a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Tjörn

Nr 4/2018

vi på

DISTRIBUERAS KOSTNADSFRITT TILL SAMTLIGA HUSHÅLL PÅ TJÖRN

Dags att rösta sid 4–5

Fortsätt spara på vattnet! sid 10

Nystart för Rönnängs skola sid 14–15


Var med och gör Tjörn bättre! Ditt svar är viktigt.

Är du en av de 1 200 Tjörnbor som valts ut för att svara på Statistiska centralbyråns medborgarundersökning? Vi vill veta vad du tycker om Tjörn!

V

ad tycker du om skolan, äldreomsorgen, miljön och tryggheten på Tjörn? Hur ser du på ditt inflytande i kommunen? Ditt svar påverkar hur du och andra Tjörnbor kan få ett ännu bättre Tjörn i framtiden. Tack på förhand!

Vad tycker

du om Tjörn

?

Du är en av 1 200 Tjörn bor som valts för att svara ut på medborgarun Statistiska centralbyrån s dersökning. Vad tycker du äldreomsorg en, miljön och om skolan, Hur ser du tryggheten på ditt infly här på ön? tande i kom munen?

Ditt svar är

viktigt!

Vi är tacksam ma om du tar på enkäten. Ditt svar påve dig tid att svara framtiden för rkar hur vi arbe att göra Tjörn tar i om tidigare bättre! Mer und information se/kommunp ersökningar hittar du på www.tjor olitik/kvaliteto n. chjamforelse r.

Tack på för hand!

Möjligheter

nas ö hela

året och för

hela livet.

Tjörn – Möjligheternas ö hela året och för hela livet Vi på Tjörn Ansvarig utgivare: Kommunchef Ann-Britt Svedberg ann-britt.svedberg@tjorn.se

Medskribenter i detta nummer: Anna Aldegren, Kjell Arvidsson, Carina Eliasson, Anneli Jonsén, Karin Löfgren och Åsa Runesson.

Redaktion: Eva-Karin Ohlsson redaktionschef

Omslag: Häckhoppning, Tyft Arena IF.

Anna-Lena Bjarneberg redaktör Maria Johannessen formgivning

2 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

Foto om ej annat anges, Maria Johannessen Utgivning: september 2018

Tryck: Åtta.45 Upplaga: 7 800 exemplar TJÖRNS KOMMUN Kroksdalsvägen 1 471 80 Skärhamn 0304-60 10 00 kommun@tjorn.se www.tjorn.se


ledare

skriv till ann-britt [ann-britt.svedberg@tjorn.se]

Rösta för Tjörn – möjligheternas ö! V

ilken sommar det blev! Visst var det härligt med sol och värme, men den långvariga torkan har också ställt till det på många ställen i landet. Tjörn är inget undantag. Som tur är har det börjat regna lite igen och eldningsförbudet är hävt. Men konsekvenserna för vårt dricksvatten kommer vi att få leva med ett tag. Det behövs mycket regn för att fylla på våra vattenreserver, men det är inget akut krisläge. Därför vill jag uppmana dig att fortsätta spara på vattnet. Detta för att vi ska vara säkra på att vattnet räcker hela vintern. Jag vill passa på att tacka alla er Tjörnbor som deltog i vår vattenutmaning på Facebook. Det kom in över 100 tips för hur man kan spara på vattnet. Läs mer om vattensituationen och ta del av några av tipsen på sidan 10. När du får den här tidningen är det bara några dagar kvar till valdagen. Kanske är det första gången du ska rösta och det känns lite förväntansfullt att äntligen få lov att vara med och bestämma vilka som ska styra på Tjörn, i Västra Götalandsregionen och i Sveriges riksdag? Jag minns så väl första gången jag röstade. När jag skulle gå till vallokalen var jag lite nervös, men samtidigt nyfiken på hur det skulle gå till i verkligheten. Det var med spänning jag lade i mina röstsedlar i kuverten. Jag kollade flera gånger att jag lagt i rätt röstsedlar för jag kände att min röst var viktig och att jag genom röstningen var med och tog ansvar för Sveriges framtid. Att mitt bidrag hade betydelse. I dag vet jag hur sant det är att varje röst är viktig. För i min roll som kommunchef arbetar jag väldigt nära politikerna på Tjörn. Det är de som fått förtroendet att besluta om gemensamma frågor för alla Tjörnbor. Jag vet hur mycket våra politiker engagerar sig för att göra Tjörn till en bra plats att bo på, ”hela livet, hela året” som det heter i visionen för Tjörn 2035. Politikerna är inte så många, men de har en väldigt viktig roll i vårt samhälle. Så jag vill uppmana alla att läsa in sig på partiprogram, lyssna på debatter och ta ställning – även om du inte engagerar dig politiskt är detta din chans att göra din röst hörd på riktigt! Ann-Britt Svedberg Kommunchef

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 3


• Demokrati •

Valet 2018 Röstkort Ditt röstkort har redan kommit i brevlådan. På röstkortet står några platser, där du kan förtidsrösta (se tider på nästa sida) och vilken som är din vallokal på valdagen den 9 september.

Valdistrikt Åstol och Dyrön ingår numera i Rönnängs valdistrikt. Vallokal blir Rönnängs skola. Förtidsrösta kan man göra även på Dyrön och Åstol, se tider för förtidsröstning. I Klövedals valdistrikt är vallokal flyttad till Klövedals församlingshem.

Förtidsröstning Förtidsröstningen för riksdag, landsting och kommun har börjat och pågår till och med valdagen den 9 september. Se nästa sida för platser och tider kan du förtidsrösta i kommunen. Du kan förtidsrösta var som helst i Sverige, där förtidsröstning finns. Ta med röstkort och legitimation.

Har du frågor om valet?

Om du inte kan ta dig till vallokalen eller lokalen för förtidsröstning finns två alternativ:

Ambulerande röstmottagning Ambulerande röstmottagning ersätter Kommunala bud. Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till en vallokal eller lokal för förtidsröstning får om de begär det lämna sina röster i bostaden till särskilt förordnade röstmottagare, ambulerande röstmottagare. Detta är möjligt under samma tid som förtidsröstning får ske.

Budröstning Väljare som inte kan ta sig till en vallokal får också rösta med bud, som lämnar rösten i vallokalen eller i en lokal för förtidsröstning. Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är enbart en transportör av väljarens iordninggjorda röst till en förtidsröstningslokal eller vallokal. Behöver du hjälp med att rösta, kontakta valadministrationen (se kontaktuppgifter till vänster).

Kontakta valadministrationen via mejl val@tjorn.se eller telefon 0304-60 13 00.

Valvaka och räkning Valvaka på valdagen i kommunkontoret i Skärhamn från klockan 20.00. Onsdagsräkning i kommunkontoret den 12 september klockan 08.00 är öppen för allmänheten.

4 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018


• Demokrati •

Här kan du rösta Kommunhuset i Skärhamn, Lilla Tjörnsalen har följande öppettider för förtidsröstning 5–6 september kl 09–19 7 september kl 09–17 8 september kl 11–15 9 september kl 08–20

På följande platser kan du förtidsrösta torsdag 6 september kl 17–20 Häggvallskolan, aulan Myggenäs skola, matsalen Rönnängs skola, matsalen Kållekärrs skola, matsalen Klädesholmens församlingshem Klövedals församlingshem

På följande platser kan du förtidsrösta söndag 9 september kl 12–14 Dyrön, Missionshuset EFS Åstol, Åstols café

På valdagen 9 september På valdagen söndag 9 september har respektive valdistrikt inom Tjörns kommun öppet kl 8–20. Se på ditt röstkort vilket distrikt du tillhör. Ta med röstkort och legitimation. Valla 1 Myggenäs skola, matsalen Valla 2 Häggvallskolan, matsalen Valla 3 Häggvallskolan, aulan Skärhamn 1 Skärhamns skola, matsalen Skärhamn 2 Skärhamns skola, gymnastiksalen Stenkyrka 1 Kållekärrs skola, matsalen Stenkyrka 2 Billströmska Folkhögskolan, Tyftsalen Rönnäng Rönnängs skola, matsalen Klövedal Klövedals församlingshem Bleket/Klädesholmen Bleketskolan, matsalen

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 5


Föreningen:

Spontanidrotten får plats i Tyft Arena IF I den här föreningen finns det fler idrotter än aktiva medlemmar. Med ledord som glädje, gemenskap och rörelse är det inte prestationen som är det viktiga.

– Vi tävlar sällan och tar inte idrotten så allvarligt, säger Joel Holgersson, 12, ordförande i den lilla föreningen med strax över 20 aktiva medlemmar. Det som började som en familjeangelägenhet för fyra år sedan, har vuxit till en förening som allt fler vill delta i. Och i våras fick föreningens grundare och eldsjäl Johan Sjöholm ta emot Tjörns kommuns utmärkelse för Stora insatser i föreningslivet 2017.

Den här augustikvällen har ett tiotal ungdomar samlats vid Tyft Arena. Kvällens aktivitet blir att använda friidrottsbanan som en hinderbana. Därefter blir det ”springskytte” som avslutas med att skjuta ner plåtburkar med leksakspistoler i garaget. – Vi springer tre varv, men kom ihåg att det inte är någon tävling, ropar Joel till sina kompisar innan han själv startar för att visa banan.

BYGGDE IDROTTSPLATS I TRÄDGÅRDEN

VANDRING, FOTBOLL OCH PINGIS

För att få sina söner Joel och Hannes att röra sig mer, gjorde Johan slag i saken och beställde hem ett stort lass med grus och anlade en liten friidrottsbana och en längdhoppsgrop i sin trädgård. Det dröjde inte länge förrän kompisarna började hänga på och fler föräldrar engagerade sig. Det blev starten för Tyft Arena IF, som i dag ger barn, ungdomar och föräldrar möjlighet att träna upp till tre dagar i veckan. 6 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

Under vintern hyr föreningen idrottshallen i Kållekärrs skola en gång i veckan, men många av aktiviteterna sker på andra ställen, allt för att variera träningen. I somras gick de Dyröleden, med efterföljande bad och fotbollsmatch. De var också på träningsläger i Sjöbo där de tränade tillsammans med Sjöbos friidrottsklubb på kvällarna. Tjörnrundan på cykel ingick också i aktiviteterna, men utom

tävlan. I höst väntar bland annat en friluftshelg vid Tolleby Tjärn med övernattning i vindskydd och korvgrillning. Blir det snö i vinter upprepar de förra årets succé med ett eget Vasalopp på skidor, Tyftvasan. Andra sporter som barnen provat på är innebandy, handboll, pingis, taido, dans och tennis. Programmet bestäms till stor del utifrån barnens egna önskemål. – De som kommer till oss och vill träna säger att det är just delaktigheten och variationen som är själva grejen, säger Anna Holgersson, kassör i föreningen. Tyft Arena IF har en hemsida och en facebooksida. Sök på Tyft Arena. Här finns information om medlemskap, höstprogram och träningsgrupper.


Många kom till Tjörn i sommar Hallå där! Vi på Tjörn ställde några frågor till turistinformatör Mariell Korend Larsson, som arbetat på Tjörns turistbyrå i sommar.

Hur har sommaren varit? – Den har varit helt fantastisk för Tjörns del. Redan i maj började det bli fullbokat på flera boenden och det har bara fortsatt. Färjorna till öarna har varit så fulla att passagerare ibland fått vänta på nästa tur. Det har också varit hårt tryck på våra hyrcyklar. Sommarens evenemang, som till exempel Havets dag och Träbåtsfestivalen, har också varit välbesökta. Vilka är det som kommit hit? – Många svenskar från inlandet har gjort en spontanresa hit för

att komma från den intensiva värmen hemmavid och få andas havsluft. Det är också många utländska turister från till exempel Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike. Vad vill våra besökare göra när de kommer hit? – I sommar är det förstås mycket utomhusaktiviteter som efterfrågats, helst vid eller på havet. Bada, åka båt, paddla, fiska. De utländska turisterna som kommer hit är väldigt intresserade av vår natur och vill också vandra och cykla.

Kommer det Tjörnbor till turistbyrån också? – Oh ja. Många kommer in och hämtar broschyrer och kartor för att de själva ska turista på sin ö eller för att de får gäster. De hyr också flytvästar. Vad säger besökarna om Tjörn? – De tycker skärgården är fantastisk med alla möjligheter att hitta egna ställen där de kan vara ensamma. De tycker också det är enkelt att resa här och att det är tryggt och säkert.

Att vara vid havet och att cykla har lockat många i sommar.

Ett av sommarens evenemang – barn- och ungdomsfestivalen Frivolt. VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 7


Måndagsklubben på Häggvalls kultur- och fritidscentra är främst till för personer med olika funktionsnedsättning men alla som vill vara med är välkomna.

Måndagsklubben för dig med funktionsnedsättning Varje måndagskväll är alla välkomna till kultur- och fritidscenter på Häggvallskolan.

– Alla har rätt till en meningsfull fritid utifrån sina förutsättningar, säger Johan Nilsson, samordnare Funkis Fritid. På Måndagsklubben kan deltagarna till exempel spela instrument, rita, måla, se på film, sjunga och fika tillsammans. bild, dans, musik

...

Kommunens olika kulturpedagoger turas om att vara på plats, för att gruppen ska få prova på olika kulturella uttryck och intressen. Den här kvällen jobbar Zara Zeidlitz och Viktor Ejwertz. Zara är danspedagog och har tidigare haft flera uppskattade danslektioner där några av deltagarna varit med.

8 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

Viktor är musiker. Men den här kvällen vill de mjukstarta hösten med en lugnare aktivitet och har dukat upp färgpennor, kritor, pärlor, fjädrar och annat pysselmaterial. – Alla har behov av att uttrycka sig kreativt. Det händer något när man får en penna i handen och man är här och nu med sin bild, säger Zara Zeidlitz. Samtalet runt bordet blev precis som Zara hade hoppats. De

ritade, drack kaffe och pratade. Pratade om sommaren som varit, om livet och om teckningarna. Någon hade frågor om hur det är att vara musiker. Någon undrade när det blir dans nästa gång, för det var ju så roligt sist! – De gillar att bugga. Det är kroppskontakt, rörelseglädje och motion på samma gång, säger Zara Zeidlitz.

Vision 2035 – Möjligheternas ö. Hela livet, hela året. ”Ordet möjligheter handlar ytterst om en livsmiljö där varje individ kan utveckla sina ambitioner, idéer och drömmar.”


Funkis Fritid riktar sig främst till personer med olika funktionsnedsättning, men välkomnar alla. Tillsammans med föreningslivet på Tjörn erbjuder Funkis fritid olika aktiviteter som innebär gemenskap, möjligheter att röra på sig och lära sig nya saker. Att engagera sig i aktiviteter utanför hemmet är viktigt för den personliga utvecklingen och kan bidra till ökad livskvalitet genom delaktighet och gemenskap. På www.tjorn.se/funkis finns kontaktuppgifter, information om föreningar och anpassade aktiviteter i STO-området eller utvalda aktiviteter som passar alla. Här kan du också fylla i din mejladress och få informationsutskick om vad som är på gång. Måndagsklubben är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan som bekostar en anställd. Förutom Måndagsklubben finns också aktiviteter på Delta i Skärhamn varje torsdag för personer i daglig verksamhet.

En kulturhistorisk vandring genom Skärhamn Här kan du uppleva Skärhamns historia genom en fem kilometer lång vandring genom samhället. Från Sjöfartsmonumentet i hamnen, genom den äldsta delen av samhället, upp på Hamneberget, förbi Lyckebacken, gamla fotbollsplanen och kyrkan för att avsluta vandringen på torget. här är några av vandringens höjdpunkter:

Sjöfartsmuseet på Postvägen 26 A. I den gamla skepparstugan inryms ett sjöfartsmuseum som ägs och förvaltas av föreningen ”De seglade för Tjörn”. Här finns skutmodeller från olika tidsperioder och föremål från sjömanshem och skutor liksom berättelser om öns gamla sjöfartskultur, fiske och fiskindustri. Gamla posten på Postvägen 24. Det gula huset är förmodligen Skärhamns första trähus. 1899 öppnade Skärhamns första poststation här. Tidigare fick posten hämtas i Stockevik som då var huvudort på Tjörn. Det var dit posten kom med ångbåt från Göteborg. Hamnebergets utsiktsplats. Här finns också ett bronsåldersröse. Skärhamns kyrka. Utanför kyrkan finns en minnessten över omkomna sjömän från Skärhamn. Torget. Fram till sent 1930tal fanns här en havsvik som gick ända in till Postvägen. När den stora vägen (Storgatan) byggdes genom Skärhamn fylldes viken igen.

På www.tjorn.se/vandra kan du läsa mer om alla intressanta stopp du kan göra längs Skärhamnsvandringen. Här finns också en karta. Du kan också hämta kartan med information i Tjörns turistbyrå i kommunhuset i Skärhamn.

Foto: Peter Olausson

Funkis Fritid

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 9


Fortsätt spara på vattnet! Det kommer att ta tid för grundvattennivåerna att komma ikapp efter den torra sommaren. Därför behöver alla Tjörnbor hjälpas åt att spara på vattnet.

S

ommaren 2018 kommer vi väl alla att minnas med blandade känslor. Många kunde säkert njuta av det varma vädret, men det var också en sommar i krisläge med extrem torka, stor brandrisk och låga vattennivåer. När detta skrivs har det börjat regna så smått igen och sommarens eldningsförbud har upphört. Men det kommer att ta lång tid för våra vattennivåer att återhämta sig. Trots den senaste tidens regn fortsätter nivåerna i våra vattentäkter att minska eftersom förbrukningen är större än regnmängderna. VATTNET MÅSTE RÄCKA HELA VINTERN

Det är ingen akut kris, men för att vårt dricksvatten ska räcka hela hösten och vintern behöver alla hjälpas åt och spara på

vattnet. Bevattningsförbudet behövs för att ytvattennivån i vår vattentäkter ska få en chans att öka igen. För att komma upp i samma nivå som i våras, skulle det behöva komma minst 300 mm regn över täktområdet före årsskiftet. MAT, DRYCK OCH HYGIEN

Bevattningsförbudet innebär att du enbart får använda kranvatten till mat, dryck och hygien. Du får till exempel inte vattna med vattenkanna. Om du vill hålla liv i dina krukväxter under tiden det totala bevattningsförbudet råder, är ett tips att spara dusch- eller diskvatten

och hälla i vattenkannan. För fler tips hur du kan spara vatten – se rutan nedan. Du kan hålla dig uppdaterad om läget på www.tjorn.se EGEN BRUNN

För dig med egen brunn gäller inte förbudet med alla restriktioner – men du kan ha minst lika god anledning att följa dem ändå. På www.tjorn.se finns tips på hur du kan spara på vattnet och vad du kan göra om brun�nen ändå sinar.

Här får du fler tips från Vattenutmaningen! I samband med bevattningsförbudet uppmanades alla Tjörnbor att komma med sina bästa tips på hur man sparar vatten. Gensvaret blev fantastiskt, med ett hundratal smarta tips. Här är några av era tips om hur man kan spara på vattnet: • Duscha i en balja och använd duschvattnet till att spola i toaletten. • Vänta inte på att dricksvattnet ska bli kallt, utan häll upp det i en kanna och ställ i kylskåpet. • Tvätta och diska fulla maskiner. • Spola inte varje gång du kissat. • Stäng av vattnet till duschen medan du tvålar in dig.

10 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018


På väg

Var med och tyck till om trafiken! Har du åsikter om vägarna och trafiken på Tjörn? Då ska du läsa det här! För nu har du chansen att vara med och påverka hur framtidens trafik ska se ut i kommunen.

D

et handlar om trafik i stort och smått, om fotgängare, cykelvägar, bilvägar och färjelinjer och allt däremellan. Under 2018 och 2019 pågår projektet På väg! inom Tjörns kommun. Projektet ska bland annat resultera i en trafikstrategi. Trafiken är en viktig del av Tjörns vision att vara ”en åretruntlevande ö för livets alla faser” och ett av de områden där det krävs strategiska insatser. Hur vill du att trafiken på Tjörn ska se ut i framtiden? Redan i höst kan du vara med i en dialog kring dessa frågor! Dialogarbetet kommer att ske i fokusgrupper kring olika teman som rör trafik. Grupperna träffas cirka fyra gånger under 2018 och 2019. Preliminära teman är arbetspendling, skolvägar, gång-/cykeltrafik och godstransporter. Resultatet av dialogen blir sedan ett viktigt stöd i kommunens arbete med trafikstrategin. En trafikstrategi är ett planeringsdokument som beskriver kommunens inriktning i arbetet med trafikfrågor. Trafikstrategin ger riktlinjer för hur vägar, gång- och cykelvägar, parkeringar, busslinjer, färjor etcetera bör utvecklas och användas. En fokusgrupp är en grupp människor som samlas för att fokusera på en fråga eller ett tema. Samtalet syftar till att belysa frågan ur olika synvinklar, för att uppnå djupare förståelse.

råga trafikf g? n o g å Är n för di viktig a r t x e Vad tycke rd trafiken p u om å Tjörn?

ra till jälv bid s u d l il V tioner? munika bra kom Gå in på www.tjorn.se/pavag och anmäl ditt intresse för att delta i en fokusgrupp! Beskriv också kort vilken trafikfråga som ligger dig varmast om hjärtat! Sedan är du På väg!

Gå på en föreläsning om framtidens miljöbilar! När slår elbilarna igenom på allvar? Varför har diesel hamnat i skamvrån? Kan biltrafiken bli klimatneutral till 2030? Välkommen till en informationskväll om tekniska möjligheter, biodrivmedel och internationell bilpolitik, den första i raden intressanta föreläsningar på tema trafik. Mats-Ola Larsson är miljöexpert med trafik som specialitet på IVL Svenska Miljöinstitutet. Han har lång erfarenhet som miljöutredare och är en uppskattad föreläsare.

Lär dig psykisk livräddning Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Kom och lyssna på Suicidprevention Väst och deras föreläsning om psykisk livräddning på Hälsans dag.

Hälsans dag anordnas 27 september för tredje året i rad i kommunhuset i Skärhamn, även i år på temat psykisk hälsa. Alla är välkomna! Andra intressanta föreläsningar under dagen är Tjejjouren väst, som kommer att prata om unga och internet och organisationen Mind som arbetar för att främja psykisk hälsa. Några hållpunkter för dagen: 10.00 Prisutdelning till årets Hälsopris 10.20 Tjejjouren Väst om unga och internet 13.00 Suicidprevention Väst om psykisk livräddning 15.00 Mind – en förening för psykisk hälsa. årets hälsopris går till…

Ja, vem tycker du ska få priset som årets hälsoprofil? Du kan nominera en person eller en förening som du tycker gjort något bra för kommuninvånarna. Gå in på www.tjorn.se och läs mer om hur du nominerar.

17 september kl 18 kommunhuset i Skärhamn, Stora Tjörnsalen.

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 11


Bli språkvän! Varje tisdag träffas nya och mer etablerade Tjörnbor på biblioteket. Till språkcafét kommer de som vill träffa nya vänner, läsa läxor tillsammans eller bara prata en stund över en kopp kaffe.

A

nna-Karin Schuller har varit språkvän i flera år. Det började med att hon fyllde i en intresseanmälan på biblioteket. Mojtaba Amini, 20, från Afghanistan fyllde också i en intresseanmälan och blev matchad med Anna-Karin. Nu har de känt varandra i flera år. De har ätit middagar, läst läxor och övningskört tillsammans. Övningskörningen har burit frukt för nu har Mojtaba fått sitt körkort. – Jag brukar säga att Mojtaba är vårt extra barnbarn, säger Anna-Karin Schuller. – För mig betyder Anna-Karin jättemycket. Att jag har ett extra stöd, säger Mojtaba. Nu pluggar Mojtaba på vård- och omsorgsprogrammet och Anna-Karin får hjälpa till med frågorna om psykiatriska diagnoser. – Jag lär mig alltid något nytt genom att läsa läxorna med Mojtaba, säger Anna-Karin.

prova på

Marlene Tinnberg och Ahmed Salawda arbetar som flyktingguider i Tjörns/Stenungsunds kommun. Varje tisdag är Ahmed med på språkcafét och hjälper till att matcha nyanlända med etablerade svenskar. De önskar att fler ”vågade” komma till språkcafét någon tisdag bara för ett första möte, innan man bestämmer sig för om man vill bli språkvän och komma mer regelbundet. – Det handlar om att göra enkla, vardagliga saker som att ta en kopp kaffe eller gå en promenad, säger Marlene Tinnberg. världen blir större

Mona Larsson har varit engagerad språkvän i många år. Det började redan på 90-talet när hon kom i kontakt med flyktingar på en kurs hon gick. Hon hjälpte under en tid också till i butiken i Myggenäs

församlingsgård, som fanns till för de nyanlända som kom till Tjörnbro park. Nu kommer hon gärna till språkcafét. – Det är självklart för mig att finnas i de sammanhangen. Världen har blivit lite större och det är väldigt trevligt att lära känna personer från andra länder, säger Mona Larsson. Beilul Tareke, 21, från Eritrea, har varit i Sverige i snart fyra år. Han går på teknikprogrammet på Nösnäsgymnasiet och kommer gärna till språkcafét för att få nya vänner från hela världen. Han har funderat mycket på varför så många svenskar är reserverade och inte riktigt vågar prata med honom. – Jag vet inte varför de är rädda, då blir jag också reserverad och backar. Men här känner jag mig säkrare och pratar med alla, säger Beilul.

Vill du bli språkvän?

Då kan du komma till biblioteket och fylla i en intresseanmälan eller komma när det är språkcafé i Skärhamns bibliotek på tisdagar kl 18–20. Förutom att träffas på plats och till exempel hjälpa till med läxor kan du få hjälp att matchas med någon för att kanske träffas vid andra tillfällen och ta en promenad, en fika eller laga mat tillsammans. Foto: Anna-Lena Bjarneberg

Är du nyanländ och vill träffa andra Tjörnbor? Välkommen!

Vill du veta mer kan du kontakta flyktingguiderna i Tjörns kommun, Marlene Tinnberg, telefon 0303–73 00 39, Ahmed Salawda 0766-34 12 98. Du kan också fylla i en intresse-anmälan och läsa mer på www.tjorn.se/språkvän

12 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018


Tillsammans-konstverk. Repen blir sedan klassens gemensamma rep, att ha när de leker häst i skogen, hoppar rep eller bygger kojor.

Repslagning görs bäst tillsammans När eleverna i Myggenäs skola fick slå egna rep, blev det en lektion med många lärdomar.

Å

terbruk, samarbete, skaparglädje – allt ryms i det gamla hantverket. En gammal T-shirt som är redo att slängas. Trasiga strumpbyxor eller cykelslangar som inte går att laga. Allt kan återbrukas och bli fina, starka rep. Myggenäs skola har under våren arbetat med återbruk som tema, varje klass på sitt sätt, men med repslagning som gemensam nämnare. För treorna föll valet på att koppla ihop återbruk med studierna om forntiden. – I både SO och NO har vi pratat om vilka material man använde på stenåldern och vilka sopor som fanns då och nu. Att man förr återanvände gamla saker, men vi har också återkopplat till dagens samhälle där mycket slängs, säger Linda

Friberg Halldin, lärare i klass 3. Andra klasser har till exempel arbetat med att dokumentera repslagarprocessen i text och bild eller skrivit instruktioner och på så vis fått in ämnena bild och svenska. rofessionella konstnärer

Att få prova på repslagning är en del av Skapande skola, ett bidrag som skolor på Tjörn har sökt och fått under flera år för olika projekt. Gemensamt för alla projekten är att professionella konstnärer eller konsthantverkare besöker skolorna och arbetar tillsammans med barnen. Den här gången är det Myggenäs skola som har fått besök av tre hantverkare från Skapligan, som är specialiserade på just repslagning.

– Det är så tacksamt att jobba med rep, för man måste vara flera som samarbetar. Det blir också en wow-effekt och stolthet som växer fram för att resultatet blir så fint. Eleverna får också en direkt upplevelse av att det går att göra saker själv i stället för att köpa. Det hoppas jag de får med sig, säger Ingrid Johansson, en av hantverkarna.

Skapande skola – ett bidrag från Kulturrådet Inför läsåret 2018/2019 har Rönnängs och Kållekärrs skola beviljats bidrag för att jobba med utsmyckning av sina skolgårdar tillsammans med Mosaikfabriken. Skolorna på Tjörn har också fått bidrag för att under kommande läsår besöka Operan och Bohusläns museum.

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 13


Nystart för Rönnängs skola Skolstarten blev något alldeles extra i Rönnäng. Efter att ha varit utlokaliserade i Långekärr och Klädesholmen kom dagen som barnen och personalen väntat på.

T

raditionen att låta eleverna gå under två åror vid skolstarten började egentligen redan när eleverna från Klädesholmens skola flyttades till Rönnäng. Det skulle symbolisera gemenskap och att alla nu är samlade i en skola. Traditionen har fortsatt sedan dess, men vid året skolstart fick den lilla ceremonin ett särskilt värde igen. – Vi har ju varit utspridda under nästan ett helt läsår och nu är vi samlade igen i en skola, säger Lena Jannesson, rektor på Rönnängs skola. Lena Jannesson berättar om engagerade föräldrar, tåliga elever och ambitiösa lärare. Alla har gjort allt för att få det att fungera under läsåret som gått. Varje dag har till exempel tre av lärarna som undervisat på Långekärrs skola, följt med barnen i skolbussen. Maria Jakobsson, lärare i 5 A, var en av dem som undervisat i Långekärr. Hon passade på att

14 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

ta vara på den fina miljön och förlade några av sina historielektioner på Pilane gravfält. Hon sydde vikingakläder till barnen, som fick ”lajva” i en historisk miljö. – Vi försökte se det som ett litet äventyr, men nu är det skönt att komma tillbaka. Det är en stor vinst att alla kolleger är samlade också. Om vi ska växa, behöver vi göra det tillsammans. Det blir ett bra tillfälle att tänka nytt, säger Maria Jakobsson. tid för nytänkande

Carina Elton, förskollärare på fritids, har varit på Klädesholmens skola under året tillsammans med skolans ettor och treor. Där saknades till exempel idrottssal, något som fick Carina och hennes kolleger att tänka i nya banor och hitta på nya utelekar med barnen. – Det tar jag med mig tillbaka. Att vi inte ska hamna

i gamla mönster utan använda nystarten till att skapa framåtanda och nytänkande! säger Carina Elton. Rönnängs skola har genomgått en omfattande renovering efter fuktskador och luktproblem. De fuktskadade syllarna har nu bytts ut. Det har också satts in nya fönster i hela skolan. Där det behövts har klassrum målats om och vissa har fått nya golv. Trä- och metallslöjdssalen, som var en av de mest drabbade salarna, har fått nytt trägolv och helt nya slöjdbänkar. Under hösten kommer också skolan att få en del nya möbler. Ettorna och treorna flyttades till Klädesholmens skola i september 2017. Senare under hösten flyttades resten av eleverna till Långekärrs skola.


Nu är renoveringen av Rönnängs skola klar och eleverna får komma tillbaka efter att ha bussats till Långekärrs och Klädesholmens skolor under vårterminen. Hur är det att komma tillbaka till Rönnäng?

Mirabelle Solbakk, klass 4, (gick i Klädesholmens skola) – Det känns jättebra! Det bästa med att vara tillbaka är att vara tillsammans med alla klasser, att gå på en större skola och ha mer att göra.

William Laitinen, klass 4, (gick i Klädesholmens skola) – Det bästa med att vara tillbaka är att det finns så mycket mer att göra på vår stora skolgård.

Eliah Ljungberg 3B, (gick i Långekärrs skola) – Det känns lite konstigt att börja här och inte åka buss till skolan, men det känns bra! Klassrummet var fint.

Annie Ivarsson 3B, (gick i Långekärrs skola) – Det känns lite ovant, men det är bra att det är närmare till skolan. Jag ser fram emot att använda slöjdsalen. Det hade vi ingen i Långekärr.

Gå en vandringsled på Tjörn! I varje nummer av Vi på Tjörn presenteras under 2018 en av Tjörns vackra vandringsleder.

Säbyleden – en led med natur och kultur A

tt gå de gamla stigarna ut till Säby Ö, är att samtidigt vandra sig genom en bit av Tjörns historia i ett landskap med strandängar, betesmarker och gamla stigar. Här växer kaprifol, nattviol och slån. Här lever havsöring i bäcken och här häckar sjöfåglar. Vid slutet av 1700-talet fanns åtta trankokerier och ett sillsalteri på Säby ö. När sillfisket tog slut avfolkades ön och bebyggelsen försvann. Från mitten av 1800-talet återbefolkades Säby ö. Vägen kantas av grunder från de små hus som fanns här ännu en bit in på 1900-talet. Längst ut ligger den lilla stenstugan som tros vara en rest av 1700-talets bebyggelse. Här levde en sexbarnsfamilj under 1800-talet. Berättelsen om familjen kan du läsa när du kommer fram till stenstugan, som har restaurerats av Tjörns Hembygdsförening. För att hitta till Säbyleden och Säby ö – mellan Kållekärr och Skärhamn är det skyltat mot Säby. Parkering finns vid Säbygården. Leden från Säbygården till Stenstugan och tillbaka är cirka 6 kilometer. Läs mer om Tjörns vandringsleder på www.tjorn.se/vandra.

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 15


Näringsliv – På Tjörn finns närmare 2 000 företag inom olika branscher.

Infrastrukturen en av företagens viktigaste frågor på Tjörn I mitten av maj presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs enkät som mäter företagsklimatet i Sveriges samtliga 290 kommuner. För Tjörn blev resultatet positivt.

T

jörn har hämtat tillbaka nedgången från förra året och är nu tillbaka på ett högre sammanfattande betyg än Sverigesnittet.

BÄTTRE HJÄLP AV KOMMUNEN

Företagen på Tjörn anser att man i större utsträckning än i övriga Sverige får hjälp och vägledning när de söker tillstånd, har tillsyn eller har kontakt med kommunens näringslivsstrateg. Även allmänhetens attityder till företagande är klart bättre än rikssnittet. Betyget för Tjörn när det gäller upphandling och tillgång till arbetskraft och kompetens har sjunkit sedan förra mätningen. – Svenskt Näringslivs mätning är en attitydmätning. Det vi kan se är att kommunikationen om vad vi faktiskt gör är viktig! Det tar flera år att bygga upp ett förtroende hos våra

16 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

företag men bara en dålig kontakt för att rasera, säger Anna Aldegren, näringslivsstrateg i Tjörns kommun. VIKTIGA FRÅGOR FÖR FÖRETAGARNA

En av de viktigaste förbättringsåtgärderna som företagen lyfte fram i undersökningen var tillgången till bättre infrastruktur, främst avseende väg-, tåg- och flygförbindelser. – Det är därför extra roligt att vår gemensamma satsning på Nordvästsvenska initiativet till slut har börjat ge effekt. Det ger positiva konsekvenser för hela Tjörn, särskilt för företagen. I början av juni genomförde vi vårt årliga stormöte och aldrig har tongångarna varit så positiva, säger Anna Aldegren. På mötet presenterades arbetet med den pågående utredningen för väg 160 (ÅVS

– Åtgärdsvalsstudie) samt resultatet av den samhällsekonomiska analys som genomförts för ytterligare en broförbindelse mellan Orust och fastlandet. Denna visade på exceptionellt god lönsamhet. – Under hösten kommer företagare att involveras i arbetet med väg 160 på olika sätt, samt att vi gemensamt med näringslivet kommer att arbeta för att hitta finansiering för de olika projekten. Både statliga, regionala och kommunala insatser kommer att krävas, säger Anna Aldegren. Svenskt Näringslivs enkät skickas ut varje år januari–mars. Totalt skickades enkäten till 200 av Tjörns företag. Rankningen för Sveriges samtliga kommuner kommer den 2 oktober.


Prao blir obligatoriskt i årskurs 8 och 9 – ny lag från och med höstterminen

så arbetar skolorna

I Bleketskolan anordnas även Yrkesdagarna varje vårtermin för att eleverna skall få lära sig mer om olika yrken. – Många i den här åldern har väldigt liten kontakt med yrkeslivet. De känner främst till vad föräldrar och släktingar arbetar med. De som besöker oss är en blandning av elevernas egna önskningar och vad vi tror kan vara lämpligt att veta mer om, säger Sandra Andrén, studieoch yrkesvägledare. I våras fick skolan bland annat besök av arkitekter, sjukhuspersonal och kommunens näringslivsstrateg. De berättade om sina vägar till yrken samt om möjligheten att driva eget företag

Företagsarena Tjörn Favorit i repris: En frukost från Tjörn på Tjörn! Plats ej fastställd.

Upphandling

Hur arbetar kommunerna med att stävja prisdumpning? Plats ej fastställd.

Två företagare om Prao:

16 november 8.00–10.00

”Vi tycker att det är väldigt viktigt att ungdomarna får en möjlighet att komma ut i yrkeslivet, att få lov att utföra lite arbetsuppgifter och se verkligheten i ett tidigt skede i livet. Vi har tagit emot prao i väldigt många år och ser detta som en positiv möjlighet.”

Nystartad företagare och vill lära känna andra? Plats ej fastställd.

Nystarts-träff

25 oktober kl 17.00–20.00

Hur ökar vi kvinnligt entreprenörskap?

After Work med fokus på kvinnligt företagande. Plats ej fastställd.

Marie Oscarsson, Mossholmens Marina

30 november kl 7.30–9.30

”Vi tycker det är lärorikt att ha praktikanter hos oss. Dels för att vi får en chans att visa variationen av arbetsuppgifter i hotell- och restaurangbranschen, dels för att vi ser en nytta i att ha praktikanter redan från årskurs 8. Det kanske kan leda till ett sommar- eller extrajobb längre fram.”

Företagsarena Tjörn Plats ej fastställd.

7 december kl 17.30–20.30

Mötesplats: Företagare & Nyanlända Ett rekryteringstillfälle för dig som företagare. Plats: Stenungsunds kommunhus

Sofia Sandberg, Salt & Sill AB

Dessutom kommer vi under hösten genomföra fokusgrupper för trafikstrategin, möten om ny näringslivsstrategi och mycket mer!

Foto: Mostphoto

edan 1 juli i år ska kommunerna erbjuda prao för sina elever i årskurs 8 och 9 under totalt tio dagar. För dig som företagare är det en fin chans att få ungdomar intresserade av både ditt yrke och av företagande i allmänhet. Praktikplatsen.se är ett verktyg för praktiksamordning mellan Göteborgsregionens kommuner. Gå in på praktikplatsen.se och läs mer om hur det fungerar att ta emot en prao-elev.

5 oktober kl 7.30–9.30

23 oktober kl 8.00–10.00

På Tjörn blir det inte någon skillnad, eftersom eleverna på högstadiet alltid fått gå på prao. Men nu är det alltså obligatoriskt igen – det har det inte varit sedan 1994.

S

Näringslivskalender

För mer information och anmälan, se tjorn.se/kommunkalender som uppdateras löpande med näringslivets evenemang!

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 17


Nu kommer kocken med maten I köket står kockarna Johan och Marie och rullar köttbullar till veckans Tjörnlådor. Märta Svensson är en av dem som får mat hemlevererad av Tjörns Måltids AB.

P

å Centralköket i Häggvallskolan tillagar kockarna omkring 600 Tjörnlådor varje vecka. Tjörnlådan är en komplett måltidslösning för personer som beviljats att få mat hemlevererad. Sedan februari i år är det kockarna själva som kör ut Tjörnlådor till vårdtagarna. – Att få möta matgästen och få möjlighet att ha en direkt dialog om maten ger mig inspiration i arbetet, säger Johan Ekblad. – Det ger variation i mitt arbete och det är roligt att kunna säga att det är jag som lagat maten, säger Marie Strömbom som jobbat på centralköket i drygt 20 år.

välkommen tjörnlåda

När Johan knackar på hemma hos Märta möts han av ett varmt mottagande. – Vad är det för matlådor som levereras i dag? undrar Märta. – Idag har vi bland annat Havets wallenbergare med potatismos och citronsås. Märta började med matleverans efter att hon brutit armen i januari. – Utan Tjörnlådorna hade det nog mest blivit smörgås och kaffe, säger Märta och skrattar. varierad meny

Matlådorna är lätta att värma i

Det är med känsla och inlevelse som det på Centralköket i Häggvallskolan tillagas runt 600 Tjörnlådor per vecka. Foto: Anneli Jonsén

18 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

mikron och hon tycker om variationen. Menyn innehåller både välkända och nya smaker. – Det gör att jag har provat maträtter jag annars inte skulle ha gjort, samtidigt som jag kan välja rätter jag känner igen. Tjörns Måltids AB har fått uppdraget att köra ut Tjörnlådorna till vårdtagare. Tidigare gjordes detta av hemtjänsten. – Vi ser uppdraget som ett led i kommunens mål om en effektiv, professionell och tillgänglig service samtidigt som det är utvecklande för våra kockar och frigör tid för hemtjänstens personal, säger Solbritt Törnqvist, VD på Tjörns Måltids AB.

Johan Ekblad hjälper till att packa upp veckans Tjörnlådor till Märta Svensson. På menyn står bland annat Havets wallenbergare med potatismos och citronsås. Foto: Anneli Jonsén


Är du redo om krisen kommer? Kanske är du en av de Tjörnbor som tog chansen att vara med när kommunen erbjöd kursen För din säkerhet till alla invånare? Om du missade tillfället, kommer här en repetition av det viktigaste.

F

ör en tid sedan fick du fick broschyren Om krisen eller kriget kommer i brevlådan. Den delades ut till samtliga hushåll i Sverige. Ungefär samtidigt fick Tjörnborna möjlighet att gå en kurs på temat personlig säkerhet. – Du har varit utan el, värme, vatten och internet i fem dagar. Det är november och ditt hem börjar bli utkylt. Hur klarar du det? frågar Bertil Garpland, kursledare från Försvarsutbildarna. Det är fem saker som avgör hur bra du klarar en kris – information, vatten, mat, värme och sömn.

Här får du de viktigaste tipsen: • Hur långt framåt ska jag tänka? Tänk att du ska klara dig minst en vecka på det du har hemma. Packa en krislåda, men omsätt maten så den inte hinner bli gammal. • Hur får jag information? Det är inte säkert att du har tillgång till Internet eller telefonnätet i en kris. Packa därför en radio och extra batterier i krislådan. Var vaksam mot falsk information. – www.krisinformation.se – Ring 113 13 – Sveriges radio P4 och SVT • Hur mycket vatten behöver jag? Räkna med 5 liter per person och dag. 3 liter att dricka, 2 liter att tvätta sig med. I mörker håller vatten i cirka 4 månader – byt ut det ibland! Ha några tomma dunkar till hands också (eller hopfällbara vattenhämtare) om det finns möjlighet att hämta vatten. • Vilken mat ska jag ha hemma? Mat som klarar rumstemperatur och mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller kan ätas utan tillagning. Komponera din egen krislåda utifrån sådan mat du tycker om.

DETTA GÖR KOMMUNEN VID EN KRIS

Vid en kris prioriterar kommunen verksamheter som äldreomsorg, barnomsorg, skolor och vattenförsörjning. De offentliga resurserna räcker inte till alla under en kris. Därför har du ett stort eget ansvar, först och främst för ditt liv och din egendom. VIKTIG

SVERIGE

RIKSVAPNET / LILL A

• RIKSARKIVET

S • H. DAHL

TRÖM

INFORM

RIG ILL SVE AT I O N T

NA E S I N VÅ

• Hur håller jag värmen? Om elen försvinner när det är kallt ute blir bostaden snabbt utkyld. Flytta in i ett rum, dra för gardiner, håll dörrar stängda men vädra snabbt ibland. • Sov ordentligt! Tänk på att du tappar din uppmärksamhet och koncentrationsförmåga om du sover för lite. Tjörnborna som var med på kursen fick lära sig mer om krisberedskap. Här visar Bertil Garpland olika solcellsdrivna laddare och lampor.

RE

03 05 • 2018

N OM KRISREIGET ELLER KER KOMM 1

VI PÅ TJÖRN nr 4–2018 – 19


Tjörns kundcenter Kundtjänst Bibliotek Turistbyrå Öppet 7 dagar i veckan Måndag–torsdag kl 08–19 Fredag kl 08–17 Lördag–söndag kl 11–15 DIGITALA TJÄNSTER

• Fråga och tyck: www.tjorn.se/fraga • Tjörn-appen www.tjorn.se/app • Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn • Blanketter och e-tjänster: www.tjorn.se/sjalvservice • Vanliga frågor och svar: www.tjorn.se/faq • Skol- och barnomsorgswebben: www.tjorn.se/skolabarn • Anmäl frånvaro i skolan via sms: 0769-44 60 08 • Ställ dig i lägenhetskö HÄR FINNS • Blanketter och ansökningar • Service/rådgivning i olika kommunala ärenden • Protokoll från fullmäktige och nämnder • Utställda detaljplaner • Turistinformation från regionen HÄR KAN DU • Få information och rådgivning om kommunala tjänster • Ställa dig i tomtkö, sjöbodskö och kö för boendeparkering • Lämna vattenprovsflaskor, tisdagar kl 8–12.45, som du själv beställt på Synlab.se • Låna elmätare • Boka lokaler och idrottshallar • Få tips på evenemang • Köpa biljetter till arrangemang • Köpa och ladda busskort • Få utskrifter på tomtkartor och detaljplaner • Låna och lämna böcker och media.

20 – VI PÅ TJÖRN nr 4–2018

KONTAKTA TJÖRNS KUNDCENTER

Tjörns kommun, 471 80 Skärhamn Besöksadress: Kroksdalsvägen 1 Tfn 0304-60 10 10 tjorns.kundcenter@tjorn.se Växel Tjörns kommun: tfn 0304-60 10 00 TJÖRNS TURISTBYRÅ

turistbyran@tjorn.se eller tfn 0304-60 10 16 BIBLIOTEKET

Tfn 0304-60 11 60, bibliotek@tjorn.se www.tjorn.se/bibliotek KUNDTJÄNST RENHÅLLNING, SLAM OCH VA

VA/Avfall: 0304-60 14 00, va.avfall@tjorn.se Beställning av slamtömning: Renova kundtjänst 0304-67 17 25 Tömdes inte soptunnan? Renova kundtjänst 0304-67 17 25 kundservice@renova.se, www.renova.se Återvinningsstationer FTI kundtjänst 0200-88 03 11, www.ftiab.se

TJÖRNS ÅTERVINNINGSCENTRAL

Måndag kl 13–19 Tisdag–fredag kl 13–17 För öppettider lördagar, se www.tjorn.se/tåvc eller i Tjörn-appen

FELANMÄLAN LÄGENHETER

Tjörns Bostads AB, vardagar kl 10–12, tfn 0304-60 16 90, tbab@tjorn.se

Profile for Tjörns kommun

Vi på Tjörn, nr 4, 2018  

Tjörns kommuns tidning Vi på Tjörn distribueras till alla hushåll på Tjörn.

Vi på Tjörn, nr 4, 2018  

Tjörns kommuns tidning Vi på Tjörn distribueras till alla hushåll på Tjörn.

Advertisement