Page 1

E T T M AG A S I N F R Å N T J U ST BYG D E N S S PA R B A N K

Stjärnkocken som gör skillnad!

NUMMER 4 VINTER 2017

En bättre bank hälsar Edin Dzemat välkommen till Västervik.

En bättre bank.indd 1

02/11/17 16:09


Edin Dzemat exklusivt

Koppla greppet om sparandet

Sveriges hetaste kock har flyttat till Västervik! Ta del av hans tankar kring livet, maten, kändisskap, välgörenhet och planerna på att öppna en Michelinkrog i Västervik. Sidan 6

6

Handen på hjärtat, har du stenkoll på din privatekonomi eller får du dåligt samvete bara av ovanstående rubrik? SIDAN 4

Innehåll Koppla greppet om sparandet Porträttet: Stjärnkocken har landat

4 6

Varje medarbetare är viktig som ambassadör

10

Nya på banken 

12

BankMaya: Äntligen kan jag förstå mitt eget beteende

15

Toppresultat i mätning av kundnöjdhet  16 Ett ungdomsstipendium anpassat för dagens ungdomar

18

Ett hästjobb

19

Citybad, ja tack!

21

Klätterhall 24/7

22

Äntligen! Nu kan du betala med Samsung Pay i butik

24

Vem bestämmer när du själv inte klarar av det?

26

12

24 Redaktionen En bättre bank ges ut av Tjustbygdens Sparbank. Vill du ha fler ex av tidningen, kontakta tobias.baath@tjustbanken.se Skribenter: Tobias Bååth, Maya Ljungblad, Janne Näsström, Albin Wiberg och Niklas Wrångberg.

18 2

Fotografer: Ilkka Ranta, Sara Winsnes, Albin Wiberg, Cecilia Edström Karlsson och Janne Näsström. Formgivning: Kristina Franzén.

En bättre bank

En bättre bank.indd 2

02/11/17 16:09


Spaning i Tjust med Niklas Wrångberg OXDRAGARVECKOR TILL NYÅR. Turisterna har åkt hem, sommar­ gästerna har lämnat sina smultronställen, båtägarna har täckt över sina båtar och restaurangerna har monterat ner sina uteserveringar. Du har börjat skruva upp elementen hemma och du ser att träden börjat tappa sina löv i trädgården. Är det nu oxdragarveckorna till nyår börjar? En evig väntan efter en ny vår och en kommande varm sommar. Är det nu Västervik går ner på sparlåga? Inte alls. Alla årstider har sin tjusning och charm. Varje månad har sina speciella utbud av aktiviteter, upplevelser och förströelser. Hösten och vintern behöver inte alls vara så där mörk och trist som det påstås. Inte i Västervik i alla fall. Här fortsätter utbudet av nöjen, aktiviteter och evenemang oavsett vilken månad det är. Här kommer några bra höst- och vintertips på kommande aktiviteter som du inte bör missa.

Nyårskonsert med Berlinfilharmonikerna Fira in det nya året med den populära och mångåriga nyårstradi­ tionen med direktsänd konsert från Berlin. Söndagen den 31 december kan du se fram emot en stämningsfull kväll med världs­ artisten Joyce DiDonato som gästsolist live på bioduken i Västerviks stadsteater. Det bjuds även musik av Antonín Dvořák, Igor Stravinskij, Richard Strauss och Dmitri Schostakowitsch.

Morella förvandlas till Pinchos Sedan starten 2012 har Pinchos varit Sveriges första och enda ”app-restaurang”. Här sköter du helt enkelt bordsbokning, meny­ surfing och beställning via en app i din egen mobiltelefon. Du kan även betala notan med appen. Ingen gillar allt, men alla gillar något. Därför har Pinchos en meny med rätter av alla dess slag från hela världens kök. Här hittar du allt från spanska quesadillas till asiatiska dumplings, ungersk plankstek och fransk crème brûlée. För att öka valmöjligheterna serveras alla rätter i tapasformat – praktiskt och rätt gulligt! Pinchos erbjuder alla något – oavsett tycke och smak, livsstil och storlek på plånboken. Så ladda ner deras app redan nu och ta plats i Pinchos 42:a restaurang mitt i Västervik.

ledaren Mats Hasselquist, VD Tjustbygdens Sparbank.

Framtiden är spännande Det händer mycket inom finansbranschen som påverkar både kunder och medarbetare. Teknikutvecklingen och lanseringen av nya produkter och tjänster ger kunderna ökad tillgänglighet till funktioner för att sköta ekonomiska ärenden på egen hand. Vi ser att kundernas intresse för nyheter generellt är mycket stort och det är spännande att utvecklas tillsammans med våra kunder. För bankens medarbetare innebär utvecklingen att arbetet förändras. Kundernas nya sätt att sköta bank­ ärenden innebär färre besök på kontoren och ökad kund­ kontakt på andra sätt. Det är en ständigt pågående föränd­ ring och för att möta de nya behoven anpassar vi löpande bankens verksamhet. Det innebär att många medarbetare får helt eller delvis ändrade arbetsuppgifter vilket skapar spännande utvecklingsmöjligheter. Av bankens kundnöjdhetsundersökning 2017 framgår att vi har mycket nöjda kunder, men också att vi har för­ bättringspotential. Av undersökningen framgår att många kunder vill ha mer kontakt med banken samt mer tips och råd. På olika håll möts vi av nyheter att teknikutvecklingen medför minskad personal och sämre service. Inom Tjust­ bygdens Sparbank väljer vi istället att använda det utrym­ me som teknikutvecklingen skapar till att bli ännu bättre på att möta kundernas förväntningar. Vår ambition är att fortsätta att ge hög service på kontoren, att öka kontakten med alla kunder som inte besöker kontoren och att ge våra kunder möjligheter att välja hur de vill ha kontakt med oss. Under det senaste året har vi förstärkt bankens personal­ styrka och anställt flera nya medarbetare. Det är glädjande att konstatera att så många kompetenta medarbetare söker sig till banken och det skapar förutsättningar för att vi ska kunna ge våra kunder ännu bättre hjälp. Vi arbetar för att våra kunder och Tjustbygden ska utvecklas och växa. Vår närhet till kunderna ger en unik kundrelation som gör detta möjligt. Eftersom det går bra för banken avsätter vi en stor del av bankens överskott till samhällsnyttiga bidrag som används lokalt. Genom att vara kund i banken är du med och bidrar till utveckling och en spännande framtid. Välkommen att kontakta oss för att tala om din spännande framtid! Mats Hasselquist En bättre bank

En bättre bank.indd 3

3

02/11/17 16:09


Koppla greppet om s

H

anden på hjärtat, har du stenkoll på din privat­ ekonomi eller får du dåligt samvete bara av ovanstående rubrik? Carl Hamrin, privatrådgivare hos Tjust­ bygdens Sparbank, har kunskaperna och insikterna som får spänningshuvudvärken att flyga all världens väg. Jag vill komma igång med ett sparande. Hur ska jag tänka? – Det beror på vem du är och var i livet du befinner dig, men generellt är det så att ju yngre du är, desto högre risk kan du ta. Har du fyllt 50 bör riskerna vara kalky­ lerat låga. Starta upp ett månadssparande och var långsiktig. Berätta lite mer om det här med risk­ fördelning. – Tittar vi på fonder så finns det ju aktie­ fonder, räntefonder och blandfonder. Där fördelningen mellan exempelvis aktier, som är hög risk, och räntor som är låg risk, avgör huruvida den värderas som ett

hög- eller lågriskalternativ. När du väl valt risknivå, håll dig då till den. Vidare är en bra geografisk spridning bra, att inte lägga alla ägg i samma korg. En sparhorisont på mer än fem år betraktar vi som långsiktigt sparande och då är det särskilt viktigt att hålla sig till grundplanen och inte hålla på och ändra i riskfördel­ ningen stup i kvarten. Över tid minskar sannolikheten för att placerat kapital ska minska i värde, men att tajma börsen är svårt. Håll också ett öga på avgifterna, i längden har de betydelse. Långsiktigt sparande eller kortsiktigt sparande – skillnader? – Låg risk på kort sikt, ifall du behöver pengarna. Till exempel räntefonder. På lång sikt väljer du med fördel en större andel aktier. Hur mycket är rimligt att spara per månad? – 10 % av nettolönen, och det ska först gå till buffertspar om du är nollad på kon­ tot. Ungefär två månadslöner är rimligt.

TEMA: SPARA

Carl Hamrin på Tjustbygdens Sparbank reder ut frågorna kring ditt sparande.

4

När bufferten är på plats bör ett långsik­ tigt sparande startas – som exempelvis kan fördelas mellan några olika fonder. Till det långsiktiga pensionssparandet räknar jag också privat pensionssparande. Privat pensionssparande är jätteviktigt! Många tror att de kommer få ca: 70 % av slutlönen i pension, men i själva verket handlar det kanske om 50 %. Vi kommer dessutom att bli allt äldre, vilket innebär att pengarna behöver räcka längre. Börja i tid. För ett mer traditionellt fondsparande, ska jag välja investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller ett vanligt fondkonto? – Personligen gillar jag ISK. Det gör det enklare att spara eftersom spararen slipper deklarera och betala skatt vid omplacering, försäljning och utdelning. I dagsläget är beskattningen låg och det är gratis att sätta upp. På ett normalt fondkonto betalar du 30 % på vinsten. Och du får göra avdrag på 21 % på en eventuell förlust. Det som gäller för ISK är dock att du får betala schablonskatt även vid förlust. För närvarande 0,375 %. – Kapitalförsäkringen, den är avgifts­ belagd. Men det finns fall där kapitalför­ säkring kan vara att föredra; du kan styra pengarna till vem du vill, du kan sätta fler förmånstagare, exempelvis barn eller barnbarn, och du kan göra månatliga utbetalningar från en kapitalförsäkring – vilket kan vara praktiskt om du pensions­ sparar, exempelvis. Varför ska jag ha mitt ISK, min kapital­ försäkring eller mitt fondsparkonto hos er? – Vi ser över helheten och hjälper dig, i formen av ett personligt möte. Allt på en plats är bra. I den digitala världen samlar vi också hela ditt engagemang i vår app. Allt på en plats – även där. Hur är det med ränta på vanliga bank­ konton idag, existerar det? – Javisst! På vårt månadskonto, som inte har någon bindningstid, får du 1 % i ränta.

En bättre bank

En bättre bank.indd 4

02/11/17 16:09


m sparandet Med insättningsgaranti? – Alltid. Belopp upp till 950 000 kr är skyddade av staten ifall banken skulle gå i konkurs. Vad har jag för nytta av att ha ett fysiskt kontor att gå till? – Många har mycket omkring sig idag och därmed svårt att hinna med allt. I det läget hjälper vi till med allt som har med sparande att göra. Personligen tror jag att rådgivning generellt kommer att bli mer avancerad. I framtiden är det sannolikt en större andel kunder som kommer att ha det behovet. Då kan det vara bra att träffa en rådgivare någon timme då och då. Det lokala bankkontoret har också haft – och har – en viktig funktion i att minska tröskeln till ett aktivt engagemang i privatekonomin. Hur bör jag strukturera min privat­ ekonomi? Flera konton? Fasta över­ föringar? – Lönekonto, kombinerat huskonto och räkningskonto, sparkonto och ett buffertkonto. Automatiska överföringar. Rätt enkelt egentligen. Utgå från ett ränte­läge på 4–5 % och sätt undan med den marginalen. Då blir det inte lika kännbart den dag räntan väl går upp. Till sist, amortera mycket eller lite på befintliga lån? – Jag tycker det är bra att amortera mycket nu när räntorna är låga. TEXT: ÖSTGÖTA MEDIA, CREATIVE SALES

INSÄTTNINGSGARANTI Insättningsgarantin skyddar pengar insatta på konton hos banker, kredit­ marknadsföretag och värdepappers­ bolag (institut). Skyddet innebär att du får ersättning av staten om det institut där du har dina pengar går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in.

Christoffer Olsson, Ungdomsansvarig. ”Alla andra får ju!” Hur är det med tonåringarnas sparande och vad ska pengarna räcka till.

Vad ska studiebidraget räcka till? – Det är viktigt att ungdomar tidigt får känna ansvar över sin egen ekonomi. En gymnasieungdom som får hela eller delar av studiebidraget behöver veta vad det förväntas räcka till. Det kan ju vara så att de stora inköpen, så som vinter­jackan eller den nya telefonen de­ las upp, så att föräldrarna betalar en del (kanske en stor del) och att ”ung­domen” betalar en del. Men att de var­dagliga utgifterna som t ex gymkortet, fika på stan och små inköp tas ifrån det egna kontot. Efter att man t ex har gjort av med för mycket pengar i början av månaden så lär man sig efterhand prioritera och förhålla sig till sin egen budget. När ska man börja betala hemma? – När mamma och pappa börjar tröttna på en?? Nej, men så klart så är det nyttigt att börja lära sig vad det är för utgifter som finns i vardagen. När man har gått ut gymnasiet och börjat jobba så kan det vara aktuellt att betala hemma. Oavsett vad man kommer över­ ens om där hemma så är nog mamma och pappa ganska billiga hyresvärdar, det är ett supertillfälle att själv lägga undan pengar till framtiden. Tänka på att sätta undan pengar till? – Kan ju vara allt ifrån det kortsiktiga, att man vill ha mer pengar att röra sig med under juni/juli/augusti, till att faktiskt spara till sitt första boende. Här kan man också inom familjen komma överens om att man ska buffra upp innan semestern. Exempelvis så kan en lite större del av studiebidraget gå

till föräldrarna under en tid, men att de också bjuder på mer grejer under en resa eller semestern. Ska man tänka på att pensionsspara redan i 16-årsåldern? – Nej! Att börja spara och känna eget ansvar över ekonomin vid 16-årsåldern, absolut. Men att börja pensionsspara, nej. Även vid 18–20-årsåldern kan man ha annat att spara till än just pension. Först måste man bygga upp en buffert, pengar till oförutsedda utgifter. Efter det kan det finnas hål att fylla gällande kontantinsats inför bostadsköp eller liknande. Att spara är viktigt, sedan om det dröjer till 25+ innan man kan sätta en etikett på just pensionssparande så är det lugnt. Att pensionsspara privat är och kommer att bli ännu viktigare för yngre generationer, men inte i 16-årsåldern. Vilket sparande är att föredra? – Olika sparande till olika syften. Sparar jag till att ha lite extra pengar över sommaren så är ett sparkonto det rätta alternativet. Att det dras pengar automatiskt direkt det kommer in på mitt kortkonto. Är det däremot pengar som jag ska använda längre fram, t ex ett sparande för ett bostadsköp om fem år, så vill man att pengarna ska kunna växa. Placeringar i fonder är då ett alternativ. Återigen, bor jag hemma och har börjat arbeta så kommer jag aldrig, under resten av mitt liv, ha bättre för­ utsättningar för att kunna spara undan för framtiden. TEXT: NIKLAS WRÅNGBERG

En bättre bank

En bättre bank.indd 5

5

02/11/17 16:09


Efter några hysteriskt hektiska år med uppdrag över hela världen har Edin Dzemat och hans sambo Arnela bestämt sig för att bygga sin framtid i Västervik.

En bättre bank.indd 6

02/11/17 16:09


Stjärnkocken har landat

F

råga valfri matglad svensk vilken kock som står högst på hens önskelista att flytta in i kvarteret? Sannolikheten är stor att svaret blir den karismatiske 33-åringen Edin Dzemat. Inte enbart för att han är en sylvass kock och gjorde processen kort med några av de främsta namnen inom den svenska kockeliten i Kockarnas kamp 2016. Nä, den främsta anledningen till att folk vill ha Edin Dzemat till granne är hans sympatiska personlighet: det genuina engagemanget, den okonstlade sponta­ niteten, och den inlyssnande elektriskt närvarande blicken. Det är ingen slump att vi ses just i Plivit Trades lokaler i Västervik. Edin har sedan sex år tillbaka jobbat med att sätta det bosniska köket på kartan tillsammans med företaget, är nära vän med ägaren Zlatan Golalic, och dessutom sambo med hans dotter Arnela. Av en ren tillfällighet befinner sig Edin, Arnela och Zlatan inne på brand managern Tomislav Majics kontor när jag stegar uppför trappan. Vi har aldrig setts förut, men när Edin får syn på mig kommer han ut, tar i hand och visar vägen till konferensrummet, som dock visar sig vara upptaget. Samma sak med mötesrummet. Det slutar med att vi, typiskt nog, slår oss ner i persona­ lens matsal och kök.

EDIN DZEMAT Ålder: 33 år. Familj: sambo, hund och häst. Yrke: kock. Favoritråvara: brynt smör. Matlagningstips: använd alltid termo­meter, både till kött, fisk, grön­saker och vid bakning. Och smaka, smaka, smaka hela tiden. Motto: Ingenting är omöjligt, bara olika svårt.

Edin är klädd i en grå cardigan över en grå t-shirt, och ett par sandfärgade chinos. Han ser ut att vara i bra form, ljusår från många av sina kollegor inom kockyrket. Men skenet bedrar, även om han bara någon vecka tidigare tagit sig till final i en padelturnering – i par med en privat­ rådgivare på Tjustbygdens sparbank – så håller han fortfarande på att återhämta sig från tre hysteriska år då han jobbat i princip varenda helg, och vardag. – Tiden efter Kockarnas kamp har varit extremt hektisk. För att du vann? – Ja, det är klart att det här trycket var ju inte… Jag hade ett bra namn i bran­ schen redan innan och har gjort ganska mycket, men i och med Kockarnas kamp blev jag känd för den breda allmänheten.

Det var pricken över i liksom, och publi­ citeten har varit enorm. Jag vann ju med ganska klara siffror, och gick igenom rutan på något vis. Varför vet jag inte än i dag. Vid inspelningen var jag orolig för hur de skulle klippa programmet, för jag är väldigt rak och frispråkig och det kan kanske misstolkas ibland. Vi spelade in i juli och programmet sändes i oktober, så jag gick runt och tänkte ”Hur ska det här bli?”, men så tänkte jag att det skiter jag i, för jag vann ju! Har du tittat på programmen? – Javisst, och jag är supernöjd. Det var magiskt, på alla sätt och vis. Dina motståndare envisades med att kalla dig Kock-Zlatan, mot din vilja om jag förstått saken rätt? – Visst är det smickrande att förknippas med Zlatan Ibrahimovic. Vem vill inte det? Han har ändå satt Sverige på kartan i många världsdelar för det han gjort på fotbollsplanen, och han är en stor inspi­ rationskälla för många ungdomar, inte minst de med invandrarbakgrund. Så det är klart att det finns likheter mellan oss: båda kommer från Balkan, båda har varit landslagskaptener, båda har en förkärlek för snabba bilar, så okej, fine, det får väl gå då. Men om jag får bestämma själv så… ah, vill jag inte kalla mig Kock-Zlatan. Men media gillar det, och det säljer. Jag hade en deal i Kockarnas kamp att de inte skulle kalla mig Kock-Zlatan, men det blev Kock-Zlatan ändå… En bättre bank

En bättre bank.indd 7

7

02/11/17 16:09


Du vill göra dig ditt eget namn? – Tänk dig själv. Skulle du vilja för­ knippas med någon annan journalist? Du vill vara Albin för den du är liksom. Och min förebild är inte Zlatan Ibrahimovic, utan Muhammad Ali, som person. En karaktär som verkligen gick sin egen väg, mot strömmen och var en stark röst i samhället. Han är min största inspira­ tionskälla. Vad förändrade segern konkret, utöver mediatrycket? – Ta mina föräldrar till exempel, de hade nog inte förstått hur duktig jag är som kock förrän de såg Kockarnas kamp. Det var först då som morsan sa: ”Du är ju duktig på riktigt!” – Jaha, så jag behövde vinna en tv-show för att min mor ska ge mig ett erkän­ nande, trots att jag innan dess kommit tvåa i världen med kocklandslaget som lagkapten och har drivit toppkrogar på högsta nivå… Det vägde så tungt. I hennes ögon var jag bara en enkel kock,

men med Kockarnas kamp blev det något annat. Men de fick också känna på uppmärksamheten. Pappa sa att ”Nu kan man inte gå till apoteket utan att klä upp sig!”. Segern blev ett erkännande för Edin, och samtidigt början på en insikt om att det var dags att gå in i en ny fas i livet. – Jag var på väg att bränna ut mig i somras. Jag var bara trött, och hade jobbat helger konstant i 1,5 år, och kände att nu är det dags att börja tänka lite på mig själv, på min familj, på framtiden, saker som var vi vill bo. Du har bott och jobbat i Malmö, Göteborg, Stockholm och New York, men valet föll på Västervik. Berätta? – Jag och min sambo Arnela pratade om det. Vi bodde i Stockholm och var så otroligt förbannade varje dag. Jag tror att jag fick två p-böter i veckan i snitt. Vi kände att ”Ska vi verkligen bo och bilda familj här, med den här stressen?” Svaret blev nej, framför allt med tanke

på att vi inte har någon nära familj där. Mina föräldrar är större delen av året i Bosnien, och Gislaved där jag kom­ mer ifrån var aldrig aktuellt – det är inte direkt Sveriges roligaste stad… – och jag fattade tycke för Västervik redan när jag kom hit för allra första gången för sex–sju år sedan. Det var en sommarkväll med solnedgång över vattnet och jag minns att jag tänkte: ”Jävlar, vilken fin stad!”. Och nu står vi här. Hur ska då stjärnkocken Edin Dzemat sätta sin prägel på Västervik med omnejd, om nu det ens är aktuellt? Håll i er: – Det jag känner när det gäller Väster­ vik, utan att säga för mycket, är att det är en liten stad med en liten gastronomi. Jag tycker att det mesta i matväg är snar­ likt, men vi håller faktiskt på att skissa på ett koncept i Västervik. Jag vill öppna en riktigt, riktigt bra lunchrestaurang där jag kommer att leka lite med balkan och Norden i säsong. Jag kan tycka att lunchen är extremt underskattad. Alltför ofta blir det bara att mätta magen, men jag vill

Kändisskapet som följde efter segern i Kockarnas kamp använder Edin bland annat till att åka runt till förorter och inspirera ungdomar att välja kockyrket. Och han hjälper gärna Restaurangskolans elever på väg mot världseliten.

8

En bättre bank

En bättre bank.indd 8

02/11/17 16:09


göra på ett annat sätt. Det ska fortfarande vara prisvärt, men man ska ta sig tid att njuta av lunchmåltiden även om tiden är begränsad. Det är en dröm som jag länge spånat kring och jag tror att Västervik är rätt plats. Inte nog med det. När jag för på tal att många internationella stjärnkrogar ligger på lite avsides, exklusiva om man så vill, platser till exempel Fäviken, Daniel Berlin och El Bulli. – Folk i dag är beredda att åka för en kulinarisk upplevelse, och jag tror till och med att det är en fördel om du ligger på ett lite otippat ställe. Se bara vad vi gjorde i Kosta, Brasserie by EDz var fullbokat sex månader framåt så länge jag drev det, från första dagen. Måltiden och matupplevelsen är en destination i sig, och man får inte glömma att inom en radie på ungefär en timme runt Väster­ vik bor det en hel del folk. Jag är en fine dining kock, jag älskar att skapa gastro­ nomi och jag tror absolut att Västervik med sin omgivning är en potentiell stad för en Michelinstjärna. I den här miljön har du möjlighet att skapa en unik upp­ levelse. Vi får se om några år, när jag har landat lite med alla andra projekt. För du ser närheten till havet och skogen med allt vad det innebär av fisk, skaldjur, vattenväxter, vilt, svamp, örter, bär och lokalproduce­ rade råvaror? – Exakt.

Och på köpet skulle Restaurang­ skolan i Västervik få sig ett rejält uppsving. Har du varit där? – Inte än. Det är bara två månader sedan vi bestämde oss för att det blir Västervik på riktigt så jag har inte hunnit med så mycket, men jag ska absolut kon­ takta skolan för att se om jag kan bidra på något sätt. Det skulle jag verkligen vilja göra. Jag tycker att det är väldigt viktigt, och vi kanske kan hitta en kock från Västervik som blir vår nästa stora kock­ stjärna internationellt, kanske Årets kock, kanske landslagsmedlem och så vidare. Var kommer ni att slå er ner? – Vi har köpt en tomt på Gränsö, så nu är det på riktigt. Vi håller på att rita för fullt, och vi har lite olika åsikter, så nu har jag sagt att bara jag får bestämma hur

Jag tror absolut att Västervik med sin omgivning är en potentiell stad för en Michelinstjärna. köket ska se ut så lägger jag mig inte i hur resten av huset kommer att se ut. Det blir ett stort öppet kök med plats för minst 15 personer. Jag gillar att ha mycket folk hemma och att laga mat och ha ögonkon­ takt med alla. Det ska vara en mötesplats där man kan laga mat ihop, skratta och äta gott. Ett hem. Har ni valt lokal bank? – Njae… Nej, det har vi faktiskt inte. Men jag var med i en padelturnering för några veckor sedan och lottades ihop med en kille som jobbar som rådgivare på banken, och vi gick faktiskt till final. Ett omen, försökte han värva dig? – Nej, men det är klart att man vill ha en bank på hemmaplan, även om min bankman i Gislaved är väldigt bra. Man vill slippa hålla på och åka fram och tillbaka för varje möte, och samtidigt vill man så klart gynna hembygden. Jag brukar alltid säga att tillsammans är man starkare. Man jobbar ihop och gynnar varandra, så oavsett om det gäller en bank eller en byggfirma så föredrar jag att välja något lokalt så att pengarna stannar här, och i morgon kanske han eller hon blir din kund. Jag tror på den idén. Tjustbygdens sparbank är en lokal bank där överskottet återinvesteras i bygden. – Jaså, det visste jag faktiskt inte. Vi reser oss och går ut för att knäppa några bilder. Edin kränger på sig sin kockskjorta med namnet broderat på bröstet, och i en handvändning går han

från en ledig, om än väldigt engagerad, 33-åring till stjärnkocken Edin Dzemat. Inte ett hårstrå ligger fel, och han klappar sig hårt med händerna i ansiktet några gånger för att liksom väcka sitt profes­ sionella jag till liv framför kameran. Och han fortsätter att prata. – Jag har ett stort samhällsengagemang och har varit ganska aktiv de senaste åren genom att åka runt till problemtyngda förorter och pratat och inspirerat ung­ domar. De är framtiden så det är där vi måste börja. Vi har i dag ett samhälle som på sina håll är lite… svajigt. Orsakerna till varför kan vi diskutera i all oändlig­ het men det viktiga är vad vi gör nu, och de behöver hjälp. De behöver se att man kan komma från Bosnien, Libanon eller Syrien och lyckas bli någonting, inte minst inom det fantastiska kockyrket. Det är magiskt. Är du en duktig kock kan du jobba var som helst i världen. Har du den rätta viljan kan du komma extremt långt och du kan leva ett mycket intres­ sant liv där du både får resa och uppleva, och kockar är en av Sveriges största brist­ varor. Jag tror att det söks 1 200 kockar runt om i landet. Känner folk igen dig på stan? – Ja, när jag går och handlar händer det att folk kommer fram till mig för att prata. Många är nyfikna och undrar om jag ska öppna restaurang här, och det tycker jag är jättekul. Det har varit ett väldigt positivt bemötande. Tv är tv liksom, och nu kommer Stjärnorna på slottet, där jag ansvarar för maten, som också blir ett roligt och medialt program. Och så har jag en del annat på gång. Något du kan avslöja? – Ja, lite kort. Vi håller på att ta fram en helt ny programidé där jag kommer att laga mat tillsammans med människor som bor och lever i Sverige men med sina rötter i andra länder. Det kan vara en kvinna från Turkiet, en äldre farbror från Libanon, där vi lyfter upp hur vårt integrerade svenska samhälle ser ut i dag. Vi skissar på idén, men det känns väldigt intressant så vi får se när det finns tid att ro det i hamn. Jag har en väldigt duktig och kreativ manager. Och inom en snar framtid har Gränsö­ borna en väldigt god granne. TEXT OCH FOTO: ALBIN WIBERG

En bättre bank

En bättre bank.indd 9

9

02/11/17 16:09


Varje medarbetare är viktig so

B

ank är en bransch i förändring. Som kund finns det fler alternativ att välja mellan, och samtidigt har det blivit enklare att faktiskt byta bank. Men vid en jämförelse så är pro­ dukterna och villkoren fortfarande väldigt lika hos de flesta aktörer. Istället är det mjuka värden kopplat till service, personligt bemötande och kundupp­ levelse som gör kunderna nöjda med sin bank, eller missnöjda. Att utveckla sin personal till varumärkesambassadörer, och att lyckas rekrytera rätt medarbetare är därför mer aktuellt än någonsin tidigare. – Vi vill ha personal som brinner för att få människor, företag och orten att växa. Att rekrytera medarbetare som har rätt enga­ gemang och personlighet, är en av mina viktigaste och samtidigt mest utmanande arbetsuppgifter, säger Laila Werme HR-chef på Tjustbygdens Sparbank. Hur är det att jobba på en Sparbank? – Vi jobbar med korta beslutsvägar, och strävar efter att varje medarbetare ska uppleva det möjligt att vara med och påverka och utvecklas i sitt arbete. Vi är en stor bank på orten, men ändå en förhållandevis liten organisation med våra drygt 60 medar­ betare, vilket gör att vi har nära till varandra. Som medarbetare på en Sparbank är det viktigt att ha ett genuint intresse för att få människor att växa, i min roll gäller det såklart både medarbe­ tare men givetvis även våra kunder. Vilka är dina hjärtefrågor som HR-chef? – Arbetsglädje! Att våra medarbetare trivs och utvecklas i sitt arbete, känner engagemang och får möjlighet att vara med och påverka sin arbetssituation är hjärtefrågor för mig. Det är endast när man trivs och känner arbetsglädje som man kan leverera kundupplevelser i toppklass. Hur kan en vanlig arbetsdag se ut? – En vanlig arbetsdag kan vara mycket varierad. På agendan just idag finns två aktuella rekryteringar som vi ska gå ut med inom kort. Jag ska också bjuda in några intressanta sökanden till

10

intervju samt ha ett möte med facket angående lönekartlägg­ ning. Utöver detta ska jag bjuda in våra medarbetare till samtal i grupper kring förhållningssätt och medarbetarskap. Jag upp­ lever att vi har en mycket bra stämning på arbetsplatsen, men det är viktigt att försäkra sig om att ingen utsätts för kränkande behandling, där har vi nolltolerans! På vilket sätt utvecklar ni personalen? – Vi har mängder av interaktiva utbildningar som våra medarbetare har fri tillgång till. Vissa är obligatoriska medan de flesta är utbildningar där våra medarbetare själva kan fördjupa sig inom områden som de är intresserade av eller har behov av utifrån sin yrkesroll. Vi uppmuntrar också till att delta i erfaren­ hetsutbyte, informationsträffar och utvecklingsprojekt tillsam­ mans med andra Sparbanker och via vårt samarbete med Swed­ bank. Det finns också möjlighet till att byta arbete inom banken, många av våra medarbetare har arbetat på olika avdelningar, vilket ger en bra helhetssyn och förståelse för banken i stort. Vilka utmaningar ser du framöver? – Framtiden är spännande då nya typer av kompetens kom­ mer att behövas för att hänga med i den snabba utveckling som sker inom bankbranschen. Konkurrensen om kvalificerad arbetskraft kommer att öka och att då hitta rätt kompetens vid nyrekryteringar är en stimulerande utmaning då vår arbets­ marknadsregion inte är så stor. Därför gäller det att vara en attraktiv arbetsgivare som kan locka till sig nya talanger även i framtiden. Kommer ni behöva rekrytera nya medarbetare framöver? – Vi har löpande ett behov av att rekrytera nya medarbetare. Det senaste året har vi rekryterat sju tillsvidareanställda och lika många visstidsanställda. Just nu har vi tre rekryteringsproces­ ser igång, där vi hoppas att få välkomna ytterligare några nya medarbetare efter årsskiftet. TEXT: TOBIAS BÅÅTH FOTO: SARA WINSNES

En bättre bank

En bättre bank.indd 10

02/11/17 16:09


g som ambassadör

Kontakta Tjustbygdens Sparbank

Använd gärna våra direktnummer för att kontakta oss. För att nå vår växel ringer du 81 50 00, oavsett om du bor i riktnummerområde Västervik eller Gamleby. Privatärenden Andersson Elin Bogevik Monica Dellemyr Ann-Katrin Edström Charlotte Edström-Karlsson Cecilia Einebrant Åsa Friberg Ing-Marie Hamrin Carl Johansson Hans Johansson Maud Josefsson Fabian Kaarle-Gustavsson Gunilla Karlsson Anna Kattar Sarah Källgren Marie Khairandish Rafi Lithagen Lisa Löwenstam Aupers Therese Mellberg Stefan Nordén Anna Svensson Mari Söderström Richard Zühlke Pia Ählman Margaretha

0490-81 50 00 0490-81 51 29 0490-81 51 02 0490-81 51 66 0493-81 50 07 0490-81 51 32 0490-81 51 25 0490-81 51 81 0490-81 51 44 0493-81 50 05 0490-81 50 00 0493-81 50 22 0490-81 51 09 0493-81 50 01 0490-81 51 47 0490-81 51 31 0490-81 50 00 0490-81 51 26 0490-81 51 62 0490-81 51 53 0490-81 51 58 0490-81 51 72 0490-81 51 39 0493-81 50 08

Private Banking Blom Peter Hammarstedt Johan Karlsson Caroline Sjögren Karin Waldenstål Thomas

0490-81 51 59 0490-81 51 61 0490-81 51 34 0490-81 51 71 0490-81 51 75

Affärscenter och Marknad Bååth Tobias Ljungblad Maya Olsson Christoffer Sevlidis Christos Åsberg Michael

0490-81 51 63 0490-81 51 23 0490-81 51 46 0490-81 51 27 0490-81 51 06

Företagsärenden Bergstedt Carin Einarsson Hans Eriksson Pål Hellman Ulrica Pettersson Jörgen Åslid Per

0490-81 51 21 0490-81 51 56 0490-81 51 73 0490-81 51 19 0490-81 51 51 0490-81 51 85

Skog & Lantbruk Jansson Torbjörn Kasselstrand Karin Persson Nils

0493-81 50 45 0493-81 50 26 0493-81 50 23

Administration/Bankledning Ekström Tommy Grahn Bengt Hasselquist Mats Hermansson Jörgen Larsson Mattias Melchander Linda Nilsson Johanna Petersson Sofie Starkenberg Lennart Svensson Åsa Werme Laila

0490-81 51 57 0490-81 51 49 0490-81 51 03 0490-81 51 15 0490-81 51 22 0490-81 51 18 0490-81 51 74 0490-81 51 35 0490-81 51 52 0490-81 51 11 0490-81 51 42

Kreditavdelningen

0490-81 51 76

Kundcenter Ege Oskar Fallsjö Mona Gustafsson Marcus Hedenström Jenny Jonsson Anneli Nilsson Therese Strömbäck Ulrika

0490-81 51 36 0490-81 51 78 0490-81 51 24 0490-81 51 38 0490-81 51 17 0490-81 51 54 0490-81 51 45

En bättre bank

En bättre bank.indd 11

11

02/11/17 16:09


F OTO : I L K K A R A N TA

VI ÄR NYA PÅ BANKEN Från vänster: Sofie Petersson, Lisa Lithagen, Jörgen Hermansson, Oskar Ege, Elin Andersson och Johanna Nilsson.

Banken växer! Vi är så glada för våra nya medarbetare som förstärker våra team, både i Väster­ vik och Gamleby. Här kan du läsa mer om dem. SOFIE PETERSSON Ålder: 25 år Bor i: Västervik Jobbar med: Bankens interna ekonomi Har gjort detta tidigare: Redovisnings­ konsult Ser fram emot: En långweekend i Stock­ holm i november. LISA LITHAGEN Ålder: 19 år Bor i: Västervik Jobbar med: Kassa/Kundtjänst Har gjort detta tidigare: Tog nyss studenten från Ekonomiprogrammet (inriktning juridik) på Västerviks Gymna­ sium, och har under sommaren jobbat i växeln på Skobes Bil AB här i Västervik. 12

Ser fram emot: Att fördjupa mina kunskaper gällande ämnet ekonomi – dels genom jobbet här på Tjustbygdens Sparbank, men även genom planerade framtida studier till civilekonom. Ser även väldigt mycket fram emot min kommande resa till Australien då jag ska vara iväg 2–3 månader och backpacka. JÖRGEN HERMANSSON Ålder: 44 Bor i: Västervik Jobbar med: Fastighetsansvarig/ Miljöansvarig Har gjort detta tidigare: Har jobbat i 7,5 år som ansvarig för Kvalité, Fastighet och Arbetsmiljö på Svensk Presshärdning AB i Överum och innan dess i 13,5 år på Elfa Sweden AB i Västervik och där bland annat som produktionstekniker, projekt­ ledare och maskinoperatör. Ser fram emot: Att hålla bankens fastig­ heter attraktiva för kunder, hyresgäster

och medarbetare, samt att fortsätta upp­ rätthålla bankens goda miljöarbete som miljöcertifierad Sparbank. OSKAR EGE Ålder: 32 Bor i: Västervik Jobbar med: Kundcenter Har gjort detta tidigare: Lagerjobb i Norge och tagit en master i national­ ekonomi vid Linköpings Universitet Ser fram emot: Ser fram emot att flytta in i mitt nya hus med min familj. ELIN ANDERSSON Ålder: 22år Bor i: Västervik Jobbar med: Kassa/Kundtjänst Har gjort detta tidigare: Flyttade till Kalmar hösten 2014 då jag valde att studera retail and service management på Linnéuniversitetet. Innan dess gick jag Samhällsvetenskapsprogrammet med

En bättre bank

En bättre bank.indd 12

02/11/17 16:09


inriktning beteendevetenskap på Väster­ viks gymnasium. Under dessa år jobbade jag även extra på bland annat H&M, Ica Maxi samt Clas Ohlson. Ser fram emot: Att utvecklas som person samt i mina arbetsuppgifter. Jag hoppas detta jobb kommer ge mig massa nya erfarenheter, utrymme att avancera och nya vänner.

F OTO : M AYA L J U N G B L A D

JOHANNA NILSSON Ålder: 27 Bor i: Västervik Jobbar med: Ekonomi Har gjort detta tidigare: Revisor på Deloitte Ser fram emot: Julen

F OTO : M AYA L J U N G B L A D

FABIAN JOSEFSSON Ålder: 33 Bor i: Västervik Jobbar med: Kassa/Kundtjänst Har gjort detta tidigare: Arbetat (gör även nu) på Biostaden i Västervik. Har tidigare arbetat med bland annat turism och handel. Ser fram emot: Längtar just nu efter snö och skidåkning!

SARAH KATTAR Ålder: 25 år Bor i: Gamleby Jobbar med: Kassa/Kundtjänst Har gjort detta tidigare: Har jobbat på Dressmann i Västervik (och på kafé, bageri och i livsmedelsbutik i Danmark) Ser fram emot: Att träffa och hjälpa alla kunder som kommer in till banken, samt att jobba med mina härliga kollegor.

Pia Zühlke och Ulrica Hellman.

Banken har fått rutinerad förstärkning I en bankvärld som allt mer flyttar till storstäderna, ville Pia Zühlke och Ulrica Hellman fortsätta arbeta med en lokal bank, i kontakt med sina kunder. Numera återfinns båda på Tjustbygdens Sparbank. Även om de är nyanställda, har båda lång erfarenhet av bank, senast som arbetskamrater på Nordea. – Min karriär inom bank startade med ett sommarjobb på Tjustbygdens Sparbank och sedan dess har jag varit på SEB och Nordea, berättar Ulrica. Pia har däremot gjort sin bank­karriär på samma adress i Västervik, med start på vad som då hette Götabanken 1989. – Det som lockade mig var den lokala banken som gör nytta för vår kommun, säger Pia och Ulrica instämmer. Båda har barn som är och har varit aktiva i idrottsklubbar som fått stöd av Tjustbygdens Sparbank. – Det är svårt att undvika, eftersom banken stöder föreningslivet på bredden i kommunen, konstaterar Ulrica. På Tjustbygdens Sparbank ersätter de medarbetare som gått vidare i andra roller på banken. Pia är privatrådgivare och arbetar med allt från sparande och lån till försäkringar. I sammanfattning är hennes uppgift att se till hela kunden. Ulrica kommer från företagssidan och fortsätter inom det området som företagsrådgivare. Med två så rutinerade nytillskott blir Tjustbygdens Sparbank en ännu bättre bank. TEXT OCH FOTO: JANNE NÄSSTRÖM

Pia Zühlke och Ulrica Hellman Pia Zühlke Privatrådgivare 0490-81 51 39 pia.zuhlke@tjustbanken.se

Ulrica Hellman Företagsrådgivare 0490-81 51 19 ulrica.hellman@tjustbanken.se

En bättre bank

En bättre bank.indd 13

13

02/11/17 16:09


Private Banker som gjort resan själv Sedan i juni arbetar Johan Hammarstedt som Private Banker på Tjustbygdens Sparbank. Han bytte jobb för att kunna hjälpa sina kunder hela vägen. – Här har vi hela portföljen med livoch pensionsförsäkringar, placeringar och andra bankprodukter, säger han. Johan har ett förflutet som företagare i Västervik, men bytte för några år sedan bana och blev företagsrådgivare om livoch pensionsförsäkringar på Länsförsäk­ ringar. Han trivdes men saknade helhe­ ten och kolleger inom samma område. – Tjustbygdens Sparbank har den mesta kompetensen lokalt och dessutom

till­gång till Swedbanks experter, säger Johan. Det gör att hans arbete får en annan inriktning. Nu kan han se till helheten och erbjuda den lösning som passar bäst i det enskilda fallet. Dessutom har Johan kolleger inom samma område som han kan bolla idéer med. Johan Hammarstedt är en viktig förstärkning för Tjustbygdens Sparbank, inte minst genom sin bakgrund som företagare. Många av dem som vänder sig till Private Banking är eller har varit företagare och får en rådgivare som har gjort resan själv. TEXT OCH FOTO: JANNE NÄSSTRÖM

Johan Hammarstedt, ny Private Banker på Tjust­ bygdens Sparbank med ett förflutet som företagare.

Med kompetens från Europol Tommy Ekström är för de flesta kunder ett okänt ansikte på banken, trots att han varit anställd av Tjustbygdens Sparbank i ett år. Den formella titeln är Compliance Officer. – På svenska blir det ungefär ansvarig för regelefterlevnad, förklarar han. Tommy arbetade tidigare som polis i Västervik. Han gick ut från polishög­ skolan 1992 och har sedan dess främst arbetat med bekämpning av grövre brottslighet och med underrättelseverk­ samhet. Hans drivkraft som polis har varit att utvecklas i yrket, men det leder också till att han och familjen måste flytta. Under tre år arbetade han till exempel vid Euro­ pols huvudkontor i Haag. – Jobbet på banken var ett erbjudande som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till, säger Tommy som på banken får fortsätta utvecklas och ändå bo kvar i Västervik. Compliance Officer är en relativt ny befattning i bankvärlden, men i takt med att regler och kontroller blir allt hårdare, är det en funktion som banken behöver. Inte minst Tjustbygdens Sparbank som ska vara en bättre bank. TEXT OCH FOTO: JANNE NÄSSTRÖM

14

Fortsatt utveckling på hemmaplan lockade Tommy Ekström till Tjustbygdens Sparbank.

En bättre bank

En bättre bank.indd 14

02/11/17 16:09


din ekonomi Maya Ljungblad, Online Marketing Specialist på banken. Pratar vardagsekonomi i Sveriges Radio P4 Kalmar och är bankens digitala expert.

Äntligen kan jag förstå mitt eget beteende I veckan satt jag och scrollade i mitt Facebook-flöde och kom över ett klipp som handlade om hjärnan och pengar. Det var en fantastiskt duktig kogni­ tionsvetare som heter Elin Helander som fångade mitt intresse i allt brus denna morgon. Hon har skrivit boken ”Hjärnkoll på pengarna” som handlar om hur vår hjärna dagligen lurar oss, vilket påverkar våra beslut som har att göra med sparande, investeringar och konsumtion. Jag är nog inte den enda som har svårt att hålla i mina sparade pengar. För visst är det rätt diffust att spara till pensionen som känns så långt bort när de där nya sneaker-skorna kan ge mig glädje idag? Och precis så tänker vår hjärna. Den är ständigt på jakt efter snabba belöningar och tar gärna genvägar för att komma dit. Därför blir det också svårt för oss att prata budget och sparande som hand­ lar om att belöningen kommer mycket längre fram. Ett sparande har ju faktiskt som syfte att ligga och gotta till sig över en längre tid. Nu ska vi inte misströsta, det går att råda bot på detta. Med en insikt om hur hjärnan faktiskt fungerar kan vi hitta knep för att lura vår hjärna, ändra våra beteenden och få mer koll på pengarna. Elin lyfte några värdefulla tips och knep som jag direkt har börjat ta till mig och som jag gärna vill dela med mig av. För det första, konkretisera ditt spar­ mål så pass mycket att du nästan kan ta på

det. I mitt fall har jag valt att konkretisera mitt pensionssparande. En moodboard* med mig som pensionär i mitten, och saker runt om som jag gärna vill göra i framtiden och som kräver att jag sätter igång nu. Jag har skrivit ned summan som jag måste spara varje månad för att nå slutmålet, hur mycket det kom­ mer bli i långa loppet och så har jag satt små belöningar längs vägen, så kallade delmål. Ett delmål är att unna mig en god middag på min favoritrestaurang. Det sporrar mig och det som kommer sporra mig extra är garanterat när jag också ser hur pengarna växer. Men jag litar inte fullt ut på min hjärna så för säkerhets skull sätter jag en uttagsspärr. För det andra så har jag börjat lägga undan saker som jag spanat på i butiker istället för att köpa direkt. Jag är otroligt spontan och tänker inte alltid till innan jag köper. Men genom att lägga undan och sova på saken inser jag ganska ofta att jag inte alls har behov av de kläder och prylar jag lagt undan, eller så glömmer jag helt enkelt bort det. Vad har du för knep för att lura hjärnan till att göra smartare val? Mejla ditt tips till maya.ljungblad@tjustbanken.se och ta chansen att vinna Elin Helanders bok! MAYA LJUNGBLAD, ALIAS BANKMAYA

* Moodboard är ett collage av material (till exempel bilder, texter, färger, foton) som beskriver stämningen eller känslan i en plats eller i detta fall målet man vill uppnå.

”Med en insikt om hur hjärnan fungerar kan vi hitta knep för att lura den, ändra våra beteenden och få mer koll på pengarna.”

En bättre bank

En bättre bank.indd 15

15

02/11/17 16:09


Toppresultat i mätning av kundnöjdhet

– Vi kan bli ännu b

B

åde privatpersoner och företagskunder vill göra affärer med en bank som upplevs som schysst, ansvarstagande och lokalt engagerad. Det visar årets stora undersökning av kund­ nöjdheten med landets banker från Svenskt Kvalitetsindex. Undersökningen bygger på 8 842 intervjuer med 3 926 före­ tagskunder och 4 916 privatkunder över hela landet. Med ett så stort underlag för en årligt återkommande undersökning är förändringarna statistiskt säkerställda. – De aktörer som får bäst betyg i år är, förutom nischban­ kerna, banker med stark lokal anknytning. De som kommer allra bäst ut är de som har kunder som upplever att deras bank inte är som alla andra, säger Johan Parmler, VD för Svenskt Kvalitetsindex. Undersökningen visar också att kunderna uppfattar helt igenom digitala banker som opersonliga. Teknik är bra,

16

men det måste även finnas människor på banken. Landets fristående Sparbanker ligger bra till i undersökningen, och Tjustbygdens Sparbank har genomfört en egen under­ sökning för att fördjupa sig i de lokala kundernas åsikter. 600 slumpmässigt utvalda företags- och privatkunder intervjuades i våras om vad banken är bra på och vad som kan göras bättre. – Lärdomen är att vi behöver bli ännu bättre på att lyssna på och lära om kundernas behov, för att skapa långsiktiga värden för kunden, inte bara lägsta pris för stunden, kommenterar bankens marknadschef  Tobias Bååth. Han väljer att se förbättringspotentialen i resultaten, sam­ tidigt som en andra telefonundersökning med bortåt tusen kunder visar på kundnöjdhet i toppklass. – Kunderna vet om och gillar att vi är den enda riktiga lokala banken och att överskotten används lokalt. En viktig del för kunderna är att banken är motorn i ett lokalt krets­lopp, där nöjda kunder ger resurser att investera i samhällsnytta.

En bättre bank

En bättre bank.indd 16

02/11/17 16:09


Banken är motorn i ett lokalt kretslopp, där nöjda kunder ger resurser att investera i samhällsnytta.

15 000 000 samhällsnytta!

– Allt vårt överskott kommer våra kunder tillgodo på flera sätt. Det återinvesteras i banken, i människor och företag i Tjustbyg­ den. Det ger en stabil och trygg bank som ständigt utvecklas, till nytta för våra kunder. Det skapar även möjligheter för individer, företag och orter att växa sig starkare, säger Tobias Bååth. Undersökningarna från Svenskt Kvalitetsindex visar att en växande del av Sveriges folk och företag vill ha en lokal bank som Tjustbygdens Sparbank.

Goda tider för Tjustbygdens Sparbank innebär goda tider för invånarna i Västerviks kommun. 2017 blir ett rekordår när det gäller ekonomiskt stöd från Sparban­ ken till föreningar, organisationer och diverse projekt runt om i kommunen. Vi vände oss till Sparbanksstiftel­ sens verkställande tjänsteman, Carl-Magnus Mårheden för att få lite mer kött på benen. Hur många projekt investerar Tjustbygdens Sparbank i 2017? – Min bedömning är att vi under 2017 kommer att fatta beslut om att investera i närmare 50 projekt. Det är mer än dubbelt så mycket som ett normalt år. Hur kommer sig denna kraftiga ökning – fler ansökningar, goda tider för banken, dåliga tider för föreningar, organisationer etc, eller en generösare inställning från Sparbankens sida? – Styrelsen har gett ett tydligt uppdrag om att öka antalet projekt som vi vill investera i. Det går bra för banken och för 2017 har bankens styrelse fördubblat utdelningen jämfört med tidigare år. Ett coachande arbetssätt med mer uppsökande och proaktivt arbete har också bidragit till det ökande antalet projekt. Innebär ökningen i antal att ni även har stöttat med mer pengar än tidigare? – Under 2017 räknar vi med att nå upp till beslut på närmare 15 miljoner kronor. Historiskt har det varierat mellan åren, men det årliga genomsnittet har legat på 7–8 miljoner. Finns det någon övre gräns för vad Tjustbygdens Sparbank mäktar med? – Samtidigt som vi verkligen vill göra skillnad och skapa samhällsnytta, har vi också ett ansvar att bygga upp ett kapital som gör att vi uthålligt kan fortsätta ha en hög ambitionsnivå i arbetet med att skapa samhälls­ nytta. Har du i egenskap av verkställande tjänsteman haft tid att göra något annat än behandla ansökningar i år? – Sparbanksstiftelsen har två viktiga uppdrag, dels ägandet av banken och att föra ut sparbanksvärderingarna, och dels arbetet med samhällsnyttan. Jag har hunnit med båda inom min 60 % tjänst.

TEXT: JANNE NÄSSTRÖM

TEXT: ALBIN WIBERG

u bättre ”En viktig del för kunderna är att banken är motorn i ett lokalt kretslopp.”

En bättre bank

En bättre bank.indd 17

17

02/11/17 16:09


Våra ungdomsstipendier är till för dig som är 15–23 år och som på något sätt vill förverkliga drömmar och idéer.

Ett ungdomsstipendium anpassat för dagens ungdomar Från och med februari 2018 får våra ung­ domsstipendium en rejäl uppfräschning för att passa dagens ungdomar och deras livsstil. ANSÖK UNDER HELA ÅRET Tidigare år har vi haft en ansöknings­ period som sträcker sig från december till februari vilket har krävt att du ska veta vad du vill göra under en längre tid framöver. Ibland har man inte den framförhållningen och ibland dyker det faktiskt upp saker som man vill göra inom en snar framtid och då ska inte en ansökningsperiod sätta stopp för dröm­ marna. Så, från och med februari 2018 försvinner den korta ansökningsperioden och hålls framöver öppen under hela året 18

vilket gör att vi istället kan ta emot massor av spännande ansökningar löpande. Detta ger dig som söker ett stipendium en större valmöjlighet och frihet när du ska söka ett stipendium. INSPIRERA MERA Våra ungdomsstipendier är till för dig som är 15–23 år och som på något sätt vill förverkliga drömmar och idéer. För oss är det därför viktigt att kunna inspirera dig som söker om alla valmöjligheter som finns och detta genom att låta våra tidigare stipendiater få sköta snacket. Vi kommer även att jobba mer aktivt mot fältare, för­ eningsliv, kulturskolor och skolor för att nå ut med vårt stipendium. Ett ungdoms­ stipendium är till för alla och därför är

det viktigt att vi når ut brett och genom viktiga ambassadörer tror vi att flera kan se möjligheterna med ett stipendium. Du kan som max ansöka om 25 000 kronor, vilket kan räcka till väldigt mycket. Men glöm inte att ett par tusen också kan göra stor skillnad. VÅR STIPENDIESAJT BYGGS OM Vår ungdomsstipendiesajt byggs om och är helt uppdaterad i februari men redan nu kan du som är intresserad av ett stipen­ dium anmäla ditt intresse på sajten. Då hör vi av oss till dig via sms när du kan börja ansöka. Och du, har du tankar och funderingar redan nu, hör av dig till vår ungdomssamordnare Christoffer Olsson. TEXT: MAYA LJUNGBLAD

En bättre bank

En bättre bank.indd 18

02/11/17 16:09


F

rågan är om Svensk ridsport någonsin varit starkare än den är i dag, med världsnamn inom flera discipliner. Samma sak gäller för Västerviks kommun – även om det där handlar om Sverigeelit, än så länge. Anläggningarna håller dessvärre inte riktigt samma höga klass. – Vår vision är att vi ska bli nordöstra Smålands bästa ridsportcentrum. I dag har vi redan väldigt många unga tjejer som kommer till oss tidiga morgnar och direkt efter skolan samt helger, och även en hel del lite äldre. Vi brukar lite skämt­ samt säga att vi är kommunens största fri­ tidsgård, säger Monica Bergh, ordförande i Västerviksortens ryttarförening. Det första steget var att anlägga en ny, riktigt bra tävlingsbana. Till den fick man ekonomiskt stöd från Tjustbygdens Sparbank. – Vi tycker att det är viktigt att stödja idrotter där tjejer är i majoritet. Vårt bidrag till hoppbanorna medverkar till att utveckla tävlingsverksamheten och därmed öka intresset ytterligare för rid­ verksamheten. Investeringen är strategisk då den också medverkar till att öka intäk­ terna i föreningen, förklarar Carl-Magnus Mårheden. – Vi har fått otroligt mycket bra respons på den nya fiber­banan, bland annat från Malin Baryard Johnson, som var här och tävlade, och vi använder den bara vid tävlingar och träning med instruktör för att bevara den. Nästa steg är nya teorilokaler, omkläd­ ningsrum och kontorslokaler, som beräk­ nas stå klart till nyår. – Drömmen vore två stora, moderna ridhus så att vi kan ta in nya ungdomar i verksamheten. I dag har vi ett stort och ett mindre, som är kallt och en dålig arbets­ miljö för både ridlärare, elever och hästar. Politikerna är eniga om att det behöver byggas nytt, men kombinationen av privat och kommunalt ägande har gjort att det är komplicerat och tiden är lång till beslut.

F OTO : E L E N A E L I S S E E VA , M O ST P H OTO S

Ett hästjobb

Nästa steg är tre nya stall, och sedan en stor hall där man kan arrangera inomhus­ tävlingar vintertid. – Vi har väldigt många medlemmar och är kända i hästsverige för att ha väldigt bra tävlingar. Vi ligger i Elitserien i högsta hoppserien i laghoppning och vi

har dressyrlag i alla klasser förutom den högsta serien. Apropå fritidsgård, Västerviksortens ryttarförening hoppas få starta ett profil­ fritids så att man kan ha fler vuxna på plats än man har i dag. Vi håller tummarna. TEXT: ALBIN WIBERG

En bättre bank

En bättre bank.indd 19

19

02/11/17 16:09


F OTO : M I K A E L B R E D I N G , M O ST P H OTO S

Liket lever

Stäm upp! – Föreningen Open Stage har ambition att skapa en musikscen för amatörer, vilket utvecklar amatörkulturen och möjligheten till en scen för ”nykomlingar”. Vårt bidrag ger förutsättningar för en enk­ lare verksamhet med tillgång till vissa instrument och kvalitativ ljudutrustning, förklarar Carl-Magnus Mårheden. Konceptet är busenkelt. I samband med konserterna som hittills hållits på Fängelset Hotell & Konferens uppmanas den som känner sig manad att gå upp på scenen och framträda att göra just det. Sedan starten i september 2015 har runt 150 musiker/sångare tillsammans skapat 13 konserter och lockat ett publiksnitt på runt 100 personer. Bra jobbat, allesammans!

Amatörteaterföreningen Teaterskeppet har bjudit på många se­värda och minnesvärda föreställningar under sin 30-åriga historia. De firar sitt jubileum med en helt nyskriven föreställning och en ny, i lokala industrikretsar klassisk, lokal. För efter några turer fram och tillbaka står det klart att den musikaliska komedin om demo­kratins genomförande i Sverige med titelnamnet ”Liket rör sig” kommer att spelas i delar av plastindustrin Resinits gamla lokaler. För manus står Carsten Palmaer och Mats Hedlund regis­ serar. Vi fick fatt i Eva Lis Mattsson, lokal amatörskådespelare som varit med sedan starten, på väg till den första repetitionen med smink. – Det är ett par tusen timmar som lagts ner totalt för att få ihop föreställningen. De flesta av oss gör det här helt ideellt, men manus, regi, scenografi, kostym och musik kostar pengar så stödet från Tjustbygdens Sparbank betyder jättemycket, konstaterar Eva Lis. Bortsett årets föreställning, vilket är din favorit genom åren? – Vi har ju haft många, men ”Mellan stockros och stupstock” som sattes upp på Stora torget somrarna 1994 och 1995 var spektakulär och den första riktigt stora uppsättning vi gjorde. Vi var totalt nästan 100 personer med skådespelare, musiker och scenarbetare. Carl-Magnus Mårheden, verkställande tjänsteman motiverar: – Det här är ett projekt som engagerar många kulturintres­ serade ideella krafter och lyfter fram en viktig del av Västerviks historia och därmed en del av vårt kulturarv. Samtidigt utvecklar det musik- och teaterlivet i kommunen. Premiär lördagen den 4 november.

Digital skaparverkstad Digitalisering och lärande, där har ni en fundamental del av framtidens skola. För att vara i framkant har Västerviks gymnasium inlett ett samarbete med Research Institute of Sweden. En central del är det som går under namnet ”Makerspace – Sparbankens kreativa rum”. Ett makerspace är helt enkelt ett rum för skapande. Där ska elever kunna arbeta på ett projekt, dela erfarenheter och kunskap och bolla idéer med varandra. Syftet är att uppmuntra ungdomar att gå från att vara förhållandevis passiva konsumenter av media och ny teknik, exempelvis spel och appar, till att aktivt skapa själva och väcka ett intresse. – Det här är ett projekt som har ambitionen att fånga ungdomars lust till kreativitet, innovation och nyskapande. Vår satsning möjliggör skapande av ett kreativt rum som kan frigöra dessa ambitioner. Samarbetet med de lokala företagen som behöver tekniskt intresserade medarbetare framöver och kopplingen till forskningsinstitut inom området känns också angeläget, säger Carl-Magnus Mårheden på Tjustbygdens Sparbank.

20

En bättre bank

En bättre bank.indd 20

02/11/17 16:09


F OTO : J E S S I C A J A N S O N , M O ST P H OTO S

Framtiden för det gamla varmbadhuset ser ljus ut!

Citybad, ja tack!

M

almö har det, Köpenhamn har det, Berlin har det, och många andra städer med närhet till vatten har valt att uppföra stadsnära utomhusbad. Vissa med sim­ bassäng, andra med bastu, de flesta med bryggor, och gemensamt för samtliga är att de har blivit en publikmagnet. Nu kan det vara Västerviks tur. – Vi har haft en dialog med kommunen det senaste året och varit tydliga med att vi gärna går in och medfinansierar själva upp­­förandet av ett utomhusbad i city, förklarar verkställande tjänste­mannen i Tjustbygdens Sparbanks ägarstiftelse CarlMagnus Mårheden. Och kommunen är med på noterna. I skrivande stund tittar konsulten Lars Svensson på NaiSvefa, som bland annat låg bakom förvandlingen av Knäppingsborg i Norrköping, på olika möjlig­ heter att bygga ett utomhusbad i anslutning till det gamla varm­badhuset, en av Västerviks verkliga signaturbyggnader som om badet blir verklighet med all sannolikhet kommer att vara en del

”Det skulle kunna innebära ett verkligt lyft för Västerviks profilering som sjöstad.” av anläggningen. I mars kommer han att presentera sina förslag. – Bankledning och ägarstiftelse är jättetänd på idén. Person­ ligen tycker jag att det här känns som en stor möjlighet, och det skulle kunna innebära ett verkligt lyft för Västerviks profilering som sjöstad, säger en hoppfull Carl-Magnus Mårheden. Ni som befarar en lyxanläggning med skyhög entré kan andas ut. – Vi använder en del av överskottet från banken till att ge tillbaka till samhället. Det är ju hela idén, och om vi går in och finansierar ett citybad kommer vi naturligtvis se till att det blir tillgängligt för alla till en rimlig kostnad. TEXT: ALBIN WIBERG

En bättre bank

En bättre bank.indd 21

21

02/11/17 16:09


F OTO : L I G H T F I E L D , M O ST P H OTO S

Ett nytt, rymligt och modernt klättergym kommer att innebära ett rejält uppsving för Västerviks klätterklubb!

Klätterhall 24/7

I

nomhusklättring i all ära, men Västerviks klätterklubbs anläggning i den gamla uttjänta industribyggnaden vid gamla vattentornet i Västervik var i ärlighetens namn aldrig något att hurra för. Annat blir det i de nya lokalerna i Mullskopan bakom Coop. – Vår gamla vägg var byggd av spillma­ terial i olika omgångar, nu får vi en helt ny vägg direkt från leverantör, omkläd­ ningsrum, ventilation och värme. Det blir som natt och dag mot det vi hade tidigare, försäkrar Stefan Rasmussen, ordförande i Västerviks klätterklubb och en av landets främsta klätterprofiler. Även om Västervik fått sitt erkännande som internationell klätterdestination för sin utomhusklättring, i synnerhet boul­ dering på stora klippblock, så kommer ett nytt, rymligt och modernt klättergym 22

att innebära ett rejält uppsving. Tjust­ bygdens Sparbank bidrar med en viktig del­finansiering på 500 000 kronor. – Det här innebär en nytändning även för mig som klättrat i 30 års tid, så vi hoppas att det kommer att locka många nya utövare. Klätterhallen blir ett av de bästa klättergymmen i Sverige och en språngbräda in i klättringen. Inte bara för elitklättrare, utan man siktar först och främst in sig på bredden. – Vi satsar på att utöka med klättring för bland andra funktionsnedsatta och nyanlända, sedan jobbar vi med lite andra grejer. Det finns bland annat studier som visat att klättring kan ha en positiv effekt på människor som lider av depressioner. Ett positivt besked från Allmänna arvs­ fonden är allt som återstår innan bygget kan dra igång på allvar. Tanken är att gymmet ska vara tillgängligt dygnet runt.

– Vi har varken råd eller behov av att ha anställd receptionspersonal, så ambi­ tionen är att alla medlemmar som har gått instruktionskurs ska kunna träna 24 timmar om dygnet. Men vi kommer att ha öppet några dagar i veckan då instruk­ törer finns tillgängliga för nybörjare, barngrupper och andra. Vi är verkligen glada över att Tjustbygdens Sparbank är med och stöttar och satsar på det här projektet, avslutar Stefan Rasmussen. TEXT: ALBIN WIBERG

Stefan Rasmussen Se intervjun med Stefan på vår YouTube-kanal.

En bättre bank

En bättre bank.indd 22

02/11/17 16:09


Sparbanken fortsätter att stöda Västerviks Museum och dess arbete med att utveckla verksamheten både som besöksmål och arbetet med att etablera en forskningsplattform. – Västerviks museum är en självklar aktör att lyfta fram kommunens historia och kulturarv, med ambitionen att tillgängliggöra historien och skapa ett besöksmål. De jobbar strategiskt med både utställningsverksamhet och kunskapsuppbyggnad i form av samarbete med ledande forskare. Det gör att vi gärna är en avgörande medspelare genom vårt omfattande stöd, förklarar Carl-Magnus Mårheden. För den breda massan har utställningen med den arkeologiska sensationen Mars Makalös satt Västerviks museum på kartan samtidigt som det passar som hand i handske med museets ambition att visa på Västerviks tydliga marina koppling genom historien. Planer finns på att bygga ut museet med ett forskning­ centrum och eventuellt även en restaurang.

F OTO : R O B E RT S A N D E L L , M O ST P H OTO S

Makalöst museum

Ung företagsamhet

F OTO : J O H N N Y F R A N Z É N

Feriepraktik – Kommunala verksamheter och näringsliv. Projektet har pågått sedan 2012. Syftet har varit att ge ungdomar en meningsfull avlönad sommarsysselsättning, en introduktion in i arbetslivet och en inblick i den lokala arbetsmarknaden. Den här insatsen har alltså varit lite mer genomtänkt än bara ett sätt att fylla företagens, vården och omsorgens personalbehov under semestern. – Projektet ger möjligheter för ungdomar att lära sig om arbets­livet, få kontakter och skapa nätverk och underlätta framtida möjlig­het till sommarjobb och andra anställningar. Samtidigt får företagen möjlig­ het att hitta duktiga möjliga framtida sommar­jobbare o   ch ”marknads­ föra” jobb i företagen, förklarar Carl-Magnus Mårheden. I år sökte 580 ungdomar feriepraktik, 308 killar och 272 tjejer. Till slut fick 406 stycken plats. Det var dock knepigt att tillsätta platserna i Edsbruk, Överum, Loftahammar, Ankarsrum och Hjorted. Vi hoppas att det går bättre nästa år.

Filmfesten fortsätter ”En samling eldsjälar som tillför kulturlivet i Västervik ett kvalitativt evenemang och sätter kommunen och Gamleby på kartan i filmvärlden.” Orden kommer från bankens ägarstiftelses motivering till varför de valt att stöda Gamleby Biografförening och deras Filmfestival. – Vi känner oss enormt tacksamma och uppmuntrade av stödet vi får från banken. Det är tillsammans med allt ideellt arbete och lokala sponsorer helt avgörande för att vi ska kunna bibehålla den höga nivå som gör att många stora, etablerade filmare väljer att komma till den här lilla festivalen, säger Agneta Ulfsäter Troell, som är en av de drivande krafterna, och fortsätter: – Harriet Andersson, Pernilla August, Kjell Berg­ qvist, Björn Kjellman och Rolf Lassgård har alla valt att komma hit. Just Lassgård var väldigt förtjust i småskalig­heten här, och bara några veckor efter åkte han till Hollywood. Har du några drömgäster? – Temat nästa år blir Nordisk film med filmer från alla nordiska länder, och det vore fantastiskt om vi kunde få hit Helena Bergström och Colin Nutley. Och vi har flera andra på gång, säger Agneta Ulfsäter Troell, och poäng­terar att filmintresset ute i stugorna är större än vad många tror och att Gamleby Filmfestival håller på att etablera sig som en stor liten festival med en genuin publik. En bättre bank

En bättre bank.indd 23

23

02/11/17 16:09


Lär dig investera riskfritt med SprinkleBit NYHET!

Hej nya appen!

SprinkleBit är en social aktiehandelsplatt­ form där användarna kan diskutera, lära sig om – och hur man handlar med aktier. Appen är uppbyggd kring fyra hörnstenar – socialt nätverk, utbildning, aktiesimu­ lator med bland annat aktiehandel i fiktiv valuta och analys genom crowdsourcing. Appen heter SprinkleBit – Swedbank & Sparbankerna och laddas ner i AppStore eller Google Play. Appen är kostnadsfri att ladda ned och använda. Läs mer om SprinkleBit på tjustbanken.se.

Genom SprinkleBit kan du lära dig om – och hur man handlar med aktier.

I våras började vi uppdatera vår app för privatkunder. Appen har en ny design och nya spännande funktioner, som till exempel Abonnemangshjälpen. Nytt i appen är också Kontakten. Där kan du kom­ municera direkt med oss på banken, i ett säkert och tryggt inloggat läge. Genom att aktivera push-notiser i appen får du snabbt reda på om det har kommit in nya fakturor, dokument att signera eller personliga meddelanden från din bankkontakt i din inkorg. På så vis har du extra koll på allt som rör din privatekonomi. Så här aktiverar du push-notiser i appen: • Logga in i appen. • Gå in under ”inställningar”. • Klicka på ”notiser”. • Klicka igång ”personliga meddelanden”.

Extra guidning? Behöver du lite extra guidning? Surfa in på vår YouTube-kanal och se klippen med Sofie när hon aktiverar push-notiser i appen.

Samsung Pay – mobilbetalning som funkar där du handlar Samsung Pay är en digital plånbok som gör det möjligt för dig att betala med din mobil eller en annan enhet som är ansluten till Samsung Pay. Du laddar ner Samsung Pay-appen och ansluter själv ditt be­ fintliga bankkort (Mastercard eller Business). För varje kort skapas ett nytt digitalt kortnummer kopplat till den unika enheten. Detta innebär att butiken endast får det digitala kortnumret vid köptill­ fället. Du kan betala med Samsung Pay överallt där du kan betala med ditt fysiska bankkort.  Surfa in på tjustbanken.se för att läsa mer om hur du ansluter dig till tjänsten.

24

En bättre bank

En bättre bank.indd 24

02/11/17 16:09


Ny tjänst i vår app! Abonnemangshjälpen I oktober lanserade vi Abonnemangshjälpen i vår nya app – en kostnadsfri tjänst för din privatekonomi som ger dig bättre koll över dina abonnemang, prenumerationer och medlemskap, till exempel mobilabon­ nemang, matkassar, streamingtjänster och gymkort. Abonnemangshjälpen känner automatiskt av vilka räkningar du betalar och hanterar utifrån det alla återkommande betalningar och ger förslag på förbätt­ ringar. Via tjänsten går det även att avsluta de flesta abonnemang – och när det gäller el och telefoni kan du få hjälp att byta leve­rantör. Tjänsten tillhandahålls av Mina Tjänster Sverige AB och är ytterligare ett exempel på ett riktigt lyckat tredjepart­ samarbete. Det enda du behöver göra för att komma igång är att signera med Mobilt BankID. Du ansluter tjänsten i appen, under Inställningar. Välj hantera tjänster och välj sedan Abonnemangshjälpen.

Bli kund online – på tjustbanken.se Du som fyllt 18 år kan nu bli kund i Tjustbygdens Sparbank direkt med ett Mobilt BankID. När du blir kund online får du direkt och kostnadsfritt tillgång till ett konto och vår internetbank. Du kan sedan enkelt ansöka om de övriga banktjänsterna som du vill ha, direkt i internetbanken.

Digital support – dygnet runt, alla dagar, året om! Just nu händer det mycket i våra digitala kanaler och därför är det extra viktigt att kunna erbjuda bra support för dig som kund. Vår digitala support har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan, året om för att kunna ge dig den bästa servicen och guidning så tveka inte att ringa om du har frågor eller funderingar: 0771-97 75 12.

En bättre bank

En bättre bank.indd 25

25

02/11/17 16:09


Vem bestämmer när du själv inte klarar av det? Vem tar ansvaret för din ekonomi och andra angelägenheter, om du en dag inte klarar av att göra det själv? Sedan 1 juli 2017 kan du bestämma själv, genom att upprätta en fullmakt för framtiden.

F

ramtidsfullmakt är en ny lag som började gälla vid halvårsskiftet. Tanken är att den ska vara ett alternativ till att någon annan utser en god man eller en förvaltare. Syftet är att ge den enskilde större integritet och självbestämmande både ekono­ miskt och personligt. En framtidsfullmakt börjar gälla när du själv inte längre kan ta hand om dina ärenden på grund av att du blir sjuk, får en psykisk störning, demens eller liknande. Då finns en fullmakt om hur du vill ha det och vem eller vilka som på ditt uppdrag ska hjälpa dig. Alternativet när den dagen kommer är att låta kommunens överförmyn­ dare utse en god man eller förvaltare. Det fungerar med enstaka undantag bra, men är en mer omständlig och tidskrävande process än att skriva en framtidsfullmakt. En framtidsfullmakt får upprättas av den som fyllt 18 år och inte är besluts­ oförmögen som lagen säger. Den kan gälla ekonomiska frågor som att betala räkningar, hantera avtal om hyra, el och andra abonnemang eller förvalt­ ning av olika tillgångar, t ex i bank. Här kan även frågor som gåvor och arvoden regleras. Fullmakten träder i kraft när du inte längre kan ta hand om de angelägen­

heter som den gäller. Det är du som har fullmakten, fullmaktshavaren och du kan även skriva in att tingsrätten ska pröva om fullmakten trätt i kraft. Det finns begränsningar. Fullmakten får inte omfatta åtgärder inom sjukeller hälsovården, inte heller beslut om att ingå äktenskap, bekräfta faderskap eller upprätta testamente och andra frågor av personlig karaktär. Den som ställt ut fullmakten kan alltid återkalla den. Om den som fullmakten gäller missbrukar sin ställ­ ning kan den helt eller delvis upphävas av överförmyndaren. Man kan även utse en granskare med rätt att upphäva fullmakten. Framtidsfullmakter gäller förhål­ landet till tredje person, till exempel banken, eftersom den som har fullmak­ ten har rätt att ingå avtal och förvalta tillgångar. Banken måste enligt lagen om penningtvätt ställa frågor, t ex om pengars ursprung, som ställföreträdaren ska kunna besvara. De som ställer ut en framtidsfull­ makt bör se över innehåller med jämna mellanrum och ändra innehållet med hänsyn till livssituation, tillgångar med mera. I sammanfattning ger lagen om fram­ tidsfullmakt möjlighet att bestämma hur det ska vara när du inte längre själv klarar av det. TEXT: JANNE NÄSSTRÖM

En framtidsfullmakt får upprättas av den som fyllt 18 år och inte är besluts­o­förmögen.

26

Caroline Karlsson, familjejurist. Här är några bra tips på vad du bör tänka på när det gäller framtidsfullmakt.

VIKTIGT OM FULLMAKT FÖR FRAMTIDEN Du som funderar på att upprätta en framtidsfullmakt rekommenderas att ta juridisk hjälp för att förstå vilka frågor du bör ställa dig, den juridiska innebörden av fullmakten och för att få den korrekt utformad och giltig när den väl ska tillämpas. Tänk på följande innan du skriver en framtidsfullmakt: 1 Vad vill du uppnå med fullmakten?

Fullmakten kan behöva ändras över tiden. 2 Vem känner du förtroende för att

kunna ge en sådan fullmakt? 3 Är det rimligt att ge fullmakthavaren

ett arvode för dennes arbete och vad kan vara en skälig nivå? 4 Ska fullmakten vara förenad med

krav på granskning och redovisning på dem som utför uppdrag enligt fullmakten? 5 Ska fullmakten gälla även efter din

bortgång eller upphöra?

En bättre bank

En bättre bank.indd 26

02/11/17 16:09


Därför ställer banken frågor Varför ställer banken ibland så konstiga frågor? Förklaringen är lagen om penningtvätt och Finansinpektionens föreskrifter. – Vi är skyldiga att fråga, säger Tommy Ekström, ansvarig för regelefterlevnad på Tjustbygdens Sparbank. De lagstadgade frågorna har skapat rubriker i pressen, till exempel när äldre inte fått växla in kontanter för att de inte kunnat redogöra för varifrån de kommer. Det har oftast inträffat i stor­städerna. Men det betyder inte att den lokala banken slipper ställa frågorna. Det är lagens krav. – Vi gör det även för att vara en bättre bank. Det ligger i kundernas intresse att banken inte utnyttjas för grov brottslighet, säger Tommy. Bankerna har sedan 2009 enligt lag varit skyldiga att veta varifrån insättarnas pengar kommer. På senare tid har frågan hamnat i fokus, beroende på riskerna för bland annat finansiering av terror. Det är ingen slump att medierna mest uppmärksammat frågan som ett problem i storstäderna. Där och på nätbanker är kunden ofta bara en kölapp eller ett personnummer. –D et här är en av den lokala bankens styrkor. Vi känner våra kunder och behöver inte ifrågasätta lika mycket, konstaterar Tommy. Även om det är så, måste frågorna ställas. Men det är inte av misstänksamhet utan för att penningtvättlagen och finansinspektionen ställer kravet. TEXT: JANNE NÄSSTRÖM

Följ oss i våra sociala kanaler! På Facebook, Instagram och YouTube kan du ta del av allt som händer i bankens vardag. Allt från spännande projekt vi är med och sponsrar och närvarar på till nyanställda och digitala lanseringar. En härlig mix helt enkelt. Och glöm inte. På vår Facebooksida kan du även ställa frågor.

Livet som det ska vara. Med nya Mastercard Platinum. Livet ska levas på dina villkor. Med MasterCard Platinum får du alla möjligheter att göra både din vardag och semester precis så bekväma som du vill att de ska vara. Att du får tillgång till flygplatslounger över hela världen och personlig service i form av vår hjälpsamma och personliga Concierge är bara några av de fördelar som kortet ger dig. Ett urval av förmåner och försäkringar med ditt MasterCard Platinum: • Personlig service med Concierge • Bekvämare resor med Lounge Key • Bonus och utvalda erbjudanden • Vägassistans – ett nummer för hela Norden • Rabatt på drivmedel • Spärrtjänst dygnet runt • Skydd vid ID-stöld • Skydd om du tappar bort nycklarna • Förlängd garanti vid köp • Drulleförsäkring • Reseförsäkring med bl a Avbeställningsskydd, Skydd vid trafikförseningar och Bagage­ försening och bagageskydd EnterCard Sverige AB, (org nr 556673-0593), är kreditgivare av betal- och kreditkortet ovan. Tjustbygdens Sparbank samarbetar med Enter­ Card Sverige AB och är kreditförmedlare avseende betal- och kreditkort Guld och Platinum. Läs mer om korten och vilka förmåner och försäkringar som ingår på www.tjustbanken.se

Allt du behöver. Och lite till. Med nya Mastercard Guld. Med MasterCard Guld får du tillgång till många av de tjänster som behövs för en trygg och smidig vardagsekonomi. Du får även en mängd förmåner som ingår kostnadsfritt i kortet. Förmåner som du har nytta av både i vardagen och på resan. Ett urval av förmåner och försäkringar med MasterCard Guld: • Försäkrad på resan • Bonus på allt du handlar • Vägassistans – gäller i hela Norden • Rabatt på drivmedel • Köpförsäkringar för oförutsedda händelser • Spärrtjänst och skydd vid ID-stöld • Nyckel- och bagagebrickor

En bättre bank

En bättre bank.indd 27

27

02/11/17 16:09


Avsändare/Returadress: Tjustbygdens Sparbank, Box 322, 593 24 Västervik.

Förverkliga dina drömmar

Anmäl ditt intresse för våra ungdomsstipendier! Våra ungdomsstipendier är till för dig som är 15–23 år och som på något sätt vill förverkliga drömmar och idéer. Du kan ansöka om upp till 25 000 kronor, vilket kan förverkliga mycket - roliga läger, spännande praktikperioder, språkresor, eller utlandsstudier. Vår ungdomsstipendiesajt byggs om och är helt uppdaterad i februari, när ansökningen öppnar, men redan nu kan du som är intresserad av ett stipendium anmäla ditt intresse på sajten.

Du ansöker enkelt, smidigt och helt digitalt via vår stipendiesajt. Där kan du också inspireras av tidigare års stipendiater, följa några som är ute på sina äventyr just nu samt få tips och råd om hur du söker. Hoppas vi ses därute – där drömmar blir verklighet!

KS N I L A B ARB IAT SP PEND 18 20 ST I

Surfa in på www.enbättrebank.nu och låt dig inspireras! En bättre bank.indd 28

02/11/17 16:09

En Bättre Bank  
En Bättre Bank  

Ett magasin från Tjustbygdens Sparbank hösten 2017