Not Magazine

Page 27

ACHTLeraren TIPS

met

lef

De verzuurde leraar is een cliché dat niet (meer) past bij deze beroepsgroep. Leraren met lef staan op en wachten niet af. Zij nemen het heft in handen en gaan in de eigen schoolpraktijk aan de slag om een constructieve werkelijkheid te creëren van uitdagend onderwijs. Hoe pak jij dit aan? Renée van Eijk van Leraren met lef geeft acht tips om lef te krijgen. TEKST: Tefke van Dijk

1.

Zoek je professionele ruimte. Bedenk wat voor jou professionele ruimte is. Is dat vrijheid en vertrouwen voelen om het talent van kinderen zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen? Wat betekent die ruimte en hoe zorg je ervoor dat je in die ruimte kunt doen wat nodig is?

2.

Beperk je niet tot je eigen klaslokaal maar zoek contact met collega’s die hetzelfde denken. Samen sta je sterk.

3.

Wees baas over je eigen tijd. Probeer in overleg met collega’s de beschikbare tijd het beste in te delen.

5.Voor leidinggevenden: ga voor

gedeeld leiderschap. Leg verantwoordelijkheden laag in de organisatie, dat zorgt voor meer draagkracht. Maak gebruik van verschillen tussen leraren. Niet iedereen is goed in het schrijven van een beleidsplan en niet iedereen komt tot zijn recht in de kerstcommissie.

MEER INFO

Scan deze pagina met Layar voor inspirerende filmpjes van Leraren met lef!

6.Ga uit van de lerende school, waar

je met elkaar leert. Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste onderwijsontwikkelingen. Daarin krijg je steeds meer mogelijkheden. Zo kun je binnenkort vanuit de CAO je eigen nascholing beheren.

4.Leraren met lef zoeken directeuren 7.Ga voor positieve pedagogiek, waarzonder vrees. Zorg dat je goed in kaart hebt wat je wilt en ga in gesprek met je leidinggevende. Weet wat mag en wat kan. Wees je bewust van je eigen talenten en geef dit aan bij leidinggevende. Wacht niet af, maar handel proactief en zeg wat je nodig hebt.

8.

Kom naar een bijeenkomst van Leraren met lef en tref inspirerende sprekers die je vertellen over good practices.

bij je leerlingen positief benadert en complimenten uitdeelt. Kijk niet naar beperkingen, maar naar wat iemand wel kan. Zoek kansen en kijk hoe je ze kunt benutten. Het glas is nooit halfleeg. Zeg nooit ‘ja-maar’.

Leraren met lef is ongeveer vijf jaar geleden ontstaan vanuit een LinkedIngroep van vier onderwijsbetrokkenen. Zij zagen dat veel goed ging, maar ook dat de verbinding tussen leraren onderling vaak ontbreekt. Ze wilden niet klagen maar een weg zoeken hoe het wel kan en geven goede initiatieven van krachtige leraren een podium. Dit gebeurt veel via sociale media, denk aan Facebook, Twitter (@LerarenMetLef heeft meer dan 6.200 volgers) en LinkedIn. Meer weten? Kijk op lerarenmetlef.com

Onderwijsacademie: Leermiddelen en Materialen PO HAL

9

Baas over eigen tijd Wo 28 jan. 13.15-14.00 uur Leraren met lef laten van zich horen Za 31 jan. 13.15-14.00

Onderwijsacademie: Leermiddelen en Materialen VO HAL

8

Het bereiken van idealen Di 27 jan. 14.15-15.00 uur Gedeeld leiderschap en positieve pedagogiek Do 29 jan. 14.15-15.00 uur

Onderwijsacademie: Leermiddelen en Materialen MBO HAL

10

Baas over eigen tijd Do 29 jan. 15.15-16.00

NOT MAGAZINE 2015 27

NOT Magazine_.indd 27

02-12-14 10:44