Page 1

21-Aprilie-2011 | 15:05 Autor: Laurenţiu Nistorescu

Ţarul Ivan îşi schimbă meseria, la sfatul regizorului Sabin Popescu

Sabin Popescu

Nu, nu este vorba de programul de recalificare şi flexibilizare a pieţei muncii, lansat recent de executiv, ci de o nouă premieră pusă la cale de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, care aduce în faţa spectatorilor bănăţeni unul din autorii de referinţă ai literaturii şi dramaturgiei ruse: Mihail Bulgakov. Romancier şi dramaturg de forţă, sub a cărui semnătură au apărut capodopere ale literaturii universale precum “Cabala bigoţilor”, “Domnul Jourdain cel scrîntit” şi, mai ales, “Maestrul şi Margareta”, Mihail Bulgakov a fost pus la index de cenzura stalinistă, reintrând cu greu în circuitul artistic din propria ţară. Piesa “Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”, tradusă în limba română de Maşa Dinescu, are ca pretext o călătorie năstruşnică cu maşina timpului, care-l transportă pe administratorul de bloc Ivan Vasilievici pe tronul şi în pielea Ţarului Ivan cel Groaznic. Spectacolul, montat în versiunea regizorală a lui Sabin Popescu şi avându-i în distribuţie pe actorii Damian Oancea, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Benone Viziteu, Vladimir Jurăscu şi colegii lor, va fi prezentat în premieră pe scena principală a Naţionalului timişorean joia viitoare, de la ora 19.

http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/cultura/tarul-ivan-isi-schimba-meseria-la-sfatul-regizoruluisabin.html


Miercuri, 27 Aprilie 2011. 117 vizualizări, 1 comentariu, 2 voturi Autor: Georgeta Petrovici

Ţarul Ivan cel Groaznic, pe scena naţionalului timişorean Un administrator de bloc ajunge fix în pielea Ţarului Ivan cel Groaznic, iar de aici începe nebunia, pe scena teatrului naţional din Timişoara. Ţarul Ivan cel Groaznic, pe scena naţionalului timişorean

Sursa: ADI PÎCLIŞAN Echipa artistică de aici, dirijată atent de regizorul Sabin Popescu, va prezenta, joi, de la ora 19,00, în Sala Mare, cea mai nouă premieră: Ţarul Ivan îşi schimbă meseria de Mihail Bulgakov. În scenă intră o maşină a timpului cam şubredă, "vehiculul" care îl transportă pe Ivan Vasilievici, chintesenţă a administratorului de bloc, aşa cum bine îl ştim cu toţii, direct pe tronul şi în pielea marelui ţar Ivan, supranumit Cel Groaznic. Într-o desfăşurare incredibilă de situaţii, Mihail Bulgakov, tradus de Maşa Dinescu, promite "un drum care jonglează cu prezentul şi trecutul, cu realitatea şi fantasticul, în căutarea esenţei umane, şi sub, dar şi dincolo de istorie", "printre lacrimi şi hohote de râs", după cum promite secretarul literar al TNT, Codruţa Popov. Intră în roluri actorii Damian Oancea, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Ovidiu Coroiu, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Benone Viziteu, Vladimir Jurăscu, Laura Avarvari, Ana Maria Cojocaru, Luminiţa Tulgara, Nicolae Pârvulescu, Alex Jivcov. Decorurile îi aparţin lui Zsolt Fehervári, costumele Krisztinei Nagy, iar muzica lui Ilie Stepan.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/tarul-ivan-cel-groaznic-pe-scena-nationalului-timisorean-928087.html


Marţi, 26 Aprilie 2011 12:39 Scris de Florin Puscas

Ţarul Ivan devine administrator de bloc, la Timişoara

Ivan Vasilievici este clasicul administrator de bloc, aşa cum îl ştim cu toţii. Viaţa lui se schimbă însă când o maşină a timpului, improvizată şi şubredă, îl transportă direct pe tronul şi în pielea marelui ţar Ivan, supranumit şi Cel Groaznic. Toată această acţiune, imaginată de scriitorul Mihail Bulgakov, are loc joi, 28 aprilie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Timişoara. „Într-o desfăşurare halucinantă de situaţii incredibile, Mihail Bulgakov ne conduce, printre lacrimi şi hohote de râs, pe un drum care jonglează cu prezentul şi trecutul, cu realitatea şi fantasticul, în căutarea esenţei umane, şi sub, dar şi dincolo de istorie”, spune secretarul literar Codruţa Popov, în avancronica spectacolului „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”. Echipa proiectului este formată din actorii Damian Oancea, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Ovidiu Coroiu, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Benone Viziteu, Vladimir Jurăscu, Laura Avarvari, Ana Maria Cojocaru, Luminița Tulgara, Nicolae Pârvulescu şi Alex Jivcov. Decorul îi aparţine lui Zsolt Fehervári, costumele Krisztinei Nagy, iar muzica lui Ilie Stepan. Mişcarea scenică este realizată de Alin Radu, iar regia spectacolului este semnată de Sabin Popescu.

http://www.ziuadevest.ro/cultura/19263-arul-ivan-devine-administrator-de-bloc-latimioara.html


Pagini de Cultură Gong de premieră la Naționalul timișorean Publicat de Raul Bastean 26 Aprilie 2011

Joi, 28 aprilie, Teatrul Naţional Timişoara aduce în lumina rampei o nouă producție teatrală ce poartă semnătura binecunoscutului regizor timișorean Sabin Popescu. “Țarul Ivan își schimbă meseria” de Mihai Bulgakov – un spectacol care transcede în egală măsură comicul și tragicul existenței umane – va fi jucat în premieră pe scena Sălii Mari a Naționalului timișorean începând de la ora 19. Costumele și decorurile au fost concepute de Krisztina Nagy și Zsolt Fehervari. Pe muzica lui Ilie Stepan şi mișcarea scenică concepută de Alin Radu, s-a realizat un spectacol în care vor evolua actorii timișoreni: Damian Oancea, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Benone Viziteu, Vladimir Jurăscu, Laura Avarvari, Ana Maria Cojocaru, Luminița Tulgara, Ovidiu Coroiu și Alex Jivcov. “Ce se întâmplă atunci când o maşină a timpului cam şubredă, improvizată din ce se mai găseşte prin boxa de la subsol, îl transportă pe Ivan Vasilievici, chintesenţă a administratorului de bloc, aşa cum bine îl ştim cu toţii, direct pe tronul şi în pielea marelui ţar Ivan, supranumit Cel Groaznic? Într-o desfăşurare halucinantă de situaţii incredibile, autorul ne conduce, printre lacrimi şi hohote de râs, pe un drum care jonglează cu prezentul şi trecutul, cu realitatea şi fantasticul, în căutarea esenţei umane, şi sub, dar şi dincolo de istorie” – aceasta este descrierea poveștii spectacolului făcută de reprezentanții instituției teatrale. După premiera de joi, următoarea reprezentaţie a spectacolului “Ţarul Ivan îşi schimbă meseria” este programată pentru seara de sâmbătă, 30 aprilie, de la aceeaşi oră. http://www.paginidecultura.ro/2011/04/26/gong-de-premiera-la-na%C8%9Bionalultimi%C8%99orean/


27 Aprilie 2011 / de: Georgeta P.

Ţarul Ivan, pe scena TNT Ce se întîmplă atunci când maşina timpului e cam şubredă şi, în halul acesta, îl transportă pe Ivan Vasilievici, chintesenţă a administratorului de bloc, direct pe tronul şi în pielea marelui ţar Ivan, supranumit Cel Groaznic? Aflăm cu toţii la Teatrul Naţional Timişoara.

Joi, 28 aprilie, ora 19. Scena cunoscută. Într-o desfăşurare halucinantă de situaţii incredibile, Mihail Bulgakov ne conduce, aşa cum promite secretarul literar al TNT, Codruţa Popov, „pe un drum care jonglează cu prezentul şi trecutul, cu realitatea şi fantasticul, în căutarea esenţei umane, şi sub, dar şi dincolo de istorie”. Premiera spectacolului „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria” are loc joi, în Sala Mare a TNT. Echipa care a făcut posibil acest proiect este compusă din actorii Damian Oancea, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Ovidiu Coroiu, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Benone Viziteu, Vladimir Jurăscu, Laura Avarvari, Ana Maria Cojocaru, Luminiţa Tulgara, Nicolae Pârvulescu, Alex Jivcov. Decorurile îi aparţin lui Zsolt Fehervári, costumele, Krisztinei Nagy, iar muzica, lui Ilie Stepan. Regia spectacolului este semnată de Sabin Popescu.


Nr. 7-8-9 / 2011

Ion Jurca Rovina Visul iluzoriu, în cheie cinică

Piesa Ivan Vasilievici face parte din ciclul de comedii scrise de Mihail Bulgakov după perioada în care i-a fost interzisă jucarea lucrărilor pe scenă, din 1929 pânî în 1931, an în care, remotivat cu speranţă, dramaturgul revine la Teatrul Academic. Este o comedie fantastă, de un haz debordant, întins ca o cursă, tocmai pentru a putea contrapune imagini, situaţii, personaje, comportamente din timpuri opuse, cu metehne asemănătoare, unul aflat sub sceptrul ideologic bolşevic, iar celălalt, medieval, sub paloşul lui Ivan cel Groaznic. Sigur, acesta este palierul dedus, acţiunea se petrece la nivelul de jos, într-un bloc cu apartamente ale căror locatari folosesc aceeaşi toaletă de pe holul comun. Unul dintre ei este un obsedat amator de invenţii, care se străduieşte din răsputeri să născocească o maşină a timpului, lucrare ce îi ocupă spaţiul camerei. El, cu maşina lui, face posibilă călătoria fantastică în timp, în momentul inspirat când găseşte cheia care porneşte maşinăria. Aparent, adevărata cheie e alta: în final, aflăm că, de fapt, totul a fost un vis al neputinciosului inventator. Adică, visul (insinuat pe fondul unei frici) este cheia la care recurge dramaturgul. Un fantastic oniric folosit aici în variantă comică, precum, de pildă, în Fuga a fost folosit în viziune dramatică. Mai e ceva: dedublarea personajului, administratorul de bloc Ivan Vasilievici intră în rolul ţarului Ivan. Maşinăria comică devine o altă diavoliadă, care ne aminteşte de proza lui Bulgakov, cum ar fi nuvela Diavoliada sau fausticul roman Maestrul şi Margareta. Adică, ne aflăm în universul provocator între real şi fanatstic, bulgakovian. Premiera de la Teatrul Naţional Timişoara a preluat titlul iniţial al piesei, Ţarul Ivan îşi schimbă meseria, în montarea regizorului Sabin Popescu. În prima parte, spectacolul (are pauză!) rulează preponderent într-o peliculă realistă, cu accente naturaliste, în imaginea pauperă, terifiantă a vieţii din bloc. Plastica dezolantă a decorului lui Zsolt Fehervari sugerează gradul elementar al convieţuirii. Treptat, relaţiile dintre personaje iau turnuri neaşteptate, iar odată cu seria de quiproquouri, umorul şi ironia însoţesc dezlănţuirea maşinăriei fantastice. Scenariul filmic (piesa a fost ecranizată în 1973) este ajutat şi de închipuitele scene de teatru, când în bloc se arată ţarul Ivan. Administratorul Ivan Vasilievici îşi intră în dubla-i înfăţişare, ca într-un rol al dublei întruchipări, pe care îl joacă în apropierea unei adevărate conştiinţe profesioniste de artist. Joacă şi se lasă antrenat în joc, cu dibăcia şi plăcerea copioasă a interpretului său, Damian Oancea, care de la o secvenţă la alta, în replici sau ipostaze de administrator şi de ţar, reuşeşte o confuzie sugestivă de comportamente şi de ipostaze, ca într-un portret cu două feţe ale aceluiaşi personaj. Dacă în prima parte, la bloc, în Ivan ţarul, administratorul se descurcă firesc, în a doua parte, la palat, Ivan Vasilievici apelează, stând în scaunul ţarului, la stratagema tăcerii sau a cuvintelor monosilabice pentru a se descurca în calitatea-i imperială, în dialogurile de protocol. Îl ajută însă aici hoţul de la bolc, Miloslaviski, ştiind să-şi joace ... hoţeşte rolul de curtean cu rang, înnobilare jucată cu destul haz de Romeo Ioan, precum pe tot parcursul. Administratorul şi hoţul sunt personaje


reale şi simbolice, între realitate şi falsul fantastic, demonice în dedublările lor, purtătoare de aluzii sau cel puţin de întrebări (pe vremea scrierii piesei, ca şi acum) într-un alt scenariu, în subtext, despre putere şi delicvenţă ori despre ciclicitatea timpului. Sigur, despre existenţa socială a locatarilor din bloc, pecetluită odată cu revenirea din final la condiţia lor cotidiană. Visul inventatorului fantezist Timofeev e ca un coşmar, naşte monştri. A căzut în vis, înfricoşat că îl părăseşte soţia cu amantul, şi frica lui (motivaţie psihologică) l-a adus şi pe Ivan ţarul, odată cu învârtirea magicei chei. Interpretul lui Timofeev, Ovidiu Coroiu, într-o vădită deficienţă de dicţie, îl prezintă în postura modestului anonim, labil sufleteşte cu propria vieţuire. În contrast, soţia inventatorului, actriţa Zinaida, beneficiază de vivacitate şi expresivitate în exprimare, pe care i le conferă Laura Avarvari. Personaje mai nuanţate în comicul lor reuşesc Cristian Szekeres (Diacul), Valentin Ivanciuc (Şpak), Ana Maria Cojocaru (Uliana), Alecu Reus (Iakin). La 84 de ani, Vladimir Jurăscu este un impunător Patriarh, dar destul de convingător şi când îşi schimbă înfăţişarea în Miliţianul. În scurte apariţii, impunători ca atitudine, Benone Viziteu (Trimisul suedez), Luminiţa Tulgara (Ţarina). Krisztina Nagy a creat, de asemenea, costumele personajelor după fizonomia celor două lumi, într-un grăitor contrast de ţinută şi culoare. Ilie stepan a asigurat, în aceeaşi variantă a contrapunerii, muzica, iar Alin Radu, pe măsură, s-a îngrijit de mişcarea scenică. Spectacolul lui Sabin Popescu mizează în special pe umorul situaţiilor şi al replicilor, pe hazul general care se transmite în sală. Farsa această fantastică, aparent uşoară, captează publicul pentru că pare a trece cu sarcasm chiar peste crispări cu incomode, triste înţelesuri istorice. Demonul râsului are însă o privire peste timp, cinică.

Articole Tarul Ivan  

Nu, nu este vorba de programul de recalificare şi flexibilizare a pieţei muncii, lansat recent de executiv, ci de o nouă premieră pusă la ca...

Articole Tarul Ivan  

Nu, nu este vorba de programul de recalificare şi flexibilizare a pieţei muncii, lansat recent de executiv, ci de o nouă premieră pusă la ca...

Advertisement