 70 454 2351. Irányár: 8,8 M Ft

 Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft

 Bonyhád-Majoson eladó egy 102 m2-es 4 szobás tégla családi ház. H293771. +36 70 454 2351. Irányár: 8,5 M Ft

 Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 9,95 M Ft

 Fadd-Domboriban 13 vendégszobából álló panzió saját udvarral eladó. NY003762. +36 70 454 2356. Irányár: 29,9 M Ft

 Szekszárdon 216 m2-es ipari ingatlan (csarnok és raktár) eladó. IP001317. +36 70 454 2356. Irányár: 17,5 M Ft

 Fadd-Domboriban 1+2 szobás 27 m2-es vízpart közeli nyaraló eladó. NY005111. +36 70 454 2356. Irányár: 4,9 M Ft

 Szekszárd frekventált helyén, belterület határán, jól megközelíthető helyen tanya eladó. M0000486. +36 70 454 2351. I.ár: 6,2 M Ft

 Fadd-Domboriban eladó egy 65 m2-es teljesen felújított lakható nyaraló berendezéssel. NY005228. +36 70 454 2351. I.ár: 14,8 M Ft

 Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351. Irányár: 15,9 M Ft

 Faddon 104 m2-es 3 szobás központi fűtéses tégla családi ház eladó. H274028. +36 70 454 2356. Irányár: 6,8 M Ft

 Szekszárdon a Cseri János utcában 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. H271179. +36 70 454 2351. Irányár: 24,9 M Ft

 Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

 Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H273783. +36 70 454 2356. Irányár: 8,9 M Ft

 Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. H275703. +36 70 454 2351. Irányár: 11,6 M Ft

 Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház akácossal. M000580. +36 70 454 2351. Irányár: 2,45 M Ft

 Simontornyán eladó egy 103 m2-es 2+2 szobás kétszintes tégla ház borospincével. H276188. +36 70 454 2351.Irányár: 6,6 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 2351. Irányár: 23,9 M Ft

24 órás ápolásra keresek munkatársakat

Németországba,

A Prettl Hungária Kft. a német PRETTL cégcsoport Magyarországi tagja. Cégünk szekszárdi telephelyén autóipari beszállítóként kábelgyártással foglalkozik. Vállalatunk munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

TERMELÉSVEZETŐ (műszakos munkarend) A leendő munkatárs feladatai: • Gyártás indítása, műszak átadása-átvétele • Beosztottak munkájának irányítása kb. 120 operátor, a beosztottak motiválása • Gyártási tervek időben történő teljesítése • Gyártástechnológia betartása, betarttatása • A beosztott operátorok szabadságtervezése • Folyamatos javító intézkedések végrehajtása a költségekkel és a folyamatokkal kapcsolatban pl. selejt, utómunka, állásidő, termelési idő és költségek csökkentése • Munkavégzés részletes dokumentálása, jelentések készítése a termelésvezető felé • Folyamatos és hibamentes termelés elősegítése, támogatása • Biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírások betartása és betartatása Jelentkezővel szembeni elvárásaink: • Műszaki középfokú végzettség • Legalább 3 év műszakvezetői/termelésvezetői tapasztalat • Döntésképesség • Határozott fellépés • Felhasználói szintű számítógépes ismeret • Pontos, precíz, igényes minőségi munkavégzés • Jó elemző és problémamegoldó képesség • Önálló munkavégzés és csapatban való együttműködés • Rugalmasság, stressztűrő képesség • Többműszakos munkarend vállalása Előnyt jelent: • Hasonló területen szerzett releváns tapasztalat Amit kínálunk: • Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban • Folyamatos szakmai fejlődés és fejlesztés • Versenyképes bérezés • Béren kívüli juttatások

Jelentkezés: A pályázatokat „Termelésvezető” jeligével az alábbi címre várjuk, bérigény megjelölésével: PRETTL Hungária Kft. 7100 Szekszárd, Korsófölde u. 2. • E-mail: job@prettl.hu


6

Oktatás – Képzés

MAGÁNGIMNÁZIUMI OKTATÁS

KEDVES VÉGZŐS NYOLCADIKOSOK! Szeretettel várunk minden tanulni vágyó diákot a Pannon Oktatási Központ Dunaújvárosi Magángimnáziumának nyelvi ill. reál tagozatos (matematika-fizika, biológia-kémia) osztályaiba! Modern, jól felszerelt tantermek, családias környezet! Keresd Nyílt Napjaink időpontját weblapunkon: www.pok.suli.hu Érdeklődni: 25/513-502 ill. 30/696-36-07

Szerezzen iskolánkban ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNYT a LEGRÖVIDEBB IDŐ ALATT esti tagozaton! Folyamatosan várjuk a jelentkezőket! Korábbi tanulmányait beszámítjuk! (Diákigazolvány, családtámogatási kedvezmények, TANDÍJMENTESSÉG!) Érdeklődni: 06 (25) 513-501, info@pok.suli.hu, illetve személyesen az iskolatitkárságon Tóthné Wiederwald Bettinánál.

TANFOLYAMI KÍNÁLATUNK: (Megfelelő számú jelentkező esetén bármikor indítható) Államháztartási mérlegképes könyvelő • Vállalkozási mérlegképes könyvelő • Bérügyintéző • Számviteli ügyintéző • Társadalombiztosítási ügyintéző • Pénzügyi ügyintéző • Társasházkezelő • Ingatlanközvetítő • Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó • Boltvezető • Emelőgépkezelő (kivéve targonca) • Építésianyag-előkészítő gép kezelője • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő • Targoncavezető • Gyermek- és ifjúsági felügyelő • Házi időszakos gyermekgondozó • Munkavédelmi technikus • Tűzvédelmi előadó • Raktáros • Aranykalászos gazda • Mezőgazdasági munkás

Több képzés együttes elvégzése esetén kedvezmények!

Megfelelő számú jelentkező esetén vállalunk kihelyezett képzést is!

NYELVTANFOLYAMAINK AZ ÖN SZÁMÁRA: Nyelvi képzéseink (30–90 órás) angol/német nyelvből kezdő, középhaladó és haladó csoportok igény szerint hétköznapi vagy szombati oktatással.

Minőség, kedvező ár: 680 Ft- tól/óra/fő. Ingyenes szintfelmérés! DExam (angol) és ECL (angol, német) nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok! Iskolánkban is nyelvvizsgázhat!

Digitális készségek mindenkinek az alapoktól az ECDL-ig Érdeklődni: 06 (25) 513-506 • 06 (25) 513-507 • 06 (25) 513-508, info@pok.suli.hu illetve személyesen Fődiné Nyeste Erikánál.


Lakás – Otthon – Építkezés

7

Több mint látvány – a jövő konyhája

Áraink 2016. január 1-től 31-ig érvényesek.

E

gy jól megtervezett konyha nem csak a külsőről, a látványról szól. A külső, a lakás stílusához illő megjelenés és részletek fontosak, a család, barátok, vendégek elismerését ezzel nyerhetjük el, de ha a mindennapi használat során a munkát mosollyal az arcunkon szeretnénk végezni, a belső kiegészítők, a praktikum kiemelt jelentőséggel bírnak. A képen látható konyha modern vonalai, meleg színpalettája, minőségi anya-

gai rendkívül esztétikusak, de a rengeteg praktikus megoldás teszi igazán nagyszerűvé. A konyhabútor anyagai között a függőleges erezetű fa frontok (a mintázat függőlegesen magasítja, vízszintesen tágíthatjuk a teret vizuálisan) emellett alumínium keretes ajtók, rozsdamnetes acél szerelvények, háztartási gépek és ajtók, mozaik konyha hátfal, elegáns, szürke munkapult teszik teljessé a képet. (lakbermagazin.hu nyomán)


8

Oktatás – Képzés

Iskolánk felvételt hirdet a 2016/2017-es tanévre NAPPALI TAGOZATON: KÖZISMERETI KÉPZÉS 001  Szakgimnázium 9–12. évfolyam   Szakgimnázium 11–12. évfolyam (Feltétel: OKJ szakma) ÉRETTSÉGI VIZSGÁHOZ KÖTÖTT OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK  Szociális szakgondozó (2 év) A képzések neve előtt feltüntetett kódot kell a jelentkezési lapra felírni! Kollégiumi elhelyezés, hátrányos helyzetű fiataloknak az Arany János Kollégiumi Program keretében.

8. OSZTÁLY UTÁN: 3 év szakképzés + választható 2 év nappali rendszerű érettségire felkészítő képzés (Feltétel: egészségügyi alkalmasság)

 002 Asztalos – állami ösztöndíj  004 Szakács  003 Szociális gondozó- és ápoló – állami ösztöndíj  002 Női szabó  005 Virágkötő, virágkereskedő 8. OSZTÁLY ELVÉGZÉSÉHEZ KÖTÖTT RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSEK:  006 Konyhai kisegítő (2 év)  006 Családellátó (2 év)  006 Kerti munkás (2 év)  006 Virágkötő (2 év) Feltétel: a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértő és Rehabilitációs Bizottság javaslata és egészségügyi alkalmasság

Weboldalunk: http://kolping.tolna.net

SZEKSZÁRDI KOLPING ISKOLA H-7100 Szekszárd, Pázmány tér 4. Telefon: 74/512-130, 20/984-2130 Központi e-mail: titkarsag@tolna.net

Iskolánk felvételt hirdet a 2016-2017-es tanévre ESTI TAGOZATON: KÖZISMERETI KÉPZÉS  Szakgimnáziumi érettségire felkészítő képzés (3 év) (10-11-12. évfolyam) Tandíj vonzata nincs! OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: Az első és a második szakképesítés megszerzése: INGYENES  Asztalos (2 év)  Szakács (2 év)  Szociális gondozó- és ápoló (2 év)  Női szabó (2 év)

ÉRETTSÉGI VIZSGÁHOZ KÖTÖTT OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: (Feltétel: egészségügyi alkalmasság)

 Szociális szakgondozó (2 év) A képzések heti két nap elfoglaltságot jelentenek15-20 óráig.

FELNŐTTKÉPZÉSI TANFOLYAM JELLEGGEL:  Temetőkertész  Parkgondozó  Kerti munkás

Weboldalunk: http://kolping.tolna.net


9

Oktatás – Képzés – Aktuális

Egyetlen iskolásért is jár a vonat E

gyetlen középiskolás lány miatt jár még mindig egy vonat reggel és délután Japán egyik északi, gyéren lakott vidékén – írja a hvg.hu. Már 2012-ben szerették volna megszüntetni a vonalat kihasználatlanság miatt, ám a Hokkaido vasúttársaság akkor úgy döntött, 2016-ig

megáll erre a szerelvény, egy helyben lakó lány ugyanis idén fejezi csak be középiskolai tanulmányait. A kedves történet szomorú oldala, hogy ha az említett diák is leérettségizik, nem marad több fiatal a környéken, a vidéki életforma Japánban sem népszerű a fiatalok körében. (eduline.hu nyomán)

Ahol kötelező az emelt szintű érettségi M

iben változik idén a felvételi, hogyan jelentkezhettek, és milyen ponthatárokra számíthattok? Itt vannak a legfontosabb infók a 2016-os felvételiről. *** 2016. február 15-ig jelentkezhettek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre. A felvételi eljárásnak idén már nincs alapdíja, ingyenesen járom szakot jelölhettek meg (ugyanannak a képzésnek a fizetős és az állami ösztöndíjas formája – bár külön sorba kell írni – az eljárási díj szempontjából egynek számít), a továbbiakért 2-2 ezer forintot kell fizetni, és legfeljebb hat helyre lehet jelentkezni. Az eljáráson már csak online, az e-felvételi rend-

szerében adhatják le a jelentkezéseket. 2016-ban ismét 41 szakon lesz központi ponthatár, így például andragógián, gazdálkodás és menedzsmenten, és turizmus-vendéglátáson is, ahol már évek óta központilag meghatározott ponthatárokat húznak. Azokon a szakokon, ahol nincs központi ponthatár, az egyetemek, főiskolák kapacitásszámai határozzák meg a ponthatárokat – azok kerülhetnek be, akik elérik a minimumponthatárt, és beleférnek a kapacitásba. Bizonyos szakokon, például több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, a jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szakon is kötelező az emelt szintű érettségi. Természetesen ilyenkor is jár többletpont. (eduline.hu nyomán)

A

z iskolarádióban olvasták be levelüket a miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjai egy nappal azután, hogy az iskola tanárai nyílt levelet írtak a kormánynak, mert szerintük az egész oktatási rendszer van veszélyben, kaotikussá vált minden. A diákok az iskolarádióban beolvasott levelükben azt írták, büszkék tanáraikra és arra, hogy a demokráciát nemcsak a történelemkönyvekből, hanem tanáraik kiállásából is megtanulhatják. (index.hu nyomán)

LENGYEL

a következő képzéseket hirdeti 2016/2017-es tanévre: Szakirány: SZAKKÖZÉPISKOLAI KÉPZÉS – Kertész – Mezőgazdasági gépész

Képzési idő

Tagozatkód

4 év 4 év

031 tagozatkód 032 tagozatkód

Érettségi után további egy éves képzés technikusi végzettséget ad. SZAKMAI KÉPZÉS – Mezőgazdasági gazdaasszony falusi vendéglátó 3 év – Mezőgazdasági gépész 3 év (ösztöndíj 10000-30000 Ft) – Kertész

3 év (ösztöndíj 10000-30000 Ft)

– Dísznövénykertész – Virágkötő és virágkereskedő

3 év 3 év

033 tagozatkód 034 tagozatkód 035 tagozatkód 036 tagozatkód 037 tagozatkód

A szakmai végzettség megszerzése után, érettségire felkészítő két éves képzést indítunk A képzések ideje alatt megszerezhető: jogosítvány Bővebb felvilágosítás: Tel: 74/582-513 /112 mellék, 20/3110913 E-mail: apponyis@gmail.com

(munkavégzés helye: TAB)

ELVÁRÁSOK: – minimum 8 általános iskolai végzettség – hatósági erkölcsi bizonyítvány – több műszak vállalása AMIT KÍNÁLUNK: – versenyképes jövedelem – útiköltség (bérlet) támogatása – béren kívüli juttatás – kulturált munkakörülmények A szállásosokat is várjuk!

FELADATOK: – Elektronikai termékek összeszerelése

Tel.: +36 92 510 581, +36 20 555 3314 +36 20 230 3012, +36 20 991 4363

A Személyzeti Szolgáltató Kft. partnercége megbízásából keres:

OPERÁTOROKAT

Munkaerő-kölcsönzői ny. sz.: 37961/2001-0M1u0n0kaerőkölcsönzői ny. sz.: 37961/2001-0100

Büszkék fellázadt tanáraikra a miskolci gimnázium diákjai

A FM DASzK – Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma Lengyelen

FM DASZK, SZAKKÉPZŐ ISKOLA – TELEKI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA OM azonosító kód:036 410

7773 Villány, Mathiász J. u. 2. Telefon: (72)492-534 • Fax: (72)492-708 • E-mail: telfel2@gmail.com • Web: www.telekiszakkepzo.hu • www.daszk.hu Az iskola elsődleges profilja: – szakgimnázium (érettségit és technikusi végzettséget adó képzés) – szakközépiskola (szakmát adó képzés) – szakiskolások középiskolája (szakma utáni érettségit adó képzés)

Tervezett képzési formák a 2016/2017-es tanévre SZAKMAI KÉPZÉS: 8. osztályt végzettek részére Szakgimnáziumi képzés Kód Megnevezés 061 Élelmiszeripari ágazati oktatás (kimenet: érettségi+élelmiszeripari technikus) 062 Kertészet és parképítés ágazati oktatás (kimenet: érettségi+parképítő és fenntartó technikus) Szakközépiskolai képzés 063 Szőlész-borász 064 Kertész (hiányszakma, ösztöndíjat kapnak) 065 Dísznövénykertész 066 Virágkötő és virágkereskedő

4+1 év 4+1év

3 év 3 év 3 év 3 év

Borász és középfokú vendéglátó-ipari végzettségűek (pincér, szakács, cukrász, vendéglős, vendéglátó eladó) részére ráépülés Sommelier 1 év Kertész végzettségűek részére ráépülés Gyógy- és fűszernövény termesztő 1 év Zöldség- és gyümölcstermesztő 1 év

Élelmiszeripari technikus végzettségűek részére ráépülés Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus Érettségivel rendelkező érdeklődőknek az alábbi képzéseket ajánljuk: Virágkötő és virágkereskedő Szőlész-borász Dísznövénykertész Kertész

1 év

FELNŐTTOKTATÁS keretében kínált képzéseink: Szakiskolások középiskolája (szakmunkások részére; érettségit ad; nappali és levelező) 2 év Az alábbi szakképesítések második szakképesítésként térítésmentesen megszerezhetők felnőttoktatási formában nappali vagy esti tagozaton: Szőlész-borász, Kertész, Dísznövénykertész, Virágkötő és virágkereskedő, Sommelier, Gyógy-és fűszernövény termesztő, Zöldségés gyümölcstermesztő, Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus TANFOLYAMI KÉPZÉSEINK (a képzések megfelelő számú jelentkező esetén indulnak): Felnőtt borász tanfolyam, Okleveles Borbíráló tanfolyam, Sommelier tanfolyam (borász vagy vendéglátó képzettséghez kötött) Élelmiszeripari szaktechnikus tanfolyam (érettségihez kötött), Bor-, és pezsgőgyártó szaktechnikus tanfolyam (élelmiszeripari technikus végzettséghez kötött), Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam, Virágkötő tanfolyam, Szőlész-borász tanfolyam (8. osztályos végzettséghez kötött), Kertész tanfolyam (8. osztályos végzettséghez kötött) Oktatott idegen nyelv: német, angol Speciális kínálat: ingyenes gyakorlóhely, ingyenes munkaruha, ingyenes kollégiumi elhelyezés (csak az étkezésért kell fizetni) Sportolási lehetőség: kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, floorball, asztalitenisz, sakk, lovaglás, vízitúra


10

Egészség – Életmód

Három varázsszó, és nem lesz válogatós a gyerek

A

Huffposton találtuk Leigh Anderson egyik írását, amiről úgy gondoltuk, hogy a legtöbb anyukát érdekelheti – aki azzal küzd, hogy a gyereke nem hajlandó semmit megenni. Szóval ha elege van

Sikeresen abszolválta mind a két gyermekénél, és ma már nyugodtan eheti meg vacsoráját úgy, hogy közben nem azt lesi, hogy a gyerek evett-e egyáltalán valamit. Tényleg hasznos írás, és így talán nem fog többet aggódni azon, hogy a gyereke nem eszik semmit vacsorára. „Amikor az idősebbik fiam 18 hónapos volt, egyszerűen nem evett meg semmit, amit elé tettem. Elutasította a zöldséget és a gyümölcsöt is. Folyamatosan válogatott, és csak a szekrényre mutogatott, amiben a kekszek és a kenyér volt. Úgy éreztem, mintha egy „Vikinget” etetnék – nem kell más, csak egy hordó sör, meg a skorbut. Kétségbeesésemben, a rántottába és a smoothiek-ba zöldséget rejtettem, plusz rohangáltam utána a házban egy kanál borsóval. Minden vacsoraidőnél azt éreztem, mintha egy borjút próbálnék kötélen odavonszolni, aki rázza a fejét, és minden alkalommal mikor elvétem a dolgot, ő csak áll és belevigyorog a képembe. Az egyik barátnőmnek panaszkodtam erről, akinek már van egy 6 éves lánya. „Tudom miről beszélsz” – jött a válasz. Naná, hogy tudja, neki is van gyereke. „Tegnap este, Ava tésztát kért vacsorára, szóval elkészítettem neki, amit ő rendre ott is hagyott. Aztán azt mondta szójababot kér, úgyhogy megcsináltam

neki azt is. És persze, hogy hozzá sem nyúlt. A következő kérése bagel volt. Nyilván azt is megcsináltam, és persze egy falatot sem evett belőle.

El tudod hinni? Azonnal láttam magam előtt, hogy a következő 10 évben mi vár rám. Három különböző kibaszott ételt készített el?! Még én is, a trükkjeimmel és behízelgésemmel együtt is látom, hogy az teljesen fölösleges volt. Utáltam a vacsoraidőt, amikor kérvényt kellett benyújtani a gyerekhez, hogy csak még egy falatot nyeljen le, aztán meg jöhet a jutalom desszert. Már így is idiótának éreztem magam. Eszem ágában sem volt folytatni ezt az utat, vagy még lejjebbre menni egy 6 évessel, 10 évessel, vagy akár egy Isten ments, tinédzserrel. Valahogy belebotlottam Ellyn Satter, „Child of Mine:Feeding with love and Good Sense” című könyvébe, és a szó szoros értelmében ez egy sorsfordító olvasmány volt. Satter, bejegyzett dietetikus, táplálkozási és a családi terapeuta, aki a felelősség megosztást népszerűsíti étkezés terén: a szülő eldönti, hogy mikor, mit, hol egyen a gyerek, aztán a gyerek eldönti, hogy mennyit akar enni. És ez úgy működött, mint a karikacsapás – úgy tűnt el a dráma va-

a sok könyörgésből, a „játékos” etetésből, és abból, hogy gyereke hülyét csinál önből, olvassa el hogy mit tanácsol egy anyuka, akinek arannyá változott az élete, miután rátalált egy nagyon hasznos rendszerre. csora alatt, mint ahogyan a lufiból a levegő. Megcsináltam az ételt, a gyerek elé raktam, és annyit evett, amennyit akart, én meg egy szót sem szóltam. Nincsen másik opció, és ezt már ő is nagyon jól megtanulta a két év alatt. A fiam majdnem öt éves most. Még mindig jobban kedveli a húst és a kenyeret, mint például a gyümölcsöt vagy a zöldséget, de mivel leálltam az erőltetéssel meg az alkudozással, már több zöldséget megkóstolt önként, mint amennyit valaha gondoltam volna. Olyan dolgokat szeret, amikről nem is feltételeztem volna: lencsefőzelék, barna rizs, cukkini, bazsalikomleve, zöldbab és sült brokkoli. Viszont olyanokat nem szeret, amikről azt gondoltam, mindenki szereti, mint például a lasagne. És igen, néha a vacsora „gyerekétel” – csirkefalatkák vagy pizza, mert ezek a kedvencei. Néha pad thai, ez az én kedvencem, mert Satter szerint jó, ha a gyerek látja, hogy a szülő és a gyerek is megkaphatja alkalmanként amit kedvel. Satter népszerűsíti a „családi vacsorákat”, amikor a szülő és a gyerek együtt eszik, így a gyerek láthatja, amint szülei élvezettel fogyasztják a különböző (egészséges) ételeket. Természetesen azért van mindig valami olyan a tányéron, amiről tudom, hogy biztosan meg fogja enni

a gyerek, mint a rizs, gyümölcs, vagy a kenyér, szóval az új ízek a régi, ismerős ízek mellé társulnak. Nem kell erőltetni a gyereket, hogy „csak kóstold meg”, vagy „csak még egy falatot egyél”. A desszertet meg nem olyan arányban kapja, amennyi főételt megeszik. Egyébként is ritkán eszünk desszertet, általában délután kényeztetjük magunkat édességgel. De ha mégis kerül desszert az asztalra, követem Satter instrukcióit, hagyom, hogy a desszerttel kezdjen, utána meg eszik a vacsorájából is.

Szóval mi a varázsige? „Nem kell megenned”! Ez az új rendszer természetesen nem jelenti azt, hogy a gyerek soha nem fogja nemtetszését kifejezni az étellel kapcsolatban, vagy, hogy mindent meg fog enni. De ezzel nincs semmi baj. Minden alkalommal, amikor „fújjog” az ételre, vagy azt mondja nem akarja megenni, csak nyugodtan annyit mondok neki: „nem kell megenned” és ezzel már söpröm is be az adagját a saját tányéromba. A legnagyobb szó mégis az, hogy a szakértő tanácsai engedélyt adtak arra, hogy ne csesztessem a fiamat, hogy egyen, illetve leállhattam annak a megfigyelésével, hogy mit


Egészség – Életmód eszik – hiszen mindig meglehetősen egészséges és változatos étel kerül az asztalra, és így simán tudok vacsorázni, míg ő eldönti, hogy eszik-e, vagy sem. Nincs a fejemben lista arról, hogy a gyerekem mit enne meg. Azt főzök, amit enni akarok, és ha a gyerek nem akarja megkóstolni, mint például egyik este a rakott tököt kolbásszal, ott volt az étel mellett a fokhagymás kenyér is a tányéron, illetve répa a salátából, és tettem pár szelet almát is mindenki tányérjára. Talán megkóstolja, talán meg csak a huszadik alkalomra fogja megkóstolni, de ezzel egy időben, én élvezem a vacsorámat, a kisebbik fiam meg megeszi a kolbászt és a tököt és így nem megy kárba semmi. Ez az eljárás teljesen kiküszöböli a harcot, hogy rávegyük a gyereket az evésre, plusz, lehetővé teszi a gyereknek, hogy figyelmet fordítson szervezetére, hogy mikor érzi magát jóllakottnak. Így derült ki, hogy a fiam nem igazán eszik sokat vacsorára, teljesen mindegy, hogy mit teszek elé az asztalra. Egyszerűen csak nem éhes már kora este. Úgyhogy megpróbálom a korábbi étkezésekbe tápláló ételek kerüljenek, így nem aggódom a vacsora miatt.

Természetesen, ez nem a tökéletes megoldás. Egy csomó étel amit elkészítek, nem hozza lázba a többieket. Jó lenne, ha mindannyian egy kicsit jobban állnánk az új ételekhez. És persze, a családi vacsora sem kivitelezhető minden este, néha csak az egyik szülő eszik a gyerekkel, de az is előfordul, hogy egy sem, mert sokszor nem vagyok éhes, amikor a gyerekeknek vacsoraidő van. De általánosságban, a rendszer egészen jól működött. Leállít minket abban, hogy az étel jutalom, vagy büntetés legyen, ezáltal egy életre megváltoztatja a „jó étel” és „rossz étel” fogalmát. Nem kell lenyelnie a kínai kelt, hogy kaphasson fagylaltot, és nem kényszerítjük rá, hogy figyelmen kívül hagyja ha már jóllakottnak érzi magát. A „nem kell megenned”, szelíd hangon mondva, semmilyen neheztelés nélkül, teljesen megváltoztatta az életemet. A második fiamnál is használom, aki most totyogó és abszolút sikeres a rendszer. Néha, a kicsi sem eszik semmit vacsorára, ilyenkor hajlok rá, hogy beletömjek pár kanál ételt amíg a tévét nézi, de aztán visszafogom magam. Úgy értem, nem kell ennie, ha nem akar.” (divany.hu nyomán)

11

Hét hiba, amit elkövet, amikor étterembe megy Senki nem szeret bénázni egy étteremben, ahogy tette azt többek közt Mellisa Mc Carthy a Kém című filmben, amikor boldogan megette a kézmosásra kapott törlőkendőt, mert azt hitte valamyilen francia specialitás. Hogy ön ne követhesse el se ezt, se mást, abban a Washington Post segít, akik összegyűjtötték a legjellemzőbb tévedéseket. Korábban már megírtuk, milyen speciális szabályok vonatkoznak a szusievésre, ha arra is kíváncsi, kattintson.

Ne halmozza egymásra az üres tányérokat! Elisabeth Parker a Crane&Turtle étterem menedzsere szerint egy jobb étteremben a legjobb, ha a tányért ott hagyja, ahol van. "Egy tányértorony a többi vendég számára azt jelentheti, hogy a szerviz nem megfelelő." - magyarázta a lapnak Parker. Hiába igyekszik segíteni a felszolgálónak, nem biztos, hogy ennek ez a legjobb módja. Ne érjen a felszolgálóhoz! Justin Abad, a Pop’s SeaBar tualjdonosa szerint nem véletlenül került a felsorolásba ez a pont. "Meg lenne lepve, hányan érnek hozzá a pincérhez". A legtöbben egyszerűen kiváncsiak és izgatottak, de ez még nem ok arra, hogy egy idegent fogdossanak. Ne szaglássza a borosüveg dugóját! Sebastian Zutant, a Red Hen borigazgató szerint jobb, ha iszik egy kortyot a borból, mert abból sokkal több derül ki a bor ízvilágáról. "A dugó megszagolása nem fog semmit mutatni a borból, csak azt mutatja, hogy aki csinálja, az kicsit bolond." Inkább szóljon a sommeliernek, ha fogalma sincs a borokról, és nyugodtan mondja azt, hogy "nem tudom miről beszél", minthogy olyan szavakat használjon, mint gyümölcsös vagy földes.

Szóljon, ha probléma van! Daniel Kramer, a Duke's Grocery menedzsere szerint a legjobb, ha szól ha valami nincs rendben, "Ha problémája van, vagy valami nem volt rendben, szóljon, hogy meg tudjuk oldani" - részletezte. "Azt szeretnénk, hogy boldogan távozzon tőlünk, ezért az a jó, ha minél korábban szól, és nem vár a jelzéssel.". Ne dörzsölje össze az eldobható pálcikákat! Ezt Can Yurdagul, a Sushi Capitol egyik tulajdonosa javasolja. Az eldobható evőpálcák gyakran szálkásak, ezért szokták őket összedörzsölni, ennek viszont az lehet az üzenete, hogy az étterem nem ad elég jó pálcikákat. Ne kérjen jeget a whiskeybe! A Jack Rose Dining Saloon tulajdonosa szerint nincs rossz whiskey ivási szokás, ennek ellenére mindenkit lebeszél a jeges italról. Ennek pedig az az oka, hogy a jég nem engedi felszabadulni a teljes ízspektrumot, az pedig senkinek sem jó. Óvatosan a szójaszósszal! A Kaz Sushi bistro szerint ne tunkolja a szusit a szójaszószba, csak egy hangyányit használjon belőle. Ugyanis, ha túl sok szójaszószt vesz fel a szusi, akkor elnyomja az ízét, ráadásul, ha túl sokáig mártogatja, a rizs széteshet. (divany.hu nyomán)


12

Aktuális

High-tech segédek a vizsgaidőszakban E

gyre több egyetemen és főiskolán tiltják ki a vizsgákról a mobilok után az okosórákat és okoskarkötőket is, mivel ezekkel az apró számítógépekkel is lehet puskázni. A tavasszal végre boltokba kerülő Apple Watch okosóra is közrejátszott abban, hogy számos egyetem és főiskola vezetése úgy döntött, a mobiltelefonok után az okosórákat sem tűrik meg a vizsgatermekben. Az ok érthető: könnyű velük

puskázni, hiszen a hallgatóknak elég úgy tenni, mintha az időt ellenőriznék, miközben az apró számítógépre letöltött jegyzetet olvassák. Mivel az Apple termékei rendkívül népszerűek a fiatalok körében, így próbálják elejét venni a csalás elterjedésének a nyári vizsgaidőszakban. Nem csak az okostelefonok, az okosórák és okoskarkötők kerültek feketelistára, de a ha-

gyományos karórák is: egy nagy létszámú vizsgán ugyanis időigényes lenne egyenként el-

lenőrizni minden diák óráját. Főleg úgy, hogy első ránézésre némely kerek kijelzős okosóra, mint például az LG G Watch R, a Moto 360, és a Withings Acticité, alig különböztethető meg egy sima analóg karórától. A legtöbb okosóra képes az internetre csatlakozni, és ösz-

sze van kötve a felhasználó mobiljával is: így lehetséges például jegyzeteket feltölteni rá, vagy a mobilra küldött üzeneteket az óra kijelzőjén elolvasni, melyek akár a vizsgakérdésekre adott válaszok is lehetnek. Főleg brit és amerikai felsőoktatási intézmények tiltották be első körben az okosórákat. Hogy a diákok tudják ellenőrizni, mennyi a vizsga végéig hátralévő idő, az egyetemek megnövelték a tantermekben kirakott faliórák számát, illetve külön kérésre asztali órákat is rendelkezésre bocsátanak. (origo.hu nyomán)

Szomszédainknál nagyüzemben épülnek az autópályák N

agyra törő infrastruktúra-fejlesztési tervek hevernek a régiós országok kormányainak asztalán, amelyek alapján a következő években több ezer kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út épülhet. Ahol azonban nem jöhet szóba az uniós forrás, ott legfeljebb a meglévő úthálózat rehabilitációjára futja. Akár már 2017-ben száguldhatunk az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti szakaszán, miután az országos közútkezelő és autópálya-társaság (CNADNR) kihirdette a kivitelezési versenytárgyalás eredményeit, így már tavasszal elkezdődhetnek a tervezési és építési munkálatok. A hatóság öt részre osztotta fel a mintegy 56 kilométeres pályaszakaszt, a nyerteseknek 16 hónap alatt kell befejezniük a munkát, amelynek összértéke eléri az 1,2 milliárd lejt (egy euró 4,40 lej). Romániában jelenleg 687 kilométernyi autópályán lehet közlekedni, ezt a román kormány által nemrég közvitára bocsátott országos infrastrukturális fejlesztési terv szerint 2030-ig megkétszereznék. Kilenc év alatt 656 kilométer autópályát és 2226 kilométer gyorsforgalmi utat építenének becslések szerint több mint 24 milliárd euróból. A következő években elkészül a Bors–Gyalu (177 kilométer), Nagyszeben– Brassó (103 kilométer), Brassó– Comarnic (54 kilométer), Brassó–Bákó (158 kilométer), Comarnic–Ploieşti (49 kilométer) és Craiova–Piteşti (115 kilométer) sztráda. A beruházásokat az EU kohéziós alapjából finanszírozzák, az áfa nélküli összköltséget 6,6 milliárd euróra becsülik. A gyorsforgalmi utak megépítéséhez ugyanakkor 17,5 milliárd euróra lenne szükség. Tavaly mindössze 50,5 kilométernyi sztrádát adtak át a forgalomnak, egyes szakaszo-

kat félkész állapotban. Megnyitották a dél-erdélyi autópálya Nagyszeben és Szászváros közötti 22,2 kilométeres szakaszát, valamint a Nagylak és Arad között húzódó 28,3, két részből álló sztrádát. Az idei tervekben mindössze 13 kilométernyi sztráda átadása szerepel: Nagylak

Csallóköz forgalmát tehermentesítő R7-es gyorsforgalmi út építésének tervezetét. Az építkezés jövőre indulhat és 2020-ra befejeződne – nem kizárt, hogy kínai pénzből. – A kormánynak jobban megéri ppp-konstrukcióban építeni a körgyűrűt, mint hagyományos módon – mondta

A szerbeknek csak felújításra futja Szerbia a Világgazdasági Fórum tavalyi, 140 országot felölelő listáján a nem túl előkelő 120. helyen szerepel a közutak minőségét tekintve. A mintegy 44 ezer kilométernyi úthálózat

be, még akkor is, ha tudvalevő, hogy dömpingárakról van szó, amennyiért nem lehet minőségi munkát elvárni. A tervek szerint az elkövetkező három évben az útrendszer felújítására mintegy 400 millió eurót fordítanak, ebből az Európai Beruházási Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint a Világbank 273,8 milliót hitelezne, a többit az állam finanszírozná. Mintegy 1100 kilométernyi utat újítanának fel, a fontossági sorrendet a jelenlegi állapotok mellett a kifizetődőség is befolyásolja majd – ígérik az illetékesek.

Rohamtempóban építkeznek a lengyelek

és Arad között 10 kilométer, illetve 3 kilométer a bukaresti körgyűrűn. Picit derűsebbek a 2016-os kilátások, az érvényben lévő szerződések alapján 168 kilométerrel bővülhet Románia autópálya-hálózata.

Új szlovák gyorsforgalmi – ppp konstrukcióban A szlovák kormány január végén elfogadta a Pozsonyt keleti és déli irányból elkerülő D4es körgyűrű és a rá kapcsolódó, Délnyugat-Szlovákia, döntően a

a kormányülés után Ján Pociatek közlekedési miniszter. A tervek szerint az 59 kilométeres útszakaszért Szlovákia évi 135– 151 millió eurót fizet az üzemeltetőnek, azaz harminc év alatt összesen 1,325 milliárdot, amihez hozzájön még az üzemeltetési költség, így a végszámla 4-4,5 milliárdról szólna. A szaktárca azt állítja, hogy az állami költségvetésben leghamarabb 2023-ban lenne elegendő pénz az építkezés megkezdésére, miközben a fővárosi közlekedés összeomlása fenyeget, ha nem történik változás, ezért kénytelen a Fico-kabinet a ppp-konstrukciót választani.

összességében rossz állapotban van. A régióban ennél csak Bulgáriában vagy Bosznia-Hercegovinában rosszabb a helyzet. Érdemes megjegyezni, hogy az egykori délszláv államok közül Horvátország az előkelő, 29. helyen szerepel. Szlovénia a 38., de Szerbiát megelőzi az 59. helyen Albánia és Macedónia is a 109. helyével. A 90-es évek háborús viharaiban kevés pénz jutott az utak építésére és karbantartására, de a most érvényben lévő közbeszerzési rendszer sem tökéletes. Általában ugyanis a kivitelezők kiválasztásakor a legolcsóbb pályázatokat helyezik előtér-

Tavaly év végén összesen 1555,2 kilométer autópálya volt forgalomban Lengyelországban, gyorsforgalmi útból pedig 1604,6 kilométer. Az infrastruktúra és fejlesztésügyi minisztérium tervei szerint 2020 végéig 1800 kilométernyi sztráda és gyorsforgalmi út épül, vagyis több mint 50 százalékkal bővül az úthálózat. Ennek költségét közel 100 milliárd zlotyra (7500 milliárd forint) becsülik, amihez 94,7 milliárd zloty támogatásra számítanak az Európai Uniótól. A programot először társadalmi vitára bocsátják, majd a minisztériumok egyeztetnek egymás között, s csak ezután kerül a minisztertanács elé, várhatóan még idén az év közepe táján. Az autósztrádák jelentős része fizetős, de nem a legjobb módszert választották: a felállított kapuknál kell kifizetni az útdíjat, ami annyira lelassítja a forgalmat, hogy rendszeresek az akár 10 kilométeres dugók. Nagyobb ünnepek és hétvégék alkalmával kénytelenek lemondani a bevételről, hogy zavartalan legyen a közlekedés. A helyzet megoldását az elektronikus útdíjfizetés 2016–2017-re tervezett bevezetésétől várják. (www.napigazdasag.hu nyomán) (Fotó: aerialadvantage.com.au)


13

Autó – motor

A világon első, kizárólag szénszálas Airbus A

világ első teljesen kompozit anyagokból épített helikopterét mutatta be az Airbus. Az Airbus H160 egy középméretű, könnyűsúlyú polgári felhasználású helikopter, amelynek utazósebessége 160 csomó, vagyis 300 Km/h. A konstrukció kialakításánál a lényeg a komfortosság, a csendes működés és a hatékonyság volt.

A járműtípus a francia székhelyű cég számára hatalmas befektetés, beleöltek egymilliárd eurót és csak ehhez a helikopterhez kapcsolódóan 68 szabadalmat jegyeztettek be a fejlesztése során. Az újdonság nem csak anyagában új, hanem a rotorlapátjai is szokatlannak hathatnak elsőre. A légi jármű, a cég Blue Edge lapátjait használja, amelyek elsőre inkább hokiütőknek tűnnek, mint helikopter rotornak. A jellegzetes alak éppen arra szolgál, hogy csökkentse a működése közben fellépő örvénylő levegő zaját. A maximális terheléssel 5,5 tonna súlyú gép 12 utast szállíthat, legfeljebb 120 tengeri

mérföld távolságra, a maximális repülési magassága 5000 láb. Az Airbus Helicopters az újdonság meghajtására két Turboameca Arrano hajtóművet használ. A helikopter belülről is különleges, a pilóta egy hatalmas multifunkciós kijelzőt kezel. A jármú futóműve elektromos rendszerű lett, ezzel sikerült kiküszöbölni a nehéz, hidraulikus felépítést. A jármű további különlegessége, hogy 12 fokban megemelhető a félig burkolt hátsó rotor, amely hatékonyabb emelkedési képességet eredményez, valamint kényelmesebb landolást lehet kivitelezni a géppel, ami szintén az utasok kényelmét szolgálja. (hvg.hu nyomán)

Mercedes óriás egyterű – kábeles hibridhajtással A

z új Mercedes V-osztály elődjével ellentétben csak négyhengeres motorokkal kapható, és ez várhatóan a jövőben se változik – a nagyobb teljesítményre vágyóknak hibridhajtással készülnek.

Mik ezek? Nem is tanulmány a Mercedes V-ision e elnevezésű autója, noha hivatalosan így utalnak rá. Sokkal inkább arról van szó, hogy még egy keveset várnunk kell a megvásárolható benzin-elektromos hibrid egyterűre, ezért nem akarták már most véglegessé tenni az autót. Most, hogy megtörtént a V-osztály piaci bevezetése és épp folyamatban van a Vito forgalmazásának megindulása, hamarosan elkezdik növelni az elérhető változatok számát. Ezek közül rögtön kettőt előlegez meg nekünk a V-ision e, hiszen annál nem csak a hibrid hajtás, de az akár egyedi igényekhez alakítható belső kialakítás is új. A külsőnél a ma még nem választható AMG sportcsomagot előlegezi meg az új első lökhárító és

a 20 colos felnik, bent pedig a legújabb lakberendezési trendeknek megfelelő luxus-kialakítást találunk. Diófa-parketta borítja a padlót, nappa bőr és Dynamica műbőr a foteleket, amelyek természetesen masszíroznak és hűthetőek/fűthetőek, no és gombnyomásra ággyá alakulnak. Táblagép-tartó és rengeteg csatlakozó (USB, vonalbemenet) és 5 literes italhűtő is található még az utastér hátsó részében. A kábeles hibrid hajtásnál a belső égésű motor egy 210 lóerős 2,0 literes négyhengeres benzines, amelynek a munkáját egy 120 LE csúcsteljesítményű villanymotor segíti. A rendszerteljesítmény 333 LE/600 Nm, miközben 3 l/100 km az elméleti átlagfogyasztás. Ez utóbbit a gyakorlatban csak akkor lehet reprodukálni, ha az ember gyakran használja a teljesen elektromos módot – egy feltöltéssel legfeljebb 50 km-re jut el a 13,5 kWh lítium-ion akkumulátorban tárolt energiával a V-ision e, ebben az üzemmódban egyébként 80 km/h az elérhető végsebesség. (automotor.hu nyomán)


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdon a Zöldkert utcában 1+2 szobás földszintes erkélyes lakás eladó. I.ár: 8,4 M Ft. H282884. +36 70 454 2352. Szekszárdon eladó egy 164 m2-es iroda-ház, ipari üzem raktárakkal 3236 m2-es telken. Irányár: 79 M Ft. UZ003861. +36 70 454 2351. Szekszárdon 51 m2-es 1+2 szobás 3. emeleti tégla lakás eladó. Irányár: 8,5 M Ft. H283601. +36 70 454 2356.

Ingatlan Szekszárdon a Rákóczi utcában utcafronti, 20 m2-es üzlethelyiség kiadó. Érdeklődni: 06-20/440-4240. Építési telek eladó eladó! Érdeklődni: 06-20/362-4614. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárdon 57 m2-es panorámás lakható tanya eladó 1001 m2-es területen. I.ár: 4,5 M Ft. H277789. +36 70 454 2351. Szekszárd-Görögszóban 1783 m2 területen szőlőterület és kert présházzal eladó. Irányár: 1,99 M Ft. M0000589. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Bródy S. u.-ban eladó egy 119 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás. I.ár: 29,5 M Ft. H283727. +36 70 454 2351. Szekszárd felsővárosi részén 107 m2-es 2 szobás vegyes falazatú családi ház eladó. I.ár: 9,5 M Ft. H285150. +36 70 454 2351. Árcsökkenés! Szekszárdon a Tolnai Lajos utcában 132 m2-es 2+3 szobás családi ház eladó. Lakásbeszámítás! Irányár: 25,9 M Ft. H286138. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a belvároshoz közel eladó egy 2. em-i 69 m2-es 2+1 szobás téglaépítésű lakás. I.ár: 18,5 M Ft. H294012. +36 70 454 2356. Szekszárdon városközponti 2. emeleti 1+2 szobás 79 m2-es tégla lakás eladó. I.ár: 21,2 M Ft. H294362. +36 70 454 2351.

Szekszárdon eladó egy 94 m2-es 3 szobás családi ház 491 m2-es telken. Irányár: 15 M Ft. H294580. +36 70 454 2356. Tolnán 96 m2-es 2+3 szobás sorházi lakás eladó garázzsal együtt. Lakásbeszámítás! Irányár: 17,5 M Ft. H283445. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

FADDRA és SZEKSZÁRDRA SZÓRÓLAPTERJESZTŐT keresünk! Tel.: 20/968-6992

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

20-50%-os

ÁRENGEDMÉNY egyes termékekre! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30.

Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. Irányár: 6,5 M Ft. H286784. +36 70 454 2351. Szekszárdon 192 m2-es 4+2 szobás tetőtérbeépítéses gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 29,5 M Ft. H288955. +36 70 454 2351.

Szekszárd déli részén 300 m2-es műhely 110 m2-es szolgálati lakás eladó. Irányár: 44 M Ft. UZ003648. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a központhoz közel 163 m2-es 4+1 szobás családi ház eladó 448 m2-es telken. Irányár: 22,5 M Ft. H290814. +36 70 454 2356.

Szekszárdon 228 m2-es 5 szobás, padlófűtéses, panorámás családi ház eladó. I.ár: 99 M Ft. H280037. +36 70 454 2351.

Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es telken egy ház és egy tanya eladó. I.ár: 7 M Ft. M0000656. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a Kölcsey ltp-en eladó egy 3. emeleti 2 szobás erkélyes lakás. Irányár. 8,5 M Ft. H282873. +36 70 454 2352.

Szekszárdon 79 m2-es 3 helyiségből álló vendéglátóegység terasszal eladó. I.ár: 19,5 M Ft. UZ004520. +36 70 454 2352.

2016-2017. VÁLASZTHATÓ ÁGAZATOK: INFORMATIKA (Tanulmányi terület kód: 11) Tanítványainkból szoftverfejlesztők, programozók vagy rendszergazdák lesznek, akik feladataikat korszerű számítógépes eszközökkel, webes felületeken is el tudják látni. VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA (Tanulmányi terület kód: 12) Az energetika területén is jól hasznosítható, keresett szakképesítést adunk. Tanulóink jártasságot szereznek a gyengeáramú elektronikában, az automatikában, a digitális áramkörökben, és a PLC programozásban. GÉPÉSZET (Tanulmányi terület kód: 13) Az energetikai ágazatba, elsősorban a gépgyártás területére képezünk szakembereket, akik jártasságot szereznek a számítógéppel segített tervezésben és gyártásban. Végzettjeinket jó elhelyezkedési lehetőségek várják. KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS (Tanulmányi terület kód: 14) Környezetünkért felelősséget érző szakembereket nevelünk, akik átlátják a természetben zajló folyamatokat, a vizet, levegőt, talajt érintő problémákat, az erőművek környezetvédelmét, és képesek ezeket kezelni. KÖZGAZDASÁG (Tanulmányi terület kód: 15) Bankok, biztosítók, vállalkozások pénzügyi működését, az adózást, a gazdaság mozgatórugóit ismerő szakembereket képezünk. ÜGYVITEL (Tanulmányi terület kód: 16) Az üzleti életet jól ismerő, hatékony irodai munkára képes szakembereket képezünk, akik jártasak rendezvények lebonyolításában, munkaszervezésben, idegen nyelvű kapcsolattartásban. Írásbeli felvételi: 2016. január 16. (szombat) 10.00 óra Szóbeli felvételi: 2016. február 26. (péntek) 13.00 óra Részletes információk: www.eszi.hu Cím: 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. Telefon: 75/519-300

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!


Aktuális

Januári programajánló: • Január 18-án, 19.00 órakor a Színházterem: Máté Péter – S. Nagy István: Egy darabot a szívemből – ősbemutató. Musical a Pannon Várszínház Veszprém előadásában. Bérleten kívüli szabadelőadás. Jegyárak: 3300.-, 3400.-, 3500.- Ft. • Január 19-én, 09.00 órakor a Művészetek Házában: Mészöly Miklós emléknap. 9.30 órától köszöntőt mondanak: Ács Rezső polgármester és Szörényi László irodalomtörténész, a Mészöly Miklós Egyesület elnöke, az MTA BTk Irodalomtudományi Intézeténektudományos tanácsadója. 9.40-kor Mészöly Miklós Konferencia előadásai. 10.40 Filmvetítés. 11.50 Mészöly Miklós Emlékplakett áradása, Mészöly Miklós-díj átadása. • Január 21-én, 19.00 órakor a Művészetek Házában: Hobo: Ady Endre Est. A föltámadás szomorúsága. A föltámadás szomorúsága

Info: +36-74/529-610 Info 0

címmel Ady Endre verseiből és Fekete-Kovács Kornél zenéivel készített lemezt Hobo, melyet 2014. áprilisában mutattak be a Nemzeti Színházban, és azóta folyamatosan adja elő a művész. A három előadásra szóló bérlet ára: 6000 Ft. Jegyár: 2500 Ft. • Január 22-én, 18.00 órakor a Színházteremben: Virtuózok – Ünnepi hangverseny a Magyar Kultúra Napján. Magyarország első komolyzenei tehetségkutatójában felfedezett ifjú zenészek műsora. Közreműködik: Csabay Zsuzsi – fuvola, Demeniv Misi – harmonika, Rigó Roland – zongora, Sándor Zoli – hegedű. A Fölszállott a páva 2015 gyermekeknek rendezett tehetségkutató versenyen első helyet elért Bartina Néptánc Egyesület Gyeremek csoportja, valamint a versenyben induló szólisták: Szombat Sára-Karácsonyi Anna, Sándor Zsigmond, Bajusz Panna – Sándor Benjamin. Jegyár: 3200 Ft.

www.szekszardagora.hu

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ PAKS

• Január 18-án (hétfőn) 19.00 órakor: Móricz bérlet 3. előadása: Molnár Ferenc: Liliom. Külvárosi legenda hét képben. Címszerepben: Makranczai Zalán. A Veszprémi Petőfi Színház elődása. Jegyár: 3700 Ft. • Január 19-én (kedden) 18 órakor a nagyklubban: A történelem feketedobozai. Negyedik alkalommal Szabó Péter, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium történelem tanára tart előadást A XX. századi migrációk címmel. A belépés díjtalan. • Január 21-én (csütörtökön) 18 órakor: Városi ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából. • Január 25-én (hétfőn) 10.00 órakor: Óvodás bérlet 3. előadása: A Világszép Nádszálkisaszszony – zenés mesejáték (Nektár Színház, Üröm). Jegyár 1200 Ft.

www.csengey.hu

BONYHÁD http://muvhazbonyhad.ewk.hu Figyelem! Időpontváltozás! A január 16-án, 19 órára meghirdetett Ma estére szabad a kecó avagy a londoni szextett c. előadás a művelődési központban zajló építési munkálatok miatt más időpontban kerül bemutatásra. A megvárásolt jegyek visszaválthatók a művelődési központ információján! Az új időpont: április 22. (péntek) 19 óra. Január 23-án, 20.00 órakor: Sváb bál. Zene: Ticket Zenekar. Helyszín: a bonyhádi Széchenyi ny y István Általános Iskola aulája. Belépő: 2000 Ftt + 800 Ft kötelező fogyasztás. Jegyek elővételben válthatók a művelődési központ inforte e mációs szolgálatánál. m

15

Villamos kapcsolódobozok gyártásával foglalkozó DKC Ungheria Kft. TOLNAI telephelyre az alábbi munkakörök betöltésére munkatársakat keres:

• HEGESZTŐ • BETANÍTOTT MUNKÁS • GÉPKEZELŐ Előny: targoncavezetői engedély Kezdés: azonnal Jelentkezés: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com, info@dkcungheria.com e-mail címre vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110 alatt.


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Női történet Az akció január 30-ig tart.

E

gy érdekes történetet hallottam. Izlandon egy napig sztrájkba léptek a nők, az anyák nem vigyáztak a gyermekekre, nem főztek és nem vasaltak, szóval a hagyományos női feladatok helyett a parkokban, kávéházakban töltötték az időt. Néhány óra alatt eluralkodott a káosz. Mindezt a folytonosan acsarkodó és ellenségeskedő pártpolitikusok miatt hirdették meg, mert elegük lett. Érdekes módon ezt követően női miniszterelnök kapott többséget és mindenki visszatért otthonába, a megszokott kerékvágásba. Csodálom és kicsit irigylem az izlandiakat. Nálunk elképzelhetetlen bármilyen közös fellépés akár a nők szerepvállalásával, akár életünket meghatározó más üggyel kapcsolatban. Az ünnepeket keretező szomorú vita: a szüljenek lányaink unokát az országvezető papáknak, illetve hogy a lányoknak, asszonyoknak nem az a dolguk, hogy anynyit keressenek mint a férfiak, akár egy legyintéssel elintézhető otrombaság volna, ha nem a magyar valóságot jelentené. Tény, hogy több mint harminc százalékkal kevesebbet keresünk és ami a legbeszédesebb: egyetlen nő sincs a magyar kormányban. Hogy nem bírják a karaktergyilkosságot és háborúskodást, ami nálunk a politikát jelenti? Hiszen éppen ez szorul változtatásra.

Január 15. péntek

-2; 3°C

0; 5 °C

Január 16. szombat

-7; -1 °C

-4; 3 °C

Január 17. vasárnap

-10; -3 °C

-5; -1 °C

Január 18. hétfő

-13; -5 °C

-7; -1 °C

Január 19. kedd

-14; -5 °C

-5; 1°C

FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium OM azonosító: 036 410 7100 Szekszárd Palánk 19. Pf.: 61. • Tel.: +36 74 311-277 • Fax: +36 74 311-675 E-mail: csapoda@csapod-szeksz.sulinet.hu • www.daszk.hu

A 2016/2017. TANÉVBEN INDULÓ KÉPZÉSEINK: SZAKGIMNÁZIUM (érettségire felkészítő szakasz) 011. 012. 013. 014.

Mezőgazdasági ágazat (mezőgazdasági technikus szakirányra felkészítő) Mezőgazdasági ágazat (állattenyésztő, állategészségügyi technikus szakirányra felkészítő) Élelmiszeripari ágazat (élelmiszeripari technikus szakirányra felkészítő) Rendészeti ágazat (belügyi rendészeti szakközépiskola)

SZAKKÖZÉPISKOLA (3 éves szakképzési + 2 éves érettségi vizsgára felkészítő évfolyam) 015. 016. 017.

Gazda Húsipari termékgyártó Pék

ÉRETTSÉGI UTÁNI KÉPZÉSEK (nappali tagozat): – mezőgazdasági technikus – élelmiszeripari technikus – állattenyésztő és állategészségügyi technikus

FELNŐTTKÉPZÉSEK – Aranykalászos gazda (indulás: 2016. január végén) – Virágkötő- és virágkereskedő (folyamatban) – Borverseny bíra – „T” jogosítvány megszerzése – 80 órás növényvédelmi alapképzés (indul: Szekszárd, Dombóvár, Tamási, Bátaszék) – ADR (mezőgazdasági veszélyes anyag szállító) (indulás: 2016. február)

Érdeklődni lehet: 74/311-277; www.daszk.hu elérhetőségeken.

Tm Krónika 2016_01  
Tm Krónika 2016_01  
Advertisement