Page 1

ÚJRATERVEZÉS Magazin

2015/I. Szeretettel köszöntelek, most itt, első alkalommal Kedves Olvasó! Honnan tudom, hogy ez az első találkozásunk? Nos, nagyon egyszerű, az Újratervezés Magazin első számát lapozgatod, így garantáltan most először találkozunk ebben a formában, de terveim szerint nem utoljára. Hogy a nagyokat idézzem: bízom benne, hogy ez egy nagyszerű barátság kezdete... A tavasz mindig magában hordozza a megújulást, az újrarendeződést, belső és külső átalakulást. Meggyőződésem, hogy egyre fokozottabban igaz, hogy ahogy kint, úgy bent. A tavasz szélsőséges megnyilvánulásai, a hideg őszi idő után váratlanul beköszöntő kora nyári napok, majd újra a hideg világ, szinte leképeződik a bennünk zakatoló türelmetlenség, hullámzó hangulat és váltakozó sikerek formájában. Az erőteljes orkán erejű szél, ami jelképessége mellett szinte valóságosan is kisöpört minden régit az életünkből, amire már nincs szükségünk.

SZORÍT A NADRÁG? Vendégeskedés a rokonoknál, wellness-hétvége, otthoni terülj-terülj asztalkám… Mindegyik tele van csábítással. Az ünnepek gyakran játékot űznek az akaraterőnkkel, a bőséges választék feszegeti a határainkat. Még ha egyébként tisztában is vagyunk a csapdákkal, hogyan is lehetne igazán kényeztető a kiruccanás, ha állandóan a kalóriákat kéne számolgatnunk? Becsúszott egy-egy repeta? Nem tudtál ellenállni az ínycsiklandozó desszerteknek? Többször is a garatra öntöttél? Sebaj! A hirtelen jött kilóktól könnyen megszabadulhatsz. Hogyan?

Az Újratervezés Magazin azért kelt életre, hogy olvasóit támogassa azon az úton, ahol egyre erősebben, tudatosabban és következetesebben haladnak megújult életük történései közepette. Kívánok neked Kedves Olvasó tartamlas tavaszt, valódi megújulást ott, ahol szükséges és persze valóban tartós harmóniát!

Hegedüs Erika életvezetési tréner, coach

- REGGELIZZ! Ne gondold, hogy a nap első étkezésének elhagyásával máris tettél az alakodért. Éppen ellenkezőleg! Ebédkor biztosan kárpótolod majd hangosan korgó gyomrodat. Reggeli gyanánt viszont felejtsd el az ünnepről maradt sütiket, helyette fogyassz magas rosttartalmú élelmiszereket (teljes kiőrlésű szendvicset, zabpelyhet gyümölccsel), ezek hamar eltelítenek.


- FOLYADÉK – CUKOR NÉLKÜL Növeld meg a folyadékbeviteled, és igyál édesítetlen salaktalanító teát 2-3 napon át. Jöhet más gyógytea is, a szénsavas és cukros üdítőket viszont felejtsd el, és a kávédból is hagyd el a kockacukrot. - ESTE MÁR NE EGYÉL! Hagyd, hogy a szervezeted éjszakánként kipihenje a nagy lakmározásokat és az esti órákban már semmit ne egyél. Farkaséhség esetén lecsúszhat egy kefir és pár korpás keksz, de ennyi és kész. - ÜGYELJ A PÁROSÍTÁSRA! Ha nem is vagy az elválasztó diéta híve, most próbálj meg sok salátát fogyasztani köretként, és tedd parkoló pályára a tésztát és a krumplit. Rizst ehetsz, de válaszd a barna változatot!

KIFOGÁS-GYÁR

- PIHENJ ELEGET! A hosszú hétvégén bizonyára több idő jutott a pihenésre, ám a dolgos mindennapokban is fontos, hogy kialudd magad, mivel a fáradtsággal a stresszhormonok termelődésének kedvezel, amelyek felesleges kalóriák bevitelére ösztönözhetnek.

Ma beszélgettem egy úriemberrel, aki 3 hónap alatt 8 kilót hízott, mert 25 év cigi után végre leállt. Kérdeztem, hogy mit tesz azért, hogy az egészségét minél előbb rendbe hozza... ugyanis a szervezet ilyenkor kiabál, nagyon erős sokkhatás éri, fontos lenne több szintről "támadni". A válasza meglepett. Igen, tesz, rendszeresen rágózik.

- MOZDULJ, SZAUNÁZZ, LAZÍTS! A túlkapásos napok után fordíts nagyobb figyelmet az életmódod megtervezésének. Építs be legalább napi fél óra testmozgást (egy nagy séta is megteszi) és fél órát a tudatos töltődésre. Támogasd a testedet abban, hogy mihamarabb megváljon a feleslegtől, a mozgás mellett jól jöhet az infraszauna, a szauna, a relaxáció, vagy a barátokkal töltött idő. Ha törődsz önmagaddal, az növeli az én-erődet és így a kitartásodat is.

Se idő nincs sportra, se igény. Se idő nincs megváltoztatott étkezési kultúrára, se elég kitekintés és ismeretanyag. Se önfegyelem nincs, se igény mélyebb önismeretre.

- CSOKINYUSZI – NAGYON MÉRTÉKKEL! Helyezd biztonságos helyre, ajándékozd el, a lényeg, hogy tartsd távol magadtól a húsvétról maradt édességeket. Ilyenkor sokan a „már úgyis mindegy” elvén még rátesznek egy lapáttal. Ha nagyon vágyódsz valamilyen édes nassolnivaló után, közvetlenül ebéd után fogyaszd, és ne legyen több 25 grammnál! Bakos Zsuzsi életmód tréner www.eletmodtervezes.hu

Mosolyogtunk egymásra, tudta Ő, hogy vékony jégen táncol, de vállrándításán kívül nincs más terve a következő időszakra. Hatalmas lépést tett azzal, hogy ennyi év után letette a cigit, de talán most kellene még pontosabb akcióterv a következő időszakhoz. Megállapítottuk közösen, hogy én nem akarhatom jobban, mint az, aki "vágyik" a változásra. Abban maradtunk, hogy ha neki fontosabb lesz a saját élete, egészsége, jövője, akkor folytatjuk a munkát. Ma már nem dolgozom olyanokkal együtt, akiknél én jobban szeretném a változást és a fejlődést, mint az, aki toporog a megakadásában. Ennyi. :) Legyenek tartalmasan szép napjaink! Ahogy alakítjuk. Hegedüs Erika www.tobbvagy.hu


HASS A TESTEDRE! Beköszöntött az április, ahogy ígértem, belevágunk a két hónapos formajavító programba. Melyek a megfelelő első lépések? Hogyan érdemes elkezdeni? Kezdeném azzal, hogyan nem érdemes... Felejtsd el a drasztikus diétákat és a divatmozgásokat, főként, hogy ha csak az a vonzó bennük, hogy mindenki azt csinálja mostanában. A fontos, hogy kitartással, szisztematikusan, ugyanakkor önmagaddal harmóniában szabadulj meg a nem kívánatos párnácskáktól, ehhez pedig ki kell alakítanod a saját eszköztáradat. A program során sok olvasni- és átgondolni valót ajánlok majd, lesznek írni valóid is, de a fő cél az, hogy mindazt, amiről itt olvasol, gyakorlatba is ültesd. ATOMBIZTOS ESZKÖZTÁR A JÓ KEZDÉSHEZ: - TUDATOSSÁG: Nélküle nincs siker. Ide tartozik, hogy felismerd, mi akaszthatja meg a célod elérését, mint ahogy az is, mi tud ösztönözni, hajtani előre. - TERVEZÉS: Mi másra is biztathatnálak egy életmódtervezés nevű oldalon? Legyen egy nagyon határozott változtatásokra irányuló terved, amelyben rögzíted, mi a célod, mert állomásokra/ részekre bontod az elérési útvonalat. Sokszor az is elég, ha következő lépést látod. Fontos, hogy mindig úgy tekints a jövőbeni önmagadra, mintha már most ő lennél. - ÖNSZERZŐDÉS: Szerződj le önmagaddal a bikiniformára! Ehhez ebben a korábbi súlyvesztő blogos posztban találsz mintát: http:// sulyveszto.blog.hu/2015/01/02/ mutasd_mire_vagysz - NAPLÓZÁS: Sokan nem szeretnek írni, én azonban feltétlen híve vagyok. Ahhoz, hogy felismerd a hibáidat és a lendületes szakaszaidat, érdemes pár napig naplózni, mikor gyengülsz el könnyen, illetve mikor van a csúcson a motivációd. Érdekes összefüggésekre figyelhetsz fel.

- TÖLTŐK: A tudatos táplálkozás és a testmozgás mellett fontos a lelki töltekezés is. Ha ugyanis lemerülnek az elemeid, könnyebben cserben hagy az önkontrollod és az akaraterőd is. - VÍZIÓ: Ahhoz, hogy elérd, amit akarsz, látnod kell, hová lesz az utazás! Használd a fantáziád, ha kell, tapétázd ki a környezeted számodra vonzó képekkel! - STRUKTURÁLT KÖRÜLMÉNYEK: Tedd lehetővé, hogy azzá válj, amivé szeretnél. Mindenben azt keresd, ami előre tud mozdítani téged, a hátráltató személyeket, akik folyton letörik a szárnyaidat, kerüld el, amíg hatni képesek rá. MIT NE CSINÁLJ, HA KOMOLYAN GONDOLOD AZ ÉLETMÓDOD ÚJRATERVEZÉSÉT: NE várd a csodát! NE koplalj! NE kételkedj önmagadban! NE kételkedj a sikerben! NE agyald túl, csináld! NE alapozz a “csodabogyókra”! NE hidd, hogy csak egy jó megoldás létezik! NE ugrálj naponta a mérlegre! NE gondold, hogy mindennap egyformán lelkes leszel! NE várd, hogy mások úgy gondolkodjanak, mint Te! NE szégyelld, hogy mást akarsz, mint ami van! NE vedd túl komolyan magad! NE ADD FEL! Tengernyi olvasnivaló a formajavításhoz a médiatárban: http://eletmodtervezes.hu/mediatar/ Letölthető segédanyagok: http://eletmodtervezes.hu/letoltes/ Bakos Zsuzsi életmód tréner eletmodtervezes.hu – A változás benned van!


Az “igazira” várva Mai írásomat sokan nem fogják érteni, mert nagyon más életszakaszukat élik, nagyon más élethelyzetben vannak, és ez így van pont jól. Nem is nekik szól, sokkal inkább azoknak akik talán még többen vannak – azok, akik nem élnek tartós párkapcsolatban, akik nem épp most válnak, tele fájdalommal, ezer szenvedéssel és mélyrepüléssel, akik nem épp komoly betegséggel küzdenek a túlélésért és minden figyelmük a saját vagy szerettük gyógyulásán van… egyszerűen azoknak íródott, akikkel amúgy minden rendben van, élnek, jönnek-mennek, tesznek-vesznek és közben mellékesen várják az “igazit”. A legtöbben ezt egyedül teszik, de van szép számmal olyan is, aki a kiüresedett házasságában, rutinoktól elszürkült világában ugyanúgy várja az “igazit”, mint azok, akik ezt (korrektebbül) egyedül élik meg.

Egy BBC News magazincikk szerint az EU számok arra utalnak, hogy Angliában kb. 13%-a a lakosságnak egyedül él. Dániában a legmagasabb arányban vannak szinglik, ők 24%-a a teljes lakosságnak. Németországban, Finnországban és Svédországban ez a szám csak 20% alatti. A statisztikai számok azt mutatják, hogy a dél-európai emberek kevésbé élnek egyedül. Görögország, Spanyolország, Portugália, Bulgária, Románia azok az országok, ahol kevesebben, mint 10% vallotta egyedülállónak magát, Máltán pedig legalacsonyabb az arány, kb. 7%. Persze ha összevetnénk a valódi népességfelmérés adataival, nagyon más adatot kapnánk, de így sem kevés. Sok-sok millió ember él tartósan vagy átmenetileg, de egyedül. Adatok tömkelege helyett térjünk rá erre a bizonyos várakozásra!

Hogyan kell “jól” várakozni? Ha spirituálisan közelítem meg, akkor a várakozás egy forrás:

Ismerünk olyanokat, akik ismernek olyanokat, akik pont így élnek? Ha statisztikákat vizsgálunk, elképesztő adatokkal kell szembesülnünk. Nagyjából itthon kb. 40% a hajadon, elvált vagy özvegy nők száma. Férfiak esetében ez az adat kb. 30%. Nem kevés, ugye? Főleg akkor, ha követjük azt a gondolati vonalat, hogy az ember társas lény. Kerestem nemzetközi kitekintést, legalább európai adatokat szerettem volna látni, persze, ahány forrás, annyi féle információ jött velem szembe.

jó értelemben vett felkészülés, amely során maga az úton-lét a lényeg, nem is annyira a megérkezés. Az épülés, készülés, várakozás napjai, hónapjai, évei (?) , maga a sok-sok örömteli pillanattal teli teljes élet lesz közben a lényeg. Egyetlen buktatója van – ha menet közben elfelejtjük, hogy eredetileg arra felé haladtunk, hogy a legnagyobb tanulási és fejlődési színpadon, a párkapcsolatban alakítsuk legjobb szerepünket és helyette szépen lassan, tudatosan vagy még gyakrabban tudattalanul, de megkedveljük az egyedüllétet.


Ha világszinten gondolkodunk, akkor 1-2 milliárd tartósan vagy átmenetileg egyedül élő emberre kell gondolnunk, de nagyon eltérőek a számok attól függően, hogy melyik földrészt vizsgáljuk, milyen társadalmi berendezkedést, szocializációs mintákat. Mivel mi itt élünk Európában, szeretnék itt maradni a témát illetőleg, a ránk jellemző helyzet elemzésével. Így is nagyon nehéz a feladat, hogy tárgyilagosan járjam körbe a témát és lehetőleg a legkevesebbet általánosítsak… :) Visszatérve erre a haladási irányra, azért tartom veszélyesnek, mert magán az “utazáson” nagyon sok olyan dologgal zavarhatjuk össze magunkat, amelyek jó időre, vagy akár tartósan eltéríthetnek a célunkat illetőleg. Ha visszagondolunk kislány-korunk meséire, legtöbbször a mese hősnőjének “csak” szépnek, okosnak és türelmesnek kellett lennie, mígnem a főhős betoppant az életébe (ilyen-olyan próbatételek után) és jött az a bizonyos pont, amely után mindketten boldogan éltek tovább EGYÜTT. A mesék sosem részletezték, hogy az a tovább hogyan és meddig is tart. Mindig felmerült bennem a kérdés, hogy ez az első kanyarig tartott, ahol már nem láttuk tovább a szereplőket, vagy ténylegesen életük végéig, ugyanolyan hőfokon, sok-sok megújulással, rácsodálkozással és folyamatos egymásbaszeretéssel… A “jól várakozás” talán attól jó, hogy nem tűnik annak és még inkább nem is az! Amíg mondjuk a hiány fogságában élünk és folyamatosan arra fókuszálunk, hogy mi nincs, addig a figyelmünk a hiányon ragad, ezzel soksok energiát adva annak. Az ideális, társas állapotot mindig magunk elé helyezve, a még egy kicsit kell várni szöveggel ténylegesen a jövőbe tesszük, hiszen így mindig előttünk lesz. Becsapva magunkat a cél felé haladunk, de igazából mindig csak haladunk, valahogyan sosem vagy csak ritkán (akkor is csak félig) érünk oda.

Mik lehetnek a hátráltató tényezők? Nézzünk mélyen magunkba, szerencsére maximum otthon a tükrünk előtt ácsorogva, a saját szemünkbe belenézve kell megválaszolnunk ezeket önmagunknak, senki más nem hallja vagy véleményezi. Felszabadító, ugye?!? Na akkor pont ezért lenne célszerű megtenni!

forrás Mennyire vagyunk ideális társak, ideális társaságok? Ténylegesen befogadóak, elfogadóak vagyunk? Jöhet bárki, aki akár olyan, mint mi? Készek vagyunk találkozni "önmagukkal", hogy a tükörben a másik által újra olyan sokat tanuljunk magunkról és a világról? Biegelbauer Pál mondta anno a szeretet definíciójára azt, hogy "Szeretni annyi, mint elfogadni úgy, ahogy vagy, és annak, aki vagy...". Na ez milyen? Nézz magadba, neked megy? Hiába arcoskodom, hogy micsoda fejlődési fok, meg milyen csodálatos folyamat, be kell vallanom, hogy hiába megy olykor, képtelen vagyok mindig, tehát még jó sok dolgom van azzal a bizonyos szeretet megértésével és tényleges megélésével. Ez van. Képesek vagyunk olyanná válni, amilyen társat gondolunk "ideálisnak" magunk mellé? Nos ez sokkal nagyobb falat, mint elsőre látszik. A tudatos énünk beszél össze-vissza, sok esetben még igazán megtévesztő is tud lenni egy külső hallgató számára, de a tudattalan gondolatainkat, érzéseinket kísérő tetteink sosem hazudnak. Megkérdeztem jó pár hölgy ismerősömet, hogy milyen az ideális férfi, függetlenül attól, hogy olyan szerencsések, hogy részük van benne, mert életük része, vagy azok, akik még épp várnak rájuk. Elég szépen körvonalazódott a csapásirány. Fő jellemzők voltak a biztonságot adó társ képe (ami az anyagi háttér megteremtésén túl a korrekt és kiszámítható jelzőket is megkapta), a figyelmes, érdeklődő, humoros, társasági, ápolt, jó megjelenésű, sportos jelzők követték, majd még jó sok más egyéb. Szeretek és tudok és beszélgetni, úgy gondolom... :D tehát nem kellett sokat csűrni-csavarni, mindenki önként kezdte sorolni, hogy számára ki az ideális. Nem volt egyetlen olyan válasz sem, hogy "pont olyan, amilyen illik mellém". Miért mondom ezt? Pontosan azért, mert az ellentétek vonzzák egymást hangzatos duma már régen lecsengett, a legtöbben, akik próbálkoztak ilyen kapcsolattal, kénytelen-kelletlen, de bevallották, hogy csak jobb a hasonlóságok mentén építkezni, főleg, ha hosszabb távra tervezünk. A cikk folytatódik itt....


ÉLETMÓD EGYPERCES ***Vesztesek és hullámlovasok*** Tinédzserként gyakran vesztesnek éreztem magam. Máskor meg hullámlovasnak, aki a hullámhegyeken és a hullámvölgyekben is elboldogul. Erős, szilárd, elpusztíthatatlan. A vesztes akkor jött, amikor elfáradtam, csalódások értek, rossz jegyeket kaptam, de legfőképpen akkor, amikor a tizenévesek borúlátásának engedve hagytam elhatalmasodni a tudatot, hogy szerencsétlen vagyok. Magamra nyomtam a címkét, hátradőltem és vártam az újabb csapásokat. Aztán valahogy felszakadoztak a felhők, kiszipogtam magam, hátradobtam a hajam és megállíthatatlan bár még kissé kiforratlan – amazonként meneteltem előre. Ilyenkor nem volt kétségem afelől, hogy képes vagyok megvalósítani a céljaimat. Hullámlovasalteregóm fittyet hányt a konvenciókra, lovardába járt tanulás helyett, merőben nem hozzá passzoló srácokkal flörtölt és nem hitt azoknak, akik azt suttogták, hogy úgysem viszi semmire. Vesztesnek lenni biztonságosabb, ráadásul kisebb energia befektetést igényel. Hullámlovasnak lenni pedig azt, hogy le tudod győzni a negatív gondolataidat, és bármi történjék is, a víz/jég hátán is megélsz.

Hullámlovas-üzemmódban: - képes vagy engedélyt adni magadnak arra, hogy hibázz - tudatosítod magadban, hogy mindig van másik lehetőséged - emlékezteted magad, hogy tanulhatsz a saját hibáidból - emlékezteted magad a sikereidre - megtalálod azt a pozitív üzenetet, ami kizökkent a kétségbeesésből... „Az élet 10 %-a, ami veled történik és 90 %-a, ahogyan reagálsz a történésekre...” (John C. Maxwell) Bakos Zsuzsi eletmodtervezes.hu - A változás benned van!

A HÓNAP GONDOLATA:

Szerkesztette:

Hegedüs Erika www.tobbvagy.hu 2015. április

Újratervezés Magazin 2015/I.  
Újratervezés Magazin 2015/I.  

Az Újratervezés Magazin azért kelt életre, hogy olvasóit támogassa azon az úton, ahol egyre erősebben, tudatosabban és következetesebben hal...

Advertisement