Page 1

mahskara No 80

Malmรถ hรถgskola studentmagasin


är du vår nya art director? eller kanske textredaktör? Mahskara söker ständigt efter engagerade studenter som vill medverka till att tidningen blir så bra som möjligt. Just nu söker vi dig som vill ta över som art director, text- eller bildredaktör. Vi välkomnar också alltid nya skribenter, fotografer och illustratörer. Är du intresserad av att medverka? Tveka inte att höra av dig.

chefred@karen.mah.se


innehåll

tema: uppstickare

8. haffa sommarjobbet!

Sveriges yngsta podcastguru. Passionerade provokatörerna Rasmus Vasli och Marcio Souza. Stickande ögon och rinnande näsa (årstidsskifte).Temat för detta nummer är uppstickare.

Är det för sent att söka sommarjobb i maj? Anna Nettrup från Arbetsförmedlingen delar med sig av tips i jakten på jobb.

21. podcastgurun ”Ganzgenau”, eller Lovisa Ohlson som hon egentligen heter, är redaktör för Värvet, en av Sveriges största podcasts. Lovisa berättar om vägen till rollen som redaktör och hur det startade med hjälp av Twitter.

mahsk ar a n o.

80

34. festivaltips Sommarlov är lika med festivalpepp? Här är ett gäng grymma och närliggande festivaler av olika storlekar, skepnader och kulturella inriktningar sommaren har att erbjuda!

24. alternativa vårtecken Bli inte förfärad om dina vänner plötsligt skickar dig en bild på ’vackra pioner’- det kommer ge sig fram mot juni. Mahskara listar fem vårtecken att hålla span på.

36. restaurant day Den 17 maj kan alla matintresserade gå på skattjakt i sin egen stad. Skatten kan bli personlig, kulinarisk och alldeles, alldeles underbar.

40. english pages We set the alarm for Creative morning. A concept that started out in New York with the attempt to gather creative people and share ideas.

dessutom 7. Malmö for Diversity 14. Student i Hong Kong 15. Vinnarna av Drivhuset 24 16. Do’s and Don’s under valborg 32. Kaleidofolk med 100 Monkeys 40. New old music 44. My creative morning

5


redaktion

mahskara no .

det är vi som gjort mahskara no 80 Art Director Sara Glans • Peter Wallentin Kulturredaktör Hans-Peter Öhman Temaredaktör Jon Högman Studentredaktör Lisen Älgne Textredaktör Emma Ohlin • Elin Williams Bildredaktör Anna Paulnitz • Martin Paulsson Layout Jonna Adams • Petra Danielsson English pages Marriane Larsen • Sonja Rattay Text, foto, illustration Camilla Bergvall katrin berndt • Oscar Hjelmstedt Marcus Ulvsand • Olivia Whitehouse Rebecca Kertes • Jacob Kroon Jesper Moldvik • Sarah Olsson Sabina Wärngård Alexander Olivera Alexandra Stojiljkovic Hansen Amel Suljevic • Emelie Svensson 6

80


mahskara no .

80

redaktion

personal. Efter det här numret är det många som slutar och går vidare. Sommaren närmar sig, vissa blir färdiga med sina utbildningar och andra ska på praktik eller skriver examensarbete nästa termin. Det är svårt att hinna med allt som man vill göra och därför måste vi prioritera och sluta skjuta upp saker. Att arbeta ideellt med Mahskara ger möjligheter att göra saker som kan vara svårt att ordna på egen hand. Samtidigt blir det ibland stressigt då vi arbetar mot en riktig deadline, inte som i skolan där vi kan välja att lämna in senare, även om det ibland kan påverkar våra betyg. Vill du testa på att arbetat på en tidning, få en artikel tryckt eller tycker du om att illustrerar, fota, göra filmreportage eller arrangera event? Hör av dig till mig på chefred@karen.mah.se. Under vårterminen har vi på Mahskara gjort massor med saker som inte syns i tidningen. Några av oss hjälpte till på BUFF filmfestival som reportrar och fick möjligheten att intervjua skaparna och skådespelarna som arbetat med filmerna. Vi gjorde studiebesök på SVT och kort därpå besökte SVT vårt kontor. Studenttidningar från hela sverige träffades i Lund och diskuterade våra tidningar. Vi knyter kontakter, lär oss att samarbeta i grupp och får en anledning att ta reda på saker som vi är intresserade av. Har du idéer som du vill förverkliga kan du alltid höra av dig till oss. Så länge du är student på Malmö högskola är vi intresserade av att veta vad du gör. För ungefär ett år sedan fick jag nys om att Mahskara sökte personal – spännande tänkte jag. Min utbildning på Medieproduktion och processdesign ger mig färdigheter som jag har nytta av, men att arbeta på redaktionen ger mig kontakter och praktisk erfarenhet. Det krävs inga förkunskaper för att arbeta på Mahskara. Vi hjälps åt och lär oss tillsammans. Alla som studerar på Malmö högskola är välkomna att hjälpa till. När sommaren 2013 närmade sig skulle nästan hela redaktionen sluta för att nästa termin fokusera på examensarbeten, utomlandsstudier och praktikplatser. Rollen som chefredaktör för Mahskara blev ledig och jag lämnade in en ansökan. Kort där på blev jag intervjuad av Kåren och sen tog jag över som ansvarig utgivare. Under året som jag varit här har jag träffat och lärt känna många nya människor som jag kanske aldrig träffat annars. Det jag gör på Mahskara handlar inte bara om att ge ut en tidning. Jag arbetar aktivt med att se till att jag får en så god utbildning som möjligt. Genom tidningen och Kåren får jag möjlighet att göra projekt som kan vara svåra att få till på egen hand. Det blir både enklare och roligare att göra saker tillsammans. Den här möjligheten är öppen för alla. Glöm inte att Kåren arrangerar Malmö for Diversity 26 april på kårhuset. Vi kommer vara där och fira att Mahskara #80 är klart. Hoppas vi ses. mahskara söker ny

signerat

Thobias Franzén

chefredaktör Thobias Franzén medieproduktion och processdesign

7


Så här ser röstkortet ut. Kontrollera din post, så att du inte missar det.

25 maj är det val till Europaparlamentet Ditt röstkort kommer med posten cirka tre veckor innan valdagen. På röstkortet står adress och öppettid för just din vallokal. Om du inte har fått det, eller om du har tappat det, kan du få ett nytt. Läs mer på val.se, ring 020-825 825 eller mejla rostkort@val.se.


mahskara no .

80

student

Malmö studentkår presenterar

MALMÖ FOR DIVERSITY vi är för mångfalden!

Var? Kårhuset. När? Lördag 26 April. facebook.com/malmofordiversity

I år är det fjärde året i rad vi på studentkåren anordnar vår årliga festival för mångfald. Malmö for Diversity (MFD) är en kulturfestival som syftar till att lyfta fram betydelsen och det vackra med mångfalden i Malmö. Festivalen anordnas av studenter på Malmö högskola och har sina rötter i ett starkt studentengagemang. Malmö for Diversity har anordnats sedan 2011 och äger rum en gång per år. Syftet med festivalen är också knutet till Malmö Studentkårs värderingar

och riktlinjer; att arbeta främjande för studenter och deras studiemiljö. I år ser vi fram emot att bjuda alla till kårhuset och området runt om studentcentrum. Där vi kommer att ha en fullspäckat eftermiddag med föreläsningar, aktiviteter, dans och musik. Vi ser fram emot att både studenter och allmänheten dyker upp den 26 april. Band och artister som kommer att uppträda är Marie Andersson, Sawo, The true, Negative Nancy, Andersson the band och Samson for president. Festivalen drar igång kl. 17.00

text: gergana tosena foto:

thobias franzén

9


mahskara no .

student

Haffa jobbet! text:

lisen älgne foto:

jesper moldvik

Sommaren är snart här med sol och glass i stora lass. Men det sveper inte bort bristen på studiebidrag, med utgifter som bränner hål i plånboken. Sommarjobbet lyser med sin frånvaro. Är det för sent att söka sommarjobb i maj? – Nejdå, det är inte försent att få sommarjobb i maj! Mahskara träffade Anna Nettrup från arbetsförmedlingen som gav svar på frågan och gav sista minuten-tips i jobbsökandet. – Visst, det är svårare men inte omöjligt. Nära sommaren vet företag vad de söker, speciellt om tidigare ansökningar inte passat eller folk hoppat av. När företag har svårt att hitta passande personal går de oftast via oss, annars söker bemanningsföretag personal under sommaren. Bästa är att möta upp det företag du vill jobba på och presentera dig personligen. Om du vill prova på något bortom vardagen är det turistsäsong för Sydeuropa och Alperna under sommaren med stora rekryteringar. Detsamma gäller för svenska och danska tivolin och campingar, om du inte känner för att dra allt för långt bort. Anna tipsar även om att vård och omsorg ofta söker personal. Men det är inte alltid lätt att hitta de lediga platserna, även för de som är ute i god tid. Att berätta för vänner på krogrundan, under familjemiddagen eller till grannen vid brevlådan är det bästa sättet att få jobb, säger Anna. - Använd dina kontakter och sociala medier. Släng ut frågor på Facebook och LinkedIn. De flesta jobb går via kontakter, så utnyttja ditt kontaktnät. När jobbet väl är hittat ska intervjun nailas. Bästa tipset, för att både tänka logiskt och lugna nerverna, är att vända på steken. Tänk dig själv som arbetsgivare, vad skulle du vilja ha svar på och bli bemött med? Vad skulle övertyga dig att anställa just den personen? På så sätt spräcker du den invanda bubblan med många bollar i luften och andra klyschor.

10

– Viktigast är att vara förberedd på att svara på frågor och att ha läst på annonsen; se vilka ord de använder och vad de söker. Läs även om företagets värdegrund. En arbetsgivare vill se att du tagit dig tid för att läsa på om företaget.

Annas 5 tips i jobbsökandet 1. Läs på. Kolla igenom annons och din ansökan igen: Hur har du motiverat varför de ska anställa dig? Det är dumt att ge olika svar på intervjun och i ansökan. 2. Stå inte svarslös. Vilka frågor kan tänkas komma, ofta vill arbetsgivaren ha dina bra och mindre bra sidor med risk för klyschor. Tänk ut ditt löneanspråk innan! Är du osäker – kolla med facket! 3. Förbered dig. Läs på om företaget. Finns det någon dresscode och är det några begrepp du behöver kunna? Visa intresse med förberedda frågor och kom i tid! 4. Tack för kaffet! Att tacka ja till dricka ger dig några extra minuter för att småprata med arbetsgivaren i en mer avslappnad miljö. Det ger dig dessutom betänketid vid svåra frågor; istället för ”ehm” tar du en klunk under tankevalet. 5. Vad säger Google? På samma sätt du kollar företaget kollar företaget upp dig. Du är ditt egna varumärke, på alla plan.

80


mahskara no .

80

student

Hemma hos en student i Xantippa

Anton Ivarsson Ekman 22

år, från varberg. studerar medie- och

kommunikationsvetenskap. tboendet

bor

i

studen-

”xantippa” vid kronprinsen

Det speciella med just ditt studentboende är ju att du har eget sovrum och toalett, men att du delar kök och vardagsrum med tre andra personer. Trivs du med upplägget? – Jag tycker att upplägget är bra och jag trivs här! Det är trevligt att dela kök. Man har nästan alltid någon att snacka med. Känner du att du har funnit vänner via ditt boende? – Jag skulle kanske inte definiera mina grannar som mina vänner, men vi är absolut goda bekanta och de är alla väldigt trevliga. Har konflikter uppstått mellan er som delar kök? – Ibland är vi oense om städningen, jag kan känna att vissa slarvar med den. Dock sker konflikterna på en civiliserad nivå och blir aldrig större än nödvändigt. Trivs du i Malmö? – Oh ja, det gör jag! Det är den bästa stad jag bott i. Vad är det bästa med Malmö? – Det är svårdefinierat… det bästa med Malmö är en kombination av atmosfären, folket och mångkulturen. Malmö är en stor blandning av så

mycket och man får allt i ett! Har du någon anekdot från studentboendet som du vill dela med dig av? – När jag hade haft fest en gång sov tre personer över ute i sällskapsrummet. Det var kanske inte jättepopulärt bland grannarna. Och så har vi ju mikrovågsmysteriet… Berätta mer? – En gång luktade det brända popcorn i hela våningen och än idag är det ingen som vet vem som brände popcornen. Fallet är numera nedlagt. Du nämnde tidigare att du trivs med boendesättet. Skulle du kunna rekommendera delandet av kök och vardagsrum till andra studenter? – Jag måste svara både ja och nej på den frågan. Visst är det väldigt kul att lära känna nya människor och det är mindre ensamt än i ett vanligt studentboende. Dock är det inte alltid lika ordningsamt som man kanske skulle önska och ibland fungerar inte tekniska prylar. Ventilationen är helt ur funktion och ljudisoleringen är inget vidare här… Det är väldigt lyhört. Men boendet får ändå helt klart godkänt, bara man vet vad man ger sig in på.

text: sabina wärngård foto:

jesper moldvik

11


Sluta

SKJUTA upp

text:

lisen älgne

illustration: jacob kroon

När vår- och sommarvärme böljar in i vardagen blir parkhäng mer efterlängtat än studiehögen på skrivbordet. Men hur ska vi göra för att klara av den sista tiden innan ”jag ska bara” kan få ta över dagen? Studenthälsans Olof Samuelsson förklarar undvikarbeteendet! är en inlärd förmåga där magkänslan hjälper dig att överleva fara. I dagens samhälle där sabeltandade tigrar sällan lurar i buskagen har beteendet satt sig på tankemönstret. I regel handlar obehaget om att inte känna sig tillräckligt bra, med lösningen att inte göra det obehagliga. - Ofta är man rädd för att misslyckas. Att man ska ha lagt ner jättemycket tid och sen inte klara tentan. På så vis känns det bättre att skylla ifrån sig när du bara pluggar lite, och då inte klarar det, förklarar Olof. Anledningen till att vi skjuter upp våra ”måsten” är just för att det fungerar. Ögonblickets lättnad vid beslutet, leder till ett inlärt mönster där vi omedvetet känner att det är värt det. - Men allt uppskjutande är inte dåligt. Det är först när det blir ett mönster och du inte får något gjort, menar Olof. Oftast får vi andra viktiga saker gjorda när vi skjuter upp studier. Träffa vänner, städa och faktiskt ta tag i andra saker vi tidigare skjutit upp. Studielivet uppmanar ofta till att skjuta upp. Till skillnad från arbetslivet är det ofta oklara mål och kriterier där belöningen för arbetet kommer först mycket senare. Att studera effektivt i 8-10 timmar i sträck är inte rimligt för de flesta. En mer rimlig tid för studier är 6 timmar om dagen, tipsar Olof. Det är viktigt att vila emellanåt, då hjärnan jobbar med uppgiften mellan passen. - Acceptera det sätt som funkar för dig. Det är inte fusk för att du började plugga dagarna innan tentan och klarar den. En del jobbar bäst under press att undvika obehag

12

med deadlines och andra med strukturerande listor att bocka av. Hitta sättet som passar dig, uppmanar Olof. För att inte bli en slacker den sista tiden tipsar Olof om 1+2+1-metoden. Då skummar du igenom litteraturen en timme innan en föreläsning, som varar i cirka två timmar. Det följer du sedan upp med en timmes repetition efteråt. Ta även hjälp av en plugg-kompis. Löften som bryts gäller oftare våra egna, än tid och plats för studier med någon annan.

vad skjuter du upp? – och hur kommer du över det? 1. Kartlägg. Vad skjuter du upp? Vilka är de vanligaste ursäkterna och vad gör du istället? Att bli medveten om beteendet gör det lättare att upptäcka mönstret när det händer. 2. Analysera. Ifrågasätt ursäkterna, då de oftast blir regler. Att du måste diska, städa och betala räkningarna innan plugg. Eliminera ursäkterna! Tar ”jag ska bara” mindre än 5-10 minuter att göra; gör på direkten. Annars får det vänta tills efter studierna. 3. Aldrig klar? Du slutför aldrig arbetet och inlämningsdatum hinner komma

och passera för att du aldrig blir nöjd. Men skicka alltid in arbeten i tid, hur missnöjd du än är. Det är lärarens roll att bedöma betyget, inte du. 4. Intervall! Har du svårt att börja, plugga i 10-15 minuter med 5 minuters pauser. Dela upp studierna i små etapper och delmål, vilket gör framgången enklare att se. 5. Okej att säga nej. Du hinner inte med allt. And that’s that, allt behöver inte göras och vissa saker kan du faktiskt göra senare.


mahskara no .

80

student

Checka av DITT CV I jobbsökandet är CV:t ditt ansikte utåt. Ett dokument ska övertyga arbetsgivaren om varför just DU ska ta hem platsen. Karriärvägledaren Peter Martinsson hjälper oss att med tips på hur du går tillväga.

text: lisen älgne foto:

jesper moldvik

mahskaras checklista! Stilrent. Visst att ansökan ska vara personlig, men snäva typsnitt och plottriga bilder ger ögat mer att titta på än innehållet. Håll det proffsigt och lättöverskådligt. Relevant. Ansökan ska vara kort och koncis för tjänsten du söker. Såväl det personliga brevet som CV:t ska understryka dina styrkor och din personlighet. Beskrivande. Förklara kort din position och tidigare arbetsuppgifter för att klargöra vad du kan tillföra. Glöm inga viktiga meriter! Rätt mailadress. Megahet_89 kan ha sina fördelar i vissa sammanhang, men förmodligen inte här. Välj rätt adress för möjlighet till fortsatt kontakt. Virtuellt. Fler och fler ansökningar sker via nätet. Länka med ett videoCV då det underlättar för arbetsgivaren att få ett personligt och snabbt intryck av dig, på bara ett klick. Slutligen. Innan ansökan skickas iväg, kolla stavning och att filen är sparad i rätt format. Ett CV som inte går att öppna hamnar oftast i papperskorgen. – Nyckelordet är relevans. Lyft fram de meriter som är relevanta för tjänsten/ praktikplatsen. Ett strukturerat CV är enkelt att läsa, en till två sidor är lagom. Var konsekvent med typsnitt och rubricering. En trend just nu är att fler gör sitt CV i InDesign, vilket kan vara positivt, så länge du matchar kravprofilen. Vad bör inte vara med i ansökan? – Allt som är irrelevant och abstrakt bör du undvika. Undvik klyschor som ”jag kan hålla flera bollar i luften”. Försök istället beskriva dina styrkor vid

respektive merit. Skriv aldrig något dåligt om tidigare arbetsgivare! Att hitta jobben är svårt, då alla inte utannonseras. Många rekryterar via LinkedIn, för att snabbt tillsätta lediga platser. Detta kan vara en bra plats att skaffa sig en profil på, tipsar Peter om. – Om du inte har en mentor bör du skaffa en. Det är ett smart sätt att lära sig av en mer erfaren person, med ett förmodligen stort nätverk i branschen du vill komma in i.

13


Studieresa till

Barcelona text och foto: galina lalova

Det doftar hav och axlarna är bara. Att ta av jackan i oktober känns underbart! Högt upp bland palmkronorna sjunger papegojor och nere på trottoarerna sitter folk och dricker kaffe eller äter lunch. Solen smeker mitt ansikte och lovar en vecka full med äventyr. som är en del av utbildningen jag går. Vi läser Arkitektur, visualisering och kommunikation på Malmö högskola och vi ska studera staden utifrån vår kurslitteratur. Nej, det är ingen semester, det är sant, men att byta studiemiljö visar sig vara en fantastisk och rolig idé. Vi fick studera olika torg och lösa uppgifter genom att betrakta och skissa, allt detta i högt tempo för att hinna med. På kvällen var man helt slut, men att vila var inget alternativ – staden kallade på oss. så börjar studieresan

14

Redan andra dagen kändes kurslitteraturen mer konkret än tidigare, den fick en konkret form. Exempel fanns att se överallt. Hela centrala delen av Barcelona med sin organiska stadsstruktur, otroligt smala gator och höga fasader bjuder in människor till en mer social attityd. Balkongerna var täckta med krukor, plantor växte vertikalt på fasaderna. Stora gator som Rambla Raval och La Rambla hade fått två olika ansikten. Framsidorna visade en representativ

del av staden och baksidorna gav en inblick i den privata miljön. L’Eixample har ett rutnät i sin gatustruktur och formar stora korsningar med intressanta lösningar för att rymma bilar, mopeder, cyklar, fotgängare, caféer, ingångar till metron och sophantering på ett fint sätt. Slutligen fick vi vandra genom Poblenou, kusten och Barceloneta. Där finns fina, ljusa och prydliga bostäder som påminner om vad Medelhavet handlar om! Staden möter havet med sina fina


mahskara no .

80

student

alléer, nivåskillnader, cykel- och joggingbanor och underbar växtlighet. Har ni någonsin drömt om ett gym under bar himmel? Det finns där. Efter att du tränat är det bara att hoppa i vattnet! Vi stannade ett par dagar till för att gå runt på egen hand. Jag och några klasskamrater åkte till Barcelonapaviljongen som är ritad av arkitekten Mies van der Rohe. Sista dagen, då vi hade tur med vädret, gick vi upp till Gaudís Park Guell, ett fantastiskt ställe med väldigt speciell atmosfär. Att göra fältstudier ger lärdomar för livet eftersom man utgår ifrån egna erfarenheter. Och det är aldrig tråkigt. Plus att man förhoppningsvis har experthjälp att tillgå. Det var en fantastisk upplevelse och vi i klassen ser fram emot att åka till London nästa termin.

15


mahskara no .

student

80

Utbytestermin i

Hong Kong text och foto: kajsa hägg

16

29 augusti 2013. Det var den dagen jag satte mig på planet på väg mot Hong Kong. Där skulle jag spendera höstterminens fyra månader. Med nerverna på spänn närmade jag mig landet i öst. Efter nästan ett år av ansökningar och förberedelser landade jag på Hong Kong International Airport. Där togs jag emot av en av mina “buddies” (lokala studenter som hjälper till att ta hand om utbytesstudenter) som jag haft kontakt med via Facebook. Jag kände mig väldigt välkommen och de flesta jag träffade var mycket hjälpsamma. Skolan jag gick på heter Hong Kong Institute of Education och ligger mycket vackert belägen uppe i bergen i norra delen av staden. Studierna i Hong Kong är lite annorlunda. Jag läste flera kurser parallellt och det märktes att sättet att plugga på är annorlunda jämfört med i Sverige, samtidigt som snittåldern universitetets studenter var lägre än här. I Hong Kong fortsätter de flesta med universitetet direkt efter gymnasiet. På skolan var de duktiga på att anordna utflykter för oss utbytesstudenter. Hong Kong är en ung stad med mycket västerländska influenser och det kan vara lite svårt att hitta det genuint traditionella. Mitt tips är att röra sig bort den

från centrum. Det finns vackra ställen vid havet, hiking-stigar i bergen och mysiga restauranger i de mindre stadsdelarna där man kan hitta mycket från det asiatiska köket. Dim sum, kinesiska smårätter med allt från nudlar till dumplings och det är ett bra sätt att introduceras till den lokala matkulturen. Under min vistelse fick jag bland annat se pandor, äta mycket spännande mat och se världen från Victoria Peak.

Det är en av Hong Kongs största turistattraktioner och det är inte svårt att förstå varför. Att stå däruppe och se ut över bergen och stadsdjungeln är en känsla som är svår att beskriva, man känner sig lite som en kung helt enkelt. För den som funderar på att studera utomlands så säger jag – tveka inte! För mig var det en av de bästa upplevelserna i mitt liv och helt klart värt all nervositet och allt pappersarbete.


mahskara no .

80

student

EN lösning.

60 studenter. 10 team. 24 timmar.

Drivhuset24 gick av stapeln 6-7 mars. Studenter från universitet och högskolor tävlade om en resa till New York. Tävlingen gick ut på att ta fram den bästa lösningen på ett givet problem.

malmö högskola,

Vasakronan, Skånetrafiken, Region Skåne och Eslövs kommun var några av caselämnarna. Lösningen på Eslövs kommuns case blev vinnarna. Genom att ta fram en lösning till hur man bäst kan dra nytta av den nya ESS-anläggning, en planerad sameuropeisk forskningsanläggning, så fixade Jesper Moldvik, Massi Nazhat, Lovisa Backteman, Sofie Dersén, Ida Giselsson och Jim Prajak Thongsri varsin resa till USA. ”Vi hade bara träffats kort en gång tidigare så det var väldigt kul att lära känna alla under processen vi gick igenom”, säger Jesper Moldvik. ”När vi väl var färdiga var vi nöjda att vi faktiskt hade gjort något som Eslöv kommun

kunde använda och vi hade inte riktigt förväntat oss att vi skulle vinna så det kom som en enorm överraskning.” Det gruppen skapade under sina 24 timmar instängda på Orkanen var en samlingsplats där ESS, Eslöv kommun samt företag i Eslöv kan ta vara på varandra. Tanken är att ifall exempelvis ESS behöver en specifik tjänst ska de kunna se och nyttja vad som erbjuds av lokala företag och på så sätt gynnas alla parter. Med olika utbildning och bakgrund utnyttjades allas kunskaper till max och det vinnande lagets lösning presenterades för Eslöv kommuns ledningsgrupp den 14 april. Även politikerna i kommunfullmäktige har visat intresse för studenternas lösning.

text: helen luu foto:

jesper moldvik

”Vår idé kanske inte blir verklighet, det får framtiden avgöra. Men det känns jättekul att göra något som faktiskt kan komma till användning. Vilket också är en bra sak med den här tävlingen, att det man gör inte är daltande utan det är riktiga företag som man kan arbeta fram riktiga lösningar åt.” Det är åttonde gången Drivhuset anordnar tävlingen, vilket enligt Jesper märktes tydligt. ”Tävlingen var rolig! Den var mycket väl genomförd och det märktes att de som höll i den visste vad de gjorde. Tror att väldigt många uppskattade denna form av tävling, man lärde känna sig själv och andra människor samtidigt som man lärde sig nya saker.”

17


Valborg DO’s & don’ts text: lisen älgne

illustration: alexandra stojiljkovic hansen

Att tillbringa sista dagen i april i grannstaden Lund är en riktig klassiker. Tiotusentals personer vallfärdar dit för en dags parkhäng, utan brasa. Om det är första gången du ska dit, eller om du bara inte kommer ihåg förra året, har vi gjort en lista om en festivaldag i miniformat!

DO’s tidsoptimist?

Nix! Om du vill ha sittplats, var där innan klockan åtta. Vid tio strömmar mängden ur kollektivtrafiken och täcker alla kvadratmetrar. ta med:

Brassestol, matsäck, filt, vatten och valfri dryck. Här blir ryggan din räddning!

tillsammans så vet ni vart ni har varandra från början. need to pee?

Det är inte läge att krisa och vara ute i sista minuten om du inte vill vattna gräset. Gå 30 minuter innan för att klara toaköns oändlighet. flagga ut.

grunda!

Det blir en tidig morgon med tendens till större intag av valfri dryck under dagen. Grunda med en ordentlig frukost

18

Att hitta varandra till höger om trädet är ett mindre bra riktmärke. Ta med flaggor eller vimplar för att göra chansen större att hitta tillbaka efter toabesöket.

aqualiciuos!

Kommunen brukar dela ut vatten under dagens heta timmar, men glöm inte att ta med en egen flaska mot törsten. tillbehörsflytt.

Varje liten centimeter av gräset kommer användas. Därför flyttas ekipaget under dagen, glöm då inte att få med väskor och tillbehör när sällskapet byter plats.


DON’TS champagnefrukost utan frukost.

för att klara kvällen, är kaffe ett bättre alternativ än sömn. När ögonen faller ned, kommer bakis upp. Och du lär må mindre bra, milt uttryckt.

utan anledning. Folk i festivalstämning är rätt opryda och områdena används som inofficiella toaletter. Inte skitbra sittplatser med andra ord.

stek varsamt.

bara nej.

Att vila ut dagen till ära är inget att satsa på. Festligheterna dalar bort runt 15 Klockan 17 ska området vara folktomt.

Även om våren precis slagit sig till ro tar solen ordentligt. Missa inte solskydd, om du inte vill matcha de medhavda spanska jordgubbarna.

Glasflaskor, soffbord, soffor, cyklar, ömtåliga värdesaker, möbler i allmänt: är no no att ta med.

somna inte!

buskageplats.

Vare sig det är powernap i parken eller ett par timmars sömn på eftermiddagen

Tro inte att ni funnit världens guldgruva vid buskagen som är helt lediga

Tillställningen är ett bra sätt att vardagslyxa. Men glöm inte själva frukosten om du vill ha firande längre än till klockan elva. ta sovmorgon.

sno inte.

Av flera moraliska anledningar, samt att det inte finns något ledigt utrymme att smita iväg på.

19


mahskara presenterar

Gångbar Kultur examensarbete i grafisk design louise

khadjeh-nassiri

louisenassiri.com

ämnar att problematisera samt ifrågasätta vårt förhållande och perspektiv gentemot vår omgivning. Vi blir allt mer mekaniska i våra sätt att leva som människor och lägger i den konstanta vardagsstressen mindre märke till de små detaljerna som formar våra liv. Arbetet fokuserar på brunnslock som metafor för detta. Förbisedda av många, objekt för fascination för andra. Under våren 2014 har motiv på brunnslock runt om i Malmö överförts på papper med två olika trycktekniker, projektet gångbar kultur

frottage och monoprint. Därefter har tre av dessa tryck gjorts om till schabloner som använts till att spraya motiven intill respektive lock på gatan. Detta för skapa en form av meta-design i hopp om att synliggöra locken. I slutfasen har locken tagits från sin kontext i skapandet av färgprojektioner med hjälp av schabloner. Själva arbetsprocessen tillsammans med information och trivia om brunnslock har sammanställts i ett collage. Nedan presenteras delar av collaget.


Lägg dina pengar på sittningar. Inte på räkningar. FASTPRIS ABONNEMANG 195 KR/MÅN: (Ord. pris 245 kr/mån)

Fria samtal Fria SMS & MMS 3 GB surf Ingen bindningstid

Skaffa på comviq.se/student


mahskara no .

80

tema : uppstickare

Sveriges yngsta

podcastguru

Under hösten 2012 insåg Lovisa Ohlson att ett jobb på en vårdcentral inte riktigt var hennes grej. Nu, två år senare sitter hon som redaktör för Värvet, en av Sveriges största podcasts. I sann podcastanda ”träffades” vi över ett Skypesamtal och pratade om vägen till rollen som redaktör, smeknamnet Ganzgenau och hur det hela tog fart med hjälp av ett par rader på Twitter. något förenklat att säga att det bara var en tweet som transformerade en från gymnasiet nyligen examinerad Lovisa till Sveriges yngsta podcastguru. – Jag har twittrat sen 2006, och skrev ofta om de mediepersonligheterna som jag gillade och även om media rent generellt, vilket gjorde att till exempel Alex Schulman och Fredrik Wikingsson började följa mig. När jag tröttnade på jobbet på vårdcentralen frågade jag på Twitter efter något annat jobb, och fick svar från både Alex och Fredrik. I valet mellan Schulman show och en praktikplats på Breaking News med Filip och Fredrik föll valet på det senare. Under en praktik som både innefattade att leta upp roliga ryska videor och skriva presentationstexter. Lovisa också möjlighet att stifta bekantskap med programmets redaktör Kristoffer Triumf, en bekantskap som så småningom skulle leda till hennes roll på Värvet. – Efter praktiken jobbade jag med lite spridda projekt och hjälpte till att klippa ett par olika podcasts, bland annat dom kallar oss pods och philip och svanbergs podd. När Simon Andrén hoppade av som klippare kontaktade Kristoffer mig och frågade om jag ville hjälpa till. När jag började gav Kristoffer mig väldigt noggranna instruktioner för hur jag skulle klippa, men som redaktör har jag fått möjlighet att ta fler egna beslut och sköter dessutom kontakten med våra gäster innan inspelningen. Utöver att föra kontakten med gästerna innan programmet, så händer det det är dock

Tre korta smeknamnet ganzgenau?

– Det är tyska och betyder ”Just precis”, och jag vet egentligen inte varför jag använder det. Det har mest hängt med sen jag började twittra.

podcasttips

– Alla mina kamrater, Lilla drevet och Veckans viktigaste intervju tips för den som vill starta en egen podd?

– Ha ett manus. Även om de flesta säger att de kör spontant så har de nästan alltid lite stödord att förhålla sig till. Annars handlar det bara om att ha två mickar och köra!

text:

marcus ulvsand

naturligtvis att Lovisa ibland springer på gästerna efter deras avsnitt, något som kan bli lite märkligt. – Dom vet knappt någonting om mig, men jag kan hela deras livshistoria. Å andra sidan är det ju samma sak för lyssnarna. Att podcasts vanligtvis beskrivs som ”inspelade samtal mellan medelålders män” gör att det är lätt att uppfatta Lovisa som en frisk fläkt, men också som en udda fågel. – Samtidigt som jag reflekterar över att det ser ut som det gör så försöker jag att inte se mig själv som en annorlunda figur i det medielandskap som jag verkar i. Då skulle jag nog bara få dåligt självförtroende. Kristoffer skrev nyss en jättebra artikel i Expressen gällande kvotering i mediebranschen eftersom den är så mansdominerad och jag tror verkligen att det skulle kunna göra det bättre. När Lovisa blickar framåt är det mycket på schemat, och hon verkar inte ha tröttnat på podcastformatet än. Utöver att Värvet tuffar på kommer hon dessutom samarbeta med Kristoffer och hans fru Malin Triumf med ett projekt kallat No Hate-podden. Det är en podcast som handlar om näthat. Dessutom finns det två poddprojekt till på planeringen som än så länge hålls hemliga. – Jag tycker att det hade varit roligt att arbeta mer med själva innehållet. Min dröm är ju att starta ett produktionsbolag som bara arbetar med podcasts, så att man kan utveckla mediet ännu mer.

23


tema : uppstickare

mahskara no .

80

plats för passionerade provokationer text:

elin arvidsson foto:

alexander olivera

På många sätt släcks den kulturella törsten i den här staden, absolut. Men visst är det helt fantastiskt de gånger man stöter på något som ger den där extra wowkänslan? I hjärtat av Malmö ligger vasli souza . Här andas samtida fotografisk konst passion, starka uttryck och industriell miljö.

till den lilla källarlokalen på Gustav Adolfs torg slogs upp i mars förra året och har sedan dess levererat utställningar där mångfald, nytolkning och multikulturella idéer får stort utrymme. Galleriet drivs av Rasmus Vasli och Marcio Souza, två eldsjälar som delar sin passion för den fotografiska konsten och sprider den genom utställningar med konstnärer och fotografer från hela världen. Vasli Souza är en riktig utstickare i en kulturstad på frammarch. Utställningarna präglas av starka uttryck och stundvis provocerande teman, någonting att med skräckblandad förtjusning hänföras eller förfasas över. Oavsett vilken smärtgräns man som åskådare har går man helt enkelt inte oberörd från Vasli Souza. Vad säger då männen bakom Vasli dörrarna

24

Souza själva om sitt projekt? – Vi har båda bakgrund inom kultur, social media och kommunikation och möttes i London under vår masterutbildning inom fine art photography. Efter examen var vi båda inne på att starta upp något eget som kunde få en chans att växa inom denna konstform. Så varför valde ni just Malmö? Det är ju en ganska stor kontrast mellan Malmö och London? – Vi såg potential i staden eftersom det är en växande kulturstad med en relativt ung publik. Vi ville ha möjligheten att sticka ut med något alldeles extra utanför London, vilket är en stad som redan är så pass crazy att man riskerar att bli anonym. Utforskandet av nya tekniker och vinklingar av det traditionella galleriet betyder mycket för oss och den möjligheten såg vi här i Malmö.

Galleriet är med andra ord det materiella kärleksbarn som blev till genom gemensam satsning av tid, pengar, tålamod och framförallt, själ och passionerat engagemang. Med sitt fotografiska forum önskar de öppna upp Malmös ögon för möjligheterna att uttrycka sig i den här typen av konstform. De vill lyfta den direkta och personliga kontakten genom konst som inte håller sig inom traditionella, stereotypa ramar. Vasli Souza vill inrikta sig på nyanser av livet gällande sociala klasser, könsroller, nationalism och maktroller. Vad är er tanke med Vasli Souza, vad innebär galleriet för er? – Vi vill uppmuntra själva kommunikationen här, där åskådarnas personliga tolkning ska ges mycket utrymme parallellt med konstnärens egen. Vi vill skapa en mötesplats mellan konstnärer,


mahskara no .

80

tema : uppstickare

vasli souza ligger en våning ner med hiss på innergården på adressen gustav adolfs torg

10b i

malmö. de har öppet tisdag till lördag kl.

11-18 och 13-17 på söndagar. missa inte malmös mest inspirerande källarlokal!

fotografer och åskådare där man kan diskutera och mötas. För oss är fotografi ett medium där möjligheterna att utveckla konstnärliga egenskaper så som idéer och kocept får stort utrymme. Förutom de ut-ställningar vi har finns planer på att kunna hålla workshops För oss är fotografi ett och även låta galleriet växa till någon medium där möjligheterna form av studio för entusiaster som också älskar fotografisk konst. Vi är att utveckla konstnärliga stolta över det som Vasli Souza har egenskaper så som idéer och växt till idag, trots vår hittills korta koncept får stort utrymme. tid i Malmö. Utställningar är präglade av starka uttryck och känsla, vilket också är just det som Rasmus och Marcio vill kommunicera utåt till Malmös kulturklientel. I kroppen min är en av de utställningar som blivit särskilt uppmärksammade, där fotografen Emma Svensson följde Kristian Gidlunds resa genom cancersjukdomen. Andra scener som Vasli Souza levererat är naket i alla dess färger och former, identitetsskildringar med psykedeliska vibbar. Listan kan göras lång. Skinn på näsan är rätt uttryck och man bara måste älska det!

25


tema : uppstickare

mahskara no .

Alternativa

vårtecken

text och foto: jon högman

26

Pollenallergi i all ära, men det finns andra vårtecken som minst lika tydligt signalerar att vi går mot varmare tider. Vi listar här fem vårtecken att hålla span på för att triangulera med dina stickande ögon och din rinnande näsa.

Trafikkaos vid Klaffbron

Vardagsfylla på Möllevången

Innan Västra hamnen blev hipp och fräck var säkert Klaffbron en mycket god idé då den fungerar ungefär som en vindbrygga in i ett medeltida slott. Problemet nu är att Västra hamnen och vägen ut mot Kranen är mer än hipp och fräck och därmed hårt trafikerad av fixie-entusiaster utan varken broms, ringklocka eller dödsrädsla. Ett säkert vårtecken är därför att du måste hoppa av din hoj nånstans vid Klaffbron för att inte bli cykelolyckestatistik.

Ett säkert vårtecken i Malmö är att titta längs med husväggarna på Möllevångstorgets nordöstra hörn en solig eftermiddag. Kan du inte avgöra om folk du ser står i kö till en festival eller bara satt sig ner på kartongbitar och halsar vin ur flaskan för att de känner för det så är det ett säkert tecken på vår.

80


mahskara no .

80

tema : uppstickare

Bli inte förfärad om dina vänner helt plötsligt skickar dig en bild på ’vackra pioner’ – det kommer ge sig framåt juni.

Alla älskar att arbeta Från att ditt sociala medieflöde dominerats av mindre genomtänkta tv-analyser och bilder på tända ljus så är ett säkert vårtecken att människor börjar bli som en reklamkampanj straight out of Alliansen. Dock är det oftast inte borgerlig politik, utan våren, som får folk att ta en selfie och skriva i dag känns det bra att gå till jobbet och lägga upp det på Instagram.

Fältbiologi ökar som intresse

SF vill få dig att gå och se dålig film

Det är inte ovanligt att människor på vårkanten helt plötsligt får på ett nyväckt intresse för flora och fauna och är snabba att ta bild och namnge allt med färgskala bortom brunt/grått som sticker upp ur jorden. Bli inte förfärad om dina vänner skickar dig en bild på “vackra pioner” – det kommer ge sig framåt juni.

Nånstans under våren dyker SF’s kampanj om sommarbio upp. Det är ett bisarrt fenomen där den största biokedjan i Sverige uppmuntrar oss att gå och se allt Jerry Bruckheimer ligger bakom. Som om vi inte redan mådde dåligt efter Transformers 2 eller andra kommersiella uppmaningar.

27


tema : uppstickare

mahskara no .

mahskaras

Tematiker text:

jon högman

H

är testar vi en ny grej i Mahskara: en kreativ person får möjlighet att tolka numrets tema på valfritt sätt. Temat för detta nummer är “Uppstickare”. Det kan handla om fotografi, illustration, essä, novell eller som i det här numret – en serie. Bara fantasin sätter gränser, men det kan så klart bli svårt för oss att publicera ett ljudkonstverk. Är du intresserad av att bli nästa nummers tematiker och chansen att få din tolkning i tryck?Hör av dig till chefred@ karen.mah.se

namn:

Markus Johansson

ålder:

24

läser:

Design för hållbar utveckling

övrigt:

Firar strax ett år som Malmöbo, utvandrad från Norrbotten. Det är kul med ny stad och nya äventyr. Håller just nu på med ett projekt som heter “Go Gatan” där vi tänkt ta massa “gatukultur” och aktiviteter för att blanda ihop dom till något nytt. berätta om din tolkning:

Det är skrämmande att folk går runt med smygande fördomar och förakt som sårar och kränker. Jag vill motarbeta dessa knäppa insnöade rädslor genom denna normbrytande serie baserad på en verklig händelse som jag och en polare fick uppleva. Jag försökte ge filuren en tankeställare! Hellre armbågarna på matbordet än att gå runt och häva ur sig vad som helst.

28

80


mahskara no .

80

tema : uppstickare

29


mahskara no .

kultur

LIVSRÅD HUNDBAJS text och foto:

BAKOM DEM

amel suljevic och pontus hammarström

V

arje person på gatan bär en historia. Bloggen ”The Sartorialist” och Instagramkontot ”Humans of New York” är helt taget ifrån den principen. Oavsett om historien hämtas från 5th Avenue eller Södra Förstadsgatan är den värd att berättas. Vi bestämde oss för att ge oss ut på gatorna och försöka leta upp några av dessa historier och därmed visa upp Malmö från sin bästa sida – genom människorna.

30

1

80


mahskara no .

80

kultur

2

3

4

5

8 1. – Jag är utbildad civilingenjör och kom faktiskt precis från en arbetsintervju. Där finns det en stor efterfrågan på arbetskraft, men just nu vill jag bara vara ledig ett tag.

2. do you speak english? – No, i play saxophone.

3. – När man får barn så skiftar fokus. Man fokuserar mer på här och nu

och får lägga sina långsiktiga planer åt sidan.

4. – Brorsan, fota oss! 5. – Jag har haft en brokig bakgrund. Åkt in och ut från den ena fängelseanstalten till den andra från tidig ålder. Gör inte som jag, hitta något ni tycker om och försök skaffa er ett yrke inom det. har du haft någon ljusglimt under alla dessa år?

9 – Nej, inte direkt. Skulle väl i så fall vara när jag köpte mig en bil -63. Var bara 15 år gammal.

6. – I heard that 60% of all the students in scandinavia are stressed. Like, what’s the rush about? do you have any advices for these students?

– Don’t rush finding your path. I’m 29 and have just started studying film in Copenhagen.

do you mind if we take a picture?

– No, go ahead. We’ve actually just started dating.

7. deltog ni i

demonstrationen?

– Ja, på ett hörn. hur tycker ni vi ska angripa problemen?

– Vi kan ju börja med att journalister ska sluta skriva så idiotiska artiklar kring det som inträffat.

8. – Jag brukar vara ute med henne

6

7

10

11 nästan 4 timmar om dagen, hon behöver det. Jag ska dock ner till Italien och jobba snart. Hoppas att hundvakten ger henne lika mycket motion.

9. – Mitt största misslyckande var nog när jag blev för full på personalfesten på ett tidigare jobb som jag trivdes väldigt bra med. Jag tror det kan ha lett till att jag inte fick vidare anställning.

10.– Det bästa med möllan är alla människor och mångfalden. det sämsta då?

– Hundbajset.

11. –Idag måste man ha en utbildning för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Jag är själv businessman inom restaurang och anställer många av er unga under somrarna.

31


mahskara no .

kultur

80

The 100th

Monkeys Collective text: jesper moldvik foto:

maros urminsky jesper moldvik

Jag träffar Lucie Bardos och Victor Cobian på ett café i Lund en grådaskig fredag i januari. Kaffedoften och den svaga belysningen skapar en trevlig atmosfär i lokalen. Lucie och Viktor har bott i Lund sedan i höstas då de flyttade hit från Kanada. Vardagslivet består av studier, att måla och göra musik, men deras stora projekt är ”The 100th monkeys collective” han under en lång tid sökt efter ett liknande band att spela i. Efter ett tag tog han tag i det själv och Lucie hängde på. ”Jag slutade leta och skapade ett själv”. Anledningen till att de startade bandet är att Lucie och Viktor har börjat bli mer medvetna om världen omkring dem, de har varit ute och rest mycket och känt att de vill försöka göra något åt miljön och folks inställningar till den. Bandet har bland annat spelat på evenemang för Greenpeace och Connectors Malmö. ”Vi tycker det är viktigt att vi spelar för det vi står för”, säger Lucie. De berättar att de i framtiden planerar att skapa ett ”art collective” där fler människor kan samlas för att skapa konst i olika former, inte bara musik. The 100th monkeys collective är på ett vis Lucie och Victors band, men det som gör det lite speciellt är att de nästan aldrig har samma medlemmar eller victor berättar att

victor cobian ålder:

31 år

från: kanada intressen:

musik, trähantverk och att läsa lucie bardos ålder:

27 år

från: kanada intressen:

måla, hålla på med visuell konst och trädgårdsarbete

32

sound när de spelar. Lucie berättar att detta är en del av vad de vill uppnå med bandet, de vill kunna sprida sitt budskap genom att spela med nya personer hela tiden. Samtidigt tycker båda att det är jättekul att träffa nya människor och se vad de har för talanger. Bandet spelar en typ av musik de kallar ”kaleidofolk”, det är en blandning av folkmusik och kalejdoskop, med vilket de syftar till ständigt föränderlig folkmusik. ”Det är så vi vill ha bandet” berättar Viktor. De vill att bandmedlemmarna ska skifta och så även musiken. ”Vi förändrar oss ständigt men håller oss till vårt mål.” Framtiden är oviss, efter juni vet de inte vart de tar vägen. För tillfället bor de på en jordgubbsfarm utanför Staffanstorp, fortsätter spela med The 100th monkeys collective och är ständigt på jakt efter nya människor att spela med.


mahskara no .

80

Glöm heteronormativa kärleksromaner och skralt formulerade deckare. Läs en bok som får dig att sträcka på ryggen, lyfta blicken och knyta näven i sommar. Världen behöver det lika mycket som du.

kultur

Normkritisk läsning i sommar!

Alltings början av karolina ramqvist

”Jag beundrar det, förstås. Jag beundrar alla de här kvinnorna som svepte in sig i L’Air du Temps, lämnade sina mödrar hemma i köken och steg ut i universum utan någonting att jämföra med och utan några regler. Jag älskar att höra dem berätta om det, om hur de såg sina liv som en kamp.”

Äta djur av jonathan safran foer

”Om vi en vacker dag skulle träffa på en livsform som var starkare och intelligentare än vår egen och den betraktade oss så som vi betraktar fisk, vilka argument skulle vi då ta till för att slippa bli uppätna?”

Ibland bara måste man av david levithan

”Chuck är en kortväxt kille som styrketränar mycket, vilket har lett till att han liknar en trädstubbe. För det mesta beter han sig också som en sådan. Konversation är inte hans starka

sida. Om han alls vet vad det är.” ”Hon verkar inte bry sig. Hennes glasögon har samma färg som lakrits. ”

text: camilla bergvall

Lyckliga i alla sina dagar av nina björk

”Det kan handla om en makt som kanaliserar mänskliga drömmar om förändring till konsumtion […] som får oss att inför en mängd olika sorters situationer svara med en och samma icke-reflekterande fråga (Vad tjänar jag på det här?) […] – en makt som får oss att, med Oscar Wildes ord, veta priset på allt men inte värdet av något.”

Tillbaka till henne av sara lövestam

”Vi kan skratta, om det styrker oss. Men inte om det gör oss mindre än vad vi är. När jag säger att kvinnan behövs i politiken, när jag säger att vi inte nöjer oss med det inflytande som kommer med att kunna beveka en karl, då menar jag det.”

SOPPLUNCH

Bli medlem i ett av Sveriges nd ledande fackförbu ent på vision.se/stud eller sms:a Vision student till 72672.

15 kr ink. bröd & kaffe

Ett utvecklande och välbetalt extrajobb. Varje onsdag erbjuder kåren vegetarisk sopplunch i kölsvinet mellan kl. 12-13 30:- kostar det om du inte är medlem. Välkommen!

Vision söker dig som vill arbeta som studentinformatör på ditt lärosäte. Din huvudsakliga uppgift blir att anordna aktiviteter i syfte att rekrytera medlemmar till Vision. Vi erbjuder en timlön på 125kr, mycket eget ansvar och stor frihet att själv planera din arbetstid. Intresserad av en bra merit för framtiden? vision.se/ledigajobb


mahskara no .

kultur

80

INVSN text:

thobias franzén foto:

malin falk

Mahskara träffade Dennis Lyxzén från INVSN för att prata om hur det är att leva som artist. Behövs det egentligen någon utbildning och vart kommer pengarna ifrån? spelat musik i 30 år och gett ut 21 album, allt detta helt utan utbildning. Var kommer namnet INVSN ifrån? – Namn är ett nödvändigt ont med att spela i band, något måste bandet heta. Vi ville ha något enkelt på svenska och tänkte Invasionen men det fanns redan. Vi heter Invasion på engelska och det blir Invasionen på svenska. Eftersom Invasionen var upptaget stavar vi INVSN av praktiska skäl. Finns det någon politisk koppling? – Nej, inget politiskt. Ni började sjunga på svenska, men nu sjunger ni på engelska. Varför bytte ni språk? – Större delen av min karriär har varit utomlands, förutom INVSN, så det var naturligt för mig. Jag ville göra något annat därför blev INVSN på svenska. Sverige är så litet, därför går det bara att spela 15-20 gånger per år och dennis lyxzén har

34

det är för lite för mig. Förra skivan med INVSN var på svenska och vi spelade mycket i Sverige. Efter det gjorde vi en engelsk version av skivan som vi var väldigt nöjda med. Därefter fick vi kontakt med ett amerikanskt skivbolag som ville släppa skivan. Jag vill att så många som möjligt ska kunna höra min musik. Hur är det att arbeta som musiker? – INVSN går inte med vinst. Vi är ett nytt band för alla utanför Sverige. Det är ett rent förlustföretag att lämna landets gränser. Mitt liv är självvalt, det blev inte bara så här. Allt jag gör är aktiva val för att inte bli som andra. Jag vill inte vara en del av den samtida kulturen. Ibland får jag kriser och tänker – vad gör jag med mitt liv? Jag har aldrig tjänat pengar och alltid levt på gränsen. Kan man livnära sig på den typen av musik som du spelar? – 1998 gick jag på socialbidrag i en månad, annars har jag levt på musiken.

Ibland är det svårt och då har jag ringt mina föräldrar och bjudit in mig själv på middag. – Jag träffade en av medlemmarna från bob hund här om dagen och han hade ett vanligt jobb nu. Det betyder inget att man spelat musik i 30 år, man får inget för det. Man får inget diplom eller lön för att man är grym. Man är bara värd vad ens senaste platta är värd. – Vi lever i en tid där alla vill ha kultur, konst, film och teater, men ingen ska betala för det. De som håller på med det ska helst inte få betalt och det är orättvist. En levande kultur håller ihop vår samtid. När folk kommer hem från jobbet vill man få någonting och det är vad kultarbetare bidrar med. Det finns något märkligt med att man inte ska tjäna pengar på kulturarbete. – Det kan vara okej att folk laddar ner vår musik eller lyssnar på Spotify. Ibland mailar folk och frågor om de kan komma in gratis på spelningen. Då tänker jag – ”Öööh, jag har ju bara spenderat ett år på att skriva de här låtarna och spelat in dem vilket kostar svinmycket, men det är klart du inte ska betala något.” – Jag tycker det ska finnas en kulturarbetarlön. Har man spelat musik i 20 år ska det finnas trygghet. Tänk vilken bra musik det skulle finnas om musikerna inte behövde tänka på att sälja musiken. Vad tjänar man pengar på som musiker idag? – Liveuppträdanden, men det är svårt att tjäna pengar. Alla i INVSN har vanliga jobb förutom jag. Bandets medlemmar arbetar, sen pusslar vi ihop spelningarna beroende på när de kan ta ledigt från jobbet. Om vi ska på turné


mahskara no .

80

till USA en månad så får alla ta tjänstledigt. Kan man jämföra ett band med ett företag? – Ett band har folk som hjälper till med saker runtomkring. Jag önskar alla som spelar i band kunde sluta arbeta och bara göra musik. När man ser musik som företag så är det bara lägga ner. Riktiga kulturutövare gör inte det. Klart man vill kunna betala hyran och äta mat, men det är inte därför man spelar musik, inte vi i alla fall. Jag släppte min första skiva för 21 år sen. Förra året startade jag aktiebolag för att jag var tvungen att göra något med alla pengar från återföreningen med Refused. Egentligen vill jag bara spela musik. Berätta om det här med återföreningen med Refused. – Refused var som en lottovinst. Vi var ett band som spelade på 90-talet och för några år sedan skrek folk att vi skulle spela igen. Det var overkligt, det händer inte. Det är en på miljonen att det blir så för band. Det var många som gillade återföreningen, vi var inget stort band men många uppfattade oss som det. Om vi spelade för 400 personer var det mycket. Nu, 15 år senare, spelade vi för 3000 personer. Vi var aldrig så stora när vi fanns. Pengarna från återföreningen med Refused kan jag investera i INSVN. I framtiden hoppas jag att

bandet går plus minus noll. Mycket tid må bättre av att sitta ner och tänka mer går åt att prata om pengar. Vi hade kun- över vem man egentligen är. nat repa men, istället har vi har möte Har du någon utbildning utanför om pengar, vilket är väldigt tråkigt. Mu- musiken? siken kunde bli mer och bättre om man – Jag har ingen utbildning, utan är inte behövde tänka på ekonomin. Musi- självlärd musiker. När apokalypsen ken blir reducerad och ihålig. kommer är jag körd. Jag kan vara avVad är skillnad att starta band när undsjuk på släktingar som kan laga man är 20 eller 40 år? bilen när den går sönder. Jag har inga – Fördelen är att man inte är så blå- praktiska skills. Det jag gör sysslar med ögd och har fler kontakter. Nackdelen är subjektivt. Vissa tycker det jag gör är är att när jag startade mitt första band helt värdelöst och medan andra tycker kunde vi göra det är asgrymt. Jag Förra året startade jag aktie- har en kompis som allt, vi tänkte inte på alla hinbolag för att jag var tvung- kan bygga hus från der, utan bara en att göra något med alla grunden, vilket jag gjorde det. Det beundrar. Jag kan pengar från återföreningen dansa och sjunga, är samma driv med Refused. Egentligen vill men när apokalypidag som då. Vi jag bara spela musik. har åkt bil från sen kommer är jag Umeå för att bra på att organispela i Malmö idag och ska åka bil hem sera saker tack vare musiken. imorgon. – Jag pratade med en musikerkompis – Jag kan inte tänka mig att göra nå- som levt samma liv som mig. Han sa att got annat. Det är svinkul att repa varje han måste söka jobb och det enda jobba vecka och spela på helgerna. Mitt liv går han var kvalificerad för var chefsroller. ut på att tänka på livet och spela lite Han har varit bandledare och organigitarr, det är superlyxigt. satör, men har ingen dokumenterad – Jag har tid att särskilja mig från samti- skolutbildning. Han blev chef på en nöjden. Jag har mycket mental tid att tän- esredaktion för det var han kvalificeraka på livet och vara kreativ eftersom jag de till. Det är så jag känner, jag kanske inte behöva gå till ett vanligt jobb. Det kan bli chef på något företag, avslutar är få förunnat och jag tror alla skulle be- Dennis Lyxzén med ett skratt. höva mer tid till reflektion. Alla skulle

35


mahskara no .

kultur

80

FESTIVAL

l a i c e p s

text:

amel suljevic illustration: alexandra stojiljkovic hansen

För många studenter är sommarlov lika med festivalpepp. För de flesta studenter är dock sanningen att man bara har råd med en festival per sommar. Därför bestämde vi oss för att presentera ett gäng grymma, närliggande festivaler. Vi har valt 7 festivaler av olika storlekar, skepnader och kulturella inriktningar. Vi hoppas att detta ska hjälpa er i valet och inte göra er sugna på att besöka allihopa. Men vi lovar ingenting.

ÖRESUNDFESTIVALEN

BRÅVALLA

Festivalen som ger oss grym musik från båda sidorna av sundet är tillbaka även i år. Öresundfestivalen är en svenskdansk festival som presenterar ny, spännande musik med anknytning till Öresundsregionen. Under två dagar kommer några av Malmös och Köpenhamns främsta musikscener samverka för att göra detta möjligt.

Trots att det är hela 466 km mellan Turning Torso och Bråvalla flygfält i Norrköping så blir det svårt för oss att inte nämna denna bjässe till festival. Förra sommaren, på sitt premiärår, visade festivalen att man bestämt tänkt bli Sveriges bredaste och största festival. Med över 50 000 besökare och en bredd i sin line-up som innefattade allt från Rammstein till Frank Ocean så är det nu svårt att säga emot dem. I år ville man inte vara sämre och vi konstaterar att det här kan vara första gången någonsin som Lana Del Rey-tältet kan bli granne med Iron Maiden-tältet. Bråvalla visar med andra ord att man försöker ha något för de flesta men festivalen har, i ärlighetens namn, en ganska uddlös och tråkig framtoning än så länge.

datum och plats:

300 kr

30-31 maj i Malmö/Köpenhamn

biljettpris:

om du ska trotsa brassestolen för en akt så ska du göra

det för:

Kill J eller Den Sorte Skole

DISTORTION Köpenhamnsbaserade Distortion beskrivs ofta som Europas största gatu- och klubbfestival. Festivalens kulturella fokus ligger på en kombination av klubboch streetkultur. Den mobila dansfestivalen sträcker sig ut över fem dagar och, hör och häpna alla studenter; den är gratis. Med mobil menas att festivalen byter plats för varje dag som går. Varje dag förvandlas ett nytt kvarter i Köpenhamn till vad de kallar för an orchestrated party chaos. Dansk klubbkarneval, vi ses i sommar! datum och plats:

4-8 juni i Köpenhamn biljettpris: Gratis för själva ”street-festivalen”. Ett festivalpass som ger dig tillgång till alla nattliga efterfester samt andra tillhörande arrangemang kostar 550 danska kronor. om du ska trotsa brassestolen för en akt så ska du göra det för: Tänk inte ens tanken att ta med en brassestol hit.

datum och plats:

26-28 juni i Norrköping 1990 kr. om du ska trotsa brassestolen för en akt så ska du göra det för: m.i.a eller Kanye West biljettpris:

ROSKILDE Med nästan 200 konserter fördelat över 8 scener under 8 dagar så räknas festivalen utanför den danska huvudstaden till en av världens mest erkända. Festivalen är också mer än bara musik. Det bjuds på konstinstallationer, matupplevelser och massa andra kreativa inslag. Eftersom delar av vinsten från festivalen går till humanitära och kulturella ändamål så kan man dessutom åka hem med gott samvete. Så vill du ha en mångfacetterad, maxad festivalupplevelse så är det bara att ta dig över bron i sommar. datum och plats:

29 juni-6 juli i Roskilde (strax utanför Köpenhamn) biljettpris: 1910-2110 danska kronor om du ska trotsa brassestolen för en akt så ska du göra det för: Outkast eller Lykke Li

36


mahskara no .

80

kultur

SIESTA

EMMABODAFESTIVALEN

WAY OUT WEST

Hässleholmsfestivalen är tillbaka. Efter förra årets misslyckande visade man prov på god krishantering då man inför årets festival har lyckats betala tillbaka varje såld biljett som inte kom till användning (!). Årets festival blir i mindre upplaga. Två dagar på klassisk Siestamark och antalet besökare man räknar med är ca. 3000-4000. På festivalens hemsida kan man läsa att ambitionen är att ”slå an en lite folkligare ton”. Jag vet inte hur pass folklig till exempel Abidaz är, men de hittills bokade akterna är alla kända, svenska namn med god ruljans på P3 så det kanske är det man syftar på.

Smålands stolta flaggskepp på festivalkartan som i sommar gör sin tjugosjätte upplaga. Har på senare år riktat in sig mycket på den lite mindre kommersialiserade delen av elektronisk dansmusik vilket har förvandlat festivalen till ett studsande rave ute i de småländska skogarna. Sveriges enda festival där man får ta med sig sin fulöl in på festivalområdet?

Ifall festivalsommaren var en familj så skulle Way Out West vara det duktiga, ofattbart snygga och alltid välmående storasyskonet. Trots att man vill störa sig på dess tendenser till bajsnödiga hipster-vibbar så går det inte att säga något annat än att Way Out West alltid levererar. Under tre dagar förvandlas idylliska Slottskogen i Göteborg till en av världens snyggaste festivaler med ofta pricksäkra bokningar.

datum och plats:

da.

biljettpris:

22-26 juli i Emmabo1295 kr om du ska trotsa

datum och plats:

7-9 augusti i Göteborg 1940-2040 kr. om du ska trot-

brassestolen för en akt så ska du göra det

biljettpris:

för:

sa brassestolen för en akt så ska du göra

Paul Kalkbrenner

det för:

Outkast eller Blood Orange

datum och plats: biljettpris:

11-12 juli i Hässleholm 995 kr. om du ska trotsa bras-

sestolen för en akt så ska du göra det för:

Timbuktu & Damn

37


mahskara no .

kultur

80

Restaurant Day – maten förenar Malmö

Pizzor serveras på tidningspapper från ett lägenhetsfönster. Parkbänkar förvandlas till coffee houses och privata vardagsrum till gourmetrestauranger. Matglädje på alla gator, kreativa idéer och kulinariska upplevelser. Det är Restaurant Day. text: rebecca kertes

foto:

jari lam. restaurant day

38

i Helsingfors 2011 och har sedan dess blivit en stor succé. Konceptet har spridit sig via sociala medier till städer runt om världen och idag är cirka 200 städer i 30 olika länder registrerade. Restaurangdagen anordnas fyra gånger om året. En gång för varje årstid. Den 17 maj i år är det dags för Malmö och Skåne att få vara med och ha sin första Restaurant Day. Idén är enkel. Projektet går ut på att vem som helst, även studenter, får öppna och driva en egen restaurang under en dag. Det kan vara hemma i vardagsrummet, i ett gatuhörn, utanför skolan, i stadsparken eller någon helt annanstans. Låt dig inte begränsas av att du bor i korridor: skapa en utomhusrestaurang under bar himmel eller hyr in dig hos din farmor. Ju kreativare restaurangkonceptet är desto bättre. Tänk en lunchrestaurang på öppen plats utanför skolan. Frisk luft, god mat och trevligt umgänge. Kunskapsintaget på nästa föreläsningspass hade garanterat blivit effektivt. Att delta under Restaurant Day är ett ypperligt sätt att parallellt med sina studier skaffa sig arbetsprov på kreativitet. Känner man att studierna tar mycket tid kan man passa på under sommaren. Att driva sin egen restaurang behöver inte bara kretsa kring mat. Den som väljer att starta en restaurang bestämmer själv meny, pris, öppettider och krav. Att utforma snygga menyer, inreda, dekorera, marknadsföra och bara få vara ohämmat kreativ låter väl inte så tråkigt? Som student finns möjligheten att använda många av sina kompetenser. Grafisk formgivning, marknadsföring, kostnadsberäkningar och så vidare. idén tog fart


mahskara no .

80

kultur

övre fotot:

lassi läkkinen. restaurant day nedre fotot: hulda sif

ásmundsdóttir. restaurant day

Malmö är en mångkulturell stad och på Malmö högskola går studenter som representerar många olika nationer och matkulturer. Så ta chansen att få ihop en grupp med vänner från olika kulturer. Låt maten förena Malmö. We are one – som under Eurovision Song Contest. Mat för alla. En i gruppen kan vara kock, en annan kan ha koll på ekonomin och en kan stå för mötet med gästen. På så sätt får man ta ansvar för det man är bra på, men man får också möjligheten att lära sig nya saker av sina medhjälpare. Restaurant Day kan bli en nyttig

erfarenhet där du som student lär dig samarbeta, lär känna nya vänner och kanske även tjänar en slant. Genom ett engagerat samarbete kan det bli ett riktigt bra restaurangkoncept. De studenter som hellre äter maten än lagar själv ger sig istället ut och smakar på vad staden har att erbjuda. Det är fritt fram att lista sin restaurang på www.restaurantday.org. Restaurangen kommer då marknadsföras på en karta på samma hemsida. Men ett bra tips är att själv sprida och marknadsföra restaurangen via vänner och sociala medier så att det kommer

mycket folk. Sociala medier är något de flesta studenter behärskar även i sömnen så förutsättningarna för att sprida idén är mycket goda. Missa inte denna chans! Om du inte tar chansen att starta en egen restaurang för en dag, så lova att du blir gäst hos någon kreatör. Den 17 maj kan alla matintresserade gå på skattjakt i sin egen stad. Skatten kan bli personlig, kulinarisk och alldeles, alldeles underbar. Jag har stor tilltro till alla dolda amatörkockar som finns där ute. Det här är ett riktigt folkevenemang, där gammal som ung kan vara med. Bara fantasin sätter gränser.

Vill du öppna din egen restaurang för en dag? •

hitta på ett koncept. formulera koncep-

tet i inbjudande ord. • var ska din restaurang ligga? • utforma menyn. • gör en plan för antal gäster och kostnader. • bestäm öppettiderna. • registrera din restaurang på www.restaurantday.org. • sprid budskapet till din familj och vänner. • gör reklam för din restaurang via sociala medier, gilla restaurant day malmö/ skåne på facebook och skriv om din idé även där.

39


mahskara no .

kultur

80

Vägledning till

schysst studentkäk text och foto:

johanna lundberg

Kylen ekar lika tom som magen, energinivån har nått botten och studiemotivationen är som bortblåst. Bränslenivån i kroppen måste fyllas på. Jag tror vi är många studenter som känner igen scenariot. Hur gör man då för att tillfredsställa både mage och plånbok? Till er alla från en supernördig student och mat-fantast, här är några tips på vägen. kännas tråkigt och omotiverade att ställa sig i ett litet kök utan redskap och tillbehör och få till en god men samtidigt billig måltid. Inte heller är det så inspirerande att bara laga mat till sig själv! Faktum är dock att det är precis vad vi studenter behöver. Vi behöver tid att koppla bort skola, träning, fritidsintressen och arbete för att samla krafter och energi från något som inte kallas för en padda, smart telefon eller en skärm som ger en fyrkantiga ögon. Nudlar i all ära men vi behöver mer näringsrik mat än så för att orka med plugget. På vilket sätt lagar man då en mer komplett smakrik måltid, utan att oftast kan det

40

behöva spendera hela CSN på en och samma vecka? Vad som är A och O i köket är basen. Har du diverse kryddor, olja, citronsaft, någon starkare smaksättning och buljongtärningar hemma kommer du långt. Lägg inte pengar på att köpa citronpeppar, pizza- eller grillkrydda. Dessa kan du enkelt blanda ihop själv genom att använda det du har hemma. Har du en bra kryddbas får du alltid till någon smarrig gryta eller soppa. Det kanske känns saftigt att gå till närmsta mataffär och handla kryddor för hela veckobudgeten men man får göra inköpen i omgångar. Vad som är bra med smaksättning i köket är att det även går

att använda flera gånger. Om du planerar dina måltider kan du utgå från samma smaksättningar i flera olika recept. Tråkigt men sant är att planering, när det kommer till mat och måltider är en stor del av att lyckas i köket, oavsett hur mycket tid du har. Istället för att köpa en lunch i skolan för 70 kronor på grund av att du inte hade någon mat att ta med hemifrån, kunde det istället varit så att du dagen innan hade gått till mataffären och handlat för 100 kronor, lagat en komplett måltid och garanterat fått mat över till en lunch. På samma sätt som vi studenter springer på loppis fungerar återanvändning minst lika bra i köket! Köp hem råvaror som du kan kombinera i flera olika rätter under en veckas tid. Jag får ofta frågan hur jag har råd att äta som jag gör och svaret är enkelt. Planering och återanvändning. Vad som också gynnar plånboken och bra mat är att försöka undvika att handla lunch, små mellanmål eller middagar ute. När man kommer hem och tänker; ”jag har ingen mat hemma”, har man oftast något att utgå ifrån som endast kräver en enkel komplettering i inköpsväg. Våga ta ut svängarna i köket men ta den smarta vägen i mataffären fram till kassan. Tänk efter två gånger vad du lägger ner i din korg, på samma vis som du reflekterar över dina klädinköp. Har du det här med dig i bakhuvudet kommer matlagningen bli både effektivare och roligare samtidigt som du får tankarna på annat håll. Fram med förklädet och exponera ditt kryddskåp! Bon apetit!


mahskara no .

80

kultur

Budgetfavoriter i köket med ingredienser du kan återanvända:

Pasta carbonara

Italiensk tomatsoppa

Grön ärtsoppa med pepparrot

spagetti

en burk krossade tomater

250 gram frysta ärtor

ett paket bacon (använd fejkon för veggo-

en grönsaksbuljongtärning

en schalottenlök

variant)

schalottenlök (gul lök går också bra)

två vitlöksklyftor

3-4 ägg

två vitlöksklyftor

riven parmesanost

citronsaft

3 dl vatten 2 dl crème fraiche

svartpeppar

torkad basilika

pepparrot

riven parmesan (mozzarella ost

en grönsaksbuljong

fungerar också fint)

lite citronsaft, tabasco och

olivolja

vitpeppar som smakhöjare.

Hacka baconen i bitar och fräs i en panna. Lägg på papper och låt fettet rinna av. Koka pastan. Separera äggvitorna från gulorna. Riv parmesan. När pastan har kokat klart häll av vattnet och spara cirka en dl i kastrullen. Blanda i baconen, äggvitorna och parmesanosten med svartpeppar. Blanda ihop till en krämig konsistens. Servera med äggulan i äggskalet på toppen.

salt och peppar

Hacka och fräs lök och vitlök. Häll de krossade tomaterna och krydda efter behag. Låt puttra några minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av, häll sedan osten och olivoljan över. Servera med bröd om så önskas.

Hacka lök och vitlök och stek i en panna. Häll i vatten och ärtor. Låt koka upp. Mixa soppan med en stavmixer. Häll i crème fraiche (cirka 1,5 dl) och kryddorna. Smaka av efter behag. Mixa ihop resterande crème fraiche med pepparroten. Häll upp soppan och garnera med pepparrotskrämen.

Fem små tips: • Börjar bananerna bli bruna? Skala dem, paketera i gladpack och släng in i frysen. Passar ypperligt till en god smoothie vid ett senare tillfälle.

Nyttig och enkel bananpannkaka ett ägg en banan

Mosa bananen och mixa tillsammans med ägget. Stek i en stekpanna. Servera gärna med lite fräsch frukt eller sylt.

• Ladda ner appen matpriskollen.se! Här hittar du alla veckans erbjudanden i matbutikerna. Är du till exempel sugen på något speciellt kan du leta upp vart du kan hitta det billigaste erbjudandet. • Frys in matlådor portionsvis om du gör storkok. Då är det enkelt att ta fram en låda ur frysen på morgonen och ta med till skolan. Tinar under förmiddagen och du slipper oroa dig för att maten blir dålig.

• Köp frysta ärtor, majs etc. istället för konserver. Då kan du tina just så mycket du behöver och inte behöva öppna en hel burk. • Börjar osten bli gammal och tråkig? Hyvla ner den och lägg i en påse och frys in. Går utmärkt att använda till tacos eller som gratängost.

41


mahskara no .

The new

old music text:

kate marshall

The saying goes that there is nothing new except what is forgotten and that the more things change the more they stay the same, but is it truly so?

great deal from past indeed, but would it be fair to claim that nothing new can be done anymore? Of course not, what a folly! There is absolutely nothing wrong with drawing your inspiration from the past, there by adding your own touch, processing it through your own heart and mind, adding the pieces of your own soul, and getting a new, yet timeless, creation. This is even what artists do, the true artists are the ones who manage to make you feel and wonder. So let me introduce you to three new bands that I (personally) find very promising in the field of �true art�. we learn a

42

80


mahskara no .

80

english pages

My Secret Place

Catfish and the Bottlemen

origin:

Denmark genres: Folk’n’Roll, singer-songwriter.

origin:

“M y Secret Place” first appeared in 2012. Singers and guitarists Jesper Westergaard and Esben Hegelund not only created a new band but also introduced a whole new genre — “folk’n’roll”- a melodic fusion of folk and rock and roll. In order to find their way to a bigger scene, MSP started performing at parties and in parks. Their first home-produced EP “Welcome to My Secret Place” was released in January 2013. Then a studio recorded the EP “My Secret Place at Viktoria” came in October 2013. The band has been working on new material and playing gigs all over Europe. Last summer they had a Germany-Spain-UK tour, busking in Amsterdam on the way. They will soon be visiting Hamburg and Copenhagen, and will be touring the UK in July, so don’t miss your chance! Why is it “new ‘old’ music”? It is no secret that My Secret Place draw their inspiration from the good old rock’n’roll music and Hemingway’s books, as well as their own lives. However, the most significant influences are those of Simon & Garfunkel, Elliott Smith, Bob Dylan, Leonard Cohen, Nick Drake and, The Beatles. Although MSP is so much more than just a collection of “good influences”. Their tender tunes capture and fascinate the listener, taking over the room and creating a very unique, but heartwarming, atmosphere. They combine the sound of something very familiar with something fresh yet unheard. MSP is like an old vinyl record: intellectuality with a touch of coziness, always admired regardless of time and space. So what is the intention of this article? Aside from the promotion for the bands, it’s actually very simple. Firstly, it’s a reminder that “genius is born — not paid.” (Oscar Wilde). And secondly, that art is a reflection of life: That’s why true art never grows old and never stops to inspire people, who then create something new to influence even more people. That’s how the perpetual musical motion goes.

there isn ’ t much

danish duo

genres:

Wales Indie rock, rock and roll

information about this band, despite them beeing a BBC Radio 1 ”Band of the Day” quite recently. The group members are Van McCann (vocals, guitar), Billy Bibby (lead guitar), Benji Blakeway (bass) and Bob Hall (drums). They’ve been playing in night clubs for some time and Van McCann once said: ”I feel like everyone else is making daytime music, and we’re making night-time music”. Indeed their two most known songs “Kathleen” and “Rango” possess a dark and very tense atmosphere. The group is on tour, visiting various cities of the UK. Why is it “new ‘old’ music”? The influences of Oasis, The Killers, Kaiser Chiefs, Arctic Monkeys and The 1975 is undeniable. Catfish and The Bottlemen combine all the best of these bands in a very fresh and remarkable way, flavouring it with their very own style and sound.

Temples origin:

England. Psychedelic rock, indie rock, neo-psych. genres:

in K ettering , Northamptonshire in mid 2012, Temples, are not as well-known as they should be. Originally a duo of singer and guitarist James formed

Edward Bagshaw and bassist Thomas Edison Warmsley, both members had previously played in the band The Moons (English indie rock band, 2008 — present). They released their debut single ”Shelter Song” in November 2012. When drummer Sam Toms and keyboard player Adam Smith joined the group later on, they started to perform their songs live. Temples’ second single ”Colours To Life” came into the world in June 2013. Their self-produced debut album, ”Sun Structures”, was released February 2014. The band has healined a tour around Europe, North America and Australia. Shame on you, BBC Radio 1 for not giving this band the airtime they deserve! So why is it “new ‘old’ music”? The band’s sound is reminiscent of legendary musicians such as The Kinks, The Doors, Syd Barrett and even The Beatles. You might say that most music in this genre reminds one of the Beatles (or Oasis) as they can be seen as its founders. Only a few bands can adopt a cound without mimicking, while still creating something distinct (and worth listening to). Temples belong to this rare group, that manages to be both inspiring and unique.

photos from:

www.catfishandthe bottlemen.com and by jesper

westergaard:

www.facebook.com/ msp.mysecretplace

43


EMOTIONAL LIFE 44


mahskara no .

80

english pages

ntering the room with red painted walls, the first experience and feeling you get is a summery lightness due to the pale colours in the photos hanging to the left. different people - always together, never alone, in the sun near the water or sleeping quietly on the bed. Summer is here and the time goes by a bit slower, it seems. There is time to look at the beauty of the nature, at a big tree and some red wild roses and then a nice wooden house in the forest. It’s like there is no pain or regret, life is nice. That is indeed the first superficial observation. But then, looking at the back wall, we see the photographer and her grandmother looking back at the visitor. They have a strong presence in their eyes, standing there with their upper bodies naked. Looking at the picture of the grandmother and then the picture next to it, suddenly there is an emotional shift. Why are there so many things packed up in moving boxes? Somehow this summery light feeling now changes as you move along and look at the photos to the right. There is a close up of a female face, she is in tears and the mascara is running down her cheeks. Is it the photographer herself? The colours are now darker, the following photo shows poring rain in the nature. Many associations are evoked and changes are happening. There is an empty, blurred, living room with three chairs. Another picture, taken with an open shutter over several hours, shows the sleeping photographer blurring together with her bed. It looks like a sleepless night, like a body nearly here we see

vanished and only the soul remaining. You want to go back in time, back to the happy summer days and light photos so you turn around and there it begins again. Anna Clarén shows us with elegance, clarity and much respect towards the people she portrays that life has more complex aspects to it than the polished, perfect image we often prefer to share and look at. Her pictures tell us what we already know, but maybe try to forget as hard as possible. Life is up and down, bitter and sweet, human and not perfect. It consists of a broad range of emotions that she captures with her camera. The audio guide is a great way to explore this exhibition. In it, the photographer herself explains the pictures and connecting them with stories from her life, allowing us for a moment to visit her thoughts. This is indeed an exhibition to visit.

text: marianne larsen photo:

moderna museet/ åsa lundén

45


mahskara no .

english pages

text: sonja rattay photo:

emilia st책lhammar

46

My creative morning

80


mahskara no .

80

english pages

6.45 my alarm clock goes off, way too early for my habits. Normally I would have another hour of sleep, but not today. Today, I want to go to my first “Creative Morning”. For a minute I ask myself how someone can think creativity exists before 10 o‘clock in the morning. 7.00 I actually convince myself to get up and give this idea a try. After all, todays morning session is held by a travel photographer, and if something could get me out of bed that early - yeah that would be photography. Especially when the topic is about great places somewhere far away. This topic could actually be worth getting up so early. 8.00 I made it on time but I could have taken it easy. Things are still being sorted out, I leave my jacket on a sofa and get myself a name tag at the register as well as a cup of coffee, which is surprisingly good and compensates for the early start, especially as it is served along with croissants. As it turns out, I don’t have to sit through the talk with an empty stomach after all. 8.05 Nothing is really happening still, people are awkwardly standing around, holding on to their coffee mugs and munching on their croissants. I wander around a little, finding myself a nice spot to sit in the front row. The location is welcoming, bright and modern, yet comfortable; a place where you actually feel the urge to connect and be inspired. The participants sit in a square so that everyone can see everyone, there is no way to hide in any empty corner. 8.25 Eventually we get a short introduction to the concept of creative mornings: It started about a year ago in New York and spread from there all over the world, bringing together interested people from various backgrounds to start the day together with an inspiring exchange of ideas and projects, combining a small conference feeling with coffee and croissants. Todays speaker is Jens Lennartsson, a freelance travel and lifestyle photographer. He starts his talk with a story he experienced while traveling through India and got into an accident on a country road. At this time the world was considering India a particular dangerous place, as various media reported about tourists being robbed and murdered. It is basically a story about how we see other cultures, how we project what we think we know about a country on the people living there and how they do the same with us. While he was trying to avoid being killed on an indian country road, the involved indians tried not to provoke him in any way, as in these days a lot of

stories where publicized about foreigners murdering indian people, creating a circle of assumptions and insecurity between individuals. He continues by asking what we consider a developing country. If you measure a developing status in wealth as it is the norm, every country except Europe, USA and Australia is considered a developing country; this is a whole lot of countries - it actually is the majority of countries. I never thought of it this way. Also the name implies that the status could change. But if we look at the world 20 years ago, every country was less developed then and every country got wealthier since - so isn‘t every country a developing country? What is the difference in what we consider a developing country when all countries are basically developing? Jens claims that our main perception is based on the reports by the media, which mainly covers stories about war, poverty and other draw backs. This shapes our general idea of developing countries in a way which focusses on miserable lives, but pretty much neglects small achievements and personal stories, which Jens had the chance to experience on his own in his position as a travel photographer. But even for the most ambitious photographer it is hard to deliver an objective representation of a country whose

47


mahskara no .

english pages

culture differs so much from ours. Every person is influenced by cultural aspects of his or her origins. Therefore, the only people able to give us a personal yet comprehensive view of their situation are people, who actually live and work in these countries. To provide us with exactly this pictures and stories told by children living in areas, we could never really describe on our own. Jens founded the non profit organization Eye Am. So far, Eye Am is providing children in three places around the world (the Ukraine, Ethiopia and Kenya) with laptops and cameras, teaching them how to do something, which we do on a daily basis – sharing our daily life with people all over the world. Spreading pictures, videos and stories to friends, friends of friends, and a continuing network of people who are interested. Documenting small progress and achievements, the way they define and experience it. Something we might consider a big achievement might not be something

48

80

worth mentioning for them, and viceversa. Ever wonder what the daily life of a child in Kenya actually looks like through their eyes? I never did, especially as I know that the reports are done by European journalists and activists, who might be biased, which makes me feel bad for the children. 9.30 The talk is officially over, people are mingling. We collect our empty coffee mugs and exchange contacts as well as promises to see each other at the next event. I head off to uni to start my normal day, taking some more thoughts and inspirations with me. The idea definitely works and I am looking forward for being back next month. For those interested, further information can be found on creativemornings. com and creativemornings.com/cities/ mal. Creative Mornings are happening once every month with changing speakers and a variety of topics. Registration is necessary. Further information about Jens Lennartsson and his NGO “Eye Am� can be found on eyeamorg.com.


mahskara no .

80

kåren

Likeminded Coffee a great excuse to crawl out of bed early. This event gives the chance for people to meet other people and drink some coffee. Ok, if you are not much of a coffee drinker, there is always tea and don’t worry you won’t be circled out of the group. Instead maybe the topic of ‘tea’ can even be a good conversation starter. There is no specific agenda with this event. There is no pressure for you to go there and have to make friends or business collaborations. But it is a chance for one to meet others that might be of interest. Maybe you make a new friend, or just share an interesting story and never hear from that person again. It could be your lucky day where your idea to save the world is recognized and you get some help in reaching your goal. likemind malmo is

bjuder in alla till Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights. Konferensen är en fortsättning på de nordiska konferenser som hölls i Oslo 1988 och i Turku (Åbo) 1994. De samlade tusentals aktivister, organisationer, politiker och andra aktörer som diskuterade både nationella och internationella kvinnopolitiska frågor och strategier. Nordiskt Forum Malmö 2014 är en framåtsyftande kraftsamling för att manifestera vår beslutsamhet att tillsammans utveckla ett jämställt samhälle där kvinnor har fulla mänskliga rättigheter, i Norden, i Europa och internationellt. Vad ska ni prata om då? V i arrangerar N ordens största feministiska konferens och forumets huvudprogram handlar om att göra en nulägesanalys av 12 punkter och vi kommer även att genomföra seminarier där man diskuterar kraven för att flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter och jämställdhet. De 12 ämnena som omfamnar forumets kärna är: • Feministisk ekonomi – ekonomisk och social utveckling • Kvinnors och flickors kroppar – sexualitet, hälsa och reproduktiva rättigheter • Kvinnor i arbete, lika lön, utbildning den nordiska kvinnorörelsen

This kind of event is a great place where good people come together and as we know it is a small world so you never know how your paths might collide with people who share the same interest, whether it be coffee, tea or saving the world. The event takes place every month at Minc. Join the Facebook group, Likemind Malmö, to keep up to date with the next meet-up. There is no other way to set you up for the weekend than an early morning hot beverage and friendly chat with awesome people.

text:

sonja rattay

NORDISKT FORUM och karriär • Våld mot kvinnor och flickor • Miljö, klimat och hållbar utveckling • Omsorgsarbete och välfärdssamhälle • Fred och säkerhet • Politiskt deltagande och samhällsutveckling • Jämställdhetsintegrering och jämställda verksamheter • Asyl och migration • Feminismens framtid i Norden och kvinnorörelsens organisering • Ny teknologi och media Vilka mål har ni med konferensen? Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights vill: • Bygga engagemang och förståelse för de jämställdhetspolitiska utmaningarna och möjligheterna inom regionen. • Främja och utveckla den nordiska debatten om kvinnors rättigheter, lokalt, regionalt och globalt. • Formulera krav och konkreta förslag till de nordiska regeringarna och politiker kopplade till framtidens jämställdhetspolitik. • Bygga nätverk för erfarenhetsutbyte mellan aktivister, forskare, organisationer, myndigheter, näringsliv och allmänhet. • Informera om Kvinnokonventionen

och Beijing Platform for Action. • Formulera rekommendationer för framtida strategier för en jämställd hållbar utveckling och det som ska följa FN:s Millennium Development Goals 2015. • Bryta ny mark genom att engagera, involvera och använda den kompetens och nytänkande som den nya generationen som tillkommit sedan Världskonferensen i Beijing 1995 besitter. • Stärka den nordiska kvinnorörelsens organisering och verkningsgrad samt vidareutveckla internationella perspektiv och engagemang.

49


mahskara no .

kåren

80

vad gör en

klassrepresentant? Hanna Sandqvist, sjuksköterskeprogrammet Vad gör man som klassrepresentant? – Man försöker representera klassen vid inriktningsråd och gentemot lärare. Detta innebär att man samlar in åsikter och synpunkter angående utbildningen, man försöker sedan sortera dessa så att de går till rätt person och sedan framför man dem mest relevanta vid inriktningsrådet. Varför ville du bli klassrepresentant? – Jag har tidigare engagerat mig som klassrepresentant i andra utbildningssammanhang och tycker att det är viktigt att studenternas röst blir hörd. Har du som klassrepresentant arbetat med viktiga förändringar för din klass? Vilka? – Jag har framförallt medvetandegjort klassen om att de kan förändra sin situation och uppmanat dem att ta ansvar

för sitt lärande istället för att beklaga sig. Vad är det bästa/sämsta med att vara klassrepresentant? – Det bästa är när ens kursare känner att man för deras talan, att man lyssnar och att man går vidare med frågan. Det sämsta är att det är ett rätt otacksamt jobb eftersom många kursare verkar strunta i att ge feedback till sina klassrepresentanter. Det är även jobbigt när lärare tar kritiken personligen eller glömmer bort att man ofta bara är en budbärare av en åsikt/synpunkt och att man inte kan förklara eller försvara allt som ens medstudenter tycker. det är jobbigt när man måste framföra majoritet-synpunkter som man själv inte egentligen håller med om. Vilken utbildning går du? – Sjuksköterskeprogrammet.

Vad är ditt mål med utbildningen? – Att bli en så bra sjuksköterska som möjligt. Vad skulle du vilja förändra på din utbildning? – Jag skulle vilja ha vfu:n lite mer utspridd under hela läsåret istället för att den packas in under vårterminerna. Nu blir våren alltid otroligt intensiv och det blir en stor kontrast mot hösten. Jag tycker även att kvaliteten på kurserna varierar en hel del och att kraven på studenterna ska vara jämnare mellan varje enskild kurs. En del lärare stället för låga krav och en del ställer för höga krav. Sedan skulle jag önska att studenterna kunde ta lite mer ansvar för sin utbildning, många verkar inte se den som ”sin” och därmed har vi alltid låg svarsfrekvens på exempelvis utvärderingarna efter kurserna.

Elin Johansson, socionomprogrammet Vad gör man som klassrepresentant? –Som klassrepresentant redovisar jag vad studenterna tycker om studierna, kursers utformning med mera till lärare och personal vid programråd ca 2 ggr/ termin. Varför ville du bli klassrepresentant? – Jag tycker det är viktigt att föra fram de åsikter och förslag på förbättringar som ofta finns. Jag tycker även att det är intressant att få ta del av studentinflytandet och få vara en del av de förändringar som sker. Har du som klassrepresentant arbetat med viktiga förändringar för din klass? Vilka? Arbetar för att få ett större deltagande

50

och intresse för studentfrågor genom att påminna om programråd och prata om vad som sagts i klassen. Det centrala som jag representerat är vikten på struktur och stadgar, att lärare håller vad de lovat. Vad är det bästa/sämsta med att vara klassrepresentant? – Bästa är att man får ta del av processen och får en inblick ”bakom kulisserna”. Sämsta är att det man säger vid programråden sällan följs upp. Det saknas rutiner för programråden när det gäller uppföljning och utvärdering av det studenterna klagat på. Vilken utbildning går du? – Socionomprogrammet, termin 4. Vad är ditt mål med utbildningen?

– Mitt mål med utbildningen är att öka människors rättigheter i samhället och arbeta för att riva ner de normer och den okunskap som många har om andras livssituationer. Vad skulle du vilja förändra på din utbildning? – Min utbildning borde bli hårdare och studenterna borde bli mer engagerade. Det ska inte gå att bli godkänd på ett seminarium utan att säga ett ord. Utbildningen behöver ändra attityd till studier och lärarna måste samarbeta mer för att skapa en allsidig utbildning, utan upprepningar eller luckor i kunskap.


mahskara no .

80

kåren

signerat

kårordförande

snabbt och snart är vårt verksamhetsår på Kåren över, vilket innebär att nya studenter har valts in i vår verksamhet. Kårvalet är en av de viktigaste händelserna under ett verksamhetsår. Det är då du har möjlighet att rösta in den student du vill ska representera dig det kommande verksamhetsåret, genom din röst ger du också kåren legitimitet gentemot högskolan. Mina år på kåren är snart slut och för mig har det betytt otroligt mycket att vara demokratiskt vald av er studenter. Att veta att jag har haft er röst i ryggen har gjort mig och Kåren starkare. Din röst är otroligt viktig för oss och jag hoppas du tog chansen att rösta i årets kårval. Politiska beslut i samtliga inDin chans att påverka din utbildning stanser påverkar ditt liv och och din vardag slutar inte med kårvadina förutsättningar och kom let. I år är det supervalår i Sverige vilket ihåg, att inte rösta kan betyda innebär att du kan rösta i såväl komatt de krafter du verkligen munal-, landstings-, riksdagsval som EU-val. Att nyttja din demokratiska inte sympatiserar med blir rättighet och/eller skyldighet är viktigt, starkare. oavsett om du lägger din röst på lokal-, nationell- eller EU-nivå. Politiska beslut i samtliga instanser påverkar ditt liv och dina förutsättningar och kom ihåg, att inte rösta kan betyda att de krafter du verkligen inte sympatiserar med blir starkare. Så gör nu din röst hörd i årets val! Innan jag avslutar vill jag passa på att önska det kommande arbetsgänget all lycka! Jag har fullt förtroende för att ni kommer göra ett fantastiskt arbete! Jag vill också passa på att tacka för det förtroende jag haft under mina år, det har betytt mycket att ha så fantastiska människor bakom mig! Tack till alla ideella som under åren har hjälp oss, ni är GULD värda! Tack till alla våra föreningar, utan ert engagemang så hade vi inte klarat oss, keep up the good work! Till sist vill jag tacka alla er studenter som vi möter varje dag, utan er hade vi inte funnits. Ni är det värdefullaste vi har och det är alltid er vi tänker på i första hand! ett år går

Trevlig sommar och var rädda om er! Lena Petersson Kårordförande 2013-2014

51


Tack för att du röstade! Din röst är viktig! Du har genom att rösta bestämt vilka som ska ta plats i Kårens fullmäktige för nästa verksamhetsår. Här under kan du se vilka som röstades in. På det första fullmäktigemötet den 2 maj kommer de nya fullmäktigeledamöterna att bestämma vilka som kommer sitta i styrelsen, vem som ska bli nya kårordförande och vice ordförande samt vilka som kommer att arbeta som studentombud.

Här är ditt nya fullmäktige: Asif Khan

Charlotta Tjärdahl

Tomas Hedlund

Marisol Pérez O’Connor

Julius Borgqvist

Benjamin Winrow

Hanna Aderhjelm

Hampus Magnusson

Jenny Börjeson

Fredrik Ernstson

Michael-Jay Andersson

Hidaya Mohamed

Simon Gullstrand

Alexandra Petersson

Gustaf Leissner

Gergana Toseva

Hannah Lithner

Philipp Marra

Julia Ahlström

Läs mer på val.malmostudenter.se/resultat

52


6 anledningar att vara medlem i Kåren 1. Du får personlig rådgivning och stöd om du hamnar i trubbel.

4. Du kan vara med i en av Kårens många föreningar eller starta en egen.

2. Du får äta billig soppa, gå på roliga fester och intressanta seminarier.

5. Du ser till att din utbildning och högskola är granskad och därigenom håller hög kvalité.

3. Du får studentrabatter både lokalt och nationellt.

6. Du stödjer arbete av studenter för studenter!

Bli medlem direkt på malmostudenter.se/medlem

Kontakta oss Hannah Lithner

Oavsett om du behöver hjälp med en knepig lärare, hitta en nattklubb eller veta var du kan micra lunchen, finns Kåren här för dig!


Studentmagasinet Mahskara ges ut av Studentkåren Malmö och når ut till alla studenter vid Malmö högskola. Åsikter som kommer fram i tidningen är studenternas och inte nödvändigtvis Mahskaras. För insänt material ansvaras ej. Mahskara har i viss mån modifierat vissa bilder och texter. Mahskara trycks på svanengodkänt papper annonser: annonsbyrån tomat tel:

046-137400 // www.tomat.se

tryck: elvins grafiska ab tel:

042-15 99 00 // www.elvinsgrafiska.se

Mahskara #80  

Malmö studentkårs studenttidning för Malmö högskola.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you