Page 1

Ontdek & beleef

DIEST bullhorn tips voor een uitje in Diest ¡ 2019

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 1

19/02/2019 17:59


Samen erop uit op het ritme van de Demer Wat je ook kiest, het beste beleef je in Diest!

Ontdek Diest Diest, een gezellige, historische stad aan de Demer met tal van leuke winkelstraten, cafés en restaurants. Je wandelt er letterlijk een schatkamer van erfgoed binnen. De vele monumenten stralen de grandeur van vroeger uit. Rustgevende oases vind je dan weer in één van onze stadsparken. Volg de Demer en ontdek Diest van een heel andere kant. Wandel over het houten vlonderpad en zet de tocht verder naar het historische stadscentrum ... een levendige plek omsingeld door stadsvesten, natuurdomeinen en beboste heuvels. Er is geen betere manier om al dit moois te ontdekken dan met een stadsgids.

Samen erop uit op het ritme van de Demer

Diest heeft een lange en rijke geschiedenis maar we houden het graag kort. Zo ben je nog meer onder de indruk tijdens je wandeling. Nieuwsgierig? Ver moet je niet zoeken: de rijke cultuur vind je over de hele stad. Zo kan Diest prat gaan op een van de oudste en best bewaarde begijnhoven in Europa. Maar dat is zeker niet het enige pareltje in de binnenstad.

Diest was bijna drie eeuwen in handen van de graven van Nassau; de latere prinsen van Oranje-Nassau. De oudste zoon van Willem de Zwijger, Filips-Willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Het Stadsmuseum De Hofstadt is dé ideale plek om je bezoek aan Diest te starten. Wat ooit het verblijf van de Heren van Diest was, toont vandaag een rijke kunstverzameling die het boeiende verleden van de stad reflecteert. Vanaf 2019 staan ‘De Opdracht van Christus in de tempel en de profetie van Simeon’ en ‘De Aanbidding der Wijzen’ in de schijnwerpers. Deze schilderijen zijn van de Vlaamse Meester Theodoor van Loon, tijdsgenoot van Rubens en een van de eerste schilders die zich lieten beïnvloeden door Caravaggio. Daarnaast zetten we de schilderijen van de vier evangelisten in de Sint-Catharinakerk van het begijnhof in de kijker. Ze zijn vanaf 1 juni te bekijken vanop de speciaal ontworpen jakobsladder en dit naar aanleiding van het project Vlaamse Meesters in situ. Een echte aanrader voor elke kunstliefhebber!

Kortom, laat je door deze brochure inspireren en kom Diest ontdekken!

2

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 2

19/02/2019 17:59


#DIESTMIJNSTAD #DIEST #ORANJESTAD #WEEKENDJEWEG #DETIJDVANONSLEVEN

Tip! MEETING DIEST Een centrale ligging, inspirerende locaties, een compact centrum met leuke terrasjes en sfeervolle restaurants: Diest biedt verrassend veel mogelijkheden voor uw meetings, personeelsfeesten en evenementen.

Toerisme Diest

In onze map ‘Meeting in Diest’ vind je een overzicht van alle meetinglocaties, toeristische trekpleisters, arrangementen en dagprogramma’s. Vraag ze snel aan bij Toerisme Diest of neem contact op voor een programma op maat.

phone-square

+32 (0)13/35 32 74

envelope-square

toerismereservatie@diest.be

mouse-pointer

www.toerismediest.be

home Koning Albertstraat 16 a, 3290 Diest. Info:

Toegankelijk Van 1 april t.e.m. 30 september: elke dag 10 u - 12 u & 13 u - 17 u.

Samen erop uit op het ritme van de Demer

Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ma t.e.m. za: 10 u - 12 u & 13 u - 17 u. zon- en feestdagen gesloten.

3

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 3

19/02/2019 17:59


PRAKTISCHE INFORMATIE

Praktische informatie

· Je keuze gemaakt? Stuur liefst 3 weken vooraf een mail naar toerismereservatie@ diest.be of reserveer online via www.toerismediest.be. · Wij raden aan één gids per 25 personen te voorzien. · Het basistarief voor een rondleiding bedraagt € 60/gids. Vanaf het derde uur betaal je € 30 per bijkomend uur/gids. Het dagtarief bedraagt € 120/gids. Voor anderstalige rondleidingen wordt er een meerprijs aangerekend.

· Volledige programma's op maat zijn mogelijk, Toerisme Diest helpt je graag verder. · Prijzen vermeld in deze brochure zijn steeds onder voorbehoud. Mogelijke wijzigingen worden bij de reservatie meegedeeld. · Je kan een offerte aanvragen via mail naar toerismereservatie@ diest.be of telefonisch op het nummer 013/35 32 74. Alle algemene voorwaarden vind je op pagina 20.

4

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 4

19/02/2019 17:59


Overzicht van het aanbod Toerisme Diest helpt je graag bij het maken van je keuze om je bezoek zo vlot mogelijk voor te bereiden. In deze brochure of via www.toerismediest.be vind je zeker je gading om het jouw groep naar de zin te maken! Of je nu kiest voor een volledig dagpakket of een rondleiding, alle reservaties en afspraken gebeuren via Toerisme Diest.

EEN HELE DAG EROP UIT

Op het ritme van de Demer

Diest en het avontuur van de parachutisten

6

Ontdek de Vlaamse Meester Theodoor van Loon in situ 7

In de voetsporen van de prins

11

De nachtwachter vertelt over Diest in de 19de eeuw

13

Met de nachtwachter op ronde in middeleeuws Diest 13 Tussen pot en pint

RONDLEIDINGEN VAN 1 UUR Citadel van Diest - Enig in zijn soort (optie Pegasusmuseum) 8 Fort Leopold

8

Intreden in de luwte van het begijnhof met Sint-Catharinakerk

9

Stadsmuseum ‘De Hofstadt’

11

Sint-Sulpitiuskerk met kunstcollectie

11

9

13

RONDLEIDINGEN VAN 2.30 UUR Begijnenhuis 7 eeuwen zorgverlening grauwzusters met begijnhof

10

RONDLEIDINGEN VAN 3 UUR In de voetsporen van de prins

11

RONDLEIDINGEN VAN 1.30 UUR 9

MET DE KLAS OP STAP

Begijnenhuis 7 eeuwen zorgverlening grauwzusters

10

1. Stadsmuseum De Hofstadt

Ode aan de laatste twee begijnen

12

Met Mudie de muis op verkenning

Begijnhof met kant- en textielcentrum

18

Kunstkleuters

Het geheim van Diest als Vestingstad

2. Citadel 8

Begijnhof met Sint-Catharinakerk en stadswandeling

9

Het Diestse verleden (stadswandeling)

9

19

Appèl op de Citadel 3. Stadscentrum

19

In de voetsporen van opa Lowis Demer-Doe-Pad

Dit is een selectie uit het aanbod. Een volledig overzicht vind je terug op mouse-pointer www.toerismediest.be/trips-48/voor-groepen/rondleidingen/

Overzicht van het aanbod

RONDLEIDINGEN VAN 2 UUR

5

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 5

19/02/2019 17:59


in Diest

DAGUITSTAPPEN

Daguitstappen

Daguitstap 1

Diest en het avontuur van de parachutisten Schaffen, één van de vijf deelgemeenten van Diest, heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug. Op haar grondgebied is immers een militair vliegveld gevestigd, dat een belangrijke rol speelde tijdens Wereldoorlog I en II. Vandaag de dag geniet het vliegveld vooral bekendheid door het opleidingscentrum voor parachutisten dat er gevestigd is. Deze excursie is een must voor wie een bezoek aan Diest wil combineren met een origineel stukje militaire geschiedenis.

PROGRAMMA

user

10 u

Tijdens het bezoek aan het trainingscentrum krijg je meer uitleg over de voorbereiding van de ‘eerste sprong’, een zicht op het drogen, het vouwen en het herstellen van valschermen, het gebruik van de heliumballon en de verschillende soorten droppings.

max. 50 personen

12 u

Middagmaal in Diest.

14 u

Bezoek aan Stadsmuseum De Hofstadt.

15 u

Wandeling door de oude stadskern van Diest. Bezoek aan het begijnhof.

extra: Middagmaal bij de para’s: € 8,00 p.p. (menu, saladebar en 1 frisdrank). Enkel te boeken bij deze daguitstap en ter plaatse te betalen. Het menu wordt niet vooraf meegedeeld · Buschauffeur en reisleiders zijn ook betalend.

17 u

Vrij bezoek aan de stad.

Overzicht menu’s: zie pagina 16-17.

calendar-alt

GROEPEN

tag PRIJS Gidsvergoeding: € 120,00/gids (max. 25 personen/gids) Stadsmuseum De Hofstadt: € 2,00 p.p. Groepen kleiner dan 20 personen betalen € 4,00 p.p. toegang.

PERIODE

Deze daguitstap is geldig op dinsdag of woensdag van maart t.e.m. juni en van september t.e.m. november.

Opmerking: De aanvraag dient minstens 1 maand vooraf te gebeuren en kan pas na bevestiging van de para's.

6

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 6

19/02/2019 17:59


Daguitstap 2

Ontdek de Vlaamse Meester Theodoor van Loon in situ EEN VLAAMSE CARAVAGGIST IN DIEST EN SCHERPENHEUVEL Veel mensen weten het niet maar Theodoor van Loon was één van de eerste barokschilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich liet inspireren door Caravaggio, dé Italiaanse meester met een realistische schilderstijl gebruikmakend van grote licht en donker (clair-obscur) effecten. Theodoor van Loon werd misschien wat overschaduwd door tijdsgenoot Rubens, maar één ding staat vast: Theodoor van Loon is een Vlaamse Meester met een

eigen stijl. Hij schilderde voornamelijk prachtige en krachtige religieuze taferelen met oog voor detail en compositie. Kunstcritici uit de 17de eeuw waren vol lof over hem: hij was een vakman. Deze excursie is een aanrader voor elke kunstliefhebber en geschiedenisfanaat. Het laat je topstukken zien van de hand van Vlaamse Meester Theodoor van Loon.

Tip! Je kan het voor- of namiddagprogramma van de voorgestelde daguitstappen vervangen door één van de rondleidingen.

mouse-pointer www.vlaamsemeestersinsitu.be

PROGRAMMA Aankomst te Scherpenheuvel. Verwelkoming met een kannetje koffie of thee.

10.15 u

Bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek te Scherpenheuvel.

Onder impuls van de aartshertogen Albrecht en Isabella begon men in 1609 met de bouw van de huidige basiliek naar het ontwerp van Wenceslas Cobergher. De kerk werd in 1627 ingewijd en is de oudste koepelkerk van de Lage Landen. In de basiliek kan je de Mariacyclus van meesterschilder Theodoor van Loon (1582-1649) bewonderen. Deze schilder leefde in de schaduw van Peter Paul Rubens maar toch werd hij in de 17de eeuw al enorm gewaardeerd door de toenmalige elite en door niemand minder dan de aartshertogen Albrecht en Isabella die ervoor zorgden dat de werken terecht kwamen in de basiliek. De schilderijen zijn in 2018 geconserveerd. Nooit eerder oogden deze Mariawerken zo fris en kleurrijk.

GROEPEN

12.30 u Middagmaal in Diest.

user

14.30 u Bezoek aan Stadsmuseum De Hofstadt. Het museum toont een rijke kunstverzameling die het boeiende verleden van de stad reflecteert. Enkele opmerkelijke pronkstukken zijn de schilderijen ‘De Opdracht van Christus in de tempel en de Profetie van Simeon’ en ‘De Aanbidding der Wijzen’ van Vlaamse Meester Theodoor van Loon!

max. 25 personen/gids

15.00 u Korte wandeling langsheen de Demer richting begijnhof. 15.45 u Vanaf 01 juni 2019 kan je in de Sint-Catharinakerk de prachtige schilderijen ‘De vier evangelisten’ van Theodoor van Loon vanop een speciaal ontworpen jakobsladder op een bijzondere manier bewonderen.

Een project ‘Vlaamse Meesters in situ’ van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen i.s.m. provincie Vlaams-Brabant.

17.00 u Einde · Vrij bezoek aan Diest.

calendar-alt

PERIODE

Deze uitstap is mogelijk vanaf 1 juni 2019. Niet op maandag. tag PRIJS Gidsvergoeding: € 120,00/gids (max. 25 personen/gids) Stadsmuseum De Hofstadt: € 2,00 p.p. Groepen kleiner dan 20 personen betalen € 4,00 p.p. toegang. Kannetje koffie of thee: € 3,00 p.p.

Daguitstappen

9.30 u

Overzicht menu’s: zie pagina 16-17.

7

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 7

19/02/2019 17:59


Diest

Citadel

Schildwacht aan de Demer

rt

Schaffense Poo

Begijnhof

Wist je dat er een origineel stukje vaderlandse geschiedenis in Diest ligt? Diest zal je verbazen met zijn militaire verleden, de imposante bouwtechnische hoogstandjes en de strategische ligging. De groene gordel die daardoor is ontstaan, omarmt Diest. Benieuwd? Boek dan één van onderstaande programma's. Meer info over Diest Vestingstad op mouse-pointer www.toerismediest.be .

er

Dem Aan de

Fort Leopold​ Het Fort Leopold was het derde belangrijke onderdeel in de verdediging van de stad. Het Fort Leopold vormde een buffer tegen een vijandelijke aanval uit de Kempen. De fortificaties zijn als monument en als landschappelijk waardevol gebied beschermd. Een bezoek aan het Fort Leopold geeft een idee van de 19de eeuwse krijgsbouwkunde. clock

Duur: ​​1 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Groep: Max. 25 personen/gids

bullhorn

Opmerking: De aanvraag dient minstens 1 maand vooraf te gebeuren en kan pas na bevestiging.

Citadel

Schildwacht aan de Demer

Tip!

Citadel van Diest

Enig in zijn soort!

Je kan een bezoek aan de citadel combineren met een bezoek aan het Pegasusmuseum. Gelieve dit duidelijk te vermelden bij de reservering. Het Pegasusmuseum gelegen in de vroegere 'cachotten' van de citadel is ingericht in vier zalen en verbonden door een lange gang (ravelijn). Het museum vertelt de geschiedenis en de wapenfeiten van de Belgische Parachutisten van ontstaan tot op heden. clock

Duur: 2 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Groep: Max. 25 personen/gids

calendar-alt

Periode: Bezoek Pegasusmuseum enkel op weekdagen.

Het is de enige overgebleven bakstenen militaire citadel in Vlaanderen. Naast een bezoek aan de citadel met kazematten krijg je ook een zicht op het ChasseloupLabat verdedigingssysteem: een unicum in Europa! clock

Duur: 1 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Groep: Max. 25 personen/gids

calendar-alt

Periode: Bezoek Pegasusmuseum enkel op weekdagen.

home

Afspraak: Citadel – Leuvensestraat

bullhorn

Opmerking: Een zaklamp voor het bezoek aan de citadel is een aanrader voor wie alle details wil zien.

H et geheim van

Diest als vestingstad Wat maakte Diest zo belangrijk om na de onafhankelijkheid van België te worden omgebouwd als schildwacht aan de Demer? De boeiende geschiedenis van Diest als vestingstad met haar stadswallen, Schaffense poort, Petrolpoort, waaiersluis,... komt opnieuw tot leven! clock

Duur: ​​2 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Groep: Max. 25 personen/gids

home

Afspraak: Provinciedomein Halve Maan - Omer Vanaudenhovelaan

bullhorn

Opmerking: Goede wandelschoenen zijn aangeraden.

8

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 8

19/02/2019 17:59


SLENTER DOOR DE EEUWEN Al slenterend door de eeuwen ontdek je de echte schatkamer van Diest. In kleine straatjes en pleintjes ontdek je Werelderfgoed, het begijnhof van Diest, een pareltje. Andere plekken in de stad verbazen door de vele monumenten en historische stadsparken. En wat heeft Diest gemeen met Nederland? Kom het ontdekken!

het begijnhof

Eén van de oudste, grootste, mooiste en best bewaarde begijnhoven van de Lage Landen vind je in Diest. Dit ‘stadje in de stad’ pronkt sinds eind 1998 op de befaamde UNESCO-lijst van het Werelderfgoed en behoort tot de wereldtop van monumenten. Er is geen enkel begijnhof met zulk een mooie barokke toegangspoort.

Het Diestse verleden Voor wie zonder omwegen de stad en haar belangrijkste bezienswaardigheden wil leren kennen. Diest herbergt een schatkamer aan erfgoed en monumenten. Logisch voor een stad die al in de middeleeuwen straalde. Over de prins van Oranje-Nassau valt ook heel wat te zeggen, achter elke hoek zit wel een Oranjeverhaal verscholen. De gids voert je mee op een boeiende tocht door de geschiedenis.

clock

Duur:

Begijnhof met Sint-Catharinakerk: 1 uur

Begijnhof met kant- en textielcentrum: 1.30 uur

Begijnhof met Sint-Catharinakerk & stadswandeling: 2 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids Toegang Kant- en textielcentrum: € 2,00 p.p.

user

Groep: Max. 25 personen/gids Toegankelijk maar oneffen ondergrond

clock

Duur: 2 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Tip! Graag een stadswandeling in het Diesters dialect kijk dan op www.toerismediest.be voor de rondleiding ‘Oep gank in Diest’.

Op het ritme van

de Demer

Net als vroeger kronkelt de Demer opnieuw door het Diestse stadscentrum. Vanaf de groene stadsrand, via een houten vlonderpad, wandel je op het ritme van de Demer naar het bonzende hart van de stad. Een tocht door het verleden met scheepstrekkers, bierbrouwers, leerlooiers,… een vleugje nostalgie en prachtige stadszichten passeren de revue.

Groep: Max. 25 personen/gids Gedeeltelijk toegankelijk - alternatief mogelijk

clock

Duur: 2 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Groep: Max. 25 personen/gids

home

Slenter door de eeuwen

Intreden in de luwte van

Afspraak: Parking Provinciedomein Halve Maan Toegankelijk - alternatief mogelijk

9

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 9

19/02/2019 17:59


MUSEUM TOPPERS Bewonder topstukken van een Vlaamse Meester in het Stadsmuseum De Hofstadt of ontdek de collectie religieuze kunst in de Sint-Sulpitiuskerk. Wat is er zo speciaal aan de Allerheiligenkapel en wie ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk? Nieuwsgierig? Reserveer dan één van deze rondleidingen.

Begijnenhuis

4 museumtoppers

7 eeuwen zorgverlening grauwzusters Het museum wordt beheerd door het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, bekend van het project 'Te Gek !?', dat geestelijke gezondheidszorg uit de taboesfeer wil halen. Het museum vertegenwoordigt de link van de huidige instelling met de taak van de grauwzusters. Hun werk startte in 1348, toen de zwarte builenpest in Diest heerste. Op vraag van het stadsbestuur kwamen grauwzusters uit Hessen naar Diest om mensen bij te staan in deze moeilijke tijd. Het museum bestaat uit acht kamers die elk focussen op een bepaald aspect van het leven en de taak van de grauwzusters zoals de zorg aan huis, het religieuze, de figuur van Franciscus van Assisi, enz. Hoewel de grauwzusters sinds 2008 uit Diest vertrokken zijn, zullen ze er nooit helemaal weg zijn, en dankzij het museum blijft hun werk in de kijker staan. clock

Duur: ​​1.30 uur Met bezoek aan het begijnhof: 2.30 uur

tag

Prijs:​ 1.30 uur:​€ 60,00/gids 2.30 uur:​€ 90,00/gids

Toegang: Museum grauwzusters Diest: € 2,00 p.p.

user

Groep: Max. 15 personen/gids

10

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 10

19/02/2019 17:59


In de voetsporen van

Prins Filips-Willem van Oranje-Nassau Filips Willem van Oranje, zoon van Willem de Zwijger en heer van Diest, ligt al 400 jaar begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Geïnspireerd op het boek Prins-Heer-Lijk wandelen in Oranjestad Diest van auteur Fons Bonroy, neemt de gids je mee in de voetsporen van baanderheren, graven en prins Filips-Willem van Oranje-Nassau. Door hun materiële nalatenschap hebben ze Diest een ander en mooier aanschijn gegeven. Na afloop ben je helemaal vertrouwd met het 'heerlijke' verleden van Oranjestad Diest. clock

Duur: ​​3 uur

tag

Prijs:​€ 90,00/gids

Toegang: Stadsmuseum De Hofstadt: € 2,00 p.p. Groepen kleiner dan 20 personen: € 4,00 p.p.

user

Weetje! Een rondleiding kan je altijd combineren met een bezoek aan de Allerheiligenkapel. Gelieve dit dan duidelijk te vermelden bij de reservering.

Groep: Max. 25 personen/gids

tag € 10,00/groep

Openingsuren zie p. 23

De kunstcollectie van

Sint-Sulpitiuskerk Op de Grote Markt prijkt de statige Sint-Sulpitius- en Dionysiuskerk. In 1321 besloot men de oude romaanse kerk te vervangen door een nieuwe gotische kerk. Hiervoor deed men beroep op de Franse bouwmeester Pierre de Savoye om een ontwerp te maken naar model van de Franse gotische kathedralen. In het hoogkoor voor het hoofdaltaar bevindt zich het Museum voor Religieuze Kunst met het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau, Heer van Diest en oudste zoon van Willem de Zwijger. De Sint-Sulpitiuskerk bezit een rijke en waardevolle kunstcollectie.

‘De Hofstadt’ De Hofstadt, ooit het verblijf van de Heren van Diest, toont het beste uit de Diestse kunstverzameling en is de beste plaats om je bezoek aan Diest te starten. De naam 'De Hofstadt' verwijst naar de overgebleven kelders van de huizen die er tot begin 18de eeuw stonden. Naast schilderijen heeft het museum ook beeldhouwwerken, meubilair, fijn edelsmeedwerk... zodat de geschiedenis zich rijkelijk weergeeft. clock

Duur: ​​1 uur

tag

Prijs:​€ 35,00/gids

Toegang: Stadsmuseum De Hofstadt: € 2,00 p.p. Groepen kleiner dan 20 personen: € 4,00 p.p.

user

Duur: ​​1 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

Toegang: Museum voor Religieuze Kunst: € 2,00 p.p. Groepen kleiner dan 10 personen: € 20,00/groep.

user

Groep: Max. 25 personen/gids

Enkel in de namiddag. Niet op maandag.

4 museumtoppers

Stadsmuseum

clock

Groep: Max. 25 personen/gids Openingsuren: zie pagina 23

11

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 11

19/02/2019 17:59


DIEST ANDERS BELEVEN Diest heeft vele gezichten. Rondlopen in deze stad kan gevaarlijk zijn. Zoveel te zien, zoveel te beleven... overal duiken boeiende wetenswaardigheden op. En wie kan je daarvoor beter raadplegen dan de nachtwachter of de twee begijntjes?

Zeker doen!

Ode aan

Diest anders beleven

De laatste twee begijnen

Twee begijnen nemen je mee terug in de tijd en treden samen met jou in de voetsporen van Johanna Uitdewilgen en Bernardina Janssen. Hoe leefden deze geëmancipeerde vrouwen en wat dachten tijdsgenoten over hen? Was het leven op het begijnhof steeds peis en vree of waren deze dames toch een beetje elkaars rivalen? En wat met de verleiding van de manspersonen die nu en dan hun pad kruisten in hun kleine stadje? Luister naar de boeiende, soms ludieke dialogen en je komt alles te weten over deze vrouwengemeenschap die 7 eeuwen standhield.

clock

Duur: ​​1.30 uur

tag

Prijs:​€ 60,00/gids

user

Groep: Max. 25 personen/gids

home

Afspraak: Pesthuizenstraat overdekt zwembad De Warande Toegankelijk maar oneffen ondergrond

Indien de groep groter is dan 25 personen bedraagt de gidsvergoeding € 120,00.

12

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 12

19/02/2019 17:59


H et bierverleden

Tussen pot en pint

Tussen pot en pint ontdek je het rijke bierverleden van Diest. Bierbrouwen was tijdens de 19de eeuw de belangrijkste nijverheid. Een luchtige wandeling die de zintuigen prikkelt... historische wetenswaardigheden en leuke verhalen over het goddelijk gerstenat wisselen elkaar af! Onderweg bezoek je enkele authentieke gezellige kroegen. clock Duur: ​2 uur

Kan ook geboekt worden met een duurtijd van 3 uur.

Met de nachtwachter

Op ronde in middeleeuws Diest

Als de avond valt begint de middeleeuwse nachtwachter aan zijn ronde. Hij waakt! De Diestenaren kunnen op hun beide oren slapen.... Hoe ging het er aan toe ten tijde van strijdvaardige ridders en lonkende jonkvrouwen, van rondtrekkende minstrelen en predikende paters, van welvarende lakenwevers en fiere schuttersgilden, van stoere boottrekkers en frivole begijntjes? Met de nachtwachter op ronde in middeleeuws Diest... een boeiende belevenis.

De nachtwachter vertelt

Over Diest in de 19de eeuw​

Samen met zijn vrouw vertelt de nachtwachter over het dagelijkse leven in het Diest van de 19de eeuw. In die tijd moest de nachtwachter bijna dagelijks op ronde om de straatlampen aan te steken. Hij heeft dan ook sprankelende verhalen en pittige anekdotes te vertellen. Tijdens deze rondleiding laat hij je kennismaken met de adembenemende schoonheid van de Oranjestad, want hij wandelt met je langs de vele pittoreske plaatsjes die het Diestse stadscentrum rijk is.

tag Prijs:​€ 60,00/gids user Groep: Max. 25 personen/gids ​ onsumpties dienen ter plaatse C betaald te worden.

Duur: ​​2 uur

clock

Duur: ​​2 uur

tag

Prijs:​€ 60,00

tag

Prijs:​€ 60,00

user

Groep: Max. 25 personen

user

Groep: Max. 25 personen

home

Afspraak: Grote Markt

home

clock

Toegankelijk bullhorn

Afspraak: Citadel – Leuvensestraat Toegankelijk

OPGELET! vertrekuur 20 u.

Je kan ook het begijnhof door de ogen van de nachtwachter ontdekken. Info en reservatie via www.toerismediest.be

Diest anders beleven

Weetje!

13

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 13

19/02/2019 17:59


DIEST à la carte

Koffiebranderij

Stroobants en koffiemuseum

1

Wijnen

De Bleek 1

Maak kennis met meer dan 85 jaar ervaring in het koffiebranden door de familie Stroobants met bezoek aan de gelijknamige koffiebranderij en koffiemuseum. Hier worden de koffies nog volgens het oude en ambachtelijke principe gebrand. tag

Prijs:​Degustatie van verschillende koffiesmaken: € 4,00 p.p.

Deze wijnhandelaar begeleidt al jaren restaurants, feestzaalhouders en gepassioneerde wijnliefhebbers. Je wordt ontvangen in een mooi historisch pand aan de Demer met een moderne inrichting. Bij Wijnen De Bleek vind je exclusieve wijnen met persoonlijk advies! tag

Prijs:​glas wijn: € 3,00 p.p.

Thee & Dingetjes Om tot rust te komen kan je bij 'Thee en Dingetjes' genieten van een heerlijke afternoon tea. Je kan hier terecht voor alles wat met losse thee te maken heeft. Een perfect kopje thee en een heerlijke Engelse scone wachten je op!

Koffiehuis

2

’t Dambord met bezoek koffiebranderij

2

Het uithangbord van koffiebranderij Stroobants is het historische pand ’t Dambord. In dit 400 jaar oude gebouw word je een heerlijk tasje koffie ingeschonken. Nadien volgt een bezoek aan de koffiebranderij.

Diest à la carte

Voormiddag: Koffie met 2 koffiekoeken of namiddag: Koffie met Diestse kaastaart tag 3

Prijs:​€ 10,00 p.p.

tag

Prijs:​€ 2,50 p.p.

Carlo Leoni Eet je graag Italiaans of ben je op zoek naar een Italiaans ingrediënt om je gerecht nog ietsje extra te geven? Dan is Carlo Leoni een echte aanrader. Bij deze gezellige traiteur-bistro, laten ze je genieten van culinair Italië op een bordje. tag

Prijs:​ Italiaans bordje: € 7,00 p.p.

14

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 14

19/02/2019 18:00


Ontdek Diest à la carte en beleef een gezellige en boeiende tijd in Diest doorspekt met lekkere hapjes en drankjes. Wij serveren 'Diest op je bord'. Dit houdt een degustatiewandeling in met een waaier aan keuzemogelijkheden. Hierdoor kan je letterlijk proeven van de stad. We nemen je mee langsheen speciaalzaken, afgekruid met anekdotes uit de rijke geschiedenis. Je stelt je programma volledig naar jouw keuze samen!

Op de volgende data worden geen afspraken gemaakt op de Grote Markt Elke woensdag tot 14 u (wekelijkse marktdag)

calendar-alt 31·03·2019

Ladies City Deluxe

calendar-alt 06 - 07·04·2019 Carnavalkermis calendar-alt 07·04·2019 Carnavalstoet calendar-alt 18·04·2019 Lentejaarmarkt calendar-alt 12·05·2019 Begijnhoffeesten calendar-alt 21·06·2019

Biscuiterie

Stuckens

calendar-alt 22 - 23·06·2019 Supermercado calendar-alt 13 - 21·07·2019 Kermis

4

calendar-alt 11·08·2019

Een adresje om echt van te snoepen! De geur van versgebakken koekjes en meester-patissier Serge Stuckens verwelkomen je. Op het menu staat een heerlijk stukje Diesterse kaastaart met een drankje (koffie, thee, glaasje wijn, bier of huisgemaakte limonade). tag

Dwars door het Hageland

Prijs:​Diesterse kaastaart met drankje: € 7,50 p.p.

Oranjeclassic & Hapje trapje

calendar-alt 18·08·2019 Streekbierenmarkt calendar-alt 27·09·2019

Demersporthappening & Avondloop

calendar-alt 01·11·2019 Allerheiligenbegankenis met jaarmarkt

HOU HIER REKENING MEE • Bij dagprogramma’s dient men rekening te houden met de aangegeven tijdsnotatie. • De autobus dient gestationeerd te worden in de Kluisbergstraat (Zie plattegrond op pagina 26-27) • Er zullen geen rondleidingen plaatsvinden van 21/12/2019 tot 02/01/2020.

IJskaffee

3

De zoetekauwen kunnen bij 't IJskaffee terecht voor een heerlijke Gildense ijskoffie. Dit is een ijscoupe op basis van het Diestse Gildenbier, mokka en chocolade-ijs overgoten met een kleine espresso en afgewerkt met slagroom. tag

Prijs:​Gildense IJskoffie: € 5,70 p.p.

user

Groep: min. 10 & max. 20 personen.

tag

Prijs:​ 3 stopplaatsen: 3 uur: € 90,00/gids 4 stopplaatsen: 4 uur: € 120,00/gids

Wijze van betalen proevertjes ter plaatse te betalen Open: di., do., vr. Gesloten: woe. voormiddag, ma., za., zo. & feestdagen

• Indien gebouwen door onvoorziene omstandigheden niet toegankelijk zijn, wordt in overleg met de gids een ander programma voorgesteld. • Stadsrondritten kunnen om praktische redenen NIET verzorgd worden!

Reservaties Hoe één van deze rondleidingen boeken? list-alt het reserveringsformulier* phone-square +32 (0)13/35 32 73 +32 (0)13/35 32 74 envelope-square toerismereservatie@diest.be mouse-pointer www.toerismediest.be

Diest à la carte

4

* Het reserveringsformulier vind je als bijlage. * De algemene voorwaarden vind je op pagina p.20.

15

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 15

19/02/2019 18:00


Toeristische

MENU’S Zin in een tasje koffie bij aankomst, 's middags een lekkere lunch of je bezoek gezellig afsluiten met een etentje? Als groep kan je in volgende horecazaken terecht.

Brasserie

De Badmeester Restaurant - Tearoom

In den Zoeten Inval Koffie

€ 2,50 p.p.

Koffie met bijschenk

€ 3,50 p.p.

Koffie met koffiekoek/taart (met bijschenk)

€ 7,00 p.p.

MENU 1

€ 15,00 p.p.

Dagschotel: 1 week vooraf gekend + soep: € 20,00 p.p.

MENU 2

€ 16,00 p.p.

Broodmaaltijd met koffie

MENU 3

€ 28,00 p.p.

Toeristische menu's

Konijn op Diestse wijze met aardappelkroketjes OF Zeebaars met puree en groentjes Hagelandse appelstrudel met koffie

Woe. en do. gesloten user Max. 24 personen

De Paardentrap

Koffie

€ 2,50 p.p.

Koffie met bijschenk

€ 4,00 p.p.

Koffie met koffiekoek/taart

€ 5,50 p.p.

MENU 1

Koffie

€ 2,50 p.p.

Koffie met taart

€ 6,50 p.p.

Stoofpotje van runds met verse salade en frietjes

€ 25,00 p.p.

Hagelands seizoensdessert met koffie

MENU 1 Calamares of gerookte forel met mieriksworteldressing

Schartongrolletjes • sausje van fijne tuinkruiden • warme groenten en aardappelgerecht Dessert of koffie

MENU 2

€ 29,00 p.p.

Verse dagsoep of rundscarpaccio

Dagsoep

home Grote Markt 6

Brasserie

Varkenshaasje met een dragonsaus OF Schartongrolletjes • warme groenten • frietjes Dessert of koffie

VEGETARISCH

€ 20,00 p.p.

MENU 2

€ 23,00 p.p.

€ 29,00 p.p.

Verse seizoenssoep Varkenshaasje met rode wijnsaus, warme seizoensgroentjes & aardappelkroketjes Hagelands seizoensdessert met koffie

VEGETARISCH

€ 23,00 p.p.

Huisgemaakte vegetarische balletjes in tomatensaus, bijgerecht afhankelijk van de gekozen formule van de groep. Kan gereserveerd worden met soep en dessert: € 29,00 p.p.

Dagsoep of kaaskroketten Veggie wok of Veggie pasta

home Omer Vanaudenhovelaan 50 Winter: woe., za., zon. (indien reservaties van min. 25 personen)

home Kaai 5 Ma. gesloten Geopend vanaf 11 u user Max. 52 personen

Zomer: dagelijks

user Max. 100 personen

16

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 16

19/02/2019 18:00


Bistro

De Nieuwe Haan

De Goeie Kost

MENU 1

Koffie

€ 2,50 p.p.

Verse dagsoep

MENU 1

€ 21,00 p.p.

Gebakken lams op z’n Grieks

Soep

€ 35,00 p.p.

Dame Blanche

MENU 2

Stoofvlees • witloofsalade • frietjes € 35,00 p.p.

Slaatje met verschillende vleessoorten

€ 16,00 p.p.

Soep

Gebakken zalmfilet met groentjes Coupe Brésilienne

VEGETARISCH

MENU 2

€ 30,00 p.p.

Breydelhamkroket (2 stuks) Met dessert Dame Blanche + € 8,00 p.p.

VEGETARISCH

€ 21,00 p.p.

Naar wens van de klant (2-gangen)

Verse dagsoep Vegetarische pasta met pesto

home Koning Albertstraat 32

Tiramisu

Zo. en ma. gesloten Geopend van 11.30 u tot 15 u & 18 u tot 21.30 u

home Grote Markt 19 Ma. en woe. gesloten Geopend vanaf 11 u

user

Max. 25 personen

Restaurant

Gasthof 1618 Koffie

€ 2,00 p.p.

Koffie met koffiekoek/taart

€ 5,00 p.p.

MENU 1

Brasserie

Diesters stoofpotje van varkenswangetjes met Gildenbier Koffie

Koffie

Albero D’Oro

€ 2,40 p.p.

MENU 1

€ 24,50 p.p.

Koffie

€ 2,90 p.p.

Hagelandse vissoep

Koffie met 1 pannenkoek met suiker

€ 5,00 p.p.

Haasje van het zwijn met rode wijnsaus, warme groentjes en gratintaartje

€ 39,00 p.p.

Casoncelli (specialiteit van Bergamo) Ossobucco van het huis of zalm in een aardappelkorstje Huisgemaakte sabayon op basis van prosecco home Grote Markt 18 Di. gesloten user Max. 50 personen

MENU 2

Konijntje van het begijntje met nonnekesbier Koffie

MENU 3 Dagsoep

Koffie home Kerkstraat Begijnhof 19 1/5 - 30/09: woe. - vrij.: 11 u - 23 u, za.: 17 u - 23 u, zo.: 11 u - 23 u.

€ 15,00 p.p.

Broodmaaltijd Drie broodjes met kaas, ham en Diestse vleessla

home Grote Markt 26 user Max. 150 personen

€ 28,00 p.p.

Ravioli met eekhoorntjesbrood en Salieboter

Hagelands seizoensdessert en koffie

Stuk taart en koffie of thee

€ 35,00 p.p.

Dagsoep

Nicky’s Catwalk

Restaurant

€ 35,00 p.p.

Dagsoep

MENU 2

user Max. 40 personen

MENU 1

Koffietje? In Diest natuurlijk!

1/10 - 30/04: do.: 17 u - 23 u, vrij. 11 u - 23 u, za. 17 u - 23 u, zo. 11 u - 23 u.

user Groepen: min. 20 personen max. 100 personen sanitair rolstoeltoegankelijk

Informatie Je hebt de keuze tussen deze menu’s. Je moet wel voor de hele groep hetzelfde menu reserveren. Een verschillende menukeuze binnen één groep is niet mogelijk. Vergeet bij jouw reservatie niet de gewenste menukeuze en restaurant mee te delen.

Wij raden groepen aan van maximum 25 personen per gids. Indien de groep groter is dan 30 personen wordt er een extra gids aangevraagd en aangerekend. Het middagmaal voor de buschauffeur en begeleiders is betalend.

Toeristische menu's

Brasserie

17

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 17

19/02/2019 18:00


Met de klas

OP STAP EDUCATIEVE PAKKETTEN VOOR HET BASISONDERWIJS

Met de klas op stap

Er is onwijs veel leuks te beleven in Diest! Een museum bezoeken of een begijnhofwandeling maken met de enige echte museummuis, Mudie! Of wil je op avontuur op de citadel?.... Ik kan haast niet wachten. Sta jij ook al zo te popelen? Spring dan nu als de bliksem van die schoolbanken en val de eerste de beste meester of juf aan die in de buurt is. Zolang je dit maar DOET. Want het is zeker en vast de moeite waard!

Stadsmuseum De H ofstadt

Kunstkleuters Stadsmuseum De H ofstadt

Met Mudie de muis op verkenning

Mudie de muis woont al heel lang in het museum en hij wil het heel graag aan iedereen tonen. Wandel, kijk en luister naar zijn verhaal. Via een zoektocht en letterspel ontdekken de leerlingen wat er allemaal te zien is in het huis van Mudie. Ze voeren de opdrachten uit en krijgen een beloning van Mudie de muis. 1ste, 2de en 3de graad. clock

Duur: 2 uur

Kunst voor de allerkleinsten. Speciaal voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Mudie de museummuis neemt de kleuters mee op ontdekkingsreis door het museum met verhalen, spelletjes, liedjes en dansjes. Telkens laat Mudie iets anders zien of ervaren in het Stadsmuseum De Hofstadt of ... in zijn huis. clock

Duur: ​​1 uur

tag

Prijs:​€ 2,50 p.p.

Gratis voor kinderen -12 jaar

Reservatiekosten: € 5,00

user

Groep: max. 25 leerlingen minder dan 20 personen: € 50,00/ museumgids.

Openingsuren: zie pagina 23

18

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 18

19/02/2019 18:00


Info & reservatie educatieve pakketten phone-square 013 35 32 09

Appel op 't citadel Een interactief bezoek aan de citadel van Diest. Doe-activiteit en inleefspel voor jongeren van 11 tot 14 jaar waardoor ze het soldatenleven zoals het vroeger was als het ware ‘aan den lijve’ ondervinden en dat alles in een uniek kader. Dit militaire bolwerk is bovendien de uitgelezen plaats om samen met de gids even te reflecteren over de beide wereldoorlogen en over oorlog en conflictsituaties in het algemeen, een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is.

Stadscentrum

In de voetsporen van opa Lowis We flitsen terug in de tijd en gaan op spannende zoektocht met de oude stadskaart uit 1669! We ontdekken, proeven, voelen …. we luisteren naar spannende verhalen. Kinderen leren op speelse & interactieve wijze iets over de Diestse geschiedenis, de monumenten, huisnamen, kaartlezen. Op het einde wacht hen een fijne beloning. bullseye

Doelgroep: van 8 tot 10 jaar

Stadscentrum

Demer-Doe-Pad Wat weten jullie over de Demer in Diest? Ga met je klas op pad met een opdrachtentas vol waterweetjes. Luister naar de verhalen van de gids over het leven langs de Demer in Diest. Ontdekken, speuren en kijken, daar draait het om tijdens deze waterwandeling.

clock

Duur: 1.30 uur

clock

Duur: 1.30 uur

clock

Duur: 2 uur

tag

Prijs:​€ 2,50 p.p.

tag

Prijs:​€ 50,00/klas

tag

Prijs:​€ 2,50 p.p.

Reservatiekosten: € 5,00

Reservatiekosten: € 5,00

user

Groep: max. 25 leerlingen

user

Groep: max. 25 leerlingen

user

Groep: max. 20 leerlingen

Indien de groep/klas kleiner is dan 20 personen: € 50,00/museumgids.

home Afspraak: stadsmuseum De Hofstadt

Indien de groep/klas kleiner is dan 20 personen: € 50,00/museumgids

Reservatiekosten: € 5,00

home Afspraak: Wachtlokaal Citadel

Openingsuren: zie pagina 23

Met de klas op stap

Citadel

envelope-square stadsmuseum@diest.be

home Afspraak: Kaai

19

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 19

19/02/2019 18:00


ALGEMEEN

RONDLEIDINGEN

• Offertes van rondleidingen/daguitstappen blijven max. 10 dagen geldig. Indien het bezoek na deze termijn niet door de groep bevestigd wordt, vervalt deze optie/offerte.

• Het basistarief (2 uur) voor een rondleiding met gids bedraagt € 60 en € 30 per bijkomend uur/gids.

• De aanvraag voor een geleid bezoek aan Diest is definitief na de ontvangst van schriftelijke bevestiging per e-mail met alle praktische afspraken en betalingsmodaliteiten. • Om ten volle te genieten van uw bezoek raden wij je aan één gids per 25 personen te voorzien. • Wanneer de groep groter is dan 30 personen wordt er een extra gids aangevraagd en aangerekend. • De dienst toerisme en Diestse Gidsenbond kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, eventueel berokkend aan de deelnemers. • Het afsluiten van een reisverzekering bij een verzekeringskantoor naar jouw keuze is derhalve zeker te overwegen. • Alle informatie en prijzen in deze uitstappenbrochure zijn onder voorbehoud van fouten en wijzigingen. De actuele informatie kan je steeds opvragen bij Toerisme Diest. • Begeleiders zijn betalend. • Je aan- of opmerkingen m.b.t. de uitstap kan je altijd melden via het beoordelingsformulier dat je bij de bevestiging toegestuurd krijgt.

Algemene voorwaarden

• Aanvragen gebeuren schriftelijk via het reserveringsformulier liefst drie weken voor de bezoekdatum of via onze website www.toerismediest.be waar je een inschrijvingsformulier vindt en kan doormailen. • Bij vertraging zonder voorafgaandelijk te verwittigen en zonder een gegronde reden wacht de gids 30 minuten en wordt het oorspronkelijke programma met 30 minuten ingekort. De verantwoordelijke van de groep neemt telefonisch contact op met Toerisme Diest. Na een wachttijd van 30 minuten staan we geen borg meer voor het uitvoeren van de opdracht en wordt het minimum gidstarief van € 60 aangerekend.

• Het basistarief (2 uur) voor een anderstalige rondleiding met gids bedraagt € 70 en € 30 per bijkomend uur/gids. • Het basistarief (1 uur) voor een themawandeling in stadsmuseum De Hofstadt met museumgids bedraagt € 35/museumgids. • Bij de aanvraag van een rondleiding wordt er een reservatiekost van € 10,00 als opstartkost aangerekend, die binnen de 10 dagen na ontvangst van de ontvangstmelding moet worden betaald. Scholen betalen € 5 reservatie-/ administratiekosten.

• Voor de betaling van de kosten maakt Toerisme Diest een factuur. De factuur wordt opgemaakt op basis van het ondernemingsnummer of rijksregisternummer dat doorgegeven werd bij de reservatie. • Wanneer op de bezoekdag het aantal deelnemers aan een volledige daguitstap minder bedraagt dan waarvoor werd gereserveerd en betaald, dan wordt het overeenstemmende bedrag terugbetaald, mits een afhouding van € 2,50/persoon, op voorwaarde dat er een gegronde reden voor afwezigheid is. • De toegangsprijzen en gidsvergoeding staan vermeld bij het dagprogramma. • De prijzen van een koffie en maaltijd zijn afhankelijk van het gekozen restaurant en de menukeuze.

• Indien door onvoorziene omstandigheden het door jou gekozen programma niet kan doorgaan, zal in overleg een ander programma worden voorgesteld.

• De hele groep kiest hetzelfde menu. Een verschillende menukeuze binnen de groep is niet mogelijk.

• Er zijn geen wijzigingen mogelijk 3 dagen voor de bezoekdatum.

• De betaling bij het boeken van een volledig dagprogramma dient minstens 10 dagen voor de bezoekdag te worden uitgevoerd.

• Toegangsgelden worden ter plaatse aan de respectievelijke balies betaald. Voor het Museum grauwzusters betaal je per overschrijving aan Toerisme Diest.

DAGTRIPS • Het basistarief voor de gids bij een daguitstap bedraagt € 120. Voor een anderstalige rondleiding € 130. • Het juiste aantal deelnemers bij het boeken van een volledig dagprogramma kan tot drie werkdagen voor het geplande bezoek aan de dienst toerisme worden doorgegeven, nadien dient men voor het opgegeven aantal personen te betalen. Wijzigingen aan het programma zijn niet meer mogelijk! • Bij de aanvraag van een daguitstap wordt er een reservatiekost van € 15 als opstartkost aangerekend, die binnen de 10 dagen na ontvangst van de ontvangstmelding moet worden betaald.

• Het middagmaal voor de buschauffeur en begeleiders is betalend.

• De wijze van betaling wordt schriftelijk meegedeeld na reservering. Bij niet-betaling zijn wij gerechtigd de gereserveerde dagtrip te annuleren indien er geen telefonische verwittiging volgt 72 uren voor aanvang.

ANNULERINGSKOSTEN • Annulaties dienen steeds schriftelijk doorgegeven te worden per mail. • Bij annulatie van de hele groep wordt vanaf de 3de dag voor de excursie € 40 aangerekend als vergoeding voor de administratiekosten. Bij annulatie vanaf de 2de dag voor de excursie worden de volledige kosten aangerekend. Wanneer de groep niet annuleert en niet komt opdagen, wordt het totaalbedrag van de gemaakte reservaties aangerekend.

20

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 20

19/02/2019 18:00


Restaurant - Tearoom home Grote Markt 6 phone-square 013/32 63 51 mouse-pointer indenzoeteninval.be

Brasserie

Albero d’Oro home Grote Markt 18 phone-square 013/30 81 30 mouse-pointer www.alberodoro.be

Brasserie

De Nieuwe Haan home Grote Markt 19 phone-square 013/33 51 06 mouse-pointer www.denieuwehaan.be

Klein Diest home Grote Markt 23 phone-square 0488/10 62 91 mouse-pointer www.kleindiest.be

Koffiehuis

Chocolat home Ketelstraat 15 phone-square 013/66 81 53 mouse-pointer www.chocolatdiest.be

Koffiehuis

't Dambord

home Koning Albertstraat 59 phone-square 013/77 45 42 mouse-pointer www.johnnyflamingo.be

Restaurant

Restaurant

Koharu Sushi home Felix Moonsstraat 2 phone-square 013/30 05 08 mouse-pointer www.koharu.be

Restaurant

De Proosdij

Croq 'n More home Grote Markt 25 phone-square 013/26 91 92

Restaurant

Nicky’s catwalk home Grote Markt 26 phone-square 013/31 36 40 mouse-pointer nickys.nickyscatwalk.be

Brasserie

Casino

home Grote Markt 27 phone-square 013/31 12 55

Johnny Flamingo

home Ketelstraat 30 mouse-pointer www.stroobantskoffie.be

home Cleynaertsstraat 14 phone-square 013/31 20 10 mouse-pointer www.proosdij.be

Brasserie

Burgersalon

In de Beiaard home Koning Albertstraat 1 phone-square 013/32 21 74 mouse-pointer www.indebeiaard.be

Brasserie

La Bas

home Koning Albertstraat 11 phone-square 013/32 30 32 mouse-pointer www.labasdiest.be

Il Giusto Gusto home Koning Albertstraat 77 phone-square 013/30 51 06 mouse-pointer www.giustogusto.eu

Bistro

Wannes Raps home Schaffensestraat 17 phone-square 013/30 58 05 mouse-pointer www.wannesraps.be

Brasserie

Gasthof 1618 home Begijnhof, Kerkstraat 18 phone-square 013/67 77 80 mouse-pointer www.gasthof1618.be

Brasserie

De Badmeester home Omer Vanaudenhovelaan 50 phone-square 013/29 63 28 mouse-pointer www.debadmeester.be

Restaurant

Immigrand home Com.Neyskenslaan 5 phone-square 013/77 64 00 mouse-pointer www.immigrand.be

Bistro

De Modern home Leuvensesteenweg 93 phone-square 013/31 10 66 mouse-pointer www.hoteldemodern.be

Happy Wok home Leuvensesteenweg 216 Kaggevinne phone-square 013/55 68 88 mouse-pointer www.happywok.be

Feestzalen

Hof te Rhode home Rodestraat 7 - Schaffen phone-square 013/33 36 09 mouse-pointer www.hofterhode.be

Oudhuis

Roger

Yssalon - crêperie

Da Leonardo

Brasserie

home Grote Markt 28 phone-square 013/33 55 56

home Koning Albertstraat 21 phone-square 013/29 77 89 mouse-pointer pizzeriadaleonardo.be

home Ed. Robeynslaan 138 Webbekom phone-square 013/31 35 29 mouse-pointer oudhuisroger.be

home Hasseltsestraat 14 phone-square 013/32 56 66

Feestzalen

Brasserie

Bistro - traiteur

Carlo Leoni

't Goe Genot

home Grote Markt 29 phone-square 013/31 21 30 mouse-pointer www.chefsero.be

home Koning Albertstraat 27 phone-square 013/29 42 88 mouse-pointer www.carloleoni.be

home Hasseltsestraat 23 phone-square 013/45 98 17

Wijnbar

Bistro

home Grote Markt 12 phone-square 0477/63 51 61

home Koning Albertstraat 31 phone-square 013/29 78 25

home Hasseltsestraat 96 phone-square 013/32 11 35 mouse-pointer www.kinsgarden.be

Eethuis

Restaurant

Restaurant

home Kaai 5 phone-square 013/55 55 49 mouse-pointer www.depaardentrap.be

home Koning Albertstraat 51 phone-square 013/29 38 83 mouse-pointer www.neaplaka.be

home Kautershoek 1 phone-square 0477/44 94 85 mouse-pointer www.casaiberico.be

Pergolesi

Chef Sero

Violette

De Paardentrap

Pizzeria

De Goeie Kost

Nea Plaka

Komediant

Brasserie

Restaurant

Kin’s garden

Casa Iberico

Berkenhof home Turnhoutsebaan 121 phone-square 013/31 27 56 mouse-pointer www.hetberkenhof.be

Restaurant

Katsenberg home Stalstraat 42 Molenstede phone-square 0468/20 40 50 mouse-pointer www.katsenberg.be

Brasserie

Jeffrey’s home Turnhoutsebaan 87 Molenstede phone-square 013/31 35 61 mouse-pointer www.jeffreys.be

Waar eten?

In den Zoeten Inval

21

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 21

19/02/2019 18:00


ZIEN & DOEN IN DIEST Het geheim van Diest? Een schatkamer van monumenten, rustgevende oases, een boeiende geschiedenis met de Demer als leidraad dat is wat je mag verwachten als je Diest bezoekt! Laat je inspireren door dit bondige overzicht van bezienswaardigheden.

Toerisme Diest home Koning Albertstraat 16 a, 3290 Diest.

Zien & doen in Diest

Info: phone-square

+32 (0)13/35 32 74

envelope-square

toerismereservatie@diest.be

mouse-pointer

www.toerismediest.be Toegankelijk Van 1 april t.e.m. 30 september: elke dag 10 u - 12 u & 13 u - 17 u. Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ma t.e.m. za: 10 u - 12 u & 13 u - 17 u. zon- en feestdagen gesloten.

22

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 22

19/02/2019 18:00


Musea

Musea

1

Stadsmuseum De Hofstadt Stadsmuseum De Hofstadt toont een rijke kunstverzameling die het boeiende verleden van de stad Diest reflecteert. Het museum is ondergebracht in de sfeervolle kelders van het stadhuis, een overblijfsel van de drie huizen die hier tot begin 18de eeuw stonden. Pronkstuk is ‘De Annunciatie’, een schilderij van Hendrick ter Brugghen, één van de grootste schilders van de Utrechtse school. home Grote Markt 1

Musea

phone-square +32(0)13 35 32 09 tag

3

Museum voor Religieuze Kunst

PRIJS € 4,00 p.p. € 2,00 p.p. voor groepen vanaf 20 personen, gepensioneerden & Herita-leden

In het hoogkoor van de Sint-Sulpitiuskerk bevindt zich het Museum voor Religieuze Kunst en het graf van prins Filips Willem van OranjeNassau, Heer van Diest en de oudste zoon van Willem de Zwijger.

Gratis voor Kinderen -12 jaar € 4,00 p.p. met Museumkaart: Stadsmuseum en Museum voor Religieuze Kunst

De Sint-Sulpitiuskerk bezit een rijke en waardevolle schatkamer.

€ 7,50 voor Bezoekersgids calendar-alt

home Sint-Sulpitiuskerk, Grote Markt 1

TOEGANKELIJK

tag

Gesloten op maandag

PRIJS € 2,00 p.p.

Van 1 april t.e.m. 31 oktober: di, do, vr, za van 10 u - 12 u en van 13 u - 17 u; woe, zon- en feestdagen van 13 u - 17 u.

€ 20,00/groep voor groepen minder dan 10 personen

Van 1 november t.e.m. 31 maart: di t.e.m. zo 13 u - 17 u. Gesloten op feestdagen & van 15 december t.e.m. 15 januari.

calendar-alt

TOEGANKELIJK Gesloten op maandag Van 15 mei tot 15 september van dinsdag t.e.m. zondag: 14 u - 17 u of op afspraak via Toerisme Diest.

Musea

2

Pegasusmuseum Het Pegasusmuseum brengt de geschiedenis van de parachutisten in beeld in vier zalen en enkele kleine kazematten. home Citadel, Leuvensestraat calendar-alt

TOEGANKELIJK Groepsbezoeken mogelijk na afspraak via toerismereservatie@diest.be. Data opendeurdagen kan je raadplegen op www.toerismediest.be of www.pegasus-museum.be.

Musea

4

Begijnenhuis grauwzusters Diest Diest 1348, er heerst zwarte builenpest. Op vraag van het stadsbestuur komen grauwzusters uit Hessen naar Diest om mensen in deze hoge nood bij te staan. Geïnspireerd door Franciscus van Assisi en Elisabeth van Thüringen verzorgen deze grauwzusters de zieken thuis. Mensen met zware beperkingen en thuislozen nemen ze op in hun gasthuis naast het begijnhof. De grauwzusters zorgen voor een eervolle begrafenis, ook voor arme overledenen.

De grauwzusters zijn dan wel uit Diest vertrokken, helemaal weg zullen ze nooit zijn. In het Engelenconvent van het begijnhof is sinds september 2014 het museum grauwzusters Diest geopend. Met prachtige collectiestukken en vele beelden tonen en vertellen we het boeiend verhaal van dit cultureel erfgoed. home Engelen Conventstraat 5, Begijnhof calendar-alt

TOEGANKELIJK

Zien & doen in Diest

De grauwzusters realiseren in Diest eigen zorginstellingen: een gasthuis, een kraamkliniek, een ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en rustoorden voor ouderen.

Enkel op afspraak via Toerisme Diest met gids.

23

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 23

19/02/2019 18:00


Monumenten getuigen van het geslacht Oranje-Nassau

Oranje-Nassau

Oranje-Nassau

5

Hof van Nassau

Ezeldijkmolen

Gedeelte van de residentie die Hendrik III van Nassau in 1516 liet bouwen ter vervanging van de oude burcht op de Warande.

Voormalige watermolen gebouwd in opdracht van de prinsen van Oranje-Nassau op een zijarm van de Demer, daterend uit de 16de eeuw.

home Graanmarkt 21 calendar-alt

7

home Ezeldijk 14

NIET TOEGANKELIJK

calendar-alt

Niet toegankelijk voor het publiek.

NIET TOEGANKELIJK Niet toegankelijk voor het publiek.

Oranje-Nassau

De Warande

6 *

Oranje-Nassau

8

Sint-Sulpitiuskerk

Voor de heerlijke burcht kozen de Heren van Diest, die in de Middeleeuwen regeerden over de stad en omgeving, een strategische plaats uit. De Warande, sindsdien gekend als de burchtheuvel.

In het hoogkoor, voor het hoofdaltaar, bevindt zich het Museum voor Religieuze Kunst en het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau (+1618), Heer van Diest, en tevens de oudste zoon van Willem de Zwijger.

home Graanmarkt

calendar-alt

calendar-alt

VRIJ TOEGANKELIJK

home Grote Markt

TOEGANKELIJK Van 15 mei tot 15 september van dinsdag t.e.m. zondag: 14 u - 17 u of op afspraak via Toerisme Diest. Gesloten op maandag.

Molens

Molens

9

De Lindenmolen home Omer Vanaudenhovelaan calendar-alt

NIET TOEGANKELIJK

Zien & doen in Diest

Niet toegankelijk wegens restauratie.

Molens

10

Molen van 't Dorp home Kerkstraat, Schaffen calendar-alt

TOEGANKELIJK 1ste en 3de zondag van de maand: 10 u - 13 u

24

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 24

19/02/2019 18:00


11

Kernvesting met versterkte forten In 1831, kort na de Belgische onafhankelijkheid, ondernam de Nederlandse koning Willem I een ultieme poging om België te heroveren tijdens de “tiendaagse veldtocht”. Dankzij hulp van de Fransen mislukte deze poging maar de belangrijkheid van de centrale en strategische ligging van Diest werd erdoor aangetoond. Daarom werd besloten de stad tot vestingstad uit te bouwen. home Omer Vanaudenhovelaan calendar-alt

Erfgoed

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk

Deze parochiekerk werd tijdens de godsdiensttroebelen op het einde van de 16de eeuw in brand gestoken. Vermits de parochie nog maar weinig parochianen telde, werd enkel het koorgedeelte gerestaureerd. Zo bleef de kerk tot 1823 in gebruik. Enige tijd later stortte het dak boven het koor in.

Erfgoed

home Sint-Jansveld

TOEGANKELIJK

calendar-alt

VRIJ TOEGANKELIJK

De wallen en het Citadelbos zijn vrij toegankelijk. Fort Leopold en de citadel is enkel op afspraak via Toerisme Diest.

Erfgoed

14

Sint-Barbarakerk

Erfgoed

12

Allerheiligenkapel Neoclassicistische bedevaartskapel van 1854-1860. De kapel is genoemd naar de heuvel op de zuidelijke oever van de Demer waar ze oorspronkelijk werd gebouwd. Bij de bouw van de citadel in 1845 moest de oude kapel wijken. Ze werd dichter bij de stad opgetrokken.

De Sint-Barbarakerk is de enige barokkerk in Diest daterend van 1656-67. Het is een eenvoudig gebouw uit de tweede helft van de 17de eeuw. Hoog in de gevel werd het embleem aangebracht van de augustijnen door wie ze oorspronkelijk werd bediend. home Guido Gezellestraat calendar-alt

tag

PRIJS € 10,00/groep

calendar-alt

TOEGANKELIJK Juli en augustus: zater-, zonen feestdagen: 14 u - 17 u Van 1 tot 3 november: doorlopend van 9 u - 18 u Van 4 tot 9 november: 8 u - 12 u en 13 u - 17 u Elke woensdag van november na Allerheiligen: 8 u - 12 u. Groepen enkel op afspraak via Toerisme Diest.

Geboortehuis Sint-Jan Berchmans

tag

Erfgoed 15

De oudste kerk van Diest in cisterciënzergotiek uit de 13de eeuw, opgetrokken in de typische ijzerzandsteen uit de streek. De kerk had erg te lijden van de Beeldenstorm in 1580 toen alle ijzer en lood uit de gewelven werden gesloopt.

TOEGANKELIJK Elke dag van 8.30 u - 16.30 u.

TOEGANKELIJK Elke dag van 9 u - 19 u

Onze-Lieve Vrouwkerk

calendar-alt

PRIJS Gratis

Like us on Facebook!

home Schaffensestraat

17

Begijnhof

*

Eén van de 13 Vlaamse begijnhoven die werden ingeschreven op de UNESCO-lijst van het Werelderfgoed. Het begijnhof van Diest werd in 1253 gesticht door Arnold IV, Heer van Diest, en opgeheven in 1796 door het Franse bewind. home Begijnenstraat calendar-alt

TOEGANKELIJK Het begijnhof is vrij toegankelijk. De Sint-Catharinakerk is open vanaf mei tot en met september. Dagelijks van 13.30 u - 17 u. Gesloten op maandag of op aanvraag met gids.

* oneffen ondergrond

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 25

**

home Sint-Jan Berchmansstraat 24

NIET TOEGANKELIJK

Erfgoed

16

Huis “De Gulden Maene”, waar op 13 maart 1599 Jan Berchmans werd geboren. Hij trad in 1618 toe tot de jezuïetenorde en overleed op 22-jarige leeftijd te Rome. In 1888 werd hij heilig verklaard door Paus Leo XIII. Het geboortehuis werd in de 19de eeuw omgebouwd tot kapel.

calendar-alt

Op 1 november 1854 werd de eerste mis in de nieuwe kapel opgedragen en sindsdien is de ‘begankenis’ van Allerheiligen een traditie in Diest. home Allerheiligenberg

Erfgoed

13

Zien & doen in Diest

Erfgoed

** benedenverdieping toegankelijk

25

19/02/2019 18:00


313

Omer Vana

udenhove

17

7

ei nt

an

at

a

Gr

str

Be

de

Ro

g

om

str

.

ds ei

h rs

A ll e

uis

str

tstra

rstra

at

Alb er

Ove

ing

Kon

lenusstr

e

anm

aat alstr ter

sst

Bo ter ma rk t . r t s r e rci

Ha sse ltse s

M

.M

n ke ac

ra st

at

k

at

oe

tra

at

rsh

ds

tra at

ute

En

n g ela

tra

t

Ka

CITADEL

lan ds

raa

Mariëndaalplaats

nd

2

ho t

t

Gra Pee

Eng ela

straat

Sc

Leuvense

ellaan

Citad

11

straa

t

. K a r d in a al M

.

Jans

straa

16

Egide A

arkt

raat enst zelle

St.-Ja Berchn straat mans-

t

12

Katt

o Ge

Sint-

5

iënd a

straat

14 Guid

aa

er g nb ge i l i rhe

t

str aat

aat

1

r. st Paan of h

straa

str

f

nho

Ka

hu

Sc

r.

tstr.

en

lge

Fon tey nes tr

an nonsba

Koe

erpo

Wo lv

.

Kaai

tte

Suik

3 GROTE MARKT

Wi

ZICHEM

V iss

lst

8

tstr

Zichemse poort

VEEMARKT WARANDE STADSPARK

Hallestr.

Zou

t aa str ers

tr.

6

F. Moons

t

nes

Ketelstr.

raa

Lindenhof

straat Kluisberg

at

yss tr hel Mic

ih ou

Brouwer ijs t

an idsla

sc ar N

at

at ra

rst

r.

O

stra

t

ellaan

erhe

ugie

raa

Citad

Nijv

Ref

rst

Valleilaan

me

De

erin

De

pst

Bloe m gan potg

Keiz

me

BUS

eko

The

St at ie s

ijnv est dew Bou

tra

Ni

at

aat

rh jve

PARK CERCKEL

Sparrenhof

Lorkenhof

Oss

uiz

sth

Pe

t aa

t

n

laa

n

ha Dri r e Stringe aa nt

a tra ds

Berkenhof

Sint Jacobs Plein

15 ui Br

laa del Cit a

bo

Ze ve nW ee ën st r

lm

t aa str

lgan

Pa

at

Koo

uis Kr

gracht vers Ver

ra sst ter zus

auw

en

jn gi

aa str ten

g an

n-

e

d ar ga t Botraa s

in

Ve s

ng

Ezeldijk

rd Fe

R ME

a

kstr

ker

Mar

at

d

Fo

dA llen stra

BEGIJ

nn ast

eg

mw

ra eT

Ou

of

sth

Lee

t raa

DE

traat

rpses

Antwe

est ens aff Sch

Weerstandsplein

A

S

11

t

raa

est

rps

e ntw

laan

t-A

BERINGEN E313

STATION

DEMER

SCHAFFENSE POORT

Sin

EL E

GE

Arthur Van O os ts t ra at

ldlaan

eopo

Fort L

nseste

ofs t ra at

pe

ee lh

nst ra

at

Tul

Sp

LEUVEN E314

veldestraat

Emiel Vander

Fra nk e

26

an

Leuve

e

n hi lp De

la us en Al

enwe

g

Commissaris Neyskenslaan

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 26

19/02/2019 18:00

nst

ra


10 STADSWALLEN

11

auto- en busparkings!

BEGIJNHOF aat

kstr

ker

at

Betalend parkeren

n ovelaa

s

t

denh Vanau

ra sst ter zus

Omer

auw

t

thu

Pe

In het centrum geldt betalend en beperkt parkeren. Veemarkt, Verversgracht: max. 4 uur en kost max. € 2,40 (tarief onder voorbehoud). Onbeperkt en goedkoop parkeren is mogelijk net buiten het centrum.

BEZOEKERSCENTRUM WEBBEKOMS BROEK

.

tstr

aa

str

n ize

11

nes

aien

Kra

PARKEREN IN DIEST

tstr. ees

elen r. Engnventst Co

Gr

t aa str ten

Ve s

4

G lige Hei

7

Gratis parkeren kan op de Park & Walk parkeerterreinen van de citadel en de Bouwdewijnvest op minder dan 5 minuten wandelafstand van het stadscentrum of op de parking Halve Maan op 10 min. wandelafstand van het stadscentrum.

SPORTSTADION

6

9

11

PROVINCIEDOMEIN “HALVE MAAN”

LINDENMOLEN

NDE ARK

nsstr

13

aat

aat

Sint-Jansv

aa ns

t

Ac

laan trid

ac

ra

at

ldw

eg

st

Wi jng aar

at tra ds

t-A

ar ynsla

an

Beukenplein an

t

Beu kenla

aa ingsstr

straa ery

t

en

at

tr a

nde r v e l d e

s

Klo

ost

pe

nst

raa

t

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 27

t

Oude baan

we

g

op

Pap

en

bro

ek

erb

at

Em iel V a

straa

Halensebaan

Ste

raat

t

Baan

Bevrijd

t on

m go

oorn

aa

erg

str

aat

Mole

nberg

straat

ergstra

obe

Meid

str

Parelsb

rd R

Oude

orn

HASSELT E314

ido

dels plein

ga ijn

Me

W Edua

M

Tul

ia

dve

n As

Vervoortplaats

Sin

Arthur Van O os ts t ra at

k

tra at

raa

Kon ingi

raa t nn ast

Nic. Welterstr.

tst

BEGIJN

eng Roz

ndaalaats

ses

or

ENBEEK

aar d

Mar

rvo

M

Ve

Ha lv e

iënd a

tra

at

alstr

Badstraat

Han

nt-Ja

eld

Parklaan

27 Mole

nberg

straat

19/02/2019 18:00


Bezoek Diest online! Plan je trip naar Diest vooraf! Surf naar mouse-pointer www.toerismediest.be of download onze app in de App Store of ontdek hem op Google Play!

facebook-square Toerisme Diest

Diest_uitstappenfolder_deel2_A4_33.indd 28

19/02/2019 18:00


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.