Page 1

mĂŠĂŠr dan 9-to-5

So macho! Brandweerman,racepiloot & piraten

Wipe Out Teams verleggen grenzen

Geen minuut rust Een bomvolle activiteitenkalender

Cultuur fysiek Tussen sportveld en festivalweide

Alles kids! Plezier voor jong en jong 1


• Colofon •

méér dan 9-to-5

• Het Sodico-team •

Gina Van Nerum tel. 03 338 92 25

• Redactie Erik Robert Lange Gasthuisstraat 45 2000 Antwerpen tel. 03 338 92 20 sodico@ocmw.antwerpen.be

e me uw um N i e fo o n n te l e

• Inhoud •

Anita Van Meyvis tel. 03 338 28 56

• Voor ingezonden stukken blijft de auteur verantwoordelijk voor zijn bijdrage. De redactie noch de vzw Sodico kan hiervoor aansprakelijk gesteld worden. • Overname van (delen van) teksten is toegelaten, mits voorafgaande vraag tot toestemming en mits bronvermelding.

2

rs

• Maatschappelijk werkers Hannelore Huys tel. 03 338 92 21

• Grafisch concept & lay-out Ludo Cammaert

Cert no. SGS-COC-003467

Naomi Hernaert tel. 03 338 92 23

Swa Van de Brul tel. 03 338 91 55

• Verantwoordelijk uitgever Marc De Bens Lange Gasthuisstraat 33 2000 Antwerpen

• Teksten Hannelore Huys Erik Robert Swa Van de Brul Pol Van der Voort Renilde Van Hoeck Chris Van Loock Anita Van Meyvis Bettina Van Uitvange Heks Emma maCCam

Vanaf 1 juli zie je op het Sodico-secretariaat en op alle Sodico-activiteiten een fris en blij gezicht, dat van Katrien Van de Brul. Riene voor de vrienden en dus ook voor ons …

De typetjes van Maarten

Katrien Van de Brul tel. 03 338 92 24

Sodico-magazine Driemaandelijkse uitgave Jaargang 57 • Juni 2009

• Foto’s Herman Adriaenssens Ludo Boeij Ludo Cammaert Manu Cammaert Ana Izamska Sylvia Lemaire Gina Van Nerum MPF Theater aan de Stroom Zoo Antwerpen Stock.xchng / Coxci

• Medewerkers Ilse Discart tel. 03 338 92 22

Tom Nuyens tel. 03 338 27 77

1

• Intro •

Toffen tiep die Maarten

NIEUW leuk gezicht!

• Coördinator Erik Robert tel. 03 338 92 20

Coverstory Festiviteiten Cultuur Wedstrijden Collegiaal Actief Teamspirit Veiligheidstips Reizen Sportief SodiKids Culinair Fotoverslag Zoo-nieuws Voordelig Humeurig Column Seniorennieuws Ingezonden Familiaal Kalender

Koos je voor het betalend servicepakket, geniet dan van deze voordelen.

3+4 5 6+7 / 27 7 / 12 / 25 8 / 24+25 8 / 20 / 21 / 29 9 / 20 10+11 12 13 / 23 / 27 13 / 26 14 15+16+17 18 18 / 28 19 / 23 21 / 29 22 25 30+31 32

Riene is 31 en studeerde af aan de academie. Ze kwam drie jaar geleden voor het OCMW werken en werd bijna meteen een heel enthousiast en superactief SodiContact (vraag maar hoeveel medewerkers ze voor elke activiteit optrommelde). En nu is ze dus in het echt bij ons!

Maarten, maatschappelijk werker sociaal centrum Seefhoek

Riene, wat is je ding? Ik ben graag creatief bezig. Binnenhuis en buiten. Ik maak meubeltjes, kleren, schilderijtjes … en buiten zie je me heel dikwijls in theaters en op tentoonstellingen.

Maarten is geboren uit een hoofdmaatschappelijk werker en een opvoedster. Normaal dat je dan ook kiest voor dit soort werk? “Ik doe dit gewoon graag vanaf dag één. Vanaf dag twee dacht ik zelfs: hier blijf ik!” En Seefhoek, dat klinkt niet simpel hé? “Je maakt het zo moeilijk als je wil! Een positieve houding en niet doen alsof je ’t beter weet. De ‘ambetante’ klant probeert gewoon te overleven, dus geen paniek.”

Wat verwacht Riene van Sodico? VEEL! Van alles en nog wa … leuke momenten, veel toffe nieuwe gezichten, tijd, ruimte en plaats voor creativiteit. Genieten van de positieve vibes van 9-to-5 én meer!

Maarten, vrijwillig brandweerman te Puurs

Komt in orde. En wat krijgt Sodico in de plaats? VEEL! Euh … mijn volle 100 % en zelfs meer. Ik wil keihard werken, mijn creatieve spinsels omzetten in keitoffe activiteiten voor jong en oud. Ik kan ook letterlijk mijn handen uit de mouwen steken: lassen, boren, timmeren, schilderen, zagen …

Deze Maarten haat verveling, houdt van actie en doet er graag iets nuttigs mee. Hij engageert zich bij voorkeur in groep en is niet bang van een fysiek en theoretisch zware opleiding. De brandweer is dus weer een juiste keuze! “Die beeper gaat af, je weet niks, je slikt … en je klimt samen die wagen in, het enige wat telt: snelheid en efficiëntie: bangelijk!” Wat offer je op? “Als je een week van wacht bent en er is dat weekend een grave fuif, sta je daar wel met een watertje … da pikt.” 

Riene, je bent aangenomen, maar niet beginnen zagen hé …

3


• Intro •

• Feest! •

Maarten (Smollie), de jongen van de KSA

Dat verdient een feestje!

Voor Maarten, 6 jaar, was de jeugdbeweging een openbaring. Hij ontdekte eindelijk(!) de zin van zijn bestaan: ‘GIJ ZIJT GEBOREN OM U TE AMUSEREN!’ En de tweede zin: ‘GIJ ZULT WETEN WANNEER HET SERIEUS WORDT.’ “KSA is voor mij een gezonde afweging tussen amusement en discipline. Ik leerde er verantwoordelijkheid, maatschappelijk werk én mijn lief kennen.” Volledig klaar dus voor het nageslacht? “Ik ben graag met kinderen bezig, maar geef me toch nog wat voorbereidingstijd voor die attractie in ‘t pretpark: je klikt je vast, vertrekt en weet niet wanneer je over kop zal gaan … Maar de kleine gaat naar de KSA en als ‘m van zijn eerste fuif dronken thuiskomt, mag ‘m de volgende dag naar het containerpark met zijn neus boven de vuiligheid hangen ...”

(Door onvoorziene omstandigheden moesten we het geplande feest in mei uitstellen. Maar uitstel is geen afstel: we zochten en vonden een nieuwe datum.)

Vrijdag 28 augustus 2009

Maarten, +100, op zijn sterfbed Maarten nam niet altijd alles serieus (alleen serieuze dingen zoals zijn mensen, het vuur, zijn verantwoordelijkheid). Hij hield van zijn werk en nog meer van plezier. Hij was een toffe collega en een leuk mens! “Ik zou graag zeggen: ik was een goeie brandweerman. Het leven was goed en vooral plezant en niet alleen voor mij, ook voor wie ik graag zag.”

Speciaal voor deze gelegenheid charteren we de partyboot ‘Festina Lente’, met 2 bars, een dansvloer en een loungedek.

Het was fijn u te leren kennen, meneren Smolders!

Viering 10-15-20-30 jaar dienst

Sterren op het water Traditioneel viert Sodico collega’s die 25 of 35 jaar dienst hebben. Telkens opnieuw een avond om nooit te vergeten. Maar waarom zo lang wachten? Daarom zetten we vanaf dit jaar ook iedereen met 10, 15, 20 óf 30 jaar dienst in de bloemetjes.

4

Onze dj’s draaien hits van disco tot dance, van de jaren ’70 tot vandaag. Barmannen bedienen je op je wenken en obers serveren de lekkerste hapjes. Je uitleven op de dansvloer of rustig bijpraten op het loungedek … het kan allemaal. Haps & drinks, talks & swings … collega’s onder elkaar. Dat mag je niet missen! We verwachten de gevierden om 20 uur op de kaai aan Antwerpen Miniatuurstad. Rond 21 uur varen we uit voor een tochtje langs de ‘lichtjes van de Schelde’. Om 23.30 uur meren we terug aan, maar het feest gaat door tot 2 uur. Wie in 2008 10, 15, 20 of 30 jaar dienst had, krijgt een persoonlijke uitnodiging in de bus. Ben jij één van de feestvarkens? Stuur dan zeker je antwoordkaart terug! Want het wordt weer de moeite waard. Ook als je er echt niet kan bij zijn, graag een seintje. Je kan je geschenk dan later afhalen aan de Sodico-balie.

5


• CultUur •

FEMKE VERSTAPPEN

EVA VERHEYEN

JOKKE SCHREURS

• CultUur • Hebben? •

Mechelse Plein Festival Wat een aantal jaren geleden begon als initiatief om de Studio Herman Teirlinck in de kijker te zetten, groeide uit tot één van de gezelligste en meest swingende festivals in Antwerpen. En het MechelsePleinFestival (meer en meer beter bekend als MPF) blijft groeien en heeft dit jaar twee luiken. Langs de ene kant is er de programmatie in openlucht met degelijke, kwalitatieve popmuziek op het plein. Anderzijds is er het zaterdagmiddagprogramma, waar gefocust wordt op het eerder klassieke genre (klassiek, kleinkunst en jazz). Deze miniconcertjes vinden binnen plaats.

6

MPF Outdoor

Bokes op het plein

Plaats van het gebeuren: het Mechelseplein; tussen Herman Teirlinck, OCMW en Boer van Tienen zeg maar. Het hoofdpodium staat voor deze editie dwars op het plein. Mocht het regenen, geen probleem. Er wordt een grote overkapping voorzien waardoor het publiek droog zal blijven tijdens de concerten. Er wordt ook extra zorg besteed aan de sfeervolle inkleding van de terrasjes. De avondoptredens starten om 20 uur en duren tot 22 uur. Op zaterdagavond zorgt dj Axel Daeseleire voor een avondset; meteen ook de afsluiter van het festival. Wat mag dat feestje dan wel kosten? Niets. Alleen je food & drink zijn voor eigen rekening. De inkom is gratis!

Een van de plezantste momenten van het festival wordt zeker de ‘Bokes op het plein’. Vrijdagmiddag tussen 12 en 14 uur presenteren Jokke Schreurs en Ariadne Van Den Brande hun Juke-box. Het publiek kiest zelf een ‘plaatje’ uit de playlist van 400 nummers die zij ter beschikking hebben. Jokke en Ariadne draaien (of beter spelen) de verzoeknummers. De muziek is - wat dacht je - gratis. Zelf meegebrachte boterhammetjes, een snack op één van de gezellige terrassen of het Super-Picknick-Pakket van Mangerie Clara ... het kan allemaal!

MPF Indoor Op zaterdagmiddag kan je tussen 13 en 18 uur genieten van nieuw talent. In het Elzenveld zullen jonge musici miniconcertjes geven. Elk uur begint er een nieuw kort muzikaal event van ongeveer vijfendertig minuten. Een (namid)dagticket kost 5 euro en is te verkrijgen aan de ticketstand op het plein. Zorg wel dat je tijdig aanwezig bent, het aantal plaatsen per concert is beperkt.

WEDSTRIJD 50 gratis duotickets voor MPF Indoor De organisatie van de MPF schenkt 50 duotickets voor het MPF Indoor programma op zaterdag 27 juni en wij geven die op onze beurt graag aan jullie natuurlijk. Wil jij er ééntje voor zijn twéétjes bemachtigen? Stuur ons een e-mailtje: sodico.cultuur@ocmw.antwerpen.be Telefoneren kan ook, op ons nieuw nummer 03 338 91 55. De huisregels: eerst is eerst en op is op!

Word Sodico Cultuurliefhebber Hoe? Wat? Momenteel zijn er al meer dan 1000 collega’s die je voorgingen. Je ontvangt regelmatig informatie over cultuurmanifestaties in het Antwerpse. En daarnaast een nieuwsbrief met last-minutes, extra kortingen, groepsactiviteiten, wedstrijden en gratis try-outs. Doen dus! Meer info: sodico.cultuur@ocmw.antwerpen.be of (nieuw nummer!) 03 338 91 55

7


• Collegiaal • Actief •

Dat proef je! Whisky-degustatie donderdag 3 december 2009 20 uur

Het historische kader van het Elzenveld is de perfecte achtergrond voor een echte whisky-proeverij. We nodigen je dan ook graag uit op een degustatie van topklasse Schotse malt whisky’s uit de Classic Malts Selection. Ontdek zelf de wondere geuren- en smakenwereld tijdens dit unieke, verrassende evenement. Een gepassioneerde whiskykenner (in authentieke kilt!) voorziet ons van het nodige infotainment en onthult menig whisky- en keukengeheim. Je leert proeven en krijgt een Schotse schat aan achtergrondinformatie en interessante weetjes. Deze smaakvolle ‘nosing and tasting’ mag je dan ook niet missen. Kom gerust samen met je partner, familie en vrienden genieten van deze echte aanrader! Wij schenken een selectie van 6 unieke Classic Single Malt Whisky’s en een vat vol informatie van de Whisky Ambassador. Normale prijs: 25 euro Sodico-leden: 17 euro Met SodiCard: slechts 10 euro!

8

Inschrijven Tel 03 338 92 25 of sodico@ocmw.antwerpen.be

• TeamSpirit •

Na de survival in 2008 hebben we een nieuwe, ludieke uitdaging voor jullie bedacht. Laat zien dat je een team bent op de

Dagboek Bijna 28 jaar dienst aan het OCMW, bijna 50 jaar … en toch nog willen veranderen van job. De meeste collega’s waren meer dan verbaasd toen ze hoorden dat ik zou gaan werken bij de sociale dienst van PM en Sodico. Een enkeling vond deze job echt iets voor mij. Maar wat zou het nu concreet inhouden? De sociale dienst is een aanspreekpunt voor elke OCMW-medewerker. Dat is heel algemeen. Gelukkig is er Hannelore, mijn collega, die me wegwijs maakt in mijn nieuwe werkomgeving en haar ervaring graag met me deelt. Na vier maanden weet ik wat we kunnen betekenen. Zo leerde ik Nicole kennen. Ze probeert al jaren de eindjes aan elkaar te knopen. Haar man was als profvoetballer naar België gekomen. Ze leefden goed, er kwamen kindjes. Intussen zit haar man zonder club. Nicole is de kostwinner en zorgt voor man en kinderen. Het leven is duur, rekeningen worden niet altijd meer op tijd betaald. Of ik kon bemiddelen bij de schuldeisers? Ze vreesde dat er anders loonbeslag zou volgen. Na enkele telefoontjes, ging Nicole gelukkig naar buiten. Er was een oplossing gevonden, voor deze keer … Ik heb haar niet meer gezien sindsdien, ik vermoed dat ze nog steeds dapper tracht te overleven. Of Thomas, die meer dan een jaar thuis was geweest na een zwaar accident. Hij begint terug te werken nu. Zou hij het wel aankunnen? Wat als het werk te veel van hem zou vergen? Soms is gewoon luisteren al een geruststelling. Of informatie geven. Luc is al jaren een gemotiveerd personeelslid. Privé heeft hij het niet gemakkelijk maar daar lijdt zijn werk niet onder. Recent is hij verhuisd. Hij heeft het al niet breed en de verhuiskosten drukken erg op zijn budget. Er werd een lening aan Sodico gevraagd. Martine heeft dringend geld nodig om de verkoop van haar inboedel te stoppen. Na de nodige bemiddelingen lukt het ons een voorschot op haar te wedde te krijgen, waarmee ze de deurwaarder kan betalen. Tegelijkertijd wordt bij haar advocaat gevraagd in hoeverre een collectieve schuldenregeling kan ingeleid worden. Op langere termijn is dit een beter alternatief. En zo heb ik al veel lieve mensen over de vloer gehad. Je denkt altijd dat problemen voorbehouden zijn voor OCMW-klanten. Maar dat is niet zo. Er blijft een grote personeelsgroep liever anoniem. Wie komt nu graag naar buiten met zijn problemen? Wie vertelt graag aan zijn naaste collega dat het budgettair niet lukt? Voor die groep die liever anoniem wil blijven en toch hulp nodig heeft, zijn wij er. Soms kunnen we niets doen, alleen maar luisteren. Soms zoeken we samen oplossingen, al dan niet binnen het OCMW. Soms is een verwijzing naar een meer gespecialiseerde dienst nodig. Jij beslist wat je met de aangeboden hulp doet, wij respecteren je beslissing. Anita

sodico

wipe out ! Op, onder, door, langs, tussen, over! Een reeks plezante hindernissen, letterlijk met vallen en opstaan. Rennen, springen, rollen, klimmen, duiken en blijven doorgaan … maar vooral veel LACHEN! Spel Zonder Grenzen après-la-lettre zo’n beetje. Vorm samen met je collega’s een team en doe mee. Individueel inschrijven? Dat kan natuurlijk ook. Briefing datum locatie uitdaging missie

zaterdag 12 september 2009 van 10 tot 19 uur Antwerpen-Linkeroever 12 plezante proeven FUN!

Prijs Sodico-leden: 25 euro met SodiCard: 10 euro! anderen: 50 euro

Inbegrepen • onthaal met koffie en koeken • een dag lang WipeOut-fun • picknick • avontuurlijk avondmaal • ongevallenverzekering Niet inbegrepen • dranken

Info en inschrijvingen sodico@ocmw.antwerpen.be of tel. 03 338 27 77

9


• Huis, tuin & keuken •

Weetjes

Tips

Ultraviolette stralingsindex of UV-index De zon produceert zowel zichtbare als onzichtbare stralen. Haar ultraviolette stralen zijn onzichtbaar en worden ingedeeld volgens hun golflengte: UVA-stralen dringen het diepst in de huid door en versnellen veroudering. UVB-stralen veroorzaken zonnebrand. UVC-stralen bereiken moeder aarde niet (ze worden geabsorbeerd door de ozonlaag). UVA- en UVB-stralen kunnen in het ergste geval huidkanker veroorzaken en tasten onze weerstand aan.

Teveel is teveel! Teveel zonnen leidt tot huid- en oogaandoeningen én immuniteitsproblemen. Herhaalde zonnebrand verhoogt de kans op huidkanker.

Onder invloed van UV-stralen produceert onze huid melanine. Dat zorgt ervoor dat we een kleurtje krijgen, eigenlijk is het een beschermlaagje tegen de ultraviolette stralen. Dit kleurtje beschermt ons wel tegen zonnebrand, maar onvoldoende tegen de gevaren van de zon. Het is even sterk als een SPF (Sun Protection Factor) van 2 of 3. De UV-index drukt de intensiteit van de ultraviolette straling uit en wijst ons op mogelijke gezondheidsrisico’s. De UV-index begint bij nul. Hoe hoger de UV-index, hoe groter het risico op huid- of oogproblemen. Zwakke UV-index (van 1 tot 3): bescherming is niet nodig. Matige of hoge UV-index (van 3 tot 8): zoek ‘s middags de schaduw op. Draag een hoedje, zonnebril en smeer je in. Zeer hoge of extreme UV-index (van 8 tot 11+) Blijf binnen of zoek een plekje in de schaduw. Smeer je in, bedek je, draag iets op je hoofd, zet je zonnebril op!

10

Vermijd de zon op het heetst van de dag Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, is de straling het meest intens. In wintertijd: van 11 tot 15 uur. In zomertijd: van 12 tot 16 uur. Kleed je aan! Bescherm jezelf met wijde kledij, een hoofddeksel met brede rand en een zonnebril. Dicht geweven stoffen bieden de beste bescherming. Kinderhuidjes zijn kwetsbaar! Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon. Ze zijn in volle ontwikkeling en hun huid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Zonnebrand is bijzonder gevaarlijk voor kinderen (kan later leiden tot huidkanker). Baby’s, jonge kinderen en tieners moeten extra beschermd worden. Trek ze een t-shirt aan, zet ze een hoed of pet op en smeer ze geregeld in met aangepaste crème. Baby’s van minder dan een jaar oud zet je altijd in de schaduw.

Zonneproducten: eerst nadenken dan smeren! • Geloof niet ‘totale bescherming’ of ‘sun block’: voor een echte bescherming, draag je beter ook kleding, een hoed en een zonnebril en geniet je af en toe van schaduw. • Met zonneproducten mag je niet langer in de zon blijven: ze bieden immers geen totale bescherming en kunnen niet alle vormen van huidkanker voorkomen.

• Kies de juiste zonnecrème op basis van je huidtype en de zonnesituatie. Een goede crème beschermt tegen UVB én UVA: de SPF (Sun Protection Factor)index geeft informatie over de intensiteit van de bescherming tegen UVB-stralen, die zonnebrand veroorzaken. Maar ook bescherming tegen UVA-stralen is belangrijk. UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor de vervroegde veroudering van de huid. Kies dus zonneproducten die zowel tegen UVB als UVA straling beschermen!

UVA Dit logo geeft aan dat het zonneproduct een UVA-beschermingsfactor van minstens een derde van de UVB-beschermingsfactor heeft, in overeenstemming met de aanbeveling van de Europese Commissie.

Huidtype en weersomstandigheden Bepaal eerst je huidtype. Schat vervolgens de omstandigheden in waarin je je aan de zon blootstelt, en kies het juiste beschermingsniveau. Huidtype 1: bijzonder gevoelig voor de zon Een melkwitte huid, in het algemeen ros of lichtblond haar, veel sproeten, verbrandt altijd bij blootstelling aan de zon, geen enkele aanleg om te bruinen en/of huidkanker in de familie. Zonder bescherming verbrandt dit type na 5 tot 10 minuten in de zon. Huidtype 2: gevoelig voor de zon Een bleke huid, in het algemeen blond tot lichtbruin haar, vaak wat sproeten, verbrandt vaak na blootstelling aan de zon, maar kan toch lichtjes bruinen. Zonder bescherming kan je verbranden na 10 tot 20 minuten.

Huidtype 3: tussen gevoelig en vrij bestendig Een bleke huid, donkerblond, kastanjebruin of donkerbruin haar, in het algemeen geen sproeten, verbrandt weinig, bruint makkelijk. Let op: je verbrandt na 20 tot 30 minuten. Huidtype 4: vrij bestendig voor de zon Een getinte huid, donkerbruin tot zwart haar, verbrandt zelden, bruint zeer gemakkelijk. Let op: zonder bescherming verbrand je na 30 tot 45 minuten.

Smeer genoeg en dikwijls! Om het lichaam van een volwassene te beschermen, is ongeveer 35 gram zonneproduct (zes koffielepels) nodig. Als je de hoeveelheid halveert dan wordt ook de bescherming door twee of drie gedeeld. Breng product om de twee uur aan, maar ook: • na sport, spel en werk in de volle zon, • na elke zwembeurt, • wanneer je zweet, • nadat je je met een handdoek hebt afgedroogd ...

Nog vragen? Hoe lang bewaar je een potje zonnecrème? Kijk naar de verpakking. De PNO (periode na opening) wordt aangeduid met een symbool: een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M wil zeggen tot 12 maanden na de opening). Laat het product wel niet te lang in de volle zon staan.

Beter dus niet met parfum in het zonnetje. De parfums gebruikt in de zonneproducten zijn zo gekozen dat ze de huid niet overgevoelig maken voor zonlicht.

• Huis, tuin & keuken •

Ja, ze schijnt weer! Gratis en voor niks. De terrasjes lopen vol en de pintjes ook. Maar ook hier geldt de gouden regel: geniet met mate. De zon is een bron van genot, doet wonderen voor ons humeur en geeft ons plenty vitamientjes D. Maar tegelijkertijd is de zon ook gevaarlijk voor onze gezondheid. Sodico geeft je tips en weetjes voor veilig zonnen.

Moet ik me insmeren onder de zonnebank? Nee! Zonneproducten en andere cosmeticaproducten kunnen de straling van zonnebanken veranderen en gevaarlijk zijn voor je huid. Wat wel? • een beschermende zonnebril dragen • je goed ontschminken • let op met sommige geneesmiddelen Zonnebankbruin beschermt niet tegen de zon. Beschermt een t-shirt tegen zonnestralen? T-shirts kunnen bescherming bieden tegen zonnestralen, vooral die uit donkere, dicht geweven stof. Mag ik met een zonnebril in de zon kijken? Nee! Een zonnebril biedt onvoldoende bescherming om in de zon te kijken. Maar een zonnebril is wel absoluut nodig om je ogen te beschermen tegen de hoge lichtsterkte.

Allez en nu lekker in het zonnetje! Uit ‘Veilig in de zon’ een initiatief van DETIC, FEDIS, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, en het OIVO. Met de steun van de RTBF .

Geparfumeerd in de zon? Soms kunnen parfumerende stoffen allergische reacties veroorzaken bij blootstelling aan zonlicht.

11


• Gewonnen! • Onderweg •

• 77 meter • Vampire • 2 stations • Sponge Bob •8 • Walibi Express dat waren de correcte antwoorden op de Walibiwedstrijdvragen uit ons vorig nummer.

Weekje Weg Ardennen BUNGALOW (mid)WEEK(end) • 30 okt. t/m 6 nov. 2009 • (herfstvakantie) Landal Park Village L’Eau D’Heure, aan de oevers van het Lac de la Platte Taille in de provincie Henegouwen, is ideaal om een week lang te relaxen. Het luxueuze bungalowpark is de perfecte uitvalsbasis voor tal van uitstappen en wandelingen in de buurt. 25 % korting op de bungalowprijs + betalende extra’s aan een vriendenprijsje + uitstappenprogramma + Sodico-animatiepakket Bungalows • prachtige nieuwe bungalows met alle comfort • 4, 6 of 8-persoons • woonkamer met eet- en zithoek, open haard, radio-cd en tv. Keuken met afwasmachine en combimagnetron, badkamer met ligbad, aparte douche en lavabo • luxebungalows: extra zonnebank, bubbelbad en sauna • terras met tuinmeubilair • parkeergelegenheid aan de bungalow • gratis kinderbedje, -stoel en -box Het park • infobalie • restaurant • frituur / snackbar • brood-, gourmet-, barbecue en racletteservice • balie Toeristische Dienst • wasserette • EHBO-post • bibliotheek • dierenparkje • geldautomaat • gratis draadloos internet in het restaurant en de cafetaria Actief • aquacenter met verschillende zwembaden, duikbad, glijbaan, whirlpool en sauna • squash • tennis • fietsverhuur • schaatsbaan • kinderclub • minigolf • tafeltennis • beachvolley • verschillende speeltuintjes en luchttrampoline In de omgeving • duikclub • zeilen • windsurfen • kayak • hengelen • modelbootvaren • waterski • jetski • paardrijden Uitstapmogelijkheden • stuwdam Barrage de L’Eau D’heure • brouwerijmuseum Brasserie des Fagnes • abdij van Chimay • stoomtreinrit en treinenmuseum • amfibieboot De Rode Krokodil • museumdorp Treignes met Romeinse villa, archeologie-, volkskunde- en werktuigenmuseum • karting • vijvers van Virelles Enkel met je Sodicard! • Heb je er nog geen? Dan is dit alweer een prima reden om er snel één aan te vragen.

Natascha Heykers van SC Dam Ingeborg Dewals van secretariaat CB Katleen Beuten van Acute Gezinszorg wisten dat als geen andere. De schiftingsvraag (11 keer over de kop) en een uiterst onschuldige hand maakten verder het verschil met de massa andere inzendingen. Een ‘knuffelige’ kangoeroe is al … BOING BOING … 12 onderweg!

2 personen (type AL+)

Sodico ZWEMT op verplaatsing

Zwem marathon Voor het goede doel het water in

Zondag 20 september 2009 organiseren de Deurnese IJsberen voor het eerst een zwemmarathon. Het evenement vindt plaats van 10 tot 16 uur, in de ecologische zwemvijver van het Boekenbergpark, aan de Unitaslaan in Deurne.

weekend 30 okt t/m 2 nov

midweek 2 nov t/m 6 nov

week 30 okt t/m 6 nov

296,25

296,25

465,00

4 personen (type B)

243,75

258,75

405,00

4 personen (type BL)

296,25

296,25

465,00

4 personen (type BL+)

315,00

333,75

532,50

6 personen (type D1)

262,50

277,50

427,50

6 personen (type D2)

270,00

285,00

442,50

6 personen (type DL)

315,00

333,75

532,50

8 personen (type E1)

356,25

315,00

513,75

8 personen (type E2)

371,25

333,75

536,25

Meer info? Tel. 03 338 92 23 of sodico@ocmw.antwerpen.be Kijk ook eens op http://www.landal.be/nl-nl/bungalowparken/belgie/wallonie/village-leau-dheure

Vanaf september start Sodico - in samenwerking met Sodipa Duikclub, de Vlaamse Vereniging voor Watersport en Bloso een opleiding jeugdduiken. Want sportduiken, daar kan iedereen aan beginnen. De laatste decennia werd duiken een stuk goedkoper, veiliger en toegankelijker. Waar je ook op vakantie gaat, overal kan je wel ergens duiken. Eens onder water, bevind je je in een totaal andere wereld van rust en schoonheid. Vissen, koraalriffen, wrakken, grotten … je zwemt van de ene verwondering in de andere. En waarom zou je wachten tot je ‘groot’ bent om die prachtige onderwaterwereld te gaan verkennen? Mits de nodige voorzorgen, aangepaste materialen en enkele beperkingen, kunnen kinderen vanaf 10 jaar ook duiken. Jeugdduiken dus: vanaf 8 jaar: snorkelen vanaf 10 jaar: duiken met perslucht in het zwembad vanaf 12 jaar: duiken met perslucht in besloten buitenwateren

De IJsberen willen zoveel mogelijk zwemmers samenbrengen. Hiervoor doen ze niet alleen een beroep op de eigen leden, maar hebben ze ook alle Antwerpse sportclubs, scholen en openbare diensten aangeschreven. Bedoeling is dat iedereen één of meerdere baantjes zwemt en zich daarvoor laat sponsoren door familie, vrienden of collega’s. De opbrengst wordt integraal geschonken aan Dorp 2 - Koningin Fabiola op de Bosuil. De Koningin Fabioladorpen zijn een pluralistische organisatie die zich tot doel stelt volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking te ondersteunen. Daarom vinden we dat Sodico zeker niet mag ontbreken. Zo kunnen we ons eens op een andere manier van onze beste kant laten zien.

Prijzen (in euro) Bungalowtype

Je bent nooit te jong om te leren ...

• Sportief • Jeugdig •

WIE WA WALIBI !

Komaan! Geef een seintje via sodico@ocmw.antwerpen.be of tel. 03 338 27 77 en wij bezorgen je alle verdere info en een sponsorformulier.

Jeugdduiken! De opleiding start begin oktober en gaat telkens door op zondagmiddag, van 13.30 tot 15.30 uur. De lessen op kindermaat combineren een woordje uitleg met leuke oefeningen. Aan het einde van de cyclus kunnen de jonge duikertjes een echt duikdiploma behalen. Voorwaarden Medisch geschikt zijn om de duiksport te beoefenen. Mama of papa vergezelt dochter of zoonlief tijdens de opleidingen (en kan als hij/zij dat wenst meteen ook een duikbrevet behalen). Enkel voor SodiKids (kinderen van Sodico-leden).

Je moet echt geen sportzwemmer zijn, dus iedereen kan meedoen! Laat de watertemperatuur je zeker niet tegenhouden, want die kan eind september nog makkelijk 20 graden bedragen. En om je helemààl te overtuigen: Sodico trakteert de zwemmers op een euh … natje en een droogje.

Prijs Normale prijs: 115 euro Mama of papa is Sodico-lid: 100 euro Mama of papa heeft een SodiCard: 85 euro

Meedoen dus!

Inbegrepen • toegang tot het zwembad • wekelijkse training • gebruik van het nodige duikmateriaal • alle lesmateriaal • duikverzekering Eerst eens vrijblijvend komen proberen en kennismaken? Dat kan elke zondag in september. Alle verdere info, afspraak voor een initiatie en inschrijving: bel met Erik, gsm 0499 80 24 77.

13


• Chef d’oeuvre •

Zoals je kan lezen op p. 20: de afvallers steunen elkaar door dik en dun met lekkere light receptjes. Probeer ze gewoon maar eens uit: lekkerrrrrrr, ook als je niet aan het lijnen bent!

• Nodig voor 6 personen 900 g kookaardappelen 2 soeplepels plantaardige olie Zout, keukenzout of paprikapoeder • Bereiding Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in reepjes van iets meer dan

1 centimeter. Spoel ze met koud water en droog ze nadien met keukenpapier. Meng de aardappelen met de olie en de gekozen kruiden. Verwarm de oven voor op 230°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat met daarop de aardappelen in één enkele laag. Bakken op 230 °C gedurende 20 minuten. Draai de aardappelen en laat nog 15 minuten doorbakken tot ze knapperig en goudgeel zijn. Bestrooi eventueel nog met zout en serveer!

• Beeldig •

Afvalrace receptjes

Bijzonder … en lekker Belgisch: een pakske frit (uit de oven)

100 dagen in beeld (en een paar woorden)

 Zalig

zweten … ZUMBA!

 Achter

(voor/naast) elke sterke man staat een sterke vrouw: het Sodico-team. Heerlijk hartig … Rolletjes met feta • Nodig voor 4 personen 500 gram americain natuur 1 ei 120 g feta 4 koffielepels oregano 1 teentje fijngesnipperde knoflook een snuifje paprikapoeder een snuifje komijnpoeder peper en zout • Bereiding Meng de americain met het eitje, knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, peper en zout. Meng er dan de verkruimelde feta door. Maak per persoon 3 rolletjes en bak deze op bakpapier in een voorverwarmde oven van 180° ca. 15 minuten. Heerlijk met zelfgemaakte tomatensaus en Griekse pasta.

14

Zalig zuurtjes … Kip met yoghurtcitroensaus

ZZZZZZZZZzoeteke... Kaastaart met ananas

• Nodig voor 4 personen 550 g kipfilet of -haasje 200 g yoghurt 0% vet 2 teentjes knoflook 2 koffielepels paprikapoeder 2 koffielepels oregano 2 eetlepels platte peterselie een scheutje citroensap 1 eetlepel olijfolie peper en zout

• Nodig voor 8 zoetebekjes 2 zakjes Klop-Klop 500 gram magere witte kaas 1 kopje halfvolle melk 4 schijven ananas op eigen sap 6 blaadjes gelatine, zoetmiddel

• Bereiding Snijd de kip in blokjes. Meng de yoghurt met de uitgeperste teentjes knoflook, paprikapoeder, oregano, peterselie, citroensap, peper en zout. Rijg de kippenblokjes aan stokjes en bestrijk ze met het yoghurtmengsel. Laat de spiesjes 2 uur trekken in de koelkast. Bak ze in een grillpan of op de barbecue.

 Flashy

groen en flitsend snel: Sodico loopt 10 Miles!

• Bereiding Week de gelatine in koud water en knijp hem uit. Voeg toe aan het opgewarmde ananassap. Dan meng je alle ingrediënten door elkaar. In een springvorm rangschik je beurtelings de ananas en het kaasmengsel. Laat het dessert opstijven in de koelkast, stort het uit de vorm en versier met vers fruit.

Bedankt Bonanza, Queenie en Kristel!

15


• Beeldig •

• Beeldig •

Tuinfeest? Infomarkt? Receptie? Fancy-fair? BEEBIEDOESJ!

Piet, Griet en Wiet Piraat veroveren kinderharten in Vennenbos. G lamoureus A mbiance L ekker A angeboden 16

17


• Voordelig • Beestig •

Een parel van 80 kg! Zondagmorgen 17 mei beviel mama Phyo Phyo van een gezond meisje. Het zondagsolifantje heet KAI-MOOK, wat ‘Parel’ betekent. Het eerste Belgische olifantje is dus een feit, fantastisch nieuws voor de bedreigde Aziatische olifant. Vanaf woensdag 20 mei kan je in de Tempel baby K bewonderen net als op www.baby-olifant.be Het geboortekaartje van baby K werd intussen naar 4,4 miljoen mensen verstuurd met de hulp van De Post. Op het tweede luik van het kaartje kan je een tekening maken en een wens schrijven. De Zoo wil een record breken! Hoe meer gefrankeerde kaartjes ze ontvangen, hoe beter. Sodico doet mee!

En nog meer nieuw leven Op de Himalayaberg, in de uiterste hoek van de Zoo, werd op 31 maart een baby takin geboren. Takins zijn stevig gebouwde hoefdieren die leven in de bergwouden van China en Nepal. Mama Kitara en papa Bloske zijn de trotste ouders. Ze wonen pas een jaar samen op de berg. Het jonge diertje is vermoedelijk een vrouwtje en zal een mooie Tibetaanse naam met een K krijgen. Op deze moment verkent het diertje haar berglandschap …

Ondertussen in het Nocturama … werd er een Senegalgalago geboren! Galago´s zijn kleine halfaapjes die vooral in Afrika leven, liefst hoog in de bomen. Deze aapjes springen 7 meter ver! Senegalgalago’s zijn ook heel schuchter en verstoppen zich goed. Het kleintje is daarom pas nu opgemerkt. Het geslacht is voorlopig nog onbekend. Samen met moeder Baba, vader Bobo en hun eerste jong Ibo (2 jaar) leven ze samen met de aardvarkens en een dwergmuismaki.   Ook de Australische vissende ratten hebben goed nieuws: twee kleine ratjes. Binnenkort kan je ze zien rondrennen bij de oudere dieren. De vissende ratten kan je onderwater zien zwemmen in hun bassin.

Prikkertje geboren Op 22 maart werd er een boomstekelvarkentje geboren. Bij de geboorte zijn de stekeltjes (gelukkig voor mama) nog zacht. De eerste maanden zorgt mama voor het jong. Na vijf maanden staat het op eigen pootjes. De boomstekelvarkens vind je naast de okapi’s. Het baby-boomstekeltje verstopt zich vaak in het stro achterin het verblijf. De ouders liggen in de gezellige slaaptonnen in de boomtoppen.

Televerkopers, helpdesks en andere telefonische terreurlijnen komen je de strot uit? Geef ze een koekje van eigen deeg, met een gesprekje zoals hieronder bijvoorbeeld.

Sodico-prijsjes Tickets Kortingtickets te koop aan de Sodico-balie. Abonnementen 15 % korting Info op www.sodico.be. Te koop bij ledenservice Zoo en Planckendael

18

Hallo? Goedendag, bent u de abonnee van deze lijn? Ja, dat ben ik. Kan u mij nogmaals uw naam herhalen aub? Jan Peeters Meneer Peeters, ik bel u van bij Probeestar om u een éénmalig promotieaanbod te doen dat bestaat uit ... Verontschuldig mij dat ik u zomaar onderbreek juffrouw, maar wie bent u eigenlijk? Mijn naam is Annemie Vanderstichelen van Probeestar en ik bel u op voor ... Annemie, verontschuldig mij nogmaals, maar veiligheidshalve wens ik uw gegegevens te controleren vooraleer dit gesprek verder te zetten, stoort u dat niet? Geen enkel probleem meneer. Welke lijn gebruikt u om mij op te bellen? Op mijn display staat ‘privé-nummer’ vermeld. Mijn nummer is 1004. Bij welke dienst van Probeestar werkt u? Het departement ‘Actieve telemarketing’.

Kunt u mij uw personeelsnummer geven? Mijnheer, ik denk niet dat die informatie relevant of nuttig is ... In dat geval spijt het mij dat ik deze verbinding moet verbreken, want ik heb geen enkele zekerheid dat ik met een medewerkster van Probeestar spreek. Maar ik kan u verzekeren ... Begrijp mij niet verkeerd mevrouw, maar ik doe maar net hetzelfde als Probeestar wanneer ik hun diensten opbel. Akkoord meneer, mijn personeelsnummer is 569823, maar ... Een ogenblik geduld alsjeblieft, terwijl ik uw gegevens check. Verbreek de verbinding niet en blijf even aan de lijn. [drie minuten] Nog even geduld aub, al onze medewerkers zijn bezet. [vijf minuten] Meneer? Nog even geduld aub, al onze medewerkers zijn in gesprek. Maar, hoort u mij?? [geen antwoord] [4 minuten] Ja juffrouw, bedankt voor het wachten, ons informaticasysteem werkt vandaag iets trager dan gewoonlijk ... wat was uw vraag? Ik bel u in naam van Probeestar om u een éénmalig promotieaanbod te doen dat bestaat in de installatie van een bijkomende lijn tegen een voordeelprijs. Bent u geïnteresseerd?? Juffrouw, ik ga uw voorstel overmaken aan mijn echtgenote. Zij beslist over de aanschaf van technische producten voor ons bedrijf. Blijft u aan de lijn ... [plaats de telefoonhoorn voor een mp3-speler met verouderde muziek en repeatfunctie] [na zeven minuten komt de echtgenote aan de lijn] Gelieve mij te excuseren voor deze korte wachttijd. Welke lijn gebruikt u om mij op te roepen? Op mijn display staat ‘privénummer’ vermeld. Mijn nummer is 1004. Bij welke dienst van Probeestar werkt u? [wordt zenuwachtig] Het departement ‘Actieve telemarketing’. Kunt u mij uw personeelsnummer geven? En uw naam? [nog zenuwachtiger, al lichtjes geïrriteerd] Mijn personeelsnummer is 569823; naam Vanderstichelen, Annemie! Hartelijk dank juffrouw voor deze informatie. Waarmee kan ik u van dienst zijn? Ik bel u in naam van Probeestar om u een éénmalig promotieaanbod te doen dat bestaat in de installatie van een bijkomende lijn tegen een voordeelprijs. Bent u geïnteresseerd?? Laat me de tijd om ons maandelijks budget voor de aankoop van technisch materiaal te controleren en het te vergelijken met de jaarbegroting. Over enkele dagen zal ik u opnieuw contacteren. Gelieve te noteren dat ik u terugbel ... TUUT TUUT TUUT

• Humeurig •

De Zoo van Antwerpen

Wedden dat het werkt!? 19


• TeamSpirit • Actief •

Hou je van bloemen, werk je graag met je handen en ben je creatief, maar ontbreekt je de kennis, inspiratie of durf om dit tot een geheel te brengen. Kom dan naar onze Sodico-bloemschikavonden. In een gezellige sfeer, volgens ieders niveau en handigheid, zorgen we er samen voor dat je op het eind van de avond met een mooi bloemstuk naar huis gaat. Met dezelfde bloemen kan je verschillende kanten uit, van strak modern tot speels klassiek. Deze cursus is dan ook een goede bron van inspiratie, ook voor wie al enige ervaring heeft.

Wat heb je nodig? • Plastic onderlegger • Vod of handdoekje • Scherp aardappelmesje • Snoei- of bloemenschaar • Pen en papier De bloemen en andere benodigdheden bespreken we telkens aan het eind van de vorige les. Wanneer? • De cursus vindt plaats op woensdagavond, telkens van 19.30 tot 22.30 uur, op volgende data: 23 september • 28 oktober 25 november • 16 december 20 januari • 24 februari 24 maart • 21 april • 20 mei 23 juni sluiten we de lessenreeks af met een kleine receptie De prijs? • Voor de volledige reeks van 10 lessen betaal je slechts Normale prijs: 90 euro Sodico-leden: 70 euro Met SodiCard: 50 euro

20

• Loslippig • Actief •

De Fine Fleur Cursus bloemschikken

Dit is iets voor jou? Schrijf je dan nu in via sodico@ocmw.antwerpen.be of tel. 03 338 92 25. Je krijgt dan meteen te horen waar de cursus plaatsvindt en welk materiaal je de eerste les moet meebrengen. Je inschrijving is definitief na storting van het inschrijvingsgeld.

In dalende / slanke / laatste rechte lijn

De Sodico-afvalrace! De grote afvalrace begon op maandag 6 april. We waren al snel met 105, een succes! 15 groepen doen er mee, plus nog eens 40 solo-racers. En het gaat goed … nee, het gaat super! Op donderdag 14 mei hielden we een eerste weegsessie in het Elzenveld. Lieve collega’s staken een handje toe of brachten zalige light lekkernijen mee. De ‘Ananaskes’ demonstreerden hun handige ananasschiller en het sap droop van onze kinnen. Na het wegen kreeg elke afvaller (en ja, ook die een beetje waren bijgekomen) een lekker glaasje Cava… én een toepasselijk cadeautje van Sodico: prachtig roze en blauwe ijslollyvormpjes.

Het tussentijdse resultaat? Met zijn drieëndertigen waren we 94 kilo en 100 gram afgevallen! Dat belooft voor 25 juni: tijd voor de finale!

Wat is het succes? We vragen het even aan de afvalcoach of goeroe: “Duidelijk een combinatie van factoren. We hebben een blog (killkilo.sodico. be) waar receptjes, frustraties en lieve woorden gewisseld worden, een privé e-mailadres (afvalrace@sodico.be) en elke week een nieuwsmailtje met wat tips, lovende woordjes, ideeën en een streepje humor.” “Maar vooral een gezamenlijk doel voor ogen, steun bij elkaar en veel humor! Dat merk je al aan de namen van sommige groepen (De Rolletjes, Departement BMI, Dikke Vriendinnen, Rubens’ Muzen, Seniorenzorg Light …) en de foto’s en mailtjes die we ontvangen, zoals deze: Hierbij de beloofde top-secret-mail met mijn startgewicht: zondag 05.04.2009 om 21u (met pyjama aan) woog ik: xx kg. Mijn gewicht zondagavond (nat gewogen) xx kg. Door alle goede ingesteldheid heeft J een nieuwe weegschaal gekocht (dit was in haar nadeel: de weegschaal tikte zomaar eventjes 3 kilo meer aan dan de vorige).”

Zwaluwen en vuurvliegjes Ik ben net terug van een weekje Corfu ZONDER kinderen, ZONDER man en MET beste vriendin. Natuurlijk was het geweldig, wat dacht je? De meeste vrouwen met kinderen (of zonder maar mét MAN) keken ons aan met grote ogen, glanzend van bewondering. Ja, wij zijn dus vrouwen met ballen en we hoeven daar niet symfonisch voor te scheten of te boeren (hoewel wel leuk in intieme kring) of halfnaakte mannen op te trommelen (hoewel ook leuk met vriendinnen). Wij zetten onze schuldgevoelens gewoon opzij! Omdat we het waard zijn. Zeker nadat ik de laatste keer mijn dochter van de naschoolse bewaking wilde halen en hoorde dat ze er niet was. Nadat ik én meester C én de politie én alle vriendjes had opgetrommeld voor een zoekactie, bleek mijn meisje gewoon bij de bomma - wat ik al maanden daarvoor had afgesproken. Of het misschien tijd was voor een agenda, vroegen ze? Nee, voor vakantie! Natuurlijk was het fantastisch, wat dacht je? Vanaf de taxirit naar Zaventem tot aan de transportband terug. Het hotel was all-inclusive en NIET GESCHIKT VOOR KINDEREN en daarom door deze ontaarde moeder met graagte geselecteerd. De all-inclusive was niet nodig geweest, want na zes aangelengde gintonics was je nog zo nuchter als een groene olijf en drie keer warm eten is niet goed voor je lijn. Maar het kids-exclusive was super. Niet dat ik niet van kinderen hou (ik ben er zot op), maar zie je zo’n dapper stappertje, een overhit zesjarig meisje of een coole puber, dan ben je toch zo weer thuis in gedachten? En dat was niet de bedoeling. Ik had het al moeilijk met de zwaluwen die overduidelijk ADHD hadden. En elke avond die prachtige zonsondergang, net een melige soap. En dan die elkaar bepotelende koppeltjes, na vijfentwintig jaar dienst nog altijd verliefd! Om nog te zwijgen over bloedrode klaprozen, slanke cipressen en het geluid van net ontslagen Britse jongens, gillend springend over de golven … Weeeh hoeoeoe! Natuurlijk was het heerlijk! Zeker toen we weg van het monsterhotel ontdekten hoe lekker de tzatziki en calamari waren, al was Alovisos, cafébaas van de nabije strandbar, bijna failliet door de all-inclusive en de crisis. En later - hoe groot de ballen van de plaatselijk barvrouw - gescheiden met kinderen en hoe verduveld sterk de plaatselijke Tsipouro. Daar konden WIJ nog wat van leren, twee Belgische meisjes met dienstvrijstelling. Gelukkig wezen vuurvliegjes ons de weg over het strand, naar ons bedje. Mijn vriendin zong in haar slaap een liedje voor haar kleine meisje en ik … droomde van mijn MAN. Heks Emma

Een stappeke in de wereld-stad

Sodico Zomerrally Na het succes van de voorbije editie, werken we voor onze wandelrally ook dit jaar samen met ATV. Hun zomerse stadsrally is een aangename en leerzame zoektocht doorheen de oude stad. Het is zeker geen race tegen de klok, dus neem gerust de tijd voor een gezellig terrasje onderweg. Je kan de wandeling individueel of in groep maken; op één dag of er een paar namiddagen voor uittrekken. Wie goed oplet en even nadenkt, wint misschien wel één van de mooie prijzen.

Van juni tot september Deelnameformulieren zijn te verkrijgen aan de Sodico-balie, elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur. Prijs per deelnameformulier: 3,50 euro Met SodiCard: 2,50 euro

EXTRA prijzenpot Bovenop de mooie ATV-prijzenpot (theatertickets, etentjes, Antwerpse streekproducten) voorziet Sodico voor haar leden een reeks bijkomende prijzen! Om hierop kans te maken, moet je antwoordformulier ten laatste op 15 september op het Sodico-secretariaat toekomen. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

21


• SeniorenNieuws •

Oud naar nieuw

Terugkomdag gepensioneerde leden

Volkssportenfietstocht zondag 23 augustus

Net als elk jaar nodigen we onze gepensioneerde collega’s uit om te komen kennismaken met het reilen en zeilen bij de ‘commisse’ anno 2009. Nieuwe uitdagingen vragen om creatieve oplossingen. Nieuwe problemen en behoeften vereisen een aangepaste organisatie en dienstverlening. Om de Antwerpenaar een kwaliteitsvolle dienstverlening te blijven garanderen, voerde OCMW Antwerpen daarom de voorbije jaren een aantal ingrijpende herstructureringen door. Zo ontstond een welzijnsnetwerk, met naast het OCMW ‘dochters’ als ZNA en het Zorgbedrijf.

Je bent nooit te oud om te … dansen! maandag 7 september om 14 uur opening nieuw seizoen: VERRASSINGSFEEST woensdag 7 oktober: Dansnamiddag

spelen! Meeste slagen op maandag 14, 21 en 28 september / 5, 12, 19 en 26 oktober Kingen op woensdag 2, 16 en 30 september / 21 oktober Bingo op woensdag 9 en 23 september / 14 en 28 oktober Kaartwedstrijd: herdenking Ludo Smets vrijdag 23 oktober vanaf 13 uur

lachen! Poppentheater Van Campen, in het Antwaarps donderdag 15 oktober, 14 uur Sint-Niklaaskapel, Lange Nieuwstraat 3, 2000 Antwerpen 6 euro p.p. Voor al deze activiteiten moet je vooraf inschrijven. Dat kan tijdens clubnamiddagen in dienstencentrum De Oever (Korte Ridderstraat 18, 2000 Antwerpen, elke maandag en woensdag van 14 tot 16.30 uur) of telefonisch bij Pol Van der Voort (03 321 83 60).

22

Onder het motto ‘Samen werken aan welzijn!’ nodigen we alle oud-collega’s en hun partner uit voor een hernieuwde kennismaking op donderdag 22 oktober 2009. Programma Vanaf 8.30 uur verwelkomen we onze gasten in het Elzenveld, met koffie en koek. Om 9 uur stappen we op de bus voor een rondrit door Antwerpen en de districten. We bezichtigen verschillende projecten en diensten en gaan ‘in het veld’ bekijken wat er zoal nieuw is. Op diverse locaties is er een toelichting voorzien en tijd voor een babbeltje. ’s Middags gaan we gezellig samen lunchen. Daarna vervolgen we onze ontdekkingsreis met uiteraard af en toe een pitsstop voor ‘een natje en een droogje’. Rond 17 uur zijn we terug aan ons vertrekpunt en zit onze dagtrip erop.

All-in prijs voor dit alles? Met SodiCard: 10 euro p.p. Partners: 15 euro p.p.

Inschrijven? Bel 03 338 92 25 of mail naar sodico@ocmw.antwerpen.be Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.

Vanavond wél schat

Seks is gezond! Waanzin of wetenschap? 10 goede redenen om hét te doen …

• Sportief • Humeurig •

Het begin van het nieuwe schooljaar is ook voor onze senioren het startsein voor een goedgevuld clubjaar. In juli en augustus geniet ook het bestuur van de Seniorenclub van een welverdiend verlof. Er zijn in de vakantiemaanden dan ook geen activiteiten. Maar vanaf september vliegen ze er weer volop in en dat zal geweten zijn!

1. Een stevige vrijpartij kan je verstopte neus vrijmaken. Seks is een natuurlijke antihistamine. Het kan helpen astma en hooikoorts te overwinnen. 2. Zachte, ontspannende vrijages verminderen de kans op dermatitis, huiduitslag en blaasjes. Het geproduceerde zweet maakt je poriën schoon en doet je huid glimmen.

Deze originele fietstocht van zo’n 30 kilometer is een mix van rijden, spelen en smullen. De fietsroute kronkelt langs landelijke wegen en door natuurgebied. Onderweg houden we halt bij zeven typische streekherbergen, waar we telkens een volksspel spelen en een hapje eten of iets drinken. Volwassenenarrangement aperitief • verse soep met balletjes • boterham met kaas en hesp • streekbiertje • koffie met koek • streekjenevertje • kipfilet natuur met sla en frietjes

3. Het bedrijven van de liefde kan alle overtollige calorieën verbranden, die je tijdens het voorafgaande romantische diner hebt verzameld. 4. Seks is een van de meest veilige sporten. Het rekt en strekt al de spieren in je lichaam. Het is leuker dan 20 banen zwemmen en je hebt er geen speciaal sportschoeisel voor nodig! 5. Seks is een instant oplossing voor een milde depressie. Er komen endorfines vrij in je bloedbaan, wat je opnieuw een gelukkig gevoel geeft. 6. Hoe meer seks je hebt, hoe meer seks je aangeboden zal worden. Een seksueel actief lichaam scheidt grote hoeveelheden feromonen af. Deze chemische stof is een subtiel seksparfum dat het andere geslacht seks-gek maakt.

Kinderarrangement kinderaperitief • verse soep met balletjes • boterham met choco • frisdrankje • ijsje • frisdrankje • curryworst met sla en frietjes

7. Seks is het veiligste kalmerende middel ter wereld. Het is 10 keer effectiever dan valium.

We verzamelen om 9.30 uur aan de Schelde-overzetboot in Hoboken. ’s Avonds zijn we daar - een beetje moe maar heel voldaan - terug omstreeks 20 uur.

8. ‘Kissing each day will keep the dentist away.’ Zoenen zorgt ervoor dat speeksel etensresten van je tanden verwijdert en de zuurtegraad in je mond, die cariës en tandplak veroorzaakt, verlaagt.

Prijs Sodico-leden: 26 euro met SodiCard: 15 euro anderen: 30 euro kinderen tot 12 jaar: 15 euro Inbegrepen Begeleiding, sportverzekering, deelname volksspellen, catering zoals hierboven vermeld. Info en inschrijvingen Bel 03 338 27 77 of mail naar sodico@ocmw.antwerpen.be Inschrijven kan tot 7 augustus en is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld. Alle verdere praktische informatie wordt dan bezorgd. Het aantal deelnemers is beperkt.

9. Seks is een natuurlijke schoonheidsbehandeling. Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer vrouwen seksueel actief zijn, ze meer van het hormoon oestrogeen aanmaken. Dit hormoon zorgt dat je haren gaan glanzen en je huid gladder wordt. 10. Seks laat écht je hoofdpijn verdwijnen. Een vrijpartij ontspant, zodat de vernauwing van bloedvaatjes in de hersenen verdwijnt.

23


Vreed Interessant Persoon (sic)

Herman Adriaenssens komt eindelijk uit de kast - wat zeg ik, pitsstraat. En dat na 31 jaar dienst. Herman is een racer met een carrière in autosport waar Koen Wauters en vrienden ‘u’ tegen zeggen. Auto’s zitten Herman in het bloed: zijn bloed is vloeiende benzine, zijn aderen het racecircuit. En zijn carrosserie ziet er ook goed uit ...

En wat deed jij bij OCMW Antwerpen ondertussen? Ik was ambulancier tot 2003, een job waarvan ik steeds enorm genoten en geleerd heb. Je zit middenin het leven en de dood - zeker toen er nog geen sprake was van MUG of Delta ik heb mensen gereanimeerd, baby’s op de wereld gezet. Middenin de paniek mijn cool moeten bewaren, analyseren en dan de goede oplossing kiezen. Dat geeft een kick en die vind ik ook op het circuit.

Hoe komt zo’n brave chauffeur op Zolder terecht? Ik heb auto’s altijd interessant gevonden en heb ook automechanica gestudeerd. Toen leerde ik tijdens mijn legerdienst via een maat het autoracen kennen. Ik deed het onderhoud van hun racewagen, een Autobianchi Abarth. Met die kleine wonnen we het op Zolder en Nijvel van Corvettes en Camaro’s. Niet veel later kocht ik mijn eerste eigen raceEscortje ... en won prijzen in slalom, Europese rallycrosswedstrijden van Maasmechelen en Avro’s rallycross. Toen was het even stil.

24

Huisje, tuintje, boompje, baby? Ja, Jimmy is geboren op 14 oktober 1988. Een heerlijk moment en een zalige tijd. Twee jaar later kwam ik bij het Spork Racing Team terecht. In 1995 reed ik met bijrijder Georges Colman op Zolder mijn eerste wedstrijd in een zelfgebouwde Golf en won. Ook het

volgende Golfje was een winnaar: winter 1996 stonden we zelfs op de eerste plaats, gevolgd door twee Porsches op twee en drie. Dan kwam de Golf-break, honend weggelachen: ‘Zie, de hond gaat ook mee of zijn we met de trein?’ maar wel goed voor een zevende plaats in het algemeen klassement wat veel respect en verbazing onder de tv-kijkers opleverde. En toen werd kleine Jimmy groot ... Op zijn 16e werd hij de de jongste kampioen en snelste piloot van de Belgian Touring Car Series. Al tijdens zijn eerste wedstrijd in Spa-Francorchamps moest ik er aan geloven. En fier dat deze papa was! Tot op heden doet ons team mee aan alle grote wedstrijden en heeft het een sterke reputatie opgebouwd. Na 200 podiumplaatsen ben ik deze winter gestopt met rijden. Het is fysiek te zwaar geworden om twee en een half uur uiterst geconcentreerd in een bloedhete auto (60°C) te racen tegen snelheden van 240 km per uur, onder een boog van vuurwerk en knipperende discolichten. Ik denk te veel aan de organisatie binnen de ploeg en kan me te weinig concentreren op mijn taak als piloot ... Ik leid nu het raceteam van 25 vrijwilligers en het mag gezegd: we zijn de beste én de leukste familie in de pitsstraat! Wij krijgen dankzij mijn lieve echtgenote zelfs midden in de nacht lasagna, pasta, soep of spek met eieren voorgeschoteld en daar kan Clouseau net niet tegen op. Wat is de volgende stop? De 12 uren van Spa in Francorchamps deze zaterdag. Ik ga straks inpakken. Jimmy komt pas na zijn examen vrijdag (3de bachelor industrieel ingenieur). Puur vakantiegevoel!

Maak da ge weg zijt! En laat die plastieken stoefbakken eens zien wat familiegevoel is!

Triomf! Trofeeën!!! De resultaten van een perfect voorbereid team (zelfs F1 piloot Villeneuve hebben ze ingepakt): Twee echte plastieken bekers! 1e plaats in de eigen klasse (Seat) 8e plaats algemeen (tussen de Wautersen en zelfs 3e tussen de BMW ’s)

• VIP • Hebben? • Ingezonden •

Wat vond Sodico op Zolder?

In 2004 kwamen de ziekenhuizen onder de ZNA-koepel en wat gebeurde er met Herman? Ik werk sindsdien met veel plezier voor de vervoerdienst senioren. Ik breng minder mobiele senioren naar het dienstencentrum en van daar soms naar een activiteit. Heerlijk dankbaar werk, een prachtinitiatief om mensen uit hun isolement te trekken. Je leert ook zoveel meer over mensen als je hen thuis ontmoet en niet van achter een bureau.

Zie www.autosportnieuws.be voor een verslag over het Spork Racing Team mét foto en natuurlijk op de eigen website www.spork-racing.be Om het te vieren geeft onze VIP 20 (x 2) gratis tickets weg voor de volgende wedstrijd van zaterdag 11 juli in Francorchamps!!! Prijsvraag: ‘Met welke wagen won Herman de Avro’s Rallycross?’ Stuur je antwoord naar sodico@ocmw.antwerpen.be en ga mee supporteren en vooral genieten van de bijzondere sfeer!

Een boeketje vergeet-me-nietjes Enkele ingezonden levenswijsheden … Geluk kan je proeven. Van geluk proeven maakt je gelukkig. Schoenen met veerkracht vergemakkelijken het stappen door het leven. Vereenzaming is een foute schakel in de ketting des levens. Ga voor een goed gesprek eens tegenover elkaar zitten. We praten al zoveel naast elkaar. Als zij die ons verlaten hebben op een wolkje zitten, mag het van mij iedere dag bewolkt zijn. Bettina

25


• Jeugdig •

Is je zoon of dochter geboren in 1997? Dan wordt hij of zij dit jaar 12, ah ja! En dus hebben wij nog een leuke verrassing in petto. Want zeg nu zelf, 12 worden doe je maar 1 keer. Elk feestvarken krijgt een keicoole activiteit aangeboden. Zondag 20 september nodigen wij alle kids, die dit jaar 12 worden, uit op een echt puber-event: een kids-survival! Op deze (overigens volledig gratis) activiteit ontvangen zij hun geschenkbon ter waarde van 50 euro. Erbij zijn is dan ook een must!

Ma of pa, stuur dus je aanvraag naar het Sodico-secretariaat, met vermelding van volgende gegevens: • ‘inschrijving viering 12 jaar’ • voornaam en naam lid • stamnummer • volledig adres • instelling en dienst • voornaam en naam van het kind • geboorteplaats en -datum Vergeet niet een ‘bewijs van samenstelling gezin’ bij te voegen. Je kan dit gratis afhalen op je districtshuis. Is al gebeurd? Des te beter! Je ontvangt begin september nog een uitnodiging met alle verdere info over de survivaldag. Oeps, nog niet aan gedacht? Geen probleem. Je kan nog inschrijven tot uiterlijk 1 september 2009. Je moet dus niet wachten tot de verjaardag van zoonof dochterlief!

26

Kids Mystery Het spook van het theater

Knibbel knabbel knuisje

Afspraak op zaterdag 5 september. Start om 13.30 uur in de hal van de Bourlaschouwburg aan de Komedieplaats. Einde om 17 uur, met een hapje en een drankje en een mooie beloning voor al dat speurwerk. Deelnameprijs: 2,50 euro Met SodiCard: GRATIS!

Starwood in Aspen

Sodico Ski Club Inderdaad … Sodico skiet … aan de helft van de prijs!

Er gebeuren vreemde dingen in het Bourlatheater. Decorstukken worden verplaatst, medewerkers horen een vreemde lach en tijdens de repetities stoort gestommel de acteurs. Op zaterdag 5 september gaan de SodiKids daarom in en rond de Bourlaschouwburg op zoek naar ‘het spook van het theater’. Samen met mama’s, papa’s, bomma’s en bompa’s kunnen alle kinderen van drie tot twaalf jaar een kijkje nemen achter de schermen. We wandelen ook rond in de theaterbuurt. Met vereende krachten, gebundeld enthousiasme en verzamelde moed vatten we het spook(je) bij de lurven. Of is er een andere verklaring? Samen lossen we het raadsel op.

• Sportief • CultUur •

Ik was 12 in 2009

van oktober tot april elke donderdag van 18 tot 19.30 uur skipiste ‘Aspen’ in Wilrijk

Blankenberge

• 25 lessen • eigen gebrevetteerde monitoren • kleine groepen: 5 tot maximum 8 skiërs per skileraar • 4 groepen volgens niveau, van beginner tot gevorderde • aparte snowboardgroep

Het gaat niet goed met brasserie ‘Blankenberge’. Na een rotslecht seizoen denkt eigenares Lucy Verplancke eraan haar zaak te verkopen. Voor wijkagent Armand, die zijn belangstelling voor de weduwe niet onder stoelen of banken steekt en elke vrije minuut bij haar aan de toog doorbrengt, is alles opgelost als hij mee in de zaak komt. Kurt, Lucy’s rotverwende zoon en kok van dienst, ziet het anders: de brasserie moet een dancing worden. Beleeft de ‘Blankenberge’ zo zijn laatste uren? Ook de rest van het personeel vraagt het zich af en houdt er al terdege rekening mee. Carine, de serveerster op retour die met ongeveer iedereen het bed deelt. De jobstudent Philippe, die net als Kurt achter de jonge dienster Brigitte aanzit. En dan is er ook nog de keukenhulp Bertje, een geïsoleerde, oudere man die seks en genegenheid zoekt bij Idriss, een jonge illegaal en manusje van alles. De laatste avond is er het traditionele afscheidsfeestje voor het tijdelijk personeel. In de bluesy sfeer van die zwoele zomeravond ontwikkelt zich …

Tot 50 % korting! Een voorstelling om van te snoepen

Een originele voorstelling van het overbekende sprookje. Vrolijk verteld, tegen een achtergrond van kinderliedjes en herkenbare volkswijsjes. En de toeschouwer(tje)s zitten ook niet stil, want er wordt meegezongen en gedanst! Gratis voor alle Sodico-leden en hun gezin. Met SodiCard: extra attentie om van te smullen!

Auteur: Tom Lanoye Acteurs: Frans Maas, Magda Cnudde, Bob Snijers, Eric Kerremans, Steven De Lelie, Ilse Janssens, Anneke Van Hooff, e.a.

Praktisch zondag 26 juli 2009 14 uur Maagdenhuis Lange Gasthuisstraat 33 2000 Antwerpen

volwassenen kids

normale prijs

met SodiCard

Sodico-lid

anderen

350 euro 300 euro

175 euro 150 euro

250 euro 200 euro

312 euro 272 euro

Inbegrepen: inkom, materiaal, les en verzekering.

Inschrijven is nodig tel. 03 338 92 25 of sodico@ocmw.antwerpen.be (Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!)

Nu al inschrijven is nodig, want het aantal deelnemers is beperkt! Bel 03 338 92 25 of mail naar sodico@ocmw.antwerpen.be Ook met al je vragen kan je op dit telefoonnummer terecht.

donderdag 10 september 2009 om 20.30u Theater aan de Stroom (IJzerenwaag 6, 2000 Antwerpen) Sodico Cultuur stelt voor: • makkelijk bestellen • geen reservatiekosten • de beste plaatsen in de zaal • 25 % korting Kaarten kosten 12 ipv 16 euro Snel reserveren is de boodschap: tel. 03 338 91 55 of sodico.cultuur@ocmw.antwerpen.be

27


• Voordelig •

Heeft ze ‘A’ of heeft ze genoeg van ‘A’.

Nog geen SodiCard? Dan zie je een pak voordelen en dus een heleboel euro’s aan je neus voorbijgaan. Vraag je Card NU aan, via tel. 03 338 92 23, sodico@ocmw.antwerpen.be of ons SodiContact bij jou in de buurt.

6de Sodico Quiz

20 % korting / geen instappremie Fitness en wellness

10 % extra korting Bungalowvakanties

15 tot 40 % korting Boottochten

Op vertoon van de SodiCard.

Op vertoon van de SodiCard bij boeking.

Op vertoon van de SodiCard.

Stuur een mailtje naar info@passage.be of vul een kaart in aan de Sodico-balie. Je wordt dan persoonlijk uitgenodigd voor een gratis kennismaking bij een fitnesscentrum in jouw buurt.

Voorwaarden: Voor verblijven in de periode tot 14 december 2009. In alle parken uitgezonderd Landal Beach Park Texel, Villapark Livingstone, Villapark Vogelmient, Résidence Terschelling, Hochmontafon, Bad Kleinkirchheim, Katschberg, Rehrenberg, Vierwaldstättersee en Resort Walensee. Op nieuwe reserveringen en berekend op de huurprijs. In combinatie met de korting 1 t/m 5 uit de Landal GreenParks brochure, maar niet bovenop andere acties, spaarprogramma’s of all-in arrangementen. Bij een combinatie van kortingen wordt eerst deze korting van het huurbedrag afgetrokken en daarna eventueel de in de brochure vermelde korting. Uitbetaling in contanten of vergoeding anderszins is niet mogelijk. In functie van beschikbaarheid van de bungalows. Op een minimale huurprijs van 99 euro (exclusief reserveringskosten, toeristenbelasting en bedlinnen). Niet geldig voor campingverblijven.

Boottocht Mechelen-Planckendael Slechts 3 euro (ipv. 5,75 / 5,25) voor de boottocht van de Colomabrug (achterkant centraal station Mechelen) naar Planckendael (heen en terug). De boot vaart van 9.30 tot 17.30 uur, afvaart elke 40 minuten. Van 4 april tot 8 november op weekend-, feest- en brugdagen. In juli en augustus elke dag. Laatste terugvaart 30 minuten voor sluiting Planckendael.

Voordelen: Geen instappremie. (je betaalt enkel 49 euro voor je pas en 29 euro voor begeleiding) 20 % korting op je driemaandelijks of jaarlijks abonnement. Persoonlijke begeleiding en trainingsgids voor de eerste 10 weken. Toegang tot alle groepslessen (aerobics, spinning, zumba …), fitness, sauna, whirlpool … Vrijblijvende kennismaking met gratis dagpas. Aanbod ook geldig voor inwonende gezinsleden. www.passagefitness.com

Boottocht op de Binnendijle Slechts 5 euro (ipv. 6) voor volwassenen en 3 euro (ipv. 4) voor kinderen tot 18 jaar. Boottocht door historisch Mechelen. Met het Malinska-bootje (ligplaats aan de Lamot-site) kan je Mechelen eens op een andere manier ontdekken. Vertrek vanaf de Havenwerf, van 13.30 tot 17.30 uur met afvaart elk uur. Van 21 maart tot 8 november op weekend-, feest- en brugdagen. In juni en september dagelijks behalve maandag. In juli en augustus elke dag.

www.landalgreenparks.nl

28

www.v-zit.be/malinska

Antwerpen telt! Onze algemene quiz wordt dit keer de som van getalletjes, cijfertjes en een (vraag)stukje Antwerpen. Een berekende mix van interessante vragen, ludieke weetjes en plezante doordenkers. vrijdag 27 november 2009 start 20 uur stipt (deuren 19.30 uur) dienstencentrum Hof ter Beke Balansstraat 25, 2018 Antwerpen voor Sodico-leden en -sympathisanten 18 euro inschrijvingsgeld max. 6 spelers per ploeg Maximum 35 ploegen. Snel inschrijven is nodig! Tel. 03 338 92 23 of sodico@ocmw.antwerpen.be

De grote poort valt met een doffe zucht achter mij in ‘t slot en ik heb de keuze: rechts naar de halte van tram 8 of links naar de halte van tram 12. Beide hebben ze gemeen dat ze me als het ware tot in mijn luie zetel brengen. Vandaag kies ik voor tram 8 en iets voor vijf uur is het steeds een comfortabele hermelijn die zich een weg meandert via de Groennaar de Bolivarplaats. Een stevige prik in mijn zij doet me naar links kijken waar een hoge vrouwenstem mij vraagt: ‘Is dat hier Antwerpen?’ ‘Altzheimer’ flitst het door mijn hoofd en ik antwoord met een kort ‘Ja’. ‘Ik kan er niet meer tegen’ fluistert ze me toe. Deze eerste aanraking met wat vermoedelijk Altzheimer kan zijn, moedigt me niet aan een gesprek te beginnen en ik besluit uitdrukkingsloos voor me uit te staren. Niet moeilijk, want het is de favoriete bezigheid van veel autochtone tramen busgebruikers. De venijnige vinger van het vrouwtje boort zich nogmaals in mijn zij. ‘Ik zei al dat ik er niet meer tegen kan’ herhaalt ze ‘en voor mij hoeft het niet meer’ voegt ze er aan toe. Ik kijk haar nu, beducht voor een nieuwe prik, verontrust aan. In een forse beweging gooit ze een gifgroene blik over haar schouder naar twee mannen achter ons. Die twee zijn met ietwat verheven stem en in een voor ons onverstaanbare taal aan het gsm’en. Het mevrouwtje lijkt daar zo verschrikkelijk onder te lijden want ze vertrouwt me samenzweerderig toe: ‘‘k Hoop dat het rap zal gedaan zijn met mij.’ Ze vervolgt met verheven stem en in één ademstoot: ‘‘t Is onze stad niet meer hé en hoe oud zijde gij meneer en ik ben er vijfenzeventig en dat er voor mij maar rap een eind aan komt en ...’ Ik zoek mij een nooduitgang voor deze situatie ... gelukkig brengt halte Museum redding en zonder verder boe of ba stapt mevrouwtje af. Mij, onwillig klankbord, gunt ze geen blik meer waard. Molenwiekend met tas en plu, met korte en kranige pasjes, hoekig slalommend tussen auto’s, fietsers en voetgangers, verdwijnt ze richting kaaien. Haar einde? Voor zover ik het kan inschatten zal mevrouwtje nog wel wat jaartjes geduld moeten oefenen. Zich duchtig misrekenen bij het oversteken lijkt ze alsnog niet van plan. maCCam

• A ctief • De kleine lettertjes •

Een volledig overzicht van al onze kortingen en voordelen vind je op www.sodico.be > voordelig.

29


• Familiaal •

Jannick Exsteens & Frederik Schippers Marc Van Remoortere & Els Veugen Carina Colpaert & Robby Group

30

Zijn overleden … Michel De Neve ° 16 mei 1941 † 7 augustus 2008

12 maart 2008 19 augustus 2008

Walter Van Bauwel ° 27 mei 1944 † 7 november 2008

31 oktober 2008

Sabine Bonte & Sandra Wils Beiden lid

13 december 2008

Elke Vanderstappen & Johnny De Geyter

20 december 2008

Eva Georges & Tom Vanderstappen

20 februari 2009

Gerda De Groof & Peter Van Gool

26 februari 2009

Paola Slegers & Marc De Jong

28 maart 2009

Vicky Van Hove & Geert De Maeyer

30 maart 2009

Myriam Creten & Bram Vercammen

14 april 2009

Saida Chalilova & Rustram Mikhramov

30 april 2009

Jan Daems & Gerda Deckx

30 april 2009

Bernardus Van Put & Jacqueline De Cuyper

2 mei 2009

Claudia Vandenabeele & Tim Michiels

7 mei 2009

Marina Mertens & Theophiel Derboven

15 mei 2009

Sabrina De Groof & Koen Van Caenegem

22 mei 2009

Anna Oyen ° 8 januari 1923 † 10 december 2008

10 vingertjes en 10 teentjes ... (maal 33) Catherine Jacobs 26 februari 2008 • Kato & Julie Simon Gerlinde Van Nieuwenhove 2 mei 2008 • Heidi Pottier 9 juni 2008 • Jytte-Marit Milow Sylvie Rubens 4 juli 2008 • Catherine Tricot 19 juli 2008 •/• Akke & Rens Jorden Maricel Vasques 1 augustus 2008 • Marijke Yperman 25 augustus 2008 • Lotte Jente Tinne Dinet 29 augustus 2008 • Wendy Krols 22 september 2008 • Nathan Robbert Katrien Rombouts 24 september 2008 • Jean Vandereycken 26 september 2008 • Sander Seth Martine Kanora 11 oktober 2008 • Hayat El-Akili 23 oktober 2008 • Sirine Demey Veerle Verhulst 25 november 2008 • Sonja Trimbos 22 december 2008 • Nathan Yasmine Nawal Zoubaâ 23 december 2008 • Kathleen Nagels 24 december 2008 • Kaat Sam An Van Laerhoven 8 januari 2009 • Debby Fraters 9 januari 2009 • Noah Lotte Sandra Bruynseraede 16 januari 2009 • Martine Colli 28 januari 2009 • Vincent Zita Katrien Debeuckelaer 3 februari 2009 • Cindy Lenders 14 februari 2009 • Matiz Silke Ann Claes 20 februari 2009 • Ann Jongenelen 12 maart 2009 • Sieben Lars Paul De Smedt 2 april 2009 • Britt Bisaerts 3 april 2009 • Eline Orlando Sally Van Driessche 8 april 2009 • Brigitta Maes 16 april 2009 • Niobe Liam Margit Verreyt 21 april 2009 • Vicky Aerts 23 april 2009 • Ruben

Emiel Sanctorum ° 15 augustus 1925 † 14 december 2008 Francine Fraipont ° 27 januari 1932 † 24 december 2008 Maria Anna Van Camp ° 5 januari 1919 † 6 februari 2009 François Cooreman ° 21 juli 1936 † 10 februari 2009 Rosa Van Heesbeke ° 21 november 1925 † 16 februari 2009 Leo Vindevogel ° 3 februari 1947 † 19 februari 2009 Martha Neys ° 12 september 1923 † 5 maart 2009 Petrus Bastiaenssens ° 17 juni 1930 † 20 maart 2009 Paula Michiels ° 31 augustus 1929 † 28 maart 2009 Marie José van der Linden ° 18 oktober 1928 † 25 april 2009 Helene Beeckman ° 30 oktober 1937 † 3 mei 2009

De laatste reis Ter land, ter zee of in de lucht? Sodico zocht uit op welke wijze mensen hun uitvaart zien en hun laatste rustplaats kiezen.

Begraven Bij een traditionele begrafenis, kan je een concessie aanvragen voor maximum 50 jaar. Als je dat niet doet, kan het graf na 10 jaar verwijderd worden. Pacemakers moeten voor de begrafenis verwijderd worden. In de batterijen zitten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

• Familiaal •

The Ring of Love ... proficiat trouwers!

Onder een boom De asresten van de overledene worden vermengd met de wortels van een boom of heester en worden zo voor een stuk als voedingsstof opgenomen. (info: www.re-ingreen.nl) De ruimte in Sinds 2004 zijn er al 150 capsules met menselijke as de ruimte in geschoten met een raket. De familie van de overledene kon kiezen uit twee formules: een kleine capsule met 1 gram as, of een ‘vluchtmodule’ met 7 gram as, respectievelijk 998 en 5300 dollar. Eén man, een astronoom, werd in 1999 op de maan begraven.

Crematie Bij een crematie wordt het stoffelijk overschot verbrand in een crematorium. Hiervoor moet je toestemming hebben van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Volgens de wet mogen de nabestaanden de as van het stoffelijk overschot: • in een urne plaatsen. Deze urne kan je thuis bewaren, begraven op een begraafplaats of bijzetten in een columbarium; • uitstrooien op de strooiweide van een begraafplaats; • uitstrooien in je eigen tuin; • uitstrooien voor de kust (zie bv. ook www.sunships.be); • naar het buitenland overbrengen. Bij crematies moesten implantaten en protheses altijd al verwijderd worden, omdat ze schade toebrengen aan de verbrandingsovens.

Speciale plekjes De natuurbegraafplaats In Nederland heb je er al drie. België denkt erover. Zo een begraafplaats ligt in een bos, kent geen sluitingstijd en heeft een natuurlijke uitstraling (natuurlijke beplanting, geen gepolijste, traditionele grafmonumenten). In een schilderij Je kan een gedeelte van de crematieassen ook in een schilderij laten verwerken. (info: www.eternalpaintings.nl)

Speciale mensen, speciale wensen De as van André Hazes werd met tien vuurpijlen de lucht in geschoten. Het was zijn laatste wens. Een ander deel gebruikten zijn weduwe en kinderen in een tatoeage.

Andere culturen Moslims cremeren niet. Volgens hun religie moet het lichaam steeds bewaard blijven. Bij een Islamitische begrafenis wordt de overledene op zijn rechterzij gelegd met het gezicht richting Mekka. Ook bij de joodse gemeenschap komen crematies niet voor. Zij geloven in de heropstanding. De meerderheid van de boeddhistische bevolking kiest ook voor een traditionele begrafenis, maar tegenwoordig wordt er ook van crematie meer gebruik gemaakt. Voor de Hindoes is de crematie dan weer het belangrijkste uitvaartritueel, want hoe sneller het lichaam vergaat des te eerder kan de ziel vrijkomen en kan het lichaam terugkeren naar de elementen waaruit het is opgebouwd. Liefst wordt de as van de gestorvene in de Ganges uitgestrooid. (info: www.medimmigrant.be)

31


08.09 zondag 23 augustus Volkssportenfietstocht vrijdag 28 augustus Feest 10-15-20-30 jaar

09.09 zaterdag 5 september Kids Mystery Spel zaterdag 12 september Sodico Wipe Out zondag 20 september Survival 12-jarigen

10.09 zaterdag 10 oktober Sodico Trouwfeest 16 t/m 18 oktober Weekend Disney Halloween donderdag 22 oktober Terugkomdag gepensioneerde leden 30 oktober t/m 6 november Weekje Weg Ardennen

11.09 13 t/m 15 november Weekend Disney Kerst vrijdag 27 november Quiz ‘Antwerpen telt’ zondag 29 november Sinterklaasfeest

12.09 donderdag 3 december Whiskydegustatie zaterdag 12 december Daguitstap kerstmarkt Monchau

32

Wij wensen je een vakantie vol zon-dagen!

Sodico 0609  

Ledenmagazine