Page 1

info blankenberge

stadsmagazine - oktober, november, december 2017 31e jaargang - www.blankenberge.be

Gloednieuw kantoor voor dienst Toerisme Beweeg mee met Sport Overdag

Huiveren met Halloween Duik in het cultuuraanbod


Inhoud } oktober, november, december 2017

Beste Blankenbergenaar, Een lokaal beleid moet de burger centraal stellen en inspelen op de verwachtingen die die burger terecht mag koesteren. Tijdens mijn leerrijke, zomerse bezoeken aan alle woonwijken kon ik de polsslag van onze lokale bevolking duidelijk voelen en ervaren wat jullie van het stadsbestuur verlangen, wat jullie goed vinden en waar jullie graag een extra inspanning hadden gezien. Jullie boodschap was niet aan dovemansoren gericht. De dienstverlening voor onze inwoners én tweedeverblijvers blijft prioritair!

Moderne technologieën willen we op een verstandige manier inzetten. Zo voorziet de binnenkort geplande, nieuwe website, talrijke e-mogelijkheden die onze administratieve dienstverlening nog toegankelijker zal maken. De verregaande integratie van Stad en OCMW vanaf 2019 zal dit enkel bevorderen.

Communicatie speelt hierbij een cruciale rol. Mandatarissen en diensten moeten vlot bereikbaar zijn. Contactgegevens moeten gekend zijn en wie een afspraak wil maken, dient vlot geholpen te worden. Het optimaliseren van de klantvriendelijkheid en de vereenvoudiging van administratieve processen, waar mogelijk, zijn belangrijke actiepunten.

050 636 405 ivan.declerck@blankenberge.be

Jullie burgemeester, Ivan De Clerck

Om de dienstverlening te verhogen plannen we overigens een nieuw administratief centrum op de site van het Sociaal Huis en enkele aanpassingen aan ons stadhuis. Blankenberge wil een smart city zijn, een slimme stad die vernieuwende en duurzame oplossingen aanreikt voor de maatschappelijke uitdagingen die op ons afkomen.

Cultuur

Sociaal

Belle Epoque Centrum 14

Het Lindenhof 33

Nieuws 4-5

Erfgoed 15

OCMW 33-42

Jubilea 6

Bibliotheek 16-23

Sociaal Huis 40-41

Uit in Blankenberge 7-9

Cultuurcentrum 24-32

Sociale economie 41

Ondernemen 10-13

Academie 32

Senior 43-44

Nieuws

COLOFON Info Blankenberge is het officiële stadsmagazine en verschijnt vier maal per jaar. Het magazine wordt gratis aangeboden aan de inwoners. Oplage: 14.000 (januari & oktober) - 16.000 (april & juli). redactieadres: dienst Toerisme, Hoogstraat 2, 8370 Blankenberge, stadhuis@blankenberge.be. Info Blankenberge wordt samengesteld met medewerking van de stadsdiensten. fotografie: comma, merkenmarketeers, Wim Kerkhof (rubrieken jubilea & handelszaken), Jason Wittevrongel (foto voorwoord burgemeester), wwww.krantvanblankenberge.be en de verschillende stadsdiensten. opmaak & druk: comma, merkenmarketeers – www.merkenmarketeers.be verantwoordelijke uitgever: Ivan De Clerck, burgemeester, J.F. Kennedyplein 1, 8370 Blankenberge. Info Blankenberge kun je ook digitaal bekijken op www.blankenberge.be. Info Blankenberge wordt met de grootste zorg samengesteld. De uitgever aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding in dit magazine. De redactie behoudt zich het recht voor artikels niet te publiceren, in te korten of te wijzigen. Let op: omdat het stadsmagazine verspreid wordt over verschillende dagen, is het mogelijk dat bepaalde activiteiten voorbij zijn op het moment dat het magazine in je brievenbus valt.


4

48 Kraantje Pappie

Nieuw kantoor en website voor dienst Toerisme

52

42 Vrijwilligers gezocht!

Digitale Week 2017

Praktisch Sport

Jeugd

Sport 45-46

Jeugddienst 48-49

Praktisch 52-54

Farys-Noordzeebad 47

Speelberge 50

Mobiliteit 54

Milieu 51

3


Nieuws

Nieuw kantoor voor dienst Toerisme

Op 1 september verruilde de dienst Toerisme na 41 jaar zijn vertrouwde plek op het Koning Leopold III-plein, voor een nieuwe stek in de Hoogstraat 2. Waar tot voor kort exporuimte De Benne zat, vind je nu de fonkelnieuwe Blankenbergse vrijetijdsbalie.

INFO Dienst Toerisme – Hoogstraat 2 – toerisme@blankenberge.be 050 636 620 – www.blankenberge.be OPEN maandag tot zaterdag: 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur

In de frisse, heldere en uitnodigende ontvangstruimte staan een gastvrij en professioneel toeristisch onthaal centraal. Het stijlvolle geklasseerde gebouw straalt kwaliteit uit en nodigt uit om binnen te komen. Tickets kopen voor evenementen, wegwijs geraken uit het grote toeristische en culturele aanbod in onze stad: hier vind je het allemaal. Kom gerust een kijkje nemen, het toerismeteam wijst je met plezier de weg!

4

uitgebreide openingstijden en sluitingsdagen op www.blankenberge.be

Met de steun van


Nieuws

Toerismewebsite in het nieuw Onlangs verhuisden de medewerkers van dienst Toerisme naar een nieuwe locatie. Je vindt hen vanaf nu in de gloednieuwe vrijetijd- en toerismebalie in De Benne in de Hoogstraat 2. Samen met het toerismekantoor kreeg ook de toeristische website een upgrade. Eind september werd de vernieuwde toerismewebsite gelanceerd. Het is een website geworden die je zin geeft om Blankenberge te bezoeken. Een dynamisch en mooi design met innovatieve inhoud en tools waarbij gebruiksvriendelijkheid centraal staat. Zo wordt er gebruik gemaakt van veel mooie en grote afbeeldingen om de verschillende keuzemogelijkheden te illustreren, wat de overzichtelijkheid enkel ten goede komt.

NIEUWE HUISSTIJL EN STADSWEBSITE OP KOMST Met de vernieuwing en modernisering van hét infopunt van de stad en de bijhorende website, staan er nog veranderingen op til: stad Blankenberge lanceert in het najaar ook een nieuwe huisstijl én een bijhorende nieuwe stadswebsite.

vormgeving, ook inhoudelijk zal je gemakkelijker je informatie terugvinden. De informatie voor inwoners en toeristen wordt bovendien duidelijk gescheiden, waardoor je alleen hetgeen tegenkomt wat je nodig hebt. Wie benieuwd is naar de nieuwe huisstijl en stadswebsite moet nog even geduld hebben tot het einde van het jaar. Op zaterdag 2 december wordt tijdens het Bal van de Burgemeester en Schepenen al een tipje van de sluier gelicht. Ondertussen zet het stadsbestuur in samenwerking met dienst Toerisme alles op alles om de overgang vlot, volledig en optimaal te laten verlopen. Ben je zelf organisator en gebruik je het oude stadslogo nog op publicaties? Vergeet dan niet om vanaf november het nieuwe logo op te vragen bij de dienst Toerisme. INFO Dienst Toerisme – Hoogstraat 2 – 050 636 620 toerisme@blankenberge.be – www.blankenberge.be

Het stadswapen en het naamlogo blankenberge ondergingen beiden een transformatie, waardoor het logo van de stad er volledig anders zal uitzien. Op de nieuwe stads- en toerismewebsite zullen de veranderingen niet alleen te zien zijn in de

Digitaal evenementenloket binnenkort online –– Jouw wijkcomité wil de nieuwe zonnige lentekriebels met een wijkfeest op straat vieren. En hiervoor heb je tafels, stoelen en een klein podium nodig. –– Je wil voor je vereniging een optocht door het winkelcentrum organiseren voor een groep van 80 deelnemers. –– Je plant een promotieactie voor de producten van je bedrijf, met een publiciteitsstand op de Zeedijk. –– Voor het jubileumfeest van de lokale vereniging die haar lokaal heeft in jouw drankgelegenheid, wil je op het voetpad voor je handelszaak een tent opstellen. Allemaal voorbeelden van activiteiten waarvoor je vanaf december 2017 terecht kunt op het nieuwe digitale evenementenloket. Het papieren aanvraagformulier is dan verleden tijd.

WAAROM GEBRUIK MAKEN VAN HET DIGITALE LOKET? Het nieuwe digitale loket heeft verschillende pluspunten. –– Je ontvangt onmiddellijk een e-mail met het bewijs van je bestelaanvraag. –– Je ziet onmiddellijk hoeveel je moet betalen. Kortingen voor verenigingen worden onmiddellijk berekend. –– Het loket helpt je stapsgewijs bij het invullen van je aanvraag voor je activiteit: vragen die minder relevant zijn voor kleinere activiteiten worden enkel gesteld bij grotere activiteiten. Het digitale evenementenloket gaat online op www.blankenberge.be vanaf december. INFO Dienst Evenementen - Hoogstraat 2 - T 050 636 630 evenementen@blankenberge.be

5


Nieuws

Proficiat! François Poelvoorde en Denise Waeghe

28/6/2017

Roger Van Cauwenbergh en Julienne Vleminckx

BRILJANT

Clement De Wilde en Irma Berts

DIAMANT

21/8/2017

DIAMANT

Roger Everaert en Cecile Buysse

23/7/2017

DIAMANT

André Gilliaert en Agnes De Jaeger

© Jason Wittevrongel

17/6/2017

Gilbert Van Den Broucke en Simonne De Geeter

10/6/2017

GOUD

2/7/2017

GOUD

Marc Vermeersch en Rika Vanderheeren

6/8/2017

GOUD foto's © Wim Kerkhof

6


Nieuws

Halloween Ook dit jaar wordt Blankenberge ondergedompeld in een huiveringwekkende sfeer vol hekserij, spoken en vampiers. Griezel mee van 22 oktober tot en met 3 november en geniet de hele herfstvakantie lang van het bloederige programma, dat tot stand kwam door een nauwe samenwerking tussen de middenstandsraad, de verschillende stadsdiensten en de vele enthousiaste vrijwilligers van de werkgroep Halloween. Wij geven alvast een paar tips!

BLANKENBERGSE REUZEN ONTVANGEN HEKSENREUZEN UIT BELGIË – ZONDAG 22 OKTOBER De aftrap van deze 13e halloweeneditie wordt gegeven om 14.30 uur aan het stadhuis door heksenreuzin Stientje Bogaert, die samen met onze Blankenbergse stadsreuzen en tal van heksenreuzen uit Vlaanderen en Wallonië een ware heksenreünie houdt. Van daaruit trekt de heksenstoet door de centrumstraten van Blankenberge.

muzikale ambiance van het Blankenbergse Drum- en Showkorps en straattheater zijn onontbeerlijke ingrediënten om er een prachtige griezelige avond van te maken. Om 19.30 uur start het vuurwerkspektakel, dat wordt afgesloten met de traditionele heksenverbranding.

POMPOENCARVING WOENSDAG 1 NOVEMBER Voor de kids blijft de pompoencarving een absolute klassieker. Op woensdag 1 november zijn alle kinderen dan ook vanaf 14 uur welkom in het Leopoldpark voor de traditionele pompoencarving en bijhorende animatie.

VURIG BLANKENBERGE – ZATERDAG 28 OKTOBER Het vuurwerkspektakel De Pier in Vuur en Vlam is en blijft een topper van formaat. Vanaf 17 uur is er animatie op de Zeedijk tussen het casino en de cavastandjes: sfeermakende kindergrime,

© André Cocquyt

© www.pexels.com

AVONDHALLOWEENPARADE ZONDAG 29 OKTOBER Dit jaar zijn we toe aan de zevende editie van de halloweenparade. Deze stoet belooft nog spectaculairder en nog griezeliger te worden dan zijn voorgangers! Thema dit jaar is Halloween@the movies. Eindpunt van de parade is zoals altijd de Grote Markt, waarbij de muzeworp vanop een griezelkasteel voor een passende afsluiter zorgt.

© André Cocquyt

VOOR KLEINE SPOOKJES Een bezoek aan de halloweenkermis met papa en mama of met de grootouders kan ook dit jaar niet ontbreken. De griezelfoor staat vanaf vrijdag 27 oktober tot en met zondag 5 november garant voor veel fun, duizelingwekkende attracties en onweerstaanbare lekkernijen. Uiteraard kunnen ook dit jaar het kinderhalloweenfeest en de kinderhalloweenstoet niet ontbreken: op zaterdag 28 oktober kunnen de kleine dansdiva’s en dansgoden zich vanaf 13.30 uur uitleven in de kinderdisco en kunnen zij zich intussen laten grimeren. Aansluitend vertrekt om 16.30 uur de kinderhalloweenstoet met de verklede en de gegrimeerde kinderen.

Mis ook de Clown Rocky Halloweenshow niet in CC Casino op maandag 30 oktober om 14.30 uur: lekker bibberen en griezelen voor de kleinsten onder ons! Geniet van de prachtige meespeelshow boordevol goochelacts en spelletjes. Op donderdag 2 november organiseert het Belle Epoque Centrum een voorleesavond. Alle kindjes zijn er vanaf 17 uur welkom voor een aantal magische halloweenverhaaltjes. De rijkgevulde week sluit af op vrijdag 3 november met een horrorfilm in het stadhuis, voor kinderen en jongeren vanaf 14 jaar. Huiver en beef! INFO & PROGRAMMA Haal het volledige programma in de dienst Toerisme (Hoogstraat 2) of surf naar www.blankenberge.be of www.uitinblankenberge.be

7


Nieuws

Headliner dj Robert Abigail

Bal van de burgemeester en schepenen ZATERDAG 2 DECEMBER CC CASINO Op de eerste zaterdag van december vindt traditioneel het bal van de burgemeester en schepenen plaats. Het belooft opnieuw een schitterende avond te worden in de Saveryszaal, met dj Robert Abigail als headliner. Deze Nederlandse dj is bekend van de dikke zomerhit Mojito Song. Ook Studio Soul Sacrifice en dj Olivier Lemaire staan achter de dj-tafel. Good vibes en dansplezier gegarandeerd tot in de vroege uurtjes! Dresscode dit jaar is stadskledij in black and white, een stijlvolle verwijzing naar de kleuren van Blankenberge. Hiermee wordt een tipje van de sluier van de nieuwe huisstijl van de stad Blankenberge opgelicht. Benieuwd naar de nieuwe huisstijl? Op zaterdag 2 december krijg je de primeur! INFO Toegang: 9 euro (voorverkoop) / 10 euro (aan de deur) Voorverkoop: dienst Toerisme – Hoogstraat 2 Dresscode: stadskledij black & white Ten voordele van het goede doel. evenementen@blankenberge.be

© Maurits Burggraeve

Paarden- en huisdierenzegening

ZONDAG 3 DECEMBER De Paardenverzekering Sint-Isidoor, opgericht in 1922, houdt op zondag 3 december traditioneel een paarden- en huisdierenzegening. Na de zondagsmis van 10 uur in de Sint-Amanduskerk zal deken Lieven Soetaert om 11 uur op het kerkplein alle paarden en huisdieren zegenen. Nadien krijgen de dieren ook een stukje Sint-Hubertusbrood. Het geheel wordt muzikaal sfeervol opgeluisterd door jachthoorngroep Waldo. Iedereen is van harte welkom om met zijn paarden en/ of huisdieren (kat, hond, konijn,…) deel te nemen!

8

INFO Dienst Evenementen - Hoogstraat 2 - 050 636 630 evenementen@blankenberge.be De paarden- en huisdierenzegening is een organisatie van de Paardenverzekering Sint-Isidoor in samenwerking met de stad Blankenberge, vzw Kerk en Cultuur en Gebuurtekring Uitkerke.


Nieuws

Bel’Lumière

28-29-30 DECEMBER SINT-ROCHUSPLEIN & ELISABETHSTRAAT Na de succesvolle eerste editie van Bel'Lumière vorige winter, komt dit prachtige driedaagse winterevenement terug in de kerstvakantie van 28 tot 30 december 2017.

NIEUW AANVANGSUUR Bel'Lumière begint voortaan om 18 uur. Door het vroegere aanvangsuur zijn er meer mogelijkheden binnen het programma, geniet je langer van de zorgeloze sfeer en na een dagje shoppen in het stadscentrum kan je onmiddellijk aansluiten bij Bel'Lumière.

BELLE-ÉPOQUEOUTFIT Tijdens Bel'Lumière zorgen heel wat figuranten in belle-époquekledij voor de juiste feestelijke sfeer. Kom zelf ook in gepaste kledij naar Bel'Lumière en voel je er helemaal op je plaats als lokale visser, notoire badgast of dienstmeid. In het Belle Epoque Centrum vind je vast de nodige inspiratie! Wil je nog eens extra in de kijker staan, neem dan deel aan de modeshow tijdens Bel'Lumière op 30 december. INFO Dienst Evenementen – Hoogstraat 2 050 636 630 – evenementen@blankenberge.be

NIEUW IN 2017 De vuurzuilen die in 2016 voor warmte en licht op het SintRochusplein zorgden, vervangen we dit jaar door reusachtige maar prachtige lusters die langzaam van kleur veranderen. Dit past uitstekend in het feeërieke van het belle-époquethema. De voorgevel van de Sint-Rochuskerk was al het decor voor een betoverend schouwspel van licht en kleur, maar ook de Elisabethstraat krijgt dit jaar meer kleur, meer verlichting en meer animatie. De optredens in de Sint-Rochuskerk zullen dit jaar ook te zien zijn op groot scherm. Salonorkest Belle Epoque, dat al meer dan 35 jaar authentieke salonmuziek speelt, zorgt voor de juiste muzikale omlijsting.

Foto's © www.krantvanblankenberge.be

9


Ondernemen

Handelszaken Café du théatre

Delphinus

Brasserie – Kostyantin Timtchenko Grote Markt 31 – 050 73 62 08 brasserie_cdt@hotmail.com

Kapsalon – Bianca D’Hoore Weststraat 52 – 050 42 84 20 kapsalon.delphinus@gmail.com

NIEUWE UITBATER

VERNIEUWD

Duinenroosje

Euromeubels

Dagbladhandel – Jean-Marie Brailly Zeedijk 57 – 050 41 70 41 duinenroosje@gmail.com

Meubelwinkel – Nicolas Quintelier Langestraat 17 – 0474 65 48 69 nquintelier@gmail.com

NIEUWE UITBATER

NIEUW

Ma-Ju

Matto's Eetcafé

Taverne – Margot Trauwaen Grote Markt 11

Bistro – Matto Peerenboom Zeedijk 70 – 050 66 73 51

NIEUW

10

NIEUW


Ondernemen

Moby Dick

New Corner

Hotel*** – Ben van de Keybus & Ann Fransen Jules de Troozlaan 93 – 050 41 27 54

Café – Rudy Nuytten Bakkerstraat 31 – 0496 99 79 73

NIEUWE UITBATER

NIEUW

NieNouveau

O'mer

Tweedehandsmode – Robbie Vettenburg & Annick Gille Bakkerstraat 36 – 050 96 63 62 rvettenburg@gmail.com

Hotel** – Ann Dujardin Consciencestraat 45 – 050 41 13 49 o-mer@oranje.be

NIEUW

NIEUW

Pizza Sam

Pizza Sam

Pizzeria – Sohrab Rafie Graaf Jansdijk 22 – 050 66 10 10 info@pizzasam.be

Pizzeria – Sohrab Rafie Graaf Jansdijk 22 – 050 66 10 10 info@pizzasam.be

NIEUW foto's © Wim Kerkhof

11


Ondernemen

Nieuw: hinderpremie Sinds 1 juli 2017 heeft het Agentschap Innoveren & Ondernemen een nieuwe hinderpremie in het leven geroepen, die een stuk toegankelijker en aantrekkelijker is dan zijn voorganger. hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur. Je zaak moet daarenboven vaste openingstijden hebben. Deze premie richt zich voornamelijk op de detailhandel, de horeca en de ondernemingen waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.

EENVOUDIG AAN TE VRAGEN

© www.pexels.com

Succesvolle ondernemingen passen zich immers telkens aan bij nieuwe omstandigheden. Soms zijn er bijzondere situaties waarin jij, als ondernemer, veel creativiteit aan de dag moet leggen. Ernstige hinder door wegenwerken is daar een goed voorbeeld van. De nieuwe hinderpremie biedt dan ook wat financiële ademruimte om vindingrijk te werk te gaan. Zo kan je jouw klanten informeren en blijven bedienen tijdens deze periode.

VOOR WIE? De hinderpremie van maar liefst 2.000 euro, is er voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige

Je hoeft bij werken met ernstige hinder niet langer een hinderattest op te vragen bij de stadsdiensten. Op basis van een centrale databank van nuts- of wegenwerken zal het Agentschap Innoveren & Ondernemen de hinderzones met ernstige hinder opsporen en de getroffen handelaars selecteren, die binnen de hinderzone vallen én die voldoen aan de voorwaarden. Deze geselecteerde handelaars krijgen dan een brief voor de start van de werken. Binnen de 30 dagen na de datum van de brief en voor de geplande einddatum van de werken kan je deze premie dan online aanvragen. Opgelet: om voor de hinderpremie in aanmerking te komen, dient je zaak administratief in orde te zijn. Check dus zeker nog even bij je ondernemingsloket of je handelszaak wel degelijk een vestigingsnummer heeft! INFO & VOORWAARDEN www.vlaio.be/hinderpremie of bij dienst Lokale Economie op het nummer 050 636 560

Win spetterende prijzen met Shop en Win Deze nieuwe editie van Shop & Win kreeg een spetterende start met het shoppingweekend van 16 en 17 september 2017. Tijdens dit weekend vulden de straten van Blankenberge zich met animatie, sfeer en vooral véél gevulde winkeltassen. Ook in deze editie van Shop en Win zijn er tal van hoogwaardige prijzen te winnen. Bij elke aankoop vanaf minimum 25 euro schenkt de deelnemende handelaar je een tweedelig lootje, bestaande uit een lotnummer en een krablot. Bij het krablot kan je onmiddellijk een naturaprijs of een waardebon winnen bij één van de deelnemende handelaars. © Westtoer

Van 16 september 2017 tot en met 12 november 2017 loopt opnieuw de actie Shop en Win. Deze actie komt ook dit jaar tot stand door een nauwe samenwerking tussen het stadsbestuur, De Lijn, de drie middenstandsverenigingen (Horeca Blankenberge, Unizo en LZB), de gebuurtenkringen en de middenstandsraad.

12

Het lotnummer kan je afscheuren en volledig ingevuld in de urnes bij de deelnemende zaken of in de urne van dienst Toerisme deponeren. Met dit lotnummer maak je kans op één van de hoofdprijzen bij de lottrekking eind november. Duimen maar! INFO Dienst Lokale Economie – stadhuis Blankenberge - 050 636 560


Ondernemen

Handelaar, haal meer uit je zaak! Ook dit jaar slaan stad Blankenberge en SBM de handen in elkaar en organiseren zij samen drie workshops voor de Blankenbergse handelaars.

WORKSHOP 1: VISUAL MERCHANDISING – 9/10/2017 (19-22 UUR) Spreker: Eva Schacht – Expert visual retail

WORKSHOP 3 (GRATIS): SAMEN EEN AANTREKKELIJK HANDELSCENTRUM CREËREN VOOR DE CONSUMENT – 4/12/2017 (19-22 UUR) Spreker: Lies Haeckelbracht – Expert in retail

Visual retailing, ‘de stille verkoper’, is de motor van je omzet. De bouwstenen van een winkelervaring zijn onze zintuiglijke waarnemingen: de winkel is de som van wat we zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Deze workshop bekijkt alle aspecten van visuele retailing. Een aantrekkelijke presentatie of optimale winkelinrichting vergroot nu eenmaal gevoelig de kans dat de consument het product ook daadwerkelijk koopt. Het is dus van groot belang jouw winkelinrichting zo verleidelijk en efficiënt mogelijk te organiseren.

WORKSHOP 2: HELP, DE SOCIALE INSPECTIE OP BEZOEK – 20/11/2017 (19-22 UUR) Spreker: Steven Deruwe – Business manager bij Besox en HR-expert Als bedrijf heb je vast al eens de sociale, fiscale of een andere inspectie over de vloer gekregen. Tijdens deze controles weet je vaak niet wat jouw rechten en plichten zijn. Achteraf wordt vaak de vraag gesteld: hoe hadden we ons beter kunnen voorbereiden op een dergelijke controle? Deze workshop zal zich specifiek richten op de sociale inspectie. Hierbij wordt het verloop van een controle besproken en wordt er aan de hand van concrete vragen overlopen wat een sociaal inspecteur al dan niet mag tijdens de controle. Mogen zij kasten openen, computerbestanden downloaden, kunnen zij mijn agenda of die van mijn personeelsleden opvragen, krijgen zij toegang tot privélokalen of gemengde lokalen, mag ik vragen weigeren te beantwoorden, wat zijn de rechten en plichten van mijn onderneming tijdens zo’n controle?

Het kloppend hart van een gemeente of stad is haar handelscentrum. Jammer genoeg krijgen de handelscentra steeds meer te maken met grote concurrentie van winkelketens, verschuivingen richting de stadsrand, webshops enz. Die ontwikkelingen zorgen ervoor dat de handelaars voor een serieuze uitdaging staan om van hun zaak een succesvolle, bloeiende onderneming te maken. De consument kiest voor zijn eigen gemak en comfort, maar apprecieert ook de authenticiteit van een lokaal handelscentrum. Deze workshop gaat dieper in op de sterktes en zwaktes van een lokale handelaar en tracht handige en haalbare tools aan te reiken om als handelscentrum sterk en aantrekkelijk te zijn voor de consument. Met de steun van:

PRAKTISCH Alle workshops vinden plaats in het stadhuis van Blankenberge, J.F. Kennedyplein 1. Vanaf 18.30 uur word je verwelkomd met een hapje en een drankje, aangeboden door stad Blankenberge. Exclusief voor de Blankenbergse handelaars: je betaalt slechts € 25 (excl. BTW), syllabus inbegrepen! De workshop ‘samen een aantrekkelijk handelscentrum creëren voor de consument’ is zelfs gratis. Inschrijven kan online via www.sbmopleidingen.be/index/handelaarsblankenberge. Schrijf snel in, de plaatsen zijn beperkt. INFO Dienst Lokale Economie – stadhuis Blankenberge - 050 636 560

13


Cultuur - Erfgoed

Belle Epoque Centrum Belle Epoque Schatten - Als muziek in de oren

laatste kans!

Nog tot 5 november kan je in het Belle Epoque Centrum de tijdelijke tentoonstelling Belle Epoque Schatten: als muziek in de oren bewonderen.

jaarlijkse kermis, de volksbals &- feesten of kon gewoon zelf musiceren. Kortom, muziek was een bewuste keuze en er werd dan ook optimaal van genoten!

Vandaag de dag moet je nog maar de televisie aanzetten, de knop van de radio omdraaien of zelfs maar een winkel binnenstappen en je wordt al overstelpt met muziek.

Klinkt dit als muziek in de oren? Kom dan zeker eens langs in het Belle Epoque Centrum.

In de belle époque was dit niet het geval. Wie van muziek hield moest een bezoekje brengen aan de opera, de schouwburg of aan één van de prachtige locaties waar er bals werden gehouden. Wie zich dit niet kon veroorloven kon naar de

De tijdelijke tentoonstelling is in de toegangsprijs inbegrepen (max. € 4 per persoon). Je krijgt dus twee tentoonstellingen voor de prijs van één! Inwoners van Blankenberge krijgen gratis toegang op vertoon van hun identiteitskaart.

TOEGANG

Winter in het Belle Epoque Centrum Ook in december blijft het Belle Epoque Centrum open van dinsdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur (kassa sluit om 16.30 uur). Opgelet: het Belle Epoque Centrum is gesloten op 25 & 26 december en 1 & 2 januari.

Griezel mee tijdens de halloweenweek Dit jaar kan je opnieuw griezelen in het Belle Epoque Centrum tijdens de halloweenweek. Op 2 november om 17 uur zijn zowel kleine als grote spookjes welkom op de voorleesavond. Trek je bangelijkste kleertjes aan en breng een kussentje en dekentje mee! Gratis toegang. Inschrijven is niet nodig.

14

INFO & OPENINGSUREN Belle Epoque Centrum Elisabethstraat 24 – 050 636 640 belle.epoque@blankenberge.be www.belle.epoque.blankenberge.be Open: dinsdag tot zondag van 14 tot 17 uur.


Cultuur - Erfgoed

Ontleen de educatieve erfgoedkoffer Erfgoed Rescue Team met jouw klas De leerlingen kleden ook een visser aan en komen zo te weten wat een zuidwester, een oliejas of een rode visserskiel is. En visser Louis Verplancke, ook wel bekend onder zijn lapjesnaam de Witten van Jef, vertelt de kinderen een spannend verhaal over de Roesschaert, een verschrikkelijke zeeduivel.

Kinderen uit het vierde leerjaar enthousiast aan de slag met de erfgoedkoffer.

Sinds kort kunnen lagere scholen een boeiende educatieve erfgoedkoffer uitlenen bij erfgoedcel Kusterfgoed. De koffer zit vol erfgoedspulletjes en neemt de leerlingen mee langs een spannend verhaal over vissers en hun bijgeloof en over de kust als vakantieoord. Ook in Blankenberge kunnen lagere scholen de koffer gratis uitlenen.

Op het einde van het parcours kroont Kusterfgoed de leerlingen tot lid van het Erfgoed Rescue Team. De educatieve koffer is bedoeld voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar van het lager onderwijs.

INFO info@kusterfgoed.be - 059 341 449

Met deze koffer leren de kinderen op een creatieve en interactieve manier het begrip ‘erfgoed’ kennen en staan ze stil bij het roerende en immateriële erfgoed dat typisch is voor onze kust. Zo vind je in de koffer een memoryspel waarbij de leerlingen beelden van vroeger met hedendaagse taferelen verbinden.

Ontdek Blankenberge met een gids Nog tot in december leer je Blankenberge op een andere manier kennen via één van de boeiende gratis gidsbeurten. Wandel mee met de gids en leer alles over het vissersleven, de geschiedenis van de stad of laat je verrassen door de mooie art-nouveauwoningen die Blankenberge rijk is. Tijdens de periode van Wapenstilstand kan je bovendien genieten van een meeslepende Groote Oorlog-wandeling.

INFO & FOLDER

© Westtoer

De folder vind je in de dienst Toerisme of in het Belle Epoque Centrum. Op de folder vind je alle data van de gratis wandelingen. Deelname niet in groepsverband.

15


Cultuur

De bib In de kijker

Bibliotheekweek 2017 FEESTELIJKE VERWENDAG 21 OKTOBER 2017, VAN 10 TOT 16 UUR Op 21 oktober is het feest in de bibliotheek! Dan viert de bib haar 35e verjaardag met een extra lange verwendag. De poort gaat open om 10 uur en het bibpersoneel verwent jou en je kinderen – ononderbroken – tot 16 uur! Het wordt een bijzondere editie met gratis workshops, muziek én randanimatie voor jong en oud. Via een digitale zoektocht maak je op een speelse en originele manier kennis met het gebouw, de collectie en de dienstverlening. Tijdens deze opendeurdag kan je ook een blik werpen achter de schermen van de bib.

GIDSBEURT VOOR NIEUWE INWONERS LEER BLANKENBERGE EN JOUW BIB KENNEN 23 OKTOBER, VAN 14 TOT 18 UUR

Als nieuwe inwoner van Blankenberge kan je kennismaken met onze badstad en haar mooie bib aan de hand van een gidsbeurt in woord en beeld. Een stadsgids toont jou via een presentatie de evolutie van Blankenberge van vissersdorp tot moderne badstad. Daarna volgt een stadswandeling. Afspraak in de Lobby van de bib.

Naar goede gewoonte biedt de bib op de verwendag elke bezoeker een gratis hapje en drankje aan. De leerlingen van de Academie (’s ochtends) en het duo Allons Chanter (na de middag) zorgen voor de muzikale noot. Esthé Stick opent haar schoonheidssalon: geen kind verlaat haar stoel zonder een grondige verandering te ondergaan.Onze gelegenheidsfotografe maakt daar zeker een knotsgekke foto van!

BOEKENVERKOOP 28 OKTOBER, VAN 14 TOT 17 UUR

Laat je peuter kruipen, springen, vliegen, vallen en weer opstaan in de workshop Peuters in actie. Proef van de creatieve workshops kalligrafie, illustreren en Snapchat. Ontmoet de Droomverteller en laat je onderdompelen in een wereld vol magie en verwondering. Kortom, laat de verwendag zeker niet aan jou voorbijgaan! 35 kaarsjes uitblazen, waarvan vijf jaar werking in de nieuwe bib, dat verdient een terugblik. Foto’s, wist-je-datjes en reacties van bibrelaties en gebruikers van vroeger en nu nemen je – doorheen het hele gebouw – mee op een nostalgische trip doorheen 35 jaar bibliotheekwerking. Heb jij een bijzondere herinnering aan of een anekdote over onze bib? Deponeer ze in de ‘terugblikbox’ aan de infobalie in de Lobby of bezorg ze via bibliotheek@blankenberge.be

16

Op 28 oktober sluit deze feestelijke campagne af met de traditionele boekenverkoop in de Aula. Voor een prikje kan je dan een stapel boeken op de kop tikken. PRAKTISCH Haal vanaf begin oktober het programmaboekje van de Bibliotheekweek af in de bib of neem een kijkje op de website bibliotheek.blankenberge.be


Cultuur

Taalpunt Nederlands nieuw

Ben je een anderstalige nieuwkomer en wil je Nederlands leren of oefenen? Woon je hier al lang maar wil je beter Nederlands leren lezen en schrijven? Of geef je les aan anderstaligen? Dan heeft de bib goed nieuws voor jou! Tijdens de Bibliotheekweek opent de bibliotheek een Taalpunt Nederlands op de zolderverdieping. Je kan er een

waaier aan materialen vinden die je helpen om je kennis van het Nederlands te verruimen. Je voelt je hier dan sneller thuis en je vergroot je kansen om goed mee te kunnen in de samenleving. In het Taalpunt is er ook een computer aanwezig met oefenprogramma’s. Breng dus zeker eens een bezoekje aan de bib en ontdek het Taalpunt Nederlands. Deze dienstverlening is gratis.

Luisteroortjes in de Kleine bib

nieuw

E-boeken Vanaf 21 oktober - de verwendag biedt de bibliotheek een gevarieerde ĂŠn recente collectie e-boeken aan. Voor 1 euro kan je een e-reader met maximum 3 e-boeken naar keuze lenen voor 4 weken. Een e-reader is compact, licht en handig en neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Je leescomfort gaat er enkel op vooruit! Wist je dat je zelf het lettertype en de lettergrootte van je e-boek kiezen, dat het scherm niet vermoeiend is voor je ogen en dat je

vlot kan doorlezen in het donker dankzij het ingebouwde leeslampje? Probeer het beslist eens uit! Alle info over de werkwijze en de spelregels vind je terug op de website bibliotheek.blankenberge.be, of lees je in de brochure E-boeken in de bib. Uiteraard kan je met al je vragen terecht bij een bibmedewerker.

Heb je een (klein)kind tussen drie en zeven jaar oud? Kom dan samen genieten van een grappig, spannend of ontroerend verhaal in de Speelkamer van de Kleine bib. Deze knusse en gezellige voorleesmomenten garanderen luisterplezier! PRAKTISCH Toegang: gratis. Waar: in de Speelkamer van de Kleine bibliotheek. Wanneer: 14 oktober en 18 november 2017, om 11 uur.

17


Cultuur

Kleine expo’s in het Groot salon

EXPO TROEP - OKTOBER De (jeugd)illustratoren Joris Thys en Julie Van Wezemael delen een voorliefde voor het authentieke knip- en plakwerk op papier en worden geprezen voor hun vakmanschap en zwierig tekenplezier. Deze expo is een smaakmaker van de expo Troep die gelijktijdig in exporuimte de Meridiaan (CC Casino) loopt.

PORTRETTEN MET HOOFDDEKSELS – NOVEMBER EN DECEMBER Het stadsarchief presenteert schilderijen van diverse kunstenaars in de reeks Kunstpatrimonium in de kijker.

18

HOEDEN VAN GREET BLOMME – NOVEMBER EN DECEMBER Stadsgenote Greet Blomme is keramiste en modiste. Haar grote passie is het ontwerpen van hoeden. Een selectie van haar mooiste creaties wordt geëxposeerd in het Groot salon.


Cultuur

Te gast in de bib Interview Wannes Cappelle

© Bache Jespers

Als muzikant wil Wannes Cappelle vooral engagement uitstralen. Zijn sociale betrokkenheid toont hij ook als peter van Buddywerking Vlaanderen. Wannes Cappelle maakte hun werking bekender door middel van een lied en een videoclip. Op deze manier droeg hij positief bij aan de taboedoorbreking van psychische problemen. In diezelfde sfeer creëerde hij een theatervoorstelling voor de campagne Te Gek!?.

Zanger en acteur Wannes Cappelle was de laatste jaren een uitstekende promotor van het West-Vlaamse dialect. Als acteur (agent Wantje uit Bevergem) en als frontman van muziekgroep Het Zesde Metaal is zijn voertaal het dialect van de Westhoek. Naar eigen zeggen kan hij zich op geen enkele manier beter uitdrukken dan in zijn streektaal. In 2016 werd hij door het Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe zelfs gehuldigd als ambassadeur van het regionale dialect.

Wannes Cappelle is ook actief als schrijver. In 2015 bracht hij naar aanleiding van de Maand van de Spiritualiteit - de novelle Ontferm U uit. Het verhaal handelt over de zorgproblematiek in een steeds harder wordende maatschappij. En dit voorjaar verscheen het jeugdboek Hoe je een vulkaan kunt blussen: en andere weetjes over IJsland, dat hij samen met zijn vrouw Alda schreef. Aarzel niet om je in te schrijven voor het interview met deze creatieve duizendpoot. Afspraak op 4 oktober (om 20 uur) in onze Literatuurkamer.

Vikingen en runen: een paar apart Lezing door Em. prof. Johan Nowé Vikingen worden dikwijls afgeschilderd als een barbaars volk dat al plunderend vanuit Scandinavië op expeditie ging naar het Europese vasteland. Die kijk op de Noormannen, zoals ze ook wel worden genoemd, is te negatief. Emeritus professor Johan Nowé komt hun verhaal brengen aan de hand van de runentekens, het oeroude geschrift dat de Vikingen adopteerden van de Germanen. Het runenschrift, dat samen met afbeeldingen werd gekerfd op zwerfkeien en rotswanden, is van onschatbare historische waarde en bezorgt ons heel wat informatie over het dagdagelijkse leven van de Noormannen. Johan Nowé was hoogleraar aan de K.U. Leuven, waar hij Duitse letterkunde doceerde en verantwoordelijk was voor de lerarenopleiding Duits. Zijn wetenschappelijk onderzoek concentreerde zich voornamelijk op de oudere Duitse literatuur. Recent deed hij heel wat onderzoek naar het runenscript en de runenstenen in Scandinavië. Hij is de ideale persoon om je in te wijden in het leven, denken en doen van de Vikingen.

Afspraak met professor Nowé en zijn gepassioneerd verhaal over Vikingen en runen op 12 oktober (om 15 uur) in de Aula van de bibliotheek.

19


Cultuur

Jeroen Olyslaegers: een auteur op de praatstoel

© Koen Broos

Na een onderbreking van tien jaar nam hij het romanschrijven weer op. Met Wij (2009), Winst (2012) en Wil (2016) schreef hij - zo noemt hij het - een trilogie over onze ontspoorde tijd. Dit laatste boek zorgde voor zijn doorbraak bij het groot publiek. De Confituur Boekhandels (dit is het verbond van onafhankelijke boekhandelaars) verkozen Wil met overtuiging tot beste Nederlandstalige boek van 2016. De roman werd prompt genomineerd voor zowel de Libris als de Fintro Literatuurprijs. Zowel de vak- als de lezersjury van deze laatste vereerden deze titel in 2017 met de prijs voor het beste boek. De jury noteerde in zijn verslag: "Een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan.” Jeroen Olyslaegers ontving dit voorjaar eveneens de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Letteren.

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, °1967) schrijft romans, columns en theaterteksten. In 2014 werd de schrijver gelauwerd met de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement. Hij kreeg in datzelfde jaar ook de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. In 2017 won hij de Fintro Literatuurprijs en sleepte hij de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Letteren in de wacht. Deze Antwerpse schrijver debuteerde in 1994 met het boek Navel, maar na een paar romans legde hij zich vooral toe op de stiel van theaterauteur.

Jeroen Olyslaegers stelt zich maatschappijkritisch op, getuige zijn columns en vele Facebookposts waarin hij de problemen in onze samenleving blootlegt. Hij is een activist die in woord en daad zijn engagement opneemt. Zo was hij de spreekbuis van de Vlaamse Occupy-beweging en de bezieler van de Geefpleinen. In 2014 werd hij gelauwerd met de Arkprijs voor het Vrije Woord voor zijn ‘oprecht maatschappelijk engagement in woorden en initiatieven’. Het is voor alle literatuurliefhebbers zeker uitkijken naar de komst van deze geëngageerde, veelgeprezen en praatgrage auteur op 15 november (om 20 uur) in de Literatuurkamer. Onze leesclubbegeleider Carine Slabbinck zal het interview met deze literaire gast in goede banen leiden.

Frank Van Massenhove: een BV op de praatstoel Frank Van Massenhove is een pleitbezorger van ‘het nieuwe werken’ waarbij een nieuwe organisatiecultuur, een andere manier van leidinggeven en een andere verhouding tussen management en werknemer centraal staat. Zijn medewerkers mogen zelf bepalen wanneer ze werken, waar ze werken en hoe ze werken. Ze worden beoordeeld op hun gepresteerde werk, niet op hun tijdsbesteding. Ze mogen hun eigen chefs beoordelen en beschikken over een set normen die van de dienst een aangename en klantvriendelijke omgeving maken.

Frank Van Massenhove, jurist van opleiding, groeide het voorbije decennium uit tot de wonderboy onder alle federale topambtenaren. Hij leidt sinds 2002 het directiecomité van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid, die onder zijn impuls radicaal werd omgevormd tot een moderne dienst. In een vorig leven werkte hij in de Wetswinkel en onder andere als kabinetschef van Gents burgemeester Frank Beke en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. Onder minister van Openbaar Ambt Luc Van den Bossche was hij één van de belangrijkste architecten van de Copernicus-hervorming van de federale overheid.

20

Niet voor niets kreeg Frank Van Massenhove in 2007 de titel overheidsmanager van het jaar. Zijn succesvolle en diepgaande hervormingen gelden als voorbeeld, zowel binnen de overheid als bij privébedrijven. Hij stimuleert zijn werknemers om weer regisseur van hun eigen leven te worden, niet enkel van hun werk. Dat maakt ze gelukkig en weerbaar. Frank Van Massenhove heeft zoals hij het zelf stelt ‘talent voor talent’. Al heel zijn leven weet hij zich te omringen met talent, hij kan mensen samenbrengen om eensgezind tot betere resultaten te komen. Hij heeft een passie voor kwaliteitsvolle openbare diensten, voor een efficiënte openbare sector. Wil je weten welk geheim er schuilt achter de successen van deze topambtenaar? Woon dan op 22 november (om 20 uur) zeker deze avond in de Literatuurkamer bij.


Cultuur

Ronny Mosuse: een BV op de praatstoel

© Bart Musschoot

Het leven van Ronny Mosuse liep evenwel niet altijd op rozen. Dat blijk uit zijn boek De verborgen geschiedenis van mijn vader (2016). Mosuse werd in Antwerpen geboren als kind van een Congolese vader en een Belgische moeder. Zijn vader was nauwelijks aanwezig in zijn leven. Toen hij vijf was, scheidden zijn ouders. Daarna groeide hij op in verschillende jeugdtehuizen en pleeggezinnen. Na de dood van zijn pa in 1995 realiseerde Ronny zich dat hij hem eigenlijk nooit heeft gekend. Hij ging op zoek naar de roots en de persoonlijkheid van zijn vader. Dat verhaal schreef hij neer in De verborgen geschiedenis van mijn vader. Zijn intrigerende zoektocht leidde hem van het kerkhof waar zijn pa begraven ligt tot diep in het Congolese binnenland. Met het schrijven van dit boek wou hij ook zijn eigen identiteit vervolledigen. Het is het meeslepend relaas van vader Ronny Mosuse die zich afvraagt wat vaderschap precies is en die zijn kinderen het levensverhaal van hun opa wil vertellen.

Ronny Mosuse is wereldberoemd in Vlaanderen. We kennen hem vooral van zijn muzikale projecten. In 1988 stond hij op amper 17-jarige leeftijd op het podium tijdens Humo’s Rock Rally, waar Bart Peeters hem ontdekte. Intussen heeft hij mee zijn stempel gedrukt op de Vlaamse muziekwereld. Zanger, songschrijver, muzikant, muziekproducer,… hij is van vele markten thuis. Deze muzikale duizendpoot ontpopte zich ook tot populair mediafiguur.

Ronny Mosuse heeft het hart op de juiste plaats. In 2005 werd hij de allereerste ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Deze organisatie biedt een liefdevolle thuis aan kinderen die er alleen voor staan, waar ze een zorgzame ouder hebben en opnieuw gewoon kind kunnen zijn. Aangezien hij zelf opgroeide in de jeugdzorg, ligt SOS Kinderdorpen hem nauw aan het hart. Hij is er steeds voor in de weer. Op hun manifestaties komt hij op voor de rechten van kwetsbare kinderen. Wil je meer weten over het leven en werk van Ronny Mosuse? Woon dan op 6 december (om 20 uur) zeker deze avond in de Literatuurkamer bij.

De bib Bibdiensten

nieuw

Digi-hulp: nu ook in de bib De bibliotheek en het Digi-Ateljee slaan de handen in elkaar om de digitale vaardigheden van de inwoners van Blankenberge te versterken. Samen bieden ze een ruimere dienstverlening. Heb je vragen over het gebruik van je pc, tablet of smartphone? Kom dan naar de Digi-Hulp. Het enthousiast vrijwilligersteam van het Digi-Ateljee gaat dan samen met jou op zoek naar een oplossing voor jouw problemen met digitale media.

Je kan zowel in de Bollaard als in de bibliotheek gebruikmaken van de dienstverlening Digi-Hulp: maandag > donderdag* | 14 > 16 u.: in de Bollaard (lokaal 303) vrijdag* | 10 > 12 u.: in de bibliotheek (Cyberspace) Niet op feestdagen en tijdens de schoolvakanties. *

Digi-Hulp in de Bollaard en in de bibliotheek is gratis, mits registratie.

21


Cultuur

Vragenuurtje digitale bibtools Hoe verleng ik mijn boeken van thuis uit? Hoe maak ik een profiel aan op Mijn Bibliotheek? Hoe zoek ik in het Gopress krantenarchief een artikel op? Kom met al jouw praktische vragen over de digitale tools van de bibliotheek naar dit maandelijkse vragenuurtje. Afspraak elke tweede donderdag van de maand. PRAKTISCH Graag vooraf inschrijven. Waar: Cyberspace, bibliotheek (aanmelden aan de infobalie in de Lobby). Wanneer: op 12 oktober, 9 november en 14 december 2017, van 17 tot 18 uur.

Benedenverdieping en eerste verdieping elke voormiddag open

Elke ochtend ben je van 10 tot 12 uur welkom in de bib. In het Groot salon kan je de krant of een tijdschrift lezen, op je laptop werken en via het gratis wifinetwerk op het internet surfen. Op de benedenverdieping is het eveneens mogelijk om je materialen in te leveren

en te verlengen. Strips, cd’s en dvd’s ontlenen, kan er ook. Op de eerste verdieping kan je gebruikmaken van de internetcomputers in Cyberspace of de (digitale) krant lezen in het knusse Klein salon. Tot gauw in de bib?

Maandag

10 - 12 uur

14 - 18 uur

Dinsdag

10 - 12 uur

14 - 18 uur

Woensdag

10 - 12 uur

14 - 19 uur

Donderdag 10 - 12 uur

14 - 18 uur

Vrijdag

10 - 12 uur

14 - 19 uur

Zaterdag

10 - 13 uur

Zondag

gesloten

Tijdens het schooljaar opent de Kleine bib haar deuren op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag vanaf 16 uur (in plaats van om 14 uur).

Bibdiensten

Supersnel internet en wifi in de bibliotheek Wil je snel even je mails checken? Wil je tickets afdrukken en laat je printer thuis het afweten? Breng dan gerust een bezoekje aan de bib. Je surft supersnel op één van de 23 computers. Wil je in de bib op je eigen laptop of tablet werken? Geen probleem: er is gratis wifi.

22


Cultuur

Boekendienst aan huis. Iets voor jou? Dienst voor minder mobiele lezers Word je al een dagje ouder of ben je minder mobiel en is het voor jou moeilijker geworden om naar de bibliotheek te komen? Dan komt de bib toch gewoon naar jou! Schrijf je in voor deze gratis service. De bib gaat dan op zoek naar een vrijwilliger die voor jou een pakket (luister)boeken, cd’s, dvd’s… naar wens samenstelt. Maar daar blijft het niet bij: de vrijwilliger maakt graag even tijd vrij voor een babbeltje. Zo krijgt een bezoek ook een sociale dimensie. Ben je geïnteresseerd in de service Boekendienst aan huis van de bibliotheek? Neem dan contact op met de bib.

Blokken in de bib Heb je nood aan een stille studeerplek? Haal je motivatie uit het samen studeren met anderen? Ben je thuis teveel afgeleid? Kom dan blokken in de bib! Je vindt er genoeg rustige plekjes. Tijdens elke examenperiode past de bibliotheek haar openingsuren aan. Dan kan je van ’s ochtends tot sluitingstijd doorlopend in de bib terecht om te studeren in een rustige omgeving. PRAKTISCH Wanneer: van 7 december 2017 tot 2 februari 2018 ma, di en do: 8.30-18 uur wo en vr: 8.30-19 uur za: 10-13 uur Aanbellen aan de toegangspoort tussen 8.30 en 10 uur en tussen 12 en 14 uur. Opgelet: de bib is gesloten op 25 en 26 december 2017 en op 1 en 2 januari 2018.

INFO Bibliotheek – Onderwijsstraat 17 – 050 41 59 78 – blankenberge@bibliotheek.be – bibliotheek.blankenberge.be

23


Cultuur

Cultuurprogramma te td on ekken

Muziektheater DE KOLONIEMT

Twee zielen, drie levens, zes mensen (met Peter De Graef)

© Pat Verbruggen

CC Casino – Saveryszaal – zaterdag 7 oktober – 20 uur – gratis inleiding om 19.15 uur. MUZIEKTHEATER / Muziektheater DE KOLONIEMT brengt een voorstelling om de duimen en vingers bij af te likken. Rasacteur Peter De Graef en actrice Lottie Hellingman bewandelen samen het pad van de liefde, maatschappijkritiek en filosofie. Ze worden gedreven door diepmenselijke vragen, worstelingen en verlangens. Een ijzersterk verhaal met dito cast wordt versmolten met eigenzinnige livemuziek. Een must-see voor ieder theaterliefhebber. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

Kris Van Steenberge en Heleen Desmet

Blindelings CC Casino – Saveryszaal woensdag 18 oktober 2017 – 20 uur LITERAIRE PERFORMANCE / Kris Van Steenberge schreef met zijn debuutroman Woesten een binnenkomer van formaat. Hij veroverde de harten van literair Nederland en Vlaanderen. Zijn sterkte: de eerlijkheid waarmee hij zijn personages weet te kneden tot mensen van vlees en bloed. Net als in Woesten, wordt dit ook in zijn opvolger Blindelings met verve gedaan. Het verhaal over de

te ontdekken

eenzame jongeman Jonathan – opgevoed door een blinde vader en dominante moeder – gaat door merg en been en zindert nog lang na. Theatermaakster Heleen Desmet ging met fragmenten uit Blindelings aan de slag en samen maakten ze een wondermooie literaire performance i.s.m. bibliotheek Blankenberge. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 10 / JONG VOLK € 8,50

Vlaams Muziek Theater

Operetteparels - matinee CC Casino – Saveryszaal zondag 22 oktober – 15 uur MUZIEKTHEATER / Doet de Heistse Operettekring nog een belletje rinkelen? Deze kring is in de voorbije 40 jaar uitgegroeid tot één van de populairste operettegezelschappen van de Benelux en gaat nu door het leven als het Vlaams Muziek Theater (VMT). Ze brengen de mooiste Operettemelodieën, met werk van Strauss, Offenbach en Verdi naar het CC Casino. Bij een zondagmiddag hoort onvermijdelijk koffie en gebak, daarom verwent het cultuurcentrum graag met deze lekkernijen. I.s.m. seniorenraad Blankenberge ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

24


Cultuur

Gravity & Other Myths (AU)

A Simple Space

© Chris Herzfeld

CC Casino – Saveryszaal – donderdag 2 november 2017 - 20 uur CIRCUS-ACROBATIE / Het Australische circusgezelschap Gravity & Other Myths brengt acrobatie letterlijk naar je toe. Ze stellen tot doel de grenzen van wat fysiek mogelijk is tot het uiterste te drijven. In hun missie om de wetten van de zwaartekracht uit te dagen, worden ze begeleid door opzwepende livemuziek. Op deze familievoorstelling, is het hele gezin welkom! Kinderen (vanaf 8 jaar) die verkleed naar de voorstelling komen, krijgen een gratis halloweenverrassing. I.s.m. Toernee Mondial. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

The Bootleg Sixties

Swingende ode aan de muziek uit de jaren ‘60 CC Casino – Saveryszaal vrijdag 10 november 2017 – 20 uur MUZIEK-TRIBUTE / The Bootleg Sixties brengen – zoals de naam het al doet vermoeden – de muziek uit de jaren ’60 opnieuw tot leven. Onder meer The Beatles, Simon & Garfunkel, The Beach Boys en The Rolling Stones komen aan bod. Deze heren spelen niet voor niets op privéfeestjes van onder meer Paul Mc Cartney en Elton John. The Bootleg Sixties brengen een ware ode aan alles

te ontdekken

wat de jaren 60 tot de meest bijzondere periode van de 20e eeuw heeft gemaakt. Ze schotelen je een liveconcert voor met de beste hits uit die tijd, gecombineerd met een visueel spektakel. Zij die dit bewogen decennium willen (her)beleven, noteren vrijdag 10 november best met stip in hun agenda. ABONNEMENT € 13,50 / TICKET € 16 / JONG VOLK € 12

Lankmoed

Leger CC Casino – Saveryszaal zaterdag 18 november 2017 – 20 uur KLEINKUNST-CABARET / Lankmoed is één van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal, waarvan iedereen vergeten is wat het betekent. Lankmoed is barmhartig, edelmoedig, meegaand en zacht. Maar af en toe vergeet ook Lankmoed wat het zelf is en laat het zich gaan in zijn tegengestelde. Ze mixen humor met prachtige kleinkunst. Ze trekken ten strijde tegen het dagelijks geschreeuw en brengen een ode aan het zwijgen. Ontdek dit jonge duo, winnaars van de publieksprijs van Cameretten en strijd mee tegen verzuring. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

25


Cultuur

te td on ekken

Tutu Puoane

The Joni Mitchell Project CC Casino – Consciencezaal – vrijdag 24 november 2017 – 20 uur MUZIEK / Jazz-zangeres Tutu Puoane brengt op geheel eigen wijze een ode aan Joni Mitchell. Mitchell, vaak in één adem genoemd met andere grootheden als Bob Dylan, Woody Guthrie en Leonard Cohen, diende in haar carrière verschillende maatschappelijke problemen van antwoord... zonder ooit haar zin voor poëzie en muzikaliteit te verliezen. De door-merg-en-been-snijdende nummers van Mitchell worden bijzonder straf vertolkt door Tutu en haar vierkoppige band. Ga mee op reis doorheen dit wondermooie oeuvre en laat je betoveren. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

De Speelman

Hechten naar flirt, van klant naar klant en van dvd naar dvd, dan hun leven te delen met hun geliefde. Tot het lot hen samenbrengt. In Hechten wordt een ludiek en zelfrelativerend beeld van onze individualistische maatschappij geschetst.

© Celine Chariot

CC Casino – Saveryszaal vrijdag 8 december 2017 – 20 uur – gratis inleiding om 19.15 uur THEATER / De topcast van Safety First komt naar Blankenberge. Hun uniform lieten ze thuis, hun acteertalent echter niet. Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke vertolken drie vrijgezellen die liever fladderen van flirt

ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

Patrick Riguelle

La Vie Est Riguelle – Paris l’Amour CC Casino – Saveryszaal – vrijdag 15 december 2017 – 20 uur MUZIEK / Patrick Riguelle begint stilaan een vaste waarde te worden in het cultuurcentrum van Blankenberge. Ditmaal duikt Riguelle in het rijke verleden van het Franse chanson en neemt hij je mee op een avontuurlijke reis door Parijs. En hoe kan het ook anders? Weinig steden hebben de melancholie, pracht en uitstraling van de Franse hoofdstad. Veel aandacht zal ook uitgaan naar de Grande Dames van het Franse lied, zoals onder meer Patachou, Barbara, Juliette Gréco. Geniet van een uitmuntend aanbod aan Franse chansons, gebracht door absolute rasmuzikanten. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

Info & reservatie

26

ONLINE TICKETS & ABONNEMENTEN cultuur.blankenberge.be OF webshopblankenberge.recreatex.be

Openingsuren ticketbalie: maandag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur 29/10, 1, 2 & 3/11 open van 10 tot 13 uur

AAN DE TICKETBALIE

INFO

Dienst Toerisme Hoogstraat 2 8370 Blankenberge

Cultuurcentrum - 050 636 600 cultuur@blankenberge.be www.facebook.com/ cultuurcentrumblankenberge


Cursusaanbod winteracademie Lange trajecten

BOETSEREN EN KERAMIEK Is klei voor jou een nieuwe materie of ben je al lang gebeten door de kleimicrobe? Beroepskeramist Johan De Waey geeft je graag zijn keramiekkennis door. Beginners leren door middel van een aantal oefeningen de basistechnieken en sluiten dan aan bij de gevorderden om vrij werkstukken te maken, persoonlijk begeleid door de lesgever. Er is een kleiwals en spuitcabine beschikbaar. De stukken die je maakt worden tijdens de cursus gebakken.

KLEUTER- EN JEUGDATELJEE Wil je graag je kind in contact brengen met beeldende technieken? Laat ze experimenteren met verf, kleur, lijm, textiel en klei. Ze krijgen zo meer inzicht in hun motorische en creatieve vaardigheden. Ze leren ook specifieke kunstenaars kennen. Wat brengen de grootmeesters ons bij? De kinderen werken in kleine groepjes zodat individuele begeleiding mogelijk blijft. Wanneer je je inschrijft voor het kleuter- of jeugdateljee én een opleiding Woord of Muziek aan de academie, geniet je van een aanzienlijke korting!

Wanneer –– maandag en dinsdag 2 x per maand van 13.30 > 17 u. (vanaf 18 en 19/09) - 17 lessen –– elke woensdag van 19 > 21.30 u. (vanaf 20/09) - 30 lessen –– elke donderdag van 19 > 21.30 u. (vanaf 21/09) - 30 lessen Waar Groenestraat 86 (voormalig belastinggebouw) Bijdrage € 120 voor 17 lessen | € 180 voor 30 lessen.

Waar Dienstencentrum De Bollaard, Koning Albert I-laan 112 Bijdrage € 110 of € 65 in combinatie met een cursus woord of muziek (SAMW). € 7 per trimester (materiaal). Een proefles volgen is mogelijk (maximum twee).

© Ivan Van De Cappelle

Wanneer –– 3e kleuter en 1e leerjaar zaterdag 13.15 > 15.15 u. (vanaf 09/09) –– 2e tot 4e leerjaar zaterdag 10.00 > 12.00 u. (vanaf 09/09) –– 1e tot 4e leerjaar woensdag 13.45 > 15.45 u. (vanaf 13/09) –– 5e en 6e leerjaar, 1e en 2e middelbaar woensdag 16.15 > 18.15 u. (vanaf 13/09)

WAARNEMINGS- EN MODELTEKENEN Koen Deleu, lesgever en beeldend kunstenaar, leert je om vooral heel goed te kijken terwijl je je tekening op papier zet. Licht en schaduw, kleur, compositie, opmeten van verhoudingen, perspectief: het komt allemaal aan bod. Maar bovenal

27


Cultuur

staat het plezier van het tekenen centraal. Al doende leer je werken met tekenmateriaal zoals papier, potlood, pen en inkt, houtskool en pastel. In deze reeks wordt je tekenvaardigheid aangescherpt. Er zijn demonstraties, oefeningen en individuele begeleiding. Je leert stapsgewijs landschappen, modellen, portretten en perspectief tekenen. Meebrengen Potlood en papier. Koop enkel nieuw materiaal in overleg met de begeleider. Wanneer –– dinsdag - 19.30 > 22u. –– reeks 1: vanaf 19/09 - 10 lessen –– reeks 2: vanaf 09/01 - 10 lessen Waar Dienstencentrum De Bollaard, Koning Albert I-laan 112 Bijdrage € 60 voor 10 lessen

TEKENEN EN SCHILDEREN VOOR GEVORDERDEN

GEMENGDE TECHNIEKEN – CREATIEF AAN DE SLAG

Je bent al een tijdje bezig met tekenen en/of schilderen en je wil je er verder in bekwamen? Dan is de cursus ‘Tekenen en schilderen voor gevorderden’ iets voor jou. Voor deze cursus hoef je geen expert te zijn, maar enige ervaring is wel gewenst. Je maakt vrije werkstukken en wordt persoonlijk begeleid door lesgever Walter Lootens. Er wordt gewerkt met olieverf, acryl en pastel. Alle disciplines komen aan bod. De lesgever vertrekt vanuit een vrije benadering van genres, materialen, technieken en onderwerp. Er is ruimte voor zowel figuratief als abstract schilderwerk.

Hou je er ook van om te experimenteren met allerlei decoratieve technieken? Lesgeefster Dominique Belpaire, geeft je spontane creativiteit een duwtje in de rug. Telkens weer zorgt ze voor nieuwe impulsen. Je werkt met allerlei materialen: textiel, klei, verf, lino, vilt, papier maché... de mogelijkheden zijn eindeloos. In deze cursus ontwerp je onder andere een 3D-werkje uit drijfhout en een waxinelichthouder in cement. Verder ga je aan de slag met ecoprinting op stof en nog veel meer!

Wanneer –– dinsdag - 13.30 > 16 u. –– reeks 1: vanaf 26/09 - 11 lessen –– reeks 2: vanaf 09/01 - 11 lessen Waar Dienstencentrum De Bollaard, Koning Albert I-laan 112 Bijdrage € 60 voor 11 lessen

28

Wanneer –– donderdag - 13.30 > 16.30 u. –– reeks 1: vanaf 28/09 - 10 lessen –– reeks 2: vanaf 11/01 - 10 lessen Waar De Pekelput, Barcadère 1 Bijdrage € 60 voor 10 lessen


Cultuur

Korte trajecten

oorlog, de flowerpowerbeweging, de taalgrens, de Beatles en de Stones en nog zovele anderen hebben kleur gegeven aan die jaren en legden de basis voor onze hedendaagse wereld. Protest en contestatie in vele landen leidden tot mei ’68. Deze cursus is de ideale voorbereiding op het concert van tributeband The Bootleg Sixties op vrijdag 10 november. Laat je aan de hand van filmfragmenten, foto’s en geluidsopnames onderdompelen in de sfeer van de wilde sixties... toen alles kon en alles mocht! In samenwerking met Vormingplus Regio Brugge en de bibliotheek. Wanneer –– Woensdag 8 november – 19u30 > 22 u.

DOE HET ZELF! KLUSSEN VOOR BEGINNERS Een kapotte stoel, een lekkende sifon, een deur die klemt... er hapert altijd wel iets in huis. Hoe pak je zulke klusjes aan? Met een paar basistechnieken los je je huis-tuin-en-keukenprobleempjes sneller en vlotter op dan je soms zou denken. Marc Zeghers geeft je de nodige achtergrond over elektriciteit, sanitair, vijzen en nagels, sloten, scharnieren, deuren en hout(bewerking). In samenwerking met Vormingplus Regio Brugge.

Waar Bibliotheek, Onderwijsstraat 17 Bijdrage €8

Wanneer –– Maandag 23 oktober – 19 > 22 u. –– Maandag 6, 13 en 20 november – 19 > 22 u. Waar De Pekelput, Barcadère 1 Bijdrage € 55

LEZING: HET FRANSE CHANSON Chanson betekent simpelweg ‘lied’, en daarmee is al veel gezegd over de melodische kwaliteiten van de typisch Franse, populaire liedkunst. Het chanson zit diep geworteld in de ziel en de cultuur van de francofone wereld en kent een grote diversiteit. Flanerend langs uiteenlopende muzieklijnen waarbij de tekst primeert, passeren grote namen van het Franse luisterlied de revue. Chris Vervaet laat chansons in je hoofd weerklinken en brengt de Franse liedgeschiedenis swingend tot leven. Deze luisterlezing brengt je helemaal in de juiste sfeer voor het optreden van Patrick Riguelle met Paris, l’amour op 15 december in CC Casino Blankenberge. In samenwerking met Vormingplus Regio Brugge en de bibliotheek. Wanneer –– Donderdag 7 december – 19.30 > 22 u.

LEZING: BACK TO THE GOLDEN SIXTIES De jaren ’60 spreken nog altijd tot de verbeelding. En terecht! In die periode is de samenleving grondig veranderd. Kennedy en Martin Luther King, Che Guevara, Andy Warhol, de Cubacrisis, de landing op de maan, baas in eigen buik, de Viëtnam-

Waar Bibliotheek, Onderwijsstraat 17 Bijdrage € 10

29


Cultuur

Tentoonstellingen CC Oud Stadhuis / Kerkstraat 41

Buren bij kunstenaars: André T. Lanckriet en Jan Lootens 20 oktober tot 22 oktober

VLAS Hobbyclub Blankenberge 27 oktober tot 5 november

25 jaar De Scute 1 tot 19 november

Blankenbergs Kunstcollectief Kunst voor iedereen 8 tot 17 december

Pekelput / Franchommelaan Buren bij kunstenaars: Blankenbergs Kunstcollectief 20 tot 22 oktober

Oproep! Het cultuurcentrum zoekt enthousiaste vrijwilligers Wil je je bijdrage leveren tot het culturele leven in onze bloeiende kuststad? Dan is dit je kans. Het cultuurcentrum is op zoek naar ‘volunteers in crime’, of misschien beter gezegd ‘dynamische en enthousiaste cultuurvrijwilligers’! Je helpt mee met het onthaal van tentoonstellingen en voorstellingen. Je zorgt ervoor dat het promotiemateriaal op zichtbare plaatsen komt te liggen.

30

Daarom… neem vliegensvlug contact op met het cultuurcentrum. Bel naar 050 636 600 of mail naar cultuur@blankenberge.be met je naam, adres, gsm-nummer, mailadres en je motivatie om vrijwilliger te worden. Tot binnenkort!


Tentoonstellingen Expo's in de kijker

© Alfons Monte

Joris Thys en Julie Van Wezemael – Troep 1 oktober tot 26 november

Retrospectieve Rudi Pillen 25 augustus tot 8 oktober In het najaar van 2017 eert Blankenberge kunstschilder Rudi Pillen (1931-2014). Pillen, die internationale bekendheid genoot, vertoefde vaak in deze badstad en overleed er op 83-jarige leeftijd. Het oeuvre van Pillen valt niet onder één noemer te brengen. Zijn werk omvat een periode van 50 jaar en wordt gekenmerkt door diverse stijlen en invloeden. Zo zien we een evolutie van expressionisme naar abstrahering, met één constante: de mens. Pillen had een hart voor Afrika en besloot dan ook een lange tijd in Congo te blijven. Zijn verblijf daar had een grote impact op zijn werk, iets wat duidelijk naar voren komt in zijn kleurgebruik. Werken van Rudi Pillen waren te zien in de grootste galerijen in o.a. San Francisco, New York, Chicago, Parijs, Kinshasa en Johannesburg. In maart 2016 was er nog een tentoonstelling rond Rudi Pillen in New Delhi en nu ook in Blankenberge. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze kunstenaar. Cultuurcentrum Blankenberge organiseert de tentoonstelling in overleg met de weduwe van Rudi Pillen.

Joris Thys is afkomstig uit het met files geplaagde dorp Kruibeke. In 2005 stapte hij op de trein richting Gent. Waar hij eerst een opleiding Digitale grafische media aan de Arteveldehogeschool volgde. Enkele jaren later studeerde hij af aan het KASK in de richting Grafisch ontwerp-Illustratie. In 2013 won hij de illustratiewedstrijd Goed voor Druk, die jaarlijks door De Leeswelp en het VIC werd georganiseerd. Datzelfde jaar kreeg hij op de Picturale van Ronse de prijs voor aanstormend talent. Momenteel woont en werkt hij als zelfstandig illustrator en vormgever in Gent. Julie Van Wezemael groeide op in Oostende, waar ze al van kleins af aan gebeten was door het tekenen. Na enkele jaren grafisch ontwerp aan het KASK besloot ze zich meer toe te leggen op het maken van beelden en schreef ze zich in voor de richting illustratie, waarin ze afstudeerde in 2013. Sindsdien werkt ze als zelfstandig illustrator in Gent. Kenmerkend voor haar werk is het gebruik van verschillende materialen: ze knipt, plakt, schildert en naait tot tactiele illustraties ontstaan. Speciaal voor kinderen is er een gratis doe-boekje. Verken deze expo met je gezin en ga op ontdekkingsreis. In samenwerking met bibliotheek Blankenberge.

EXTRA!

LOCATIE & OPENINGSUREN

WORKSHOP ILLUSTRATOREN IN KADER VAN DE VERWENDAG VAN DE BIBLIOTHEEK: ZATERDAG 21/10

CC Casino – Consciencezaal & Roeschaertzaal Open van dinsdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur

LOCATIE & OPENINGSUREN

TOEGANG

De Meridiaan (gelijkvloerse verdieping casino) – Casinoplein Open van dinsdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur Bibliotheek Blankenberge - Onderwijsstraat 17

–– € 4 volwassenen – met dit ticket kun je ook het Belle Epoquecentrum bezoeken –– € 2,50 -26 jarigen / 55+ / groepen vanaf 10 personen –– € 1,50 schoolgroepen / personen met een beperking en hun begeleider –– Gratis voor inwoners van de stad Blankenberge. Publicatie inbegrepen in de toegangsprijs.

TOEGANG Gratis INFO Cultuurcentrum - cultuur@blankenberge.be cultuur.blankenberge.be - 050 636 600

31


Cultuur

Muziekacademie Leraarsconcert 20 OKTOBER - VAN BACH TOT MESSIAEN - Sabine Warnier (fluit ) en Elke De Meester (accordeon) Twee topmusici nemen u mee in een intiem maar krachtig kamerconcert. Van Bach tot Messiaen en van ernst tot lichtheid, het hele spectrum komt aan bod.

20 DECEMBER KERSTCONCERT Een sfeervolle avond met heerlijke kerstliederen gebracht door de koren en de samenzangklassen, bijgestaan door het strijkersensemble. Feestzaal stadhuis - 19 uur - gratis toegang

Buren bij kunstenaars 2017

INFO Stedelijke Academie voor Muziek en Woord - De Smet de Naeyerlaan 141-145 050 630 690 - muziekacademie@blankenberge.be - http://academie.blankenberge.be

GEERT DE VENT

FRIEDA VAN DE KEERE

Atelier van het Noorden - Luikstraat 11

Fabiolapark 8

VERONIQUE DUMAREY

MARC VAN PARIJS

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober vindt de 14e editie plaats van Buren bij kunstenaars. Het belooft opnieuw een topeditie te worden! Vele honderden WestVlaamse kunstenaars gunnen de bezoeker een kijkje in hun atelier èn in hun werkwijze. De toegang is overal gratis.

Kerkstraat 331

Ieperstraat 18

Aarzel niet om het atelier van de Blankenbergse kunstenaars te bezoeken. Bekijk het aanbod in onderstaande lijst en maak je keuze. Het belooft opnieuw een topeditie te worden!

MONIQUE LAPORTE

SABINE GUILLAUME

INFO

WZC Residentie Huis aan zee Maurice Devriendtlaan 15

www.burenbijkunstenaars.be

ANDRÉ LANCKRIET EN JAN LOOTENS Oud Stadhuis - Kerkstraat 41

WZC Residentie Huis aan zee Maurice Devriendtlaan 15

HILDE LEPLAE Ateljee ont-moet-ing - Evendijk-West 72

BLANKENBERGS KUNSTCOLLECTIEF De Pekelput - Barcadère 1 (op het einde aan de linkerkant)

ROOS COURTENS

DANIËL MISSIAEN Evendijk-West 72

JIMMY PARIDAEN Jims tattoe - Astridlaan 23/4

WZC Residentie Huis aan zee Maurice Devriendtlaan 15

RESIDENTIE HUIS AAN ZEE VULPIA

CARINE DE MEESTER

WZC Residentie Huis aan zee Maurice Devriendtlaan 15

Polderlicht - Lissewegestraat 3

32


Sociaal

Het Lindenhof Lokale huisvestingsmaatschappij Het Lindenhof verhuurt en verkoopt sociale woningen in Blankenberge, De Haan en Zuienkerke en is medeactor in het stedelijke woonbeleid en het sociale beleid.

Tevredenheidsmeting huurders Lindenhof In het voorjaar van 2017 heeft een stagiair van Het Lindenhof een tevredenheidsmeting uitgevoerd bij 112 huurders van Het Lindenhof in het centrum van Blankenberge. Het gaat om een tevredenheidsmeting die opgemaakt is door Wonen Vlaanderen en die zowel handelt over de woning, de buurt, de dienstverlening als de medewerkers van Het Lindenhof. De stagiair heeft al deze huurders persoonlijk opgezocht en samen met hen de enquête ingevuld. 100 van de 112 bezochte huurders hebben bijgedragen aan deze

mondelinge enquête. De resultaten van deze bevraging waren zeer positief. 93% van de ondervraagde huurders is globaal tot zeer tevreden over de woning. Met betrekking tot de buurt is 95% van de respondenten in het algemeen tevreden tot zeer tevreden. Meer dan de helft van de personen zijn het meest tevreden van de ligging en het minst van de aanwezigheid van groen en het tekort aan hondenpoepbuizen. Tot slot is 88% van de bevraagden in het algemeen tevreden tot zeer tevreden rond de dienstverlening. Na het aflopen van de stage werden ook alle andere huurders van Het Lindenhof bevraagd. De verwerking van deze enquêtes is echter nog bezig. Alle huurders zullen per brief op de hoogte gesteld worden van de resultaten.

Aan de hand van de resultaten zal de raad van bestuur een stappenplan opmaken om de huurders nog beter van dienst te kunnen zijn. Het blijft immers een doel van Het Lindenhof om de werking te optimaliseren naar een meer klantgerichte dienst, rekening houdend met de noden en behoeften van de huurders. INFO Het Lindenhof – Hanneusestraat 32 bus 2 050 41 60 19 – info@lindenhof.woonnet.be www.lindenhof-wonen.be Open: maandag en donderdag van 14 tot 16 uur of na afspraak. (Telefonisch elke werkdag bereikbaar.) Zitdag voorzitter: vrijdag van 9 tot 11 uur. Enkel na afspraak.

De Bollaard Voordrachten Vrijdag 6 oktober 2017

DE GEZONDHEIDSZORG VAN DE 21e EEUW Op vandaag merken we dat de technologie steeds meer zijn intrede maakt in de medische wereld. Denk maar aan de mogelijkheden van de draagbare en inplantbare sensoren, de gezondheidsapps, robotica, … Deze nieuwe zorgtechnologieën helpen een meer proactieve, participatieve en gepersonaliseerde gezondheidszorg uit te bouwen. Tijdens deze vorming staan we stil bij enkele technische innovaties. Concrete producten worden eenvoudig en duidelijk voorgesteld en besproken. Samen gaan we na welke meerwaarde dit voor de mens van vandaag kan betekenen. Vrijdag 27 oktober 2017

HOE ONS IMMUUNSYSTEEM VERSTERKEN? Wat doet ons immuunsysteem en hoe kunnen we het versterken? Dr. Ir. Eric De Maerteleire brengt zijn expertise naar dienstencentrum De Bollaard en zet ons afweersysteem in de spotlight. Enkele vragen die beantwoord zullen worden: Wat is de functie van het immuunsysteem? Is er een verschil tussen

mannen en vrouwen? Wat is de invloed van voeding? Bestaan er nog andere factoren, naast voeding, die ons immuunsysteem kunnen verzwakken dan wel versterken? Wat is primaire immunodeficiëntie en welke zijn de tien alarmsignalen voor volwassenen? Verrijk je kennis én je gezondheid! Donderdag 9 november 2017

WAAR MEN GAAT LANGS WEST-VLAAMSE WEGEN Valentin Degrande maakte van zijn hobby een levenswerk. Tien jaar lang werkte hij aan dit onderwerp dat hem heel nauw aan het hart ligt: de 2.530 kapelletjes in West-Vlaanderen bracht hij in kaart. Al zijn werk goot hij in een boek en de provincie bekroonde dat werk met een premie voor Volkskunde. Dit levenswerk komt hij uit de doeken doen in dienstencentrum De Bollaard. Je komt er heel wat te weten over de vele veldkapelletjes die her en der werden gebouwd, waarom ze werden opgericht, welke legenden errond bestaan, hoe men tot naamgeving kwam, enzovoort.

33


Sociaal

Vrijdag 17 november 2017

Vrijdag 22 december 2017

Heel wat mensen kampen met een te hoge cholesterol. Toch kan het cholesterolniveau mits een aantal inspanningen goed onder controle gehouden worden. In deze voordracht wordt besproken wat cholesterol nu eigenlijk is, wat de oorzaken en de gevolgen zijn, en wat we eraan kunnen doen.

Tony, een mislukt rechtenstudent, besluit zijn overbeschermde leventje en zijn ouders vaarwel te zeggen en verkoper te worden. In een zelf ingericht campertje trekt hij door Vlaanderen op zoek naar koopgrage klanten. Onderweg sluit hij vriendschap met Andreeke, een beroepsdief. De twee gaan samen op pad om de mensen die erom vragen een loer te draaien.

TE HOGE CHOLESTEROL, WAT KAN IK ERAAN DOEN?

Vrijdag 1 december 2017

LUCHTWEGEN: JE LONGEN, JE LUCHT, JE LEVEN In deze voordracht wordt de werking van de longen onder de loep genomen. De luisteraar krijgt interessante en praktische tips mee om de longen gezond te houden. Drie belangrijke pijlers zijn: een goede ademhaling, bewegen en een gezond binnenmilieu. INFO & INSCHRIJVEN

ALLES MOET WEG

INFO De filmnamiddagen vinden plaats in de cafetaria van De Bollaard van 14 tot 15.45 uur. Toegang: 2 euro. Met koffie en taart: 5 euro. Reserveer dit aan het onthaal tot uiterlijk de maandag voor de filmvoorstelling.

Activiteiten

Alle voordrachten vinden plaats in de cafeteria van De Bollaard van 14 tot 16 uur.

Vrijdag 13 oktober 2017 – 14 tot 16 uur

Gratis toegang! Inschrijven is niet verplicht, maar aan te raden. Inschrijven aan het onthaal of telefonisch op het nummer 050 43 12 02.

De Bollaard mag voor de tweede maal op rij deze rasartiest verwelkomen: GeryAnimo. Hij bespeelt niet alleen onnoemelijk veel instrumenten, maar brengt daarnaast ook een aantal sketches die stevig op je lachspieren werken. Ambiance gegarandeerd!

Wens je een kop koffie/thee en een stukje taart? Reserveer dit aan het onthaal tot uiterlijk de maandag voor de voordracht. Kostprijs: 3 euro.

GERYANIMO

Maandag 11 december 2017- 13.45 tot 15.45 uur

Filmnamiddagen

WORKSHOP KERSTKAARTEN MAKEN Maak samen met creatieve duizendpoot Maria, leuke kerstkaarten voor familie en vrienden.

Vrijdag 24 november 2017

GRUMPY OLD MEN

Vrijdag 15 december 2017 – 14 tot 16.30 uur

John en Max zijn buren sinds meer dan vijftig jaar. John is een gescheiden en gepensioneerde leerkracht, Max is een gepensioneerde televisiereparateur en weduwnaar. John en Max zijn twee oude brompotten die voortdurend ruzie maken en elkaar jennen sinds John destijds aan de haal ging met Max' lief. Op een dag komt Ariel dicht in de buurt van de twee vijanden wonen. Ariel is een heel aantrekkelijke uitbundige vrouw van middelbare leeftijd. Ze is professor aan de universiteit en weduwe. Alle twee voelen ze zich onmiddellijk tot haar aangetrokken. Hun vete wordt hierdoor nog meer aangewakkerd.

RETROKERST (MET RETROKARAOKE!) Beleef dit jaar een spetterende kerst in De Bollaard. Kom genieten van een warm en gezellig samenzijn en zing uit volle borst mee met de liedjes van in die goeie ouwe tijd. Om de stembanden wat te smeren, kan er gesmuld worden van een lekkere ijstaart. Wij hebben er nu al zin in! Jij toch ook? INFO & INSCHRIJVEN Inschrijven is niet verplicht, maar aan te raden. Inschrijven aan het onthaal of telefonisch op het nummer 050 43 12 02. Wens je een kop koffie/thee en een stukje taart? Reserveer dit aan het onthaal tot uiterlijk de maandag voor de activiteit. Kostprijs: 3 euro.

Teken- en schilderclub Teken of schilder jij graag? De leden van de teken- en schilderclub van LDC De Bollaard zijn allemaal enthousiaste amateurs en zoeken nog artistieke mensen die zich graag willen aansluiten. Kom gerust vrijblijvend langs voor wat meer uitleg! Wanneer: elke woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties) Geen lidgeld te betalen. Eigen materiaal meebrengen. INFO LDC De Bollaard – onthaal – Koning Albert I-laan 112 T 050 43 12 02 – bollaard@ocmw-blankenberge.be Onthaal open: maandag tot donderdag: 9 tot 12 en 14 tot 16.30 uur, op vrijdag van 9 tot 12 uur

34


Sociaal

Speelotheek ’t Kinderpaleis Een speelotheek is zoals een bibliotheek: je kan er gezelschapsspellen, keukentjes, poppenwagens, Duplo, houten speelgoed en meer ontlenen. ’t Kinderpaleis is er voor ouders en grootouders met kinderen van 0 tot 6 jaar. Via de speelotheek kan je meer variatie brengen in de speelmogelijkheden van je kind. Bij het uitlenen krijg je hulp en advies van een medewerker van de speelotheek. Het uitlenen van het spelmateriaal is gratis, je betaalt enkel 5 euro lidgeld per jaar, per gezin. Per uitleenbeurt mag je twee stukken speelgoed ontlenen voor maximum vier weken.

Digi-Ateljee Digi-Ateljee is een gezamenlijk project van de seniorenraad, dienstencentrum De Bollaard, OCMW en het stadsbestuur, gedragen door een team vrijwilligers onder het moto Senioren helpen senioren in de digitale wereld. In het werkingsjaar 2016-2017 namen 2.643 personen deel aan de lessen, workshops, voordrachten, Digi-Clubs en Digi-Hulp, een stijging van 24,6%. Een opsteker voor het team vrijwilligers van het Digi-Ateljee.

DIGI-HULP Blijf niet zitten met vragen rond het gebruik van pc, laptop, tablet of smartphone. Digi-Hulp weet raad… Enthousiaste vrijwilligers die goed overweg kunnen met digitale media, zoeken samen met jou naar oplossingen en antwoorden. Gratis toegang.

INFO ’t Kinderpaleis - LDC De Bollaard Koning Albert I-laan 112 - lokaal 108 050 43 12 84 - veerle.scherpereel@ocmw-blankenberge.be Open: woensdag van 8.30 uur tot 16 uur en donderdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Wil je af en toe een nieuwigheid ontdekken voor je pc, laptop, tablet, smartphone? Ontdek dan de Digi-Clubs! De clubs zijn bedoeld voor pc- of tabletgebruikers die de basistechnieken onder de knie hebben, maar die toch nog iets willen bijleren. De onderwerpen zijn specifiek gericht op het interesseveld van senioren en het zijn vooral doe-workshops. De deelnemers brengen zelf laptop of tablet mee. Je kan natuurlijk ook meekijken met een buur. –– Digi Club – 1e woensdag van de maand: nieuwe apps en toepassingen –– Android Club – 2e woensdag van de maand: Android Club voor tablet en smarthphone –– Apple Club – 3e woensdag van de maand: Apple Club voor iPad en iPhone –– Windows Club – 4e woensdag van de maand: Windows Club voor laptop en tablet

INSCHRIJVEN www.digi-ateljee.be digiateljee8370@gmail.com INFO digiclub@telenet.be of telefonisch via 0472 39 69 77 LOCATIE Alle lessen/workshops vinden plaats in LDC De Bollaard - Koning Albert I-Laan 112 Blankenberge

Nieuw > elke vrijdag van 10 tot 12 uur in de bib!

DIGI-LESSEN

Wil je bijblijven in de digitale wereld?

De brochure met het aanbod is beschikbaar in LDC De Bollaard, de bib, het onthaal van het stadhuis of op www.digi-ateljee.be.

INFO

Je vindt de onderwerpen van de clubs op de folder in De Bollaard, de bib of onthaal stadhuis of op www.digi-ateljee.be

DIGI-CLUBS

–– 3 lessen voor wie de eerste stappen zetten met een nieuw toestel –– 4 lessen om de tablet efficiënter te gebruiken –– 3 lessen om nog meer uit het toestel te halen.

Maandelijkse workshops, telkens op woensdag van 9.30 tot 11.30 uur / toegang 1 euro

Maandag tot donderdag telkens van 14 tot 16 uur.

INFO

pc, iPad, tablet Android, iPhone, smartphone, Windows 10,… in kortlopende sessies. De lessen tablet Android en iPad worden aangeboden in verschillende niveaus:

Lessen en workshops op maat van senioren, in kleine groepjes, in verstaanbare taal, op een rustig tempo, voor starters

35


Sociaal

Buitenschoolse opvang ’t Loavertje Nieuw: online inschrijven

't Loavertje koos onlangs voor een online reservatiesysteem. Reserveren en annuleren kan voortaan enkel via www.loavertje.be.

Nieuwe gezichten in ’t Loavertje: coördinator Corry Van Camp (links) en directeur Kinderopvang Tineke Deketelaere (rechts).

Het systeem is gebruiksvriendelijk en transparant. Als ouder kan je inschrijven, inschrijvingen raadplegen en annuleren. Heb je thuis geen internet of werk je niet vaak met een pc, dan kan je terecht in ’t Loavertje. Er is een pc ter beschikking en de medewerkers helpen je graag een handje met de inschrijving.

Corry Van Camp is tijdelijk aan de slag in ‘t Loavertje als coördinator. Heb je een vraag, of is er een probleem over de opvang van je kind, dan kan je bij haar terecht. Corry is dagelijks aanwezig in ’t Loavertje maar als je graag even samen wil zitten, maak je best even vooraf een afspraak.

MEER OPVANGPLAATSEN

Tineke Deketelaere is pas gestart als directeur Kinderopvang in Blankenberge. Wil je graag een probleem of bezorgdheid bespreken, dan kun je steeds bij haar terecht.

Onlangs kreeg ‘t Loavertje een erkenning om meer kinderen op te vangen. Om de ouders nog beter te bedienen, zijn er vanaf nu in de ochtend, 28 plaatsen voor kinderen en na school tot 70 plaatsen. In de vakantieperiode kan ’t Loavertje de hele dag door een 80-tal kleuters verwelkomen om te komen spelen en te ontdekken.

NIEUWE GEZICHTEN IN ‘T LOAVERTJE

INFO & INSCHRIJVEN KDV 't Schelpje - Tineke Deketelaere Rood-Kruisstraat 17 - 050 43 12 05 tineke.deketelaere@ocmw-blankenberge.be

’t Loavertje (Initiatief Buitenschoolse Opvang) biedt buitenschoolse kinderopvang aan alle kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs van Blankenberge. In de vakantieperiodes is er opvang voor schoolgaande kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. Voor het kalenderjaar 2017 zijn dit alle geboortejaar 2013, 2014 & 2015.) Het pedagogisch beleid van ’t Loavertje steunt op volgende kernwaarden: –– ieder kind wordt gerespecteerd in zijn eigenheid –– de opvang vindt plaats in een emotioneel en fysiek veilige, gestructureerde en uitdagende omgeving –– ieder kind heeft zijn eigen ontwikkelingstempo en wordt gestimuleerd om de volgende stap in zijn ontwikkeling te nemen –– inspraak en keuzevrijheid van de kinderen zijn essentieel –– de opvangmedewerkers staan open voor feedback

en variërend aanbod aan fantasiemateriaal, bewegingsmateriaal, bouw- en constructiemateriaal, creativiteits- en expressiemateriaal, zintuigelijk materiaal, …

OPENINGSUREN Schooldagen –– Voor school van 6.30 - 8.30 uur –– Na school van 15.30 - 19 uur, woensdag van 12 - 19 uur Snipperdagen –– Doorlopend van 6.30 -19 uur Vakantiedagen –– Doorlopend van 7 – 18 uur

VOORAF ONLINE INSCHRIJVEN VERPLICHT! Komt je kindje voor de eerste keer? Maak vooraf een afspraak! INFO & INSCHRIJVEN

De houding en de werkwijze van de professionele kinderbegeleiders zijn gericht op deze waarden. Er is altijd een uitgebreid

36

IBO ’t Loavertje – Corry Van Camp - Kerkstraat 424 - 050 43 12 06 – loavertje@ocmw-blankenberge.be – www.loavertje.be


Sociaal

Huis van het kind Zag je dit logo al eens eerder of kwam je al eens naar een activiteit, georganiseerd door het Huis van het Kind? De medewerkers van het Huis van het Kind hopen in ieder geval dat iedereen dit logo binnenkort herkent! Huis van het Kind Blankenberge – Zuienkerke vind je in de lokalen van kinderdagverblijf ’t Schelpje. In deze gebouwen zitten volgende diensten: –– KDV ‘t Schelpje –– Dienst voor onthaalouders Felies –– Consultatiebureau Kind en Gezin –– Ontmoetingsruimte ’t Kindernestje –– Infomomenten Het Ei –– Coördinator Huis van het Kind

jongeren, ouders, zwangeren. Gezamenlijk organiseren zeoverlegmomenten, infomomenten, acties voor ouders, kinderen en jongeren. Diensten die aangesloten zijn bij dit samenwerkingsinitiatief kunnen dit logo gebruiken bij het organiseren van hun activiteiten, bij hun briefwisseling, … Zo weet je dat dit een initiatief is dat jouw zorgen hoog in het vaandel draagt en jou wil ondersteunen met raad en daad.Wenst je meer info over Huis van het Kind, neem dan gerust contact!

INFO

Huis van het Kind Blankenberge–Zuienkerke is ook een samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende diensten. Allemaal leggen ze de focus voor de zorg voor kinderen,

Huis van het Kind - coördinator Ann Tavernier - Rood-Kruisstraat 17 050 43 12 07 – ann.tavernier@ocmw-blankenberge.be

Leven in armoede: wat doet dit met je?

Ik ben Iemand/Niemand

Dit najaar staat het Huis van het Kind stil bij leven in armoede De medewerkers van het Huis van het Kind nodigen politici en hulpverleners uit om een week te leven met het inkomen gelijkwaardig aan het leefloon. Op 18 oktober kun je in CC Casino Blankenberge de film I, Daniel Blake bekijken. Dit sociale drama van Ken Loach vertelt het verhaal van de 59-jarige timmerman Daniel Blake moet na een hartaanval voor het eerst in zijn leven een beroep op de staat doen. Hij probeert zich een weg te banen door het bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug… Humor, warmte en (wan)hoop gaan hand in hand en maken van I, Daniel Blake, een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. Na de inleefweek volgt een slotmoment om even stil te staan bij wat het leven met een beperkt inkomen en onverwachtse gebeurtenissen die zich kunnen voordoen betekent, wat dit met je doet als persoon, ouder, …

In januari kunnen jongeren van het zesde en zevende jaar het theaterstuk Ik ben Iemand/Niemand van Paco-producties bekijken. Ook hier wordt er stilgestaan bij het feit: wat betekent leven in armoede?

Gezinsnamiddag: Spots op Ukkies en… Op 20 december organiseert Huis van het Kind Blankenberge voor de derde keer al de gezinsnamiddag Spots op Ukkies en…. Ook dit jaar is er een boeiend aanbod voor zowel ouders als kinderen, met focus op het leren kennen van de diensten met een aanbod voor gezinnen met jonge kinderen. Dus… ben je zwanger, heb je een (klein)kindje tussen 0 en 3 jaar, zet deze datum dan al zeker in je agenda! INFO Huis van het Kind - coördinator Ann Tavernier - Rood-Kruisstraat 17 050 43 12 07 – ann.tavernier@ocmw-blankenberge.be.

37


Sociaal

Kinderdagverblijf ’t Schelpje

Kinderdagverblijf het Schelpje biedt dagopvang en verzorgt kinderen van 0 tot 3 jaar. Kinderen krijgen er integrale ontplooiingskansen, onder leiding van geschoolde krachten.

INSCHRIJVEN Je schrijft je kindje best al in van zodra je zwanger bent. Dit kan elke eerste en derde dinsdag van de maand. Maak vooraf telefonisch of via e-mail een afspraak bij het kinderdagverblijf. Tijdens deze eerste kennismaking krijg je een rondleiding en vertellen de medewerkers je over de dagelijkse werking.

Wil je jouw kindje naar kinderopvang ‘t Schelpje laten komen? Dan noteren de medewerkers na de rondleiding je vraag naar opvang. Heb je nood aan een flexibel opvangplan omdat je specifieke werkomstandigheden hebt? Bezorg dan een werkgeversattest dat dit staaft. In geval van specifieke zorgbehoeften wordt samen nagegaan hoe ’t Schelpje kan instaan voor de opvang van je kind.

WAT EN HOE IN DE KINDEROPVANG?

Na het indienen van de aanvraag, onderzoekt ’t Schelpje je vraag naar opvang en doet je daarna een schriftelijk aanbod. Kan ’t Schelpje niet ingaan op je vraag, dan word je ook van de weigering schriftelijk verwittigd.

Je krijgt info over hoe je kan inschrijven en een plaats kan krijgen in de opvang. In het belang van het kind, werkt de kinderopvang met een minimum van gemiddeld 2,5 opvangdagen per week.

KDV ’t Schelpje - Rood-Kruisstraat 17 – 050 43 12 05 schelpje@ocmw-blankenberge.be

INFO

Het Ei Zwangerschapsondersteuning Het Ei is een initiatief van ziekenhuis AZ Zeno. Het Ei organiseert maandelijks een gratis infoavond in kinderdagverblijf ’t Schelpje over zwangerschap of baby’s.

Locatie infoavonden: KDV ’t Schelpje, Rood-Kruisstraat 17. Start 19 uur. Gratis toegang. Vooraf inschrijven niet nodig.

–– 5/10/2017 - Huilbaby’s en inbakeren –– 2/11/2017 - Zwangerschapsoefeningen –– 7/12/2017 - Borstvoeding

AZ Zeno – 050 63 34 99 vem1@azzeno.be – www.azzeno.be

INFO

38


Sociaal

Opstart perinataal netwerk Huis van het Kind Blankenberge–Zuienkerke is onder impuls van Kind en Gezin en ECK De Wieg gestart met een perinataal netwerk.

Op regelmatige basis komen allerhande diensten die betrokken zijn op het pre- en perinataal ondersteunen van ouders samen om elkaar beter te leren kennen, hun dienstverlening op elkaar af te stemmen, om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen, … Een absolute meerwaarde voor de regio!

Felies zoekt dringend enthousiaste opvangouders WAT BIEDT FELIES? Maandelijks krijg je een vergoeding die vrijgesteld is van belastingen. Per dag en per kind dat je opvangt, ontvang je een vast bedrag van 20,16 euro (aanpassing volgens de index). Felies sluit een verzekering af voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand, arbeidsongevallen en voor lichamelijke ongevallen van de kinderen die bij jou in de opvang zijn. Een sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij de dienst. Felies brengt je in contact met ouders die opvang zoeken. Bij vragen, problemen in de omgang met de kindjes, ouders kan je terecht bij de dienstverantwoordelijke Uitleendienst voor materiaal (bedjes, wiegjes).

WAT VERWACHT FELIES? –– Goede kennis van het Nederlands –– Gezonde dosis geduld en pedagogische vaardigheden –– Kindvriendelijke woning –– Volgen van de modules ‘kennismaken met de gezinsopvang’ en /of ‘werken in de gezinsopvang’ (afhankelijk van je diploma) (meer info te verkrijgen bij de dienst)

WELKE KENMERKEN HEEFT EEN ONTHAALOUDER? Kinderbegeleider (onthaalouder) worden houdt vele mooie uitdagingen in, als je graag bezig bent met kinderen. Je bent dag in dag uit onder de kinderen die door jou worden opgevangen. Creativiteit, geduld, een onuitputtelijk organisatietalent zijn de belangrijkste kenmerken van een kinderbegeleider. Hoewel je in hoofdzaak met de kinderen bezig bent, zijn ouders een belangrijke schakel in de opvang. Samen met hen deel je de verantwoordelijkheid over de opvoeding van het kind. Ouders zullen je vragen naar het verloop van de opvang en eventuele moeilijkheden met jou bespreken. Samenwerken, overleggen en afspraken maken zijn daarom noodzakelijk.

De regionaal verantwoordelijke van Felies biedt ondersteuning in de uitoefening van je job. Zij zal op regelmatige basis je opvang bezoeken. Tijdens deze huisbezoeken bespreek je o.a. de ontwikkeling van de kinderen, het contact met de ouders, de bezetting, je draagkracht en eventuele andere vragen en problemen. Ook worden er vanuit Felies vormingen aangeboden op maat van de kinderbegeleiders. Kan je de opvang van de kinderen tijdelijk niet verzekeren (ziekte, vakantie), dan helpt de verantwoordelijke te zoeken naar een oplossing . Na de onderbreking vang jij de kinderen weer op zoals voorheen. Heb je een groot hart voor baby’s, peuters , kleuters…? Beschik je over een kindvriendelijke woning? Werk je graag thuis? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact.

INFO Felies - regioverantwoordelijke Cathy Craeymeersch cathy.craeymeersch@felies.be – gsm 0473 63 73 54

39


Sociaal

Sociaal Huis Onderwijscheques en onderwijspremie nu aanvragen Onderwijscheques Met onderwijscheques kunnen schoolkosten zoals kosten van boeken, materiaal, maaltijden en opvang betaald worden.

BEDRAG ONDERWIJSCHEQUES Kom je in aanmerking voor onderwijscheques, dan betaal je 2 euro per cheque die een waarde heeft van 10 euro.

WIE KRIJGT ONDERWIJSCHEQUES?

NUTTIG

–– de ouder(s) bij wie het schoolgaand kind is gedomicilieerd en dat ingeschreven is in het kleuter-, lager of secundair onderwijs.

–– Op iedere onderwijscheque staat de naam van de leerling. –– Het gebruik van deze cheques is strikt persoonsgebonden. –– De onderwijscheques gelden voor het ganse schooljaar (30 juni). –– Niet-gebruikte cheques kunnen niet ingewisseld worden.

VOORWAARDEN –– de aanvrager moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van Blankenberge en er in de laatste zes jaar ten minste drie jaar ingeschreven zijn; –– één van de inwonende leden van het gezin moet recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (VT) van het ziekenfonds.

MEEBRENGEN BIJ AANVRAAG –– een recent attest van verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds –– een inschrijvingsbewijs van de onderwijsinstelling

Onderwijsgraad

Aantal Cheques

Waarde van 1 cheque

Totale waarde

Tussenkomst begunstigde

Tussenkomst OCMW

Kleuter

4

€ 10

€ 40

€8

€ 32

Lager

6

€ 10

€ 60

€ 12

€ 48

Eerste graad secundair

10

€ 10

€ 100

€ 20

€ 80

Tweede graad secundair

12

€ 10

€ 120

€ 24

€ 96

Onderwijspremie WIE KRIJGT DE ONDERWIJSPREMIE? –– studenten hoger onderwijs: zij ontvangen deze premie tot zij één einddiploma behalen en dit ongeacht de leeftijd. –– deelnemers tweedekansonderwijs: zij ontvangen deze premie tot zij één diploma secundair onderwijs behalen en dit ongeacht de leeftijd; –– bissers kunnen van deze premie genieten op voorwaarde dat ze ingeschreven waren voor de examens van het voorafgaande schooljaar; –– opgelet: wie in het hoger onderwijs ongeacht de studierichting trist of meer, ontvangt voor dat jaar/die jaren geen premie!

VOORWAARDEN –– de aanvrager moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van Blankenberge en er in de laatste zes jaar ten minste drie jaar ingeschreven zijn; –– één van de inwonende leden van het gezin van de aanvrager moet recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (VT) van het ziekenfonds.

BEDRAG PREMIE Kom je in aanmerking, dan wordt € 250 overgeschreven op de

40

bankrekening van de student. De premie wordt uitbetaald na aftrek van eventuele schulden bij het OCMW en/of stadsbestuur.

NUTTIG De onderwijspremie voor het komende schooljaar kan je aanvragen tussen 1 juni van het huidige jaar en 31 mei van het volgende jaar. Ze zijn geldig voor de periode van 1 september van het huidige jaar tot 30 juni van het volgende jaar. De onderwijspremie kan je slechts éénmaal per schooljaar aanvragen.

MEEBRENGEN BIJ AANVRAAG –– een recent attest van verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds –– een inschrijvingsbewijs van de onderwijsinstelling AANVRAGEN Sociaal Huis/Sociaal Infopunt – Kerkstraat 155 050 43 12 43 – info@sociaalhuisblankenberge.be Open: elke werkdag van 8 tot 12 uur. Op donderdag ook van 13.30 tot 16 uur.


Sociaal

Digitaal aanvragen school- en studietoelagen Heb je kinderen in het kleuter, lager, secundair of hoger onderwijs of studeer je zelf? Dan heb je misschien wel voor je kinderen of voor jezelf recht op onderwijscheques of op een hogeschoolpremie of premie voor tweedekansonderwijs. De aanvragen voor deze toelagen/premies kun je online aanvragen bij de baliemedewerker van het Sociaal Infopunt in het Sociaal Huis. De grote voordelen om een beroep te doen op het Sociaal Infopunt is de vereenvoudiging van jouw aanvraag en de tijdswinst bij de behandeling ervan. Bovendien zal je sneller jouw school- of studietoelage ontvangen! Aanvragen kan nog tot 31 mei 2018. Aanvragen na die datum, komen niet meer in aanmerking.

MEEBRENGEN –– Bankrekeningnummer

EVENTUEEL MEEBRENGEN INDIEN VAN TOEPASSING –– Enkele bankrekeninguittreksels (daterend van 2 jaar vroeger dan het aanvraagjaar) als je alimentatiegeld ontvangt.

–– Het huurcontract van het studentenkot of de studentenkamer. –– Een attest van het internaat waar je kind verblijft. –– Een kopie van het bewijs dat je kind in het buitenland studeert. –– Een geldend bewijs van ziekte- en invaliditeitsuitkering. –– INFO & AANVRAGEN Sociaal Huis/Sociaal Infopunt – Kerkstraat 155 050 43 12 43 – info@sociaalhuisblankenberge.be Open: elke werkdag van 8 tot 12 uur. Op donderdag ook van 13.30 tot 16 uur.

WAARVOOR KAN JE NOG TERECHT BIJ HET SOCIAAL INFOPUNT? –– Aanvragen van sociale premies en toelagen. –– Aanvragen van studietoelagen. –– Boeken van daguitstappen en vakanties aan voordeeltarief. –– Aanvragen van een vrijetijdstoelage. –– Verkrijgen van gratis vrijkaarten. –– Deelnemen aan begeleide groepsactiviteiten (SportHapjes). –– Noodoproepen bij extreem winterweer. –– Aanvragen premie rookmelders/CO-detectoren.

Meer vrije tijd voor jezelf met ‘t Schoonschip Huishoudhulp met dienstencheques is dé oplossing! ’t Schoonschip biedt kwaliteitsvolle service op maat. Poetsen, ramen lappen, wassen en strijken, klein naaiwerk, boodschappen doen, maaltijden bereiden of persoonlijke begeleiding, het kan allemaal. INFO

–– Al deze diensten betaal je met dienstencheques. Minimum duur per prestatie: 3 uur, per week, per 14 dagen of volgens afspraak. –– Kostprijs: 9 euro/uur (met 30% belastingvoordeel) = 6,30 euro/uur netto kostprijs. Registratie = gratis

’t Schoonschip vzw – Mimi Crabeels – Stationsstraat 1 050 95 00 65 – info@schoonschip.be Open: elke werkdag van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Op www.schoonschip.be vind je alle info over inschrijvingen (gebruikers) en sollicitaties (kandidaat werknemers).

Klusjesdienst KADEE Voor kleine en grote klussen is klusjesdienst KADEE jouw team! –– schilder- en behangwerken –– reparaties aan sanitair, elektriciteit, metselwerk,… –– tuinwerk (maaien, snoeien,…) –– transport: verhuizingen, containerpark, kringloop,…

TARIEF –– tuinwerk: 15 euro per persoon, per uur (excl. btw) –– alle andere: 23 euro per persoon, per uur (excl. btw) INFO Klusdienst KADEE – Jordaenslaan 34 0498 50 90 93 – kadee@duinenwacht.be

41


Sociaal

Blankenberge legt vrijwilligers in de watten WAAR KAN JIJ HELPEN ALS VRIJWILLIGER?

vrijwilligers gezocht!

Op veel diensten en activiteiten versterken vrijwilligers de werking. Het stadsbestuur en OCMW zijn zich bewust van de meerwaarde van deze gemotiveerde mensen. Door hun inzet kan net dat tikkeltje meer geboden worden aan alle doelgroepen: kinderen, senioren, cliënten, gebruikers…kortom, alle burgers van Blankenberge. In de maand mei werden de vrijwilligers bedankt voor hun inzet met een verwenactiviteit. Nu de vrijwilligerswerking van de stad en het OCMW samengaan, is er een potentiële groep van 250 vrijwilligers. Om iedereen een bijzondere dag aan te bieden waren er vier activiteiten. Eén groep spoorde met de Lijn naar de Zoo van Antwerpen voor een rondleiding met een gids en een lekkere lunch. Een andere groep bracht een zonnige dag door in het vernieuwde natuurpark het Zwin. Een derde groep koos voor een avondactiviteit dicht bij huis in de Bowl Inn Blankenberge. Een vierde groep ten slotte nam de tram richting Oostende waar ze in het Kinepoliscomplex na een exotische lunch een filmpje meepikten. Alle deelnemers waren vol lof en de sfeer zat er goed in.

–– Cultuurcentrum/Bel Epoque Centrum: ontvangst bezoekers voorstelling, toezicht tentoonstelling, inventariseren, archiveren,... –– Erfgoed/archief: archiveren, inventariseren,… –– Bibliotheek: hulp bij voorleesmomenten, begeleiding leesgroepen, boekendienst aan huis –– Jeugddienst: hulp bij activiteiten,… –– Evenementen: ondersteuning stedelijke recepties, hulp bij activiteiten, uitdelen folders,… –– Toerisme: hulp bij activiteiten, flyeren,… –– Senioren: huisbezoek 80+, hulp bij activiteiten, … –– Sportdienst: hulp bij activiteiten,… –– Overige stadsdiensten: hulp bij activiteiten,… –– Buitenschoolse opvang ’t Loavertje: hulp bij activiteiten, voorlezen, ... –– Kinderdagverblijf ‘t Schelpje: hulp bij voorleesmomentjes, ... –– Dienstencentrum De Bollaard: begeleiden activiteiten, hulp bij dienstverlening aan ouderen en hulp in sociaal restaurant, Digiclub,… –– Centrum voor Dagverzorging de Vierboete: hulp bij activiteiten, wandelen met senio¬ren, al dan niet met rolwagen, ... –– Woonzorgcentrum de Strandjutter: begeleiden bij wandelactiviteiten, muziekactiviteiten, bibliotheekbezoek, creatieve activiteiten, spelletjes, … en mobiel winkeltje –– Andere: praatgroep voor anderstaligen, Depot voor kinderkleding en speelgoed, de Speel-o-theek, het woon- en energieloket, inspringen bij evenementen, buddy’s voor mensen in armoede en vluchtelingen… Voel je je aangesproken en wil je meehelpen? Meld je aan in administratief centrum De Bezaan! INFO De Bezaan – Jordaenslaan 34 – 050 63 64 83 nadia.biemans@blankenberge.be of 050 43 12 65 veronique.raes@ocmw-blankenberge.be

Buddyproject zoekt Buddy’s! Buddyproject Blankenberge zoekt vrijwilligers die zich willen inzetten om mensen te ondersteunen op administratief vlak, dit in het kader van het bestrijden van kinderarmoede.

aangeboden klasseersysteem –– werken aan verbinding –– actief begeleiden tot aan de dienst –– actief begeleiden naar zelfredzaamheid

Sta je open voor diversiteit, heb jij passie en enthousiasme, wil jij je inzetten voor je naaste? Als Buddy sta je in voor:

Ben jij de geknipte persoon om deze taken op je te nemen? Laat van je horen!

–– praktische en actiegerichte ondersteuning bij administratie in het dagelijks leven –– verzamelen van de nodige documenten samen met de hulpvrager –– ordenen van de administratie aan de hand van een

42

INFO Vrijwilligersloket - Veronique Raes - 050 43 12 65 veronique.raes@ocmw-blankenberge.be Buddyproject - Jasmine Prockl – 0491 92 72 05 buddyproject@ocmw-blankenberge.be


Sociaal

Senior Zitdagen pensioenen Wil je meer informatie over jouw persoonlijk pensioendossier? Kom dan naar de zitdagen voor pensioenen in het stadhuis. Je kunt er gratis terecht voor informatie in verband met berekening, herziening en afwerking van je pensioen als loontrekkende of zelfstandige. De zitdagen vinden plaats elke tweede dinsdag van de maand. Volgende zitdagen: 10 oktober, 14 november en 12 december. In juli en augustus zijn er geen zitdagen. Voor loontrekkenden: van 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur Voor zelfstandigen: van 9 tot 12 uur

KUN JE NIET NAAR DE ZITDAGEN KOMEN OF ZIJN ALLE TICKETS AL GERESERVEERD? Maak dan een afspraak met het regionaal kantoor van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) of het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen te Brugge. INFO Loontrekkenden RVP Brugge - Torhoutsesteenweg 281 8200 Brugge (Sint Andries) – 050 40 62 60 brugge@rvp.fgov.be - www.rvp.fgov.be Zelfstandigen

RESERVEER JE TICKET Voor een vlot verloop van de zitdag wordt er gewerkt met een ticketsysteem. Vanaf 8.30 uur kan je in het stadhuis een ticket nemen dat het uur vermeldt waarop je die dag geholpen zal worden. Hou er rekening mee dat het aantal tickets beperkt is!

RSVZ Brugge – Abdijbekepark 2 8200 Brugge (Sint Andries) – 050 30 53 11 info-brugge@rsvz-inasti.fgov.be

Senior ben je nooit alleen! Jaarlijks nodigt het stadsbestuur samen met de seniorenraad en dienstencentrum De Bollaard alle 80-plussers inwoners van Blankenberge uit voor een gezellige namiddag met aangepast entertainment, gebak en koffie. In juni namen 360 80-plussers hieraan deel. Blankenberge en het dienstencentrum De Bollaard, bezoeken enkele vrijwilligers de 80-plussers van onze gemeente. Via een losse babbel polsen zij naar eventuele noden of geven zij informatie.

Zoals alle kustgemeenten kent ook Blankenberge het demografische fenomeen waarbij ouderen een steeds belangrijker deel van de bevolking uitmaken. Deze vergrijzingsgolf zal zich in de komende decennia nog verder doorzetten. Het aantal ouderen neemt toe, maar ook het aantal ouderen dat een zeer hoge leeftijd bereikt, stijgt. De vergrijzing kan natuurlijk consequenties hebben op het vlak van het welbevinden. In het kader van het project Senior ben je nooit alleen van de seniorenraad

Als hulp gevraagd wordt of aangewezen is worden de betrokken instanties ingeschakeld. Naast de sleutelfiguren uit de stadsdiensten en seniorenverenigingen zijn ook vrijwilligers nodig om dit project te verwezenlijken. Wil je meewerken aan dit project –– in eigen tempo –– wanneer je dit past –– in de eigen omgeving –– onder deskundige begeleiding

en vooral –– heb je graag contact met anderen –– kun je aandachtig luisteren? Meld je dan aan als vrijwilliger, de seniorenraad heeft jou nodig! INFO & AANMELDEN Stadhuis – J.F. Kennedyplein 1 dienst Senioren, Pensioenen en Ondersteuning Sociale Zaken gelijkvloerse verdieping seniorendienst@blankenberge.be Seniorenraad - Suzy Coeck projectverantwoordelijke 050 41 74 93 – 0472 39 69 77 sunic@telenet.be

en ben je –– contactvaardig –– vriendelijk –– hulpvaardig –– bereid ouderen in de buurt een bezoek te brengen

43


Sociaal

Seniorenactiviteiten najaar

13 oktober 2017 - 14.30 uur

18 december 2017 - 11.30 uur

Algemene vergadering seniorenraad + voordracht Bescherm je tegen griep en haal een griepprik. Deelname: gratis.

Warme maaltijd en een fantastische show Zo Dankbaar met Jacky Lafon, Andrei Lugovski, Patrick Onzia, Daisy Thys en showballet. Een onvergetelijk spektakel vol humor, zang en dans.

22 oktober 2017 - 15.00 uur

Deelname: 32 euro / tickets stadhuis Blankenberge

STADHUIS BLANKENBERGE

OPERETTEPARELS - CC CASINO Het Vlaams Muziek Theater (VMT) brengt de mooiste melodieën uit de operettewereld. Vier solisten, bijgestaan door een orkest, brengen een ode aan de levensvreugde en het dansplezier. Naast een indrukwekkende muzikale voorstelling, krijg je ook een kopje koffie met gebak. In samenwerking met het cultuurcentrum. Deelname: 11 euro voor senioren (55+) / tickets dienst Toerisme Blankenberge.

EINDEJAARSFEEST - CC CASINO

26 december 2017 - 12.00 uur

FEEST VOOR ALLEENSTAANDEN CC CASINO Aperitief, maaltijd & dansmuziek. Enkel op uitnodiging voor senioren gedomicilieerd in Blankenberge.

Seniorenweek 2017 - 19 tot 23 november ZONDAG 19 NOVEMBER

WOENSDAG 22 NOVEMBER

De seniorenweek start met een uitgebreid ontbijtbuffet in Floréal Blankenberge tussen 8.30 tot 10.30 uur. Interactieve opiniepeiling. Deelname: 8 euro – tickets stadhuis Blankenberge

Turnen in Rust Roest / K.Deswertlaan 36 Vanaf 10 uur eenvoudige fitoefeningen op seniorenmaat – Om 11 uur aperitief aangeboden door Rust Roest. Deelname gratis – tickets stadhuis Blankenberge

MAANDAG 20 NOVEMBER Debat: Wat verwachten senioren voor de komende jaren in Blankenberge? Deelname: gratis – een gratis geschenkje wordt aangeboden door de Provincie West-Vlaanderen

DINSDAG 21 NOVEMBER Zwemmen in het Farys-Noordzeebad vanaf 9 uur – Om 11 uur gratis aperitief en livemuziek voor de zwemmers in de cafetaria. Deelname: gratis – tickets stadhuis Blankenberge

44

DONDERDAG 23 NOVEMBER Quiz / CC Casino Vanaf 14.30 uur leuke quiznamiddag gevolgd door buffet met gevarieerd assortiment broodjes. Inschrijven kan per groep van vier personen of individueel. Seniorenverenigingen: per organisatie neemt één tafel van vier personen deel voor het behalen van de wisselbeker. Deelname: 8 euro - tickets stadhuis Blankenberge.


Sport

tot

2 juni

Sport Overdag Maandag

Pilates 9 - 10 uur Sportdoze

Seniorobics 10 - 11uur Judozaal Farys-Noordzeebad

Dinsdag Zwemmen 8.30 - 10.45 u Zwemlessen 9 - 9.40 u Hydrobic 9.40 - 10.20 u (12/9 tot 19/12) Aquajogging 9.40 - 10.20 u (9/1 - 29/5) Figuurtraining 10 - 11 u d'Hoogploate

2018

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Body work-out 10 - 11 uur d’Hoogploate

Tennis* 9 - 10 uur 10 - 11 uur Tennisclub Blankenberge

Zumba Inspired Dance 9.30 - 10.30 uur d’Hoogploate

Aquajogging 11 - 11.45 uur Farys-Noordzeebad

Yoga 9 - 10.15 uur Sportdoze

Bewegingsrecreatie 10 - 11 uur d'Hoogploate

Seniorenturnen 9.30 - 10.30 uur Sportdoze

Tai chi chuan 9.30 - 10.30 uur LDC De Bollaard

Stoelyoga 10.30 - 11.30 uur LDC De Bollaard

Calorie Crusher 10 - 11 uur Sportdoze

Step aerobic 10.30 - 11.30 uur Sportdoze

Pilates 14 - 15 uur Sportdoze

Baantjeszwemmen 12 - 13.15 uur Farys-Noordzeebad

Zumba Gold 14 - 15 u Sportdoze

* Vooraf inschrijven bij de sportdienst: 050 636 750 – sport@blankenberge.be Actief + (enkel 50+)

Aquajogging Aquajoggen is een looptraining in het water met als voordeel dat je voluit kunt trainen zonder spieren en gewrichten te overbelasten. Tijdens een les aquajogging doe je diverse looptrainingen en spierversterkende oefeningen. Je maakt ook gebruik van diverse materialen zoals halters en noedels.

spieruithoudingsvermogen centraal staan en die je algemene fitheid naar een hoger niveau tillen. Ingewikkelde choreografieën komen niet aan bod. Doe mee en ontdek de power van fitness in de overtreffende trap!

Calorie Crusher

kracht en lenigheid, een verhoogde spiertonus, balans, coördinatie, bloedsomloop en een betere fitheid! Zoals Joe Pilates zelf zei: “Pilates ontwikkelt het lichaam uniform op een gebalanceerde manier, corrigeert een verkeerde lichaamshouding, herstelt fysieke vitaliteit, verfrist de geest en verheft de ziel.”

Baantjeszwemmers krijgen de mogelijkheid om hun geliefde zwemsport te beoefenen. Het volledige zwembad is ter beschikking waarbij het bad is opgedeeld in vijf banen.

Een combinatie van energiek bewegen en opbouwen van spierkracht. De spierverstevigende oefeningen geven je een strakker figuur en vergroten je uithoudingsvermogen. Naast het verbranden van heel wat calorieën zorgt deze les ook voor een goede conditie en veel fun.

Bewegingsrecreatie

Figuurtraining

Seniorenturnen

In de gezamenlijke opwarming gebruik je hoepels, ballen, springtouwen enz. Daarna wordt de groep gesplitst. Groep 1 speelt recreatief badminton terwijl groep 2 aangepaste oefeningen krijgt met aandacht voor conditie, lenigheid, spiertonus, evenwicht en coördinatie. Halverwege de les wisselen groep 1 & 2 om.

Een ideaal uurtje voor het vormen van een mooi, sterk en stevig lichaam. Spierverstevigende oefeningen voor armen, benen, billen, borst, heupen, rug en taille. De vetmassa vermindert, spieren worden steviger en de conditie vaart er wel bij. Het geheel wordt ondersteund met toffe muziek.

De les is opgebouwd uit oefeningen waarbij het hele lichaam aan bod komt. Het doel is het onderhoud en het bevorderen van de uithouding, kracht en lenigheid. Tevens wordt er aandacht besteed aan evenwicht en coördinatie.

Body work-out

Pilates

Een work-out waarbij calorieverbruik, conditieopbouw en

Pilates zorgt voor minder stress, een betere lichaamshouding, toename van

Baantjeszwemmen

Seniorobics Na de opwarming, waarin je een eenvoudige combinatie leert, komen lenigmakende en spierversterkende oefeningen aan bod. De les verloopt in een aangepast tempo en in een aangename sfeer met muziek als extra stimulans.

Step aerobic Step Aerobic is een training waarbij je een step gebruikt om op en af te stappen. Snel resultaat dankzij de hoge vetverbranding. Corrigeer je hele figuur en

45


Sport

werk aan je conditie, terwijl je je laat inspireren door de motiverende muziek. De les start met een opwarming, gevolgd door een cardiogedeelte en sluit af met verstevigende oefeningen en cooling-down.

Stoelyoga Stoelyoga is een zachte vorm van yoga waarbij naast een brede waaier aan houdingen, zowel opwarmingsoefeningen, ademhalingsoefeningen en korte meditaties aan bod komen. Je beweegt een uurtje bewust met respect voor het eigen lichaam en maakt contact met je ademhaling. Je doet zowel staande als zittende houdingen met behulp van een stoel. Ook als je minder mobiel bent, ben je meer dan welkom!

Tai chi chuan Tai chi chuan beoefenen brengt ontspanning en evenwicht, zowel voor je geest (innerlijke rust, alertheid) als voor je lichaam (algemene lenigheid en stevigheid). Het bevordert niet alleen je vitaliteit maar ook je immuniteit.

Tennis Onder deskundige leiding krijg je de kans om de basistechnieken (forehand, backhand, opslag, volley) aan te leren of te verbeteren –– Reeks 1: 14/9 tot 21/12 (14 lessen) –– Reeks 2: 11/1 tot 1/6 (17 lessen) Inschrijven vooraf verplicht. Je kunt enkel inschrijven per lessenreeks. Max. 8 deelnemers per les. Reeks 2: inschrijven vanaf 5/1/18 om 9 uur. Deelnemers die inschrijven voor reeks 2 en niet hebben deelgenomen aan reeks 1, krijgen voorrang.

Yoga Je krijgt een aangepaste vorm van yoga, haalbaar voor alle leeftijden, met oefeningen op verschillende niveaus. Yoga versterkt het lichaam, verruimt de ademhaling en houdt de gewrichten soepel.

Zumba Gold Zumba Gold is een low impact vorm van Zumba waarbij niet wordt gesprongen en waarbij de choreografie eenvoudiger en rustiger is. Iedereen kan deelnemen aan deze succesvolle work-out. Deelnemers genieten net zoals bij Zumba inspired dance van de leuke dansritmes en de toffe sfeer.

46

Zumba Inspired Dance Een intensieve dansles op latin muziek die ervoor zorgt dat je niet kan blijven stilstaan. De zumbaroutines bevatten gemakkelijk te volgen bewegingen die je binnen de kortste keren onder de knie hebt. Je verstevigt je hele lichaam en je weerstand verbetert tijdens deze calorieverbrandende workout.

Zwemmen Het zwembad is volledig voorbehouden voor 50-plussers. Je kunt vrij zwemmen en krijgt ook de mogelijkheid tot het volgen van: –– gratis zwemlessen: 9 tot 9.40 uur –– gratis hydrobic: 9.40 tot 10.20 uur (6/9 tot 20/12) –– gratis aquajogging: 9.30 tot 10 uur (10/1 tot 30/5)

Praktisch Sport Overdag is er voor iedereen vanaf 18 jaar: voor alle sportieve volwassenen en actieve 50-plussers. Opgelet: ACTIEF + = uitsluitend voor 50+! (in het paars op het schema)

WANNEER Van 11 september tot en met 2 juni, behalve tijdens schoolvakanties & op feestdagen.

KOSTPRIJS Een tienbeurtensportkaart kost 12 euro. Met deze sportkaart neem je deel aan alle activiteiten van Sport Overdag. De sportkaart koop je in het Farys-Noordzeezwembad, in sportzalen d’Hoogplaete en De Sportdoze of in dienstencentrum De Bollaard. Met een volle tienbeurtenkaart maak je kans op een leuk geschenk. Alle deelnemers zijn verzekerd via de ISB–sportverzekering.

INSCHRIJVEN Enkel voor tennis moet je vooraf inschrijven bij de sportdienst. Voor alle andere lessen is het voldoende dat je bij aanvang van de lessen je beurtenkaart voorlegt. INFO & FOLDER Sportdienst - A. Van Ackersquare 1 050 636 750 sport@blankenberge.be www.blankenberge.be


Sport

FARYS-Noordzeebad ZWEMLESSEN WINTER Lessenpakket van 10 lessen Drie kinderen per groep Kinderen geboren vanaf 2011 en ouder

WANNEER Dinsdag 26 december tot en met zaterdag 6 januari 2018.

UREN:

INSCHRIJVEN Online https://webshopblankenberge. recreatex.be Kassa Farys-Noordzeebad (KidsID meebrengen) INFO Farys-Noordzeebad - 050 636 750 zwembad@blankenberge.be

9 tot 9.40 u. / 9.40 tot 10.20 u. / 10.30 tot 11.10 u. / 11.10 u tot 11.50 u.

PRIJS Lessenpakket: 60 euro (toegang zwembad niet inbegrepen). Inschrijven en betalen vooraf!

FARYS-Noordzeebad Openingsuren HERSTVAKANTIE / 30 OKTOBER TOT 5 NOVEMBER

KERSTVAKANTIE / 23 DECEMBER TOT 7 JANUARI

Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

Zaterdag 9 – 11.45 u. / 14 – 18.45 u. Zondag 9 – 12.15 u. Maandag gesloten Dinsdag 8.30 – 10 u. (50+) 10 – 12.15 u. Woensdag 9 – 11.45 u. / 14 – 19.45 u. Donderdag 9 – 11.45 u. / 14 – 18.30 u. Vrijdag 9 – 11.45 u. / 14 – 19.15 u.

9 – 11.45 u. / 14 – 18.45 u. 9 – 12.15 u. 9 – 11.45 u. / 14 – 18.30 u. 8.30 – 10 u. (50+) 10 – 12.15 u. / 14 – 19.45 u. 9 – 12.15 u. 9 – 12.15 u. 9 – 11.45 u. / 14 – 19.15 u.

Opgelet! 1 november, 2 november en 11 november: open van 9 tot 12.15 uur

Opgelet! maandag 25 december & 1 januari: gesloten zondag 24 & 31 december en zondag 7 januari: open van 9 tot 12.15 u.

INFO Sportdienst - T 050 636 750 - http://sport.blankenberge.be - noordzeebad@blankenberge.be

47


Jeugd

Kraantje Pappie en winnaars muziekwedstrijd Notes samen op podium De Blankenbergse jeugdraad sloeg in 2017 voor de tweede maal de handen in elkaar met het stadsbestuur Blankenberge en jeugdhuis De Leute voor de jaarlijkse muziekwedstrijd Notes. Op 4 en 24 maart 2017 vond een dj contest plaats in jeugdhuis De Leute. Op 15 april 2017 was er de Band contest in CC Casino. Op zaterdag 15 april 2017 werden de twee beste dj’s, dj Soya1 & dj-duo Mortiblush en de twee beste bands, Ra Federation & You may leave the island, bekend gemaakt.

KRAANTJE PAPPIE OP 4 NOVEMBER IN CC CASINO De winnaars van Notes mogen als erkenning op zaterdag 4 november het voor- en naprogramma van de bekende Nederlandse rapper Kraantje Pappie verzorgen en samen met hem de Consciencezaal onveilig maken. Een avond om U tegen te zeggen!

@4us jongerenwerking @4us is een ontmoetingsruimte waar jongeren de kans krijgen om aan tal van toffe activiteiten deel te nemen in het goed uitgebouwde lokaal De Brislam. De activiteiten (zowel binnen als buiten) worden gekozen door de jongeren in samenspraak met de begeleiding. Voorbeelden zijn: avondje bioscoop, bowling, karting, paintball, sneukelnamiddagen, indoor skiën en snowboarden, pretpark, skatepark, enz. Naast dit aanbod is er ook de vaste stek. In De Brislam vind je tal van vrijetijdsvoorzieningen: vier online computers, PlayStation III & IV, Xbox One, gezelschapsspelen, tafeltennis, poolbiljart, kickertafel, darts, diverse outdoor spelen… Tegen jeugdvriendelijke prijzen (€ 0,70) kan je er een drankje en versnapering consumeren. Alle jongeren tussen 10 en 18 jaar uit Blankenberge en nabije omgeving zijn er welkom. De jongerenwerking is tijdens de openingsuren vrij toegankelijk. Het motto is ‘gebruik je gezond verstand’. Drugs en alcohol worden dus niet

48

Voor het jonge geweld klinkt Kraantje Pappie waarschijnlijk ‘als muziek in de oren’. Nog maar net heeft hij zijn derde album Crane III uitgebracht, of uit iedere speaker en/of radio komt Pompen geschald, zijn eerste catchy single hieruit.

KOOP JE TICKETS! Omdat dit een avond door en voor jongeren is, wordt de ticketprijs zeer democratisch gehouden. Tickets: € 7 voorverkoop / € 8,50 aan de deur Voorverkoop: ticketbalie dienst Toerisme of online via cultuur.blankenberge.be

getolereerd! Eerlijkheid is een gulden regel. Geen vandalisme en geweld. Spreekt dit alles je aan? Spring dan gerust eens binnen.

ATELIER Van oktober tot mei is er in @4us ook een atelierwerking. Elke maand is er een ander thema: longboards maken, 3D-archtiecturen bouwen, schilderen op canvas, vintage houten kistjes maken,…

EXTRA Net iets meegemaakt, wat je van de daken zou schreeuwen? Het gevoel dat je niet wordt begrepen? Ruzie met iemand? Verliefd tot over je oren, pijn aan of tussen je oren? Kortom, je wil je hart luchten? @4us heeft luisterende oren en een luisterend hart!

ACTIVITEITEN & ATELIER OKTOBER –– 4 oktober: Big games & atelier Halloween/papier maché –– 11 oktober: sneukelnamiddag & atelier Halloween/ papier maché –– 18 oktober: skimboarding & atelier Halloween/papier maché –– 25 oktober: spelen met een doel & atelier Halloween/papier maché –– 27 oktober: On the move: Brugge S&R Olympia: zwemparadijs/Quick

OPEN Woensdag: 14 tot 18 uur (van september t.e.m. juni, met uitzondering van de schoolvakanties). Maandelijks (op vrijdagavond of zaterdag) is er On the move, een activiteit op verplaatsing. Tijdens de vakantieperiodes zorgen de Grabbelpas- en Swapwerking voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Deze activiteiten worden tijdig kenbaar gemaakt.

LOCATIE De Brislam - Zeedijk 340 (kant vuurtoren) - 050 41 42 11 INFO Jeroen Carpentier (jeroen.carpentier@blankenberge.be) & Joyce Maene (joyce.maene@blankenberge.be)


Jeugd

Folder in de kijker

G-sport – Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter!

IEDEREEN 100% SPORTER – WAT IS G-SPORT? Wat je beperking ook is: iedereen kans sporten. Nee, iedereen moét sporten, want het doet gewoon enorm veel deugd. Je krijgt er energie van, je voelt je beter in je vel, je maakt nieuwe vrienden…. Er is altijd een goede reden om te sporten. Of om te komen supporteren. G-sport is de verzamelnaam voor alles soorten van gehandicaptensport, zowel voor sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische of een auditieve handicap. Ook binnen één sportdiscipline worden de activiteiten verzameld onder een benaming met de grote G: bijvoorbeeld G-voetbal, G-zwemmen, G-basketbal… Deze folder kan een belangrijke stap zijn om je rond dit thema te informeren en/of sensibiliseren. Er staan eveneens interessante websites in waar je je zoektocht kan starten.

STAP EENS BINNEN BIJ HET JIP! In het Jongereninformatiepunt kan je informatie opzoeken in folders of op het internet, maar je kan er ook terecht voor een gesprek. De JIP-medewerkers helpen je met je vragen en zoeken samen naar een antwoord op je vraag of oplossing voor je probleem. Binnenstappen in een JIP is helemaal gratis. INFO JIP Blankenberge - Van Monsstraat 19 050 636 770 - jip@blankenberge.be

Geslaagde Zomerleute! De jeugddienst kan terugblikken op een geslaagd zomerseizoen met veel ‘zomerleute’. Zowel het Grabbelpas- en Swapprogramma als Speelberge werden door de kinderen erg gesmaakt.

49


Jeugd

Speelpleinwerking Speelberge Herfst- en kerstvakantie WAAR

nieuwe locatie!

Vanaf de herfstvakantie, vind je speelpleinwerking Speelberge in de Groenestraat 86 in Blankenberge. Contact: gsm 0473 30 00 65 jeugddienst@blankenberge.be

geldbeugel van je kind(eren) vooraf op te laden. Bij het aanmelden op de speelpleinwerking Speelberge wordt het krediet op de geldbeugel van je kind(eren) in mindering gebracht.

WAT KOST HET? Tarief webshop of jeugddienst. tarief/dag/kind

sociaal tarief*/dag/ kind

vooropvang

2 euro

2 euro

speelpleinwerking

6 euro

4 euro

*Om te genieten van het sociaal tarief moet de aanvrager het attest verhoogde tegemoetkoming persoonlijk afgeven op de jeugddienst of op de speelpleinwerking. Het sociaal tarief zal vanaf dan pas toegepast worden.

Tarief speelpleinwerking* tarief/dag/kind

WANNEER Herfstvakantie: 30, 31 oktober en 3 november van 8 tot 17.30 uur. Gesloten 1 & 2 november. Kerstvakantie: 27, 28 & 29 december en 3, 4 & 5 januari van 8 tot 17.30 uur. Gesloten 25 & 26 december en 1 & 2 januari. De jeugddienst biedt voor-opvang aan op dezelfde locatie van 7 tot 8 u.

VOOR WIE Alle kinderen zijn welkom op Speelberge vanaf het jaar waarin ze 5 jaar worden tot en met het jaar waarin ze 12 jaar worden (geboren tussen 2005 en 2012).

vooropvang

3 euro

speelpleinwerking

15 euro

*Enkel indien geldbeugel niet of onvoldoende is opgeladen!

Alle activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar. De attesten worden tijdig bezorgd. Voor terugbetaling door het ziekenfonds bezorg je een aanvraagformulier.

AAN- EN AFMELDEN De aan- en afmeldmomenten zijn beperkt. Aanmelden: in de voormiddag enkel tussen 8 en 10 uur. Over de middag van 12 tot 13.30 u.

Surf naar http://jeugd.blankenberge.be/ en klik op de knop inschrijvingen webshop. Nieuwe gebruiker? Registreer je via de knop Aanmelden als nieuwe gebruiker.

Afmelden: kan op elk moment van de dag, rekening houdend met activiteiten op verplaatsing. Haal je kinderen tijdig op! Respecteer je het sluitingsuur niet, dan riskeer je een bijkomende kost van 20 euro per kind te moeten betalen. Is je kind slechts een halve dag op Speelberge aanwezig, dan wordt toch de dagprijs aangerekend.

Stap 1: registreer je als ouder.

LUNCHPAKKET

INSCHRIJVEN

Stap 2: eenmaal geregistreerd, ontvang je een bevestigingsmail waarbij je jouw gebruikersaccount kunt activeren. Stap 3: voeg je gezinsleden (kind(eren)) toe. Maak per kind een gebruikersnaam en nieuw wachtwoord aan. Stap 4: log uit als ouder en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord van je kind(eren). Na aanmelding kan je via het tabblad geldbeugel de geldbeugel per kind opladen. Opgelet: voor elk kind dien je een eigen geldbeugel aan te maken en op te laden. Om te kunnen deelnemen aan de speelpleinwerking Speelberge dien je de

50

De kinderen brengen zelf hun lunchpakket mee. Er is dagelijks gratis soep, water en een tien- en vieruurtje.

Info Jeugddienst Blankenberge - JIC ’t Loft - Van Monsstraat 19 050 636 770 - jeugddienst@blankenberge.be http://jeugd.blankenberge.be Openingsuren jeugddienst: maandag tot vrijdag: van 8.30 tot 12 uur & 13.30 tot 17.15 uur, donderdag tot 19.30 uur Tijdens schoolvakanties: balie open elke werkdag: van 8.30 tot 12 uur (telefonisch en via e-mail bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur). Volg de jeugddienst op Facebook en Instagram (jeugdblankenberge)!


1

23/9 s

Praktisch

t ar dagophat ling

BLANKENBERGE

Huisvuilophaling najaar 2017 2017 AFVALKALENDER

www.ivbo.be

Kijk binnenin voor bijkomende informatie!

HUISVUIL

De wijken gelegen ten noorden van de lijn die loopt over de Koning Albert I-laan, Koning Leopold III plein, Kerkstraat (tot aan de Zuidlaan),

IVBO (Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering- en verwerking in Brugge en Ommeland) staat in voor Van 01/01 t.e.m. 26/03 Van 27/03 t.e.m. 22/09 alle huis-aan-huisinzamelingen van papier en karton, PMD, restafval van particulieren, met huishoudelijk afval gelijkgesteld van 23/09 t.e.m. 31/12 Nachtophaling maandag vanaf 7 uur maandag vanaf 00.15 uur JANUARI MAART bedrijfsafval, grofvuil en snoeihout. FEBRUARI Vragen of problemen in verband met de huis-aan-huisophalingen? van 27/03 t.e.m. 22/09 nummer IVBO: 238Za(van uur)Doof surf naar extra nachtophaling elke vrijdag vanaf 00.15 uur MaBel Di het Wogratis Do Vr Za Zo van Ma Di 0800 Wo Do97 Vr Zo 8 tot Ma16.30 Di Wo Vr Za Zo www.ivbo.be. Zuidlaan, Vredelaan, Koninklijkelaan (genoemde straten inbegrepen).

2

01 02 03 04 05 06 07 08 BLANKENBERGE AFVALKALENDER

01 06

07

08

02 09

03

04

05

02

10 11 12 LEGENDE

01

02

03

04

HUISVUIL VAN PARTICULIEREN

05

= Restafval

06

07

08

09

10

11

INFO

12

• Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken voor particulieren van de stad Blankenberge. • Zakken pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de dag van ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!)

AFVALKALENDER 2017

Informatie regeling 09 10 11over 12 de 13praktische 14 15 13 14 (fre15 16 17 18 19 13 14 15 16 17 18 19 quentie, datum, uur, sorteerregels, aanbie■ Restafval 20 21 22 23 24 25 26 16 17 18 19 20 21 22 20 21 22 23 24 25 26 dingsvoorwaarden,…) voor alle ophalingen ■ Bedrijfsafval Kijk informatie! 27 28 23 binnenin 24 26 bijkomende 27 28 29 27 28 29 30 31 vind je in 25 devoor afvalkalender. Alle sorteerre■ PMD De wijken gelegen ten zuiden van de lijn die loopt over de A. Ruzettelaan (grens Zeebrugge tot Koning Albert I-laan), Koning Albert I-laan, 30 31 gels voor PMD en papier en karton vind je ■ Papier en karton Koning Leopold III plein, Kerkstraat (tot aan de Zuidlaan), Zuidlaan, Vredelaan, Koninklijkelaan (genoemde straten niet inbegrepen). ook op de sorteerwijzer in je afvalkalender. ■ Grofvuil APRIL MEI JUNI Hierop zieJANUARI je wat wel of niet in de blauwe FEBRUARI 4 maal per jaar vanafMAART 7 uur Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo PMD-zak magDoof wat Ma Di Wo Vr je Za mag Zo aanbieden Ma Di bij Wo Do ■ Snoeihout Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo 01 02 01 02 03 04 05 06 07 01 02 03 04 de ophaling van papier en karton. Een han4 maal per jaar vanaf 7 uur 01 01 02 03 04 05 02 01 02 03 04 05 dig hulpmiddel. Raadpleeg je afvalkalender KGA (klein gevaarlijk afval) 03 04 05 06 07 08 09 08 09 10 11 12 13 14 05 06 07 08 09 10 11 02 03 04 05 06 07 08 06 07 08 09 10 11 12 06 07 08 09 10 11 12 dus regelmatig. 1 keer per maand op het 10 11 12 13 14 15 16 15 16 17 18 19 20 21 12 13 14 15 16 17 18 09 10 11 12 13 14 15 13 14 15 16 17 containerpark 18 19 13 14 15 16 17 18 19 17 18 19 20 21 22 23 22 23 24 25 26 27 28 19 20 21 22 23 24 25 Zet buiten zo 20 21 22 23 24 KGA 25 wijkinzamelingen: 26 16 je 17vuilniszak 18 19 20 21 22 dicht 20 21 22 23 24 25 26 26 27 28 29 30 24 25 26 27 28 29 30 ophaaluur. 29 30 31 mogelijk bij het voorziene Maandag 09/10/2017 27 28 23 24 25 26 27 28 29 27 28 29 30 31 (Vanaf 05 uur tijdens dagophaling.) –– 13 – 14 30u.: Willem Tellstraat 30 31 Op een verkeerde datum, plaats of uur (aan d’Hoogploate) afval buitenplaatsen = sluikstorten! –– 14.15 - 15 u.: GroteJUNI Markt APRIL MEI (aan glascontainer) Let op! Restafval, bedrijfsafval, PMD, papier en karton, snoeihout en grofvuil: pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de dag van ophaling! Liefst Ma Di mogelijk Wo bij Dohet voorziene Vr Za ophaaluur. Zo Ma Di Wo Vr Za Zo Di vanaf Wo 21uDo Za Zo zo dicht (Uitgezonderd tijdensDo de nachtophaling, pas buitenMa plaatsen daagsVrvoordien!) ONDERGRONDSE Maandag 04/12/2017 01 02 01 02 03 04 05 06 07 01 02 03 AFVALCONTAINERS –– 9 – 10 u.: Mgr. Waffelaertlaan 04 03 04 05 06 07 08 09 08 09 10 11 12 13 14 05 van 06 de 07 straat) 08 09 10 11 Ondergrondse afvalcontainers voor rest(midden afval vind je in de havenbuurt (hoek De – – 10.15 – 11u: Ruitersstraat 10 11 12 13 14 15 16 15 16 17 18 19 20 21 12 13 14 15 16 17 18 AUGUSTUS JULI Smet de Naeyerlaan met de Havenstraat). (De Wullok) SEPTEMBER 17 18 19 20 21 22 23 22 23 24 25 26 27 28 19 20 21 22 23 24 25 Op Ruzettelaan Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma de Di A.Wo Do Vr Za(hoek Zo Rogierlaan) Ma Di Wo Do Vr Za Zo 24 25 26 27 28 29 30 29 30 31 26 27 28 29 30 staan ondergrondse containers voor rest01 02 03 04 05 06 01 02 01 02 03 30 afval én PMD. De afvalcontainers bedien VANAF 23/09 = DAGOPHALING 07 08 09 10 11 12 13 03 04 05 06 07 08 09 04 05 06 07 08 09 10 je via een betaalsysteem met munten. 14 15 16 17 18 19 20 10 11 12 13 14 15 16 11 12 13 14 15 16 Zone 1: maandag + dinsdag 17 Voor 0,50 euro kan je tot 40 liter en voor Let op! Restafval, bedrijfsafval, PMD, papier en karton, snoeihout en grofvuil: pas de dag van ophaling! Liefst 2: dinsdag 1 17euro18 tot1980 20liter21restafval 21 22 kwijt 23 24 25 Zone 26buiten 27 plaatsen 22 23 per beurt 18vanaf195 uur 20 21 22 23 24 zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21u daags voordien!) in24de25ondergrondse container. 28 29 30 31 26 27 28 29 30 25 26 27 28 29 30

Huisvuil: IVBO – 050 45 63 11 of gratis nummer 0800 97 238 – www.ivbo.be HUISVUIL VAN HANDELAARS Containerpark: dienst BODI – 050 636 700

Start nachtophaling

• Enkel aanbieden in deHUISVUIL voorgeschreven huisvuilzakken voor handelaars (bedrijfsafvalzakken) van de stad Blankenberge. • Zakken pas buiten 5 uur de dag van22/09 ophaVan 01/01 t.e.m. plaatsen 26/03 vanafVan 27/03 t.e.m. ling! dicht 31/12 mogelijk bij het voorziene ophaaluur. vanLiefst 23/09zot.e.m. Nachtophaling (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten dinsdag vanaf 7 uur dinsdag vanaf 00.15 uur plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!) • Campingbezoekers mogen enkel gebruik maken van bedrijfsafvalzakken. HUISVUIL VAN PARTICULIEREN

Online meldpunt openbare reinheid: www. blankenberge.be > klik door naar Over de stad > Inspraak > Melding reinheid

= Restafval

PMD sorteren is kinderspel, gooi het niet bij het restafval! SNOEIHOUT HUISVUIL VAN HANDELAARS

4x per jaar, vanaf 7 uur

= Bedrijfsafval Op 5 januari wordt gratis een éénmalige ophaling van kerstbomen Gelievehuisvuilzakken vanaf 7 uur uw • Enkel aanbiedengeorganiseerd. in de voorgeschreven voor kerstboom aan te bieden op van de boordsteen van het handelaars (bedrijfsafvalzakken) de stad Blankenberge. voetpad voor het gebouw waarvan hetdag afkomstig is • Zakken pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de van zodat voetgangers een veilige ophaling! Liefst zo dichtnog mogelijk bij hetdoorgang voorzienehebben.

Di Di

Wo Wo

Do Do

Vr Vr

Za Za

Zo Zo

Ma Ma

GROFVUIL PMD

Wo Wo

Do Do

Vr Vr

Za Za

Zo Zo

02 03

03 04

04 05

05 06

Ma Ma

Di Di

Wo Wo

Do Do

Vr Vr

Za Za

Zo Zo

01

01

01 02

01 01

02 02

03 03

02 03

03 04

04 05

05 06

06 07

07 08

08 09

06 07

07 08

08 09

09 10

10 11

11 12

12 13

04 04

05 05

06 06

07 07

08 08

09 09

10 10

09 10

10 11

11 12

12 13

13 14

14 15

15 16

13 14

14 15

15 16

16 17

17 18

18 19

19 20

11 11

12 12

13 13

14 14

15 15

16 16

17 17

16 17

17 18

18 19

19 20

20 21

21 22

22 23

20 21

21 22

22 23

23 24

24 25

25 26

26 27

18 18

19 19

20 20

21 21

22 22

23 23

24 24

23 24

24 25

25 26

26 27

27 28

28 29

29 30

27 28

28 29

29 30

30 31

25 25

26 26

27 27

28 28

29 29

30 30

31

30 31

31

P+K: dinsdag 31/10 in plaats van woensdag 1/11 - Restafval: dinsdag 26/12 in plaats van maandag 25/12 30

ZONE 2: OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER 2017 NOVEMBER

Opgelet! Ophaling restafval op di 26/12 ipv 25/12 OKTOBER Ophaling P&K op di 31/10 ipv 1/11

DECEMBER

Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo Let op! Restafval, bedrijfsafval, PMD, papier en karton, snoeihout en grofvuil: pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de dag van ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21u daags voordien!)

01

03

04

05

06

07 Voor 08 bijkomende 06 07inlichtingen: 08 09 10

11

12

12

13

19

BLANKENBERGE 16 17 18 19

IVBO, Pathoekeweg 41, 8000 Brugge 14 tel.: 15050-45 63 13 11, 14 15 16 17 18 gratis nummer: 0800-97 238 • info@ivbo.be

20

21

22

20

21

22

23

26

23

24

27

28

29

27

28

29

30

30

31

03 10

04 11

25

05

26

01

02

24

25

=

P

M Plastic flessen

Metalen verpakkingen

D Drankkartons

4x per jaar, vanaf 7 uur Gooi ENKEL Plastic flessen, Metalen verpakkingen en Drankkartons bij op PMD. DAT IS KINDERSPEL Aanbieden grofvuil onder de voorwaarden vermeld keerzijde!

HUISVUIL SNOEIHOUT

Van 01/01 t.e.m. 26/03 Van 27/03 t.e.m. 22/09 vanjaar, 23/09 t.e.m. 31/12 Nachtophaling 4x per vanaf 7 uur Samen > Goed sorteren > Beter recycleren maandag vanaf 7 uur maandag vanaf 00.15 uur Op 5 januari wordt gratis een éénmalige ophaling van kerstbomen georganiseerd. Gelieve vanaf 7 uur uw van 27/03 t.e.m. 22/09 kerstboom aan te bieden op de boordsteen van het extra nachtophaling elke vrijdag vanaf 00.15 uur is voetpad voor het gebouw waarvan het afkomstig zodat voetgangers nog een veilige doorgang hebben.

Stop nachtophaling

PMD sorteren is heel simpel: de P HUISVUIL VAN PARTICULIEREN staat voor plastic flessen en flacons, = Restafval de M staat voor metalen verpakkinKGA • Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken voor particulieren van de stadD Blankenberge. gen en de voor drankkartons. 1 keer maand op zaterdag stedelijk containerpark • Zakken pasper buiten plaatsen vanaf ter 5 uur de dag van ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene Wijkinzameling: zie keerzijde ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!)

WAT MAG IN DE BLAUWE HUISVUIL VAN HANDELAARS PMD-ZAK?

Plastic flessen en flacons, geen andere plastic voorwerpen of verpakkingen. Metalen verpakkingen. Ook: spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes = Restafval GROFVUIL en bakjes, metalen deksels en dop• Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken van de stad Blankenberge. 4xvoor per particulieren jaar, vanaf 7 uur pen. Drankkartons •Aanbieden Zakken pasgrofvuil buiten plaatsen 5 uur de dag van op onder devanaf voorwaarden vermeld • Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken voor HUISVUIL handelaars (bedrijfsafvalzakken) van de stad Blankenberge. • Zakken pas buiten plaatsen vanafVan 5 uur de dag van ophaVan 01/01 t.e.m. 26/03 27/03 t.e.m. 22/09 ling! dicht31/12 mogelijk bij het voorziene ophaaluur. vanLiefst 23/09zo t.e.m. Nachtophaling (Uitgezonderd tijdens pas buiten dinsdag vanaf 7 uurde nachtophaling, dinsdag vanaf 00.15 uur plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!) • Campingbezoekers mogen enkel gebruik maken van bedrijfsafvalzakken. HUISVUIL VAN PARTICULIEREN

DECEMBER SEPTEMBER

Di Di

01 02

09

Wijkinzameling: zie keerzijde

= Bedrijfsafval

AUGUSTUS

JULI

02

ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanafKGA 21 uur daags voordien!) • Campingbezoekers mogen enkel gebruik maken van bedrijfsafvalzakken. 1 keer per maand op zaterdag ter stedelijk containerpark

30

ZONE 1:OKTOBER OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER NOVEMBER 2017 Ma Ma

GROFVUIL

• Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken particulieren van de stad Blankenberge. 4xvoor per jaar, vanaf 7 uur • Zakken pas buiten plaatsen 5 uur de dag van op Aanbieden grofvuil onder devanaf voorwaarden vermeld ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene keerzijde! ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!)

Start nachtophaling

31

www.ivbo.be

= Bedrijfsafval

01

02

03

Stop nachtophaling

ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene keerzijde! ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!)

WAT ISSNOEIHOUT NIET TOEGELATEN? HUISVUIL VAN HANDELAARS

–– alle andere plastic verpakkingen en = Bedrijfsafval Op 5 januari wordt gratis een éénmalige ophaling van kerstbomen georganiseerd. Gelieve vanaf 7 uur uw voorwerpen zoals plastic vlootjes • Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken voor kerstboom aan te bieden opvan de boordsteen van het handelaars (bedrijfsafvalzakken) de stad Blankenberge. voetpad voor het gebouw waarvan hetdag afkomstig is • Zakken pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de van en potjes, plastic zakken, folie, zodat voetgangers een veilige ophaling! Liefst zo dichtnog mogelijk bij hetdoorgang voorzienehebben. ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, enmotoroliealuminiumfolie, piepschuim pas buiten plaatsen vanafKGA 21 uur daags voordien!) • Campingbezoekers mogen enkel gebruik maken van –– lege verpakkingen van giftige of bedrijfsafvalzakken. 1 keer per maand op zaterdag ter stedelijk containerpark bijtendeziemiddelen Wijkinzameling: keerzijde GROFVUIL –– injectienaalden 4x per jaar, vanaf 7 uur

4x per jaar, vanaf 7 uur 04 bijkomende 05 06 inlichtingen 07 08 09 Voor i.v.m.10 het containerpark: Aanbieden grofvuil onder de voorwaarden vermeld op

Beheer openbaar domein en installaties, Blankenberge keerzijde! 12 70013 14 15 16 17 tel.: 11 050 636 • bodi@blankenberge.be INFO Dienst Leefmilieu Blankenberge, tel.: 050 636 400 Volg de

18

19

20

21

22

23

24

SNOEIHOUT PMD-sorteerregels! www.fostplus.be Je vindt ze op www.betersorteren.be

4x per jaar, vanaf 7 uur

25

26

27

28

29

30

31

Op 5 januari wordt gratis een éénmalige ophaling van kerstbomen georganiseerd. Gelieve vanaf 7 uur uw kerstboom aan te bieden op de boordsteen van het voetpad voor het gebouw waarvan het afkomstig is zodat voetgangers nog een veilige doorgang hebben.

KGA Let op! Restafval, bedrijfsafval, PMD, papier en karton, snoeihout en grofvuil: pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de dag van ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21u daags voordien!)

Voor bijkomende inlichtingen:

1 keer per maand op zaterdag ter stedelijk containerpark Wijkinzameling: zie keerzijde

Voor bijkomende inlichtingen i.v.m. het containerpark:

51


Praktisch

Digitale Week 2017

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week, een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken en ze volop te laten kennismaken van de mogelijkheden van digitale cultuur.

Via een demo maak je kennis met de diverse systemen die de verschillende banken gebruiken.

De bibliotheek, het dienstencentrum De Bollaard, de preventiedienst, het Centrum voor Volwassenenonderwijs SNT en de seniorenraad slaan opnieuw de handen in elkaar om de inwoners van Blankenberge een uitnodigend activiteitenaanbod aan te bieden. Er staan workshops, lessen, demonstraties en voordrachten op het programma, voor beginners en experten, voor jong en oud. Haal zeker het programmaboekje in huis om een volledig overzicht te krijgen van het aanbod tijdens de Digitale Week. We lichten hier alvast een tipje van de sluier op!

Deze rondleiding spitst zich toe op de automatische zelfuitleenbalie, de publieke internetcomputers, de catalogus, verschillende databanken (zoals het Gopress krantenarchief en de Gopress Kiosk), het reserveren of verlengen van materialen van thuis uit en online inschrijven voor activiteiten via de webshop.

OPEN LESMOMENTEN

De bibliotheek lanceert Bibster, een online zoektocht met de tablet of smartphone die je op een speelse manier doorheen de bib leidt. Zeker eens het proberen waard!

Wil je meer weten over digitale tools als Gimp, Lightroom, Office, Photoshop of Scribus? Woon dan ĂŠĂŠn of meerdere informaticalessen van SNT in De Bollaard bij.

Waar: Aula, bibliotheek. Wanneer: op 26 oktober, van 10 tot 12 uur.

RONDLEIDING IN DE DIGITALE BIBLIOTHEEK

Waar: Lobby, bibliotheek. Wanneer: op 23 oktober, van 10 tot 12 uur.

ONTDEK DE BIB MET BIBSTER

INFO, INSCHRIJVEN & PROGRAMMA

Waar: diverse locaties, dienstencentrum De Bollaard. Wanneer: van 23 tot en met 28 oktober, van 9 tot 11 uur, van 14 tot 16 uur of van 19 tot 21 uur.

DEMO ONLINE BANKIEREN Online bankieren zit in de lift! Elke bank biedt deze service aan. Groot voordeel hiervan is dat je al je bankzaken van thuis uit kan opvolgen en beheren, 24 uur per dag, alle dagen van de week. Je kan je rekeningsaldo raadplegen, overschrijvingen uitvoeren, rekeninguittreksels afdrukken, bestendige opdrachten beheren.

52

Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven kan bij de deelnemende diensten, zowel telefonisch als aan het onthaal. Stadhuis: Bibliotheek: De Bollaard: SNT:

050 636 400 050 41 59 78 050 43 12 02 050 44 11 40

Het programmaboekje van de Digitale Week kan je ophalen in de bibliotheek, in het stadhuis of in De Bollaard. Online programma op bibliotheek.blankenberge.be. De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw, Mediawijs.be en Cultuurconnect


Praktisch

Dag van de kringwinkel Kom op zaterdag 21 oktober naar de nationale dag van de kringwinkel. Een dag waarop de kringwinkel zichzelf viert met allerhande leuke acties. Ook kringwinkel ’t rad neemt opnieuw deel. Zowel in Blankenberge, Knokke-Heist, Zedelgem, Beernem en Brugge (centrum & Sint-Andries) lopen er mooie acties.

KOM EENS KIJKEN WAT IK DOE Met randanimatie volop maakt de kringwinkel er een speciale dag van zowel voor de klanten maar vooral voor de vele kringwinkelmedewerkers. Deze laatsten worden dit jaar extra in de kijker gezet om hen te bedanken voor hun medewerking en inzet.

Elke bloedgroep redt levens: kom bloed geven! Geef bloed in Blankenberge op 31 oktober 2017 vanaf 16 uur in het stadhuis (J.F. Kennedyplein 1). INFO www.rodekruis.be

53


Praktisch

Versier je woning of handelszaak in eindejaarsfeer en win een mooie prijs!

Deelnemen kan in volgende categorieën:

PARTICULIEREN –– versiering voortuin van de woning –– gevelverlichting voor woningen –– verlichting aan een appartement (individueel)

HANDELSZAKEN –– buitenversiering aan winkels/horecazaken/etalages

JURY De jury bekijkt en beoordeelt de deelnemende woningen en handelszaken op 19, 20 en 21 december tussen 17 en 20 uur. De jury geeft punten voor originaliteit, esthetiek en omvang. De drie hoogst geklasseerde deelnemers in elke categorie ontvangen een prijs. Iedere deelnemer ontvangt een eervolle vermelding.

© Westtoer

PRIJSUITREIKING De prijsuitreiking volgt op 28 december 2017 in het stadhuis. Alle genomineerden krijgen een schriftelijke uitnodiging. INFO & INSCHRIJVEN

Het stadsbestuur organiseert ook dit jaar een wedstrijd waarbij ze de mooiste kerstversieringen bij particulieren en zelfstandigen beloont. Doe mee en maak samen met het stadsbestuur van Blankenberge een feeëriek verlichte stad tijdens de donkere dagen!

Inschrijven is verplicht en kan tot 16 december. Mail naar kabinet@blankenberge.be of ga langs bij de dienst Onthaal in het stadhuis (J.F. Kennedyplein 1 – 050 636 400). Vermeld bij je inschrijving Wedstrijd kerstversiering 2017 plus je naam, adres, telefoon en de categorie waarin je deelneemt.

Mobiliteit Laat je zien en kies veilige fietsverlichting Een goede fietsverlichting draagt bij aan de verkeersveiligheid. Zeker nu de herfst is aangebroken en het ’s avonds vroeger donker wordt en ‘s morgens later licht, is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent op de fiets.

WELKE VERLICHTING IS VERPLICHT? –– wit of geel licht vooraan (knipperen mag) –– rood licht achteraan (knipperen mag) dat ’s nachts, bij helder weer, zichtbaar moet zijn van op een afstand van minimaal 100 meter

WELKE REFLECTOREN ZIJN VERPLICHT? –– witte reflector vooraan –– rode reflector achteraan –– oranje pedaalreflectoren –– twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel OF een witte reflecterende strook op de banden

WANNEER MOET JE VERLICHTING AAN? –– vanaf het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag –– overdag, als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is

MOETEN LICHTEN (ALTIJD) VASTZITTEN OP JE FIETS? –– lichten moeten niet verplicht op je fiets zitten, je mag ze ook op je kledij of rugzak bevestigen –– overdag (bij goede zichtbaarheid) is het niet verplicht om fietsverlichting bij te hebben maar je bent natuurlijk beter altijd voorbereid –– reflectoren horen wel tot de standaarduitrusting van je fiets

54


Have a great time @

Casino Blankenberge! NIEUWE SLOTS

Nieuwe Elektronische Roulette Meer dan 120 slots / Amerikaanse Roulette Blackjack / Casino Stud Poker / Texas Hold’em Poker

Praktisch

Inspraak Info Blankenberge wil graag de dialoog op gang brengen tussen stadsbestuur en bevolking. De taak van het stadsbestuur behelst onder meer het nauwgezet verstrekken van informatie over wat op bestuurlijk vlak beslist en gerealiseerd wordt en voor de inwoner belangrijk is. Heb jij op- of aanmerkingen, vragen of voorstellen? Bezorg ze dan aan het stadsbestuur. Zo blijft het stadsbestuur op de hoogte van wat onder de bevolking leeft en kan het beter op jouw wensen en noden inspelen. Alle inzendingen worden met de nodige aandacht behandeld. Naamloze inzendingen komen NIET in aanmerking. Reacties of suggesties voor artikels zijn welkom. De redactie zal deze naar eigen inzicht al dan niet opnemen, inkorten of er melding van maken. Redactieadres Dienst voor Toerisme t.a.v. de communicatieambtenaar Hoogstraat 2 8370 Blankenberge

JOUW OPMERKING ................................................................... ................................................................... ................................................................... ...................................................................

E WINE & DIN

...................................................................

VANAF

...................................................................

15 UURR!T

...................................................................

A NIEUWE KA

................................................................... ................................................................... ...................................................................

Volg ons op

................................................................... ...................................................................

www.casinoblankenberge.be Zeedijk 150, Blankenberge • T : 050 43 20 20 • info@casinoblankenberge.be minimumleeftijd 21 jaar - legitimatie verplicht met identiteitskaart

55


Bal van de Burgemeester en Schepenen 2.12.2017 2.12.2017 22.30 22.30 uur uur CC CC Casino Casino

VVK € 9 / ADD € 10 VVK € 9 / ADD € 10 met Studio Soul Sacrifice metdj Studio Soul Sacrifice Robert Abigail dj Robert Abigail dj Olivier Lemaire dj Olivier Lemaire

Dresscode: stadskledij black & white Dresscode: stadskledij black & white INFO: Infopunt Blankenberge - Hoogstraat 2 - 050 636 620 - toerisme@blankenberge.be INFO: Infopunt Blankenberge - Hoogstraat 2 - 050 636 620 - toerisme@blankenberge.be

Info blankenberge okt 2017 lr  
Advertisement