Page 1

www.tolhuistuin.nl

#2 ine z ga ma r me zo

s tu us g u -a


Het is weer zomer in de Tolhuistuin. Wandel binnen, kijk rond en maak het je gemakkelijk in het sprookjespark in Noord met alle soorten kunst voor alle soorten mensen. Het slechtst bewaarde geheim van Amsterdam.

OPENINGSTIJDEN TUIN 24 JUNI T/M 28 AUG. Vrijdag 17:00 – 00:00 Zaterdag 13:00 – 00:00 Zondag 13:00 – 00:00 Buren Versterkte muziek in de tuin duurt maximaal tot 23:00. De bar houdt de laatste ronde om 00:00 uur. Houdt s.v.p. rekening met onze buren. KASSA Indien er een programma plaatsvindt in de tuin, dan gaat de kassa een uur voor aanvang open. Betalen kan met contact geld en met pin. Voor enkele programma’s zijn kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop. Kijk op de website voor meer informatie: tolhuistuin.nl/programma locatie / route De Tolhuistuin ligt recht tegenover het Centraal Station, aan de Noordelijke IJoevers. De ingang van de Tolhuistuin ligt in de bocht van de Buiksloterweg. Let op de slagbomen. adres tuin Tolhuisweg 2 1031 CL Amsterdam ROUTEBESCHRIJVING Vanuit het centrum is de tuin gemakkelijk te bereiken met de pont richting Buiksloterweg die iedere vijf minuten vertrekt achter C.S. Vanaf de pont is het 2 minuten lopen naar de tuin.

Reserveren voor programma’s in de Tolhuistuin is niet nodig (tenzij anders vermeld). De tuin is groot genoeg voor iedereen. Consumpties zijn verkrijgbaar bij de horeca tijdens de programma’s. Dus liever geen eigen picknickmandjes meenemen. Honden en fietsen in de tuin zijn niet toegestaan.

Vanuit Noord gaan bus 38 en 105, halte Buiksloterwegveer. Met de auto komen kan ook. Zie www.routebeschrijving.nl voor een advies. De parkeermogelijkheden zijn beperkt.

zomer 2011

3


PAVILJOEN: Cultuur aan het IJ • Paradiso • Café-restaurant Staal • Tip Noord • Hiphopschool Solid Ground Movement

RESERVAAT: Excelsior Recordings • Sound Enterprise Beggars NL • Koekebakker & Zn • Cultuur aan het IJ

STAALVILLA: design, architectuur beeldende kunst, theater Archis • Marjolijn en Anneloor van Heemstra • Golfstromen • Bart Goldhoorn • Ad Hoc • Christiaan Fruneaux • Come • Martijn van Tol • Fransesca Miazzo (Cities) • Woest Producties


POORTGEBOUW: theater, muziek, stad      Stroom Management • Induxion • Stichting Stand up Tall Productions • Nieuwe Helden • Zomergasten • tg Space • The Zoey Foundation • iLo & Henk van der Geest • Ruben Schrameijer • Amsterdam Artist Management • Young Designers + Industry noordjes animal farm

VILLA ABSPOEL: VOF de Tolhuistuin horeca • Abspoel Residentie bar restaurant

podium

488 ingang tuin kassa

HAPJES

no

tl City

or

dk op

OPEN COOP: Partizan Publik • Studio Rooie Jas • Eddie the Eagle Museum • DUS Architects • Netwerk Democratie • Limboland TV • Arne Hendriks


De Tolhuistuin biedt Noorderlingen deze zomer zeven keer gratis entree. Hoe bewijs je dat je in Noord woont? Met je huisvuilpas! Daarmee kan je gratis en voor niets naar binnen bij programma’s verspreid over de hele zomer. Laat je (persoonsgebonden) huisvuilpas zien bij de kassa van de Tolhuistuin op onderstaande data. Maximaal twee mensen per pas.

Actie huisvuilpas programma’s vr 22 juli Danser à Deux salsa editie za 30 juli Lions of Africa zon 15 aug Het liedje dat je meenam vr 19 aug Nema Problema Old Bridge Quartet zon 22 aug Wake Up! zon 28 aug Doin’ it in the Park (alleen ‘s middags)

6

zomer 2011


TUIN OPEN 13:00 – 00:00 PROGRAMMA 14:00 – 23:00 ENTREE

€6,-

KAARTEN AAN DE TUIN, VANAF 13:00 u

Op veler verzoek in de herhaling: doldwaze picnickpret met dit geheime genootschap van HOUSEvrouwen. Een speeltuin voor vriendinnen, nachtvlinders, tutjes, dramaqueens, maar ook dj’s, muzikanten, dansers, vj’s, feestorganisatoren, stilisten en ontwerpers. Een madhatters tea party stoelendans met cupcakes & cucumber sandwiches, housewives tombola, een bling bling bingo met schitterende prijzen! Er zijn hoop dance workshops - de nieuwste mind-body movement die fitness, playfulness, old school hoepelen en trucjes combineert -, een beauty quiz, er is een huiskamer spelletjeshoek en doe mee met de bouw-je-eigen-bruidsjurk competitie. Er is muziek van DJ Celeste, The G-Team, Puck & Natasha en veel meer. Het feest is door de hele Tolhuistuin verspreid en gaat door tot in de nacht. Leef je uit. Mannen in jurk zijn welkom. i.s.m. Paradiso

zomer 2011

7


Abier Mahmoud

Elke verhuizing is een verlies. Je komt terecht in een nieuw huis, in een nieuwe stad, soms in een nieuw land. Dat is het avontuur. Maar je laat ook veel achter. Die jongen aan de overkant, de geur van de markt, de lichtval op een straathoek. Deze zondagmiddag gaat over de liedjes die de magie van zulke herinneringen oproepen, waar je ze ook uitpakt en afspeelt. Liedjes die misschien voor anderen niets bijzonders betekenen, maar die voor jou precies de beelden, de geuren en de herinneringen terugbrengen van een plek die niet meer bestaat.

8

zomer 2011


Zes Noorderlingen nemen een single, cassettebandje of mp3tje mee die ze bij zich hadden toen ze hier naar toe verhuisden. Of ze nu uit Istanbul, de Jordaan of Amersfoort kwamen, het was hier nieuw. En ze vonden houvast aan dat ene liedje. Die liedjes laten we horen, gevolgd door een brief of videoboodschap aan iemand die deze mensen hebben achtergelaten. Als slot van elk klein drieluik laat een artiest - waaronder zangeres Rajae El Mouhandiz - zich inspireren door het liedje, de brief en het persoonlijke verhaal en geeft een muzikale reactie. De overige muzikanten en zangers worden later bekend gemaakt.

Abier Mahmoud, de vrolijke wervelwind van de Kamperfoelieweg, laat een ode aan Alexandrië’s oneindige stranden horen: ‘Shat Eskendereya’ van Fairouz. “Ik ben naar Nederland gekomen zonder mijn familie, vrienden en geliefde. Dit lied van Fairouz doet mij denken aan mijn Alexandrië. Aan het uitzicht over zee waar ik rustig van word. Aan de stad die door de zee omarmd wordt. Het land aan de ene kant, het water aan de andere.” De brievenschrijvers: • Shahnaz Shahbazi uit Iran naar Amsterdam Noord. • Abier Mahmoud uit Egypte naar Amsterdam Noord. • Rosie Heinrich uit Engeland naar Amsterdam Noord. • Aafke Steenhuis uit Groningen naar Amsterdam Noord. • Touria Meliani vanuit Marokko via Winterswijk naar Amsterdam Noord. • Hesdy Lonwijk uit Suriname naar Amsterdam Noord. De middag wordt gehost door presentator en resident DJ van de Tolhuistuin Francis Broekhuijsen.

TUIN OPEN:

13:00 – 00:00

PROGRAMMA: 14:00 – 17:00 ENTREE:

€6,-

KAARTEN: AAN DE TUIN, VANAF 13:00 U. Actie huisvuilpas programma! gratis entree voor bewoners uit Noord op vertoon van de huisvuilpas (max 2 personen per pas).

Iedereen die een eigen plaatje of bandje meeneemt mag gratis naar binnen. Na afloop worden al die liedjes gedraaid.

zomer 2011

9


10

zomer 2011

Illustratie: bastiaan de rond/m2d3


Met het muziekprogramma Wake Up! maakt de Tolhuistuin een statement: op deze lazy sunday hoor je hoe mooi verzet kan zijn en hoe nodig het vandaag weer is. Wake up! bewijst dat muziek de kracht heeft om mensen te roeren, te laten swingen maar ook een relevant verhaal te vertellen heeft. Open je oren dus net iets verder.   Vijf Nederlandse artiesten van nu zingen protestsongs van toen met het vuur van vandaag. Muzikale mijpalen. Ze laten je anders naar muziek luisteren en trekken je uit je comfortzone. De Tolhuistuin mag een oase zijn, de buitenwereld klinkt er altijd in door. Juist omdat de spanningen om ons heen hoog oplopen, creëren we een ontspannen plek. En juist omdat er crisis heerst, laten we ons horen. Een waaier van stemmen en sferen in een tijd van eenheidswordt. Een feest van klasse, vuur, zelfrelativering, woede, energie en bevrijding. Anne Soldaat: “Ik ben geen geboren activist en protestliederen heb ik nog nooit gemaakt. Dat maakt dit avontuur eigenlijk des te leuker. Muziek is voor mij meer een vorm van escapisme. Het liefst neem ik mensen mee naar óf naar mijn eigen microkosmos óf naar een universum dat zo ver mogelijk afstaat van de rauwe, en zelden aangename, werkelijkheid. Welk liedje ik ga zingen? Het kan nog alle kanten op: wordt het een lied tegen onrecht, honger en oorlog in de wereld (‘We are the World’) of wordt het een lokaal protestlied, bijvoorbeeld het lied ‘Hondedrollen’ van Willem Wilmink en Harry Bannink?” Wake Up! steekt van wal in op 21 augustus tijdens Zomer in de Tolhuistuin en krijgt een vervolg tijdens het Wake Up! themaweekend van de grote opening van de Tolhuistuin in januari 2012. MET: Anne Soldaat, Mattanja Joy Bradley, Wake Up! band onder leiding van Furlan Felter e.a. Filmmaker Hesdy Lonwijk maakt filmportretten van de Wake Up! artiesten. Binnenkort te zien op www.tolhuistuin.nl

TUIN OPEN:

13:00 – 00:00

PROGRAMMA: 14:00 – 19:00 ENTREE:

€10,-

KAARTEN: AAN DE TUIN, VANAF 13:00 U.

ANNE SOLDAAT

zomer 2011

11


Het Afrika van de generatie van nu, daarover gaat Made in Africa Weekend. Eigentijdse muziek met rootsy elementen, kunst, lifestyle en film uit Afrika en de diaspora. De focus ligt op Ghana en haar grote gemeenschap in Amsterdam met Ghana Today en op de crossovers in muziek en lifestyle van de Afropolitans, jonge Afrikaanse wereldburgers, tijdens de 3e editie van Doin’ it in the park. Africa in the Picture vertoont een film over Afrika. Tijdens het laatste weekend van Zomer in de Tolhuistuin gaat alles dus nog één keer uit de kast.

12

zomer 2011


TUIN OPEN:

17:00 – 00:00

PROGRAMMA: 20:00 – 23:00 ENTREE:

€6,-

KAARTEN AAN DE TUIN, VANAF 19:00 U

Filmfestival Africa in the Picture neem de pont naar Noord en verrast je met een film in de open lucht. Africa in the Picture is een filmfestival dat zich richt op het werk van filmmakers uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Hou www.tolhuistuin.nl in de gaten voor updates over film die vertoond wordt en kijk op www.facebook.com/africainthepicture i.s.m. AITP

TUIN OPEN:

13:00 – 00:00

PROGRAMMA: 14:00 – 23:00 ENTREE:

€10,-

KAARTEN AAN DE TUIN, VANAF 13:00 u

Amsterdam heeft op Londen na de grootste Europees-Ghanese community. Daarom transformeert de Tolhuistuin voor één dag in een ware ‘Ghanatown’. Uitbundige muziek, real-live Anansi verhalen, Ghanese mode, kinderactiviteiten, marktkramen van Ghanese ondernemers, geurige drankjes en hapjes. En op de Noordkop verandert Lokatie 488 in een kapsalon met de Ghanese ‘Hairdoctors’ uit Oost. Een exclusieve Ghanese act wordt later bekend gemaakt. i.s.m Bravo Entertainment

TUIN OPEN:

13:00 – 00:00

PROGRAMMA: 14:00 – 23:00 ENTREE:

€10,-

KAARTEN AAN DE TUIN, VANAF 13:00 u. VOORVERKOOP VIA WWW.TOLHUISTUIN.NL

Na twee succesvolle edities van de blockjam Doin’ it in the park, staat de derde editie in het teken van Afropolitans, wereldburgers die opgroeien in Europa en artistiek geworteld zijn in Afrika. De nieuwe gezichten en talenten van Afrika zijn multilayered en produceren nieuwe sounds. Hun muziek is een versmelting van Westerse muziek en invloeden uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Rechtstreeks uit de sixties platenbak van pa en ma of opgedolven van internet uit het Afrika van nu. Jonge Afrikanen wonen en werken over de hele wereld en voelen  zich thuis op die verschillende plekken. De mix zit ‘m in gemengde genen maar vooral in de rijkdom aan invloeden van die werelden: Amsterdams accent, Afrikaans ethos, academisch succes, vintage London fashion stijl en galgenhumor van Oma. Doin’ it in the park is een openlucht hip hop blockjam African style in een nieuw oldskool jasje. Verwacht verrassende gasten, energieke optredens, shops en een originele Zuid-Afrikaanse braai. i.s.m africanhiphop.com

zomer 2011

13


IN 2011 - 2012 WORLD SESSIONS

o.a. ZA 22 OKT Bombino | ZA 26 NOV Gabby Young…

THEATER 2.0

o.a. VR 30 SEPT Jong RAST met Runnin’Blue | VR 16 DEC Papa was a rolling… Nobody van Joy Wielkens…

OUTSPOKEN

o.a. VR 9 MRT Zena Edwards | VR 20 APR Karima Francis…

COMEDY

o.a. ZA 12 NOV Jandino | ZA 18 FEB Roué Verveer

Meer informatie op www.podiummozaiek.nl | & Podium Mozaïek | Bos en Lommerweg 191 | Amsterdam | 020 5800381


24 juni t/m 28 aug.

Zomer in de Tolhuistuin locatie: tuin

23 – 25 sept. Onverhoeks

visioenen van het braakland locatie: Poortgebouw Tolhuistuin dec. Winters Binnen

festival in huiskamers, cafés en buurthuizen van Amsterdam-Noord locatie: drie buurten in Noord

dec. PROEFDRAAIEN locatie: Tolhuistuin paviljoen

januari 2012

grote opening Tolhuistuin

De Tolhuistuin is een nieuwe culturele vrijplaats aan het Amsterdamse IJ met 40 partners op het terrein: Cultuur aan het IJ, Paradiso, Open Coop, café-restaurant Staal, hip hop school Solid Ground Movement en meer.

Buiksloterweg 5a, Amsterdam

www.tolhuistuin.nl

zomer 2011

15


Actie huisvuilpas programma!

Vr 22 tuin open 17:00 – 00:00 programma 17:00 – 23:00 entree

€6,-

kaarten aan de tuin, vanaf 18:00 u.

DANSER A DEUX IS TERUG VAN WEGGEWEEST! En zo ook DJ Mauri die bekend staat bekend om zijn enorme collectie vintage salsa dura. Tijdens deze salsa special krijg je nog een workshop op de koop toe om de basisbeginselen te leren.

+noordkop: plein der beschaving 17:00

Zat 23 De tuin is niet voor aanvang programma geopend programma 18:00 – 23:00 entree

€8,-

kaarten aan de tuin, vanaf 17:00 u. voorverkoop via www.paradiso.nl

Een tropisch feestje van Kindred Spirits, Hotmamahot en Vintage Voodoo Experience. Kindred Spirits is bekend van o.a. Via Brasil met DJ KC The Funkaholic, Vintage Voodoo Experience met DJ’s Alex Figueira (the hottest club night in town). Hotmamahot doen wat ze goed doen: lekker eten koken, tropische muziek en visuals, met DJ’s Basrabas en Raoul Dev Burman. i.s.m. Paradiso

+noordkop: hawaï speciaal 17:00

Zon 24 tuin open 13:00 – 00:00 programma 13:00 – 17:00 entree

gratis

workshop €2,50

Zon 24 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 - 19:00 entree

€12,50

kaarten aan de tuin, vanaf 13:00 u. voorverkoop via www.paradiso.nl

Vrij 29 tuin open 17:00 – 00:00 programma 20:30 – 23:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 18:00 u. voorverkoop via www.paradiso.nl

Deze zomer maakt Noordje met kinderen een dierenboerderij. Geïnspireerd op het boek Animal Farm van George Orwell bouwen kunstenaars samen met kinderen aan een dierenmaatschappij met levensgrote dieren in een zelfgebouwde boerderij. (zie pag. 21)

Tom Pintens verdiende zijn sporen bij Zita Swoon, werkte samen met Gabriel Rios, Admiral Freebee en Flowers for Breakfast. Nu is er het album ‘De Oogst’: een verrassend stevige gitaarplaat met een dromerig-filmische sfeer. Antwerpse line up: Tijs Delbeke, Gregory Frateur, Bjorn Eriksson, Ellen Schoenaerts. Met speciale, eenmalige optredens van Roosbeef en Spinvis. i.s.m. Paradiso & Excelsior Recordings

Rocket Cinema presenteert Old Films – New Music. Als voorproefje voor het Rocket Cinema Festival in de herfst vertonen we een sneak preview van de cult scifi klassieker Fantastic Voyage (GB 1966) met een nieuwe soundtrack live gespeeld door Klerkx & The Secret. i.s.m. Paradiso

+noordkop: incredible shrinking man 17.00 & plein der beschaving 17.00

Actie huisvuilpas programma! 

Zat 30 tuin open 13:00 – 00:00 programma 13:00 – 16:00 entree

€6,-

kaarten aan de tuin, vanaf 12:00 u.

16

Een muziekspektakel met West-Afrikaanse percussie en dans in oogverblindende outfits, onder leiding van buurtbewoner Laye Ananas. Kinderen en volwassenen kunnen deelnemen aan de djembéworkshop die vooraf gaat aan deze uitbundige voorstelling.

zomer 2011


Zat 30 tuin open 13:00 – 00:00 programma 17:00 – 23:00 entree

€15,-

kaarten aan de tuin, vanaf 16:00 u. voorverkoop via www.tolhuistuin.nl

Zon 31 tuin open 13:00 – 00:00 programma 13:00 – 19:00 entree

gratis

+noordjes animal farm 13:00 +noordkop: sniegek 13:00

Vr 5 tuin open 17:00 – 00:00 programma 17:00 – 23:00 19:00 – 20:00 introductieles Argentijnse Tango 20:00 – 23:00 Tangosalon entree

€6,-

Oi! Is bekend van hun eigentijdse vertaling van Dubstep en het keurmerk voor Dubstepfeesten: van diepe sound tot party Dubstep. Oi! bouwt de tuin om tot het centrum van rauwe sounds, kunst en gekkigheid met op twee podia muziek van o.a. de Britse helden J-Kenzo en Lost, Oi!-mannen van het eerste uur Gomez en Brutuzz, de Rotterdamse producer mucky Muxx en Bobby 6 killers. De tweede stage wordt gehost door de brutale heren van The Grind. i.s.m. Oi!

De openluchtmarkt voor kunstenaars uit Noord en omstreken begint zowaar een Noordse traditie te worden. Tijdens de derde marktkramen in de tuin met alles wat mooi is. Professionele kunstenaars, creatieve ondernemers en huiskamerkunstenaars brengen hun werk rechtstreeks uit de werkplaats naar de Tolhuistuin. Met DJ Lovesupreme, Isophone, Taalbrakers, Installatie Dagdromen, Mevrouw Schrijftaal, Eet-o-theek, Knol d’amour, de buitenkapper Henriette de Waal bij de Buurtwinkel, muzikale pop up parels vanuit Lokatie 488 en veel meer!

Dansen doe je niet alleen maar zij aan zij en arm in arm. Vanavond een vurige special rond tango georganiseerd door TangoTalks. Hosting: Anouk, Hester. Muziek: DJ Ferdinand.

kaarten aan de tuin, vanaf 18:00 u. +noordkop: plein der beschaving 17:00

Zat 6 tuin open 13:00 – 00:00 programma 20:00 – 23:00 entree

€10,00

kaarten aan de tuin, vanaf 19:00 u. voorverkoop via www.paradiso.nl

Bombino is in alle opzichten een revolutionair muzikant: in het door oorlog geteisterde Niger heeft de Tuoareg in plaats van een geweer een elektrische gitaar over zijn schouder. Hij speelt blues met een gortdroge klank, stuwende trance beats en lamenterende zang en wordt ook wel de ‘Jimi Hendrix van de Sahara’ genoemd. i.s.m. Paradiso

voorprogramma door de huis dj’s van de tolhuistuin

Zon 7 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 – 19:00 entree gratis +noordjes animal farm 13.00

Picknicken en vogue moves op de catwalk. DJ Rob Manga achter de draaitafels. Een fashionable Gay Pride hangover picknick. De relaxte manier om uit te kateren na het roze pretfestijn. i.s.m. Paradiso

+noordkop: glij paleis 13:00

zomer 2011

17


Vr 12 tuin open 17:00 – 00:00 programma 19:00 – 23:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 18:00 u. voorverkoop via www.tolhuistuin.nl +noordkop: plein der beschaving 17:00

zat 13 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 – 23:00 entree

€6,-

kaarten aan de tuin, vanaf 13:00 u. voorverkoop via www.paradiso.nl

De tuin wordt omgetoverd tot de huiskamer van jazzzanger en –pianist Ruben Hein. Op deze soulvolle avond jamt hij met zijn muzikale vrienden Steye en Seeka. Labelgenoot Steye maakt muziek waar je lichaam direct op reageert en de Amsterdamse rockband Seeka maakt een mix van rock, electro en soul. Een recept voor muzikaal vuurwerk!  i.s.m. Stroom Management en Dox Records

Op veler verzoek in de herhaling: picnickpret met dit geheime genootschap van HOUSEvrouwen. Een madhatters tea party stoelendans met cupcakes & cucumber sandwiches, house wives tombola, een bling bling bingo met schitterende prijzen! Muziek van DJ Celeste, The G-Team, Puck & Natasha en veel meer. Mannen in jurk welkom! i.s.m. Paradiso Actie huisvuilpas programma!

Zon 14 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 – 17:00 entree

€6,-

kaarten aan de tuin, vanaf 13:00 u. +noordjes animal farm 13:00

We vragen vijf mensen uit Noord om de singles, cassettebandjes en mp3tjes, die ze bij zich hadden toen ze naar Noord verhuisden. Of ze nu uit Istanbul, de Jordaan of Amersfoort kwamen, Noord was nieuw. En daar vonden ze houvast aan dat ene liedje. Gevolgd door een brief van deze vijf mensen aan iemand die ze hebben achtergelaten.

Actie huisvuilpas

Vr 19 tuin open 17:00 – 00:00 programma 20:00 – 22:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 19:00 u. voorverkoop via www.paradiso.nl +noordkop: plein der beschaving 17:00 +GLAZBA-MJESTO 488

Zat 20 tuin open 13:00 – 00:00 programma 16:00 – 23:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 15:00 u. voorverkoop via www.tolhuistuin.nl +noordkop: Miks teep 16:00

18

Met de virtuozen van het Old Bridge Quartet uit Mostar lanceert Nema Problema haar serie betere muziek uit de Balkan. Geen hoempa, geen disco en geen kitsch – wel een keuze uit het schier oneindige talent aan rock, sevdah, reggae, jazz en melancholieke vocalen dat de regio kent. Line up: Mišo Petrovic: gitaar, vocal / Sandi Durakovic:  gitaar, backing vocal / Sergej Kreso: percussion / Stanislav Mitrovic: saxofoon i.s.m. Edo Barak

Het Rotterdamse zomerfestijn keert terug in Amsterdam. De geruchtmakende gangmakers Strange Fruit en Boogieman uit Rotterdam laten wederom in de Tolhuistuin zien waarom Rotterdam tot de spannendste stad van Nederland is gekroond. Muzikale verrassingen, tropische beats (grime via soul en kuduro tot uk funky) en natuurlijk eten en drinken op zijn Rotterdams. Met speciale gast uit België DJ Lefto (Brownswood Recordings). Noordkop: Lokatie 488: Miks Teep - Old Skool Hip Hop in de mix.

zomer 2011


Actie huisvuilpas programma!

Zon 21 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 – 19:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 13:00 u +noordjes animal farm 13:00 +noordkop: brap! brap! 13:00

Op een lazy sunday, een muziekprogramma dat laat horen hoe mooi verzet kan zijn en hoe nodig het vandaag de dag weer is. Startend in de zomer, uitmondend in de grote opening van de Tolhuistuin in januari. We vragen artiesten van nu om protestsongs van toen te zingen met het vuur van vandaag. Met Anne Soldaat, Mattanja Joy Bradley, Wake Up! band onder leiding van Furlan Felter e.a.

Filmfestival Africa in the Picture neem de pont naar Noord en verrast je met een film in de open lucht. Africa in the Picture is een filmfestival dat zich richt op het programma 20:00 – 23:00 werk van filmmakers uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. entree €6,Hou www.tolhuistuin.nl in de gaten voor updates over film kaarten aan de tuin, vanaf 19:00 u. +noordkop: plein der beschaving 17:00 die vertoond wordt. i.s.m. AITP +the nordanians 19:00 Vr 26

tuin open 17:00 – 00:00

zat 27 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 – 23:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 13:00 u. lokatie 488 Ghanese kappers

Amsterdam heeft op Londen na de grootste Europees-Ghanese community. Daarom transformeert de Tolhuistuin voor één dag in een ware ‘Ghanatown’. Uitbundige muziek, real-live Anansi verhalen en meer. Een exclusieve Ghanese act wordt later bekend gemaakt. i.s.m Bravo Entertainment

+noordkop: kapsalon 488 13:00

Actie huisvuilpas programma! (ALLEEN ‘S midDags)

zon 28 tuin open 13:00 – 00:00 programma 14:00 – 23:00 entree

€10,-

kaarten aan de tuin, vanaf 13:00 u. +noordjes animal farm 13:00

De derde editie van de blockjam Doin’ it in the park staat in het teken van Afropolitans, wereldburgers die opgroeien in Europa en artistiek geworteld zijn in Afrika. De nieuwe gezichten en talenten van Afrika zijn multilayered en produceren nieuwe sounds. Een openlucht hip hop blockjam African style in een nieuw oldskool jasje met energieke optredens, shops en een originele ZuidAfrikaanse braai. i.s.m africanhiphop.com

zomer 2011

19


24

/7

DU

TC

H

DE

SI

GN

S

S

S

S S S 24 /7 DU TC H DE SI G N S S S

& CULTURAL EMBASSY

S

S

S

24

/7

イン ザ デ チ・ ダッ

Lloyd Hotel & Cultural Embassy Amsterdam tel. +31 (0)20 561 36 36 www.lloydhotel.com

S

S

S


Noordjes

Animal farm oel...

estenb

een be

Noordje is dol op dieren! Ze gaat dan ook graag naar de boerderij van haar overgrootouders en voert eindeloze gesprekken met de dieren. Ze grapt met de paarden, heeft stevige gesprekken met de varkens en vraagt de koeien hoe ze de melk maken. De kippen kakelen de oren van Noordjes hoofd en de honden houden stilletjes alles in de gaten… In de zomer zijn kinderen welkom om in de Tolhuistuin te gaan bouwen aan een dierenboerderij: Noordjes Beestenboel. Geïnspireerd op het boek Animal Farm van George Orwell bouwen kunstenaars samen met kinderen aan een dierenmaatschappij met levensgrote dieren. Net echt! We maken niet alleen dieren maar ook animaties over dieren en dierenportretten. Kinderen kunnen ook komen luisteren naar dierenverhalen en -gedichten of komen kijken naar de film Animal Farm. Iedere zondag zijn er twee speciale workshops van 13.30-15.00 uur en van 15.30-17.00 uur. Geef je op via meedoen@noordjeskinderkunst.nl of bel 020 - 7798545.

Zondagen: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 aug. tuin open 13:00 – 00:00 programma 13:00 – 17:00 entree

gratis

workshop €2,50 leeftijd

4 -14 jaar

i.s.m. Noordjes Kinderkunst www.noordjeskinderkunst.nl

zomer 2011

21


ERASERHEAD RESTORED AND DIGITALLY REMASTERED BY DAVID LYNCH

DAVID LYNCH PRESENTS ERASERHEAD WITH JOHN NANCE, CHARLOTTE STEWART, LAUREL NEAR, JEANNE BATES AND ALLEN JOSEPH. CAMERA AND LIGHT FREDERICK ELMES AND HUBERT CARDWELL, SOUND ALAN R. SPLET AND DAVID LYNCH. WRITTEN, PRODUCED AND DIRECTED BY DAVID LYNCH. COPYRIGHT : © 2006 ABSURDA ALL RIGHTS RESERVED.

De cultklassieker Eraserhead is de eerste lange speelfilm van David Lynch (o.a. Blue Velvet, Twin Peaks, Mulholland Drive) over een dolgedraaide vader met een wel heel vreemde baby. De surrealistische trip door de krochten van de geest verschijnt in een nieuwe, door Lynch zelf, gerestaureerde versie: zie zijn nachtmerrie nu nog scherper. Vanaf 15 september in EYE en Kriterion (Amsterdam), ’t Hoogt (Utrecht) en Filmhuis Den Haag. Lever deze advertentie en je e-mailadres in bij de kassa van EYE en ontvang een 2e kaartje gratis voor Eraserhead. Niet geldig in combinatie met andere acties. Geldig t/m 30 september. Naam:

E-mail:

m/v Vondelpark 3 1071 AA Amsterdam

eyefilm.nl


De horeca is dit jaar in goede handen met Omar Leihitu van Rising Moon. Tijdens de beide eerdere edities van Zomer in de Tolhuistuin was hij met zijn cocktailbar blikvanger en smaakmaker. Maar nu staat hij niet alleen zijn Lazy Laura’s en Vampierre cocktails te crushen en te shaken; samen met Hotmamahot verzorgt Rising Moon de gehele catering. Van Oosters tot Mediterraan en terug. Met elk weekend een andere gastkok, die een driegangenmenu in elkaar zet en fijne, kleine hapjes maakt. Het menu is wisselend maar dagvast met altijd een vegetarische variant. Met heet weer wordt er gebarbequed. Er zijn cocktails, snacks en koffie met taart. Restaurant en bar staan gedurende Zomer in de Tolhuistuin als vanouds in de tuin. En ook op de Noordkop, de foyer van de Tolhuistuin, staat een bar. Betalen kan met muntjes die de hele zomer geldig zijn. Muntjes zijn te koop in de tuin. Andere culinaire wonderen komen uit de keuken van Mounia’s kleine catering, Carmelita & Rinus horecacatering 4856 en de Vrouwenbazaar uit Noord. Hun hapjes zijn zelfgemaakt en niet te versmaden. Als de tuin open is, is er eten en drinken (op de dagen dat er programma is): vrijdag: 17:00 – 00:00

zaterdag & zondag: 13:00 – 00:00

• v.a. 17 uur hapjes en drankjes:

• v.a. 13 uur: lunch, snacks,

borrelen en ontspannen na het werk. • v.a. 17 uur special du chef, een menu aangepast op het programma.

koffie & zelfgebakken taart • v.a. 17 uur: special du chef, een menu aangepast aan het programma.

U kunt de Tolhuistuin (inc. horeca) t/m eind september 2011 huren. Interesse? Neem contact op via verhuur@tolhuistuin.nl

zomer 2011

23


Tijmen Vermaas (directeur horeca Tolhuistuin)

In het Tolhuistuin Paviljoen, dat momenteel verbouwd wordt, komt Behalve drie zalen, een expositieruimte, kantoren, dansstudio’s ook café-restaurant Staal, genoemd naar de architect van het paviljoen Arthur Staal.

Tijmen Vermaas, die mede-eigenaar en manager is geweest van o.a. Brasserie Harkema, Dansen bij Jansen (Amsterdam) en De Republiek (Bloemendaal), zal nu caférestaurant Staal onder zijn hoede nemen. Vermaas: “Staal komt aan de IJ-zijde van het paviljoen, met een spectaculair uitzicht over het IJ. Het restaurant krijgt 215 zitplaatsen. Het concept is dat iedereen er moet kunnen eten, mensen met een grote én kleine portemonnee. Voor zo’n €15 moet je er een maaltijd kunnen krijgen. Onze restaurantpartner, Remko Struijk, eigenaar van Struik en Brandstof, gaat het restaurant smoel geven.” Chefkok Evert te Pas, bekend van restaurant Te Pas in Amsterdam dat onlangs een 9+ kreeg van Johannes van Dam, zal invulling gaan geven aan het menu. “Het echte concept staat er nog niet, maar de kernwoorden zijn snel, goed – ook goed als in biologisch – en betaalbaar. Evert te Pas heeft net een proefkaart gemaakt, en die zag er heerlijk uit.”, aldus Vermaas. Bijzonder aan het restaurant is dat er gebruik gemaakt zal worden van zogenaamde werkervaringsplekken. Vermaas: “Als je zo’n project opzet in Amsterdam-Noord moet je inspelen op de hoge werkeloosheid in dit stadsdeel. We gaan werken met jongeren die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Per dag denken we zo’n zes werkervaringsplekken te kunnen vullen, met een coach erbij. In het restaurant kunnen de jongeren klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt, en eventueel doorstromen in ons bedrijf of ergens anders.” Ook de verbinding met de rest van de Tolhuistuin wordt belangrijk. Vermaas: “Al het eten in de verschillende zalen en de tuin zelf komt uit onze keuken. Misschien moeten we zelfs picknickmandjes gaan samenstellen die mensen mee kunnen nemen naar de tuin.” Het Tolhuistuin Paviljoen met daarin café-restaurant Staal gaat proefdraaien in december 2011 en opent officieel zijn deuren in januari 2012.

zomer 2011

25


De Noordkop is deze zomer de foyer van de Tolhuistuin. Het is het stenen pleintje aan je rechterhand wanneer je het terrein van de Tolhuistuin oploopt. Je kunt er hangen en picknicken aan de waterkant, een transistor-radio huren en daarmee luisteren naar THT-Tactile Frequencies vanuit Lokatie 488 en dansen tussen de zuurstoklampen van TL City. De Noordkop is een publieke plek met een eigen karakter, een kunstplein, een speeltuin en een marktplaats voor de buurt. De Poort naar Noord staat er open, een roestvrijstalen hek aan de kant van de Van der Pekbuurt, ontworpen door landschapsarchitect Marcel van Wees. Deze zomer vinden er gratis pop up events plaats vanuit Lokatie 488, het voormalige tijdklokhuisje van Shell, met DJ Collective Wezermat 3600XL (Khadi, Benja en Fafi) aan de knoppen. Soms is er actie in deze backstage, soms niet. Maar als er iets is, dan mag je het niet missen.

26

zomer 2011


DATUM TIJD

NOORDKOP / LOKATIE 488

ONDERTUSSEN IN DE TUIN

vr 22

17:00 - 19:00 Plein der beschaving protest bijeenkomst

Danser a deux / salsa

za 23

17:00 - 22:00 Hawaï Speciaal Ticket to the tropics Lokatie 488 DJ’s Khadi, Benja en Fafi, draaien tropische verrassingen

vr 29

17:00 - 19:00 Plein der beschaving protest bijeenkomst

Rocket Cinerama

vr 29

17:00 - 22:30 Incredible Shrinking Man HeliumBar + opening boomhuttenfestival

Rocket Cinerama

zo 31

13:00 - 18:00 SnieGEK - Patienten van open instelling Jan Thoméepad exposeren kunst.

Kunstkoopzondag

vr 05

17:00 - 19:00 Plein der beschaving protest bijeenkomst

Danser a deux / tango

zo 07

13:00 - 19:00 Glij Paleis - met je geliefde nadeinen op de woelige baren van de liefde.

Runway with a twist

vr 12

17:00 - 19:00 Plein der beschaving protest bijeenkomst

Ruben Hein & friends

vr 19

17:00 - 19:00 Plein der beschaving protest bijeenkomst

Nema Problema - Old Bridge Quartet

vr 19

17:00 - 22:00 Glazba-Mjesto 488 onverwachte pop up Balkan musica.

Nema Problema - Old Bridge Quartet

za 20

16:00 - 22:00 Miks Teep - Old Skool Hip Hop in de 488 mix!

Rotterdam Take Over

vr 21

13:00 - 19:00 Brap! Brap! - protesteren met twee vingers in de lucht.

Wake Up!

vr 26

17:00 - 19:00 Plein der beschaving protest bijeenkomst

Made in Africa Weekend

vr 26

19:00 - 21:00 The Nordanians - Mark Tuinstra, Oene van Geel en Nitin Ranjan Biswas

Made in Africa Weekend

zo 27

13:00 - 19:00 Kapsalon 488 - De Ghanese Made in Africa - Ghana Today Hairdoctors uit Oost coifferen haar en baard in tip top conditie voor het feest in de tuin.

vr. 5 aug t/m 28 aug: Piertopolis, een architectonische installatie over aanlegsteigers van Antonio Guzman.

zomer 2011

27


WORLD SESSIONS

2011/2012

MARTA GOMEZ & THE OTHER GABBY YOUNG ANIMALS . ROLAND TCHAKOUNTE BOMBINO WWW.WORLDSESSIONS.NL


omar dahmani

Omar Dahmani, ook wel bekend als Ome Omar, is naast rapper en schrijver bij o.a. VICE, ambassadeur van de Tolhuistuin. Maar wie is deze ambassadeur?

“Het is dus zomer en ik ben Omar, ik ben een schrijvertje en ben bezig met mijn boekje en albumpje die aan het eind van deze zomer uitkomen” Hij groeide op in Amsterdam-Noord en straatcultuur is een onderdeel van zijn leven. “Noord heeft een apart cultuurtje, anders dan in andere buurten. In West in praten ze allemaal als een Marokkaan, Oost heeft zijn eigen slang en Noord is een mengeling van de raarste mensen, tenminste dat idee heb ik altijd. Obscure mensen komen altijd uit Noord.” In Omars roman + cd ‘Oerknal’ zitten veel van dit soort karakters. Ze zijn gebaseerd op echte mensen, er is veel actie en humor en Omar speelt zelf de hoofdrol. Het boek is in hiphopstijl geschreven: domme humor, het gaat over hiphop onderwerpen als geld, criminele activiteiten en vrouwen. De cd (Top Notch) hoort erbij en zo ligt de soundtrack voor de film die hierna komt ook vast klaar. In de aanloop naar de boek en cd-lancering houdt hij sneakpreview voorleessessies en rapt van zijn nieuwe cd samen met de Don’t Touch My Croque Monsieurs, een punkband uit Noord met wie hij samenwerkt. Van alle markten thuis dus wil hij naar eigen zeggen intermediaal gaan als Pokemon. Dahmani: “Ik ben een young minded individual, trying to get some money of culturele, creatieve shit and trying to reach the kids’. Dat jongeren bereikt moeten worden, vindt hij belangrijk. “Ik wil ze laten zien dat je moet doen wat je wilt doen en jezelf moet onderwijzen.” Zelf is hij ooit met schrijven begonnen vanwege een flyer met een oproep voor jonge webredacteurs voor de Gemeente in het buurthuis. Van het een kwam het ander. “Ik zie het als een positieve ontwikkeling dat er constant zoveel blije dingen gebeuren langs het IJ. Dit brengt jongeren in beweging en de Tolhuistuin is bij uitstek een plek die hieraan een bijdrage levert. Bijvoorbeeld dat er een Hiphopschool van Solid Ground Movement in het paviljoen komt is een goede zaak. Voor een theater-rap-cross-over weten ze me te vinden.” Deze zomer loop je Omar Dahmani tegen het lijf tijdens Zomer in de Tolhuistuin. benieuwd naar zijn werk? Download zijn gratis mixtape op omeomar.tumblr.com

zomer 2011

29


Omdat

opvallen een

kunst is!

Stand out from the

crowd! Centercom heeft een landelijk netwerk van 20.000 buitenreclamevlakken. We zijn hét aanspreekpunt voor culturele, charitatieve en commerciële adverteerders die op een effectieve manier hun doelgroep willen bereiken.

( 020 - 460 90 85 | www.centercom.nl


over het

7 t/m 17 juli 2011

festival

www.overhetij.nl

STICHTING CULTUUR AAN HET IJ artistiek directeur Chris Keulemans zakelijk directeur Rob Veldhuijsen programmering Amal Alhaag, Sènami Awunou, Jair Tchong, Rutger Esajas, Jolijn de Natris marketing Liesbeth Beeftink, Insha Klinkenberg, Rinke Oostra, Saskia Kauffmann. productie Touria Meliani, Koosje Laan, Alexandra Lodewijkx verhuur & beheer Sharine Visman, Jasper Harlaar PARADISO programmering Kees Heus, Maz Weston, Ben Kamsma, Eva van de Vlasakker, Agnes Salverda, Jan Willem Sligting, Peter van Vught. producenten Martijn Blankenstijn met dank aan Pierre Ballings en Maarten van Boven HORECA Omar Leihitu (Rising Moon) en Hotmamahot ONTWERP Van Lennep, Amsterdam FOTOGRAFIE Noël Loozen, Anne Huijnen Francis Broekhuijsen, Michel Willemsen MET DANK AAN alle vrijwilligers en N-team

zomer 2011

31


vr 22

17:00 - 23:00 Danser a deux/salsa

dans

vr 22

17:00 - 19:00 plein der beschaving

protest

za 23

18:00 - 23:00 Ticket to the Tropics

muziek / club

zo 24

13:00 - 17:00 Noordjes Animal Farm

kids

zo 24

14:00 - 19:00 de oogst van Tom Pintens

muziek

vr 29

17:00 - 19:00 plein der beschaving

protest

vr 29

20:30 - 23:00 Rocket Cinerama

film / muziek

za 30

13:00 - 16:00 lions of africa

dans / muziek

za 30

17:00 - 23:00 OI! mini festival

club

zo 31

13:00 - 17:00 Noordjes Animal Farm

kids

zo 31

13:00 - 19:00 Kunstkoopzondag

markt

vr 05

17:00 - 19:00 plein der beschaving

protest

vr 05

17:00 - 23:00 Danser a deux/tango

dans

za 06

20:00 - 23:00 Bombino

muziek

zo 07

13:00 - 17:00 Noordjes Animal Farm

kids

zo 07

14:00 - 19:00 runway with a twist

picknick

vr 12

17:00 - 19:00 plein der beschaving

protest

vr 12

19:00 - 23:00 Ruben Hein & friends

muziek

za 13

14:00 - 23:00 Desperate Housewives

muziek / party

zo 14

13:00 - 17:00 Noordjes Animal Farm

kids

zo 14

14:00 - 17:00 het liedje dat je meenam

muziek

vr 19

17:00 - 19:00 plein der beschaving

protest

vr 19

20:00 - 22:00 Nema Problema - old bridge muziek quartet

za 20

16:00 - 23:00 Rotterdam Take Over

club

zo 21

13:00 - 17:00 Noordjes Animal Farm

kids

zo 21

14:00 - 19:00 wake UP!

muziek

vr 26

17:00 - 19:00 plein der beschaving

protest

vr 26

20:00 - 23:00 Made in Africa Weekend

film

za 27

14:00 - 23:00 Made in Africa Weekend: GHANA TODAY

muziek / markt

zo 28

13:00 - 17:00 Noordjes Animal Farm

kids

zo 28

14:00 - 23:00 Made in Africa Weekend: doin’ it in the park

muziek

www.tolhuistuin.nl

zomermagazine #2 / aug 2011  

De tweede editie van het magazine annex programmaboekje van Zomer in de Tolhuistuin is uit met de focus op programma's in augustus.

zomermagazine #2 / aug 2011  

De tweede editie van het magazine annex programmaboekje van Zomer in de Tolhuistuin is uit met de focus op programma's in augustus.

Advertisement