Page 1

●●●

kastelen kijken in haspengouw

fIETSTOCHT van de week

eregouverneur steve stevaert

Via de knooppunten 154-152-153162 bereikt u na zo’n 4 km kasteel Mariagaarde in Hoepertingen. Het kasteel, ooit een versterkte middeleeuwse burcht, werd in de 17de en 18de eeuw verbouwd tot een majestueus herenhuis.

Eén kasteel dat u zeker niet mag missen, is het kasteel van Rullingen (Rullingen 1) in Borgloon. Al was het maar om de heerlijke keuken van chef Cees van Corler. In het Jachthuis, naast het kasteel, kunt u dan weer terecht voor de kleine honger.

Sint-Truiden

7

2

170

Hoepertingen

Tongersestee nweg

Kuttekoven

162 153 152

4

Tussen knooppunten 169 en 161 ligt Helshoven, bekend om de gelijknamige pittoreske kluiskapel. Heel populair bij de trouwers, overigens.

169 Lu ik er

st ee

nw eg

Hendrieken

4

3

Helshoven

U fietst over de Romeinse Kassei, een restant van een oude heirbaan. Na 2 km komt u aan de Tjenneboom. De legende wil dat de heks Tjenne in 1667 op deze plek levend verbrand werd. Hoog in de boomkruinen ziet u overigens een beeld van haar.

161

154

FIETSKAART 2010

€ 9,50

twerk: Fietsroutene ijzerde egw 2000 km bew routes

• De fietstocht gaat van start in het centrum van Borgloon (aan stadhuis). Het (pittige) parcours heeft een lengte van 36,5 kilometer. • De kaart ‘Limburg Fietskaart 2010’, met het volledige fietsroutenetwerk van Limburg, is te koop in de toeristische kantoren van de gemeenten of via www.toerismelimburg.be. Prijs: 9,5 euro.

6

Grootloon

155

Bommershoven

156

Broekom

Mettekoven Gutschoven

Heks

De knooppunten 151-159158-157 leiden u door een flink stuk onvervalst Haspengouws landschap - taaie hellingen incluis. Tussen knooppunt 157 en 156 passeert u kasteel Hex (in Heks), bekend om zijn prachtig Engels park met eeuwenoude rozenstruiken.

157

N3

De Limburgers heten u welkom in fiets-en wandelparadijs Limburg

borgloon - Steve Stevaert zit graag op de fiets. Maar een fervent wielertoerist op een racefiets moet u in hem dan weer niet zoeken. “Ik rijd graag met de fiets, vooral van de bakker naar de slager”, aldus de eregouverneur. Al slaat hij een tochtje langs Haspengouwse kastelen niet af. Zolang er onderweg maar genoeg gestopt wordt...”Want het moet plezierig blijven.”

Na een 5-tal km flink doortrappen, bereikt u Grootloon. Het zicht wordt er bepaald door de imposante Sint-Servatiuskerk op de top van de heuvel. De onderbouw van de toren dateert uit de 12de eeuw. Na 2 km komt u weer bij uw vertrekpunt.

“Een televisieserie als ‘Katarakt’ heeft een grote bijdrage geleverd aan de promotie van Limburg in de rest van de wereld”, zegt Steve Stevaert. “Maar tegelijk heeft zo’n populaire serie ervoor gezorgd dat de Limburgers zélf zich meer bewust zijn geworden van hun provincie. Ze beseffen meer en meer dat ze in een regio wonen waar ze best trots op mogen zijn. Ook dat is belangrijk voor de uitstraling van Limburg. Als een Limburger, helemaal uit de grond van zijn hart, over zijn regio zegt ‘Het is hier toch zo schoon’, dan mag je er zeker van zijn dat dit ook klopt...”

Steve Stevaert is al een tijd geleden uit de actieve politiek gestapt, dus er is wel genoeg tijd om op de fiets te kruipen, zou je denken. Mis! De eregouverneur en minister van Staat heeft het drukker dan ooit tevoren. Zo vertoeft hij vaak in het buitenland. In Vietnam is Steve Stevaert bijvoorbeeld voorzitter van een haven - op vraag van de Vietnamese overheid nog wel. Op Cuba houdt hij zich dan weer bezig met ‘urbane landbouw’. Que? “Heel gek ja, maar in Cuba vindt een groot deel van de landbouwproductie nog in de steden plaats”, legt hij uit. Drukker dan ooit dus, we zeiden het al - en dan hebben we het nog niet gehad over de slimme energienetten. “Ik ben van nature lui, maar ik werk hard”, aldus Steve Stevaert. “Er moet ergens iets fout zijn in m’n

hersenen. (Lacht) Of het is een straf van God, wie weet?”

Plezierig

Steve Stevaert noemt zichzelf een fervent fietser. “Als je fietst, zie je meer op korte tijd. Bovendien is een fiets een uitstekend vervoermiddel voor een stad. Geen file, geen parkeerproblemen.” Het liefst rijdt de eregouverneur van “afspanning naar afspanning”. “Het moet in elk geval plezierig blijven (lacht).” In een decor als Haspengouw is het al moeilijk om het niét plezierig te houden. “Een bijzonder fijne regio, met heerlijke landschappen. Borgloon vind ik ook erg charmant. Geen huis mag hier ooit nog verloren gaan. Bovendien heeft Borgloon reliëf. Dat vind je vrijwel in geen enkele andere Limburgse stad terug.”

BON

Gratis koffie of thee

50

VOLGENDE WEEK: Lieve Ketelslegers wandelt door Kanne en omgeving

“Op de fiets zie je meer in korte tijd”

5

Veulen

158

LIMBURG

1

Borgloon

151

159

WAT U BEST VOORAF WEET

START

De fietstocht vertrekt in hartje Borgloon, de ‘parel van Haspengouw’. In de 11de en 12de eeuw regeerden hier de graven van Loon. Het prachtige, in Maaslandse stijl opgetrokken stadhuis (1680) getuigt van dat rijke verleden.

Teksten Kopi, Foto’s Kopi, Tony Van Galen, Toerisme Limburg In samenwerking met:

• Bij aankoop van een stuk taart, een gratis kopje koffie of thee • Bon enkel geldig in het Jachthuis • Geldig van 29 oktober tot 31 december 2010 Jachthuis van Rullingen, Rullingen 1 in Borgloon, 012/45.75.33, www.rullingen.com

5

Kastelen kijken in Haspengouw  

Kastelen kijken in Haspengouw met Steve Stevaert.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you