Page 1

BULETIN

electronic special

Tineretul Liberal Democrat din Moldova iunie 2013, Bruxelles

Agenda Europeană 2013

Stimați prieteni și susținători !

„Pentru viitorul european al Republicii Moldova nu ne putem permite ratarea momentului politic prezent”

Ne găsești pe Facebook la adresa: bit.ly/tineret

Începutul verii a adus stabilitate politică în Republica Moldova și noi oportunități pentru tineri. O delegație formată din tineri membri ai PLDM au efectuat o vizită de documentare în Bruxelles. Am mers cu inima împăcată pentru că în jurul PLDM s-a construit o nouă majoritate parlamentară care sperăm să implementeze într-un timp cât mai scurt angajamentele asumate. Pentru viitorul european al Republicii Moldova nu ne putem permite ratarea momentului politic prezent atât datorită deschiderii curente fără precedent a statelor membre UE, cât și a configurației actuale a Parlamentului European. Alături de vizita în Moldova a aripei tinere a CDU din Bundestag, a Junge Union (organizația de tineret a partidului condus de Angela Merkel CDU), schimburile de experiență cu organizații politice de tineret din Ungaria, Olanda, Marea Britanie, România, această vizită de documentare și instruire vine să completeze Agenda Europeană a Tineretului Liberal Democrat din Moldova pentru prima jumătate a acestui an. George Mocanu, președintele TLDM

Președintele YEPP este un susţinător al tinerilor liberal-democraţi În seara zilei de 4 iunie tinerii din TLDM au avut o cină de lucru cu președintele YEPP (organizația de tineret a Partidului Popular European) Konstantinos Kyranakis și cu vicepreședintele Juha-Pekka Nurvala. După câteva minute protocolare, discuția a evoluat spre teme de interes comun pentru

ambele părți. S-a pus pe hârtie agenda evenimentelor comune, iar președintele Konstantinos a declarat deschis că este un susținător al Republicii Moldova și că TLDM merită să devină membru cu drepturi depline în cadrul YEPP.


Agenda din Bruxelles Întâlnirile și discuțiile au acoperit următoarele domenii și oameni cheie din capitala Uniunii Europene instituțional:

1. europarlamentarul român Monica Macovei, președinte al comitetului de cooperare interparlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova; 2. directorul KAS Bruxelles, Dr. Stefan Gehrold; 3. șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, E.S. Eugen Caras; 4. referentul pentru Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, Remi Duflot (din Serviciul European de Acțiune Externă) politic:

1. președintele Organizației de Tineret a Partidului Popular European (YEPP), Konstantinos Kyranakis și vicepreședintele Juha-Pekka Nurvala; 2. secretarul general adjunct al PPE, Christian Kremer; 3. președintele Jong CD&V, Tom Vandenkendelaere expertiză:

Președintele Jong CD&V explică etapele implicării unei organizații locale Tinerii liberal-democrați s-au întâlnit cu Tom Vandenkendelaere, președintele Jong CD&V (organizația de tineret a creștindemocraților flamanzi). În cadrul prezentării, acesta a subliniat rolul organizațiilor locale în construcția organizației de tineret și a prezentat cele trei etape de implicare, de la crearea organizației până la obținerea statului de expert.

Tom Vandenkendelaere prezintă structura Jong CD&V

Optimiști Am discutat cu E.S. Eugen Caras despre tineri și integrare europeană. Noi nu vedem Summitul de la Vilnius ca un punct final ci, mai curând, ca o nouă etapă în colaborarea cu UE. Evident că autoritățile trebuie să depună toate eforturile pentru ca cetățenii să poată circula liber în UE iar tinerii își doresc cel mai mult să simtă „pe propria piele” creșterea economică.

1. Olga Schumylo-Tapiola, cercetător la Carnegie Europe; 2. Viorel Ursu, cercetător în cadrul Open Society Institute; 3. Corina Stratulat, expert în cadrul Centrului de politici europene

Grădina interioară a reședinței Ambasadei Republicii Moldova în Bruxelles


Euro-dezbateri La nivelul Uniunii Europene se face lobby pentru tineri:

1. Taxe mai mici pentru companii Firmele care angajează tineri trebuie stimulate prin reducerea unor impozite și taxe. Evident, scăderea impozitelor trebuie făcută diferențiat în funcție de capacitățile fiecărui stat membru. 2. Diminuarea difererențelor dintre învățământul superior și cerințele de pe piața muncii Discrepanța majoră dintre ceea ce se predă în universități și cerințele pieței muncii este una dintre marile impedimente la angajare. 3. Incubatoare de afaceri și fonduri pentru finanțarea tinerilor antreprenori Decidenții ar trebui să investească mai mult în tineri și să dezvolte fonduri specializate pentru tinerii antreprenori.

Christian Kremer: Moldova nu ne-a dezamăgit, chiar dacă uneori e o țară dificilă Discuțiile cu secretarul general adjunct al PPE, responsabil de departamentul politic, au fost punctuale și eficiente. Christian Kremer a făcut referire la valorile europene care coagulează în cadrul PPE țările membre sau non-membre UE. Acesta a apreciat efortul și asumarea politică a PLDM în promovarea reformelor. Partidul Popular European a fost fondat în 1976 și are în componența sa 73 de partide din 40 de state de pe continentul european.

Schimb de opinii pe teme politice cu Christian Kremer (dreapta) secretar general adjunct PPE

Summitul de la Vilnius: o misiune spre succes Pe parcursul vizitei în Bruxelles, TLDM s-a întâlnit cu o serie de cercetători specializați în problematica țărilor din Parteneriatul Estic. Aceștia au atenționat asupra procedurilor birocratice europene care s-ar putea să încetineze unele procese însă, chiar după criza politică, cercetătorii din UE recunosc că Republica Moldova este în continuare pe locul 1 în cadrul Parteneriatului Estic și al reformelor structurale efectuate. Moldova are toate șansele ca în cadrul Summitului de la Vilnius să-i fie recompensate eforturile.

Discuții pe marginea progreselor țărilor din Parteneriatul Estic cu Olga Schumylo-Tapiola (foto stânga), cercetătoare la Carnegie Europe


Impresiile participanților: Victoria Olari, asistent de proiect, Școala de Studii Europene

„Am rămas absolut impresionată de această vizită în Bruxelles”

Oportunitatea de a discuta cu europarlamentari, politicieni sau cercetători europeni s-a dovedit a fi o experienţă unică. Aflându-mă în perioada de studenție am ţinut neapărat să cunosc cum activează organizaţiile de tineret cu o istorie bogată ca Jong CD&V sau YEPP. Cu siguranţă tinerii din Moldova au ce prelua de la cei din Uniunea Europeană. Aş dori ca cât mai mulţi tineri din ţară să aibă posibilitatea de a repeta experienţa mea pentru a înțelege cu adevărat că nu avem altă alternativă decât un viitor european.

Mihaela Spătaru, vicepreședinte TLDM

Alexandru Maler, președinte TLDM Ungheni

„Noi suntem prin definiție europeni”

„Am înțeles cum putem întări organizațiile locale”

Această vizită m-a convins încă o dată de faptul că Moldova are susținere în Uniunea Europeană și fiecare efort al țării noastre beneficiază de sprijin și suport. Noi suntem prin definiție europeni și înțelegând acest lucru e nevoie să depunem un efort comun spre integrarea europeană. Summitul de la Vilnius este văzut de europeni doar ca un pas către integrarea europeană și nu un obiectiv în sine. Prin Acordul de Asociere, Moldova se va integra economic în UE, or să nu uităm că unul dintre obiectivele majore ale creării Uniunii a fost colaborarea economică.

Toate aceste întâlniri mi-au oferit forța de a merge cu mai multă sârguință înainte. Am înțeles cum putem întări organizațiile locale de tineret care la rândul lor să devină forța motrice a dezvoltării regionale. Sunt bucuros că am reușit să am parte de o asemenea experiență, să insuflăm ulterior mai mult optimism tinerilor la nivel local și regional. Sper că aceasta va duce la acțiuni concrete pentru promovarea obiectivului de integrare europeană.

E

uroparlamentarul român Monica Macovei ne-a dat toate asigurările că orice propunere de susținere a Republicii Moldova venită din partea Consiliului va obține acceptul Parlamentului European în cel mai scurt timp posibil. În cadrul discuției s-au abordat subiecte ce țin de reforma justiției, respectarea legii și funcționarea statului de drept.

Contact: Tineretul Liberal Democrat din Moldova, str. București nr. 88, Chișinău, Republica Moldova email: info@tldm.md // fix: 00373 22 855 037

Buletin special: Bruxelles  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you