Page 1

HG #3

inclusief fiets- en wandelkaartjes

magazine ontdek het hageland '12

Werchter: Voorbij de muziek Een lekker streekhapje van topchef Kwinten De Paepe Uitneembare gids: 5 x wandelen en fietsen Oranjegekte in Diest

Ontdek alles over onze romantische fietscampagne

" Waar vind je beter dan in het Hageland die echte, Vlaamse hartelijkheid? " Hagelandse fictie met Bart De Pauw


Laat je inspireren! Dit najaar kluistert de nieuwe fictiereeks Quiz me quick ongetwijfeld heel Vlaanderen op zondagavond aan de buis. De reeks volgt vijf sympathieke quizfanaten die dromen van de Superprestige, de quiz der quizzen. Scenarist en acteur Bart De Pauw ging in heel Vlaanderen op zoek naar een geschikte locatie om die echte Vlaamse hartelijkheid te vatten en toch ook mooie landschapsbeelden te schieten. Je voelt ons al komen? Juist, waar kon hij anders dan in het Hageland aanbelanden?! Elke kijker raakt zeker en vast gecharmeerd door het Hageland, niet in het minst de acteurs zelf. Na een lange opnamedag vind je ze in een bruine kroeg in Diest, waar ze plannen maken voor een volgend bezoek aan onze streek. Wietse Tanghe heeft alvast een weekendje Averbode geboekt om er na de opnamedagen de zuivere boslucht op te snuiven, Bart De Pauw kan je met zijn scooter over de wegeltjes zien scheuren, en Pieter Piron wil met zijn fiets de wijnhellingen bedwingen. In dit magazine kunnen ze samen met jou een bom aan inspiratie opdoen voor een bezoek aan de regio. In de uitneembare middenkatern vind je enkele wandel- en fietssuggesties waar je meteen mee op weg kan. Voor nog meer fietsplezier kan je de nieuwe fietsnetwerkkaart aanschaffen. Nu nog handiger, want heel de provincie staat overzichtelijk op één kaart. En je kan zonder probleem aansluiten op de fietsroutes van Wallonië, Brussel en de omliggende provincies. En er valt meer, veel meer te doen. Kinderen kunnen eindeloos ravotten in de provinciedomeinen Halve Maan en Het Vinne, de natuur van de Tuinen van Hoegaarden ontdekken, het Kasteel van Horst bestormen of een ander spannend avontuur beleven. Als tussendoortje smullen ze dan van een verse appel of peer, want het Hageland is samen met het Haspengouw de fruitstreek bij uitstek. Maak een prachtige bloesemtocht, of laat je deze zomer verrassen door enkele originele kunstprojecten in het glooiende landschap. Uitblazen onderweg doe je op een terrasje met een lekker streekbier of een frisse Hagelandse wijn. De Hagelanders zelf grijpen graag naar hun streekproducten om de mooie momenten van het leven te vieren. Lees hoe zij hun ‘flessengeluk’ beleven. Tot binnenkort in het Hageland!

Monique Swinnen Voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant

colofon Dit magazine is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw / februari 2012 Concept en coördinatie: Gonda Craeninckx I Vormgeving: Absoluut I Copywriting: Bart Claes (www.wartaal.be) Foto's: © Toerisme Vlaams-Brabant Lander Loeckx, Dominic Verhulst, Toerisme Leuven, Ivan Deleus, www.straffestreek.be/Luc Collet, Harri Spelmans, Filippe Verdrengh, Theo Peeters, Marco Mertens, Staf Laurent, Omer Volont, Daniël Rys, Tuinen van Hoegaarden, Edison I Cartografie: Elke Feusels I Eindredactie: Jeroen Mertens, Annie Vanderbiest I Druk: Enschedé-Van Muysewinkel I Wettelijk depot: D/2012/4058/02 Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Toerisme Vlaams-Brabant vzw is niet aansprakelijk voor eventuele wijzigingen en/of onnauwkeurigheden in de opgenomen gegevens.

www.toerismevlaamsbrabant.be


P18 KIDS Kleur, zoek en puzzel En ontdek welke plezante kinderavonturen er te beleven vallen in het Hageland.

P8 op de set van 'quiz me quick' Bart De Pauw blikt zijn nieuwe televisiereeks in De acteurs maken kennis met een heel verrassende regio. Een blik op de set.

48 uur in het hageland Wat staat er nog op de affiche van Werchter? Alles voor een weekendje weg: fietsen, zalig overnachten, geschiedenis, scooters, wijn, wandelen, hartige streekspecialiteiten en natuurlijk muziek.

p26 hartje Zomer in Leuven HG I 4

P28


knooppunt

5

t

ppun

knoo

26

GROENE GORDEL

EL

RD NE GO

GROE

P33 Fietsen in vlaams-brabant

kn

95

oo

GR

OE

NE

pp

un

t

GO

RD

#3 p6

gG tips & kalender 2012

p8

op de set van 'Quiz me quick'

EL

P14 een streek met smaak

p14 Een streek met smaak p16 FLESSENGELUK p18 KIDS p21

uitneembare kaartjes

p25 Tournee general in het Hageland p26

zomer in leuven

p28

48 uur in het hageland

p32 paardrijden p33

fietsnetwerk vlaams-brabant

p36

Proef van de fruitstreek

p38 Volg het spoor van de Oranjes p40

meer dan slapen

p42

Het Heilige Hageland

p44

diensten en publicaties

p21 handige uitneembare kaartjes 5 I HG


HG TIPS Tremelo

Bart De Pauw weet wel waarom hij quizt in het Hageland: het is een ongemeen boeiende en hartelijke streek. Het Hageland strekt zich uit ten oosten van Leuven, van Tremelo tot Landen en van Bierbeek tot Diest.

Damiaan

De heuvels van ijzerzandsteen nodigen uit voor een fikse wandeling of fietstocht, en ze vormen de perfecte ondergrond voor de druivenranken die frisse Hagelandse wijn opleveren. Je vindt hier de twee meest bekende bedevaartsoorden van het land: de basiliek van Scherpenheuvel en het muzikale ‘mekka’ Rock Werchter. Het feeërieke begijnhof van Diest is een echte parel, en het Kasteel van Horst haalt de ridder in je naar boven. Provinciedomeinen Halve Maan en Het Vinne bieden volop recreatie en natuur. En er is meer, veel meer te beleven.

Begijnendijk

Bezoekerscentrum van de Hagelands Wezemaal

Rotselaar

Plas van Rotselaar

Holsbeek

Kasteel van Horst

LEUVEN

GROENE GORDEL Leuven

BRUSSEL

Provinciedomein Kessel-Lo

Lubbeek

HAGELAND

VLAAMS-BRABANT

Bierbeek

Kasteel

Museum

Parken en tuinen

Bos

Boomgaarden

ROTSELAAR

HG kalender 2012 Het Hageland is een bruisende regio, er valt altijd wel wat te beleven. De festivals zijn ongetwijfeld het meest bekend, maar er is nog zoveel meer. Noteer deze data alvast in je agenda!

HOEGAARDEN

DIEST

Start Hagelandse Zoektocht

Fietshappening Drie-Provinciënroute

Lenteplantenbeurs

DIEST

5/05 13/05

25/03 28/04

DIEST

Internationale Carnavalsstoet

9/04

Dag van de Open Kerken

20/05 17/06 15/07

TIENEN

Muzikaal feest ‘Met toeters en bellen’

Op een Kier

3/06

Begijnhoffeesten Dag van de aardbei

28/05 27/05

ZOUTLEEUW

Sint-Leonardusprocessie

TIENEN

Paardenprocessie in Hakendover

HG I 6

HOEGAARDEN

Kinderhappening n.a.v. Dag van het Park


Basiliek

Scherpenheuvel-Zichem

k

m se wijn

Diest

Begijnhof

Aarschot

Provinciedomein Halve Maan

Museum

Museum ‘Huize Ernest Claes’ Zichem

Kabouterbos

Bekkevoort

Tielt-Winge Walenbos en Troostembergbos

Geetbets Kortenaken

Boutersem

Provinciedomein Het Vinne

Glabbeek

Zoutleeuw Historische Grote Markt

Linter Hoegaarden

Tienen

‘t Wit gebrouw Tuinen van Hoegaarden

Suikermuseum

Wandelen en fietsen Dankzij het fietsnetwerk VlaamsBrabant kan je eindeloos knooppunten combineren, en het aantal wandel­ paden is amper te tellen. Het is dus onbegonnen werk om alle fiets- en wandelroutes op deze kaart aan te duiden. Op de achterzijde van dit magazine vind je meer informatie.

Landen

Bezoekerscentrum Rufferdinge

LANDEN LINTER ZOUTLEEUW ROTSELAAR

Tempus Arti

Rock Werchter

29/07 9/09

28/06 1/07

27/07 29/07 17/06

TIENEN

Suikerrock

HOLSBEEK

Opening Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels in Sint-Pieters-Rode

AARSCHOT, BEGIJNENDIJK DIEST, SCHERPENHEUVEL-ZICHEM Fietseling 12/08 12/08 15/08

AARSCHOT, HAACHT, HOLSBEEK ROTSELAAR, TIELT-WINGE SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

GEETBETS

Paardenmarkt

AARSCHOT

Kunstroute

SCHERPENHEUVEL

Sint-Rochusverlichting

NOV

2/09

4/11

Kaarskensprocessie

15/08 9/09

HOLSBEEK

Kasteelfeesten Horst in Sint-Pieters-Rode

25/08

DIEST

Begijnhof bij kaarslicht

25/12 06/01

LANDEN

ROTSELAAR Wijnfeesten in Wezemaal

Open Monumentendag

Kerststallentocht in Walsbets, Wezeren en Waasmont

7 I HG


Zit er een

HG I 8


op de set van quiz me quick

HG

op de set van 'Quiz me quick' Een gespannen stilte hangt over de set in Tienen. De hand van de regisseur gaat de lucht in. ‘En… actie!’, roept hij. Acteurs Dirk Van Dijck en Wietse Tanghe vallen in hun rol en buigen zich over de quiztafel. Vlaanderen gaat ongetwijfeld plat voor de nieuwe fictiereeks van Bart De Pauw die dit najaar jouw zondagavond vult. En meteen ook voor het Hageland, want daar speelt Quiz me quick zich af. De acteurs zijn alvast allemaal gevallen voor de charme van de streek: van de bossen van Averbode tot de bruine kroegen van Diest.

9 I HG


" Waar vind je beter dan in het Hageland die echte, Vlaamse hartelijkheid?" kende de streek nog niet goed maar ik wist meteen dat het goed zat. Hellingen vol wijnranken en bossen, doorsneden met kleine wegeltjes. Als de reeks ingeblikt is, kom ik hier zeker en vast opnieuw de wegen onveilig maken.’ Geen scooter? Die kan je in het Hageland huren om een scootertocht op maat te maken.

Bruine kroeg De ploeg palmt vandaag het oude café De Tramstatie in, net buiten het centrum van Tienen. De draaidag zit er bijna op. ‘Cut!’, roept regisseur Jan Matthys. De acteurs ontspannen. De opnamedagen zijn ook voor hen een plezante kennismaking met het

Fotogeniek erfgoed Voor Jos Verbist zijn het niet zijn eerste filmopnames in de streek. ‘Ik speelde mee in de film De Witte van Robbe De Hert in de jaren 1979 en 1980. Ik herinner me de landschappen, die lijken nog steeds even mooi en fotogeniek.’ De Witte zelf woont er nog: voor de kerk van Zichem zit hij op de schouders van zijn geestelijke vader Ernest Claes. Het geboortehuis van de schrijver is nu een bezoekerscentrum waar je de sfeer van toen kunt beleven, en achter de hoe-

de cast

Een televisiereeks over quizzen in het Hageland? Eigenlijk een voor de hand liggende keuze. Meer dan vijftig jaar geleden lokte Tienenaar Tony Corsari al zalen vol enthousiaste toeschouwers met '100.000 of niets', een immens populaire quiz die ook op televisie werd bekeken. Wat Tony Corsari toen deed, doet scenarist Bart De Pauw vandaag opnieuw maar dan met een fictiereeks over vijf sympathieke quizfanaten. ‘Underdogs die het ambitieuze plan opvatten om mee te doen aan de Superprestige, de quiz der quizzen’, legt Bart uit. ‘Maar intelligentie blijkt niet te meten in juiste antwoorden. Bovendien staat er meer op het spel dan ze aanvankelijk dachten.’

Tijdens de buitenopnames in Diest vormt de Grote Markt het decor. ‘Diest is net groot genoeg om een stad te zijn, en toch niet te groot om haar warmte te verliezen’, meent Bart. ‘En wat een prachtig begijnhof! Diest is een Oranjestad, weet ik nu. Heeft Willem van Oranje hier niet gewoond?’ Bijna juist, de oudste zoon van Willem van Oranje – Filips Willem – ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk.

Dirk Van Dijck

Tom Audenaert

Wietse Tanghe

Bart moest niet lang nadenken over welke streek in Vlaanderen hij als decor voor de reeks wou. ‘Waar vind je beter dan in het Hageland die echte, Vlaamse hartelijkheid? Dat warme gevoel wil ik ook in de reeks vatten. Bovendien kunnen we knappe tussenshots van het glooiende landschap nemen.’ De televisiemaker ging niet over één nacht ijs. ‘Nog voor de opnamen begonnen, ben ik de regio gaan verkennen met de scooter. Vanuit mijn thuisstad Lier reed ik naar Aarschot. Daar filmen we op de Grote Markt, in het stadspark en in het begijnhof. Ik

HG I 10

Jos Verbist

Pieter Piron

Hageland. Enkele weken lang pendelen ze tussen de opnames in Tienen, Diest, Landen en Aarschot. ‘Vooral de bruine kroegen van Diest zullen we niet snel vergeten’, lacht Dirk Van Dijck. Samen met Tom Audenaert, Wietse Tanghe, Jos Verbist en Pieter Piron vormt hij de quizploeg Tafel 7. ‘We hebben er zelfs al stamkroegen: ’t Puur Genot en Bij de baas. Authentieke cafés zoals je die nog maar zelden ziet. En dan dat Gildenbier dat ze er tappen! Ja, we hebben er enkele zware nachten op zitten.’

Liesa Naert

Tine Embrechts

ve strekt zich het fabuleuze natuurgebied Demerbroeken uit. ‘Over erfgoed gesproken, ik heb hier ook ooit nog gefilmd’, herinnert Bart De Pauw zich plots. ‘Voor de middeleeuwse scènes in de reeks Buiten de Zone vonden we het Kasteel van Horst de perfecte plek. Dat prachtige kasteel neemt je honderden jaren terug in de tijd. Elk kasteel dat in de reeks opduikt, is eigenlijk één en hetzelfde.’ Dirk Van Dijck is dol op deze erfgoedparels van het Hageland. Tussen twee


‘Quiz me Quick’-QUIZ

HG

1 De allereerste echte televisie-BV is geboren en getogen Tienenaar. Zijn echte naam is André Mathilde Édouard Parengh. Onder welk pseudoniem ken je hem beter?

op de set van quiz me quick

A Nonkel Bob B Tony Corsari C Herman Verdin D Jan Boon

opnames door gaat hij op wandel, op zoek naar mooie plekken met een geschiedenis. ‘Ik was onlangs op stap in Meldert bij Hoegaarden. Gewoon aan het wandelen door het open landschap. Het is er zo anders dan het op elkaar gestapelde Vlaanderen. Holle wegen, smalle paden, heel knap. Je krijgt er een ander soort adem. Nieuwe streken ontdekken vind ik vanzelfsprekend. Vooral de kerkarchitectuur boeit me. Ik moet zeker de prachtige Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw bezoeken.’ We geven Dirk nog een tip mee: de opnames in Landen komen er aan, dan moet hij zeker de dertiende-eeuwse, romaans-gotische kerkjes van Walsbets en Wezeren bezoeken. Unieke stukjes geschiedenis.

" Vooral de bruine kroegen van Diest zullen we niet snel vergeten." Met de tandem ‘Voor de acteurs van Tafel 7 zit het er op voor vandaag’, klinkt het uiteindelijk door de luidsprekers op de set. ‘Wie gaat mee op de tandem?’, vraagt Pieter Piron. Dat ziet Jos wel zitten. De tandem kregen ze in bruikleen van gastvrouw Jenny van bed & breakfast Koeimet aan de Veemarkt in Tienen. ‘Een adresje dat ik iedereen kan aanraden’, fluistert Tom toe. ‘De gastvrouw is een echt omaatje die het iedereen naar de zin maakt. Als we nachtopnames hebben, zorgt ze dat het ontbijt om 15 uur klaar staat zodat we ongege-

neerd kunnen uitslapen. Jos en Pieter springen op de tandem. ‘Ik kom nog eens naar het Hageland met de fiets, als de opnames ingeblikt zijn’, zegt Pieter. ‘Ik fiets graag en dit is een prachtige fietsstreek. Landelijk, weg van de drukte en toch is er altijd wel een stadje te vinden dat de moeite is om te bezoeken. Het lijkt me zalig om tussen die rijen en rijen fruitbomen te fietsen als de bloesems in bloei staan.’

Vorstelijke bossen Wietse Tanghe is de jongste acteur in de reeks. Hij kijkt vooral uit naar de buitenopnamen. ‘Ik ben een echte natuurmens en ik genoot volop van de draaidagen in de bossen van Averbode. De ploeg logeerde in kasteel Heyde dijck, een stijlvolle B&B aan de rand van het dorp. We werden er vorstelijk gesoigneerd en voelden ons dan ook als koningen. Als de opnames achter de rug zijn, kom ik enkele dagen terug met mijn vriendin om eindeloos te wandelen in de bossen.’ Dan moet hij zeker ook aan de machtige Abdij van Averbode stoppen. Is het niet om de abdij te bezoeken, dan toch om een ijsje te eten in de beroemde Likdreef. Voor de jeugdige Wietse hoeft het trouwens niet altijd de stilte van het bos te zijn. Het muziekgeweld in Werchter mag er voor hem ook best zijn. Rock Werchter plaatst het Hageland als epicentrum van

2 Wolf, Meneer, Metteko, Zoeg. Bizarre namen van enkele Hagelandse specialiteiten. Welke? A Wijn B Bier C Appels D Jenever 3 Niemand minder dan Don Juan bewoonde ooit de middeleeuwse Maagden­ toren in Zichem. Niet de loverboy die we kennen, want deze Don Juan eindigde zijn leven op de rand van de waanzin na een drama. Welk drama? A Hij verdronk zijn dochter omdat die met een eenvoudig soldaat wilde trouwen. B Hij sneed zichzelf een oor af om de liefde van een adellijke dame te winnen. C Hij vermoordde zijn echtgenote uit jaloezie. D Hij smeedde een pact met de duivel om een liefdesconcurrent uit de weg te ruimen. 4 The Afterman 1, The Afterman 2, The Afterman 3. Niet alleen grote Hollywoodproducties krijgen sequels. De Afterman-films veroverden een cultstatus en zijn gegeerd tot in Japan. Over de kwaliteit valt te twisten, over de naam van deze Zichemse regisseur niet: A Jan Verheyen B Erik Van Looy C Frank Van Passel D Rob Van Eyck 5 Filips Willem, prins van Oranje, ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest. Aan zijn voeten, in het graf, staat een loden tonnetje. Wat zit/zat daarin? A Geld en juwelen B De as van zijn vrouw C Een homp brood en wijn D Zijn hart en ingewanden 6 Iedereen kent De Witte. Wie van deze vier ‘maakte’ De Witte niet? A Ernest Claes B Robbe De Hert C Pierre Celis D Liliane Saint-Pierre 7 Het kleine dorpje Neerwinden – bij ­Landen – heeft een bloederige geschiedenis. Wat gebeurde hier in het jaar 1693? A De legers van Willem III van Oranje en Lodewijk XIV raakten slaags: er vielen minstens 25.000 doden. B De pest roeide het volledige dorp uit. C Karel II liet alle mannen van het dorp terechtstellen. D Volgens de legende zonk het hele dorp weg in het moeras. Alleen de pastoor overleefde.

11 I HG


8 Volgens de volksverhalen logeerde Napoleon in de huidige brasserie Bed van Napoleon in Linden. Je kan er nog steeds een curiosum bewonderen dat daaraan herinnert. Welk curiosum? A Het bed waar Napoleon een kind verwekte bij de zestienjarige boerendochter. B De hoed die Napoleon er vergat. C Een paar op maat gemaakte rijlaarzen. Napoleon had schoenmaat 35. D De bierkruik die hij stuksloeg omdat hij niet snel genoeg bediend werd. 9 Matchbox Car, Hard Times, Robbin' The Liquor Store. Enkele hits van The Scabs. Welke Diestenaar is frontman bij deze rockgroep? A Guy Swinnen B Ben Crabbé C Walter Grootaers D Jasper Erkens 10 Hoe meer bieren, hoe straffer de volksverhalen. Hoegaarden telde ooit 38 brouwerijen. Welk volksverhaal doet er niet de ronde? A De Britse koningsdochter ontvluchtte het dorp samen met 11.000 maagden om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen. B In de kelders van ’t Nieuwhuys, het oudste huis van Hoegaarden, dwalen heks Sarah, een bierspook, een witte dame en andere ongewenste figuren rond. C Onder de charmante kiosk op het dorpsplein ligt de Romeinse heerser Claudius Hugardis begraven, de wrede stichter van Hoegaarden. D Het vondelingetje Claes werd – om beurten - opgevoed door de brouwers van het dorp. Hij werd de beste bierbrouwer van het dorp en werd in een bierton begraven.

HG

op de set van quiz me quick

de festivalzomer op de kaart. Maar ook Suikerrock in Tienen, Boerenrock in Kortenaken, de Strandfuif in Glabbeek, Marktrock in Leuven en andere grote en kleinere festivals lokken duizenden muziekfans naar het Hageland.

names nog te voet de bossen in trekt, maar ik zie me wel de winkelstraat van de stad ontdekken of een wellnesscentrum opzoeken.’

‘Hé schatje’, klinkt het plots lachend. Wietse draait zich om. ‘Het is mijn vriendin’, glimlacht hij. Liesa Naert speelt de rol van Cynthia, de vriendin van Wietse. Ze komt nog een korte scène inblikken. ‘Mijn rol speelt zich vooral af in Tienen’, verklapt Liesa. ‘Ik werk er in een honden- en dameskapsalon en ik deel er een loft met Wietse. Dus jammer dat ik de filmmomenten in de cafeetjes van Diest moest missen. In het echte leven woon ik in Gent, en het Hageland was een nobele onbekende. Tot nu, want het is een toffe plek. Ik ben niet iemand die na de op-

Ze rept zich naar de schminkster voor de laatste take van de dag. Daar zit Tine Embrechts al in de schminkstoel. Zij baat in de reeks als Gwendy samen met Tom Audenaert een fotowinkeltje uit op de Grote Markt van Tienen. ‘Een heel toffe stad om door te wandelen, met fijne winkels’, vindt ze. ‘Maar ik kom niet terug om te winkelen, maar net om niets te doen, om te relaxen. De wijdsheid van het landschap viel me meteen op toen ik de eerste opnamedag met de wagen voorbij Leuven richting Tienen reed. Ik kom terug met de fiets, en met mijn man en twee kinderen, dat is zeker! Een dagje fietsen lijkt me hier zalig. Dat kunnen we niet zomaar in het centrum van Antwerpen waar we wonen.’

Een fietsweekend met het gezin

Een logeeradresje heeft ze al. ‘Ik heb het visitekaartje van B&B Ten Tweelinden in Goetsenhoven goed bijgehouden’, vertelt Tine. ‘Een adres om nooit te vergeten. De gerenoveerde hoeve straalt rust uit. Er zijn amper drie kamers maar die zijn heel ruim. De houten vloeren nodigen uit om op kousenvoeten door de kamer te lopen, maar de pantoffels stonden al klaar.’

11 De inwoners van Aarschot dragen de spotnaam kasseistampers. Waarom? A In de 18de eeuw moesten de stadswacht met klompen ’s nachts patrouilleren. Zo konden de inwoners horen dat de wachters niet in de kroeg zaten. B Kasseien de Demer in stampen, is een oude volkssport. Wie de steen het verst kon trappen, won het spel. C De middeleeuwse huizen werden gebouwd met kasseien. Tussen de stenen werd klei aangestampt. D De kasseien van de smalle stadsstraatjes werden tot de 19de eeuw elk jaar opnieuw aangestampt. Door de moerassige bodem kwamen ze heel snel los.

En gastkoppel Klaas en Els zorgen ’s ochtends voor vers, zelfgebakken brood met confituur van het fruit in de tuin. Heerlijk om na een lange draaidag te logeren. De zware filmopnames zijn ’s avonds snel vergeten, want gasten worden in het Hageland altijd in de watten gelegd.

Antwoorden: 1 - B, 2 - B, 3 - A, 4 - D, 5 - D, 6 - D, 7 - A, 8 - A, 9 - A, 10 - C, 11 - A

HG I 12

De Witte van Zichem op de schouder s van Ernest CLaes

Grote Markt, Diest


'quiz me quick'-facts 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Logies 1

4

A Romeinsebaan 108 3300 Vissenaken T 016 89 73 75 E info@deschutting.be

B&B Ten Tweelinden

A Tiensebaan 102 3300 Goetsenhoven T 016 89 76 46 E info@tentweelinden.be

www.deschutting.be 5

www.tentweelinden.be 2

B&B Het huis van Peter Mot

A Mottestraat 88 3202 Rillaar T 0475 66 17 44 E ivo.van.rensbergen @skynet.be

Kasteel Heyde dijck

A Westelsebaan 2 3271 Averbode T 013 33 73 33 E kasteel@heydedijck.be

www.hethuisvanpetermot.be 6

www.heydedijck.be 3

B&B De Schutting

Cijnshof

A Ridderstraat 1 3300 Goetsenhoven T 016 81 64 82 E info@cijnshof.com

B&B Koeimet

A Veemarkt 32 3300 Tienen T 016 81 45 23 E info@koeimet.be

www.cijnshof.com

7

Alpha Hotel

10 Hotel De

Franse Kroon

A Leuvensestraat 95 3300 Tienen T 016 82 28 00 E info@alphahotel.be

www.alphahotel.be 8

Hotel De Modern

A Leuvensesteenweg 93 3290 Diest T 013 31 10 66 E info@hoteldemodern.be

A Leuvensestraat 26 3290 Diest T 013 31 45 40 E hotel@defransekroon.be

www.defransekroon.be

Kroegen 't Puur Genot A Kaai 4 3290 Diest T 013 32 63 41

www.hoteldemodern.be 9

Hotel Prins Van Oranje

Bij de Baas A Grote Markt 14 3290 Diest T 013 55 58 81

A Halensebaan 152 3290 Diest T 013 35 10 70 E info@prinsvanoranje.be

www.prinsvanoranje.be

www.koeimet.be

Enkele filmlocaties die je zeker kan herkennen Diest

Tienen

Aarschot

Averbode

Grote Markt met de gotische Sint-Sulpitiuskerk, de authentieke cafeetjes, het stadhuis met in de historische kelders het stadsmuseum De Hofstadt.

Grote Markt met de Onze-Lieve-Vrouw ten Poelkerk, het Suikermuseum en de neoclassicistische gevel van het stadhuis.

De fraaie begijnhofhuisjes in de traditionele Brabantse bak- en zandsteenarchitectuur uit de 17de eeuw.

De honderd jaar oude Kroningskapel op een heuvel, midden in het bos.

Rufferdinge

Stadhuis, Tienen

Begijnhof, Aarschot

Bossen van Averbode


een hapje uit het hageland

HG

kwinten de paepe Chef-kok restaurant Trente Muntstraat 36, Leuven

Ander lekkers uit de streek HG I 14

De Hagelandse peer, vers van de boom in september en oktober. De appeloogst start in september, maar lekker appelsap is er het hele jaar.

Wordt het een goed wijnjaar? In oktober oogsten de wijnboeren hun druiven.


ingrediënten uit de streek zwarte pens

Een streek met smaak EEN hapje uit het hageland Het ruikt heerlijk in de keuken van topchef Kwinten De Paepe. De culinair ambassadeur van Vlaams-Brabant gaat heel creatief aan de slag met streekproducten. ‘Niets zo lekker als authentieke smaken van eigen streek’, vindt hij. Speciaal voor ons tovert hij een smakelijk receptje uit zijn koksmuts. Probeer het zelf eens uit. Bon appétit!

Herkomst Ambachtelijke beenhouwerij Vangramberen, Vertrijk.

Beschrijving Slager Herman Vangramberen grijpt terug naar een origineel recept dat al eeuwen wordt toegepast op de Hagelandse boerderijen. Geen smaakstoffen, geen exotische kruiden, alleen de originele smaak van authentieke bloedworst.

appels uit het hageland Herkomst Fruitbedrijf Vanhellemont, Meensel-Kiezegem.

Beschrijving Appels en peren groeien volop aan de kilometerslange bomenrijen in het Hageland, samen met het Haspengouw de fruitstreek bij uitstek.

zwarte pens met appel en mosterd Voor vier personen 4 zwarte pensen, 4 appels, 375 ml Alpaïde Bruin, 2 eetlepels mosterd, 100 ml gevogeltebouillon, 1 sjalot en 1 bussel waterkers.

Bereiding • Snipper de sjalot fijn en stoof aan in een pot, bevochtig met het bier en laat voor de helft inkoken. Voeg vervolgens de bouillon aan toe en laat weer voor de helft inkoken.

Tussen september en oktober rooien de boeren hun bieten voor de Tiense suikerfabriek.

• Giet de saus door een zeefje en werk op met de mosterd. Kruid met peper en zout. • Snij een paar dunne plakjes uit een appel en hou die bij om nadien het bord te versieren. Schil de rest van de appels en stoof zacht gaar tot je een compote krijgt. • Bak de zwarte pensen. • Leg de gebakken pens op een bord, schik de compote erlangs, werk af met de bier-mosterd saus en versier met een plakje appel en plukjes waterkers.

Waar smaakt een Witte van Hoegaarden beter dan op een terrasje van het bierdorp zelf?

Alpaïde Herkomst Brouwerij Nieuwhuys, Hoegaarden

Beschrijving Diep bruin, bitter bier afgewerkt met een wollige schuimlaag.

Mosterd De Ster Herkomst VanderwegenDe Ster, Lubbeek

Beschrijving De mosterdmolen die grootvader Eugène Vanderwegen in 1924 kocht, wordt nog steeds gebruikt. De mosterd is zacht en smeuïg, en nog steeds volgens grootvaders recept.

De cruydtkoek, de begijnenkoeken en de halve maantjes zijn zoete specialiteiten van Diest.

15 I HG


HG

lekkere dranken

n rfeestje of ee , een afstudee ft je lo t ui oe br m n ar ee ven, da zinsmoment, ten van het le isse Een zalig ge ooie momen m re van een fr e D de . an en de nd ie g, vr aa et kr m t de ei specialit ten schuimen geluksmomen kkere streek udt van een le t ho ui e en. en eg e no D t ver te zoek keuze ge op klinken. immers nooi eland heb je er ag hi H t is he uk In el . esseng witte wijn telijk tintje. Fl met een fees

itt (6) r B n e ) Anke (8

Wim ( 40)

Aperitieftijd!

Diamanten parels

Culinair feestje

‘Aperitieftijd!’, roepen Anke en Britt. Vrijdagavond is traditioneel aperitiefavond bij het gezin Claes. Papa en mama openen dan een frisse fles Hagelandse wijn voor het eten, de kinderen krijgen een glas streekeigen fruitsap en een zakje chips. ‘Hier kijken ze naar uit’, vertelt mama Veerle. ‘De schoolen werkweek zit er op. De kinderen mogen al wat later het bed in en dus hebben we tijd voor een uitgebreid aperitiefje op ieders maat. Dit is een leuk gezinsmoment dat we absoluut niet willen missen.’

Louis en Marie gaven elkaar in 1952, net zestig jaar geleden, het jawoord. ‘We kenden hoogtes en laagtes maar we kunnen niet zonder elkaar’, vertelt Louis. ‘We vieren ons diamanten jubileum met een feestje voor vrienden en familie en daar hoort een feestelijke drank bij. En waarom Franse Champagne als we in eigen streek lekkere bubbels hebben zoals Chardonnay Meerdael, Liemau brut en Ten Bunder Bruischaerd?’ ‘Maar als het feestje achter de rug is, drinken Louis en ik nog een donkere Wolf 8 zoals elke avond’, knipoogt Marie.

Wim wordt veertig jaar. ‘De jeugdjaren definitief achter de rug’, zucht hij. ‘Laat de jaren van wijsheid nu maar komen. Ik vier mijn verjaardag met een etentje bij mij thuis met mijn beste vrienden. Koken is mijn ding en ik serveer er graag een lekker wijntje bij. En Hagelanders worden op dat gebied verwend, want we wonen zowat tussen de wijnranken. Rood, wit, zoet, droog, parelend of niet, voor een verrassende wijn hoef je niet naar Frankrijk.’

Fructic fruitsap www.fructus.be

HG I 16

arie (82) M n e ) 4 (8 is Lou

wolf 8

liemau

www.brouwerijlupus.be

www.liemau.be


wordt er middeleeuwen Al sinds de en nog d an el in het Hag wijn gemaakt venrassen de Duitse drui steeds gedijen De bodem iderhellingen. prima op de zu de warmsteen houdt van ijzerzand bben de vast en dat he te van de zon levert een n graag. Het rijpende druive esproken tg ijn op, met ui lichtvoetige w onen. En itt n en frisse fru bloesemtoetse kwaliteit, re leveren pu de wijnboeren rekenen n ka ijn andse w want de Hagel nning als Europese erke op een officiële controleermet een ge kwaliteitswijn

wie van benaming. Ook de oorsprongs eland zijn dt in het Hag bier houdt, vin ere brouKleine en grot flessengeluk. brouwen en elkaar af. Ze werijen wissel namen et m de biertjes heel verrassen eneer, M r, ge olf, Walsber als Zoeg, W cob Ja r de oe Br ijk-dUtsel, Alpaïde, Kortr gekke nanog een pak en zo zijn er st gekenmen. Het mee men op te som Dit witbier Hoegaarden. de bier is allicht terras, op een zonnig smaakt heerlijk ee et n bij. el krijg je er m het geluksgevo

" Altijd een goede reden om een fles te kraken"

) Wannes (23 Inge (52) en Joris (50)

Femke (30)

Zalig niets doen

Studentendorst

‘Ons geluksmoment? De rust op zondagnamiddag’, vertellen Joris en Inge. ‘De kinderen zijn intussen het huis uit maar we werken nog allebei voltijds. Op zondag genieten we extra voor de werkweek opnieuw begint. Eerst een stevige wandeling, daarna zalig nietsdoen in de tuin of binnen voor het haardvuur met een Kessel Blond en een knabbeltje erbij. En als de kinderen op bezoek komen, drinken ze graag eentje mee.’

Wannes trakteert zijn vrienden in zijn stamcafé in Wezemaal. ‘Een afstudeerfeestje’, legt hij uit. ‘Na vier jaar studeren in Leuven heb ik mijn diploma op zak. En wat is de studentendrank? Een pintje natuurlijk, maar wij vieren het op de oude manier met een Jack-Op. Het verdwenen studentenbier vloeit weer rijkelijk.’ Het bier verdween in 2008 van de markt, maar sinds 2010 kan je het opnieuw krijgen. Het bier is enkel te krijgen in de streek rond Werchter, waar het van 1869 tot 1965 gebrouwen werd.

Kessel Blond brouwerij-devlier.com

jack-op www.rotselaar.be/toerisme

Klinken met collega’s Vandaag trakteert Femke haar nieuwe collega’s. Na lang zoeken vond ze haar droomjob en het is haar eerste werkdag. ‘En dat betekent dus trakteren. Een gebakje en fruit tijdens de werkuren, maar ook enkele streekbieren om na de uren wat beter kennis te maken. Ik heb een hele biermand gevuld: Tumulus Magna, Alpaïde, ­ Kortrijk-dUtsel, Straffe Hagelander en meer. Het zien er toffe collega’s uit die wel een biertje kunnen verdragen.’

Tumulus Magna www.tumulus.biz

17 I HG


rebus Los deze rebus op en ontdek ĂŠĂŠn van de leukste plekjes van het Hageland!

Zoek de 5 verschillen Provinciedomein Halve Maan Glij van de allesdurfslurftoren, een waterglijbaan van maar liefst 54 meter lang, en plons in het openluchtzwembad.Op de familieglijbaan kan je met vier naast elkaar glijden. En zandkastelen bouwen doe je op het strand. Geen waterrat? Ontdek de speeltuinen of ga even langs op de kinderboerderij. Je kan ook minigolfen, roeien, waterfietsen, trampolinespringen, tennisssen, klauteren en klimmen. Uitblazen doe je op een leuk terrasje.

www.vlaamsbrabant.be/diest HG I 18


HG kids in het hageland

Klauteren op de uitkijktoren, ravotten in het speelbos, schommelen in de speeltuin, een ijsje op het terras, leuke opdrachtjes op het Olympisch pad en volop natuur. Dat is genieten in dit provinciedomein. Hier bevindt zich het grootste natuurlijk binnenmeer. Een wandeling rond of zelfs op het meer is ook voor kinderen een ware ontdekkingstocht.

www.vlaamsbrabant.be/zoutleeuw

oeps, de inkt is op! help jij inkleuren? Het Kasteel van Horst Waan je ridder of prinses tijdens een bezoek aan dit middeleeuws waterkasteel. Je kan met het hele gezin op ontdekking in het kasteel, gewapend met een Rode Riddertas. Tijdens de Kasteelfeesten op zondag 12 en woensdag 15 augustus raken echte Pynnockridders met elkaar slaags.

www.kasteelvanhorst.be 19 I HG


nog 'kids' avonturen in het hageland Op ezelstocht

Huifkartochten

Op de rug van een ezel het Hageland ontdekken! Plezant en avontuurlijk.

Je kan op verschillende plaatsen een huifkartocht boeken. Een leuke en originele manier om kennis te maken met het Hageland.

www.ezelstoeterij-dekwadenhoek.be

In het kabouterbos Spannende sprookjes en andere verhalen in het Kabouterbos. Elke derde zondag van de maand, van mei tot september.

www.tielt-winge.be

Recreatiedomein Ter Heide Op de 'Plas van Rotselaar' kan je naar hartelust zwemmen, surfen, zonnen, zandkastelen bouwen en hengelen. Bij echt koud weer kan je hier zelfs schaatsen op natuurijs.

Per huifkar trekken door de holle wegen en langs de idyllische landschappen van het Hageland begint in Menstal Ohaj. Wedden dat uw kroost er niet genoeg van krijgt? Of vertrek vanuit het bezoekerscentrum Rufferdinge in Landen. Daar kan je trouwens ook ontdekken hoe een echte watermolen werkt.

www.menstalohaj.be www.ghklanden.be

www.rotselaar.be

Met de kids naar tienen &hoegaarden

(Avon)Turen in de tuin ‘Wat is dit?’, roept een jongen aan het insectenhotel. Zijn mama zet snel een stapje achteruit. Een duimdikke, rupsachtige larve schrikt op en rolt zich in een bolletje. Een uitstap naar de Tuinen van Hoegaarden is een ware ontdekkingstocht in de natuur. En daarna lonken de zoetigheden van Tienen. Het diertje is de larve van de neushoornkever, één van de grootste kevers van het land en met zijn grote stekel op zijn kop is hij best een indrukwekkend insect. Het jongetje is onder de indruk, maar de mama houdt toch wat afstand van het wriemelende dierenleven in en rond de insectenmuur. Dan liever naar de serre- en kruidentuin, waar je kan ruiken aan en proeven van verrassende kruiden. Laat je niet foppen door de foproos, de roos die niet geurt. Terwijl de kinderen ravotten in het kinderfort of de waterspeeltuin, kan je als ou-

HG I 20

der tuinideeën opdoen in de meer dan twintig thematuinen. Bezoek zeker de nieuwe prairietuin en de pioenentuin, de grootste van Europa. De tuintotems wijzen je de weg. En na het bezoek geniet je na op het zonneterras van het Kapittelhuys aan de rand van de Tuinen.

Suiker en poppen De Tuinen van Hoegaarden kan je perfect combineren met een bezoekje aan Tienen. De suikerstad ligt op amper tien minuutjes rij-

den, of een half uurtje met de fiets. Kinderen zijn allemaal zoetebekken en dat heeft de virtuele professor Zucchero goed begrepen. Hij neemt je op sleeptouw in het Suikermuseum waar je de wondere wereld van suiker en zoetigheden beleeft. Of wil je liever Jan Klaasen aan het werk zien? Jan Klaasen, Woltje, De Neus en Tijl, het zijn allemaal bewegende theaterpoppen die een plaatsje kregen in het Poppentheatermuseum. Dit museum bevat een collectie van 250 marionetten en handpoppen uit heel de wereld. Ook de poppen van het bekende Tiense Poppentheater Tijl kan je er bewonderen.

www.detuinenvanhoega arden.be www.erfgoedsitetienen.be


handige uitneembare gids

fietsen en wandelen in het hageland Meteen op pad in het Hageland? In deze katern suggereren we graag enkele toffe fiets- en wandellussen. De Zevenbronnenwandeling en het Abenopad zijn heel toegankelijk, ook met de rolstoel, en de Pelgrimswandeling toont je de omgeving van Scherpenheuvel-Zichem. Met de fiets verken je de wijnstreek of volg je het spoor van de Romeinen. Dus smeer de ketting of bind de wandelschoenen aan en geniet van de mooiste plekjes van deze regio.

Pelgrims­wandeling 

12,4 km

Deze wandellus volgt de knooppunten van wandelnetwerk de Merode. De lus brengt je van de Onze-LieveVrouwebasiliek in Scherpenheuvel via de oude spoorwegbedding Het Boemelke naar Zichem en terug. Je wandelt langs de middeleeuwse Maagdentoren aan de rand van de Demer en decors die zo uit het leven van ‘De Witte’ lijken gegrepen. Vertrek aan knooppunt 244 (achter de basiliek) en volg dan: 148, 140, 120, 209, 283, 141, 136, 375, 135, 134, 208, 138, 383, 139, 406, 137 en 244.

handige uitneembare HG hageland gids

HG


handige uitneembare HG hageland gids

Wijn­ route 22,3 km + 21,3 km Met het prachtige Kasteel van Horst (knooppunt 65) in je rug fiets je de Hagelandse wijnstreek in. Volg de knooppunten van het fietsnetwerk. Rij op en af de wijnhellingen en geniet van het zuiderse landschap. Je komt langs het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal en een aantal mooie wijngaarden. Kies één van de twee lussen of combineer ze voor een hele dag fietsplezier. Knooppunten lus 1 (22,3 km): 65, 63, 64, 82, 29, 99, 98, 65 Knooppunten lus 2 (21,3 km): 65, 98, 97, 74, 73, 05, 65


In museum Het Toreke aan de Grote Markt in Tienen (knooppunt 24) ontdek je hoe de Gallo-Romeinen tweeduizend jaar geleden leefden. Een ideaal vertrekpunt voor een fietstocht op het fietsnetwerk richting Landen over oude Romeinse wegen en langs authentieke tumuli. Andere bezienswaardigheden op je weg zijn onder meer de Onze-Lieve-Vrouw ten Poelkerk van Tienen, de Onze-Lieve-Vrouw ten Steenkapel in Grimde en het stadje Landen. Knooppunten: 24, 64, 62, 60, 56, 55, 52, 53, 82, 57, 63, 62, 64, 24

handige uitneembare HG hageland gids

In het spoor van de Romeinen  35,1 km


handige uitneembare HG hageland gids

toegankelijke wandelingen Ook mensen met een beperking kunnen genieten van de schoonheid van het Hagelandse landschap. Daar zorgen enkele heel toegankelijke en bewegwijzerde wandellussen met een rolstoelvaste ondergrond voor.

Zevenbronnenwandeling 3,7 km Vertrek in Walshoutem, op de parking aan het kruispunt van de Wezerenstraat met de Walhostraat. Vlakbij de parking zie je de Coppejanshoeve, een knappe vierkantshoeve met een poortgebouw uit de 19de eeuw. De lus volgt de zeshoekige wit-rode bordjes en toont je de uitgestrekte weilanden en akkers van dit heel landelijk stukje Hagelands Haspengouw.

Abenopad 2,7 km Dit pad leidt je langs de zeshoekige wit-blauwe borden, rond de Plas van Rotselaar, een trefpunt voor zwemmers en natuurliefhebbers, tot aan de imposante Ter Heidetoren. De Strandwalk, een houten vlonderpad, helpt rolstoelgebruikers het mulle strand over.


HG

Oude Markt, Leuven

Tournée générale in het Hageland Het Zythos Bierfestival, het mekka van de bierliefhebber, slaat dit voorjaar zijn tenten op in Leuven. Daar is een goede reden voor want Leuven is met voorsprong de bierhoofdstad van het land. En die brouwmicrobe vind je ook in het Hageland. Vertrek met ons mee op een ‘tournee general’!

Brouwerij De Vlier, Holsbeek

Leuven en bier zijn al sinds de middeleeuwen onafscheidelijk. De brouwerstraditie van Stella Artois – vandaag AB Inbev - startte er in 1336. Huisbrouwerij Domus brouwt nog volop op een steenworp van het stadhuis. Cafés en terrasjes zijn hier in overvloed, de Oude Markt is de langste toog van Europa en de studenten houden de biertraditie staande. Ook in het Hageland is bier nooit veraf. Er zijn heel wat kleine brouwerijen die teren op een aloude brouwtraditie in de streek. Loterbol, Kessel Blond, Wolf, Walsberger, Meneer, Alpaïde, Kortrijk-dUtsel, Metteko, Tumulus Magna … het zijn maar enkele namen uit een groot assortiment.

Brouwerij Lupus, Aarschot

Tussen pot en pint In Hoegaarden kan je in het spoor van een gids de bierwandeling Tussen Pot en Pint doen. Tussen enkele geestrijke proevertjes door leer je alles over de geschiedenis van dit bierdorp. In de achttiende eeuw waren er niet minder dan 38 brouwerijen. Dat is te danken een Frankische edelvrouw die haar graafschap aan de prins-bisschop van Luik schonk. Daardoor bleef Hoegaarden tot aan de Franse Revolutie een Luikse enclave in het Hertogdom Brabant en moesten de landbouwers er geen zware taksen betalen. De landbouw floreerde en het tarwegraan verdween in het witbier. Toch heeft het niet veel gescheeld, of het bier ging verloren in de tijd. In 1957 sloot de laatste witbierbrouwerij maar Hoegaardier Pierre Celis blies de traditie in 1966 nieuw leven in. meer info vind je op www.gemeentehoega arden.be

Meer info over bieren en brouwerijen in Vlaams-Brabant vind je in de toeristische "Biergids Vlaams-Brabant", gratis verkrijgbaar vanaf einde april 2012 via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

25 I HG


in HG zomer leuven

M goes LeWitt H a r tj e Z o m e r i n L e uv e n

Sol LeWitt 1928-2007 Amerika. Beeldhouwer, schilder en tekenaar. Conceptuele kunst en minimal art.

HG I 26


De kleurrijke Walldrawings van Sol LeWitt palmen deze zomer de muren van M helemaal in. De Amerikaan was één van de meest invloedrijke kunstenaars uit de minimal art en de conceptuele kunst. De tentoonstelling is uniek: het is de eerste keer dat de muurtekeningen van de kunstenaar op grote schaal in ons land te zien zijn.

druk in leuven m uziek in de sta d

Of je nu van een stevig popnummer, klassiek, sfeervolle straatmuziek of de kleppende klokken van een beiaard houdt, Leuven klinkt de hele zomer lang als muziek in de oren.

1

Het pinksterweekend zit vol magie en muziek tijdens Leuven in Scène, het tweedaags internationaal openluchttheaterfestival.

Walldrawings in de stad M toont een overzicht van Lewitts werk van eind jaren zestig tot aan zijn dood in 2007. De Walldrawings combineren lijnen, vlakken, primaire kleuren en geometrische vormen. Ze worden op maat van elke ruimte gemaakt en zijn overweldigend in hun kleur en omvang. Ook de stad zelf kleurt in bonte schakeringen. Een origineel kunstenparcours gidst je van M door de binnenstad naar het frisse decor van de Vaartkom.

Sol LeWit t — colors Van 21 juni tot 14 ok tober 2012

2

De Zomer van Sint-Pieter trakteert je de hele zomer lang, vier dagen per week, op een reeks smakelijke lunchconcerten in de SintPieterskerk of de stadsschouwburg.

Beleuvenissen

3

Vier vrijdagavonden in juli wandel je door de binnenstad van podium naar podium tijdens de Beleuvenissen. Telkens in een andere sfeer: jazz, folk, special en tropical.

4

De beiaardklokken van de universiteitsbibliotheek weerklinken tijdens Ladeuze Bells over heel de stad. Een klinkende concertreeks op zaterdagavond.

5

Eind juli kan je in de binnentuin van het indrukwekkende museumgebouw van M naar M-idzomer. Een meerdaags evenement met concerten, comedy, performance, dans, spoken word en beeldende kunst.

6

Volg het culinaire proevertjesparcours tijdens Hapje-Tapje op zondag 5 augustus, en geniet onderweg van animatie en muziek.

7

De klassieker en hét muziek­ evenement van Leuven: Marktrock. 10, 11 en 12 augustus loopt de binnen­ stad vol voor het tofste stadsfestival van Europa.

27 I HG


Wat staat er nog op de affiche van Werchter? Rock Werchter Hét bier van Werchter moet je proeven op een terrasje of aan de toog van een authentieke dorpskroeg.

‘Zeg Jan, wat zou je er van denken als we eens een festival organiseren?’

Domein Ter Heide Languit zonnekloppen en daarna een frisse duik? Of met een surfplank de wind opzoeken en over het water glijden?

Jack-Op

domein ter heide

Donjon Ter Heide In het groen rond De Plas van Rotselaar staat een indruk­wekkende, prachtige toren uit 1350.

hotel werchter Hotel Werchter staat niet synoniem voor een festivaltentje, maar voor een comfortabel hotel vlakbij de beroemde weide.

ter

erch

el w hot

"Where did you sleep last night"

©nirvana

HG I 28

"Walk On Water" ©Milk inc.

De Hagelandse wijn Niet heel ver van de weide van Werchter, op de zuidflank van de Wijngaardberg in buurdorp Wezemaal, rijpen druivenranken in de zon.

"Red Red Wine" ©UB40


"Like A Rolling Stone" ©Bob dyl an

Donjon

Like A Rolling Stone

Hit The Road Jack

Rock Werchter X

Jack-op

‘Zeg Jan, wat zou je er van denken als we eens een festival organiseren?’ Een doordeweekse vraag van muziekliefhebber Hedwig De Meyer aan zijn vriend Jan Waegemans in 1975. De groep Vulgus mag als allereerste het Rock & Blues Festival aftrappen in een tent op de Chiroterreinen van Werchter. Tot dan hebben nog maar bitter weinig mensen gehoord van het Hagelandse dorpje. Vandaag staat het synoniem voor pure rock-‘n-roll, het mekka van elke jonge muziekfan in ons land en daarbuiten. Wie stond er in zijn jonge(re) jaren niet op de weide van Werchter?

Hét bier van Werchter moet je proeven op een terrasje of aan de toog van een authentieke dorpskroeg. Dit unieke bier op basis van hogegistingsbier en lambiek was destijds razend populair bij de Leuvense studenten en in de boeken van Ernest Claes. De Werchterse brouwerij Jack-Op maakte het biertje van 1869 tot 1965, en tot enkele jaren geleden zette AB Inbev de traditie voort. De biergigant stopte intussen de productie, maar dat was zonder de passie van enkele bierliefhebbers gerekend. Sinds kort brouwt brouwerij Boon dit lekkere streekbier opnieuw, maar niet meer dan 20.000 flesjes per jaar. Je vindt het alleen binnen een straal van 15 kilometer rond het dorp. Ontdek de geschiedenis van het Werchterse Jack-Opbier in cultuurhuis ‘de Jack-Op’ in de oude brouwerijgebouwen.

Op 27 mei 2012 – Pinksterdag – opent het belevingscentrum Rock Werchter X de deuren. Kijk mee achter de schermen van het grootste en beste muziekfestival, herbeleef de hoogtepunten en verdiep je in de plezante weetjes van dit muziekfeest. Wist je bijvoorbeeld dat er tussen 1975 en 2010 559 namen uit 19 landen op de affiche stonden? Dat Editors in 2008 het duizendste concert uit de geschiedenis van het festival – Torhout en Werchter samen – speelden? Dat R.E.M. zeven keer op Rock Werchter speelde? Stephen en David Dewaele deden het liefst twaalf keer in de vorm van Flying Dewaele Brothers, Soulwax en 2 Many DJ’s. www.rock werchter.be www.rock werchterx.be

www.rotsel a ar.be

Good Vibrations Domein ter heide

Languit zonnekloppen en daarna een frisse duik? Of met een surfplank de wind opzoeken en over het water glijden? Dan moet je naar het Domein Ter Heide. Voor de aanleg van de autoweg E314 werd in de jaren 1970 aan de rand van Rotselaar een massa zand uitgegraven. De gigantische put is nu een 12 hectaren groot meer, ook gekend als ‘De Plas’. Je kan hier zwemmen, surfen, hengelen, zon-

ter heid

e

nen, zandkastelen bouwen, glijden en in de winter zelfs ijsschaatsen. www.rotsel a ar.be

Dancing With The Moonlit Knight Donjon ter heide

"Back In The Crowd"

In het groen rond De Plas van Rotselaar staat een indrukwekkende, prachtige toren uit 1350. De woontoren staat in het water, is dertig meter hoog en heeft een uniek grondplan in de vorm van een Grieks kruis. Een wenteltrap leidt zes verdiepingen hoog. De slanke peerspits kwam er in de zeventiende eeuw bij. De eerste en derde zondag van de maand – van april tot en met september – kan je dit fabuleuze stukje middeleeuws patrimonium bezoeken. www.rotsel a ar.be

Red Red Wine hagelandse wijn

Niet heel ver van de weide van Werchter, op de zuidflank van de Wijngaardberg in buurdorp Wezemaal, rijpen druivenranken in de zon. De Wijngaardbergwandeling neemt je mee naar de top van de berg en terug. Nadien moet je zeker in de dorpsherberg Bij Boeres aan de kerk een frisse Hagelandse wijn proeven, heel lekker in combinatie met een streekgerecht. En stap ook het Streekbezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn binnen waar je alles te weten komt over de geschiedenis van deze wijnstreek. Een lange geschiedenis,

©Tom waits

want al in de middeleeuwen werd er wijn gemaakt in het Hageland en sinds de jaren 1970 is de wijnteelt aan een heropleving toe. Op het fietsnetwerk kan je de Wijnroute volgen, een tocht van 28 kilometer langs zuiderse wijnhellingen en proefadresjes. Of scheur met de scooter van Greencity Tours 54 kilometer lang door het Hageland, van wijngaard naar wijngaard langs mooie plekjes en historische gebouwen. www.rotsel a ar.be

Hotel California Hotel werchter

Aan zalige logeeradresjes geen gebrek in Werchter en omgeving. Hotel Werchter staat niet synoniem voor een festivaltentje, maar voor een comfortabel hotel vlakbij de beroemde weide. B&B Room 48 ligt op wandelafstand van De Plas, en tijdens een nachtje bij De Gravenberger leer je alles over de wijnteelt. Er zijn ook campings en vakantiehuisjes te huur. www.rotsel a ar.be

29 I HG


FESTIVAL OVERZICHT Vl aa ms- Braba n t 2 0 12

T ie n e n

Werchter Boutique 28 mei

We rc hte r

TW Classic 2 3 ju n i

Werc hte r

Rock Werchter 28 ju n i-1 ju li

We rc hte r

10:00

01

1 1 -12 mei

DAG

Rock Aflaat (tribute)

Op twee wielen Zalig geslapen en genoten van een heerlijk streekontbijt. Aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn pikken we onze huurfietsen op voor een tocht langs de Rock Werchter Fietsroute.

Paenhuys Parkhappening 6-7 ju li

H o ega ar d e n

DAG

ZAP 14 ju li

02

Z ich e m

Suikerrock 27>29 ju li

Tienen

Bunkpop Strandfuif Bunktek 3 >5 august us

G l ab b e e k

Kloemprock 10 august us

Rock Werchter X In het belevingscentrum Rock Werchter X dompelen we ons onder in de geschiedenis van het grootste en beste muziekfestival ter wereld.

Bunsbeek

Hagelandfestival 10-11 august us

A arsc h ot

Boerenrock 24 >26 august us

Korte n ak e n

Rock Landen 15 s ept embe r

L an d e n

Luna Festa 15 s e pt e mbe r

HG I 30

11:10

D i est

13:30 Naar Leuven Na de picknick in het Troostembergbos volgen we het kanaal Leuven-Dijle richting Leuven. Wat kiezen we hier? Een wandeling door de historische binnenstad met een bezoek aan het stadhuis en de Sint-Pieterkskerk? Een terrasje op de Oude Markt? Of een bezoek aan M? Aan de balie van de dienst Toerisme helpen ze ons graag verder.


09:15

13:30

De wijngaardberg op De stapschoenen zijn aangebonden voor een wandeling op de wijngaardberg in Wezemaal. Nadien wacht ons een proeverij in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

Met de scooter

11:10 Lunch in De Gempemolen

We vertrekken aan De Gempemolen met een scooter van Green City Tours voor een verkenningstocht door de streek. Of kiezen we de elektrische fiets of het 2PK’tje?

Kok Hans Meus serveert ons een lekkere lunch met streekgerechten en een lokaal biertje in brasserie De Gempemolen.

17:40

21:20

Room48 Inchecken in B&B Room48 in Rotselaar, waar onze gastvrouw Rose-Marie ons graag enkele restaurantjes suggereert voor vanavond. We kiezen voor De Rode Stier, vlakbij de weide van Rock Werchter.

Donjon Nog een korte avondwandeling naar de indrukwekkende Donjon Ter Heide, vlakbij De Plas van Rotselaar.

23:30 Afsluitertje

18:15 Bij Boeres

Nog een laatste glas Hagelandse wijn om nog even in de sfeer te blijven. Moe maar tevreden blikken we terug op een zalig weekend, en we plannen alvast ons volgend bezoek.

In de dorpsherberg Bij Boeres in Wezemaal kiezen we uit de Hagelandse specialiteiten op de menukaart. En welk biertje hoort daarbij? Een Broeder Jacob, Jack-Op of een d’Utsel?

Als uitvalsbasis Werchter is een prima uitvalsbasis om de rest van het Hageland en de kunststad Leuven te bezoeken. Je bent er zo met de fiets of met de wagen. Een absolute aanrader is een fietstochtje naar het befaamde Kas-

teel van Horst en nadien een etentje in De Gempemolen. Of trek met de Vivabox ‘Ju met de geit’ in een authentieke 2pk door het Hageland. De lunch in de Gempemolen krijg je erbij. Een onvergetelijke daguitstap.

31 I HG


HG

Zelfs je paard vindt de weg in het Hageland Hij krijgt het dan ook niet moeilijk: meer dan 670 kilometer ruiter- en menpaden leiden hem langs de mooiste en avontuurlijkste plekjes van VlaamsBrabant. En het leuke is, je hoeft geen geoefend kaartlezer te zijn om een tocht uit te stippelen. Je vindt alle paden op de overzichtskaart. Keuze gemaakt? Dan kan je een detailkaart, een wegbeschrijving en een gps-bestand downloaden – volledig gratis - en meteen op pad gaan. Het is zalig om te draven over de heuvels van het beboste Hageland. Je krijgt er niet snel genoeg van, en daarom zijn er voldoende paardvriendelijke

Enkele suggesties op een drafje?

Getepad je dieper het Hageland in. Je kan de route nog uitbreiden en na een overnachting in B&B Nokernote de route De Hel (20 km) volgen, een avontuurlijk pad met prachtige vergezichten in de omgeving van Kerkom.

Het Vinnepad (26km) brengt je door de vallei van de Grote en Kleine Gete. Provinciedomein Het Vinne is de perfecte middaghalte. Na een verkwikkende nacht in B&B Leeuwerikenveld in Neerlinter brengt het Grote

Vanuit B&B De Witte Astilbe in Lubbeek heb je de keuze uit drie routes: het Witte Astilbepad (10 km), de Kasteel van Horstroute (27 km) of de Tieltse menroute (30 km). Of een combinatie, uiteraard. Je draaft tussen wijngaar-

horeca op je weg waar je comfortabel overnacht of gewoon een gezellige middagstop maakt.

den en over heuvelruggen, en geniet van het uitzicht op het Kasteel van Horst. Overnacht in het charme­ hotel Pluimpapaver in Rillaar en combineer de Route van Rillaar (27 km), de Tieltse ruiterroute (30 km) en de Tieltse menroute (30 km). En je kan nog verder richting Demervallei via het Wolfsdonkpad de bossen van Averbode ontdekken. Overnachten kan je dan in B&B De Winning in Messelbroek.

Vraag de gratis kaart via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

HG I 32


Ha knooppnudnigtenkaartje om de op te schrijven

!

fietsnetwerk vlaams-brabant

Een gezellig fietscafé in het Hageland.

HG

helemaal doortrappen Dankzij de unieke ligging van Vlaams-Brabant – langs de taalgrens en rondom Brussel – kan je met je fiets grenzen doorbreken. Het fietsnetwerk sluit naadloos aan op enkele bijzonder knappe trajecten:

1

De RAVelroutes. Jaagpaden en spoorwegen waar geen auto- of treinverkeer meer komt, vormen een fietsvriendelijk netwerk van trage wegen dat heel Wallonië doorkruist.

en ainnd s t e i F agel het H

Fiets zo lang je wil fietsnetwerk vlaams-brabant Een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang. Met de nieuwe fietsnetwerkkaart kan je heel eenvoudig Vlaams-Brabant op twee wielen beleven zo lang je maar wil. De vier fietsregio’s Hageland, Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei staan voortaan gebundeld op één kaart. Dat maakt het je nog gemakkelijker om de hele provincie te doorkruisen, en bovendien bevat de kaart heel wat nieuwe trajecten. De lay-out is afgestemd op de fietskaarten van de aangrenzende provincies Antwerpen en Limburg zodat je moeiteloos de provinciegrens over kan. Hoe werkt deze fietsnetwerkkaart? Teken je route uit en noteer de nummers van de knooppunten waar je langs komt in de juiste volgorde. Daarna volg je met de fiets

gewoon de route van nummer tot nummer, dus van knooppunt tot knooppunt, door de wegwijzers te volgen.

Fietscafés en -logies Je kan eindeloos knooppunten combineren, op de kaart staan de hellingsgraad, bezienswaardigheden, fietscafés en fietslogies vermeld. Je moet nooit lang trappen voor een adres om je op te warmen of te verpozen op een terrasje: er zijn meer dan 120 fietscafés op het netwerk. Zoek het label ‘fietsvriendelijk’ op het raam of de voordeur. Je vindt er een streekeigen natje en droogje en toeristische informatie, maar

ook een basisdienstverlening zoals een reparatiekit, een ruime fietsstalling en een EHBO-kit. Wil je meerdere dagen de fiets op? Dan kies je voor een fietsvriendelijk logeeradres waar de gastheer of –vrouw jou en je fiets hartelijk ontvangt. Er zijn meer dan vijftig fietslogies in Vlaams-Brabant. Je vindt meer informatie over elk fietsvriendelijk café of logeeradres in het boekje dat je bij de fietsnetwerkkaart krijgt.

2

Groene Wandeling. Een prachtig wandel- en fietstraject van meer dan 63 kilometer langs de verbazend groene kant van Brussel. Je bolt door de mooiste parken en beschermde natuurzones die je hier echt niet zou verwachten.

3

Brussels fietsnetwerk. Met de fiets naar de Grote Markt van Brussel? Waarom niet? De gewestelijke fietsroutes van het Brussels fietsnetwerk loodsen je veilig door het verkeer over heel het Brusselse grondgebied.

Haal je fietskaart! Dus haal je fiets van stal, koop een fietsnetwerkkaart en trap richting Vlaams-Brabant voor een sportieve uitstap! De kaart kost 9 euro. Je vindt ze bij de toeristische diensten in de provincie Vlaams-Brabant en in de betere boekhandel, of bestel ze online.

4

De provinciegrenzen over. Waar de fietsnetwerkkaart Vlaams-Brabant stopt, nemen de fietskaarten van Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen over.

www.toerismevl a amsbrabant.be /fietsen

33 I HG


erg

l van Arenb

Het kastee knooppunt

13

r

nog

a kla niet

LEUVEN

kn

t

un

pp

oo

bertem

75

EN

UV

LE

t ar st

Kasteel van Lee fdaal

aters Zoete W oud-heverlee

unt

opp

kno

2 NE

DEL

GOR

G

R

O

EN

E

G O

R

1

D EL

kn

oo

pp

un

t

E GRO

Speel bos Everzi jnbad

sint joris-weert knoopp

unt

GROE

79

NE GO RDEL

oud Meerdaalw Ontdek de nieuwe fietsnetwerkkaart via toerismevlaamsbrabant.be of in uw toeristisch verkooppunt.

HG I 34


fietsnetwerk vlaams-brabant

leuven

Abdij

HG

van h e

t Park

knooppunt

73

kn

oo

LEUVEN

LE

87

pp

un

t

UV

EN

heverlee

"Oh Juliear, klaar zit hi

ik om l e d a z t e in h . n e r e v o r e u te v Naar welk kasteel moet ik komen? " haasrode

t

ppun

knoo

88

ND

ELA

HAG

t

un

pp

oo

kn

89

ND

LA

GE

HA

Plas Rots van elaar knoo

ppun

90

HAG

t

ELAN

D

bierbeek

Sint-H

ilarius

kerk

blanden unt

knoopp

78

GROENE

GORDEL

Ontdek al fietsend de romantische knooppunten van Romeo en Julia. Romeo is de stoere bierdrinker en festivalganger van het Hageland. Zijn romantische ziel verdwaalt voortdurend in de liefelijke valleien, de holle wegen en de verstilde dorpjes van zijn streek. Altijd zoekend naar Julia, de onbereikbare jonkvrouw uit de Groene Gordel. Wachtend en smachtend, in prachtige parken, geurende tuinen en statige kasteeldomeinen, kijkt Julia uit naar haar prins op zijn stalen ros. Beleef het mee op toerismevlaamsbrabant.be

35 I HG


Proef van de fruitstreek

HG

Vergelijk gerust appelen met peren Proef van de fruitstreek Je bent er een tijdje zoet mee, want het Hageland is samen met het aangrenzende Haspengouw de belangrijkste fruitregio van Vlaanderen. En dat spelen de Hagelanders graag uit met geurige wandelingen, hartige streekhapjes en pittige jenevers. Het is heerlijk wandelen tussen de boomgaarden, vooral vanaf 15 april tot 15 mei. Het glooiende landschap kleurt dan helemaal wit en roze van de bloesems en nodigt uit tot een wandeling of fietstocht die de wintervermoeidheid helemaal doet verdwijnen. En dat zonder de toeristische drukte van

het Haspengouw. Je kan lukraak een tocht uitstippelen langs de knooppunten van het fietsnetwerk of een beproefde fietslus volgen.

Fiets- en wandeltips De bewegwijzerde Boomgaardenroute (44km) vertrekt en eindigt in Provinciedomein Het Vinne, waar je trouwens fietsen kan huren. Ook de Landense Fietsroute

(43km), de Twee Getenroute (33km), Fruitbomen en Landschappen (47km) brengen je door het hart van de Hagelandse fruitstreek. Een wandeltip? Het bewegwijzerde Boomgaardenwandelpad (8km) vertrekt aan de kerk van Kapellen. De Hagelanders zijn bijzonder creatief met hun fruit. Proef de natuurzuivere fruitsappen van Fructus in Landen, de jenevers, likeurtjes en confituren van fruitbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem, of de Tattepoem – een heerlijk appeltaartje – van bakkerij Swinnen in Hoegaarden.

Meer info over de Hagelandse bloesem- & fruitroutes vind je in de gratis "Hagelandse bloesem- & fruitgids". www.toerimevl a amsbrabant.be /public aties

OP STAP IN VLAAMS-BRABANT, WAT VIND JIJ ERVAN?

Toerisme Vlaams-Brabant wil graag weten hoe je je verblijf of uitstap in Vlaams-Brabant hebt ervaren. Heb je ervan genoten of denk je aan concrete verbeterpunten? Deel ons je bevindingen en/of tips mee via: www.toerismevlaamsbrabant.be/peiling De online enquête neemt slechts 5 minuten van je tijd in beslag en bovendien maak je maandelijks kans op een cadeaubon t.w.v. 150 euro voor een verblijf in Vlaams-Brabant.

EE DOE MIN W N E NACHTING TWV. VER EEN O URO 150 E

HG I 36

DOE MEE EN WIN!


Charmant Zoutleeuw Tussen de fruitbomen door zie je de toren van de Sint-Leonarduskerk van ver in het landschap. Zoutleeuw ontsnapte aan de Beeldenstorm en daardoor is het oorspronkelijke interieur van de twaalfde-eeuwse kerk nog te bewonderen. De unieke Sacramentstoren uit 1552 is achttien meter hoog en telt tweehonderd handgesneden beeldjes uit het Oude en Nieuwe Testament. Ook het middeleeuwse stadhuis en de aanpalende Halle geven het stadscentrum zijn charme. Aan de rand van de stad ligt Provinciedomein Het Vinne, het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Huur een gps-toestel in het bezoekerscentrum en maak een leuke zoektocht door het domein, wandel op knuppelpaadjes over het water en speur naar de ontelbare watervogels.

Historisch Landen Start je bezoek aan Landen in bezoekerscentrum Rufferdinge. Archeologische vondsten en maquettes nemen je mee naar het verleden van Landen. Ooit woonde Pepijn van Landen (580-640) hier en op de archeologische site Sinte-Gitter vind je sporen uit die periode in de vorm van twee Merovingische graven. In het centrum Rufferdinge kan je gemakkelijk je wandel- of fietsroute kiezen op een interactieve, elektronische landkaart. Je komt dan door weidse landschappen met indrukwekkende vierkantshoeves, Romeinse grafheuvels en romaanse kerkjes.

kunst in het hageland Tempus Arti Meer dan dertig kunstenaars uit alle hoeken van Europa laten zich inspireren door de Hagelandse fruitstreek en plaatsen hun installaties in het zacht heuvelende landschap van Landen, Linter en Zoutleeuw. De route is 35 kilometer lang, perfect om er een daguitstap met de fiets van te maken. Maar ook met de auto of te voet ben je welkom. Noteer alvast zondag 29 juli want dan trapt de vijfde editie van dit driejaarlijkse evenement af met een grootse show van beeldende kunst, video en performance in de koelcellen van de Belgische Fruitveiling in Zoutleeuw.

Nog meer kunst Tijdens het zomerevent ‘Kunst op het hof’ kan je verbazende creaties van kunstenaars ontdekken in schuren en stallen, op binnenerven en weiden van het Hageland. Een lusvormige wandel- en fietsroute neemt je mee door het platteland van Lubbeek en de omliggende dorpen. Onderweg kan je proeven van lekkere streekproducten en een kijkje nemen in een van de dynamische landbouwbedrijven. Het thema van de kunstroute is ‘Fragiliteit’. Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb… Het beeld van de vier Aarschotse werkmannen werd wereldberoemd na een uitzending van het televisieprogramma Echo. Maar wist je dat Aarschot nog een heleboel andere verrassende standbeelden heeft? Je ontdekt het tijdens een originele stadswandeling door het historische hart van Aarschot. Download de route via www.vlaamsbrabant.be/wandelen. tempus arti | 29 juli tot 9 sep tember 2012 | www.tempus-arti.org Kunst op het hof | 7 tot en met 9 juli 2012 | www.k vlv.be beeldenwandeling a arschot | doorlopend

Beeldenwandeling Aarschot

37 I HG


HG

Volg het spoor van de Oranjes

Ligt er een stukje Nederland in Diest? Harnas van Filips Willem

‘De Annunciatie’ van Hendrick ter Brugghen

Lekker Gildenbier

V o l g h e t sp o o r va n d e O r a n j e s Diest heeft wat met Nederland, en niet alleen omwille van de gezelligheid waar onze Noorderburen zo vol van zijn. De band zit veel dieper want Diest is een echte Oranjestad! Drie eeuwen lang zwaaide het Huis van Oranje-Nassau hier de plak. Filips Willem van Oranje – zoon van dé Willem van Oranje – waakt vanuit zijn graf nog steeds over de Sint-Sulpitiuskerk. Beleef het rijke verleden van Diest met de bewegwijzerde stadswandeling In het spoor van de Oranjes. De wandeling vertrekt aan de Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Markt van Diest. Een knap en eeuwenoud staaltje Demergotiek. Bewonder de kerk eens grondig van op een terrasje van één van de vele kroegen of tavernes. Vraag naar een lokaal

" Zuurstof, zon en veel plezier, tappen wij zo uit een vat, noemen het dan Gildenbier, godendrank uit Diest, mijn stad!"

HG I 38

Gildenbier

Gildenbier of een Loterbol. Zo heb je meteen de smaak van Diest te pakken. In de grafkelder van de kerk ligt Filips Willem (1554-1618) in een loden kist. Luguber detail: zijn hart en ingewanden staan in een tonnetje aan het voeteinde van de kist. Hoe de vorst er in betere tijden aan toe was, ontdek je in het Stadsmuseum De Hofstadt, onder het stadhuis naast de kerk. Werp een blik op zijn harnas, en op een portret van Filips Willem in vol ornaat. Het museum vertelt je veel meer over de drie eeuwen (1499-1795) Oranjebewind. Je vindt hier ook het beste uit de Diestse kunstverzameling in een nieuw, modern interieur. Pronkstuk is ‘De Annunciatie’ van Hendrick ter Brugghen.

Een prinselijk santé Achter het stadhuis kom je via de Zoutstraat op de Kaai, de oude haven van de stad. In dit stadsdeel vind je de refugehuizen van de Abdij van Averbode en van de Norbertijnen van Tongerlo, nu een knap hotel. Aan de Michel Theysstraat kom je langs brouwerij De Loterbol. Opgestart in 1995 maar geb(r)ouwd op een traditie die terug gaat tot het jaar 1706. De prinsen van Oranje

Xaverius, kruidentuin

hebben het zich ongetwijfeld dus ook laten smaken. Wat verder stoot je op de OnzeLieve-Vrouwekerk, het oudste historische gebouw van Diest. Ze werd gebouwd tussen 1253 en 1288. Via de Begijnenstraat bereik je het prachtige begijnhof, een historische parel en terecht erkend als Unesco-werelderfgoed. In één van de feeërieke begijnenhuisjes vind je Xaverius, het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur. Je herkent het huisje aan de kleine, geurige kruidentuin voor de deur die meer dan tweehonderd keukenkruiden telt.

Hof van Oranje-Nassau Stadspark De Warande is een stukje groen in de stad. Voor meer groen, moet

Oranjegekte op je frietjes Slaat de Oranjegekte toe in Diest? Zelfs op de frietjes doen ze hier een oranje saus. Toerisme Diest en de frituur Hollywood Snack ontwikkelden de Diestse Frietsaus als origineel streekproduct. Het is een sausje met Hagelandse wijn, mosterd, honing, uien, nootjes en nog wat keukengeheimpjes. Frituuruitbater Levi is de zoon van de bekende chefkok Felix Alen, die graag een handje heeft toegestoken.


op bezoek Bij de buren " De citadel en het Fort Leopold spraken als kind tot mijn verbeelding."

de groene gordel 5 bezoekerstips

Guy Sw innen

1

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is het boeiendste Afrikamuseum ter wereld, met een unieke collectie Afrikaanse kunst en kolonialistisch materiaal. Eind 2012 sluit het museum voor een grondige renovatie. De tentoonstelling Uncensored biedt je zolang een zeldzame blik achter de schermen van het museum en in de befaamde kelders.

2 Gasthof 1618

je zeker het Webbekoms Broek aan de rand van Diest bezoeken, een 240 ha groot natuurgebied bezaaid met prachtige rietvelden, hooi- en graslanden. In De Warande stond ooit stond een machtige burcht, maar Hendrik III van Nassau-Breda liet die in de zestiende eeuw slopen. De

De wapenschilden van deze steden staan op de sokkel. Enkele panden verder, aan de Graanmarkt, zie je een echte bruine kroeg: de Sigaret. Misschien tijd voor een Gildenbier? Je wandeling zit er bijna op. Bezichtig nog de Sint-Barbarakerk uit de zeventiende eeuw, de enige barokke kerk in Diest,

Het kasteel van Gaasbeek was ooit een versterkte burcht om Brabant te beschermen tegen invallen uit Vlaanderen en Henegouwen. De excentrieke markiezin Arconati Visconti gaf het op het einde van de negentiende eeuw een romantische restyling. Een wandeling door het kasteel is een tocht door de tijd, met historische wandtapijten, harnassen, schilderijen en waardevolle curiosa.

3

Het wandelnetwerk ZuidDijleland brengt je naar een verbazend groene streek op een steenworp van Brussel. Hier snijdt de Dijle als een meanderend, groen lint in het Brabantse leemplateau. Het is de streek van het prachtige Meerdaalwoud en Heverleebos, de natuur van de Doode Bemde en de druiventeelt. Een ideaal wandelgebied dat nooit verveelt.

4

e Liliane Saint Pierr

" De Warande, het Begijnhof en de Halve Maan waren mijn grote 'speeltuin' en blijven een wezenlijk deel van mijn leven."

vorst zelf verbleef vaak in het Hof van Oranje-Nassau, net om de hoek als je het stadspark uit bent. Je herkent het pand aan het merkwaardige achthoekige torentje. Eerst kom je nog aan het standbeeld De Troubadour dat verwijst naar de band tussen de vier Oranjesteden Breda, Diest, Dillenburg en Orange.

en de twee authentieke laatmiddeleeuwse woningen De Fortuyn en Het Dambord. Zo bereik je opnieuw de Grote Markt, tenzij je nog even een ommetje maakt richting Botermarkt. Dan weet je meteen waarom Diest ook een gezellige winkelstad is. www.toerismediest.be

Aan de oevers van de Zenne vind je vandaag nog steeds verschillende kleine lambiek­ brouwerijen en geuzestekers. Lambiek wordt al sinds de middel­ eeuwen gebrouwen volgens een methode van spontane gisting: brouwers voegen geen gist toe maar stellen hun brouwsel tijdens de nacht bloot aan de omgevings­lucht. De wilde gisten Brettanomyces Bruxellensis doen de rest. Een proces van mengen en nagisten –geuzesteken heet dat - levert frisse geuze op.

5

De Nationale Plantentuin in Meise is een must voor elke tuin- en plantenliefhebber. Hier vind je liefst 18.000 soorten van over heel de wereld. Vleesetende planten, geneeskrachtige planten, zelfs in het wild volledig uitgestorven exemplaren kan je hier bewonderen, ruiken en voelen. Ook de grootste bloem ter wereld, de reuzenaronskelk.

Meer weten? Vra ag het GG Maga zine!

39 I HG


HG BED & BREAKFAST

Gast­ vrouw aan het fornuis Hotel Hoevebeemden ligt wat verscholen in het groen van het dorpje Testelt, maar dat maakt net deel uit van de charme van dit gracieus familiehotel. Het negentiende-eeuwse kasteeltje ligt in een prachtige tuin, met een eendenvijver en volop rust. Je bent hier niet de enige gast: een familie kerkuilen heeft de hoogste toren ingepalmd. Gastvrouw Clemence Peeters serveert je niet alleen een lekker en uitgebreid ontbijt, want ’s avonds bereidt ze een verfijnd viergangenmenu met de smaken van de streek voor al haar gasten.

www.hoevebeemden.be

Zo veel meer dan slapen Zwevend over de Demer Het machtige, eeuwenoude watermolencomplex ’s Hertogenmolens is vandaag een comfortabel hotel. Vanuit de 25 sfeervolle kamers kijk je uit over het kabbelende water van de Demer aan de stadsrand van Aarschot. Om lekker te eten, hoef je helemaal niet ver. Een loopbrug langs de sluizen brengt je naar brasserie ’s Hertogenmolens, waar je de sfeer van de historische molen opsnuift bij een snack of een lekkere streekmaaltijd. En op een warme zomeravond is er niets zo romantisch als een candle light diner op het zwevend terras over de Demer.

www.hertogenmolens.be


Genieten in een machtige hoeve Als je de groenwitte poorten van het imposante Aulnenhof in Walshoutem door stapt, kom je op de binnenkoer van een drie eeuwen oude parel terecht. Gastheer Ignace Smet renoveerde de vierkantshoeve tot feestzaal, restaurant en luxueus gastenverblijf met negen comfortabele kamers. Een ideaal adresje voor een feestweekend, of gewoon een culinair weekendje weg in het landelijke Hageland. Kies à la carte of laat je verrassen door het menu van de chef, waar altijd wel een streeklekkernij in verwerkt zit.

www. aulnenhof.be

Een warm gastenverblijf op een pittoreske boerderij, een charmant stadshotelletje of een kasteeltje midden in het groen. Logeren in het Hageland is zo veel meer dan alleen slapen. Een hartelijke gastvrouw of –heer geeft je meteen een thuisgevoel en maakt je graag wegwijs in de streek. En of je nu met het hele gezin, als fietser, zakenreiziger of zelfs ruiter te gast bent, je vindt altijd het perfecte logement.

een klein paradijs Dirk en Carole Stockmans ontvangen je hartelijk in hun 300 jaar oude woning in het hart van Hoegaarden. Het Klein Paradijs straalt stijl uit, en de combinatie van leem, hout en natuurlijke materialen geven je verblijf een nostalgisch tintje. Door het raam van je kamer lonkt de kerktoren of kijk je uit over de velden. Lekker ontbijten doe je in de woonkamer of op het terras, en voor een lunch of avondmaal hoef je helemaal niet ver. Op wandelafstand zijn er genoeg eetadresjes en net naast deze B&B vind je de achttiende-eeuwse brasserie ’t Kapittelhuys. Het is zalig eten op het zonneterras dat uitkijkt over de tuinen van Hoegaarden, of binnen onder een fonkelende luchter. Proef de pannenkoeken of het hammetje in Tiense mosterdsaus.

www.kleinparadijs.be


HG

Pa id que et ut consecuptat.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Scherpenheuvel

Het Heilige Hageland Mariapark

Souvenirkraampje in Scherpenheuvel

mariabeeldjes, monniken en maagden Vanaf mei stromen ze toe van uit het hele land: de bedevaarders op weg naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Sinds een herder er een mysterieus Mariabeeld in een boom zag staan, is ScherpenheuvelZichem zowat het Jeruzalem van de Lage Landen. En niet alleen door de pelgrims.

HG I 42


Processies, kapelletjes, volksdevotie: het is nooit ver te zoeken in het Hageland. Maar Scherpenheuvel spant absoluut de kroon. Aartshertogen Albrecht en Isabella raakten in het begin van de zeventiende eeuw zo gecharmeerd door de Marialegende van het stadje, dat ze prompt een imposante koepelkerk lieten bouwen. Nog steeds heerst er rond de basiliek een gezellige drukte. De kleurrijke souvenirkraampjes vol Mariabeeldjes, kaarsen en allerlei prullaria zijn vergroeid met het stadsbeeld. Je hoeft natuurlijk eerst geen hele bedevaart te ondernemen om Scherpenheuvel te ontdekken. De Pelgrims- en keerskattenwandeling brengt je in twee kilometer langs de blikvangers: de basiliek, de Mariahal, het standbeeld van Pater Damiaan, de waterput uit 1632 en historische panden als het Gulden Vlies en De Oude Bareel. Wil je de devotietraditie echt meemaken? Stap dan mee op met de kaarskensprocessie tijdens de eerste zondag na Allerheiligen. De processie bestaat al sinds 1629. Het Maria­beeld wordt dan uit dankbaarheid bij kaarslicht door de straten gedragen.

Monnikspijen Buiten de stad ligt de norbertijnen­abdij van Averbode, een indrukwekkende en eeuwenoude erfgoedparel. Als je het veertiende-eeuwse poortgebouw doorstapt, kom je in een heel andere wereld. De tijd en alle geluid lijken hier stil te vallen. Paters in monnikspijen schuifelen het plein over en verdwijnen in de barokke abdijkerk. De abdij van Averbode is van-

Abdij van Averbode

Demerbroeken

daag vooral een bezinningscentrum, al kent heel Vlaanderen Averbode door de drukkerij. Die maakte jarenlang jeugdmagazines als DoReMi, Vlaamse Filmkes, Zonnestraal, Zonnekind en Zonneland. De drukkerij is er niet meer, de uitgeverij nog wel. In de hoek van het domein ligt boekhandel De Drie Provinciën waar je naast boeken ook religieuze voorwerpen en versgebakken abdijbrood vindt.

Kruisweg in cement Vlak naast de abdij ligt het Mariapark waar je kan wandelen tussen grote beeldengroepen die de kruisweg verbeelden. Wat oubollig misschien, maar vanuit kunsthistorische hoek best interessant. De beelden zijn opgetrokken in 1935-1936 in cementrustiek, een kunststijl uit die tijd waar nog maar weinig restanten van te vinden zijn. Voor de poorten van de abdij gaat het er wat wereldser aan toe in de ‘Likdreef’, waar je de lekkerste ambachtelijke ijsjes kan proeven. Maar welke ijswagen kies je? Een tip: die waar de langste rij staat, valt het best in de smaak.

Pastoor Munte Schrijver Ernest Claes (1885-1968) heeft een plaatsje gekregen op het kerkhof van de abdij. Hij maakte buurdorp Zichem wereldberoemd in Vlaanderen. Wie kent Pastoor Munte en Moeder Cent niet uit de reeks ‘Wij, Heren van Zichem’? En natuurlijk kent iedereen ‘De Witte’! In het dorpscentrum verwijzen nog veel huizen en cafés naar fragmenten uit het werk van Ernest Claes. Hou gerust even halt in één van die cafeetjes met mooie namen als ‘Floere het Fluwijn’ en ‘De Heren van Zichem’. Het geboortehuis van de schrijver is vandaag een museum, vol foto’s en herinneringen. Van hieruit vertrekken de mooiste wandelingen in natuurgebied Demerbroeken dat zich vlak achter het hoevetje uitstrekt.

Maagdentoren

Ook niet te missen in Zichem is de Maagdentoren, een veertiende-eeuwse verdedigingstoren aan de oever van de Demer. Hier is weinig heiligs te vinden, integendeel. De ijselijke legende vertelt het verhaal van landvoogd Don Juan, die zijn dochter in de toren opsloot en haar uiteindelijk in de Demer verdronk. www. abdijaverbode .be www.scherpenheuvel-zichem.be

De Heimolen

Prinsheerlijk wandelen in Aarschot Demervalleiwandeling Verken de groene rand van Aarschot met de Demervalleiwandeling. Vertrek aan de Heimolen, een originele Brabantse staakmolen in deelgemeente Langdorp, en laat de oever van de Demer je leiden door de prachtige natuur van de vochtige Demerbroeken en de Molenheide. In het landschap wisselen akkers en weilanden af met bosjes, grachten en knappe vergezichten. De wandeling is 12,1 km lang en loopt grotendeels over onverharde wegen. De Demervalleiwandeling ligt op het wandelnetwerk de Merode, een netwerk van meer dan vijfhonderd kilometer wandelwegen die je naar hartenlust kan combineren. Het gebied de Merode strekt zich uit over de provinciegrenzen van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant heen. Het is een bosrijk gebied met abdijen, kastelen, mooie dorpjes en verborgen wegeltjes. Bij de wandelkaart vind je een inspiratieboekje met enkele uitgewerkte lussen, praktische informatie en tips. De Demervalleiwandeling vertrekt aan knooppunt 259 en volgt dan 255, 408, 414, 409, 415, 155, 262, 210 en zo terug naar 259. Je kan de wandeling eventueel 2,8 kilometer inkorten door van 255 meteen naar 409 te gaan. De kaart en bijhorende gidsjes over het wandelnetwerk de Merode kosten 8 euro. Te bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/ publicaties.

43 I HG


hG DIENSTEN

hG publicaties Zin om te wandelen? Basilieklaan 16, 3270 Scherpenheuvel-Zichem T 013 77 20 81 I F 013 78 25 54 E toerisme@scherpenheuvel-zichem.be

Toerisme Vlaams-Brabant

www.scherpenheuvel-zichem.be

Provincieplein 1,3010 Leuven T 016 26 76 20 I F 016 26 76 76 E toerisme@vlaamsbrabant.be

Dienst Toerisme Tienen Grote Markt 4, 3300 Tienen T 016 80 56 86/87 F 016 82 27 04 E toerisme.tienen@skynet.be

Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot T 016 56 97 05 I F 016 56 97 22 E dienst.toerisme@aarschot.be

Dienst Toerisme Zoutleeuw Lakenhalle, Grote Markt, 3440 Zoutleeuw T 011 78 12 88 I F 011 78 44 84 E toerisme@zoutleeuw.be

Toerisme Diest

www.zoutleeuw.be

Koning Albertstraat 16A, 3290 Diest T 013 35 32 74 I F 013 32 23 06 E toerisme@diest.be

Bezoekerscentrum Horst en Hageland

Bezoekerscentrum Rufferdinge

Kasteel van Horst, Horststraat 28 3220 Sint-Pieters-Rode T 016 62 33 45 I F 016 62 11 12 E kasteel.horst@­erfgoed-vlaanderen.be

LEUVEN

op stap in het hageland Kronkelend tussen de zandsteenheuvels door, bepaalt de Demer het uitzicht van dit noordelijke stukje Hageland. Op haar weg vindt de rivier ongerepte natuurgebieden, populieraanplantingen en natte broekbossen met kruidrijke trilvenen. Ze vloeit uiteindelijk in Werchter samen met de Dijle.

20 wandelingen

Deze wandelgids bundelt twintig wandellussen die je langs de mooiste plekjes in Tremelo, Begijnendijk, Aarschot, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Diest en Bekkevoort voeren. Trek er voor een halve

of een hele dag op uit om deze prachtige streek, Velpevallei op de scheidingslijn tussen het Hageland en de Zuiderkempen, te ontdekken.

Bierbeek Boutersem Kortenaken Lubbeek

op stap in het hageland

20 wandelingen

Aarschot Begijnendijk Bekkevoort Diest Rotselaar Scherpenheuvel Tremelo

Zin om te fietsen? Dankzij de nieuwe fietsnetwerkkaart Vlaams-Brabant kan je eindeloos knooppunten combineren. Te koop vanaf 2 april.

www.kasteelvanhorst.be

www.landen.be

De Tuinen van Hoegaarden

Bezoekerscentrum Wezemaal

Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden T 016 76 78 43 I F 016 76 79 19 E ­detuinenvanhoegaarden@telenet.be

www.rotselaar.be

DEMERVALLEI

Glabbeek

www.toerismeaarschot.be www.aarschot.be

Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal T 016 61 64 40 I T 016 61 64 15 (Vrijetijdscentrum Mena) E toerisme@rotselaar.be

Demervallei

HAGELAND

BRUSSEL

www.tienen.be

Molenberg 4, 3400 Landen T 011 88 34 68 I F 011 83 27 62 E diensttoerisme@landen.be

Wandelen in de

PROVINCIEVLAAMS-BRABANT VLAAMS-BRABANT PROVINCIE GROENE GORDEL

Dienst toerisme Aarschot

www.toerismediest.be

Het Hageland heeft een waaier aan prachtige, uitgestippelde wandelingen. Koop onze wandelboekjes tegen een kleine vergoeding in onze toeristische infokantoren.

demervallei

www.toerismevlaamsbrabant.be

V.u. Ed Goris, Toerisme Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven, ondernemingsnummer: 0422.667.404, T 016 26 76 20, toerisme@vlaamsbrabant.be, www.toerismevlaamsbrabant.be

Dienst Toerisme Scherpenheuvel-Zichem

20 wandelingen

Plan alvast je bezoek aan de Groene Gordel! De toeristische diensten helpen je graag voort.

Gratis gidsen Gratis publicaties te verkrijgen in de toeristische infokantoren.

www.gemeentehoegaarden.be

Toerisme Hageland T 016 31 18 60 I F 016 29 85 59 E info@toerismehageland.be

www.toerismehageland.be

Meeting Leuven, uw aanspreekpunt voor meetings, incentives, congressen en events in Vlaams-Brabant.

Alle publicaties zijn ook verkrijgbaar via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

www.meetingleuven.be

Erfgoedparels zetten deur op een kier Het cultuurhistorisch project ‘Op een kier’ zet tientallen monumenten drie zondagen lang in de kijker. Ieder monument met een andere boeiende geschiedenis, een ongekende schoonheid en een pakkende legende. Een gids vertelt er je graag alles over. ‘Op een kier’ loopt op zondag 20 mei, 17 juni en 15 juli, telkens van 14 tot 18 uur.

www.toerismevlaamsbrabant.be

Hageland Wandelland 2012  

Het Hageland is met haar uitgestrekte akkers en glooiende hellingen het ideale decor voor wandel- en fietsescapades.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you