Page 1

Vlaams-Brabant -België

In het regionaal infokantoor van de dienst toerisme kan je terecht voor informatie en folders van Tervuren, de regio en zelfs heel België. Het personeel helpt je graag bij de organisatie van een geleid bezoek of bij het uitstippelen van een dagtrip. Er worden ook enkele streekproducten te koop aangeboden waaronder de Ter vuurse jenevers, de Duisburgse pompoenjenever, druivenadvocaat, druivensap, druivenconfituur, ... DIENST TOERISME

Markt 7A - 3080 Tervuren ☎ 02 766 53 40 - fax 02 766 53 99 toerisme@tervuren.be - www.tervuren.be/toerisme OPENINGSUREN

VORMGEVING

Smets & Ruppol FOTOGRAFIE

Jelleke Tollenaar (cover), Luk Collet, Eddy Daniels, Wouter Rawoens, Yttrium, Dienst toerisme en vzw De Rand DRUK

alle weekdagen: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur; van april tot oktober ook op zaterdag: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur; in juli, augustus en september ook op zondag: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

Paesen JANUARI 2014

v.u.: Dienst toerisme, Mar kt 7A, B-3080 Ter vuren

TOERISTISCHE INFOGIDS 2014


Tervuren ligt in het Dijleland, gelegen in de rond . Je kan er wandelen en fietsen in het mooie park, het uitgestrekte , het , langs de velden en door de holle wegen van , en , de deelgemeenten die hun landelijk karakter nog goed wisten te bewaren. Naast natuurschoon heeft Tervuren ook heel wat kunsten cultuurtroeven. Het is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken maar ook het gemeentelijk museum is een bezoek meer dan waard.

W IST JE DA T ? ‌ de araucarias ook apenverdriet worden genoemd omdat apen er wel kunnen inklimmen maar er moeilijk zouden kunnen uitraken?

Dat Tervuren een heeft, valt duidelijk te merken in het straatbeeld. Laat je op sleeptouw nemen door de vele illustere figuren en sta even stil bij de die trots getuigen van een rijk verleden.

Alvast van harte welkom!

Inhoud Hoe bereiken? Wat zien? Uit in groep

4-5 6-13 14

Toeristisch plan

16-17

Wat doen?

18-23

Waar eten en drinken? 24-25 Waar slapen? Nuttige info

28-29 30

Tip Onder de indruk geraakt van Tervuren? Surf dan naar www.facebook.com/uitintervuren en word fan. Je kan ons ook volgen op twitter (www.twitter.com/visittervuren).


Hoe bereiken?

Met de auto R0 (ring rond Brussel) - afrit 1, N3 richting Tervuren of E40 Leuven-Brussel - afrit 22 (Bertem), N3 richting Tervuren

Parkeren

In het centrum van de gemeente is er een blauwe zone en een zone betalend parkeren (marktplein). Parkeren in de blauwe zone doe je gratis mits het plaatsen van een parkeerschijf achter de voorruit en voor maximum twee uur.

Met de bus

Tip Kom tijdens de zomermaanden naar Tervuren met het toeristisch trammetje.

IN F O ? ☎ 02 515 31 08

www.trammuseumbrussels.be

Lijn 315: Kraainem - Tervuren - Leefdaal - Leuven Lijn 317: Kraainem - Tervuren - Bertem - Leuven Lijn 410: Brussel Noord - Tervuren - Leuven (sneldienst) Lijn 830: Groenendaal - Tervuren - Zaventem – Machelen INFO: De Lijn Vlaams-Brabant, Martelarenplein 19, 3000 Leuven - ☎ 070 220 200 - vlbrab@delijn.be www.delijn.be

Met de metro/tram vanuit Brussel Metro 1 richting Stokkel tot Montgomery, dan tram 44 richting Tervuren S T O P P L A AT S E N : Ravenstein (Arboretum), Brusselsesteenweg (cottagebuurt), Oppemstraat (centrum) en Tervuren Station (Park van Tervuren & Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) INFO: MIVB, Koningsstraat 76, 1000 Brussel ☎ 070 232 000 - www.mivb.be

Gratis parkeren Parking Koninklijke Moestuin (Vlonderse Hoek) ANTWERPEN (54 km) Parking Tervuren Station E19 (Elisabethlaan) Londer- Kapelle-opKeerbergen Parking park van Tervuren zeel den-Bos Zemst Meise Boortmeer(Keizerinnedreef) beek Opwijk Haacht Merchtem Grimbergen Parking Panquin (kruispunt Kampenhout A12 Vilvoorde Machelen Steenokkerzeel GENT Asse Duisburgsesteenweg/ Wemmel Herent (75 km) Affligem Kortenberg Zaventem E40 Hertenbergstraat) Liedekerke

Roosdaal

Parkeerplaats voor bussen Parking sporthal Diependal (Lindeboomstraat)

Ternat

BRUSSEL

(13 km)

Dilbeek

Kraainem Wezembeek Oppem

Drogenbos

Galmaarden

Bever

Herne

St-PietersLeeuw Pepingen

Huldenberg Linkebeek Beersel Sint-Genesius-Rode

Hoeilaart

Overijse

E411

Halle

R0

E429 LILLE (132 km)

E19 MONS (71 km)

E40

E314 LEUVEN (18 km)

TervurenOud-Heverlee

BRUSSEL Lennik

Gooik

Bertem

H A S S E LT (74 km)

NAMUR (58 km)

LIÈGE (86 km)


Wat zien? Tip Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is naast een museum ook een gerenommeerd wetenschappelijk instituut met collecties van wereldfaam. Tijdens de sluiting van het museum kunnen groepen op aanvraag een geleid bezoek brengen aan het wetenschappelijk instituut en zijn wetenschappelijke collecties.

INFO en RESERVATIE? ☎ 02 766 52 00 of reservations@africamuseum.be

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, is tijdelijk gesloten voor renovatie, maar blijft bestaan. Wie voorbij de gebouwen van het Afrikamuseum gaat, heeft zeker de afsluitingshekken al gezien. Inderdaad, de renovatiewerken zijn volop aan de gang. Maar helemaal gesloten is het museum niet want de scholenwerking, tentoonstellingen en activiteiten blijven doorgaan in het Pop-up museum. Het museum zal dus op verschillende plaatsen tijdelijk opduiken.

Het Park van Ter vuren (ook wel Warande genoemd) is een gedroomd wandel- en fietsgebied. De opgravingen van het hertogelijk kasteel, de SintHubertuskapel, het Hoefijzer, de zevenster, het Spaans Huis, de ijskelder, het Koloniënpaleis en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika maken er tevens een historische site van. INFO: Keizerinnedreef, 3080 Tervuren ☎ 02 766 53 40 toerisme@tervuren.be - www.tervuren.be/toerisme

Wat zien? Tip In het Spaans huis kan je terecht voor lekkere streekproducten.

Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme (zie ook pagina 14).

W IST JE DAT? De heropening van het museum is voorzien voor 2017. Alle info over de renovatiewerken en over de activiteiten van het Pop-up museum vind je op de website www.africamuseum.be.

… Leopold II 150 frank betaalde voor deze doodgewone zandstenen die werden opgegraven in Duisburg?

INFO? ☎ 02 688 22 33


Wat zien? Tip Het Nationaal Geografisch Instituut gaf een toeristische en topografische kaart uit, verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Ten zuiden van Tervuren ligt het Zoniënwoud, de groene long van Brussel en daardoor een waar paradijs voor wandelaars en fietsers! Maar liefst 80 % van de totale oppervlakte (5000 ha.!) bestaat uit beuken. Het Zoniënwoud heeft een rijke fauna en flora met heel wat verschillende plantensoorten, paddenstoelen en dieren.

Het Geografisch Arboretum met meer dan 450 verschillende boomsoorten uit Europa, Azië en Amerika is vrij toegankelijk voor wandelaars maar verboden terrein voor fietsers. De prachtige sequoia’s uit de westkust van Noord-Amerika en de araucarias uit de Andes zijn absolute blikvangers.

INFO: Vlaktedreef, 3080 Tervuren ☎ 02 766 53 40 toerisme@tervuren.be - www.zonienwoud.be

INFO: Vlaktedreef, 3080 Tervuren ☎ 02 766 53 40 toerisme@tervuren.be - www.arboretum-tervuren.be

Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme

Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme

(zie ook pagina 14).

(zie ook pagina 14).

Wat zien? Tip Bij de dienst toerisme is een handige wandelgids en opdrachtenboekje voor kinderen verkrijgbaar.

W IST JE DA T ? … er tot 1796 een Kapucijnenklooster in het woud stond?

IN F O ? ☎ 02 766 53 40

INFO? ☎ 02 766 53 40


Wat zien? Tip Bezoek de tijdelijke tentoonstellingen:

Furament

Het gemeentelijk museum Hof van Melijn, bevat een collectie schilderijen van de 'School van Tervuren', een groep 19de eeuwse landschapsschilders met o.a. Boulenger, Montigny en Coosemans. Er worden ook voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Tervuren tentoongesteld. INFO: Melijndreef 6, 3080 Tervuren ☎ 02 766 53 55 gemeentelijkmuseum@tervuren.be www.vriendensvt.be - www.heemkundetervuren.be

(9/5 tot 22/6)

WO I (vanaf 26/9)

IN F O ? ☎ 02 766 53 55

OPEN:

In Tervuren is geschiedenis nooit ver weg. Op het gezellige marktplein staat de Sint-Jan Evangelistkerk en ook de pastorie en het kasteel de Robiano hebben een boeiend verleden. In het Heemkundig Museum, dat gratis toegankelijk is, worden voorwerpen getoond die de rijke geschiedenis van Tervuren illustreren. INFO: Nieuwstraat 15, 3080 Tervuren ☎ 02 767 07 92 heemkundigekring.tervuren@skynet.be www.heemkundetervuren.be

Wat zien? Tip Bij de dienst toerisme is een leuke erfgoedgids voor kinderen verkrijgbaar (zie ook pagina 20).

vrijdag, zaterdag en zondag: van 14 tot 17 uur. elke laatste zaterdag van de maand van 14 tot 17 uur of na afspraak.

OPEN: TOEGANGSPRIJS: 2,5 euro (individueel), 1,5 euro (studenten, senioren, groepen vanaf 15 pers.), gratis voor kinderen tot 12 jaar en inwoners van Tervuren.

Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme (zie ook pagina 14).

Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme (zie ook pagina 14).

INFO? W IS T J E D A T ?

… volgens de legende Sint-Hubertus in 727 in Tervuren zou gestorven zijn?

W IST JE DA T?

… er in de Sint-Jan Evangelistkerk drie Brabantse hertogen begraven liggen?

☎ 02 766 53 40


Wat zien? Tip Elke tweede zondag van september neemt Tervuren deel aan Open Monumentendag Vlaanderen.

In de cottagebuurt staan heel wat mooie landhuizen in Engelse stijl die Tervuren voornamelijk in het begin van de 20ste eeuw een vroeg residentieel karakter hebben gegeven. Naast de indrukwekkende Tervurenlaan staat ‘La Nouvelle Maison’, een huis dat Henry van de Velde in 1928 voor zichzelf bouwde. Even verderop staat 'Pluie de Roses' waar de Belgische Cobrakunstenaar Christian Dotremont de laatste tien jaar van zijn leven verbleef.

Het is heerlijk wandelen of fietsen in Duisburg, Moorsel en Vossem. Langsheen het glooiend landschap staan enkele historische hoeves zoals de hoeve Oude Voorde, het Hof van Hertoginnedal en Pachthof Stroykens.

Ook de kerken in de deelgemeenten zijn een bezoek waard. De hoge spitse toren van de Sint-Katharinakerk van Duisburg zie je al van kilometers ver. In de Sint-Pauluskerk van Vossem werden 13deeeuwse muurschilderingen ontdekt en de Sint-Jozefskerk van Moorsel heeft een interessante bouwgeschiedenis.

W IST JE DA T ?

IN F O ?

… Henry van de Velde en zijn vrouw begraven liggen op het kerkhof van Tervuren?

☎ 02 766 53 40 www.omdtervuren.be

Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme (zie ook pagina 14).

Wat zien?

Tip Alle Tervuurse kerken zijn lid van de vzw Open Kerken

INFO? W IST JE DA T? Een rondleiding met gids kan je reserveren bij de dienst toerisme (zie ook pagina 14).

… Tervuren zijn naam ontleent aan de Voer, ‘Ter-Vure’ betekent immers ‘Op de Voer’.

☎ 02 766 53 40 www.openkerken.be


Uit in groep Tip Meer informatie vind je in de groepsuitstappenfolder 2014, gratis te verkrijgen vanaf april bij de dienst toerisme.

IN F O ?

Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging, school, bedrijf of familie? Ben je op zoek naar een boeiende rondleiding, een leuke activiteit voor kinderen, een avontuurlijke fietstocht of een leerrijke workshop? Dan zal Tervuren je zeker wel bekoren. Ons gevarieerd aanbod rondleidingen bereikt een ruim publiek. De verscheidenheid aan kortere bezoeken laat je toe om een museumbezoek, wandelingen, fietstochten en busrondritten met elkaar te combineren. In ons aanbod voor kinderen en scholen ligt de nadruk op interactiviteit. Bedrijven kunnen in Tervuren terecht voor een professioneel seminarie of een leuke teambuildingactiviteit.

☎ 02 766 53 40 Wie zich bij een bezoek aan Tervuren wil laten begeleiden door een deskundige gids, kan hiervoor terecht bij de dienst toerisme. Het personeel helpt je graag bij de organisatie van een geleid bezoek of bij het uitstippelen van een daguitstap. Samen met de gidsen zullen zij er zorg voor dragen dat het een positieve ervaring wordt.


Kerk Oude Voorde Hof van Hertoginnedal Pachthof Stroykens WEZEMBEEK-OPPEM Gr en

Zoniënwoud Arboretum

f ee dr rt aa -V ne

Faz

f ree

f

Gro

U

TE

RV

LA

RNZ

EN

AN

O

UR

O

L

EW

BR

E SS

H

in e K le

EELSTR.

a r td

Ol mendr eef

raat elst ze

rn oo

at ra st le

-

ee

EID

eg

tra

ng

la

an

..

Ri

TR

at

ES

Te r

gs

nw

vuu

rse

ste

DU

eg

f

ve

ee

ol

dr

He

rte

nb

er

W

en

IS

we

g

BU

RG

0

100

200

Isa

be

Ei

lla

ke

e

te

dr

w

L in d

ms boo

t tr a a

ro

rt

VE

n

an

G

a Va

en

Ri

at

a gl

te

straat

urgsesteenweg

at

f

ef

tra

ee

re

isb

dr

ed

ss

ns

gs

ar

ma

ur

Du

ef

f

es

Zoniënwoud Arboretum

ee

gs

Pau O. De

dr

ur

. wstr

en

sb

la

er

re

sb

at

ol

ui

de

k Ac

td

ui

W

m er

D

an

tra

ef

t

re

es

td

rg

eef

or

D

or

H

tla

er

Alb eg

stw

po

or

ef

en

gv

re

jn

Hoo

dd

ci

aa

Be

ndr

tt

o ep

Van Coudenbergdre ef

pu

n

str

ef

aa

rkt

re

kl

W

ra

Ei

rde

a nm

std

st at

t

z Je

us

Paa

t r.

To r e

t

r

un

te

tr aa

ch

t r.

des

era

La

an

nd

ls

p Ka

tr a a

la a n

te n s

n g er

Ve s

Va

el

els ste Ka Va nd er s

jk

t

re

Zave ldree f

Ri

aat

da

t e s tr

en

Put

Roz

s tr .

L

perstraa

e

ard

P

MARKT

Ke r kst raa t

g

s tr .

nga

nwe

e n te

s te e

eg

Nieu wstr.

me

W ij

e ls e

Brusselsesteenw

sd

Ba

U

ui

Park of Warande Ka

RV TE

N RE

Ge

ss B ru

o u le H. B

SE

l

.

r.

US

en

N

A

LA

raat

steenweg

st

ur

n aa

ekst

vense

ek

BR

n Va

Bro

s-H

T E RV U R E N

Leu

be T

jwilligersln . n laa lde ve e d

v er

Vr i

H.

eg

em

an

at enw

ez W

le l aa n

EN

ef

ei

stra Hertog

Va n Bo en da

an

UV

Gastenkamer

n

a Sp

LE

ef

Kl

aa

Hotel

e dr

eg

nl

ne

f

nw

ze

in

ee

B le k erijd reef

lei

er

dr

-Va

Pa

iz

se

ef

E

L EU V

n

aa Al eg

ens

nw

Ke

raat

ge

Lisk

rto

emst

be

rtl

Opp

He

en

td r e

L

v eu

a n te

EG

N

S

W

EN TE

S

E

a

aar

at

et

n

la

te -V

ra

ab

aa

m

M

us

sst

Elis hl

u

e

EM L SS RSE V OO O E N M UV LE

n

300 m

Heemkundig Museum

Parking

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Hof van Melijn

Dienst toerisme

Koloniënpaleis

La Nouvelle Maison

Fietsknooppunt

Historische poort

Kasteel de Robiano

Wandelknooppunt

Hoefijzer

Pastorie

Speeltuin

Sint-Hubertuskapel

Terminus tram 44

Spaans Huis

Zevenster

RO

E 411


Wat doen? Tip Vlakbij het marktplein kan je inpikken op het fietsknooppuntennetwerk Vlaams-Brabant (knooppunt 46) of het wandelnetwerk ZuidDijleland (knooppunt 4). Beide kaarten zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

IN F O ? ☎ 02 766 53 40

Wandelen en fietsen!

WIE ZIJN FIETS LIEVER THUIS LAAT, KAN ER ÉÉN HUREN BIJ:

Tervuren biedt tal van mogelijkheden tot wandelen door bossen, park en velden. Zowel de recreatieve als de langeafstandswandelaar komt aan zijn trekken. Via uitgestippelde wandelroutes kan je de bezienswaardigheden op je eigen tempo ontdekken. Een paar minuten trappen vanuit het centrum van Tervuren en je staat te midden van de natuur. Tervuren is de ideale uitvalsbasis voor prachtige fietstochten door het Zoniënwoud. Bij de dienst toerisme zijn handige wandelbrochures en fietskaarten verkrijgbaar. Op www.tervuren.be/toerisme vind je een overzicht en kan je een bestelling plaatsen. Je kan ook telefonisch, per fax op per e-mail een infopakket aanvragen.

ROBEET

Brusselsesteenweg 72, 3080 Tervuren ☎ 02 767 43 38 www.robeet.be Verhuur van dames- en herenfietsen en mountainbikes. Op zondag en maandag gesloten. DE WOUDPOORT

Brusselsesteenweg 700, 3090 Overijse (Jezus-Eik) ☎ 02 657 07 01 woudpoort@3Wplus.be - www.3wplus.be/woudpoort Verhuur van hybride fietsen en mountainbikes. Op zondag en maandag gesloten. Gereserveerde fietsen kunnen wel afgehaald worden op zondag en maandag.

Wat doen? Tip De dienst toerisme organiseert geregeld een geleide wandeling of fietstocht met telkens een verrassende invalshoek. Vraag naar de gratis activiteitenkalender.

INFO? ☎ 02 766 53 40


Wat doen? Tip Organiseer een origineel verjaardagsfeestje door een heksen- of sprookjeswandeling te boeken bij de dienst toerisme.

IN F O ? ☎ 02 766 53 40

Op stap met de kinderen!

Feesten!

In 2011 bracht de dienst toerisme een erfgoedboekje uit voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Centrale figuur is eekhoorn Vic die in het park van Tervuren woont en de kinderen op sleeptouw neemt langs de vele interessante monumenten. Via teken-, kleur-, zoek-, doe- of denkopdrachten laat het boekje hen op een ludieke manier kennismaken met het Tervuurs erfgoed.

Tervurenaars weten wat feesten is! De dorps- en volksfeesten, het zomerfestival Hee Tervuren, de sfeervolle braderie, de traditionele ‘zwaarste pompoen’-wedstrijd in Duisburg, … maken van Tervuren een bruisende gemeente.

Het weekblad Libelle stippelde in samenwerking met de dienst toerisme een leuke zoektocht uit in het park van Tervuren. Het deelnameformulier is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme of op www.tervuren.be/toerisme. Ook het Hof van Melijn en het Geografisch Arboretum hebben een speciaal aanbod voor kinderen.

Voor een overzicht van alle Tervuurse evenementen kan je terecht op www.tervuren.be.

Wat doen? Tip Elke laatste zondag van oktober vindt de Sint-Hubertusviering plaats in Tervuren, een aanrader!

INFO? ☎ 02 766 53 40

WIS T JE DAT? … er tijdens de pompoenweging van 2011 een recordpompoen gewogen werd van maar liefst 711 kg, een Europees record!


Wat doen? Tip Proef bij een bezoek aan Tervuren van de lekkere pompoenjenever.

IN F O ? ☎ 02 766 53 40

Proeven! Tervuren is sinds 2009 een straffe streekgemeente. Dit betekent dat de gemeente de streekproducten een warm hart toedraagt en ondersteunt. Het infokantoor van de dienst toerisme werd voorzien van een streekhoekje waar streekproducten te koop zijn. Naast de Tervuurse jenevers worden er zoveel mogelijk producten uit de regio aangeboden zoals bijvoorbeeld druivenadvocaat, druivensap, druivenconfituur, ‌ Zowel losse producten als gevulde streekmanden kunnen verkregen worden als origineel geschenk of om zelf van te genieten.


Waar eten en drinken? RE S TA U R AN TS Capriccio, Kerkstraat 13 De Linde, Leuvensesteenweg 7 De Quabrie, Kerkplaats 2, Duisburg Het Park, Markt 9 Il Carrettino, Peperstraat 2 Kwong Chow, Brusselsesteenweg 31 La Cantina Italiana, Duisburgstesteenweg 22 La Vignette, Leuvensesteenweg 12 Metropolis Resto Good, Hoornzeelstraat 17 Chalet Vert, Grensstraat 145, Wezembeek-Oppem

TEAROOMS 02 767 35 26 02 767 87 42 02 768 16 39 02 306 71 32 02 767 64 01 02 767 56 72 02 767 02 22 02 767 83 56 02 768 18 08 02 767 74 31

02 767 05 00 02 767 48 87 02 767 36 27

I J S S A LO N Mont Blanc, Markt 3

02 767 43 64

S A N DW I C H B A R S Wip-In, Brusselsesteenweg 2a

T A V E R NE S/C AFÉ S Bootjeshuis, Warande 3 De Steenberg, Spechtenlaan 8, Moorsel Den Breughel, Oppemstraat 6 Den Engel, Kerkstraat 21 Diependal, Lindeboomstraat 30 Europa Bar, Leuvensesteenweg 26 ’t Faillissement, Kerkplaats 15, Duisburg Gambrinus, Markt 12 In den Congo, Dorpsplein 11, Vossem Keizerskroon, Kerkstraat 1 Narixa, Hoornzeelstraat 67 Pachthof Stroykens, Merenstraat 19, Duisburg ’t Pleintje, Kerkplaats 8, Duisburg ’t Sot Genoegen, Paardenmarktstraat 20 Spaans Huis, Warande The Lodge, Markt 6 (midden 2014) Bar Popular, Leuvensesteenweg 10A, Wezembeek-Oppem

Au Flan Breton, Hoornzeelstraat 8 Haemels, Kerkstraat 5 Musiaux, Leuvensesteenweg 2

02 767 49 09

02 306 74 64 0471 50 88 15 02 309 68 11 02 767 95 90 02 688 16 55 0495 50 10 01 0479 24 92 37 02 306 01 05 02 767 66 86 02 731 26 29 02 767 42 74 02 767 49 80 02 768 02 15 02 305 09 20 02 688 22 33

Arklopol, Brusselsesteenweg 111 02 306 30 92 Chiang Mai Thai Market, Brusselsesteenweg 42 02 309 74 55 Frituur De Marik, Hoornzeelstraat 66 0475 40 16 83 Grote Muur, Brusselsesteenweg 60 02 767 91 43 - 0486 37 79 09 Lotus Garden, Brusselsesteenweg 140 02 767 05 05 Modern Sushi, Kerkstraat 25 02 731 80 65 Panos corner Q8, Leuvensesteenweg 75 02 768 18 54 Pat @ Frit, Dorpsstraat 28, Vossem 0477 66 10 88 Pita Good, Hoornzeelstraat 15 02 768 18 08 Pizza Nova, Leuvensesteenweg 1 02 688 44 40 Pizza Vespa, Leuvensesteenweg 78 02 782 05 00 Pizzeria Di Fiore, Brusselsesteenweg 67 02 731 51 31 - 0487 20 78 42 Snack Tervuren, Brusselsesteenweg 56 0485 63 00 59

0478 03 65 20

Picnicmogelijkheden

SNACKBARS


Bootjeshuis Warande 3 (via gps=kastanjedreef) Tel. 02 306 74 64 Bootjeshuis@telenet.be www.bootjeshuis.be www.facebook.com/bootjeshuis Stijlvolle, nieuwe en gezellige zaak aan de ingang van het park van Tervuren. Groot WATERTERRAS en UNIEK ZICHT op het park en de vijvers! Tijdens de zomermaanden: Buitenbar/Lounge met zeevruchten Dagelijks geopend van 09u30 Maandag open vanaf 14u (Tijdens de wintermaanden gesloten op maandag en dinsdag) juli-augustus open tot middernacht! Capaciteit binnen ± 74p, terras ± 200p, lounge +- 40p Uitgebreide kaart gespecialiseerd in visgerechten! Paëlla, Gamba's, Bouillabaise, Zeetong, schaaldieren, oesters,... maar ook de liefhebbers van een lekker stuk vlees kunnen bij ons terecht!

Restaurant Het Park Markt 9, 3080 Tervuren ☎ 02 306 71 32 Gesloten op maandag en dinsdag. Zondag is de keuken non stop open.

We bieden u een seizoen gebonden semi gastronomische keuken

Hotel Rastelli Tervuren Hoornzeelstraat 63, 3080 Tervuren ☎ +32(0)2 766 66 66 Fax +32(0)2 766 66 67 info@hotelrastelli.be www.hotelrastelli.be


Waar slapen? H OTE L S Hotel La Vignette Leuvensesteenweg 12

02 767 83 56 02 767 53 97

info@lavignette.be www.lavignette.be

Hotel Rastelli Hoornzeelstraat 63

02 766 66 66

info@hotelrastelli.be www.hotelrastelli.be

02 768 09 87 0478 56 24 71

info@candeluna.be www.candeluna.be

02 325 89 05

jolal1@yahoo.fr www.leolodge.be

G A S TE NKAME RS B&B Candeluna Peperstraat 17 B&B Leolodge Oude Leuvensebaan 12 Guesthouse Wezembeek Marmotlaan 76, Wezembeek-Oppem

02 731 18 45 martine.meyer@telenet.be 0475 29 25 19 www.guesthouse-wezembeek.be

B&B Martine en Didier In de poort 11, Wezembeek-Oppem

02 736 63 19 0475 608 442

Didier.lemaire@skynet.be www.martine-didier.eu

B&B ’t Nieuwe Lijsternest Stijn Streuvelsoord 4, Wezembeek-Oppem

02 731 36 24

maria.steens@telenet.be www.nieuwlijsternest.be

CAMPING Camping Caravaning Club Brussels Warandeberg 52, Wezembeek-Oppem

02 782 10 09 camping.wezembeek@hotmail.com www.camping-r3cb-brussels.be


NUTTIGE INFO Administratief centrum Markt 7A 02 766 52 01 ac@tervuren.be Dienst vrije tijd Markt 7A 02 766 53 45 vrijetijd@tervuren.be

Gemeentelijk zwembad Paardenmarktstraat 1A 02 305 60 48 Politie Markt 7 02 767 30 00 politie@tervuren.be

Taxi Speedy 02 767 11 01 Bancontact/mister cash/ selfbank: • Belfius Brusselsesteenweg 3 (selfbank) • BNP Paribas Fortis Brusselsesteenweg 28-30 (selfbank + bancontact) • ING Brusselsesteenweg 20 (selfbank) • KBC – Markt 2 (selfbank), – Rootstraat 21a, Duisburg (selfbank)

Gemeenschapscentrum P. Vandersandestraat 15 02 766 53 60 gc@tervuren.be

Rode Kruis Nieuwstraat 15 02 767 70 97 noodnr: 105 info@rktervuren.be

Cultuurdienst Tervuren Markt 7A 02 766 53 55 cultuurdienst@tervuren.be

Brandweer Schavei 77, Overijse 02 687 73 63 noodnr: 02 687 78 00

Bibliotheek Tervuren P. Vandersandestraat 15 02 767 61 07 bibliotheek@tervuren.be

Post Brusselsesteenweg 2 bus 4 02 201 23 45

Internet: Bibliotheek P. Vandersandestraat 15 (enkel voor leden)

Autopechhulp: • Touring Wegenhulp 070 344 777 • VAB 070 344 666

Markt: elke vrijdagmorgen op het marktplein van Tervuren

Jeugddienst Tervuren Markt 7A 02 766 53 30 jeugddienst@tervuren.be Sportdienst Tervuren Markt 7A 02 766 53 35 sportdienst@tervuren.be

Openingsuren : Maart/September ma t/m do : 10u - 1u vrij t/m zon : 11u - « Oktober/Februari ma t/m do : 15u - 1u (feestdagen open vanaf 11u)

vrij t/m zon : 11u - «

TIP? Meer nuttige adressen vind je in de gemeentelijke infogids, gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme. Info: ☎ 02 766 53 40

In het hartje van Duisburg onder de kerktoren, ontvangen wij u graag in ons FDIHHWMH«

Annemie & Didier

͚d&/>>/^^DEd

KERKPLAATS 15 -3080 DUISBURG 0479 24 92 37 - tfaillissement@telenet.be

Tervuren 2014  

Toeristische brochure