Issuu on Google+


PROJECT

01

01

o

n

g

p

02 m q

e

i

d

h

c b

h

a h

d

f

k j

l r

0 2

5

10m

052

39775_050-057-AR133-Projects-Ardmore.indd 052

4/02/14 9:33 AM


ARDMORE RESIDENCE

e

c

d

f

j

g

g

b

a

LIFT

g h

i

i

h g

LIFT

g

g j

Level Nine a

b

LIFT

f

d

c

e

b

c

d

f

e

a

LIFT

j

g

g

g i

h i

h g

LIFT

g

g

j

a

LIFT

f

Level Eight e

d

c

b

0

A Site Plan (opposite) a. Guardhouse b. Drop-off area c. Semi-outdoor reception d. Lift lobby e. 50m lap pool f. Children’s pool g. Jaccuzzi h. Cabanas i. Pool deck j. Barbecue deck k. Playground l. Event lawn m. Sculpture garden n. Clubhouse lounge area o. Gym p. Ramp to carpark

q. Cascading water garden r. Substation. Plans (above) a. Residential lobby b. Double height balcony c. Dining d. Living e. Void f. Main kitchen g. Bedroom h. Master bedroom i. Master bathroom j. Outdoor shower. 01. (previous page) Image courtesy Pontiac Land Group.

three-year process of selfassessment and intensified ‘knowledge gathering’ resulted in the public launch of a new organisational structure for UNStudio in 2013. On the practice’s website and in lectures presented by co-founders Ben van Berkel and Caroline Bos, a new co-creative, knowledge-based approach to practice, together with a studio structure of knowledge platforms, are discussed at length. The proposition is that the unique knowledge developed through building practice is the new core value of architecture – that rather than being marginalised by an expanding pool of consultants and an adversity to risk, the architect can increase the scale of participation (and hence control) in projects, by expanding the profession and innovating through the combining of layers of knowledge.

2

5m

Four knowledge platforms have developed within the studio amid the complexity of the diverse information that can be found in today’s practice environment. In essence, the platforms are linked knowledge communities focused on specific topics: sustainability, organisation, materials and parametrics. The aim is to distil knowledge from the practice of architecture, to share it within the studio and to expand the range of co-creation with collaborators in order to propel design thinking and innovation. In broad terms, this new approach represents a progression from the use of technology in the 2000s as a means of producing work more quickly and effectively, to the use of it to distribute knowledge, co-create and innovate – to prototype and test the invisible. It is an approach that has been developing in the studio’s work for some years. →

05 3

39775_050-057-AR133-Projects-Ardmore.indd 053

4/02/14 9:33 AM


02 TAIYUAN MUSEUM OF ART

39775_058-065-AR134-Projects-Taiyuan.indd 058

4/02/14 9:40 AM


Location Architect Review Photography

39775_058-065-AR134-Projects-Taiyuan.indd 059

Taiyuan, Shanxi province, China Preston Scott Cohen, Inc. Austin Williams Shu He Architectural Photography Studio

4/02/14 9:40 AM


PROJECT

02

03

070

39775_066-073-AR134-Projects-Innovation.indd 070

4/02/14 10:14 AM


JOCKEY CLUB INNOVATION TOWER

g

r

q

e

d

c

b

a

f

h

i

j

p

o

n

m

l

k

Curtain Wall Detailing 1:5

→ of the exterior while contributing to solar shading and modulating privacy for the offices and studio spaces beyond. Internally, visitors are drawn through a series of flowing corridors and atrium spaces that create visual connections across floor plates and from level to level. The entry level features open exhibition areas and a lecture hall, while the upper floors combine offices for teaching staff, studio spaces and research labs by discipline for five separate design programs. Yu explains that three atrium spaces were designed to encourage the mixing of design disciplines and the open exchange of ideas. Communal workspaces spiral out of the main atrium, allowing students, researchers and teaching staff to meet and work informally in naturally lit areas. Hallways were purposefully designed wider than local code requirements to encourage activities and exhibitions to take place outside of classroom spaces, while teachers’ offices and presentation rooms incorporate large glass panels, giving a sense of openness and community within the institution. Interior finishes suggest the use of the

building as a centre for design education, as well as being a showcase for design. Surfaces combine a palette of more and less precious materials depending on the location in the tower. The student design studios and workspaces are pared back, with open ceilings and exposed mechanical equipment. Galvanised metal panels clad hallways outside the studio spaces to provide space for exhibiting student work. Together with the exposed concrete floor slabs the interior spaces oscillate between utilitarian roughness and sleek, polished surfaces. Following the model of the original campus masterplan, spaces for fabrication facilities, media production studios and photo labs are housed in the base of the building, where daylight is not desirable, together with easy access to loading docks. The top floor of the tower provides space for the dean’s office and a set of function rooms, as well as outdoor terraces with views to Hong Kong Island and the Peak in the distance. The exposed concrete base of the tower reinterprets the campus podium as a blend of architecture and landscape. A network →

02. Night view, showing the building in its relatively low-rise context 03. The skewed form of the building heaves over its entrance point. Curtain Wall Detailing a. 3mm thk alum panel, pvf2-3coats finish b. 100x50x4 alum hollow c. 8mm thk alum bracket d. 1500x600x45mm alum gratings e. stainless steel pall arrest system f. 90mm diameter 10mm galvanised steel chs g. 12mm grey tinted hst monolithic glass with hard-soat thermal performance coating h. 8mm grey tinted hst monolithic glass with hard-soat thermal performance coating i. 3mm thk alum backpan with 50mm thk csr thermal insulation j. alum sub-frame with backer rod and

weather silicone sealant k. 200x100x8mm gms rhs l. 100x50x4mm gms hollow m. 3mm thk alum cladding n. 135mm thk fire stop o. 160x65x8mm gms channel p. 12mm thk gypsum board with 5mm skim coat q. 3mm rubber fl oor, 7mm self-levering, 40mm 1:3 cement sand screed r. 150mm thk reinforced concrete.

071

39775_066-073-AR134-Projects-Innovation.indd 071

5/02/14 2:21 PM


AR 134 April - May.14