Issuu on Google+

EXHIBITION PROJECTS.TW


dOKUMENTA (13) Diploma 2011 Competition

CAAD Prof. Peter Russell // RWTH Aachen Guest Critics: Thomas Willemeit, GRAFT Architects

Location: Kassel, Germany The design for the competition of a new „documenta center of information and communication“ next to the Friedrichsplatz in Kassel, Germany is worked out with an artistic approach. The documenta is the world‘s largest exhibition of contemporary art and it is the visitor a desire of finding a pavilion, which identifies itself with the exhibition and represents Art and architecture form a strong connection, because art does not work without architecture. Carolyn Christov - Bakargiev, curator of dOKUMENTA (13), writes in „Letter to a Friend“ from the series „100 Notes“ about the media changes and their effects on humans in recent years. „Over the past 10 to 15 years digital tools have brought molecular networks within people become increasingly interconnected and increasingly separated from each other at the same time.“ The draft for the „documenta center of information and communication“ opposes this motion and responds to that of Christov - Bakargiev: „We counter the physical and the digital access at the same time in the virtual world of intangible knowledge organizations.“ The design works exclusively with the materiality of wood and works with the existing tree structure. The pavilion for the „documenta center of information and communication“ is a place of communication and meeting. The roofscape of the building is accessible and the visitor is standing at eye level with the treetops. The sculpture is „a way of speaking without words.“

R

TW

1/3


2/3

Cutout Level 0

Cutout Level 1

R

TW


Cafeteria Aachen Study Project 2010

1/2

Technical Construction and Design N.N.i.V. Dipl.-Ing. Jo Ruoff // RWTH Aachen Location: Aachen, Germany

R

TW

T 2 A+ C 01 E Ju oo 0 lia p w n it D h äh ne

The new cafeteria Aachen is based on the new master plan of the BLB NRW for the RWTH Aachen. A centrally located campus park creates a network of the individual university areas. The new park is linked to the emerging planned Station West Campus, the main building of the university, and the „Pont“ district. The new cafeteria is located in this wayside cross to show up an attractive place for the students. The obsolete image of the cafeteria will be revolutionized and the cafeteria appears as a place of residence, recreation, good and inexpensive food, but also as 24 hour usable building. Our concept is based on the idea of the terrace house. A specific orientation to the campus park is important. This is made possible by the formal language of terrace house with a large glass facade. An opening of the facade over a length of 10 meters per element creates a barrier-free transition with a strong networking between the inner and outer area. The threshold between interior and exterior space is repealed. The usable area of the park can be found on the terraces of the cafeteria. The character of the canteen is reinterpreted. The cafeteria gets more attractive and appears in a new light for the students.


ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION PRODUKTS VON AUTODESK ERSTELLT MIT DEREINES STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTO

2/2

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

A

B

Wüllner Strasse

+20.80

+20.80 +20.40

D

+20.40

Haupteingang Wüllnerstrasse

Anlieferung

D

+ 0.00 Audimax

Alte Bibliothe k

Geplanter Neubau Zugang Park

Windfang mit Schaukasten

Verwaltung 83.95 m²

Personaleingang

+0.00

Snack Bar - Foyer 654.35 m²

Personalraum H 86.30 m²

+16.00

Mensa Drive

C

Personalraum D

Schmutz

87.85 m²

131.09 m²

Windfang mit Schaukasten

Snack Bar

Schliessfächer

+15.90

+16.00

+15.90

C

RFID

Geplanter Neubau

H WC

B WC

9.29 m²

17.82 m²

Snack Bar Lager

D WC

48.29 m²

17.82 m²

Sozialraum 71.97 m² Schleuse

Sauber

5.55 m²

Mensa Drive Kochen

39.53 m²

54.26 m² Schmutz

Aufzug Schmutz Leergut

21.38 m²

21.91 m²

Kühlraum Getränke

Ehemaliges HKW

Sauber

Ausgabe

25.94 m²

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

Müll

6.68 m²

161.81 m²

Aufzug Sauber 6.68 m²

Schleuse

Schmutz

8.42 m²

WäscheReinigungslager

Küchenchef 18.45 m²

18.06 m²

Schacht

Produktionsküche

Spülküche

Trockenlager

Mensa Drive

274.29 m²

169.39 m²

38.36 m²

137.18 m²

27.78 m²

+10.00

Ausgabe

Technik

+9.90

+10.00

+9.90

Vorbereitung 20.60 m²

313.01 m²

Anlieferung Rampe Anlieferung

Schleuse Anlieferung 35.96 m²

Kühlraum Molkerei

Kühlraum Auftauen

22.58 m²

22.58 m²

Tiefkühl

Tageskühlraum

22.58 m²

39.78 m²

Kühlraum Fleisch 13.50 m²

Kühlraum Gemüse 12.31 m² Sauber

Ge pla r Ne nte uba u Ge pla r Ne nte uba u

Level 0 R

TW

B

+3.90

ER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

A

ER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

+4.00

+0.00

-0.10

+4.00

+3.90

Hauptgebäude

+0.00

-0.10

+0.00

+0.00

50

50


Penthouse, Hollywood LA bof! Study Project 2009

1/2

BOF Prof. Gregor Eichinger // ETH Zurich

Guest Critics: Coop Himmelb(l)au, Smolenicky & Partner

Location: Los Angeles, USA Task is the design of a penthouse in Hollywood, Los Angeles. Client is an internationally renowned director, Oliver Hirschbiegel. The residence shall be erected in a prominent location on the roof of an existing parking garage. The chosen site is located on Santa Monica Blvd, a main road which runs right through West Hollywood and infrastructural guarantees ideal conditions.

R

TW



From the roof of the car park you can look south over the center. The surrounding blocks have no high-rise buildings, so the desire for privacy and retreat is given. From the heights it has the appearance as floating above the city. Oliver Hirschbiegel doesn‘t want to live in the city, but rather on top of it. Straight lines and edges and a generous space geometry in conjunction with a high quality of materials are the fundamental idea of the concept. Through a clear design language and a good balance of hot and cold material, a place of well-being is created. Living on top of the city is possible and life in the city can be seen from a new level.




2/2

Level 0

Level 1 R

TW


bof!

1/2

Competition 2009 BOF

Prof. Gregor Eichinger // ETH Zurich Location: Zurich, Switzerland

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

The task of the competition is to redesign the doctoral room HIT E23 in the building at the ETH Hoenggerberg in Zurich, Switzerland. Prerequisite for the transformation is to maintain the transparency of the room. The lighting of the room is to be improved and be taken to improve the quality of work. The concept of the room should have a lounge character. The draft changes the room significantly. The basic idea is to create a balanced game between the functions work and relax. A multifunction band defines the space of shapes and forms. For this band, the geometries of the desk, the couch, or the flat surface, and a room divider can be formed. The function runs through the room and always seems to be one with the specified architecture. The geometry flows through various ups and dips again into the ground and in the walls of the room. The design is conceived as a parasite, which defines the architecture of the space as its host. The interaction is visible through the building by the flow. The geometry of the tape gives the room character and defines new areas. It is a place of well-being.

Level 0 R

TW


2/2

R

TW


Make It Right

Study Project 2009

CAAD Prof. Peter Russell // RWTH Aachen Guest Critics: GRAFT Architects Location: New Orleans, USA

STEP 2

1/2

In the first phase the project was worked out in individual work. The detailing was made in 1:96 scale. In the second step the design of the draft was selected by the Chair and intensified further in a working group on a scale of 1:48. The basic concept of Step 1 was retained. What has changed is the zoning of the floor plans. The area of exploration is now the north side. The layout of the first floor adjusts to the ground floor, thus ensuring an increase in the quality of the upper house. A veranda ensures the quality of the upper apartment, which opens to the east and south sides. Structurally, the duplex house is a timber-frame construction.

R

TW

C 2 AA C 009 D o J o L an p w M orc Tö ith ar a lle ku n K s ö K th ie e nz le

Aufgabe des Wettbewerbs ist die Neugestaltung des Raumes HIT E23 im Gebäude HIT an der ETH Hönggerberg. Voraussetzung für die Umgestaltung ist die Erhaltung der Transparenz des Raumes. Dazu gilt es die Lichtführung zu verbessern und für eine Steigerung der Arbeitsplatzqualität zu sorgen. Das Konzept des Raumes soll einen Lounge Charakter aufweisen.


2/2

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

Level 0

R

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

Level 1 TW


Make It Right

Study Project 2009

CAAD Prof. Peter Russell // RWTH Aachen Guest Critics: GRAFT Architects

STEP 1

Location: New Orleans, USA The exercise was to develop an outline for the Duplex-House. The Project is supported by Brad Pitt and Graft Architects, who stand up for the Make It Right Foundation The basic thought for the elaboration is to affiliate the typology of the Shotgun-House, and to express it in a new modern architectural form. At this point, the contemporary spirit is preserved and the design and form fulfills modern demands. In order to assure the security standards after Hurricane Katrina, federal officials raised the base flood elevation (BFE) for the Lower 9th Ward to three feet above grade. Make It Right Homes are raised either five or eight feet (two or five feet above BFE) depending on the homeowner‘s preference. The strong bond between the dwellers and the neighbourhood is to be fostered and coined through this reconstruction. The special character of the city is concerted into architecture and fosters the interaction between living, culture and friendship. The form of the house reflects the requirements of the technical construction. The basic form is a rectangle, which is embossed through a bevelled roof. The high side generates the North wall and the depressed wall is directed towards South, in order to take advantage of solar yields. Visible is a homogeneous interaction between the concept, form and colour. With the reconstruction of the city, does not only come one new housing type, in fact the whole layout manages to bring back the lost warmness. R

TW

1/2


2/2 ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

Level 0

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

ERSTELLT MIT DER STUDENTENVERSION EINES PRODUKTS VON AUTODESK

Level 1 R

TW


EGOshooter Museum Sculpture

1/2

Study Project 2009

CAAD Prof. Peter Russell // RWTH Aachen Guest Critics: GRAFT Architects, Monopol Magazine In the exhibition, five images are shown with the topic „self-discovery“. The draft is a sculpture that represents the images in a spatial context, that who enters the room, reflects itself with the images. With the help of a grid, which is taken from the initial image of the exhibition, art is translated into architecture. The four other images are also staged with the help of this parameter. The architecture throughout the sculpture speaks a clear language, which develops its speech during the exhibition. The visitor is led from image to image and again and again confronted by the interaction between architecture and the image itself. The materiality of architecture reflects the images back to the visitors experience. The strength and fragility, which are embodied in each of the five images are surrounded by rough raw steel and soft fabric.

R

TW

C 2 AA C 00 D A oo 8/2 A rya p w 00 C rzu n it 9 El arm B Mir h v Ko e e as fe ns n U n H tug nd er ta ru aa es nt ng k ki in u e Pa pa de lis

In the totality of the exhibition, the viewer is led down a path on which he repeatedly interprets image, space and itself. This effect occurs mainly through the individual steps that the visitors are brought near. Thus, the viewer sees first confronted separately with each image before it results in a larger whole. The Sculpture merges together so that the pictures and all the parameters of the architecture are both visible and tangible. Artwork, viewer and space interact with each other, so that the viewer is confronted with the artworks themselves.


2/2

Level 0

Level 1 R

TW


Palm House Integrated Project

1/2

Study Project 2008 Building Construction

Prof H. Schneider // RWTH Aachen Location: Aachen, Germany

R

TW

B 2 au C 00 ko A oo 8 J nn p w J uli e S it N ulia a Z to h at n aw ck ha D i s lie 채h sla ch la Ku ne ed ck er el

At the conclusion of the basic studies in Aachen, it is usual to complete an integrated project. This is an extensive group work, which is issued for construction of all chairs together and cared for. The task for us was to plan a palm house in a prominent location next to the Casino Aachen and to work it out in detail. The design is based on the typology of the Palm House. The building is divided into three zones. Center is the core function. The draft is aligned to both sides to show two palm houses, which are connected through the core together. So it is possible in an entire architecture to offer two different climatic greenhouses. Applied to the typology of the Palm House, for example, the Palm House in Kew Gardens, is reflected in the architecture of a glass facade to provide optimum exposure to UV radiation and to get in the greenhouses. As sun protection, there are wooden slats which are each rolled up as needed. The horizontal lines will be strengthened even further. The issue of sun protection shows the dominant character in this statement and form-finding of the concept.


2/2

R

TW


GRAFT Studio Art Museum Berlin

1/2

Study Project 2008/2009 CAAD Prof. Peter Russell // RWTH Aachen Guest Critics: GRAFT Architects Location: Berlin, Germany

The concept of a transparent latch is based on the intention that Berlin City Palace will be rebuild in the next years. The draft opens up towards Marx-Engels-Forum, thus the court involves this important urban axis. A smooth transition between Alex and Berlin City Palace communicates with each other to show up for the formative eras of Berlin. The bar grows out of a fold, which is parallel to the river Spree. It is developed by a continuous band and allows a large permeability to the courtyard. It sees itself not as a band of aggressive foreign body, rather it develops from the Spree and integrates into the network in the Berlin cityscape.

R

TW

C 2 AA C 00 D D oo 8/2 av p 00 id wi 9 Jo th hn en

This building is a lightweight design. The band consists of a ribbed construction, as we know them from the aircraft. The ribs are coated by a plastic lamination, which takes over the structural function of stiffening and allows large spans. This construction is supported by massive concrete cores that include all functional areas. The inclusion of the outer space of the museum plays a fundamental role in the concept. Art is displayed in front of the backdrop of Berlin.


2/2

Level 0 R

TW


PRACTICE PROJECTS.TW


Oppie Koppie Creche Kindergarden Study Project 2010 Building Design

Prof. Anne - Julchen Bernhardt Location: Prince Alfredâ&#x20AC;&#x2DC;s Hamlet, Cape Town South Africa Nomination DAM Award 2011 Since 2006 courses take place on the part of the chairs department of building design and department of structural design of the Technical University RWTH Aachen. As part of aid projects in South Africa practical experience in the concrete execution of works at the university is integrated. From the first draft of the development of models, design plans and 1:1 mockups to the realization within one year, all phases of a construction, in addition to detailed design, implementation planning, mass determination, scheduling, financing and cost control are processed. The immediate experience of the project has sustained the teachers and students of the RWTH Aachen, but also the South African teachers, students and families through the principle of >build together, learn together<. The cooperation of students, teachers, pupils, parents and locals as well as all the sponsors of the project contributes to the intense experience of career and also one of the pure (project-) completion at reaching new addition, social responsibility. Having already completed two projects by RWTH Aachen for the College Skills Ithuba Montic, south of Johannesburg, in spring 2010, the realization of the third project began. A kindergarten for 80 children of a township in Prince Alfred Hamlet - located about 100km north of Cape Town. In about 60 days a group of 40 students built a kindergarten for the township, which was sponsored primarily by Henkel. http://gbl.arch.rwth-aachen.de/ddb R

TW

1/2


2/2

Level 0

R

TW


ART.TW


R

TW



exhibitionprojects.tobiaswittke