Page 40

70 jaar bevrijding Vrijheid geef je door met het gratis lesmateriaal van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Over enkele weken herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én van vredesoperaties en oorlogssituaties nadien. Een dag later, op 5 mei, vieren we in het hele land dat we in vrijheid leven, al 70 jaar. Op meer dan 5.000 basisscholen wordt hier aandacht aan besteed met digitale lessen en het boekje Vrijheid geef je door, het Nationaal Aandenken. Jouw klas doet toch ook mee? Educatie over herdenken en vieren is ontzettend belangrijk. Als leerlingen de stilte op 4 mei en het feest op 5 mei begrijpen, is de kans op vrede en vrijheid het grootst. Met Vrijheid geef je door biedt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de leerlingen een unieke blik op 70 jaar bevrijding. Zo staat er een interview in met jeugdschrijver Jan Terlouw over zijn ervaring als kind tijdens de bevrijding, verhalen over en van kinderen in oorlogstijd en bijzondere illustraties.

Zo geef jij vrijheid door Vanaf april zijn de bijbehorende digitale lessen gratis te down loaden. De lessen brengen de thema’s herdenken en vieren dichterbij de leerlingen. Elke les begint met een korte film, waarna een filosofische denkvraag volgt. Als leraar ga je in gesprek met de klas over de mogelijkheden om oorlog te voorkomen, de tradities die horen bij herdenken en de vraag of mensen nog gelukkig kunnen zijn nadat ze een oorlog hebben meegemaakt en overleefd. In elke les wordt in verschillende disciplines (media, beeldend, taal of drama) een verwerkingsopdracht aangeboden. Leerlingen schrijven een speech over vrijheid, zetten de rituelen die tijdens de herdenking op de Dam zijn georganiseerd op volgorde en spelen rollenspellen over buitensluiten.

Direct toepasbaar Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwikkelt elk jaar digitaal lesmateriaal bij het Nationaal Aandenken. De lessen zijn gemaakt in samenwerking met leerkrachten uit het primair onderwijs en Pabo-studenten. Het materiaal bestaat uit direct toepasbare lessen voor op het digibord en opdrachten die leerlingen individueel of in kleine groepjes kunnen doen. De digitale lessen zijn speciaal voor bij het Nationaal Aandenken ontwikkeld, maar zijn het hele jaar in te zetten.

Geef vrijheid door, download de lessen op www.4en5mei.nl/educatie 40

40-41_EDG_PO_april15_4-5 mei.indd 40

12-03-15 10:27

PrimaOnderwijs april 2015  

Deze aprileditie van PrimaOnderwijs staat (bijna helemaal) in het teken van de Lerarenbeurs 2015. Laat je inspireren door de vele interviews...

PrimaOnderwijs april 2015  

Deze aprileditie van PrimaOnderwijs staat (bijna helemaal) in het teken van de Lerarenbeurs 2015. Laat je inspireren door de vele interviews...

Advertisement