Page 1

PORTFOLIO MIAO ZHIYANG


CONTENTS

"IT IS A PLACE,NOT A BUILDING"

01

LAKESIDE RESTAURANT DESIGN Academic/independent

COURTYARD

11

RESIDENTAL AREA PLANNING AND BUILDING DESIGN Academic/group work

WETLAND PARK

21

CAMPUS PLANNING AND LANDSCAPE DESIGN Academic/group work

SURVEY AND DRAW

31

WINDOWS AND DOORS IN CHINESE ANICENT BUILDING Academic/group work

FINE ARTS

35

PEN DRAWING

OTHER WORKS FROM 2009-2013

36


"IT IS A PLACE,NOT A BUILDING" LAKESIDE RESTAURANT DESIGN ADVISOR:LI CHUN,GUO HUANYU TYPE:ACADEMIC/INDEPENDENT DATE:2013 SPRING

1


2


â–ŒBACKGROUND

& LOCATION

The restaurant is located in the north of the Zhuyuan Hotel and enjoy the scenery of the lake.With the huge change of campus planning of 2010,it becocomes isolated and many people are reluctant to go there.Therefore,the new relationship between the restaurant and the environment should be established.

WETLAND PARK

ADMINISTRATIVE BUILDING

3

ZHUYUAN HOTEL

UNIVERSITY LIBRARY

TEACHERS' RESIDENTAL DISTRICT


â–ŒCAMPUS

PLAN GENERATIVE PROCESS

TEACHING AREA

GREENING

2000

LIVING AREA

GREENING

In 2000,the Zhuyuan Hotel and the site was located in the living area where had a peaceful environment. At that time,the site and hotel was the favourite spot of the lake among the citizens.

SITE & HOTEL

GREENING

CENTRAL AXIS

LIVING AREA

TEACHING AREA

GREENING

2010

GREENING SITE & HOTEL

However,during 2000-2010,the layout of campus experienced a great change.In 2010,the site was divided from the living area and became a isolated island being surrounded by new building of teaching area.

2000

center area and campus axis

CENTRAL AXIS GREENING

TEACHING AREA

2010

center area and campus axis

What does people say?

I have no idea there is a lake behind our hotel.The garden between the hotel and restaurant is a huge mess,it makes me feel awful when I close to the windows to enjoy scenery.

I am a junior in college now,I have heard of the Zhuyuan Restaurant but do not k n o w t h e e x a c t position,cause I have never been there! The scenery of that lake is not attractive,so I hardly walk around this lake.

We are retired teachers living in the Teachers' Residental District. We perfer to walk around and chat with friends in the Wetland Park but never go to the lake just next to our apartments.The Zhuyuan restaurant seems to have few and few people to go there.

4


▌HUMAN

FLOW ANALYSIS

FROM RESIDENTAL DISTRICT

ON THE ROOF OF HOTEL

EAST ENTRANCE

SOUTH ENTRANCE

OPPOSITE BANK

5

FROM CAMPUS(STUDENT)

FROM OUTSIDE


GENERAL CONCERNS

DRAWBACKS

ADVANTAGES

SCENERY

ENTRANCE

building and building

The restaurant is situated in the lakeside where it can have a wide horizen. Also,customers can have a view of the landmark building of SCAU.

The main interface is on the north which is opposite to the direction of off-campus customers toward the restaurant.It is difficult for them to find the entrances.

human and environment

OUT OF THE NOISE

building and environment

â–ŒSTRATEGY

ROOF

The lake can keep the restaurant away from the noise.

The roof of the restaurant is full of rubbish and pipelines.Ruining the great scenery of the lake when the hotel guests look down.

DESIGN

STEP1

create lakeside footpath for pedestrian

STEP2

lower the footpath in order to divide the restaurant space and the public space

STEP3

Hide the building under the grass slodge

6


â–ŒSECTION ANALYSIS

the original way to enter the building

create public area in front of the building and make it more closer to the lake surface

open the roof space of the restaurant to the hotel guests and separate courtyard of hotel from the roof space by vegetation and trees

connect the roof space to the ground and the restaurant creating more shared space

HUMAN FLOW TO RESTAURANT

7

HUMAN FLOW TO KITCHEN

HUMAN FLOW TO ROOF


original form

â–ŒMASTER

divide

entrance

entrance hall

traffic

delivery route

courtyard

PLAN

secondary entrance

Logistics entrance

main entrance chartered room entrance

N

8


▌ROOF

GREENING

1

3 4 2

6 7

8

9

9

1

2

4

5

7

8


1 walking

2 3

party

4 working dog

5 6

dining,eating

7

5

talking

8 viewing

9

3

kitchen

entrance hall ground floor plan

6

chartered room 9 second floor plan

10


COURTYARDS RESIDENTAL AREA PLANNING AND BUILDING DESIGN ADVISOR:CHEN XUMING TYPE:ACADEMIC/GROUP WORK DATE:2012 AUTUMN

11


12


▌BACKGROUND ANALYSIS

The site is located in the Luogang district,Guangzhou.It covers 104330m² area and has an excellent natural scenery.A lake is nearby on the northwest and surrounding by mountain on the south.

Guangdong Province

China

SITE

Guangzhou

▌DESIGN CONCEPT

work space

living space

work space

living space

office

square

home

courtyard

street

office

home

We desire to offer more opportunities and space to enhance the communication between people and people.The intensive activities neihborhood space can also be a transition of the fast-paced lifestyle.

13


â–ŒMASTER PLAN commercial street 18F

18F

18F

18F

kindergarten 18F 6F

11F 6F

11F 6F

18F

11F 11F

6F

2F

7F

6F

community center 7F

hotel 6F 6F 7F 2F

6F

5F

5F

6F

7F

6F 11F

6F

6F

18F

18F

11F 18F

18F

18F

N

center

public facilities

feature line

road system

18F building

courtyard

14


▌SITE ANALYSIS

STEP1: SITE ANALYSIS

ROAD

LAKE

WATER FLOW DIRECTION

high

GRADIENT

high

ALTITUDE

15


STEP1: FEATURE

STEP3: TRANSFORM

LAKE connect the center lake to the outside lake

two lakes appear AFTER HEAVY RAIN

LANDSCAPE NODE

MAIN ROAD

FEATURE LINE of the contour FUNCTION divide into 5 groups

16


▌TRADITIONAL RESIDENCE ANALYSIS

宅门 Entrance is usually not in the center axis of the house

过院 This courtyard is to keep the house away from the noise and also the connection of the outside and inside

外院 Host meet and talk with their guests in this courtyard which is the biggest and central area in the house

内院 Guests and servants may not allow to enter this area which provides private space for host

▌STRATEGY DESIGN 2F unit

single unit

single unit

neighbor shared space

front courtyard

a building single unit

neighbor shared space

center square neihbor

single unit

toward other buildings building 17


â–ŒMASTER PLAN

center square

entrance square

6F 6F 6F 6F 6F 6F 2F pedestrian entrance

2F 6F 2F C O U RT YA R D SQUARE

6F

2F

6F 6F

N

pedestrian entrance

underground garage entrance

PATH SYSTEM 18


笆君EIGHBOR,STREET,COURTYARD,SQUARE

neighbor space

courtyard space

street space

square space

ground floor plan

second floor plan

center square

19


gardening,talking,dining,drinking

gardening,talking,walking dog,skating

riding,walking dog,skating,walking

party,exercising,talking,dancing,skating, open-air cinema

street

courtyard

20


21


WETLAND PARK CAMPUS PLANNING AND LANDSCAPE DESIGN ADVISOR:JIANG LEI,SHU CHANG TYPE:ACADEMIC/GROUND WORK DATE:2013 SUMMER

22


▌DESCRIPTION OF DESIGN

This project is aimed to redesign the small WETLAND PARK in campus where is surrounded by several important structures,and also should have a well consideration of the adjustment of CAMPUS PLANNING in this region.

▌NEED ANALYSIS HOW OFTEN do you come to the wetland park?

What do you usually DO in the wetland park?

proportion

WEEKDAY

proportion

WEEKEND

18-26

18-26

26-50

26-50

>50

>50

OCCASSIONALLY

school infirmary

23

WALK

arboretum

COMMUNICATION

EXERCISE

Zhuyuan Restaurant

Conclusion: Apparently,most students live in campus are reluctant to spent their leisure time in wetland park because it is crowded with passerby and inhabitants.It is after this analysis and research that we pay more attention about balance the need of different group of people.

gymnasium

Zhuyuan Hotel

Ding Ying Science M


g Museum

â–ŒPROBLEMS

ROAD A main road divides the site into two parts, blocking the connection of the north and the south.

HARD GROUND The current wetland park is lack of hard ground,forcing the people playing on the grass.

ENTRANCE The entrance is the only gate toward the outside.This area is always crowded with passerby and inhabitants.

Water The water in wetland nowaday is stagnant.It is not conductive to the growth of aquatic plants and unfavourable to human activities.

Private space The wetland park is lack of private space.It is hard for people to settle down to talk in a chaos environment.

Revetment Hard revetment can be found everywhere next to the path in the north.Unattractive revetment keep people away from the nature.

â–ŒEXPECTED FUNCTIONS

PARTY WALK PARTY

SIGHTSEEING TALK

Chashan Residental district

EXERICE

wetland

WETLAND PARK

The administration building

24


â–ŒSTRATEGIC DESIGN Adjustment of campus planning

current situation

Road system

Sectorization

465m

administration district teaching area college district landcape

district of scientific research exhibition district common service area gymnasium

human flow on campus human flow off campus

adjustment

main road secondary road landscape node

Cancel the main road in the middle of the site for better connection of each landscape node.Second,set up a loop of main road to separate the teaching,administration area from living area.

To ensure the center teaching and administration area is out of the disturbtion of market and mall,the common service area is moved to the outside of the loop and replaced by exhibition function.

Rerange the huaman flow of off campus by setting up several landscape node and a new entrance in the southeast.Create street space for the human flow on campus.

Relationship between the site and important structures

set up important vista to contral the view toward the building

link up the hotel and lake by footpath

25

create wooden platform to organize the human flow and their activties

hard ground and square next to the exhibition hall

set up leisure space for the high-rise building

southeast entrance square is a good point of view to the wetland park


â–ŒMASTER PLAN

view diagram

quiet and noise zone

traffic and entrance

altitute

vegetation

N

exhibition hall coffee shop

preserved villa

restaurant

26


▌WETLAND SYSTEM The target of rebuild the system of wetland is to refrensh the water in pond and perserve the diversity of animals and plants.Most importantly, we consider this wetland park as a education site of nature for people.

sewage treatment equipment sewage from Zhuyuan Hotel

rainwater from mountain

toward the urban drainage network

water from Hongze Lake

unfavourable hydrophilic area

▌PROCESS

aquatic plants bed system hydrophilic area

1

2

Anaerobia Tank

3

Water Fall

A

Facultative Tank

O2 SUN ANAEROBIA SILT

O2

27

O2 CO2

CO2 ORGANICS

CH4

ORGANICS

CH4

AQUATIC PLANTS ANAEROBIA


5

1 2

6

4 3

4

5

6

Aquatic Plant Bed System

Facultative Tank

Pond Environment

O2

O2 CO2

CO2 ORGANICS

CH4

ORGANICS

CH4

AQUATIC PLANTS ANAEROBIA

AQUATIC PLANTS (REED)

AQUATIC PLANTS MIRCOBE

AQUATIC ANIMALS

28


â–ŒLEISURE SPACE

entrance square

pedestrian leisure space

stage

viewing platform

bridge

generative process

â–ŒCAMPRISON

line space

rectangle space

triangle space

basic form

traffic

leisure space

attention

Conclusion: After the camparison of three type of space,I find out that triangle space is good for leading the eye into the highlight space.What' more,it can also be a viewing platform with longer border facing the scenery which is able to creat more point of view. 29


â–ŒSECTION ANALYSIS

stage

platform

hard ground

bridge

natural

cobble

path

trail

30


SURVEY AND DRAWING WINDOWS AND DOORS IN CHINESE ANICENT BUILDING ADVISOR:JIANG LEI TYPE:RESEARCH/GROUP WORK DATE:2013 SPRING

MASTER PLAN OF Yu Yin Garden

Yu Yin Garden

research objective:Partition Door 隔扇门

31


Liang Garden

research objective:Wooden Folding Door 折板门

32


Yu Yin Garden

research objective:Partition Door 隔扇门

plan inside

locker

outside

patterns on the door

elevation

33


Liang Garden

research objective:Wooden Folding Door 折板门

inside

granite door cover

brick wall granite door cover

wood threshold outside

elevation

34


FINE ARTS PEN DRAWING

2012.8 in Lijiang ancient city

2012.8 in Shangri-La

2012.8 in Shangri-La ancient city 35


OTHER WORKS from 2009-2013

Kindergarten Design 2010.9

Youth Hostel Design 2010.11

Coach Terminal Design 2011.3

School Library Design 2011.9

Holiday bungalow Design and Planning 2011.10

Restaurant Interior Design 2012.3

High-rise Hotel Design 2012.3

The Competition of Cultural Center in Shaoguan Hibiscus town 2013.5 36


Miao Zhiyang Address:Room 210,Building 7,Student Hall of Huashan District, South China AgriculturalUniversity, Tianhe District,Guangzhou,Guangdong Province,P.R.China Postcode:510642 E-mail:tobymiao1030@gmail.com TEL:+86 13427591499

EDUCATION South China Agricultural University,Guangdong Province,China Bachelor o f Engineering

From Sep.2009

AWARDS & SCHOLARSHIPS awards: ●Best Creativity Awards of Concept Group of SCAU Bridge Design Competition ●Finalist of the 6th Capol Cup Guangdong Undergraduate Architectural Design Competition ●The First Prize Group and Individual Second Awards of the 5th Higher Education Cup Advanced Mapping Technology and Product Information Modeling Innovation Competition ●the Second Awards of Creativity Competiton of Cultural Centre in Hibiscus town, Shaoguan City

Apr.2011 Jun.2011 Aug.2012 May.2013

scholarships: ●third prize of 2010-11 scholarship of South China Agricultural University

INTERSHIP EXPERIENCE ●Guangdong Zhongshan Architectural Design Institute Co. , Ltd ●Institute of Architecture and Urban design of South China University of Technology

COMPUTER SKILLS ●AutoCAD,SketchUp,3Dmax,VRay ●Adobe Design Suite(Photoshop,Indesign,Illustrator)

37

Jan.-Mar. 2012 From Sep.2013


THANK YOU FOR YOUR ATTENTION


Current Address: Room 210,Building 7,Student Hall of Huashan District, South China Agricultural University, Tianhe District,Guangzhou,Guangdong Province,P.R.China Tel:+86 13427591499 E-mail:tobymiao1030@gmail.com

Mzy Portfolio  
Mzy Portfolio  
Advertisement