Page 1

info stadsmagazine - april 2017 31e jaargang - www.blankenberge.be

Š Westtoer

blankenberge

Strat’e Varia Festival 8 april 2017 Wandel mee met de 48 Internationale Tweedaagse van Vlaanderen

e

Erfgoeddag 2017 in teken van Zorg Maak kennis met de dienst Evenementen


Beste inwoners, De carnavalsdagen bleken dit jaar opnieuw een topper. Ondanks de regenbuien, gaven de carnavalisten weer het beste van zichzelf: een prachtige carnavalsstoet, ambiance in de carnavaleske cafeetjes, de draak steken met de politiek,… Een dikke merci voor de geleverde inspanningen! Ondertussen kondigt de lente zich aan… Na het schitterende succes van Bel’Lumière tijdens de eindejaarperiode, voorzien we voor de paasvakantie een nieuw evenement Strat’e Varia: een extra parel aan onze evenementenkroon. Dit straatfestival met mobiele straatacts, stoeten, klank- en lichtspektakel zorgt ervoor dat we, na Bel’Lumière, onze stad als vierseizoenenbestemming extra in de verf kunnen zetten.

twee culinaire topevenementen: Gin + Kok en Beats & Beer. Heel wat om naar uit te kijken dus. Als aftredende burgemeester ben ik trots op de transformatie die onze stad de afgelopen jaren kenmerkte, en ik wens dan ook namens het college van burgemeester en schepenen uitdrukkelijk iedereen hartelijk te bedanken voor de positieve en gewaardeerde bijdrage hiertoe. Tot binnenkort!

Patrick De Klerck, jullie burgemeester

Inhoud } april 2017

Blankenberge is overigens in volle transformatie, wat we overal in het straatbeeld merken. Zo proberen we de kwaliteit van Us Steedje verder te verhogen. Dank dan ook aan de vele investeerders die dit mogelijk maken. In het kader van deze opwaardering zal bijvoorbeeld de volgende maanden het Koning Leopold III-plein een gedaanteverwisseling ondergaan. Op het vlak van cultuur en vrije tijd, staan onder meer de 67e Havenfeesten en de 48e Internationale Tweedaagse van Vlaanderen op het programma, stevige klassiekers die Blankenbergenaar en toerist reeds decennialang weten te bekoren. In juni vormt de Grote Markt voor de derde maal het decor voor

Cultuur Nieuws

Erfgoed 13-14

Sociaal

Nieuws 4-5

Belle Epoque Centrum 15

Het Lindenhof 24

Jubilea 6

Bibliotheek 16-18

OCMW 24-29

Uit in Blankenberge 7-9

Cultuurcentrum 19-20, 22-23

Sociaal Huis 29-30

Ondernemen 10-11

Academie 21

Sociale economie 31

COLOFON Info Blankenberge is het officiële stadsmagazine en verschijnt vier maal per jaar. Het magazine wordt gratis aangeboden aan de inwoners. Oplage: 14.000 (januari & oktober) - 16.000 (april & juli). redactieadres: dienst Toerisme, Koning Leopold III-plein, 8370 Blankenberge, stadhuis@blankenberge.be. coördinatie & eindredactie: dienst Toerisme. Info Blankenberge wordt samengesteld met medewerking van de verschillende stadsdiensten. fotografie: comma, merkenmarketeers, Jason Wittevrongel (rubrieken jubilea & handelszaken), wwww.krantvanblankenberge.be en de verschillende stadsdiensten. coverfoto: Westtoer opmaak & druk: comma, merkenmarketeers – www.merkenmarketeers.be verantwoordelijke uitgever: Patrick De Klerck, burgemeester, J.F. Kennedyplein 1, 8370 Blankenberge online: Info Blankenberge kun je ook digitaal bekijken op www.blankenberge.be. Info Blankenberge wordt met de grootste zorg samengesteld. De uitgever aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding in dit magazine. De redactie behoudt zich het recht voor artikels niet te publiceren, in te korten of te wijzigen. let op: Omdat Info Blankenberge verspreid wordt over meerdere dagen, is het mogelijk dat sommige activiteiten voorbij zijn op het moment dat het magazine in je brievenbus valt.


9

9 Blankenberge bruist: Gin+Kok / Beats & Beers

Strat’e Varia Festival op 8 april: Blankenberge st(r)aat erop!

30

41 Nieuw: premie voor rookmelders en CO-melders

Hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte?

Sport

Jeugd

Praktisch

Sport 32-33

Jeugddienst 34-36

Milieu 37

Farys-Noordzeebad 33

Speelberge 36

Praktisch 38-43

3


Nieuws

Blankenberge in Beeld Waterpolo Carnaval met Vonne Sjette goed voor eerste plaats carnavalsstoet

© Geert Van Cauteren

Op zondag 26 februari ging na maanden van drukke voorbereiding de carnavalsstoet uit. Dankzij de al bij al redelijk goede weersomstandigheden, vonden heel wat kijklustigen de weg naar Blankenberge om van het kleurrijke en vrolijke spektakel te genieten.

© www.krantvanblankenberge.be

© www.krantvanblankenberge.be

Alle groepen en wagens toonden zich van hun beste kant, maar Waterpolo Carnaval bleek toch net een maatje groter dan de rest en ging lopen met de felbegeerde eerste plaats. Met slechts één puntje verschil belandde Kanong op de tweede plaats. Bij de wagens stonden Splenterbomme en Pekkers op een gedeelde eerste plaats.

Waterpolo (boven) kaapte de eerste prijs weg bij de groepen. Splenterbomme (links) en Pekkers (rechts) delen het hoofdpodium bij de wagens.

Vier goede doelen krijgen cheque © www.krantvanblankenberge.be

Jaarlijks schenkt het stadsbestuur een deel van de opbrengsten van het Bal van de burgemeester en schepenen aan enkele goede doelen. Op 6 januari mochten deze vier goede doelen een cheque ter waarde van 250 euro in ontvangst nemen: Oeganda project van Rotary Club Knokke-Oostkust, Project Troostkaarten voor kinderen en jongeren van Katrien Vanhauwaert, het sociaal-maatschappelijk filmproject Vildan Maksutti en SOS Caiza Blankenberge.

4


Nieuws

Dienst Evenementen volle kracht vooruit

Het evenemententeam tijdens Bel'Lumière met uiterst rechts op de foto diensthoofd Anne Pirlet.

In oktober 2015 ging de nieuwe dienst Evenementen van start. Kersvers diensthoofd Anne Pirlet kreeg de niet onaanzienlijke taak om de vele evenementen die de stad Blankenberge organiseert, in goede banen te leiden. Samen met haar zevenkoppige team zorgt Anne er vanuit de kantoren in de Hoogstraat voor dat alle evenementen op rolletjes lopen. Info Blankenberge peilde bij Anne naar haar ervaringen.

ANNE, JE STAAT IETS MEER DAN EEN JAAR AAN HET HOOFD VAN DE DIENST EVENEMENTEN. HOE HEB JE DIE PERIODE ERVAREN? “Het afgelopen jaar was een rollercoaster van ervaringen. Het jaar is voorbijgevlogen! Ik moest de opstart van een nieuwe dienst in goede banen leiden. Er moesten taken verdeeld en herverdeeld worden. Je moet ook weten dat mijn medewerkers uit twee verschillende stadsdiensten werden gerekruteerd. Dat betekende dus ook twee verschillende kalenders op elkaar afstemmen. Daarnaast was het voor mij ook een kwestie van bijbenen over de werking van het stadsbestuur. Ik heb ook enorm veel nieuwe mensen leren kennen. Het was op zijn zachtst gezegd best wel een grote uitdaging, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.”

WELK EVENEMENT IS JE HET MEESTE BIJGEBLEVEN? “Daar moet ik niet lang over nadenken: Bel’Lumière. Dat was fantastisch! Niet alleen omdat wij dit nagelnieuwe winterevenement helemaal van nul op poten hebben gezet, maar het was ook geweldig om met zo veel Blankenbergse verenigingen samen te werken. Dat Bel'Lumière zo gesmaakt werd door het talrijk opgekomen publiek, bewijst dat er echt wel nood was aan een dergelijk evenement. Als toemaatje was het ook nog eens een prachtig, feeëriek decor om in te werken. Dat is trouwens ook een van de dingen die mij zo aanspreekt aan de job. We werken heel vaak achter de schermen, maar soms moeten we –letterlijk– het toneel op en dat kan best spannend zijn!”

NA 17 JAAR IN HET ONDERWIJS, ZETTE JE DE STAP NAAR DE DIENST EVENEMENTEN. IS JE ONDERWIJSERVARING NUTTIG IN JE HUIDIGE JOB? “Zeker. In het onderwijs wordt er verwacht dat je aan klasmanagement doet, differentiatie, organisatie, evaluatie… Het hoort er allemaal bij. Dat komt ook van pas in mijn huidige job. Elk evenement heeft zijn eigen aanpak en structuur. We proberen telkens bij te sturen waar nodig. Alles kan beter en efficiënter. Ik hoop dat we dus als dienst blijven evolueren en groeien.”

WAT STAAT ER DIT JAAR NOG OP STAPEL VOOR DE DIENST EVENEMENTEN? “Uiteraard zijn wij volop bezig met de planning van het voorjaar en de zomer. Maar ik kijk vooral uit naar het nieuwe evenement Strat’e Varia dat in de steigers staat. Om de opening van de vernieuwde centrumstraten te vieren, pakken we op zaterdag 8 april groots uit met een wervelend straatfestival. Verwacht je aan mobiele straatacts, stoeten en een wonderlijk klank- en lichtspektakel om af te sluiten. Het wordt echt een topper. Het is de bedoeling dat Strat’e Varia een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Ik kijk er al naar uit.”

Dienst Evenementen in een notendop - 1 diensthoofd, 7 medewerkers - organisatie stadsevenementen - organisatie recepties, ontvangsten en plechtigheden stadsbestuur - ondersteuning externe organisaties - verhuren van stadsmateriaal - vergunning afleveren bij organisatie evenementen INFO & FOLDER Dienst Evenementen - Hoogstraat 2 - 050 636 630 evenementen@blankenberge.be

5


Nieuws

Proficiat! Roger Cuyle en Jacqueline Falin

Julien Van Eeckhaute en Margareta Hoste

13/11/2016

BRILJANT

Eric Wittevrongel en Gertrud Brehm

12/11/2016

6/2/2017

BRILJANT

Daniel Herschkowitz en Madeleine Bloch

GOUD

Theofiel Decoster en Jenny Devuyst

3/12/2016

GOUD

14/1/2017

GOUD

Rudy Wouters en Imelda De Rouck

4/12/2016

GOUD

6/2/2017

GOUD

Roland Maton en Bernise Demonie

foto's © Jason Wittevrongel

6


Nieuws

Wandel mee met de 48e Tweedaagse Al 48 jaar kan Blankenberge niet meer om de Internationale Tweedaagse van Vlaanderen heen. Dit jaar is onze badstad op 6 en 7 mei het trefpunt voor wandelaars uit alle windstreken. Duizenden wandelaars trekken door de straten van Blankenberge en de wijde omgeving. Ook dit jaar blijft de grootste troef van de Tweedaagse het parcours: een gevarieerde tocht langs het strand, over de duinen en door het weidse landschap achter de kustlijn. De authentieke volkse cafés in de pittoreske dorpjes stellen ook dit jaar met plezier hun deuren open voor de wandelaars. Dankzij de herdenkingsbadge of -medaille kun je jaren nadien nog nagenieten van deze prachtige wandeling. Ook dit jaar steunt de Tweedaagse een goed doel. Deze keer is dat het kinderbrandwondenfonds Oscare.

BULGARIJE TE GAST In 2017 is Bulgarije gastland. Bulgarije laat je tijdens de Tweedaagse kennismaken met typische dans, zang, lekkernijen en nog veel meer.

FEESTPARK DE VOETJES Het kerkplein in Uitkerke wordt voor de gelegenheid twee dagen omgetoverd tot Feestpark De Voetjes. De jongsten kunnen er hun hartje ophalen: er zijn o.m. volksspelen, een springkasteel en een grimestand aanwezig en je kunt er jezelf een knotsgek en kleurrijk kapsel laten aanmeten in het kapsalon. Pret verzekerd!

INFO & INSCHRIJVEN www.2daagse.be 1. Online inschrijven via www.2daagse.be Online inschrijven is goedkoper dan inschrijven de dag zelf én je vermijdt lange wachtrijen. De online voorverkoop wordt afgesloten op 30/04/17. 2. Inschrijven in de dienst Toerisme Eenmaal de online voorverkoop is afgesloten, kun je ook nog inschrijven aan de balie van de dienst Toerisme op het Koning Leopold III-plein. Open: maandag tot zondag van 9 tot 11.45 uur en van 13.30 tot 17 uur. Op vrijdag 5 mei doorlopend open van 9 tot 19 uur. 3. Inschrijven zaterdag 6 & zondag 7 mei Grote Markt > starttent - 7.30 tot 15 uur Houd je identiteitskaart of lidkaart van je wandelclub bij de hand. Die laat je inscannen zodat je snel op stap kunt.

Deelname

Voorverkoop*

Start Grote Markt * 6 & 7 mei

24 - 42 km

6 - 15 km

24 - 42 km

6 - 15 km

2 dagen

€ 10

€8

€ 12

€ 10

1 dag

€ 6,50

€5

€ 7,50

€6

* Leden van een Belgische wandelvereniging: € 1 korting (2 dagen) of € 0,50 korting (1 dag). Erkende jeugdbewegingen in groep en kinderen tot en met 12 jaar: € 3 per wandeling, ongeacht de afstand. Prijzen inclusief deelname, parcoursbeschrijving, medaille (2 wandeldagen), badge, verzekering, verzorging en distributie van allerhande producten.

7


© A. Cocquy t

© Philip Vermeulen

Nieuws

Havenfeesten / North Sea Folk & Shanty Festival Tijdens het hemelvaartweekend van 25 tot en met 28 mei vindt in en rond de Blankenbergse havenbuurt de 67e editie van de Havenfeesten plaats. De Havenfeesten zijn opnieuw een initiatief van de vrijwilligers van de Havengebuurtekring en de dienst Evenementen van stad Blankenberge. De feesten zijn een unieke gebeurtenis omdat verschillende verenigingen uit Blankenberge en daarbuiten de Blankenbergse haven van vroeger en nu op deze manier in de kijker zetten. De Havenfeesten staan garant voor een uitgebreid en verscheiden programma. Muziek en een maritieme sfeer vormen de hoofdbrok. Je kan er genieten van allerhande optredens van vissersfolklore- en muziekgroepen. Daarnaast is er een markt met vissersambachten, visbakdemonstraties en degustaties. Te land én op het water zal er weer heel wat bedrijvigheid zijn. Ook dit jaar verwacht Blankenberge een twintigtal authentieke zeilschepen in de haven voor Sail 2017. Traditioneel worden ook de overleden vissers herdacht met een bloemenhulde aan het standbeeld De stuurman, beter gekend als Sterken Dries. De evocatie vindt plaats op 25 mei. Op zondag 28 mei is er de

8

grote vissersstoet die door de havenbuurt trekt.

NORTH SEA FOLK & SHANTY FESTIVAL Verder staan er shanty-optredens op het programma tijdens het North Sea Folk & Shanty Festival op vrijdag en zaterdag. Verschillende shantykoren uit binnen- en buitenland geven het beste van zichzelf met authentieke zeemansliederen. Op zaterdagavond zingt elk shantykoor in de festivaltent en bundelen ze hun krachten in een heuse jamsessie. Gedurende de hele Havenfeesten nemen ook plaatselijke kroegen het initiatief voor het organiseren van verschillende optredens ‘s avonds. Op de aansluitende

antiek- en brocantemarkt in en rond de haven kun je op zoek naar verborgen parels. Laat je onderdompelen in dit authentieke evenement vol maritieme sfeer en gezelligheid.

INFO & PROGRAMMA Een uitgebreid programma vind je op www.havenfeesten.be, op de flyers de je vindt in de stadsdiensten en op de festivalsite aan de verschillende podia. De toegang is gratis.


Nieuws

Strat'e Varia

Centrumstraten ook verkeersvrij eerste weekend paasvakantie Ook de twee andere weekends van de paasvakantie verkeert het stadscentrum in feeststemming. Tijdens het feestweekend van 1 en 2 april is het centrum verkeersvrij. Op 1 april is er om 14 uur de officiële inwandeling van de vernieuwde centrumstraten met tal van straat- en muzikale animatie. Dezelfde dag verwennen de lokale handelaars hun klanten tussen 17 uur en 20 uur met een drankje. Van 14 tot 17 april ten slotte, houden de lokale handelaars een verrassende paasactie in de stad.

© Westtoer

Gin+Kok / Beats & Beers 2017

Blankenberge is fier op zijn vernieuwde centrumstraten. Die straten nodigen meer dan ooit uit tot flaneren, winkelen, kuieren, verkennen… Kortom: het goede leven. Dat verdient een feestje! Daarom pakt Blankenberge op zaterdag 8 april stevig uit met het wonderlijke event Strat’e Varia! Neem dit ‘wonderlijk’ gerust letterlijk. Op verschillende tijdstippen vertrekken stoeten met spectaculaire mobiele straatacts die je - samen met een opzwepende drumband - transporteren naar een andere tijd en wereld. De feeëriek verlichte acts vormen uiteindelijk samen een grote stoet in de Molenstraat. Het feest eindigt met een weergaloos slotspektakel dat met klank en licht het Sint-Rochusplein in lichterlaaie zet. Vanaf 21 uur in het verkeersvrij gemaakte stadscentrum. Duid 8 april alvast aan in je agenda. Blankenberge st(r)aat erop! INFO & FOLDER Dienst Toerisme – Koning Leopold III-plein – 050 636 620 toerisme@blankenberge.be – www.blankenberge.be

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni pakt Blankenberge uit met de derde editie van twee culinaire topevenementen. De Grote Markt vormt op zaterdag het decor voor Gin+Kok en op zondag voor Beats & Beers. Op zaterdag 10 juni mag je je verwachten aan live cooking, ambachtelijke lekkernijen, eetstandjes en gin-tastings (meer dan 150 soorten) in samenwerking met The Belgian Gin Club. De plaatselijke dj’s brengen sfeer en ambiance. Op zondag 11 juni geeft Beats & Beers de plaatselijke caféhouders en artisanale producenten een podium om hun expertise te etaleren. In één groot café kan je een bier van hoge gisting degusteren in combinatie met een bijpassend hapje. Genieten van speciale bieren en bijpraten met vrienden op de beats van een dj! Blankenberge Bruist ... Culinair is een initiatief van vzw Horeca Blankenberge en de Vriendenkring Handelaars Grote Markt in samenwerking met de middenstandsraad en het stadsbestuur.

9


Ondernemen

Handelszaken Arthur Retouche

Ben & Dan

Kledijherstellingen – Muradyan Ardur Molenstraat 4 – 050 41 51 21

Bakkerij – Benoit Debouck & Danielle Caron Leopoldstraat 42 – 0499 13 96 07 benendanbakkerij@hotmail.com

NIEUW

NIEUW

Bistro De Boeie

BlacklineArt Tattoo

Restaurant – Mark Dewachter & Ria Vandenbussche Molenstraat 26-28 – 050 73 45 75 info@deboeie.be – reservatie@deboeie.be – www.deboeie.be

Tattooshop – Joeri De Keersgieter Molenstraat 46 – 0470 83 09 72 blacklinearttattoo@hotmail.com

NIEUW

NIEUW

Brouwerij B

Evergreen

Brouwerij – Jan & Pieter De Soete en Julie Geldof Gildestraat 1 – 0492 31 47 44 info@brouwerijb.com – www.brouwerijb.com

Brasserie – Henk Verlinden & Yolande Van Gaever Franchommelaan 78 – 0474 49 59 12 yolandevangaever@gmail.com

NIEUW

10

NIEUWE UITBATERS


Ondernemen

Perfect Nails Lindy

Seaside

Groothandel nagelproducten en -studio – Kurt Jacobs & Lindy Van den Abeele – Molenstraat 1/winkel 1 – 0475 63 86 99 perfectnailslindy@gmail.com – www.perfectnailslindy.be

Voeding, lottopunt en warme bakkerij – Lesly Vandierendonck Zeedijk 179 – 0487 87 11 50 les.vandierendonck@hotmail.com

NIEUW

NIEUW

Totalshop

Verkindere-Verhelst

Tankstation met service – Wim Vanden Berghe & Britt Leers Brugse Steenweg 108 – 050 42 76 02 totalshopblankenberge@gmail.com

Traiteur, wild, vis en vlees – Nathalie Verkindere & Koen Verhelst – Langestraat 43 – 050 41 11 12 info@verkindere-verhelst.be. – www.verkindere-verhelst.be

NIEUWE UITBATERS

VERNIEUWD

Verkindere-Verhelst

Ruitenwasser Luc

Traiteur, wild, vis en vlees – Nathalie Verkindere & Koen Verhelst Langestraat 43 – 050 41 11 12 info@verkindere-verhelst.be. – www.verkindere-verhelst.be

Ruitenwasserij – Luc Moyaert J. De Meyerstraat 21 – 0491 08 57 21

foto's © Jason Wittevrongel

Met je nieuwe / vernieuwde zaak in de volgende Info Blankenberge? Bezorg je gegevens aan de dienst Toerisme - 050 636 620 of mail naar toerisme@blankenberge.be

11


Ondernemen

Dienst Lokale Economie uit de startblokken OFFICIËLE OPENING VAN DIENST LOKALE ECONOMIE De lokale ondernemers in Blankenberge zijn essentieel voor de bloei van onze stad en verdienen een goede, vlotte dienstverlening en een open communicatie. Daarom pakte het stadsbestuur van Blankenberge op 19 december officieel uit met de dienst Lokale Economie als centraal aanspreekpunt voor de ondernemers. Deze opening werd bijgewoond door tal van ondernemers, de middenstandsraad en verschillende partners. Stad Blankenberge moet immers een ondernemersvriendelijk imago ontwikkelen, waardoor starters opnieuw getriggerd worden en de troeven zien die wij als stad kunnen aanbieden. En nog belangrijker: de ondernemer moet zich ondersteund voelen door de stad. De zelfstandige moet vandaag een antwoord bieden op verschillende tendensen binnen de economie en wil geen hinder ondervinden bij het ondernemen. De oprichting van de dienst is dan ook een belangrijk signaal van het stadsbestuur dat hierin geïnvesteerd wordt.

WAARVOOR KAN JE ALS ONDERNEMER TERECHT BIJ DE DIENST LOKALE ECONOMIE? Loketfunctie In eerste instantie heeft de dienst een belangrijke loketfunctie voor de ondernemer. Dit loket wordt hun eerste aanspreekpunt voor heel praktische zaken zoals innamevergunningen en mogelijke premies. Voor vragen die de expertise van de bevoegde diensten eisen, zal het loket dan eerder een doorverwijsfunctie hebben. Dienst Lokale Economie werkt dan ook nauw samen met andere stadsdiensten zoals Toerisme, Cultuur en Evenementen, Stedenbouw, politie en brandweer.

Eveline Onraedt is de nieuwe ambtenaar Lokale Economie.

Starters Ook voor starters is een bezoek aan de dienst Lokale Economie onontbeerlijk. Het loket zal hen wegwijs maken in het overheidsapparaat, verwijst hen door naar de passende instanties en geeft hen de nodige tips. Ondersteunende functie Bovendien zal de dienst Lokale Economie vanaf nu betrokken worden bij initiatieven die het ondernemen in Blankenberge ondersteunen. Hierbij streeft deze dienst naar een vlotte samenwerking en wisselwerking met ondernemers. De dienst werkt hiervoor onder andere heel nauw samen met de middenstandsraad van Blankenberge. INFO Dienst Lokale Economie – benedenverdieping stadhuis J.F. Kennedyplein 1 – 050 636 560 – middenstand@blankenberge.be facebook.com/lokaleeconomieBlankenberge Open: dinsdag en woensdag 8.30 – 12u. en donderdag 16 - 19.30u. De website krijgt binnenkort een grondige facelift. De ondernemer zal er terecht kunnen voor verschillende handige tools zoals het e-loket en nuttige achtergrondinformatie.

Aanpassing van subsidie voor uitbaters van handelszaken getroffen door hinder van werken foto © Pexels.com

inkomensverlies. Hierdoor worden bijvoorbeeld geplande investeringen aan de handelszaak liever wat uitgesteld. Nochtans zorgen nét deze investeringen voor een opwaardering van de zaak en bij uitbreiding van onze stad. Daarom wil het stadsbestuur met deze subsidie een extra financiële stimulans geven.

In 2015 heeft de gemeenteraad de subsidie voor uitbaters van handelszaken die getroffen worden door hinder als gevolg van langdurige werken goedgekeurd. Deze werd eind vorig jaar echter grondig vereenvoudigd.

Bij de toekenning van deze subsidie werden welbepaalde voorwaarden opgesteld, maar een aantal van deze eisen worden nu sterk vereenvoudigd. Concreet moet de aanvraag niet langer voor de investeringswerken gebeuren en dien je enkel de facturen van de investeringswerken aan het stadsbestuur voor te leggen. Een offerte is niet langer nodig. INFO & REGLEMENT

Bij werken aan het openbaar domein wordt de uitbater van een handelszaak jammer genoeg vaak getroffen door een

12

www.blankenberge.be > Inwoners > Ondernemen-Werk > Ondernemen > Premies


Cultuur - Erfgoed

Erfgoeddag 2017 / Zorg Maar er is nog meer! Waan je je liever een rijke badgast? Ga dan mee op de geleide kuurwandeling Flamboyant flaneren & koninklijk kuren en ontdek de heilzame kracht van ons zeewater. Op de maritieme site kan je dan weer dankzij De Scute vzw kennismaken met de varende monumenten van Blankenberge. Heb je je al altijd afgevraagd hoe schepen worden gerenoveerd of hoe je authentieke replica’s maakt? De Scutemannen illustreren graag enkele authentieke scheepsbouwtechnieken. Ben je meer geïnteresseerd in het vissersleven? In het Huisje van Bedee ontdek je alles over zorg en bijgeloof bij het taaie vissersvolkje. Vergeet nadien niet nog een bezoekje te brengen aan dat andere authentieke vissershuisje, het Huisje van Majutte! Heb je tot slot nog een frisse neus nodig? Ga dan naar de Uitkerkse Polder! Al 25 jaar beheert Natuurpunt dit typische vlakke landschap met z’n unieke karakteristieken. Een natuurgids legt je graag het belang van zorg voor de natuur uit.

Op zondag 23 april is het weer Erfgoeddag, hét moment bij uitstek om het rijke verleden van Blankenberge in de kijker te zetten. Dit jaar is het thema ‘Zorg’, zorg voor ons cultureel erfgoed, maar ook het erfgoed en het verleden van de zorgsector. Net zoals vorig jaar lanceert Erfgoedcel Kusterfgoed een gezamenlijke campagne voor Erfgoeddag aan de kust. Aan de kust hebben we als troef dat de zeelucht en het zeewater al decennialang als helend worden beschouwd. Ook heel wat kinderen werden voor deze genezende krachten naar zee gestuurd. De kusterfgoedgemeenten – Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge - weven daarom als rode draad de zorg voor kinderen doorheen hun Erfgoeddagactiviteiten.

Zo kan je in Blankenberge genieten van een bezoek aan het unieke Belle Epoque Centrum, waar je samen met een gids meer te weten komt over de vakantiekolonies: het antwoord op de verwilderde en verziekte jeugd! Zonder onderwijs hadden er velen onder ons geen mooie toekomst gehad. Wil je graag meer te weten komen over het schoolwezen in Blankenberge? Ga dan samen met een gids op een verrassende ontdekkingstocht langs enkele prachtige (oude) schoolgebouwen.

Wil je graag nog wat meer informatie of ben je benieuwd wat de andere kustgemeenten te bieden hebben? Kusterfgoed bundelt al deze activiteiten in een handig programmaboekje dat je vanaf eind maart gratis kan verkrijgen in het Belle Epoque Centrum en de dienst Toerisme of op www.kusterfgoed.be.

INFO & PROGRAMMA Haal de folder op in het Belle Epoque Centrum (Elisabethstraat 24) of in de dienst Toerisme (Koning Leopold III-plein)

Bezoek bovendien de gratis tentoonstelling ‘Onderwijs’ in De Meridiaan. Wil je liever wat meer leren over schoolmelk? Dan moet je in het Zuivelmuseum zijn! Kom samen met een gids meer te weten over de productie en distributie en leer het belang van deze melkjes voor de opgroeiende jeugd.

13


Cultuur - Erfgoed

Week van de Begraafplaatsen 27 mei tot 4 juni

© Westtoer

Ontdek Blankenberge met een gids

Van april tot december kan je Blankenberge op een andere manier leren kennen door een van de boeiende gratis gidsbeurten te volgen. Ga mee met de gidsen en leer alles over het vissersleven, de geschiedenis van de stad of laat je verrassen door de mooie art-nouveauwoningen die Blankenberge rijk is. Tijdens de Havenfeesten, de Week van de Begraafplaatsen, Open Kerkendagen en Wapenstilstand kan je bovendien genieten van enkele themawandelingen. INFO & FOLDER Haal de folder met de data van de gratis wandelingen op in de dienst Toerisme of het Belle Epoque Centrum. Gratis deelname. Deelname niet in groepsverband.

Ook dit jaar neemt het stadsbestuur deel aan de Week van de Begraafplaatsen. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de begraafplaats moet beslist deelnemen aan de gratis rondleidingen die zowel op zaterdag 27 als op zondag 28 mei georganiseerd worden. De gidsbeurten starten om 14 uur aan de ingang van de begraafplaats. Inschrijven is niet nodig.

Open kerkendagen 3 en 4 juni

Tijdens de Open kerkendagen kan je in de SintRochuskerk ook terecht voor de boeiende expo 1870-1914: Blankenberge in stroomversnelling van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw. Centraal in deze expo staan de evolutie van sluimerende vissersstad naar mondaine badplaats én de belangrijke rol die de Sint-Rochuskerk hierin speelde. De expo is vrij te bezoeken of met een gids. Op zaterdag 3 juni om 10 uur en zondag 4 juni om 15 uur kan je de expo gratis met een gids bezoeken. Inschrijven is niet nodig. INFO Stadsarchief-De Benne Blankenberge – stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester – 050 636 425 – archief@blankenberge.be

14

Op zaterdag 3 juni om 15 uur en op zondag 4 juni om 10 uur organiseert het stadsbestuur gratis rondleidingen in het lapidarium in de Sint-Rochuskerk: een tentoonstelling van allerlei merkwaardige, vaak zeldzame, funeraire relicten afkomstig van de stedelijke begraafplaats en de kunstcollectie van de SintRochuskerk. Inschrijven is niet nodig. Uiteraard kan je deze expo ook individueel bezoeken.


Cultuur

Belle Epoque Centrum Belle-époqueschatten 2017: als muziek in de oren van 13 me i tot 5 november Ook in 2017 zet het Belle Epoque Centrum belle-époqueschatten in de kijker. Van 13 mei tot 5 november loopt de nieuwe tijdelijke tentoonstelling met als thema Muziek. Vandaag moet je nog maar de televisie aanzetten, de knop van de radio omdraaien of zelfs maar een winkel binnenstappen en je wordt al overstelpt met muziek. In de belle époque was dit niet het geval. Wie van muziek hield moest een bezoekje brengen aan de opera, de schouwburg of aan één van de prachtige locaties waar er bals werden gehouden. Wie zich dit niet kon veroorloven kon naar de jaarlijkse kermis, de volksbals &- feesten of kon gewoon zelf musiceren. Kortom, muziek was een bewuste keuze en er werd dan ook optimaal van genoten. Klinkt dit voor jou als muziek in de oren? Kom dan gerust langs in het Belle Epoque Centrum!

Collectie Nicolas Vermoortele

INFO & OPENINGSUREN Belle Epoque Centrum Elisabethstraat 24 – T 050 636 640 belle.epoque@blankenberge.be www.belle.epoque.blankenberge.be Open: dinsdag tot zondag van 14 tot 17 uur. Gesloten op maandag. Toegang: voor inwoners van Blankenberge is de toegang gratis op vertoon van hun identiteitskaart.

15


Cultuur

De bib In de kijker Vragenuurtje digitale bibtools

Gidsbeurt voor nieuwe inwoners

Hoe verleng ik mijn boeken van thuis uit? Hoe print ik mijn foto’s vanaf de pc's in de bib? Hoe zoek ik een krantenartikel op in Het Laatste Nieuws van vorige week?

LEER BLANKENBERGE EN JOUW BIB KENNEN Als nieuwe inwoner van Blankenberge kun je kennismaken met onze badstad en haar mooie bib aan de hand van een gidsbeurt in woord en beeld. Een stadsgids toont jou via een presentatie de evolutie van Blankenberge van vissersdorp tot moderne badstad. Daarna volgt een stadswandeling.

Kom met al je praktische vragen naar het maandelijkse vragenuurtje. Een bibliotheekmedewerker zal je met plezier bijstaan. Afspraak elke tweede donderdag van de maand.

De bibliotheek nodigt je uit op deze kennismaking met jouw nieuwe stek, op 11 mei 2017. Afspraak in de bib om 14 uur (duur ca. 4 uur)

PRAKTISCH Waar: Cyberspace, bibliotheek (aanmelden aan de infobalie in de lobby) Wanneer: 13 april en 11 mei, van 17 tot 18 uur. Vooraf inschrijven is verplicht.

Collectie in de kijker

Luisteroortjes in de Kleine bib Heb je een (klein)kind tussen drie en zeven jaar oud? Kom dan samen naar de knusse en gezellige voorleesmomenten. De prachtige verhalen prikkelen de luisteroortjes en wakkeren de fantasie van je pernukkel aan. PRAKTISCH

Anderstalige boeken en taalcursussen Lees je graag eens een boek in een andere taal? Ben je een taal aan het leren of geef je les aan anderstaligen? Dan ben je in de bib aan het juiste adres! Op de tweede verdieping – de romanafdeling - vind je in de kamer Andere talen een ruime collectie boeken in het Frans en het Engels. Er is ook een kleine collectie romans in het Duits, Italiaans en Spaans beschikbaar. De bib heeft eveneens

16

een ruime collectie taalcursussen voor zelfstudie in huis. Je vindt de taalcursussen op de informatieve afdeling in de zaal Mens (op de zolderverdieping). Deze collectie (van Arabisch tot Zweeds) bestaat uit diverse materialen: handboeken, oefenboeken en ook cd’s en dvd’s. Zowel beginners als gevorderden vinden er hun gading. Een taalcursus leen je gratis en mag je negen weken houden.

Gratis toegang. Waar: in de Speelkamer van de Kleine bibliotheek Wanneer: 22 april en 20 mei, van 11 tot 11.30 uur.


Cultuur

Te gast in de bib Bruce Poppe: een bekende Blankenbergenaar op de praatstoel Professor Bruce Poppe is de zoon van Blankenbergenaars Rita Vermeersch en Robert Poppe. Bruce studeerde geneeskunde in Gent en bleef er plakken. Hij kon meteen als specialist aan de slag in het UZ Gent. Ondertussen ontpopte hij zich in het universitair ziekenhuis tot ‘de Vlaamse Dr. House’. Hij is als geneticus en expert inwendige ziekten de bezieler van het Programma voor Ongediagnosticeerde Zeldzame Aandoeningen (PrOZA). Bruce Poppe staat aan het hoofd van het PrOZA-team, waarin vier specialisten samenwerken. Dit programma startte op in juni 2015 en is een Belgische primeur. De opzet is om een snellere en efficiëntere diagnose te stellen bij zeldzame, chronische of levensbedreigende aandoeningen. Samen met zijn collega’s buigt Dr. Poppe

zich over deze moeilijke dossiers. Hij puzzelt en zoekt tot hij weet wat er scheelt met zijn patiënt. Als geneticus is Bruce Poppe sterk betrokken bij het onderzoek naar de genezing van borstkanker. Hij maakt deel uit van het team van specialisten van Think-Pink, de nationale borstkankercampagne. Professor Poppe voert ook genetische tests uit bij vrouwen om te onderzoeken of ze over het gen beschikken dat de kans op borstkanker verhoogt. Huisinterviewer Jan Knudde gaat op 19 april (om 20 uur) in de Literatuurkamer in gesprek met deze bezielde topdokter. Voor -26-jarigen en leden van de bib kost een inkomkaart € 2, voor niet-leden is dat € 5. Het interview wordt afgerond met een vragenrondje en een bibdrink.

INFO Voor alle activiteiten is inschrijven vooraf verplicht! Toegang lezing: 2 euro (lid van de bib of -26 jaar), 5 euro (niet-leden). INFO & INSCHRIJVEN Via 050 41 59 78, blankenberge@bibliotheek.be of aan de infobalie in de Lobby. Bibliotheek - Onderwijsstraat 17 050 41 59 78 blankenberge@bibliotheek.be bibliotheek.blankenberge.be

De bib Bibdiensten

Benedenverdieping bib elke voormiddag open

Elke ochtend ben je van 10 tot 12 uur welkom in de bib. Je kunt in het Groot Salon op je laptop werken en via het gratis wifinetwerk op het internet surfen. Op de benedenverdieping is het eveneens mogelijk om je materialen in te leveren en te verlengen. Strips, cd’s en dvd’s ontlenen kan er ook.

OPENINGSUREN Tijdens het schooljaar opent de Kleine bib haar deuren op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag vanaf 16 uur (in plaats van om 14 uur!).

Maandag

10 - 12 uur

14 - 18 uur

Dinsdag

10 - 12 uur

14 - 18 uur

Woensdag

10 - 12 uur

14 - 19 uur

Donderdag 10 - 12 uur

14 - 18 uur

Vrijdag

10 - 12 uur

14 - 19 uur

Zaterdag

10 - 13 uur

Zondag

gesloten

17


Cultuur

De bib Bibdiensten

Supersnel internet in de bibliotheek Wil je snel even je mails checken? Wil je tickets afdrukken en laat je printer thuis het afweten? Breng dan gerust een bezoekje aan de bib. Je surft supersnel op één van de 23 computers. Wil je in de bib op je eigen laptop of tablet werken? Geen probleem: er is gratis wifi.

Kom blokken in de bib Heb je nood aan een stille studeerplek? Haal je motivatie uit het samen studeren met anderen? Ben je thuis teveel afgeleid? Kom dan blokken in de bib! Je vindt er genoeg rustige plekjes. Tijdens elke examenperiode past de bibliotheek haar openingsuren aan. Dan kan je er van ’s ochtends tot sluitingstijd doorlopend terecht om te studeren in een rustige omgeving. Elke ochtend is er bovendien gratis koffie om je op te peppen! PRAKTISCH Wanneer: van 22 mei tot 7 juli ma, di en do: 8.30-18 uur wo en vr: 8.30-19 uur za: 10-13 uur Aanbellen aan de toegangspoort tussen 8.30 en 10 uur en tussen 12 en 14 uur. Opgelet: de bib is gesloten op 25 mei en 5 juni.

18


Cultuur

Cultuurprogramma Podiumvoorstellingen Kommil Foo

Schoft CC Casino – Saveryszaal – vrijdag 7 april – 20 uur CABARET / De Morgen kopte het al: “Ze doen het weer, de broers Walschaerts. Met de nieuwe voorstelling Schoft pakt Kommil Foo je bij je nekvel en slingert je van de ene emotie naar de andere, om te eindigen met (een sprankje) hoop.” De broers Mich en Raf Walschaerts doen wat zij het best doen: de mens tonen hoe hij echt is. Ze laten ons kennismaken met de mens die met moeite recht blijft, maar toch telkens de moed vindt om weer op te staan. In scènes die zo herkenbaar zijn, dat ze bijna bevreemdend aanvoelen, tonen de broers Walschaerts de mens in al zijn complexiteit. Schoft is een meesterlijke, muzikale vertoning boordevol humor en confronterende situaties. Lachen of huilen? Één ding is zeker: Schoft verveelt niet en beroert je vanaf de eerste seconde. ABONNEMENT € 21,50 / TICKET € 24 / JONG VOLK € 20

Frascati Symphonic

Romance and Balance CC Casino – Saveryszaal vrijdag 14 april – 20 uur KLASSIEKE MUZIEK / Een 55-tal jonge, beloftevolle muzikanten vormen, onder artistieke leiding van dirigent Kris Stroobants, het Leuvens symfonisch orkest Frascati Symphonic. Ze brengen een toegankelijk en afwisselend programma, dat zowel leek als kenner kan bekoren. Klassiekers zoals Tsjaikovski,

Grieg, Ravel en Bizet worden feilloos gecombineerd met werken uit de twintigste eeuw en het hedendaagse repertoire. Frascati Symphonic brengt op die manier voor ieder wat wils. Laat je meeslepen door de passie en kracht van dit jong en getalenteerd symfonisch orkest! ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

Alice Reijs en Ariane Van Vliet

De hondenwei CC Casino – Saveryszaal vrijdag 21 april – 20 uur / inleiding om 19.15 uur THEATER / Alice Reijs - die samen met haar echtgenoot Tom Van Dyck Den Elfde van den Elfde schreef - en Ariane Van Vliet hebben een missie: ze willen pijnlijk geestig en herkenbaar theater brengen. ‘Zo hond, zo baas’, het mag dan wel gaan om een torenhoog cliché, maar ergens bevat deze uitspraak een grond van waarheid. Je huisdier vertelt iets

over jezelf. Reijs en Van Vliet praten met hun honden, over hun honden en via hun honden over hun eigen problemen en bij uitbreiding die van de hele wereld. Kortom: de hondenwei als minimaatschappij, waarbij de mens, zoals het dier, elkaar gewoon schaamteloos besnuffelt. Geniet van een avondje uit met vertrouwd en grappig theater zonder censuur. Tom Van Dyck, die de coaching van deze voorstelling voor zijn rekening nam, verzorgt de gratis inleiding. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

19


Cultuur

TE EKKEN D ONT

Mucho Gusto

Latino Night CC Casino – Saveryszaal – zaterdag 13 mei – 20 uur Tafelopstelling & dansgelegenheid MUZIEK / Wat Mucho Gusto brengt, lijkt zo weggewaaid uit een nachtclub in Havana. Een unieke bigband - met twintig Belgische, Cubaanse en Braziliaanse muzikanten neemt je mee naar Latijns-Amerika, de bakermat van de mambo, samba, rumba, salsa, chachacha… Mucho Gusto stond al als headliner op festivals als Polé Polé, BeLeuvenissen en vele andere. Met Latino Night brengen ze een cocktail van klassiekers en frisse arrangementen waarbij je onmogelijk stil kan blijven zitten. Neem dus je dansschoenen mee, want dit wordt een bloedheet feest. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

Jan De Smet, Lien Van De Kelder, Pieter-Jan De Smet & Band

Gedeelde smart, levenslappen & smartliederen CC Casino – Saveryszaal zaterdag 20 mei – 20 uur MUZIEK / Smartlappen en levensliederen worden vaak in één adem genoemd met ‘Zangeressen Zonder Naam’ en ‘André Hazessen’. Dat het genre meer inhoudt dan wat jij en ik vermoeden, bewijzen Lieven De Smet alias Emile Sterckx, Lien Van de Kelder alias Kelly Vermario en Pieter-Jan De Smet alias Ronnie Semtex je graag. De Smet,

De Kelder en De Smet laten je proeven van wat er zich in de marge van het leven afspeelt. Samen met een schitterend trio muzikanten beloven ze er een avond vol humor en entertainment van te maken. Je ontdekt enkele parels binnen het genre van het levenslied. ABONNEMENT € 10 / TICKET € 12,50 / JONG VOLK € 8,50

Info

ONLINE

AAN DE TICKETBALIE

Tickets & abonnementen

cultuur.blankenberge.be

VIA TELEFOON

dienst Toerisme – Koning Leopold III-plein

Inschrijven cursussen

cultuurcentrum - 050 636 600 maandag tot vrijdag van 9u tot 12u & van 14u tot 17u

VIA E-MAIL cultuur.blankenberge.be

www.facebook.com/ cultuurcentrumblankenberge

20

Openingsuren: maandag tot en met zondag van 9 tot 11.45 uur en van 13.30 tot 17 uur.


Cultuur

Cursusaanbod Winteracademie Kalligrafie

Tegenwoordig laat kalligrafie je toe om al je brieven, wenskaarten en kunstwerken te voorzien van een decoratieve en gepersonaliseerde boodschap. In deze cursus krijg je niet enkel de kans om het lettertype humanistisch cursief onder de knie te krijgen, ook lay-out en coloriet krijgen de aandacht die ze verdienen. Het plezier van creatief met letters bezig te zijn wordt aangewakkerd en vakkundig – met het nodige geduld – begeleid door lesgever Frans De Smedt.

Kalligrafie, de kunst van het schoonschrift, is een eeuwenoude traditie die zich inburgerde in talloze culturen en kunstvormen: gaande van rijkelijk versierde verzen in de Koran, tot aan gilden die zich hierin specialiseerden.

Breng een pen 3mm (Brausse), penhouder, inkt, potlood, nietpluizende vod en oude tandenborstel mee. Er is mogelijkheid om materiaal ter plaatse aan te kopen. INFO Dinsdag - 19.30 > 22 u | 20/4, 27/4, 4/5, 11/5, 18/5, 1/6 Deelname: € 45 voor 6 lessen | € 8 voor materiaal voor beginners Locatie: De Pekelput, Barcadère 1 – maximum 12 deelnemers

Academie ARMANDUS DE ZOVEELSTE / 26 APRIL Toneelvoorstelling door de leerlingen AVV. Armandus de Zoveelste zou een klassiek sprookje zijn, indien het honderden jaren geleden geschreven was. Maar dat is niet zo, het is dus een hedendaags sprookje met koningen, prinsen, prinsessen, kabouters, een elfenkoningin, een zwarte ridder, een tovenaar, een te goede heks, een draak en een happy end. KUSTTHEATER ‘T COLISÉE 19.30 UUR – TOEGANG 5 EURO CONCERTDAGEN / 18 TOT 20 MEI Tijdens de concertdagen kan iedereen komen meeluisteren naar de eindwerken van de groepsklassen. Samen zingen en musiceren zorgt voor heel wat speelplezier en dat straalt er vanaf. Iedereen is welkom in het stadhuis om te komen meegenieten. De academie zingt en speelt: samenzang, toneel en voordracht – donderdag 18 mei – 19 uur

Ensembles op het podium: koren, strijkorkest en fluitensembles – vrijdag 19 mei - 19 uur Point Finale: gitaar- en vioolensembles - zaterdag 20 mei – 11 uur

opendeurdag. Je kunt er volop genieten van optredens, workshops, open lessen en een drankje aan de bar. De balie is open voor info en inschrijvingen. ACADEMIE – 14 TOT 17 UUR INFO

FEESTZAAL STADHUIS – GRATIS TOEGANG MUSICALAVOND / 22 MEI De jonge stemmen van de academie wagen zich aan enkele bekende musicals zoals Mama Mia, Wicked, Les Misérables en Grease. AULA ACADEMIE – 19 UUR GRATIS TOEGANG

Stedelijke Academie voor Muziek en Woord - De Smet de Naeyerlaan 141-145 8370 Blankenberge – T 050 636 690 muziekacademie@blankenberge.be http://academie.blankenberge.be

SONGS OF HEAVEN III / 22 JUNI De zangklassen en de klas vocaal ensemble brengen u in hemelse sferen. ST.-ANTONIUSKERK – 19 UUR GRATIS TOEGANG OPENDEURDAG / ZONDAG 25 JUNI Maak kennis met de academie tijdens de

21


Cultuur

Tentoonstellingen CC Casino / De Meridiaan – Casinoplein 9 Het onderwijs in Blankenberge en Uitkerke

Nog tot en met 23 april 2017 kan je in de gloednieuwe exporuimte De Meridiaan terecht voor de leerrijke expo Het onderwijs in Blankenberge en Uitkerke.

tot 23 april

In deze expo krijg je een overzicht van het ontstaan en de bloei van de verschillende Blankenbergse en Uitkerkse scholen. Ook deze keer hebben de vrijwilligers van het Stadsarchief-De Benne geen moeite gespaard om de tentoonstellingsruimte op een originele manier in te kleden.

Info DE MERIDIAAN CC CASINO CASINOPLEIN 9

Kom naar De Meridiaan en neem een duik in de geschiedenis van de Blankenbergse en Uitkerkse scholen.

Open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur - gratis toegang

© Westtoer

Cursisten van de Winteracademie exposeren 6 tot 21 mei Net zoals vorige jaren, zullen zowel de cursisten van de lessen boetseren en keramiek, kalligrafie, tekenen en schilderen en gemengde technieken als de kinderen van het kleuter- en jeugdateljee hun werk tentoonstellen. Deze expositie kun je bezichtigen van zaterdag 6 mei tot en met zondag 21 mei in De Meridiaan.

22

Tentoonstelling Lokale Kunstenaars 3 tot 18 juni Dit jaar stellen de lokale kunstenaars tentoon rond het thema Zicht op… Blankenberge.

Tijdens deze expositie worden de verschillende facetten van Blankenberge in de verf gezet. Zicht op … Blankenberge zal onder meer een licht werpen op portretten van Blankenbergenaars, carnaval, stadszichten, vissers, abstract werk en nog veel meer.


Tentoonstellingen CC Casino / Benedenhal

tot 23 april De expositie Carnaval Fotogeniek kun je nog tot zondag 23 april (Erfgoeddag) bekijken in de benedenhal van CC Casino. Ze stelt een selectie van de beste inzendingen van de gelijknamige fotowedstrijd tentoon.

Info BENEDENHAL CC CASINO CASINOPLEIN Doorlopend open - gratis toegang

CC Oud Stadhuis Kerkstraat 41

Op Erfgoeddag maakt een professionele jury de drie beste inzendingen bekend. Ook de bezoekers van de tentoonstelling hebben de mogelijkheid om hun favoriete foto te nomineren. Voor deze publieksprijs kan je nog tot en met vrijdag 21 april stemmen door een formulier in te vullen en dit te deponeren in de stembus in de tentoonstellingsruimte. Deze fotowedstrijd is een samenwerking tussen het stadsbestuur enerzijds en de werkgroep Immaterieel Cultureel Erfgoed Carnaval anderzijds. Ze kadert in de erkenning van het Blankenbergse Carnaval als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed sinds 2012 (www.immaterieelerfgoed.be/carnaval-Blankenberge)

© Frieda Verschueren

Carnaval Fotogeniek

Zomer 2017: SAVE THE DATE Deze zomer komt Blankenberge op de proppen met twee bijzondere expo’s. We lichten al een tipje van de sluier. Benieuwd? Noteer deze data alvast in je agenda. In de zomereditie van Info Blankenberge lees je het hele verhaal!

Nicole Cocquyt Patchwork 14 april tot 21 april

Blankenbergs Kunstcollectief 27 april tot 7 mei

GNI-RI jul2017 Expo Nick Ervinck

Retrospectieve Rudi Pillen

1 juli tot 24 september

25 augustus tot 8 oktober

Binnenexpo in De Meridiaan en buitenexpo op diverse locaties in de stad.

Ontdek het veelzijdige oeuvre van Blankenbergenaar Rudi Pillen.

© EROMPRA Nick Ervinck

© Alfons Monte

VLAS Hobbyclub Blankenberge 24 mei tot 29 mei

Blankenbergse Kantclub 't Mentebolletje 3 juni tot 13 juni

Lutgard & Marc De Wachter & Christine Clerbout 23 juni tot 2 juli

23


Sociaal

Het Lindenhof Lokale huisvestingsmaatschappij Het Lindenhof verhuurt en verkoopt sociale woningen in Blankenberge, De Haan en Zuienkerke en is medeactor in het stedelijke woonbeleid en het sociale beleid.

Nieuwsbrief ditjes en datjes Naast de nieuwtjes die driemaandelijks via Info Blankenberge door Het Lindenhof verspreid worden, heeft Het Lindenhof ook een zesmaandelijkse nieuwsbrief in het leven geroepen. Deze nieuwsbrief kreeg de naam ‘ditjes en datjes’ en wordt verstuurd aan alle huurders van Het Lindenhof in Blankenberge, Zuienkerke en De Haan. De bedoeling van de nieuwsbrief is om de huurders te informeren over algemene onderwerpen, nieuwe projecten van Het Lindenhof, wijzigende regelgeving… Het Lindenhof streeft er immers naar om de huurders op de hoogte te houden van alle facetten van sociale huisvesting. De eerste editie van de nieuwsbrief werd verspreid rond juni vorig jaar en handelde over brandveiligheid.

Openbare verkoop appartementen L. Dujardinstraat Binnenkort gaat Het Lindenhof over tot de openbare verkoop van de vier resterende appartementen in het nieuwbouwcomplex Bloemfontein in de L. Dujardinstraat 17-21 in Blankenberge. Het gaat om één tweeslaapkamerappartement met tuin, twee tweeslaapkamerappartementen met zuidgericht terras en één eenslaapkamerappartement met zonneterras. Door deze appartementen openbaar te verkopen, krijgt iedereen de kans om een van deze nieuwbouwappartementen te verwerven. De kopers van deze appartementen zijn dan ook niet langer gebonden aan de voorwaarden van een sociale koopwoning. Interesse in aankoop? Bezorg je gegevens via info@lindenhof.woonnet.be en blijf zo op de hoogte van de openbare verkoop.

INFO Het Lindenhof - Hanneusestraat 32 bus 2 050 41 60 19 – info@lindenhof.woonnet.be www.lindenhof-wonen.be Open: maandag en donderdag van 14 tot 16 uur of na afspraak. (Telefonisch elke werkdag bereikbaar.) Zitdag voorzitter: vrijdag van 9 tot 11 uur. Enkel na afspraak.

De Bollaard Speelotheek ’t Kinderpaleis Een speelotheek is zoals een bibliotheek: je kan er gezelschapsspellen, keukentjes, poppenwagens, Duplo, houten speelgoed en meer ontlenen. ’t Kinderpaleis is er voor ouders en grootouders met kinderen van 0 tot 6 jaar. Via de speelotheek kan je meer variatie brengen in de speelmogelijkheden van je kind. INFO

Bij het uitlenen krijg je hulp en advies van een medewerker van de speelotheek. Het uitlenen van het spelmateriaal is gratis, je betaalt enkel 5 euro lidgeld per jaar/per gezin. Er kunnen twee stukken speelgoed ontleend worden per uitleenbeurt van maximum vier weken.

24

’t Kinderpaleis - LDC De Bollaard Koning Albert I-laan 112 - lokaal 108 050 43 12 84 - Contactpersoon: Veerle Scherpereel Open: woensdag van 8.30 uur tot 16 uur en donderdag van 8.30 tot 12.30 uur.


Sociaal

De Bollaard In lokaal dienstencentrum De Bollaard kan je regelmatig deelnemen aan boeiende voordrachten en activiteiten.

Voordrachten

Activiteiten

Vrijdag 28 april

Donderdag 6 april

Leren stappen doen we als kind letterlijk met vallen en opstaan, meestal zonder al te veel pijn. Als volwassene kan een val echter een ernstiger impact hebben. Tijdens deze vorming wordt aan de hand van beeldmateriaal stilgestaan bij verschillende voorzorgsmaatregelen om een valpartij te voorkomen. Wat doe ik best wel of wat net niet om een val te voorkomen? Wanneer contacteer ik een dokter na een val? Hoe herken ik een breuk?

Krolf is een sport die uit de Scandinavische landen komt overgewaaid en een mix van golf en cricket is. Spelers trachten een bal met een hamer in een hole te slaan. In een spel krolf worden in kleine groepjes verschillende holes afgewerkt. Per hole wordt genoteerd in hoeveel slagen de speler de bal weet te putten. Wie over alle holes het minst aantal slagen nodig heeft, is de winnaar van het spel.

VAL NIET UIT DE LUCHT!

Vrijdag 12 mei

VEILIG VERKEER: DE VERKEERSREGELS IN UW BUURT Het verkeersreglement is omvangrijk en bestrijkt heel wat onderwerpen. Om door het bos de bomen te blijven zien, biedt De Bollaard een workshop aan die een selectie maakt van wat je echt moet weten om je veilig in het verkeer te bewegen: de belangrijkste verkeersborden, wegmarkeringen en verkeersregels passeren de revue. De lesgevers vertrekken daarbij van lokale situaties zodat de deelnemers goed op de hoogte zijn van wat mag en niet mag in hun eigen omgeving.

INSCHRIJVEN VOORDRACHTEN Alle voordrachten vinden plaats in de cafetaria en starten om 14 uur met gratis toegang. Inschrijven is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Wens je graag een kopje koffie/ thee met een stuk taart? Reserveer dit aan het onthaal tot uiterlijk de maandag voor de voordracht. Kostprijs: €2,50.

KROLF

Donderdag 27 april

FILMNAMIDDAG: VERLENGD WEEKEND Jos en Nico zijn onlangs hun werk kwijtgespeeld na de sluiting van hun fabriek. Ze besluiten om de slechte bedoelingen van eigenaar Christian aan te tonen door hem tijdens een weekend te gijzelen. Tijdens de gijzeling komt er echter onverwacht bezoek van de dochter van Jos, die de minnares is van Christian. Het zal niet bij die ene verrassing blijven...

INFO

INFO

Krolf spelen kan van 14 tot 16 uur op de buitenterreinen van De Bollaard. Deelname is gratis. Graag vooraf inschrijven aan het onthaal.

Cafetaria De Bollaard van 14 tot 15.45 uur. Toegang: € 2 of € 5 met taart en koffie/thee. Reserveren voor taart en koffie/thee is verplicht en dient uiterlijk te gebeuren op maandag 24 april.

BEGELEIDE WANDEL- EN FIETSTOCHTEN Vanaf mei tot en met september organiseert De Bollaard opnieuw begeleide wandel- en fietstochten. Wie graag wil deelnemen, wordt om 13.30 uur verwacht in de cafetaria van dienstencentrum De Bollaard. Deelname is gratis. INFO

INFO LDC De Bollaard – onthaal Koning Albert I-laan 112 - 050 43 12 02 bollaard@ocmw-blankenberge.be Onthaal: open elke werkdag van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur. Vrijdagnamiddag gesloten.

Begeleide wandeltochten elke eerste dinsdag van de maand: 2 mei 6 juni - 4 juli - 8 augustus - 5 september Begeleide fietstochten elke derde dinsdag van de maand: 16 mei 20 juni - 18 juni - 22 augustus - 19 september

25


Sociaal

’t Loavertje

IBO 't Loavertje biedt buitenschoolse kinderopvang aan alle kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs van Blankenberge. In de vakantieperiodes is er opvang voor schoolgaande kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. (Kalenderjaar 2017: geboortejaar 2013, 2014 & 2015.)

OPENINGSUREN Schooldagen –– Voor school van 6.30 - 8.30 uur –– Na school van 15.30 - 19 uur, woensdag van 12 - 19 uur Snipperdagen –– Doorlopend van 6.30 - 19 uur Vakantiedagen (schoolgaande kinderen) –– Doorlopend van 7 – 18 uur

VOORAF INSCHRIJVEN VERPLICHT! Komt je kindje voor de eerste keer? Maak vooraf een afspraak met de verantwoordelijke van ’t Loavertje om je kindje in te schrijven.

'T LOAVERTJE ONLINE Sinds januari 2017 gebeuren alle inschrijvingen en annuleringen voor ’t Loavertje uitsluitend online via www.loavertje.be. Het systeem is gebruiksvriendelijk en transparant. Als ouder kan je je kind inschrijven en ook inschrijvingen raadplegen en annuleren. Heb je thuis geen internet of heb je moeite met het werken met een pc? In de lokalen van ’t Loavertje staat een pc ter beschikking en het personeel helpt je graag een handje met de inschrijving.

WZC De Strandjutter Mobiel winkeltje De Sneukeloare In woonzorgcentrum De Strandjutter komt sinds kort op geregelde tijdstippen het mobiele winkeltje De Sneukeloare langs. Dit mobiele winkeltje zorgt ervoor dat de bewoners op regelmatige basis (dinsdag- en donderdagnamiddag) zaken kunnen aankopen, zonder dat ze zich ver moeten verplaatsen. Een absolute meerwaarde voor minder mobiele bewoners. Standaard wordt snoepgoed, snacks, verzorgingsproducten en fruit aangeboden. Het aanbod kan echter variëren naargelang de vraag van de bewoners voor bepaalde producten. De bewoners betalen dezelfde prijs als in de winkel. Er wordt dus geen winst gemaakt, het gaat om de dienstverlening. Een groep enthousiaste vrijwilligers is verantwoordelijk voor de bemanning van het mobiele winkeltje.

26

INFO & INSCHRIJVEN IBO ’t Loavertje – Natalie Goethals Kerkstraat 424 - 050 43 12 06 loavertje@ocmw-blankenberge.be


Sociaal

Huis van het kind Kinderdagverblijf ’t Schelpje Kinderdagverblijf ‘t Schelpje biedt dagopvang en verzorgt kinderen van 0 tot 3 jaar. Kinderen krijgen er integrale ontplooiingskansen onder leiding van geschoolde krachten.

OP UITSTAP De medewerkers van het kinderdagverblijf gaan geregeld met kindjes die naar school vertrekken op uitstap. Onlangs was dat naar de bib voor een speelse ontdekkingstocht. De kinderen leerden wat een bibliotheek is, ontdekten verschillende boekjes en luisterden naar een leuk verhaal. Ook brachten ze een bezoekje aan manege ’t Klokhof waar ze kennis maakten met de paarden en leerden over de voeding en verzorging van de dieren. INFO KDV ’t Schelpje – Brigitte Callier – Rood-Kruisstraat 17 – 050 43 12 05 brigitte.callier@ocmw-blankenberge.be

INSCHRIJVEN Je schrijft je kindje best al in van zodra je zwanger bent. Dit kan elke eerste en derde dinsdag van de maand. Maak hiervoor vooraf een afspraak bij het kinderdagverblijf. Tijdens deze eerste kennismaking krijg je een rondleiding en vertellen de medewerkers je over de dagelijkse werking.

Het Ei Zwangerschapsondersteuning Het Ei is een initiatief van ziekenhuis AZ Zeno. Het Ei organiseert maandelijks een gratis infoavond in ’t Schelpje over zwangerschap of baby’s. –– 6/4/2017 - huilbaby’s en inbakeren –– 4/5/2017 - zwangerschapsoefeningen –– 1/6/2017 - borstvoeding

Locatie infoavonden: KDV ’t Schelpje, Rood-Kruisstraat 17. Start 19 uur. Gratis toegang. Vooraf inschrijven niet nodig.

INFO AZ Zeno – Caroline Destailleur hoofdvroedvrouw – 050 63 34 99 vem1@azzeno.be – www.azzeno.be

Succesvolle tweede editie van Spots op Ukkies en… In december organiseerde het Huis van het Kind/Kindernestje voor de tweede maal de Gezinsdag Spots op Ukkies en… in het Casino. Deze Gezinsdag brengt (groot)ouders en diensten samen op een leuke, gezellige manier. (Groot)ouders leren het aanbod kennen van de verschillende diensten die hen kunnen ondersteunen in hun dagdagelijks (groot)ouder zijn.

De opkomst en het verloop van de dag waren een succes: een twintigtal diensten konden op een leuke manier hun dienstverlening voorstellen aan een grote groep (groot)ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar. INFO Huis van het Kind Rood-Kruisstraat 17 – 050 43 12 07 ann.tavernier@ocmw-blankenberge.be

Op de Gezinsdag konden kinderen naar hartenlust deelnemen aan allerhande activiteiten, spelletjes, knutselmomentjes, kindergrime, enz. Voor volwassenen waren er workshops zoals spelen met baby’s, bewegen met peuters, babymassages, maar ook gezondheidsweetjes. Ook de papa’s werden niet vergeten met een papa-hoekje om tafelvoetbal te spelen, te schaken of een tijdschrift te lezen.

27


Sociaal

Gemeenschapsdienst van start In maart ging het nieuwe project ‘Gemeenschapsdienst’ van start in Blankenberge. Personen die via het OCMW van een leefloon genieten, worden voortaan gevraagd om enkele uren per week taken uit te voeren in dienst van de gemeenschap. In Blankenberge ligt de prioriteit bij het bestrijden van onkruid in diverse wijken van de stad. Het OCMW Blankenberge maakt gebruik van de nieuwe wetgeving die zegt dat een OCMW leefloners mag inzetten om gemeenschapsdiensten uit te voeren. Het is de bedoeling om in totaal een 20 à 25-tal van deze mensen in te zetten om samen met het personeel van de technische dienst de netheid te behouden, niet enkel in het toeristische gedeelte van de stad, maar ook in de woonwijken.

naar een job op de arbeidsmarkt. Dit zorgt ook voor een responsabilisering van de mensen met een leefloon.

In samenspraak met de technische dienst van de stad Blankenberge wordt er gekeken waar er concreet gewerkt kan worden. Dit project zorgt ervoor dat deze mensen werkervaring kunnen opdoen en zo mogelijks kunnen doorstromen

Het is alvast een heel interessant project om de volgende weken in de gaten te houden; misschien komen deze mensen binnenkort ook wel werken in jouw buurt.

Met deze positieve actie hoopt Blankenberge een winwinsituatie te creëren voor de bevolking en de werkzoekende leefloongerechtigden. Vanwege het verbod op pesticiden is het een hele opdracht om alles handmatig onkruidvrij te houden.

Zitdagen pensioenen Wil je meer informatie over jouw persoonlijk pensioendossier? Kom dan naar de zitdagen voor pensioenen in het stadhuis. Je kunt er gratis terecht voor informatie in verband met berekening, herziening en afwerking van je pensioen als loontrekkende of zelfstandige. De zitdagen vinden plaats elke tweede dinsdag van de maand. Volgende zitdagen: 11 april, 9 mei en 13 juni. Voor loontrekkenden: van 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur. Voor zelfstandigen: van 9 tot 12 uur

Kaartershuisje Albertpark aangename ontmoetingsplaats voor ontspannen namiddagen Je kan er naast kaarten ook bij een kopje koffie je handwerk doen, gecombineerd met een gezellige babbel. Op maandag is er de mogelijkheid om mee te spelen met de petanquers en tijdens de zomermaanden wordt er op woensdag nog steeds krolf gespeeld. Iedereen is welkom! INFO Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13 tot 17 uur. Gratis koffie en koekjes.

28

TICKETSYSTEEM Voor een vlot verloop van de zitdag wordt er gewerkt met een ticketsysteem. Vanaf 8.30 uur kan je in het stadhuis een ticket nemen dat het uur vermeldt waarop je die dag geholpen zal worden. Hou er rekening mee dat het aantal tickets beperkt is!

KUN JE NIET NAAR DE ZITDAGEN KOMEN OF ZIJN ALLE TICKETS AL GERESERVEERD? Maak dan een afspraak met het regionaal kantoor van de Rijksdienst voor

Pensioenen (RVP) of het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen te Brugge. INFO Loontrekkenden RVP Brugge - Torhoutsesteenweg 281 8200 Brugge (Sint Andries) – 050 40 62 60 brugge@rvp.fgov.be - www.rvp.fgov.be Zelfstandigen RSVZ Brugge – Abdijbekepark 2 8200 Brugge (Sint Andries) – 050 30 53 11 info-brugge@rsvz-inasti.fgov.be


Sociaal

Aangepaste mobiliteit

Nieuw: Dienstverlening Openbaar Aangepast Vervoer regio Brugge Mobar VZW Ben je een rolstoelgebruiker of heb je een mobiliteitsbeperking en woon je in Blankenberge? Dan kan je gebruik maken van de dienstverlening Openbaar Aangepast Vervoer Mobar vzw. Deze dienst regelt vervoer van deur tot deur. Zo wordt een familiebezoek, raadpleging bij de dokter, kappersbezoek, het bijwonen van een voorstelling… makkelijker mogelijk.

AANBOD Er wordt elke dag gereden van 7 uur tot 22 uur, inclusief zon- en feestdagen en bij beschikbaarheid van vrije voertuigen en chauffeurs. Een begeleider kan gratis meerijden.

PRIJSKAARTJE De gebruiker betaalt instapgeld van 2 euro en een tarief van 1 euro per kilometer binnen de gemeente. Enkel de kilometers die afgelegd worden in het aangepast vervoer worden aangerekend. Het instapgeld wordt aangerekend telkens bij het instappen van het voertuig (dus zowel bij de heen- als terugrit).

ANNULEREN

RESERVEREN

Een aangevraagde rit annuleren één dag op voorhand is kosteloos. Annuleer je de dag zelf, dan betaal je 5 euro. Wanneer de rit ter plaatse opgezegd wordt, dan wordt het volledige bedrag aangerekend.

Telefonisch via 09 216 20 67 of via info@mobar.eu. Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur. Een rit reserveren doe je minimaal twee werkdagen vooraf.

Deze dienstverlening komt tot stand met de medewerking van de Vlaamse Overheid.

Vraag je vrijetijdstoelage aan De vrijetijdstoelage is een gezamenlijk initiatief van het OCMW en het stadsbestuur en biedt inwoners met een bescheiden budget de mogelijkheid om deel te nemen aan het socio-culturele en sportieve leven. Voldoe je aan de voorwaarden (statuut Verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds) of ben je in schuldbemiddeling/budgetbeheer (advocaat–CAW), kom dan langs bij het Sociaal Huis voor meer info.

WAARVOOR GEBRUIK JE DE VRIJETIJDSTOELAGE? –– De vrijetijdstoelage kan je gebruiken voor de volledige of gedeeltelijke betaling van de kosten van deelname aan activiteiten georganiseerd door Blankenbergse organisaties of verenigingen. –– Een vrijetijdstoelage wordt toegekend onder de vorm van vrijetijdscheques of wordt aangewend voor de terugbetaling van gemaakte kosten via overschrijving, tot uitputting van het budget.

voor Muziek en Woord, de dienst Toerisme en dienstencentrum De Bollaard. Ook diverse Blankenbergse verenigingen (jeugd- en sportverenigingen, socio-culturele organisaties) aanvaarden de vrijetijdscheques als betaalmiddel.

BEDRAG De maximum vrijetijdstoelage voor de periode 1 januari tot 31 december 2017 bedraagt 50 euro vermenigvuldigd met het aantal inwonende personen van het gezin van de aanvrager en dit tot uitputting van het budget. Indien de kostprijs van jouw activiteit het maximumbedrag niet bereikt, wordt het resterend saldo terug in het globale budget opgenomen.

INFO & AANVRAGEN Sociaal Huis – Infopunt – Kerkstraat 155 – 050 43 12 43 info@sociaalhuisblankenberge.be

–– Vrijetijdscheques kan je gebruiken voor de betaling van alle vrijetijdsactiviteiten georganiseerd door de stedelijke jeugddienst, de stedelijke sportdienst, het cultuurcentrum, de stedelijke openbare bibliotheek, de Stedelijke Academie

29


Sociaal

Hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? De FOD Financiën houdt voor inwoners die hulp nodig hebben bij het invullen van de belastingaangifte voor de inkomsten 2016–aanslagjaar 2017, opnieuw zitdagen in het stadhuis.

ZITDAGEN OP 15, 16, 22, 23 & 30 MEI Blankenbergenaars krijgen de mogelijkheid om hun aangifte in de personenbelasting te laten invullen in het stadhuis. Tijdens de vijf zitdagen (15, 16, 22, 23 en 30 mei) kan je terecht in de inkomhal van het stadhuis van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 15.30 uur. Per zitdag worden maximaal 70 personen geholpen. Inwoners die van de belastingdienst een voorstel of vereenvoudigde aangifte kregen die niet moet gewijzigd worden, hoeven niets te doen. Hun aangifte gebeurt automatisch.

INSCHRIJVEN VOORAF VERPLICHT Inschrijven vooraf is verplicht en kan op woensdag 3 mei vanaf 8.30 uur. Meld je persoonlijk aan in de inkomhal van het stadshuis. Je krijgt er een ticket met daarop dag en tijdstip van je afspraak. Opgelet: 1 ticket per aangifte en dit zolang de voorraad strekt! Senioren en minder mobiele mensen krijgen voorrang.

Als er na de inschrijvingsdag van 3 mei nog tickets beschikbaar zijn, kan je je inschrijven bij het Sociaal Infopunt in het Sociaal Huis – Kerkstraat 155 (voormalige rijkswachtkazerne, recht tegenover parkeergarage station) – T 050 43 12 43.

NOG VRAGEN? Naast deze vijf zitdagen kan je terecht bij: –– FOD Financiën – Centrum Particulieren Brugge G. Vincke Dujardinstraat 4 – T 0257 50 310 –– FOD Financiën – Centrum Particulieren Oostende Vrijhavenstraat 1 – T 0257 50 300 –– Open voor publiek van 9 tot 12 uur, in juni van 9 tot 15 uur. Contactcenter FOD Financiën: telefonisch elke werkdag van 8 tot 17 uur via het nummer 0257 25 757 (gewoon tarief). INFO Sociaal Huis – Infopunt – Kerkstraat 155 – Blankenberge 050 43 12 43 – info@sociaalhuisblankenberge.be

Zorg dat je op de dag van je afspraak minstens 15 minuten voor het afgesproken tijdstip aanwezig bent in de inkomhal van het stadhuis en breng zeker je ticket mee.

SportHapjes Op woensdag 7 juni vindt van 14 tot 17 uur de vierde editie van SportHapjes plaats. SportHapjes is een gezamenlijk initiatief van de sportdienst, de jeugddienst, het cultuurcentrum en het Sociaal Huis. Dit initiatief wil zoveel mogelijk inwoners met een beperkt inkomen die tussen 4 en 65 jaar oud zijn gratis laten kennismaken met sportdisciplines zoals bungeerun, bowlen, zwemmen, minigolf, skaten, ropeskipping en andere. Voor de allerkleinsten is er kinderanimatie zoals een springkasteel, een schminkstand en knutselen. Als afsluiter wordt er voor iedereen een gratis boterkoek met chocomelk voorzien.

Schrijf je dan in voor maandag 5 juni 2017 via het Sociaal Infopunt van het Sociaal Huis op het nummer 050 43 12 43 of via info@sociaalhuisblankenberge.be.

Voldoe je aan de voorwaarden (je bent in het bezit van een attest Verhoogde tegemoetkoming) en wil je deelnemen?

Sociaal Huis – Infopunt Kerkstraat 155 – 050 43 12 43 info@sociaalhuisblankenberge.be

De dag zelf meld je je vanaf 13.30 uur aan op het buitenterrein van sportzaal De Sportdoze waarna je kan deelnemen aan de activiteiten die plaatsvinden op volgende locaties: sportzaal en terreinen van De Sportdoze, Bowl Inn, het Farys-Noordzeebad, het minigolfterrein van vakantiecentrum Floreal en lokaal dienstencentrum De Bollaard. INFO

30


Sociaal

Werkwinkel

Jobkracht 10

De dienstverlening van de Werkwinkel Oostkust is onlangs grondig aangepast. De belangrijkste wijzigingen in de dienstverlening zetten we op een rijtje.

Jobkracht 10, de dienst tewerkstelling van het OCMW Blankenberge, verhuisde naar administratief centrum De Bezaan, Jordaenslaan 34 in Blankenberge. Hier vind je ook het vrijwilligersloket.

VDAB

INFO

Enkel op afspraak. Een afspraak maak je via wwoostkust.youcanbook.me of bel de VDAB Servicelijn op 0800 30 700.

Open: elke werkdag van 8.30 tot 12 uur, in de namiddag enkel op afspraak. Maak een afspraak via 050 43 12 65.

GTB (TRAJECTBEGELEIDING PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP) Enkel op afspraak. Documenten van doorverwijzers (mutualiteiten, ziekenhuizen, scholen,…) stop je in de brievenbus stuur je op met de verwijzing GTB op de omslag.

PWA Enkel nog vanuit de Werkwinkel Brugge. Elke eerste en laatste dinsdag van de maand van 8.30 tot 12 uur. In de namiddag enkel op afspraak. Maak een afspraak via 050 44 04 80.

OPEN LOKET ANDERSTALIGEN Elke maandag van 13 tot 16 uur kunnen anderstaligen terecht in Werkwinkel Blankenberge aan het open loket zonder afspraak. INFO Werkwinkel Blankenberge – Kerkstraat 236 050 43 26 60 – www.werkwinkel.be

Meer vrije tijd voor jezelf met ‘t Schoonschip Huishoudhulp met dienstencheques is dé oplossing! ’t Schoonschip biedt kwaliteitsvolle service op maat. Poetsen, ramen lappen, wassen en strijken, klein naaiwerk, boodschappen doen, maaltijden bereiden of persoonlijke begeleiding, het kan allemaal. –– Al deze diensten betaal je met dienstencheques. Minimum duur per prestatie: 3 uur, per week, per 14 dagen of volgens afspraak. –– Kostprijs: 9 euro/uur (met 30% belastingvoordeel) = 6,30 euro/uur netto kostprijs. Registratie = gratis INFO ’t Schoonschip vzw – Mimi Crabeels – Stationsstraat 1 050 95 00 65 – info@schoonschip.be Open: elke werkdag van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.45 uur. Surf naar www.schoonschip.be voor alle info over inschrijvingen (gebruikers) en sollicitaties (kandidaat werknemers).

31


Sport

Sportmenu 2017 25 & 27 april

Sportsterrendagen voor scholen - Sport Vlaanderen Blankenberge

26 april

Reuzekinderzwemnamiddag - Farys Noordzeebad

1 mei

Jeugdvoetbaltornooi SCB (U7 – U8 – U9 – U10 – U11) - Sport Vlaanderen Blankenberge

6 mei

Jeugdvoetbaltornooi SCB (U17 – U21) - Sport Vlaanderen Blankenberge

7 mei

Jeugdvoetbaltornooi SCB (U12 – U15) - Sport Vlaanderen Blankenberge

6 & 7 mei

Internationale Tweedaagse Voettocht

6 – 7 mei

Boogschieten Beker van België en Vlaanderen - d'Hoogploate

13 – 14 mei

Basketbaltornooi Flanders Event - Sportdoze & d’Hoogploate

19 – 20 mei

Turnfeest Rust Roest - Sport Vlaanderen Blankenberge

20 – 21 mei

O’Neill Wind, Wave & Board Weekend - O’Neill Beachclub

20 – 21 mei

Boogschieten Belgisch Jeugdkampioenschap - d'Hoogploate

25 – 28 mei

Minivoetbaltornooi - Sportdoze

28 mei

Kids Day - gratis watersportactiviteiten voor kinderen tussen 5 en 13 jaar - O’Neill Beachclub

5 juni

Ladies Day - sportdag voor dames met verschillende initiaties en workouts - O’Neill Beachclub

PaPaChamps G-sport op internationaal niveau Parantee-Psylos, de Vlaamse unisportfederatie voor personen met een beperking, organiseert voor het vierde jaar op rij in Blankenberge twee internationale toernooien onder de gemeenschappelijke noemer Parantee Paralympic Championships, kortweg PaPaChamps.

INTERNATIONAAL PAASTOERNOOI ROLSTOELBASKETBAL: PAASWEEKEND 14 – 16 APRIL De wereldtop rolstoelbasketbal komt naar Blankenberge. De vijf deelnemende landen waren vorig jaar nog aanwezig op de Paralympische Spelen in Rio de Janiero. Spanje ( zilver) en Groot-Brittannië (brons) wonnen een medaille. Kom kijken en maak een dag vol topspektakel mee!

INTERNATIONAAL BOCCIATOERNOOI: 26 – 28 MEI Boccia is een mikspel dat gelijkenissen vertoont met petanque en wordt gespeeld door mensen met een ernstige fysieke beperking. Het Belgisch bocciapair, dat vorig jaar deelnam aan de Paralympische Spelen, zal tegenstanders als Rusland,

32

Duitsland en Engeland het vuur aan de schenen leggen. Parantee en de stedelijke Sportdienst hopen ook heel wat inwoners uit Blankenberge te mogen verwelkomen als vrijwilliger en/of toeschouwer tijdens één van deze G-sport toernooien. INFO & PROGRAMMA Locatie: Centrum Sport Vlaanderen Blankenberge Koning Boudewijnlaan 15B Gratis toegang - programma op www.papachamps.be Facebook: www.facebook.com/parantee VRIJWILLIGERS GEZOCHT! Heb je zin om een handje toe te steken als vrijwilliger op één van deze toernooien? Op www.papachamps.be vind je alle info en contactgegevens.


Sport

Blankenbergse jongeren naar Europese Jeugdsportdagen in Luxemburg Tijdens het weekend van 19, 20 en 21 mei 2017 zal een delegatie jongeren - samengesteld uit de verschillende Blankenbergse sportverenigingen - in Differdange, Luxemburg deelnemen aan de Europese Jeugdsportdagen. De Blankenbergse jongeren nemen het in verschillende sportcompetities (voetbal, basketbal, volleybal, atletiek en zwemmen) op tegen delegaties uit Cranendonck (Nederland), Rethel (Frankrijk), Bitburg (Duitsland) en Differdange (Luxemburg). We wensen onze Blankenbergse sporters in ieder geval veel succes toe!

FARYS-Noordzeebad

FARYS-Noordzeebad Openingsuren PAASVAKANTIE / 1 - 17 APRIL Za Zo Ma Di

9 – 11.45 u / 14 – 18.45 u 9 – 12.15 u 9 – 11.45 / 14 – 18.30 u 8.30 – 10 u (50+) 10 – 11.45 u en 14 – 19.45 u Wo 9 – 11.45 u en 14 – 19.45 u Do 9 – 11.45 u en 14 – 18.30 u Vr 9 – 11.45 u en 14 – 19.15 u

Zwemlessen paasvakantie DATA

KOSTPRIJS LESSENPAKKET

–– Maandag 3 april tot en met vrijdag 14 april –– Lessenpakket van 10 lessen –– Maximum 3 kinderen per lesgeef(st)er –– Kinderen geboren vanaf 2011 en ouder –– Lessen van 40 minuten

60 euro (exclusief toegang zwembad)

KEUZE UIT VOLGENDE UREN: –– 9 tot 9.40 u. - 9.40 tot 10.20 u. 10.30 tot 11.10 u. - 11.10 tot 11.50 u. –– 17 tot 17.40 u. - 17.40 tot 18.20 u. 18.20 tot 19 u.

VOORAF INSCHRIJVEN EN BETALEN! INFO Farys-Noordzeebad A. Van Ackersquare 1 – 050 636 750 noordzeebad@blankenberge.be

OPGELET! paasmaandag 17 april open van 9 tot 12.15 uur! Het Farys-Noordzeebad is gesloten van 5 tot en met 18 juni voor jaarlijks onderhoud.

KINDERZWEMPARTY woensdag 26 april van 14 tot 17 uur octopus – matten – banden

Nieuw kassasysteem in Farys-Noordzeebad AANKOOP ABONNEMENTEN Om de verwerking in het nieuwe kassasysteem vlotter te laten verlopen kan je, als je een abonnement wenst aan te kopen, je best vooraf registreren op de website. Surf naar de website https://webshopblankenberge.recreatex.be en registreer je via de knop Aanmelden als nieuwe gebruiker.

33


Jeugd

Buitenspeeldag 2017 / 19 april Het Sport Vlaanderen sportcentrum wordt omgetoverd tot een pretpark met allerhande attracties waaronder verschillende springkastelen en een groot klimparcours. Daarbovenop brengt Klutske korte workshops op ieders maat. Ook aan de sportievelingen werd gedacht. Zij kunnen hun energie kwijt op de sportvelden van Sport Vlaanderen. Kortom keuze genoeg. Afsluiten gebeurt dit jaar in stijl met een heuse party. Bij regenweer gaat de activiteit door in de sporthal van Sport Vlaanderen. Binnenwippen is de boodschap!

INFO Waar: Sportcentrum Sport Vlaanderen Koning Boudewijnlaan 15/B – Blankenberge Hoe laat: 14 tot 17 uur Voor wie: kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar

Buitenspeeldagen Meimaand Speelmaand SPEELKARAVAAN / 10 MEI In Park De Craene trakteert de jeugddienst op een bezoek van een echte speelkaravaan. Kinderen kunnen - in een woonwagen volledig omgebouwd tot speel en zithoek, strip- en kleurhoek, inclusief verkleedmand en kinderkeuken - volledig hun fantasie kwijt. Daarbovenop kunnen ze zich uitgebreid amuseren met een volksspelenpakket met onder andere schuiftafel, rekkertrek, sjoelbak, mannetjesspel, pudebak, ringwerpen, stangenbiljart, klimbak, zwierbol, eendjes vissen, grote vier-opeen-rij, hobbelpaardjes, glijbaan, lachspiegels, blikwerpen… Om het geheel nog leuker te maken, zorgt een ludieke presentator met kleine publieksacts voor een onvergetelijke namiddag. INFO Speelplein ’t Veermeer (Park De Craene) woensdag 10 mei / 13.30 – 17.30 uur doelgroep: 4 t.e.m. 12 jaar

POPPENTHEATERFESTIVAL: POPPENTHEATERVOORSTELLING + WORKSHOP POPPEN MAKEN / 31 MEI

Op paaszaterdag 15 april organiseert de Blankenbergse jeugdraad voor de tweede keer muziekwedstrijd Notes in de Consciencezaal van het CC Casino. Maar liefst zes bands uit de regio komen hun kunsten demonstreren aan het publiek en de jury en hopen zo een plaatsje weg te kapen op de affiche van Notes in Concert samen met een bekende Belgische groep in het najaar van 2017. Na afloop van de wedstrijd volgt de prijsuitreiking en een spetterende afterparty! Tijdens de prijsuitreiking worden ook de twee laureaten bekend gemaakt van de dj contest, die eerder dit jaar plaatsvond in jeugdhuis De Leute.

In een authentieke woonwagen wordt het verhaal van Sonderlich en Zonen verteld; de fantastische familiegeschiedenis van een clan bohemiens. De voorstelling is telkens beperkt tot 25 toeschouwers maar wordt drie keer gespeeld. Werd je geïnspireerd door de voorstelling? Maak dan onder begeleiding van een professionele poppenmaker een kleine sokpop. Laat je dus helemaal onderdompelen in het figurentheater! De workshop is doorlopend. INFO Speelplein De Vitamine (Woumenpad/Legadorp) woensdag 31 mei / 13.30 – 17 uur doelgroep: voorstelling vanaf 8 jaar – workshop poppen maken vanaf 6 jaar

34

Muziekwedstrijd Notes / 15 april

INFO Toegang 1 euro – deuren open om 20 uur start optredens 20.30 uur www.facebook.com/ notesmusicblankenberge/?fref=ts


Jeugd

Grabbelpas en Swap / paas- en zomervakantie De jeugddienst heeft een gevarieerd programma klaar voor de paasvakantie en zomervakantie. Alle kinderen kunnen deelnemen aan de dolle activiteiten van Grabbelpas. Jongeren kunnen kiezen uit het actief pakket van Swap.

AANBOD Dinsdag 4 april

Ecopark

10 t.e.m. 16 jaar

Woensdag 5 april

Ezelspel

5 t.e.m. 9 jaar

Donderdag 6 april

Roefel

8 t.e.m. 11 jaar

Mr. Hoep op pad

5 t.e.m. 7 jaar

Maandag 10 april

Boudewijn Seapark

5 t.e.m. 9 jaar

Dinsdag 11 april

Happen naar vis

8 t.e.m. 11 jaar

Chocolat Nanny

12 t.e.m. 16 jaar

Woensdag 12 april

Spinnen

10 t.e.m. 16 jaar

Donderdag 13 april

Kinepolis

12 t.e.m. 16 jaar

Het volledige paasvakantieaanbod vind je op jeugd.blankenberge.be. Het aanbod voor de zomervakantie vind je op de website vanaf half mei.

VOOR WIE Alle kinderen en jongeren van 5 tot en met 16 jaar.

INSCHRIJVEN Paasvakantie Online: via jeugd.blankenberge.be > klik door naar inschrijvingen webshop. Opgelet: zorg dat je voor de start van de inschrijvingen al geregistreerd bent! Je kunt je ook inschrijven aan de balie bij de jeugddienst. Zomervakantie Online: vanaf dinsdag 13 juni om 19 uur via jeugd.blankenberge.be > klik door naar inschrijvingen webshop. Opgelet: zorg dat je voor de start van de inschrijvingen al geregistreerd bent! Balie jeugddienst: vanaf woensdag 14 juni 2017 om 13.30 uur.

SportHapjes De jeugddienst organiseert samen met de sportdienst, cultuurdienst en het OCMW SportHapjes. Op de terreinen van De Sportdoze kan je proeven van verschillende disciplines zoals boogschieten, voetballen, trampoline, bumperballen, dansen, badminton, tafeltennis... Je kan volledig uit de bol gaan op een opblaasbare piste of om ter verst gaan op de benji-run. Tot slot word je in de Sportdoze getrakteerd op een boterkoek met chocomelk.

INFO Woensdag 7 juni 2017 – 14 tot 17 uur Deze activiteit is geschikt voor alle kinderen tussen 4 en 12 jaar. Opgelet: vooraf inschrijven verplicht! Inschrijven vóór maandag 5 juni 2017 kan telefonisch (050 636 770) of aan de balie van de jeugddienst.

35


Jeugd

Speelpleinwerking Speelberge Paasvakantie & zomervakantie

Folder in de kijker Wat je moet weten als je verhuist Op eigen benen staan is een droom van elke jongere. De zoektocht naar een eigen plek waar je helemaal zelfstandig kan leven, is een normale stap in je leven. De ene vertrekt snel thuis, anderen gaan op kot om te studeren of blijven thuis wonen tot hun 25e . Wat je ook doet, waar of met wie je gaat samenwonen: een goede voorbereiding is belangrijk. Deze folder kan een belangrijke stap zijn om je rond dit thema te informeren en/of sensibiliseren. Er staan eveneens interessante websites in waar je je zoektocht kan starten.

STAP EENS BINNEN BIJ HET JIP! In het Jongereninformatiepunt kan je informatie opzoeken in folders of op het internet, maar je kan er ook terecht voor een gesprek. De JIP-medewerkers helpen je met je vragen en zoeken samen naar een antwoord op je vraag of oplossing voor je probleem. Binnenstappen in een JIP is helemaal gratis.

WAAR

WAT KOST HET?

Paasvakantie: d'Oefenschool Zomervakantie: De Brislam

Tarief webshop of jeugddienst.

WANNEER Paasvakantie: van 3 april tot en met 14 april van 8 tot 17.30 uur. Gesloten op paasmaandag 17 april. Zomervakantie: van 3 juli tot en met 31 augustus van 8 tot 17.30 uur. Gesloten 1/7, 21/7 en 15/8. De jeugddienst biedt vooropvang aan op dezelfde locatie van 7 tot 8 uur.

Alle kinderen zijn welkom op Speelberge vanaf het jaar waarin ze 5 jaar worden tot en met het jaar waarin ze 12 jaar worden (geboren tussen 2005 en 2012). ONLINE INSCHRIJVEN!

Jeugddienst Blankenberge JIC ’t Loft - Van Monsstraat 19 050 636 770 jeugddienst@blankenberge.be http://jeugd.blankenberge.be

36

2 euro

2 euro

speelpleinwerking

6 euro

4 euro

*Om te genieten van sociaal tarief moet de aanvrager het attest verhoogde tegemoetkoming persoonlijk afgeven op de jeugddienst of op de speelpleinwerking. Het sociaal tarief zal vanaf dan pas toegepast worden.

tarief/dag/kind vooropvang

3 euro

speelpleinwerking 15 euro *Enkel indien geldbeugel niet of onvoldoende is opgeladen!

Alle activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar. De attesten worden tijdig bezorgd. Voor terugbetaling door het ziekenfonds bezorg je een aanvraagformulier.

Stap 1: registreer je als ouder.

De aan- en afmeldmomenten zijn beperkt. Aanmelden: in de voormiddag enkel tussen 8 en 10 uur. Over de middag van 12 tot 13.30 u. Afmelden: kan op elk moment van de dag, rekening houdend met activiteiten op verplaatsing.

Stap 2: eenmaal geregistreerd, ontvang je een bevestigingsmail waarbij je jouw gebruikersaccount kunt activeren. Stap 3: voeg je gezinsleden (kind(eren)) toe. Maak per kind een gebruikersnaam en nieuw wachtwoord aan. Stap 4: log uit als ouder en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord van je kind(eren). Na aanmelding kan je via het tabblad geldbeugel de geldbeugel per kind opladen. Opgelet: voor elk kind dien je een eigen geldbeugel aan te maken en op te laden.

Info

vooropvang

Surf naar http://jeugd.blankenberge. be/ en klik op de knop inschrijvingen webshop. Ben je een nieuwe gebruiker, dan registreer je je via de knop Aanmelden als nieuwe gebruiker.

INFO JIP Blankenberge Van Monsstraat 19 - 050 636 770 jip@blankenberge.be

sociaal tarief*/ dag/kind

Tarief speelpleinwerking*

VOOR WIE

INSCHRIJVEN

tarief/dag/ kind

AAN- EN AFMELDEN

Haal je kinderen tijdig op! Respecteer je het sluitingsuur niet, dan riskeer je een bijkomende kost van 20 euro per kind te moeten betalen. Is je kind slechts een halve dag op Speelberge aanwezig, dan wordt toch de dagprijs aangerekend.

LUNCHPAKKET De kinderen brengen zelf hun lunchpakket mee. Er is dagelijks gratis soep en water. INFO

Om te kunnen deelnemen aan de speelpleinwerking Speelberge dien je de geldbeugel van je kind(eren) vooraf op te laden. Bij het aanmelden op de speelpleinwerking Speelberge wordt het krediet op de geldbeugel van je kind(eren) in mindering gebracht.

Jeugddienst – Van Monsstraat 19 050 636 770 - jeugddienst@blankenberge.be OPENINGSUREN JEUGDDIENST Maandag tot vrijdag: van 8.30 tot 12 uur & 13.30 tot 17.15 uur, donderdag tot 19.30 uur Tijdens schoolvakanties: elke werkdag. Van 8.30 tot 12 uur (telefonisch en via e-mail bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur).


Star zomerut ur = s t ar t na ophalincght-

Huisvuilophaling voorjaar 2017

Praktisch

IVBO (Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering- en verwerking in Brugge en Ommeland) staat in voor alle huis-aan-huisinzamelingen van papier en karton, PMD, restafval van particulieren, met huishoudelijk afval gelijkgesteld bedrijfsafval, grofvuil en snoeihout. Vragen of problemen in verband met de huis-aan-huisophalingen? Bel het gratis nummer van IVBO: 0800 97 238 (van 8 tot 16.30 uur) of surf naar www.ivbo.be.

AFVALKALENDER

LEGENDE

INFO

Informatie over de praktische regeling (frequentie, datum, uur, sorteerregels, aanbiedingsvoorwaarden, …) voor alle ophalingen vind je in de afvalkalender. Alle sorteerregels voor PMD en papier en karton vind je ook op de sorteerwijzer in je afvalkalender. Hierop zie je wat al dan niet in de blauwe PMD-zak mag of wat je mag aanbieden bij de ophaling van papier en karton. Een handig hulpmiddel. Raadpleeg je afvalkalender dus regelmatig.

1

■ Restafval ■ Bedrijfsafval ■ PMD ■ Papier en karton ■ Grofvuil 4 maal per jaar vanaf 7 uur ■ Snoeihout 4 maal per jaar vanaf 7 uur KGA (klein gevaarlijk afval) 1 keer per maand op het containerpark Zet je vuilniszak buiten zo dicht moge KGA wijkinzamelingen: lijk bij het voorziene ophaaluur. Maandag 10/04/2017 Buitenplaatsen mag vanaf 21 uur –– 09.00 – 10.00 u.: de dag voor de ophaling. Mgr. Waffelaertlaan BLANKENBERGE Op een verkeerde datum, plaats of uur (midden van de straat) afval buitenplaatsen = sluikstorten! –– 10.15 – 11.00 u.: Ruitersstraat (De Wullok) Kijk binnenin voor bijkomende informatie! ONDERGRONDSE Maandag 8/05/2017 De wijken gelegen ten noorden van de lijn die loopt over de Koning Albert I-laan, Koning (totTellstraat aan de Zuidlaan), AFVALCONTAINERS –– Leopold 13 – III14plein, u.:Kerkstraat Willem Zuidlaan, Vredelaan, Koninklijkelaan (genoemde straten inbegrepen). Ondergrondse afvalcontainers voor rest(d’Hoogploate) afval en PMD vind je in de havenbuurt FEBRUARI –– 14.15 - 15 u.: Grote Markt JANUARI MAART (hoek De Smet de Naeyerlaan met de (glascontainer) Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Havenstraat) en op de A. Ruzettelaan 01 01 02 03 04 05 02 01 02 03 04 (aan de hoek met de Rogierlaan). De 02 03 04 05 bedien 06 07 je08via een 06 betaal07 08 09 10 11 12 06 07 08 09 10 11 BLANKENBERGE afvalcontainers systeem met12munten. 09 10 11 13 14Voor 15 0,50 13 euro 14 kan 15 16 17 18 19 13 14 15 16 17 18 je16tot1740 liter restafval per22 beurt20kwijt in22 23 24 25 26 21 18 19 20 21 20 21 22 23 24 25 de ondergrondse container.

Huisvuil: IVBO – 050 45 63 11 of gratis nummer 0800 97 238 – www.ivbo.be Containerpark: dienst BODI – 050 636 700

27/03 TOT 22/9 = NACHTOPHALING VANAF 00.15 UUR!

Zone 1: maandag + vrijdag Zone 2: dinsdag

Online meldpunt openbare reinheid

AFVALKALENDER 2017

2

Dagelijks zijn de medewerkers van de stad Blankenberge in de weer om www.ivbo.be de stad net te houden. Ze ruimen op HUISVUIL en speuren ook naar afval en overtreVan 01/01 t.e.m. 26/03 Van 27/03 t.e.m. 22/09 van 23/09 t.e.m. 31/12 Nachtophaling ders. Omdat de medewerkers helaas maandag vanaf 7 uur maandag vanaf 00.15 uur niet alles zelf kunnen vaststellen, van 27/03 t.e.m. 22/09 extra nachtophaling elke vrijdag vanaf 00.15 ook uur vraagt het stadsbestuur aan de HUISVUIL VAN inwoners omPARTICULIEREN mee te helpen. Heb jij = Restafval klachten over sluikstorten, zwerfvuil, • Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken voor particulieren van de stad Blankenberge. hondenpoep of andere milieuproble• Zakken pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de dag van ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene men? Die kan je altijd melden aan het ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!) stadsbestuur.

Zo 05 12

AFVALKALENDER 2017 Start nachtophaling

Kijk informatie! 27 28 23 binnenin 24 25 voor 26 bijkomende 27 28 29

27

28

29

30

19

26

HUISVUIL VAN HANDELAARS www.ivbo.be

31

= Bedrijfsafval

Sinds kortvoorgeschreven is er ookhuisvuilzakken een online meld• Enkel aanbieden in deHUISVUIL voor handelaars (bedrijfsafvalzakken) van de stad Blankenberge. punt openbare reinheid. Via een • Zakken pas buiten 5 uur de dag van22/09 ophaVan 01/01 t.e.m. plaatsen 26/03 vanafVan 27/03 t.e.m. ling! dicht 31/12 mogelijk bij het voorziene ophaaluur. vanLiefst 23/09zot.e.m. Nachtophaling eenvoudig digitaal meldingsformulier (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten dinsdag vanaf 7 uur dinsdag vanaf 00.15 uur plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!) kan je problemen signaleren. Deze • Campingbezoekers mogen enkel gebruik maken van bedrijfsafvalzakken. HUISVUIL VAN PARTICULIEREN worden dan onmiddellijk doorge= Restafval GROFVUIL stuurd de betrokken diensten • Enkel aanbiedennaar in de voorgeschreven huisvuilzakken particulieren van de stad Blankenberge. 4xvoor per jaar, vanaf 7 uur • Zakken buiten plaatsen 5 uur de dag vangemaakt enpaser worden afspraken Aanbieden grofvuil onder devanaf voorwaarden vermeld op ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene keerzijde! ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, om het probleem verder aan te pakpas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!) SNOEIHOUT ken. Je kan ook foto’s bijvoegen om HUISVUIL VAN HANDELAARS 4x per jaar, vanaf 7 uur je melding meer te duiden. Indien = Bedrijfsafval Op 5 januari wordt gratis een éénmalige ophaling van kerstbomen georganiseerd. Gelievehuisvuilzakken vanaf 7 uur uw • Enkel aanbiedenkan in de voorgeschreven voor anonodig je de melding zelfs kerstboom aan te bieden op van de boordsteen van het handelaars (bedrijfsafvalzakken) de stad Blankenberge. voetpad voor het gebouw waarvan hetdag afkomstig is • Zakken pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de van niem doen.mogelijk zodat voetgangers een veilige ophaling! Liefst zo dichtnog bij hetdoorgang voorzienehebben.

De 30 wijken 31 gelegen ten zuiden van de lijn die loopt over de A. Ruzettelaan (grens Zeebrugge tot Koning Albert I-laan), Koning Albert I-laan, Koning Leopold III plein, Kerkstraat (tot aan de Zuidlaan), Zuidlaan, Vredelaan, Koninklijkelaan (genoemde straten niet inbegrepen).

ZONE 1: APRIL, APRIL MEI, JUNI 2017

MEI FEBRUARI

JANUARI

Ma Ma

Di Di

Wo Wo

Do Do

Vr Vr

Za Za

Zo Zo

03 02

04 03

05 04

06 05

07 06

10 09

11 10

12 11

13 12

17 16

18 17

19 18

24 23

25 24

26 25

30

31

Ma Ma

Di Di

Wo Wo

Do Do

Vr Vr

01

02 01

01

02

03 01

04 02

05 03

08 07

09 08

08 06

09 07

10 08

11 09

12 10

14 13

15 14

16 15

15 13

16 14

17 15

18 16

19 17

20 19

21 20

22 21

23 22

22 20

23 21

24 22

25 23

26 24

27 26

28 27

29 28

30 29

29 27

30 28

31

JUNI MAART Za Za

Zo Zo

Ma Ma

06 04

07 05

02

13 11

14 12

05 06

06 07

20 18

21 19

12 13

27 25

28 26 Start nachtophaling

Di Di

Wo Wo

Do Do

Vr Vr

Za Za

Zo Zo

01

01 02

02 03

03 04

04 05

07 08

08 09

09 10

10 11

11 12

13 14

14 15

15 16

16 17

17 18

18 19

19 20

20 21

21 22

22 23

23 24

24 25

25 26

26 27

27 28

28 29

29 30

30 31

30

ZONE 2: APRIL, APRIL MEI, JUNI 2017

MEI

ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanafKGA 21 uur daags voordien!) • Campingbezoekers mogen enkel gebruik maken van bedrijfsafvalzakken. 1 keer per maand op zaterdag ter stedelijk containerpark

JUNI

WAAR VIND JE HET ONLINE MELDPUNT OPENBARE REINHEID? GROFVUIL www.blankenberge.be > klik door naar de7 stad > Inspraak > Melding reinheid 4x perOver jaar, vanaf uur

Let op! Restafval, bedrijfsafval, PMD, papier en karton, snoeihout en grofvuil: pas buiten plaatsen vanaf 5 uur de dag van ophaling! Liefst

Ma Di mogelijk Wo bij Dohet voorziene Vr Za ophaaluur. Zo Ma Di Wo Vr Za Zo Di vanaf Wo 21uDo Za Zo zo dicht (Uitgezonderd tijdensDo de nachtophaling, pas buitenMa plaatsen daagsVrvoordien!) 01

02

01

02

03

04

05

06

07

01

02

03

04

03

04

05

06

07

08

09

08

09

10

11

12

13

14

05

06

07

08

09

10

11

10

11

12

13

14

15

16

15

16

17

18

19

20

21

12

13

14

15

16

17

18

17 Ma 24

18 Di 25

19 Wo 26

JULI 20 Do 27

21 Vr 28

22 Za 29 01

23 Zo 30 02

22 Ma 29

23 Di 30 01

AUGUSTUS

24 Wo 31 02

25 Do

26 Vr

27 Za

28 Zo

03

04

05

06

19 Ma 26

03

04

05

06

07

08

09

07

08

09

10

11

12

13

30 04

10

11

12

13

14

15

16

14

15

16

17

18

19

20

11

20 Di 27

SEPTEMBER 21 Wo 28

22 Do 29

23 Vr 30 01

24 Za

25 Zo

02

03

05

06

07

08

09

10

12

13

14

15

16

17

Let op! Restafval, bedrijfsafval, PMD, papier en karton, snoeihout de dag van ophaling! Liefst 21 22 23 en24grofvuil: 25 pas 26buiten 27 plaatsen18vanaf195 uur 20 17 18 19 20 21 22 23 21 22 23 24 zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21u daags voordien!)

24 31

25

26

27

28

29

30

28

29

30

31

25 30

26

27

28

29

30

Wijkinzameling: zie keerzijde

Aanbieden grofvuil onder de voorwaarden vermeld op keerzijde!

www.lokalepolitie.be/5445 > klik door naar HUISVUIL Vragen > SNOEIHOUT Aanvragen/melding > Melding reinheid

Van 01/01 t.e.m. 26/03 Van 27/03 t.e.m. 22/09 vanjaar, 23/09 t.e.m. 31/12 Nachtophaling 4x per vanaf 7 uur maandag vanaf 7 uur maandag vanaf 00.15 uur Op 5 januari wordt gratis een éénmalige ophaling van kerstbomen georganiseerd. Gelieve vanaf 7 uur uw van kerstboom aan te 27/03 biedent.e.m. op de22/09 boordsteen van het extra nachtophaling elke vrijdag vanaf 00.15 uur is voetpad voor het gebouw waarvan het afkomstig zodat voetgangers nog een veilige doorgang hebben.

HUISVUIL VAN PARTICULIEREN

= Restafval

Stop nachtophaling

KGA • Enkel aanbieden in de voorgeschreven huisvuilzakken voor particulieren van de stad Blankenberge. 1 keer maand op zaterdag stedelijk containerpark • Zakken pasper buiten plaatsen vanaf ter 5 uur de dag van ophaling! Liefst zo dicht mogelijk bij het voorziene Wijkinzameling: zie keerzijde ophaaluur. (Uitgezonderd tijdens de nachtophaling, pas buiten plaatsen vanaf 21 uur daags voordien!) HUISVUIL VAN HANDELAARS = Bedrijfsafval

37


Praktisch

De Kringwinkel

meer dan zomaar een tweedehandswinkel In De Kringwinkel staan milieu en sociale tewerkstelling centraal.

SOCIALE TEWERKSTELLING De Kringwinkel offreert tewerkstelling en opleiding aan mensen die moeilijk een job vinden op de arbeidsmarkt.

AANDACHT VOOR HET MILIEU Herbruikbare spullen worden opgehaald en weer verkocht. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht.

ORIGINELE EN GOEDKOPE SPULLEN Het aanbod verandert elke dag. Alles wat je in huis of tuin nodig hebt, kan je in de Kringwinkel op de kop tikken. Heb je spullen die nog te goed zijn om weg te gooien en wil je er nog iets nuttig mee doen? Breng ze dan naar de Kringwinkel of bel de GRATIS ophaaldienst op het nummer 050 34 94 00.

BAROQUE & ROLL De Blankenbergse Kringwinkel ’t Rad houdt op 22 april de speciale themaverkoop Baroque & Roll. Kom langs en scoor een uniek en milieubewust item voor jouw interieur! INFO Kringwinkel ‘t Rad – Ambachtstraat 5 – klc@trad.be www.dekringwinkeltrad.be ocmw-blankenberge.be

Zaai bloemen en red de bijen! Sedert 2010 bouwt de stad Blankenberge het pesticidengebruik op het openbaar domein af. Zo is de stad sinds 1 januari 2015 volledig pesticidenvrij en wordt alle onkruid manueel en machinaal aangepakt. Voor de bijen betekent dit een grote stap vooruit. Helaas wordt er op particuliere gronden nog te vaak gesproeid wat erg schadelijk is voor de bijenpopulatie. De firma DroneBee wil het stadsbestuur helpen om iedereen te sensibiliseren en zo de biodiversiteit in ons landschap te verbeteren en het pesticidengebruik integraal te weren op ons grondgebied. Vorig jaar zorgden ze voor de verdeling van duizenden pakketjes zaadjes waarmee heel wat particuliere veldjes met bloemenmengsels ingezaaid werden. De stad Blankenberge plantte zelf ook biologische bloembollen en bijvriendelijke planten aan.

38

Dit jaar opent de eerste bijentuin in Vlaanderen en worden op verschillende locaties bijenkasten geplaatst om inwoners dichter bij deze nuttige dieren te brengen en zoveel mogelijk mensen aan te zetten een bloemetje bij te dragen. Ook Blankenberge wil hier aan meewerken, zowel op openbaar als op privaat domein.

GRATIS PAKKETJES ZAADJES Via DroneBee verdeelt onze stad dit jaar vanaf maandag 5 april gratis pakketjes zaadjes. Je kunt een pakketje afhalen aan de onthaalbalie in de dienst BODI in de Scharebrugstraat 110. Ook op de website www.dronebee.be kan je je aanmelden voor de gratis zaadjes zodat je een stukje bloemenweide voor de bijenpopulatie kan inzaaien in jouw tuin. Het is immers niet vijf voor twaalf, maar al vijf na twaalf voor ons milieu!

INFO Dienst BODI – Scharebrugstraat 110 050 636 700 – bodi@blankenberge.be open elke werkdag van 8.30 tot 12 uur www.dronebee.be


Praktisch

De Zelfmoordlijn 1813 wil nog meer oproepen beantwoorden Vorig jaar hebben ruim 130 vrijwilligers meer dan 18.000 oproepen aan de Zelfmoordlijn beantwoord. Ondanks dit recordaantal kan de Zelfmoordlijn niet alle oproepen beantwoorden. Daarom blijft De Zelfmoordlijn op zoek naar vrijwilligers met talent om met mensen in gesprek te gaan

VRIJWILLIGER BIJ DE ZELFMOORDLIJN 1813, OOK IETS VOOR JOU?

De Zelfmoordlijn 1813 is er voor wie nood heeft aan een gesprek van mens tot mens, dat gesprek kan gaan over je eigen zelfmoordgedachten, maar evengoed kan je er terecht als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving die met dergelijke gedachten worstelt. Je kan de Zelfmoordlijn 1813 anoniem, gratis en 24/7 contacteren via telefoon, chat of e-mail.

Laat het zo snel mogelijk weten via het aanmeldingsformulier op de website of via een mailtje naar cpz@preventiezelfdoding. be. Je krijgt dan een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en wie weet start jij binnenkort de basisopleiding tot beantwoorder van de Zelfmoordlijn 1813 via telefoon, chat of e-mail. Omwille van de anonimiteit van de Zelfmoordlijn 1813 dien je discreet om te gaan met je intentie om vrijwilliger te worden.

INFO www.zelfmoord1813.be

Mobiliteit Hoe zit het ook alweer met bellen achter het stuur? Vele bestuurders sms’en en bellen achter het stuur. Nochtans zou dat gevaarlijker zijn dan rijden onder invloed van drugs en alcohol. Maar wat zegt de wet precies?

DE WEGCODE Het is waarschijnlijk geen verrassing, maar het is verboden te whatsappen, Facebook te checken, te sms’en of te bellen achter het stuur. De wegcode verwoordt het als volgt: Artikel 8.3: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt. Doe je dat toch, dan bega je een overtreding van de tweede graad. De boete daarvoor bedraagt 110 euro.”

GSM IN DE HAND 1. Zit je achter het stuur, dan mag je je telefoon dus niet vast houden én deze tegelijkertijd gebruiken. Tenzij je stilstaat of geparkeerd bent. Twee opmerkingen daarbij: –– Heb je een carkit, een houder of bluetooth, dan mag je je telefoon wel gebruiken. Zelfs wanneer je rijdt. Op voorwaarde dat je de telefoon niet in je hand houdt, natuurlijk. –– Máár volgens de Wegcode moet je ook ‘voortdurend je voertuig goed in de hand hebben’. Leidt je handenvrije telefoon je af –en heb je je voertuig dus niet in de hand– dan kan je daarvoor ook worden beboet. Zelfs als je een carkit of bluetooth gebruikt. De boete is dezelfde (110 euro).

2. Stilstaan en stilstaan is twee. Volgens de hoogste rechtbank in ons land, het Hof van Cassatie, duurt stilstaan niet langer dan nodig om iemand te laten in- of uitstappen. Dat betekent –volgens het Hof van Cassatie– dat je evenmin mag bellen met je telefoon in de hand wanneer je in de file of voor het rode licht staat. Kortom: enkel wanneer je effectief stopt om iemand te laten inof uitstappen of wanneer je geparkeerd staat, mag je bellen achter het stuur.

EN DE SMARTWATCH? En de smartwatch dan, vraag je je af? Die heb je toch niet in de hand? Geen probleem zou je denken? Zelfs met een smartwatch blijft artikel 8.3 van de Wegcode echter gelden: Artikel 8.4: “Elke bestuurder moet (…) voortdurend zijn voertuig (…) goed in de hand hebben. Leidt je smartwatch je aandacht af van de weg, dan kan je dus nog altijd een boete krijgen van 110 euro.” De politie voert regelmatig controles uit. Een gewaarschuwd beller… BRON www.overtreding.be

39


Praktisch

Blankenberge toegankelijk voor iedereen WERK MAKEN VAN TOEGANKELIJK VERHUREN Personen met een handicap en senioren vormen een interessante doelgroep voor de toeristische sector. Dikwijls hebben ze meer tijd om weg te gaan, ze reizen vaker in het laagseizoen en besteden minstens evenveel aan hun reizen en vrije tijd als anderen. Door de toenemende vergrijzing van de bevolking zal deze groep in de toekomst een belangrijk aandeel van de toeristische markt uitmaken. Goede redenen dus om werk te maken van een omgeving die voldoet aan hun behoeften. Een toegankelijke omgeving komt daarbij niet alleen personen met een beperking ten goede. Ook jonge ouders op stap met de kinderwagen, reizigers met bagage… zullen dit als een extra kwaliteit beschouwen. Het betekent een verhoging van comfort en veiligheid voor iedereen.

DE KETEN VAN TOEGANKELIJKHEID In de folder Toegankelijk verhuren in Blankenberge vind je richtlijnen om de toegankelijkheid van je huis of appartement te verhogen. Het is uiteraard belangrijk dat niet alleen de aparte onderdelen aangepast zijn, maar ook het gebouw in zijn geheel. Een toilet kan perfect aangepast zijn, maar als voor de deur van dit toilet drie treden aanwezig zijn, blijft het met een rolstoel moeilijk om dit toilet zelfstandig te gebruiken. Daarom is de samenhang tussen de verschillende onderdelen zo belangrijk. De keten van toegankelijkheid is maar zo sterk als zijn zwakste schakel.

Kom bloed geven! Bloedinzamelingen 2017 –– 26 april –– 25 juli –– 31 oktober

WAAR EN HOE LAAT? Stadhuis Blankenberge, J.F. Kennedyplein 1 - vanaf 16 uur INFO www.rodekruis.be

40

Bij het woord ‘toegankelijk’ denk je spontaan aan rolstoelgebruikers. Dit is deels terecht, omdat mensen met een motorische beperking zeer concrete, tastbare aanpassingen nodig hebben. De folder besteedt ook aandacht aan deze vereisten, maar houdt ook rekening met een visuele beperking, een gehoorstoornis, een allergie of astma. INFO & FOLDER Stadhuis Blankenberge – dienst Onthaal (benedenverdieping) J.F. Kennedyplein 1 – 050 636 400


Praktisch

Hang rookmelders! ROOKMELDERS LATEN JE NIET STIKKEN Een rookmelder alarmeert je steevast bij brand. Rookmelders zijn trouwens ook verplicht in huur-, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Een goede rookmelder: –– beschikt over de labels CE en EN14604; –– heeft een ingebouwde batterij met een levensduur van tien jaar; –– beschikt over een testknop en luid alarm; –– is o.a. te koop in de betere elektro- en doe-het-zelf-zaken. Zo onderhoud je een rookmelder: –– test elke maand de rookmelder via de testknop; –– stof het toestel maandelijks af. Hier installeer je rookmelders: –– op elke verdieping van je woning –– aan het plafond op min. 30 cm van de hoek/muur –– in de slaapkamers, de inkomhal, bovenaan de traphal, op de overloop, in de nabijheid van de keuken, de woonruimtes en de wasruimte. Heb jij al rookmelders hangen? Weet je dat er in België jaarlijks nog meer dan 100 mensen sterven in een woningbrand? Dat kan je voorkomen door het plaatsen van een rookmelder. “Mijn hond is mijn waker”, klinkt het nog al te frequent, “die alarmeert me wel wanneer het brandt in huis.” Een redenering die jammer genoeg nog te veel mensen volgen en die echt moet ontkracht worden. Want Max, die ruikt het niet altijd.

Nieuw!

Om te vermijden dat de rookmelders vals alarm slaan, plaats je ze beter niet in de keuken, garage (rook van startende motor) of de badkamer (waterdamp). Naast een open venster of verluchtingsopening is ook geen goede plaats voor een rookmelder. INFO www.facebook.com/hangrookmelders

Premie voor rookmelders en CO-melders

De stad Blankenberge biedt sinds februari 2017 een premie voor rookmelders en een premie voor CO-melders die worden aangekocht en geïnstalleerd in een woning of handelszaak.

VOORWAARDEN? De rookmelder is: –– CE gemarkeerd en voldoet aan de norm NBN EN 14604 –– is een optische rookmelder –– is voorzien van een testknop Voor wie: –– eigenaar-bewoner (natuurlijke persoon) –– eigenaar/tweedeverblijver De CO-melder is: –– CE gemarkeerd en voldoet aan de

norm NBN EN 50291 of NBN EN 50292 Voor wie: –– eigenaar-bewoner (natuurlijke persoon) –– eigenaar/tweedeverblijver –– huurder –– eigenaar-verhuurder (natuurlijke persoon)

BEDRAG PREMIE? –– 50% van het aankoopbedrag. –– Maximum aankoopbedrag 35 euro per rookmelder en 45 euro per CO-melder. –– Voor personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (VT) bedraagt de premie 75% van het aankoopbedrag.

–– Er worden maximaal drie rookmelders en/of CO-melders per woning/adres betoelaagd.

HOE AANVRAGEN? Aanvraagformulier samen met kopie aankoopbewijs bezorgen waarop duidelijk de normen en de prijs van het toestel/de toestellen vermeld staan. INFO & AANVRAAGFORMULIER Dienst Stedenbouw, Ruimtelijke Ordening & Milieu (STROM) - J.F. Kennedyplein 1 8370 Blankenberge – 050 636 440 Sociaal Huis – dienst Sociaal Infopunt Kerkstraat 155 – 050 43 12 43

41


Have a great time @

Inspraak

Casino Blankenberge! BEZOEK ONZE NIEUWE WEBSITE

Info Blankenberge wil graag de dialoog op gang brengen tussen stadsbestuur en bevolking. De taak van het stadsbestuur behelst onder meer het nauwgezet verstrekken van informatie over wat op bestuurlijk vlak beslist en gerealiseerd wordt en voor de inwoner belangrijk is. Heb jij op- of aanmerkingen, vragen of voorstellen? Bezorg ze dan aan het stadsbestuur. Zo blijft het stadsbestuur op de hoogte van wat onder de bevolking leeft en kan het beter op jouw wensen en noden inspelen. Alle inzendingen worden met de nodige aandacht behandeld. Naamloze inzendingen komen NIET in aanmerking. Reacties of suggesties voor artikels zijn welkom. De redactie zal deze naar eigen inzicht al dan niet opnemen, inkorten of er melding van maken. Redactieadres Dienst voor Toerisme t.a.v. de communicatieambtenaar Koning Leopold III-plein 8370 Blankenberge

Nieuwe Elektronische Roulette Meer dan 120 slots / Amerikaanse Roulette Blackjack / Casino Stud Poker / Texas Hold’em Poker

JOUW OPMERKING ................................................................... ................................................................... ................................................................... ................................................................... ................................................................... ................................................................... ...................................................................

E WINE & DIN VANAF

15 UUR!

................................................................... ................................................................... ...................................................................

Volg ons op

................................................................... ...................................................................

www.casinoblankenberge.be Zeedijk 150, Blankenberge • T : 050 43 20 20 • info@casinoblankenberge.be minimumleeftijd 21 jaar - legitimatie verplicht met identiteitskaart


UiTtips 1 & 2/04 8/04 14 > 16/04 14 > 17/04 6 & 7/05 25 > 28/05 26 & 27/05 26 > 28/05 10/06 11/06 17/06 2/07 3, 4, 27 & 28/07 3, 17 & 31/07, 14/08 5/07 > 23/08 8 & 9/07 9 & 10/07 15/07 21/07 4/08 6/08 13/08 18/08 20/08 27/08

/ Feestweekend opening vernieuwde centrumstraten / Strat’e Varia Festival / PaPaChamps / Paasshoppingactie / 48e Internationale Tweedaagse van Vlaanderen / Folkloristische havenfeesten / North Sea Folk & Shanty Festival / PaPaChamps / Blankenberge Bruist Culinair / Gin + Kok / Blankenberge Bruist Culinair / Beats & Beer / Maatjeshappening / Zeezegening / Radio 2 te gast / Muziek en kidsanimatie aan de haven / Parkies op woensdag / Beachland dancefestival / Vlaanderen Feest / Noordzee Strand- en Duinenloop / Zomerlicht & vuurwerk / Vlaanderen Zingt / Paravangfeesten / Radio 2 Zomerhit / Vuurwerk / Retro Rally / Bloemencorso

Jouw activiteiten op www.uitinblankenberge.be? Geef ze zelf in op www.uitdatabank.be

Ontdek het volledige cultuur- en vrijetijdsaanbod via www.uitinblankenberge.be Programma op basis van gegevens uit de UiTdatabank op 21/03/2017. Wijzigingen zijn mogelijk.


Info blankenberge april 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you