Issuu on Google+

SEan TOOMEY Sample Portfolio Virginia Tech A+D 4th Year Architecture

case study

zephyr

RFL Library

cast sediment

laos school

wildfire

grains of salt

shutter

weave

System at rest


case study The progression of One Times Square, a major landmark in the U.S. represents a distinct change in signage. Two models were completed to study the vast differences in time. First, the building as it first was after completion in 1905 and in 2010. The cost of renovations was outweighed through the years and became disused. Eventually the building discoverd a much more valuable real estate: the facade. BIllboards now cover the majority of the building and the second model represents what signage has largely become today.


RFL Library As technology and the digital age arises, the contemporary library needs to be redefined to accommodate the changing needs of the user. While electronic sources are becoming more prevalent and easier to obtain, they can be used anywhere and cuts out the need for a library. Therefore the publics real need for a library is a house for tangible connections to media. A courtyard is cut out of the center to funnel light down to all floors. The building then draws in the outside public by openings which stretch out from the courtyard to the exterior walls. The tubes bulge out of the facade and ripples its surface.


Loas Scho0l A small village of Nang Sai, Laos hopes to build a new school. The design is meant to influence and possibly be implemented for the area. Using a simple shed style idea the building was designed.Sunshadesblockwinddriven rain from entering as well as direct south light, preventing solar gain. Translucent roof tiles allow indirect northern light to illumnate classrooms. The building is cooled using an open ceiling that allows hot air to rise up and out, cooling the class through convection. In addition, the roof profile uses the Bernoulli effect which draws out hot air through the creation of vacuum, to accelerate passive cooling of the classrooms. plywood sheet or other solid sheet material 20% of tiles = translucent plastic fiber roof tile 2 x 4 lumber concrete beams and columns

350 cm

250 cm

600 cm

500 cm

750 cm

fiber roof tile 2 x 4 lumber

concrete beams and columns

750 cm

5000 cm

plywood sheet or other solid sheet material

2000 cm 350 cm

2000 cm

5000 cm 600 cm 20% of tiles = translucent plastic

250 cm

500 cm


Grains of Salt The design was to create a 600 square foot low impact home for a salt maker. Taking into account economic, social, environmental, site issues a residence was placed in the Falls Ridge Preserve. The area seemed to dominate the context of the building and led to a strong tie to the ground. The building references geometric shapes that connect to the form of salt. The building emerges from the landscape , exhibiting the idea of extraction of salt from the site. The walls are formed by building blocks that create opportunities to frame the landscape.


Weave The site was broken into several parts of tension and release. The grids that overweigh a zone, thwart movement and promote people to occupy longer. Large regions of space stimulate room for activity, seen under the tubes and at the entrances at either end. The entrances draw in attention and produce a drive to interact with the structure. To reach the open areas requires stepping over grids, compelling people to appreciate time. The levels of density and space creates a curiosity to interact and individually decide its use.


ZEPHYR The emergence of renewable resources and sustainable forms of transportation requires the infrastructure of the past to adapt to the changing technology. The recharge station has six electrical refueling stations with slots for vehicles. A large wind turbine presents itself as signage for the station, the curved walls guide air into its opening which houses the turbine. The charge center forms a context with wind, the entrance wall stretches to guide vehicles inside. The interior space and outside garden provide area for waiting.

Windows

Water Collection

Mechanical bathrroms

Charge center

refueling Stalls

Wind Turbine


Cast Sediment

4

3

2

3

4

5

4

2

2 5

3

4

1

5

5

3

5

5 3

6

4

4

1

2

3

1

4 3

2

5

4

1 3

7

4

3

5

4

3 3

4

6

5

2

5 3

1

2

4

5

4

4

5

3

4

3

8 7 4

3

6

4

5

5

3

9

6 2

9

3

3

8

8

4

5

4

4

4

2

6

2

3

6

3

2

3

2

4

3

5 4

8

4

4

2

4

2

8

3

4

4

4

4

2

4

4

5

4

3

3

2

2

4

4

4

6

3 2 3

4

4

4

6

5

3

4

6

2

2

3

3 3

3

3

4 2 2

2 2

4

3

4

3

3

2

3

3

3

2

2

3 4

2

2

4

4

3

4

2 2

4

3

3

3

2

3

2

2

2

2 2

2

3

2 2

3

3

2

2

3

2

All materials constantly cycle, breaking down into smaller fragments. To fit into the site, the building references naturally occuring events and geographic factors. The walls are carved and polished similarly to a stone in a river. The building emerges vertically to lessen its footprint and impact on the area. Program is split by level and moves from lobby, event space, classes, cafe, offices and finishing with an observation room at the top. The exterior facade erodes across and strips completely at the top for an observation space.

4

4

2

2

Building Views Site Preservation Bay View

Sean Toomey Virginia Tech A+D Fultz/Singh/Ermann Spring 2011

CAFE:

SITE


wildfire Fight fire with fire; it is this mentality that spurred the design for the wildfire museum. If fire is to run its course then let it do so and reap the benefits that it may bring. Beneath the ashes, a new space and typology is formed. The building’s bare essentials bridge the two contradictory worlds of tamed landscape and the harsh, rampant terrain that border each other. So often fire reigns over expanses of land and mars rich environments into barren regions. In response, a building should adapt whether devastation manifests or not.

OBSERVATION TOWER

LIBRARY

OFFICE

EXHIBITION

EXHIBITION

MEETING ROOM OFFICE

PLAN LOBBY EXHIBITION

1’ = 1/16”


Shutter The prompt was to design a roof structure to rest upon four columns in Burchard Plaza, serving as an archetype of asymmetry and questioning the notion of up and down. Restricted by the use of nine 4”x6” and fifteen 2”x4” of lengths 18’ and 8’ respectively, a major focus was placed upon conservation of material. The largest pieces of lumber were set to create boundaries and add structure to the frame. Inside the vertical and horizontal frames, the rest of the timber was used. These created a shading system and a barrier.


System at rest The site is nonexistant and retains a thirty degree slope where a pavilion is to be placed. In order to organzie the site, a cartesian grid is inserted into the incline. A cube precariously rests in the field. Its disorder has reached an equilibrium after coming in contact with the grided system. The extents of the room continue into the sky and break free of the structure, providing an open view. The corners reach out to provide a beacon and reference point. The public can experience the cube from within and by entering into the cavity of the slope.


Architecture Portfolio