Page 1

voluit Limburgen Ruil de bon op pagina 30 in voor een gratis ruiterarmbandje!

9 789490 027247

Ruiterinfoboekje

2011-2012

1


Zorgeloos paardrijden Voluit Limburgen Paardrijvakantie? Kom dan naar de Limburgse Kempen. Want daar liggen 600 kilometer meestal onverharde paden op je te wachten. Omzoomd met paard- en paardvriendelijke logies en (eet)cafés. Het ruiter- en menroutenetwerk voert je door heide, bossen, vijvers en landduinen. Stap, draaf of galoppeer zorgeloos door het gevarieerde landschap en geniet van de Limburgse gastvrijheid. Heb je zelf geen paard? Huur er een voor een (begeleide) ruiter- of mentocht. Ga ook eens langs in een paardenmelkerij: we zetten alvast een fris glas melk voor je klaar. Lekker en extra gezond! Gebruik je ruiterkaart mét infoboekje om je eigen droomvakantie uit te stippelen. Reserveer op www.paardenprovincie.be jouw paardvriendelijke logies. En begin nu alvast te genieten van wat komen gaat. Jean-Paul Peuskens Limburgs gedeputeerde van Toerisme

zorgeloos paardrijden en mennen in Limburg Vijftien stoeterijen, een dertigtal maneges, tal van rijverenigingen, ponyclubs en ruitershops: de Limburgse Kempen in het noorden van Limburg is een volbloed paardenregio. Hier wonen internationaal befaamde springruiters zoals Ludo Philippaerts en Jos Lansink en is het aantal paarden per inwoner opvallend hoog.

Ruiter- en mennersparadijs Limburg is al jaren een paradijs voor ruitervakanties. 600 km meestal onverharde ruiterpaden, vormen samen een goed onderhouden ruiter- en menroutenetwerk. Paardvriendelijke verblijfplaatsen en cafés bieden onderweg extra comfort. Hier draaf je urenlang over zandgronden en landduinen, door heidelandschappen en dennenbossen. Of door het Nationaal Park Hoge Kempen, met zijn 5700 ha aan ongerepte natuur het enige nationale park in Vlaanderen.

Voor levensgenieters

Inhoud Zorgeloos paardrijden en mennen in limburg ................... 3 te paard door limburg ........................................................ 4 In het zadel voor meer paardenpret ................................... 8 Paardenverhuur ................................................................ 8 Begeleide ruitertochten ..................................................... 9 Begeleide mentochten .................................................... 11 Lokale ruiter- en menroutes ............................................ 12 Hippische centra ............................................................. 12 Paardenmelkerij ............................................................. 13 Ontdek het zelf ................................................................... 14 Praktische info ................................................................... 18 Paardvriendelijke cafés en logies .................................... 18 Dierenartsen en hoefsmeden .......................................... 28 2

Ook uit het zadel is het hier heerlijk toeven. Kuier door charmante stadjes zoals Neerpelt, Bree, Peer en Hamont-Achel. Proef van ambachtelijke kazen. Smul van overheerlijke blauwebessenvlaai in Meeuwen-Gruitrode. Bezoek sfeervolle brouwerijen in Bocholt, Bree of Houthalen-Helchteren. Nip van een Achelse trappist. Of snuif een portie cultuur op. Zoals in Sint-Huibrechts-Lille, Lommel, Hamont en Achel waar de Teuten – rondreizende handelaars – volop hun stempel op de omgeving hebben gedrukt.

3


Te paard door Limburg

Te paard door Limburg 600 km paardrij- en menplezier Het Limburgse ruiter- en menroutenetwerk is goed voor bijna 600 kilometer paden door de natuur. De paden zijn meestal onverhard en hebben een zanderige ondergrond. Ideaal voor paard, ruiter én menner. Je kiest uit tientallen lussen die je naar wens combineert. Het netwerk sluit bovendien naadloos aan op de Nederlandse ruiterpaden.

Knoop de punten aan elkaar Alle ruiter- en menpaden van het netwerk zijn met elkaar verbonden. De knooppunten, waar de paden elkaar kruisen, zijn genummerd en in beide richtingen aangeduid op rechthoekige, bruine bordjes. Je rijdt dus gewoon van knooppunt naar knooppunt, van nummer naar nummer. Op de kaart van het netwerk vind je ze bruin omcirkeld 29 terug, samen met de afstanden tot de volgende knooppunten. Het systeem met knooppunten biedt onbeperkte combinatie­ mogelijkheden. Met de kaart in de hand stippel je snel een route op maat uit. Noteer de gekozen nummers op je ruiterarmbandje, spring in het zadel, volg de bordjes en geniet. De kaart past in je zadeltas.

4

De ruiterpaden ook digitaal Alle ruiterpaden van het ruiter- en menroutenetwerk zijn online gratis beschikbaar op www.paardenprovincie.be. Zo stippel je gemakkelijk online je ruiter- of menroute uit. Of kies één van de bestaande voorbeeldlussen. Een korte beschrijving van de interessante locaties langs de route (paardvriendelijke cafés en logies, picknickplaatsen,…) geeft je alvast een voorsmaakje. Druk je route af op het formaat van je ruiterarmbandje en je vindt de weg supervlot terug.

Veilige en goed onderhouden routes De paden van het ruiter- en menroutenetwerk worden voortdurend verbeterd. Is een route toch niet helemaal in orde? Bel dan het gratis nummer 0800 96 96 7 (optie 1) of vanuit het buitenland: + 32 11 30 55 00. Een actueel overzicht van de werkzaamheden aan de paden in het Nationaal Park Hoge Kempen vind je op www.nationaalpark.be. Opmerkingen over de routes in het Nationaal Park Hoge Kempen kun je kwijt op het nummer + 32 89 32 28 10. Jouw mening is bovendien geld waard. Surf naar www.paardenprovincie.be. Vul de online enquête in en maak kans op een Limburg vakantiecheque ter waarde van € 250! Reddende paaltjes Rijden door de dichte Kempense bossen: het geeft een heerlijk gevoel. Maar wat als je ter plaatse iets aan de hand krijgt? Hoe weet je dan precies waar je bent? De paaltjes van het ruiter- en menroutenetwerk brengen redding. In alle bossen zijn ze uitgerust met Lambert-coördinaten. Pech? Bel gewoon de cijfers door op het dichtstbijzijnde paaltje en de hulpverleners zijn al onderweg. 5


Te paard door Limburg Goed van start Elke gemeente heeft minstens één startplaats, op de kaart aangeduid met een blauw parkingsymbool . Het ideale beginpunt van je route. Hier vind je niet alleen voldoende grote parkeerplaatsen en aangepaste horeca, maar ook een bord met een overzicht van alle routes in de omgeving.

Paardvriendelijk logeren In elk paardvriendelijk logies voelen paard en ruiter zich meteen thuis. Geen wonder, want om het label ‘paardvriendelijk’ te verdienen, moet een logies aan tal van voorwaarden voldoen: • De weide is op een veilige en stevige manier afgebakend. Er zijn geen kuilen, obstakels en giftige planten te bespeuren. • Elk paard beschikt over een veilige en hygiënische box of stal. De stal of box is goed verlucht en verlicht en is minimaal 2 op 3 meter groot. • Alle normale voorzieningen zijn aanwezig: bindpalen, de mogelijkheid om paarden af te spuiten, dikke waskoorden en voldoende grote parkeerplaatsen.

• De paarden krijgen gezonde voeding en kunnen rekenen op schone eet- en drinkbakken. Ook krachtvoer kun je aanvragen. • Het logies is vlot bereikbaar en ligt maximaal 5 km van het ruiter- en menroutenetwerk. Een overzicht van alle paardvriendelijke logies vind je vanaf pagina 18.

Paardvriendelijke (eet)cafés Trek in een hapje of drankje? Geen probleem! Hou even halt bij een paardvriendelijk (eet)café. Alle paardvriendelijke (eet)cafés zijn via een bewegwijzerde route veilig bereikbaar. • Het (eet)café beschikt over een veilige, goed zichtbare bindpaal. • Je paard geniet gratis van een emmer water. • Het (eet)café is maximaal 1 km van het netwerk verwijderd. Een overzicht van alle paardvriendelijke (eet)cafés vind je vanaf pagina 18.

Rustpunten en pleisterplaats Het netwerk telt verschillende rustpunten en een pleisterplaats in het midden van de natuur. Hier vind je bindbalken, zitbanken en een paddock. De pleisterplaats tussen knooppunt 29 en 66 is zelfs uitgerust met een waterpomp. Ideaal om te rusten of uitgebreid te picknicken. In sommige paardvriendelijke cafés en -verblijven zijn lunchpakketten verkrijgbaar.

Hindernissenparcours en slalomparcours De avontuurlijke ruiter mag zich altijd wagen aan het hindernissenparcours tussen knooppunt 63 en 64. De menners mogen hier het pas aangelegde slalomparcours uittesten.

6

7


In het zadel voor meer paardenpret In het zadel voor meer paardenpret

Begeleide ruitertochten

Paardenverhuur

Ervaar het Belgisch trekpaard (Meeuwen-Gruitrode) Een stukje draven en ook een gezapig galopje terwijl de ruiters, volop genieten van de natuur en de mooie uitzichten. Eens terug thuis verzorgen we onze trouwe “Maaten” en belonen we ze met iets lekkers voor de fijne rit Open: elke dag Prijs: € 25 p.p. voor bosrit van 1,5 u. (een consumptie inbegrepen) Info en reservering: De Blauwe Maaten, Roesstraat 13, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 84 49 51, + 32 476 90 02 85, eric&marie-paul@deblauwemaaten.be, www.deblauwemaaten.be

• De Blauwe Maaten (Meeuwen-Gruitrode) Huur een Belgische trekpaard en trek zonder begeleiding de natuur in. Open: elke dag Prijs: € 30 voor halve dag; € 60 voor één dag. Info en reservering: De Blauwe Maaten, Roesstraat 13, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 84 49 51, + 32 476 90 02 85, eric&marie-paul@deblauwemaaten.be, www.deblauwemaaten.be • Orshof (Meeuwen-Gruitrode) Verhuurt paarden aan ervaren ruiters. Nadat je je bewijst in je rijvaardigheidstest maak je zonder begeleiding een tocht door de Kempense bossen. Open: elke dag van 8 - 20 u. Prijs: € 50 voor 3 u.; € 75 voor één dag; € 110 voor een weekend. Info en reservering: Orshof, Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 81 08 00, info@orshof.be, www.orshof.be. Reserveren via www.toerismelimburg.be/pony.

Huur een paard voor enkele uren of een volledige dag en maak een begeleide rit door de mooie bosrijke omgeving. Buitenritten voor beginners en gevorderden. BEGELEIDE TOCHT TE PAARD • Manege Bosscherhof (Zutendaal) Open: elke dag, behalve donderdag Prijs: € 10 voor 1 u. Info en reservering: Manege Bosscherhof, Genkerweg 30, 3690 Zutendaal, + 32 89 61 11 07, info@bosscherhof.com, www.bosscherhof.com • The Flaming Star Ranch (Hamont-Achel) Open: elke dag, behalve maandag Prijs: € 10 voor 1 u.; € 25 voor halve dag; € 50 voor 1 dag per persoon. Info en reservering: Flaming Star Ranch, Winter 17, 3930 Hamont-Achel, + 32 477 28 06 60, josrutten65@hotmail.com, www.flamingstarranch.be

8

9


In het zadel voor meer paardenpret Begeleide mentochten • De Watermolen (Bocholt) Minitochtjes met huifkar of koets. Ideaal voor het hele gezin. Open: elke dag vanaf 8 u., mits reservering Prijs: € 50 voor 2 u. Info en reservering: De Watermolen, Monshofstraat 9, 3950 Bocholt, + 32 89 48 00 00, info@de-watermolen.com, www.de-watermolen.com • Ervaar het Belgisch trekpaard per koets (Meeuwen-Gruitrode) Ga mee voor een drie uur durende tocht per koets met Belgische trekpaarden. Een leuke tocht in de natuur voor kleine groepjes van maximum 6 personen. Open: elke dag Prijs: € 25 p.p. voor 2 u. - max 6 personen (vanaf 4 p.p. gratis cava) Info en reservering: De Blauwe Maaten, Roesstraat 13, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 84 49 51, + 32 476 90 02 85, eric&marie-paul@deblauwemaaten.be, www.deblauwemaaten.be

Ranger te paard (Nationaal Park Hoge Kempen) Een Ranger te paard begeleidt je tijdens een dagtocht door het Nationaal Park Hoge Kempen. Via het ruiter- en menroutenetwerk maak je kennis met de mooiste plekjes van het park. Open: april t.e.m. september Prijs: € 80 Info en reservering: Regionaal Landschap Kempen en Maasland, + 32 78 15 04 27 Tochten voor kleine groepen (Bocholt) Verken met paard of pony de Limburgse Kempen in kleine groep: leuk én veilig. Een expert test eerst alle groepsleden op rijvaardigheid en durf. Je leert ook hoe je best met je paard of pony omgaat. Daarna spring je in het zadel voor een tochtje onder begeleiding. Open: hele jaar, mits reservering Prijs: halve dag voor 1 persoon € 80, vanaf 2 personen € 60; hele dag voor 1 persoon € 100, vanaf 2 personen € 80 Info en reservering: Goolderheide, Bosstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 46 96 40, www.toerismelimburg.be/pony 10

• Goolderheide (Bocholt) Stap op de koets en geniet van een twee uur durend avontuur­ lijk tochtje door de natuur. Het traject loopt door bossen en velden. Bevraag je ook over de avondtocht met gezellige luxe picknick! Rustgevend, ontspannend en leuk. Open: het hele jaar, mits reservering Prijs: € 60, max. 6 personen + 2 kinderen Info en reservering: Goolderheide, Bosstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 46 96 40, info@goolderheide.be, www.goolderheide.be • Peer per Koets (Peer) Met vaart doorheen de bossen rijden. Achter elke bocht een ander, prachtig uitzicht ontdekken. Genieten van paard, natuur en cultuur…. Een ritje met één van de paardenkoetsen is een echte belevenis. Open: het hele jaar, mits reservering Prijs: € 50, max 6 personen Info en reservering: Toerisme Peer, Markt 3, 3390 Peer, + 32 11 61 16 02, toerisme@peer.be; www.toerismepeer.be

11


In het zadel voor meer paardenpret

lokale ruiter- en menroutes MEnPaRcOURs BREUGElHOEVE (Peer) Een hindernissenparcours voor menners. Wedstrijdhindernissen op verschillende locaties, waaronder een grote schuur, een waterpartij, een brughindernis en enkele paalhindernissen. Ook voor recreatief gebruik. Ideaal voor een stevige mix van bossport en gerichte oefeningen. Open: weekdagen van 9 - 12 u. en van 13 - 17 u., april t.e.m. oktober: ook tijdens het weekend van 10 - 18 u. op afspraak. Prijs: € 10 per uur per koets Info en reservering: Breugelhoeve, Weyerstraat 1, 3990 Peer, + 32 11 63 13 31, info@breugelhoeve.be, www.breugelhoeve.be PaaRDRIJDEn In En OM HEt PIJnVEn (Hechtel-Eksel) Vier lokale bewegwijzerde lussen door de natuur van HechtelEksel, Overpelt en Lommel. Ruim 40 km ruiterplezier, bijna uitsluitend op onverharde paden. start routes: Kiefhoekstraat, 3940 Hechtel-Eksel.

Hippische centra • Bloso Kattevenia (Genk) Het Bloso-centrum Kattevenia ligt in domein Kattevennen, één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier leer je paardrijden en volg je initiaties in dressuur, jumping en cross country. Open: elke dag van 8 - 17 u., mits reservering, gesloten met Kerstmis en nieuwjaar Prijs: les volwassene beginner: € 10,50 per half uur; huur paard: € 5; paardengewenning: € 5,50 per half uur. Er mag niet worden gereden zonder monitor. Info en reservering: Kattevennen 15, 3600 Genk, + 32 89 86 91 30, genk@bloso.be, www.bloso.be 12

• Breugelhoeve (Peer) Dit ontmoetingscentrum heeft een manege met twee binnenpistes, een buitenpiste, menparcours, cafetaria, verblijfsaccommodatie en stallen. Van paardrijden tot mennen: alle disciplines komen aan bod. Je huurt een pony of brengt je eigen paard onder in de stalling. Open: weekdagen van 9 - 12 u. en van 13 - 17 u., april t.e.m. oktober: ook tijdens het weekend van 10 - 18 u. Prijs: groepsles: € 10 per uur per persoon; privéles: € 10 per half uur per persoon (startersles), incl. huur paard. Er mag niet worden gereden zonder monitor. Info en reservering: Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, info@breugelhoeve.be, www.breugelhoeve.be

Paardenmelkerij • Ulenaers-Bloemen (Peer) Je bezoekt de verkoopsruimte met paardenmelk en zelfgemaakt lactose- en suikervrij ijs. Voor groepen zijn er rondleidingen in de paardenmelkerij, een voorstellingsvideo, een kijkje in de stallen en proeverij van melk, likeur of ijs. Je ontdekt ook cosmeticaproducten op basis van paardenmelk. Open: verkoopsruimte: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 - 19 u., zaterdag van 10 - 13 u., gesloten op feestdagen Rondleidingen: elke dag van 10 - 20 u., mits reservering (duur 1 à 1,5 uur) Prijs: groepen (10 - 50 personen): € 3 Info en reservering: Deusterstraat 120, 3990 Peer, + 32 11 63 24 62, paardenmelkerij@hotmail.be

13


Ontdek het z elf

Ontdek het zelf Equidroomroute (Peer-Bocholt)

Route tussen heuvel en dal (Meeuwen-Gruitrode)

Afstand: 24 km

Afstand: 26 km

Start: De Watermolen

Start: Orshof

Knooppunten:

64

-

100

-

69

-

65

-

68

-

70

29

-

71

-

30

-

62

-

63

-

64

Langs de route: 4 +

2

-

66

-

-

108

-

41

-

80

-

79

-

78

-

43

-

107

-

42

-

55

-

10

Langs de route:

-

47 +

Orshof: paardenverhuur, logies, café en restaurant

Bossemushof: logies

43 +

De Blauwe Maaten: begeleide bosritten en koetstochten met trekpaarden, logies en café

48 +

The Longhorn: cowboykampen, logies en café

Den Houben: kinderboerderij, ambachtelijk ijs, logies en café

57 +

Landelijk Ontmoetingscentrum de Breugelhoeve: manege, ponyverhuur, ponyzoektocht, plattelandseducatieve tentoonstelling, logies en café

5 +

10 77

De Watermolen: meninitiatie, logies en eetcafé

56 +

3

Knooppunten:

Chalet de Vrije Tijd: eetcafé Goolderheide: camping, pony- en paardenverhuur, logies en eetcafé De Equidroomroute is een 24 km lange tocht door bossen en velden. Langs de route liggen verschillende paardvriendelijke overnachtingsmogelijkheden. Eenmaal op pad, zit je snel midden in de bossen. Onderweg kom je even op adem in een paardvriendelijk café. Op de pleisterplaats tussen knooppunt 66 en 29 kan je paard zijn dorst lessen. Er zijn rustbanken, bindpalen en een paddock voor een tiental paarden. Weer helemaal opgeladen? Waag je dan tussen knooppunt 63 en 64 aan het 700 meter lange hindernissenparcours of het gloednieuwe slalomparcours voor menners.

In de buurt De Equidroomroute loopt pal door dé paardenstreek van Limburg, goed voor vijftien grote stoeterijen. In Peer staat het bronzen standbeeld van Darco, het springpaard waarmee Ludo Philippaerts in 1990 zesde werd op de Wereldkampioenschappen van Stockholm en twee jaar later zevende op de Olympische Spelen. Maar Peer is ook de geboortestad van Pieter Bruegel de Oude. In het Bruegelmuseum kun je dan ook enkele prachtige replica’s van zijn meesterwerken bewonderen. In Bocholt moet je zeker één van de streekbieren van de ruim 250 jaar oude brouwerij Martens proeven. Nu je toch hier bent, kun je meteen ook het museum van de brouwkunst bezoeken, het grootste in Europa.

14

36 +

39

Zavelbos: eetcafé

37

De Warre; manege en logies De Volmolen: manege, paardenpension en café Deze 26 km lange lus loopt langs de rand van het Kempisch plateau en de Maasvallei en leidt je door Meeuwen-Gruitrode en Opoeteren. In de buurt bevinden zich verschillende paardvriendelijke verblijven. In het Orshof kun je bovendien paarden huren. Tussen knooppunt 41 en 80 rij je langs de Duinengordel met de Oudsberg, een landduin die zich tot 40 meter boven het Kempisch plateau verheft. Aan de voet ervan blaas je even uit in een paardvriendelijk café. Je geniet er van een typisch biertje en/of gerecht, terwijl je paard buiten een emmer water drinkt. Geen zin om zelf te rijden? Bij Manege De Volmolen kun je een tocht met de huifkar reserveren.

In de buurt Vlakbij knooppunt 41 ligt de stoeterij Dorperheide van Ludo Philippaerts. Hier werden de nakomelingen van zijn beroemde springpaard Darco geboren, zoals Otterongo en Parco, de paarden waarmee hij op de Olympische Spelen van 2000 en 2004 telkens als vierde eindigde. Neem je ook knooppunt 76 en 75 in je route op, dan rij je langs het 571 ha grote natuurgebied Bergerven met zijn grindplassen, heide en boshellingen. Via knooppunt 80 en 79 bereik je het Nationaal Park Hoge Kempen. In het oosten zorgt de Maas voor een 60 meter diepe vallei en een schitterend decor.

15


Ontdek het z elf Door Teuten- en Bruegelland (Hechtel-Eksel, Peer, Overpelt) Afstand: 34 km Start: Parking Pijnven (Kiefhoekstraat, 3940 Hechtel-Eksel) Knooppunten:

53

-

54

-

25

-

26

-

27

Langs de Route:

56

-

57

-

54

-

53

-

24

23

Taverne De Groenen Hoek: café

25

Taverne De Lage Kempen: eetcafé

54

Heithoeve: logies

53 +

Ballasthoeve: logies en café 55

Afspanning ’t Kuipershof: café

21

’t Exelshof: eetcafé

20

De Eindhoeve: café en ambachtelijk ijs

22

De Paenhoeve: logies Deze tocht voert je door een rustgevend decor van beekdalen, weilanden, akkers en bossen. Je vertrekt op de parking aan het Pijnven. Dat is een van de groene bossen van Bosland, het grootste bosgebied van Vlaanderen. Je rijdt tussen naaldbomen en langs prachtig vlak landbouwgebied. Bij knooppunt 54 en 25 steek je de Eindhovensebaan over. Best even opletten hier! In een van de paardvriendelijke cafés langs de route kom je op adem. Tussen knooppunt 27 en 56 doorkruis je het Molhem (Peer), een nagenoeg onbewoond authentiek landbouwgebied met historische boerderijen. Een paradijs van rust en stilte.

In de buurt Eksel, deelgemeente van Hechtel, pronkt met tal van historische gebouwen zoals de prachtige teutenhuizen uit de 18de en 19de eeuw. De Teuten waren rondreizende handelaars die vanuit hun thuisbasis naar de omliggende landen trokken om er handel te drijven. Sommige deden gouden zaken. Dat merk je vandaag nog altijd aan hun mooie huizen. In het Molhem in Peer voert een wandelpad je langs vijf prehistorische grafheuvels uit 800 tot 500 v. Christus. Peer is ook de vermoedelijke geboortestad van Pieter Bruegel de Oude. In het Bruegelmuseum bewonder je enkele prachtige replica’s van zijn meesterwerken. 16

17


Praktische info 3

Chalet de Vrije Tijd

Steenakkerstraat 33, 3950 Bocholt (Kaulille), + 32 11 62 14 98, + 32 476 75 75 20, thieuboonen@telenet.be, www.chaletdevrijetijd.be • Open: elke dag vanaf 10 u. • 16 okt - 31 mrt: za-zo vanaf 10 u. ook op afspraak 4 +

P4

5 +

P5

Limburgse gastvrijheid op maat van ruiters en menners Voldoende gereden voor één dag? Even rusten en genieten van een heerlijk streekbiertje of –gerecht? Volg de bordjes naar het dichtstbijzijnde paardvriendelijkcafé of –logies. Op de volgende paen gina’s vind je een overzicht van alle paardvriendelijke logies . Via de nummers vind je hen terug op de ruiterkaart. (eet)cafés

6

2

1028

22

Vakantiepark Bosstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 46 96 40, info@goolderheide.be, www.goolderheide.be • Open: mrt: wo, vr vanaf 12 u.; za-zo vanaf 10 u. • apr: ma-vr van 12-19 u.; • mei, jun, sept: ma,di en do van 12-20 u.; • jul-aug: elke dag van 10-20 u.; • okt-jan gesloten

Hoeve-Terras

7

Muisputtenhof

4

5

Toerisme Limburg is niet verantwoordelijk voor wijzigingen die uitbaters doorvoeren na publicatie van dit boekje.

As

Bree P8 Dorpsplein De Wissel Dorpsplein, 3960 Bree (Opitter)

Grotstraat 70, 3665 As

Bocholt 2

Goolderheide

10

Hoevetoerisme Kakebeekstraat 16, 3950 Bocholt, + 32 89 46 27 47, + 32 498 69 83 30, els_swennen@belgacom.net, www.muisputtenhof.be

P1 MANEGE CASTERSHOEVE 1

65

Hotel Monshofstraat 9, 3950 Bocholt (Reppel), + 32 89 48 00 00, info@de-watermolen.com, www.de-watermolen.com • Open: elke dag vanaf 8 u.

Krokusstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 47 33 12, + 32 496 26 75 61, • Open: elke dag vanaf 17 u. • sept - jun: vr vanaf 18 u., za-zo vanaf 12 u.; ook op afspraak

1

Op www.paardenprovincie.be vind je uitgebreide informatie over de paardvriendelijke verblijfplaatsen.

De Watermolen

Bossemushof

9

8

3

Plattelandstoerisme Zandstraat 5, 3950 Bocholt (Reppel), + 32 89 46 27 20, + 32 497 75 47 82, info@bossemushof.be, www.bossemushof.be

Duxhof

5

18

7

2

Hoevetoerisme Gerkenbergstraat 7, 3960 Bree (Gerdingen), + 32 89 47 21 79, + 32 472 77 00 27, vakantiehoeve@duxhof.be, www.duxhof.be

3

Legende

Paardenweide Aantal bedden in het logies Zadelkamer Aantal stallen/boxen voor paarden Picknickservice Stalling voor je koets

19


Praktische info 10

Keyartmolen

8

18

2

11

Mussenburghof

30

3

Plattelandstoerisme Brugstraat 76, 3960 Bree, + 32 89 46 11 38, + 32 495 52 37 94, info@mussenburghof.be, www.mussenburghof.be 12

‘t Welthof

9

Hechtel-Eksel 20

B&B Roterstraat 62, 3960 Bree, + 32 89 47 20 02, + 32 495 57 72 22, info@welthof.be, www.welthof.be 21

Boslaan 72, 3650 Dilsen-Stokkem

Manege Indian Jewels P14 Driepaal 2, 3650 Dilsen-Stokkem 15 Taverne Litzberg 14

22

Genk P16

23

eetcafé Kattevenia

(manege)

21

Star Ranch

taverne de groenen hoek

Kiefhoekstraat, 3940 Hechtel-Eksel (Eksel)

De Klok

i.s.m.Flaming

6

P24 Pijnven

Hotel Stad 50, 3930 Hamont-Achel (Hamont), + 32 11 44 89 83, hoteldeklok@skynet.be, www.hoteldeklok.be 19

6

Kiefhoekstraat 25, 3940 Hechtel-Eksel (Eksel), + 32 11 39 10 90 schildermanskarel@hotmail.com • Open: di, wo, do en za vanaf 11 u.; vr vanaf 14 u.; zo vanaf 10 u.; ma gesloten; ook op afspraak

Kattevennen 12, 3600 Genk, + 32 89 35 49 66, willy.hellings@hotmail.com • Open: vanaf 10 u.; ma gesloten

Hamont-Achel 17

De Paenhoeve

B&B Weverstraat 48, 3940 Hechtel-Eksel (Eksel), + 32 477 21 86 76, info@depaenhoeve.be, www.depaenhoeve.be

Hoeveweg 145, 3650 Dilsen-Stokkem (Lanklaar),

16

‘T exelshof

Nieuwstraat 35, 3940 Hechtel-Eksel, + 32 11 66 79 17, info@exelshof.be, www.exelshof.be • Open: elke dag vanaf 10.30 u.

‘t Caféke

13

de eindhoeve

Hechtelsebaan 47, 3940 Hechtel-Eksel, + 32 11 73 39 29, + 32 478 53 14 25, eindhoeve@hotmail.com, www.eindhoeve.webs.com • Open: mrt tot nov: zo-do van 14 - 22 u.; vr-za gesloten; ook op afspraak

6

Dilsen-Stokkem

Domein De Bever

Beverbekerdijk 50, 3930 Hamont-Achel (Achel), + 32 11 64 15 57,www.domeindebever.be • Open: sept-jun: elke dag van 9 - 20 u.; • jul-aug: elke dag van 9 - 21 u.; ma gesloten; ook op afspraak

B&B Keyartstraat 4, 3960 Bree, + 32 89 46 00 47, + 32 473 12 48 97, info@keyartmolen.be, www.keyartmolen.be

15

25

Taverne De lage Kempen

Kiefhoekstraat 19 A, 3941 Hechtel-Eksel, ruttecindy@yahoo.com • Open: elke dag vanaf 11 u.; di gesloten; • jul-aug: elke dag vanaf 10 u.

P19 Winter 17, 3930 Hamont-Achel (Hamont), + 32 11 44 70 34, + 32 477 28 06 60, josrutten65@hotmail.com, www.flamingstar.be • Open: di,do,vr van 17 - 24 u.; wo van 13 - 24 u.; za-zo van 10 - 24 u.; ma gesloten

5

20

3

Legende

Paardenweide Aantal bedden in het logies Zadelkamer Aantal stallen/boxen voor paarden Picknickservice Stalling voor je koets

21 20 | 21


Praktische info Houthalen-Helchteren 26

P26

Maaseik

camping de binnenvaart

35

Binnenvaartstraat 49, 3530 Houthalen-Helchteren, +32 11 52 67 20, + 32 11 60 51 70, info@debinnenvaart.be, www.debinnenvaart.be • Open: elke dag vanaf 10 u. 36

Breeërsteenweg 195, 3640 Kinrooi

Lanaken Cafetaria Kinderboerderij traiteur jaco

37

Neerharenweg 14, 3620 Lanaken

P37

De krieckaert

Krieckaertlaan z/n, 3620 Lanaken

Kasteel pietersheim

30 +

38

P30

31

i.s.m.

Manege Ter Biessen

70

39

Begijnenbos 11, 3620 Lanaken (ingang via Paalsteenlaan), + 32 473 41 79 34, terbiessen@gmail.com, www.terbiessen.be • Open: elke dag vanaf 10 u.; do vanaf 17 u. ; tijdens de schoolvakanties: elke dag vanaf 10u.

MANEGE BERKENHEIDE PONYRIJSCHOOL

Bergstraat 34/1, 3620 Lanaken, + 32 477 17 35 23, griet@manegeberkenheide.be, www.manegeberkenheide.be • Open: elke dag vanaf 9 u.

Tir-Nan-Og stables

60

Krekershof

6

9

Zavelbos

aen’t venne / Camping Kikmolen

24

Camping Kikmolenstraat 3, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie), + 32 89 77 09 00, info@kikmolen.be, www.kikmolen.be • Open: elke dag vanaf 10.30 u.

Café de Statie

41

Spoorwegstraat z/n, 3630 Maasmechelen 7

4

B&B Overmaai 15, 3920 Lommel, + 32 11 55 32 44, + 32 489 10 26 43, tirnanog@base.be, www.tirnanogstables.be

42

‘t Salamanderke

Jozef Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen, + 32 89 76 49 42, + 32 476 20 46 99, guido.slootmans@proximedia.be, www.campingsalamander.be • Open: febr - nov: ma-vr vanaf 11 u., za-zo, feestdagen en schoolvakanties vanaf 9 u.

5

22

16

Recreatiepark Ketelstraat 77, 3680 Maaseik (Neeroeteren), + 32 89 85 23 16, info@dewarre.be, www.dewarre.be

Maasmechelen 40 +

Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel

34

De Warre

Kattebeekstraat 1, 3680 Maaseik (Opoeteren), + 32 89 75 81 46, receptie@zavelbos.com, www.zavelbos.com • Open: elke dag vanaf 10 u.

Lommel P33 Parking de soeverein

de volmolen

B&B Krekershofweg 24, 3680 Maaseik, + 32 477 77 22 28, info@krekershof.be, www.krekershof.be

Waterstraat 54, 3620 Lanaken, + 32 89 73 93 93, info@kasteelpietersheim.be, www.kasteelpietersheim.be, • Open: elke dag vanaf 10 u. 32

3

Volmolenstraat 9, 3680 Maaseik (Opoeteren), + 32 89 25 66 28, + 32 496 72 18 06, manege.de.volmolen@telenet.be, www.manegedevolmolen.be, • Open: za-zo vanaf 9 u.; • mei-okt: di-vr vanaf 12 u.; • okt-mei: di-vr vanaf 16 u.; ma gesloten

P27 Parking gersalhoeve

29

6

Hoevetoerisme Tienderstraat 120, 3680 Maaseik (Neeroeteren), + 32 89 86 65 92, +32 476 39 33 94, k.vandenhout@skynet.be

Kinrooi

28

De geisterse hei

3

Legende

Paardenweide Aantal bedden in het logies Zadelkamer Aantal stallen/boxen voor paarden Picknickservice Stalling voor je koets

23 22 | 23


Praktische info Meeuwen-Gruitrode De Blauwe Maaten

43 +

Franciscushof

50 +

4

13

B&B Roesstraat 13, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Gruitrode), + 32 89 84 49 51, + 32 476 90 02 85, eric&marie-paul@deblauwemaaten.be, www.deblauwemaaten.be 44

Soetebeek 23, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Wijshagen), + 32 89 46 84 45, frietboetiek@skynet.be, www.frietboetiek.be • Open: elke dag vanaf 11.30 u. 26 (stallen in aanbouw) Hotel Hoogmolenweg 15, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Ellikom), + 32 11 66 60 47, + 32 494 39 49 94, hoogmolen@telenet.be, www.hoogmolen.be • Open: elke dag vanaf 10.30 u.

46

51

Orshof

47 +

P47

tievishoeve

52 +

8

de Ballasthoeve

49

De Bosuil

Bosuilstraat 4, 3910 Neerpelt (St-Huibrechts-Lille),

P49 + 32 11 64 29 85, info@opdebosuil.be, www.opdebosuil.be • Open: elke dag: vanaf 12 u.; za-zo vanaf 10 u.; ma gesloten; • jul-aug: elke dag van 10 - 22 u.

54

Heithoeve

4

4

Hoevetoerisme Kooiveldstraat 8, 3900 Overpelt, + 32 11 34 82 87, + 32 468 32 56 83, info@heithoeve.be, www.heithoeve.be

Peer 55

afspanning ‘t kuipershof

Herisstraat 17, 3990 Peer (Kleine-Brogel), + 32 496 20 14 56, info@kuipershof.be, www.kuipershof.be • Open: jul-aug: ma-vr vanaf 14 u.; za-zo vanaf 12 u.; • sept, mei en jun: wo van 14 - 19.30 u.; do-vr van 16 - 19.30 u.; za-zo van 12 - 19.30 u.; ma - di gesloten; • okt-mrt: enkel op afspraak

5

24

50

Vakantiecentrum Ballaststraat 75, 3900 Overpelt, + 32 11 60 61 01, info@ballasthoeve.be, www.ballasthoeve.be • Open: mei - sept: elke dag vanaf 12 u., zo vanaf 10.30 u., ma gesloten • okt - apr: vr-za vanaf 14 u., zo vanaf 10.30 u., ma en do gesloten

Plattelandstoerisme Venhovenstraat 19, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 75 15 23, + 32 477 69 84 69, leo.evens@skynet.be, www.thelonghorn.be • Open: wo-vr: vanaf 13.30 u., za-zo: vanaf 10 u., ma-di gesloten

Neerpelt

4

Overpelt 53 +

52

4

10

Hoevetoerisme Groenstraat 11, 3660 Opglabbeek, + 32 89 85 41 76, + 32 498 10 91 72, tievishoeve@skynet.be, www.tievishoeve.be • Open: elke dag van 11 - 21 u.; zo van 12 - 21 u.; wo gesloten

Hotel Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Neerglabbeek), + 32 89 81 08 00, info@orshof.be, www.orshof.be • Open: elke dag vanaf 8 - 20 u.

The Longhorn

48 +

65

Pacha’s hoeve

Weg naar Niel 20, 3660 Opglabbeek, + 32 478 64 77 69, info@pachashoeve.be, www.pachashoeve.be • Open: di en vr van 17 - 22 u., wo van 14 - 22 u., za van 10 - 19 u.; zo van 12 - 19 u.

De Twee Spanten

Dampstraat 41, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Gruitrode), + 32 11 66 60 27, goele_ke@hotmail.com • Open: elke dag vanaf 14 u., do gesloten • sept - apr: elke dag vanaf 14 u., wo-do gesloten; ook op afspraak

7

Opglabbeek

De Frietboetiek

De Hoogmolen

45 +

13

B&B Fierkens-Heikant 53, 3910 Neerpelt (St-Huibrechts-Lille), + 32 11 66 36 65, + 32 496 02 23 02, info@franciscushof.be, www.franciscushof.be • Open: elke dag van 14 - 22 u.; ook op afspraak

3

Legende

Paardenweide Aantal bedden in het logies Zadelkamer Aantal stallen/boxen voor paarden Picknickservice Stalling voor je koets

25 24 | 25


Praktische info Den Houben

56 +

8

64

6

B&B Weyerstraat 6, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 478 63 97 14, houbenhof@hotmail.com, www.denhouben.be • Open: elke dag vanaf 12 u.

vzw Landelijk Ontmoetingscentrum 35 61 Breugelhoeve

57 +

P64 Genkerweg 36, 3690 Zutendaal, + 32 89 61 11 07,

info@bosscherhof.com, www.bosscherhof.com • Open: ma, di, vr: vanaf 16 u., wo en zo vanaf 12 u., za vanaf 10 u., do gesloten

65

Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, info@breugelhoeve.be, www.breugelhoeve.be • Open: ma: vanaf 14 u.; di: vanaf 11 u.; woe: vanaf 12 u.; do-vr: vanaf 17 u.; za-zo: vanaf 9 u.

Panhof

33

Hotel The Oak

11

Hotel Windmolenstraat 1, 3690 Zutendaal, + 32 89 79 14 01, + 32 486 51 10 43, the.oak.hotel@telenet.be, www.hotel-the-oak.be

P57 Plattelandstoerisme, groepsaccomodatie

58 +

Manege Bosscherhof

66

i.s.m. Crijbohoeve

10

Paardenpension Oude Postweg 1, 3690 Zutendaal, + 32 89 61 19 23, viviane@stalcrijbohoeve.be

20

Panhovenstraat 5, 3990 Peer, + 32 11 63 13 38, + 32 477 35 37 62, rosette@panhof.be, www.panhof.be • Open: elke dag vanaf 11 - 24 u.

Zutendaal 59

De Edelsteen

10

3

Hotel Langblookstraat 10, 3690 Zutendaal, + 32 89 69 90 00, + 32 479 94 79 02, info@deedelsteen.be, www.deedelsteen.be 60

Kraaienbos (stalkerwijer)

Schansstraat 77, 3690 Zutendaal, + 32 89 71 72 25 • Open: mei-aug: elke dag vanaf 6 u.; mrt-sept: elke dag vanaf 7 u.; okt-apr: van 10 - 17 u. 61

landhuis De Vrekel

2

B&B Vrekelerstraat 6, 3690 Zutendaal, + 32 89 61 43 53, + 32 477 75 62 84, landhuis.devrekel@gmail.com 62

narvic homeparc Mooi Zutendaal

457

Gijzenveldstraat 75, 3690 Zutendaal, + 32 89 71 55 27, info@mooi-zutendaal.be, www.mooi-zutendaal.be 63

i.s.m. bijnens

16

Kiewitseweg 3, 3690 Zutendaal

5

26

3

Legende

Paardenweide Aantal bedden in het logies Zadelkamer Aantal stallen/boxen voor paarden Picknickservice Stalling voor je koets

27 26 | 27


Praktische info Dierenartsen

Dr. Kumpen - De Wal

Dr. De Neve

Walstraat 28, 3900 Overpelt, + 32 11 64 21 57

Dr. Steegmans

Noordervest 15, 3990 Peer, + 32 11 63 10 54, + 32 495 38 65 63

Kapelstraat 19, 3665 As, + 32 478 46 10 80 Meerdegatstraat 79, 3570 Alken, + 32 473 94 01 05

Dr. Plas

Broekstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 11 62 22 69, + 32 475 43 54 52

Dr. Thys

Dr. Lambie

Kempenseweg 48, 3690 Zutendaal, + 32 89 61 20 89

Dr. Schreurs

Dr. J. Leen - Dr. W.Leen

Daalstraat 92, 3690 Zutendaal, + 32 495 53 09 87

Dierenartsenpraktijk De Achterhoek

Hoefsmeden

Brogelerweg 75, 3950 Bocholt, + 32 89 46 36 67 Watertorenstraat 64, 3930 Hamont-Achel, + 32 11 44 77 45

Dr. Quetin en Goossens

St. Truidersteenweg 360, 3500 Hasselt, + 32 11 27 28 64

Dr. Martens

Kamperbaan 98, 3940 Hechtel-Eksel, + 32 11 73 25 72, + 32 495 18 40 75

Dr. Vanbriel

Groenstraat 73, 3940 Hechtel-Eksel, + 32 11 73 16 31, + 32 475 47 03 59

Dr. De MorĂŠe

BreeĂŤrsteenweg 240, 3640 Kinrooi, + 32 89 70 24 43

Schreurs M.

Nielerlaan 43, 3665 As, + 32 89 65 96 81, + 32 495 44 40 85

Wuyts E.

Gele Hoekstraat 13, 3950 Bocholt, + 32 89 46 14 21, + 32 495 25 04 11

Geerits B.

Kapelstraat 77, 3950 Bocholt, + 32 89 46 59 17, + 32 478 72 39 69

Melgers H.

Zarenweg 1, 3930 Hamont-Achel, + 32 486 85 39 52

Dr. Hendrix

Rijksweg 29, 3630 Leut, + 32 89 75 21 63

Dr. Remans

Weg naar Opoeteren 43, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 65 05 35, + 32 495 57 79 22

Dr. Housen

Boshovenstraat 29, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 475 66 58 46

Dr. Hannes

Molenstraat 37, 3910 Neerpelt, + 32 11 64 39 27

5

28

3

Legende

Paardenweide Aantal bedden in het logies Zadelkamer Aantal stallen/boxen voor paarden Picknickservice Stalling voor je koets

29 28 | 29


Praktische info BREBELS j.p.

Paardrijden en mennen in limburg: gebied ruiter- en menroutenetwerk Eindhoven

Hoksentstraat 7, 3940 Hechtel-Eksel, + 32 11 63 48 49, + 32 473 78 16 34

Hamont-Achel

HAMAL B.

Lommel

Neerpelt

Kloosterstraat 10, 3620 Gellik, + 32 89 71 68 69, + 32 473 78 15 36

Overpelt Bocholt Kinrooi Bree

Hechtel-Eksel

pESO R.

Peer

Antwerpen

Leopoldsburg

E313

Heibroekstraat 5, 3640 Kinrooi, + 32 89 46 43 85

Maaseik

Ham

Meeuwen-Gruitrode E25

Beringen

Heusden-Zolder Lummen

As

Zonhoven

Leuven Brussel

THAENS p.

E314 Halen

Hasselt Herk-de-Stad

Lanaken

Nieuwerkerken

Alken

Bilzen Kortessem

Wellen

Hoeselt

Riemst

Borgloon Tongeren Heers

E40

Herstappe E40 Luik

Aken

en mburg voluit Li Maasland s 2011

VRANKEN j.

Ontdekkingsgid

Kaulillerweg 24, 3990 Peer, + 32 11 61 21 80, + 32 478 28 69 43

colofon

vzw, Toerisme Limburg Maasmecheuitgave van Selbach Museum, Sarie Van den sgids is een 11 30 55 00. 4, 3600 Genk M. Gloger, John Deze ontdekking 3, 3500 Hasselt, + 32 en Maasland, Herckenrodeplein Eddy Daniëls, Wintmolders, Willy Orlandini, ch Museum, Regionaal Landschap Kempen Universiteitslaan Verhulst, Kristien rdelijke uitgever: Aquamarijn, Archeologis Hubert Ramakers, vzw, Karel Venken, Dominic Verantwoo Akkermans Outdoor, Panko, Piet Paulissen, Toerisme Limburg Fotografie: Shopping, Foto toeristische diensten, len Village Outlet en de lokale Bossche, Studiopress Marc Wouters Impuls, Genk Alfabetweter Realisatie: Veldeman, jk voor Redactie: JohanRonny Luyckx is niet aansprakeli tot kwam Limburg vzw Eindredactie: eld. Toerisme ontdekkingsgids zorg samengest gegevens. De het Maasland. D/2011/1504/03 opgenomen met de grootste de van is in n Deze brochure en/of onjuisthede Limburg en de gemeenten eventuele wijzigingen iëring van Provincie stand met medesubsid

Ruil deze bon in voor een gratis ruiterarmbandje

nog meer leuke tips over deze omgeving? e

melimburg.b

www.toeris

bij je toeristisch infokantoor of paardvriendelijke logies of (eet)café. Met dit bandje plan je je route. Noteer de knooppunten op het ruiterarmbandje, spring in het zadel, volg de nummers en geniet. RUIKA-11-12

Voornaam: ________________ Naam: _______________________ Straat: _______________________________ nr: ______ bus: ___ Gemeente: _____________________________ Postcode: ________ Land: ________________________________________________ E-mail: _______________________________________________ Ik wil niet op de hoogte gehouden worden van acties van Toerisme Limburg. Je gegevens worden opgenomen in onze verwerking deelnemersbeheer om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Je hebt recht op mededeling en correctie. (Wet 8.12.92)

30

Voeren

E313

Gingelom

Zonhoekstraat 154, 3910 Neerpelt, + 32 478 21 02 43

Mevr

E25

Brussel

WINTERS E.

Dhr

Aken Heerlen Keulen

Diepenbeek

St-Truiden

Boesestraat 12, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 11 63 44 06, + 32 475 20 32 45

Zutendaal

s

Lijsterstraat 4, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 11 79 10 69, + 32 478 54 41 07

HuBER L.

Maasmechelen

Genk

E314

Maa

Weertersteenweg 470, 3640 Kinrooi (Molenbeersel), + 32 89 70 33 91

Dilsen-Stokkem

Opglabbeek

Houthalen-Helchteren

Maa

KRAAMWINKEL j.

s

Tessenderlo

van de Een initiatief Limburg provincie

limburg.be

Vraag dan je gratis ontdekkingsgids bij de toeristische infokantoren in de Limburgse Kempen en het Maasland of bestel hem op www.toerismelimburg.be.

Colofon Dit is een uitgave van Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3, 3500 Hasselt, + 32 11 30 55 00, info@toerismelimburg.be, www.toerismelimburg.be V.U.: Willy Orlandini, Herckenrodeplein 4, 3600 Genk Beeldmateriaal: L. Beunens, E. Daniëls, A. De Smedt, S. Van den Bossche en de toeristische infokantoren Eindredactie: Toerisme Limburg Opmaak: Impuls D/2011/1504/48 ISBN 9789490027247 De ruiterkaart en het infoboekje mogen niet afzonderlijk verkocht worden.


Paardrijvakanties in Limburg Plots wil iedereen paard zijn

laat je inspireren op www.paardenprovincie.be

Ruiterkaart-infoboekje  
Ruiterkaart-infoboekje  

Ruiterkaart-infoboekje

Advertisement